Aktivitetsmätare: 7 modeller I test

Senast uppdaterat Juni 2022

Vill du snabbt och enkelt få en överblick över hur mycket du rör dig på en dag? Eller om du sovit gott? Ett aktivitetsband kan vara både ett billigt och enkelt sätt att samla och mäta allt du behöver veta om dina dagliga aktiviteter. Vi har testat en stor mängd aktivitetsarmband från bland annat Garmin, Withings, Xiaomi och många andra. Vi har jämfört noggrannheten I deras stegräkning, hur väl apparna fungera, vilka extrafunktioner som finns och såklart hur bekväma de är att ha på sig.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Aktivitetsmätare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester I verkligheten och det gäller även här. Samtliga band har burits under en längre tid för att utforska alla funktioner och vi har bland annat tagit hänsyn till.

Mätning: Oavsett om det handlar om att räkna steg, mäta sömn, GPS, puls eller något annat är det viktigt att alla sensorer och mätvärden funkar som de ska.
App och tjänst: Får du ut all information du behöver ur appen? Kan du synka ihop dig med vänner och utmana dem? Om det finns en extra betaltjänst, vilka förmåner ger den dig som användare.
Användarvänlighet: Ett aktivitetsband har alltid en pytteliten skärm (om en någon alls). Det ställer stora krav på användarvänligheten och hur enkelt det är att se allt du behöver.
Design: Det spelar ingen roll om bandet ser ut som ett klassiskt armbandsur eller något annat är det en pryl du ska bära mer eller mindre dygnet runt. Därför är det viktigt att den är väldesignad och bekväm att använda under så långa perioder.

0 5 4.5 1

1. Xiaomi Mi Band 5 BÄST I TEST AKTIVITETSMÄTARE

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 1,1-tums OLED Vikt: 12 gram Vattentäthet: 5 ATM GPS: Nej Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Det var med Mi Band 5 som Xiaomi till slut adresserade det mesta som gjorde föregångarna till lite sämre upplevelser. Inte minst den där krångliga laddningsdockan som föregångarna envisades med att använda sig av. Nu gör man som med de flesta andra produkter i segmentet och laddar med hjälp av ett magnetfäste på klockans baksida. Och apropå laddning så bjuder det här armbandet på en drifttid på hela 20 dagar per laddning. Utmärkt.

Aktivitetsarmband Xiaomi mi band 5 2

Större skärm

Skärmen har blivit något större (från 0,95 tum till 1,1 tum). Det är fortfarande en liten skärm, med andra ord, men då man kan styra rätt detaljerat vad som ska visas på den så gör det faktiskt inte så mycket.

På datasidan finns exceptionellt mycket att hämta för att vara ett band i den här prisklassen. Du får pulsmätare, stegräknare och mätning av blodets syresättning. Tyvärr saknas inbyggd GPS, höjdmätare och kompass. Men man har däremot försett klockan med NFC för smidigare uppkoppling mot smartphone. Det bör poängteras att vissa av funktionerna bara är tillgängliga i Kina.

xiaomi mi band 5 3

Tråkig app

Appen är tråkigt nog lika dålig som den alltid har varit. Det betyder inte att den är usel, bara att den inte är särskilt bra. Framför allt så saknas möjligheter att dela med sig av sina ansträngningar, och även andra sociala funktioner.

xiaomi mi band 5 5

Xiaomi Mi Band 5 är utan tvekan det bästa budgetval du kan göra. Men man får bekant också precis vad man betalar för och inte mer.

Bra skärm, konkurrenskraftigt pris
Alla funktioner finns inte här i Sverige
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Fitbit Charge 5 BÄSTA PREMIUMVAL

Fullspäckad aktivitetsmätare med allt du kan behöva

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 1.04-tums AMOLED Vikt: 28 gram GPS: Ja Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja (inbyggd optisk) Övrigt: EKG-mätare samt hudtermometer

Hur många finesser och funktioner kan man egentligen förse ett aktivitetsarmband med? Just den frågan tycks Fitbit ha försökt besvara med Charge 5. Här har man nämligen lastat på för allt vad tygen håller med GPS, hudtermometer, EKG-mätare och höjdmätare. Det i kombination med en herrans massa data om din rörlighet och sömn gör det här till en mer eller mindre komplett produkt.

fitbit charge 6

Ny design

Fitbit Charge 5 ser inte ut som sina föregångare. Faktum är att man har ändrat designen radikalt sedan senast det begav sig. Det finns till exempel ingen knapp, utan allt sköts via pekskärmen. Skärmen är dessutom av AMOLED-typ, vilket innebär att den bjuder på sprakande färger och utmärkt svärta.

