Cykelvagn: 12 modeller i test
Vill du tryggt kunna ta med dig små barn på cykelturen? Vi har testat cykelvagnar från bland andra Thule, Hamax och Nordic Roll. För att en cykelvagn ska kunna bli bäst i test måste den ha bekväm och rymlig sittyta för barnen, vara enkel att växla mellan cykel- och promenadläge och ha bra packutrymme.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Cykelvagn
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av cykelvagnar har vi låtit såväl vanliga barnfamiljer som experter inom området få köra och använda vagnarna med sina egna barn. De flesta cykelvagnar är multifunktionella och kan även användas som vanlig barnvagn och ibland även som joggingvagn. I detta test har vi främst fokuserat på cykelvagnens egenskaper som cykelvagn och som promenadvagn, då detta är de två lägen som oftast används mest. Vi har under testförfarandet bland annat gått igenom följande egenskaper:
Cykelläge: Hur är vagnen att fästa bakom cykeln, är cykelarmen lätt att sätta dit och ta loss och har cykelvagnen någon fjädring?
Barnvagnsläge: Är det smidigt att växla mellan cykelläge och promenadvagn, har vagnen ställbart handtag och finns det parkeringsbroms
Barnperspektiv: Hur är sittutrymmet- och komforten för barnen, vad har cykelvagnen för maxvikt, är selen enkel att knäppa ihop och kan ryggstöden lutas?
Utöver dessa egenskaper gör vi även en bedömning av vagnens generella kvalitet samt hur funktioner och egenskaper står sig i förhållande till vagnens pris.
Fler tester för den aktiva familjen:
Fler tester av barnvagnar:
1. Hamax Outback → BÄST I TEST CYKELVAGN
Välkonstruerad och rymlig cykelvagn med ställbar fjädring och bra fäste för cykelarm
Hamax Outback är en ovanligt lyckad kombination av smarta funktioner och snygg design. Outbacks siluett är stilrent slimmad med vagnens stomme exponerad, vilket gör att den ser lika tålig ut som den är. Maxvikten på barn i vagnen är 22 kg och total maxbelastning är 40 kg. Med Outback ingår dels ett snabbfäste för cykel, dels ett snurrbart promenadhjul. Det går även att köpa till ett fast, luftfyllt jogginghjul om man vill använda vagnen att springa med.
Bekväma sittdelar med lång användningstid
Hamax Outback har sittutrymme för två barn, men kan användas med endast ett barn i också. Sittplatserna känns rymliga och är skönt vadderade för god åkkomfort. Från 2019-versionen av Outback kan ryggstödet dessutom i tre steg justeras ned till ett bekvämt viloläge. Fempunktsselen knäpps enkelt ihop och två barn i femårsåldern har suttit bekvämt bredvid varandra i Outback.
Tillverkaren anger visserligen en maxlängd på barnet om 117 cm, men även längre barn har rymts. Givetvis med cykelhjälmen på. Ryggstödet känns långt så det är snarare benen som de längsta barnen får böja lite för att få plats. För ytterligare komfort för passagerarna så har Outback ställbar fjädring vid ena bakhjulet, med pedagogiska symboler för hur den ska ställas in.
Mycket lätt att växla mellan cykelvagn och promenadläge
Hamax Outback briljerar som mest med sina genomarbetade funktioner. Snabbfästet för cykelarm och promenadhjul är den smidigaste lösningen vi träffat på hittills. Med ett enkelt klick sätts cykelarmen på plats och låses i sitt läge. För att visa att anslutning är korrekt blir färgfältet i fästet grönt, om något är fel visar det rött.
Att växla mellan cykel- och promenadläge går därmed på under minuten och både framhjul och cykelarm kan förvaras i Outbacks packutrymme baktill. Packutrymmet är rymligt nog för två rejäla strandväskor och det finns även små förvaringsfickor inne i kupén, för saker barnen kan behöva ha till hands.
Mycket genomtänkt och prisvärd cykelvagn
Kupén har ett skydd av klarplast mot vind och väder, och ett solskydd som kan dras ned så barnens huvuden skuggas. Det finns även ett skydd med endast insektsnät, perfekt på varma sommardagar då luft men inte knott släpps igenom. Vid förvaring eller transport är det enkelt att fälla ihop Hamax Outback till ett platt paket, som med lätthet kan stuvas in i ett bagageutrymme om bakhjulen klickas av.
Outback har ett handtag som kan ställas i flera olika vinklar, vilket gör körkomforten vid promenader god för föräldrar av olika längd. Vi ger även ett stort plus för den smidiga fotbromsen på vagnen. Det märks att Hamax Outback är lika väl uttänkt att fungera när man cyklar såväl som går med den och den blir därför snabbt en riktig favorit för hela familjen.
Bra pris hos:
2. Thule Chariot Cross 2 → BÄSTA PREMIUMVAL
Multifunktionell cykelvagn med fjädring, rymlig sittyta och bekväma vilolägen
Chariot Cross 2 är en multifunktionell cykelvagn från Thule, kända just för att aldrig tumma på vare sig funktion eller kvalitet. Med Cross 2 erbjuds småbarnsfamiljen möjligheten att cykla eller promenera med vagnen. Det går även att köpa till jogginghjul eller kit för att använda Cross 2 vid längdskidåkning.
Cykelvagn som även passar långa barn
Vagnens maxviktsbelastning är 45 kg, där barnen får väga max 22 kg vardera. Det går lika bra att cykla med ett som med två barn i Cross 2. Sittutrymmet är rymligt. Thule anger en längdgräns om 111 cm men även längre barn får plats om det skulle knipa.
Selen är lätt att justera i höjd och omfång. Den får ett stort plus för att selremmarna kan knäppas i fästet en och en, de behöver alltså inte paras ihop innan. Selen är ordentligt vadderad och sittytan känns även den komfortabel.
Bra viloläge för små barn som ska sova
Men bäst av allt med Cross 2 är att den har individuellt ställbara ryggstöd som kan vinklas ned till ett viloläge. Lutningen är precis lagom för att ett barn ska kunna sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Och eftersom att ryggstödet låser sig i de olika lägen så är Cross 2 en av ytterst få cykelvagnar som är godkänd att cykla med när barnen använder viloläget.
Som cykelvagn är det enkelt att koppla fast Cross 2 vid cykeln med det snabbfäste som medföljer och monteras på cykelns bakhjul. Vagnen har ställbar fjädring som utan tvekan gör åkturen mindre skumpig för barnen. Cykelflagga medföljer. Som promenadvagn är Cross 2 lättstyrd och handtaget kan vinklas i flera olika lägen.
Mycket lätt att göra om för promenad
Att växla mellan promenad- och cykelläge är kvick avklarat med Thules snabbfästen för framhjul och cykelarm. Extra pluspoäng för att promenadhjulen klickas i fästena ovanifrån när man cyklar med Cross 2, så finns de alltid när till hands när man ska växla tillbaka igen.
Cross har ett inbyggt insektsnät som stängs igen om sittkupén med dragkedjor. Ett separat solskydd kan lätt klickas på och ställas i olika höjdlägen. Vid ruskväder finns ett skydd i klarplast som fästs över karossen. Det är dock inte heltäckande, ska vagnen stå ute i regn behövs ett annat skydd.
Påkostad cykelvagn av hög kvalitet
Vid transport eller längre tids förvaring kan Cross 2 packas kompakt genom att man fäller ihop den och klickar av alla hjul. Även packutrymmet baktill kan fällas upp mot vagnen, för bättre benutrymme om man vill springa med den. Cross 2 har även mindre förvaringsfickor både inne i sittutrymmet och på baksidan av ryggstödet.
Thule Chariot Cross 2 är en stadig vagn med hög komfort för barnet och minst lika hög funktionalitet för föräldern. Finns det utrymme för den i budgeten så blir man omöjligen missnöjd med Cross 2 som sitt transportmedel.
Bra pris hos:
3. Beemoo Sporty Trail → BÄSTA BUDGETVAL
Rymlig och prisvärd cykelvagn, som även fungerar för som lastvagn och för promenader
Beemoo Sporty Trail är en cykelvagn som imponerar. Till ett ytterst rymligt pris får man funktioner som man annars ofta hittar endast hos betydligt dyrare cykelvagnar. De främsta fördelarna med Beemoo Sporty Trail är de mycket rymliga sittdelarna, det stora packutrymmet baktill samt en fjädring som överraskar med en riktigt mjuk känsla.
Snabbt och lätt att växla mellan cykling och promenad
Beemoo Sporty Trail är enkel att montera, fram till bromsarna, som bjuder på lite mer omständlig installation. Faktum är att det är svårt att få till dem helt rätt. Trots efterjusteringar kvarstår en något glappig känsla i parkeringsbromsen och handbromsen hamnar lite för tight mot ett hjul. De fungerar dock fint att använda, men det krävs mer arbete än önskvärt för att man ska ha möjlighet att få till det perfekt.
Sporty Trails cykelfäste kan enkelt monteras på bakhjulet på de flesta cyklar. Och cykelarmen kan på mindre än minut både monteras av och på cykelvagnens högra sida. Lika lätthanterade är vagnens promenadhjul. Detta gör att man på nolltid kan växla mellan cykel- och promenadläge, varför Beemoo Sporty Trail funkar utmärkt för den som både vill cykla till affären och ta med vagnen in.
