Personvågar: 9 modeller I test
Vill du hålla koll på vikten? Vi har testat vågar, både standardmodeller och smarta sådana. Oavsett om du bara vill se din vikt, eller vill ha en uppkopplad våg som mäter fettprocent och liknande så har vi testat de mest populära modellerna från Omron, Withings, Garmin och många andra för att se vilken som är mest exakt.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Personvågar
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi testar alla våra produkter själva och använder dem som de är tänkta i vardagen. Varje våg har ställts in med profiler, nättjänster och värden efter tillverkarens instruktioner och har sedan använts dagligen under minst en månads tid. Testpersonerna har bestått av två vuxna och ett mindre barn, plus sporadiska mätningar av intresserade besökare. Flera vågar har använts vid samma invägning för att se om och i så fall hur de skiljer sig åt.
Samtidigt har en separat våg som inte finns med i testet använts som referens. För de vågar som kör fettmätning har de dels jämförts med andra personvågar som gör samma sak, kombinerat med åtminstone en kalipermätning per våg som referens.
I testet har vi värderat följande tre faktorer tyngst:
Användning: Är det bara att ställa sig på vågen eller behöver du göra något annat? Hur enkelt är det att ställa in olika specialfunktioner?
Exakthet: Vågens värden har kollats mot flertalet andra modeller för att se så att den klarar sin huvuduppgift. Här är det även viktigt att den mäter rätt så ofta som möjligt, utan att få för sig att sticka iväg med en felmätning.
Byggkvalitet: Eftersom det är en maskin som är gjord att stå på är det viktigt att den är välbyggd och känns förtroendeingivande. Knarrig plast är knappast något önskvärt.
Utöver det har vi även tagit hänsyn till vågens design och eventuella specialfunktioner. Därefter har vi vägt samman alla resultat och ställt dessa mot vågens pris. Genom detta har vi betygsatt varje personvåg utifrån hur prisvärd den är.
Fler tester av badrumsprylar
Fler tester av elektronikprylar i hemmet
Withings Body+ kommer in och visar vart skåpet ska stå med besked. Så pass att vi har väldigt svårt att motivera varför någon ens skulle titta på deras egen dyrare våg (Body Cardio). Vid sidan av uppladdningsbart batteri och en pulsmätare med tveksam nytta gör nämligen Body+ samma sak för två tredjedelar av priset.
Föredömlig installation
Om du använt en Withings-våg tidigare känner du igen dig från början till slut egentligen. Vågen, den vita modellen i vårt fall (finns även i svart), känns riktigt välbyggd och kvalitetskänslan är hög. Högst upp hittar du en hyfsat stor och väldigt tydlig display som visar de data du själv väljer i appen.
Appen i sig är föredömligt enkel när det kommer till att para ihop vågen med ditt wifi-nätverk och komma igång. Vågen känner automatiskt av olika användare, så länge de är någorlunda olika i vikt- och kroppssammansättning. I appen är det sedan enkelt att hålla koll per användare, eller lägga till mätningar som inte fastnade på någon användare. Att använda appen, som gärna öser på med alla data den kan hitta, kan dock på grund av det ibland kännas lite svåröverskådlig.
Pratar med allt
Fördelen med Withings plattform, vilket varit dess styrka sedan starten, är att de väldigt gärna pratar med andra. Det är nästan svårt att hitta en tränings- eller hälsotjänst som inte pratar med Withings för att utbyta data, vilket är väldigt bra. Oavsett om du loggar kalorier via Myfitnesspal, tar löprundor via Runkeeper eller håller koll på hälsan via Apple Hälsa kan Withings kroka in där.
Vågen i sig mäter för det mesta rätt och korrekt enligt våra kontrollmätningar för vikt och fettprocent. Den mäter även kroppssammansättning i form av hur mycket av din vikt som består av muskler, vatten och benmassa (varav dessa är lite svårare att kontrollmäta). Någon gång ibland får den en knäpp och väger in oss på halva den faktiska vikten, men det är rätt sällan och betydligt ovanligare än vad deras äldre vågar gjort.
Vill du ha en uppkopplad våg som mäter mer än vad du egentligen behöver och ger dig stor frihet att använda dina data där du vill är Withings Body+ både ett riktigt prisvärt och säkert val.
Bra pris hos:
Withings Body Cardio är toppmodellen i Withings sortiment av uppkopplade personvågar. samtidigt som företaget i sig genomgått ett gäng ägarbyten har toppmodellen förbättrats i ny version på de punkter som räknas, och Withings Body Cardio är en given vinnare av vår premiumstämpel.
