TEST: Bästa proteinpulver (2024) - 35 expertbetyg
Behöver du lite extra tillskott när du tränar? Proteinpulver kommer i många olika skepnader och, framför allt, smaker. Vi har testat en stor mängd proteinpulver med såväl vassle som växt- och biffbaserade proteinkällor för att avgöra vilket proteinpulver som blandas bäst, smakar bäst och har bäst innehåll från bland annat Star Nutrition, Svenskt Kosttillskott, Mutant och många fler.
Läs även vårt test av proteinbars, BCAA & EAA och kollagen.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Proteinpulver
- Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate → BÄST I TEST PROTEINPULVER
- BSN Syntha-6 Edge Strawberry Milkshake → BÄSTA PREMIUMVAL
- Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Milkshake → BÄSTA BILLIGA PROTEINPULVER
- 4. Core Protein Pro Blackberry Vanilla → BRA MED HÖG PROTEINHALT + BRA FÖR FETTFÖRBRÄNNING
- 5. Mutant Whey Triple Chocolate → GODASTE PROTEINPULVRET
Experten förklarar
- Kan jag använda proteinpulver för viktminskning?
- Finns det proteinpulver för veganer?
- Kan man baka med proteinpulver?
- Finns det proteinpulver för tjejer?
- Vilka biverkningar kan man få av proteinpulver?
- Är proteinpulver förenligt med LCHF?
- Finns proteinpulver utan sötningsmedel?
- Kan man ta proteinpulver som gravid?
- Är proteinpulver onödigt?
- Vilket proteinpulver är billigt?
- Finns det någon åldersgräns för proteinpulver?
- Finns det proteinpulver till barn?
- Är proteinpulver effektivt för viktnedgång?
- Finns proteinpulver utan socker?
- Vilket proteinpulver är utan aspartam?
- Vilket proteinpulver är utan kolhydrater?
- Ska jag ta proteinpulver före eller efter träning?
- Vilket proteinpulver är utan tillsatser?
- Vilket proteinpulver är utan mjölk?
- Finns ekologiskt proteinpulver?
- Finns proteinpulver utan mjölkprotein?
- Finns vegetabiliskt proteinpulver?
- Ska jag ta proteinpulver efter löpning?
- Kan jag använda proteinpulver för att gå upp i vikt?
- Hur mycket kalorier finns i proteinpulver?
- Kan proteinpulver bli för gammalt?
- Kan jag äta proteinpulver som mellanmål?
- Ska jag äta proteinpulver eller aminosyror?
- Kan jag äta proteinpulver utan att träna?
- Ska jag ta proteinpulver eller gainer?
- Finns proteinpulver utan smak?
- Är proteinpulver doping?
- Vad är proteinpulver bra för?
- Hur tillverkas proteinpulver?
- Finns det BCAA i proteinpulver?
- Finns det naturligt proteinpulver?
- Vad är kasein?
- Vad är skillnaden mellan koncentrat, hydrolsat och isolat i vasslepulver?
- Är veganskt protein bra?
- Vad är biffproteinpulver?
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med dagens utbud av proteinpulver är det bara en del som handlar om själva pulvret. Nästan lika mycket handlar om smaken och hur det hanteras. Det är aldrig roligt att ha köpt på sig en stor påse pulver bara för att märka att du mår illa av smaken eller att pulvret lägger sig som en cementkloss i botten av shakern. Därför har vi, utöver att titta på de rent tekniska bitarna av respektive proteinpulver, låtit en panel på sammanlagt fem personer testa de olika produkterna. Panelen inkluderar såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.
Panelen har bedömt varje produkt efter ett antal olika kriterier:
Smak och lukt
Hur blandas produkten med vatten?
Reagerar magen konstigt på någon av produkterna?
Panelens åsikter har sedan kombineras med en bedömning av det näringsmässiga innehållet i varje produkt för att på så sätt komma fram till ett slutbetyg.
Fler tester för att bygga muskler
Andra tester för fokus på kondition
1. Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate → BÄST I TEST PROTEINPULVER
Avancerad blandning med ovanligt lyckad chokladsmak
Ultimate Whey Chocolate är Star Nutritions premiumprodukt, även om prissättningen inte är särdeles hög. Proteininnehållet är högt och består av alla tre typer av vassleprotein - koncentrat, isolat och hydrolsat för att ge en både snabb och högkvalitativ proteindos - samt matsmältningsenzymer som ska hjälpa till att bryta ner såväl protein som fett och kolhydrater lättare. Denna ovanligt långa innehållsförteckning drygas ut ytterligare av två sorters sötningsmedel, salt och faktiskt en rejäl dos riktig kakao för smak och färg på pulvret.
Bra chokladsmak
Det är svårt att lyckas bra med chokladsmak i proteinpulver då den lätt upplevs artificiell, men i detta fall har Star Nutrition faktiskt gjort just det, med bravur. Dessutom har pulvret en bra krämighet i utblandad form, även i vatten. Matsmältningsenzymerna verkar dock inte påverka de flesta, då det bara var en panelmedlem som upplevde en lugnare mage. Kombinationen av en gedigen proteinblandning med en genuin chokladsmak till ett rimligt pris gör Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate till ett utmärkt val om du gillar choklad. För dig som letar efter det bästa proteinpulvret är detta ett hett tips.
Bra pris hos:
2. BSN Syntha-6 Edge Strawberry Milkshake → BÄSTA PREMIUMVAL
Klassisk förpackning med riktigt bra innehåll
BSN Syntha-6 Edge Strawberry Milkshake ser exakt ut som klassiskt proteinpulver brukar göra. En vansinnigt överdimensionerad plastburk i genomskinlig röd plast (som inte får plats i något skåp), en etikett full av metallicfärger, ett namn och logga som ser väldigt “biotech” ut. Helt enkelt fantastiskt överdriven, men med ett rätt bra innehåll när du ser bortom galenskaperna.
Bio-Engineered Supplements and Nutrition står “BSN” för om du undrade och Syntha-6 betyder att pulvret innehåller protein från sex olika källor: vassleproteinkoncentrat, vassleproteinisolat, hydrolyserat vassleproteinisolat, mjölkproteinkoncentrat, micellärt kasein och kalciumkaseinatisolat. Tanken bakom det är att ge dig ett proteintillskott som tas upp av kroppen under lång tid, med isolat-proteinet som snabbast och kaseinet som det långsammare. Trots det landar portionskostnaden ändå förvånansvärt lågt, vilket är positivt.
Skummar inte
Vid första smaktillfället upplevs BSN Syntha-6 som lite tam i sin smak och varken milkshake-smaken eller sötningsmedlet ger något direkt framträdande smak. Efter ett par provtillfällen ändras däremot åsikterna och den lite mer tillbakadragna smaken gör att det aldrig känns “för mycket” eller att man tröttnar på smaken som ofta annars kan hända. Pulvret blandar sig bra utan att skumma speciellt mycket och lämnar inte heller några rester i shakern.
Dess överdimensionerade förpackning till trots blir BSN Syntha-6 Edge Strawberry Milkshake fort en favorit hos oss, med ett bra innehåll och en smak som är svår att tröttna på.
Bra pris hos:
3. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Milkshake → BÄSTA BILLIGA PROTEINPULVER
Verklighetstrogen smak av snabbmatsmilkshake
Labbrockarna hos Svensk Kosttillskott verkar kunna trolla till vilken smakkombination som helst i Core Whey Protein, varför något så vanligt som chokladmilkshake borde vara en barnlek. Därför hade vi extremt höga förväntningar på detta proteinpulver och förväntade oss smaken av en lyxig glassbar-milkshake. Istället möttes vi av smaken av en snabbmatsrestaurang-milkshake. Core Whey Protein Chocolate både smakar och luktar helt klart chokladmilkshake, men smaken är alltså mer åt det syntetiska och massproducerade hållet. För att lura hjärnan att detta är en riktig milkshake så rekommenderar vi även att du kyler ner den ordentligt.
Mycket kolhydrater
Tyvärr dras Core Whey Protein Chocolate Milkshake med ett relativt högt kolhydratinnehåll. Samtidigt är proteinpulvret naturligtvis betydligt nyttigare än en riktig milkshake. Dessutom har vasslekoncentratet har fått sällskap av tre extra aminosyror - glycin, alanin, lysin - som mer är där för att dryga ut proteinhalten än att bidra till muskeltillväxten. Däremot kommer chokladsmaken faktiskt från riktigt kakaopulver. Är du ett fan av snabbmatsrestaurangernas sliskiga chokladmilkshakes och är beredd att fixa med nedkylningen, så är Core Whey Protein Chocolate Milkshake utan tvekan ett nyttigare alternativ än den äkta varan.
Svenskt Kosttillskott Core whey protein Chocolate Milkshake
Bra pris hos:
4. Core Protein Pro Blackberry Vanilla → BRA MED HÖG PROTEINHALT + BRA FÖR FETTFÖRBRÄNNING
Fel smak, paradoxalt nog till det bättre
Pro är Svenskt Kosttillskotts språk för “lite finare”. Core Protein Pro består helt enkelt av vassle i både isolat- och hydrolysatform. Det är en kombination som plockar bort större delen av mjölkresterna ur vasslen (och därmed merparten av all laktos), samtidigt som fett och kolhydrater hålls till ett minimum. Fördelen mot vasslekoncentrat är även att proteinet tas upp snabbare av kroppen. Det här är ett utmärkt proteinpulver för dig som vill bränna fett och gå ner i vikt.
Av någon anledning ligger doseringen på två skopor och omkring 37 gram protein per portion. Oklart varför egentligen, då kroppen som mest kan ta till sig 20–30 gram i en sittning (resten blir för det mesta fett). Så köper du det här pulvret får du räkna lite matte och göra om doseringen, men burken räcker å andra sidan längre då.
Blandar sig utmärkt
Eftersom det är betydligt mer finkornig vassle än koncentrat blandar sig pulvret utmärkt med vatten utan att lämna några rester. Samtidigt varken smakar eller luktar den björnbär någonstans tyvärr. Däremot måste vi ändå säga att vaniljsmaken är bland det godaste vi smakat hos proteinpulver.
Core Protein Pro Blackberry Vanilla smakar bara vanilj, men en riktigt bra sådan. Vid sidan av en lite lattjo dosering handlar det ändå om ett riktigt bra premiumpulver och passar dig som vill minimera antalet kolhydrater.
Bra pris hos:
5. Mutant Whey Triple Chocolate → GODASTE PROTEINPULVRET
Vettig blandning med fantastisk smak
Det är lätt att bli snurrig av innehållsförteckningen till Mutant Whey Triple Chocolate. Den är till och med längre än de flesta gainers, och utöver sina fyra proteinkällor innehåller den såväl MCT-fett som maltodextrin. Proteinkällorna i det här fallet är fyra sorters vassle, ungefär som i andra blandpulver. Vassle i form av fosfolipidkomplex får ses som rätt ovanligt, men utöver det återfinns såväl hydrolyserad vassle som koncentrat och isolat. 22 gram protein per portion är precis lagom också.
Vansinnigt god smak
Mängden fett är en smula över snittet för proteinpulver och kolhydratnivåerna ytterligare en bit ovan. Inget för dig som vill ha rent proteinpulver alltså. Trots det är antalet kalorier per portion inte speciellt hög.
Även om smaken skrivs som triple chocolate ska vi inte hävda att det smakar något annat än Oboy – blanda pulvret med mjölk och du har svårt att smaka skillnaden. Mutant Whey är inte speciellt dyrt per portion och ger både vettigt protein och bra smak. Däremot kanske det inte är för dig som vill ha så få ingredienser som möjligt. Det här är ett utmärkt val för dig som är på jakt efter det godaste proteinpulvret, du kan mycket väl hitta det i Mutant Whey Triple Chocolate.
Bra pris hos:
6. Aware Clear Whey 500 g → BRA VID DEFF
Läcker törstsläckare med hög proteinhalt och liten mängd laktos
Clear Whey 500 g från svenska Aware är mycket välsmakande och liknar mer en riktigt smarrig BCAA än ett proteinpulver. Förutom att den är extremt lättdrucken så är det även en utmärkt törstsläckare - perfekt efter ett tufft träningspass eller som mellis en varm sommardag.
Perfekt för fettförbränning och deff
Proteinet har genomgått en process där man hydrolyserat vassleisolatet. Det innebär att vassleproteinet bryts ner i mindre peptider och aminosyror genom att utsättas för värme. Resultatet blir ett proteinpulver som har hög biotillgänglighet och snabbare absorption i kroppen än exempelvis vanligt vassleisolat eller kasein. Det innehåller dessutom betydligt mindre laktos vilket kan vara bra om du har en känslig mage.
Den har en högre proteinhalt än många av konkurrenterna, innehåller inget fett och i stort sett inga kolhydrater vilket gör den till ett utmärkt val för dig som deffar eller bara tränar för att gå ner i vikt. En aspekt värd att beakta är att den endast innehåller en typ av protein som dessutom tas upp blixtsnabbt av kroppen. Det är alltså inget proteinpulver med långtidsverkande effekter som andra mer avancerade modeller ibland kan erbjuda.
Lättdrucken och god törstsläckare
Smaken av jordgubb är en riktig fullträff och pulvret blandar sig dessutom mycket lätt med vatten. Är du en person som är känslig för den konsistens som proteinshakes ibland kan ha och därför gärna undviker proteinpulver? Då måste du prova Clear Whey från Aware! Det här är mer som att dricka saft eller en Nocco utan kolsyra - supergod och samtidigt snäll mot magen.
