Sticksåg: 5 modeller i test

Senast uppdaterat April 2024

Ska du figursåga eller kapa reglar? Vi testar kontinuerligt nya sticksågar från märken som Ryobi, AEG och Bosch. För att en sticksåg ska bli bäst i test måste den vara stark samtidigt som den är så pass välkonstruerad att du kan såga i material med precision.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sticksåg

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Sticksågarna har testats under flera månaders tid för både kapning och figursågning. Bland annat har de fått såga snickarglädje till ett byggnadsvårdsprojekt. Vi har även låtit dem genomgå en rad styrketester, där det tuffaste varit att klyva en 45-regel av gran på längden. På så vis har vi kunnat utvärdera kraft i förhållande till drifttid.

Några av de viktigaste aspekterna vi tagit hänsyn till är:

Prestanda: Hur kraftfull är sticksågen? Är den följsam vid figursågning? Klarar den att kapa och klyva både i tjocka och tunna material?

Drifttid och uppladdningstid: Vilken kapacitet skickar tillverkarna med på batteriet? Hur lång är batteritiden vid normal belastning? Hur länge klarar sticksågen att gå obelastad? Vad händer när vi belastar sticksågen hårt? Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet?

Ergonomi & användarvänlighet: Hur bra grepp har sticksågen? Förekommer det vibrationer? Hur hög är ljudnivån? Är det lätt att nå knappar och reglage? Hur enkelt är det att byta sågblad? 

Andra faktorer vi vägt in som också påverkar slutbetyget är säkerheten, medföljande tillbehör, garantier, materialval och extrafunktioner. Därefter har vi gjort en samlad bedömning av prisvärdet, som slutligen är det som ligger till grund för betyget.


Tillbehör för sticksågar

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester om elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Excenterslipmaskin

Skruvdragare

Sänksåg

Tigersåg

0 5 4 1

1. Bosch PST 18 LI SOLO BÄST I TEST STICKSÅG

Smidig sticksåg som passar för figursågning

Typ: Batteridriven Batteri: 18 V, kapacitet medföljande batteri: 2,5 Ah Sågdjup trä: 80 mm Sågdjup stål: 5 mm Sågfrekvens: 0-2400 slag/min Dammutsug: Ja Gering: Upp till 45° Vikt: 1,9 kg (uppmätt) Ljudnivå: 89,9 dB (uppmätt) Batteritid: 25 min obelastad (uppmätt) Uppladdningstid: 30 min (uppmätt) Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Anhåll: Ja Verktygslöst bladbyte: Ja Medföljande tillbehör: Väska, batteri, laddare, Bosch CutControl Övrigt: Förvaring på maskin för extra sågblad, 4-stegspendling

Bosch PST 18 LI SOLO blir bäst i test eftersom den är en smidig och lätt sticksåg med snabb uppladdningstid. Den är relativt kompakt i sin utformning. Det gör att det blir enkelt att figursåga eftersom du inte har så mycket runtomkring att ta hänsyn till. Du kommer också väldigt nära eventuella hinder såsom väggar med mera.

Nackdelen med den lite kortare fotplattan är att det kan vara svårt att se var du ska påbörja sågningen om du bara ritat en markering och inte ett helt streck. Du har då ett hjälpmedel som kopplas på framtill. Med hjälp av det ser du direkt var du ska börja såga, men när du väl sågat en bit är det istället i vägen för att få en bra sikt. Det blir därför lite meckigt innan du hittar en arbetsgång som passar dig. Lampan som lyser upp hjälper dock till en hel del.

PST 18 LI SOLO följer med bra när du figursågar. Vidare är den duktig på att blåsa bort spånet framtill. Du har dessutom tillgång till ett uttag baktill där du kan koppla på byggdammsugare.

Lagom kraft för hemmafixare

PST 18 LI SOLO har ett bra grepp. Det är också en väldigt lätt maskin vilket gör den lätthanterlig även i svåra vinklar. Vidare gillar vi den lilla plastlådan på maskinen där du kan förvara extra sågblad - en behändig detalj.

Styrkemässigt gör PST 18 LI SOLO ett okej jobb. I ett av de svårare testen, klyvning av 45-regel, kommer den 4 meter och 58 centimeter in innan batteriet dör. Det är långt ifrån bäst i klassen med tanke på att batteriet är på 2,5 amperetimmar, men samtidigt inte dåligt på något vis. I lättare belastningstest gör den bra ifrån sig. Den har okej batteritid.

