TEST: Bästa multigym (2024) - 11 expertbetyg
Vill du kunna styrketräna hemma? Vi har testat multigym från märken som Finnlo, Abilica och Titan Life. För att ett multigym ska kunna utses till bäst i test, måste hemmagymmet erbjuda gott om vikter, en kraftig och stabil konstruktion, samtidigt som det är kompakt nog att fungera bra hemma.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Multigym
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänt är multigymmet? Passar multigymmet både korta och långa användare? Är träningsställningarna lättåtkomliga och bekväma? Sitter man skönt? Är multigymmet lätt att flytta? Är det lätt att montera? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är multigymmet? Vilka material har man använt? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör det tåla? Vilken typ av motstånd har det? Hur är sitsen placerad? Hur stor plats tar multigymmet? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet och prestanda: Vilka typer av övningar kan man göra med gymmet och vilka muskelgrupper täcker de? Hur lätta, smidiga och roliga är de olika övningarna att utföra? Stöder multigymmet funktionell träning och i så fall till vilken grad? Kan ryggstödet föras fram/bak eller lutas? Är sitsen höj- och sänkbar? Om så, med hur mycket kan de justeras? Kan fler än en person åt gången använda gymmet? Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten?
Vi har betygsatt varje multigym efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra det är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester för att bygga muskler
1. Finnlo Bio Force → BÄST I TEST MULTIGYM + BRA FÖR LÄGENHET
Smidigt och tyst multigym, för den som vill ha funktionell träning för hela kroppen
Finnlo Bio Force är ett spännande multigym som genom ny teknik gör din träning säkrare, tystare och mer funktionell. Istället för ett traditionellt viktmotstånd har Bio Force ett hydrauliskt motstånd motsvarande upp till 100 kg vikter. Man justerar viktmotståndet ungefär likadant som på ett vanligt multigym och varje reglering motsvarar 2.25 kg.
Tyst träning med hydrauliskt motstånd
Det hydrauliska motståndet gör träningen avsevärt tystare och avsaknaden av ett tungt viktmagasin gör att multigymmet är mycket lätt att flytta på. Bio Force väger endast en tredjedel av ett traditionellt multigym med viktmagasin. Det har dessutom två transporthjul som gör det enkelt för en ensam person att rulla gymmet till önskad plats.
Det går även att variera belastningen så att det blir tyngre på ena sidan vilket kan vara bra om man har en obalans i kroppen eller om man helt enkelt vill göra en sida av kroppen starkare.
Snyggt och välgjort multigym
Dynorna är både snygga och sköna och precis som övriga delar i gymmet så verkar de vara välgjorda. Tyvärr så går inte ryggstödet att justera och det hade varit önskvärt att kunna reglera sitsen i mer än två lägen för att kunna få en så optimal position som möjligt. Sitsen går att ta bort helt vilket frigör tillräckligt med utrymme för att rulla in en rullstol på platsen. Finnlo Bio Force är smidig och lätt att flytta på, men trots sin låga vikt så ger gymmet rejält med motstånd.
Det här är ett perfekt val för dig som söker yteffektivt multigym för tyst, säker och funktionell träning. Finnlo Bio Force är mycket prisvärd och dess utformning gör att gymmet passar exemplariskt i mindre utrymmen, som exempelvis en lägenhet eller mindre källarutrymme.
Bra pris hos:
2. Inspire Fitness FT1 → BÄSTA PREMIUMVAL + BRA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR
Kompakt multigym med smarta funktioner och utmärkt garanti
Inspire Fitness FT1 är ett läckert multigym med påkostade materialval. Tillverkaren ger livstidsgaranti på både ram och rörliga delar vilket onekligen visar att man tror på sin produkt. Med FT1 kan du köra en uppsjö av funktionella styrkeövningar och vi gillar att det medföljer en smart bok med övningsinstruktioner.
Praktisk konstruktion men var uppmärksam på takhöjden
Detta kompakta multigym är yteffektivt och passar fint för dig som har begränsat utrymme. Formen är som ett V och det enda du behöver fysisk åtkomst till är mittdelen, vilket innebär att du kan placera gymmet i ett hörn för att spara utrymme. Som med de flesta multigym så är det svårt att flytta det när man väl har monterat ihop det. Vi rekommenderar därför att dubbelkolla måtten i rummet där multigymmet är tänkt att placeras. För att exempelvis kunna utnyttja chinsstången fullt ut så krävs en höjd på drygt 220 cm. Det brukar vara klokt att anlita professionell hjälp vid montering av multigym då det är många delar som måste hamna rätt. Men FT1 är ovanligt lättmonterad och är du någorlunda händig tror vi att du löser detta ihop med en kompis. Räkna dock med att det tar ett par timmar!
Smart lösning för övningsinspiration
I paketet FT1 inkluderas de vanligaste tillbehören för ett multigym såsom handtag, tricepsrep, fotmanschetter, curl- och en vanlig rak stång. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen på hur många och vilka övningar man kan köra på detta multigym. För tillbehören finns praktiska krokar så att man enkelt kan hänga undan dem när de inte används. Plattan där krokarna är placerade är dessutom svängbar så att det går att hänga på både fram- och baksida, smart! Vi gillar även att det finns en enklare instruktionsbok som med text och bild visar de vanligaste styrkeövningarna. Den har inplastade blad och tål slitaget som förväntas i ett gym. Boken kan hängas upp i mitten av multigymmet vilket är praktiskt om man behöver titta på instruktionen samtidigt som man försöker lära sig en ny övning.
I grundutförandet ingår 2 x 73 kg och för den som är riktigt stark kan detta vara i minsta laget. Det går dock att uppgradera med 22 kg på varje viktmagasin. Träningsbänk ingår inte och för att få maximal användning av multigymmet rekommenderar vi att köpa till en sådan eller köpa den uppgradera versionen, Inspire Fitness FT2.
Inspire Fitness FT1 är ett suveränt hemmagym för dig som önskar kombinera vikter med funktionell träning. Multigymmet placeras med fördel i ett hörn och frigör därmed mer yta för annan träningsutrustning. Det är också ett mycket bra val för exempelvis bostadsrättsföreningen eller klubblokalen. Visst kan prislappen verka avskräckande men tänk då på att du får ett multigym av högsta kvalitet som ger träningsglädje i många år framöver.
Bra pris hos:
3. Gymstick HG3.0 → BÄSTA BILLIGA MULTIGYM
Prisvärt och kompakt multigym med stort utbud av styrkeövningar för hemmet
Multigym Gymstick HG3.0 är en mångsidig träningsmaskin för hemmabruk, designad för att erbjuda ett brett utbud av övningar utan att ta upp för mycket utrymme. För dig som vill kunna träna hela kroppen hemma utan att behöva investera i flera olika redskap är HG3.0 ett prisvärt och intressant alternativ.
