Kaffebryggare: 15 modeller i test
Är kaffe ditt livselixir eller bara något du bjuder dina gäster på? Vilken egenskap är viktigast på listan – snygg design eller gott kaffe? Kanske båda delarna? Här har vi testat kaffebryggare från tillverkare som Moccamaster, Wilfa och OBH Nordica i syfte att hjälpa dig att hitta rätt modell för just dig. För att bli Bäst i test-vinnare ska kaffemaskinen framför allt göra ett riktigt gott och hett kaffe, vara enkel att använda och gärna vara en fröjd för ögat på sin plats i köket.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Kaffebryggare
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Alla tester är utförda av kaffeentusiaster i vanliga hem, på det sätt som produkterna är avsedda att användas. Alla i panelen har goda kunskaper om kaffe och bryggning och kraven på produkterna var höga sett till såväl design och teknik som själva kafferesultatet. Vid bryggning användes bland annat Arvid Nordquist Eco samt Zoegas Hazienda, 60 gram kaffe per liter vatten (75 gram kaffe till 1,25 liter och 30 gram för 0,5 liter). I vårt test har vi utvärderat följande kriterier till grund för vårt omdöme:
Smak: Viktigast i testet var kaffesmaken, vilken bedömdes med blindtest och flera testpersoner. Vi undersökte om två koppar smakade lika bra som vid bryggning av en hel kanna och om det fanns något avvikande i smaken.
Temperaturer: Såväl bryggtemperatur som varmhållningstemperatur mättes och kontrollerades både direkt efter och 15 minuter efter avslutad bryggning. Blev det tillräckligt varmt? Hur bra är varmhållningen när kaffet är klart?
Kvalitet och design: Hur är användarvänligheten sett de funktioner som finns? Vilka smarta designlösningar ger en bättre funktion i bryggningen? Hur är kvaliteten? Vilka material har använts?
Användarvänlighet: Är det lätt att använda bryggaren? Kan man enkelt läsa av de olika måttenheterna? Stängs den av automatiskt? Hur fungerar det med varmhållning, droppstopp, rengöring och avkalkning?
Bryggtid: Hur snabbt brygger den? Bryggtiden mättes både för 0,5 liter och 1 liter. Vi räknade bryggningen som avslutat där det var ungefär två sekunder mellan varje droppe.
Alla omdömen har sedan vägts mot priset på produkten för att få ett betyg och utefter det har vi satt samman nedanstående lista. Detta gör att en produkt som har ett lägre pris kan få ett högre totalbetyg än en dyrare modell.
1. Wilfa Svart Performance WSPL-3B → BÄST I TEST KAFFEBRYGGARE
Fantastisk kaffebryggare som brygger ett närmast perfekt kaffe
Wilfa Svart Performance är en riktigt bra kaffebryggare med avtagbar vattenbehållare som enkelt går att ta loss, fylla upp och som även kan diskas i maskin. Designen är stilren och snygg med en snygg matt yta, och kommer garanterat pryda sin plats i vilket kök som helst.
Avtagbar behållare ger fräscht kaffe
Precis som med flera andra av Wilfas modeller uppskattar vi designen med avtagbar vattenbehållare i Wilfa Svart Performance WSPL-3B. Att alltid använda kannan för att fylla upp vatten och hälla i behållaren gör att det följer med lite avlagringar av gammalt kaffe som till slut kommer märkas på smaken. Genom att alltid använda fräscht vatten blir kaffet bättre och systemet renare och på den här modellen pumpas den sista skvätten vatten ut istället för att hamna i den första slurken i nästa bryggning. Spridningshuvudet fördelar vattnet över hela kaffefiltret, i en temperatur på 96 °C. Bryggningen sker nästan ljudlöst, och de dubbla väggarna i filterhållaren håller värmen bra. Alla delar är lätta att ta loss och sätta på plats, dock stör det oss en aning att kaffesumpen hamnar hela vägen upp i locket vid bryggning av en hel kanna.
Droppstopp kan orsaka översvämning
Det inställningsbara droppstoppet riskerar att leda till översvämning om man inte lär sig funktionen ordentligt, och krånglet med droppstoppet är även den största anledningen till att Wilfa Svart Performance WSPL-3B inte kammar hem full pott.
Förutom detta finns det ingenting att klaga på, det här är en riktigt bra kaffebryggare som gör ett väldigt gott kaffe nästan helt ljudlöst. Dessutom har de fem års garanti och en snygg design som gör kaffemaskinen till en njutning även att se på.
Bra pris hos:
2. Wilfa Svart Precision WSP-2A → BÄSTA PREMIUMVAL
Kaffebryggare som i flera steg leder dig fram till ett riktigt välsmakande kaffe
Wilfa Svart Precision WSP-2A gör ett otroligt välsmakande kaffe tack vare sin höga bryggtemperatur och sin smarta lösning med vattenbehållaren. Med nymalda banor och den här kaffebryggaren får du ett utomordentligt kaffe.
Termolock och hållare för termofilter
Den höga och jämna bryggtemperaturen uppnås bland annat av dubbla lager i locket och filterhållaren, så att värmen stannar på plats under hela bryggprocessen. Det gör att smaken får utvecklas på bästa sätt och tack vare att det går att justera droppstoppet manuellt kan man få vattnet att rinna igenom precis i den takt man själv önskar (glöm bara inte att öppna upp innan det hinner bli översvämning).
Till skillnad från många andra kaffebryggare tar man på den här modellen loss vattentanken och fyller den, istället för att hälla över vatten från kannan. Det gör att vattnet blir fräschare och eliminerar även risken för att få med avlagringar från kannan. Tanken har måttanvisningar för vattnet och även för rekommenderad mängd kaffepulver i förhållande till vattnet. I slutet av varje bryggning pumpas den sista skvätten vatten ut för att inte hamna i den första delen av nästkommande bryggning.
Snygg och smart kaffebryggare
Det här är en kaffebryggare i snygg och innovativ design med mjuka former. Trots den väldesignade looken kan sumpen rinna upp och slå i locket när man brygger en hel kanna, och även om det inte är svårt att skölja av locket så känns det som en onödig miss. Det blir även lite varmt på höljet vid bryggning. Inte så att man bränner sig, men det känns som att det hade kunnat undvikas.