Vi noterar att man kan mätta stressnivå med armbandet, och vi testar även pulsmätaren och kan konstatera att den verkar vara helt rätt ute med mätningarna. Stegräknaren är däremot inte perfekt, utan tenderar att registrera fler steg än man faktiskt tagit.

fitbit charge 5 gps stegband puls 13

Bra batteri

Batteriet är ett glädjeämne, då vi inte behöver fylla på med kräm mer än ett par gånger i veckan vid normalt användande.

Det här är utan tvekan ett väldigt mångsidigt band, och med tanke på det så är mjukvaran lite väl begränsad när det handlar om vilken data man får tillgång till. Du är hänvisad till appen istället. Utöver det så är det här ett alldeles utmärkt aktivitetsarmband.

Många sensorer och finesser
Lejonparten av informationen finns i appen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Huawei Band 6

Fullstäckat aktivitetsarmband till lågt pris

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 1,47-tums AMOLED Vikt: 18 gram Vattentäthet: 5 ATM GPS: Nej (dock via telefon) Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Det är lätt att glömma bort att Huawei Band 6 faktiskt är en Huaweiprodukt och istället tro att man har ett aktivitetsarmband från Xiaomis Mi Band-serie på handleden. För de här produkterna är väldigt lika varandra, både när det gäller det som är bra med dem, och de tillkortakommanden som finns.

Huawei Band 6

Snygg skärm

Huawei Band 6 är ett förhållandevis lätt aktivitetsarmband (18 gram utan bandet) , men bjuder trots det på en relativt stor AMLOED-skärm på 1,47 tum. Jämfört med rivalen Mi Band så känns den här enheten däremot snäppet mer välbyggd och robust, vilket också avspeglas i det något högre priset.

Navigeringen sker via pekskärmen eller med hjälp av en knapp på ena långsidan. Oavsett vilken metod det handlar om så är enheten följsam och hanteringen intuitiv.

Precis som de flesta andra aktivitetsarmband så ligger fokus på träning när det handlar om mjukvaran. Sensorerna gör ett bra jobb överlag, och håller sig inom gränserna för vad som är acceptabla fel. Det gäller allt från pulsmätaren till sömnspårningen.

Huawei Band 6 1Många träningssätt

Enheten bjuder på mängder av träningslägen och även en del analysfunktioner. Det bör påpekas att du måste ha en tillkopplad telefon med dig för att få GPS-spårning av din löprunda, för någon inbyggd GPS finns inte.

Det är oundvikligt att fälla ett omdöme om det här aktivitetsarmbandet utan att jämföra med Mi Band. Huawei Band 6 är något dyrare, men erbjuder bättre träningslägen och en högre kvalitetskänsla. Men det är ett budgetarmband med lite för få delningsmöjligheter och sociala funktioner för att kunna få högre betyg än så här.

Skärmen, många träningslägen och funktioner
Skralt med sociala funktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Withings Scanwatch

Armbandsur med stegräknare och svindyr extrafunktion

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 13,8 millimeter Vikt: 58/83 gram (38/42 millimeter) Vattentäthet: 5 ATM GPS: Nej Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Ja (inbyggd optisk) Övrigt: EKG-mätning

Vill du inte visa för allmänheten att du går omkring med ett aktivitetsarmband så har du hittat helt rätt. Withings Scanwatch ser ut som en klassisk analog klocka (vilket den också delvis är), men har ett smart inre. Den kommer i storlekarna 38 eller 42 millimeter, och båda varianterna bjuder på samma teknik.

Withings scanwatch 01

Liten display

Det finns en liten display i den övre delen av urtavlan, där man till exempel ser hur många steg man har tagit, vilken puls man för tillfället har eller notifieringar från en tillkopplad telefon. Det sistnämnda fungerar inte så bra, givet att displayen bara mäter 13,8 millimeter.

En fördel med armband av den här typen är att batteritiden oftast blir fantastiskt bra. Och visst, här får du ut 20 dagar per laddning. Nästan för bra, eftersom det kan vara svårt att få in vanan att ladda armbandet.

