Infravärmare: 8 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2024

Är den svenska sommaren inte så varm som du hoppats på? Eller är du inte redo att ta dig an höstkylan? Vi testar löpande nya modeller av infravärmare från märken som Hortus, Ozona och Veito. För att en infravärmare ska bli bäst i test måste den värma bra, vara lättanvänd och inte dra för mycket ström.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Infravärmare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna är utförda utan inflytande från tillverkare, återförsäljare eller andra parter. Resultaten, och valet av produkter i testet, är helt oberoende och påverkas bara utav den objektiva testredaktörens ärliga åsikter. 

Testerna har utförts genom att vi har monterat infravärmarna enligt instruktionerna som medföljer. Vi har sedan testat deras förmåga att sprida värme, samt hur stor kapacitet de har. De har bedömts på dess kapacitet i både öppna och slutna områden.

Det är meningen att du ska ha användning för din infravärmare under en lång tid, vilket är anledningen varför vi också testar modellerna under minst en säsong - oftast flera. På det sättet kan vi vara säkra på att infravärmarna fungerar lika bra på lång sikt som på kort.   

 Detta är några av de faktorer som vi har bedömt modellerna utifrån:

Funktioner: Går det att höja/sänka värmen? Kan du justera höjden på produkten? Är den säker att använda och anpassad för sitt syfte? Finns det extrafunktioner och fungerar de som de ska?

Användarvänlighet: Är infravärmaren enkel och smidig att använda samt montera? Kan den styras på själva produkten, eller ingår det en fjärrkontroll?

Prestationsförmåga: Kan modellen värma upp området snabbt och hålla värmen på det sätt som den är byggd för att göra? Är den prisvärd i förhållande till sin kapacitet? Presterar den på samma nivå som andra infravärmare i samma prisklass eller bättre/sämre?

Bäst i Test undersöker kontinuerligt nya infravärmare och bedömer dem så att du hitta den som passar bäst för just dina behov.

Fler tester för kalla dagar på uteplatsen

Snöslunga

Termos

Fler tester för varma dagar på uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

Cola

Poolrobot

0 5 4.5 1

1. Terrassvärmare Vägg HORTUS CB 1500W BÄST I TEST INFRAVÄRMARE

Snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: 500/1200/1000/1500 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2 kg Mått (L): 54,5 cm Mått (H): 11 cm Garanti: 2 år

Terrassvärmare Hortus Vägg 1500 W är en användarvänlig infravärmare som mycket tidseffektivt värmer upp sin omgivning. Detta gäller både öppna och stängda utrymmen. Enheten strålar värmen långt sett till konkurrenterna och sett till sitt pris. Det hettar i ansiktet om du befinner dig inom två meters radie från den, och du känner då av värmen även om du sätter den på lägsta läget.

En fördel hos Hortus Vägg 1500 W är just att den har flera olika lägen. När du har en infravärmare som ska monteras någonstans permanent är det ofta skönt att kunna justera styrkan ifall du exempelvis möblerar om. Det kommer alltid att vara ganska varmt för den som sitter inom 1,5 från värmaren, och att då kunna sänka värmen (eller höja den om ni sitter längre bort) är en mycket värdefull funktion.

Hortus Vägg 1500W är vägghängd, men kan även monteras på stativ, som dock får köpas till separat. Infravärmaren är tystgående, och har en separat strömbrytare för att bryta standbyläget utan att du måste dra ur sladden. En funktion många infravärmare saknar.

Lagom till ett uterum på 10 kvadratmeter

I köpet ingår en fjärrkontroll vilket är positivt. Den är lätt att förstå sig på, men när det kommer till räckvidd och respons är fjärrkontrollen tyvärr ganska dålig. Räckvidden är bara upp till tre meter innan den tappar kontakt. Och responsen - även om du befinner dig inom tre meter - är seg. Du måste klicka, vänta en stund på respons och sedan klicka igen för att kunna utföra två kommandon på raken. Fjärrkontrollen måste samtidigt vara riktad rakt mot enheten.

I övrigt är fjärrkontrollen liten och smidig. Det gäller dock att du håller bra koll på den. Tappar du bort den eller om fjärren går sönder finns det nämligen inte någon möjlighet att styra värmen på själva enheten. Det enda som finns är en standbyknapp.

Men trots en halvdan fjärrkontroll och att vi gärna hade sett en knapp för värmestyrning även på enheten så är detta faktiskt en extremt prisvärd infravärmare. Den är lättanvänd, har mycket bra spridning, snabb uppvärmning och tre distinkta lägen på 500, 1 000 respektive 1 500 watt.

Hortus Terrassvärmare väggmodell 1500 W är ett utmärkt val för ett stängt uterum på 15 kvadratmeter eller välplacerad i ett öppet på omkring 10 kvadratmeter. Den imponerar verkligen med sin sköna, snabba uppvärmning och sin goda spridningsförmåga.

Mycket bra värmespridning, tre värmelägen, snabb uppvärmning, tyst
Dålig respons & räckvidd i fjärrkontroll, inga knappar för ställbar värme på enheten
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Bluegaz Bullet BÄSTA PREMIUMVAL

Fin terrassvärmare som värmer rejält även på stora uteplatser

Modell: Golvstående Effekt: 5000–5500, 13000–13500 Vattentålighet: Ja Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Nej Vikt: 18 kg Mått (B): 82 cm Mått (H): 225 cm Garanti: 2 år

Bluegaz Bullet är en riktigt snygg terrassvärmare i rostfritt stål. Tack vare 360-gradersvärmning sprids värmen effektivt åt alla håll – även nedåt, vilket är en av anledningarna till att Bullet seglar upp som premiumfavorit.

Med en räckvidd på hela 30 kvadratmeter värmer den upp även större uteplatser utan problem. Säkerhetsmarginalen på 2,5 meter gör också att Bullet är hyfsat lättplacerad. På tal om säkerhet kommer Bullet med smarta, väl genomtänkta säkerhetsfunktioner. Om värmaren välter stängs den automatiskt av, och om lågan slocknar stannar gasoltillförseln.

Konisk värmare som når långt

Bluegaz Bullet rymmer en p11-tub och förbrukar 870 gram per timme vid full effekt. Trots sin höjd på över två meter värmer den riktigt bra. Eftersom den har en konisk form når värmen ända ner i ansiktet även när du sitter ner, så den gör sig utmärkt för lite svalare kvällar i sitthörnan på altanen. Du kan dessutom justera värmen steglöst, vilket gör det enkelt att anpassa temperaturen så att den blir precis lagom.

På det stora hela känns Bullet som en gedigen konstruktion av bra kvalitet, som är enkel att montera. Tyvärr färgas plåten av gasen nästan direkt, men det är ingenting som stör oss. Att värmaren dessutom har hjul ger pluspoäng, eftersom det gör den smidig att flytta runt – den väger trots allt 18 kilo. Bluegaz Bullet är helt enkelt väl värd pengarna.

Lätt att flytta, konisk brännare, tippsäker, steglös reglering
Färgas lätt av gasen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Veito Blade 2000 W

Stilren och tålig med flera effektlägen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 4 min (uppmätt) Effekt: 800/1200/1600/2000 W Vattentålighet: IP55 (spolskyddad) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,8 kg Mått (L): 90 cm Mått (B): 9 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Väderskyddad (IP55) Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Veito Blade 2000 W är en funktionsrik infravärmare med stilren design. ”2000 W” står föga förvånande för dess effekt och detta är den kraftfullaste versionen i en serie av fyra.