7. Core Casein → BÄSTA KASEINPULVRET
Drömmig chokladsmak med fint prisvärde och högt proteininnehåll
Prisvärda Core Casein från Svenskt Kosttillskott innehåller ett långsamt mjölkprotein som överraskar testpanelen positivt. Smaken av choklad är precis som beskrivningen: drömmigt god! Samtidigt lämnar den små bitar av salt choklad som blir som munsbitar att tugga på mellan klunkarna. Innan vi insåg att chokladbitarna faktiskt var avsiktliga, trodde vi att de berodde på att pulvret inte löstes upp ordentligt - men så var alltså inte fallet.
En perfekt kvällsshake
Kasein är ett mjölkprotein som tas upp långsammare av kroppen eftersom det bildar en gel i magen, vilket gör att aminosyrorna frisätts över en längre tid. Till skillnad från vassleprotein, som absorberas snabbt och är idealiskt efter träning, ger kasein en långvarig tillförsel av protein till musklerna. Vi tycker att kaseinet smakar allra bäst när det blandas med kall mjölk och kan med fördel drickas på kvällen innan en god natts sömn.
Core Casein är ett utmärkt proteinpulver för dig som tränar mycket och vill optimera återhämtningen under natten. Eller har du kanske som mål att gå ned i vikt? Då hjälper kaseinet dig att bibehålla muskelmassa samtidigt som du bränner fett.
Bra pris hos:
8. Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey Chocolate
Veteranen som vet hur det ska gå till
Med drygt 30 år i branschen är Optimum Nutrition en veteran och Gold Standard 100% Whey är deras sätt att visa det. Här bjuds det på en blandning av olika vassletyper för att bättre kunna tas upp av kroppen. Samtidigt hålls produkten relativt fri från tillsatser då den bara innehåller kakao för smak och färg samt två sötningsmedel. Trots detta är testpanelen överens om att smak och konsistens är riktigt lyckad.
Mild chokladsmak
Det är i allmänhet en ganska mild chokladsmak, men den luktar gott och ger en rätt bra krämighet i utblandat format utan att klumpa sig. Samtidigt är det i större utsträckning än snittet avhängt på att du har rätt mängd vatten, för det krävs inte mycket för att smakbalansen ska rubbas åt det vattniga hållet. Större svagheter än så finns inte att finna hos detta proteinpulver. Optimum Nutritions Gold Standard 100% Whey är helt enkelt en riktigt gedigen produkt och ett förträffligt val om du gillar choklad och är ute efter en bra proteinblandning utan onödiga tillsatser.
Bra pris hos:
Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla är på flera sätt ett premiumpulver men prismässigt ligger den bara i övre mellanklassen. Tillsammans med choklad är vanilj bland de svåraste smakerna att få till riktigt bra hos proteinpulver. I detta fall har dock Star Nutrition lyckats och överlag är testpanelen överens om att detta är en väldigt god vaniljsmak. Endast en panelmedlem upplever smaken som söt och artificiell. Tyvärr har man åstadkommit detta på syntetisk väg och inte via riktig vanilj. Dessutom innehåller pulvret inte bara ett utan två sötningsmedel.
Trippel vassle
På näringssidan ser det däremot betydligt bättre ut, med tre sorters vassleprotein i samma pulver - koncentrat, isolat och hydrolsat - och ett knippe matsmältningsenzymer som ska underlätta nedbrytning av såväl protein som fett och kolhydrater. Enzymernas verkan ter sig dock omärklig för de flesta, då endast en i testpanelen upplevde positiva resultat. Desto effektivare är proteinpulvrets lösningsförmåga då det blandas utan problem. Dessutom ger det en riktigt krämig konsistens även i vatten. Räds du inte en lite längre innehållsförteckning och gillar vanilj är Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla ett välsmakande alternativ med en bred bas av vassleprotein.
Bra pris hos:
10. Core Triple Protein
Trippelverkande proteinpulver för långvarig tillförsel av byggstenar
Svensk Kosttillskott har genom sitt eget varumärke Core tagit fram ett trippel protein innehållande vassle, kasein och havre. Den består av 75% protein, vars speciella sammansättning ger unika egenskaper. Vasslet är ett protein som tar sig snabbt ut i musklerna medan kaseinet är raka motsatsen. Havret är medelsnabbt och innehåller även aminosyrorna Glutamin, Leucin och Lysin - alla viktiga för muskeluppbyggnad.
Smakar bäst med kall mjölk
Smaken delar testpanelen något då några tycker att blandningen blir lite för blaskig när den blandas med vatten medan andra tycker den är okej. Ihop med mjölk däremot får blandningen en helt annan konsistens och samtliga upplever att smaken av vanilj blir mera distinkt. Proteinformulans USP är att den innehåller tre olika proteinkällor vilket ger en mer kontinuerlig tillförsel av protein. Det gör att Core Triple Protein passar bra att drickas när som, morgon som kväll.
Det här är en blandning som passar dig som tränar mycket och är ute efter ett proteinpulver som inte bara ger effekt direkt efter träningspasset utan även resten av dagen. Även om smaken av vanilj är helt okej så finns det andra proteinpulver som smakar bättre, men det finns också de som smakar sämre!
Bra pris hos:
POWER WHEY från svenska Power Nutrition är ett välsmakande premiumpulver med chokladsmak. Proteinet kommer från vasslekoncentrat och blandar sig lätt med både vatten och mjölk. I den snygga burken finns innehåll för 30 portioner.
Mild chokladsmak med naturlig touch
För det första: Burken är riktigt snygg och det märks att Power Nutrition lagt tid på designen. I burken hittar vi en skopa som när den är fylld motsvarar en portion. Testpanelen blandade med 400ml vatten och det räckte för att pulvret skulle blanda sig bra utan att lämna kvar klumpar. Smaken av choklad är klassisk bland proteinpulver och det blir därför lättare att jämföra med andra märken. Vi skulle beskriva smaken som mild och den upplevs därför också som naturlig. Många proteinpulver har annars en påtaglig artificiell smak som inte alltid är så angenäm.
Bra proteintillskott för motionären
I premiumsegmentet är det vanligt att en proteinblandning består av flera olika källor som alla har olika egenskaper. De olika typerna av protein absorberas olika snabbt vilket förenklat innebär att proteinet portioneras ut successivt i kroppen vilket ger både en korttids- och långtidsverkande effekt. Proteinet från POWER WHEY kommer endast från en källa och det ger därför inte samma effekt. Det är framförallt du som tränar hårt som kan behöva beakta denna detalj - för normalgymmaren duger det gott med bara vasslekoncentrat.
Bra pris hos:
12. Holistic Vassleprotein Vanilj → BRA UTAN SÖTNINGMEDEL
För dig som vill undvika sötningsmedel
Holistic Vassleprotein Vanilj går det att skriva mycket om. Vassleproteinet är tydligt uppmärkt som att det kommer från nordiska kor, vilket gör det till ett av få proteinpulver som ens kommer i närheten av att kunna kalla sig närodlat. Lite som namnet antyder kommer en hel del nyandlighet med på köpet också, vilket spelar olika stor roll beroende på dina preferenser.
Ultrafiltrerad vassle
Själva vasslepulvret kommer från vasslekoncentrat av ultrafiltrerad modell. Det ger mer eller mindre samma näringsvärden som vilket vasslekoncentrat som helst, men är betydligt mer lättblandat. Utöver det finns fem olika matsmältningsenzymer som ska hjälpa till att bryta ner pulvret i magen. Det finns även krompikolinat och solroslecitin som förespråkarna hävdar ska minska sötsuget respektive sänka blodtrycket (något åtminstone kromet haft problem att bevisa i medicinska studier).
Samtidigt som du får en massa extra ingredienser som de här ovan slipper du faktiskt sötningsmedel helt och hållet. Vaniljpulver ger en ganska enkel och rak vaniljsmak utan att pulvret är sötat alls. Det gör såklart att vasslesmaken framträder tydligt, kanske till och med mer än vaniljsmaken. Det är en smaksak, men något du behöver vara väldigt väl medveten om.
Holistics vassleprotein är bra om du vill slippa sötningsmedel och fixar den rena vasslesmaken. Tilläggsingredienserna varierar dock mellan helt okej och medicinskt obevisade, men borde åtminstone inte vara skadliga.
Bra pris hos:
Raw Extreme Protein är en genuin premiumprodukt för dig med höga ambitioner. Vi har testat smaken Chocolate Brownie och överlag är testpanelen positiv. Men det kan vara bra att känna till att den ger en något djupare chokladsmak och därför vara en besvikelse för de som förväntar sig en shake liknande oboy. Smaken upplevs naturlig och har ingen direkt artificiell smak som många andra sötade proteinpulver kan ha.
Avancerad formula för topprestation
Extreme Protein gör skäl för namnet då det är en tämligen avancerad formula som består av protein från 10 olika källor, vilket ger en jämn utsöndring av protein i kroppen under upp till 8 timmar. De snabba proteinerna, inklusive hydrolyserat vassleprotein och biffprotein, ger omedelbart tillgängligt protein för musklerna. Medelsnabbt protein kommer från äggvita, medan det långsamma proteinet från kasein och helmjölksproteinkoncentrat ger en långsam frisättning av aminosyror. Produkten är lättsmält tack vare tillsatta enzymer och har mindre än 1% laktos. Den är även berikad med tre aminosyror i L-form (l-karnitin, l-glutamin och l-arginin) som främjar fettförbränning, muskeluppbyggnad och syretransport i kroppen.
Raw Extreme Protein är valet för dig som tränar hårt och har högt ställda mål där kostnaden i kronor inte spelar så stor roll. För prislappen per portion är rätt saftig och ganska mycket högre jämfört med andra proteinpulver i testet. Men bra innehåll kostar och det är heller ingen annan som erbjuder tio olika proteinkällor med ett så högt biologiskt värde.
Bra pris hos:
It’s Heey Vanilla ger sig på den svåra uppgiften att balansera vaniljsmak. I de allra flesta fall resulterar det i något vattnigt utan tydlig smak, eller helt tvärtom med så mycket vaniljsmak att vi blir illamående. Det här klarar faktiskt balansen galant och det är utan tvekan ett av de godaste proteinpulver med vanilj som vi har smakat.
Enkelt innehåll
Vid sidan av smaken är det inte mycket snack om innehållet. Isolat från soja i första hand och sekundärt ärta utgör proteinbasen här. Fullt tillräckligt sett till essentiella aminosyror, inte helt hundra om du vill väga in miljöaspekten hos soja.
Eftersom det är isolat är i stort sett all annan näring bortspolad från pulvret och du får ett hyfsat rent proteinpulver. Vid sidan av aromer, förtjockningsmedel och aspartam är det inte heller någon lång innehållsförteckning.
It’s Heey Vanilla gör sig inte klockrent som en del i smoothies, som vissa av företagets andra sorter. Däremot gör den sig alldeles fantastiskt som just ett rent proteinpulver med en riktigt god vaniljsmak.
Bra pris hos:
It’s Heeys proteinpulver slår verkligen åt två helt distinkta håll. Antingen är de fullproppade med varenda frukt och grönsak som fanns i skafferiet, eller så är de nästan kliniskt rena. It’s Heey Strawberry faller in i den senare kategorin.
Isolat från soja och ärta utgör proteinsammansättningen här, vilket är fullt godkänt rent näringsmässigt. Precis som med vassle innebär isolat-delen av det hela att det inte är så mycket annat “grums” i form av kolhydrater och fett närvarande. Här är det i stort sett bara veganskt protein, lite sötningsmedel, rödbetspulver och en skvätt förtjockningsmedel för att det hela inte ska bli så vattnigt.
Diskret smak
Om det är något annat It’s Heey brukar utmärka sig för så är det en i allmänhet väldigt diskret smakprofil. Vill du bara dricka proteinpulvret som det är kan det såklart vara en nackdel, eftersom det lätt blir lite tråkigt. It’s Heey trycker däremot väldigt mycket på sitt proteinpulver som en naturlig del av en smoothie. Ur den synvinkeln är den diskreta smaken en positiv del, eftersom den inte inkräktar på eller krockar med övriga smaker i en smoothie.
Portionspriset är en smula högt och beroende på var dina ställningstaganden ligger är inte sojaisolat helt klockrent. Men samtidigt är det svårt att tycka illa om It’s Heey Strawberry.
Bra pris hos:
Star Nutrition Whey-80 Chokladboll gör såklart självmål på en gång. Som alla vänner av kulinariska upplevelser vet har en chokladboll pärlsocker på sig. Återfinns kokos utanpå är det en kokosboll, och därmed basta.
Protein med havremjöl
När vi väl ser bortom det felaktiga namnet kan vi konstatera att Star Nutrition smugit i lite havremjöl i den här blandningen. Det påverkar förhållandet mellan protein, fett och kolhydrater en smula, men tar absolut igen sig i smaken. Havremjölet blandar sig fint med kakaon för en lite annan smak än bara vanligt chokladpulver och det ger även en viss textur som skulle kunna misstas för just kokos.
Blandar bra
Helt enkelt en riktigt bra fejk alltså. På så sätt kan vi även förlåta att du får lite mindre protein här än i Star Nutritions övriga smaker på Whey-80. Men det är klart, har du strikt diet sätter det ju stopp.