Withings scanwatch 02

Allt finns i appen

Armbandet håller koll på steg, puls och sömn, och för att få någon vidare överskådlig och bra information om de här bitarna får du vända dig till den tillhörande smartphoneappen, som dock är väldigt bra utformad.

Det här armbandet är dessutom rustat med EKG-mätning (medicinskt klassad).

Withings scanwatch 03

Den minimala skärmen är lustigt nog både akilleshälen och den främsta fördelen, då den gör armbandet mer diskret än rivalerna. Gillar man den biten och är beredd att betala förhållandevis mycket för ett aktivitetsarmband, ja då är det här inget dumt köp alls.

Batteritiden, EKG-mätning, diskret design
Klen display, dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Xiaomi Band 6 NFC

Nya funktionen gör bandet för dyrt

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 1,56-tums OLED Vikt: 12 gram Vattentäthet: 5 ATM GPS: Nej Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja Övrigt: NFC

Xiaomi Band 6 NFC är – föga förvånande – en version av Xiaomi Mi Band 6 som även har utrustats med NFC. Och inte så mycket mer. Ja, det finns även stöd för AI-assistenten Alexa, då den här versionen av produkten även har en liten mikrofon inbyggd. Men det är i princip allt.

Mobila betalningar

Det här öppnar dock för en del trevliga finesser, inte minst möjligheten att använda armbandet för kontaktlösa betalningar.

Om du inte kände till Xiaomi Mi Band 6 sedan tidigare så är det ett rätt trevligt aktivitetsarmband med väldigt många träningslägen samt stress- och sömnmätning. Är NFC-stödet och mikrofonen värt de extra pengarna? Nja. Du får onekligen vara väldigt sugen på kontaktlösa betalningar för att motivera en prishöjning med 50 procent, för så mycket dyrare är den här varianten.

Rörig app

Produkten dras även med samma problem som föregångaren, nämligen att appen inte firar några större triumfer. Den är rörig och du kan inte dela med dig av din data. Det saknas analysfunktioner helt och hållet.

Det här är inget dåligt aktivitetsarmband, men inte heller någon direkt fantastisk produkt. I dagsläget skulle vi nog dessutom hävda att Mi Band 6 i är ett bättre köp, då den extra funktionalitet du får med Band 6 NFC inte riktigt motiverar extrakostnaden.

Många träningsfunktioner, mäter korrekt
Dyr, endast NFC-stödet tillkommer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Garmin Vivofit JR

Enkelt stegband med roliga utmaningar för de yngre och koll för föräldrarna

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 64x64 pixlar Vikt: 17,5 gram Vattentät: 5 ATM GPS: Nej Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätare: Ja

Ett aktivitetsarmband för barn, kan det verkligen vara något? Ja, vill man nu försöka få sitt barn att röra på sig lite mer – och som en bonus även få lite hjälp med saker i hemmet – då är det här en rätt bra produkt. Handlar det bara om att räkna steg så finns däremot mer budgetvänliga alternativ på marknaden.

Färgglad

Det handlar om ett rätt enkelt armband med en liten svartvit skärm. Navigeringen sker med en enda knapp, och man kan enkelt byta ut själva armbandet mot nya färger och mönster. Barnvänligt så det förslår, med andra ord. Här finns inte heller något spänne, utan bandet är elastiskt och träs på armen. Har ditt barn väldigt smala handleder så kan det här bli ett problem. Om man vill går det att köpa till ett armband med spänne.

Drifttiden är i princip en ickefråga, då det här armbandet ska klara ett år på en laddning.

Samla poäng till spel

Rent funktionellt så finns en påminnelse som aktiveras om man suttit stilla under för långa stunder, och i övrigt handlar det om stegräkning. Ju fler steg barnet tar desto fler poäng. Man får även poäng för olika uppgifter som att till exempel borsta tänderna eller bädda sängen. ”Vinsten” består i virtuella mynt som kan användas i det inbyggda spelet i armbandet.

Det här är en genomtänkt och bra produkt, men ska man vara krass så är det i princip en rätt dyr stegräknare. Om än en ganska rolig sådan.

Kul app
Lite klumpigt utformad
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

7. Garmin Vivomove HR

Snygg men oanvändbar stegräknare som ser ut som en klocka

Typ: Aktivitetsarmband Skärm: 128 x 64 pixlar Vikt: 40,8 gram Vattentät: 5 ATM GPS: Nej Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja

Att det här är en snygg klocka råder det inget tvivel om, och det är också enhetens största styrka. Ja, och så att den mäter en hel del olika saker. Den inbyggda optiska pulsmätaren används dels för att hålla koll på din puls vid träning, men också för att mäta din stressnivå. Dessutom plockar det här aktivitetsarmbandet även ditt VO2Max, det vill säga din syreupptagningsförmåga.