Många mätvärden
Om du bara har för avsikt att hålla koll på vikten är Body Cardio inte för dig. Den här vågen kollar upp vikt, fettmassa, vattenmassa, benmassa, muskelmassa, puls och även PWV. Det senare står för Pulse Wave Velocity och är ett mätvärde för hur snabbt blodet färdas i din kropp.
Många av mätvärdena är kanske inte superintressanta mer än en gång, din benmassa kommer liksom inte att ändra på sig, men det känns ändå som en vettig helhetsbild att ha dem där. Fett och vatten i förhållande till vikten känns däremot mer relevanta och för det förstnämnda stämmer vågen bra mot våra kontrollmätningar. Även vikten stämmer bra och vi har faktiskt inte råkat ut för någon felmätning under hela testperioden.
Däremot har vågen krav när det kommer till att mäta mer än just vikten. De första gångerna vägrar den ge ifrån sig några data alls, tills vi inser att fötterna måste fuktas med vatten för att vågen ska vara med på noterna. Detta eftersom analysfunktionerna jobbar med elektriska impulser för att avgöra vad som är vad. Även om det kan tyckas tjurigt på en nivå som andra analysvågar inte ligger på känns det ändå tryggt att vågen inte lämnar ifrån sig några uppgifter om den inte känner sig säker på dem.
Uppladdningsbart batteri
Body Cardio är även bra på att automatiskt avgöra vem i familjen som ställer sig på vågen. I vår testfamilj på fyra personer hade den aldrig några problem att avgöra vem som stod på den.
Det förutsätter såklart att personen i fråga har fixat till sin profil i Withings app, där alla invägningar lagras. Att koppla ihop vågen med hemmets wifi och appen är däremot en baggis och gjort på ett par minuter. Så snart någon ställer sig på vågen skickas alla insamlade data till withings app.
Vad som skiljer Withings från exempelvis Garmins uppkopplade personvågar är inte mängden data, utan vad du kan göra med den. Redan från start har Withings varit väldigt öppna gentemot andra tjänster och det är nästan en större utmaning att hitta något vågen och appen inte synkar mot än tvärtom. Det gör att du med enkelhet kan koppla ihop data från vågen med den träningstjänst du använder för att få en bättre helhetsbild.
Vågen i sig känns lika premium som den ser ut, med en rejäl tyngd i bygget. En stor fördel är att batteriet är inbyggt och uppladdningsbart. Drifttiden ska ligga på omkring ett år och sedan laddas vågen enkelt med micro USB-sladd.
Withings Body Cardio erbjuder i stort sett alla mätvärden vi kan tänka oss av en personvåg, smidigt uppkopplad och paketerat i ett riktigt välbyggt paket. Alla mätvärden kanske inte är superviktiga, men de finns där i alla fall. Samtidigt är Withings veteraner på att göra en överskådlig app och gör det enkelt att koppla ihop sig med de flesta tjänster som kan behöva viktdata. En klockren vinnare av bästa premiumval helt enkelt.
Withings Body är en lättanvänd personvåg som ger dig full koll på vikt och BMI genom både displayen på själva vågen, och via den tillhörande appen. Den är lätt att installera och sköter sig sedan själv.
Byggkvaliteten upplevs som mycket bra. Vågen har en blank design av glas som känns så pass lyxig att du kan ha den ståendes framme, samtidigt som den är rejält byggd.
Känner av familjemedlemmar
Vågen har inga problem att särskilja familjemedlemmarna åt och meddelar via sin display delvis namnet på den som väger sig samt hur utvecklingskurvan sista tiden sett ut. Grafen kan se ganska hattig ut då den tar ett väldigt kort tidsspann, vilket kan vara bra om du är på en viktresa. Men för dig som främst är ute efter att kontrollera att du håller dig någotsånär jämn i dina värden så hade det varit bra om du kunnat ställa in en graf som spänner över längre tid.
Du får en veckorapport i mejlen och kan ställa in viktmål för att se hur du rör dig mot dessa. Det finns även en app där du lätt kan följa dina värden. De familjemedlemmar som vill ha en personlig profil och följa sina värden måste skapa en användare i appen. Resten sker sedan automatiskt efter att man synkat appen mot vågen - ett förfarande som är väldigt enkelt.
Korrekta mätvärden
En kul detalj är att Body säger grattis på födelsedagen via displayen samt meddelar vad det är för väder där du bor.
Mätvärdena är korrekta när vi jämför dem med andra personvågar. Hos dessa finns det problem med att vikten diffar lite beroende på hur man placerar sig på vågen, det problemet återfinns inte hos Body. Till skillnad från Withings lite mer avancerade vågar får du inte fettmätning däremot. Samtidigt är BMI-värdet ett ganska trubbigt sådant till sin natur, så Withings Body använder du mest för din vikt i kilo helt enkelt.
