Lövblås: 10 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2024

Vill du slipper kratta löv i höst? Vi har testat lövblåsar i flera olika prisklasser, från bland andra Stiga, Husqvarna och AL-KO. För att vi ska kunna utse lövblås till bäst i test måste den vara kraftfull nog att orka blåsa löv av olika slag och även förflytta lövhögar, samtidigt som den håller en hög kvalitet och har en användarvänlig design.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Lövblås

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat lövblåsarna på flera olika typer av ytor och i olika väder - allt från lövblåsning i gräsets morgondagg till lövblåsning på grusväg en varm sommardag. Samtliga lövblåsar har utvärderats avseende en rad faktorer.

Prestanda: Vad klarar lövblåsen av att blåsa bort? Klarar den torra löv på hård yta? Klarar den torra löv på gräsmatta? Klarar den fuktiga löv? Klarar den till och med pinnar, kottar och stenar? Kan den blåsa en stor area i ett svep? Kan du rikta kraften?

Användarvänlighet: Hur enkelt är det att komma igång? Hur sitter alla reglage? Är den lätt att förstå sig på? Hur tydlig är manualen? Går det snabbt att byta mellan olika tillbehör?

Funktioner: Går det att göra mer än att bara blåsa löv? Kan du ställa blåshastigheten? Går det att låsa den eller måste du trycka in gasen under hela arbetspasset? Har den andra nyttiga funktioner?

Tillbehör: Om batteridriven, kan du byta batteri? Följer det med olika typer av blåsrör?

Detta och mer, exempelvis ergonomi, drifttid och byggkvalitet, har vi vägt in när vi satt våra betyg. Det avgörande blir i slutänden hur prisvärd lövblåsen är. Vad får du egentligen för pengarna?


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Högtryckstvätt

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

0 5 4.5 1

1. Stiga BL 500e BÄST I TEST LÖVBLÅS

Mycket kraft i kompakt kropp

Kraftkälla: Batteri (48V) Uppmätt batteritid: 15-17 min (batterimodell 520), 20-25 min (batterimodell 540) Uppmätt ljudnivå: 65,4 dB (läge 1), 76,2 dB (läge 2), 78,6 dB (läge 3) Maximal blåshastighet: 55 m/s Vikt: 3 569 kg (inkl batteri modell 520) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör Övrigt: 3 styrkelägen

Stiga BL 500e är en mycket kraftfull, men samtidigt lätt och behändig, lövblås som klarar av att blåsa både fuktiga löv på gräsmatta och snö från bilen. Trots att den är ganska kompakt och röret har en rund öppning så levererar den imponerande resultat. Vi testade exempelvis att tippa högar med dyngblöta löv i planteringsland och använde sedan lövblåsen till att sprida ut dem, och det gick problemfritt. Även sådant som grenar och grus flyger iväg när du maxar prestandan.

Lövblåsen har tre styrkelägen. Läge ett lämpar sig när du ska blåsa av bord och liknande i verkstaden, medan läge två och tre snarare är för lövblåsning och diverse andra mer tyngre uppgifter. Läge tre ger en extra knuff i kapaciteten men under normalförhållanden då löven är torra räcker läge två gott och väl.

En genomtänkt lövblås

Batterisystemet på Stiga BL 500e är detsamma som på flera av Stigas andra 48-voltsmaskiner. Därför kan du dela batteri mellan exempelvis häcksax och lövblås.

Tyvärr följer det bara med ett blåsrör, ett med rund ände. Det kommer du väldigt långt med, men vill du rikta luftflödet - ha mer kontroll över det - blir det genast svårare då sådant munstycke saknas. Det följer heller inte med någon axelrem. Å andra sidan är det inget vi upplever behövs eftersom Stiga BL 500e är så pass lätt och välbalanserad.

Byggkvaliteten på lövblåsen är gedigen och vi upplever inga jobbiga vibrationer.

Stiga SAB 500 AE

Vidare är konstruktionen användarvänlig. Du har en knapp för att starta och stänga av, samt en för att reglera styrkenivån. Greppet är gummerat, och på batteriet sitter dessutom ett handtag som gör att du kan använda batteriet som grepp för andra handen när du ska blåsa i mer jobbiga vinklar.

Stiga BL 500e passar dig som vill ha en kraftfull batterilövblås. Den passar till en lång rad arbetsuppgifter, allt från att blåsa ur verkstad och blåsa rent kärran till att blåsa bort löv eller städa bort frön runt fågelbordet.

Grym prestanda, nästan inga vibrationer, bra grepp & välbalanserad, flera styrkelägen, användarvänlig design
Ingen bärrem, bara ett rör som medföljer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Husqvarna 525BX BÄSTA BENSINLÖVBLÅS

Kraft, användarvänlighet och bra funktioner i ett och samma paket

Effekt: 0,85 kW Kraftkälla: Bensin Ljudnivå: 91 dB Luftflöde: 13 m³/min Maximal blåshastighet: 157 m/s Vikt: 4,3 kg Uppsamlare: Nej Tankvolym: 0,45 l Inkluderade tillbehör: Platt och runt blåsrör

Husqvarna 525BX är en mycket kraftfull lövblås med användarvänlig design samt funktionalitet. Vi har inga problem att blåsa rent vare sig stora gräsmattor eller fuktiga dikeskanter. Eftersom blåsrörets längd är justerbar kan du komma riktigt nära marken utan att behöva böja dig även om du är lång.

