Powerbanks: 16 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juli 2022

Får du ofta slut på batteri i telefonen? Då är en powerbank ett perfekt tillbehör att ha med sig. Men vilken powerbank är bäst? Ger mest på en laddning och har flest funktioner?? Vi har hårdtestat de populäraste modellerna från Xiaomi, Anker, Mophie och många fler.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Powerbank

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I detta test har vi gjort beräkningar och tester på powerbanks. För att kunna bedöma dem rättvist har vi använt oss av ett batteri på 1800 mAh, vilket motsvarar ett genomsnittligt mobilbatteri av den lite mindre klassen. Det är ungefär vad du hittar i en Iphone SE av 2020 års modell, även om många Android-telefoner kan springa upp i både 3- och 4 000 mAh.

I testet har vi använt oss av en vanlig Lightningkabel som går upp till två ampere.

Vi har testat alla powerbanks individuellt och genom den data vi har fått fram har vi bedömt och jämfört de olika modellerna.
Nedanför kan du läsa om de olika mätningar och tester vi har gjort, samt en kort förklaring över vad de innebär.

Volt - Hur mycket ström som flödar genom enheten.
A (Ampere) - Hur många ampere powerbanken kan skicka ut.
Drifttid - Hur långt tid powerbanken kan användas innan den får slut på batteri och behöver laddas.
Laddningar - Hur många laddningar som kan göras på ett 1800mAh-batteri.
Uppladdning - Hur långt tid det tar att ladda upp powerbanken till 100 procent.
Effekt - Visar hur mycket ström som flödar genom enheten med hjälp vår laddsladd som användes under testet.
Uttag - Hur många uttag enheten har och vilken typ, vilket är viktigt för att du ska kunna använda den med alla dina prylar.
Vikt - Powerbankens vikt vilket är avgörande för dess portabilitet.
Mått - Powerbankens mått vilket också har stor påverkan på dess portabilitet.


Relaterade tester av produkter med batteri

Bärbar dator

Pulsklocka

Surfplatta

Surfplatta för barn

Fler tester för hikingturen

Liggunderlag

Termos

0 5 4.5 1

1. Deltaco PB-1071 BÄST I TEST POWERBANK

Flest uppladdningar för pengarna

Volt: 4.94 A: 0.94 Drifttid: 6.38 tim Laddningar: 2.91 Uppladdning: 6:30 h min Effekt: 4.51 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 Micro USB för laddning Vikt: 227 gram Mått (L): 140 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 15 mm

Om det är så att du har en mindre budget och är ute efter att få ut så mycket för pengarna som möjligt, vilket du såklart är, så är Deltaco PB-1071 på 10 000 mAh ett utmärkt alternativ.

Deltaco PB-1071 visar sig vara riktigt effektiv sett till hur många laddningar vi får ut ur batteriet - och med sitt väldigt låga pris är detta verkligen imponerande.

Den har två USB-portar, så att du lätt kan ladda upp två enheter samtidigt, och på samma gång kan du förstås även ladda upp powerbanken via dess Micro-USB-uttag.

Lättviktare

PowerbankDeltacoPB1071 01

Finishen är vit och blank vilket torde fungera bra i alla sammanhang. Den är även relativt reptålig.

Vikten kvalar in på 227 gram vilket gör den till en av de lättare powerbanksen i klassen. Samtidigt är den storleksmässigt, med sina 14 centimeter på längden, en av klassens större modeller, så att Deltaco lyckats hålla nere vikten såpass är imponerande.

Finns det då inga moln på himlen? Jo det gör det, den är långsam, det tar med andra ord tid att ladda. Drifttiden mäter vi till sex timmar och 30 minuter och det innebär att den är bland de långsammaste vi testat på den punkten.

Lättvikt, Bra pris, Många laddningar per enhet
Långsam laddning av powerbank
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Anker Powercore III Sense 10000 MAh Wireless BÄSTA PREMIUMVAL

Volt: 5,11 A: 1,74 Drifttid: 3:30 tim. Laddningar: 2.83 Uppladdning: 5:30 h Effekt: 8.99 Watt Uttag: 1 x USB-A, 1 x USB-C Vikt: 209 gram Mått (L): 150 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 15 mm

Om det är så att du är ute efter en powerbank som ger trådlös laddning samtidigt som den har effektiv drift och bra pris så är Ankers Powercore III Sense ett otroligt prisvärt val.

Designmässigt gör sig Powercore III Sense väldigt bra. Det är en solid powerbank med framsida täckt av slittåligt tyg. Tyget till trots är den ändå enkel att rengöra, och du slipper dessutom fettfläckar. Tyvärr är baksidan av Powercore III Sense av vanlig plast, men man visar sällan baksidan.

Powerbank batteri Anker powercore 10k wireless 03

Effektivt batteri

Denna powerbank har många plus i protokollet. Du får exempelvis ut 2,83 laddningar från ett batteri på 1800 MAh på en enda laddning. Drifttiden mäter vi till 3:30 timmar, vilket gör att denna powerbank placerar sig som en av de snabbaste vi har testat. Att du dessutom har tillgång till trådlös uppladdning innebär att denna powerbank dessutom är modern.

Den trådlösa laddningsfunktionen är ett plus, men det är värt att notera att laddning via sladd fortfarande är mest tidseffektivt. Å andra sidan kan du ladda tre separata enheter samtidigt via den trådlösa laddningen, vilket är riktigt imponerande. Med sladd har du 18 W kapacitet, medan du vid trådlös laddning har 10 W.

Powercore III Sens väger in på 209 gram. Det är således inte den lättaste powerbank vi testat, men fortfarande en helt okej vikt för den som ska bära med sig enheten i väskan eller fickan. Sammantaget har Anker fått till en mestadels riktigt lyxig powerbank med PowerCore III Sense med riktigt många funktioner.

Prisvärd, Snabb laddning, Snabb uppladdning av powerbank, trådlös laddning till 3 enheter samtidigt
Baksida av plast
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Xiaomi MI Powerbank 3 BÄSTA BILLIGA POWERBANK

Tung men smidig

Volt: 4.94 A: 1.41 Drifttid: 4.25 tim. Laddningar: 2.91 Uppladdning: 6 tim. Effekt: 6.97 Watt Uttag: 2 USB-portar, 1 type C port, 1 micro USB Vikt: 282 gram Mått (L): 148 mm Mått (B): 75 mm Mått (H): 15 mm

Xiaomi MI Powerbank 3 på 10 000 mAh är bland de mest effektiva powerbanks vi testat sett till antal gånger du kan ladda din telefon innan batteriet i powerbanken är slut. Den slimmade och avlånga formen gör så att det är lätt att få in den i smala fack eller små utrymmen. Drifttiden är på fyra timmar och 15 minuter, Enhetens uppladdning av exempelvis mobiler och dylikt sker med andra ord snabbt och effektivt. Dock är uppladdningen av powerbanken på runt 6 timmar för full uppladdning vilket är relativt långsamt.