Withings Body har batteridrift och tillverkaren anger 18 månader batteritid. Vi har i skrivande stund testat den ett par gånger per vecka under cirka 6 månader och inte haft några problem med batteritorsk. Heller inga problem med driftsäkerheten eller byggkvaliteten.
Den här personvågen passar dig som är trött på att ständigt köpa nya badrumsvågar för att de går sönder eller börjar visa fel. Priset är överkomligt, värdena korrekta och allt det viktigaste du kan tänkas vilja veta får du besked om på det sätt som du helst önskar. Exempelvis mejl, app eller bara helt enkelt via displayen. Withings Body är en utmärkt personvåg för den som inte har avancerade behov.
Bra pris hos:
Garmins första personvåg var en för sin tid ganska avancerad historia med tight integrering till Garmins ekosystem och rejält många mätpunkter. Skulle den första vågen och Garmin Index S2 jämföras i tabell bredvid varandra skulle de se slående lika ut. Men S2 handlar inte om nya funktioner, utan om en ny design och en betydligt säkrare insida.
Snyggare utsida
Vi tänkte väl aldrig på första Index som en ful skapelse direkt, men ställd bredvid sin uppdatering ser den närmast antik ut. Numera är formerna avrundade och något förminskade, och displayer har uppgraderats till en betydligt snyggare sådan. Just skärmen är betydligt mer lättläst och har stöd för att visa information väldigt mycket bättre.
Utöver att plastfötterna skallrar rejält när vågen dras mot ett golv får vi samtidigt en riktigt stabil och välbyggd upplevelse av vågen. Precis som tidigare mäter den din vikt, fettmassa, muskelmassa, vatten och benmassa. Precis som tidigare sköter den sina mätvärden riktigt bra, så långt det har gått att kontrollmäta.
Stabilare insida
Om det är en sak som användare av första Index klagat på så är det strulig wifi-uppkoppling. Vi upplevde det aldrig med vårt testexemplar, men vet att det varit ett av de vanligaste klagomålen. Därför är Garmin noga med att understryka att just wifi-delen av paketet har genomgått stora förändringar för att vara så stabil och pålitlig som möjligt. Under vår testperiod verkar det som att de lyckats, eftersom vågen inte krånglade en enda gång.
Det som är oförändrat sedan sist är det faktum att det är en Garmin-våg. Använder du redan aktivitetsband, cykeldatorer eller löparklockor från dem integreras Index S2 snyggt bland din övriga data i Garmin Connect-appen. Samtidigt är Garmins ekosystem inte det som gladeligen pratar med andra. Viss kommunikation med andra tjänster finns, men vill du vara säker på att din viktdata kan loggas i andra appar utan strul eller att du behöver kedja ihop tjänster för att det ska lira, då är Withings ett bättre val.
Garmin Index S2 är däremot fortfarande ett riktigt bra val för dig som vill ha fler viktdata än du behöver för att komplettera de data som dina övriga Garmin-enheter samlar in.
Bra pris hos:
Medisana PSD är en riktigt bastant analog personvåg. Den bulliga formen för tankarna till vårdcentral och läkarmottagningar, vilket trots allt ger en betryggande känsla. Maxvikten toppar av vid 150 kilo och siffrorna i vågens runda fönster är ganska stora för att du enkelt ska kunna se resultatet. Hel- och halvkilon är åtminstone enkla att läsa av, medan hekton av naturliga skäl är lite knöligare.
Halkskyddad
Just fönstret med vikttavlan är egentligen det enda som känns plastigt. I övrigt är det en tung och bastant våg i pulverlackat stål. Ytan där du sätter fötterna är gummerad för att du inte ska halka, även om du kommer direkt ur duschen. Om något skulle vi säga att formen gör att ytan du står på kan kännas en aning smal. En kvadratisk våg hade löst det bekymret, samtidigt som den antagligen kunnat göras lite tunnare för enklare förvaring.
Vid uppackning och eventuellt efter flytt av vågen kan du behöva kalibrera den, alltså se till så att mätaren börjar på noll och inget annat när ingen står på vågen. Detta gör du med hjälp av en liten ratt på baksidan av vågen, tillräckligt gömd för att du inte ska råka stöta till den. Just den biten märker vi snabbt är viktig att hålla koll på, eftersom vårt testexemplar la på tio kilo direkt efter uppackning.
