Luftkonditionering (AC): 6 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Februari 2024

Har du för hög temperatur i din bostad? För att hjälpa dig att hitta rätt modell av portabel luftkonditionering, eller AC som det också kallas efter engelskans air conditioner, har vi testat modeller från olika tillverkare som Ozona, Wood och Electrolux. För att utses till bäst i test behöver luftkonditioneringen kunna ge verklig svalka utan att surra och bullra för mycket, och den behöver vara smidig att installera samt passa för montering i olika typer av fönster.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Luftkonditionering (AC)

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. 

I det här testat har samtliga modeller testats under en hel sommar, i våra  testredaktörers egna hemmiljöer. De har testats i olika rum och under olika förhållanden men har självklart fått jobba extra hårt under perioder med tuffare värme. Följande kriterier har legat till grund för modellernas utvärderingar:

Ljudnivå och prestanda: Hur många graders temperatursänkning i ett rum klarar enheten av att åstadkomma? Vi har också använt appen Buller för att mäta upp ljudnivåerna, och jämfört med tillverkarnas uppgifter.  

Användarvänlighet: Hur smidig är luftkonditioneringen att packa upp och montera? Är manualen enkel att begripa, är kontrollpanelen lätt att använda? Finns fjärrkontroll och eventuella mobilappar och hur fungerar de?

Installation: De olika modellerna har också jämförts utifrån hur enkla de är att installera och här har vi också tittat på vilka tillbehör som ingår för att luftkonditioneringen ska kunna anslutas till olika typer av fönster.

0 5 4.5 1

1. Electrolux Comfort 600 Portabel AC BÄST I TEST

Portabel AC som snabbt och effektivt kyler hela sovrummet till sval temperatur

Lägen: Fläkt, avfuktning, kylning Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 3° - 35° Kyleffekt (W): 3400 W Kyleffekt (BTU/h): 9000-14000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 38.4 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 64 dB Max. yta: 37-50 m²

Electrolux Comfort 600 är en användarvänlig AC som rätt använd kommer göra sitt jobb mycket väl. Generellt har en portabel AC inte kapacitet att kyla ett helt hus och kan bara verka effektivt upp till en viss temperatur på omgivande luft. För att få ut det mesta av Electrolux Comfort 600 så bör den därför främst användas till att kyla ned sovrummet kvällstid, timmarna innan man ska sova. På så sätt får man ett perfekt svalt sovrum och en skönare nattsömn.

Electrolux Comfort 600 har hjul som gör den enkel att rulla runt mellan sovrummen. Det innebär att man först kan kyla barnens sovrum innan de ska sova, och därefter köra in den portabla ACn till det egna sovrummet. Att flytta Electrolux Comfort 600 mellan olika våningsplan är dock inget man vill göra regelbundet, då enheten väger 34 kg och känns både tung och otymplig att bära på.

Tre modeller med olika effekt

Electrolux portabla AC finns tre olika modeller:

1. BTU 14000 (EXP40U339CW)
2. BTU 12000 (EXP35U539CW)
3. BTU 9000 (EXP26U759CW).

Modellen som heter BTU 14000 är snabbast på att kyla ett rum, BTU 12000 är näst snabbast och BTU 9000 långsammast. Långsam är kanske fel ord, för jämfört med många andra AC på marknaden är även BTU 9000 väldigt effektiv.

BTU står för hur mycket energi en AC behöver för att kyla ned ett rum av en viss storlek på en viss tid. Den enda skillnaden mellan de tre olika modellerna är alltså deras effekt. Alla tre versioner klarar av att kyla samma storlek på rum, men det tar olika lång tid. Ju lägre BTU, desto mindre energi förbrukas.

På ovansidan sitter styrpanelen, vars reglage är enkla att både förstå och ställa in. Det följer med en fjärrkontroll, men det går också att koppla upp sig till ACn med hjälp av Electrolux app. Då kan man på distans både slå av och på maskinen, samt kontrollera rummets temperatur. Instruktionerna till Electrolux Comfort 600 känns lättbegripliga och det går snabbt att montera ihop modellen, hela konstruktion känns mycket användarvänlig.

BiT Electrolux Comfort 600 Portabel AC sittdel

Kyler både snabbt och effektivt

För att den varma luften i rummet ska kunna bytas ut mot kall luft, så kopplar man Electrolux Comfort 600 till ett fönster med en slang. För att täppa till runt slangen, som kräver att fönstret öppnas, kan man köpa till ett fönsterkit. Tyvärr ingår det inte, lite snålt med tanke på priset. Om det inte är ett jättestort problem med insekter där Comfort 600 ska användas, så är ett fönsterkit dock inte helt nödvändigt. Speciellt inte eftersom den smala pipen i änden av slangen gör att man inte behöver öppna fönstret allt för mycket.