Sammantaget så är Wilfa WSP-2A testets dyraste kaffebryggare men den ger också användaren en riktigt bra kaffeupplevelse.
Bra pris hos:
3. Philips HD 7546 - termoskanna → BÄSTA BILLIGA KAFFEBRYGGARE
Kompakt kaffebryggare som brygger direkt ner i praktisk termoskanna
Philips HD 7456 är en rejält prisvärd kaffebryggare som brygger direkt ner i en termoskanna. Att kaffet direkt hamnar i en termoskanna vid bryggningen gör att kaffet hålls varmt vilket minskar risken för svinn, dessutom spar det energi då man slipper varmhålla plattan i efterhand. Att kaffebryggaren stänger av sig själv direkt när bryggningen är klar är också ett plus. Termoskannan håller värmen bra, direkt efter bryggning är kaffet 87°C, en kvart senare mäter vi temperaturen till 85°C och ytterligare två timmar senare är temperaturen 78°C.
Kaffebryggare i snygg och enkel design
Med sitt borstade rostfria stål och den eleganta svarta plasten känns Philips HD 7456 som en kaffemaskin som passar fint in i de flesta moderna kök. Den har inte särskilt många extrafunktioner, vilket inte heller är något vi saknar. Det är lätt att avläsa mängden vatten på framsidan och snabbt fylla på för rätt antal koppar. På framsidan sitter även på- och avknappen, och tittar man på sidan så sitter huvudbrytaren där.
Det är lätt att ta bort filterhållaren genom att lägga ner den åt sidan och sedan lyfta den uppåt samtidigt som man tar bort den från gångjärnet. Den kan även diskas i diskmaskin vilket är en fördel. Vill man få ännu bättre smak så gör det skillnad att använda nymalda bönor vid bryggningen.
Gott kaffe som håller värmen länge
Med Philips HD 7456 får man ett välsmakande kaffe som även efter två timmar i termoskannan har såväl bra temperatur som smak. och har med sin kaffebryggare med termos träffat mitt i prick. Med tanke på vilken prisklass den ligger i blir omdömet riktigt bra och förutom en hedrande tredjeplats i testet så utses den även till bästa billiga kaffebryggare.
Bra pris hos:
Moccamaster har under flera årtionden varit en väldigt populär och omtyckt kaffebryggare och det är lätt att förstå varför: den är både snygg och brygger väldigt gott kaffe. Att många hängivna kaffeälskare använder Moccamaster Automatic, säger en hel del.
Brygger på hög temperatur
Vattnet är 96 grader varmt när det sprids över kaffet genom det breda utloppsrörets många hål, och i mitten av filtret visar vår termometer 92 °C. Smaken på kaffet blir mjukt och gott och är helt utan den otrevliga beskan som vissa bryggare kokar ihop. Moccamaster har fem års garanti, men om du registrerar ditt köp på Moccamasters hemsida får du ytterligare 5 års garanti, men med tanke på den goda byggkvaliteten kommer du troligtvis inte behöva nyttja den totalt tio år långa garantin.
Moccamaster Automatic är en avskalad maskin när det kommer till funktioner. Maskinen brygger ditt kaffe snabbt: en halv liter är klar på ganska precis 3 minuter. Droppstoppet fungerar utan anmärkning och det är lätt att lyfta bort filterhållaren och locket i ett stycke.
Knapp för varmhållningsfunktion
Det finns två knappar, en som sköter på- och avfunktionen och den andra för att hålla värmen efter avslutad bryggning. En full kanna kaffe hade temperaturen 81 °C efter en kvart. Efter 40 minuter stängs Moccamaster Automatic av automatiskt - perfekt för den morgontrötte som ibland måste dubbelkolla om man kommit ihåg att slå av bryggaren. Det är lätt att se hur mycket vatten man fyller på i behållaren och sladden har en generös längd, vilket gör den lättplacerad.
Vill du kunna brygga riktigt bra kaffe, struntar i en massa överflödiga kringfunktioner, men samtidigt gärna har en bryggare som ser snygg ut på bänken, är Moccamaster Automatic ett säkert och bra val.
Bra pris hos:
5. Melitta Aroma Signature DeLuxe
Prisvärd kaffebryggare som gör väldigt gott kaffe och har belysning i vattentanken
Melitta Aroma Signature DeLuxe bjuder på ett välsmakande kaffe som är både välbalanserat och aromatiskt. Många av testpersonerna utsåg det här kaffet till favorit. Den lite kantiga designen är en tydlig flirt med det retro köket och kaffebryggaren känns överlag väldigt gedigen och av hög kvalitet. Melitta Bentz är kvinnan vi har att tacka för dagens bryggning med filter, och det är inte svårt att förstå att det här företaget gör högkvalitativa produkter.
Signalerar när kaffet är klart
Kaffemaskinen låter dig veta när bryggningen är klar genom att skicka ut en liten ljudsignal, en smart funktion men vi hade önskat en lite trevligare ton då signalen faktiskt är på gränsen till irriterande. Om man stör sig för mycket går det att avinstallera funktionen. En funktion som vi däremot tycker om är den LED-lampa som tänds i vattenbehållaren så att man lätt ser hur mycket vatten som mätts upp, även i ett mörkt kök.
Diskmaskinståliga delar
Det går att ta loss och diska alla lösa delar i diskmaskinen vilket är en klar fördel när det kommer till rengöring. Däremot så behöver man genomgå en lite omständlig procedur för att ta loss filterhållaren. Istället för att bara vrida spridningsarmen åt sidan för att kunna fylla på kaffet så behöver man först lossa filterhållaren med en knapp och placera den åt sidan. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Melitta Aroma Signature DeLuxe är en prisvärd kaffemaskin som är både snygg och gör gott kaffe. Den som letar efter en kaffebryggare som levererar en både levande och fräsch arom är det här en modell att kolla noga på.
Bra pris hos:
OBH Nordica Blooming ger ett kaffe med riktigt bra smak och som det hörs på namnet har det med kaffets blomning att göra. Dessutom brygger kaffebryggaren klart på samma tid som testets vinnare!