Pulvret i övrigt sköter sig ungefär som Star Nutrition brukar, det vill säga riktigt bra för ett lite billigare pulver. Klumpar och klegg som fastnar på insidan av shakern hålls oftast till ett minimum och det behövs inte mycket skakande för att det ska bli färdigblandat. Star Nutrition Whey-80 Chokladboll må ha fått namnet fel, men sett till vad pulvret försöker vara är det riktigt exakt i sin smak.
Bra pris hos:
Star Nutrition Whey-80 Natural är ett vasslepulver nästan helt utan tillsatser (Sojalecitin finns med för att förenkla blandningen). Det finns flera fördelar med ett vasslepulver utan smaksättning. Dels får du ett proteinpulver utan sötningsmedel, dels får du ett pulver som med fördel kan blandas med annat utan att det krockar med några smaker.
Speciell smak
Ett proteinpulver utan smaksättning är en ganska speciell upplevelse om du bara druckit den smaksatta varianten tidigare. Rent vasslepulver smakar lite som en sorts märklig blandning av mjölk och äggula, och passar absolut inte alla. Samtidigt kan det ta en stund att vänja sig vid smaken, men om du bara blandar och häller i dig brukar det inte vara några problem.
Whey-80 som pulver är annars ett riktigt bra budgetpulver som inte klumpar sig eller fastnar på insidan av shakern.
Mångsidigt pulver
Utöver att dricka Whey-80 Natural som det är, antingen för att undvika sötningsmedel eller bara för att slippa artificiella smaker, är ett sätt att konsumera pulvret på. Samtidigt gör det sig utmärkt att blanda med annat utan att några smaker krockar. Du kan till exempel med fördel blanda ner det här pulvret i en smoothie för att öka proteinhalten. Ett annat exempel är olika bakverk eller proteinpannkakor som kan klara sig utan artificiella smaker. Som ett rent, barebones, vasslepulver är Whey-80 Natural ett riktigt bra val.
Bra pris hos:
Det går åt två håll med It’s Heey och deras växtbaserade proteinpulver. Antingen är de hyfsat rättframma och med enkla smaker, eller så är det som med Acai Red Berries att de verkar ha blandat ner ungefär allt som fanns i skafferiet.
Massvis med frukt
Soja, med lite hjälp från havre, utgör proteinbasen. En absolut fullvärdig sådan, om än inte den mest miljövänliga. Till skillnad från It’s Heeys andra smaker tar havren inte heller över smaken här. Utöver acai finns även en kvintett enzymer och “redblend”, som är hopkoket av 13 olika bär, frukter och grönsaker. Gissningsvis är det så pass lite av varje att du har rätt att vara skeptisk till eventuella hälsofördelar.
Någonstans trodde vi att acai och alla röda bär skulle vara en större del av smakprofilen, men ärligt talat verkar de mest dämpa havresmaken. Det finns en ton av något slags allmänt rött bär, men i stort är pulvret ganska anonymt i sin smak – något vi tycker är bra ändå, eftersom det lätt kunnat slå över.
It’s Heey Acai Red Berries gör sig därför riktigt bra både som en ganska lättdrucken, om än rätt tjockflytande, proteinshake och som proteinbasen i en smoothie.
Bra pris hos:
Swedish Supplements Slow Casein Protein Vanilla Gelato Cream har en hel del gemensamt med det kaseinprotein som utgör huvuddelen av produkten. Pulvret smakar nämligen bättre med lite tålamod.
Pannkakssmet
Vi kan börja med smaken. Krämig vaniljglass låter kanske inte som den sexigaste smaken i stan. Våra första smaktester med vanligt kallvatten ur kranen smakar också mest som smält och fesljummen vaniljglass. Om vi däremot ställer in en shake i kylen en stund hinner både vattnet kallna och pulvret tjocka till sig lite, vilket gör det hela väldigt likt milkshake.
Än mer magiskt blir det om du blandar med mjölk. Kaseinpulver har ofta en lätt mjölig ton i både smak och konsistens. I kombination med mjölken och smakämnena gör det att det här pulvret faktiskt smakar som att dricka pannkakssmet! (Som de goda forskare vi är testade vi att steka pulvret blandat med mjölk, men det blev rätt dåliga pannkakor utan riktigt mjöl i)
Långsamt protein
Kasein i sig kallas ofta för nattprotein eftersom det tar längre tid för kroppen att ta upp det. Här kombineras protein från tre olika källor, med micellärt kasein som huvudingrediens. Tanken är att ge kroppen något att bearbeta under lång tid i stället för att bränna allt på kort tid som finfördelad vassle leder till.
Som proteinpulver är Swedish Supplements Slow Casein Protein Vanilla Gelato Cream framför allt en produkt som lämnar intryck för sin goda smaks skull. Vill du addera långsamt protein i din diet är det ett riktigt bra val, särskilt om du har lite tålamod med tillredningen.
Swedish Supplements Whey Protein Wild Strawberry är helt klart en munfull att säga i ett svep, men innehållet är desto vettigare. Pulvret är ett blandprotein, men något ovanligt är att proteinkällorna vid sidan av vasslekoncentrat och vassleisolat är skummjölkspulver.
Tanken är såklart att de tre proteinkällorna, alla fullvärdiga, ska tas upp av kroppen olika snabbt för att göra nytta under längre tid. Samtidigt skulle vi gissa att skummjölkspulvret har ett ganska stort finger med i spelet för smaken. Medföljande skopa är dock för liten. Säger instruktionerna “Blanda 1,5 skopa pulver” har du som tillverkare skickat med en för liten skopa helt enkelt.
Svag smak
Det ska sägas direkt att de ”vilda jordgubbarna” verkar vara så pass vilda att de rymt, för speciellt mycket jordgubb smakar det inte. Däremot påminner smak och den förhållandevis tjocka konsistensen väldigt mycket om företagets kaseinprotein med vaniljglassmak. Helt enkelt en ganska diskret smak och en överlag tjock och krämig konsistens.
Innehållet är bra i Swedish Supplements Whey Protein Wild Strawberry och vi gillar konsistensen. Samtidigt blir den aldrig speciellt minnesvärd på det stora hela.
Vill du av någon anledning ha en effektfull och färgglad proteindryck att flasha med på gymmet? It’s Heey Spirulina Green Fruits fyller den funktionen alldeles utmärkt genom att vara i det närmaste självlysande grön, vilket är jätteroligt.
Proteinpulvret i sig är veganskt och bygger proteinsammansättningen på soja och en skvätt havre. Det är även havren som tar över och utgör en stor del av smaken hos pulvret, som för övrigt blandar sig riktigt bra utan att skumma eller klumpa.
Sen finns det spirulina i pulvret … och spenat, myntablad, lime, havregräs, vetegräs, korngräs, inulin, nypon, grönkål, broccoli, acai, klorella, grönt te och en del andra grejer. En hel del alltså. Om det gör varken till eller från för något annat än fiberinnehållet låter vi däremot vara osagt, men att det inte kommer med en deklaration över vitaminer och mineraler säger ju en del.
Sammantaget är det inget fel på It’s Heey Spirulina Green Fruits. Det gäller att du gillar havresmak och att du, i händelse av allergi, tittar igenom den långa innehållsförteckningen. Men annars är det ett fullt habilt veganskt proteinpulver i den lite högre prisklassen.
Bra pris hos:
Chained Nutrition Micellar Casein är inte bara ett proteinpulver av den långsammare kaseinvarianten, utan även micellärt sådant. Inom skönhetssegmentet används ofta micellärt vatten som ansiktstvätt då hela poängen med det är att det binder både fett och vatten. Tanken som ligger bakom att använda samma sorts amfifiler som i micellärt vatten i proteinpulver är att göra upptaget i kroppen än långsammare.
Stora portioner
Ett önskvärt mål, eftersom kasein används just för sina långsamma egenskaper och tanken är att portionerna ska smältas i magen under längre tid än vassle. Samtidigt är portionerna på 40 gram protein per laddning rätt stora. Huruvida det micellära gör det hela långsamt nog för att hinna tas upp av kroppen, eller om du med gott samvete kan halvera doserna.
Doseringsstorleken är upp till dig dock. Vad vi kan konstatera är att Chained nutrition fått till både en god jordgubbssmak och en riktigt bra, krämig konsistens. Samtidigt är det här det kanske mjöligaste proteinpulvret vi smakat. Inget som egentligen påverkar smaken, men ibland känns det lite som att dricka mannagrynsgröt.
Konstensen till trots är Chained Nutrition Micellar Casein här ändå ett bra, om än aningen dyrt, kaseinpulver.
Bra pris hos:
Proteinpulver baserat på äggvita är inte helt ovanligt, även om det tillhör en av de mindre kategorierna bland proteinpulver. Helt Ärligt Choklad består av pulver gjort på hela ägg, vilket får ses som ytterligare en skopa mer ovanligt.
Det ska sägas direkt att det inte är hela ägg i Kronäggs proteinblandning, utan innehållet i påsen är tillverkat av 100 äggvitor och 17 äggulor. Vad som även känns relativt unikt för ett proteinpulver är att sötningsmedel saknas. I stället kommer det söta från socker och glukossirap. Mer “onyttigt” förvisso, men helt i linje med produktens ärlighets-grej.
Kaksmet
Vanligt vasslepulver med smak av choklad brukar dra ganska rejält åt varm choklad-hållet i smakprofil. Helt Ärligt tar av förklarliga skäl mycket av sin smak från äggen, vilket i kombination med sockret gör att det smakar kaksmet. Väldigt gott, men vi märker också att det snabbt blir lite mycket. Bäst gör sig nog det här pulvret som ett slags komplement till ditt vanliga proteinpulver snarare än att vara ditt primära.
Pulvret blandar sig bra utan att skumma nämnvärt. Däremot fastnar det väldigt mycket smått på insidan av shakern, lite som om någon gått lös med en sprayburk.
Helt Ärligt Choklad är lite unikt och kanske inte något som blir ditt primära pulver i framtiden, men i små doser är det väldigt gott och med bra proteinkälla.
Bra pris hos:
Star Nutritions Whey-100 Strawberry har problem med smaken. Inte för att den smakar illa, utan för att den smakar för lite. Det var testpanelens reaktion på chokladsmaken i samma serie och det stämmer även här. Lukten är ganska söt, men det är bara en som tycker att smaken känns för söt och artificiell. Resterande delar av panelen tycker det mest smakar svagt av jordgubbar.
Finbehandlat
Samtidigt får du i stort sett rent protein här. Mängden kolhydrater och fett ligger på något enstaka gram vardera, vilket är betydligt lägre än snittet för proteinpulver. Just detta är även hela poängen med Whey-100, som behandlats mer än exempelvis syskonserien Whey-80, för att avlägsna allt som inte är protein. Det gör också innehållsförteckningen ganska simpel. Rödbetor utgör den lilla rosa färg som pulvret har, men annars är det sötningsmedlet aspartam som finns där utöver vasslepulvret. Star Nutrition Whey-100 Strawberry är helt enkelt en näringsmässigt grym produkt, men lider av en ganska svag smaksättning.
Bra pris hos:
Star Nutrition Supreme Casein Chocolate Milk har en ganska kort startsträcka. Samtidigt vet vi alla vilken smak det egentligen är vi förväntar oss här och hur svårt det är att uppnå den.
Star Nutritions kaseinpulver består, som alla andra kaseinprodukter, av mjölkprotein. Det ger både ett fullvärdigt protein och de långsammare egenskaper som är det du vill uppnå med kasein kontra vassle. De har även blandat i enzymet laktas för att göra pulvret snällare mot laktosintoleranta, men det kan vi inte säga att testpersonerna märker av direkt.
Halva jobbet gjort
Kaseinpulver blir naturligt tjockare än vasslepulver och smakar, kanske inte helt oväntat, väldigt mycket mjölk från start. Samtidigt är pulvret lite mjöligare i konsistensen än vasslepulver, om det är något du är känslig för.
Chokladsmaken kommer från kakao och på det stora hela går tankarna lite åt färdig chokladdryck som Pucko. Samtidigt vet vi ju att det egentligen är smaken av Oboy som eftersträvas här, men dit kommer inte Star Nutrition. Vi hade väl även sett en lite tydligare chokladsmak, för just nu känns den rätt mesig.
På det stora hela är det inget fel på Star Nutrition Supreme Casein Chocolate Milk, även om den gärna hade kunnat få smaka mer choklad.
Bra pris hos:
Bodylab Clear Whey presenteras som en revolution inom proteinpulver. På ett sätt skulle vi säga att det stämmer, på ett annat vet vi inte riktigt varför just den biten ska förnyas.
Tankegången är något i stil med att proteinshakes ser äckliga ut. Därför har vassleisolat, som är rätt blekt redan från start, kombinerats med karamellfärg för att ge dig proteinshakes som ser mer ut som ett glas iste eller cola än ett grumligt glas mjölk.
Ser ut som iste
Det funkar, absolut. Speciellt mycket “clear” är det såklart inte, men det ser ut som iste i alla fall. Samtidigt är det vassleisolat i grunden, vilket ger en snabb och fullvärdig proteinkälla – egentligen utan några andra näringsämnen.
