TEST: Bästa studsmatta (2024) - 7 expertbetyg
Funderar du på att överraska barnen med en studsmatta till trädgården? Vi har testat studsmattor från märken som Berg, Jumpmaster och Rusta. För att ett studsmatta ska utses till bäst i test, måste den ha en säker och stabil konstruktion, ha en tydlig monteringsanvisning och ha väl genomtänkta säkerhetsdetaljer som ett stötabsorberande kantskydd och självstängande öppning på skyddsnätet.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Studsmatta
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur tydlig är montageanvisningen? Hur lätt är studsmattan att montera? Måste man vara två eller fler för montage? Får man med de verktyg som krävs för montage? Är kartongerna som studsmattans delar kommer i lätta att hantera? Är studsmattan lätt att städa? Är det lätt att sopa ut skräp mellan hoppduk och kantskydd? Torkar trampolinen snabbt efter regn? Drar kantskydden åt sig vatten? Får alger fäste på kantskyddet? Tål kantskyddet att tvättas med högtryckstvätt? Ger hoppduken ett stadigt grepp som varken är för halt eller fast?
Säkerhet: Är kantskyddet tillräckligt stötabsorberande? Täcker kantskyddet ramen, fjädrarna och fjäderfästena ordentligt? Är skyddsnätets öppning självstängande? Klarar skyddsnätet att man studsar in i det ordentligt? Är skyddsnätets stolpar tillräckligt vadderade? Kan barnen (olovligen) ta sig ut mellan kantskydd och skyddsnät? Kan barnen gå på utsidan av skyddsnätet? Är det enkelt att ta bort stegen så att inte minstingarna olovligen kan klättra upp? Står studsmattan stabilt när man hoppar? Är studsmattan möjlig att välta? Kan den blåsa iväg i storm? Sticker det ut några metalldelar (ex. muttrar) som barnen kan göra sig illa på? Finns det smådelar som barnen kan plocka bort och stoppa i munnen?
Kvalitet och design: Hur välgjord är konstruktionen? Hur bastant är ramen? Vilken godstjocklek har ramen? Är ramen galvaniserad på både in- och utsidan? Hur välgjorda är svetsfogarna? Är kantskyddet gjort av högkvalitativa material som står emot sol, vind och vatten i flera år? Vilken kvalitet har skyddsnätet? Är skyddsnätet slimmat och spänstigt? Kommer skyddsnätets öppning att hålla för flera års användning? Vilken kvalitet har fjädrarna? Har fjädrarna en rejäl diameter? Hur tjock är ståltråden? Är fjäderstålet av hög kvalitet? Hur hög är fjädercylindern? Hur många fjädrar spänner upp duken? Är kantsömmarna välgjorda?
Service: Kan man få studsmattan hemlevererad? Är det smidigt och prisvärt att få tag på reservdelar? Kommer det att finnas reservdelar till studsmattan om några år?
Vi har betygsatt varje studsmatta efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Fler tester för soliga dagar:
Läs även våra andra tester för uteplatsen
1. Berg Favorit → BÄST I TEST STUDSMATTA
Hög byggkvalitet, smart design och utmärkt studs till ett rimligt pris
Favorit är en snygg kvalitetsstudsmatta från holländska Berg och blir bäst i test tack vare sin kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett riktigt bra pris. Den har en studs som är spänstig och stabil, vilket möjliggör höga hopp som gör det roligare att hoppa.
Stark och stabil studsmatta
Ramens godstjocklek är rejäl. Detta gör inte bara studsmattan stark och stadig, utan medför även en hög vikt. För sin prisklass har Favorit ovanligt välgjorda svetsfogar och galvanisering. Detta motverkar rost över tid, speciellt om ramen står ute över vintern. Kantskyddet är påkostat och tillverkat av beständiga material som tål att långvarigt utsättas för väder och vind, inklusive solens UV-strålar. Berg har lagt ett stort fokus på säkerhet och kantskyddet täcker både fjädrar och ram ordentligt, samt ger en effektiv stötdämpning. Även skyddsnätet är slitstarkt med väl fordrade stolpar och maskor som är tillräckligt små för att omöjliggöra att ett barn råkar fasta med ett finger.
Smart säkerhetsnät
Rätt uppspänt så "drar" nätet inåt mattan, vilket ytterligare minskar risken att falla mot ytterramen om man råkar hoppa rakt in i nätet. Vidare har skyddsnätet en självstängande ingång som därför inte kan glömmas öppen. Förutom en avsevärt förbättrad säkerhet avlägsnar denna snillrika lösning behovet av en dragkedja. Änden på dragkedjan är annars skyddsnätets traditionella akilleshäl där det brukar gå sönder. Frånvaron av dragkedja ökar därmed skyddsnätets förväntade livslängd, vilket sparar pengar. Stegen - köps som tillbehör - har ett bra djup och sitter ordentligt samtidigt som den är lätt att montera på och av för att förhindra att minstingarna klättrar upp på den. Favorit har inte mycket till svagheter, men om vi ska anmärka på något så är det att bruksanvisningen inte finns på svenska. Detta är samtidigt inte något större problem då montaget är så pass okomplicerat.
Bra pris hos:
2. Berg Champion → BÄSTA PREMIUMVAL
Mycket högpresterande premiummodell med föredömligt genomtänkt design
Berg Champion är en premium-studsmatta för mycket krävande användare och vi utnämner den till bästa premiumval. Holländska Berg är världens kanske främsta tillverkare av studsmattor och Champion är tillsammans med lillasyskonet Favorit deras storsäljare. Champion är den mer påkostade av de två och har genomgående en mycket hög kvalitet.
Spänstig matta med djup studs
Champion lyckas kombinera en mjuk, djup studs med en utmärkt spänst. Delvis är detta ett resultat av att den har ovanligt många, långa, och tjocka fjädrar, som Berg kallar TwinSpring. Detta minskar belastningen på varje enskild fjäder och i förlängningen även på hopparen. Den senaste versionen av Champion har dessutom en ny typ av hoppduk - kallad AirFlow - som släpper igenom luften utomordentligt effektivt, vilket ger en märkbart bättre studs än tidigare. Ett förbättrat luftgenomsläpp har större effekt ju mindre du väger, till glädje för de mindre barnen.
Ramens godstjocklek är ordentligt tilltagen och förutom styrka ger detta även en hög vikt, vilket gör studsmattan väldigt stadig. Bergs studsmattor har i regel noggrant utförd galvanisering samt fina svetsfogar och detta gäller även Champion. Efter att ha stått ute året runt i 5 år så har lite rost bildats runt svetsfogarna (se bild), med det krävs betydligt värre rostangrepp än så här för att äventyra konstruktionen. Berg lämnar dessutom hela 13 års garanti på ramen. Även kantskyddet håller en mycket hög standard med kraftiga, vädertåliga material. Efter 5 år av UV-ljus visar den inga tecken på förfall.
Högt säkerhetstänk
Säkerheten är förstklassig och kantskyddet täcker fullständigt såväl fjädrar som ram med en tjock, effektiv stötdämpning. Champion säljs antingen med det billigare ”Comfort”-nätet eller med det dyrare ”Deluxe”-nätet. Båda skyddsnäten är hållbara och ger ett mycket gott skydd. ”Deluxe” är dock klart mer påkostat och håller riktigt hög klass rakt igenom medan muttrarna kan vara bökiga att få dit ordentligt på ”Comfort”.
Konstruktionen gör att nätet spänner inåt vid mitten, vilket ser snyggt ut och minskar risken att landa på ytterramen, även om man råkar hoppa rakt in i nätet. Smartast är emellertid skyddsnätets dragkedjefria ingång som inte riskerar att glömmas öppen och som avsevärt ökar skyddsnätets förväntade livslängd och därmed sparar pengar. Vi rekommenderar också att man köper till Bergs utmärkta stege som har justerbar längd, ett stadigt fotgrepp och som lätt monteras på och av. Bruksanvisningen är relativt tydlig, men finns inte på svenska. Däremot finns utmärkta montageinstruktioner på YouTube.