Veito Blade sticker verkligen ut med sin mycket genomtänkta och design, både vad gäller funktion och estetik. Den har snedvinklade, blanksvarta hörn och ett mattsvart hölje. Veito har till och med tänkt på detaljer såsom att bryta av med borstad metall runtomkring.

Strömknappen på den ena snedställda sidan är liten och smälter in bra, samtidigt som du ser den om du behöver komma åt den. Blade är också vattentålig och står emot regn. Råkar du stöta till värmaren så ger den ifrån sig ett pip och stänger direkt av sig - den här funktionen är ganska känslig men sitter infravärmaren ordentligt monterad ska detta inte spela någon roll.

Lättanvänd och snygg konstruktion

Veito Blade 2000 W ger en mycket behaglig värme och den går dessutom att styra i flera steg. Detta gör att den inte är särskilt positionskänslig. Så länge du placerar värmaren inom fem meter från sittplatserna så kommer du att få en härlig värme genom att justera inställning efter behov.

På låg värme ger vårt exemplar tyvärr ifrån sig ett surrande resonansljud som försvinner när vi höjer värmen.

Det medföljer en fjärrkontroll men den håller tyvärr inte samma höga kvalitet som resten av infravärmaren. Den haptiska feedbacken i knapparna är undermålig, det är ganska dålig räckvidd och svårt att förstå sig på hur den fungerar trots hjälp av manualen. Via fjärrkontrollen kan du sätta timer, justera värmestyrka och det finns även ett autoläge. Det är positivt att infravärmaren piper när den får kontakt med fjärrkontrollen, annars hade det varit svårt att förstå om den ens fungerar.

Veito Blade 2000 W är en riktigt bra infravärmare som passar bäst för dig som är beredd att betala lite extra för många funktioner, hög säkerhet och en genomtänkt design.

Flera effektlägen, god värmespridning, gedigen & genomtänkt design, vädertålig, hög säkerhet
Komplicerad fjärrkontroll, surr på låg effekt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Veito CH1800 XE

Skön värme från reglerbar stolpe

Typ: Golvstående Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 900/1700 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,9 kg Mått (L): 40 cm Mått (B): 40 cm Mått (H): 129 cm Garanti: 2 år Övrigt: Justerbar höjd (85-129 cm)

Veito CH1800 XE är en infravärmare som sprider en behaglig värme på en relativt stor yta sett till dess storlek. Angiven räckvidd är kanske i högsta laget, men sitter du inom tio meters radie får du en fullt godtagbar värme.

Värmen har två nivåer och det blir ganska stor upplevd skillnad när du växlar mellan dem. Detta tillsammans med det faktum att den är golvstående - du kan helt enkelt flytta på den för att förändra mängden strålning som träffar dig - gör att den känns fullt tillräcklig för uterummet när du har hittat ett läge som du tycker om. Dessutom är det steglös höjdinställning på den.

Däremot saknar vi verkligen en fjärrkontroll. Delvis tycker vi att det borde ingå med tanke på priset. Men även på grund av den direkt olämpliga placeringen av reglaget för värmeregleringen - det sitter allra längst ner på framsidan. Du måste därför böja dig ner mot den för att nå och då blir det riktigt hett om öronen. Placeringen är även olämplig ur ergonomisk synvinkel. Bättre hade varit om den exempelvis satt högt upp på baksidan.

Lite ostadig på foten

Veito CH1800 XE har en relativt enkel installation med en okej manual att utgå ifrån - även om den inte finns på svenska. Foten är lite knölig att få ihop, men i övrigt är det inga konstigheter. Däremot är plastkonstruktionen mycket instabil. På håll ter sig CH1800 XE som en stilren och gedigen pjäs, men så fort du tar i den känns den väldigt billig. Det är egentligen inte plasten i sig som gör att du får det intrycket, utan snarare hur den vinglar och böjer sig när vi lyfter och förflyttar den. Den är instabil på flera punkter.

infravarmare intro image

Fördelen är förstås att den är lättförflyttad. Men den hade gärna fått vara konstruerad med en lägre tyngdpunkt och en mer stabil hals, utan att den för den skull bli mer svårlyft. Vi hade gärna även sett möjlighet att vid behov fästa den till underlaget. Men ska du ha din terrassvärmare i ett skyddat utrymme där väder, vind eller småbarn inte utgör några riskmoment så ger Veito CH1800 XE en väldigt skön värme till en helt okej prislapp.

Behaglig värme, lätt att förflytta
Ostadig & plastig konstruktion, saknar fjärrkontroll
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W

Mycket portabel infravärmare i snygg design

Modell: Bordsmodell Effekt: 900/1200/2100 W Vattentålighet: Okej, IP44 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 6,2 kg Mått (L): 50 cm Mått (H): 80 cm Garanti: 2 år

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W (ZHQ1821H-MI) är en användarvänlig infravärmare som är lättplacerad på bordet och som ger bra värme sett till sitt pris. Spridningen är godkänd och uppvärmningen snabb.

Det finns totalt tre lägen där du antingen kan köra ett kortare rör för sig, ett längre rör för sig eller bägge samtidigt. Du märker skillnad i värme på de olika inställningarna, men du måste sitta inom cirka 1,2 meter från värmaren för att verkligen känna att den ger en skön och behaglig uppvärmning. Längre bort än så avtar värmen fort. Sett till pris och konkurrens är detta dock inget ovanligt utan snarare ett medelmåttigt resultat.

Styr värmen gör du endast via själva enheten då det inte ingår någon fjärrkontroll. Något vi tycker borde ingå i denna prisklass. Denna avsaknad är opraktiskt och blir lätt flängigt, exempelvis om du har gäster och behöver sträcka dig över dem stup i kvarten för att justera värmen.

Kan även användas som lampa

Då ZHQ1821H-MI är en bordsmodell är den inte särskilt hög. Vi skulle dock ändå ha önskat att den åtminstone gick att justera lite i höjdled. Med 2-3 decimeter i justeringsmån skulle den ha fungerat både på bord och som en låg infravärmare på golvet i anslutning till exempelvis en fåtölj.

Just denna terrassvärmare är nämligen perfekt för dig som har ett lite mindre uterum med exempelvis en myshörna och ett matbord. Du flyttar enkelt runt infravärmaren i rummet, och den tunga foten med den låga tyngdpunkten gör att den står stadigt även om det blåser mycket.

Eftersom den har inbyggd belysning - som är riktigt bra - fungerar ZHQ1821H-MI både som fullgod allmänbelysning när ni sitter och äter och som läslampa när du myser i fåtöljen. Men du måste som sagt alltid ha något att ställa den på för att den ska komma upp i en tillräcklig höjd.

Då IP-klassningen bara är sköljtät - inte vattentät - bör uterummet ha tak och gärna någon skyddande vägg. Ett partytält går förstås också bra.

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W passar dig som vill ha en terrassvärmare som är lätt att ta med sig, värmer bra när man är ett mindre sällskap och som även fungerar som belysning.