Otroligt god smak på kaffet
Vad är då blooming? Jo, först blöts kaffet ner under en minut för att sedan vila från bryggningen i 35 sekunder. Bryggningen återupptas sedan automatiskt. Bloomingen gör att koldioxid frigörs från kaffepulvret och vi kunde faktiskt känna skillnad i smak med den här metoden. Totalt tar det sju minuter att brygga en hel kanna på 1.25 liter, en minut längre än vanligt. I ett blindtest har panelen svårt att känna skillnad på resultatet jämfört med klassikern Moccamaster.
Sumpen hamnar i locket
På minussidan hittar vi det manuella droppstoppet som fler än en gång gjort att vi råkat svämma över kaffefiltret under bryggningen. Dessutom svämmar kaffesumpen upp i locket när vi brygger en full kanna, vilket är irriterande. Att det är onödigt svårt att få bort det jättestora klistermärket som placerats allt för synligt hamnar också här. Vi hade även gärna sett att det gick att ha varmhållning på plattan för att kaffet inte ska bli bittert efter en stund om det står kvar på plattan.
Efter 40 minuter slås maskinen av automatiskt och den snygga glaskannan kan diskas i maskin vilket är ett stort plus. Totalt sett är OBH Nordica Blooming en kaffebryggare som testpanelen är mycket nöjda med. På kort tid brygger den en god kanna kaffe som blir ännu godare med bloomingfunktionen.
Bra pris hos:
7. Sage the Precision Brewer SDC 400
Högkvalitativ kaffebryggare som både kan brygga väldigt lite – och väldigt mycket – kaffe
Sage the Precision Brewer är en kaffebryggare som kan brygga från 150 ml till 1.8 liter. Den kan även göra kallbryggt kaffe. Funktionen påminner mer om espressomaskin-hållet, och färdigställer kaffet med en snällt brummande ljud.
Hög användarupplevelse och god kvalitet
Det märks att den här kaffemaskinens är av hög kvalitet och användarupplevelsen är hög. Även om en full kanna kaffe på 1.8 liter väger närmare två kilo så är det inget som känns i handtaget när du lyfter kannan efter fullföljd bryggning. När man packar upp maskinen är det viktigt att läsa manualen då det krävs en del förberedelser, bland annat ska vattenfiltret blötläggas innan användning och vattnets hårdhet ska ställas in. Det går att använda två olika filterstorlekar och det medföljer tio stycken i papper, samt ett återanvändningsbart skålfilter som tyvärr släpper igenom lite sump vid bryggning.
Blooming-funktion skapar gott kaffe
Med funktionen blooming tar maskinen en liten paus efter att kaffet blötlagts, vilket ger en fördjupad smak. Sage the Precision Brewer kan enkelt brygga såväl 1.8 liter som endast en kopp kaffe, och det går även att brygga Cold Brew – ett kallbryggt kaffe som görs över natten. Köper du till extra tillbehör kan du även servera Pour Over-kaffe. Med ECBC-godkända Sage the Precision Brewer får du en kaffebryggare som gör precis vad den ska – levererar ett riktigt gott och välbryggt kaffe. När den bara gör en kopp eller en mindre mängd kaffe blir det riktigt bra. Tack vare att det går att nörda ner sig rejält i de olika funktionerna kan man snabbt och enkelt brygga kaffe både till sig själv eller till det stora kalaset.
Bra pris hos:
8. Electrolux Explore 7 E7CM1-2GB
Kaffebryggare som brygger snabbt och ger en wow-känsla i sin design
Den först reaktionen från testpanelen var något i stil med “oj, vad fin den är!”. Och Explore 7 från Electrolux pryder onekligen sin plats på köksbänken med sin snygga matta design och genomtänkta detaljer. Att bara vara snygg funkar dock inte – men som tur är gör den även väldigt gott kaffe, dessutom på kort tid.
Snabbast i testet
För att kaffet ska bli bra är det viktigt att hastigheten på bryggningen är snabb. Detta är faktiskt den snabbaste kaffebryggaren i testet och brygger en liter på fem minuter. Bryggningen sker relativt tyst. För att maximera smaken på kaffet har Electrolux tillverkat en sked med en speciell konform som man ska trycka ner i kaffet för att få en bättre blomning vid bryggningen. Skillnaden är inte så väldigt stor, men enligt testpersonerna är det till det bättre. Aromaknappen som får vattnet att pulsera ner ger också en bättre smak.
Kan inte placeras var som helst
För att öppna filterhållaren svängs den ut åt vänster vilket gör att kaffemaskinen inte kan placeras hur som helst i köket, så man behöver se över vilket utrymme som finns innan köp. Insatsen lyfts ur med ett smalt handtag och kan bara sättas på plats åt ett håll, så ibland får man vrida den för att få rätt. Vattenhållarens lock öppnas med gångjärn och är platseffektivt. I övrigt är det inte mycket att tänka på när det kommer till att använda Explore 7.
Sammanfattningsvis känns det som att Electrolux har gjort ett bra jobb när de har tagit fram den här kaffebryggaren. På kort tid får man ett välsmakande kaffe med en bra smak som inte gör någon besviken. Att den dessutom är snygg och pryder vilket kök som helst med sin design ger så klart extra pluspoäng.
Bra pris hos:
KitchenAid har ett uttalat estetiskt uttryck som direkt för tankarna till 50-talets USA och för många är köksassistenter i stort sett synonymt med KitchenAid. Märket har tagit med designen till sin kaffebryggare (5KCM1209), men inte riktigt nått hela vägen fram med den typ av byggstandard man vant sig vid genom deras bakmaskiner.
Kaffebryggare med stor bryggkapacitet
Kaffebryggaren från KitchenAid har en rejäl kanna som rymmer hela 1.7 liter kaffe. Kannan är utrustad med en hällpip som minimerar risken att drälla markant - kannan är faktiskt riktigt bra att hälla ur, trots sin storlek. Tyvärr innebär pipen att det är svårt att hälla ur de sista dropparna kaffe eller vatten då man diskar, med andra ord behöver man vara lite uppmärksam så man inte startar en ny bryggning med en skvätt gammalt kaffe eller vatten i botten av kannan.
