Grovdammsugare: 5 modeller i test
Ska du dammsuga aska, byggdamm eller avloppsvatten? Då är en grovdammsugare rätt typ av dammsugare. Vi testar löpande nya modeller från märken som Nilfisk, Kärcher och Ryobi. För att en grovdammsugare ska bli bäst i test måste den vara lätt att använda, ha hög prestanda och smidigt underhåll.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Grovdammsugare
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Grovdammsugarna har testats i flera olika miljöer som ställer olika typer av krav på dem. De har exempelvis använts för att städa ur spån i en hönsgård, och för att samla slipdamm från elverktyg i en verkstad. Vidare har de använts för att dammsuga ur bil och groventré. De grovdammsugare som har extrafunktioner har fått genomgå ytterligare tester. Exempelvis har blåsfunktionen testats för att se huruvida denna är stark nog. Två exempel på tester är urblåsning av skräp ur slangen, samt effektivitetstest avseende hur den presterar när vi blåser skräp på golvytor.
De faktorer som vägt tyngst i bedömningen av respektive grovdammsugare är:
Prestanda: Hur stark är sugförmågan? Hur kraftfull är blåsförmågan? Hur mycket vatten klarar den av att dammsuga upp? Vilken typ av skräp hanterar den? Skiljer sig prestationen åt beroende på hur grovt eller fuktigt skräpet
Arbetsområden: Vilka olika arbetsuppgifter klarar den av? Hur är munstyckena utformade och hur många följer med? Hur lång är slangen?
Användarvänlighet: Hur enkelt är det att sätta på och stänga av grovdammsugaren? Hur lätt byter du munstycken och funktioner? Går det smidigt att rengöra filter och byta dammsugarpåse? Hur bra rullar grovdammsugaren över golvet när du rör dig? Hur enkelt är det att hänga upp slang, kablar och annat på maskinkroppen och sedan stuva undan den?
Ytterligare exempel på aspekter vi tagit hänsyn till i vår bedömning är byggkvalitet, garantier och ljudnivå. Vi har betygsatt varje grovdammsugare efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den presterar på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester av dammsugare:
Verktyg att koppla till din grovdammsugare
1. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox → BÄST I TEST GROVDAMMSUGARE
Kraftfull och användarvänlig för många arbetsområden
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox blir bäst i test på grund av dess höga prestanda ihop med flera smarta lösningar som gör grovdammsugaren mycket användarvänlig. Exempelvis har den mycket bra sugförmåga kombinerat med ett relativt platt munstycke längst fram. Fördelen med det platta munstycket är att du lätt kommer åt i trånga utrymmen. Samtidigt är det inte så pass platt att större skräp fastnar eller blir kvar på utsidan.
En annan användarvänlig lösning är hållarna på sidorna som gör att du kan hänga upp både slang och strömkabel ordentligt när grovdammsugaren inte används. Ytterligare ett plus är att du har variabel sugstyrka som kan ställas både på maskinkropp och handtag. Det gör att du kan välja önskad sugkapacitet på maskinen och sedan finjustera utan att behöva gå tillbaka till maskinkroppen igen.
Multi II 30 T VSC Inox har också en mycket lång och följsam slang. Med den rör du dig relativt fritt i rummet, och runt objekt, utan att du måste dra med dig maskinkroppen överallt. Å andra sidan rullar grovdammsugaren bra över golvet även när det är lite bråte och skräp i vägen.
Enkelt underhåll
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har som sagt en mycket bra sugförmåga. Dels suger den torrt skräp, allt från slipdamm till spån i hönshus, utan problem. Dels klarar den hela 23 liter vatten innan den slår ifrån.
Filtret sitter placerat i själva hinken. Det innebär att det blir blött när du suger fuktigt material. Det torkar dock relativt fort och du kan plocka bort och dammsuga utan det. En indikator på maskinkroppen säger till när det är dags att rengöra filtret. Det är mycket enkelt. Allt du behöver göra är att trycka på en knapp så startar en liten motor som skickar iväg luft som hjälper till att vibrera filtret extra mycket. Rengöringen är med andra ord semiautomatisk. Enda nackdelen som vi ser med filtret är att infästningen är av papp, så det är lätt att skada det om du plockat ut och ska sätta tillbaka det.