Smidig & portabel, bra extrabelysning, effektiv spridning, mycket stabil
Ingen fjärrkontroll, småsnål IP-klassning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Termo Proffs 1800 W

Enkel men stark för sittgruppen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 12 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 1800 W Fjärrkontroll: Nej Mått (L): 66 cm Mått (B): 8,5 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Vädertålig (IP65)

Termo Proffs 1800 W är en kraftfull och tålig infravärmare. Installationen är relativt enkel och går fort.

Beskrivningen kunde varit något mer utförlig. Den visar inte alla nödvändiga steg, men är man någorlunda teknisk så bör man kunna lista ut hur saker och ting ska sitta ändå.

Tyvärr finns det ganska få funktioner. Värmaren har inte ens en strömknapp utan startar så fort du kopplar in kabeln. Det innebär att du alltid måste dra ur kabeln ur vägguttaget när du använt klart den, vilket kan se lite trist ut om du inte har en fin upphängningsanordning på väggen.

Proffs 1800 W har ett mycket bra väderskydd, och kan därför placeras helt öppet för regn. Den ska till och med tåla att du sköljer av den med vattenslangen. Termo har dessutom tänkt till ytterligare ett steg och skickar med rostfria skruvar och fästen. Byggkvaliteten på infravärmaren känns dessutom gedigen. Däremot reagerar den inte när vi lyfter upp och skakar om den lite lätt vilket antyder att den saknar tippskydd.

Endast ett effektläge men god spridning

Termo Proffs 1800 W ger ifrån sig rejält med värme och detta med en ganska bra spridning. Angiven rekommenderad yta stämmer ganska bra med vad du faktiskt får ut. Du kan dock varken sänka eller höja värmen för det finns bara ett effektläge. Detta gör att du förmodligen vill ha infravärmaren placerad ett par meter från din sittgrupp så att det inte blir alltför varmt.

termo

Strömkabeln är tyvärr ganska kort vilket blir lite begränsande i det här fallet - just på grund av avsaknaden av flera effektlägen. Men har du ett lämpligt vägguttag på hög höjd i närheten av din sittgrupp räcker denna infravärmare gott och väl för att värma er också tidig vår och sen höst. Detta med en behaglig värme.

Vädertålig, hög byggkvalitet, god värmespridning
Bara ett effektläge, ingen strömbrytare, något kort strömkabel
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2 1

7. Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987)

Sprider både fram och bak

Modell: Golvstående Effekt: 1 500 W/2 000 W Vattentålighet: Ja (IP65) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 7,6 kg Mått (L): 20 cm Mått (B): 104 cm Garanti: 2 år

Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987) är en golvstående infravärmare - en tornmodell med ett ganska begränsat fönster för den infraröda värmen. Tornet är dryga metern högt, men öppningen något mindre, vilket inverkar negativt på värmespridningen, speciellt vad gäller den övre halvan av enheten. Du kan tyvärr inte ändra höjden på den.

En intressant detalj är att den värmer både framåt och bakåt. Många andra golvmodeller värmer bara framåt, men denna är alltså öppen även på baksidan. Värmen sprider sig kännbart drygt 1-1,2 meter, därefter känner du inte av den vilket gör att den lämpar sig bättre för ett stängt uterum än för en öppen uteplats.

Kan styras med fjärrkontroll

En fördel med konstruktionen hos HeatTower 2000W är att den har ett handtag på toppen så att du enkelt kan lyfta upp och flytta den till en ny plats. Vidare har den en skåra mellan foten och själva värmaren. I skåran kommer sladden ut och där sitter även en knapp för på/av dold. Det är snyggt men inte så praktiskt eftersom du får böja dig hela vägen ner till golvet för att kunna trycka på knappen. Som tur är medföljer det även en fjärrkontroll. Räckvidden är begränsad till sex meter, men själva kontrollen är lätt att använda. Vårt exemplar går dock sönder efter bara två månader i bruk.

Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987) passar dig som har ett stängt uterum som ska värmas upp och där du har ett utrymme där du kan placera värmaren centralt i rummet för uppvärmning både framåt och bakåt. Ställer du den mot en vägg kommer den inte riktigt till sin rätt.

Bra för central placering i rummet
Dålig räckvidd på fjärrkontrollen, knappen är placerad på golvnivå, begränsad spridning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

8. Terrassvärmare Outfit 547764

Fin terrassvärmare som värmer sådär

Outfits terrassvärmare i pulverlackerat stål har en stilren design som gör den till en fin inredningsdetalj på uteplatsen. Lågan brinner i ett avlångt glasrör – något som höjer mysfaktorn rejält.

Klarar inte att stå i blåsigt väder

Tyvärr har terrassvärmaren en hållbarhet som lämnar en del att önska. Efter en kort tid upptäcker vi att vajern på insidan av luckan rostat, och när det blåser släpper den helt. Luckan lossnar då och får sig ett par törnar, och för att den ska sitta kvar får vi fästa en ståltråd på insidan.

Att montera terrassvärmaren kräver tålamod och noggrann läsning i bruksanvisningen. Det är viktigt att allt monteras rätt, men en del av skruvarna har dålig passform och gör det därför svårt att få ihop de olika delarna. Vi får dessutom klippa bort en del av plåten på insidan av luckan för att den ska passa.

Passar bäst i tält eller uterum

Terrassvärmaren kräver en takhöjd på minst 3,7 meter om den ska stå i ett uterum, dessutom med en säkerhetsmarginal på ytterligare en meter. Vi testar den på en öppen, mindre uteplats, men där kommer den inte upp i tillräcklig värme. Om du har ett tält eller uterum (med god ventilation) gör den sig troligtvis bättre där. Värmaren har plats för en P11-tub och förbrukar 945 g gasol per timme. Kostnaden för gas i kombination med effekten vi får gör tyvärr att vi känner att man eldar för kråkorna.

Snygg design men krånglig att rengöra

Terrassvärmarens design ger ett stort plus, för den är riktigt fin att se på. Röret blir dock svart efter ett par eldningar, och för att rengöra det behöver vi montera av det och tvätta med en lång borste (som tyvärr inte ingår). Det känns lite omständligt.

Outfits terrassvärmare får gärna stå framme för att imponera på grannarna. Kvaliteten gör att den inte bör stå ute i blåsigt väder, men om du vill att den ska värma ordentligt gör den sig ändå allra bäst i ett uterum med högt i tak.

Riktigt snygg
Omständlig att rengöra, inte särskilt hållbar, värmer sådär
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna är utförda utan inflytande från tillverkare, återförsäljare eller andra parter. Resultaten, och valet av produkter i testet, är helt oberoende och påverkas bara utav den objektiva testredaktörens ärliga åsikter. 

Testerna har utförts genom att vi har monterat infravärmarna enligt instruktionerna som medföljer. Vi har sedan testat deras förmåga att sprida värme, samt hur stor kapacitet de har. De har bedömts på dess kapacitet i både öppna och slutna områden.

Det är meningen att du ska ha användning för din infravärmare under en lång tid, vilket är anledningen varför vi också testar modellerna under minst en säsong - oftast flera. På det sättet kan vi vara säkra på att infravärmarna fungerar lika bra på lång sikt som på kort.   

 Detta är några av de faktorer som vi har bedömt modellerna utifrån:

Funktioner: Går det att höja/sänka värmen? Kan du justera höjden på produkten? Är den säker att använda och anpassad för sitt syfte? Finns det extrafunktioner och fungerar de som de ska?

Användarvänlighet: Är infravärmaren enkel och smidig att använda samt montera? Kan den styras på själva produkten, eller ingår det en fjärrkontroll?