Rörlängden är enkel att justera och kräver varken verktyg eller manual. Dock handlar det bara om ett några centimeter. För en lång person kan dock de där centimetrarna göra stor skillnad.

En riktigt bra funktion på den här lövblåsen är reglaget för blåshastigheten. Det gör att du kan köra på ett lite försiktigare läge när du blåser rent på exempelvis grusväg, och öka kraften när du ska blåsa bort fuktiga löv eller blåsa rent större områden. 

525BX känns väldigt intuitiv att använda och alla funktioner sitter synligt och i nära anslutning till varandra.

Olika tillbehör för olika tillfällen

I paketet medföljer både ett platt och ett öppet blåsrör. Det platta ger ett mer riktat och kraftfullt luftflöde vilket passar bra när du blåser mot en fuktig yta, exempelvis finner vi det lämpligt tidig morgon när det fortfarande är lite dagg ute. Det öppna blåsröret passar bättre om du ska blåsa bort löv, kottar och annat skräp från stora torra ytor.

husqvarna 525bx lovblas bast i test

Bränslet räcker i ganska exakt en timme. 525BX väger strax över fyra kilo så det går att nyttja den tiden till fullo, även om det kan bli lite tungt mot slutet. Det finns ett extra handtag i underkant som kommer väl till pass när du ska blåsa i mer komplicerade vinklar eller om armkraften börjar tryta.

Sammantaget är detta en mycket kompetent och prisvärd lövblås för dig med stor trädgård och som behöver kunna anpassa kraften på ett enkelt sätt.

Farthållare, användarvänlig design, mycket kraftfull
Något tung
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Husqvarna 120iBV

Kraftfull lövblåsare som snabbt och enkelt görs om till en lika effektiv lövsug

Kraftkälla: Batteri Luftflöde: 7,36 m³/min Maximal blåshastighet: 50 m/s Vikt: 4,2 kg (utan batteri) Uppsamlare: Ja Tankvolym: 30 l Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör, batteri, batteriladdare, vakuum kit och sele

Husqvarna 120iBV är en flexibel lövblås som säljs fullt utrustad för att även fungera som lövsug. Det är mycket enkelt att komma i gång med Husqvarna 120iBV. Med blåsröret monterat är det bara att trycka i det uppladdade batteriet och börja blåsa.

Husqvarnas batteri är ganska stort i storlek, jämfört med en del uppladdningsbara batterier från konkurrerande märken. Troligen är detta för att Husqvarna framöver ska kunna ha batterier om 8 ampere i samma maskiner som använder detta nuvarande batteri på 4 ampere.

Lövblås med sele som funkar för olika långa användare

Det är bra tryck i Husqvarna 120iBV. Den är dessutom mycket smidig att hantera. Tack vare det steglösa reglaget kan man i en rörelse gå från avstängt läge till maximal effekt. Blåshastigheten är tillräcklig för att man ska kunna komma åt att blåsa rent i alla vinkar och vrår.

Husqvarnas lövblås känns välbalanserad vid användning. Har man en mindre uteplats som ska blåsas så känner man sällan behov av att använda selen. Om det däremot är en större yta som ska göras lövfri, så är det ett plus att selen bidrar till en bättre fördelad viktbelastning. Husqvarna 120iBV upplevs fungera lika väl för olika långa användare, det går att bära den bekvämt oavsett om man är 160 eller 190 cm lång.

Lika kraftfull som smidig

Att byta från lövblås till lövsug är enkelt. Blåsröret lossas med ett klick, så att man därefter kan fästa uppsugningsröret framtill på maskinen i stället. Den medföljande uppsamlingspåsen, utrustad med en kraftig dragkedja på undersidan för enklare uttömning, monteras lika enkelt. Uppsugningsröret har ett hjul framtill och manövreras lite som en dammsugare. Precis som med blåsläget är även uppsugningen mycket kraftig, och Husqvarna 120iBV lämnar en helt lövfri yta efter sig.

Husqvarna 120iBV

Det tar bara tjugo sekund att omvandla Husqvarna 120iBV från en lövblås till en lövsug. Det gör det fullt möjligt att först blåsa ihop löven i högar, för att därefter växla läge och sedan suga upp alla löv så att de därefter kan tömmas på en utvald plats. Även om maskinen känns något tyngre som lövsug än som lövblås så råder det inga tvivel om att Husqvarna 120iBV är lika kraftfull som den är smidig.

Steglöst reglage, fint balanserad, väldigt smidigt att bygga om mellan sug och blås
Lövsugsläget är lite mer svårhanterligt, särskilt om man är kortare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Husqvarna 120iB

Mycket kraft och användarvänlig konstruktion

Kraftkälla: Batteri (36 V) Uppmätt batteritid: 10 min 13 s (4 Ah), 12 min (5 Ah) Uppmätt ljudnivå: 86 dB Vikt: 2 059 kg (exklusive batteri) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör Övrigt: Hastighetsjustering, digital av/på

Husqvarna 120iB är en kraftfull lövblås i 36-voltsklassen där prestandan känns av direkt när du drar igång den. Prestandamässigt är den uppe och nosar på vinst för bästa batterimodell, men tyvärr faller den kort när det kommer till batteritiden. Batteritiden är inte direkt dålig, men betydligt kortare än önskvärt hos en testvinnare.