Tung powerbank

HandPowerbankXiaomiPowerbank3

MI Powerbank 3 kommer med två USB-portar, en USB-C port och en Micro-USB-port, en klart godkänd uppsättning som täcker in de allra flesta behov. Den väger dock en del. Vikten på 282 gram gör powerbanken till en av de tyngsta i klassen.

Antal laddningar per mobil, Snabb laddning av mobiler, Slimmad design
Tung, långsam uppladdning av powerbank
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Mophie Powerstation Wireless XL

Inte så XL i praktiken

Volt: 5.02 A: 1.47 Drifttid: 4.10 tim. Laddningar: 2.87 Uppladdning: 6h min Effekt: 7.23 Watt Uttag: 1 USB-A portar, 1 USB-c, Vikt: 220 gram Mått (L): 135 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 15 mm Pris: 699

Mophie Powerstation Wireless XL är en ganska lätt powerbank för att vara utrustad med trådlös laddning. Den väger endast 221 gram, vilket inte är imponerande i stort men imponerande sett till trådlösheten, som annars ofta drar upp vikten en del.

Utsidan är tygbeklädd. Den ger ett kvalitetsintryck och bra greppbarhet. Samtidigt ger det viss ökad risk för att den lätt blir smutsig.

Strömknappen sitter lite dold på sidan. Däremot ser man tydligt de fyra LED-lamporna som visar aktuell batterinivå.

En riktigt bra funktion hos Powerstation Wireless XL är snabbladdningen. Den gör att du kan ladda upp halva batteriet på så lite som en halvtimme. Dock tar den fem timmar att ladda fullt - det är i paritet med konkurrenterna.

Effektiv uppladdning

Utbudet av portar är godkänt. Vi finner ett USB-C samt ett USB-A, det kan verka lite men då detta är en powerbank med trådlös laddning är det ändå helt acceptabelt.

Denna powerbank må heta XL men du får inte ut särskilt många laddningar ur den. Däremot laddar den upp dem fort, så till syvende och sist är den jämförbar med prismässigt lika konkurrenter.

Powerbank mophie powerstation wireless 2

Mophie Powerstation Wireless XL passar dig som vill ha en trådlös powerbank med snabbladdning.

Många bra funktioner, snygg design och lätt att hålla ren
Få uttag, lite seg uppladdningstid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Anker Powercore Metro Slim

Volt: 4.94 A: 1.23 Drifttid: 5.50 tim. Laddningar: 2.91 Uppladdning: 6:10h tim. Effekt: 5.38 Watt Uttag: 1 USB-portar och 1 USB-c 1 Micro-USB Vikt: 245 gram Mått (L): 150 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 20 mm Pris: 299

Ankers Powercore Metro Slim är en av de större och tyngre powerbanksen i testet, men med ett genomtänkt yttre och kapacitet för nästan tre hela uppladdningar när denna powerbank är fulladdad.

Powercore Metro Slim känns solid. Den har en front täckt av tålig textil, vilket gör att den står emot både vassa kanter och fettfläckar bra. Baksidan är dock plast och blir lätt flottig. Designmässigt är den snygg på det stora hela.

Du finner on/off-knappen på framsidan, och fyra LED-lampor som visar ungefärlig aktuell batterinivå.

Tre enheter samtidigt

Här finns stöd för en bra variation uttag, där USB-C, USB-A och mikro-USB finns med. Du kan med andra ord ladda upp till tre enheter samtidigt.

Powerbank batteri Anker Powercore metro slim 013

När det kommer till batterikapaciteten är Powercore Metro Slim absolut imponerande, du får ut mycket kraft ur detta 10000 mAh-batteri. Dock är den samtidigt en av de långsammare när det kommer till uppladdning av exempelvis din mobiltelefon.

Vikten på 245 gram innebär att denna powerbank är en av de tyngsta i testet.

Med ett hyggligt pris och mycket batteri för pengarna är Anker Powercore Metro Slim en powerbank som inte bara ser bra ut utan också levererar. Dock får man ha i åtanke att den är lite långsammare när det kommer till uppladdning och att den är både ganska stor och tung.

Hyggligt pris, många uppladdningar för pengarna, inga fettfläckar på framsidan
Relativt tung och stor, något långsam uppladdning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Xiaomi Mi Power Bank 3 Ultra Compact 10 000 mAh

Kompakt powerbank för den som har många olika slags prylar

Volt: 5,11 A: 1,74 Drifttid: 3:40 tim Laddningar: 2.80 Uppladdning: 6 h Effekt: 8.99 Watt Uttag: 1 x USB-A, 1 x USB-C, micro-USB Vikt: 200 gram Mått (L): 90 mm Mått (B): 65 mm Mått (H): 20 mm

Xiaomi Mi Power Bank 3 Ultra Compact är en powerbank med hög byggkvalitet och bra greppbarhet. Dess räfflade utsida gör att den knappast lär glida dig ur handen.

Detta är en liten powerbank, men för att vara så liten så väger den ändå en hel del - hela 200 gram. Det är såklart inte mycket jämfört med vad andra prylar väger, men mycket sett till storleken. Denna powerbank har sin säljpunkt i att den är så kompakt, då hade det varit fint om den även var fjäderlätt.

Många uttag

Här finns dock gott om uttag. Du har exempelvis dubbla USB-A, vilket är utmärkt för dig som har flera sådana prylar. Men även ett USB-C-uttag samt ett micro-USB. Denna powerbank blir därför mångsidig för dig som är lite pryltokig, eller om man är flera personer i familjen som vill kunna dela på en och samma powerbank.

Tar tid att ladda full

Med 2.80 laddningar och 3:40 i drifttid finner vi en powerbank som får godkänt när det kommer till kapacitet. Inte bäst, men helt okej. Uppladdningstiden på sex timmar är däremot i längsta laget.

10000mAh Mi Power Bank 3 Ultra Compact är en väldigt prisvärd powerbank sett till hur många uttag du får. Räkna med att det inte är den snabbaste eller lättaste modellen på marknaden, men däremot en kompakt modell som fungerar med många prylar.

Kompakt, många uttag av olika sort
Relativt tung, lång uppladningstid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. Anker Powercore Metro Essential 20000 PD

Powerbank till husvagnssemestern eller för kortare strömavbrott

Volt: 5,05 A: 1.20 Drifttid: 4.39 tim Laddningar: 5.12 Uppladdning: 6 h Effekt: 6.01 Watt Uttag: 1 x USB-A, 1 x USB-C, micro-USB Vikt: 342 gram Mått (L): 160 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 20 mm

Anker Powercore Metro Essential 20000 PD är en powerbank med bra byggkvalitet och ett väldesignat yttre. Du lär knappast skämmas för att plocka fram den. På ovansidan är den textilbeklädd vilket bidrar till att konstruktionen upplevs välbyggd.