Medan KitchenAids kaffebryggare utseendemässigt har hämtat inspiration från köksassistenten, är detta en maskin främst tillverkad i plast. Det både syns och känns att detta är en maskin som inte är fullt lika genomtänkt som sin stilförebild. Som exempel har ångan inte riktigt någonstans att ta vägen. Låter man kaffebryggaren stå stängd efter bryggning, samlas rejält med kondens under locket. Denna kondens droppar sedan ned i kannan när det är dags att brygga en ny kopp kaffe. I kombination med att kannan är svår att tömma på de sista dropparna, är detta något av ett omak.
Stor bryggare med effektivt droppstopp
Den löstagbara vattenbehållaren är också något av ett frågetecken. Hade det varit så att man kunde ställa in hur mycket kaffe som skulle bryggas och att vattnet därmed räckte till flera bryggningar, hade det känts klokt med en löstagbar vattenbehållare. Men eftersom denna bryggare använder allt vatten man häller upp, har testpanelen lite svårt att förstå syftet med en. Guiden som finns tryckt på sidan av tanken, angående hur mycket pulver som ska användas till olika koppar, stämde inte alls överens med våra testares smakpreferenser - nästan den dubbla mängden kaffe gick åt.
KitchenAids kaffebryggare bjuder dock på riktigt gott kaffe. Särskilt briljerar den om man använder sig av inställningen för extra styrka. Kaffet får en fyllig och rund smak och man slipper helt beskan, trots att bryggaren, enligt våra mätningar, faktiskt kokar kaffet på en lägre temperatur än vad som generellt sett rekommenderas. Ett flergångsfilter i guld ingår, men det går bra att använda vanliga filter om man hellre vill det. Droppstoppet är dessutom i toppklass - även om man glömmer ställa dit kannan i början av bryggningen, slipper man spill helt och hållet.
Bra pris hos:
10. Electrolux EKF7700W
Stilren och funktionell kaffebryggare med en kompakt och snygg design
Electrolux EKF7700 är en kaffebryggare som passar bra i det mindre köket tack vare sin kompakta design. Men den är inte bara lättplacerad och snyggt stilren, den gör även en väldigt bra kaffe.
Timer som fixar morgonkaffet
Det finns flera funktioner som vi uppskattar mycket, bland annat den digitala klockan som inte bara är upplyst och fyller en funktion när man behöver hålla koll på tiden. Den har även en smart timerfunktion som gör att du kan vakna på morgonen med en färdig kanna kaffe i köket. Totalt finns det fem knappar som styr de olika funktionerna, där det går att välja mellan olika styrkor och program. Behållaren för vatten är lätt att fylla upp, och har måttindikeringar på båda sidor. Det finns även nivåindikering på kaffekannan, men den är mer svåravläst på grund av den mörka väggen i bakkant.
Sprider effektivt doften av nybryggt kaffe
Den lite mindre designen av kannan gör att handtaget blir mest bekvämt för en person med mindre händer. Kaffebryggaren har såväl översvämningsskydd som droppstopp och det finns inga lösa delar som känns onödiga eller överflödiga. Det färdiga kaffet har en härligt rostad doft som drar åt det eleganta hållet, och ett inslag av kärvhet i sin intensiva smak. Electrolux EKF är en lättanvänd kaffebryggare utan krångel, det är bara att sätta igång med bryggandet. Att den dessutom har en timer är ett extra plus.
11. Braun KF 7120
Kaffebryggare i kompakt fyrkantig design som även har förvaring för koppar
Den kompakta och fyrkantiga designen på Braun KF 7120 gör den lättplacerad så länge det finns plats ovanför bryggaren när locket för vattentanken ska fällas upp. På framsidan är displayen med ett flertal knappar, samt klocka som även fungerar som timer.
Inbyggd funktion för uppvärmning av kaffekoppen
Medan du brygger kaffet kan du placera kopparna på den rostfria plattan ovanpå maskinen som då värms upp lite under bryggningen. Just materialvalet av rostfritt stål är ett plus då det ger en mer högkvalitativt intryck av maskinen jämfört med många andra budgetvarianter. Själva kaffekannan har fått en tidlös design och känns ordinär i jämförelse med andra kannor. Bland de många knapparna vid displayen finns bland annat den redan nämnda timerfunktionen, inställningar för olika bryggprofiler och funktion för att ställa in starkt kaffe samt vattnets hårdhetsgrad. Att ställa in olika bryggprofiler gör att det blir samma smak på kaffet som bryggs i 1-4 koppar som när man brygger en hel kanna.
Svårt att läsa av måtten
Det tar lite tid att vänja sig vid den något bökiga måttangivelsen som finns i form av en grön markering på insidan av vattentanken. På utsidan finns det inget som går att avläsa. Ska man göra färre än fyra koppar blir det svårt att få en korrekt uppmätning då måtten börjar på fyra koppar. Vattnet sprider sig okej i filtret även om mycket hamnar i mitten, men som tur är påverkar det inte smaken oavsett hur många koppar man brygger. Totalt sett är kaffebryggaren från Braun lätt att placera med sin bas på 20x20 centimeter, och den har flera bra funktioner som exempelvis val av smakprofil och förvärmning av koppar. Tyvärr är den lite långsam i sin bryggning och den otydliga måttangivelsen som gör att det är svårt att beräkna vattenmängd får också kritik från panelen.
12. Philips Grind & Brew HD7769
Smart kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn och tvådelad behållare för kaffebönor
Alla kaffeentusiaster brukar vara överens om att nymalda bönor är ett måste för att göra gott kaffe, och Philips HD7769 Grind and Brew gör precis vad den heter – maler och brygger. I den variant som testats finns det inte mindre än två fack för kaffebönor, för den som vill brygga olika sorter till olika tillfällen. Vill du hellre använda färdigmalda bönor så går det också fint.
Inbyggd timer fixar morgonkaffet
Att vakna till färdigbryggt kaffe är en härlig känsla som är lätt att uppleva med en kaffebryggare med inbyggd timer. Risken är dock att du vaknar redan när den startar på grund av den höga ljudvolymen när bönorna mals, något som man tyvärr oftast får leva med med en sådan här maskin. Den ger även ifrån sig ett lite för högt pip när man slår på och stänger av den. Designen är gjord så att värmen från bryggningen inte når behållarna med kaffebönorna, vilket är bra. Det är även lätt att fylla på vattenbehållaren trots den lilla öppningen, och måttangivelserna syns tydligt uppifrån.