En stor fördel är att den har så snabb uppladdningstid. Har du två batterier kan du enkelt varva mellan dem utan att förlora arbetstid.

Att byta sågblad innebär att du måste pressa en spärr uppåt mot maskinen. Det är verktygslöst, vilket är bra. Men du måste trycka den ganska långt och du får bara plats med två fingrar så det blir lite bökigt – konstruktionen kunde varit mer genomtänkt.

Sammantaget är PST 18 LI SOLO en sticksåg som lämpar sig väl för figursågning, snarare än kapning av grövre material. Den följer med bra i vinklar, är lätt och behändig att hantera och har fördel i sin snabba uppladdningstid. Extra plus för att det är så lite vibrationer.

Bra figursågning, uttag för byggdammsugare, behändig storlek & vikt, snabb uppladdning, små vibrationer
Bitvis svårt att se sågmarkering, småbökigt bladbyte
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Ryobi R18JS

Stark och uthållig men dammar

Typ: Batteridriven Batteri: 18 V, kapacitet medföljande batteri: 2,5 Ah Sågdjup: Trä: 101 mm, stål: 6 mm, aluminium: 10 mm Sågfrekvens: 1 100 - 3 000 slag/min Dammutsug: Nej Gering: Upp till 45° Vikt: 2,5 kg (uppmätt) Ljudnivå: 77,3 dB (uppmätt) Batteritid: 20 min obelastad (uppmätt) Belysning: Ja Anhåll: Ja Verktygslöst bladbyte: Ja Medföljande tillbehör: Batteri, laddare, 1 sågblad trä Övrigt: 25 mm slaglängd och 4-stegspendling

Ryobi R18JS är en både stark och uthållig batteridriven sticksåg. Den klyver hela 7,6 meter i vår 45-regel innan batteriet dör, vilket är mycket bra sett till konkurrensen.

Det medföljande bladet för träsågning är tyvärr ganska tunt och böjligt vilket gör att det är svårt att såga rakt. Men den steglöst ställbara hastigheten gör det däremot smidigt att figursåga. Vidare har den arbetsbelysning.

Tyvärr blir det en hel del byggdamm när R18JS far fram, och du måste då blåsa rent manuellt för den saknar utblås. Sticksågen har heller inget munstycke för att kunna fästa dammsugare på. Det sitter en plåt för på platsen som gör att du inte kommer åt. R18JS är utrustad med semestergas. Det innebär att du kan låsa strömbrytaren för att den ska fortsätta att gå utan att du behöver lägga tryck mot gasen.

Gott om kraft och bra batteritid men sämre precision

Ryobi R18JS har en enkel men gedigen konstruktion. Den har exempelvis fyra olika pendlingslägen som sitter lättillgängliga och tydligt till. Maskinen har ett ganska stort bord men inte så att det begränsar din översikt. Skyddet framtill vid bladet upplevs dock otillräckligt och det finns ingen startspärr. På så vis är sågen sämre ur säkerhetssynpunkt och du bör förvara den otillgänglig för barn - alternativt plocka ut batteriet.

Batteriet har för övrigt batteriindikator som du ser bra under tiden som du använder sticksågen. Har du flera Ryobiprodukter kan du varva batteri mellan dem, vilket är smidigt. Har du redan batterier kan du köpa sticksågen naken (utan batteri) och på så sätt spara några hundra kronor.

R18JS har gummerat handtag och är välbalanserad. Däremot är den inte så väl avvägd och vibrationerna försvårar lite vid figursågning.

Ryobi R18JS passar bäst för den som söker en stark batteristicksåg med god uthållighet, på den punkten sticker den verkligen ut från mängden.

Mycket hög prestanda & uthållighet (jmf batterimodeller), låsbar strömbrytare, steglös hastighetsinställning
Inget dammsugarmunstycke, en del vibrationer, dåliga säkerhetsfunktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Einhell TE-JS 18 Li

Kraftfull sticksåg med lång batteritid

Typ: Batteridriven Batteri: 18 V, kapacitet medföljande batteri: 2 Ah Sågdjup trä: 80 mm Sågdjup stål: 10 mm Sågfrekvens: 0-2400 slag/min Dammutsug: Ja Gering: Upp till 47° Vikt: 2,1 kg (uppmätt) Ljudnivå: 96,1 dB (uppmätt) Batteritid: 31 min obelastad (uppmätt) Uppladdningstid: 35 min (uppmätt) Batteriindikator: Ja Belysning: Nej Anhåll: Ja Verktygslöst bladbyte: Ja Medföljande tillbehör: Laddare, batteri Övrigt: Plast under fotplatta, justerbar pendelinställning

Einhell TE-JS 18 Li är en ganska kraftfull sticksåg med relativt snabb uppladdningstid och god drifttid.