På det stora hela är Medisana PSD en klassisk och otroligt enkel analog personvåg. Du behöver inte bekymra dig om fettmätning, uppkoppling mot molntjänster eller att byta batterier. Ställ dig på den och den visar vikten. Låt den stå i ett förråd i tjugo år och den kommer att göra samma sak även när du tar ut den.
Bra pris hos:
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 är troligen en av de billigaste smarta vågarna du kan hitta som mäter kroppssammansättning, alltså inte bara fett och vikt. När du kopplar den mot Xiaomis Mi Health-app får du 13 olika värden uppmätta med hjälp av vågen.
Rörig app
Vågen kopplar enbart upp sig mot Xiaomis app och då enbart via bluetooth. Det innebär att du behöver ha appen installerad och igång för att alla värden ska kunna synkas in som de ska. Vi hade gärna sett en wifi-uppkoppling här för att inte behöva ta fram mobilen, men med tanke på att all data ligger hyfsat låst i appen hade det tyvärr inte varit ett alternativ.
Appen i sig känns en smula rörig och dåligt översatt. Mi Health är i första hand utvecklad för Xiaomis aktivitetsband och att hitta var data sparas för vågen är lite krångligt. Väl inne får du som sagt ett stort batteri av data att titta på och även en hel del nyttiga förklaringar på vad de olika datapunkterna betyder. Samtidigt plågas appen av en hel del dåliga översättningar och vi är inte helt överens om de nivåer som satts i appen. Idealvikten ligger i det närmaste på svältnivå, vilket så klart inte känns okej sett till eventuella ätstörningar och liknande hos användare.
Sopig display
När det kommer till mätvärden sköter vågen de flesta data helt okej och inom fullt rimliga värden. Fettvärdet får den dock till fem procentenheter högre än vad både våra manuella mätningar och andra smarta vågar mäter upp, vilket gör att vi blir lite skeptiska till övriga mätningar som för fettvävnad.
All data hittar du i appen, för den väldigt enkla displayen visar inte mycket av den. Här hade vi gärna sett större möjligheter att ställa in vad som ska visas, men det går tyvärr inte.
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 är väldigt billig för vad den gör. Den mäter saker som vikt, vatten och muskelmassa hyfsat korrekt, men verkar ha problem med fettmätningen. Samtidigt är uppkopplingen enkel och appen både halvdåligt översatt och ganska låst. Det blir helt enkelt lite att du får vad du betalar för med Xiaomis personvåg.
Bra pris hos:
Omron HN-289 är av den gamla skolans personvågar, men modernt designad. Det är helt enkelt en modernt designad personvåg med glasskiva över hela den övre delen, där endast loggan och en liten display sticker fram.
Vårt exemplar är av den silvriga varianten, vilket i praktiken betyder att glasskivan är frostad med en lätt silverton under. Den bastanta glasskivan gör att hela bygget känns stabilt, även om fötterna rasslar lite när den placeras på golvet.
Klagar på batteriet
Vågen i sig är som sagt väldigt enkel. Du ställer dig på den och den visar stora och tydliga siffror över din vikt. Något mer avancerat gör den inte anspråk på att klara av och därför bör den heller inte jämföras med betydligt dyrare vågar med fler funktioner.
Däremot verkar den inte riktigt tycka om sin uppgift alla gånger. Bara någon vecka efter invigning möts vi av texten ‘Lo’ på displayen, som indikerar låg batterinivå. Taskiga batterier vid leverans kan hända den bästa, i med nya alltså. Dock upprepas samma sak efter en till två veckor igen. Vid tredje batteribytet (och rengöring av batteripolerna) låter vi det vara och kan snabbt konstatera att vågen helt enkelt gör så när den känner sig lite morgontrött. Vänta ett ögonblick och ställ dig på vågen igen så visar den vikten utan att klaga på batteri.
Visar inte rätt vikt
Oavsett hur fräscha batterier som vi satt i vågen är däremot det största problemet att tidigare nämnda morgontrötthet även påverkar resultatet. Någonstans kring var tionde invägning sticker iväg med flera kilo uppåt eller nedåt. Lösningen är densamma som för batterierna, gå av och ställ dig igen så har det löst sig. Samtidigt är detta väldigt störande.
Omron HN-289 är en lite, snygg och välbyggd våg som knappast är problemfri trots enkelheten. Vad som påverkar batterivarningen och de felaktiga invägningarna är svårt att säga, men de händer alldeles för ofta för att vi ska vara nöjda med en så pass enkel våg.
Bra pris hos:
Fitbit Aria Air är mest till för dig som redan använder någon av Fitbits olika aktivitetsband eller smarta klockor. Medan det går att dela vikten som loggas i appen till andra tjänster är det, såklart, i första hand tänkt som ett komplement till din huvudsakliga Fitbit.