Däremot har Husqvarna 120iB mycket annat som talar för den. Exempelvis att den är konstruerad så att du kan hänga upp den när den inte används.

Andra användarvänliga detaljer är exempelvis den tydliga hastighetsinställningen och den digitala av/på-funktionen som gör det enkelt att komma igång.

husqvarna 120ib

Bra prestanda

Prestandamässigt klarar den här lövblåsen att blåsa ihop stora högar med både små och stora löv. Den klarar även fuktiga löv så länge terrängen inte är allt för tuff. Vi blåste även rent ett tak från 5-7 centimeter tjock mossa utan problem.

Röret är något kort så du kommer inte jättenära marken tyvärr. Det är också lite trögt att lossa det från maskinkroppen när lövblåsen inte används.

Med snabbladdare laddar du upp 120iB på runt 30 minuter. Med vanlig laddare får du räkna med någon timme.

Husqvarna 120iB är en kraftfull lövblås med robust byggkvalitet och gummerade, bekväma handtag. Den har gott om prestanda, men det går ut lite över drifttiden. Dock är det långt ifrån ett dåligt köp, speciellt om du redan har Husqvarnabatterier hemma som du kan varva med.

Mycket bra prestanda, tydlig hastighetsinställning, maxprestanda från start, upphängningsmöjlighet
Kort batteritid, lite trög att montera isär
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Bosch ALB 36 Li

Användarvänlig och ganska stark

Kraftkälla: Batteri Ljudnivå: 70,1 dB Maximal blåshastighet: 170-250 km/h Vikt: 3 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

Bosch ALB 36 Li är en något tung men välbalanserad 36-volts lövblås med en användarvänlig design. Det är lätt att förstå sig på funktionerna direkt vid första anblick - delvis för att de är få, delvis för att de är tydligt utmärkta.

Samtliga delar som på något vis kan interageras med är klarröda, medan kroppen på lövblåsen är grön. Batteriet löper smidigt i och ur fästet. Det har en tydlig batteriindikator med tre steg så att du vet när det börjar bli dags att ladda.

Batteriet på 2 Ah räcker i ungefär 15 minuter om du kör ALB 36 Li på maximal hastighet. Det laddas sedan upp igen på dryga timmen. Vi kan tycka att batteritiden är i kortaste laget. Har du flera 36-voltsmaskiner från Bosch kan du dock växla mellan dem.

Passar den lilla uteplatsen

Bosch ALB 36 Li är ganska stark för att vara en så pass enkel lövblås. Du blåser lätt rent altanen eller den stenlagda uteplatsen från löv. Ska du däremot blåsa fuktiga löv på gräsmatta eller på annat ojämnt underlag, orkar den inte med. Likaså tappar den lite i styrka när batteritiden börjar tryta vilket kan bli ett irritationsmoment.

Kraften vid full funktionalitet är dock hög sett till många konkurrerande batterilövblåsar. Du kan ställa ner styrkan för att spara på batteriet vid enklare uppgifter via ett steglöst vred. Det är dock sällan som den funktionen kommer till användning eftersom du oftast vill blåsa rent området så tidseffektivt som möjligt. Vredet dubblar även som på-/av-knapp.

Ljudnivån på maximal styrka är medelhög. ALB 36 Li passar främst dig som ska blåsa torra löv på jämna underlag, såsom asfalterad uppfart eller stenlagd uteplats.

Användarvänlig design, ganska snabb uppladdning, välbalanserad
Svårt med fuktiga löv, lite tung, något kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Black & Decker GWC1820PC

Kompakt lövblås för hårdgjorda ytor

Kraftkälla: Batteri Ljudnivå: 59,8 dB (med power command igång) Maximal blåshastighet: 209 km/h Längd: 170 mm Bredd: 200 mm Höjd: 480 mm Vikt: 1,7 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

Black & Decker GWC1820PC är en riktigt smidig lövblås med dubbla hastighetslägen trots att den tillhör budgetkategorin. Lövblåsen levererar förväntad kraft med tanke på dess kompakta format, dess 18 volt och prisbild.

Detta är inte lövblåsen du väljer om du har en stor gräsmatta som det ska blåsas löv på i tid och otid. Men handlar det däremot om en större stenlagd uteplats, asfalterad garageuppfart eller en altan räcker kraften gott och väl för att blåsa bort både löv, gräsklipp och annat bös. Blir ytan fuktig kämpar den dock med att blåsa bort böset.

Tack vare det inbyggda Power Command-läget kan du få extra kraft när sådan behövs genom att helt enkelt hålla en knapp intryckt. Det förstås påverkar batteritiden negativt. Tyvärr blåser GWC1820PC ändå otillräckligt om ytan och böset är fuktigt. Däremot kommer funktionen väl till pass när du ska blåsa bort kottar och liknande.