Mycket höga ryggstöd ger en lång användningstid
De två sittdelarna är mycket rymliga, framför allt på höjden. Beemoo Sporty Trail rymmer med lätthet barn upp till 7 års ålder, även med cykelhjälm på. Benutrymmet är inte riktigt lika stort, men fortfarande imponerande väl tilltaget. Selarna kan enkelt anpassas efter barnens längd, vilket ger Sporty Trail en mycket lång användningstid.
Ryggstödet har ett mycket blygsamt viloläge, som upplevs krångligt att justera. Remmarna som håller ryggstödet uppspänt ska helt enkelt dras ut en bit, så slack uppstår. Viloläget som gör marginal skillnad för komforten, men bidra förstås till viss minskad risk för att barnets huvud faller framåt om det somnar. På punkten viloläge får Sporty Trail dock anses ligga en bit efter sina dyrare konkurrenter.
Cykelvagn som kan göras om för frakt eller storhandling
Bakom ryggstödet finns ett lättåtkomligt och mycket generöst packutrymme. Det går även att fälla fram sätena helt, så att Beemoo Sporty Trail förvandlas till en lastvagn. En mycket användbar funktion för den som vill kunna storhandla eller frakta större paket med sin cykelvagn. Mindre genomtänkt är placeringen av reflexer. Efter att ha råkat stöta i en dörrkarm så går de framtill sönder och faller av bara någon vecka in på testperioden.
Sporty Trail funkar fint både för cykling och för promenader. Handtaget justeras i flera höjdlägen, och promenadhjulen fixar lättare terräng men gör sig bäst på asfalt. För grövre terräng bör man köpa till vagnens joggingkit. Bortsett från några svaga punkter upplevs Sporty Trail briljera på precis rätt områden. Hög funktionalitet och lång användningstid i förhållande till det relativt låga priset gör Beemoo Sporty Trail till ett köp man lätt kan rekommendera.
Bra pris hos:
4. Thule Chariot Cab 2
Påkostad och väl genomtänkt cykelvagn med god komfort och viloläge i sittdelarna
Thule Chariot Cab 2 är en påkostad cykelvagn. För den som har en aktiv livsstil så finns det ett brett utrymme av tillbehör till Cab2, vilket gör att cykelvagnen även kan användas för löpning och vid skidåkning. Cab 2 har utrymme för två barn. Sittdelarna är väl tilltagna, med gott om utrymme även när barnen har cykelhjälmar på sig. Barn upp till 4-5 års ålder kan sitta bekvämt. Selen är lätt att justera. Att selremmarna kan klickas fast i selspännet en och en underlättar när man ska spänna fast två barn samtidigt.
Rymliga sittdelar med mycket bra viloläge
En uppskattad funktion hos Thule Chariot Cab 2 är att man kan justera sittdelarnas ryggstöd till ett bra viloläge. Ryggstöden är individuella, så ett barn kan sova medan det andra sitter och tittar ut. Ryggstöden vinklas med en hand, med hjälp av en spärr på ryggstödets baksida. Packutrymmet baktill på Chariot Cab 2 är mycket bra. Minst ett par matkassar eller en stor strandväska går att packa in. Men man ska vara medveten om att packutrymmet blir mindre när ryggstöden är i viloläge.
Med barnen väl på plats stänger man till cykelvagnen med ett nät som fästs med dragkedjor och klämmor. Om det även blåser mycket, eller om man vill skydda mot lätt regnfall, så finns ett separat regnskydd i klarplast som kan fästas över öppningen. På samma sätt kan man också fästa ett solskydd på cykelvagnen, som är enkelt justerbart så det skuggar precis lagom mycket. Att både regn- och solskydd är separata ökar dock risken för att de glöms hemma eller tappas bort.
Byggs lätt om från cykelvagn till barnvagn
För att fästa Thule Chariot Cab 2 vid cykeln behövs dels cykelarmen på Cab 2, dels ett snabbfäste på cykelns bakhjul. Sen tar det mindre än en minut att koppla ihop cykel med cykelvagn. Lika snabbt och lätt kan man vid behov göra om Chariot Cab 2 från cykelvagn till en barnvagn. De två promenadhjulen finns alltid med, och monteras uppåt vid cykelläge och nedåt vid promenadläge. Chariot Cab 2 är 80 cm bred, vilket gör att den funkar att köra igenom de flesta standarddörrar.
Thule är bra på kvalitativa, genomtänkta detaljer. På Chariot Cab 2 märks det bland annat på ett handtag som lätt kan vinklas i olika höjdlägen, en bra och ställbar fjädring samt en enkelt åtkomlig fotbroms. Cykelvagnen kan också fälls ihop för transport och förvaring. Tar man bort alla hjul, och förvarar dem i sittutrymmet, så blir Thule Chariot Cab 2 riktigt kompakt och kan med lätthet packas in i bilen.
Komfortabel för stora som små
Är man en seriös löpare som även vill använda cykelvagnen vid springrundorna så har Thule andra modeller med inbyggd handbroms i handtaget. Men för alla andra behov så funkar Thule Chariot Cab 2 mycket bra. De smarta funktionerna och smidigheten i användning ihop med de bekväma sittdelarna med viloläge gör Chariot Cab 2 lika komfortabel för de vuxna som för barnen.
Bra pris hos:
5. Hamax Breeze
Praktisk och sportig cykelvagn för aktiva familjer, med bekvämt viloläge för barnen
Hamax producerar flera modeller av cykelvagnar, samtidigt som Breeze lanserades även Hamax Cocoon. Skillnaderna mellan de två är mycket få. Cykelvagnarna har samma funktion, men Breeze har en lite mer sportig design, med en ryggsäcks som fästs baktill på vagnen samt annat material på handtag och klädsel. Breeze finns både som singel och dubbelvagn, väljer man varianten med två sittdelar så kan det förstås även användas med bara ett barn.
Vill man använda sin cykelvagn som syskonvagn från födseln, så går det att montera Hamax babyinsats i Breeze. Vagnen kan då användas för promenader även med en nyfödd. Som cykelvagn rekommenderas Hamax Breeze från tidigast 6 månaders ålder, med kravet att barnet måste ha stabil nacke och kunna sitta själv. Cykelvagnen rymmer barn upp till omkring 5 års ålder. Maxlängden är 117 cm, och barn över 110 cm börjar få det trångt när de sitter i Breeze med cykelhjälm på.
Bekväma sittdelar med bra viloläge på ryggstöden
Breeze har två sittdelar, vars ryggstöd individuellt kan vinklas från sittläge ned till viloläge. Reglaget för att justera ryggstöden är lättåtkomligt för förälder, man öppnar upp cykelvagnens tak och vrider dem till önskat läge. Tyvärr innebär de justera bara ryggstödet i Breezes fall att Hamax helt valt bort ett lastutrymme. Visserligen medföljer det en ryggsäck, som kan fästas baktill på cykelvagnen. Men någon möjlighet att ställa in en matkasse finns inte.
Sittdelarna har en normal vaddering och upplevs av barnen som bekväma nog även för lite längre cykelturer. Selen kan justeras i omgång, och är enkel att knäppa ihop runt barnet. Barnen kan enkelt se ut genom de fönster i klarplast som finns på sidorna av Hamax Breeze. Framtill fäster man ett insektsnät. Om det regnar, eller blåser mycket, så kan man även dra över ett skydd av klarplast. På så sätt håller man barnen torra vid ruskväder, och minskar luftmotståndet för den som cyklar.
Sportig cykelvagn som passar den aktiva familjen
Hamax Breeze är ett bra val av cykelvagn för de aktiva föräldrarna, som gärna vill ha med sig barnen på utomhusaktiviteter året om. För den som gillar att springa kan man köpa till ett jogginghjul, som även är att rekommendera som tillval för den som vill använda Breeze som vanlig barnvagn och kunna köra den i snö. För mer sportiga vinteraktiviteter så finns även ett skidset att köpa till, så man kan dra Breeze bakom sig som en pulka när man åker längdskidor.
Breeze har ett ställbart teleskophandtag, som skapar gott om benutrymme för den som vill promenera med vagnen. Att växla mellan cykling och promenad är riktigt smidigt. För att cykla med Breeze monterar man ett snabbfäste på cykelns bakhjul, därefter är det i princip bara att sätta fast cykelarmen på Breeze och sedan koppla ihop vagn med cykel. Promenadhjulet klickas då fast uppochnedvänt framtill på vagnen.
Praktisk för föräldrarna, bekväm för barnen
Vill man kunna ta med sig Hamax Breeze i bilen så är även det smidigt. Cykelvagnen är enkel att fälla ihop. Orkar man lägga några sekunder extra på att klicka av bakhjulen så blir den riktigt kompakt hopfälld. Är man två föräldrar som vill växla att använda Breeze, så kan man enkelt köpa till ett extra snabbfäste för en andra cykel.
Många familjer vill använda sig av en cykelvagn som en transportlösning för vardagarna. Hamax Breeze uppfyller det behovet, så länge man fokuserar på barnens komfort och utrymme. Vill man även kunna storhandla, eller ha med egna träningsväskan, så kommer man sakna ett lastutrymme. Som en syskonvagn som även kan rulla bakom cykeln så känns Hamax Breeze lika bekväm för barnen som den är praktiskt för föräldern.