Uppkopplingen mot appen är enkelt fixad på samma sätt som du lägger till ett nytt aktivitetsband. Vågen pratar bara över bluetooth, vilket innebär att telefonen måste vara nära och ha appen öppen för att den ska registrera något. Samtidigt är det enkelt att dela vågen med andra i hemmet som använder Fitbit och eftersom appen måste vara öppen vid invägning är det aldrig någon fråga om vems viktdata som loggas.
Bara vikt
Själva vågen är en relativt anonym historia som borde kunna smälta in i de flesta badrum ute i stugorna. Fitbit själva påstår att batterierna (3 stycken AAA) ska räcka i ett halvår, vilket känns rätt kort sett till uppkopplingen och vad som mäts.
Medan vågen har varit väldigt stabil i drift under vår testperiod och faktiskt aldrig spårat ur och börjat visa tokiga siffror känns den ändå lite väl enkel. Fitbit själva skryter gärna om att den “mäter” BMI också, men det är ju snarare en trubbig matematisk formel än en mätning med sensor. Någon fettprocent eller liknande finns inte, samtidigt som priset på vågen är rätt högt.
Det gör att du måste vara en rätt inbiten Fitbit-användare för att se poängen med Fitbit Aria Air – och även då är prislappen ganska svår att svälja.
Omron BF511 är en diagnostisk våg som mäter din vikt, BMI, fettprocent, vätskemängd och muskelmassa. Upp till 4 användare kan läggas in för användning av vågen. Just antalet användare känns riktigt snålt eftersom du ställer in den biten med knapparna på enheten. De vågar som automatiskt gissar sig till vem som står på den (och oftast har rätt) klarar oftast det dubbla eller mer utan problem.
Handtag med sladd
Omron BF511 är en rätt udda historia om du är van vid vanliga personvågar som du mer eller mindre bara ställer dig på. Vågen i sig är ganska stor och tung. Den är dessutom uppbyggd av riktigt knarrig plast - knappast förtroendeingivande.
På vågen återfinns fyra metallplattor som utgör den ena halvan av mätningen. Hela vågens främre del är menad att kunna kopplas loss. Den sitter fast med utdragbar sladd och innehåller två handtag med ytterligare metalldelar för mätning samt display och knappar.
Att komma igång mer eller mindre kräver manualen för att göra de grundläggande inställningarna för olika användare. Knappast logiskt alltså. Vid varje invägning får du sedan ställa in manuellt vem som ställer sig på den.
För att allt ska fungera som det ska har du en längre checklista att följa. Barfota på metallplattorna, inte för blöt (som nyduschad), handtagen ska hållas på ett speciellt sätt, armarna i en speciell vinkel och så vidare. Det är helt enkelt väldigt seriöst, något som i alla fall inledande är förtroendeingivande… om än rätt bökigt.
Mätningar åt alla håll
Utöver att visa alla mätresultat kan du även titta på dem i efterhand och göra en, alldeles för enkel, jämförelse med tidigare resultat. Navigeringen är ständigt ologisk, vilket gör att du knappast känner dig inbjuden att använda den funktionen.
Wifi och hela kopplingen mot omvärlden saknas, vilket å andra sidan inte är Omrons poäng med denna våg. Samtidigt hade det gjort historik betydligt enklare att följa.
Men hur funkar den då? För det mesta håller sig de mätningar vi kan kontrollera på annat håll inom rimliga värden. Samtidigt gäller det att du har någorlunda koll på den biten redan från start. Detta eftersom vågen väldigt ofta ger helt missvisande värden, trots att vi följer alla instruktioner.
Ställer vi oss på den fem gånger på följd är det alltid en eller två gånger som den får för sig att vikt, fett eller vattenvärdena är helt åt skogen, medan den övriga gånger visar korrekt resultat. När den sticker iväg är det dessutom rejält, med tio-tjugo procentenheter högre fettprocent än vad som är korrekt. Sådana mätningar sparas såklart också, vilket knasar till historiken.
Tanken och viljan med Omron BF511 är väldigt god. Men det extremt billiga bygget i kombination med jobbigt gränssnitt och stundtals helknäppa värden gör det helt enkelt inte till en bra produkt.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi testar alla våra produkter själva och använder dem som de är tänkta i vardagen. Varje våg har ställts in med profiler, nättjänster och värden efter tillverkarens instruktioner och har sedan använts dagligen under minst en månads tid. Testpersonerna har bestått av två vuxna och ett mindre barn, plus sporadiska mätningar av intresserade besökare. Flera vågar har använts vid samma invägning för att se om och i så fall hur de skiljer sig åt.