Prestationsförmåga: Kan modellen värma upp området snabbt och hålla värmen på det sätt som den är byggd för att göra? Är den prisvärd i förhållande till sin kapacitet? Presterar den på samma nivå som andra infravärmare i samma prisklass eller bättre/sämre?

Bäst i Test undersöker kontinuerligt nya infravärmare och bedömer dem så att du hitta den som passar bäst för just dina behov.

Fler tester för kalla dagar på uteplatsen

Snöslunga

Termos

Fler tester för varma dagar på uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

Cola

Poolrobot

Fem saker att tänka på när du ska köpa infravärmare

Det nyckfulla svenska vädret innebär att vi ibland får förlita oss på teknik för att kunna njuta fullt ut av sommaren. Du har då att välja mellan gasolvärmare och infravärmare. För stora öppna ytor är förstås gasolvärmaren ett överlägset alternativ. Men på mindre ytor, och i stängda utrymmen såsom uterum eller på en avskärmad altan, är infravärmaren toppen.

Här är fem punkter du bör titta närmare på när du står i begrepp att köpa en ”sommarförlängare” till din uteplats.

1. Typer av infravärmare

Infravärmare drivs, till skillnad från gasol- eller halogenvärmare, på el. De ansluts således till husets elnät. Detta kan ske på ett av två sätt, antingen via en vanlig stickkontakt, eller genom en permanent installation som kräver behörig elektriker. Ditt uterums utformning och förutsättningar avgör vilken sort som passar. När det gäller placering och installation kan det vara bra att fundera litegran, läs gärna mer på elsäkerhetsverket för att hitta den bästa platsen för din värmare: https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elprodukter/produkter/infravarmare/

Flyttbar

Den flyttbara infravärmaren - den som ansluts med stickkontakt - har den uppenbara fördelen att den kan flyttas runt och riktas om efter behov. Sitter ni exempelvis vid matbordet kan den placeras i närheten av det, för att sedan flyttas till favoritfåtöljen när du ska sitta där och läsa en bok på kvällskvisten. Det som är sämre med flyttbara infravärmare är framför allt att det kan vara lite bökigt att få strömsladden att räcka till men samtidigt inte vara i vägen.

Permanent installation

En infravärmare som kopplas direkt till elnätet av en elektriker, och därmed är tänkt att sitta permanent på sin position, monteras vanligen i taket eller på väggen. Du stänger sedan av och sätter på den via en vanlig strömbrytare. Fördelarna är att det ser propert ut och att det inte tar någon golvyta i anspråk. Nackdelen är att värmaren – eller värmarna – sitter där de sitter och inte kan flyttas efter behov.

2. Typ av uppvärmning

Punktuppvärmning

Sätt dig in i hur infravärmarens uppvärmningsfigur ser ut. Vissa infravärmare är tillverkade för att värma upp väldigt specifika områden, och fördelen med det är att det blir väldigt varmt just på den punkten. Nackdelen är förstås att det inte blir särskilt varmt runtom den givna platsen.
Om du väljer en infravärmare med punktuppvärmning kan det vara bra om den går att justera, så att värmen verkligen letar sig dit den ska.

Rumsuppvärmning

Infravärmare med rumsuppvärmning värmer över en större yta. De sprider värmen i en vidare vinkel. Värmen som avges blir då inte lika stark, men når däremot fler personer på samma gång. Nackdelen med rumsuppvärmning är att den inte blir särskilt effektiv utomhus. Den här typen av infravärmare gör sig bäst i mindre utomhusutrymmen med någon form av avskärmning, till exempel på en inglasad balkong eller i ett lusthus.

3. Effekt

De flesta infravärmare har flera lägen som innebär olika hög effekt. Här kan det vara bra att kontrollera ordentligt så att du inte får en chock när elräkningen trillar ner i brevlådan. En typisk infravärmare erbjuder uppvärmning med 500, 1 000 och 1 500 watt, men det förekommer en hel del variationer på det temat. Vissa infravärmare har fyra eller fem lägen, andra har bara ett. Exempelvis finns det värmare som bara värmer med 2 000 watts effekt och du måste då backa hela värmaren en bit bort ifrån dig om du tycker att det blir för varmt, du kan så att säga inte sänka värmen.

En grov tumregel är att en infravärmare med en effekt på 1 500 watt klarar att värma ett stängt uterum på drygt 15 kvadratmeter, alternativt ett öppet uterum på cirka 10 kvadratmeter. Hur bra effekten upplevs varierar dock med utomhustemperatur och en rad andra faktorer.

4. Säkerhet

Vattentålighet
Kommer din infravärmare att stå på en plats där den riskerar att exponeras för nederbörd? Se då till att dess IP-klassning är tillräckligt hög, så att den exempelvis klarar regnstänk. IPX5-klassning eller högre är att rekommendera. Rostfria material är också att föredra eftersom den annars riskerar att rosta sönder efter en säsong.

Överhettningsskydd
En annan viktig egenskap är att infravärmaren har ett överhettningsskydd som slår till i händelse av att den skulle bli för varm.

Tippskydd
Infravärmare av pelarmodell kan vara mycket känsliga för vinden, de har ett stort vindfång. Dessutom finns alltid risk att någon snubblar över sladden. Därför är det viktigt att pelarvärmare har någon form av tippskydd. Ibland kan det dock räcka med att foten är tillräckligt tung, vilket den tyvärr långt ifrån alltid är.

5. Funktioner och finesser

Det finns förhållandevis få specialfunktioner och finesser i den här produktkategorien, men några av de mer intressanta lösningar som vissa infravärmare bjuder på är inbyggda högtalare, LED-belysning, timerfunktion och fjärrkontroll. Just en fjärrkontroll kan vara väldigt bekvämt om väder och vind har en tendens att skifta intensivt. Då slipper du resa på dig varje gång du vill justera värmen (effekten).

En timer kan också vara ett trevligt tillskott på funktionssidan, primärt då den gör det möjligt att programmera infravärmaren att stänga av sig automatiskt efter en viss tid. Därmed riskerar du inte att glömma att stänga av den, något som annars faktiskt är ganska lätt hänt.

När det gäller infravärmare med inbyggda högtalare bör man förstås kontrollera att ljudkvaliteten håller måttet innan man slår till. Ibland sköts kommunikationen med högtalaren via en tillhörande app. Man bör även kontrollera vilka eventuella begränsningar den har. Har du redan en bra bluetoothhögtalare eller kanske rent av monterat utomhushögtalare på altanen, ja då är inbyggda högtalare en finess som du inte vill betala extra för.


Bra att veta om infravärmare

En infravärmare har ungefär samma funktion som ett element. Den ska värma dig när du sitter ute på altanen, balkongen eller i uterummet fastän det är lite kallt ute - exempelvis på försommaren eller senhösten. Monterar du en infravärmare i ditt uterum förlänger du säsongen för det.

Infravärmaren placerar sig rakt under paraplybegreppet terrassvärmare, vilket också innefattar gasolvärmare. Det som främst skiljer dessa åt är hur de drivs. Infravärmaren är en elektrisk terrassvärmare, medan gasolvärmaren - som namnet antyder - drivs av gasol.

Infravärmare eller gasolvärmare?