Bra pris hos:
6. Hamax Traveller
Lättanvänd cykelvagn med stort packutrymme och mycket funktion för pengarna
Hamax har konsekvent tillverkat genomtänkta och välfungerande cykelvagnar. Med modellen Traveller fortsätter man med just det, men till ett mycket lägre pris. Traveller ska alltså vara en budgetmodell av en cykelvagn. Men förutom i ett fåtal funktioner så är den lägre prisklassen något man inte märker av.
Rymlig sittutrymme med något lutat ryggstöd
Traveller är en cykelvagn för två barn. Ryggstödet kan inte justeras till viloläge men är en aning vinklat. Å ena sidan innebär det att barnens överkroppar alltid hamnar lite tillbakalutade. Å andra sidan gör det att barnen grann glider nedåt i sittytan en aning, något som större barn kan irritera sig på.
Sittutrymmet i Traveller är mer generöst än vad man annars ofta ser hos cykelvagnar i samma prisklass. Ryggstöden är höga och selen kan enkelt justeras i höjd och omfång. Två barn ryms väl bredvid varandra, även om de är i övre förskoleåldern. Ryggstödet har tillräckligt med giv i materialet för att det ska gå att sitta bekvämt med cykelhjälm på.
Integrerat sol- och regnskydd framtill på cykelvagnen
Cyklar man med vagnen ska man ha ett skydd på framtill, som hinder mot stenar som kan sprätta in från cykelns bakhjul. Traveller har ett enkelt meshnät, mot skräp och insekter. Det finns också ett lager klarplast, som funkar som ett enklare regn- och vindskydd när vagnen används. Cykelvagnen har också ett inbyggt solskydd som kan justeras i höjd. De skydd som inte används kan rullas ihop och stoppas undan.
Med Hamax Traveller kommer en cykelarm och ett fäste, det senare monteras på cykelns bakhjul. Vill man istället använda Traveller som barnvagn så lossar man cykelarmen och klickar fast ett litet, snurrbart hjul framtill på cykelvagnen. Att växla mellan promenad- och cykelläge går på under minuten. Likaså att koppla Traveller till cykeln. Packutrymmet baktill på cykelvagnen är väldigt stort. Man kan med lätthet ställa ned både en och två matkassar i Traveller.
Mycket prisvärd och lättanvänd cykelvagn
De detaljer som känns lite mer budget hos Hamax Traveller är handtag och koppling för cykelarm och promenadhjul. Handtaget är visserligen ställbart i två olika lägen. Men det åstadkommer man genom att handtaget är böjt i grunden, och sedan kan fästas med endera sidan upp. Fästet för framhjul och cykelarm känns säkert och är inte krångligt. Men det är inte lika tydligt som på Hamax dyrare modeller.
Det är imponerande hur mycket funktion, komfort och packutrymme Hamax har fått till. Så länge ställbart ryggstöd inte är ett måste så är Hamax Traveller väldigt mycket cykelvagn för pengarna.
Bra pris hos:
7. Thule Chariot Lite 2
Funktionell cykelvagn av hög kvalitet, passar för vardag och kortare utflykter
Thule Chariot Lite 2 är en cykelvagn med två sittplatser, godkänd att använda från 6 månaders ålder. Ryggstödet har ett fast, lätt tillbakalutat sittläge och något vilo- eller liggläge finns inte. Lite 2 lämpar sig därför bäst för barn som inte kommer sova i vagnen.
Bekvämt sittutrymme
Sittutrymmet upplevs som rymligt och bekvämt. Maxvikten är 22 kg per sittdel, och såväl sittyta som sele kan bekvämt användas av barn upp till 6-7 års ålder. Selspännet är mycket lätthanterligt, främst tack vare att man kan klicka spännena i fästet ett i taget - utan att behöva para ihop dem först som i en bilbarnstol. Framför barnen drar man för ett nät som skyddar mot insekter samt mot grus och sten som kan skvätta upp från cykelns bakhjul.
Med Lite 2 kommer även separat solskydd samt skydd i klarplast, som kan fästas framtill på ekipaget. Klarplasten skyddar mot lättare regn men framför allt mot vind. Utan det på blir det - som med alla cykelvagnar - lite som att ha en fallskärm utfälld bakom cykeln. Dessa delar är tyvärr lätt att råka tappa bort, eller att glömma kvar hemma.
Trygg användning men litet packutrymme
Som alltid med Thules cykelvagnar är det tydligt att säkerheten har hög prioritet. Att koppla ihop Lite 2 med cykeln är enkelt och tryggt. Cykelarmen förankras dubbelt i både vagn och cykel, med ett ordinarie fäste samt extra säkerhetsrem om fästet av någon anledning skulle krångla.
Att växla från cykelläge till promenad går även det smidigt. De två små framhjulen fäster man upp och ned på Lite 2 medan man cyklar. Sen går det på under halvminuten att klicka dem i promenadläge. Packutrymmet baktill på cykelvagnen utgörs av en större nätficka. Den rymmer visserligen rätt mycket. Maxvikten där är dock endast 4 kg, så Lite 2 är inte cykelvagnen man enkelt lassar in en matkasse eller en strandväska i.
Funktionell cykelvagn som håller hög kvalitet
Thule Chariot Lite 2 är utrustad med ställbart knäledshandtag, vilket gör vagnen mer bekvämt att promenera med. För transport eller förvaring så kan Lite 2 väldigt lätt fällas ihop platt. Tar man av bakhjulen och lassar in dem plus cykelarmen i sittkupén efter fällning så blir hela vagnen riktigt kompakt. Att fälla upp Lite 2 går också lätt, med tydliga gröna och röda indikationer som visar om allt genomförts korrekt eller inte.
Det vore lögn att påstå att Thule Chariot Lite 2 är en budgetvagn. Men jämfört med de dyraste modellerna i Thules sortiment så känns priset för Lite 2 betydligt mer överkomligt. I synnerhet efter att man faktiskt använt vagnen och inser att såväl design som funktioner håller samma höga Thule-kvalitet som alltid annars. Så länge stort packutrymmet eller viloläge på ryggstöden inte står med på kravlistan så är Thule Chariot Lite 2 precis den där funktionella, snygga och okomplicerade cykelvagnen man vill ha.
Bra pris hos:
8. Axkid Grand Tour
Robust och rymlig cykelvagn med viloläge och möjlighet att göras om till lastvagn
Grand Tour är Axkids första cykelvagn, och är tydligt inriktad på att vara en mångsidig transportlösning för småbarnsfamiljer. Vilket passar väl in på Axkids profil. Märket är mest känt för sina bilbarnstolar, även om de längre bak i tiden även haft en resevagn i sitt sortiment. Med Grand Tour håller man sig kvar på vägarna, samt erbjuder ett brett utbud av tillbehör som väl matchar flexibilitetsambitionen.
Förutom att kunna användas som cykelvagn, kan man givetvis köra Grand Tour som en vanlig barnvagn. Det går även att köpa till ett jogginghjul, och vagnen kommer med en handbroms på handtaget för ännu smidigare löpturer. Ska man jogga med Grand Tour och ha två barn i vagnen så behöver man dock vara stark, bara vagnen väger cirka 19 kg. Axkid ska ha stort plus för att man även kan köpa till ett heltäckande förvaringsöverdrag, något inte alla cykelvagnstillverkare erbjuder.
Cykelvagn vars ryggstöd kan fällas till viloläge
Grand Tour har två sittdelar, men kan givetvis användas även med bara ett barn i cykelvagnen. Maxvikten är standard, 22 kg per sittdel, och den godkända maxlängden på barnen är 111 cm. Väljer man att följa den rekommendationen har Axkids cykelvagn en medelmåttig användningstid. Väljer man att ignorera den, så erbjuder Grand Tour en imponerande bra sitthöjd, där även en 6,5-åring (med cykelhjälm på) ryms under taket med god marginal.
Även övrigt sittutrymme känns generöst tilltaget. Ett syskonpar i förskoleålder kommer kunna sitta bekvämt bredvid varandra, men två barn som båda är över 4 år får det lite mer trångt på bredden. Axkid Grand Tour har ett ryggstöd som kan vinklas till viloläge, genom att man lossar på två remmar. Ryggstöden är dock ett individuellt ställbara, så ska ett barn sova kommer även det andra bara behöva sitta något tillbakalutat.
Ställbar fjädring och enkel att städa ur
Axkid Grand Tour har en lättanvänd sele, där selremmarna paras ihop och sedan klickas fast i selfästet. Alla remmarna kan justeras i längd. Sittplatserna känns välvadderade och man kan cykla längre turer utan att barnet klagar på att det känns hårt. Det går dessutom att justera cykelvagnens fjädring, så man kan anpassas åkupplevelsen utifrån vilken terräng man ska cykla i.
Nere vid barnets fötter finns ett löst inlägg i tåligt material, som verkligen underlättar vid rengöring. Har barnen åkt i vagnen med leriga eller sandiga fötter så är det busenkelt att ta ur inlägget, skölja rent det och sedan åter fästa det på plats i cykelvagnens botten. På så sätt behöver man inte ha en dammsugare för att kunna städa ur Grand Tour.