Det viktigaste med en portabel AC är den nedkylande effekten, och här får Electrolux Comfort 600 högsta betyg. Kylningen upplevs väldigt effektiv. I ett avgränsat rum kan det på 20-25 minuter bli imponerande kallt med BTU 12000-modellen. På högsta hastighet låter den ungefär lika mycket som en dammsugare på låg effekt, vid lägre hastighet är den mer tystlåten. Men att ljudnivån är lite högre än vad man kan sova till spelar alltså ingen roll, när sovrummet snabbt blir svalt innan läggdags. Använd på rätt sätt kommer Electrolux Comfort 600 göra sommarens heta nätter ljuvligt svala.

Enkel att rulla mellan rum, kyler mycket snabbt, lätt att använda
Fönsterkit ingår ej, tung och otymplig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

KAMPANJ: Rabattkoden ELUX-BAST ger 20% rabatt på hela sortimentet. Gäller endast på Electrolux.se till och med 2024-04-23.

0 5 4.5 1

2. Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering

Portabel luftkonditionering som kan styras via app och snabbt kyler ned sovrummet

Lägen: Kylning, fläkt och avfuktning Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja, styr även med SmartLife-appen Köldmedium: R290 Kyleffekt (W): 1610 W Kyleffekt (BTU/h): 14 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 40 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 65 dB Uppmätt ljudnivå: 60 dB Max. yta: 42 m²

Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering finns i flera versioner. Modellen med artikelnummer WIFIACMB1WT14 har lägre pris, men också något lägre prestanda än modell WIFIACMB1WT16. Skillnaden ligger främst i kyleffekten. Den dyrare luftkonditioneringen kyler ned ett rum något snabbare – med 16 000 BTU i kyleffekt jämfört med den aningen billigare maskinens 14 000 BTU.

BTU är ett värde på hur mycket energi som går åt när ett rum ska kylas ned. Lägre BTU innebär att luftkonditioneringen förbrukar mindre energi, vilket gör att nedkylningen tar längre tid. Men i slutändan kommer rummet bli lika kallt oavsett. För den genomsnittliga användaren är detta en skillnad som alltså knappt märks av.

Smidig portabel luftkonditionering som kan styras via app

Det är mycket enkelt att komma i gång med Nedis SmartLife Luftkonditionering. Efter uppackning är maskinen intuitiv i sina funktioner. Den kan styras på två olika sätt. En smidig liten fjärrkontroll medföljer, vilket gör det lätt att justera inställningarna från sängen. Men Nedis SmartLife innebär att luftkonditionering även kan styras via wifi. Med SmartLife-appen installerad i sin telefon kan man på distans slå på maskinen, så hemmet är svalt lagom till att man anländer från jobbet.

Fönsterkit medföljer inte med luftkonditioneringen, men kan köpas till separat. Vill man att användningen ska bli så smidig, och effektiv, som möjligt så känns fönsterkit som ett måste. I Nedis fall så är deras AC Window Seal riktigt prisvärt och kompatibelt med de flesta fönster. Luftkonditioneringen är enkel att flytta mellan rum tack vare hjulen på undersidan. Däremot är den för tung för att man regelbundet ska vilja bära den mellan olika våningsplan.

Låter en del men är samtidigt mycket effektiv

Har man tidigare erfarenhet av portabel luftkonditionering så vet man att man får räkna med en viss ljudnivå. Ljudet kan i viss mån justeras. Med Nedis SmartLife inställd på fläkt Low är ljudnivån acceptabel för sömn. Tack vare att nedkylningen är så effektiv upplevs det ofta fullt tillräckligt att kyla ned sovrummet några timmar innan läggdags, och sedan kan man stänga av när det är dags att sova. Det finns även ett nattläge som gör att hela displayen, sånär som på en liten lampa, släcks ned och ger ett bra mörker.

Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering

Med fläkten i maxläge upplevs ljudnivån som hög, men inte högre än hos andra portabla luftkonditioneringar med snarlik kyleffekt. Och sett till prisnivån så får man väldigt mycket kyleffekt för pengarna. Ett sovrum i söderläge gå från kvalmigt svettigt till så svalt på imponerande snabbtid. Temperaturen i ett rum på cirka 20 kvm kan sänkas med fyra grader på två timmar. Ska man anmärka på något så upplevs det som något omständligt att tömma vattentanken, men det funkar. Så snart sommarvärmen ger sig tillkänna känns Nedis SmartLife Luftkonditionering som en oumbärlig del av hemmet.