Tyvärr får vi nog säga att det är vid smaken som Bodylab misslyckas med sitt experiment. Visst smakar det iste och visst smakar det persika, men det smakar också rejält surt. Det hade lika gärna kunnat stå citron på förpackningen och vi hade varken ifrågasatt smaken eller vart smakerna av iste och persika tog vägen
Det är inget fel med den här proteinshaken egentligen och den är inte överdrivet dyr sett till att det är vassleisolat, men Bodylab Clear Whey Iced Tea Peach känns som att den har begåvats med på tok för mycket smakämnen.
Bra pris hos:
27. Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate
Näringsrik och lättlöslig men smakfattig
Istället för att skriva "Whey-100 med chokladsmak" kan man ju skriva Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate, om ett lättare namn känns för mesigt. Ska sanningen fram är det dock inte rent vassleisolat i det här pulvret. Tillsatt är även en trio aminosyror (Glycin, Alanin och Lysin), färgämne, dubbla sötningsmedel och - för smakens skull - kakao. Letar du efter ett rent vassleisolat för högsta möjliga proteininnehåll och få andra näringsämnen är detta kanske inte vägen att gå med tanke på tillsatserna. Därför tänker man att de åtminstone borde göra något för smaken och konsistensen, men icke.
Vattnigt resultat
Pulvret blandar sig förvisso enormt väl i shakern, men det färdiga resultatet får oss nästan att undra om vi glömde att lägga i pulver alls i vattnet. Nu är inte proteinmolekyler effektiva smakbärare i jämförelse med fett och kolhydrater, vilket gör att vassleisolat generellt sett smakar rätt lite, men det här är larvigt lite smak. Varken sötningsmedel eller kakao gör sig direkt påminda i smaken, vilket gör att mängden tillsatser känns rätt onödiga. Tycker du att proteinpulver oftast smakar för mycket så kan Micro Whey Active Protein Formula nog vara ett smart val, för näringsinnehållet är det inget fel på, för oss andra framstår det som nästintill smaklöst.
Bra pris hos:
Jordgubbsshaken är, som namnet antyder, en del i kändistränaren Olga Rönnbergs produktflora. Utöver ett ansikte på förpackningen får vi dock ett ganska rakt proteinpulver, men som ändå har sina egna idéer. Vasslekoncentratet kommer nämligen uttalat från laktosfri mjölk, vilket inte hör till vanligheterna. Det borde göra pulvret fullt godkänt för dig som är känslig mot laktos, även om mjölkallergiker nog får fortsätta hålla sig borta. Med i innehållet hittar vi även glycin som extra aminosyra. Den biten gör väl egentligen varken till eller från, men pushar upp proteinhalten en aning.
Lödderbomb
Den variant som vi testar får med en fullt godkänd mängd jordgubbssmak. Om resten av smakens namn ska försöka efterlikna milkshake så görs det genom lödder, tyvärr. För även om shaken blandar sig fint, om än med lite kornigt resultat, löddrar den rejält. Om det beror på den laktosfria mjölken eller tillsatserna av lecitin och glycin är oklart, men du får vänta ett par minuter med att dricka den för att inte få i dig ett bubbelbad samtidigt.
Har du inga problem med att vänta på att bubblorna lagt sig är det å andra sidan inget fel alls på Olga Rönnbergs vassleprotein. Innehållet och smaken är utan anmärkningar och prislappen är förvånansvärt låg för att vara en “kändisprodukt”.
Bra pris hos:
29. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Peanut Butter
Otroligt trovärdig smak av choklad och jordnötssmör
När Svensk Kosttillskott inte ägnar sig åt att experimentera med galna smaker lyckas de riktigt bra med de lite mer sansade varianterna, vilket Core Whey Protein Chocolate Peanut butter är ett bra exempel på. Proteinkällan kommer från vanligt vasslekoncentrat, men har tyvärr blandats ut med aminosyrorna Glycin, Alanin och Lysin som inte ger allt för mycket i fråga om muskeltillväxt.. Chokladsmaken kommer från kakaopulver, medan jordnötssmöret är syntetiskt.
Tydlig smak
Tyvärr är kolhydratnivåerna en bra bit över snittet för proteinpulver av vasslekoncentrat, även de billigare varianterna. Men en rejält klar och tydlig smak av choklad och jordnötssmör får vi. Det är hela testpanelen överens om, samma sak med lukten. Huruvida det är en lyckad kombination är sedan helt upp till tycke och smak. Vissa i panelen hyllar den, medan andra inte gillar att dricka jordnötssmör. Några problem med vare sig blandning eller matsmältning är det dock ingen som upplever. Gillar du kombinationen choklad och jordnötssmör har du helt enkelt jackpot här sett till smak och lukt, även om Core Whey Protein Chocolate Peanut skulle mått bra av att minska på kolhydratinnehållet.
Bra pris hos:
Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate är ett prisvärt proteinpulver för dig som vill maximera antalet portioner per krona. Det har en låg kostnad per portion och en bra näringsprofil. Dessutom finns den i flera andra smaker, så det finns något för alla, eller för att du inte ska tröttna. Utöver smaksättning finns det heller inte mycket extrafinesser eller tillsatser bland ingredienserna, utan det är rakt och enkelt som gäller.
Kakao och sötningsmedel
Double Rich Chocolate har ett något lägre proteininnehåll än snittet. Smaken kommer i huvudsak från vanlig kakao och sötningsmedel, vilket gör den hyfsat naturlig. Testpanelen går dock isär på just smaken. Vissa tycker det smakar O'boy, även med vatten. Andra tycker den smakar artificiellt och alldeles för sött, medan andra hamnar lite mer mitt emellan i sitt omdöme. Proteinpulvret är annars lättblandat och gör sig bra i mat och bakverk som ska smaka choklad, såsom chokladpannkakor eller brownies. Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate passar bäst för dig som gillar choklad och prioriterar hög proteinmängd framför smak.
Bra pris hos:
31. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Banana Milkshake
Träffsäker banansmak till ett lågt pris
"Luktar precis som Banana Skids", säger en i testpanelen om Svenskt Kosttillskotts Core Whey Protein Banana Milkshake. "Synd bara att det inte alls smakar det", fortsätter hen. Just bananmilkshake tendrar många att antingen älska eller hata och det avspeglas även i vår testpanel. Omdömena vandrar mellan alldeles för söt till supergod. Däremot är det ingen som nämner just milkshake i sammanhanget. Det har sin förklaring i att smaken mer går åt en slags gräddig banansmak, snarare än milkshake med banansmak. Inget fel i det om smaken tilltalar dig, men en aning missvisande sett till vad som står på påsen.
Onödiga aminosyror
Utöver smaken innehåller Core Whey Protein Banana Milkshake vasslekoncentrat som fått sällskap av tre tillsatta aminosyror (Glycin, Alanin och Lysin), dubbla sötningsmedel, precis som alla smakkombinationer i samma serie. Proteinhalten ligger på en väntad nivå för prislappen och vassletypen, men vi kan inte avgöra hur mycket av det som är vassle (bra för muskeltillväxten) respektive aminosyrorna (ganska obetydliga för muskeltillväxt). Kolhydratnivån sticker iväg en bra bit över snittet för vasslepulver. Söker du efter just bananmilkshake kanske du blir besviken på Core Whey Protein Banana Milkshake, men gillar du gräddig banansmak så har du här ett både billigt och smakrikt proteinpulver.
Bra pris hos:
Vanilj och choklad hör till de vanligaste smakerna på proteinpulver. Samtidigt är det tokigt nog just de två smaker som är svårast att få till rätt utan att det smakar för sött eller artificiellt. Vaniljvarianten av Star Nutritions Whey-80 är tyvärr ett bra exempel på det. Som bäst tycker några i testpanelen att smaken är rätt anonym, medan flertalet tycker den är för söt och artificiell. Samma sak gäller lukten som är rätt obefintlig.
Vettigt budgetpulver
Till skillnad från syskonsmaken Double Rich Chocolate, som innehåller riktig kakao, kommer vaniljsmaken här ifrån den odefinierade ingrediensen 'aromer' och två sorters sötningsmedel. Annars är innehållet i stort sett likvärdig mot övriga produkter i samma serie. Proteinmängden ligger på likvärdig nivå som snittet för vasslekoncentrat och varken näringsvärde eller ingredienser överraskar. Blandning i shaker är inga konstigheter och klumpar är väldigt sällan ett problem, även om små sådana kan förekomma. Om du tillhör den minoritet som gillar vaniljsmaken så är Star Nutrition Whey-80 Vanilla dock ett fullgott budgetpulver.
Bra pris hos:
33. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Cookies & Cream
Vettigt proteininnehåll men odefinierat sötsliskig smak
I många fall lyckas Svensk Kosttillskott riktigt bra med att tydligt definiera sina smaker, tyvärr är Core Whey Protein Cookies & Cream inte ett av dessa. Problemet ligger till viss del i att smakkombinationen varierar rätt kraftigt när vi stöter på den i andra sammanhang (någon allvarligare konsensus om typ av kakor eller vaniljglass kontra grädde råder inte riktigt), men utöver vanilj och något lite kaksött handlar det inte om någon klockren smak då den upplevs alltför söt och i längden överväldigande.
Trist smak
Bakom smaken, med en föredömligt kort innehållsförteckning för att innehålla både vaniljglass och kaksmet, hittar vi ett budgetpulver med vasslekoncentrat som proteinkälla. Det är inte den snabbaste proteinformen, men duger utmärkt just för att höja ditt sammantagna proteinintag över en dag, vilket i de flesta träningsfall är viktigare. Däremot framgår inte hur mycket av proteinhalten som är vassle och hur mycket som är Glycin, Alanin och Lysin (tillsatta aminosyror som inte bidrar speciellt mycket till muskeltillväxt). Samtidigt får vi en betydligt högre kolhydrathalt än genomsnittet, vilket inte är önskvärt. Även om det är en vettig grund i Core Whey Protein Cookies & Cream lider den av högt kolhydratinnehåll och en svårdefinierad smakprofil.
Bra pris hos:
34. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Pina Colada
Genuin Pina Colada-smak som tyvärr blir överväldigande
Om det är något Svenskt Kosttillskott kan så är det att få till smakerna och det rejält, vilket Core Whey Protein Pina Colada är ett ypperligt exempel på. Om det däremot är positivt är en annan fråga. Här är testpanelen helt och hållet överens. Det smakar extremt mycket Pina Colada, till och med ner till smaken av rom. Lukten följer precis samma tema och resultatet är något samtliga spottar och fräser över. Vissa tycker den är alldeles för svår att få ner och andra känner sig illamående. Inte ens de som hävdar att de gillar orginaldrinken kommer över smaken här, eftersom det helt enkelt är för mycket av allt.
Okej innehåll ändå
Grunden är det däremot inget fel på, med vasslekoncentrat och tre extra aminosyror - Glycin, Alanin och Lysin - tillsatta. Samtidigt är kolhydrathalten högre än snittet, något som kanske är värt att tänka på om det är relevant för din kostplan. Core Whey Protein Pina Colada kan ses som ett kul experiment med smaker som, trots en bra grund, helt enkelt inte funkar i praktiken.
Bra pris hos:
Superfruit Organic Raw Cacao är ett veganskt proteinpulver med sin proteinkälla ur tre olika växtbaserade råvaror: Ärtor, ris och hampa. Det för att ge ett mer heltäckande proteinintag än vad de tre ingredienserna var för sig skulle ge. Som smaksättning återfinns kakao. Det gör pulvret inte bara veganskt, utan även fritt från tillsatser och sötningsmedel. Med protein utvunnet ur växtbaserade råvaror är det samtidigt inget att orda över när övriga näringsämnen och kalorinivån ligger en bit över vasslepulvren.
Vidrig smak
Däremot är smak och lukt något att orda över. Testpanelen var rungande överens om att den färdigblandade drickan luktade unket. Smaken beskrivs, av de mildaste reaktionerna, som unken och kartonglik. Det smakar lite som om du tagit en burk konserverade kikärter och låtit den stå ute i solen en eftermiddag helt enkelt. Av kakaon märkte ingen någon smak och de flesta hade problem att få i sig drycken. En testare upplevde den även som svår att blanda, med mycket klumpbildning.
Superfruit Organic Raw Cacao är ett väldigt dyrt proteinpulver, där smak och lukt får de flesta att rygga undan. Det finns helt klart bättre alternativ för de som vill undvika vassle.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med dagens utbud av proteinpulver är det bara en del som handlar om själva pulvret. Nästan lika mycket handlar om smaken och hur det hanteras. Det är aldrig roligt att ha köpt på sig en stor påse pulver bara för att märka att du mår illa av smaken eller att pulvret lägger sig som en cementkloss i botten av shakern. Därför har vi, utöver att titta på de rent tekniska bitarna av respektive proteinpulver, låtit en panel på sammanlagt fem personer testa de olika produkterna. Panelen inkluderar såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.
Panelen har bedömt varje produkt efter ett antal olika kriterier:
Smak och lukt
Hur blandas produkten med vatten?
Reagerar magen konstigt på någon av produkterna?
Panelens åsikter har sedan kombineras med en bedömning av det näringsmässiga innehållet i varje produkt för att på så sätt komma fram till ett slutbetyg.