En liten och enkel modell

Batteriet räcker i strax under 30 minuter om du blåser med normalkraft större delen av tiden, och nyttjar du Power Command räcker det i cirka 2-3 minuter. Eftersom GWC1820PC inte är tänkt för några mer krävande uppgifter anser vi detta mer än tillräckligt.

Uppladdningen hade vi dock önskat gick fortare. Det tar flera timmar att ladda upp batteriet med ny kraft. Du bör köpa till ett extrabatteri att varva med om du blåser ofta eller längre perioder. Du kan även använda ett batteri från en annan B&D-produkt eftersom de är kompatibla sinsemellan.

GWC1820PC väger väldigt lite och är enkel att hantera.

Sammanfattningsvis är det en smidig lövblås som lämpar sig väl för hårdgjorda, små och torra ytor. Har du det i åtanke när du köper den kommer du inte att bli missnöjd. Men ska du blåsa löv långt eller i mer komplicerad terräng får du leta vidare.

Kompakt format, två hastigheter, låg vikt, inga avgaser
Ineffektiv på fuktiga & mjuka ytor, lång laddningstid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. AL-KO LB 2060 EasyFlex

För den som ska blåsa ur verkstaden

Kraftkälla: Batteri (18V, 2,5 Ah) Uppmätt batteritid: 16 min Ljudnivå: 85,5,8 dB Maximal blåshastighet: 200 km/h Längd: 88 mm Vikt: 659 g Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

AL-KO LB 2060 Easyflex är en lövblås med vinklat munstycke, vilket känns som en mycket genomtänkt detalj. Vinkeln på munstycket gör att du kan gå ganska nära inpå det du ska blåsa och ändå föra det framåt. Detta ger vi stort plus för.

När det kommer till blåskraft är dock Easyflex tyvärr alldeles för svag. Löven måste vara snustorra, utspridda och befinna sig på en plan och jämn yta - exempelvis en större trall - för att den ska orka med att förflytta dem. Du måste trots detta gå på ganska nära med munstycket.

Att blåsa ihop lövhögar på gräsmattan, eller förflytta färdiga lövhögar, är med andra ord inte att tänka på. I vår referensmätning att blåsa på en tom PET-flaska på en trall så rör sig flaskan bara en meter, vilket inte är särskilt imponerande sett till andra lövblåsar i samma prisklass.

Batteritiden på 16 minuter är visserligen inte lång jämfört med en bensinmodell, men generös sett till andra batteridrivna lövblåsar i denna prisklass.

Billig och enkel lövblås

LB 2060 Easyflex är lätt att bära runt på tack vare sin låga vikt och smidiga storlek. Den kommer med knapp för av och på, men inga övriga finesser. Å andra sidan hade vi inte räknat med några extrafunktioner sett till prisklassen.

AL-KO LB 2060 Easyflex passar dig som söker en lätt och billig batterilövblås för att framför allt städa ur enkla utrymmen, såsom att blåsa bort damm från altanen eller spån i verkstaden. Det låga priset och fördelar som det smarta munstycket kompenserar för den låga prestandan varför betyget ändå blir klart godkänd.

Smidig storlek, mycket lätt vikt, vinklad ände på blåsröret, relativt lång batteritid
Dålig prestanda, begränsad funktionaltiet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

8. AL-KO LB1860

Billig lövblås för plana ytor och torra löv

Kraftkälla: Batteri (18V) Uppmätt batteritid: 13 min Maximal blåshastighet: 450 m3/h Vikt: 2 134 kg (inkl batteri, 2,5 Ah) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör Övrigt: 3 styrkelägen

AL-KO LB1860 är en hyfsat lätt lövblås med bra balans i maskinkroppen och en simpel design. Här finns inga direkta funktioner utöver att kunna ställa blåsstyrkan samt möjligheten att hänga upp lövblåsen när du inte använder den. Detta är kort och gott en renodlad, minimalistisk lövblås.

Vi är inte särskilt imponerade av lövblåsens prestanda, men heller inte märkbart besvikna. Den flyttar torra löv helt okej, halvfuktiga löv om du bearbetar dem ett fåtal i taget - den är däremot inte tidseffektiv när det kommer till större mängder. Ovanpå har du en turboknapp som ger marginellt ökad styrka.

Dela batterier med Bosch gröna serie

Batteritiden är medelmåttig med tanke på prestanda och pris. Du kan blåsa i strax under en kvart. En klar fördel är dock att du kan använda samma batterier hos flera av Bosch gröna verktyg och trädgårdsmaskiner. Bosch och AL-KO har ett samarbete sedan något år tillbaka för att man ska kunna dela batterier mellan deras maskiner. Det gäller i dagsläget bara vissa av dem men med tiden kommer du att ha ett bra utbud av prylar som du bara behöver 1-2 batterier till.

AL-KO LB1860 passar bäst för att blåsa bort lite löv från altanen eller på annan mer begränsad plats som består av en plan, jämn yta. Framför allt om du är ute efter en enkel lövblås till ett billigt pris.