Frågan är då vilken typ du ska satsa på, en infravärmare eller en gasolvärmare? Infravärmare värmer bra även om det blåser eftersom de inte värmer upp luften, de värmer kropparna de träffar. Men de har begränsad maximal kapacitet, och svårare att nå många på stora ytor.

Man brukar därför säga att gasolvärmare rent generellt är för dig som har ett lite större värmebehov, exempelvis dig som ska värma en stor yta på en altan som inte nödvändigtvis är inglasad - eller en stor väderskyddad uteplats. Infravärmare lämpar sig däremot utmärkt i ett väderskyddat uterum, en inglasad balkong eller på en lite mindre oskyddad uteplats. 

Infravärmare har fördelen att det bara är att koppla in sladden i vägguttaget och så är du igång. De är också enkla att stuva undan när de inte används. Gasolvärmare är ofta större pjäser på uteplatsen och kräver gasoltub för att de ska fungera. Fördelen med gasoltub är förstås att du inte behöver dra fram el till uteplatsen. Nackdelen är att denna ska stuvas in i bilen och fyllas på i närmaste bygghandel eller bensinstation med jämna mellanrum.                       

Till syvende och sist kan man säga att det är placering och yta som styr vilken typ du ska välja. Gasolvärmare är bra på stora, öppna, ytor hos personer som inte räds att underhålla gasoltub 2-3 gånger per säsong. Infravärmare är bäst på mindre ytor och passar den som vill ha enkelt underhåll med bara en stickkontakt. 

Med en infravärmare värmer du upp dig och dina gäster när ni sitter på uteplatsen. Den är därmed ett utmärkt sätt att ta vara på kyliga sommarkvällar, eller för att förlänga utesittarsäsongen. Tillsammans med gasolvärmaren går infravärmaren under samlingsnamnet terrassvärmare, ibland även kallat altanvärmare. Den primära skillnaden mellan de olika typerna av terrasvärmare är att infravärmaren går på ström medan gasolvärmaren går på gasol. Infravärmaren kopplas in i vägguttaget eller med fast anslutning medan gasolvärmaren kopplas till en gasolflaska som vanligen står dold i foten på lampan.

Den kanske främsta fördelen med infravärmare är att de kan användas i uterummet. En annan fördel är att infravärme inte är särskilt påverkad av huruvida det blåser eller ej. Infravärmen värmer nämligen upp kroppen som träffas, inte luften runtomkring. Vidare tenderar infravärmare att vara smidigare och billigare än gasolvärmare och många modeller kan monteras på väggen eller taket. Nackdelen med infravärmare är att de drar en hel del ström och är beroende av att det finns ett vägguttag i närheten.

För- och nackdelar med infravärmare

+ Fungerar bra i uterum och på altaner med tak

+ Behöver (till skillnad från gasolvärmare) inte fyllas på med gas

+ Har generellt lägre pris är gasolvärmare

+ Värmer ofta bra trots blåst

+ Många modeller kan monteras fast på vägg eller tak

+ Väger generellt mindre och är mindre otympliga än gasolvärmare

- Kräver strömkabel och tillgång till nätel

- Begränsad maxeffekt/värmekapacitet

Hur fungerar en infravärmare

Infravärmaren använder elektromagnetisk strålning för att värma upp den materia strålarna träffar, alltså människorna i rummet - inte luften. Det blir som en värmelampa och känns vid en väl avvägd installation ungefär som när solens strålar värmer dig en skön vårdag. Det är inte så konstigt eftersom även solens strålar är elektromagnetisk strålning.

Moderna modeller använder kortvågig teknik, till skillnad från äldre som använde långvågig. Kortvågstekniken är mer effektiv. Här omvandlas vanligen över 90 procent till värme, till skillnad från långvågig där samma siffra var omkring 40 procent. På så vis blir den kortvågiga mer energisnål, eller snarare mer energieffektiv.

Olika typer av infravärmare

Infravärmare finns i en mängd olika utformningar. De vanligaste konstruktionerna är hängande terrassvärmare (pendel/tak), väggmonterad terrassvärmare och golvstående terrassvärmare. 

Placeringen avgör hur infravärmaren värmer upp dig eftersom det är avhängigt hur värmen träffar din kropp. En takhängd eller väggmonterad ir värmare värmer därför främst övre delen av kroppen, medan en stående har möjlighet att värma även ben och fötter.

En infravärmare av golvmodell får också lite olika resultat beroende på hur stor den är: Om den är så pass lång att den når hela din kropp när du sitter ner, eller om det är en lägre modell som endast exempelvis värmer under bordet.

Du kan förstås även kombinera flera olika typer av infravärmare. Exempelvis en hängande terrassvärmare som monteras i taket, och en golvstående som placeras under bordet. Du kan även ha flera väggmonterade på rad för att täcka en större yta.

En del modeller kommer med flera monteringsalternativ, både väggfäste, takfäste och ibland även golvstativ. Men oftast måste du köpa till golvstativet separat.

Det finns även modeller avsedda för olika behov. Exempelvis finns det vissa infravärmare för inglasad balkong, och infravärmare tänkta för öppen yta på altan. Det är framför allt effekt och spridning som avgöra vilken modell som passar var.

Ytterligare en skillnad som olika infravärmare kan ha är hur de installeras. Vissa kräver installation av en behörig elektriker, medan andra ansluts med en simpel stickpropp.

Slutligen finns det infravärmare som är utrustade med extrafunktioner, allt från terrassvärmare med inbyggd mysbelysning till appstyrda infravärmare med inbyggda högtalare och bluetoothstöd.

De appstyrda infravärmarna kan du ofta reglera värmen på via mobiltelefonen, förutsatt att de har olika värmelägen. En del regleras steglöst, en del i ett visst antal fasta steg. Det är egentligen effekten som regleras. De modeller som inte är appstyrda följer det vanligen med en fjärrkontroll till så att du ändå kan reglera värmen på håll.

Det som skiljer en billig infravärmare från en dyr är vanligen hur hög effekt den har, vilka materialval tillverkaren har valt och därmed dess byggkvalitet samt om den har några extrafunktioner. En terrassvärmare på 2000 watt med flera olika effektlägen är dyrare än en på bara 900 watt som inte kan regleras.

Värme uterum

Ett uterum är vanligen väderskyddat, och har således väggar och tak. Det innebär att du slipper kalla vindar som kyler ned kroppen. Fördelen med infravärme i den här typen av utrymme är att den ger ett värmande resultat redan inom några sekunder efter att du startat den. Därmed kan du också stänga av den när du lämnar rummet, till skillnad från ett element eller annan värmekälla som har längre startsträcka. Infravärmaren avger bara värme precis när du behöver den med relativt direkt resultat.

Tänk på att de som sitter nära den kommer att uppleva mer värme än de som som sitter långt bort. Avståndet påverkar upplevelsen. I vårt test kan du läsa inom vilket avstånd som terrassvärmaren gav bra resultat.

Värme på altanen

En altan är sällan väderskyddad på samma sätt som ett uterum eller en balkong är, därför är byggkvalitet och då framför allt väderbeständighet lite extra viktigt när du letar terrassvärmare för altanen. Den måste tåla ett rejält ösregn eller en kastvind utan att den välter eller går sönder. Det krävs högre IP-klassning på infravärmaren om den ska stå utomhus hela säsongen än vad det gör hos en som sitter skyddad från väder och vind.