Krångligt droppstopp men smart sladdslukare
När du hällt upp kaffe i koppen och ska ställa tillbaks kannan så är det svårt att få in den under droppstoppet utan att trycka så mycket att kaffet skvimpar över lite. En detalj som däremot endast var till glädje var att det går att rulla in den del av sladden inte behövs i maskinen, vilket gör att man slipper ta upp onödig plats på bänken. Men oavsett droppstopp och smarta sladdetaljer så är det ju smaken som är i fokus och där blir det tyvärr inte toppbetyg. Att priset på Philips Grind & Brew HD7769 är relativt högt kan lätt avfärdas med att det är en kaffekvarn och kaffebryggare i ett, men tyvärr blir inte resultatet så pass bra att det rättfärdigar priset. Den långa bryggtiden kombinerat med en låg bryggtemperatur på endast 88°C bidrar säkert till den något bittra smaken.
Bra pris hos:
13. Russell Hobbs retro
Snygg kaffemaskin för retroköket – men kaffet blir inte direkt i toppklass
Vill du ha en söt kaffebryggare med retrokänsla så kan du säkert få en ny favorit den här modellen från Russell Hobbs som går att få i rött, svart och gräddvitt. Vi packade upp den gräddvita i köket och kollade vad den gick för.
Snygg retro design men långsam bryggning
Det finns en liten urtavla och en kontakt för på- och av som verkligen ger en extra retro touch. Urtavlan startar på 40 minuter och räknar sedan ner tills den slås av. Efter tio minuter är kaffet klart, vilket får ses som i långsammaste laget. Kaffebryggaren har en smidig och lättplacerad storlek och är endast 33 centimeter hög – ända tills locket till vattenbehållaren ska öppnas. Då blir den plötsligt hela 20 centimeter högre vilket gör att den kan behöva dras fram om den står under en köksskåp. Den har många plastdetaljer, inklusive pinnen som ska hjälpa till att fördela vattnet över filtret. Vissa plastdelar känns tunna och klena, till exempel filterhållarens handtag.
Kaffet är inte direkt i toppklass
En snabb titt på prislappen avslöjar att detta inte är någon värstingmaskin ur kaffesynpunkt sett. Bryggningen tar lång tid vilket gör att kaffet hinner utveckla en bitter smak innan det är färdigbryggt. Det bildas dessutom mycket kondens på insidan av locket till vattenbehållaren, något att hålla koll på ifall det rinner ut och ner på ett känsligt underlag. Vissa andra detaljer känns betydligt mer genomtänkta, som att det finns ett litet fack att placera kaffemåttet i, och att det är enkelt att läsa av vattenmängden på maskinens bägge sidor. Sammanfattningsvis är det här en söt och rolig kaffebryggare i retrostil som förmodligen köps av retrofantasten snarare än kaffeentusiasten. Som extramaskin i båten eller i husvagnen kan den säkert göra sitt jobb, såvida den som dricker kaffet inte är så nogräknad på smaken.
Bra pris hos:
14. Smeg DCF02
Snygg kaffebryggare i ett retroutförande som passar dig med känsla för design
I samma stund som den här bryggaren från Smeg packas upp dras tankarna till en klassisk amerikansk diner och man blir sugen på att spela lite Elvis i högtalarna. Men räcker den snygga formen och de genomtänkta designerna för att det ska ses som ett lyckat köp?
Flergångsfilter på köpet
Det följer med en flergångsfilter av metall och plast som gör att man inte behöver använda några pappersfilter, men vill man hellre använda vanliga filter går det också bra. Det lilla funktionsfönstret är lättavläst och det söta lilla vippbrytaren används för att ställa in både timer och hårdhetsgrad på vattnet. Vet bryggaren vilket vatten som används så säger den till när en avkalkning rekommenderas. Vattnet fylls genom ett relativt litet håll, så håll kannan stilla för att inte spilla.
Låg bryggtemperatur
Den låga bryggtemperaturen ger inte bara ett lite för svalt kaffe när bryggningen är klar, smakerna kommer heller inte till sin rätt. Det rekommenderas att bryggtemperaturen ska ligga på 92–96°C, men här är vattnet endast 65°C vid den första träffen med filtret och når inte upp till mer än 87°C direkt i filtret som mest. När bryggningen är klar är kaffet 81°C och en kvart senare ligger det på samma temperatur. Den som tycker om att dricka kaffe med mycket mjölk kommer alltså bara få en ljummen kopp.
Kannans breda design gör att det känns som att handtaget ska gå sönder när kannan är full, något vi dock inte tror kan hända men det gör handhavandet lite obekvämt. Den platta botten gör också att det lätt kan stänka upp vatten vid påfyllning.
Totalt sett är Smeg DCF02 en riktigt charmig liten kaffemaskin som blir en snygg detalj på bänken i retroköket. Prislappen gör dock att den i egenskap av just kaffemaskin inte blir särskilt prisvärd, tvärtom så går det att få betydligt bättre kaffe till ett betydligt lägre pris. Hade smaken matchat designen så hade betyget blivit klart högre.
Bra pris hos:
15. Russell Hobbs Elegance
Elegant kaffebryggaren där smaken tyvärr inte kan matcha den snygga designen
Elegance-serien från Russell Hobbs har förvisso vunnit designpris, men när det kommer till smaken på kaffet kan vi dessvärre inte se att den behöver hyllas ytterligare. Trots att kaffebryggaren kan skylta med att vara godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre) så känns det inte som att någon i den organisationen har testat det färdiga kaffet.
Smart inbyggd timer
Den inbyggda klockan med timer är en omtyckt funktion, vem gillar inte att vakna till färdigbryggt kaffe? Displayen håller koll på hur länge det är kvar innan värmeplattan stängs av och lyser i blått under användning, annars är den nedsläckt. På vattenbehållaren finns endast måttangivelse på baksidan vilket gör det lite krångligt att läsa av vid påfyllning, speciellt om kaffebryggaren är placerad i ett hörnutrymme. Det gäller även att det finns plats ovanför bryggaren då locket för vattenbehållaren öppnas uppåt och bygger en del på höjden. Materialvalen känns något bräckliga, då både lock och vattenfördelningsrör är tillverkade i ganska tunn plast.