Powerbank anker powercore metro 20000 mah 01

Tung

Det är en ganska stor powerbank. Den väger också en del. Men den är också kraftfull, hela 20 000 milliamperetimmar - så en lite högre vikt och storlek är inga konstigheter. Du bör dock ha i bakhuvudet att detta inte är powerbanken du slänger ner i fickan på mjukisbyxorna till följd av vikten.

Den har också något få uttag i paritet till sin storlek. Här finns bara ett USB-A och ett USB-C. Lite snålt.

Powerbank anker powercore metro 20000 mah 02

Flera uppladdningar

Med sina 20 000 mAh finner vi att man kan ladda mobiltelefonen drygt fem gånger, vilket är riktigt bra. Det finns även möjlighet till snabbladdning för telefoner som är kompatibla vilket gör att laddningen snabbas på.

Anker Powercore Metro Essential 20000 PD är på det stora hela en prisvärd powerbank. Den är lagom att ha liggandes hemma vid kortare strömavbrott, eller för att tas med på husvagnssemestern.

Många laddningar, snabbladdning, tålig
Relativt tung, få uttag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Anker Powercore 3 10K Wireless

Volt: 5.15 A: 1.65 Drifttid: 3:55 tim. Laddningar: 2.79 Uppladdning: 5:30 tim. Effekt: 8.34 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 Type-C-port Vikt: 210 gram Mått (L): 135 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 18 mm Pris: 299

Med vikt på endast 210 gram och en hel del bra funktioner kommer Ankers Powercore 3 10K in som en hygglig powerbank som levererar till ett hyggligt pris.

Utseendemässigt gör sig Powercore 3 10K väl - det är kort och gott en snygg powerbank. Dock har den en matt finish som lätt får fettfläckar och liknande, vilket gör att man ofta får sitta och tvätta rent den för att den ska se fräsch ut.

Du hittar två USB-A-portar och en USB-C, vilket är i paritet med de bättre konkurrenterna. Du kan alltså ladda upp till tre enheter samtidigt. Dessutom har du stöd för trådlös laddning.

Väldigt lätt

Powerbank batteri Anker Powercore III sense 10k wireless 02

Viktmässigt kvalar denna powerbank in på 210 gram vilket gör den till en av dom lättaste powerbanksen i testet. Även när det kommer till uppladdning sticker den ut, då lite mer negativt. Du kan ladda upp din mobil fullt 2,79 gånger vilket är bland de sämre i testet. Å andra sidan är priset ganska lågt.

Drifttiden är på 3,55 timmar vilket betyder att uppladdningen av mobilen går ganska snabbt. Vidare går det fort att ladda powerbanken fullt.

Med ett bra pris, snabb laddning och dessutom stöd för trådlös laddning så är Powercore 3 10K en mångsidig powerbank. Finishen lämnar en del att önska, likaså antalet uppladdningar. Men överlag är det en prisvärd powerbank.

Trådlös laddning, snabb uppladdning, lätt
Får lätt fettfläckar, något få uppladdningar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. GP Powerbank Voyager 2

Färgglad och snabbladdad

Volt: 5.11 A: 0.94 Drifttid: 6.16 tim. Laddningar: 2.82 Uppladdning: 4:30 tim. Effekt: 4.80 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 Type-C-port och 1 laddport USB c. Vikt: 245 gram Mått (L): 135 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 13 mm

GP Powerbank Voyager 2 på 10 000 mAh är en riktigt färgglad historia. Den orangea designen är en blickfångare, som både ser bra ut och gör den väldigt enkel att hitta både i djupa väskor och i mörka miljöer. Samma modell finns även i en uppsjö andra, lika utstickande, färger som ger dem en identitet många andra powerbanks saknar.

Bra för dig som har bråttom

PowerbankGPVoyage2 01

Med sin laddning av powerbanken på enbart fyra timmar och 30 minuter är den samtidigt ruskigt snabb på att ladda upp. Ska du ut och campa och har bråttom att maxa powerbankens batteri är detta valet för dig.

Powerbank Voyager 2 har även två USB-portar och en USB-C-port för laddning, samt en laddport med USB-C, vilket är en imponerande uppsättning. Det gör den konkurrenskraftig även fast den har en längre drifttid vid uppladdning av dina prylar.

Fantastisk uppladdningstid, många uttag, lätt att hitta
Långsam laddning av enheter
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Sandberg Outdoor Solar Powerbank

Volt: 5.05 A: 1.19 Drifttid: 4.93 Laddningar: 2.85 Uppladdning: 6 Tim Effekt: 6.01 Watt Uttag: 1 USB portar, 1 Type C port,1 Micro USB, Wireless Vikt: 240 gram Mått (L): 140 mm Mått (B): 73 mm Mått (H): 20 mm Pris: 599

Sandbergs Outdoor Solar Powerbank, ibland även under namnet Sandberg Active, är en av de mer robusta powerbanks vi stött på. Den ser helt klart annorlunda ut, men är ändå inte klumpig i formatet. Den har, utöver traditionell uppladdning via kabel, även stöd för solcellsuppladdning.

Du kan alltså låta den ligga framme i solen och på så vis tjäna in mer kraft som du sedan kan nyttja till att ladda batteriet. Att den då är robust i designen, och har en ögla på utsidan, gör den till en utmärkt kompanjon under campingsemestern eller vandringen. Du kan hänga på den på en karbin på ryggsäcken och sedan laddar den upp sig själv.

För dig på språng

Sandberg Outdoor Solar Powerbank,är en solcells-powerbank med 10.000 watt. Den är både funktionell och ganska effektiv. Den räcker till 2,85 uppladdningar, vilket är godkänt. Eftersom den även har solcellsuppladdning så kan du få ut lite till när du är ute i fält. Så även om utgångskraften och uppladdningen inte är den bästa klättrar Active upp ett antal platser just på grund av solcellsladdningen.

Powerbank batteri sandberg outdoor solar powerbank 013

Samtidigt ska det såklart nämnas att solceller inte gör att du har en powerbank med oändligt batteri. Får batteriet ligga på ett soligt ställe under flertalet timmar har den fått upp lite kräm, men det tar helt klart sin tid för den att komma dit.

Sandberg Outdoor Solar Powerbank, passar främst dig som ofta är ute på språng och därmed har nytta av såväl lite ruffigare design som solcellerna..

Solceller, Robust konstruktion
Aningen långsam uppladdning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

11. Mophie Powerstation Go Rugged Flashlight

Innovativ powerbank, byggd som en ficklampa

Volt: 5,09 A: 1.59 Drifttid: 3.40 tim Laddningar: 5.30 Uppladdning: 5:30 h Effekt: 8.24 Watt

Mophie Powerstation Go Rugged Flashlight är en powerbank med inbyggd ficklampa. Hela konstruktionen är i form av en traditionell ficklampa, med matt plast som påminner om en gummerad yta men som vid beröring är vanlig hårdplast. Detta genomsyrar hela intrycket, det är en stor, tung och plastig ficklampa av glatt material.