När du ska koppla Multi II 30 T VSC Inox till ett elverktyg finns det en konliknande adapter. Det som är bra med den är att den passar till tre olika storlekar. Visserligen saknar adaptern låsning, så rycker du hårt lossnar elverktyget. Samtidigt sitter adaptern tillräckligt bra för att detta inte ska bli ett problem i praktiken.
Överlag är Nilfisk grovdammsugare Multi II 30 T VSC Inox ett riktigt bra köp. Den passar både dig som har en mindre verkstad, och dig som vill använda den för grovdammsugning i och runt hemmet.
Bra pris hos:
2. Kärcher WD6 P S → BÄSTA PREMIUMVAL
Högpresterande grovdammsugare med flera smarta funktioner och lång strömsladd
Kärcher WD6 P S är en mycket effektiv allrounddammsugare för såväl bilentusiasten, hobbysnickaren som villaägaren som vill ha en pålitlig grovdammsugare med rejält sug i.
Maskinen är utrustad med fem svängbara länkhjul i plast som fungerar riktigt bra både på den asfalterade garageuppfarten och inne i verkstaden. Denna uppgraderade modell av WD6 har fått en lite längre strömsladd än föregångaren och mäter nu generösa 8 meter. Den långa strömsladden ihop med den väl tilltagna sugslangen gör att det är mycket smidigt när man till exempel ska ta sig runt och dammsuga i bilen.
Imponerande sugförmåga
Du kan själv steglöst välja vilken sugkapacitet du vill ha för stunden. När dammsugaren testas på högsta effekt så är den i paritet med dyrare maskiner i sugkraft och allting som vi utsätter maskinen för sugs förvånansvärt enkelt upp. Sugkapaciteten går hand i hand med decibelnivån så behöver du inte ha högsta effekt så sjunker ljudnivån i takt med den minskade effekten vilket kan vara skönt.
Det går även att koppla Kärcher WD6 PS direkt till andra elverktyg såsom olika slipmaskiner och kap- och gersåg. Funktionen innebär att dammsugaren startas automatiskt så fort du börjar använda ditt verktyg. För hobbysnickaren är automatisk igångsättning av dammsugaren nästan ett måste för att dammsugaren verkligen ska användas och det är skönt att slippa allt såg- och slipdamm. En smidig kilformad adapter är också inkluderad för att underlätta anslutning till olika verktyg och munstycken.
Praktiska detaljer effektiviserar underhållet
En mycket användarvänlig funktion på Kärcher WD6 PS är placeringen av filtret som sitter högst upp på maskinen och därmed är mycket enkel att komma åt. I och med filterplaceringen behöver du aldrig heller komma i kontakt med smutsen i behållaren. Vi gillar även den praktiska bottenventilen som underlättar tömning av behållaren efter vätskeuppsugning, vilket sparar ansträngning och tid.
Bra pris hos:
Bosch Advanced Vac 20 är en smidig grovdammsugare som är både stark och användarvänlig. Den har många småfinesser. Exempelvis tygklädda gummisnoddar för att hänga upp slangen vid förvaring. Vidare är den relativt självförklarande i hur du ska använda saker och ting på den.
Dammsugaren rullar välbalanserat över golvet och den klarar trösklar och liknande bra. Slangen har låsning i sitt fäste så den sitter ordentligt på plats. Du kan byta munstycke vilket är ett plus för dig som vill kunna koppla in exempelvis en slipmaskin. Dock är det extra filtret som träs utanpå filtret lite pilligt att få dit.
Filtret är för övrigt okej, men du bör köra dammsugaren med påse när du inte suger vått, för vi märker redan efter ett par körningar utan filter att den blir tröttare/svagare.
Dessutom är påsen av papper så du bör vara försiktig med att suga upp fuktig smuts i den.
Duktig på vattenläckor
Advanced Vac 20 är inte på något vis ovanligt stark, men den orkar med samma arbetsuppgifter som sina lite dyrare och större konkurrenter - och misslyckas för den delen på samma punkter som dessa.
Det som alla byggdammsugare har svårt för är sådant som kalk och betong eftersom det är tungt och kompakt. Den här är inget undantag. Advanced Vac 20 suger upp det men får arbeta hårt och det blir lätt att det sitter en hinna kvar. Däremot klarar den både smågrus och att städa ur exempelvis hönshuset. Dess prestanda är således att klassa som klart godkänd med tanke på priset.