Det känns som en väl avvägd maskin på så vis att styrka och batteritid samspelar bra. Den klarar exempelvis vårt tuffaste styrketest med råge - den tar sig hela 5 meter och 38 centimeter in i en 45-regel av gran innan batteriet dör, vilket är ett mycket bra resultat. Obelastad presterar den också en bra bit över medel så batteritiden får på intet sätt stå tillbaka för kraften.

Uppladdningstiden är även den klart godkänd. Har du två batterier är det möjligt att varva mellan dem utan att behöva vänta.

Nackdelen med den här sticksågen är att den är lite lös i bladfästet. Tillsammans med kraftfulla vibrationer gör detta att det är svårt att följa den ritade linjen med precision. Vidare är den inte helt följsam vid figursågning. Man måste pressa den ganska hårt samtidigt som man håller ett fast grepp för att få styrsel i resultatet.

En fördel är dock att den kommer med två skruvar framtill så att du kan fästa sidoanhåll vid klyvning. Ytterligare ett plus är att du kommer åt startspärren från båda håll, vilket gör att den passar både höger- och vänsterhänta.

Lätt att förstå sig på för nybörjare

TE-JS 18 Li är mycket bra på att kapa - ja till och med klyva - i tjockare material. Den har också ganska god säkerhet så till vida att den är täckt framtill så att fingrar inte kan komma emellan. Bladbytena är verktygslösa vilket är positivt, men konstruktionen med att pressa spärren uppåt kunde varit mer användarvänlig.

Däremot är spaken för att ställa pendlingsfunktionen välplacerad samt enkel att reglera. Dessutom visar den tydligt hur sågen kommer att röra sig så att även nybörjaren kan välja rätt inställning.

Stort plus också för fotplattan som ger god stabilitet mot underlaget när du ska börja såga, och bra sikt. Därutöver har fotplattan ett plaststycke fäst undertill som minskar risken för repor på materialet. Den glider därför mycket smidigt när vi sågar.

Spånblåset framtill är godkänt.

Hade TEJS 18 Li följt med bättre vid figursågning hade detta varit en mycket prisvärd sticksåg. Nu är den godkänd, med viss förbättringspotential. För dig som snarare ska använda den för att kapa reglar eller arbeta i tuffare material som stål är Einhell TE-JS 18 Li däremot mycket kraftfull sett till pris och batterikapacitet.

Kraftfull, användarvänlig, bra batteritid, snabb uppladdning, plast under fotplatta
Påtagliga vibrationer, mindre följsam figursågning, småbökigt bladbyte
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

En simpel men välfungerande sticksåg

Typ: Batteridriven Batteri: 18 V, testad med batteri på 5 Ah Sågdjup trä: 120 mm Sågdjup stål: 20 mm Sågfrekvens: 550-2700 slag/min Dammutsug: Nej (köps separat) Gering: Upp till 45° Vikt: 2,47 kg (uppmätt), varav batteri 600 g Ljudnivå: 87,7 dB (uppmätt) Batteritid: 31 min obelastad (uppmätt) Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Anhåll: Nej Verktygslöst bladbyte: Ja Medföljande tillbehör: låda Övrigt: Förvaring på maskin för insexnyckel

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo är en välbyggd sticksåg med fyra olika lägen beroende på vad och hur mycket du ska såga. Samtliga lägen fungerar bra, men kör du med grova blad får du en hel del vibrationer i sticksågen.

Det följer med en insexnyckel så att du snabbt och enkelt kan justera sågbordets vinkel. På själva maskinen finns en tydlig graderingsskala. Insexnyckeln förvaras lättillgängligt i ett fäste på själva maskinen. Nyckeln sitter dock som berget och är svår att få loss med fingrarna.

Tyvärr följer det inte med något anhåll, vilket vi tycker att det borde med tanke på priset och att GST 18 V-LI B Professional Solo riktar sig mot professionella användare. Plus däremot för att det följer med en gedigen förvaringslåda.

Ganska standard

Det gummerade handtaget ger ett bra grepp. Främst passar sågen högerhänta på grund av placeringen av spärren. Du som är vänsterhänt kan nå den med pekfingret men det blir inte lika naturligt och ergonomiskt.