Plastig

Fördelen med att ha ficklampa och powerbank i ett säger sig dock självt. Speciellt för den som bor på landet eller som är ute och campar mycket. Hade Go Rugged Flashlight varit lite lättare viktmässigt skulle den kommit mer tillrätta.

Go Rugged Flashlight har två olika lägen för ficklampsdelen. Den har även ett uttag för uppladdning av prylar via USB-C, ett för USB-A samt uttag för startkablar.

Powerbank mophie powerstation go rugged flashlight 3

Okej ficklampa

Ficklampan ljus är av okej karaktär. Den lyser upp bra på ett par meters avstånd. Det finns även ett rött läge samt ett blinkande rött sådant.

Som renodlad powerbank har den ganska snabb uppladdning, vi finner en uppladdningstid på tre timmar och 40 minuter vilket är klart godkänt.

Go Rugged Flashlight har flertalet funktionella funktioner och är ganska prisvärd. Hade den varit lite lättare och mindre plastig hade vi sett en bredare målgrupp för den, exempelvis de som är ute mycket i skogen. Nu fungerar den bäst för husägare ute på landet som ofta är med om strömavbrott.

Startkablar, bra belysning, ganska snabb
Plastig, otymplig, tung
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Sandberg Urban Solar powerbank

Volt: 5.09 A: 1.20 Drifttid: 4.97 Laddningar: 2.83 Uppladdning: 6 Tim Effekt: 6.04 Watt Uttag: 1 USB portar, 1 Type C port,1 Micro USB, Wireless Vikt: 240 gram Mått (L): 158 mm Mått (B): 95 mm Mått (H): 10 mm

Sandbergs Urban Solar Powerbank är en solcellsdriven powerbank som ger dig möjlighet att ladda upp din powerbank även när det saknas vägguttag. Bara genom att låta den ligga framme i solen förbättrar du batteritiden - men du kan förstås även ladda upp den på sedvanligt vis via vägguttaget.

Givetvis handlar det inte om oändlig ström tack vare solcellerna heller. Det ska mer ses som en feature för att toppa upp batteriets kapacitet under soliga dagar. För det tar bra många timmar att ladda batteriet fullt med enbart solcellerna.

Rätt klumpig

Designmässigt känns Sandberg Urban Solar Powerbank tyvärr rätt klumpig. Den har en relativt platt design, men är i det allra bredaste laget. Den blir svår att få ner i fickan och blir dessutom lätt smutsig.

Men Sandberg Urban Solar Powerbank skiner när det kommer till att ge nog med energi för att ladda mobilen. Visst, det tar en heldag för att få nog med energi för att ladda ett vanligt mobilbatteri, vilket kan kännas långt, men den sköter sig självt och man kan låta den ligga ute i solen under campingsemestern.

Powerbank batteri sandberg urban solar powerbank 004

Fulladdad räcker den till 2,83 uppladdningar, vilket inte är imponerande bra men heller inte direkt dåligt. Sandberg Urban Solar Powerbank är en ganska intressant idé som fastnar lite mellan sina mer ruggade syskon och viljan att passa in i just mer urbana miljöer.

Solenergi
klumpig design, högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

13. Mophie Powerstation Go Rugged with Aircompressor

Powerbank för bilburna

Volt: 5 A: 1,74 Drifttid: 3:30 tim Laddningar: 2.83 Uppladdning: 5:30 h Effekt: 8.99 Watt Uttag: 2 x USB-A, 1 x USB-C, uttag startkablar Vikt: 1102 gram Mått (L): 240 mm Mått (B): 120 mm Mått (H): 50 mm

Mophie Powerstation Go Rugged with Aircompressor är en intressant powerbank som har många funktioner. Den kan ladda dina mobila enheter, men även pumpa upp däck och agera starthjälp för bilbatteriet.

Byggkvaliteten är okej, men inte mer. Plasten upplevs billig och även om namnet säger rugged så är plasten tunn och glättig.

Detta är också en av de största och tyngsta powerbanks vi testat. Den väger drygt 1,1 kilo så det är inget du stoppar ner i ryggsäcken och bär med dig på vandringen. Däremot passar den bra som ett komplement i bilen vid längre resor.

Den har en display i mitten där du kan välja mellan olika lägen. Exempelvis kan du se uppladdning och andra enheter som är av intresse när du ska bruka den för någon av de övriga funktionerna.

Mophie Powerstation Go Rugged with Aircompressor

Som ren powerbank fungerar den utmärkt. Den har enormt bra kapacitet och du får lätt ut 4-5 fulla laddningar beroende på vad du har för mobiltelefon. Det tar lite tid att ladda upp det interna batteriet, du får nästan sätta den över natten om du ska vara säker på att den hinner ladda sig full. Men då har du sedan gott om kräm när du ska ge dig ut på äventyr.

Du kan även använda den för att stämma av lufttrycket i däcken och pumpa upp dem.
Samt använda den för att starta en bil vars batteri har laddats ur. Vi har dock inte haft möjlighet att testa dessa funktioner, men noterar att startkablarna är väldigt korta, vilket kan ge problem om du försöker koppla den till ett bilbatteri.

Mophie Powerstation Go Rugged with Aircompressor passar dig som vill ha en powerbank med dig på långa bilresor.

Mångsidig powerbank, gott om uppladdningar
Tung & stor, plastig byggkvalitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Mophie Powerstation 1000

Bättre än sitt syskon

Volt: 5.09 A: 1.71 Drifttid: 3.40 tim. Laddningar: 2.83 Uppladdning: 5:30 tim. Effekt: 8.70 Watt Uttag: 1 USB-a port, 1 Type C port, Vikt: 240 gram Mått (L): 140 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 15 mm Pris: 399

Mophie Powerstation påminner mycket om sitt syskon XL, men har ett lägre pris och saknar stöd för trådlös laddning. Utseendemässigt är den dock identisk med XL, likaså när det kommer till kapacitet.

När man väl får Powerstation i handen har den ett fint och lättskött yttre av textil på både front och baksida. Powerstation väger förvånande nog 20 gram mer än XL, det är lite underligt eftersom XL på namnet låter som att den ska väga mer och dessutom har en extra funktion i form av trådlös laddning. Dock är 20 gram inget att orda om egentligen, det är ju knappt märkbart.

Mophie Powerstation 1000

Bättre än storebror

Driftmässigt är denna Powerstation bättre än sitt syskon, både i uppladdningstid av själva powerbanken och när det kommer till hur snabbt den laddar upp dina enheter. Den laddar exempelvis upp din mobil betydligt snabbare med sina 8,70 watt i effekt. En uppladdning går på cirka 30 minuter kortare tid än motsvarande med XL.

En klar nackdel med Mophie Powerstation är att den bara har två uttag, en USB-A och en USB-C. Det gör att du blir begränsad i hur många enheter den kan ladda samtidigt - många av konkurrenterna har upp till tre uttag. Trots allt känns Mophie Powerstation 1000 som ett lite vassare val än sitt XL-syskon, om du inte måste ha trådlös laddning.