Den stora fördelen med den här grovdammsugaren är dock proppen i botten. Majoriteten av grovdammsugarna måste du öppna locket på för att kunna hälla ut innehållet. Detta kan vara lite omständligt och mindre trevligt när du arbetar med tidskritiska uppgifter såsom att dammsuga upp avloppsvatten efter en läcka. Med Vac 20 så slipper du dock krånglet med att lyfta ur motorn med blött filter utan att det eller platsen blir smutsig. Istället lyfter du bara upp hela maskinen och skruvar ur proppen. Den töms snabbt på vattnet och du är lika snabbt igång och dammsuger igen. På så vis är den mycket tidseffektiv och även enkel att hantera.
Det är å andra sidan tur för behållaren rymmer bara 13,5 liter innan den slår ifrån, sett till hinkens storlek är detta knappt godkänt.
Bärhandtaget sitter lättåtkomligt på toppen.
Den här grovdammsugaren passar dig som vill ha en liten, smidig byggdammsugare som är enkel att tömma och lätt att stuva undan. Maskinen har bra sugförmåga och flera smarta finesser.
Bra pris hos:
4. Kärcher WD 3 V-17/4/20
Effektivt litet kraftpaket med integrerat eluttag och blåsfunktion
Kärcher WD 3 V-17/4/20 är en lätt och smidig grovdammsugare med hög prestanda. Den är utrustad med ett integrerat eluttag med automatisk på/av-funktion som styrs via elhandverktyget. Den har dessutom en praktisk blåsfunktion och det ingår en tålig fleecefilterpåse i priset.
Lättmanövrerad och smidig med muskler
Det första vi slås av är hur lätt den är och enkel att bära runt, även över trösklar eller mellan rum. Det är faktiskt ganska stor skillnad jämfört med kraftfullare modeller och är man inte i behov av en större så är denna lilla modell mycket praktisk. Den är även enkel att manövrera i trånga utrymmen men man behöver tänka på att inte dra för hårt eftersom den låga vikten gör att den lätt kan välta. I samband med att den trillar så aktiveras en säkerhetsfunktion som gör att du behöver ställa dammsugaren upp och vänta i fem sekunder innan du slår på den igen.
När det kommer till att suga upp smuts och vätskor så upplevs den som ett litet krutpaket och det är smidigt att man kan använda samma filter för både våt och torr smuts. Den fungerar absolut bäst på hårda underlag och skräpet får gärna vara lite finfördelat eftersom större partiklar lättare kan fastna i munstycket. Det integrerade eluttaget med automatisk strömbrytare är en mycket praktisk funktion som gör att det mesta av smutsen kan sugas upp direkt. Men har du en större renovering framför dig rekommenderar vi att gå upp i storlek eftersom dammsugarpåsen kommer fyllas alldeles för snabbt och därmed bli ett onödigt irritationsmoment.
Utmärkt för det mindre hemmet
Elsladden hade gärna fått vara lite längre, nu får du istället vara beredd på att byta eluttag oftare om du har ett stort område att täcka. Om det är första gången du använder en grovdammsugare kommer du att ha stor glädje av bruksanvisningen. Förutom att den är på svenska så är den även exemplarisk med förklaringar i både text och bild. Perfekt för nybörjare som snabbt vill komma igång!
Kärcher Grovdammsugare WD 3 P V-17/4/20 är en effektiv maskin som gör sig allra bäst i den mindre villan eller sommarstugan. Den har trots sin storlek en mycket bra prestanda och är enkel att använda. Vi tycker dessutom att den har en schysst garantitid och ett bra prisvärde.
Bra pris hos:
Husqvarna WDC 325L är en stark grovdammsugare som arbetar på bra i det mesta vi ställer den inför. Den har - precis som majoriteten av alla byggdammsugare (annat namn för grovdammsugare) - svårt att få upp tunga partiklar såsom kalkbruk, så man får gå över ytan flera gånger. Men den har inga problem att exempelvis suga upp avloppsvatten eller spån i verkstan.
Maskinen har ställbart reglage. I princip kan du ställa den manuellt genom att ändra sugdelen (hur mycket luft du ska släppa in) men den har även ställbar styrka på själva motorn. Detta är praktiskt när du exempelvis kör den ihop med slipmaskin, för att den inte ska suga fast.
Lång slang gör det enkelt att dammsuga bilen
En stor fördel med WDC 325L är den långa, rörliga slangen. Du når överallt och grovdammsugaren rullar smidigt med över golvet. Tyvärr är den lite baktung så när du ska över trösklar och liknande är det lätt hänt att den tippar.