Kan styras på distans med wifi, mycket snabb och effektiv, bra nattläge, rimlig ljudnivå
Fönsterkit medföljer inte
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Wood's AC Cortina Silent 12K

Lättanvänd AC med god kyleffekt men lite för hög ljudvolym

Lägen: Fläkt, avfuktning, kylning Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 16° - 45° Kyleffekt (W): 3 500 W Kyleffekt (BTU/h): 12000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 33.26 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 65 dB Max. yta: 35 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Wood's AC Cortina Silent 12K är en portabel och lättanvänd AC-enhet som håller vad den lovar – förutom att helt leva upp till sitt namn. Kyler ner rumstemperaturen gör den absolut, och är dessutom enkel att använda och förstå sig på, men för att vara en produkt som till och med har ordet ”silent” med i modellnamnet så är den lite väl högljudd.

Enheten packas upp snabbt och är igång inte långt därefter. Den enda montering som behöver göras består i att koppla på utblåsröret och lägga ut det genom fönstret och sätta i kontakten i eluttaget, sen är man igång. I den bästa av världar fungerar det medföljande fönsterkitet i ens fönster, tyvärr passade det dock inte hos testpanelen vilket upplevdes som en aning irriterande. Vill man ha fönsterkit så går det att köpa andra modeller. De olika funktionerna var enkla att förstå vid en titt i de lättlästa instruktionerna.

Kyler bra och har en stilren design

Enheten är lättmöblerad tack vare sin snygga design, men det gäller att det finns utrymme för den då dess storlek gör att den kräver lite plats. Att förflytta AC:n inom samma våningsplan är inga problem då den har hjul undertill, men ska man flytta den mellan olika våningsplan kan det dock krävas att man har hjälp då den är ganska tung. Displayen med kontrollpanelen som visar de olika inställningarna sitter lättåtkomligt på ovansidan, och fjärrkontrollen förvaras på sidan av enheten när den inte används, en smart och praktiskt funktion som uppskattas av testarna. Det finns även en app att ladda ner till telefonen för dig som vill sköta inställningarna på avstånd, till exempel för att slå igång eller stänga av AC:n utan att behöva kliva upp från soffan.

Och kylningen då? Jo, den går inte att klaga på. Wood's Cortina Silent 12K får ner rumstemperaturen till 18 grader på endast några timmar under en riktigt varm dag.

Lite vilseledande namn sett till ljudvolymen

När en AC – som ofta kommer med en ganska hög ljudvolym – får ett modellnamn som innehåller ordet “silent” medföljer det absolut upp en förväntan på att just den modellen ska vara extra tyst. Tyvärr känner man sig aningens lurad här. Så länge effekten är på en låg inställning, eller om det endast är fläkten som går, så är den okej men inte mer. Och när den har ställts in på högre effekt för att snabbare kunna kyla ner ett rum så är den inte särskilt silent alls längre. Vänta därför inte in i det sista med att kyla ner ett sovrum där någon ska gå och lägga sig, för det kommer blir svårt att somna med AC:n igång.

Sammanfattningsvis är detta en funktionell och effektiv AC som gör sitt jobb med bravur – men som tyvärr inte kan leva upp till sitt namn.

Effektiv kylning, modern, användarvänlig
Låter en del, medföljande fönsterkit passar inte, otymplig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Wood's Milan WAC904G

AC som är enkel att använda även om instruktionerna känns oklara

Lägen: Fläkt, kylning, avfuktning, auto Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 15° - 31° Kyleffekt (W): 2 600 W Kyleffekt (BTU/h): 9 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 28.8 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Max. yta: 26 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Wood's Milan är absolut en AC som erbjuder såväl effektiv kylning som tilltalande design, men det finns även en del irritationsmoment som drar ner helheten. Om vi först lägger fokus på de bra egenskaperna så är det en ganska snygg luftkonditionering, av högblank vit plast och avrundade hörn. Det är lätt att komma igång med användningen då monteringen av utblåset är det enda som krävs. Slangen kan sedan kopplas ihop med husets ventilation, eller med ett kit för fönster. Det medföljande kitet är dock anpassat för skjutfönster vilket är ett vanligt problem vid köp av AC i Sverige, men det går att köpa anpassade fönsterkit från andra tillverkare som har uppmärksammat att behovet finns. Utan fönsterkit hänger man bara ut slangen genom fönstret vilket fungerar även om det kanske inte blir optimalt då det inte sluter tätt. Då är det mer irriterande att slangen lossnar från fästet, vilket sedan behöver tas bort och monteras på igen, något som vi stör oss på i längden.

Oklarheter kring instruktionerna

AC:n kan styras med den integrerade panelen, fjärrkontrollen eller en app som du laddar ner till din smarta telefon. Fjärrkontrollen är enkel att förstå trots att den saknar beskrivande text vid knapparna. Både displayen vid kontrollpanelen och den som visar temperaturen på framsidan är något ljussvaga vilket kan göra det svårt att läsa av dem dagtid, men det är så klart en fördel att de inte lyser allt för mycket i mörker vilket en del konkurrenter kan göra.