Stort packutrymme gör Grand Tour praktisk i vardagen
I cykelvagnens packutrymme får man in två matkassar bredvid varandra utan problem. För transport av större föremål så går det faktiskt att bygga om Grand Tour till lastvagn. Man lossar då på ryggstödet och fäller fram det mot botten. Att pilla ur remmarna som håller fast ryggstödet är dock väl krångligt. Ska man regelbundet växla mellan att köra barn och last så kommer man irritera sig på den osmidiga processen att göra om Grand Tour.
Upplevelsen när man cyklar med Axkid Grand Tour skiljer sig inte märkbart från andra cykelvagnar. Det är enkel att koppla ihop den med cykeln, och lika enkelt att lossa cykelarmen och fästa promenadhjulen. Dessa har dessutom sina egna förvaringsfickor i nät på cykelvagnens baksida, en smart detalj. Visst finns det utrymme för förbättringar. Men redan nu är Axkid Grand Tour en rymlig och praktisk cykelvagn som löser mycket av småbarnsfamiljens transportlogistik.
Bra pris hos:
9. Hamax Cocoon
Modern och komfortabel cykelvagn för två barn, med individuellt ställbara ryggstöd
Cocoon är en nyare modell av cykelvagn från Hamax, och lanserades samtidigt som Hamax Breeze. Av de två modellerna är Cocoon den lite mer påkostade, med handtagsöverdrag i läderimitation, mer ombonade sittytor och en elegantare design på den medföljande axelremsväskan. Utöver utseende och material så bygger dock cykelvagnarna på precis samma bas, och har därmed samma funktioner.
Cocoon har sittutrymme för två barn, men kan även användas med ett barn. Maxlängden på barnen är 117 cm, och den upplevs stämma riktigt väl med hur stora barn som faktiskt får plats i sittdelarna. En 115 cm lång sexåring, med cykelhjälm på huvudet, ryms bara precis innanför innertaket. Har man långa barn kan det vara klokt att låta dem provsitta Cocoon
(med hjälm) innan inköp.
Cykelvagn som funkar mycket väl även för små barn
Sittutrymmet går väldigt väl att anpassa för barn av olika åldrar. Dels är Hamax babyinsats godkänd att montera i Cocoon, vilket gör att man kan använda cykelvagnen för promenader även med en liten bebis. Dels har Cocoon individuellt ställbara ryggstöd, som kan vinklas i tre olika lägen. I det mest tillbakalutade viloläget kan ett barn sova utan att huvudet obekvämt faller fram. För att vinkla ryggstödet öppnar man upp cykelvagnens tak och vrider på ett reglage, det är lika snabbt som lätt gjort.
Sittdelarna är ombonade, med uppbyggda nackstöd och rejält vadderade selremmar. Det är lätt att ändra höjd på selens axelremmar, som paras ihop med varandra innan de knäpps i selspännet. Vid sidorna finns förvaringsfickor för småsaker, och golvet har en gummerade beläggning som gör det lite tåligare samt enklare att hålla rent.
Smidigt att växla mellan cykling och promenad
Som alltid med Hamax cykelvagnar är det mycket enkelt att koppla ihop Cocoon med cykeln. Ett snabbfäste monteras på cykelns bakhjul, och sedan trycker man bara ihop cykelarmen med fästet och fäster den extra säkerhetsremmen. Hamax har funnit en ny, smart lösning på hur promenadhjulet kan förvars under cykelturerna, man fäster det uppåtvänt längst fram på chassit.
Promenadhjulet är ganska litet, men håller hög kvalitet och det går bra att använda Hamax Cocoon som syskonvagn. Den tar sig fram bäst på asfalt men funkar även på gräsmatta och grusväg. Vill man använda Cocoon på fler sätt, så går det att köpa till ett jogginghjul och ett skidset. På så sätt kan man få användning av sin cykelvagn året runt, för alla typer av fysisk familjeaktivitet.
Hög komfort men inget lastutrymme
Mycket hos Cocoon är likt funktionerna hos Hamax andra cykelvagnar, men på några områden skiljer sig vagnen åt. Vagnen har fått ett kombinerat vind- och regnskydd, som sitter fast på cykelvagnens baksida (men kan tas loss helt om man vill). Vid dåligt väder rullas det ut och träs över hela Cocoon, så både tak och framsida har ett lager klarplast över sig. Det gör att Hamax Cocoon bättre än många andra cykelvagnar tål att används när det regnar.
På baksidan av Hamax Cocoon sitter en avtagbar axelremsväska. Tyvärr är det också det enda förvaringsutrymmet som den här cykelvagnen erbjuder. Förväntar man sig att kunna middagshandla på vägen hem från förskolan så får man tänka om. Men om man främst är ute efter en cykelvagn för att skjutsa barnen i, där fokus är på att de ska sitta bekvämt, så erbjuder Hamax Cocoon snygg design, hög användarvänlighet och maximal åkkomfort.
Bra pris hos:
10. Hamax Avenida
Prisvärd och lättanvänd cykelvagn med rymliga sittdelar och generöst packutrymme
Hamax Avenida är en smidig och lättanvänd cykelvagn. Tack vare bredden på 78 cm, standardmåttet för många dörrar är 80 cm, så är framkomligheten god. Avenida har plats för två barn, men finns även som Avenida One med endast en sittdel. När man köper cykelvagnen medföljer allt som behövs för att fästa den vid cykeln, samt ett litet promenadhjul om Avenida ska användas som barnvagn.
Bekvämt och rymligt sittutrymme
Inne i cykelvagnen finns två ordentligt vadderade sittplatser. Selen kan lätt justeras i höjd, så remmarna hamnar rätt vid barnets axlar. Sedan knäpps remmarna fast en och en i selspännet. Utrymmet i Hamax Avenida är bra. En normallång femåring på cirka 110 cm kan sitta bekvämt, och får plats även med hjälmen på. Också mindre barn, från runt ett års ålder, kan sitta bekvämt. Avenida har inget viloläge. Ryggstödets fasta sittläge är dock svagt tillbakalutat. Men Avenida är inte en cykelvagn som små barn kan sova bekvämt i.
Att använda Hamax Avenida ihop med cykeln är mycket smidigt. Cykelarmen är lätt att fästa på höger sida av vagnen. Sedan passar man ihop den med det fäste man monterat på cykelns bakhjul. Att koppla av och på Hamax Avenida tar inte mer än någon minut. Cykelvagnen har inte någon fjädring. Men de stora hjulen gör ändå åkturen lagom skumpig för barnen.
Lätt att växla mellan cykel och barnvagnsläge
Handtaget kan justeras i flera olika positioner, vilket innebär att föräldrar av olika längd kan hitta ett läge som gör att Avenida bekvämt kan köras som barnvagn. Det går snabbt att växla från cykelläge till barnvagnsläge. Det lilla, snurrbara framhjulet klickas enkelt fast i ett fäste framtill på vagnen. På så sätt är det inget problem att cykla till affären och sen ta Avenida med sig in i butiken.
Baktill på Hamax Avenida finns ett packutrymme av bra storlek, som rymmer flera matkassar. Vagnen kommer också med ett nedfällbart insektsnät och ett enklare regnskydd som kan fästas för öppningen. Nätet bör man alltid använda, som skydd för att sten och skräp som sprätter från cykelns bakhjul. Vill man ta med sig Hamax Avenida i bilen eller förvara den under vintern så kan cykelvagnen enkelt fällas ihop och blir då relativt platt.
Prisvärd och praktiskt cykelvagn
Hamax Avenida är en ytterst prisvärd och lättanvänd cykelvagn, perfekt för vardagspendling till förskolan. Fler och fler cykelvagnar utrustas med viloläge i sittdelarna, vilket är användbart om man har barn som ska sova medan man cyklar. Behövs inte det så är Avenida ett av de bättre valen av cykelvagn som man kan göra.
Bra pris hos:
11. Thule Courier
Supersmart cykelvagn som lätt byggs om från två sittplats till rymlig lastvagn
Thule har många cykelvagnar i sitt stall, och det kan ibland kännas klurigt att skilja de olika modellerna från varandra. Det är inget problem med Courier. Denna cykelvagn kan användas med ett eller två barn, men kan även byggas om. På bara någon minut kan sittplatserna omvandlas till ett rymligt lastutrymme. Köper man till Thule Courier Dog Trailer Kit kan cykelvagnen dessutom användas som en smidigm och säker transportvagn för hundar.
Sittdelar som rymmer barn väl
Courier har två sittdelar, som är rymliga nog för att barn i 5-årsåldern ska kunna sitta bekvämt. Har man två äldre barn i cykelvagnen kan det i den åldern dock upplevas ganska tight med utrymme i sittplatserna, medan en femåring bredvid ett mindre barn funkar bra. Ryggstöden är höga nog men benutrymme börjar det bli ont om när barnen närmar sig 110-115 cm.
Sittplatserna är bekväma, men ryggstöden kan inte vinklas till viloläge. Thule Courier passar därför bäst för användning som inte innebär att barnet ska sova i vagnen, eller med barn som inte längre sover dagtid. Selarna är lätta att knäppa ihop och justera i längd, med ett litet minus för att selen måste paras ihop (likt på en bilbarnstol) innan den knäpps igen.
Avskalade funktioner som fungerar väl
Courier är en mer avskalad modell av cykelvagn från Thule. Krutet har man i stället lagt på de mer unika funktionerna. Ett exempel på detta är Couriers promenadhjul, som i praktiken funkar som på Thules andra cykelvagnar men som inte har samma finess. Couriers enklare lösning för att fästa insektsnät och vindskydd, med elastiskaöglor, känns dock mer användarvänliga än hur det är på andra Thule-vagnar. Något solskydd medföljer dock inte.