Slangen fästs i dammsugaren genom att du trycker in den. Det finns ingen låsning, vilket väcker viss oro att man ska råka dra ut den när man drar dammsugaren över golvet. Slangen sitter ganska bra men har du otur kan den åka ut. Suger du då vatten blir resultatet inte särskilt kul.
Filtret har inget extraskydd runtom såsom vissa andra modeller kan ha, men vi upplever inte detta som något problem i praktiken. Det sätter inte igen snabbare eller liknande. Du kan inte sätta i korgen om inte filtret är med vilket gör att du alltid har koll på det.
Behållaren rymmer 25 liter. Men i praktiken klarar den bara 18,5 liter innan den slår ifrån. Sett till behållarens storlek och till konkurrenterna är det godkänt. En kul detalj är att den har ett bärhandtag i form av en stålbygel på insidan, som gör att du kan bära den som en vanlig hink.
Prismässigt ligger WDC 325L rätt högt jämfört med konkurrerande modeller som har nästan lika bra prestanda och funktionalitet.
Husqvarna WDC325L passar dig som vill ha en relativt lättanvänd grovdammsugare med lång, rörlig slang och reglerbar styrka.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Grovdammsugarna har testats i flera olika miljöer som ställer olika typer av krav på dem. De har exempelvis använts för att städa ur spån i en hönsgård, och för att samla slipdamm från elverktyg i en verkstad. Vidare har de använts för att dammsuga ur bil och groventré. De grovdammsugare som har extrafunktioner har fått genomgå ytterligare tester. Exempelvis har blåsfunktionen testats för att se huruvida denna är stark nog. Två exempel på tester är urblåsning av skräp ur slangen, samt effektivitetstest avseende hur den presterar när vi blåser skräp på golvytor.
De faktorer som vägt tyngst i bedömningen av respektive grovdammsugare är:
Prestanda: Hur stark är sugförmågan? Hur kraftfull är blåsförmågan? Hur mycket vatten klarar den av att dammsuga upp? Vilken typ av skräp hanterar den? Skiljer sig prestationen åt beroende på hur grovt eller fuktigt skräpet
Arbetsområden: Vilka olika arbetsuppgifter klarar den av? Hur är munstyckena utformade och hur många följer med? Hur lång är slangen?
Användarvänlighet: Hur enkelt är det att sätta på och stänga av grovdammsugaren? Hur lätt byter du munstycken och funktioner? Går det smidigt att rengöra filter och byta dammsugarpåse? Hur bra rullar grovdammsugaren över golvet när du rör dig? Hur enkelt är det att hänga upp slang, kablar och annat på maskinkroppen och sedan stuva undan den?
Ytterligare exempel på aspekter vi tagit hänsyn till i vår bedömning är byggkvalitet, garantier och ljudnivå. Vi har betygsatt varje grovdammsugare efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den presterar på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester av dammsugare:
Verktyg att koppla till din grovdammsugare
Bra att veta om grovdammsugare
En grovdammsugare är en dammsugare avsedd för att dammsuga upp sådant som byggavfall, spillvatten och liknande smuts som vanliga dammsugare har svårt att hantera. Just byggdamm, framför allt slipdamm (spackeldamm och liknande), sliter väldigt hårt på vanliga dammsugare, medan grovdammsugaren är konstruerad på ett vis som gör att den tål den typen av smuts.
En stor fördel med grovdammsugaren är att den kan anslutas direkt till många elverktyg. Har du exempelvis en bandslip eller excenterslipmaskin med matchande munstycke kan du koppla den direkt till grovdammsugaren som i sin tur suger upp en stor del av allt damm och spån som blir resultatet av din slipsession. På dessa maskiner är ofta det medföljande filtret otillräckligt och arbetsmiljön riskerar då att bli hälsovådlig. Men grovdammsugaren - eller torr- och våtdammsugare som de ibland kallas - ser till att det dammar betydligt mindre.
Grovdammsugaren kan såklart även användas till ett flertal andra arbetsområden. Exempelvis kommer många med munstycken som gör det enkelt att dammsuga ur bilen - där det ofta samlas grovkornigt damm, grus och skräp. Likaså är den lämplig att använda när du behöver dammsuga groventrén.