Låg vikt, välbalanserad, kan dela batterier med Bosch gröna serie
Funktionsfattig, kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

9. Stihl BGA45

Mycket kraft för prisklassen men också några bristfälligheter

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 volt Ljudnivå: 86 dB Luftflöde: 420 m³/h Maximal blåshastighet: 38 m/s Vikt: 2,1 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör

Stihl BGA45 är oväntat kraftfull sett till prisklassen och klarar trots en relativt låg batterispänning att blåsa bort torra löv från torr gräsmatta utan problem. Likaså kan den på kort avstånd blåsa bort allt från kottar och småpinnar till större grus, trots sitt runda blåsrör - det följer dessvärre inte med något platt.

Det som är nackdelen med all denna kraft är förstås att batteritiden blir lidande. De cirka tio minuterna är i kortaste laget och dessutom är batteriet integrerat och kan inte bytas ut. Därmed kan man inte växla batterier eller byta upp sig till ett drygare batteri. Då uppladdningen dessutom tar flera par timmar blir detta en betydande svaghet.

BGA45 lider även av en del störande vibrationer. Eftersom det inte finns något gummerat grepp är den totala upplevelsen inte helt angenäm, greppet blir halt.

stihl bga 45 lovblas

Instegsmodell med tillkortakommanden

På plussidan noterar vi hur enkel BGA45 är att montera och förstå sig på. Den har dessutom, precis som många större lövblåsar, dubbla blåsrör vilket gör att du kan komma riktigt nära marken utan att behöva böja dig. Tyvärr kan du inte kontrollera luftflödet vare sig med gasknapp eller separata reglage, det finns enbart ett maxläge. Du kan heller inte låsa den utan måste trycka in gasen under hela arbetspasset. Här finns det smartare lösningar på marknaden.

Att du både måste använda nyckel och trycka in tre olika knappar för att få igång maskinen känns som övernitiska säkerhetsfunktioner. Tyvärr gör dessa egenskaper att den här annars väldigt kraftfulla lövblåsen tappar i användarvänlighet och komfort. Men har du överseende med detta och enbart är ute efter mycket kraft till en liten yta och till en låg kostnad är detta ändå ett passande köp.

Mycket kraft, kompakt format, låg vikt
Jobbiga vibrationer, omständlig startprocedur, inbyggt batteri, kort batteritid, ej gummerat grepp
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

10. AL-KO LBV 4090

Bra batteritid och lätt att bära

Kraftkälla: Batteri (36 V) Uppmätt batteritid: 13 min (4 Ah), 18 min 49 s (5 Ah) Uppmätt ljudnivå: 88,3 dB Vikt: 3 776 kg (exklusive batteri) Uppsamlare: Ja Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör, lövsäck Övrigt: Steglös hastighetsjustering

AL-KO LBV 4090 är en kombinerad lövblås och lövsug. Det innebär att du kan samla ihop löven i högar och därefter suga upp dem för att få dem söndermalda och i lämpligt skick för att exempelvis användas som näring.

Det är lätt att hänga dit säcken och lika enkelt att förstå sig på konstruktionen överlag. Du har ett handtag som är ställbart framtill så att du kan ställa in och få bra ergonomi, och du har ett snabbvred för att ställa om mellan löv och sug. Lövblåsen är således lättanvänd. Dessutom har den bra batteritid. Men där slutar också mycket av det positiva.

Dålig blåseffekt

Efter att ha testat lövblåsen ingående under en lång period slår vi fast att LBV 4090 är en lövblås som har många bra funktioner, men som tyvärr faller platt på grund av prestandan. Den klarar av att blåsa väldigt flyktiga, lätta löv. Men löven behöver inte ens bli fuktiga för att den inte ska orka med, det räcker att det är stora löv såsom exempelvis kastanjelöv så kommer den att få problem.

Det går att blåsa enstaka löv i taget och samla dessa i småhögar. Men i princip går det fortare att kratta.

Detsamma gäller lövsugfunktionen. Den kan suga upp enstaka löv i taget men det går fortare att ta hand om löven manuellt. Kvarnen vibrerar dessutom kraftigt när du kör på maxnivå. Löven dörrar fast i fläkten och det uppstår obalans.

Det är synd för samtidigt är detta en lövblås med många bra funktioner. Exempelvis har den ett hjul framtill så att den som inte riktigt orkar bära den kan få stöd och istället rulla fram den över marken. Det följer även med en axelrem. En annan trevlig detalj är den steglösa hastighetsregleringen - som tyvärr inte fyller någon större praktisk nytta eftersom du måste köra på max hela tiden om lövblåsen ska prestera alls.

AL-KO LBV 4090 passar dig som har träd med små löv och som bara tänker blåsa i torrt väder då löven inte är fuktiga, och gärna på mark som inte bromsar upp löven. Den har flera praktiska funktioner, speciellt för dig som vill ha avlastning när du blåser.

Många genomtänkta funktioner, bra batteritid
Dålig blåseffekt, usel sugeffekt, obalanserad
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat lövblåsarna på flera olika typer av ytor och i olika väder - allt från lövblåsning i gräsets morgondagg till lövblåsning på grusväg en varm sommardag. Samtliga lövblåsar har utvärderats avseende en rad faktorer.