3. Pinepeak Studsmatta Premium → BÄSTA BUDGETVAL
Prisvärd studsmatta med högt säkerhetstänk och skön studs
Pinepeak Premium är produkten för dig som letar efter en rund studsmatta med en stor hoppyta men som inte lämnar ett stort hål i din plånbok. Studsmattan har mellanmjuk studs som möjliggör alla tänkbara hopp och trix även för den lite lättare hoppentusiasten.
Bekymmersfri montering med rätt strategi
Monteringen tar cirka två timmar för två personer. Hoppduken med fjädrar spänns enkelt upp med hjälp av ett medföljande verktyg. Här är det bra att vara noggrann direkt och dela in studsmattan i sektioner och spänna duken växelvis (klockan 12-6, 3-9 och så vidare). Enda minuset vid montering är att bruksanvisningen är på engelska. Skulle du behöva reservdelar så finns allt du kan tänkas behöva på leverantörens hemsida.
Tips! När hoppduken ska monteras, dra i fjädern och inte i duken.
Fokus på säkerhet och livslängd
Trots det relativt låga priset är stålkonstruktionen med sina fyra ”u-formade” stålben riktigt stabil och skyddsnätet upplevs inte på något sätt som ett budgetval. Det finmaskiga skyddsnätet har en stödfunktion i metall i överkant som garanterar att nätet håller sig uppspänt. Det medför även att nätet bibehåller sin form bättre över tid och på så sätt även sin skyddande effekt.
Nätet öppnas och stängs enkelt med hjälp av en rejäl dragkedja som även kan hanteras av den lilla hopparen. Runt hela studsmattan finns ett vadderat kantskydd så att inga små fötter eller händer ska råka hamna på fel ställe. Skyddet hålls på plats av resårband som fästes i ramen med åtta hakar och knutar. Ett plus är att det medföljer en praktisk stege.
Pinepeak Studsmatta Premium ger mycket för pengarna sett till hoppglädje, storlek och inte minst säkerhet. Det här är en perfekt instegsmodell men passar även dig som hoppat studsmatta en tid och önskar prova på lite mer våghalsiga hoppnummer.
Bra pris hos:
Jumpmaster 4,3 m är en studsmatta i övre budgetklassen, men har en byggkvalitet som snarare hör till medelklassen. Studsen är medelhård, spänstig och möjliggör riktigt höga hopp, åtminstone för personer som väger över 20 kg.
Påkostade materialval
Kantskyddet är av god kvalitet med riktigt påkostade material i relation till prislappen och bör stå emot vädrets makter i flera år. Såväl bredd som tjocklek är generöst tilltagna på kantskyddet, vilket innebär effektiv stötabsorbering och god täckning av ram, fjädrar och fjäderfästen. Likaså är ramen bastant med rejäl godstjocklek. Detta ökar studsmattans vikt, men bidrar också till en stadig konstruktion som står stabilt. Även vid kraftig vind eller om någon råkar studsa rakt in i nätet. Tyvärr är svetsfogarna något slarvigt gjorda, vilket på sikt ökar risken för rostbildning och därigenom en minskad livslängd för ramen. Samtidigt har ramen en garanti på hela 10 år, så sparar du kvittot borde du inte behöva oroa dig.
Tåligt skyddsnät med självstängande öppning
Skyddsnätet är finmaskigt och detta minimerar risken för att fastna i det, exempelvis med fingrarna. Det är också tåligt och vi lyckas som mest töja skyddsnätet lite när vi är elaka mot det. Ett klart plus är dess självstängande öppning som i motsats till traditionella öppningar inte lämnar ett oskyddat hål i skyddsnätet om barnen glömmer eller struntar i att stänga det. Öppningen försluts dessutom med kardborreband istället för dragkedja och därmed undkommer man skyddsnätets traditionella akilleshäl.
Bruksanvisningen har en bitvis haltande översättning men är mer detaljerad och tydligare än de flesta konkurrenters. Jumpmaster 4,3 m ligger prismässigt i toppen på budgetklassen, men har ändå ett högre prisvärde än övriga budgetmodeller för familjer som använder sin studsmatta flitigt och under flera år. Därför utnämner vi den till bästa budgetval.
Bra pris hos:
EXIT Silhouette ger med sin mattsvarta färg och diskreta design en modern och elegant touch till din trädgård. Den är utrustad med ett heltäckande kantskydd som testats flitigt under vår långa testperiod, tack och lov har vi inte varit med om några skador trots ibland många hoppsugna barn i studsmattan samtidigt. Skyddsnätet sitter ordentligt uppspänt på välbyggda, vadderade nätstolpar och trots att det rekommenderas att ta in nätet över vintern så valde vi att ha kvar det för att se hur mycket det skulle slitas av årstiden. Vårt exemplar har klarat en vinter bra och barnen har nu använt studsmattan i drygt en månad utan att vi upptäckt defekter på vare sig skyddsanordning eller hoppduk.
EXIT Silhouette har, precis som de flesta andra studsmattor av kvalitet, ett litet skyddsnät mellan kantskyddet och fjädrarna som förhindrar att fötterna kommer i kontakt med fjädrarna under hoppandet. Vi hittar även en blixtlåsförsedd ingång vilket vi upptäckte var både bra och dåligt. Bra eftersom det inte går att ramla ut om det stängs ordentligt. Och det var ju just det, om det stängs ordentligt! Vi upptäckte att hoppsugna barn inte var särskilt bra på att dra igen dragkedjan efter sig, en självstängande ingång hade gett högre betyg.
Erfarenheter från monteringen
Studsmattan levereras i tre kartonger och efter uppackning så var vi två personer, en vuxen och en 10-åring, som monterade studsmattan. Om det är första gången ni monterar en studsmatta behöver ni räkna med att det tar cirka 120 minuter inklusive några korta pauser. Vår rekommendation är att ha en vuxen närvarande under hela processen eftersom framförallt monteringen av fjärdrarna innebär viss klämrisk, dessutom är det viktigt att studsmattan byggs ihop enligt anvisningarna för att minska risken för framtida skador på både utrustning och hoppare.
Tyvärr finns inte bruksanvisningen på svenska men bilderna ihop med den engelska texten är tillräckligt tydliga för att studsmattan ska kunna monteras korrekt. I paketet hittar vi dessutom alla nödvändiga verktyg som monteringsprocessen kräver. Vi hade såklart gärna sett att en stege ingick i priset, den kostar dock bara några hundringar och det kommer vara en bra investering.
Överraskande bra prestanda
Studsmattan har 14cm långa dubbelkoniska fjädrar som levererar utmärkt hopprestanda även om det inte riktigt går att jämföra med dyrare referensmodeller som har längre och fler fjädrar. Både hoppduk och fjädrar har överlevt en tuff vinter utan skydd och vår upplevelse är att prestandan är oförändrad, än så länge.
Den nedre ramen är både galvaniserad och pulverlackerad för att förhindra rost och bör ge en lång livslängd även om vi tycker att garantin är i kortaste laget. För själva ramen är garantin två år medan den endast är ett år för fjädrar, skyddsnät och hoppduk.
EXIT Silhouette är den perfekta studsmattan för dig med en begränsad budget och önskar bra prestanda i förhållande till plånboken. Denna kvalitetsstudsmatta ger dig mycket för pengarna och kommer ge rörelseglädje för både små och stora hoppentusiaster. Fjädrarnas lite kortare längd gör att den passar bäst för barn upp till 12 år.
Bra pris hos:
Kan en studsmatta vara snygg? Ja, vi tycker nog det, och Salta Premium Black är en av de snyggaste studsmattorna på marknaden. Orsaken till det attraktiva utseendet är den helt svarta designen, kombinerat med att nätet är perfekt sträckt från botten till toppen av studsmattan. Nätet bågnar inåt, vilket gör att barn instinktivt undviker att hoppa nära kanten.