Grovdammsugare kallas ibland även industridammsugare eller byggdammsugare eftersom man ofta har dem i verkstäder, garage och snickerier. Men användningsområdet är brett. Grovdammsugare kan exempelvis användas för att dammsuga rent i hönshus, för att dammsuga upp avloppsvatten efter en vattenläcka eller för att göra rent kaminen från aska.
Så fungerar grovdammsugare
Grovdammsugaren består i vanliga fall av en hink med en motor i toppen samt en slang som ansluts ovanifrån. De har ofta även ett inbyggt filter som man kan ta ut, samt möjlighet till dammsugarpåse. Påsen används vid torrdammsugning, medan du kör den utan påse vid våtdammsugning. Det är alltså både en våtdammsugare och en torrdammsugare i ett.
Filtret rengörs antingen för hand eller genom en inbyggd mekanik där du trycker på en knapp och filtret dunkas till.
De ansluts till ett strömuttag och du trycker sedan på en knapp för att starta dem. När du är klar samlar du ihop slangen och gömmer undan maskinen.
Har du använt den som vattendammsugare måste du på vissa modeller även hänga ut filtret så att det får torka.
Köpa grovdammsugare
Det du ska tänka på när du köper grovdammsugare är att du ska hitta en som matchar dina behov, den ska klara av alla de arbetsuppgifter du tänkt ställa den inför. Samt tidsaspekten - hur ofta du kommer att använda den. Exempelvis är det viktigare att den är lätt att stuva undan om du är en privatperson som sällan snickrar utan snarare tänkt använda den i bilen och hemmet. Medan den egenskapen inte är lika viktig för verkstadspersonal som har grovdammsugaren framme hela tiden.
Det är också viktigt att kontrollera att den har munstycken som passar dina elverktyg. Eller att det i alla fall går att köpa till en passande adapter.
Grovdammsugare från olika tillverkare skiljer sig åt, det gör även olika modeller hos en och samma tillverkare. Därför är det viktigt att du läser på om den modell du fastnat för och ser så att den möter dina behov.
Vill du exempelvis ha en grovdammsugare för att städa bilen och groventrén så behöver du kanske inte en särskilt stor modell, däremot bör den vara ganska kraftfull om den ska få upp skräp i trånga utrymmen i bilen, medan du som ska ha den i snickeriet eller verkstaden kanske vill ha en större modell eftersom du kommer att använda den ofta.
Ska du ha en modell för hönshuset behöver du en ganska kraftfull variant som är lätt att tömma. Tänk också på att du då uteslutande bör använda den i hönshuset, inte till andra utrymmen.
En grovdammsugare är däremot inte den ultimata dammsugaren för djurägare när det kommer till husdjur inomhus. Det finns vanliga dammsugare med munstycken gjorda för att få bort hår och annat från mattor, och de lämpar sig bättre för den typen av uppgifter.
Om vi tittar vidare på vad som skiljer våtdammsugare åt så är det även skillnader i konstruktionen. Vissa är konstruerade så att om du dammsuger vätska blir filtret blött. Det måste då läggas på tork innan du kan använda dammsugaren igen. Andra modeller har filtret mer skyddat, vilket gör att du direkt kan gå på och dammsuga igen efter en våtdammsugning.
Slangens räckvidd, möjligheten till upphängning av slang och tillbehör samt hur enkelt det är att tömma byggdammsugaren skiljer sig också åt. Vissa våtdammsugare har exempelvis en propp långt ner på hinken så att du snabbt och riskfritt kan tömma den på vätska. Vissa har bärhandtag på hinken så att det är enkelt att lyfta den efter att du tagit bort locket och därmed motorn. Den här typen av enkla men genomtänkta lösningar förenklar användandet avsevärt.
När det kommer till storlek är det bra att fundera igenom hur ofta du tänkt använda grovdammsugaren. En liten grovdammsugare passar bra när du ska använda den mer sällan, medan det är bättre att satsa på en stor vid regelbunden användning. Storleken mäts vanligen i liter. Tänk dock på att du sällan kan utnyttja hela hinkens angivna utrymme. I vårt test mäter vi upp hur mycket vatten som får plats i praktiken och det skiljer ibland en hel del från tillverkarens uppgifter.
Ytterligare en sak som skiljer dem åt är hur kraftfulla de är och därmed hur mycket smuts de orkar suga upp i ett svep. Ska du använda dammsugaren i svåråtkomliga utrymmen eller tuffa miljöer är detta extra viktigt. Hur stark den är anges ofta i watt (effekt) på dammsugarens specifikationsblad.