Baktill på Courier finns ett rymligt lastutrymme. Trots två barn i vagnen kan man packa in ett par matkassar eller en större ryggsäck. Courier är enkel att koppla ihop med cykeln och lika enkel att växla över till promenadläge. Cykelvagnens handtag kan vinklas i flera lägen, för en mer bekväm promenad. Det finns i nuläget ingen möjlighet att göra om Courier för löpning eller skidåkning.
Avskalade funktioner som fungerar väl
Courier är en mer avskalad modell av cykelvagn från Thule. Krutet har man i stället lagt på de mer unika funktionerna. Ett exempel på detta är Couriers promenadhjul, som i praktiken funkar som på Thules andra cykelvagnar men som inte har samma finess. Couriers enklare lösning för att fästa insektsnät och vindskydd, med elastiskaöglor, känns dock mer användarvänliga än hur det är på andra Thule-vagnar. Något solskydd medföljer dock inte.
Baktill på Courier finns ett rymligt lastutrymme. Trots två barn i vagnen kan man packa in ett par matkassar eller en större ryggsäck. Courier är enkel att koppla ihop med cykeln och lika enkel att växla över till promenadläge. Cykelvagnens handtag kan vinklas i flera lägen, för en mer bekväm promenad. Det finns i nuläget ingen möjlighet att göra om Courier för löpning eller skidåkning.
Bra pris hos:
12. Thule Coaster
Prisvärd cykelvagn med sittutrymme för två barn, packyta baktill och promenadhjul
Thule Coaster är en cykelvagn med ganska enkla funktioner men som för de flesta användningsområden ändå med råge uppfyller sitt syfte. Coaster kan ta två barn samtidigt och har en maxviktskapacitet på 45 kg, då är eventuell packning inräknad i viktbegränsningen.
Bra sittutrymme för barn med hjälm på
En normalstor femåring med cykelhjälm ryms bra på både längd och bredd och två förskolebarn bredvid varandra räcker utrymmet väl till för. Ryggstöden kan inte vinklas utan det är upprätta sittpositioner som gäller. Detta innebär att även när Thule Coaster används som barnvagn så lämpar den sig bäst för vakna barn.
Som barnvagn funkar den även bäst på asfalt eller enklare grusväg, då promenadhjulet är litet och av plast. Att växla från cykel- till barnvagn är dock både snabbt och enkelt med Thule Coaster, så att cykla till mataffären för att sedan ta vagnen med sig in i butik är fullt genomförbart. Cykelvagnen har ett handtag som kan fästas på chassit åt två olika håll, vinklat uppåt eller nedåt beroende på vilken höjd man vill ha handtaget på när man promenerar med vagnen.
Lätt att fästa vagnen vid cykeln
Som cykelvagn är Thule Coaster mycket enkel att använda. För att fästa den vid cykeln används ett snabbfäste med en extra säkerhetsrem så att inte cykelvagnen kan rulla iväg ifall sprinten i fästet skulle gå sönder. En cykelflagga ingår för att vagnen bättre ska synas i trafiken.
Thule Coaster har ingen direkt fjädring och rullar därför bäst på släta underlag. Givetvis tål den lite terräng men blir marken för gropig så blir åkturen mycket skumpig för barnen. Framsidan av Coaster är täckt med två lock som går omlott. Det översta är i klarplast och skyddar mot både regn och vind (men är inte ett regnskydd för hela vagnen) medan lager två utgörs av ett finmaskigt insektsnät.
Enkel men prisvärd cykelvagn
Thule Coaster har ett bra packutrymme baktill, där promenadhjulet kan förvars under cykelturen men där man med lätthet även kan packa in ett par kassar med mat. För förvaring eller transport så kan Thule Coaster fällas ihop till ett platt paket, och blir förstås mer kompakt om dragstången och bakhjulen tas loss.
Ska cykelvagnen användas flitigt så kanske en modell med mer fjädring, rymligare kupé och bättre förvaringsutrymme är att rekommendera. Men om användningsområdet är att skjutsa till förskolan eller enstaka utflykter så känns Thule Coaster gott och väl som en mycket bra, billig cykelvagn.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av cykelvagnar har vi låtit såväl vanliga barnfamiljer som experter inom området få köra och använda vagnarna med sina egna barn. De flesta cykelvagnar är multifunktionella och kan även användas som vanlig barnvagn och ibland även som joggingvagn. I detta test har vi främst fokuserat på cykelvagnens egenskaper som cykelvagn och som promenadvagn, då detta är de två lägen som oftast används mest. Vi har under testförfarandet bland annat gått igenom följande egenskaper:
Cykelläge: Hur är vagnen att fästa bakom cykeln, är cykelarmen lätt att sätta dit och ta loss och har cykelvagnen någon fjädring?
Barnvagnsläge: Är det smidigt att växla mellan cykelläge och promenadvagn, har vagnen ställbart handtag och finns det parkeringsbroms
Barnperspektiv: Hur är sittutrymmet- och komforten för barnen, vad har cykelvagnen för maxvikt, är selen enkel att knäppa ihop och kan ryggstöden lutas?
Utöver dessa egenskaper gör vi även en bedömning av vagnens generella kvalitet samt hur funktioner och egenskaper står sig i förhållande till vagnens pris.
Fler tester för den aktiva familjen:
Fler tester av barnvagnar:
Fem saker att tänka på innan du köper cykelvagn
Innan du köper en cykelvagn så finns det en del saker du bör tänka på. Även om många cykelvagnar ser ut att vara mycket snarlika varandra, så kan det skilja sig mycket mellan hur de är konstruerade och vad man kan göra med dem. En enklare cykelvagn kan vara tillräcklig för att ta barnet och eventuellt lite packning från A till B, men vill man ha viloläge, stort packutrymme eller möjlighet att använda vagnen vid skidåkning eller löpning så kan man behöva utöka sin budget.
1. Sittutrymmet för barnen
Det finns cykelvagnar med en eller två sittplatser. Är det bara ett barn som ska åka i vagnen så kan det ibland ändå vara klokt att välja en dubbel cykelvagn, då den andra sitsen kan användas som extra packutrymme. För att veta hur länge barnet kommer rymmas i cykelvagnen är det bra att hålla kolla på följande:
Cykelvagnens maxvikt: Ofta anges cykelvagnens maxvikt som en sammanlagd viktgräns för både sittdel och packutrymme. Men för det mesta finns även en maxvikt per sits, om man tittar mer noga i manualen. En vanlig maxvikt för cykelvagnar är 45 kg, vilket vanligtvis innebär max 22 kg per sits.
Cykelvagnens maxlängd: Det är inte alltid en maxlängd anges, men det förekommer. Det maximala antalet centimeter som barnet bör vara enligt tillverkaren brukar dock ofta var lägre än hur rymligt sittutrymmet faktiskt är. Dock bör man komma ihåg att enligt NTS rekommendationer ska barn ha hjälm på sig när man cyklar, så se till att det finns utrymme för det.
Utrymme för ben och i selen: För att två barn ska kunna sitta bekvämt i dubbel cykelvagn är det viktigt att det finns tillräckligt mycket rymd på bredden, och att selen är lång nog för att bekvämt kunna hålla barnen säkra utan att remmarna skär in eller glider av axlarna. Se också till att det finns tillräckligt mycket benutrymme, men kom ihåg att barn inte behöver ha benen raklånga för att sitta skönt.
2. Viloläge i cykelvagnen
Har man yngre barn som ska använda cykelvagnen och kanske även sova i den, så bör man välja en modell med viloläge. En del cykelvagnar har ryggstöd som kan fällas till ett tillbakalutat läge, vilket gör att barnets huvud inte faller framåt mot bröstet om det skulle somna. Tänk på det här först:
Separat eller gemensamt ryggstöd: Fälls sittdelarna till viloläge tillsammans så passar cykelvagnen bättre för tvillingar än för syskon, om bara det yngre barnet ska sova.
Viloläge vid cykling: En del cykelvagnar med viloläge på ryggstödet får bara användas så vid promenader. Vill man att barnet säkert ska kunna sova i cykelvagnen medan man cyklar så ska man välja ett ryggstöd vars viloläge är godkänt för det.
Fällningsmekanismen: Vill man kunna smyga ned ryggstödet till viloläge om barnet redan somnat, så är det bättre att välja en cykelvagn där sittdelen vinklas ned från utsidan. Behöver man öppnar cykelvagnen är risken större för att barnet vaknar.
3. Packutrymme
Cykelvagnar som har snarlika yttermått kan ändå ha väldigt olika stort packutrymme. En del cykelvagnar har förvaringsfickor baktill, andra har ett större packutrymme. Vill man kunna cykla förbi mataffären för en middagshandling på vägen hem från förskolan, eller få plats med en hel strandväska, så bör man se till att välja en cykelvagn med ett stort packutrymme baktill. Ett annat tips är att kontrollera maxvikten för cykelvagnens förvaring, så den är godkänd för tyngden av en matkasse eller fullpackad picknickkorg.