Snabbare än sitt XL-syskon, hög effekt, hygglig uppladdningstid av powerbank
Tyngre än den trådlösa versionen, bara 2 uttag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Anker Powercore

Minsta powerbanken med snabbast uppladdning

Volt: 5.15 A: 1.62 Drifttid: 3.55 tim. Laddningar: 2.79 Uppladdning: 5:30h min Effekt: 8.34 Watt Uttag: 1 USB-port för laddning 1 Micro-USB för laddning Vikt: 180 gram Mått (L): 92 mm Mått (B): 60 mm Mått (H): 22 mm

Är du ute efter en powerbank som är både liten och laddar snabbt kommer Anker Powercore på 10.000mAh in som ett starkt alternativ. Med sin drifttid på tre timmar och 33 minuter och laddning på 2.79 uppladdningar per enhet är den utan tvekan den snabbaste i testet. Detta fina resultat kan tillskrivas dess QI 3.0-funktion. Detta förutsatt att din övriga utrustning har stöd för den tekniken.

Med sin vikt på bara 180 gram, vilket är bland det lättaste du kan hitta i den här klassen, och en längd på endast 9,2 centimeter är den både lätt och smidig att få ner i väskan eller fickan och bära runt på.

Snabb uppladdning

PowerbankAnkerPowercore01

Tyvärr får du bara 1 USB-port för laddning och 1 Micro-USB för uppladdning av powerbanken. Du är med andra ord begränsad till att ladda en pryl i taget.

Med sin uppladdningstid av powerbanken på bara fem timmar och 30 minuter är den samtidigt bland de snabbare när det kommer till att laddas upp, och gör sig till en solid konkurrent.

Ankers svarta design fungerar väldigt bra, dock är den känslig för exempelvis flott och liknande vilket kan ge den en grisig look relativt snabbt.

Snabbladdningar utav enheter, Liten design, lätt vikt
Blir lätt smutsig, få uttag, dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. Linocell Premium powerbank

stilrent allroundalternativ

Volt: 5.11 A: 1.56 Drifttid: 3.71 tim. Laddningar: 2.82 Uppladdning: 6:30h tim Effekt: 7.97 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 USB-C 1 Micro-USB Vikt: 235 gram Mått (L): 136 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 14 mm

Med sitt minimalistiska utseende och sin stilrena design kommer Linocell Premium Powerbank in som ett bra allroundalternativ. Med rätt förutsättningar laddar den upp dina prylar på nolltid.

Linocells powerbank har en silvrig finish vilket gör den lätt att hålla ren. Den har inte problem med att den blir flottig såsom vissa andra powerbanks med glansig yta, silver ser alltid bra ut. Vikten på 235 gram är godkänd.

Laddas långsamt

PowerbankLinocell02

Med sina 2 USB-portar och 1 USB-C samt 1 Micro-USB för laddning av powerbanken kommer du alltid att ha uttag så det räcker och blir över. Har din mobil eller surfplatta stöd för Quickcharge 3 får du även en ganska rask laddning av dina enheter, även om den inte är överdrivet långsam i vanligt läge heller direkt.

Dock är uppladdningen av powerbanken mycket långsam: sex timmar och 30 minuter. Å andra sidan laddar den upp prylarna snabbt, drifttiden för detta är på tre timmar och 42 minuter vilket gör den tidseffektiv på den punkten.

Fin design, lätt att hålla ren, snabb laddning av mobiler
Långsam laddning av powerbanken, storlek, högre pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

I detta test har vi gjort beräkningar och tester på powerbanks. För att kunna bedöma dem rättvist har vi använt oss av ett batteri på 1800 mAh, vilket motsvarar ett genomsnittligt mobilbatteri av den lite mindre klassen. Det är ungefär vad du hittar i en Iphone SE av 2020 års modell, även om många Android-telefoner kan springa upp i både 3- och 4 000 mAh.

I testet har vi använt oss av en vanlig Lightningkabel som går upp till två ampere.

Vi har testat alla powerbanks individuellt och genom den data vi har fått fram har vi bedömt och jämfört de olika modellerna.
Nedanför kan du läsa om de olika mätningar och tester vi har gjort, samt en kort förklaring över vad de innebär.

Volt - Hur mycket ström som flödar genom enheten.
A (Ampere) - Hur många ampere powerbanken kan skicka ut.
Drifttid - Hur långt tid powerbanken kan användas innan den får slut på batteri och behöver laddas.
Laddningar - Hur många laddningar som kan göras på ett 1800mAh-batteri.
Uppladdning - Hur långt tid det tar att ladda upp powerbanken till 100 procent.
Effekt - Visar hur mycket ström som flödar genom enheten med hjälp vår laddsladd som användes under testet.
Uttag - Hur många uttag enheten har och vilken typ, vilket är viktigt för att du ska kunna använda den med alla dina prylar.
Vikt - Powerbankens vikt vilket är avgörande för dess portabilitet.
Mått - Powerbankens mått vilket också har stor påverkan på dess portabilitet.


Relaterade tester av produkter med batteri

Bärbar dator

Pulsklocka

Surfplatta

Surfplatta för barn

Fler tester för hikingturen

Liggunderlag

Termos

Fem tips för dig som ska köpa powerbank

Medan ett reservbatteri till telefonen är smidigt finns det en del att tänka på innan du köper en powerbank. Här ger vi våra fem bästa tips.

1. Köp storlek efter behov

Det viktigaste hos en powerbank är såklart hur mycket energi den innehåller. Precis som hos mobiltelefoner mäts detta i milliamperetimmar, mAh. Utan att du behöver fundera på elläran bakom det hela kan du tänka på batterier lite som en flaska vatten. Även om “flaskan” i batteriets fall kan vara rektangulär, rund eller egentligen vilken form som helst håller de ungefär samma storlek. En powerbank på 5 000 mAh kommer att, på en höft, vara lika stor oavsett vilken tillverkare du köper från och en 10 000 mAh-variant kommer att vara ungefär dubbelt så stor (och tung).

Vad vi menar är att du kan fundera på vilket ditt behov är. Medan det kan vara lockande att dra till med en rejäl klump på 20 000 mAh för att “vara på den säkra sidan” är det en ganska bastant pjäs som gör sig bäst i en ryggsäck eller liknande. Att släpa med sig en sådan i jackan är oftast bara jobbigt.

Samma sak gäller åt andra hållet. Du kanske har hittat en jättesmidig powerbank som är stor som en tuggummiförpackning. Den är jättelätt att bära med sig, men kommer inte att hjälpa ett dugg om du hade tänkt hålla liv i telefonen under en festivalhelg eller campingvecka. Precis som att större flaskor vatten tar längre tid att fylla på får du såklart tänka på att större powerbanks tar längre tid att ladda upp.