Kompakt design för hemmabruk
HG3.0 erbjuder bland annat möjligheter till övningar som bänkpress, benpress, latsdrag och olika kabelövningar. Tack vare justerbara moduler går det snabbt att anpassa maskinen för olika övningar och det är därför lätt att hålla ett högt tempo under träningspasset. En av maskinens starkaste sidor är den kompakta designen som gör att den även passar fint i mindre utrymmen.
Maskinen har ett viktmagasin på 70 kg, vilket kan vara i minsta laget för dig som är stor och stark men fullt tillräckligt för de allra flesta. En viktig detalj att känna till är att gymmet är optimerat för personer under 185 cm. Längre användare kan stöta på problem vid vissa övningar, som lårcurl och latsdrag, där rörelseomfånget blir begränsat.
Ljuddämpat viktmagasin för tystare träning
När det gäller material och byggkvalitet håller Gymstick HG3.0 en för prislappen hög standard. Ramverket är tillverkat i stål, vilket ger en solid och pålitlig bas för träningen. Viktmagasinet har ett hölje som håller nere ljudnivån och den vältrimmade drivlinan ger en jämn belastning. Det senare är ett vanligt problem hos billigare multigym vilket leder till att man inte kan göra övningarna ordentligt - frustrerande!
Det finns även vissa mindre detaljer som kan påverka den långsiktiga hållbarheten negativt. Exempelvis är vissa plastdetaljer på maskinen inte av lika hög kvalitet som resten av konstruktionen, vilket kan innebära att dessa delar slits snabbare än resten av maskinen. För den som planerar att använda maskinen regelbundet över lång tid kan detta vara något att ha i åtanke.
Prisvärt och kompakt gym för hemmaträning
Gymstick HG3.0 är ett mångsidigt och kompakt multigym som erbjuder många träningsmöjligheter för hemmabruk. Den är användarvänlig och bekväm att använda, även om monteringen kan vara lite utmanande. Byggkvaliteten är överlag bra, men vissa mindre plastdetaljer kan påverka maskinens hållbarhet på lång sikt. För den som söker en allt-i-ett-lösning för hemmet och har begränsat med utrymme är detta ett bra val som ger mycket träning för pengarna.
Bra pris hos:
4. Finnlo Autark 600 → BRA FÖR KÄLLARE
Vältrimmat och yteffektivt hemmagym av hög kvalitet med bra prisvärde
Finnlo Autark 600 ett mångsidigt multigym med premiumkänsla. Den är utrustad med ett klassiskt torn av vikter där varje vikt har en belagd yta som minskar slamret. Paketet från Finnlo inkluderar en latsstång, en rak stång, tricepsrep och två handtag.
Vältrimmat multigym med kommersiella vibbar
När det kommer till hemmagym med viktpaket så kan det finnas en oro över att vajrarna inte lirar så bra, en oro som tyvärr ofta är befogad. Detta har dock Finnlo löst med bravur och vi känner att vikterna är i spänn hela tiden, vilket ger jämna och kontrollerade lyft. Det känns även bra att vajrarna är gummibelädda eftersom det minskar slitaget och ökar livslängden.
För att vara i den här prisklassen så är dynorna imponerande. De är inte bara bekväma utan har också ett vattenavisade ytskikt som underlättar rengöring efter träningspasset. Dessutom upplevs både material och sömmar vara av kommersiell gymkvalitet vilket rimmar med den generösa garantin som Finnlo utlovar på sin hemsida. Det kan vara bra att veta att maskinvikten på 177 kg är inget man direkt flyttar på i första taget. Mät och planera därför noggrant så att du med säkerhet vet att gymmet får rätt placering direkt.
Prisvärt källargym för hemmet
Du kan träna hela kroppen med Autark 600 och det går att variera övningarna tillräckligt mycket för att hålla motivationen uppe. Vi gillar även att man relativt smidigt kan justera djupet på ryggdynan och vinkeln på gymmets armar vilket gör att du snabbt kan växla mellan bröstpress och rodd. Möjligtvis kan viktpaketet på 80 kilo vara i minsta laget för dig som är riktigt stark.
Finnlo Autark 600 är ett schysst val för dig som söker efter ett prisvärt multigym för exempelvis källaren. Det är förhållandevis yteffektivt och tar framförallt inte upp så mycket plats på sidorna eller på höjden.
Bra pris hos:
5. Titan Life Homegym - 100 kg
Kompakt multigym med många kilo vikter för pengarna, för den som vill ha bra motstånd
Titan Life Homegym 100 kg är ett avskalat multigym som ger anmärkningsvärt många kilo per krona. Normalt kostar ett multigym med ett viktmagasin på100 kg minst dubbelt så mycket. Ett sådant lågt pris innebär föga förvånande vissa kompromisser gällande byggkvalitet och funktionalitet.
Lågt pris innebär kompromisser
Vikternas precision kunde exempelvis varit bättre vilket blir särskilt tydligt när du har valt lägsta läget med endast en viktskiva - då tenderar stången att vobbla och skapar därmed missljud. Vidare så tenderar vikterna att antingen bli lite slappa eller spända vid bröstövningar, en problematik som visserligen är vanlig även på betydligt dyrare multigym. Titan Homegym 100 kg inkluderar tre olika grepp: Bred dragstång, kort dragstång och fotstropp. Med dessa kan man utföra en rad olika övningar och med rätt teknik erbjuds bra träning för hela kroppen.
Överlag stabil konstruktion
Dock finns vissa funktionella brister. Om man exempelvis kör biceps helt framifrån så lyfts maskinen lätt. Förutom denna akilleshäl så är dock konstruktionen stabil. Vidare så går inte sitsen att höja speciellt högt, vilket försvårar benlyft för personer över ca 180 cm. Dessutom är bröstövnings-”handtagen” för breda för den genomsnittlige användaren och ryggstödet går inte att luta bakåt. Dragstängerna fungerar däremot bra för såväl rygg- som tricepsövningar. Viksmagasinskyddet ger en grundläggande säkerhet men avskärmar inte vikterna helt från ex. nyfikna barnfingrar. Vikterna har inga viktangivelser. Multigymmet är kompakt vilket underlättar placeringen. Titan Homegym 100 kg har onekligen sina funktionsmässiga skavanker, men är ändå ett svårslaget prisvärt alternativ om man har en liten budget och främst är ute efter ett multigym som kan ge rejält motstånd.
Bra pris hos:
Hammer Ultra är ett prisvärt multigym med tuff design och flera inkluderade grepp. Den yteffektiva konstruktionen erbjuder effektiv helkroppsträning utan att man behöver knöla för mycket med olika inställningar. Den är med andra ord både användarvänlig och funktionell.
Smidig växling mellan olika övningar
Justerbara funktioner som ryggstödet, handtaget och armarna, gör det möjligt att träna olika muskelgrupper på ett smidigt sätt. Vi gillar exempelvis att det går att köra både bröst- och roddövningar med de justerbara armarna.