Fler tester för att bygga muskler
Andra tester för fokus på kondition
Fem tips till dig som ska köpa proteinpulver
Det finns många olika skäl till att välja proteinpulver som komplement i kosten. Tränar du hårt och vill få resultat som motsvarar hur mycket du satsar så kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein, speciellt om du ofta är på språng och behöver få i dig något snabbt och enkelt efter avslutat träningspass. Kom bara ihåg att proteinpulvret ska vara just ett komplement i en balanserad kost och inte ersätta den.
1. Vilket protein passar dig?
Allra vanligast bland proteinpulver, och proteintillskott i allmänhet, är vassleprotein. Helt enkelt mjölkbaserat protein som enkelt förklarat är kvarg i pulverform.
Vassleprotein i sig är ett fullvärdigt protein, vilket betyder att det innehåller tillräckliga mängder av alla de aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv (essentiella aminosyror).
Den andra stora kategorin är växtbaserat protein. Soja, ärta, hampa och liknande är väldigt vanliga växtbaserade proteintyper. Soja och hampa brukar betecknas som fullvärdigt protein, medan ärta bara är “nästan där”, det vill säga det saknas tillräckliga mängder av alla essentiella aminosyror. Soja- eller blandprodukter är vanligast och oftast de billigare växtbaserade alternativen, även om de ligger ett snäpp över vassle.
2. Därför är det stor prisskillnad mellan pulver
Vassleprotein i sig brukar delas upp i två huvudsakliga sorter, allt beroende på hur väl vasslet filtrerats innan det gjorts till vassle.
- Vasslekoncentrat: Den vanligaste typen av vasslepulver och även den tveklöst billigaste. innehåller ofta en lite större mängd kolhydrater och fett från mjölken (om än inte mycket). Anges ibland som Whey-80.
- Vassleisolat: Anges ibland som Whey-100 och är helt enkelt extra filtrerat vassle. Det gör att pulvret är väldigt “rent” sett till att det nästan bara är protein i det. Fett och kolhydrater förekommer i försvinnande små mängder och även sockerarten laktos är till stor del bortfiltrerad, vilket gör att många isolat utger sig för att vara laktosfria. Utöver det ska isolat tas upp betydligt snabbare av kroppen än koncentrat, då kroppen har lättare att bryta ner det.
Vid sidan av dessa två finns det såklart en hel uppsjö varianter som brukar dyka upp i olika sammanhang för vassle. De dyraste produkterna brukar vara så kallade blandprotein. Där har både vasslekoncentrat och isolat blandats, ofta med flera vasslevarianter och ibland även soja. Tanken bakom blandprotein är att de ska jämna ut kroppens upptag av det protein du hällt i dig. Lite som att hålla blodsockret på en jämn nivå, men för protein.
3. Ät hellre ofta än mycket
Både gainers och vissa proteinpulver drar gärna upp storlekarna så att du får i dig enorma mängder protein i en portion. Eftersom det för en aktiv person är vettigt att, som schablonvärde, lägga sig på omkring ett gram protein per kilo kroppsvikt (två om du lyssnar på kroppsbyggare och har samma mål) är det ju bra att bli av med allt på en gång? Nope!
Kroppen klarar inte av att ta upp hur mycket protein som helst. Ungefär 20 gram protein kan kroppen ta hand om i en sittning. Resten åker ut som avföring eller omvandlas till fett. Därför är det smart att dela upp dina måltider med en två-tre timmars mellanrum för att kroppen ska hinna ta rätt på allt och du ska få ut maximalt av det hela.
4. Andra proteintyper kan vara ett kul komplement
Vid sidan av vassle finns det ett par andra sorters proteinpulver.
- Kasein: Är huvudproteinet i mjölk, men lite dyrare att framställa än vassle. Precis som blandproteinet, isolatet och koncentratet handlar det i proteinsammanhang om snabbhet, där kaseinet är långsammast. Därför hittar du ofta kaseinpulver i produkter som heter något med slow eller natt. I det senare fallet för att du ska ha ett proteintillskott som ligger och gör sin grej även när du sover.
- Biff och ägg: Animaliska proteinpulver baserat på biff och, kanske än mer vanligt, ägg finns såklart. Biff är kanske inte det vanligaste och gör sig ärligt talat rätt dåligt som proteinpulver rent praktiskt. Även om aminosyraprofilen är väldigt bra brukar det skumma rejält och inte smaka speciellt bra alla gånger. Ägg brukar delas upp i heläggspulver och äggvitepulver och är fullvärdigt även det. Smaken är ofta mer åt godis- eller maränghållet, men kan snabbt bli lite mycket.
5. Aminosyror, proteinpulver, gainer, ta rätt baserat på dina mål.
Även om det på senare år blivit allt vanligare med en slags färdigrätter med protein, som pannkakor, brownies och liknande i pulverform är det traditionellt tre typer av protein som du stöter på när du letar bland kosttillskott.
- Aminosyror, BCAA eller EAA. Det här är inte proteinpulver i sig, utan helt enkelt aminosyrorna som i olika utsträckning förekommer i proteinpulver. BCAA står för branch chained amino Acids, grenade aminosyror på svenska, och består av de essentiella aminosyrorna Leucin, Isoleucin och Valin. Sammankopplas vanligen med immunförsvar och förbättrad muskelåterhämtning, men brukar beskrivas som gynnande för muskeltillväxt av proteintillverkarna.
EAA, Essential Amino Acids eller essentiella aminosyror på vanlig skånska, är lite ovanligare än BCAA i butikerna och ofta lite dyrare. Medan BCAA genom sin form dikterar vilka aminosyror det rör sig om är det lite mer vilda västern med EAA. Ibland är det ett tillskott av alla essentiella aminosyror, ibland nästan alla eller “utvalda” sådana.
Gemensamt för BCAA och EAA är att de inte brukar tas som mellanmål eller proteintillskott efter träningen. Istället brukar det handla om intra-workout, alltså samtidigt som du tränar, eller i samband med annan måltid.
- Proteinpulver. I olika grad “rent” protein i pulverform, för det mesta smaksatt i en eller annan exotisk smak (oftast choklad eller vanilj). Absolut vanligast bland kosttillskott och i många fall även det billigaste. Här handlar det främst om att få ett tillskott av protein till ditt totala näringsintag över ett dygn. Eftersom det nästan bara är protein i dessa blir kalorihalten ganska låg också.
- Gainer. I muskelbyggarsammanhang handlar det såklart till stor del om att få i sig rätt mängd protein. Men det handlar också om att generellt gå upp i vikt och för det anses inte en kalorisnål proteinshake göra jobbet riktigt.
En Gainer innehåller en god dos protein, oftast vassle, men också en stor mängd kolhydrater och ibland även fett för att få upp kalorimängden. Kolhydraterna är i många fall maltodextrin, det vill säga snabba kolhydrater men inte snabba nog att klassas som kolhydrater. Det finns även varianter med havrepulver eller liknande.
Gainers kommer i många olika former, allt från en proteinshake med lite maltodextrin i, till kaloribomber med omkring tusen kalorier per portion. Här handlar det väl mest om att matcha ditt behov, men samtidigt kan det vara smart att äta mer riktig mat utspridd på flera små måltider under dagen.
Om du tränar kan det vara en god idé att utöka din kost med proteinpulver för att få ut maximal effekt av din träning. Så länge du har en shaker och lite vatten eller mjölk tillhands är det både ett smidigt och enkelt kosttillskott. Samtidigt är det en minst sagt snårig marknad med lika många märken som sorter och smaker, där många lovar stordåd som får dunderhonung att verka mesigt. För att vägleda dig i djungeln av proteinpulver har vi testat några av marknadens mest populära varumärken och smaker.
I testet har vi siktat in oss på den allra vanligaste typen av proteinpulver, vassleprotein (lika ofta kallat whey protein efter sitt engelska namn på förpackningarna). De brukar delas in i två sorter baserat på proteinhalt; Whey-80 och Whey-100.
Vad är bäst: Whey-80 eller Whey-100?
Whey-80 innehåller vassleproteinkoncentrat och därmed en något lägre mängd protein (fortfarande en hög proteinhalt dock) samt någorlunda höga nivåer av kolhydrater och fett från vasslen. Generellt sett brukar Whey-80 ge betydligt mer protein för pengarna i jämförelse Whey-100.
Whey-100 innehåller vassleproteinisolat som filtrerats noggrannare vid framställningen för att ’tvätta’ bort så mycket fett och kolhydrater som möjligt. Resultatet är ett proteinpulver med mycket hög proteinhalt och försvinnande små mängder fett och kolhydrater. Komplexiteten i filtreringsprocessen gör att priset på Whey-100 kan vara dubbelt så dyrt som Whey-80 från samma tillverkare.
I testet har vi inluderat proteinpulver bägge dessa sorter.
Olika sorters vassleprotein
Alla vassleproteiner är inte skapad lika, eller det finns åtminstone olika framställningsmetoder som ger tre sorters vasslepulver.
Vassleproteinisolat: En metod där vassle filtreras noggrannare för att få bort mer kolhydrater och fett ur det färdiga resultatet. Som namnet antyder har vassleproteinet isolerats från övriga näringsämnen.
Vassleproteinkoncentrat: Den vanligaste formen av vasslepulver i billigare proteinpulver. Innehåller fortfarande en hel del andra näringsämnen som normalt återfinns i vassle.
Vassleproteinhydrolsat: Vassleprotein som redan på förhand brutits ner i mindre delar för att magen inte ska behöva smälta proteinet i samma omfattning. Detta gör upptaget i kroppen snabbare.
För att snurra tills det ytterligare finns det såklart även blandningar mellan dessa tre, antingen med två av dem eller med alla tre.
Allt du behöver veta om proteinpulver
Skillnaden mellan olika sorters proteinpulver
Om vi börjar från början. Protein är det som brukar kallas för kroppens byggstenar. Det används till allt från att bygga upp celler (bland annat muskelceller) till att bilda hormoner i kroppen. Protein i sig är uppbyggt av aminosyror, 20 stycken för att vara exakt. Av dessa är nio essentiella, alltså sådana som kroppen inte kan producera på egen hand, utan måste tillföras via mat. Här blir det skillnad på protein och fullvärdigt protein. Det senare innehåller alla de essentiella aminosyrorna och är helt enkelt det många eftersträvar. Kött, mejeriprodukter, sojabönor, ägg och liknande är bra exempel på fullvärdiga protein, medan gelatin, ärtor och liknande må innehålla protein men inte av den fullvärdiga sorten. Proteinpulver består för det mesta av vasslepulver eller kaseinpulver. Ovanligare, men förekommande är även biffproteinpulver eller veganska proteinpulver av exempelvis soja. Kaseinprotein är ofta lite dyrare, men fortfarande fullvärdigt och tas upp långsammare av kroppen. Ofta är det kasein du hittar i olika typer av nattprotein, då det är tänkt att tas upp av kroppen medan du sover.
Vassleprotein å sin sida tas upp snabbare av kroppen, vilket är behändigt exempelvis efter ett träningspass när kroppens depåer behöver fyllas på just snabbt. Vassle är en naturlig biprodukt i mejeriindustrin när bland annat ost framställs. Kort förklarat torkas vasslen och bildar ett pulver. Det är detta pulver som är just vasslepulvret i de flesta proteinpulver.
Det finns speciella proteinpulver som riktar sig specifik till tjejer och kvinnor. Det som särskiljer dem åt är smakerna och färgen på påsen snarare än proteinpulvret i sig. Våra kroppar är nämligen inte olika nog för att det ska innebära någon egentlig praktisk skillnad. En annan förekommande produkt är gainers. Där är tanken att du ska öka ditt totala kaloriintag för att öka i vikt, så proteinpulvret har blandats med kolhydrater (ibland även fett) för det ändamålet. Här brukar det dock vara en god idé att titta på innehållsförteckningen, eftersom det kan finnas en hel del i den typen av produkter (framförallt socker).
Hur mycket kostar proteinpulver?
Ett fast portionspris för proteinpulver är lite osäkert att få fram. Mindre påsar har dyrare kilopris än om du köper storpack av samma vara och de webshoppar som säljer proteinpulver har väldigt ofta rea på en eller flera sorter som ytterligare krånglar till det. Sett till de påsar vi haft inne för test så ligger de alla mellan 900 gram och ett kilo. Utifrån det har vi även tittat på standardpriset utan eventuella rabatter
Billigaste priset per dos ligger mellan strax under sex kronor upp till strax över. Där hittar du många av företagens 'massprodukter'.
Därefter kommer mellanpriserna på strax under sju kronor upp till nio kronor. Här går det även att hitta en hel del blandprotein och något enstaka vassleisolat.
Premiumprodukterna tar vid för allt över åtta kronor portionen. Här är det nästan uteslutande vassleisolat som gäller. Söker du proteinpulver från lite mer specialiserade källor, som biff, soja eller liknande brukar de även kunna hamna i den högre prisklassen.
När ska jag ta proteinpulver?
Det finns mycket forskning och teorier kring näringslära överlag och i synnerhet inom träningsvärlden. Den enkla tumregeln är dock att kroppen behöver energi och byggstenar efter ett träningspass, vilket gör proteinpulvret till ett relativt kalorisnålt tillskott efter träningen. Att ta en portion pulver som mellanmål under dagen är inte heller någon dum idé. Mängden protein du bör få i dig är också en faktor. För en normal, icke tränande person bör enligt livsmedelsverket 10-20 procent av det dagliga kaloriintaget komma från protein, eller i runda slängar ett gram per kilo kroppsvikt. Tränar du mycket brukar ett större intag rekommenderas, med den vanligaste rekommendationen kring två gram protein per kilo kroppsvikt.