Få funktioner

När det kommer till träningsfunktioner så är det sämre ställt. Du kan välja mellan konditionsträning och styrketräning och inte så mycket mer. Nu räcker ju det förvisso för väldigt många, men det är inget direkt imponerande batteri av valmöjligheter. Rivalerna kan bättre.

Oanvändbar skärm

Informationen om dina insatser presenteras på en mycket diskret skärm i urtavlan, som dessvärre är mer eller mindre oanvändbar utomhus. Man får befinna sig inomhus för att kunna läsa av den alls, vilket drar ned betyget rejält. I övrigt är det en rätt cool display, som är helt dold när den är släckt. Visarna på klockan flyttar sig dessutom för att inte vara i vägen för informationen. Väldigt läckert.

Givet de minst sagt bristfälliga träningsfunktionerna så är det här i huvudsak ett aktivitetsarmband (eller en klocka om du så hellre vill) som primärt lär tilltala den som sätter designen i första rummet. Hade displayen varit lite mer läsbar i solljus så hade betyget åkt upp ett snäpp.

Mäter en hel del, häftig displaylösning
Går inte att läsa av i solljus
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester I verkligheten och det gäller även här. Samtliga band har burits under en längre tid för att utforska alla funktioner och vi har bland annat tagit hänsyn till.

Mätning: Oavsett om det handlar om att räkna steg, mäta sömn, GPS, puls eller något annat är det viktigt att alla sensorer och mätvärden funkar som de ska.
App och tjänst: Får du ut all information du behöver ur appen? Kan du synka ihop dig med vänner och utmana dem? Om det finns en extra betaltjänst, vilka förmåner ger den dig som användare.
Användarvänlighet: Ett aktivitetsband har alltid en pytteliten skärm (om en någon alls). Det ställer stora krav på användarvänligheten och hur enkelt det är att se allt du behöver.
Design: Det spelar ingen roll om bandet ser ut som ett klassiskt armbandsur eller något annat är det en pryl du ska bära mer eller mindre dygnet runt. Därför är det viktigt att den är väldesignad och bekväm att använda under så långa perioder.

Shoppingtips Aktivitetsarmband

Ett aktivitetsarmband är en utmärkt produkt om man vill hålla lite mer strikt koll på sin träning, eller bara på hur man rör sig i största allmänhet under dagarna. De här enheterna håller koll på antal steg och på din puls, och vissa av dem erbjuder ännu mer avancerade sensorer som kan mäta syresättningen av blodet och räkna ut kaloriförbrukning med mer.

Idag erbjuder många smarta klockar liknande – och vissa fall till och med bättre – funktionalitet, men det är förstås inte alla som vill ha en smart klocka. Dessa är nämligen oftast dyrare och har sämre batteritid, eftersom de gör så mycket mer. Då är ett aktivitetsarmband en bättre lösning.

Men vad ska man tänka på i valet av aktivitetsarmband? Låt oss lista några av de punkter vi tycker du bör överväga…

1. Fundera på hur armbandet ska användas

  • Hur avancerad mätdata vill du kunna utvinna? Enklare armband ger dig bara steg och puls, medan mer avancerade produkter har flera sensorer och bakar ihop all information till en i det närmaste holistisk presentation av din hälsa. Är du en seriös löpare lär det senare vara mer intressant, men är du typen som bara vill se till att du gör dagens 10 000 steg som planerat, ja då kommer du undan billigare.
  • Vilken typ av träning ägnar du dig åt? Vissa aktivitetsarmband har stöd för mängder av olika träningsformer, som till exempel löpning, simning, styrketräning, utförsåkning, cykling och bergsklättring. Andra produkter har färre träningsformer, medan en kategori inte har några alls, utan bara räknar steg och puls. Dyrare aktivitetsarmband har idag ofta mängder av träningsformer, där mätningen anpassas efter vad du pysslar med för tillfället. Många av dem kan dessutom med automatik identifiera vad du gör.
  • Övriga funktioner? Vissa aktivitetsarmband är näst intill att betrakta som smarta klockor. Är man ute efter en produkt som i någon mån kan fylla samma funktion som en smart klocka, så bör den ha stöd för att visa notifieringar från en tillkopplad telefon. Inbyggd GPS kan vara viktigt om man vill kunna kartlägga sin träning, och stöd för offlineninnehåll från streamingtjänster är förstås trevligt om man vill slippa ta med en telefon för att lyssna på Spotify under löprundan.
  • Utformning och färg. Det här handlar om mer än hur produkten ser ut och känns. Ett aktivitetsarmband är någonting du helst ska bära konstant, och med tanke på det så kan det eventuellt kännas viktigt att armbandet fungerar tillsammans med ens kläder. Samma sak gäller designen. Är aktivitetsarmbandet för stort och otympligt är risken stor att du slutar använda det.