Bra materialval och djup studs
Materialvalen är överlag kvalitativa, men godstjockleken är inte lika rejäl som premiummattorna från Berg. Materialen i nätet och kantskyddet har hög kvalitet och vårt testexemplar upplevs fortfarande som ny efter två år. Fjädrarna är 17.5 cm långa i spänt läge, och enligt Salta ska deras koniska form göra studsen ovanligt tyst. Vi märker dock ingen större skillnad jämfört med andra studsmattor från kvalitetsmärken. Missförstå oss inte, den är tyst, och efter två års hoppning hör vi inga tendenser till gnisslande fjädrar. Garantitiden på 3 år för ramen är ok, men inte mer än så. Till det här priset förväntar vi oss minst 5 år.
Studsen är bra och ger en djup, flexibel studs. Även 3-åringar får bra höjd på hoppen. Våra tyngre testpersoner upplever dock att mattan är för flexibel, vilket gör hoppandet ovanligt ansträngande. Studsandet blir därmed inte lika kvickt som hos exempelvis Berg Favorit. För användare under 90 kilo lär detta dock inte vara ett problem.
Monteringen är relativt bekymmersfri. Det är främst monteringen av nätstolparna och de böjbara pinnarna som nätet hänger ifrån som kräver lite finess, så det bör utföras av två personer för att undvika frustration. Gummistropparna som fäster i nätet med ramen kunde gärna fått ha större kulor då arbetet är ganska pilligt. Vi har köpt till en stege till vårt testexemplar. Trappstegen är tillverkade av hårdplast i perforerat bikakemönster vilket släpper igenom vatten och ger ovanligt bra grepp.
Lämpar sig inte för små barn
En nackdel för mindre barn är att studsmattan öppnas och stängs med en dragkedja. Våra testbarn glömmer (eller struntar) ofta att stänga dragkedjan. Dessutom är öppningen ganska hög vilket gör att 5-åringar inte når att stänga den själv. Vi föredrar därför omlott-öppningar då de helt enkelt är säkrare för mindre barn. Vidare tycker vi att det är svårt att montera nätet så att mindre barn inte kan krypa under det. Salta rekommenderar Premium Black för barn över 6 år, så dessa nackdelar riktar vi inte direkt mot dem, men som konsument är det viktigt att ta säkerheten i beaktning vid köp.
Om du söker en studsmatta för större barn och har särskilt höga krav på studsmattans estetik i din trädgård, är Salta Premium Black ett utmärkt val.
Kayoba studsmatta från Jula passar dig som söker efter en större studsmatta till ett lågt pris och inte har för höga krav på prestanda och byggkvalitet. I priset ingår både stege och skyddsnät.
Tålig mot både sol och regn
Studsmattan är testad av barn i alla åldrar under en flera år lång testperiod. Den har klarat tuffa kull- och bollekar galant och flera gånger har maxvikten på 100 kg överskridits utan att mattan har tagit skada. Vissa år har studsmattan lämnats ute över vintern men detta har inte påverkat funktion eller utseende nämnvärt och den har heller inte blekts av solen.
Det heltäckande skyddsnätet sitter fast ordentligt och klarar av att fånga upp ett hoppande barn utan problem. Vi ger ett extra plus till stegen som ingår i priset men tyvärr är stegpinnarna både smala och grunda vilket försvårar för mindre barn att klättra in och ut ur mattan. Om stegen ska sitta korrekt hakas den fast över skyddsnätet vilket gör att stegen glappar lite samt att det finns risk att skyddsnätet skadas. Sätter man den i stället mellan öppningen går dragkedjan inte att stänga helt. Stegen är däremot lätt att ta av och på.
Funktionell med vissa kvalitetsbrister
Kantskyddet täcker fjädrarna och fyller sin funktion men det skulle kunna vara fler fästpunkter då skyddet upplevs som lite fladdrigt. Det har dock inte haft någon större påverkan på användningen eller säkerheten än så länge, men det är en skillnad mot mattor i den högre prisnivån där kantskyddet ligger tajtare mot mattan.
Jämfört med studsmattor i den övre prisnivån så saknar Julas Kayoba extra finesser som en bättre stege och ett mera kvalitativt kantskydd. Dessutom ger den ifrån sig mera gnissel och upplevs vingligare än dyrare modeller. På några punkter överväger fördelarna nackdelarna och är du ute efter en studsmatta till barnen för lek och studs till ett lågt pris, då kan Kayoba Ø3,96 m vara ett alternativ att överväga.
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur tydlig är montageanvisningen? Hur lätt är studsmattan att montera? Måste man vara två eller fler för montage? Får man med de verktyg som krävs för montage? Är kartongerna som studsmattans delar kommer i lätta att hantera? Är studsmattan lätt att städa? Är det lätt att sopa ut skräp mellan hoppduk och kantskydd? Torkar trampolinen snabbt efter regn? Drar kantskydden åt sig vatten? Får alger fäste på kantskyddet? Tål kantskyddet att tvättas med högtryckstvätt? Ger hoppduken ett stadigt grepp som varken är för halt eller fast?
Säkerhet: Är kantskyddet tillräckligt stötabsorberande? Täcker kantskyddet ramen, fjädrarna och fjäderfästena ordentligt? Är skyddsnätets öppning självstängande? Klarar skyddsnätet att man studsar in i det ordentligt? Är skyddsnätets stolpar tillräckligt vadderade? Kan barnen (olovligen) ta sig ut mellan kantskydd och skyddsnät? Kan barnen gå på utsidan av skyddsnätet? Är det enkelt att ta bort stegen så att inte minstingarna olovligen kan klättra upp? Står studsmattan stabilt när man hoppar? Är studsmattan möjlig att välta? Kan den blåsa iväg i storm? Sticker det ut några metalldelar (ex. muttrar) som barnen kan göra sig illa på? Finns det smådelar som barnen kan plocka bort och stoppa i munnen?
Kvalitet och design: Hur välgjord är konstruktionen? Hur bastant är ramen? Vilken godstjocklek har ramen? Är ramen galvaniserad på både in- och utsidan? Hur välgjorda är svetsfogarna? Är kantskyddet gjort av högkvalitativa material som står emot sol, vind och vatten i flera år? Vilken kvalitet har skyddsnätet? Är skyddsnätet slimmat och spänstigt? Kommer skyddsnätets öppning att hålla för flera års användning? Vilken kvalitet har fjädrarna? Har fjädrarna en rejäl diameter? Hur tjock är ståltråden? Är fjäderstålet av hög kvalitet? Hur hög är fjädercylindern? Hur många fjädrar spänner upp duken? Är kantsömmarna välgjorda?
Service: Kan man få studsmattan hemlevererad? Är det smidigt och prisvärt att få tag på reservdelar? Kommer det att finnas reservdelar till studsmattan om några år?
Vi har betygsatt varje studsmatta efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Fler tester för soliga dagar:
Läs även våra andra tester för uteplatsen
Fem saker att tänka på innan du köper en studsmatta
Studsmatta är ett fantastiskt redskap som lockar fram rörelse hos både barn och vuxna. Det finns några punkter som är särskilt viktiga att tänka på innan man trycker på köpknappen. En studsmatta är för många en relativt stor investering som är tänkt att hålla i många år.
1. Pris
Du behöver fundera över hur stor budget du har för ditt köp av studsmatta.
Studsmattor finns i följande priskategorier:
- Budget
- Mellan
- Premium
Här kommer en kortare beskrivning på vad man kan förvänta sig inom varje prisklass.
Budget: Här finner vi enklare och mindre robusta studsmattor. Modeller i den här prisklassen kan vara ett bra val om du misstänker att intresset är övergående men ändå önskar att prova. Vanligt prisintervall för budgetklassen är mellan ca 3000 och 6500 kr.
Mellan: Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. Det passar dig som vill köpa en bra studsmatta utan att betala mer än nödvändigt. Modellerna i den här prisklassen har ofta ett högre säkerhetstänk än de i budgetklassen. Vanligt prisintervall för mellanklassen är mellan 6500 och 10 000 kr.
Premium: Utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Här hittar vi studsmattor med bra spänst och man får ofta en känsla av att studsen är lite längre. Studsmattor i den här priskategorin är ett självklart val för dig som är gymnast eller önskar att utveckla din hoppning och ta den till en ny nivå. Vanligt prisintervall för premiumklassen är mellan 10 000 och 15 000 kr.