Det fina med proteinpulver är att det är väldigt mångsidigt. Blanda det med vatten eller mjölk, eller använd det i matlagningen. Att baka med proteinpulver är faktiskt inte så konstigt som det låter. Det finns mängder av recept på allt från proteinpannkakor till proteinmuffins som pulvret kan användas till.
Är proteinpulver farligt?
Som vi tidigare skrivit kommer vassleprotein från tillverkningen av mejeriprodukter. Är du känslig för laktos brukar vasslepulver vara snällare än ett glas mjölk, men det innehåller fortfarande laktos. Är du laktosintolerant finns laktosfria proteinpulver. Utöver det är det knappast något farligt med proteinpulver. Extrema intag av protein under längre tid, långt över de siffror vi nämner ovan, är inte speciellt nyttigt. Å andra sidan är få saker nyttiga att stoppa i sig i extrema mängder. Proteinpulver kopplas ibland ihop med steroidpumpade kroppsbyggare, men det är ju steroiderna och inte 'mjölkpulvret' som är det problematiska i det sammanhanget. Samtidigt vaknar ingen heller upp en dag och ser ut som Arnold Schwarzenegger bara för att man dricker en proteinshake efter träningen. Proteinpulver kan vara en hjälp på vägen för att bygga en stark kropp, men det måste kombineras med tillräcklig träning för att nå framgång.
Proteinpulver som måltidsersättning
Du har säkert läst det lite varstans redan, men kosttillskott i allmänhet ska inte ses som ett alternativ till att faktiskt äta riktig mat och riktiga måltider. Det finns olika former av näringspulver tänkta att fungera som måltidsersättare vid exempelvis bantning, men de innehåller en betydligt mer komplett näringsprofil än proteinpulver, som just är i stort sett enbart protein.
Som lite extra näring mellan måltiderna är det däremot inga konstigheter med att enbart dricka en portion proteinpulver med lite vatten eller annan vätska (oftast mjölk men känner du dig äventyrlig funkar exempelvis yoghurt och juice också). Därmed inte sagt att det är totalförbud på proteinpulver som måltidsersättning. Det är en fantastiskt mångsidig produkt som passar i många sammanhang. Pannkakor med proteinpulver? Inga problem. Bakverk med proteinpulver? Inga konstigheter. Därför är det heller inte svårt att kombinera proteinpulver med andra ingredienser för att skapa en proteinrik och näringsfylld smoothie exempelvis. Blanda proteinpulver med lite mjölk, frukt, bär, krossade nötter eller liknande i en blender och du har snabbt och enkelt komponerat något som är både nyttigt och gott.
Om jag är laktosallergiker då?
Vassleprotein, som är det vanligaste proteinpulvret, kommer som bekant från mjölk och kommer att innehålla laktos i olika utsträckning. Är du laktosintolerant finns det alternativ om du ändå vill öka ditt proteinintag. Beroende på hur känslig mot laktos du är kan det vara en idé att prova ett pulver av whey-100 istället för whey-80. I whey-100 har vasslen "tvättats" lite nogrannare än hos whey-80, vilket leder till att mängden kolhydrater (där laktosen återfinns) är betydligt lägre.
Är laktos överhuvudtaget inte ett alternativ för dig så kan du titta efter pulver gjort på sojaprotein eller biffprotein som ett mjölkfritt proteinpulver. De kostar ofta betydligt mer än vassleprotein, men du slipper i gengäld laktosen. Även hampaprotein ligger högt på den rangordningen, och både det samt sojaprotein är bra proteinpulver för veganer och vegetarianer. Här och där förekommer pulver av andra typer, som ärtprotein och liknande. Då proteinet i ärtor inte är fullvärdigt kommer det inte vara ett lika bra alternativ.
När ska jag ta proteinpulver?
Proteinpulver som mellanmål har nämnts ett par gånger här ovan, men det kanske vanligaste tillfället är direkt efter träning. Då och en tid efter träningspasset behöver kroppen fylla på med energi och byggstenar till de muskler som bryts ner under träningen. Så om du bara ska ta en shake proteinpulver är det efter träningen som är mest effektivt.
Hur mycket proteinpulver ska jag ta?
Alla proteinpulver har rekommenderade doseringar utskrivna på förpackningen. För renodlat protein handlar det ofta om någonstans kring 30 gram per dos, vilket i sin tur ger någonstans mellan 20-25 gram protein. Det räcker för normalbehovet och om du känner att du vill ta mer är det bättre att sprida ut det på flera doseringar under dagen.
Utgångna produkter
Self Omninutrition Egg White Premium är ett proteinpulver baserat på äggviteprotein. Är du laktosintolerant kan det således vara ett bra alternativ, men såklart även för dig som vill variera dig lite. Med en portionskostnad på ungefär 12 kronor är det däremot en av de dyrare lösningarna. Utöver äggvita har pulvret drygats ut med glycin, L-alanin och L-lysin.
Envisa rester
Pulvret blandar sig i allmänhet lätt och jämnt. Däremot sitter det nästan alltid kvar lite envisa rester på insidan av shakern efteråt. Om du har den minsta fallenhet för marängsmet kommer du att älska smaken. Egg White Premium har samma luftiga slags äggvitesmak som marängsmet, utblandad med en svag, men fint kompletterande, jordgubbssmak. Ett riktigt bra proteinpulver sett till sin aminosyraprofil helt enkelt.
Star Nutrition Vegan Blend Choklad kan på alla sätt betecknas med just Blend-delen av namnet. Innehållsförteckningen är minst dubbelt så lång som de flesta andra proteinpulver, men samtidigt är det inte något dåligt med det i det här fallet.
Rejäl blandning
Proteindelen av pulvret består till största del av ärtprotein med några småpytsar av quinoa, ris och potatis (ovanligt nog). Fullt godkänt och även fullt godkänt för dig som gärna vill hålla dig ifrån sojaprotein av miljöskäl. Även L-argininhydroklorid och L-valin är med på ett hörn.
Resten av blandningen låter absolut bra på pappret, men vi är väl inte helt säkra på att den egentligen tillför supermycket för din allmänhälsa om vi säger så. Det finns bland annat en kolhydratblandning, kärnmjöl från druvor och pumpa samt “frukt- och grönsakskoncentrat”. Det senare innehåller en halv regnskog av ingredienser, men utgör sammanlagt 0,1 procent av hela blandningen. Vi skulle säga att allt det där finns med för syns skull, både sett till den låga andelen och sett till att varken fiber-, kolhydrat- eller fetthalten utmärker sig på något sätt.
Smakmässigt sköter sig Star Nutrition Vegan Blend riktigt bra. Chokladsmaken framträder tydligt, samtidigt som den ofta ganska … unika smaken av ärtproteinet hålls nere effektivt. Däremot verkar alla tilläggsingredienser göra blandningen till hyfsat grovmalen, och den är knappast billigast i stan om vi säger så.
Bra pris hos:
Protein för tjejer! Det är i alla fall hur Star Nutrition marknadsför Lean Whey Protein Fresh Vanilla, toppat med en rosa påse för pulvret. I praktiken såklart rappakalja, eftersom mjölkprotein inte behandlas olika beroende på kön. Eftersom proteinpulver som standard innehåller i stort sett enbart protein och väldigt små mängder fett och kolhydrater klingar 'Lean' lite falskt i namnet också. Det syftar däremot en aning på de matsmältningsenzymer som tillsatts för att hjälpa till med matsmältningen. Inga egentliga konstigheter med dem, utan en rätt bra tanke. Även om överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt är det ingen i testpanelen som varken tycker bu eller bä om matsmältningen.
Vanilj milkshake
Näringsmässigt har detta proteinpulver annars en aning högre proteinhalt än snittet. Smakmässigt hamnar Fresh Vanilla relativt högt hos testpanelen, som tycker den smakar vanilj-milkshake. Vissa tycker den är lite vattnig, men den blandas bra utan att klumpa sig. Kort och gott är Lean Whey Protein Fresh Vanilla ett bra proteinpulver för alla, även om påsens färg försöker få dig att tro annorlunda.
Scitec 100 % Plant Protein består av rent koncentrat av ärta, och rent praktiskt handlar det om ärtproteinet Pisane C9. Namnet är inte en ärtsort i sig, utan ett registrerat varumärke och bygger på hållbart odlade gula ärtor i grunden. Även om registrerade varumärken för en ärta låter fullständigt hokus pokus verkar det ligga något i det. Pulvret löser upp sig riktigt bra och lämnar inte många rester i shakern. Samtidigt slipper vi väldigt mycket av den typiska ärtproteinsmaken, som kan kännas väldigt konserverad och instängd i många fall.
Vid sidan av det är fett, kolhydrater och kalorinivåerna närmast fånigt låga.
Paradoxal smak
Det kanske lustigaste med produkten är smaken. Bara vi hör ordet chokladpralin tänker vi oss After Eight av någon anledning. Här slipper vi mintsmaken hos tidigare nämnda produkt, samtidigt som vi blir förvånade över hur väl den artificiella chokladsmaken gifter sig med den förhållandevis milda ärtsmaken. Det känns lite som den otippade kombinationen av ädelost och pepparkakor, men det funkar faktiskt oväntat bra. På så sätt blir Scitec 100 % Plant Protein en väldigt oväntad men bra höjdare bland växtbaserade proteinpulver.
Pro!Brands 100% Whey Vanilla är ett budgetpulver på vasslekoncentrat och inget annat. Däremot gör de en riktig fuling för att det ska låta som ett vassleisolat på förpackningen. Häng med nu: Det officiella namnet är 100% Whey, det vill säga 100 % vassle – inga konstigheter med det. På förpackningen står det däremot klart och tydligt Whey 100, vilket är vassleisolat och betydligt dyrare än vad det här pulvret är. Just priset är riktigt intressant, eftersom du ofta kan hitta det här på stormarknader som Willys och liknande för riktigt låga priser.
Bra pulver trots allt
Det uppenbara lurendrejeriet till trots är det faktiskt ett riktigt bra budgetpulver, nästan på nivån att vi hade kallat det för vinnare i budgetklassen om förpackningen inte hade varit vilseledande. Pulvret får nämligen till vaniljen rejält i både smak och lukt. Det balanserar farligt nära att bli lite för sött, utan att gå över den gränsen. Nu luktar det i stället väldigt fräscht och smakar riktigt bra. Dessutom blandar sig pulvret i shakern utan att lämna speciellt mycket rester alls, något som är ganska ovanligt när det gäller vasslekoncentrat.
Pro!Brands 100% Whey Vanilla gör sitt bästa för att luras, vilket de inte hade behövt eftersom det är ett av de bättre vasslepulvren vi testat i budgetklassen.
Star Nutrition Ultimate Hydro Whey Blueberry Smoothie har ett namn som för många förmodligen för tankarna till ett proteinpulver som ska blandas bättre med vatten, men den här något ovanliga smakkombinationen syftar till något helt annat. Vassleproteinet utgörs nämligen av ett hydrolserat koncentrat, vilket betyder att det har förbehandlats och brutits ner på förhand för att snabbare kunna tas upp av kroppen. Vassleproteinet faller även in under Star Nutritions eget varumärke Optipep, som man hävdar har genomgått en högre kvalitetskontroll än vanligt proteinpulver. För blåbärsfärgen står däremot inte blåbären själva, som är en syntetisk smak här, utan en kombination av fläder och rödbetor.
Smaken delar
Hydro Whey Blueberry Smoothie delade testpanelen i två läger. Det ena hyllade smak och konsistens till skyarna och kallade det till och med för det godaste proteinpulver de testat. Den andra halvan tyckte tvärtemot att det blev blaskigt och smakade unket. Riktigt vad delningen beror på är svårt att avgöra, då alla smakade från samma sändning, men detta är helt klart en smak och konsistens som många antingen älskar eller hatar. Faller du in i den första kategorin lär du ha hittat en favorit hos Star Nutrition Ultimate Hydro Whey Blueberry Smoothie, som har en riktigt gedigen näringsgrund att stå på.
Star Nutrition Supreme Casein Strawberry Milkshake är faktiskt lite fusk, men den typen av fusk som vi inte har några problem att godkänna. Eftersom kaseinpulver bygger på mjölk snarare än vassle blir det generellt tjockare och krämigare när det blandas, särskilt om det får stå en minut eller två (Det är inte bara proteinsyntesen som ska vara långsam här, tillredningen också).
Det gör att tillverkaren får mycket gratis om de vill smaksätta kaseinpulvret åt något som är relaterat till mjölk, som glass eller milkshake. Konsistensen och den mjölkiga smaken är ju redan där liksom. Därför smakar Star Nutritions milkshake-kasein ganska mycket milkshake, särskilt med riktigt kallt vatten. Däremot hade de gärna fått dra till lite extra med såväl smak- som färgämnen för jordgubben, för det är det väldigt klent med här.
Mjölk för laktosintoleranta
Mjölk som proteinkälla i sig är inga konstigheter, utan riktigt bra. Precis som de flesta andra kaseinpulver är Star Nutritions variant ganska mjölig i sin konsistens, men blandas för det mesta bra i shakern.