4. Tillbehör till cykelvagnen
Standardutförandet för de flesta cykelvagnar är att allt som behövs för en promenad (handtag och promenadhjul) samt för cykling (cykelarm och snabbfäste) ingår vid köp. För det mesta ingår även någon typ av sol- och vindskydd för cykelvagnens öppning framtill. Här är tips på några tillbehör som kan vara bra att ha:
Spädbarnsinlägg till cykelvagn: Många tillverkare rekommenderar att barnet måste vara minst sex till nio månader innan man kan cykla med det i vagnen, men det finns de som är mer strikta. För Thules cykelvagnar rekommenderas att barnet är minst ett år. Vill man använda cykelvagnen för promenader med mindre barn har många modeller särskilt anpassade babyinsatser eller spädbarnsinlägg som man kan köpa till.
Regnskydd för cykelvagn: Ska cykelvagnen kunna stå utomhus under dagen eller användas i ösregn så behöver man köpa till ett regnskydd som täcker hela vagnen. Det skydd i klarplast som medföljer för öppningen framtill är inte tillräckligt för att hålla barn och vagn helt torra.
Skidset och jogginghjul till cykelvagn: För multisportfamiljen så finns det ett brett utbud av tillbehör till flera av de populäraste cykelvagnarna. Vill man åka skidor med cykelvagnen så finns skidset, medar för cykelvagnen och sele för den som ska dra den bakom sig. Och ska man springa med cykelvagnen så finns ofta löparkit, i form av ett större jogginghjul och ibland också en monterbar handbroms för handtaget.
5. Cykelvagnens bredd
Cykelvagnar har sin bredaste punkt över bakhjulen. Har man en cykelvagn för två barn som är det inte ovanligt med en bredd på mellan 78 och 85 cm. Det är därför viktigt att mäta de dörrar man vill kunna dra cykelvagnen genom, så man vet att den går in i hallen eller i förrådet. Standardmåtten för dörrar är 80 cm, men en del dörrar är smalare än så och dörröppningen kan även bli smalare om dörren inte kan öppnas hela vägen. Tar man av cykelvagnens bakhjul blir den förstås smalare. Men att göra det dagligen kan kännas jobbigt längden.
En cykelvagn kan fylla många funktioner för barnfamiljen. Den kan fungera som skjuts i vardagen istället för syskonvagn, den kan fungera för barn som inte trivs i cykelsits bakom eller för föräldern som inte känner sig bekväm med att ha barnet i en sits framför cykeln. Cykelvagnen kan vara ett komplement i livspusslet för den som saknar körkort eller inte har tillgång till bil. I länder som Danmark och Holland, där cyklar används flitigt, är cykelvagnar en vanlig syn.
En cykelvagn används främst från åldern 9-12 månader och uppåt men kan med en insats, ofta i form av någon slags hängmatta, även fungera för spädbarn vid promenader. Ska man cykla med vagnen så är det inte rekommenderat att låta en nyfödd bebis ligga i cykelvagnen, då barn i cykelvagn rekommenderas bära hjälm även om lagen inte kräver det. För barn från cirka 6 månader till 9 månaders ålder som kan sitta upp stabilt så kan cykelvagn börja användas. Om cykelvagnen har fällbart ryggstöd kan den används som barnvagn från tidigare ålder tack vare viloläget. Ofta är det de dyrare modellerna som har extrafunktioner såsom viloläge och smidig ihopfällning. En bra billig cykelvagn funkar utmärkt att cykla med, men har sällan fällbart ryggstöd.
Det finns ingen övre åldersgräns för äldre barn i cykelvagn. Det är inte hur gammalt barnet är utan barnens vikt som avgör när cykelvagnen är urvuxen. Om stora barn kan åka i cykelvagn avgörs av vagnens maxviktskapacitet. Med en maxvikt på 50 kg kan två normalstora femåringar plus en del packning lastas in i cykelvagnen utan problem. Det finns cykelvagnar avsedda för ett barn, så kallade singelmodeller, men även modeller för två barn. I dubbelcykelvagnarna kan selen fästas om för balanserad skjuts av en ensam passagerare också. För att sätta fast barnen säkert ska cykelvagnens sele användas.
Vårt råd för smart inköp av cykelvagn är att försöka provsitta barnen i vagnen innan köp, hos en fysisk återförsäljare. Det gäller i synnerhet om man har långa barn, och låt då barnen testa vagnen med hjälm på. Sedan kan man med fördel även beställa online, då många modeller också säljs på nätet - ibland till ett fördelaktigt erbjudande. För den med en tight budget så kan cykelvagnar även köpas billigt begagnade.
Vilka funktioner är viktiga hos en cykelvagn?
Ska cykelvagnen förutom att skjutsa barn även användas för att handla så är det viktigt att packning får plats. Hur cykelvagnarnas lastutymme ser ut varierar från rejäla bagageluckor till mindre förvaringsfack. Ska vagnen köras i terräng är det viktigt att den är dämpad eller eventuellt är utrustad med dubbdäck för att även klara av att köras när det är vinter. Cykelvagnar har luftfyllda däck som behöver pumpas regelbundet för bästa körkänsla. Det fäste och dragstång som ingår med cykelvagnen fungerar på de flesta cyklar och underlättar för på- och avkoppling av cykelvagn till cykel. Regnskydd, överdrag för förvaring och väska för transport går ibland att köpa till separat.
De flesta cykelvagnar är relativt breda, och att ta reda på vagnens mått innan inköp är i synnerhet viktigt om man har en ytterdörr vagnen ska komma igenom. Även vagnens vikt kan vara relevant. En lätt vagn innebär mindre vikt att dra bakom sig med cykeln. För somliga kan lösningen vara att fästa cykelvagnen vid en elcykel och få extra draghjälp på det viset. Det som främst påverkar är cykelvagnens vikt. En vagn med aluminiumram kan vara stabil men ändå inte för tung. Förutom aluminium kan även en cykelvagn med hård botten upplevas som bättre balanserad och mer stabil. Efter att ha låtit familjer med erfarenhet av cykelvagnar få gå igenom flera olika modeller så har vi kommit fram till vilken cykelvagn som vi tycker är bäst i test.
Läs alla våra tester av barnvagnar här
Utgångna produkter
Nordic Roll Ivy
Okomplicerad och prisvärd cykelvagn med fjädring, bra packutrymme och jogginghjul
Nordic Roll Ivy är en okomplicerad cykelvagn, med alla nödvändiga funktioner men utan onödig flärd. För ändamålet - att kunna transportera barn - fungerar den utmärkt. Cykelvagnen kommer nedmonterad men är enkel att sätta ihop. Det finns inget sätt att snabbt fälla ihop den, men att montera ned och vika samman Ivy tar inte särskilt lång tid.
Sittutrymme som kan anpassas för 1 eller 2 barn
Inuti cykelvagnen finns två sittplatser. Selarna är väldigt enkla, de utgörs av remmar med karbinhakar, som förankras i ett spänne mellan barnets ben. Selen kan också träs om och centreras om man vill använda Ivy med bara ett barn i. Sittutrymmet fungerar för barn upp till 4-5 års ålder, sen blir det tight på längden för ett barn med cykelhjälm på.
Ivy rekommenderas från 1,5 års ålder, vilket stämmer väl ihop med det upprätta sittläget och att viloläge saknas. Cykelvagnen har fönster i sidorna, så att barnen kan se ut. Det finns också små förvaringsfickor i nät på båda sidorna. Där kan man stoppa ned sådant man vill att barnen enkelt ska komma åt medan man går eller cyklar.
Levereras med luftfyllt jogginghjul
Nordic Roll Ivy bockar av de egenskaper man vill ha hos en mångsidig cykelvagn. Inbyggd fjädring gör färden lite mindre stötig för barnen. Det är enkelt att koppla vagnen till cykeln. Cykelarmen kan sedan vikas in, när man istället vill använda Ivy som barnvagn. Med cykelvagnen kommer ett stort lufthjul, som fästs framtill så att man kan promenera eller jogga med Nordic Roll Ivy.
Baktill på cykelvagnen finns ett handtag. Det kan i viss mån höjdjusteras en aning, då man kan välja hur högt man monterar fast det på chassit. Nordic Roll Ivy har även ett rymligt packutrymme baktill. Man kan antingen lyfta undan hela klädseln, eller bara öppna den halvemåneformade luckan, som stängs med dragkedja. 2-3 matkassar ryms med lätthet i Ivy.
Justerbar täckning framtill på cykelvagnen
Framtill på vagnen lyfter man på hela klädseln när barnen ska gå i eller ur. När de väl är på plats fäster man klädsel igen. Man kan sedan välja att ha klarplasten nedfälld, det skyddar mot vind och minskar luftmotståndet en aning. Eller så rullar man ihop och fäster undan det, så att det bara är ett lager meshnät framtill på cykelvagnen.
Design och påkostade detaljer lyser med sin frånvaro, men det gör också att priset kan pressas ned till en väldigt rimlig nivå. Nordic Roll Ivy är en praktisk och lättanvänd cykelvagn, med alla funktioner man behöver.