2. Köp storlek efter behov

Hur länge räcker en powerbank då? Eller hur mycket klarar den att ladda min telefon? Det är en fråga vars svar påverkas av hundratals olika faktorer, ungefär på samma sätt som att tillverkarna av mobiltelefoner och surfplattor anger batteritider i de mest gynnsamma av förhållanden. Kvaliteten på batterier, komponenterna i själva powerbanken, kabeln och mycket mer påverkar hur mycket du får ut av en powerbank, oavsett hur många milliampere den påstås innehålla. Även om det inte är en exakt beräkning någonstans kan du överslagsräkna att halva powerbankens energimängd faktiskt kommer att landa i din telefon.

En modern mobiltelefon idag har en batterikapacitet på mellan 3 000 och 5 000 mAh, så utifrån det kan du göra en ungefärlig beräkning av hur långt en powerbank kommer att räcka.

2–3 000 mAh: Små och smidiga powerbanks, vars användningsområde mest är “Jag behöver ringa ett viktigt samtal och har två procent batteri kvar”. Nödladdning helt enkelt.

5 000 mAh: Erbjuder lite mer än nödladdning och fungerar mer som ett sätt att hålla liv i din enhet. Ett exempel kan vara en längre buss- eller tågresa utan möjlighet till laddning, där du kan använda din telefon och fortfarande ha ström kvar när du kommer fram.

10 000 mAh: Här börjar vi prata om möjligheten att ladda en telefon fullt åtminstone en gång (oftast med lite kräm över). Antingen som extraladdning när du ska vara iväg från elnätet en längre stund, eller som en längre form av att hålla liv i telefonen som exemplet ovan.

20 000 mAh och mer: Här kan det börja bli problem att ta med sig batteriet som handbagage på flyget, beroende på flygbolag. Men rätt hanterat är det en utmärkt storlek för att ladda både en och två telefoner fullt åtminstone en gång vardera, eller för att klara dig över en hel helg om det är så.

3. Snabb eller långsam laddning?

En viss energimängd i powerbanken är ett sätt att se på saken, men minst lika viktigt kan vara hur snabbt en telefon kan laddas. Det går i båda riktningarna, både hur mycket effekt, watt, som laddaren kan skicka ur sig men också hur mycket effekt den har stöd för när powerbanken själv ska laddas.

Många powerbanks, särskilt de mindre och de billigare, saknar alla former av högre effekttal och laddar därmed väldigt långsamt. Därför är de mer lämpade för att toppa upp batteriet under natten, eller för att hålla liv i telefonen under längre turer med Pokémon Go än att snabbt ladda upp mobilen. I de här fallen brukar inte ens watt anges, utan det står oftare något i stil med 0,5A eller 500 milliampere som output (alltså det som går ut till din enhet).

Idag har nästan alla tillverkare en egen teknik för snabbladdning, vilket också gör att nästan inga powerbanks har stöd för just din tillverkares speciella snabbladdningsteknik. Däremot har de flesta telefoner stöd för den mer generella “USB Power Delivery”, eller USB PD som det också förkortas. Vill du på ett hyfsat snabbt sätt ta reda på om en powerbank kan snabbladda din telefon, leta efter stöd för USB PD helt enkelt.

4. Tänk på hur powerbanken laddas

Vill du göra det enklare att hålla rätt på sladdar är det såklart även värt att hålla koll på hur powerbanken laddas. Använder du en Android-telefon har den nästan garanterat USB-C som kontakt för laddningen och då är det ju allra smidigast om din powerbank har det också, så behöver du bara hålla koll på en sladd när du ska ut.
Många äldre powerbanks och billigare modeller är fortfarande kvar på den äldre micro USB-kontakten för laddning av powerbanken. Dels innebär det en extra sladd att hålla rätt på, dels innebär det garanterat att den kommer att laddas upp långsamt.

5. Strunta i lyxfunktionerna i de flesta fall

Många powerbanks vill gärna sticka ut lite extra med olika former av specialfunktioner, som du ärligt talat kan strunta i i de allra flesta fall:

Stöd för trådlös laddning är en sådan funktion. Även om trådlös laddning är smidigt blir det en hel del energiförluster genom det kontra att ladda med sladd. Samtidigt är tekniken väldigt känslig för hur telefonen ligger på laddplattan, så en powerbank med trådlös laddning är helt bortkastad om du vill ladda ute på stan.

Stöttålig eller ruggad design är också lite onödigt i de flesta fall. För om vi ska vara helt ärliga så kommer du att använda din powerbank för att kunna kolla på Youtube på vägen hem med bussen utan att mobilen dör, inte för att springa tough viking.

Solceller är lite åt samma håll. Den teoretiska nyttan med dem är såklart helt och hållet uppenbar, låt den där gula bollen ladda batterierna. Det finns däremot två saker med solceller i en powerbank. Det är knappast hypereffektivt. Solcellerna i en powerbank är till att börja med pyttesmå, vilket gör att energiutväxlingen inte blir den bästa. Dessutom är det sällan de absolut vassaste solcellerna som sitter i powerbanks. Sen kan vi återgå till den förra förklaringen, för hur ofta kommer du att befinna dig i ett läge där solen kommer att ladda din powerbank kontra att du bara vill ge mobilen lite extra juice på bussen hem?


Varje gång det görs undersökningar om vad vi konsumenter vill ha i en mobiltelefon är ”bättre batteritid” nästan uteslutande det mest populära svaret (mobilkamera kan ibland knipa förstaplatsen, beroende på hur undersökningen är formulerad).

Det är inte så konstigt. Dagens telefoner håller batteriet i ungefär en dag, ibland mindre om du använder den mycket och ibland mer om du slår på strömsparläge. Vi är många som fortfarande minns den gamla skolans mobiltelefoner där standbytiden mättes i veckor snarare än timmar, men å andra sidan klarade de telefonerna i stort sett av att ringa och spela Snake. En modern telefon har mer gemensamt med en fullfjädrad dator sett till vad den klarar av och har ersatt allt från kompaktkamera till musikspelare, filmvisare och navigatorer. Fler funktioner, mer kapabel hårdvara och framför allt enormt mycket större skärmar drar helt enkelt mer ström.

Om du vet med dig att din telefon har problem att hålla en hel dag, eller om du bara vill slippa stressmomentet som batteritorsk kan medföra, är en powerbank en bra investering. Det är helt enkelt ett extra batteri som kan användas för att ladda din telefon när du inte har tillgång till en vanlig mobilladdare.

Powerbanks finns i en uppsjö olika storlekar. Precis som batteriet i dagens telefoner mäts kapaciteten i milliamperetimmar, mAh. En normal telefon idag har ett batteri på mellan ungefär 2 000 och 4 000 milliamperetimmar och powerbanks brukar börja strax över 2 000 milliamperetimmar och gå ända upp till både 20 och 30 000 milliamperetimmar.