Även om en del av laktosen försvinner vid tillverkningen hävdar Star Nutrition att deras kaseinpulver faktiskt ska passa även laktosintoleranta. Detta eftersom enzymet laktas har tillsatts, som ska bryta ner laktosen. Vår lätt laktosintoleranta testperson hävdade dock att hen blev lika bubblig i magen av kaseinpulvret som av vanlig mjölk.
Kaseinpulver är aldrig det billigaste proteinet, men Star Nutritions Supreme Casein Strawberry Milkshake är bland de lägre prissatta och samtidigt fullt godkänt sett till smak och konsistens.
Bra pris hos:
Star Nutrition Whey-80 Blueberry Cheesecake är en av många lite mer … exotiska smaker i Star Nutritions standardserie av vasslepulver. Själva pulvret i sig säljs i antingen enkilo- eller fyrakilosäckar och brukar ofta kunna vara ett ganska billigt proteinpulver sett till priset per portion.
Blandar bra
Något Star Nutritions Whey-80-pulver är bättre på än merparten av de lite billigare vasslekoncentraten på marknaden är blandbarheten. Medan vasslekoncentrat, särskilt i billigare pulver, brukar kunna resultera i ganska mycket gegg och klumpar i shakern upplever vi inte det här.
Proteinkällan är som sagt vasslekoncentrat rakt upp och ner. Det ger en fullvärdig proteinkälla, men som knappast är fri från fett och kolhydrater.
Söta blåbär
Om det är något som ska sägas om Whey-80 är att det smakar vassle. Lite av en fadd, mjölkig smak med någon sorts ton av äggula. Antingen ignorerar du den och dricker din shake, eller så kan just bismaken sätta käppar i hjulet.
Vissa smaker av Whey-80 döljer bismaken ganska väl, men tyvärr inte denna. Ska vi vara ärliga hittar vi inte speciellt mycket av cheesecake-smaken alls här. Däremot smakar det väldigt mycket syntetiskt blåbär – väldigt söta blåbär dessutom.
Star Nutrition Whey-80 Blueberry Cheesecake är en av de lite mer udda smakerna bland företagets vasslepulver. Medan pulvret i sig är bra skulle vi hellre sikta på en något mer enkel smak.
The Protein Works Whey Protein 360 Strawberries and cream
Rejäl proteinblandning med pulvrig smak
The Protein Works Whey Protein 360 Strawberries and Cream är lite av basen i deras serie med 360-produkter. Tanken här är att ge en så heltäckande proteinshake som möjligt.
Tre nivåer av vassleprotein, koncentrat, hydrolysat och isolat, blandas med mjölkprotein och lite sojaprotein. Sett till näringsvärdet i stort ligger proteinblandningen rätt nära hur det brukar se ut i vanligt proteinkoncentrat, men det känns som en väldigt heltäckande blandning.
Många smaker
Samtidigt pushar The Protein Works mycket på smaken på alla sina produkter – ett område där vi nog får säga att det här pulvret misslyckas. Smaken av grädde och jordgubbar finns absolut där och smakar som det ska, så det är inte där problemet ligger. Pulvret är dessutom mycket lättblandat utan att lämna för mycket klegg kvar i shakern. Däremot är konsistensen väldigt mjölig tillsammans med en något fadd smak.
Sett till innehållet är The Protein Works Whey Protein 360 Strawberries and Cream en riktigt intressant produkt. Men samtidigt missar den en hel del på smak och konsistens som skulle ha kunnat vara bättre.
Biffprotein i pulverform har traditionellt tre nackdelar: Svårblandat, skummar massor och har ofta en rätt besk-sur smak i grunden. Self Omninutrition Hydro Beef Premium lyckas ganska väl med att få bort några av de nackdelarna.
Utöver att på inget sätt ange ursprung för nötkreaturet som blivit proteinpulver innehåller produkten en hel rad extra tillsatta aminosyror, taurin och kreatin. Aminosyrorna är mest där för att “toppa upp” de som redan finns naturligt i biffproteinet.
Klumpar sig inte
Self har lyckats göra ett biffpulver som är riktigt lättblandat utan att klumpa sig. Äpple/päron-smaken gör sitt för att effektivt dölja den inte alltid så angenäma smaken av råvaran i pulverform. Däremot bör du ha en lite större shaker med mer vatten i för att få bort lite av den sura smaken. Oavsett storlek skummar dock pulvret vansinnigt mycket.
Selfs Hydro Beef Premium känns trots allt som en riktigt bra lösning på ett i grunden ganska komplicerat proteinpulver.
Liksom övriga smaker ur Star Nutritions Lean-sortiment består Lean Whey Protein Double Chocolate Mousse namn mest av de adderade enzymerna för matsmältning. Digezyme heter det på fackspråk, men i praktiken handlar det om fem enzymer som bryter ner näring till mindre beståndsdelar för snabbare upptag och bättre matsmältning. Ingen i testpanelen upplevde dock att Lean Whey Protein Double Chocolate mousse var ovanligt bra för matsmältningen. Tvärtom blev en testare orolig i magen. Annars är det först vid överdriven konsumtion som de adderade enzymerna ska kunna upplevas laxerande.
Klumpar sig inte
Proteinmängden är på samma nivå som resterande smaker i serien och är du ute efter minsta möjliga mängd fett eller kolhydrater så passar serien "Whey-100" från Star Nutrition ännu bättre. Smakmässigt är Double Chocolate godkänd. Mousse-delen är inte direkt närvarande, men den har i varje fall en okej chokladsmak i ett pulver som inte krånglar och klumpar sig vid blandning. Är det just chokladsmak du är ute efter finns det däremot godare alternativ än Lean Whey Protein Double Chocolate Mousse.
Tyngre med smak av varm choklad är, om inte annat, ett modigt försök. Med det namnet kommer såklart förväntningarna på att proteinpulvret ska smaka Oboy. Riktigt dit når inte Tyngres pulver, främst då mycket av den rejäla sötman från den klassiska drickchokladen inte finns där (som tur är).
Bra smak
Det är däremot, på det stora hela, en riktigt angenäm chokladsmak, som fungerar lika bra i vatten som i mjölk. Pulvret blandar sig för det mesta väl, och lämnar hyfsat få rester kvar i shakern.
Proteininnehållet är vassle, men något tillsnurrat. Tyngre är tydliga med att kalla det vassleprotein, och näringsvärdet för fett och kolhydrater överensstämmer rätt bra med det billigare vasslekoncentratet. Samtidigt kallar de vasslen för “ultra- och mikrofiltrerad”, vilket generellt sett bara brukar tillskrivas vassleisolat. Något oklart helt enkelt. Om den biten är viktig för dig är det nog bättre att titta på produkter med större tydlighet.
Tyngre Varm choklad är samtidigt lättblandad och smakar gott, även om vi gärna varit närmare den där speciella Oboy-smaken.
Bra pris hos:
Better Yous laktosfria vassleprotein må vara “utan tillsatta artificiella ämnen” som de så fint kallar det, men har fortfarande en hel del extra prylar i receptet. Vilken sorts vassleprotein det handlar om framgår inte, men normalt sett är det vassleisolat som brukar vara det laktosfria i sammanhanget. Tänk dock på att proteinkällan är mjölk fortfarande, om du är helmjölksallergiker.
Gurkmeja och fiber
Utöver protein hittar vi gurkmeja som sägs verka antiinflammatoriskt samt psyllium- och linfrön för fiber och matsmältning. Alla tre kommer dock i rejält små mängder.
Pulvret i sig är extremt lättblandat och lämnar inte ett spår i shakern. Det färdiga resultatet är även det väldigt vattnigt. Något som gör det superenkelt att dricka, men knappast ger dig någon större smaksensation. Vaniljmaken vi testat finns där, men väldigt svagt bara.
Better You ger en lättblandad proteinshake för dig som vill slippa laktosen. Hur mycket nytta gurmejan och fibrerna egentligen gör kan vi väl sätta som oklart och vi hade gärna haft en lite tydligare smakprofil.
Gaam Life series Vegan Protein Cookies & Cream
Vettigt veganskt proteinpulver dolt bakom sötningsmedel
Gaam Life series Vegan Protein Cookies & Cream fuskar lite för att uppnå rätt proteinblandning, men tillräckligt bra för att det inte ska göra något. Utöver att vara ett hopkok av protein från ärta, ris och hampa har Gaam nämligen blandat i en trio aminosyror också. Vettiga sådana dock, som går att framställa på icke-animaliskt vis och som rundar av aminosyraprofilen hos pulvret ganska fint. På det stora hela har vi alltså inga anmärkningar där, dessutom är produkten hyfsat kolhydrat- och fettsnål. Vill du undvika sojaprodukter är den dessutom fri från sånt.
Sötningsmedel och ärta
Väl i shakern blandar sig pulvret hyfsat lätt och lämnar inga betydande rester kvar efter konsumtion. Är du van vid vassleprotein kan det kännas lite grynigt att dricka, men inget som stör eller inte går att vänja sig vid.
Smakmässigt smakar det ärta och sötningsmedel. Ärtprotein (eller torkad ärta generellt) har en väldigt distinkt smak och den slår igenom här såklart. Samtidigt verkar Gaam ha försökt dölja smaken genom att formligen ösa på med sötningsmedel.
Någon direkt smak av cookies & cream kan vi inte påstå att vi hittar här, snarare en blandning gjord av någon som verkligen inte gillar ärtprotein och gjort allt för att dölja den.
Innehållsmässigt har vi inga betänkligheter med Gaam Life series Vegan Protein Cookies & Cream, men de skulle behöva jobba betydligt mer med smaken.
Kleens proteinpulver, här representerat av deras jordgubbssmak, satsar hårt på att vara ett hyfsat “rent” proteinpulver. Själva proteinkällan är, som namnet antyder, tredelad för att ge ett upptag över längre tid. Utöver det har även extra fibrer och matsmältningsenzymer tillsatts. Enzymerna är inte helt ovanliga, även om ingen i vår panel märkt någon skillnad av dem, men fiber i proteinpulver är lite mer ovanligt.
När det kommer till smaksättning utgörs den enbart av jordgubbspulver, så du slipper alla former av sötningsmedel. Det gör dock att sockerhalten är betydligt högre här än i mer syntetiska produkter. Smak och lukt är ganska svaga, men ändå närvarande, i vad vi answer är en ganska god proteinshake.
Skummar mycket
Naturliga ingredienser till trots hade vi däremot gärna sett något medel som minskar skummet. Produkten löddrar något enormt, på den nivå att det till slut är svårt att avgöra vad som är skum och vad som är vätska. Vi har aldrig varit med om ett vasslepulver som skumma så här mycket, det är helt klart i nivå med hur biffpulver brukar bete sig.
Skummet är en trist avslutning på en annars rätt trevlig proteinshake, som har ett riktigt bra innehåll för dig som gärna undviker sötningsmedel och andra tillsatser.
Det är skillnad på vassle och vassle. Även när du nördar ner dig till specifika vassletyper, som vasslekoncentrat i det här fallet, kan skillnaden mellan produkter vara enorm. Gaam 100 % Whey Premium Cinnamon Bun viktar tyvärr skillnaden åt det negativa hållet.
Innehållsmässigt är det inget fel, även om det är rätt många ingredienser. Vasslekoncentrat från mjölk utdrygat med L-glutamin är ingen dålig proteinkälla. Att blanda i skummjölkspulver och förtjockningsmedel för att hjälpa konsistensen på traven är i sig inget konstigt heller, även om det gör att du kommer en bit ifrån ett mer “rent” proteinpulver. De många ingredienserna påverkar däremot inte näringssammansättningen i någon större grad, så ur den synvinkeln kan vi låta det bero.
Löddrar som en tvål
Däremot borde ingredienslistan göra smakprofilen mer intressant än vad den är här. Det är rätt slags sötma för att likna en kanelbulle, men alldeles för mycket av den. Samtidigt uppfattar vi bara enstaka hintar av kanel, vilket det borde vara mer av.
Det största problemet är dock skumbildningen. Vasslekoncentrat kan i vissa fall skumma en del och har du inte bråttom kan du enkelt vänta tills skummet lagt sig. Gaams proteinpulver löddrar däremot så pass mycket att vi undrar om såpa fanns med på ingredienslistan. Lagom till att skummet lagt sig har resten av drycken skiktat sig och vi får upprepa processen.
Gaam 100% Whey Premium Cinnamon Bun hade kunnat komma undan med att vara lite för söt för sitt eget bästa, men den här mängden skumbildning gör liksom att vi har svårt att få i oss hela innehållet.
Snickers proteinpulver låter ju som en fantastisk idé i teorin. Samma “Hi Protein”-serie finns även med smak av Twix och Mars, och hela trion återfinns också som proteinbars – alla en fenomenal idé i teorin. När vi testade en proteinbar med samma smakprofil kunde vi konstatera att de lyckats rätt bra, även om det var tack vare en massa socker. Nu när vi testar ett proteinpulver är resultatet … närmast odrickbart.
Innehållsmässigt är det en fullt godkänd proteinkälla från vassle och mjölk. Resten av ingredienserna, som är rätt många, syftar mest troligt till att få till någon sorts Snickers-smak. Det är i vilket fall inte ett proteinpulver du köper för att undvika tillsatser.