Prestanda: Vad klarar lövblåsen av att blåsa bort? Klarar den torra löv på hård yta? Klarar den torra löv på gräsmatta? Klarar den fuktiga löv? Klarar den till och med pinnar, kottar och stenar? Kan den blåsa en stor area i ett svep? Kan du rikta kraften?

Användarvänlighet: Hur enkelt är det att komma igång? Hur sitter alla reglage? Är den lätt att förstå sig på? Hur tydlig är manualen? Går det snabbt att byta mellan olika tillbehör?

Funktioner: Går det att göra mer än att bara blåsa löv? Kan du ställa blåshastigheten? Går det att låsa den eller måste du trycka in gasen under hela arbetspasset? Har den andra nyttiga funktioner?

Tillbehör: Om batteridriven, kan du byta batteri? Följer det med olika typer av blåsrör?

Detta och mer, exempelvis ergonomi, drifttid och byggkvalitet, har vi vägt in när vi satt våra betyg. Det avgörande blir i slutänden hur prisvärd lövblåsen är. Vad får du egentligen för pengarna?


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Högtryckstvätt

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

Vill du hålla gräsmattan ren och fin från löv? Eller kanske uteplatsen? Med en lövblås blåser du snabbt och enkelt bort både löv och annat bös. De allra kraftfullaste blåser till och med bort större grus.

Olika typer av lövblåsar

Det finns flera olika typer av lövblåsar. Precis som andra trädgårdsmaskiner delas de in i nätanslutna, batteri- och bensindrivna.

Nätansluten (strömkabel)

Den stora fördelen med de nätanslutna är att du kan komma upp i samma kraft som de bensindrivna har, men till en tredjedel av priset. Det förutsätter förstås att din trädgård är ganska enkel - annars fastnar du snabbt med sladden runt träd och buskar. Dels måste alltså tomten vara så pass liten att du når överallt där du vill komma åt. Dels får du inte ha alltför många träd, buskar och planteringar att navigera mellan.

Batteridriven

Orkar du inte trassla med sladd är en batteridriven lövblås ett bra val. Köper du en med ett rejält batteri i den lägre spännings-klassen 18 volt så kommer du att kunna blåsa rent både altan och andra hårdgjorda ytor utan problem. Vill du dessutom kunna blåsa fuktiga löv över gräsmattan måste du upp i minst 36 volt för att det ska bli tillräcklig kraft i lövblåsen. Nackdelen med batteridrivna lövblåsar är att du måste ladda dem, men de allra flesta tillverkarna har idag system där du kan köpa två batterier och byta mellan dem - det är vanligen tillräckligt. Fördelen med detta är dels att du kan använda samma batterier till flera olika maskiner, dels att batterierna blir utbytbara så att du direkt kan fortsätta arbeta även om det ena batteriet dör.

Bensindriven

Vill du däremot känna dig helt obegränsad är det en bensindriven lövblås som passar bäst. De bensindrivna är mycket kraftfulla, men har nackdelar i att de ger ifrån sig avgaser och det blir dyrt i längden att köpa bensin till dem. De flesta är dock ganska bränslesnåla idag och med en bra maskin får du omkring en timmes lövblåsning innan du behöver tanka. Bensindrivna lövblåsar låter tyvärr en hel del och vikten är betydligt högre än övriga typer. De är vanligen även dyrare.

Uppskattade funktioner

De allra flesta lövblåsarna i budgetklassen har i stort sett bara ett gasreglade med ett enda läge. Men när du börjar komma upp i dyrare klasser och därmed mer kraftfulla lövblåsar finns det ofta möjlighet att låsa blåshastigheten steglöst. Detta är kanonbra om du har känsliga ytor, exempelvis planteringar och grusgångar, som du vill kunna blåsa rent utan att förstöra ytan på. Du kan då låsa hastigheten på ett lite mindre kraftfullt läge.

Det finns även en rad lövblåsar på marknaden som även kan agera lövsug. Det innebär att du kopplar på en säck och därefter suger maskinen upp löven. Löven kan du sedan tömma direkt i komposten. 

Har lövblåsen dessutom kompostkvarn inbyggd blir resultatet finfördelat och det får plats mer i säcken. Det innebär i förlängningen att du inte behöver tömma den lika ofta.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Cub Cadet LH5 B60

Stark lövblås för mindre ytor

Kraftkälla: Batteri (54V) Batteritid: 10 min (2,5 AH), ca 4 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 90,5 dB Maximal blåshastighet: 50 m/s Vikt: 2 770 g exklusive batteri, batteri: 1092 g Uppsamlare: Nej
Cub Cadet LH5 B60 1

Cub Cadet LH5 B60 är en lövblås med gott om kraft och en del smarta finesser. Du ställer in blåskraften steglöst, vilket är smidigt eftersom du då kan anpassa den helt efter olika typer av ytor. Du kan även låsa gasen så att du slipper hålla inne den med handkraft. Detta uppskattas.

Handtaget är gummerat för bästa möjliga grepp. Vidare är själva lövblåsen välbalanserad och vilar därför bra i handen på alla styrkelägen.

Kraften är som sagt rejäl. Den har inga problem att blåsa iväg större objekt såsom kastanjer och grus, ej heller vare sig blöta eller torra löv. Vi testar även att blåsa rent en plåt, där det regnat ned löv som sedan börjat förmultna till jord, och den har inga problem att blåsa bort dessa heller.