Prestandan är godkänd men inte mer. Sticksågen når 7 meter och 58 centimeter in i en 45-regel av gran, vilket - sett till batterikapacitet - är likvärdigt med modeller i Bosch billigare gröna serie. Fläkten blåser bort spånet bra under sågning så att du ser var du har ritat, men sågen saknar dessvärre tydlig sågmarkering framtill.

Överlag sticker inte GST 18 V-LI B Professional Solo ut åt något håll. LED-belysningen är lagom stark. Det är lätt att byta blad. Du kan köpa till tillbehör för spånutsug. Men sticksågen har inga särskilda finesser, kommer inte med en massa tillbehör och har heller ingen maxad prestanda.

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo har ett godkänt prisvärde och passar troligen bäst för den som redan äger en rad verktyg i Bosch blåa serie och vill ha en sticksåg som fungerar med samma batteriserie.

Bra spånblås, Skönt grepp
Få tillbehör & funktioner, insexnyckel sitter som berget
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

5. Black & Decker BDCJS18

Lättstartad sticksåg som håller borta spånet

Typ: Batteridriven Batteri: 18 V, kapacitet medföljande batteri: 2 Ah Sågdjup trä: 55 mm Sågdjup stål: 8 mm Sågfrekvens: 0-2500 slag/min Dammutsug: Nej Gering: 0, 22,5 och 45° Vikt: 2,3 kg (uppmätt) Ljudnivå: 89,9 dB (uppmätt) Batteritid: 20 min obelastad (uppmätt) Uppladdningstid: 4h 25 min (uppmätt) Batteriindikator: Nej Belysning: Nej Anhåll: Nej Verktygslöst bladbyte: Ja Medföljande tillbehör: Laddare, batteri Övrigt: Fast insexnyckel

Black & Decker BDCJS18 är en ganska robust sticksåg som är lättstartad ur alla vinklar eftersom knappen för startspärren håller sig intryckt när du väl tryckt in den en gång. Den måste sedan tryckas tillbaka för avstängning. Det gör att det är enkelt att såga ur svåra vinklar eftersom du slipper det extra momentet med säkerhetsspärren. Dock försämrar det förstås säkerheten lite eftersom det är lätt att glömma att trycka tillbaka spärren.

En annan egenhet hos BDCJS18 är att den har en insexnyckel fastmonterad direkt på maskinkroppen. Ska du ställa fotplattan i annorlunda vinkel går det snabbt tack vare att verktyget alltid finns tillgängligt. Vidare får den plus för att knappar och reglage är stora och tydliga.

Batteritiden på BDCJS18 är något under medel. Vi misstänkte att detta kunde bero på en högre motoreffekt. Men när vi gör vårt tuffaste styrketest, att klyva en 45-granregel, orkar den bara 3,3 meter in i regeln, sedan dör batteriet. Under mer normala sågförhållanden arbetar den dock på bra och vi noterar inga direkta svagheter.

Batteriladdaren är mycket kompakt, men är å andra sidan också alltför klen. Uppladdningstiden är hela 4,5 timmar för ett batteri på 2 amperetimmar. Detta är alldeles för lång tid för den här typen av verktyg, som används så pass ofta. Detta oavsett om du har flera batterier att varva med. Dessutom saknar sticksågen batteriindikator.

Bra uppsikt när du sågar

BDCJS18 är ganska öppen framtill. Du skulle relativt lätt kunna råka få in fingrarna där och skada dig när du sågar. Fördelen med att den är så öppen är att den inte dammar igen under sågning. Den öppna ytan gör också att du ser väldigt bra var du sågar. Detta intryck förstärks av hur rent den håller siktlinjen. Du ser hela tiden materialet du sågar i och eventuella markeringar du gjort, utan att det krävs visuella hjälpmedel på maskinen. Dessutom är det väldigt enkelt att byta blad eftersom man kommer åt så bra.

Tyvärr vibrerar sticksågen en hel del vilket gör det svårt att få precision under figursågning. Det krävs ett väldigt stumt underlag och en del fysisk styrka för att verkligen få kontroll. Däremot går det utmärkt att kapa med den.

Den passar dig som behöver en smidig sticksåg för att snabbt kunna kapa reglar och liknande utan att krångla med hjälpmedel för god sikt över den ritade linjen.