Oavsett vilken modell du väljer har du, med en grovsug hemma, avlastat din dammsugare från tuffare uppgifter som den egentligen inte är byggd för. Använder du rätt dammsugare till rätt uppgift minskar du risken för att maskinerna går sönder i förtid.
Ska du bara använda grovdammsugare tillfälligt, exempelvis under ett större byggprojekt, kan det även vara ett alternativ att hyra en. Men eftersom användningsområdet för byggdammsugare är så brett kan det ändå vara bra att satsa på att köpa en, speciellt om du är en husägare. Du kan börja med att köpa en billig grovdammsugare och uppgradera till en mer kraftfull och större modell längre fram om du märker att du hade mer behov av den än du först trodde. Biltema, Jula och liknande varuhus har ofta billiga byggdammsugare.
Kolla dock garantitider och liknande innan du bestämmer dig. Tänk också på att det ska finnas reservdelar och möjlighet att köpa dammsugarpåsar under lång tid framöver så att din grovdammsugare inte blir obrukbar efter några år.
Därutöver finns det en rad skillnader som gör grovdammsugaren mer eller mindre användarvänlig. Allt från hur smidigt de rör sig över skräpiga golvytor, hur lång slanglängd de har och hur stark sugförmågan är. Munstyckets utformning, filterplaceringen och placering av knappar och reglage är andra egenskaper som påverkar användarupplevelsen.
Genom att välja en grovdammsugare som matchar just dina specifika behov säkerställer du att du blir nöjd med ditt köp under lång tid. Tänk också på att byggkvalitet och garantier är viktiga som hängslen och livrem för din ekonomi.
Läs även våra tester av golvdammsugare och robotdammsugare.
Utgångna produkter
Kärcher WD6 Premium är en användarvänlig grovdammsugare med filtret placerat högt upp så att det är enkelt att komma åt och rengöra. Dessutom slipper du vänta på att det ska torka efter att du dammsugit fuktigt skräp eller vatten eftersom det sällan blir vått - bara om du suger upp väldigt mycket vatten.
Att grovdammsugaren är så enkel att stuva undan gör den också till en trevlig bekantskap. Den har exempelvis separat krok för strömkabeln så att du slipper ha kabeln ihop med slangen. Det följer också med en extra krok så att du kan få upphängning för slangen på bägge sidor. Att slippa ha slangar och kablar att tampas med när den ska in i skrubben är väldigt skönt.
Sugkapaciteten är mycket hög. Vi får upp det mesta vi ställer den inför. Universalmunstycket är dock lite väl stort vilket gör det svårt att komma åt överallt. Överlag presterar den dock mycket bra.
Väldigt smidig när man dammsuger vätskor
Kärcher WD6 Premium har en riktigt smart lösning när man ska tömma den på vatten. Det sitter en plugg i botten som det bara är att öppna för att få ut allt. Du slipper därmed omaket med att lossa locket och lyfta - vilket kan vara tungt när det är en rostfri hink fylld med vätska. Det är dock även enkelt att öppna behållaren och tömma den när du dammsugit torrt.
Den absolut största nackdelen med WD6 Premium är slangen. Dels är den inte särskilt följsam utan snarare hård och lite otymplig. Dels är den väldigt kort. Det senare utgör ett problem även när du kopplar på elverktyg, trots att det följer med en förlängningsslang. Fördelen med förlängningen är att den har låsning och kopplas direkt till slangen så att du får lite avstånd mellan elverktyget och handtaget på grovdammsugaren. Den slangen är också enklare att ha att göra med. Nackdelen är att det trots detta blir ett ganska kort avstånd mellan dig och maskinen. Du måste ofta släpa med dig hela maskinkroppen runt. Ska du då såga eller slipa större objekt i en lite mindre verkstad kan detta upplevas begränsande.
Å andra sidan har den fem små smidiga hjul som rullar riktigt bra över golvet. WD6 Premium går stabilt även på brötigt verkstadsgolv och är svårvält.
Kan du leva med den något otillräckliga slangen är detta ett bra köp. Speciellt för dig som vill ha en grovdammsugare som klarar ett brett antal uppgifter främst i hemmiljö. Då gör det sig extra bra att den är så enkel att hänga upp slang och kabel på. Samt att den har filtret placerat högt så att det inte blir fuktigt. Det blir aldrig något krångel.