Mindre kapacitet ger ett mindre batteri inuti powerbanken och därmed en mindre storlek överlag. Mindre batterier tar även generellt sett kortare tid att ladda. Samtidigt vill du såklart både kunna ladda en nästan urladdad telefon full igen och att det ska gå någorlunda fort även om du samtidigt använder den. Därför är ofta powerbanks med lite större kapacitet att föredra.

Samtidigt är matematiken inte helt enkel för powerbanks. Säg att du har en telefon med ett 2 000 mAh-batteri så betyder det inte att en lika stor powerbank klarar av att ladda upp telefonen fullt en gång. Beroende på hur powerbankens elektronik är uppbyggd kan strömförlusten vara olika stor, helt enkelt att en del ström spiller över på sidan medan du laddar. Är telefonen samtidigt igång drar den ju hela tiden ström, vilket påverkar mängden laddning också.

I vårt test har vi siktat in oss på powerbanks med en kapacitet på omkring 10 000 mAh. Det ger fortfarande förhållandevis små och smidiga enheter, samtidigt som de har kapacitet att fulladda en telefon minst en gång, ofta två. Det är även i den här klassen som det blir ganska vanligt med extrafunktioner som snabbladdning, möjlighet att ladda två enheter samtidigt eller till och med trådlös laddning.

Allt du behöver veta om powerbanks

Vad är en powerbank?

En powerbank är en batteribackup gjord för att lagra energi för uppladdning av mobiltelefoner, laptops med mera. Inuti powerbanken sitter det vanligen en (eller flera) små litium-batterier som lagrar energin.

Hur laddar man en powerbank? Hur lång tid tar det?

Att ladda upp en powerbank tar olika lång tid beroende på hur mycket energi litiumbatterierna kan ta in. Man laddar upp powerbanken med vanligt USB uttag så som USB-C, micro USB eller USB-A.

Samtidigt beror det också på hur mycket ström powerbanken kan ta emot och hur kraftfull laddaren som laddar batteripacket är. Således en hel del faktorer att väga in. I testet här ovan ser du hur det kan skilja sig i uppladdningstid med en vanlig mobilladdare och powerbanks på ungefär 10 000 mAh

Hur stor powerbank behöver jag?

Att veta hur mycket man behöver beror på vad man vill ladda. Om du exempelvis har en powerbank på 10 000 mAh räcker det till ungefär 2–4 laddningar för en mobil, och 1 laddning för en Ipad. Behöver du mer än så finns det powerbanks med en kapacitet på 20 000 mAh eller mer att köpa.

Det finns också powerbanks med mindre kapacitet, vanligen omkring 2500 mAh och omkring 5 500 mAh. De är såklart både billigare och mindre till sin storlek. Medan de klarar av att ladda en telefon är det samtidigt inte säkert att de kan ge en full laddning, utan används med fördel som nödladdare eller för att toppa upp laddningen en smula.

Vilka uttag finns det på en powerbank?

För det mesta finns det tre uttag på powerbanks. Alla tre finns inte på alla powerbanks, men åtminstone två av dem brukar alltid finnas där.

  • USB-A: En helt vanlig USB-kontakt helt enkelt. Plugga in din vanliga laddsladd helt enkelt och ladda telefonen.
  • Micro USB: Den lilla halv-ovala kontakten som lite äldre mobiltelefoner laddades med. Används nästan uteslutande för att just ladda din powerbank.
  • USB-C: En nyare USB-kontakt som på sikt kommer att ersätta alla USB-kontakter. Oval form som kan pluggas in åt vilket håll som helst och fortfarande fungera. Det är oftast via den här kontakten som du kan få ut lite kraftigare laddström. I många fall kan kontakten användas både för att ladda din telefon och för att ladda själva powerbanken.

Sedan finns det enstaka fall med inbyggda sladdar i powerbanken. Allra vanligast är en Lightning-kontakt, alltså en sådan som du laddar Iphone med. Det finns även varianter med USB-C eller micro USB, eller flera sladdar inbyggda i en. Den lösningen är smidigt eftersom du inte behöver komma ihåg att ta med dig en separat sladd. Samtidigt brukar sådana sladdar vara ganska korta och om sladden skulle gå sönder försvinner ju hela poängen.

Vad är snabbladdning?

Att ladda är tråkigt, därför vill vi att det ska gå så fort som möjligt. För att lyckas med det, utan att elda upp grejerna som ska laddas, har det utvecklats en hel del snabbladdningstekniker.

Många tillverkare har en egen lösning för snabbladdning, som ofta kräver att du använder dig av deras prylar rätt igenom. Det finns däremot ett par mer universella lösningar.

Qualcomm Quickcharge i antingen version 1.0, 2.0 eller 3.0 är en variant som är ganska vanlig på powerbanks. Det ger en snabbare laddning av enheten, men kräver att telefonen eller surfplattan har stöd för tekniken. I praktiken innebär det att du måste ha koll på om systemchippet (samlingschip med processor, arbetsminne, grafik och liknande) i din telefon är tillverkat av Qualcomm. Sitter det ett Qualcomm Snapdragon-chip i din telefon har den nästan garanterat stöd för någon av Quickcharge-teknikerna (ju senare version, desto snabbare laddning).

Turligt nog för oss i den här delen av världen är Qualcomm jättestora. Med undantag för Iphones, Huaweis telefoner och Samsungs flaggskeppsmodeller sitter det faktiskt Snapdragon-chip i merparten av de telefoner som säljs här. Är du osäker kan du titta på tillverkarens hemsida för just din modell.

USB Power Delivery eller USB-PD är en lite mer allmän standard som nästan alla telefoner, surfplattor och även laptops med USB-C har stöd för. Den börjar bli allt vanligare på powerbanks och kommer troligen att bli någorlunda standard med tiden.

USB-PD jobbar över USB-C-kontakten och även om det inte är superkrångligt egentligen kan vi lika gärna ta det från början.

USB-C är bara kontakten och standarden kring hur den är utformad, lika mycket som stickproppen till vägguttaget. Däremot finns det en uppsjö tekniker som kan använda sig av den kontakten, USB 2.0 upp till USB 4.0, Thunderbolt och så vidare. Av den anledningen är det en rejäl röra när det kommer till hastigheter på dataöverföring, vilka enheter som klarar av att driva en extern skärm och så vidare.

Kontaktstandarden USB-C är däremot i grunden designad för att klara av betydligt större effekt än tidigare micro USB och liknande och det är där Power Delivery kommer in. Sändaren, powerbanken i det här fallet, och mottagaren, mobilen, ”pratar” nämligen med varandra och kan bestämma hur mycket mottagaren tål i stormvåg.

Det innebär att enheten kan laddas med allt mellan fem och 20 volt och med effekter på upp till 60 watt (100 watt med specialkabel). Allt från de 0,5 ampere som USB 2.0 klarar av upp till 5 ampere stöds.