Både dynor och svetsfogar ger ett gott första intryck. Dynorna är bekväma och ser ut att kunna tåla långvarig användning. Även svetsfogarna ser välgjorda ut vilket brukar kunna spegla gymmets hållbarhet. En annan fördel med detta multigym är gummihöljet som omger vikterna. Det minskar ljudnivån rätt rejält vilket är uppskattat om du exempelvis bor i en lägenhet och inte vill störa känsliga grannar. Dessutom gör den låga höjden att gymmet även får plats i utrymmen med lägre takhöjd, exempelvis källare.
Högt prisvärde med vissa skönhetsfläckar
Multigym i den här prisklassen har alltid några förbättringspunkter - så here we go! För det första är det svårt att trimma in drivlinan så att den lirar perfekt med vikterna. Det gör att man lyfter lite luft innan linan greppar tag i vikterna vilket kan vara lite irriterande. Det här är heller inget gym för riktigt långa användare, vår uppskattning är att personer över 185 cm kan få svårt att lyfta vikterna ordentligt. Är du dessutom riktigt stark så kan viktpaketet på 60 kg vara i minsta laget.
Hammer Ultra är ändå ett multigym med många fördelar och framförallt ett mycket bra prisvärde. Den erbjuder många träningsmöjligheter och med tanke på prislappen är gymmet mycket välbyggt med komponenter av hög kvalitet. Trots några mindre tillkortakommanden så tycker vi ändå att det här är en bra investering för dig som letar efter ett allsidigt multigym för hemmet.
Bra pris hos:
7. Abilica Multi Power
Påkostat multigym, för den som vill ha en mix av funktionella och fixerade övningar
Abilica Multi Power är ett gediget multigym med genomtänkta lösningar. Gymmet är aningen djupare än andra hemmagym och utformningen gör att det bäst placeras med baksidan mot en vägg eller möjligtvis mitt på golvet om man har gott om plats. Vissa funktionella övningar kräver nämligen ett visst utrymme på sidan av gymmet.
Smalt gym som får plats i källaren
Gymmet är smalt och med ett måttligt höjdmått får det plats i de flesta källargym. Konstruktionen är stabil och gymmet står stadigt även vid stor belastning. Byggkvaliteten, dynor och medföljande tillbehör är av hög kvalitet. Med Abilica Multi Power går det att göra de vanligaste basövningarna såsom bröstpress, bicepscurl, bencurl, magcrunch och latsdrag.
Vikterna följer med tyst och mjukt, och det går snabbt att hitta en bra position tack vare de generösa inställningsmöjligheterna. Justeringshandtagen för att ställa in rätt position är märkta med rött, tyvärr med undantag för spärren för bencurl – som därmed är svår att identifera. Önskas hellre mer funktionella övningar så finns handtag på varje sida som går att ställa in i flera olika vinklar. Detta är bra för att öva upp en viss rörelse eller träna muskler för en specifik idrottsgren såsom tennis eller golf.
Instruktioner på engelska
En medföljande plansch beskriver med bild och text de vanligaste övningarna. Den är dock på engelska och lite rörig. Tyvärr visar den även några benövningar som endast går göra med en extra modul som kan köpas till. Också instruktionsboken är på engelska och helt klart undermålig. För den ovane är det en utmaning att montera gymmet på egen hand eftersom det är många olika delar som måste vara på rätt plats. Ett tips är att först läsa instruktionsboken (se länk i specifikationen) och därefter ta beslut om att montera själv eller anlita professionell hjälp. Påkostade Abilica Multi Power är yteffektivt samt erbjuder bra övningar och effektiv träning för hela kroppen.
Bra pris hos:
8. Inspire Fitness / Finnlo Bodylift 1
Högkvalitativt multigym med innovativt viktlöst motstånd
Inspire Fitness BodyLift 1 (BL1) är ett kvalitetsmultigym där utövaren använder sin egen kroppsvikt som motstånd, istället för en kassett med vikter. Denna innovation har flera fördelar, såsom en låg maskinvikt samt en tyst och smidig träning med en skön mjukhet i motståndet. Frånvaron av vikter minskar dessutom risken för klämolyckor, inte minst för nyfikna barn.
Motstånd regleras enkelt
Du reglerar enkelt motståndet - med en hand - från 10% till 150% av kroppsvikten och maxmotståndet blir faktiskt övermäktigt även för riktigt vältränade personer. BL 1 möjliggör ett stort antal övningar för hela kroppen. Den levereras med en utförlig bruksanvisning samt en plansch där övningarna tydligt presenteras. Något som är värdefullt för nybörjare. Dessutom finns en gratis app med övningsinstruktioner, men tyvärr är denna instabil. Vid i stort sett alla övningar hamnar multigymmets maxhöjd ca 10 cm högre än vad specifikationen anger, vilket fortfarande är tillräckligt lågt för de flesta källare. Vidare behöver multigymmet stå ca 20 cm från väggen vid övningen sittande rodd, eftersom dragstången då går bak denna längd.
Lättflyttad maskin med låg vikt
Eftersom BL 1 tack vare sin låga maskinvikt är lättflyttad och dessutom relativt grund bör detta emellertid inte utgöra något problem. För en optimal positionering i gymmet så hade en steglös justering av sitsen varit att föredra. Inspire Fitness gym har genomgående en hög byggkvalitet och så även BL 1. Det är både exklusivt och gediget med påkostade materialval, såsom fint metallarbete och sköna dynor. Det enda undantaget är sitsen som känns aningen ostadig utan belastning, men som väl är märker man inte av det under själva träningen. Inspire Fitness är ett premiummärke och normalt är deras multigym prissatta därefter. Inspire Fitness BodyLift 1 är undantaget och vi tycker att multigymmet är mycket prisvärt. Det är ett utmärkt alternativ för dig som har begränsat med utrymme och vill kunna helkroppsträna på hemmaplan.
Bra pris hos:
9. Hammer California XP
Kompakt och lättmonterat med högt prisvärde, passar bra till konventionella styrkeövningar
Hammer California XP är en prispressad träningsstation som erbjuder traditionella styrkeövningar för hela kroppen. Till skillnad från de flesta multigym som är både tidskrävande att montera och fordrar viss praktisk erfarenhet så är denna raka motsatsen. Bruksanvisningen är tyvärr bara på engelska och tyska men visar tydligt hur varje del ska monteras. XP är tillverkad i lätt material och utan alla vikter på så flyttas gymmet enkelt till önskad plats.
För låg maskinvikt
Den låga maskinvikten bidrar dessvärre till att gymmet blir rangligt och det blir särskilt påtagligt vid högfrekventa övningar eller vid övningar där man själv inte sitter på sitsen och fungerar som motvikt, såsom bicepscurl. Eftersom hemmagymmet endast används från en sida bortsett från att lasta på vikter på baksidan så tar det liten yta i anspråk. Trots detta erbjuder det imponerande många övningar för hela kroppen.