Woods Aircondition Milan 9K WiFi test close up hard to see temperature in daylight2

När det kommer till appen så börjar krånglet där genom att den visar instruktioner som inte överensstämmer med verkligheten. När man ska ansluta luftkonditioneringen till sitt wi-fi visar den andra knappar än de man ser på sin AC, och även i instruktionerna är det fel information. När vi kontaktar Woods support får vi veta att det på fabriken har gjorts uppdateringar av modellens mjukvara, något som inte hängt med hela vägen till manualen. Framtida exemplar kommer säkert ligga i fas med detta, men för de enheter som liksom vår inte är uppdaterade blir det något förvirrande. På kundtjänst var de dock väldigt hjälpsamma och måna om att försöka hitta en lösning för oss.

Woods Aircondition Milan 9K WiFi test lowering temperature time2

Nollställ WiFi på Wood's AC Milan 9K WiFi:

Håll in knappen med “+”-tecknet på i fem sekunder, tills wi-fi-symbolen blinkar. I manualen och appen uppges det att du ska hålla inne “timer” eller “power”, vilket inte stämmer.

Snabb och effektiv kylning

Wood's Milan går att ställa in i flera lägen. Förutom auto kan man välja på avfuktning och kylning. Med nattläget får den en helt okej ljudnivå och även om den fortfarande låter lite anser panelen att det är att föredra så länge luften i sovrummet är sval. I nattläge slås den även av automatiskt efter några timmar. Kylningen är effektiv och fungerar för rum på upp till 26 m² enligt tillverkare, något som verkar rimligt. På endast en timme kunde den sänka temperaturen till 19.6 från 24.8 grader. Sammantaget får vi säga att Wood's Milan gör sitt jobb effektivt, men att de förvirrande instruktionerna drar ner totalbetyget. Men trots detta är den ett bra produkt i övrigt.

Tilltalande design, effekt kylning, rimlig ljudnivå
Förvirrande instruktioner, svårt att läsa displayen i dagsljus, utblåsslangen lossnar lätt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Electrolux WP71-265WT (Airflower)

Användarvänlig luftkonditionering där det saknas lite på effekten

Lägen: Avfuktning, kylning, värme, fläkt Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 16° - 30° Kyleffekt (W): 2 600 W Kyleffekt (BTU/h): 8 800 BTU/h Avfuktningskapacitet: 43 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 60 dB Max. yta: 40 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Electrolux WP71-265WT är överlag en lättanvänd och enkel portabel luftkonditionering, men den kunde både har varit enklare att montera och mer effektiv i sin kylning. Själva monteringen är i grunden ganska enkel och självförklarande, det enda som egentligen krävs är att montera på röret för utblås och sedan köra igång. Däremot så krävs det en hel del gissningar vid läsning av manualen då det känns som att den har någon form av autoöversättning som inte känns helt solklar. Den var till exempel inte till någon hjälp vid tömning att vatten från enheten.

Svåravläst kontrollpanel

Det går att styra enheten med den integrerade panelen, en fjärrkontroll och en mobilapp. Panelens silverknappar har vit text, något som gör den väldigt svåravläst, men både fjärrkontrollen och appen är enkla att förstå och använda. Den har en relativt låg men dock ojämn och lite skramlig ljudnivå, speciellt när kylningen är på vilket kan göra det svårt att sova när den funktionen är igång. Med fläktläget igång låter den dock mindre.

electroluxwp71

Kylningen av luften i ett rum under en varm sommardag fungerar fint, men den fick inte ner temperaturen till inställda 16 grader trots att den stått i ett stängt rum under en stor del av dagen. Men 19 grader blev slutresultatet, så den kyler absolut.
Hjulen undertill underlättar vid förflyttning, men den väger 45 kilo vilket gör det svårt att förflytta den mellan våningsplan utan bärhjälp. Den kräver också minst 50 centimeter fri yta runt sig vilket kan göra den svårmöblerad.

p7windowkit

Fönsterkit som inte sluter tätt

Som hos många andra portabla AC-enheter krävs det att man köper ett fönsterkit från tredje part om man vill att det ska sluta helt tätt. Det här fönsterkitet var även för kort och testaren behövde köpa en förlängningsbit för att få det rätt. Hur prisvärd den här modellen är blir lite svårt att avgöra, den kyler förvisso effektivt och är väldigt lättanvänd, samtidigt är den relativt skrymmande och kunde ha varit mer effektiv.

Effektiv kylning, lätt att starta upp, smidig app
Otymplig, ojämn ljudnivå, fönsterkitet passade inte, otydliga instruktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Anslut 013946

Luftkonditionering som ger ett bra resultat men har en krånglig installation

Lägen: Fläkt avfuktning, kylning, fläkt Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 17° - 35° Kyleffekt (W): 2300 W Kyleffekt (BTU/h): 8 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 50 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 62 dB Uppmätt ljudnivå: 60 dB Max. yta: 16 m²

Anslut 013946 ger ett bra första intryck när den packas upp, den är i en snygg design med ett vitt plasthölje och en modern svart kontrollpanel som känns användarvänlig. Det medföljer även en fjärrkontroll som är lättbegriplig men inte i samma moderna stil som panelen.