Enkelt förklarat: Förr i tiden (USB 2.0) fick alla mobilbatterier samma portion mat (5 volt, 0,5 ampere) oavsett vad. Det kunde kringgås med Quickcharge och liknande tillverkarspecifika tekniker, men i praktiken vad det vad telefonerna fick. Med USB-PD kan alla få precis så mycket mat de behöver och orkar, det vill säga mer energi på kortare tid.

Hur funkar det med solceller och vevladdning?

Vevladdning och solcellsladdning är något som intresserar många och när det kommer till vevladdning så är det ganska enkelt. Du vevar igång en motor inuti powerbanken som i sin tur generar energi och laddar upp powerbanken utan att ha tillgång till el. Dock så tar det ett par minuters vevande för att få några procent batteri men kan rädda din dag. Precis samma princip som för radioapparater med vevfunktion, men här för att ladda telefonen.

Solcells laddning är ett effektivare sätt och runt 10 timmars sol kan ladda upp en powerbank på runt 8 000 mAh ungefär. Helt och hållet beroende på både väder och solcellen såklart. Däremot går det alltid fortare och är mer driftsäkert att ladda via vägguttaget när du kan.

Är en powerbank laddad när jag köper den?

De brukar ha lite batteri men är sällan fulladdade. En powerbank kan släppa ut energi över tid, och då är batterinivån kopplad till när den tillverkats och hur länge den legat på lager.

Mellan tummen och pekfingret kanske du kan vänta dig omkring halva kapaciteten direkt ur förpackningen, men det är ingen garanti.

Vad finns det för regler för powerbanks och Flyg?

Man får flyga med max 100 WH (watt hour, wattimmar). Du kan räkna ut vad detta motsvarar kontra din powerbank. Räknas ut så här: mAh (milliamperetimmar) x V (spänning) /1000.

Det kanske inte säger dig så mycket och det kan vara knöligt att hålla reda på, särskilt eftersom en powerbanks kapacitet räknas i milliamperetimmar snarare än wattimmar.

Generellt sett är det dock lugnt med powerbanks upp till ungefär 25–26 000 mAh, men de som passerar 30 000 mAh är ofta för kraftiga för att tillåtas på flyg.

Finns det Powerbank med trådlös laddning?

QI är en version utav trådlös laddning och är något som blir allt vanligare. Mest är QI riktad mot mobiler, då laptops och liknande har för stora batterier för att det ska vara värt med QI. Det man även ska tänka på om man är intresserad av QI är att man måste veta vilken mobil man har då QI tex inte går igenom metall och har man metall på baksidan på sin telefon så kan inte vågorna ta sig igenom.

Kan jag ladda en dator med en powerbank? Vad krävs?

Man kan ladda en dator med en powerbank men det man ska komma ihåg är att datorns batteri är bra mycket större än ett vanligt batteri för mobiler och kräver mer ström, så ska man ha en för att ladda sin PC behöver man investera i en större och mer kraftfull powerbank. Här är det även viktigt att powerbanken klarar av att leverera mer ström än vad en normal mobiltelefon behöver. Här mäts uteffekten i watt (W) och mellan tummen och pekfingret behöver du åtminstone 20–30 watt ut för att många datorer ens ska kännas vid laddningen.

Behöver du ladda en dator, köp en powerbank specifikt anpassad för det helt enkelt. De är större och tyngre, men som en bonus kan du ladda telefonen med dem också.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Iiglo Powerbank 10 000 mAh

Volt: 5.07 A: 1.74 Drifttid: 3:35 tim. Laddningar: 2.84 Uppladdning: 5:30h tim. Effekt: 8.82 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 USB-c 1 Micro-USB Vikt: 230 gram Mått (L): 100 mm Mått (B): 60 mm Mått (H): 200 mm Pris: 139
Powerbank batteri Iiglo power bank IIPB10kPDQC 01

Med en kapacitet att ladda din mobil full drygt tre gånger på en laddning kommer Iiglo, trots sitt lite högre pris, in som en stark konkurrent till de andra powerbanksen i detta test. Även den relativt korta uppladdningstiden, på dryga 5 timmar och 30 minuter, får den plus i kanten för.

Drifttiden är inte lika lång som hos en del konkurrenter, men tack vare sin höga effekt får du ut i princip lika mycket laddning som hos resterande.

Plastigt yttre

Designmässigt är kanske inte Iiglo den mest attraktiva powerbanken vi har testat. Den har en ganska bulkig design med ett plastigt yttre. Materialet har dock en bra finish och håller borta sådant som fettfläckar och dylikt på ett tillfredsställande vis.

Viktmässigt kvalar den in i mitten, och varken imponerar eller gör oss särskilt missnöjda.

Man finner även en klassisk klockdisplay på den som visar hur många procent man har kvar, inte så flashig men däremot funktionell för användaren.

Med 2 USB-a portar, 1 USB-c och 1 micro-usb så gör sig Iiglo väldigt väl när det kommer till tillgängliga uttag och man har allt man behöver för att ladda flera enheter även om de har olika typer av uttag. Trots sitt billiga yttre är Iiglos Powerbank ändå en riktigt prisvärd powerbank.

Billig, Många uttag, Snabb laddning
Omodern display, trist design
0 5 4 1

Mophie Powerstation XL Wireless

Snabb och funktionsfylld

Volt: 4.89 A: 1.53 Drifttid: 3.92 Laddningar: 2.90 Uppladdning: 6:10 Effekt: 7.56 Watt Uttag: 2 USB-portar, 1 USB-C, Wireless Vikt: 241 gram Mått (L): 128 mm Mått (B): 69 mm Mått (H): 20 mm
HandPowerbankMophieChargestreamPowerstationXLWireless

Mophie Powerstation XL kommer in som powerbankernas Skalman, den är utrustad med det mesta man kan tänka sig. Du har inte bara två USB-portar och en USB-C-port utan du har även trådlös laddning, vilket kommer väl tillhands när du till exempel har glömt laddsladden.

Med en drifttid på tre timmar och 55 minuter innan den tar slut, och med uppladdning av mobil på två timmar och 50 minuter, får du ut det du behöver av denna powerbank.

Vikten landar på 241 gram vilket är ganska mycket i sammanhanget, men med alla fördelar som exempelvis trådlös laddning, är det inte så konstigt.

Finishen är matt och av gummimaterial, vilket gör att den är väldigt greppvänlig, dock blir den lätt smutsig då smuts lätt fastnar i gummit och är klurigt att få bort.

Mophie är den dyraste av de powerbanks vi har haft i detta testet. Iden ligger mångdubbelt över de allra billigaste modellerna och långt över snittet. Å andra sidan är denna mer modern. Trådlös laddning hör inte till vanligheterna och den laddar även snabbt via kabel. Vill du lägga extra pengar på trådlös laddning är det inget vi tycker är konstigt. Mophie gör ett fantastiskt jobb.

trådlös laddning, snabb uppladdning av batterier
högt pris, lång laddningstid av powerbank