Samtidigt har en separat våg som inte finns med i testet använts som referens. För de vågar som kör fettmätning har de dels jämförts med andra personvågar som gör samma sak, kombinerat med åtminstone en kalipermätning per våg som referens.
I testet har vi värderat följande tre faktorer tyngst:
Användning: Är det bara att ställa sig på vågen eller behöver du göra något annat? Hur enkelt är det att ställa in olika specialfunktioner?
Exakthet: Vågens värden har kollats mot flertalet andra modeller för att se så att den klarar sin huvuduppgift. Här är det även viktigt att den mäter rätt så ofta som möjligt, utan att få för sig att sticka iväg med en felmätning.
Byggkvalitet: Eftersom det är en maskin som är gjord att stå på är det viktigt att den är välbyggd och känns förtroendeingivande. Knarrig plast är knappast något önskvärt.
Utöver det har vi även tagit hänsyn till vågens design och eventuella specialfunktioner. Därefter har vi vägt samman alla resultat och ställt dessa mot vågens pris. Genom detta har vi betygsatt varje personvåg utifrån hur prisvärd den är.
Fler tester av badrumsprylar
Fler tester av elektronikprylar i hemmet
Fem tips till dig som ska köpa Personvågar
Oavsett om du vill ha en våg för att följa viktuppgång i takt med att du börjat lyfta skrot för att bygga muskler eller om du vill hålla koll på formen av andra skäl så finns det numera en hel uppsjö av personvågar att välja ibland. Här kan du finna råd kring vilka funktioner som känns så pass viktiga för dig att det är värt att betala lite extra, eller tvärtom, om du vill ha en mer klassisk badrumsvåg.
1. Analog eller digital?
Jo, det både finns och säljs analoga personvågar fortfarande. Alltså såna som inte drivs på batteri och har display.
Beroende på dina behov kan en sådan fungera utmärkt även idag. Fördelen är såklart att du aldrig någonsin behöver byta batteri i den. Nackdelen är att det kan vara lite svårt att avläsa resultatet, särskilt om du ska ner på decimalerna.
En digital våg är å andra sidan vanligast idag. Även om du får byta batterier lite då och då har de fördelen att, oftast, ha en betydligt mer lättläst display. På så vis blir det aldrig otydligt vad vågen faktiskt visar.
2. Bara vikt eller diagnostisk våg?
Nästa steg är att bestämma dig för hur digital vågen ska vara så att säga. Enklast möjliga är att personvågen visar din vikt rätt och slätt och inget mer.
Steget efter det kallas för diagnostiska personvågar. Då får du ställa dig på vågen utan strumpor, varpå en svag elektrisk impuls skickas genom kroppen och tillbaka till vågen. Oroa dig inte, det är inget som känns eller påverkar eventuella pacemakers och liknande.
Vad signalen gör är att mäta motståndet i kroppen för att analysera hur mycket av din kroppsvikt som består av vad.
De enklare diagnostiska vågarna mäter vikt och fettprocent, alltså hur stor del av kroppsvikten som är fett. Ofta brukar BMI finnas med där också, men då det baseras på längd och vikt krävs knappast någon diagnos för att räkna ut det.
Vidare från det finns det olika nivåer av mätvärden som du kan få fram. Vatten, muskelmassa och benvikt är vanligast. Medan vattenmängd och muskelmassa kan vara intressant kommer knappast vikten på dina ben att ändras speciellt mycket.
Beroende på våg kan du även mäta saker som puls, stressnivåer och liknande.
Varför ska du mäta allt sånt här då? Just fettprocenten kan vara intressant för att bättre avgöra hur din vikt ligger mot eventuell övervikt. BMI är som bekant ett otroligt trubbigt verktyg för sånt och att mäta fettprocent är lite mer träffsäkert. Här kan du läsa mer om BMI, hur man räknar ut det, vad det betyder och också läsa om vilka andra faktorer som spelar in när du värderar ditt BMI; https://aktivtraning.se/viktminskning/bmi-raknare-lar-dig-att-forsta-ditt-bmi
Övriga mätvärden kan vara intressanta att mäta någon gång ibland, men knappast flera gånger i veckan.
3. Uppkopplad våg eller inte?
I dagsläget är det nästan så att personvågar som mäter mer än din vikt är uppkopplade på ett eller annat sätt.