Vidare är det viktigt att du väljer en modell (eller flera olika) som når alla på den yta du planerar ska vara varm. Effekten måste vara tillräckligt kraftfull och spridningen tillräckligt vid.

Värme balkong

Precis som i ett uterum har en balkong vanligen ett visst vindskydd i form av husfasad och i balkongens fall även ett staket. Men balkongen är ofta mindre och många gånger öppen för väder och vind från ett håll (om du inte glasat in den). Då är det viktigt att du har möjlighet att reglera värmen så att de dagar då det blåser kallt kan du ställa in en högre effekt jämfört med de dagar då det är vindstilla. 

Det är även viktigt att infravärmare är IP-klassad så att den tål regn och vind, samt att den kan monteras på ett bra sätt i rummet. 

Är balkongen istället inglasad behöver du inte oroa dig lika mycket över IP-klassning, även om allt som monteras utomhus förstås bör vara IP-klassat i någon form. Exakt vad som krävs i ditt utrymme beror på hur fuktigt eller blött det kan bli där. 

En infravärmare för inglasad balkong behöver heller sällan ha lika hög effekt som den som står på en oskyddad altan, eftersom du vanligen sitter närmare värmekällan och inte behöver bry dig om kalla vindar.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Ozona Heatflow Beat

Modern värmare med många plus i protokollet

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,7 kg Mått (L): 73,5 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, bakgrundsljus, bluetoothhögtalare 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon
Noa Heatflow Beat

Ozona Heatflow Beat är en modern infravärmare med app-stöd och inbyggda högtalare. Den ger riktigt bra och jämn värme i stängda miljöer såsom uterum med minst tre väggar, partytält och liknande. Den värmer upp dessa utrymmen tidseffektivt.

I öppen miljö värmer den gott upp till 1,5 meter ifrån själva enheten, och det är ett bra resultat jämfört med många av konkurrenterna. Vidare har Heatflow Beat helt okej spridning, även om vi saknar lite spridning åt kortsidorna sett.

Framför allt är Ozona Heatflow Beat användarvänlig och lättinställd - det senare tack vare den steglösa värmeinställningen. Fördelen med steglös värmereglering ska inte underskattas då den gör att du kan uppnå en perfekt värme i rummet utifrån dina egna preferenser. Därmed slipper du hoppa mellan några få olika lägen som kanske bara passar dig halvbra. Något som annars är vanligt för infravärmare.

Styrs via app

Infravärmaren kommer med bluetoothstöd och tillhörande app. Den har som sagt även inbyggda högtalare. Dessutom partybelysning i form av LED-dioder på baksidan som kan blinka i takt till musiken.

VVxWBhVQ

Tyvärr utgör fjärrkontrollen initialt alltid ett mellansteg. Du startar infravärmaren genom att klicka igång den på den fysiska brytaren. Sedan måste du trycka på en särskild knapp på fjärrkontrollen för att kunna styra infravärmaren via appen. Musik streamar du via din vanliga musikspelare i telefonen, medan värmarens andra inställningar sköts via en lättanvänd app.

När mobilen och infravärmaren väl är parade via fjärrkontrollsknappen får du utökad räckvidd för styrningen. Fjärrkontrollen räcker 20 meter, vilket är riktigt bra. Men med mobilen får du utökad räckvidd och kan röra dig uppåt 30-40 meter bort trots att det “bara” är blåtandskoppling. Mycket bra.

Att behöva gå via fjärrkontrollen varje gång man startar Heatflow Beat för att koppla den till mobilen är lite omständligt. Eventuellt är detta en säkerhetsinställning så att ingen utomstående ska kunna starta värmaren genom att hacka sig in. Men det torde gå att göra även via vanliga radiovågor så de kunde gott ha skippat detta mellansteg.

Det är bra tryck i de inbyggda högtalarna. Visst, det låter inte som en dedikerad musikspelare med djup bas, men mellanregistret och diskanten kommer igenom fint och det är tillräcklig ljudkvalitet för en skön festkväll med vännerna. Dock inget rave eller likvärdigt som kräver mer bastryck.

Ozona Heatflow Beat är en mycket bra infravärmare. Den värmer skönt och du kan reglera värmen steglöst för att passa dina behov. Dessutom är den modern på så vis att du kan styra värmen via mobiltelefonen.

De inbyggda högtalarna och partybelysningen är ytterligare plus i protokollet, speciellt för dig som inte vill lägga ytterligare 2 000 kronor på en trådlös musikspelare. Likaså att den är IP65-klassad, med andra ord vattentät.

Steglös värmeinställning, grym värme, inbyggd musikspelare, fräck partybelysning, vattentät
Haltande värmespridning kortsidor, krävs fjärrkontroll trots app
0 5 4.5 1

Ozona Heatflow

En modern och snabb infravärmare

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,5 kg Mått (L): 56 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon
Noa Heatflow

Ozona Heatflow är en mycket bra infravärmare i premiumsegmentet. Den värmer snabbt upp stängda utrymmen och du kan kontrollera värmen i rummet på en mycket precis nivå tack vare att du kontrollerar effekten steglöst i den medföljande mobilappen.

Infravärmaren värmer även bra i öppna utrymmen, till exempel på en altan, men då bör man sitta inom 1,5 meter ifrån den för att få en kännbar effekt. Detta är ganska bra prestanda för väggmonterade infravärmare.

Ozona Heatflow kunde däremot haft något bättre spridning åt kortsidorna sett, exempelvis genom att man gjort en mer rundad konstruktion. Detta är kritik på detaljnivå, de allra flesta vägghängda infravärmarna har svårt när det kommer till just den här punkten. Men med tanke på priset tycker vi det är värt att nämna att den här svagheten finns där.

Lätt att ställa in värmen

Ozona Heatflow är en av de mest moderna infravärmare vi har testat, den har nämligen appstöd. Den medföljande fjärrkontrollen har grym räckvidd, vi mäter den till hela 20 meter innan den tappar kontakt. Men kopplar du upp värmaren till mobilens bluetooth istället, kan du röra dig mellan 30-40 meter bort. Detta är riktigt bra.

Ozona heatflow

Nackdelen är att du måste utföra två steg innan du kan börja styra värmaren via mobilen. Vi tycker det borde ha räckt med att du klickar på strömbrytaren på själva infravärmaren och att du sedan kan starta parkopplingen med mobilen i själva appen, alternativt att den startar automatiskt. Nu måste du istället först klicka på en särskild knapp på den medföljande fjärrkontrollen.

Skulle du tappa bort fjärrkontrollen blir alltså infravärmaren, trots appstöd, oanvändbar tills du fått hem en ny fjärrkontroll. Det är synd. Detta är dock en av få nackdelar med den här infravärmaren som i övrigt levererar bra på nästan alla punkter.

Ozona Heatflow värmer tidseffektivt upp stängda utrymmen på upp till 20 kvadratmeter utan problem, och i öppna utrymmen har den bra värme och godkänd spridning också. Du kan styra den utan att behöva stå i närheten - och du kan dessutom anpassa värmen steglöst via en medföljande app.

Steglös värmejustering, grym värme, vattentät
Haltande värmespridning kortsidor, krävs fjärrkontroll trots app
0 5 3.5 1

Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll

Billig infravärmare som ger bra värme

Modell: Vägg eller tak Effekt: 700–2500 W Vattentålighet: Bra, IPX5 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,97 kg Mått (L): 87 cm Mått (H): 20 cm
Infravarmare NOA HeatStream Med Fjarrkontroll

Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll är en väldigt enkel infravärmare till ett ganska lågt pris. Det enda du kan göra är i princip att sätta på eller stänga av den. Det finns inga steg för värmeinställningen, eller andra spännande funktioner såsom timer och liknande.