Lättmonterad trots onödigt komplicerad manual

När det kommer till monteringen så är den väldigt enkel vilket gör att manualen knappt behövs. Det är positivt eftersom den lämnade en hel del att önska, alla bilder ligger nämligen i början och sedan kommer instruktionerna på de olika språken i följd efteråt, så det krävs en del hoppande fram och tillbaka för att förstå upplägget. Fönsterkitet är anpassat för skjutfönster vilket gör att det inte sluter tätt på de vanligaste svenska fönstermodellerna, så det krävs ett kit från tredje part för att få det helt tätt. Testarnas kit krävde dessutom inköp av en förlängare för att passa till fönstret, trots normal fönsterhöjd. Vill du göra en fast installation med ett hål i väggen så ingår delar för det.

anslut 1

Effektiv kylning så länge temperaturen inte för hög

Enheten kyler effektivt och det blir stor skillnad i temperaturen, men under de varmaste dagarna blev det lite tufft för den. Den placerades i sovrummet fyra timmar före sänggående och gjorde luften behagligt sval. Men på en av de varmaste dagarna fick den inte ner temperaturen till mindre än 22 grader trots inställda 17 grader. Testpanelen ansåg dock 22 grader som godkänt då. Ljudbilden motsvarar den angivna från tillverkaren, en nivå som dock känns för hög när man ska sova, speciellt om man är lite känslig för ljud.

anslutwindow 2

Totalt sett är detta en AC som fungerar bra, om man bortser från det krångliga momentet med att installera den ordentligt i fönstret.

Snygg design, effektiv kylning, lätt att komma igång med, användarvänlig panel och kontroll
Låter för högt för natten, krånglig manual, fönsterkit passar få fönster
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. 

I det här testat har samtliga modeller testats under en hel sommar, i våra  testredaktörers egna hemmiljöer. De har testats i olika rum och under olika förhållanden men har självklart fått jobba extra hårt under perioder med tuffare värme. Följande kriterier har legat till grund för modellernas utvärderingar:

Ljudnivå och prestanda: Hur många graders temperatursänkning i ett rum klarar enheten av att åstadkomma? Vi har också använt appen Buller för att mäta upp ljudnivåerna, och jämfört med tillverkarnas uppgifter.  

Användarvänlighet: Hur smidig är luftkonditioneringen att packa upp och montera? Är manualen enkel att begripa, är kontrollpanelen lätt att använda? Finns fjärrkontroll och eventuella mobilappar och hur fungerar de?

Installation: De olika modellerna har också jämförts utifrån hur enkla de är att installera och här har vi också tittat på vilka tillbehör som ingår för att luftkonditioneringen ska kunna anslutas till olika typer av fönster.

Fyra saker att tänka på innan du köper en portabel luftkonditionering

Att hålla temperaturen på en dräglig nivå inomhus under de varmare månaderna på året kan vara svårt. En vanlig fläkt kan upplevas som att den lindrar den värsta värmen, men i vissa fall gör inte en fläkt så mycket mer än att skjutsa runt varm luft i rummet. En portabel luftkonditionering är ett väldigt praktiskt och användbart alternativ. Som namnet antyder kan de enkelt flyttas på, vilket gör att du enkelt kan flytta den mellan olika rum eller till och med ta med den till sommarstugan eller husbilen. Nedan listar vi några saker som kan vara bra för dig att tänka på.

1. Placering och installation

Som sagt, portabla luftkonditioneringar är i regel enkla att flytta på. Det är inte alls ovanligt att de är utrustade med hjul, vilket gör att du enkelt kan rulla in den i rummet bredvid om det skulle behövas. Vissa modeller är så tunga att de kan vara otympliga att bära upp och ner för trappor, men de är fortfarande ett bra alternativ till fast installation.

Luftkonditioneringar har ett liknande kylaggregat som det du hittar i ett kylskåp. Men precis som på ett kylskåp så bildas värme i samband med nedkylningen, och denna måste ventileras ut med hjälp av en slang. Om du vet att du alltid vill ha luftkonditioneringen på samma ställe och inte är främmande för en mer permanent installation kan du montera slangen i ett ventilationshål på väggen.

Alternativet till detta är att leda ut slangen genom fönstret. För att göra fönstret tätt och medföljer i många fall ett fönsterkit. Detta är dock i de allra flesta fall utformade för att användas i skjutfönster, vilket är ovanligt i svenska hem. Du kan så klart bara lägga ut slangen genom det öppna fönstret utan att använda fönsterkit. Om du ändå gärna vill täta fönstret på något sätt så finns det tätningsanordningar från tredje part att köpa.