Mjuka vikter ger tystare träning
Vikterna som medföljer är belagda med plast vilket ger en lägre ljudnivå och därmed behagligare träning. XP har en patenterad fördubblingsmekanism vilket innebär att de 60 kg som medföljer motsvarar ett viktmotstånd på 120 kg. Lägger du på 10 kg vikt får du alltså ut ett motstånd motsvarande 20 kg. Dynan på sitsen har mjuk stoppning vilket gör den bekväm och samtliga handtag har gummerad yta som ger bra grepp. Tyvärr går varken ryggstödet eller sitsen att justera, vilket gör det knepigt att hitta en optimal position.
Konstruktionens precision kunde varit bättre och som en konsekvens så lyfter man luft första biten innan vikterna kuggar i. Det medför att musklerna inte får jobba under hela träningsrörelsen. Som förväntat på en prispressad budgetmodell är vajrar och kullager av billigare sort.
Hammer California XP riktar sig främst till dig som efterfrågar traditionella styrkeövningar och har strikta begränsningar vad gäller såväl pris som yta. I så fall ger den riktigt mycket motstånd för pengarna och blir därför vårt bästa budgetval.
Bra pris hos:
10. Inspire Fitness M2
Traditionell och funktionell styrketräning i samma högkvalitativa multigym
Inspire Fitness M2 är ett premiumklassgym där användaren uppmuntras att kombinera funktionell träning med den traditionella varianten med fasta handtag. Detta ger möjlighet till stor variation och kan lyfta din träning till en ny nivå. Om ni dessutom är flera som planerar att använda multigymmet så kan det vara ett stort plus att det kan användas till båda dessa typer av styrketräning.
Genomtänkt design och material
Liksom andra multigym från Inspire Fitness kännetecknas M2 av påkostade materialval, en genomtänkt design och praktiska tillbehör. Dynorna är förförande sköna och avtagbara, vilket gör dem lätta att tvätta eller byta ut ifall de mot förmodan skulle gå sönder. Vidare medföljer en plansch med tydliga övningsinstruktioner för samtliga muskelgrupper. Sitsens höjd justeras lätt med en metallpinne.
Kräver större utrymme
Ryggstödet kan lutas, men tyvärr inte skjutas fram och tillbaka, vilket oftare hade möjliggjort en optimal sittposition. M2 kräver aningen större utrymme i sidled än sin billigare systermodell Inspire Fitness M1. Exempelvis krävs drygt en meter ledigt utrymme till höger om gymmet vid bicepsövningar. M2 erbjuder samtidigt betydligt bättre träningsmöjligheter till fram- och baksida av lår. Det gäller dock att inte ha alltför korta ben, eftersom man då inte får någon bra position för bencurl-övningarna. En modul för benpress går att köpa som tillval.
Bra pris hos:
Finnlo Autark 1500 är ett traditionellt multigym som genom sin snygga design och höga användarvänlighet passar in i de flesta hem.
Stabilt men svårt att flytta
Autark 1500 har som standard ett viktmagasin på 80 kg men det går att köpa till så att den levereras med 100 kg. Totalt väger maskinen dubbelt så mycket vilket gör att den står stabilt på golvet. Nackdelen är att den blir svår att flytta, så se till att hitta rätt placering direkt. Samtliga delar i gymmet är av hög kvalitet, inklusive dynorna som dessutom är riktigt bekväma.
Justerbart ryggstöd och sits
Utformningen av gymmet ger användaren en rad säkra övningar, men till skillnad mot gym som har justerbara kablar så begränsas möjligheten till mer funktionell träning. Några variationsmöjligheter finns dock, t. ex. finns flera olika inställningar vid bröstträning som gör det möjligt att träna olika delar av bröstmuskeln. Det väl skyddade viktmagasinet är förhållandevis tyst och viktpaketet som medföljer är fullt tillräckligt även för en vältränad person. Både ryggstöd och sits går att justera i flera olika lägen vilket möjliggör en optimal position. Finnlo Autark 1500 är ett snyggt multigym som är förhållandevis yteffektivt och erbjuder användaren rejäl träning för samtliga stora muskelgrupper till ett bra pris.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänt är multigymmet? Passar multigymmet både korta och långa användare? Är träningsställningarna lättåtkomliga och bekväma? Sitter man skönt? Är multigymmet lätt att flytta? Är det lätt att montera? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är multigymmet? Vilka material har man använt? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör det tåla? Vilken typ av motstånd har det? Hur är sitsen placerad? Hur stor plats tar multigymmet? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet och prestanda: Vilka typer av övningar kan man göra med gymmet och vilka muskelgrupper täcker de? Hur lätta, smidiga och roliga är de olika övningarna att utföra? Stöder multigymmet funktionell träning och i så fall till vilken grad? Kan ryggstödet föras fram/bak eller lutas? Är sitsen höj- och sänkbar? Om så, med hur mycket kan de justeras? Kan fler än en person åt gången använda gymmet? Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten?
Vi har betygsatt varje multigym efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra det är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester för att bygga muskler
Fem saker att tänka på innan du köper ett multigym
Med ett gym hemma slipper du en massa krångel med exempelvis transport till och från gymmet, att det spelas lite för hög (eller för låg?) musik samt att de stationerna du ska köra är upptagna. Du kan helt enkelt träna på dina villkor, härligt!
1. Prisnivå
Vad har du för utrymme i plånboken? Multigym har ett mycket brett prisspann där de billigaste kostar runt 5000 kr och premiummodeller kan kosta upp mot 30 000 kr. Det är ofta stor skillnad på exempelvis byggkvalitet, prestanda och garantivillkor när vi jämför billiga modeller med lite dyrare. Här kommer en kortare beskrivning för vad du kan förvänta dig inom varje priskategori.
Budgetklassen: Under 12 000 kr: Här finner vi enklare och mindre robusta multigym, vilket ofta innebär en mindre viktkassett, billigare materialval och färre antal övningar. Budgetmodeller behöver generellt mer underhåll än dyrare modeller, tål i genomsnitt påfrestningar och slitage sämre samt har ofta sämre precision och låter mer.
Mellanklassen: 12 000 - 18 000 kr: Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som har tyngre viktpaket och bättre komponenter som gör att de håller längre. De har väl avvägda inställningar som gör att träningen blir tystare och mer följsam. Tack vare av sitt överkomliga pris med ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta multigym som säljs tillhör denna prisklass.
Premiumklassen: 18 000 - 27 000 kr: Utmärks av genomtänkta och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Träningsupplevelsen är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Multigym i denna prisklass ger ofta möjlighet till både traditionell- och funktionell träning på samma träningskonsol. De är utformade för att ge användaren en säker, tyst och följsam träning utan att ge avkall på kvaliteten.