Som renodlad infravärmare gör den dock ett bra jobb. Den ger kännbar värme upp till 2,5 meter bort, och ger en skön strålningsvärme. Dock värmer den inte upp lika snabbt som de lite dyrare modellerna. Det handlar dock inte om mer än några sekunders skillnad.

På själva värmaren sitter det en knapp. När du trycker på den startar infravärmaren och du får feedback på detta i form av en blå lampa som tänd. Först därefter kan du starta värmen med fjärren. Du kan alltså inte starta värmen från själva enheten.

Fjärrkontrollen är en enkel historia som är bekväm att hålla i och har knappar med bra respons. Dess räckvidd sträcker sig cirka tio meter, vilket är godkänt sett till priset.

Kan monteras på vägg eller tak

Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll är lätt att skruva ihop och går snabbt att montera upp. Du kan antingen sätta den i taket, eller på väggen. Du kan sedan vinkla den i tre steg: antingen rakt ut (90 grader), snett nedåt (45 grader) eller helt nedåt (180 grader).

heatflow beat

Spridningen av värmen är okej, men det är bra att du kan anpassa så att du får den så riktad mot människorna i rummet som möjligt.

Byggkvaliteten är klart godkänd. Värmaren har hög IP-klassning och känns stabil i sin konstruktion.

Du som söker en infravärmare utan lullull, och som kan leva med att värmen inte är reglerbar, har en passande modell i Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll.

Värmer bra, lättanvänd , enkel att montera
Tappar du bort fjärrkontrollen kan du inte starta värmen, inte reglerbar värme, ingen timer
0 5 3.5 1

Termo Terrassvärmare Venedig

Smidig stolpmodell med många funktioner

Typ: Golvstående Installationstid: 19 min (uppmätt) Effekt: 900/1200/2100 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 16 kg Mått (L): 60 cm Mått (B): 60 cm Mått (H): 210 cm Övrigt: Justerbar höjd (160-210 cm), IP 44, timerfunktion < 60 min
Termo Terrassvarmare Venedig

Termo Terrassvärmare Venedig är en ganska nätt golvstående infravärmare för att vara en stolpmodell med hattlik reflektor - dessutom av rostfritt stål. Den har en tillräckligt låg tyngdpunkt för att stå hyfsat stabilt på marken, samtidigt som den ändå är smidig att flytta runt. Dock skulle vi önska en något längre strömkabel.

Stort plus för att du enkelt kan höja och sänka höjden tack vare teleskopsfunktionen i stolpen. Ytterligare plus för att brytare och reglage sitter högt upp så att inga barn kan vara där och peta på dem. Trestegsbrytaren sitter dessutom skyddad i inkapsling.

Venedig har en relativt liten reflektorhatt. Med tanke på storleken på stolpen upplevs den inte särskilt liten rent visuellt, men däremot blir den begränsande rent funktionsmässigt. Det räcker att du flyttar dig någon meter från stolpen så tappar du mycket av värmen. Den ger också ganska svag värme även i dess omedelbara närhet, också vid maxeffekt.

En intressant detalj är att Venedig har en timer. Ett litet minus dock för att den tickar ljudligt.

termo stolpe

Monteras blicksnabbt

Monteringen av Termo Terrassvärmare Venedig är okomplicerad. Delvis på grund av få moment, delvis på grund av den lättlästa manualen. Termo får också plus för att de skickar med skiftnyckel så att du kan fästa röret till bottenplattan. Den passade dock inte när sladden skulle fästas i botten, här tycker vi att de kunde använt samma storlek på mutter eller en skiftnyckel som passar respektive mutter i varsin ände.

Venedig har också en väldigt behändig storlek jämfört med många gasolbrännare i liknande design.

termo stolpe 2

Venedig passar den som har en lite mindre uteplats utan större uppvärmningsbehov och som vill ha en infravärmare som når 360 grader. Har du inget tak ovanför uteplatsen är en stolpmodell då ypperlig. Placerar du den i mitten når den alla dina gäster så länge de sitter nära den.

Genomtänkt konstruktion, enkel montering
Något kort spridningsradie, ljudlig timer
0 5 3 1

Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989)

Infravärmare som kan styras på flera sätt

Modell: Vägghängd Effekt: 1500/2000 W Vattentålighet: Ja (IP65) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 4,5 kg Mått (L): 85 cm Mått (H): 12 cm Garanti: 2 år
Ozona HeatFlux Med Fjarrkontroll IF010989

Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989) är en lättanvänd infravärmare som ger värme upp till 2 000 watt. Vårt testexemplar har suttit uppe i ur och skur under en hel säsong utan synbar rost eller annan problematik.

Till värmaren medföljer en fjärrkontroll med sex olika lägen. Fjärrkontrollen är enkel och responsiv, men har bara drygt sex meters räckvidd. En klar fördel med denna infravärmare är däremot att du som tillägg kan ställa värmen - och stänga av eller sätta på den - på baksidan av själva enheten. Många värmare saknar möjlighet till lägesreglering på enheten så att om man tappar bort fjärrkontrollen kan man inte längre byta styrka, men så är det alltså inte på denna. Det följer med tillbehör så att du kan montera den på väggen. Enligt manualen ska den stå i 45 graders vinkel, men med insexnyckel kan du ställa den i ett annat gradtal.

Framsida av glas

Infravärmaren har en ganska futuristisk design där framsidan är gjord av glas. Vi upplever dock att glaset tar lite av intensiteten i värmen, det dämpar jämfört mot andra modeller utan glasframsida. Dessutom gör det att man har svårt att se om infravärmaren är igång. Det blir som en dov röd värme som man ser genom glaset. På svagaste läget ser man inte om värmaren är aktiv, du måste dra på fullt för att se. Den är inte supereffektiv när det kommer till att värma upp utrymmet, men har ändå en helt okej spridning. Du kan sitta strax under två meter ifrån den men fortfarande känna av värmen.

Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989) är en snygg infravärmare som passar dig som har ett stängt uterum och som gillar när prylarna har mer av en designtouch.

Unik design, kan styras med både fjärrkontroll & på enheten
Dålig räckvidd på fjärrkontrollen, dämpad värmeupplevelse
0 5 3 1

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC

Kan kopplas ihop med flera

Modell: Vägg eller tak Effekt: 700–2500 W Vattentålighet: Bra, IPX5 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,97 kg Mått (L): 87 cm Mått (H): 20 cm
Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC är en infravärmare i premiumsegmentet, med behaglig värme och bra spridning. Du kan känna strålningsvärmen upp till tre meter bort i stängda utrymmen.

Den innehåller en hel del modern teknik. Exempelvis finns möjlighet att koppla flera likadana infravärmare till en och samma fjärrkontroll, så att du kan styra flera samtidigt.

Krånglig programmering

Byggkvaliteten är bra. Infravärmaren känns robust. Den lever dock inte riktigt upp till sitt pris när det kommer till användarvänligheten. Både monteringen och programmeringen ganska krångliga.