Märklig bismak av plast
Även om både bryggtemperatur och bryggtid är utmärkt så är det något som ger en obehaglig bismak av plast vid bryggning av kaffet. Ibland kan det absolut smaka lite märkligt i början vid användning av helt nya maskiner, men trots flera genomsköljningar och många bryggda kannor så försvann aldrig plastsmaken – eller plastlukten. Kaffemaskinen har nämligen även en tendens att lukta varm plast under bryggningen, så pass mycket att testpanelen började leta efter smält plast i maskineriet och barnen i familjen undrade vad som luktade bränt i köket. Efter tio kannor kaffe har smaken fortfarande inte försvunnit helt, och plastlukten är också kvar.
Räknar vi samman panelens omdöme är det inte svårt att se att det blir rejält många minuspoäng, både för de klena plastdetaljerna men framförallt för den plastiga lukten och smaken som kommer på köpet. Detta blir en maskin som vi inte alls kan rekommendera, trots sitt designpris, sin certifiering och låga pris.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Alla tester är utförda av kaffeentusiaster i vanliga hem, på det sätt som produkterna är avsedda att användas. Alla i panelen har goda kunskaper om kaffe och bryggning och kraven på produkterna var höga sett till såväl design och teknik som själva kafferesultatet. Vid bryggning användes bland annat Arvid Nordquist Eco samt Zoegas Hazienda, 60 gram kaffe per liter vatten (75 gram kaffe till 1,25 liter och 30 gram för 0,5 liter). I vårt test har vi utvärderat följande kriterier till grund för vårt omdöme:
Smak: Viktigast i testet var kaffesmaken, vilken bedömdes med blindtest och flera testpersoner. Vi undersökte om två koppar smakade lika bra som vid bryggning av en hel kanna och om det fanns något avvikande i smaken.
Temperaturer: Såväl bryggtemperatur som varmhållningstemperatur mättes och kontrollerades både direkt efter och 15 minuter efter avslutad bryggning. Blev det tillräckligt varmt? Hur bra är varmhållningen när kaffet är klart?
Kvalitet och design: Hur är användarvänligheten sett de funktioner som finns? Vilka smarta designlösningar ger en bättre funktion i bryggningen? Hur är kvaliteten? Vilka material har använts?
Användarvänlighet: Är det lätt att använda bryggaren? Kan man enkelt läsa av de olika måttenheterna? Stängs den av automatiskt? Hur fungerar det med varmhållning, droppstopp, rengöring och avkalkning?
Bryggtid: Hur snabbt brygger den? Bryggtiden mättes både för 0,5 liter och 1 liter. Vi räknade bryggningen som avslutat där det var ungefär två sekunder mellan varje droppe.
Alla omdömen har sedan vägts mot priset på produkten för att få ett betyg och utefter det har vi satt samman nedanstående lista. Detta gör att en produkt som har ett lägre pris kan få ett högre totalbetyg än en dyrare modell.
Fem tips när du ska köpa kaffebryggare
Klassiskt bryggkaffe känns som något av det svenskaste som finns, och även om det på senare år har flyttat in en en avsevärd mängd espressomaskiner i våra kök så är kaffebryggaren fortfarande mångas favoritmaskin på köksbänken. När utvecklingen går framåt så finns det en del att tänka på när det är dags att titta efter en ny favoritbryggare i kaffedjungeln, och här är fem tips på vägen mot den perfekta koppen bryggkaffe!
1. Kaffebryggare som brygger snabbt
En par minuter hit eller dit vid bryggningen kanske inte tycks göra någon större skillnad på slutresultatet, men faktum är att det kan ha större betydelse än man kan tro. Tillsammans med vattentemperaturen som uppnås innan vattnet släpps ner över kaffepulvret har tiden en väsentlig påverkan på den slutliga temperaturen som kaffet i kannan håller. Även om kannan står på en värmeplatta så hinner det kaffe som rinner ner snabbt tappa en hel del i temperatur innan kannan är färdig för servering om det tar lång tid. Med det i åtanke är det förståeligt att en långsam bryggare kan fördärva hela fikapausen, inte minst för den som inte dricker kaffe svart utan gärna slår i en skvätt mjölk.
2. Extra funktioner
En vanlig hederlig kaffebryggare används uteslutande för att göra kaffe, och sedan är det egentligen inte mycket mer att orda om i form av häftiga extrafunktioner. Men det finns faktiskt några saker som man uppskattar i funktionsväg, gällande själva användningen. Kaffebryggare med varmhållning. Det finns ofta två läger bland kaffedrickare; en grupp som häller det överblivna kaffet i en termoskanna efter att det slagits upp på kopp, och så den grupp som låter det stå kvar i bryggaren. Den sistnämnda gruppen kan eventuellt ha växt en del efter att det blivit allt vanligare att bryggare fått en speciell varmhållningsfunktion, så att kaffet håller sig godare längre.
Automatisk avstängning på kaffebryggare. Oavsett hur många koppar kaffe man hinner dricka innan man ger sig iväg hemifrån så kan den delen av hjärnan som kommer ihåg att stänga av bryggaren fortfarande sova. Då är det skönt att veta att det efter en viss tid kommer knäppa till i bryggaren, när på-knappen slås av automatiskt. För varmhållningsgruppen i stycket ovan är det kanske inte en lika uppskattad funktion, men allt som förhindrar eventuella bränder i hemmet är i regel av godo.
Kaffebryggare med kaffekvarn. Kaffeälskaren som gärna avnjuter sitt kaffe på nymalda bönor kan enkelt slå två flugor i en smäll och införskaffa en kaffebryggare med integrerad kaffekvarn. När bönorna mals precis innan de används i bryggningen så blir slutresultet ännu bättre, och hobbybaristan kan experimentera loss i köket för att hitta det perfekta bryggkaffet. Hos Arvid Nordqvist kan du läsa mer om hur du lyckas bäst med ditt bryggkaffe.