Nordic Cab Explorer 2 in 1
Cykelvagn med hög maxvikt, bra packutrymme, ställbart ryggstöd och god sittkomfort
Nordic Cab Explorer är en gedigen cykelvagn med en hård bottenplatta som bidrar positivt både till tålighet och balans. Den är lika smidig som cykelvagn som den fungerar bra som barnvagn. Med Explorer ingår både snabbfäste för cykel och ett snurrbart promenadhjul. Vagnen har ett rymligt sittutrymme med flyttbara selar, så att kupén enkelt anpassas för två barn jämte varandra eller ett barn centrerat. Selkuddarna är ordentligt vadderade och sittytan är bekväm tack vare ett poröst sittblock under klädseln. Ryggstödet i Explorer går att vinkla ned till ett viloläge genom att sittytan skjuts fram ett par hack samtidigt som man lossar på ryggstödets remmar. Viloläget får dock inte användas när man cyklar med vagnen. Att det för små barn finns en möjlighet till bättre sovposition om man promenerar med vagnen är ett stort plus och gör att användningstiden blir längre, i och med att Explorer fungerar även för en ettårings behov. Under cykelturen är Explorer också mycket smidig, tack vare snabbfästet kopplas den enkelt till cykeln och den känns stabil att dra efter sig.
Att växla Nordic Cab Explorer från cykel- till barnvagnsläge är riktigt enkelt, cykelarmen kan sitta kvar på chassit och ett roterande promenadhjul klickas fast framtill på själva cykelvagnen. Under cykelturen kan promenadhjulet förvaras baktill på vagnen. Packutrymmet i Explorer är riktigt bra. Baktill finns som en bagagelucka i miniformat och att ställa in en fullpackade strandväska eller två, tre matkassar är inget problem. Cykelvagnen har dessutom en relativt högt maxviktskapacitet på 50 kg, så med två lite mindre barn kan man få in många kilo packning. Handtaget är fast monterat på vagnen och kan vinklas i olika lägen med en knäled. Vill man använda vagnen för att exempelvis springa eller åka skidor med så finns det en uppsjö av tillbehör att köpa till. Nordic Cab Explorer är en lite dyrare cykelvagn men för den som inte har bil eller som tänker använda cykelvagnen flitigt i vardagen, vill kunna packa mycket och enkelt och ofta har tänkt växla mellan att cykla och promenera så är priset väl motiverat. Att Explorer dessutom erbjuder hög komfort både för ett sovande litet barn som för ett upprätt sittande lite större barn tycker vi är riktigt bra.
Thor Hushovd Kid Racer Twin
Lättanvänd cykelvagn med innovativ hopfällning, passar hemmet med smala dörrar
Thor Hushovd Kid Racer Twin är en cykelvagn med två sittplatser, och kan användas med antingen ett eller två barn. Vagnen kommer med ett enklare promenadhjul. För jogging eller bara mer bekväm körning i snö och terräng finns löparset med lufthjul att köpa till. Kid Racer Twin kan även göras om till pulka och användas vid skidåkning.
Cykelvagn med bekväm fjädring
Det går inte att justera sittdelarna till viloläge. Det innebär att Kid Racer Twin lämpar sig bäst för lite större barn som inte kommer sova i cykelvagnen. Barn upp till cirka en meter ryms bra i vagnen med cykelhjälm på, men då finns inte mycket utrymme kvar att växa. Sittytan är ganska smal, då cykelvagnens hjul gör att sittkupén buktar inåt precis där. Kid Racer Twin upplevs fungera bäst till cirka 4 år.
Vagnens fjädring är utmärkt, och dämpar väl den stötiga känslan som annars lätt uppstår när man cyklar på grusväg eller andra sorters ojämnt underlag. Vagnen är lätt att koppla ihop med cykeln, och cykelarmen är enkel att sätta fast och ta loss från vagnen. Solskydd, nät och vindskydd är smidigt att fästa framtill på vagnen.
Begränsat med packutrymme
Det medföljande promenadhjulet fungerar bra, men ska man köra i terräng är det rekommenderat att köpa till jogginghjulet. Cykelvagnens handtag kan inte justeras i höjd. Eftersom cykelvagnen endast har en tight förvaringsficka på baksidan finns det begränsat utrymme för packning, någon väska får man inte ned. Och det finns inget sätt att ha promenadhjulet med sig om man först vill cykla med vagnen och sen använda den för promenad väl på plats.
Det som sticker ut absolut mest hos Kid Racer Twin är hopfällningen. Med hjälp av två vridreglage inuti sittkupén så låses chassit upp och man kan därefter trycka ihop vagnen på bredden. För samtliga testare krävdes det att man tittade på instruktionsvideon för att få till fällningen första gången, men därefter är det enkelt.
Unik hopfällning gör cykelvagnen smalare
Hopfälld blir Kid Racer Twin bara omkring 45 cm. Vagnen är då lätt både att dra runt på och att förvara, tack vare att den fortfarande står på hjulen. Har man inte tillgång till cykelrum eller förråd så är det här en cykelvagn som faktiskt går att förvara smidigt i en vanlig hall. Att vagnen kan göras smalare innebär också att dess bredd på 86 cm uppfälld inte är ett lika stort bekymmer. Hopfälld går Kid Racer Twin in genom alla dörrar.
De flesta cykelvagnar inte bara ser snarlika ut, utan erbjuder också i stort sett samma funktioner. Thor Hushovd Kid Racer Twin kan vid första anblick verka vara en i mängden. Och under själva cykelturen är det ingen större skillnad. Men den innovativa hopfällningen gör att Thor Hushovd Kid Racer Twin faktiskt har det där unika som krävs för att sticka ut.
Nordic Cab Active 2-in-1 är en cykelvagn som kan byggas om för många olika typer av användningsområden. Vid inköp medföljer cykelfäste samt ett mindre promenadhjul. Det går också att köpa till ett joggingset med stort framhjul, skidset med medar samt ett vandringskit, där man fäster vagnen runt midjan med en sele.
Cykelvagnen kan användas med ett eller två barn. Den totala maxvikten är 45 kg. Det är dock framför allt barn man packar vagnen med. Övriga förvaringsutrymmen utgörs av tygfickor på baksidan. De rymmer lite grann, men det går inte att ställa ned en hel matkasse. För större packning får man använda sig av utrymmet inne i sittkupén.
Sittytan är relativt rymlig och ryggstödet går högt upp. Selen kan dock inte höjas lika mycket, och blir urvuxen ett bra tag innan sittutrymmet känns för trångt. Selen är dessutom av typen där två spännen måste paras ihop för att kunna spännas fast, något som är ansträngande att få till när man står dubbelvikt över vagnen. På modell 2019 av vagnen kommer dock selen ha gjorts både större, och enklare att knäppa ihop.
Det är riktigt bra att sittdelarna på Nordic Cab Active kan vinklas ned till ett 45-gradigt viloläge. Att sätesryggarna sitter ihop gör det knepigt att i vagnen kombinera ett barn som vaket vill sitta upprätt med ett barn som behöver sova. Att viloläget ändå finns innebär många fördelar för hur vagnen kan användas. Det gör att man med gott samvete kan ta en cykeltur när ett mindre barn ska sova middag. Nackdelen är att när ryggstödet fälls ned så dras sittytan framåt, vilket förstås påverkar benutrymmet till det sämre.
Ur en vuxens perspektiv är Nordic Cab Active en smidig, lättanvänd cykelvagn. Det är enkelt att fälla ihop den, och handtaget kan vinklas till en bekväm höjd när Active används som promenadvagn. Att växla till cykelläge är snabbt gjort, och såväl cykelarm som promenadhjul kan förvaras i vagnen så att de finns tillgängliga.
Att cykla med Nordic Cab Active skiljer sig inte från andra cykelvagnar. En liten fördel har Active i att när man använder endast insektsnätet som skydd framtill, så är det en mindre yta som är öppen och därmed blir luftmotståndet inte lika stort. Actives framstycke har fönster på sidorna och nät framtill, sedan kan man även fälla ned ett skydd i klarplast samt ett solskydd som skuggar barnens huvuden.
Höjden på selen samt det reducerade benutrymmet vid viloläge gör att Nordic Cab Active passar bäst för mindre barn. Men ska barnen sitta upprätt under färden kan vagnen användas längre. Och det faktum att vagnen är relativt smidig i storlek samt att man får så mycket funktioner inkluderade, gör Nordic Cab Active till en riktigt prisvärd cykelvagn.
Nordic Roll Cruiser är en mycket enkel modell av cykelvagn, som saknar både handtag och promenadhjul. Cruiser funkar endast monterad bakom en cykel. Något som kan vara ett stort minus för den som vill kunna växla mellan olika typer av användning. Men samtidigt ett stort plus för den som endast är ute efter en cykeltransport och inte vill betala extra för andra funktioner.
Bra maxvikt och godkänt med sittutrymme
Cruiser har en maxvikt om totalt 45 kg, men maxvikten per barn rekommenderas till 18 kg. Det stämmer också relativt väl överens med rymligheten i cykelvagnens sittutrymme. En normalstor femåring med cykelhjälm på huvudet ryms på pricken, sen tar utrymmet på längden slut.
Den rekommenderade minimiåldern för Nordic Roll Cruiser är 18 månader. Ryggstöden kan inte vinklas och har en upprätt position, så den lämpar sig bäst för barn som håller sig vakna under cykelturen.
Rymmer all packning man behöver
Cykelvagnen kan användas med 1 eller 2 barn i. Barnen spänns fast med en okomplicerad sele. Den gör sitt jobb men smidighet och komfort är inte prioriterat. Det finns ingen vadderingar på remmarna och själva selen utgörs av karbinhakar i plast som hakas i en enkel ring på en rem mellan barnens ben. Säkerhetsmässigt är det dock en lösning som gör jobbet.