2. Kvalitet
Det är värt att lägga en extra slant för att få en studsmatta som håller hög kvalitet. Generellt så har billigare studsmattor sämre studs, ostabilare konstruktion och sämre säkersanordningar som exempelvis undermåliga kantskydd. En modell av högre kvalitet har dessutom oftast betydligt längre livslängd vilket innebär att priset ändå inte blir så högt per studstimma. Detta erbjuder en riktigt bra studsmatta:
- Utmärkt studs
- Heltäckande kantskydd och skyddsnät
- Påkostade materialval som håller längre
- Stabil konstruktion
- Generös garanti
3. Säkerhet
Som vi skrev ovan så rekommenderar vi att satsa på kvalitet när du ska köpa en studsmatta. De billigare studsmattorna är generellt sätt inte lika säkra. Försäkra dig om att det ingår skyddsnät i köpet och om det inte gör det så köp till det! Det sker fortfarande många olyckor i studsmattor, skyddsnät ihop med ett heltäckande kantskydd är det enklaste sättet att förhindra dem.
Det finns några säkerhetsdetaljer som är särskilt viktiga att beakta:
- Kantskydd: Det här är kanske den viktigaste skyddsanordningen på en studsmatta. Säkerställ att det är tillräckligt stötabsorberande och att det täcker ramen, fjädrarna och fjäderfästena ordentligt? Om du inte kan besikta studsmattan fysiskt innan köp så kolla bilder noggrant och läs professionella recensioner av produkten innan köp.
- Skyddsnät: Om man har en skyddsanordning så är det viktigt att man kan lita på den. Det är viktigt att skyddsnätet är väl förankrat så att det inte kan ramla bort och att det är av hög kvalitet. Skyddsnätet bör klara belastningen av att en person studsar in i det ordentligt. Kontrollera även så att öppningen är självstängande eller att det går att stänga den manuellt med dragkedja eller kardborre. Det är annars snabbt gjort att den hoppande skadar sig genom att råka ramla ut genom öppningen.
- Vadderade stolpar: Säkerställ att det inte sticker ut skruvar eller liknande från skyddsstolparna som gör att man kan skada sig. Det är även ett stort plus om stolparna har en generös vaddering. När fler än en person hoppar i studsmattan samtidigt är det lätt att ramla med huvudet in i stolpen och då kan detta vara betydelsefullt.
4. Storleken
Hur stor studsmatta du ska köpa beror på flera faktorer.
Den första beror såklart på hur mycket plats du har i trädgården eller på den plats din studsmatta ska stå. Planera för att studsmattan kan placeras på en jämn gräsyta utan hinder runt omkring.
En större hoppyta ger ofta en bättre studs om hopparen väger tillräckligt mycket. Det kan vara bra att känna till att en hoppare som inte väger så mycket kan få svårt att få till studsen om hoppytan är för stor. Är det tänkt att flera ska kunna hoppa eller leka i studsmattan samtidigt? Även om rekommendationen är att man hoppar en åt gången så finns det tillfällen då fler kommer befinna sig i studsmattan. Om dessa tillfällen är många så kan det vara klokt att investera i en större modell. Dessutom bidrar ett större utrymme till att man känner sig tryggare på studsmattan.
5. Varianter av studsmatta
Studsmattor finns i flera olika former och utföranden. Vi kommer beskriva de vanligaste och vad de har för speciella egenskaper.
- Den klassiska runda formen: Det här är den absolut vanligaste och den som de flesta känner igen. Den runda formen ger en känsla av att studsmattan är större än vad den är och den har lättare att rymma flera personer. Det här är ett bra val för nybörjaren eftersom formen gör att man dras mot mitten och därmed minskar risken för att man ska studsa snett och skada sig.
- Rektangulär form: Denna variant har blivit alltmer populär och den passar särskilt bra för dig som önskar att göra trix eller volter framåt. Den ger gott om utrymme längs med studsmattan men på bekostnad av bredden. Det här modellen passar särskilt bra för dig som har hoppat studsmatta mycket och vill ta din hoppning till en ny nivå. Det kan även vara ett klokt val om din trädgård har en design där den klassiska runda formen blir svår att passa in.
- Oval form: Även här kan platsbrist på tomten göra den ovala studsmattan till ett bra alternativ. Den är också bra om du vill göra trix eller volter och önskar en mer avlång hoppyta. Den ovala formen ger dessutom riktigt bra studs.
- Nedgrävd studsmatta: Det finns flera fördelar med att skaffa en studsmatta som är placerad längs med gräset. För det första så är det rätt snyggt! Du gömmer den tråkiga konstruktionen av metall och får istället en sömlös hoppkonstruktion. Dessutom är risken för att skada sig inte lika stor eftersom det inte är någon höjdskillnad om du skulle falla ur studsmattan.
Utomhusstudmattan är idag ett naturligt inslag i de svenska villaträdgårdarna till barns, ungdomars men även vuxnas stora glädje. Många är de föräldrar vars barn bönar och ber om att köpa dem en trampolin. Många är numera också de olika studsmatte-modeller som finns på marknaden. Det är därför ofta svårt att veta vilken studsmatta man ska välja och varför. Speciellt då man som konsument oftast har svårt att själv avgöra vad som gör en bra studsmatta och hur hög kvaliteten är på olika modeller. Många lågprisbutiker och stormarknader säljer billiga studsmattor, men vilken kvalitet har de och hur prisvärda är dessa egentligen? För att ta reda på vilka studsmattor som är bäst har vi testat några av de populäraste modellerna på den svenska marknaden och utsett en testvinnare.
De flesta trampoliner som idag säljs i Sverige är lågprisstudsmattor. Detta beror dels på att många konsumenter förmodligen helt enkelt inte har råd att lägga mer än 3000-4000 kr på en studsmatta. Dels beror det på att många konsumenter som egentligen har råd istället inte tar sig råd, då de inte tror det värt att betala några tusenlappar extra för en kvalitetsstudsmatta. Denna åsikt är inte så konstig för den som saknar kunskap kring hur stor skillnad de där extra tusenlapparna egentligen kan göra. Vårt test visar att även om en kvalitetsstudsmatta har ett högre inköpspris kan totalkostnaden efter några års bruk paradoxalt nog bli lägre än för en billigare "lågpris"-studsmatta. Anledningen är kvalitetsstudsmattans bättre hållbarhet och det därmed minskade behovet av reservdelar.
Hur säkra är studsmattor?
Många föräldrar oroar sig för att studsmattor är farliga och att deras barn ska skada sig när de hoppar. Använd rätt är emellertid en korrekt konstruerad trampolin inte farligare att använda än en cykel eller gunga. I en tid då barnen spenderar allt mindre tid utomhus och rör sig allt mindre ska man också vara medveten om att studsmatte-hoppning har en rad stärkande egenskaper, speciellt för barn. Studsmattan är först och främst ett ytterst effektivt redskap att träna barnets balanssinne. Till och med ett barn i ettårsåldern som knappt lärt sig att gå kan förbättra sin balans av att gå eller krypa på studsmattan. Förutom balans förbättrar studsmattan även motorik, muskelstyrka (främst ben och rygg) samt kondition. Dessutom är studsmatte-hoppning en fantastiskt effektiv kaloriförbrännare och för många är det betydligt lättare att motivera sig att hoppa studsmatta än att exempelvis springa på ett löpband. Tar man hänsyn till dessa hälsofrämjande effekter är studsmatte-hoppning totalt sett mycket positiv för barnets hälsa.
Råd kring skyddsnät
Precis som att man bör använda hjälm när man cyklar bör man använda skyddsnät när man hoppar studsmatta. Skyddsnätet är naturligtvis till för att förhindra att man landar utanför studsmattan eller på kanten. Lika viktigt som att själva studsmattan är säker måste självfallet även skyddsnätet hålla en tillräckligt hög standard för att ge tillräckligt skydd. Vi rekommenderar därför starkt att man även investerar i ett högkvalitativt nät om man köper en studsmatta. Enda undantaget är om studsmattan är nedgrävd och därmed ligger i linje med marknivån.