3. Kolla så designen matchar köket
Även om kaffebryggare sällan har något direkt uppseendeväckande utseende så kan de vara designad för att passa bäst åt ett visst håll. Kanske lyfts locket till vattenbehållaren endast åt vänster, eller så ligger sladden jätteknöligt om bryggaren inte står med rätt sida utåt, eller så är den precis för hög för att det ska gå att fylla på vatten utan att dra ut den en bit på bänken. Att inte kunna placera den där det passar bäst, eller att hålla på och dra ut och flytta in den på bänken i tid och otid kommer förr eller senare att bli ett irritationsmoment som man helst slipper, och därför kan det vara smart att kolla upp sådana uppenbara missmatchningar med ens målbild i förskott.
4. Kaffebryggare som är lätt att rengöra
Maskiner som konstant använder vatten blir till slut kalkiga, speciellt om man bor där vattnet är extra kalkrikt, och behöver rengöras med jämna mellanrum för att behålla sin prestanda. Att spola igenom kaffebryggaren några varv med vatten utspätt med ättika eller speciella avkalkningstabletter gör att maskinen håller längre och gör godare kaffe. En problematik kring kaffebryggares renlighet är det faktum att man kanske slarvar lite med att diska kannan helt ren innan man använder den för att fylla på vatten i behållaren, vilket gör att behållaren till slut får en tråkig hinna på insidan som kan vara svårt att få bort. Lösningen i detta fall stavas löstagbar vattenbehållare – där man helt enkelt tar av behållaren och fyller den under kranen, så att kannan aldrig behöver användas till det.
Förutom rengöring av behållaren och avkalkning av maskinen så är det självklart en stor fördel om filterhållare, lock etc. går att diska i diskmaskin.
5. Kaffebryggare för termos
Slipp ett extra steg i processen när du bjuder på fika – och brygg direkt ner i termosen. När kaffet är klart är det bara att ta loss termoskannan, sätta på locket och ställa fram till gästerna. Att brygga kaffet direkt i en termos gör även att det håller sig varmare under bryggproceduren, och inte heller riskerar att bli för svalt om det får stå en stund innan man är redo att sätta sig till bords.
Allt om kaffebryggare
Smaken är som bekant olika hos olika personer, men vilka funktioner som krävs för att den kaffebryggare ska räknas som välfungerande är det lättare att vara ense om. I vårt test finns flera olika modeller från prisklasserna premium, mellan och budget. Där har vi bortsett från kafferesultatet även tagit en titt på många andra funktioner. I Sverige är den klassiska droppbryggaren fortfarande den överlägset vanligaste modellen för att göra kaffe hemma, även om espressomaskinerna också börjat hitta in i hushållen på senare år. Priset på en vanlig kaffebryggare kan skilja ordentligt mellan olika fabrikat och modeller, och det gör även funktionerna och smaken på det färdiga kaffet. I vårt test får du en bra överblick över hur pass prisvärda 18 av de mest populära maskinerna på marknaden är.
3 tips för godare kaffe
1. Mal bönorna själv
Det går att göra gott kaffe på färdigmalet kaffe, men att mala sina bönor själv ger oftast en bättre upplevelse när det kommer till smak.
2. Skölj kaffefiltret innan användning
Innan du påbörjar bryggningen kan du skölja kaffefiltret för att få bort filtersmaken och ge mer plats för kaffesmaken.
3. Använd alltid kallt och färskt vatten
Fyll gärna på vattnet med en annan kanna än den kaffekanna som tillhör kaffebryggaren, om du inte diskar den grundligt mellan användningarna. Även om man sköljer ur den och tycker att den är ren så finns det nästan alltid små avlagringar som följer med ner i vattentanken och i slutänden ger en liten smak av gammalt kaffe. Med de här tre tipsen kommer du få ett godare kaffe oavsett maskin. Avkalka gärna din kaffebryggare för att få den helt ren innan du börjar följa tipsen så blir resultatet ännu bättre.
Skillnaden mellan kaffebryggare i olika prisklasser
Vi har satt upp tre prisklasser i testet som ser ut så här:
● Budget: Upp till 500 kr
● Mellan: 500 kr-1000 kr
● Premium: Över 1000 kr
Skillnaden mellan de olika modellerna handlar till större del om materialval och sådant man inte kan se med en snabb överblick, som exempelvis vilken sorts värmeelement som används. I en premiummodell som har ett värmeelement i exempelvis koppar eller mässing kommer vattnet värmas betydligt snabbare och jämnare än om man använt aluminium. Det påverkar även spridningen av vattnet i filtret vilket också ger skillnad i smak. Att vissa budgetmodeller använder plast framför metall ger även skillnad i hållbarhet, och när det kommer till prislappen så är det såklart också skillnad mellan olika designer. Försök hitta en bryggare som har en fin balans mellan tid och temperatur och så får du själv hitta den perfekta balansen mellan vatten- och kaffemängd, så kommer du få en riktigt gott kaffe.
Vill du leta vidare?
Det finns mängder av olika kaffebryggare i olika modeller.
Utgångna produkter
OBH Nordicas kaffebryggare är en högkvalitativ produkt som imponerar på testpanelen vid uppackningen. Den känns genomtänkt i såväl design som materialval och den känslan fortsätter även när bryggningen är klar. Kaffet har en fin arom och väldigt rik och fin smak.
Vattnet värms innan bryggningen
Något som skiljer den här modellen från OBH Nordica från konkurrenterna är att den börjar med att koka upp allt vattnet kokar upp i glasbehållaren innan bryggningen börjar och vattnet rinner ner genom filtret. På plussidan ger det ger en hög och bra bryggtemperatur, men på minussidan blir den relativt högljudd och påminner mer om en vattenkokare än en kaffebryggare. Det är lätt att ta av locket, men vi hade hellre sett svarta måttangivelser på vattenbehållaren istället för de vita som är lite svåra att tyda.