Cruiser har ett imponerande rymligt lastutrymme. Att packa in stor strandväska eller ett par, tre matkassar efter en sväng förbi affären är inte något problem. Cruiser har också en välfungerande lösning framtill. Skyddet i klarplast kan rullas ihop och fästas undan. Under finns meshnät, som släpper in luft men skyddar mot insekter och småsten som sprätter från cykeln.
Prisvärd modell för den som enbart ska cykla med vagnen
Att cykla med Nordic Roll Cruiser skiljer sig inte från att cykla med andra modeller. Om något är det positivt att cykelvagnen väger endast 11 kg. Vill man resa med vagnen, eller packa undan den för säsongen, så går den att montera ned i en slags hopfällning. Det görs genom ett antal moment, men är inte krångligt.
Är man ute efter en cykelvagn just för att cykla med, och inte behöver viloläge eller möjligheten att göra om vagnen för promenader, då är det här ett bra alternativ. Det faktum att man prioriterat precis rätt funktioner gör Nordic Roll Cruiser till en mycket prisvärd cykelvagn för den med tight budget.
Nordic Roll Felix
Lättanvänd cykelvagn med stort utrymme för packning och sittplats för två barn
Nordic Roll har flera cykelvagnar i sitt utbud, och modellen Felix befinner sig någonstans i mitten både vad gäller pris och utbud av funktioner. Cykelvagnen har sittplatser för två barn, som får väga totalt 40 kg - tillsammans med eventuell övrig packning.
Sittutrymmet är godkänt i utrymme. En normalstor femåring med cykelhjälm får plats, och två barn kan sitta bredvid varandra utan att det blir allt för trångt. Sittkomforten är ok, även om selen helt saknar vadderingar. De enkla remmarna har karbinhakar i ändarna, som hakas fast i ett spänne som går upp mellan barnens ben. Ryggstöden kan inte vinklas till viloläge och Nordic Roll Felix funkar därför bäst för något större barn som inte ska sova i vagnen.
Stor jogginghjul för löpning och promenad i terräng
Cykelvagnen har en cykelarm som är lätt att koppla ihop med cykeln, så snart man monterat på snabbfästet på cykelns bakhjul. Nordic Roll Felix har ingen fjädring, men funkar utmärkt på asfalterade vägar. Vill man istället använda vagnen för promenader, så kan man vika undan cykelarmen och istället montera fast det medföljande framhjulet. Det är ett stort, luftfyllt jogginghjul, så Nordic Roll Felix funkar även för löpning.
Baktill på Nordic Roll Felix finns ett handtag som inte kan justeras i höjd. Det finns också ett rymligt packutrymme. För att komma åt det krävs dock att man lossar på och viker undan hela klädseln. Det funkar, men det blir snabbt lite omständligt om man ofta vill komma åt föremål i vagnen. Att handla mat med Nordic Roll Felix funkar bra, då packutrymmet har plats för flera matkassar.
Mellanmodell i Nordic Rolls utbud
Cykelvagnens framsida funkar likadant som baksidan. Man får lyfta på hela klädseln när barnen ska kliva i eller lyftas ur. Framstycket utgörs av en mer rejäl textil, samt en öppning i mitten försedd med meshnät. Det finns också ett lager klarplast, som kan rullas ned och fästas fast om man vill ha bättre vindskydd framtill. Det går inte att fälla ihop Nordic Roll Felix, men vagnen kan relativt enkelt monteras ned och blir då kompakt.
Felix skulle kunna vara en bra kompromiss men i själva verket känns den nästan överflödig i Nordic Rolls utbud. Antingen ser man det lönt att addera några hundralappar och även få fjädring och ställbart handtag. Eller så skalar man ned ordentligt och nöjer sig med en betydligt billigare basic-modell. Det är inget fel på Nordic Roll Felix, men det är inte heller en modell som sticker ut.
North 13.5 Speeder
Enkelt hopfällbar cykelvagn med rymlig sittyta för barnen och packutrymme baktill
North 13.5 Speeder är en kombinerad cykel-, barn- och joggingvagn där både snabbfäste för cykel och ett fast lufthjul för löpning och promenad ingår. Speeder kan ta antingen ett eller två barn. Att fästa om selen mellan de olika lägena är enkelt - en ensam passagerare ska sitta centrerad i vagnen för bästa balans. Som cykelvagn är det smidigt att koppla fast Speeder och den rullar på stabilt bakom cykeln. Maxvikten och utrymmet inuti vagnen är så pass bra att även två barn i 6-7 års åldern ryms bekvämt bredvid varandra. Ryggstödet är svagt tillbakalutat och kan inte vinklas. Selen har ordentliga selkuddar och en nackkudde, medan själva sittytan hade kunnat få vara en aning mer vadderad. North 13.5 Speeder har dock bra fjädring vid bakhjulen så att resan blir mindre stötig om man cyklar i terräng. På insidan av cykelvagnen finns några mindre förvaringsfickor. Vill man använda Speeder för att handla eller cykla till stranden med picknik så finns det förvaringsutrymmen på baksidan. De rymmer en hel del men är uppdelade i ett större och två mindre fack och inget är direkt rymligt nog för att man ska kunna ställa ned en strandväska eller en matkasse som den är.
Som cykelvagn fungerar North 13.5 Speeder riktigt väl, men att omvandla den till barnvagn är inte smidigt. Cykelarmen kan sitta kvar på chassit men det fasta framhjulet och handtaget är sammankopplade med en bromsvajer så de måste tas av vid cykling. Vill man kunna bygga om vagnen framme vid butiken så ska man vara medveten om att det mesta förvaringsutrymmet äts upp av hjulet, samt att själv monteringen tar tid och kräver en hel del skruvande. Väl färdigombyggd till barnvagn så rullar North 13.5 Speeder på bra. Handtaget har handbroms och en ställbar knäled. För smidigare promenad med vagnen så finns dock ett snurrbart hjul som köps till separat. North 13.5 Speeder kan fällas ihop och blir då platt, ska den transporteras i bil så bör man även ta loss bakhjulen för ett mer kompakt kolli. Är tanken att man snabbt och enkelt ska kunna växla mellan cykel- och barnvagn samt att cykelvagnen ska gå att packa smidigt för utflykter eller vid mathandling så kommer man inte komma överens med Speeder. Men är man ute efter en cykelvagn som nästan enbart ska användas fastspänd bakom en cykel så uppfyller North 13.5 Speeder flera av de grundläggande behoven till ett vettigt pris.
Vanliga frågor om cykelvagnar
Vilken cykelvagn är bäst?
Vi har testat cykelvagnar och utser Hamax Outback till bäst i test. Det är en välkonstruerad och rymlig cykelvagn med bekväm sittyta för barnen och ställbar fjädring. Fästet för cykelarm och barnvagnshjul är mycket enkelt och tryggt att använda. Hamax Outback fungerar lika väl för att cykla med som att använda som barnvagn.
Hur låser man cykelvagnen?
För att förhindra stöld av cykelvagnen är den viktigt att förvara den i ett låst utrymme, exempelvis i garaget eller i ett förråd i trädgården. Finns inget sådant utrymme ska man åtminstone låsa fast cykelvagnen i något. Använda ett så rejält lås som möjligt, gärna ett vajer- eller kabellås som kan viras genom cykelvagnens ram.
Hur länge kan man använda cykelvagn?
Det finns två faktorer som påverkar hur länge man kan använda en cykelvagn. Det ena är cykelvagnens maxvikt. Ofta anges en total maxvikt för en cykelvagn, som då omfattar både barnens maxvikt och hur mycket vikt man kan belasta eventuella lastutrymmen med. Det andra är barnens längd. Barnet ska kunna få plats att sitta i cykelvagnen, med hjälp på, utan att behöva böja på rygg eller nacke.
Hur kopplar man cykelvagnen till cykeln?
För att kunna fästa cykelvagnen vid cykeln behöver man först se till att cykelarmen är fastmonterad på cykelvagnen. Man behöver också montera fast cykelvagnens fäste på cykelns bakhjul. Sedan kopplar man ihop cykelarm och cykel genom att fästa ihop delar med en sprit samt säkra fästning med en vajer med en karbinhake på.
Hur bred är en cykelvagn?
Olika modeller av cykelvagnar är olika breda. En cykelvagn för två barn är bredare än en modell för ett barn. Vill man ha en cykelvagn för två barn och vill kunna rulla vagnen genom en normalstor dörröppning så bör man välja en cykelvagn som är max 80 cm bred.
Hur fäller man ihop cykelvagnen?
Olika modeller av cykelvagnar fälls ihop på olika sätt. En cykelvagn blir inte smalare när den fälls ihop, men den blir platt. Vill man göra cykelvagnen mindre ihopfälld så kan man ofta enkelt klicka av bakhjulen, vilket kan minska bredden med en decimeter eller mer.
Hur stora barn ryms i cykelvagnen?
Olika cykelvagnar har olika stort utrymme inuti. Det är framför allt längden på ryggstödet och höjden från golv till tak sim avgör hur stora, eller hur långa barn som får plats i cykelvagnen. Det är viktigt att testa utrymmet i cykelvagnen när barnen har cykelhjälmar på sig, så att de får plats att åka säkert.