Tyvärr har den ett lite malplacerat insug. När du kör den på maximerad kraft tenderar den att suga fast sig i byxan.

Prisvärd för mindre ytor

LH5 B60 har en krok undertill så att du enkelt kan hänga undan den i verkstaden. Vidare har den fördel i att du kan ställa den platt på backen utan att den vinglar.

Batteritiden är okej, men långt ifrån imponerande. De dryga tio minuter vi får ut på en 50 minuter lång laddning är definitivt i snålaste laget.

Batteriet är lätt att sätta i och ta ur. Det sitter tre LED-dioder på det som visar när det börjar bli dags att ladda.

Cub Cadet LH5 B60 passar dig som vill ha en kraftfull, lättanvänd lövblås. Den har inte testvinnande batteritid, och prestandaskillnaden är minimal gentemot de med topposition i testet. Men detta är fortfarande en riktigt bra lövblås, och har du andra maskiner från samma tillverkare och därmed kan dela batteri så har du en kompetent lövblås i denna modell.

Bra grepp & välbalanserad, kraftfull
Suger fast sig i byxan ibland, lite kort batteritid
0 5 4 1

Stihl BG86 C-E

Lövblåsen som till och med blåser bort stenar

Kraftkälla: Bensin Ljudnivå: 90 dB Luftflöde: 755/620 m³/h Maximal blåshastighet: 63/74 m/s (runt/platt blåsrör) Vikt: 4,4 kg Uppsamlare: Nej Tankvolym: 0,44 l Inkluderade tillbehör: Platt och runt blåsrör
Stihl BG86 C E

Stihl BG86 C-E är en kraftfull lövblås som blåser bort allt från löv till småsten. Likaså är kottar enkla att städa bort både från gräsmatta och väg. Med det platta blåsröret monterat har den inga problem med fuktiga löv, och med det runda blåsröret blåser du större mängder löv långt i ett enda tag.

På sidan av BG86 sitter en knapp som du kan ställa i mittenläge och då går lövblåsen automatiskt på medelstyrka. För det mesta räcker det med den här funktionen, men vet du med dig att du har känsliga ytor såsom grusväg och rabatter med synligt jordlager finns det även möjlighet att fixera gasreglaget i ett visst läge. Du trycker då in gasknappen till önskad styrka uppnåtts och därefter låser du knappen med ett reglage. Tyvärr är det ganska kort mellan full gas och tomgång så det kan vara svårt att få till önskad styrka, men när du väl lärt dig maskinen ordentligt blir det enklare.

Knappen på sidan av BG86 fyller även en roll när du startar lövblåsen. Den ska ställas i yttersta läget för choke, därefter ska du dra i snöret och ge gas, knappen kommer då att gå tillbaka till ursprungsläget. Detta fungerar mycket bra när du väl lärt dig hur du ska hålla lövblåsen under tiden du startar den, och när det är aktuellt att använda choken. Oftast startar den på 2-3 drag.

stihl bg86 c e lovblas gasreglage3

Gott om prestanda

Bränslet räcker ungefär till 45 minuter aktiv lövblåsning vilket känns aningen snålt. Under den tiden är dock det inga problem rent ergonomiskt att hålla lövblåsen i rätt vinkel. Den väger strax över fyra kilo och har mycket lite vibrationer. Det blir lite tungt mot slutet men undertill sitter ett välkommet extrahandtag som är riktigt behändigt då, och även då du ska blåsa i mer knepiga vinklar eller där utemöbler står ivägen.

Byggkvaliteten upplevs rejäl och det är mycket enkelt att byta mellan olika tillbehör. Det gummerade greppet är skönt att hålla i, men gasen hade gärna fått vara delvis gummerad den med.

Sammantaget är detta en behändig lövblås med mycket kraft som är smidig att använda när du väl vant dig. 

Dubbla handtag, ganska kraftfull, fixerbar gas
Viss inlärningskurva, saftig prislapp
0 5 3.5 1

Black & Decker GW3030

Stark lövblås och helt okej lövsug i ett

Effekt: 3000 W Kraftkälla: Elnät Ljudnivå: 74,1 dB (uppmätt) Sugkraft: 14 m³ Maximal blåshastighet: 418 km/h Vikt: 3,7/4,8 kg (utan resp. med lövsug) Uppsamlare: 50 l Inkluderade tillbehör: Bärrem
Black Decker GW3030

Black & Decker GW3030 kommer med en rad fördelar såsom mycket kraft och variabel blåshastighet. Den har inga problem att blåsa bort fuktiga löv, ej heller större stenar. Du får snarare passa dig så att du inte blåser sönder känsliga ytor. Men det är samtidigt lätt att reglera hastigheten med ratten på ovansidan.

På lägre hastighet får vi lite problem med obehagliga vibrationer, men de märks inte av när vi maxar effekten.

Tyvärr är lövblåsen något seg i starten. Det tar ett par sekunder för den att komma upp i högvarv. Den saknar dessutom gasreglage och du reglerar istället både på/av och blåshastigheten med ratten. Det finns dock en stor fördel med detta och det är att du slipper gå runt och trycka in en knapp, något som annars kan ge mjölksyra och kramp.