Proffsklassen: Över 27 000 kr: Kännetecknas av extremt välbyggda konstruktioner med genomgående högkvalitativa materialval och tyngre viktpaket. Jämfört med billigare modeller så kan gymmet även bestå av två eller flera separata viktmagasin vilket gör det möjligt för flera personer att träna samtidigt. Ibland kan även en träningsbänk ingå samt andra tillbehör som exempelvis en dipstation eller benpress. Det här är multigym som är byggda för att klara av kommersiell eller semikommersiell användning och passar därför bra till bostadsrättsföreningen, företagslokalen, klubblokalen eller till det mindre kommersiella gymmet.
2. Design
Var kommer du placera ditt multigym? Kommer du behöva flytta det emellanåt? Här är tre fallgropar som är viktiga att beakta.
För dig med begränsad takhöjd: Har du tänkt placera ditt multigym i en källare är det viktigt att vara uppmärksam på takhöjden. Vissa multigym är byggda så att även en del ovanför konstruktionen ska kunna användas vid vissa övningar, exempelvis om det finns en chinsstång.
För dig med begränsat rumsutrymme: Vissa multigym kan ta en mycket stor yta i anspråk medan andra modeller kan ha en genomtänkt konstruktion som utnyttjar golvytan på ett smart sätt. Om du exempelvis tänkt placera multigymmet i ett hörn så finns det modeller som är byggda för detta. Vissa modeller säljs med diverse tillbehör såsom benpress och dipstation vilket kan vara knepigt att få plats med i det mindre träningsrummet.
För dig som vill kunna flytta multigymmet: Ett multigym är oftast tungt, eller rättare sagt, jättetungt! Vi rekommenderar därför att man lägger tid på att hitta en bra plats för gymmet i hemmet och låter det stå kvar där. Men om man nu misstänker att man av olika anledningar behöver flytta gymmet emellanåt så finns det modeller som passar särskilt bra för detta. Vissa multigym har exempelvis kvävefyllda cylindrar som genererar motstånd istället för blytunga och opraktiska viktpaket. Dessa gym är inte speciellt tunga och därmed lättare att flytta på.
3. Typ av träning
Här behöver du fundera på vilken sorts träning multigymmet ska användas till. Vi har delat in träningen i tre typer:
- Traditionell styrketräning
- Funktionell styrketräning
- Cirkelträning
Traditionell styrketräning: Om din plan är att köra mestadels den här typen av träning så är det viktigt att ditt multigym har rätt tillbehör. Börja med att fundera över vilka styrkeövningar du kommer vilja köra. Gör därefter en träningsplan där du mer i detalj beskriver övningarna. Därefter kommer du ha en tydlig bild över vilka funktioner och tillbehör ditt multigym behöver. Exempelvis kan det vara bra att köpa till en träningsbänk om det inte redan ingår. Var uppmärksam på hur mycket vikter som följer med, vid traditionell styrketräning kan man vid vissa övningar behöva hela viktpaketet och ibland lite till.
Funktionell styrketräning: Här är det viktigt att ditt multigym kan erbjuda det utrymmet som funktionella övningar ofta kräver. Det är även viktigt att säkerställa så att dragstationerna går att användas i flera olika vinklar och att det ingår rätt tillbehör i form av handtag och stänger. Det är inte lika viktigt med ett jättetungt viktpaket eftersom funktionell styrketräning har mer fokus på teknik än råstyrka.
Cirkelträning: För dig som gillar att kombinera puls med styrka kan cirkelträning vara ett utmärkt val. Här kan du med fördel använda ditt multigym till både styrke- och pulsövningarna. Här är det viktigt att multigymmet kan erbjuda ett brett utbud av övningar och att det går snabbt att växla från en övning till en annan.
4. Kvalitet
Eftersom ett multigym ofta är tidskrävande att montera och mycket utmanande att flytta på så vill man vara säker på att gymmet man köper är av högsta kvalitet. Då är dessa parametrar är extra viktiga att titta på:
- Pris
- Garanti
- Vikt och konstruktion
Pris: Självklart så speglar ofta prislappen kvaliteten. Välkända märken som har funnits på marknaden under många år är oftast ett säkert val. Men ju mer pengar ett gym kostar desto mer säker på sitt köp vill man såklart vara. Därför rekommenderar vi att ihop med priset även undersöka andra parametrar såsom tidigare recensioner av produkten och garantivillkor.
Garanti: Ok, som vi nämnt tidigare så är ett multigym ofta alldeles för otympligt att montera ner och skicka tillbaka för reklamation. Men däremot så kan leverantören ha ett brett utbud av reservdelar och ibland även en servicefunktion som kommer ut och genomför reparationen. Dessutom så ger generösa garantivillkor en hint om att leverantören tror på sin produkt och att den därmed bör tåla hårdare och mer långvarigt slitage.
Vikt och konstruktion: Det är såklart inte alltid som detta stämmer men ett tyngre och mer robust multigym har generellt mer påkostade materialval än ett gym med lägre vikt. Om man har möjlighet rekommenderar vi att även syna svetsfogar och rörliga delar så att de ser ut att vara välgjorda. Det är även en stor fördel om man lätt kan komma åt de delar man misstänker slits snabbt så att de enklare kan bytas ut.
5. En eller flera användare
Om det bara är du som ska använda multigymmet är det lättare att sortera ut vilka egenskaper och tillbehör ditt gym ska ha. Då behöver du endast utgå från just ditt behov och därefter navigera dig fram i djungeln av multigym. Men om det är tänkt att flera olika personer exempelvis en familj ska använda gymmet, ja då behöver man tänka till lite mer.
Viktpaket: Här är det viktigt att viktpaketet passar både den som inte lyfter så tungt men även den starkaste. Det kan vara klokt att ha ett viktmagasin med många vikter där varje vikt inte är så tung för att ge varje användare en bra möjlighet att hitta rätt belastning.
Inställningsmöjligheter: Ibland kan exempelvis bänkar och sitsar vara fixerade till en fast position. Om det är flera användare som ska träna på träningsstationen är det extra viktigt att den kan erbjuda flexibla och generösa inställningsmöjligheter. Dels för att få ut så mycket som möjligt från varje övning men också för att göra träningen så ergonomisk och säker som möjligt.
Investera i kvalitet: Om det är flera användare som ska använda gymmet så rekommenderar vi att gå upp en prisklass så att man får ett multigym som klarar en hårdare belastning. Det kan även vara smart att investera i några extra tillbehör som gör att gymmet potentiellt kan passa fler användare. Ni kan försvara investeringen med att multigymmet inte blir lika dyrt per utövare om man sprider ut det på fler!
Multigym är en lika klassisk som populär träningsmaskin som fått sitt namn från sin multifunktionalitet vilket innebär att den möjliggör flera olika typer av styrketräningsövningar på en och samma maskin. Faktum är att multigymmet är ett så populärt inslag i hembaserade gym att orden multigym och hemmagym blivit nästintill synonyma.
Fördelar med multigym
Multigymmet har flera fördelar som gör det extra lämpat för styrketräning hemma.