Köpa studsmatta via nätet
Allt fler upptäcker fördelarna med att göra sina köp av stora, otympliga produkter - såsom studsmattor - via nätet och få dem hemlevererade. Tre klara fördelar är:
Låga priser. Nätbutikernas priser är mycket svåra att slå. Dels då de håller kostnaderna nere genom att köpa in stora volymer från tillverkarna. Dels har de ofta små eller inga kostnader för butikshyror och dyl. Dels genom tuff priskonkurrens nätbutikerna emellan.
Överlägset utbud. På nätet hittar man dels de billiga ”lågpris”-studsmattor (ex. XXL, Jula, Rusta, Biltema och Jysk) som är den typ av studsmattor det säljs mest av. Man hittar emellertid även kvalitetsstudsmattor som faktiskt är svåra att få tag på i den vanliga handeln, även i storstäder. Detta är troligtvis den enskilt viktigaste fördelen för kvalitetsmedvetna föräldrar som är beredda att betala extra för en bättre säkerhet, hållbarhet och funktionalitet (såsom bättre studs).
Hemleverans. Köper du studsmattan i en nätbutik ingår ofta hemleverans till tomtgränsen, vilket gör att du slipper tänka på hur du ska få hem studsmattan från butiken. Denna fördel är inte att förringa då en ordentlig studsmatta med tillhörande nät och stege är en svårtransporterad historia. Bara studsmattan kan väga över 100 kg och förutom den höga vikten är paketen otympliga och får inte plats i bagageutrymmet på de flesta bilar. Ska man själv transportera hem studsmattan från en vanlig butik krävs därför ofta en hel del bök. Införskaffning av släp, transport av släp till butik, pålastning av studsmattan, transport hem, avlastning av studsmattan samt retur av släp.
Bästa studsmattan
Bäst i test blir studsmattan Favorit från holländska Berg, tack vare sin kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett rimligt pris. Favorit har en betydligt högre prestanda än exempelvis "lågpris"-studsmattan STOJ som säljs av Jysk. Denna skillnad är naturlig då det förmodligen vore omöjligt för Jysk och andra lågpriskedjor att sälja högkvalitativa studsmattor till samma låga pris utan att gå med förlust. Över tid tenderar emellertid "lågpris"-studsmattor att bli mer kostsamma än vad man först tror. Detta beroende på att de har en sämre hållbarhet än kvalitetsstudsmattor som Favorit. En stor del av denna extrakostnad står skyddsnätet för. Dels då skyddsnätet är en dyr reservdel som ofta kostar nästan hälften så mycket som själva studsmattan. Dels då "lågpris"-trampolinernas skyddsnät vanligen bara håller i ca 1 säsong. I synnerhet är det vid blixtlåset som dessa skyddsnät är sköra.
Testvinnaren Favorit har visserligen ett högre inköpspris, men blir i snitt billigare på några års sikt. Har man för avsikt att studsmattan ska användas i flera år kan det därför vara värt att betala mer nu för att spara pengar i längden. Då får man dessutom Favorits överlägsna studs och säkerhet på köpet!
Bra att veta om studsmattor
Studsmattans olika delar
Studsmattor har ett antal olika komponenter som tillsammans avgör dess funktionalitet, prestanda, hållbarhet och säkerhet. Här följer en genomgång av dessa och vad som är viktigt att tänka på för respektive del.
Fjädrar
Det är fjädrarna som tillsammans med hoppduken möjliggör hoppstudsen genom att tänjas ut och sträckas. Fjädrarna som används till studsmattor är dragfjädrar av typen cylindrisk skruvfjäder. Detta är normalt en galvaniserad ståltråd som tätt lindats till en cylinderspiral.
Fjädrarna påverkar studsmattan bl.a. genom sitt antal, sin längd, sin materialkvalitet, ståltrådens tjocklek och sin diameter. Ju större diameter en fjäder har, desto lättare är den att dra ut. Likaså är en fjäder med tunnar tråd lättare att dra ut en än men tjockare. Vidare är en längre fjäder lättare att dra ut en viss längd än en kortare. Ju fler fjädrar en studsmatta är upphängd med, desto mindre belastas varje enskild fjäder vilket tenderar att ge bättre studs och hållbarhet.
Billiga studsmattor karaktäriseras av små och hårda fjädrar som ger en kort och stum studs. De tenderar även att vara färre till antalet än på kvalitetsstudsmattor. Kvalitetsstudsmattor karaktäriseras å sin sida av större, längre och fler fjädrar som ger en djupare och spänstigare studs. Även om billiga studsmattor har sämre fjädring brister de i regel aldrig. De kan däremot bli uttöjda om de utsätts för alltför stora krafter.
Form
En studsmattas form har stor påverkan på studsen, men även andra aspekter av studsmattan. Den överlägset mest populära formen för familjestudsmattor är rund, eller närmare bestämt cirkulär. Denna form ger en symmetrisk kraftfördelning om man studsar i mitten på mattan och en mer asymmetrisk fördelning ju längre från mitten man studsar.
Det finns även rektangulära och ovala studsmattor, fast dessa används mest av fullvuxna professionella tävlingshoppare, då de kan ge en djupare, mer kontrollerad studs. En fördel med cirkulära studsmattor är att de tenderar att gravitera studsaren mot mitten och därmed motverka att man trillar av studsmattan. En annan viktig orsak till att de cirkulära studsmattorna fullständigt dominerar marknaden för familjestudsmattor är att de inte kräver en lika kraftig ram som studsmattor med andra former. Detta beror på att den cirkulära formen är helt symmetrisk och därför fördelar kraften jämnare över ramen.
En minde kraftig ram kräver mindre material vilket innebär en lägre produktionskostnad. Denna kostnadsbesparing skickas sedan vidare till slutkund i form av en lägre prislapp.
Hoppduk
Hoppdukens egenskaper påverkar studsmattan på flera sätt. Hoppduken bör vara gjord av ett tåligt och UV-skyddat material, exempelvis polypropylenväv. Detta motverkar att duken blir solblekt och därmed håller längre. Dessutom ska väven säkerställa att hoppduken har lagom friktion. Är friktionen för liten halkar man lätt på duken, vilket ökar risken för att slå sig. Halkrisken är som störst då hoppduken är våt, exempelvis efter ett regn eller på morgonen när dagg kan täcka duken. Är friktionen för stor får man istället brännmärken när man glider på hoppduken. Detta är vanligt på billigare hoppdukar som använder väv av billigare material.
Anledningen till att polypropylendukar är så populära för premium-dukar för familjebruk är att de uppfyller alla dessa krav och dessutom är underhållsfria. Det finns dock olika kvaliteter även på polypropylendukar där den billigare varianten är strävare än den dyrare.
Kantskydd
Kantskyddets uppgift är att förhindra hopparen från att landa och slå sig på ramen och fjädrarna. Det gör kantskyddet till studsmattans viktigaste del ur säkerhetssynpunkt. Tillsammans med ramen är kantskyddet de dyraste delarna på studsmattan. Ett riktigt bra kantskydd kostar alltså en del att tillverka och är därför någonting producenter av billiga ”lågpris”-modeller i regel sparar in på. Följden blir tyvärr att denna typ av studsmattor ofta har otillräcklig säkerhet. Dessutom slits billiga kantskydd snabbt, främst av solens UV-strålar, vilket gör att de ofta måste bytas ut efter bara ett par somrar.
Högkvalitativa kantskydd är däremot tillverkade av material som EPE och EVA. Detta gör dem mycket motståndskraftiga mot väder och vind. Även om även dessa kantskydd till slut slits ut även de, så har de i regel en betydligt längre livslängd. Desto viktigare har högkvalitativa kantskydd en mycket god säkerhet som effektivt skyddar användaren mot skador.