Men vi börjar från början. Varför? Grundläggande handlar det om att kunna följa din viktkurva över tid på ett enkelt sätt. Istället för att manuellt skriva upp vikt och annan data gör en app det åt dig. Dels kan den typen av data lämnas till en läkare om så behövs, men du kan också använda det själv för att se hur olika livsval påverkar din vikt. De flesta uppkopplade personvågar går även att koppla samman med andra tjänster, exempelvis för träning eller logg av kost. På så vis kan du få lite mer av en helhetsbild över hur det du gör och äter hänger ihop med din vikt.
När det kommer till själva uppkopplingen finns det två tekniker:
- Bluetooth. Inte den vanligaste tekniken, men förekommande. Pratar direkt med din telefon och kräver oftast att tillhörande app ska vara öppen och igång på telefonen för att funka. Vågar med Bluetooth funkar oftast bäst om det bara är du som ska använda vågen.
- Wifi. Det vanligaste sättet att koppla upp en våg idag är via hemmets wifi-nät. All insamlad data synkas snabbt upp till vågens webbtjänst och sen kan du titta närmare på det antingen i appen eller via webben när du känner för det.
De flesta smarta vågar (som uppkopplade vågar kallas) är dessutom ganska bra på att avgöra vem det är som väger sig och brukar utan större problem kunna hålla isär alla familjemedlemmar utan att du egentligen behöver göra något.
4. Håll koll på tjänsterna
Apropå uppkopplade och smarta vågar, håll gärna lite koll på vilka vågar som pratar med vilka tjänster. Det är särskilt viktigt om du redan använder exempelvis en pulsklocka för din träning och vill kombinera den typen av data med din vikt.
Ett exempel är personvågar från Xiaomi, vars data är helt och hållet låst till Xiaomis app. Xiaomis vågar är superbilliga, men just inlåsningen är lite av priset du betalar för det. Om du har ett aktivitetsband från Xiaomi funkar de såklart bra ihop, men det går inte att kombinera med exempelvis Myfitnesspal för att logga kost separat exempelvis.
Ett slags mellanläge är Fitbit och Garmin. Deras tanke är såklart att du köper en pulsklocka, aktivitetsarmband eller cykeldator från dem och kombinerar det med en våg från dem. Men de erbjuder även en viss kontakt med omvärlden för att synka ut data, exempelvis till Myfitnesspal och Strava.
I den andra änden när det kommer till mer öppna tjänster har du Withings, som var en av de första att lansera uppkopplade personvågar. Deras tjänst pratar med allt och alla egentligen.
Eftersom en uppkopplad våg kan kosta en slant är det värt att åtminstone ägna den här biten en tanke. Är du märkeslojal mot enbart Garmin exempelvis spelar det ju inte så stor roll om du väljer en Garmin-våg. Men har du en lite mer blandad flora av prylar för att hålla koll på aktivitet och hälsa är det värt att ha i åtanke.
Samma sak gäller såklart om ni är flera i hushållet, som kanske vill kunna kombinera sina viktdata med andra tjänster.
5. Håll koll på underlaget
Det händer att personvågar visar fel, oftare med digitala sådana än analoga. Det absolut vanligaste felet har egentligen inte med vågen att göra, utan vad den står på.
Ett jämnt och hårt underlag, det vill säga direkt på golvet, är vad du ska ställa vågen på. Undvik badrumsmattor och om du har kaklat golv är det en god idé att se till så att ingen av vågens fötter hamnat i en skarv.
Diagnostiska vågar har fler funktioner, vilket betyder fler öppningar för fel också. Att du ska vara barfota på dem för att de ska funka är en grundförutsättning, men det finns ett par saker som kan ställa till det ytterligare.
- Rengör vågen. Damm, kalkavlagringar och annat gunk fastnar lätt på ovansidan av vågen, där sensorerna sitter. Det kan lätt leda till tokiga avläsningar, så se till att hålla den ren.
- Fukta fötterna. Diagnostiska vågar bygger på elektriska impulser. Knastertorra fötter leder ström sämre än något fuktade sådana helt enkelt.
- Drick ett glas vatten. Är du uttorkad i allmänhet brukar impedansmätningen i smarta personvågar mäta galet, ofta ganska rejält också. Drick ett glas vatten och vänta med att väga dig en stund så brukar resultatet hålla sig mer inom rimliga nivåer.
Personvåg
Badrumsvågen, personvågen eller helt enkelt bara vågen, är en produkt som finns i mer eller mindre varenda hem idag. Den utgör en hjälpsam apparat som snabbt och enkelt visar om du håller dig på samma vikt som vanligt, frekventerat det lokala snabbmatshaket lite för mycket eller om din träning och diet ger rätt resultat.