Exempelvis ska du - enligt manualen - först montera fästena på väggen och därefter skjuta in infravärmaren i dem. Men det finns ingen felmarginal alls. I vårt fall är väggen inte helt jämn så vi väljer därför att montera fästena på enheten först och därefter väggen. Då får du istället problemet att det blir väldigt tungt att få upp den, och man bör då vara två personer.

Väl på plats är det bara att tuta och köra. Den största fördelen är nämligen att du kan starta Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC direkt på själva enheten. De flesta infravärmarna på marknaden är helt låsta till fjärrkontrollen. Tappar du bort fjärrkontrollen kan du alltså inte starta infravärmaren längre. Men denna har en knapp på baksidan av själva infravärmaren, där du både kan starta enheten och aktivera värmen.

IMG 4247

Fjärrkontrollen är rent visuellt en tämligen enkel historia. Den ser ut att bestå av en enda knapp, men knappen har olika funktioner beroende på var du trycker på den. Du kan tyvärr inte se vilket värmeläge du valt eller liknande, och det finns inte stöd för appar trots att Premium+ är ganska dyr.

Bra spridning trots dålig vinkel
Vidare sitter LED-dioderna - som visar om infravärmaren har reagerat på knapptrycket - på baksidan av infravärmaren, så du ser inte dem om du inte ställer dig nära och tittar in på baksidan. Konceptet är inte särskilt användarvänligt.

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC kan bara placeras i två lägen, antingen 90 eller 45 grader. Spridningen är dock riktigt bra oavsett vilket läge du väljer.

x7liBnHg

Priset är det som drar ner betyget en hel del. Man har jättebra teknik, men det känns som att man inte har tänkt igenom konceptet hela vägen fram till användaren. Den värmer bra men samtidigt finns det modeller i lägre prisklass som levererar lika bra resultat.

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC passar dig som söker en infravärmare som du kan koppla ihop med flera för att täcka in ett större utrymme, och som samtidigt vill slippa bråka med flera fjärrkontroller.

Behaglig värme med bra spridning, på-/av-knapp på själva infravärmaren, kan kopplas ihop med flera likadana
Inte användarvänlig, krånglig montering
0 5 2.5 1

Solamagic Free

Värmer bra som komplement för den som sitter

Modell: Stående Effekt: Stående Vattentålighet: Okej, IPX4 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 7,8 kg Mått (H): 1 cm Garanti: 5 år
Solamagic Free

Solamagic Free är en infravärmare i premiumsegmentet och med detta följer att den är programmeringsbar och har fin byggkvalitet. Sladden är exempelvis en gummerad, rejäl variant som känns påkostad. Likaså är infravärmaren ett stabilt bygge i aluminium och rostfritt stål. Det finns ett ordentligt lyfthandtag och den är lätt att flytta.

Tyvärr följer det inte med någon fjärrkontroll. Det känns både snålt och begränsande för användarvänligheten.

Otydlig programmering

Istället finns det en knapp på själva enheten och det är denna enda knapp du ska använda för programmeringen. Vet man om programmeringslägena fungerar det okej, men du behöver initialt tillfråga manualen. Från att du sätter i kontakten i väggen har du 180 sekunder på dig att programmera den såsom du vill ha. Du ska trycka in knappen och därefter dubbelklicka ett antal gånger för 30, 60 eller 90 minuter. Och det fungerar bra. Men får du den utan instruktionsbok har du ingen aning, det borde ha följt med en fjärrkontroll och likaså borde det funnits en märkning på baksidan av enheten som tydliggör processen. Men den slår i alla fall ifrån den tid du har valt.

Vi har testat Solamagic Free på en veranda med tre väggar och vanligt trallgolv. Den utgör då ett bra komplement. Vi kan känna strålningsvärmen cirka 1,5 meter från enheten och dess konstruktion gör att den når från 35-90 centimeter från golvet och med en spridning på ungefär 45 grader. Hela skapelsen är således runt en meter hög. Så sitter du ner värmer den bra som komplement, men ett dyrt sådant med tanke på vad den kostar.

Ganska långsam

Vidare slår vi fast att det dröjer cirka en timme innan de som sitter i utrymmet börjar tycka att det är märkbart behagligare, vilket är i långsammaste laget.

Vi har även testkört den i ganska kall väderlek i ett fem kvadratmeter stort drivhus för att se hur snabbt den värmer upp ett utrymme, även om infravärmare är tänkta för strålningsvärme är det intressant att se som jämförelse mot andra modeller i samma prisklass. Resultatet visar på en höjning på cirka tre grader på en halvtimme.

Du kan tyvärr inte ställa in olika effektlägen på den utan det enda vi har kunnat programmera är tiden.

Denna infravärmare passar dig som vill ha en lättförflyttad premiumvärmare för kompletteringsvärme.

Skön komplementvärme vid bordet, lätt att flytta, bra byggkvalitet
Ganska långsam, kan inte ställa effekt, inte användarvänlig
0 5 1 1

Kon Ozona 400W (OH010989)

Snygg men inte så funktionell design

Modell: Bordsmodell Effekt: 100-500 W Vattentålighet: Ja, IP55 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Mått (L): 26,5 cm Mått (H): 12,1 cm Garanti: 2 år
Kon Ozona 400W OH010989

Kon Ozona 400W (OH010989) tänkt att placeras på ett bord. Den har en relativt låg effekt, och passar främst för stängda uterum som är ganska små. Värmaren har en räckvidd på drygt 40 centimeter, då känner man lite värme. Du måste nästan sitta ännu närmare än så om det verkligen ska göra någon skillnad. Det tar också lång tid att värma upp utrymmet om det inte är mycket litet.

Fräck konisk design

Designen är snygg men inte särskilt funktionell. Toppen på ovansidan är luden vilket gör att den drar åt sig damm och sedan är svår att få ren.

Vidare har infravärmaren som en skål på insidan. Där lägger sig också massa damm och med tiden börjar den att se ut som en askkopp inuti. Även på denna punkt är den svår att rengöra. Så den är snygg när den anländer, men blir också snabbt smutsig och svår att underhålla.

Infravärmaren har en on/off-knapp men ingen tillhörande fjärrkontroll. Du kan heller inte lyfta runt den på bordet för då stänger den av sig - men det är förstås bra ur säkerhetssynpunkt.

Kon Ozona 400W (OH010989) passar dig som har ett litet uterum och som bara vill ha lite mysvärme.

Okej i små uterum
Dålig värmespridning, Inte tidseffektiv uppvärmning, svår att hålla ren & fräsch

Vanliga frågor om infravärmare

Vilken infravärmare är bäst?

En infravärmare ska snabbt och okomplicerat värma upp individerna som befinner sig på din uteplats, men många modeller håller inte vad de lovar. Vissa orkar exempelvis inte värma upp en så stor yta som anges på grund av dålig spridning.

Hur fungerar en infravärmare?

En infravärmare fungerar som så att den värmer upp materian i ett utrymme, inte luften i sig. Infraröd strålning träffar således materialet och personerna i utrymmet och höjer på så vis värmen.

Vad kostar det att driva en infravärmare?

Vad det kostar att driva en infravärmare beror på hur effektiv den är och vad du har för elpris. Låt säga att du betalar 1,5 kr/kWh och har en infravärmare som du kör på 2 000 watt, då motsvarar det 2 kWh. Om du då använder din infravärmare cirka 100 h per år så kostar den dig 300 kronor.