Ett föredömligt säkert kantskydd täcker ramen, fjädrarna och fjäderfästena väl, även i ytterkant. Dessutom är det tillräckligt väl fäst och fixerat för att effektivt förhindra att det rör på sig under hoppning eller vid kraftig vind. Vidare måste kantskyddet även vara tillräckligt tjockt och stötabsorberande för att inte ge vika om man av misstag landar på det. Två centimeters tjocklek är ett bra riktmärke för ett riktigt bra kantskydd. Förutom att slå i ramen är det nämligen vanligt att en fot hamnar mittemellan två fjädrar och att kantskyddet då inte kan stå emot trycket och ger efter.
I billigare studsmattor är foamen innanför ytterhöljet ofta gjort av polyuretanskum som visserligen är billigt men inte tillräckligt stötabsorberande. Dessutom absorberar materialet vatten – exempelvis vid regn – vilket gör att foamen till slut ruttnar sönder.
Även ytterhöljets material är av stor vikt då det ska klara både slitage och solens UV-ljus. Billiga studsmattor har i värsta fall ett ytterhölje av armerad PE-plast, vilket är samma material som billiga presenningar är gjorda av. Ett bättre material är armerad PVC-plast som även används i regnkläder och väskor.
Kantsömmar
Vad gäller kantsömmar kan man generellt säga att ju fler, desto bättre. Utöver detta påverkar också hur välsydda och hur kraftiga de är. Är kantsömmarna för få och av för låg kvalitet så går de lättare sönder med tiden. På gott och ont brukar dock detta i praktiken inte blir något problem då andra delar av studsmattan med åren hinner gå sönder först.
Ram
Studsmattans ram kan sägas vara dess skelett, då ramen håller upp hela konstruktionen. Även på billiga studsmattor är ramen i regel tillräckligt stark för att inte kollapsa av för stor belastning. Däremot böjs en billig och tunn ram lätt med tiden. Ramen är normalt gjord av galvaniserat stål för att inte rosta. Stålet bör vara minst 1,5 mm tjockt för att inte deformeras med tiden. Det är också viktigt att ramen är galvaniserad på både in- och utsidan för att förhindra rost. Likaså är det viktigt att svetsfogarna mellan ben och ring rengörs ordentligt efter svetsning för att rostskyddet ska bli hållbart. Annars blir svetsfogarna ramens svaga punkt där rosten lättast får fäste.
En ram med tjock godstjocklek är inte bara starkare än en tunnare ram, utan även stabilare. Av naturliga skäl har den även en högre vikt. Därför kan man i regel gå efter tumreglen att en tung ram är någonting positivt. Som ett riktmärke bör ramen hos en studsmatta med en diameter på 4,3 m ligga på minst 70 kg.
Allteftersom robotgräsklipparna blivit vanligare i villaträdgårdarna så har även problemen med att dessa kör in i ramen blivit uppenbara för alltfler. Problemet består oftast i att robotgräsklipparen helt enkelt kör över den horisontellt liggande delen av ramen och antingen fastnar i denna och/eller kör sönder sina knivar på den. Det finns lyckligtvis ett antal lösningar på detta problem.
En lösning är att man helt enkelt drar robotgräslipparkabeln i en ring runt ramen så att avgränsningsslingan bildar en ö runt denna. Nackdelen med detta är att gräset då inte blir klippt under studsmattan, och att det är svårt att komma åt att klippa med en konventionell gåbakom-gräsklippare under den.
En annan lösning är därför att bara dra öarna runt ramens fötter, så att robotgräsklipparen kan passera mellan dem. Det gäller då att man har en tillräckligt smart robotklippare, så att den hittar ut igen och inte kör runt under studsmattan tills batteriet tar slut.
En tredje lösning är att sätta en planka på varsin sida om ramens ben några decimeter ovanför marken och sedan exempelvis spika ihop plankorna eller på annat sätt se till att de håller sig på plats. Görs detta rätt så fungerar då plankorna som en barriär som robotgräsklipparen inte kan passera och därmed undviks att den kör över ramen. Även i detta fall är det dock lätt hänt att mindre smarta robotgräsklippare inte hittar ut igen innan batteriet tar slut.
En fjärde lösning är att helt enkelt gräva ner ramens fötter, så att de täcks av gräsmattan. Väljer man detta alternativ bör man ha i åtanke att ramens stål lättare rostar om det är nedgrävt i fuktig jord. Ramen bör därför vara solid och av hög kvalitet för att man ska våga utsätta den för detta. Det kan också vara bra att omge den nedgrävda ramen med sand eller annat material som i bästa fall är mindre fuktigt än matjord.
Service (inkl. reservdelar)
En god efterservice är extra viktigt när man köper en studsmatta. Dels då det är en dyr produkt som kostar flera tusen. Dels då den är väldigt tung och otymplig, vilket gör den bökig att åka tillbaka med till butiken. Därför är det viktigt att butiken man köpt den av är snabba med att svara på ev. frågor om montage och kan skicka extradelar - inom en rimlig tid och till ett rimligt pris - om någonting går sönder.
Tillgången på reservdelar är i synnerhet viktig på längre sikt om man ämnar behålla studsmattan i flera år. Ett stort problem med lågpris-studsmattor är att de relativt ofta byts ut mot nya modeller från nya tillverkare. Om man har otur kan detta göra det praktiskt omöjligt att få tag på en reservdel för en lågpris-studsmatta som bara är ett år gammal. Denna problematik förvärras dessutom ytterligare av att billiga studsmattor ofta går sönder och därför har ett större behov av reservdelar.
Välrenommerade kvalitets-varumärken har ofta en helt annan kontinuitet i sitt utbud och har därmed en god förmåga att leverera reservdelar långt efter att man köpt studsmattan. Detta bidrar till att öka kvalitets-mattornas livslängd gentemot lågpris-mattorna.
Skyddsnät
Syftet med skyddsnätet är föga förvånande att förhindra att barnet ramlar av studsmattan eller landar på dess kant. Från att tidigare ha ansetts vara ett tillbehör för ökad säkerhet ses skyddsnätet numera som en mer eller mindre obligatorisk komponent. Faktum är att skyddsnät sedan 2014 anses vara obligatoriskt för att en studsmatta ska uppfylla de grundläggande säkerhetskraven för leksaker. (Du kan läsa om nuvarande standard SS-EN 71-14:2018 här.) Det är dock oklart om detta även gäller en studsmatta som är nedsänkt, där man alltså grävt ett hål under trampolinen så att den ligger precis över marken. Idén med en nedgrävbar studsmatta är annars att man ska slippa skyddsnätet, exempelvis av estetiska skäl.
Storlek
Studsmattans storlek påverkar inte bara hur gott om plats man har att hoppa på, utan även vilken typ av studs den ger. Ju större studsmatta, desto tyngre måste användaren vara för att få en ordentlig studs. Väger användaren för lite i relation till studsmattans storlek blir den tröghoppad och man får inte igång någon ordentlig studs. Detta beror på att luften under studsmattan hela tiden pressas ut och in vartefter hoppduken åker upp och ner. Denna luftrörelse suger rörelseenergi från studsen, vilket användaren måste kompensera för genom att antingen vara tillräckligt tung eller att hoppa tillräckligt högt. Har man inte ben som en groda gäller det därför helt enkelt att vara tillräckligt tung för att med sin kroppsvikt kunna pressa ut tillräckligt mycket luft under varje hopp.
Att den största standardstorleken för familjestudsmattor ligger på 4,3 meter (14 fot) i diameter är ingen slump, utan beror helt enkelt på att det är den storlek som är tillräckligt stor för att man ska ha gott om plats att hoppa, samtidigt som även barn – med sin låga vikt – kan få till en bra studs. För barn under ca 20 kg kan en stor trampolin på 4,3 meter vara tröghoppad och exempelvis en storlek på 3,8 meter ger bättre studs vid en så låg vikt Samtidigt bör man tänka långsiktigt om man tänkt behålla studsmattan i flera år och redan vid 4-6 års ålder brukar en studsmatta på 4,3 meter inte längre upplevas speciellt tröghoppad. En studsmatta på 3,8 meter i diameter är på grund av sin mindre storlek dessutom mindre lämplig att hoppa två stycken på samtidigt.