Robust, fast insexnyckel, enkla bladbyten, tydliga knappar
Mycket lång uppladdningstid, relativt klen, rikliga vibrationer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Sticksågarna har testats under flera månaders tid för både kapning och figursågning. Bland annat har de fått såga snickarglädje till ett byggnadsvårdsprojekt. Vi har även låtit dem genomgå en rad styrketester, där det tuffaste varit att klyva en 45-regel av gran på längden. På så vis har vi kunnat utvärdera kraft i förhållande till drifttid.

Några av de viktigaste aspekterna vi tagit hänsyn till är:

Prestanda: Hur kraftfull är sticksågen? Är den följsam vid figursågning? Klarar den att kapa och klyva både i tjocka och tunna material?

Drifttid och uppladdningstid: Vilken kapacitet skickar tillverkarna med på batteriet? Hur lång är batteritiden vid normal belastning? Hur länge klarar sticksågen att gå obelastad? Vad händer när vi belastar sticksågen hårt? Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet?

Ergonomi & användarvänlighet: Hur bra grepp har sticksågen? Förekommer det vibrationer? Hur hög är ljudnivån? Är det lätt att nå knappar och reglage? Hur enkelt är det att byta sågblad? 

Andra faktorer vi vägt in som också påverkar slutbetyget är säkerheten, medföljande tillbehör, garantier, materialval och extrafunktioner. Därefter har vi gjort en samlad bedömning av prisvärdet, som slutligen är det som ligger till grund för betyget.


Tillbehör för sticksågar

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester om elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Excenterslipmaskin

Skruvdragare

Sänksåg

Tigersåg

Bra att veta om sticksåg

En sticksåg är ett elverktyg som används när det krävs precision i sågningen, exempelvis för att såga fina snitt eller vid figursågning. Men den används även för kapning. Det gör den till en behändig maskin i verktygsarsenalen. Den lämpar sig exempelvis väl när du ska såga ur ett hål för en sink i diskbänken, eller när du ska kapa reglar. Rätt använd är den lätt att kontrollera och skapar fina snitt och former i materialet. 

Skillnader mellan olika sticksågar

Sticksågar kommer i många varianter och priserna varierar därför stort. De flesta modeller ligger i prisintervallet 400 - 2000 kronor.

Det som framför allt skiljer olika modeller åt är drivningen. I budgetsegmentet är majoriteten av sticksågarna nätanslutna medan det i de dyrare segmenteten finns både batteridrivna och nätanslutna.

Därutöver skiljer även funktionerna dem åt. Standardfunktioner idag är LED-belysning, laserlinjefunktion, blåsfunktion och justerbar hastighet. De förenklar arbetet genom förbättrad precision och sikt. Notera dock att dessa funktioner inte alltid finns, så läs specifikationen för att se exakt vad som ingår. Laserlinje trillar exempelvis ofta bort när tillverkarna prioriterar. När du kommer upp i prisklass tillkommer fler funktioner, såsom pendelrörelse som innebär att sågbladet även rör sig framåt och bakåt - utöver uppåt och nedåt - för en effektivare sågning. Eller steglös hastighetsjustering för ännu bättre precision i arbetet.

Läs även våra tester av cirkelsågartigersågar och sänksågar

Köpa sticksåg

När du ska köpa sticksåg finns det ett antal aspekter du bör ha koll på så att du köper en sticksåg som matchar dina behov. Nedan listar vi de vanligaste funktionerna och egenskaperna som sticksågar brukar ha. Som påläst konsument är det enklare att välja ut ett par modeller och göra en rättvis jämförelse mellan dem.

Nätansluten eller batteri

En sticksåg kräver mer kraft än vad exempelvis en skruvdragare gör. Det gör att batterierna måste vara mer kraftfulla för att orka med och således stiger även prislappen. Därför hittar du främst nätanslutna sticksågar i budgetsegmentet, och batteridrivna sådana ju högre prislappen blir. 

Nätansluten

En nätansluten sticksåg kopplas kort och gott till elnätet via ett strömuttag för att fungera. Fördelen med dessa är att du får mycket kraft för pengarna - det går att hitta riktigt kraftfulla maskiner under tusenlappen. Samtidigt kan de göras ganska kompakta och blir därmed smidiga att hantera. Nackdelen är förstås att du blir begränsad till strömkabelns längd, samt att du hela tiden måste ta hänsyn till denna när du sågar. Ska du såga större skivor blir det än mer otympligt - framför allt när du figursågar.