2. Appstyrning

Precis som med många andra hushållsapparater blir det allt vanligare med luftkonditioneringar som går att styra med en mobilapp. Detta är dock fortfarande vanligast bland de något dyrare modellerna.

Appstyrning för luftkonditioneringar kan tyckas vara en onödig funktion som gör luftkonditioneringen mer komplicerad än den behöver vara, men det är inte helt oanvändbart. Till exempel, om du har luftkonditoneringen i sovrummet kan du starta den utan att ens behöva resa dig ur soffan i vardagsrummet.

Beroende på modell så kan du också schemalägga vilka tider luftkonditioneringen ska vara igång, vilket inte är helt opraktiskt. I vissa fall finns det till och med stöd för diverse smarta röstassistenter, såsom Google Assistant. I de fallen behöver du inte ens ta fram telefonen för att starta eller stänga av luftkonditioneringen, utan du kan bara be din Google Nest eller Amazon Alexa att göra det.

3. Nattläge

En funktion som är i högsta grad användbar är ett så kallat nattläge. När luftkonditioneringen är igång så är de i regel inte särskilt tysta, vilket inte är konstigt med tanke på hur en luftkonditionering fungerar. Men om modellen har ett så kallat nattläge så kan du i bästa fall använda den i sovrummet även på natten.

Det som händer när luftkonditioneringen går på nattläge är att den till att börja med sänker fläkthastigheten till lägsta möjliga för att vara så tyst som möjligt. Sedan höjer den gradvis temperaturen under ett antal timmar (hur många timmar beror på modell), för att i slutändan stängas av helt.

Du drar mest nytta av detta om du har väldigt varmt inomhus även på natten. Du kan, så klart, köra luftkonditioneringen även på natten trots att den inte har ett nattläge. Detta kan dock störa din nattsömn då luftkonditioneringar, som nämns ovan, i regel är väldigt bullriga. Om luftkonditioneringen har en timer kan du ställa in att den stängs av efter ett visst antal timmar, men att gradvis sänka temperaturen som nattläget gör kan vara att föredra.

4. Kapacitet

Beroende på storleken på din bostad kan det vara värt att titta närmare på hur stora ytor en enskild luftkonditionering kan kyla ner. Om du tänkte använda den i ett enskilt rum som går att stänga helt så bör det inte vara något problem att få ner temperaturen, så klart under förutsättning att det inte är ett väldigt stort rum. Ett sovrum eller ett arbetsrum bör inte vara några problem. Vissa modeller har också en inbyggd avfuktare, vilket är användbart om du har väldigt fuktig luft inne.

Det du bör tänka på om du använder luftkonditioneringen på större ytor är att du inte kommer kunna kyla ner rummen särskilt effektivt. De luftkonditioneringar som idag är tillgängliga för vanliga konsumenter har i regel inte kapacitet att kyla ner till exempel en hel våning på ett hus eller en större lägenhet. Du kommer absolut att uppleva en skillnad, men du får allra bäst resultat i ett mindre rum där du även kan stänga dörren. Om du har flera rum som du behöver kunna kyla samtidigt så är det bästa alternativet att ha flera luftkonditioneringar.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Ozona 9000BTU

Smart AC som kan röststyras och är lätt att komma igång med

Lägen: Fläkt, avfuktning, kylning, värme Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 16° - 35° Kyleffekt (W): 1 149 W Kyleffekt (BTU/h): 9 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: Ingen uppgift Max. ljudnivå enlig tillverkare: 65 dB Uppmätt ljudnivå: 74 dB Max. yta: 22 m²
Ozona 9000BTU

Det går snabbt att komma igång med användandet av Ozona 9000BTU, det är i stort sett bara att packa upp den och ansluta slangen så är det klart. Skulle det vara något som inte går att förstå direkt så är det enkelt att få hjälp via de medföljande instruktionerna.

Svårt att montera perfekt i svenska fönster

Det följer med en enkel och lättförståelig fjärrkontroll som precis som panelen är sparsam i sitt utbud av knappar. Luften kan antingen komma i en samlad ström eller med oscillering, och där hade vi önskat att det var mer lättbegripligt hur man har ställt in den funktionen, även om ljudsignalerna vid knapptrycken förstås hjälper till. Knapparna på kontrollpanelen är väldigt lätta att hitta i mörker då de lyser lite för starkt och lätt kan ersätta nattlampan i sovrummet. Vill man inte använda panelen eller fjärrkontrollen så finns en mobilapp som är lätt att para ihop med enheten och lättbegriplig vid användning. Den kan även röststyras via exempelvis Google Assistant samt automatiseras med att ställas in på olika tidpunkter.