Även om de allra flesta studsmattor som idag säljs är stora utomhusstudsmattor så finns fortfarande den betydligt mindre inomhus-studsmattan som var vanlig när många av dagens föräldrar var barn. Mini-formatet på dessa gör dock att hoppdynamiken blir en helt annan än på en utomhus-studsmatta med betydligt mindre hopp. Detta är troligen huvudanledningen till att de små inomhus-studsmattorna idag är väldigt ovanliga.
Utgångna produkter
Berg Champion Inground 430 har under flera år varit en av de mest populära studsmattorna på marknaden och som namnet antyder så är det en modell du gräver ned i marken. Det ger en läcker och mer sömlös design eftersom den lättare kan smälta in i trädgården. Dessutom är det lättare att kliva in och ut ur studsmattan eftersom ingången på en inground-modell är placerad strax ovanför marknivå.
Skyddsnät rekommenderas
I paketet ingår ett nedre skyddsnät som monteras i utrymmet mellan ram och marknivå, det säkerställer att inget olämpligt hamnar under studsmattan. Det går även att köpa till ett högt säkerhetsnät runt hela studsmattan som ser till att hopparen inte ofrivilligt lämnar studsmattan. Även om nivåskillnaden är mindre jämfört med en vanlig studsmatta så minskar ett skyddsnät skaderisken.
Vi ger ett extra plus till det heltäckande kantskyddet som med sin tjocka vaddering förhindrar att hopparen kommer i kontakt med fjädrarna eller ramen, vilket annars brukar vara en vanlig skaderisk.
Spänstig hoppduk ger höga hopp
Berg Champion InGround 430 erbjuder en imponerande och rolig hoppupplevelse! Den är utrustad med GoldSpring Solo-fjädrar, som är speciellt utformade för att ge en jämn och responsiv studs. Fjädrarna ger tillräckligt med spänst för att ge hopparen bra höjd och studs men samtidigt inte för högt så att det äventyrar säkerheten. Berg Champion har något fler fjädrar än exempelvis Berg Favorit vilket gör att den passar extra bra för äldre barn och lite tyngre användare, idealisk ålder är från 10-12 år och uppåt.
Själva studsmattan monteras relativt enkelt men grävningen innan kräver en ganska stor kraftansträngning. För att studsmattan ska kunna användas som det är tänkt bör gropen vara minst 80 cm djup och ha en diameter på 430 cm. Ett tips är att montera ramen först så att du ser exakt hur stor grop du måste gräva. Räkna med en helgs arbete om du ska gräva förhand inklusive bortforsling av jord/grus. Förutom en svettig träningshelg så får du även en mer stabil och permanent lösning jämfört med en fristående studsmatta, se det som en vinn-vinn!
Berg Champion InGround 430 är en utmärkt studsmatta som erbjuder en diskret men snygg design och materialval av högsta kvalitet. Orkar du bara kämpa dig igenom en svettig grävhelg så har du sedan flera år av hoppglädje framför dig.
Trekkrunner 4,27m Pro är den största och mest påkostade studsmattan från Trekkrunner, vilket avspeglas i en hög säkerhet och en relativt god byggkvalitet.
Bra studs för större barn
Den har en riktigt bra studs i förhållande till prislappen, givet att hopparen väger tillräckligt mycket. För mindre barn – som väger under cirka 30 kilo – blir det betydligt svårare att hoppa speciellt högt. Denna problematik beror delvis på att det här är den största varianten av Trekkrunner Pro. Ju större studsmatta, desto svårare är det att få momentum i studsen för lätta personer. Samtidigt hade en matta med bättre luftgenomsläpp underlättat för de minsta.
Skyddsnätet är finmaskigt och minimerar således risken för att fastna med fingrarna i det. Då det fästes i fjädrarna under kantskyddet så täcker skyddsnätet stora delar av kantskyddets ovansida. Tanken är förmodligen att förankra nätet ordentligt och göra det svårare för barn att krypa ut under det. Detta ser dock inte speciellt stilrent ut och leder till ett ökat slitage på skyddsnätet eftersom barn ofta vistas på kantskyddet, exempelvis när de väntar på sin tur att hoppa. Även stolpskydden ger effektiv stötdämpning om man skulle råka hoppa in i någon av dem. Dess höljen är dock gjorda av billig PE-plast med begränsad hållbarhet.
Ordentliga fogar och hög säkerhet
Kantskyddet täcks av tunn armerad PVC-plast på ovansidan där det gör som mest nytta, medan undersidan har skörare PE-plast. Det framstår dock som att skyddet är lite för litet. Det täcker därför inte utsidan av ramen riktigt så effektivt som vi skulle ha önskat. I stort har dock Trekkrunner Pro hög säkerhet. Ramen har ordentligt gjorda svetsfogar, vilket är viktigt för att på sikt undvika rost. Tyvärr verkar dock galvaniseringen bitvis ha lossnat på dem och detta underminerar rostskyddet - något som inte hade varit lika negativt om ramen haft en lång garantitid. Tvärtemot har denna studsmatta tyvärr en kort garantitid, vilket är synd då man i så stor utsträckning ändå använt kvalitetsmaterial. Trekkrunner Pro gör sig bäst för äldre, tyngre barn som kan ta tillvara på studsen.
NY MODELL: Trekkrunner 4,27m Pro har utgått och har ersatts av Trekkrunner Colosseum 4,27m. Modellen är likvärdig, både kvalitets- och funktionsmässigt. Den har dock några fördelar, exempelvis böjda nätstolpar som ger en luftigare hoppyta och en bättre benkonstruktion.
Amerikanska Jumpking är världens största tillverkare av studsmattor, men har i Sverige en ganska liten andel av marknaden. Heavy Duty 14 är Jumpkings storsäljare och detta är utan tvekan en kvalitetsstudsmatta med hög byggkvalitet. Ramen har fina svetsfogar och man har inte snålat på godstjockleken eller fuskat med galvaniseringen. Detta borgar för att ramen står emot rost länge, men bidrar också till att ge studsmattan en hög vikt. Tillsammans med den stabila konstruktionen gör den höga vikten att Heavy Duty 14 står stadigt. Studsen är hårdare än på vissa andra premium-studsmattor men absolut inte stum. Tvärtom har den en bra spänst som möjliggör höga hopp. Kantskyddet är väderbeständigt och står effektivt emot såväl väta som sol. På lång sikt kan det samla på sig alger och avlagringar. Kantskyddet har även en god stötdämpning och står emot ordentliga smällar. Trots detta har Jumpking valt att låta skyddnätet löpa längs insidan av kantskyddet, för att utesluta klämning mellan hoppduk och fjädrar. Tanken är god men det är tveksamt om detta verkligen höjer säkerheten.
Även om risken är minimal, så kan man nämligen fortfarande hamna med foten mellan hoppduk och fjäderfästena. En större risk är snarare att kantskyddet blir en lockande lekplats att springa på, från vilken det är lätt att ramla ner. Dessutom upplevs hoppytan mindre och man går miste om bekvämligheten av att sitta på det stabila kantskyddet, när någon annan hoppar. Skyddsnätet är tåligt men likt de flesta andra studsmattor har det sin svaghet i den traditionella dragkedje-öppningen. Denna glömmer lätt barnen att stänga, vilket lämnar ett hål som de kan falla ur. Det är också kring dragkedjan som skyddsnät vanligen går sönder. Den medföljande montageinstruktionen är hyggligt detaljerad, bättre är dock hemsidans utmärkta videoklipp.
BR / Toys “R” Us OUTRA Extreme
Påkostade material och stabil konstruktion men något svag studs
Outra Sport Pro är den mest påkostade studsmattan i Toys R Us sortiment med ett pris som oftast ligger i övre budgetklassen. Studsmattans kanske mest iögonfallande detalj är ramen som bitvis är mycket tjock. Själva godstjockleken är dock normaltjock och svetsfogarna är bitvis slarvigt gjorda, så ramens hållbarhet lär bli genomsnittlig. Däremot är ramen bastant och bidrar till att studsmattan står mycket stabilt.