Batteridriven

En batteridriven sticksåg har fördelen att du kan röra dig obehindrat i rummet. Du behöver inte ta hänsyn till strömkabel, förlängningskabel eller närhet till strömuttag. Om du köper en batteridriven sticksåg så kan det vara bra att välja en modell där du även kan använda batteriet till dina andra elverktyg, såsom exempelvis skruvdragaren. De allra flesta tillverkarna har idag batterisystem där du kan använda ett och samma batteri till flera maskiner. Har du då redan en skruvdragare av ett visst märke som du är nöjd med är det fördelaktigt att köpa en sticksåg av samma märke. Batterikapacitet på mellan 2-5 Ah är vanligt på de sticksågar som säljs idag - beroende på hur kraftfulla de är. Ibland följer det dock inte med något batteri alls, du köper då maskinen naken och måste köpa till batteri och laddare separat. Se gärna till att du har ett batteri att varva med om du tänker såga mycket och ofta.

Hastighetsjustering och pendelfunktion

Möjligheten att variera hastigheten och pendlingsfunktionen gör att sticksågen får ett bredare användningsområde. Hastigheten avgör hur fort sågbladet rör sig upp och ner. Pendlingen gör att bladet pendlar fram och tillbaka. Ju högre fart och ju mer pendeleffekt desto snabbare avverkning. Men det är inte alltid lämpligt att avverka snabbt. Vid kapning i mjukt trä passar exempelvis en hög hastighet, medan hastigheten bör justeras ner i vissa hårdare material såsom metall eller glasfiber för att få ett bra slutresultat. Likaså kan det vara lämpligt att ställa ned pendlingen om du ska såga i metall, eller om du ska figursåga då det ger bättre precision.

Vissa modeller kommer med steglös hastighetsjustering så att du själv kan välja en passande hastighet. Medan andra är utrustade med ett antal hastighetslägen som är mer eller mindre passande för den arbetsuppgift som sticksågen ska utföra.

Sågbladsfäste

För en smidig arbetsmiljö bör det vara enkelt att byta sågblad. Många modeller kommer med nyckellöst sågbladsfäste. Det innebär att du inte behöver rota fram ett verktyg när det är dags att byta sågblad. Exakt hur det nyckellösa fästet fungerar varierar mellan olika tillverkare och vissa lösningar är smidigare än andra.

Men det finns också modeller kvar på marknaden där du byter sågblad med hjälp av insexnyckel eller skruvmejsel.

Sågbladet du köper ska matcha den typ av fäste som din såg är utrustad med. Se därför till att du väljer rätt sort när du är i butiken. 

SDS-fäste:

T-fäste: Bland annat Bosch och AEG.
U-fäste: Bland annat Black & Decker och Skil.

Vissa sticksågar har en typ av universalfäste med stöd för flera, exempelvis både T- och U-fäste.

Sågkapacitet

En annan viktig faktor när du väljer sticksåg är dess sågkapacitet eftersom det är avgörande för vilka arbetsuppgifter den kommer att klara av. Vissa sticksågar har bara en sågkapacitet på 40 millimeter i trä, medan andra klarar exempelvis 150 millimeter i trä och 10 millimeter i stål.

Ergonomi och vibrationer

Det är viktigt att sticksågen är ergonomisk utformad med bra grepp och väl avvägd balans. Du ska kunna använda den en längre tid med fortsatt god precision i ditt arbete, och då är ergonomin avgörande.

Dessutom bör sticksågen ge så lite vibrationer som möjligt. Vibrationer innebär generellt sett en ökad risk för ohälsa, men gör det också svårare att få fina snitt och att såga länge.

Garantier

Garantitiden på sticksågar varierar. Vissa tillverkare ger hela 5 år på vissa modeller, medan andra modeller kanske bara har 1 års garanti. Garantin är viktig när du köper elverktyg eftersom de utsätts för mycket slitage.

Tillbehör

Förutom sticksågen finns det även tillbehör. Nummer ett på den listan är självklart sågbladet, utan det kan du inte såga. Här är det främst antalet tänder som spelar roll. Ju mer fintandat sågblad desto finare snitt. Men också uppdelningen i metall och trä, där förstnämnda är tänkt för sågning i metall och sistnämnda för sågning i trä. Andra exempel på tillbehör är cirkelanslag som gör att du kan såga perfekta cirklar, parallellanslag så att du kan såga perfekt raka linjer eller skapa flera lika stora bitar samt sticksågsbord där du kan montera sticksågen för stationärt bruk.