- Yteffektivt: Oftast är utrymme den mest begränsande faktorn för de som vill skapa sig ett gym hemma. Multigymmet är mycket platsbesparande då det möjliggör flera olika styrketräningsövningar på en och samma maskin.
- Kostnadsbesparande: Då multigym använder en och samma stålram för en rad övningar kostar den mindre att tillverka och distribuera än vad flera olika styrketräningsmaskiner skulle göra. Detta gör det billigare att köpa ett multigym än flera olika styrketräningsmaskiner.
- Hög säkerhet: Ett korrekt konstruerat multigym är mycket säkert, både att använda och att ha ståendes i hemmet. Multigym är säkrare än fria vikter för den som tränar själv, eftersom man då kan pressa sig hårdare utan att ha någon som ”passar”. Dessutom är risken mindre för felaktiga rörelser med ett multigym då träningsrörelserna är mer uppstyrda. Jämfört med fria vikter är risken att obehöriga skadar sig på multigymmet betydligt mindre. Skyddsplåten som omger multigymmets viktmagasin försvårar att fingrar och annat hamnar i kläm, vilket är extra viktigt om barn vistas i träningslokalen
- Tillgänglighet: Då ett hemmagym per definition finns i hemmet slipper man lägga tid på att ta sig till och från träningslokalen. Detta friger tid som kan användas för annat - exempelvis att träna längre - och underlättar att överhuvudtaget få tid för träning. Ett hemmagym stänger heller aldrig och man tränar därför när man vill och kan. Hemma-gymmet har heller inga rusningstider med tillhörande köer, såvida inte andra familjemedlemmar ska träna samtidigt så klart. Många multigym kan dock användas av 2-3 användare samtidigt, så även detta kan undvikas.
Utgångna produkter
Bodymax Fitness Bodycraft GX
Multigym av hög byggkvalitet, för den som vill ha omväxlande träning, benpress ingår
Bodycraft GX från välkända Bodymax Fitness är ett genomtänkt och högpresterande multigym i premiumklassen. Det är främst avsett för det påkostade hemmagymmet, företagsgymmet eller det lite finare bostadsrättsföreningsgymmet.
Multigym där benpress ingår
Bodycraft GX förtjänar verkligen benämningen multigym, då antalet möjliga övningar är mycket stort. Dessa inkluderar bröst- och axelpress, diverse curls, en uppsjö dragövningar samt magövningar. Man får även med en rejäl benpress, som dock tar sin plats. Detta gör ofrånkomligen multigymmet betydligt mer utrymmeskrävande, men ska man ha en benpress är det svårt att komma runt att det blir så. Sammantaget gör det stora antalet möjliga övningar att man kan täcka väldigt många muskelgrupper.
Detaljerna vittnar om hög byggkvalitet
Multigymmets byggkvalitet är god, vilket inte minst märks på delarnas höga precision. Kablarna spänner genom hela dragrörelsen och viktjusteringsstången går genom magasinet med millimeterprecision. Det finns gott om justeringsmöjligheter och reglagen är lätta att ställa in. Allt detta bidrar till att övningarna kan ske med den grad av kontroll som många tycker att det är svårare att åstadkomma med fria vikter. Viktmagasinet har standardvikt och denna räcker gott för de flesta brukare och typer av övningar. Däremot kan personer med starka ben uppleva att 90 kilo är något begränsande för en benpress.
Inspire Fitness Multigym M3 är ett mycket kompetent multigym som erbjuder användaren en uppsjö av övningar för hela kroppen. M3 är med sina raka linjer och mörka färgval snyggt designad och passar utmärkt för hemmabruk. Är man intresserad av både funktionell- och traditionell styrketräning så kan detta vara ett riktigt lämpligt alternativ. För att ge dig en bra start på din träning medföljer en plansch som visar exempel på bra styrkeövningar samt hur de ska genomföras.
Förhållandevis lätt att montera
Multigym brukar inte vara lätta att montera rätt och vi rekommenderar därför i regel att man överlåter det till ett proffs. M3 är möjligen ett undantag för den praktiskt lagde då bruksanvisningen är utförlig med inzoomade detaljer och tydliga steg-för-steg-instruktioner. Gymmet är mycket yteffektivt och tar endast upp två kvadratmeter.
Gedigen konstruktion med många möjligheter
Vi upplever att M3 i stora drag är utrustad med högkvalitativa komponenter. Undantaget är trissorna för vilka vi önskat en högre hållfasthet. Råkar du exempelvis med kraft dra i de övre vajrarna så långt att viktmagasinet slår i stoppet är risken stor att trissan går sönder.
Positivt är att garantin är generös vilket dämpar oron något. Samtliga delar har bra passform vilket ger träningen ett bra flyt. Man slipper med andra ord lyfta luft första biten innan vikterna kopplas på, vilket är vanligt på billigare hemmagym.
Vi gillar verkligen att det enkelt går att kombinera vanliga basövningar med funktionell träning. M3 passar därmed både för att köra definierad styrketräning och renodlad rehab vilket är mycket bra! Notera att är du riktigt stark kan viktmagasinet på 96 kg vara otillräckligt för att du ska kunna maxa.
M3 väger nästan 200 kg, vilket gör att den står stabilt. Detta gör den ofrånkomligen tung att flytta, så se till att hitta rätt placering innan viktpaketet monteras. Inställningsmöjligheterna är i stort mycket goda. Undantaget är ryggstödet som visserligen kan justeras i höjdled samt lutas fram och bak, men inte kan skjutas i vågled. Detta gör att du måste ha exakt rätt längd för att få en optimal position för bencurl. Annars blir bencurling-övningarna lätt rätt obekväma.
Dynorna är riktigt sköna och handgreppen är av hög kvalitet med ett stabilt grepp. Viktpaktet har ett grundläggande skydd som gör det svårare för barnfingrar att hitta in mellan vikterna under användning.
Föredömlig möjlighet till mångsidig träning
M3 erbjuder en för multigym ovanligt mångsidig träning. Detta innebär att användare med helt skilda träningsmål kan ha stor glädje av gymmet. Visst, det kostar en slant, men då får man också ett snyggt, yteffektivt och framförallt träningseffektivt multigym som kan hålla dig vältränad i många år.
BH Fitness Global Gym Plus G152X är ett multigym som erbjuder traditionella fixerade övningar, men även både benpress och dipsställning i en slimmad konstruktion. Användaren erbjuds många bra övningar och det är praktiskt att det finns en lathund till övningarna klistrad på gymmet.
Fungerar bäst för fixerad träning
Då gymmet är konstruerat för fixerad träning finns begränsade möjligheter till funktionell träning. Tyvärr är det bökigt att hitta rätt inställningar och det är egentligen bara ryggstödet för benpress som går att justera riktigt tillfredställande. Detta är synd då det är viktigt att hitta en bra position vid fixerade övningar i multigym, eftersom möjligheten till manuell kompensation är liten. Det kan annars leda till felaktig belastning och i värsta fall fysisk skada.