Horribel smak
Så långt hade allt ändå varit frid och fröjd, om pulvret smakat Snickers … eller någon sorts skälig människoföda över huvud taget. Chokladsmaken påminner om den där superplastiga smaken som de allra billigaste chokladkakorna har. Det kombineras sedan med något som påminner om när du spillt för många suketter i ditt kaffe: överdrivna mängder påträngande starkt sötningsmedel. I teorin ska det finnas en jordnötssmak här, men den märker vi inte av. Förtjockningsmedlet borde få till något slags krämighet, men inte heller det lyckas pulvret med. Även om proteinpulver med smak av Snickers kan vara en kul idé är genomförandet tyvärr i det närmaste odrickbart.
ProteinPro 100% Whey är ett proteinpulver som är ganska vanligt att hitta i mataffärer och chokladsmaken är bara en av flera varianter. Pulvrets namn lurar en dock att tro att det rör sig om det betydligt lyxigare Whey-100-pulvret. Istället är det Whey-80-klassning det handlar om… dock med 100% whey, alltså vassle. Pulvret ger en förhållandevis låg proteinhalt, men desto högre halt fett och kolhydrater. Som väntat med ett billigt pulver helt enkelt. Men knappast något att eftersträva ens i budgetklassen.
Smakmässigt är testpanelen relativt överens om att det är ganska sött, men med en annars väldigt tam smakprofil. Den chokladsmak som återfinns känns väldigt konstgjord. Pulvret blandar sig väl i shakern och ger aldrig några problem med klumpar eller lödder.
ProteinPro 100% Whey Chocolate är ett billigt pulver med en rätt klen näringssammansättning och en söt men tam smak. Det finns helt klart bättre budgetpulver, men är du i affären och behöver ett proteinpulver omedelbart kan det funka.
Vanliga frågor om proteinpulver
Kan jag använda proteinpulver för viktminskning?
Vanligt proteinpulver innehåller väldigt få kalorier och är på så sätt ’smalmat’. Men att bara leva på protein än knappast nyttigt eller rekommenderat som bantning.
Finns det proteinpulver för veganer?
Det finns absolut proteinpulver för veganer. Med bas på soja eller hampa får du ett fullvärdigt protein även om du inte äter animaliska produkter.
Kan man baka med proteinpulver?
Det går utmärkt att baka med lite extra proteinpulver. Allt från kladdkaka och chokladbollar till chokladpudding och pannkaka.
Finns det proteinpulver för tjejer?
Protein är protein och det ser ingen skillnad på kön, alls! Därför passar alla sorters proteinpulver både tjejer och killar. Trots det säljs en hel del proteinpulver för kvinnor, men i praktiken handlar det om en annan design på förpackningen och, eventuellt, lite andra smaker.
Vilka biverkningar kan man få av proteinpulver?
Är du laktosintolerant kan du reagera på vassleprotein, som är mjölkbaserat. Förutom det finns det egentligen inga biverkningar så länge du inte överdriver intaget. Eventuella biverkningar av proteinpulver kan även vara en bubblig eller annars orolig mage. Mest troliga är att du är överkänslig mot innehållet, eller sötningsmedlet. Överdriven konsumtion av aspartam brukar exempelvis göra dig lös i magen. Som med allt vi stoppar i oss är det däremot inte bra att överdriva. Ett överdrivet intag av protein under längre tid brukar få vår lever att surna till som exempel.
Är proteinpulver förenligt med LCHF?
Proteinpulver innehåller knappt några kolhydrater (eller fett) och passar därför utmärkt som en del i en LCHF-diet.
Finns proteinpulver utan sötningsmedel?
Många tillverkare erbjuder naturella proteinpulver som är fria från sötningsmedel. Smaksätt själv med bär, kanel eller något annat du tycker är gott.
Kan man ta proteinpulver som gravid?
Tränar du under graviditeten kan proteinpulver mycket väl vara en del av en allsidig kost.
Är proteinpulver onödigt?
Har du snabb tillgång till näringsriktig mat med mycket naturligt protein kan du skippa pulvret. Men det är annars snabbt och smidigt att ha med sig i väskan.
Vilket proteinpulver är billigt?
Billigaste proteinpulvret hittar du i Whey-80 (vassleprotein) som ger riktigt mycket protein per krona. En storsäljare i Sverige är exempelvis Star Nutrition Whey-80, som har ett förhållandevis billigt portionspris.
Finns det någon åldersgräns för proteinpulver?
Nej. Det är lite som om du skulle sätta åldersgränser på kvarg eller mjölk i butikerna. Däremot finns det ingen större poäng för yngre och barn att ta proteinpulver.
Finns det proteinpulver till barn?
Växande barn behöver en allsidig kost och eftersom den riktiga muskeltillväxten inte sker förrän senare i tonåren är proteinpulver till barn rätt onödigt. Men smaka kan de ju alltid få göra.
Är proteinpulver effektivt för viktnedgång?
Hoppar du över kanelbullen till fikat eller chokladkakan till förmån för proteinpulver minskar du ditt kaloriintag. Att samtidigt motionera är däremot minst lika viktigt.
Finns proteinpulver utan socker?
De flesta proteinpulver har inget tillsatt socker, utan brukar få sin söta smak från sötningsmedel. Kombinationen proteinpulver och socker (olika sockerarter närmare bestämt) hittar du annars vanligen i gainers.
Vilket proteinpulver är utan aspartam?
Ganska många proteinpulver har inte tillsatt aspartam (se innehållsförteckningen), men har istället ersatt det med andra sorters sötningsmedel. Naturella proteinpulver saknar sötningsmedel helt.
Vilket proteinpulver är utan kolhydrater?
Proteinpulver har oftast väldigt små mängder kolhydrater naturligt. Vill du ha så lite kolhydrater som möjligt är Whey-100 ett bra val.
Ska jag ta proteinpulver före eller efter träning?
Främst efter träning då behovet är som störst för kroppen. Däremot är det inget direkt fel i att ta det någon timme innan träning för lite extra energi, eller utspritt över dagen för ett jämnt näringsintag.
Vilket proteinpulver är utan tillsatser?
Proteinpulver med naturell smak är vanligen helt befriade från sötningsmedel och har väldigt låg mängd andra tillsatta ämnen. Smaksätt med egna bär eller liknande.
Vilket proteinpulver är utan mjölk?
Det finns proteinpulver baserat på exempelvis soja, hampa eller biff som är helt mjölkfria och fullvärdiga. Whey-100 brukar anses vara i det närmaste laktosfritt om det är den biten du är överkänslig mot.
Finns ekologiskt proteinpulver?
Det finns absolut ekologiskt proteinpulver och i de fall det är det så står det tydligt utmärkt på förpackningen.
Finns proteinpulver utan mjölkprotein?
Det finns proteinpulver där basen är soja, hampa eller biffprotein som är helt fria från mjölkprotein.
Finns vegetabiliskt proteinpulver?
Proteinpulver baserat på hampa eller soja är fullgoda, vegetabiliska alternativ till det vanliga vassleproteinet. Det finns även veganska proteinpulver med en blandning av olika växtbaser.
Ska jag ta proteinpulver efter löpning?
Att ta proteinpulver efter löpning är inga problem eftersom kroppen behöver energi. Annars är det viktigare med vätska och snabba kolhydrater för att fylla på förråden.
Kan jag använda proteinpulver för att gå upp i vikt?
Vill du öka i vikt kan proteinpulver vara en väg att gå. Gainers är proteinpulver med extra kolhydrater som ökar det dagliga kaloriintaget och därmed vikten. Välj ett pulver utan så mycket socker och snabba kolhydrater bara.
Hur mycket kalorier finns i proteinpulver?
Proteinpulver är väldigt kalorisnålt, ofta runt 150 kalorier per portion och då i stort sett hel fritt från tomma kalorier från exempelvis sockerarter.
Kan proteinpulver bli för gammalt?
Visst kan proteinpulver bli gammalt. Kolla bäst före-datum på förpackningen. Äter du gammalt proteinpulver och mår dåligt av det, sluta på en gång. Gammalt proteinpulver behöver däremot inte vara dåligt per definition. Har det bara stått lufttätt är inte datumet superviktigt.
Kan jag äta proteinpulver som mellanmål?
Proteinpulver kan absolut vara ett bra alternativ som mellanmål, se till att äta riktig mat under de vanliga måltiderna bara. Blanda proteinpulver med exempelvis mjölk och lite bär för att göra en riktigt god mellanmålsshake.
Ska jag äta proteinpulver eller aminosyror?
Protein bryts ner till aminosyror, så ur den synvinkeln är de samma sak. Aminosyror, BCAA eller EAA som det står på förpackningen oftast, tas upp fortare av kroppen, men är samtidigt betydligt dyrare.
Kan jag äta proteinpulver utan att träna?
Visst kan du äta proteinpulver utan att träna. Men om kroppen inte rör på sig behöver den knappast extra proteintillskott heller.
Ska jag ta proteinpulver eller gainer?
Det beror helt på dina mål. Proteinpulver funkar bra som ett kalorisnålt mellanmål efter träningen eller under dagen för att nå dina proteinmål för dagen. En gainer innehåller proteinpulver, men även en hel del kolhydrater och ibland även fett. Detta för att öka kaloriinnehållet och därmed öka ditt dagliga kaloriintag under det som brukar kallas uppbyggnadsfasen (bulk). Tränar du med viktökning som mål kan därför en gainer vara ett bra val. Om du däremot vill slimma ner eller bara få i dig tillräckligt med protein tillsammans med en i övrigt allsidig kost räcker proteinpulver gott.
Finns proteinpulver utan smak?
Många tillverkare har naturella proteinpulver utan smaksättning. Som mest smakar de då lite svagt av mjölk (om pulvret är vasslebaserat). Whey-100 är lite noggrannare framställt och brukar därför ha ännu mindre bismak av mjölk.
Är proteinpulver doping?
Nej. Det är lite som att påstå att mjölk skulle vara doping. Dopingklassade preparat siktar oftast in sig på att tillföra eller höja kroppens testosteronhalt snarare än extra protein.
Vad är proteinpulver bra för?
Främst för att ge kroppen ett extra tillskott av protein vid hård fysisk ansträngning. Musklerna i kroppen behöver proteinet för att repareras och kunna växa.
Hur tillverkas proteinpulver?
Vasslepulver (som är det vanligaste) är en biprodukt i mjölkindustrin (kvarg i vardagligt tal) som ’tvättas’ (filtreras) och torkas till ett pulver för enklare förvaring.
Finns det BCAA i proteinpulver?
Alla fullvärdiga proteinpulver (som vassle) innehåller grenade aminosyror (BCAA, branch chained amino acids) naturligt, därför behöver det inte tillsättas. Vissa proteinpulver skryter med extra tillsatta aminosyror. Där gäller det dock att du har koll på att de är essentiella och inte bara tillsatta för att det ska låta bra.
Finns det naturligt proteinpulver?
Proteinpulver av vassle är inte kemiskt framställt i sig, utan i stora drag ungefär detsamma som torkad kvarg vilket i sig är en biprodukt från mejeriindustrin. Beroende på vad du menar med naturligt är även biffproteinpulver och veganska proteinpulver naturliga.
Vad är kasein?
Kasein brukar framhållas som det "långsamma" proteinet i jämförelse med vassle. Därför hittar du det i proteinpulver för natten, då tanken är att det upptas under en längre tid för mer effekt. Kasein i sig är huvuddelen av mjölkproteinet. En åttondel av mjölkproteinet är faktiskt kasein, medan resterande är vassleprotein. Anledningen till att kasein upptas långsammare än vassle är helt enkelt att det är mer komplext för magen att bryta ner. På så sätt är kasein kanske inte optimalt om du vill ha snabb påfyllning av protein, men bra för att ha en jämn tillförsel under längre tid. Kaseinprotein är däremot dyrare än vassleprotein, vilket gör det mer lämpat som komplement.
Vad är skillnaden mellan koncentrat, hydrolsat och isolat i vasslepulver?
Läser du innehållsförteckningen på proteinpulver springer du snabbt på ovanstående tre termer. Vasslekoncentrat är den billigaste varianten och mer känt som whey-80. Vasslekoncentrat innehåller lite mer fett och kolhydrater och blir en aning tjockare i konsistensen. Vassleproteinisolat är en mer filtrerad typ av vassle, eller whey-100 som du också sett den som. Det ger en tunnare konsistens, lägre fett- och kolhydratinnehåll och snabbare upptagning av kroppen men till ett lite högre pris. Vassleproteinhydrolsat är det tredje steget, där den filtrerade vasslen behandlats med enzymer som bryter ner proteinstrukturen och därmed upptas snabbast av de tre.
Är veganskt protein bra?
Veganska proteinpulver är absolut ett bra alternativ om du vill undvika vassle och mjölk. Samtidigt får du läsa på lite mer om innehållet i sådana proteinpulver. Alla växtbaserade protein är nämligen inte fullvärdiga (innehåller alla nio essentiella aminosyror). Hampaprotein och sojaprotein är fullvärdiga, medan ärtprotein har en del essentiella aminosyror men inte alla. Samma sak gäller de olika blandprotein av växtbaserade källor som finns, kolla lite noggrannare vad de innehåller och hur mycket.
Vad är biffproteinpulver?
Kort förklarat pulveriserat kött helt enkelt. Proteinpulver av biffprotein är bra eftersom det är fullvärdigt och innehåller en hög halt essentiella aminosyror. Nackdelarna brukar vara ett betydligt högre pris, ganska svårt att få klumpfritt och i många fall en inte fullt så angenäm smak.