God kyleffekt på kort tid

Många AC-modeller har fönsterkit som är anpassade för skjutfönster, något som vi ganska sällan har i Sverige. Därför blir det ofta lite krångligt att få det helt tätt vid montering, även om det följer med ett fönsterkit, vilket det gör här. Både insekter och värme kan enkelt hitta in om det inte är helt tätt, så den som vill ha det perfekt tätt kan behöva göra en mer permanent lösning med ett ventilationshål genom väggen.

Testpanelen körde luftkonditioneringen under kvällstid innan läggdags för att få ner temperaturen en del, och fick under 90 minuter en temperatursänkning på tre grader vilket känns som klart godkänt under de varmaste dagarna. Tyvärr ansåg de att ljudnivån inte gick att kombinera med en god nattsömn, och därför användes den endast under dagtid. Det går att använda enbart fläktfunktionen vilket svalkar en del även om den inte kyler luften. För riktigt kalla dagar finns det även en värmefunktion.

Effektiv kylning, smidig app, enkel att installera
Låter mycket nattetid, fönsterkit för skjutfönster, kontrollpanelen lyser starkt i mörker
0 5 3.5 1

Ozona 7000BTU

Effektiv kylning men svårbegripliga instruktioner

Lägen: Avfuktning, fläkt, kylning, värme Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Max. driftstemperatur: 35° Min. driftstemperatur: 18° Kyleffekt (W): 785 W Kyleffekt (BTU/h): 7 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 19.2 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 65 dB Uppmätt ljudnivå: 65 dB Max. yta: 16 m²
Ozona 7000BTU

Ozona 7000BTU är en enhet som lyckas vara enkel och användarvänlig på samma gång som den också är överdrivet krånglig. Även om den gör sitt jobb kommer därför dessa irritationsmoment att dra ner helhetsintrycket en del. Själva uppackningen med tillhörande montering går relativt enkelt, utblåsröret klickas fast i bakkant och slangen som för bort vattnet från avfuktaren är enkel att sätta fast – men betydligt svårare att få loss ifall det skulle behövas.

Fönsterkitet passar inte alls

Precis som vid köp av andra modeller av luftkonditionering så är det medföljande fönsterkitet helt oanvändbart på fönster som inte är av skjutbar modell, det vill säga de flesta svenska fönster. Den som vill ha ett som passar måste köpa det på annat håll eller bygga ihop en egen lösning som passar. Skulle man ha fönster som passar så tvingas man förstå på egen hand att det ska monteras med en vingmutter och en bricka, något som den tvivelaktiga manualen inte upplyser om. Överlag är informationen i manualen bristfällig med suddiga bilder, och det är oftare lättare att hitta en lösning själv än att försöka tyda den.

När det kommer till utseende så har den här modellen en design som varken är särskilt snygg eller ful utan ganska alldaglig, i vit plast med en svart panel för de olika funktionerna. Både kontrollpanelen och den medföljande fjärrkontrollen är lättbegripliga även om de knappast kommer vinna någon designtävling, men det är kanske inte huvudsyftet heller.

ozona7000

God effekt på kylningen

Så om vi bortser från fönsterkit och utseende – hur fungerar själva huvudfunktionen, det vill säga kylningen? Jo, den blir absolut godkänd. Efter ett par, tre timmars användning innan sänggående på kvällen är rummet svalt och skönt vid läggdags. Det är inte testets mest effektiva apparat, men den gör absolut sitt jobb. Rekommendationen är att kyla ned rum i storleken av max 16 kvadratmeter och det känns också rimligt vid användning. Även ljudnivån överensstämmer med den som tillverkaren angett, vilket är i lite av det nedre spannet jämfört med många konkurrenter. Den här AC:n har inbyggd avfuktare och en sak som kunde varit enklare där är hanteringen av vattentanken som behövde tömmas ganska ofta, en procedur som kunde varit lättare att sköta.

Enkel uppstart, bra kyleffekt, låg ljudnivå
Fönsterkit passar inte, omständlig tömning av vattentank
0 5 3.5 1

Ozona 10000BTU

Luftkonditionering med hög ljudvolym men låg prislapp

Lägen: Fläkt, kylning, avfuktning Antal Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 3° - 35° Kyleffekt (kW): 1050 W Kyleffekt (BTU/h): 10 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: Ingen uppgift Max. ljudnivå enlig tillverkare: 65 dB Uppmätt ljudnivå: 75 dB Max. yta: 18-22 m²
Ozona 10000BTU

Ozona 10000BTU är en portabel AC luftkonditionering som bjuder på ungefär det man tror när man ser den relativt låga prislappen. Effekten på kylningen är okej, speciellt i mindre rum, men användningen behöver gärna kombineras med avfuktaren, för utluften är ganska fuktig. Dessutom låter den otroligt högt.