Det gummerade handtaget är skönt. Designen på hela maskinen är något bulkig och plastig, speciellt klick i-funktionen för att byta tillbehör, men den fungerar.

black decker GW3030

Nätansluten med sug

GW3030 har dessutom lövsugfunktion. Därmed kan du först blåsa ihop en lövhög, för att därefter montera på sugrör samt tygsäck och sedan suga upp alla löv. Det går relativt fort och smidigt att byta funktion när du väl lärt dig hur man gör.

Uppsamlaren rymmer en hel del löv, speciellt eftersom det sitter en kompostkvarn i som finfördelar allt du suger upp. Sugen är inte särskilt kraftfull. Den klarar av torra till lätt fuktiga löv, men blöta löv har den svårt med och likaså längre gräs.På det stora hela gör den dock ett bra jobb.

Den stora nackdelen med GW3030 är egentligen att du är begränsad av en sladd. Den korta sladden som sitter på maskinen kommer du ingenstans med, och att släpa runt på en förlängningskabel i trädgården är omständligt.

Men om du är ute efter just en nätansluten lövblås är detta ett bra val. Likaså om du har en simpel trädgård men vill ha en mycket kraftfull lövblås till en billig peng och slippa avgaser.

Stark, inbyggd metallkvarn, lövsugfunktion, variabel hastighet, prisvärd
Obehagliga vibrationer på låg hastighet, seg reaktion på hastighetsjusteringar, plastig design
0 5 1.5 1

Greenworks GD24X2BV

Lövblås med lövsug och dubbla batterier

Kraftkälla: Batteri (48V, dubbla 24 V) Uppmätt batteritid: 8 min Maximal blåshastighet: 321 km/h Vikt: 2 748 g (exkl batteri), 3 618 g (inkl dubbla 2 Ah-batterier) Uppsamlare: Ja Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör Övrigt: Lövsug
Greenworks GD24X2BV

Greenworks GD24X2BV är en 48-volts lövblås med tillhörande lövsug. Du har sex olika kraftlägen att välja mellan och vrider på ett vred för att göra ditt val. Det finns även ett turboläge, det läget ger en extra skjuts åt prestandan och du behöver inte hålla inne turboknappen medan du använder det.

Kraften i denna lövblås är ganska standard sett till priset. Den är inte supereffektiv, men klarar att blåsa halvfuktiga löv och torra löv till mindre högar så länge du inte blåser för många löv i taget.

Obrukbar som lövsug

GD24X2BV är en ganska tung lövblås, delvis på grund av den inbyggda sugfunktionen. Vi förväntar oss en lövsug som med kraft suger upp löven vi har samlat ihop. Men löven rör sig knappt när vi börjar suga. Lövsugsdelen är totalt obrukbar, det vore mer effektivt att gå och hämta en räfsa och räfsa in löven i påsen.

Dessutom är batteritiden på denna lövblås kort. Du hinner blåsa löv i drygt åtta minuter innan det är dags att ladda den på nytt, detta trots att det sitter två batterier i den. Den startar inte om du inte har bägge batterierna i. Det innebär att du alltid måste ha två batterier laddade och därmed gör bäst i att ha två laddare hemma.

Greenworks GD24X2BV passar dig som har andra trädgårdsmaskiner från Greenworks och därmed kan dela batterier mellan dessa. Annars blir den varken särskilt kostnadseffektiv eller användbar.

Semestergas på turboknappen
Urusel lövsug, måste ha två batterier laddade, dålig batteritid

Vanliga frågor om lövblåsar

Vilken lövblås är bäst?

Svaret på vilken lövblås som är bäst beror på vad du tänkt använda lövblåsen till. Ska du bara blåsa ut torrt bös från verkstaden räcker det med en enklare batterimodell. Ska du däremot blåsa löv av varierande fuktighetsgrad på en gräsmatta krävs mer kraft, och då är fortfarande bensinmodellerna dominerande. 

Vilket bränsle till lövblås?

Det framgår av manualen vilken typ av motor och därmed vilket bränsle du bör välja till just din lövblås. Normalt sett har lövblåsen en tvåtaktsmotor och tankas då vanligen med alkylatbensin 2-takt.

Hur stor lövblås?

Vilken typ av lövblås du väljer, och därmed vilken storlek, beror på hur du tänkt använda den. Ska du blåsa fuktiga löv krävs vanligen en lite större bensinmodell, jämfört med om du ska blåsa torrt material på jämn yta - exempelvis torra löv på en asfalterad garageuppfart. Det finns också lövblåsar med kombinerad lövsug och dessa är också vanligen lite större. Ska du arbeta kommersiellt med blåsen eller har stora marker är en ryggburen att föredra.

Hur använder man en lövblås?

De bensindrivna lövblåsarna är i skrivande stund betydligt mer kraftfulla än batterimodellerna, men i princip används de på samma vis utöver att den ena laddas och den andra tankas. Du utrustar dem med ett lämpligt munstycke - runt för att blåsa brett, avsmalnande för att blåsa i en mer samlad och kraftfull stråle. Därefter rör du dig framåt och föser löven till en hög.