Hårda handtag på dipställningen
Mjuka delar som dynor och handtag är mestadels sköna och av godkänd kvalitet. Däremot är handtagen på dipställningen för hårda. Viktmagasinet är relativt väl skyddat med avseende på klämrisk, åtminstone så länge magasinet står mot en vägg. Med hela 100 kg vikter ger G152X ett fullgott motstånd för de allra flesta. Dessutom bidrar tyngden till att gymmet står stabilt på marken även vid hård belastning. Monteringsanvisningen finns inte på svenska, däremot på engelska. Desto viktigare har den gott om relativt tydliga illustrationer, vilket förenklar montaget avsevärt. Likväl är montage av multigym en avancerad historia, så även för G152X. Vi rekommenderar därför att du köper till montage av gymmet, för att spara både tid och tålamod. G152X gör sig bäst för användare som vill ha ett yteffektivt gym och som utöver de grundläggande multigym-övningarna även vill köra benpress och dips.
Adidas förknippas nog av de flesta med kläder, men faktum är att man även säljer viss träningsutrustning. Detta inkluderar multigymmet Adidas Homegym – 100 kg. Detta är den högsta vikten på marknaden och något över standardvikten för viktmagasin, som är på 90 kg. Detta möjliggör ett mycket kraftigt maxmotstånd som är tillräckligt för de allra flesta.
Stadig konstruktion som står kvar
Konstruktionen är stabil och står stadigt kvar när man belastar den från olika håll. Multigymmet möjliggör övningar som i princip täcker samtliga stora muskelgrupper. Dessa inkluderar exempelvis knästräckning, preacher curl, bröst- & axelpress och pec fly. Maskindelarnas precision är vad man kan förvänta sig i mellanprisklassen.
Även om precisionen är bättre än på budgetmodeller så är den fortfarande inte lika exakt som på premiummodeller. Detta yttrar sig främst genom att kablarna tenderar att slappa lite i början på draget. Något som då gör att träningsrörelsen inte blir så fullständig som den skulle kunna bli.
Snyggt designat multigym
Multigymmets design är smakfullt svart och rimmar väl med Adidas formspråk. Viktmagasinskyddet är inte hundraprocentigt, men ger överlag ett gott skydd mot klämskador. Prismässigt ligger Adidas Homegym i mellanklassen, vilket överensstämmer skapligt med dess prestanda. Vårt intryck är att man betalar en del extra för varumärket Adidas.
Weider Pro 5500 är ett prispressat budgetgym där man sparat in på funktionaliteten och istället lagt krutet på ett kraftigt viktmagasin. Det har ett sportigt utseende och konstruktionen är acceptabelt stabil, även vid högsta belastning. Byggkvaliteten är godkänd och över medel för prisklassen. Tyvärr har Weider fallit i den vanliga fällan att dumsnålt tumma på skruvkvaliteten. Något som kan straffa sig ifall gymmet behöver monteras om flera gånger, exempelvis efter flytt. Multigymmets basövningar är bröstpress, sittande bänkpress samt ben- och armcurl. Antalet möjliga övningar anges vara 40 st, vilket får anses vara uppblåst då man räknar olika varianter av nästintill identiska övningar. Weider Pro 5500:s främsta svaghet är dock de begränsade justeringsmöjligheterna. Då ryggstödet inte går att skjuta fram speciellt långt, så hamnar normallånga användare för långt bak vid bencurl för att få ryggstöd. Inte heller avståndet mellan benkuddarna är justerbart, vilket dock är vanligt för budgetklassen. Likaså kan inte sitsen höjas tillräckligt för att en normallång person ska kunna köra bröstpressen sittandes. Man får istället krypa in bakom sitsen och köra bröstpressen ståendes. Något som kan vara bökigt för kraftiga användare. Bättre fungerar då bänkpressen, men den är riktad lätt nedåt.
Latsdraget fungerar hyggligt men lider av att man sitter trångt och måste se upp så att man inte slår i armbågarna på neddraget. Även magcrunchen lider av utrymmesbristen. Vid låg och medelbelastning ger benkuddarna ett gott belastningsskydd, men det blir otillräckligt vid högre vikter. Viktkassetterna följer med smidigt på medel och högre belastning men sämre vid låg, såsom 1-2 vikter. Weider Pro 5500 är ett relativt kompakt multigym och dubbelt så djupt som det är brett. Viksmagasinskyddet ger ett grundläggande skydd framåt men är helt oskyddat bakifrån. Troligen för att det är designat för att ställas mot en vägg. Multigym är komplicerade och tidsödande att montera, varför en tydlig montageinstruktion är extra viktig. Här lyckas Weider bättre än de flesta med många illustrationer och steg. För en guldstjärna hade vi däremot önskat oss ännu tydligare illustrationer och helst även ett videoklipp. På grund av de bristfälliga justeringsmöjligheterna passar Weider Pro 5500 främst för långa personer – helst över 190 cm – som föredrar ett högt motstånd till ett lågt pris.
Inspire Fitness M1 är ett innovativt hemmagym som vidareutvecklar det traditionella multigymmet genom att möjliggöra en mer funktionell träning. Till skillnad från traditionella multigym med fasta dragstänger så är M1 nämligen utrustad med flexibla handtag och roterbara svirvel-leder. Detta gör att man med bara sex dragpunkter kan utföra mängder av varianter av gymmets olika standard-övningar. Därmed undviker man det traditionella gymmets fixerade träning, som kroppen inte har lika stor nytta av i vardagen och som kan ge muskulära obalanser. Konstruktionen möjliggör även träning av en sida i taget samt alternerande övningar. Inspire Fitness är ett premiummärke som förknippas med högkvalitativa träningsmaskiner och M1 är inget undantag. Designen är snygg och konstruktionen är stabil, yteffektiv och robust med utmärkta materialval. Inte minst sitsdynorna som är både sköna och slittåliga. Kablarna är följsamma och kan dras ut långt, vilket ger fler dragvinklar. Vikterna följer med smidigt, mjukt och tyst vid samtliga övningar. Det är faktiskt svårt att inte bli bortskämd av möjligheten att själv bestämma riktningen på rörelsen. Det räcker med att flytta vinkeln några grader så tar träningen på en annan del av muskeln, vilket gör att M1 även passar bra för rehab-övningar.
Även om M1 möjliggör en stor övnings-variation är det fortfarande lätt att använda för standard-övningar av överkroppen. För ben och stuss krävs dock mer teknik än för en vanlig benpress eller bencurl. Den inkluderade träningsplanschen är föredömligt tydlig och visar 24 olika övningar, samt tipsar om hur du kan lägga upp din träning. Det finns dessutom instruktionsvideos på Youtube. Sitsen är aningen ostadig när den inte belastas, men som väl är försvinner ostadigheten under själva träningen. Ryggstödet går enkelt att fälla ner och ger då en helt plan träningsbänk, vilket möjliggör både sittande och liggande övningar. Montageinstruktionen är ovanligt detaljerad.