I grund och botten är det en väldigt enkel maskin. Du ställer dig på en platta, plattan visar siffror och siffrorna kommer du antingen ihåg i huvudet eller antecknar där det passar dig. Tillhör du den senare gruppen, som antecknar i någon form av dagbok eller kanske en träningsapp, finns det flera sätt att göra invägningen mer intressant.
Mer än bara vikt
Även om du kan betala för design är det ofta fler funktioner som tillkommer när en våg kostar lite mer:
BMI:
Allra mest grundläggande är BMI-uträkning, Body Mass Index, som är ett grovhugget och enkelt sätt att beräkna över-/undervikt med hjälp av vikt och längd.
Fettmätning:
Nästa steg är fettmätning, något som sker via så kallad bioimpedans. Där skickas en svag ström genom kroppen och genom att undersöka hur lång tid det tar för strömmen att färdas genom kroppen kan mängden fett beräknas (eftersom fett, muskler, vatten och ben har olika densitet och leder strömmen olika bra). Det är en av de vanligaste metoderna för att mäta fett och den allra enklaste. Medan medicinska verktyg eller en kalipermätare kan ge mer exakta värden brukar en våg med fettmätning ge ett hyfsat riktärde. Värt att tänka på är att faktorer som träning eller uttorkning lätt kan sätta den typen av mätning ur spel, så det gäller att vara noggrann för att det ska fungera.
Bioimpendans:
Steget efter det är att med hjälp av bioimpedansen mäta fler värden i kroppen, som hur mycket kroppens ben, muskler och vatten väger. Utöver vattenmängden är det värden som antingen ändras långsamt (muskler) eller inte alls (ben), men som samtidigt kan vara intressant att ha koll på om du väl fastnat för att logga dina kroppsvärden.
Intelligens
Ett annat spår som tillkommit för personvågar under de senaste åren är smarthet, eller helt enkelt en uppkopplad våg. Vågen skickar då alla sina data, via antingen bluetooth eller wifi, till en app i mobilen och en tjänst på internet.
På så sätt behöver du inte komma ihåg eller skriva ner siffrorna själv och du får dessutom snygga grafer över hur dina värden sett ut över tid.
Värt att nämna är att vissa tillverkare gärna låser in sig till sin egen app och sin egen tjänst och om du redan använder en app för att logga din kost eller träning kan det vara värt att undersöka vilka vågar som kan kommunicera med den.
Utgångna produkter
Garmin Index Smart Scale är en pålitlig personvåg, och kör du en pulsklocka eller aktivitetsmätare från Garmin ligger såklart företagets egen våg nära tillhands för att komplettera upplevelsen. Det är samtidigt med just Garmins app du får ut mest av vågen, eftersom det är relativt snålt med delningsmöjligheter till andra tjänster.
Vågen i sig har däremot det mesta som går att önska sig. Genom bioimpedans mäter den fett, muskler, vatten och benmängd i kroppen på dig, tillsammans med vikt och BMI. Under vår testperiod levererade vågen stabila mätvärden genomgående och stack i stort sett aldrig iväg med några konstiga felmätningar.
Trots sina många mätvärden går en vägning ganska fort att genomföra.
Den känner igen dig
Vågen i sig sticker knappast ut i sin design, men känns välbyggd och framför allt oväntat bastant. Skärmen har ganska låg upplösning, men är samtidigt väldigt lättläst.
En kul funktion som Garmin knappast är ensamma om, men som underlättar användningen, är att den automatiskt klurar ut vem det är som ställer sig på vågen av de användare som är ansluten till den. En enormt smidig funktion som gör handhavandet enklare.
Koppla upp dig till Garmins tjänster
Vågen i sig är inget utan kopplingen till Garmins app och webbtjänst och här finns det ovanligt mycket att gå på.
Grundinställningarna gör du genom att para vågen med appen genom Bluetooth (som du kan fortsätta använda om så önskas), där du även ges möjlighet att ansluta via wifi. Eftersom Garmin gjort träningsklockor väldigt länge har de även koppling med ANT+ till en sådan enhet. Den överföringstekniken hittar du vanligtvis mellan pulsklocka och ett pulsband, men det är kul att se möjligheten även här.
Väl parad med appen kan du se alla mätvärden och få grafer över dem.
Tränar du med en Garmin-klocka blir dina data mer heltäckande (särskilt om du även loggar kost) och det är där vågen lyser som starkast. Som sagt blir det även en nackdel, då det är rätt snålt med andra tjänster som vågen kan kopplas till.
Allt som allt är Garmin Index en riktigt bra och funktionsfylld våg. Priset är ganska högt, men du får samtidigt funktioner som matchar det, åtminstone om du samtidigt använder Garmins övriga produkter.