Många smarta funktioner
Den praktiska sladdvindan på baksidan gör att det är enkelt att få bort onödig sladdlängd från köksbänken och modellen har såväl översvämningsskydd som droppstopp. Basen blir inte heller varm under bryggning. På- och avknappen är tydlig och bekväm och även handtaget till kaffekannan är väldigt skönt att hålla i, faktiskt det mest bekväma i testet även för den med stora händer. Något som kanske inte är värt att reagera på är kondensen som bildas i kannan när locket står på. Det spelar ingen jätteroll i sammanhanget men ser lite odiskat ut. Sammantaget är OBH Nordicas 2301 en väldigt kvalitativ kaffebryggare som gör sitt jobb utan att krångla på alla punkter. Bryggtiden och temperaturen är bra och det blir ett friskt och gott kaffe i kannan när bryggningen är avslutad.
Russell Hobbs Grind and Brew Glass Carafe
Kaffebryggare som maler egna bönor och har en inbyggd timer
Russell Hobbs Grind and Brew är en kaffemaskin som har inbyggd kaffekvarn och fyller filtret med färdigmalda bönor till tonerna av ett karaktäristiskt surrande. Det går även att använda färdigmalet kaffe, men vi kan inte se någon anledning varför man skulle göra det.
Lätt att installera och använda
Behållaren för bönorna gör att maskinen bygger lite på höjden, samtidigt som sladden är ganska kort. Det gör att man får tänka ett varv extra kring var den ska placeras. Det finns tre steg i kvarnens malning, och det går även att ställa in styrkan på bryggningen i lika många nivåer. Det är lätt att välja bland inställningarna och sedan fyller man på vatten, men inte mer än vad som ska användas då den inte tänker själv utan brygger tills allt vatten är slut. Kaffet blir klart på nio minuter inklusive malning av bönorna. Om du riggar den och ställer in timern så kan du vakna till doften av nybryggt kaffe.
Gott kaffe, men utan något extra
När bryggningen är klar mäter vi upp temperaturen till 92°C graders värme i mitten av filtret och 83°C i mitten av kannan. Efter en kvarts varmhållning har den bara sjunkit två grader, vilket får ses som ett bra resultat. Däremot så blir inte smaken särskilt extraordinär, även om det absolut är en god kopp kaffe som passar de flesta preferenser. Vi saknar dock lite mer fruktiga och syrliga toner. Slutbetyget blir att Russell Hobbs Grind and Brew gör hyfsat gott kaffe, och att det inte är svårt att särskilja kaffe bryggt på nymalda bönor från färdigmalda. Även om prislappen redan från början avslöjar att det inte går att få ett gourmetkaffe så gör kaffekvarnen att den ändå får ett godtagbart resultat, speciellt när den inbyggda timern gör att det går att vakna till nybryggt kaffe.
Philips Café Gourmet HD5408
Kaffebryggare med pour over-känsla som ger ett smakrikt och intensivt resultat
Café Gourmet HD5408 från Philips är en kaffebryggare som kombinerar en modern känsla med den klassiska pour over-metoden som är den mest klassiska metoden för att brygga kaffe. Vattnet kokar i toppbehållaren, och sedan rinner det ner genom kaffefiltret och hamnar i kannan. Det tar betydligt längre tid än att brygga kaffe i en vanlig kaffebryggare, men kaffeentusiasterna har hittat tillbaka till tekniken mer och mer.
Viktigt att kaffet får blomma
När kaffet görs med den här tekniken så blir kaffepulvret först uppblött för att sedan vila i en halv minut innan bryggningen fortsätter. På så vis kommer alla smaker fram ordentligt. Tanken är att temperaturen ska vara 93°C, i Café Gourmet blir det dock lite varmare och vi mäter upp 98°C när vattnet hälls över. Lite för varmt för den riktigt engagerade och säkert även det som ger upphov till kaffets styrka som främst känns i eftersmaken.
Bryggaren är 51 centimeter hög så det går inte att ställa den var som helst, men designen är snygg och den är lätt att flytta tack vare bågen högst upp. Det tar sammanlagt 12 minuter och 45 sekunder för en liter kaffe att bli färdigt, och då är ungefär halva tiden den tid det tar för vattnet att koka upp. Tyvärr blir kalkavlagringarna som vanligtvis döljs i värmeelementet synliga i glaskannan vilket kräver extra rengöring.
Sammanfattningsvis är detta en kaffebryggare som passar den som tycker om kaffe med kraftig smak och uppskattar att kaffet tillverkas med en klassisk pour over-metod. Det tar lite längre tid än vanligt men designen är snygg och det är faktiskt ganska kul att kunna följa med under processen.
OBH Nordica Bronx är en kaffebryggare som ger ett resultat över förväntan även när man brygger upp till 1.4 liter. Men det finns ett problem – vi kan inte riktigt hitta någon bra plats för den i köket.
Bra bryggtemperatur och vattnet sprids fint
Tack vare att bryggtemperaturen håller perfekta 96°C blir kaffet helt klart godkänt där testpanelen hade trott att smaken skulle vara mer bitter. I tillägg till den optimala temperaturen sprids vattnet jämnt över filtret med det rejäla dispenserhuvudet. Det färdiga kaffet håller dock en betydligt lägre temperatur på 79°C, och mätningen visade att det sjönk två grader under följande kvart. Den som använder mjölk i kaffet kommer därför få en betydligt svalare kopp kaffe.
Lättflyttad men svårplacerad
Kaffemaskinens design har gjort den svårplacerad då den dels är ganska hög och ingen sida känns heller optimal att vända bort. Högersidan behövs för att fylla vatten bekvämt, på vänstersidan sitter knapparna och måttangivelserna och framåtvänd blir du tvungen att hälla på ena sidan och läsa på den andra. Den lätta vikten gör den lätt att vrida runt vid behov men praktiskt känns det aldrig. Panelen hade även lite synpunkter på kannans pip som inte är helt lätt att få ur det sista kaffet ur då pipen är aningens vinklad uppåt vilket kräver att kannan behöver vändas upp och ner för att tömmas helt.
Ska du välja OBH Nordica Bronx som nästa kaffemaskin så är det förmodligen prislappen som styr och inte tankarna på smart köksinredning. Men kaffet är jämförelsevis bra, så att införskaffa den till exempelvis sommarstugan eller husbilen där den inte används lika frekvent som hemma är ingen dålig idé. Och om du skulle råka ha en perfekt plats för den i köket så har den också fördelen att ha en helt okej och diskret design.