Stihl SE 62 E är en kompakt och smidig grovdammsugare med teleskopsrör för enkel ihopfällning. Teleskopsröret, ihop med det ganska stora munstycket, gör att sugen påminner lite om en traditionell dammsugare. Tyvärr gör dock det stora munstycket att det kan vara svårt att komma åt överallt.
Samtidigt är den väldigt lätt att stuva undan. Vidare är slangen lång och följsam - när du dammsuger måste du inte dra med dig maskinkroppen hela tiden. Du kommer exempelvis runt en mindre snickarbänk, eller in ordentligt i bilen.
För att vara så pass kompakt rymmer SE 62 E ändå en hel skräp eller vatten innan den slår ifrån. Plastbehållaren har fördel i att den inte väger så mycket och därför blir behållaren också lätt att tömma. Även filterrengöringen är smidig. En knapptryckning gör att filtret vibrerar loss skräpet. Det går däremot inte att suga vatten utan filtret såsom många andra maskiner faktiskt kan. Det ska man i och för sig aldrig göra så eventuellt är detta en säkerhetsfunktion. Det tar relativt lång tid för filtret att torka igen, här skulle vi önska bättring.
Genomtänkt konstruktion
Stihl SE 62 E är mycket enkel att koppla samman med elverktyg. Den har ett snabbfäste som gör att du tar bort hela handtagsdelen, som annars skulle ha hamnat väldigt nära elverktyget och verkat skrymmande. Istället kopplar du direkt på slangen. På munstycket som ansluts kan du dessutom reglera sugkapaciteten - vilket du däremot inte kan göra direkt på maskinkroppen. Konen på munstycket är av gummi och passar en stor rad elverktyg. Hela lösningen andas kvalitet och känns genomtänkt.
Sugkapaciteten är godkänd, men det finns ett par arbetsområden där vi skulle önska bättre förmåga. Exempelvis orkade grovdammsugaren att suga fuktigt spån i hönshus, men inte särskilt tidseffektivt. Å andra sidan är det en krävande uppgift som vardagskonsumenten troligen inte skulle ställa den inför.
Framförallt lämpar sig SE 62 E för just vardagskonsumenten som behöver en grovdammsugare för dammsugning av exempelvis bil, garage och groventré.
Ryobi R18WDV är en grovdammsugare som är lätt att lyfta och helt sladdlös. Den går istället på Ryobis batterisystem för 18-voltsmaskiner, vilket gör att du kan dela batteri om du även äger skruvdragare med mera i samma spänningsklass. Det är smidigt och bra ur ekonomisk synvinkel eftersom batterier är ganska dyra.
En ganska stor städare
Ryobi R18WDV tar upp plats och låter lika högt som en stor grovdammsugare med rejäl kapacitet, men underpresterar tyvärr i praktiken. Exempelvis har den svårt för att få upp allt grus när vi dammsuger hallen, och den klarar heller inte att leverera när vi kopplar ihop den med maskiner i verkstaden. Det beror helt enkelt på att den suger för dåligt. Sett till priset önskar vi betydligt mer sugkraft från den här grovdammsugaren.
Dessutom mäter vi den faktiska vattenmängden som den här dammsugaren kan suga upp, om du exempelvis får en vattenläcka, till elva liter. Det är betydligt mindre än konkurrenter i samma prisklass.
Trots att vi kör Ryobi R18WDV i flera månader ser filtret relativt rent ut. Troligen beror detta på att den inte får upp särskilt mycket smuts. Det är däremot väldigt enkelt att vid behov byta filter.
En annan nackdel är att slangen är väldigt stel. Dels blir det ett problem om du ska köra den som dammsugare kopplad till dina verktyg för slangen skapar ett irriterande mothåll då den är så styv. Dels gör det att grovdammsugaren tar upp onödigt mycket plats i förvaringsutrymmet.
Ryobi R18WDV-0 har smart lösning där man kan dra ut metallstången så att den blir lång. Å andra sidan är munstycket ganska litet och slanglängden väldigt kort. Handtag och övriga detaljer känns tunna och plastiga.
Denna grovdammsugare är helt enkelt lite för dåligt byggd och alldeles för svag för att vi ska kunna rekommendera den. Ryobi R18WDV låter betydligt mer än vad den levererar.