2. IP-klassning eller ej

Vi tycker att du bör välja ett aktivitetsarmband som har åtminstone IP68-klassning. Det innebär bland annat att du kan duscha och simma med armbandet på. Varför är nu detta nödvändigt? Primärt för att du får mest ut av ett aktivitetsarmband om du har det på dig hela tiden. Och när du har det glömmer du till slut bort att det sitter där, och då riskerar det att gå sönder om du inte har en tillräckligt bra IP-klassning.

3. Sensorer

Aktivitetsarmband kommer med olika typer av sensorer, som mäter en rad olika saker. Stegräkning och pulsmätning är väl i ärlighetens namn det minsta man kan begära att få för pengarna. Men sensorer som mäter blodets syresättning och håller koll på din sömn är också vettigt att försöka få med i kravspecifikationen, då det ger en bättre helhetsbild av din hälsa.

4. Mjukvara

Mjukvaran i själva aktivitetsarmbandet är förstås viktig, men givet de ofta tämligen begränsade skärmarna så är det inte där du kommer att lusläsa den data som bandet genererar. Här handlar det mer om hur bra den tillhörande smartphone-appen är. Här finns all anledning att kolla produktrecensionerna, då man ofta lägger stor vikt vid att de tillhörande apparna är överskådliga och enkla att använda. Stöd för sociala funktioner kan vara avgörande för vissa, som gillar att mäta sig med andra.

5. Batteritid

Ju enklare aktivitetsarmband desto bättre batteritid, är en tumregel. Å andra sidan så finns det en hel del aktivitetsarmband med många funktioner vars batteritid ändå imponerar. Ett bra aktivitetsarmband erbjuder åtminstone 10 dagars användning innan det måste laddas igen.

Vad skiljer ett aktivitetsarmband från en smartklocka?

En smartklocka är en förlängning av eller rent av en ersättare till din smartphone. Ett aktivitetsarmband har fokus på träning och – som namnet föga subtilt antyder – aktivitet i största allmänhet. De kan vara förvillande lika till utseendet och dela många funktioner. Men en smartklocka är tätare integrerad med din telefon och kan dessutom i vissa fall ha eget SIM-kort, vilket gör den mer oberoende. Smarta klockor är mer energitörstiga, då de har stora skärmar och mer avancerade systemkretsar, och drar därmed också mer batteri. 

Kan armbandet själv upptäcka när jag rör på mig?

När det handlar om enklare saker som stegräkning och att hålla koll på pulsen så har i princip alla aktivitetsarmband förmågan att identifiera att du rör på dig. Mer avancerade aktivitetsarmband kan även avgöra exakt vilken träningsform du ägnar dig åt. Men för mer svåridentifierade träningsformer (andra än löpning, promenader, cykling) är det oftast vettigt att aktivera träningsspårningen manuellt.

Vad är viktigast att mäta?

Det beror förstås på vilken data du vill titta på. Men även de enklaste produkterna i segmentet mäter de två viktigaste sakerna för att du ska få hyfsad koll på din hälsa, nämligen antal steg och vilken puls du har. Det finns aktivitetsarmband som mäter väldigt mycket mer, som till exempel syresättning av blodet och hudtemperatur. 

Hur pass korrekt mäter ett aktivitetsarmband?

Tekniken blir bättre för varje år som går, men träffsäkerheten kan förstås ändå diskuteras. När det handlar om stegräkning anses de flesta aktivitetsarmband vara ”hyfsat rätt ute”. Det har olika studier visat. Men när det handlar om mer avancerade mätvärden och mer svåridentifierade träningsformer så skiljer de sig inte sällan rejält åt. Det man bör göra är att inte stirra sig blind på mätresultaten, utan snarare på hur de skiljer sig över tid.