Den kommer i en låda och det endas som behövs göras är infästningen av slangen på baksidan, något som inte är särskilt svårt så länge du är försiktig och inte råkar dra loss fästet. Det medföljande fönsterkitet fungerar endast om man har skjutfönster vilket de flesta svenska hem saknar, så lösningen får bli att strunta i den och bara hänga ut slangen genom ett fönster.

Väldigt högljudd på alla lägen

Det finns många olika funktioner som man lätt ställer in med fjärrkontrollen. Den känns lite plastig men gör sitt jobb och det går att växla mellan många olika funktioner som oscillering, temperatur och tre olika hastigheter på fläkten. Problemet är att oavsett inställning så är ljudnivån av ett sådant slag att man mer än gärna lämnar det rum där den är igång, även på nattinställningen vilket av begripliga skäl blir en smula omständligt. Däremot så fungerar oscilleringen helt okej och gör ett varmt rum svalt relativt kvickt.

Portabel air condition ozona 10000BTU luftkylning ac 02

Kylan som kommer är fuktig

Tipset för Ozona 10000BTU är att använda den på maxeffekt ett par timmar innan läggdags, då hinner rummet bli svalt och skönt. Det blir tyvärr även en ganska fuktig luft som skickas ut, så luftfuktaren får köras samtidigt för bästa effekt och komfort.
Ljudnivån speglar priset – den låter högt vilket de ofta gör när priset är lågt så egentligen var det ingen överraskning, men samtidigt känns det trist att maskinen är så pass högljudd att det knappt går att konversera i samma rum medan den är igång. Behöver du en pålitlig kompis för smidigt svalkande av små rum i ditt hem så är Ozona 10000BTU en okej lösning till ett hyfsat pris.

Lättmonterad, bra pris
Väldigt högt ljud oavsett läge, fönsterkitet passar inte
0 5 4 1

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

Enkel och lättplacerad AC som kyler effektivt

Lägen: Fläkt, avfuktning, kylning Antal fläkthastigheter: 3 Timer: Ja Fjärrkontroll: Ja Köldmedium: R290 Driftstemperatur: 3° - 35° Kyleffekt (W): 3400 W Kyleffekt (BTU/h): 11 600 BTU/h Avfuktningskapacitet: 38.4 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 64 dB Max. yta: 30 m²
Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

Electrolux Chillflex Pro är en användarvänlig AC som håller vad den lovar men som ändå inte når exakt hela vägen fram, även om den utses till bäst i test. Testpanelen saknar lite tillbehör, och hade önskat att den var enklare att flytta omkring mellan våningarna.

Lätt att montera och lätt att använda

I designen ser den ut som många av sina konkurrenter, den vita plasten och boxiga designen känns som en neutral och klassisk AC-look för hemmabruk. På ovansidan sitter panelen vars reglage är enkla att både förstå och ställa in. Instruktionerna till Electrolux Chillflex Pro känns lättbegripliga och det går snabbt att montera ihop modellen vars konstruktion känns okomplicerad. Kylningen är väldigt effektiv, vilket gör att det går att få ner temperaturen i många rum under samma kväll. Dock är den aningens för högljudd för att kunna lämnas igång när det är dags att gå till sängs och sova, men ljudvolymen är inget som påverkar så länge man är vaken. Det följer med en lättbegriplig fjärrkontroll men till skillnad från många andra portabla AC-modeller finns det ingen tillhörande mobilapp att styra luftkonditioneringen med.

Saknar medföljande fönsterkit

Det går att köpa till ett fönsterkit om man vill, dock ingår inget vid köp vilket känns svårmotiverat med tanke på prislappen. Å andra sidan så blir det lättare att flytta modellen mellan olika rum om man inte har kitet till. Om det inte är ett jättestort problem med insekter där man bor så känns det inte heller nödvändigt att ha ett, speciellt inte eftersom den smala pipen i änden gör att man inte behöver öppna fönstret allt för mycket. Gällande att flytta enheten så är det både svårt och lätt. Svårt för att den är ganska tung vilket gör det svårt att ta den i en eventuell trappa utan hjälp, men lätt för att den har hjul så att den går att rulla mellan rum på samma våningsplan. Att dess storlek gör den lite svårplacerad är också värt att nämna då den behöver en del fri yta kring sig vid användning.

Riktigt effektiv kylning, lättflyttad tack vare hjulen, enkel uppstart
Ingår inget fönsterkit, låter för mycket för nattlig användning, väger mycket

Alternativ produkt: Electrolux EXP34U338CW har en syskonmodell som heter Electrolux EXP26U758CW. Den har något lägre kyleffekt men är intressant då den har ett nästan 40% högre EER-värde (Energy Efficiency Ratio). Ett högt EER-värde innebär att luftkonditioneringen kan producera mer kylkapacitet per enhet av energi den förbrukar, vilket är fördelaktigt för att spara energi och minska kostnaderna för el. Electrolux EXP26U758CW finns hos Hemmy.se.