Matta med medelmjuk studs
Outra Sport Pro har en medelmjuk studs, men spänstigheten är dessvärre under medel. Likt många andra studsmattor har Outra Sport Pro skyddsnätet placerat på insidan av kantskyddet, istället för längs med utsidan. Troligen för att man vill minska risken att landa med foten mellan kantskydd och hoppduk, men det finns även betydande nackdelar. Dels innebär det att man inte kan sitta på det stabila kantskyddet när kompisen hoppar, utan får istället sitta direkt på den instabilare hoppduken. Något som innebär att man lättare ofrivilligt glider mot den del av studsmattan där kompisen hoppar. Dels blir kantskyddet en lockande ring att springa på, från vilket små barn lätt ramlar ner. Dels blir det svårare att städa hoppytan då man inte kan sopa ner smuts mellan kantskydd och hoppduk.
Tåligt skyddsnät
Skyddsnätet tål att man hoppar rakt in i det och har en traditionell dragkedje-öppning som det gäller att komma ihåg att stänga. Kantskyddet består huvudsakligen av högkvalitativa material och absorberar stötar samt står emot vädrets makter väl. Undantaget är kantskyddets undersida som är gjort av billigare plast. Montageinstruktionen är godkänd, men en videoinstruktion hade varit bra och montaget av skyddsnätet är bitvis mycket tidskrävande. De plasthattar som ska fästas längs ut på muttrarna som håller fast skyddsnätets stolpar saknar gängor. Detta gör att de lättare lossnar och de kan då utgöra en kvävningsrisk för små barn. Har man små barn rekommenderar vi därför att skippa plasthattarna då de nakna muttrarna bör utgöra en mindre fara. Outra Sport Pro har överlag en hög materialkvalitet för en budgetmodell, men studsen kunde varit bättre.
Talent är välrenommerade Bergs billigaste modell för små trädgårdar eller mindre budgetar. Den finns i tre relativt små storlekar, varav vi testat den största.
Liten hoppyta
Den blygsamma storleken på hoppytan gör det lätt att kollidera för två barn hoppar två samtidigt. Likaså gör kantskyddets sparsamma bredd och tjocklek att det inte är speciellt stabilt att sitta på när någon annan hoppar. I övrigt är kantskyddet fullt godkänt med en tillfredsställande stötdämpning som effektivt täcker ram, fjädrar och fjärderfästen. Talent har en medelmjuk studs som gör sig bäst för barn som väger över ca 20 kg. Samtidigt gör den lite mindre hoppytan det enklare för små barn att få igång en studs. Ramen är inte speciellt bastant men ändå fullgod i relation till den maximala användarvikten som är låg. Vårt test visade visserligen att Talent lätt klarar en dubbelt så hög vikt, men tänk på att det tär på fjädrarna att överbelasta studsmattan.
Tåliga och hållbara svetsfogar
Likt andra Berg-studsmattor har Talent fina svetsfogar som bör stå emot rost många säsonger. Även skyddsnätet bär Bergs karaktäristik med ett finmaskigt nät där man inte kan fastna med fingrarna, en god förmåga att stå emot studsar, välvadderade stolpar och en självslutande öppning. Speciellt den självslutande, dragkedjefria öppningen är av stort värde. Dels ur säkerhetssynpunkt då barnen inte kan missa att stänga öppningen efter sig, dels hur kostnadssynpunkt då det är vid dragkedjan skyddsnät brukar gå sönder. Montageinstruktionen är tydlig, med detaljerade illustrationer som kan kompletteras med montageinstruktioner på Youtube och montaget avklaras av en person på ca 30 minuter. Bruksanvisningen är på engelska, idealt hade den varit svenska. Berg Talent är ett bra val om du inte har plats eller råd med mer. Har du däremot plats och råd så är det värt pengarna att betala ca 2000 kr mer för en större Berg Favorit.
Abilica Sport Supply
Budget studsmatta värd sitt inköpspris, med mjuk studs som passar de små barnen bäst
Sport Supply är en studsmatta från norska Mylna vars mest kända märke förmodligen är Abilica. Tyvärr är inte montageinstruktionerna av den höga kvalitet man är van att se hos Abilica-produkter. Montaget är dessutom ganska omständlig då ramen lätt faller isär innan hoppduken fästs i fjädrarna och kräver därför minst två personer. Medan studsmattor i denna prisklass normalt har en tämligen stum studs har Sport Supply tvärtom en ovanligt mjuk studs. Den är därför som bäst för barn under ca 20-25 kg som tack vare detta får lättare att studsa. För äldre/tyngre hoppare kan studsen däremot upplevas som överdrivet mjuk. Av seniorer kan den väldigt mjuka studsen emellertid uppskattas då den belastar knäna mindre.
Skyddsnätet har en bitvis bristfällig säkerhet vilket tyvärr är regeln snarare än undantaget i denna prisklass. Nätet är nämligen för slappt vilket gör det sämre på att hålla tillbaka någon som studsar in i det. Öppningen en svag punkt på de flesta studsmattor då barnen kan falla ur studsmattan ifall de glömmer att stänga den. Sport Supplys öppning hålls dessutom enbart ihop av kardborreband vilket försämrar säkerheten ytterligare. Med tanke på sitt låga pris ger Sport Supply däremot onekligen mycket studsmatta för pengarna.
Rusta Adrenalin Pro
Studsmatta med stabil och tålig ram som tål belastning, lågt pris och en mjuk hoppduk
Studsmattan Rusta Adrenalin Pro är ett billigt alternativ till de dyrare studsmattorna. Ramen är rejäl med välgjorda svetsfogar. Det ger en bra stabilitet och svetsfogarna bidrar till att ramen håller längre, eftersom risken för rost minskar.
Passar bäst för mindre barn
Själva hoppduken är mycket mjukt spänd, vilket gör den bäst anpassad för små barn som har lätt att få studs på den. För personer som väger mer än ca 20 kilo blir det sämre spänst i studsen.
Säkerheten lämnar en del att önska
Mattan levereras med ett skyddsnät som dock inte är så hållbart. Räkna med att byta det efter ett par säsonger. Nätet är inte tillräckligt säkrat nedtill, vilket gör att ben kan glida emellan om man landar fel. Den som ramlar på studsmattan riskerar också att bränna sig eftersom hoppdukens friktion är hög och man skrapar då lätt upp knän och armar. Studsmattans kantskydd blir lätt väldigt varmt i solen. Kantskyddet är gjort i PVC-plast, men tenderar ändå att spricka efter en eller två säsonger. Kantskyddet är dessutom ganska tunt och ger därför inte så bra stötdämpning. Något krånglig är också monteringen av skyddsnätet, då dess stativ inte sätts på studsmattans ram utan består av parallella rör från marken. Vingmuttrarna som håller uppe detta stativ rostar lätt och blir då svåra att skruva fast.
STOJ är en riktigt prispressad budgetstudsmatta från danska Jysk och föga förvånande kräver ett så lågt pris en hel del kompromisser. Detta märks inte minst på ramen, vars tunna godstjocklek medför en låg vikt vilket gör den mindre stadig men även lätt att montera.
Den låga prislappen reflekteras i kvaliteten
Vidare är ramens svetsfogar bitvis slarvigt utförda vilket gör dem till svaga punkter där rost lätt får fäste. Detta begränsar tyvärr ramens – och därmed studsmattans – livslängd dramatiskt jämfört med en kvalitetsram. Speciellt om ramen står ute året runt. Kantskyddet är bland de dyrare delarna på en studsmatta och det är därför inte förvånande att det sparats in en del även här. Samtidigt har man ansträngt sig för att göra det mesta av lite och överdragets ovansida är exempelvis gjord av tålig PVC-plast medan den mindre blottade undersidan består av billigare och skörare PE-plast.
Något stum studs
Studsen är genomsnittlig för en lågpris-modell vilket främst yttrar sig i en stumhet när hoppduken sträcks som mest, d.v.s. i botten på studsen. För barn som inte väger så mycket blir denna stumhet däremot mindre påtaglig. Skyddsnätets säkerhet sänks något av att dragkedjan kan vara svår att stänga helt. Tillgången på reservdelar begränsas strikt av hur länge Jysk säljer en specifik studsmatta och förra årets modell går redan inte längre att köpa reservdelar till.