Vanliga frågor om multigym
I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna konsumenter ställer om multigym.
Vad är ett multigym?
Multigym kan definieras som en träningsmaskin som erbjuder styrketräning för flera eller samtliga stora muskelgrupper på en och samma station. Fördelen är att den är så multifunktionell och kan erbjuda många övningar på en liten yta. Det är dessutom betydligt säkrare att styrketräna i ett multigym jämfört med fria vikter, vilket är särskilt bra för den som är oerfaren, speciellt om man tränar ensam. I ett multigym kan man nämligen ta ut sig maximalt utan att behöva ha en kompis som säkrar ifall man inte orkar. Multigym kan även vara ett bra alternativ till frivikter om man har små barn i hemmet och vill minimera risken för klämskador.
Varför är det bra med ett multigym hemma?
Med ett gym hemma så slipper du bök, tidsåtgång och transportkostnad för att ta dig till ett gym. Det kommer heller inte vara några köer till just den övning du vill köra och du har inga öppettider att ta hänsyn till. På gymmet finns många distraktioner, i hemmet styr du själv vad du vill ha för musik eller vad som ska visas på teven under ditt träningspass. Om du inte föredrar att det ska vara helt tyst såklart!
Visst, ett bra multigym kostar en slant men då kommer det också att vara till stor glädje under många år. Ett gymkort är inte heller speciellt billigt och slår man ut det över några år. Ihop med transportkostnaderna till och från gymmet så kan det till och med vara en riktigt prisvärd investering med ett multigym.
Är det svårt att montera ett multigym?
Det är tämligen avancerat att montera ett multigym och den oerfarne montören bör räkna med flera timmars arbete. Multigym levereras oftast i flera kollin och vissa kan vara så pass tunga att det krävs två starka personer för att lyfta dem till rätt plats. För att monteringen ska gå smidigt och bli bra krävs det en utförlig bruksanvisning och rätt verktyg. Vissa delar såsom vajrar och hjul är särskilt viktiga att få på exakt rätt plats för att hemmagymmet ska fungera korrekt. Tyvärr är det vanligt att bruksanvisningen lämnar mycket att önska vad gäller tydlighet. Speciellt vad gäller vilken typ av mutter som ska sitta var och hur vajrarna ska dras. Det är då lätt gjort att man monterar fel och sedan får göra om och göra rätt. Är du osäker på om du fixar montaget på egen hand, och har råd, så rekommenderar vi att du köper in tjänsten. Utförs montaget av en rutinerad expert går det snabbt och du minimerar risken för att någon del monteras fel.
Hur mycket plats tar ett multigym?
Det beror såklart på men generellt så är multigym det träningsredskap som tar mest plats. Det är dessutom svårt att flytta på utan att montera isär vissa delar, vilket gör det särskilt viktigt att man placerar det på rätt plats från början.
Planerar du att ställa ditt hemgym i en källare eller på annan plats där takhöjden är begränsad så är det mycket viktigt att du är observant på att takhöjden räcker till. Du vill inte råka ut för att tvingas returnera ditt hemmagym på grund av att det var några centimeter högre än takhöjden.
Även om det naturligtvis finns gott om undantag så är de flesta gym inte högre än 225 centimeter, bredare än ca 2 meter eller djupare än ca 2,1 meter.
Hur underhåller jag mitt multigym?
Vi rekommenderar att torka gymmet rent från svett efter varje träningspass eftersom det lätt samlas smuts annars. Använd med fördel en mjuk trasa. Rengöringsmedel behövs i regel inte men är det extra smutsigt så använd en mild tvållösning och undvik alkoholbaserat rengöringsmedel. Gör en visuell kontroll emellanåt av samtliga rörliga delar såsom vajrar och linor. Se till så att samtliga vajrar är rätt spända och att alla skruvar och muttrar är åtdragna. Det är normalt att man efter några månaders användning får efterspänna vajrar.
Vilka övningar är ett multigym lämpligt för?
Precis som namnet antyder så erbjuder ett multigym flertalet övningar. I många fall så är multigymmet utformat så att det egentligen bara är fantasin som sätter gränsen. En stor fördel är att det i de flesta fall går att kombinera funktionella övningar med mer traditionella i ett multigym.
Exempel på tradtionella övningar som går att köra i ett välutrustat multigym är bänkpress, benpress, bencurl, latsdrag, bicepscurl, tricepspress, axlar och rygg. I många fall följer dessutom tillbehör med för att kunna köra specifik magträning. Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste övningarna som passar att köra i ett multigym.
Bänkpress
För att kunna träna bänkpress behöver du ett multigym som är utrustad med en skivstång och en gymbänk eller träningsbänk som den också ibland kallas. Du behöver även ett antal viktskivor för att lasta på skivstången. Bänkpress är en av de mest traditionella övningarna och tränar primärt bröstmusklerna men också axlar (Deltoideus) och mage/bål med musklerna Rectus abdominis, Obliques, den nedre delen av Latissimus dorsi och Trapeziusmusklerna. Magmusklerna används främst för att stabilsera vikten när skivstången ska pressas från bröstet och upp.
Benpress
För att kunna träna benpress i ett mulitgym behöver du oftast köpa till en särskild modul. Den monteras ihop med träningsstationen och består av en fotplatta samt en sits med ryggstöd. När du har monterat modulen så är den ihopkopplad med viktpaketet som finns på träningsstationen. Själva övningen benpress går ut på att pressa benen från böjt läge till raka ben. Musklerna som tränas är främst lårmusklerna (Quadriceps) men även rumpan (Gluteus maximus), vaderna (Gastrocnemius) och hamstring (Biceps femoris).
Bencurl
Bencurl kräver att man har ett multigym med den funktionen. Övningen går ut på att man sitter på träningsbänken med böjda ben. Benen trär man in i den rörliga delen och därefter sträcker man på dom så att de blir raka. Den här övningen är till stor del isolerad till en muskelgrupp vilket innebär att det i stort sett bara är framsida lår (Quadriceps) som får arbeta. Det är viktigt att tänka på att inte lägga på för mycket vikter. Den här övningen ska utföras kontrollerat och långsamt.
Latsdrag
Det här är en av de vanligaste övningarna som går att köra i de flesta multigym. Du sätter dig på träningsbänken med ansiktet vänt mot vikterna. Stången hänger ovanför huvudet och du greppar den med handflatorna bort från dig. Därefter ser du till att du sitter bra och har en stolt hållning samtidigt som du tittar snett uppåt. Andas in och dra stången ned till en punkt lite under din haka. Andas ut och för kontrollerat stången tillbaka till utgångspunkten. I den här övningen så tränas framförallt den breda ryggmuskeln (Latissimus dorsi) men sekundärt så involveras även biceps.