Skruvdragare: 12 modeller i test

Senast uppdaterat April 2024

Ska du renovera eller snickra hemma? Vi testar kontinuerligt skruvdragare från kända märken som Bosch, Ryobi och AEG. För att en skruvdragare ska bli bäst i test ska den vara stark, ergonomisk och ha hög byggkvalitet i förhållande till sitt pris.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Skruvdragare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Skruvdragarna har använts under lång tid i en rad olika byggprojekt, och detaljgranskats genom att vi utsatt dem för ett antal kraftprov. De har exempelvis fått skruva i kraftig skruv i både tjock eklist och i dubbla 45-reglar. Följande aspekter av varje skruvdragare har vi tittat extra noga på:

Prestanda: Hur kraftfull är skruvdragaren? Hur hanterar den olika material? Hur snabbt svarar den? Hur bra är den på att dra ur skruv?

Byggkvalitet: Hur smidiga och gedigna känns knappar och reglage? Hur låter skruvdragaren under olika belastning? Vobblar den något?

Funktioner: Vilka funktioner kommer skruvdragaren med? Finns det plats för bits på den? Har den belysning? 

I vårt betyg av skruvdragaren har vi även vägt in materialval, användarvänlighet och ergonomi. Slutligen har vi ställt alla dessa faktorer mot skruvdragarens pris för att avgöra dess prisvärde. Vi har således högre förväntningar på en dyr skruvdragare än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester om elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Excenterslipmaskin

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

0 5 4.5 1

1. Bosch Advanced Impact 18 Quicksnap BÄST I TEST SKRUVDRAGARE

Användarvänlig skruvdragare som passar för många uppgifter

Prisklass: Mellan Vikt: 1,4 kg Batteri: 18 V, testad med: 2 Ah Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 72,7 dB (uppmätt) Varvtal: 0-400 rpm och 0-1350 rpm Vridmoment: 38 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: Utbytbar Övrigt: Kan byta chuck, exempelvis borrchuck, vinkelbitsadapter och förskjuten bitsadapter (centrumförflyttare)

Bosch Advanced Impact 18 Quicksnap är en mycket mångsidig skruvdragare för husägare som vill ha en modell som klarar både altanbygget, tillbyggnaden och monteringen av köksskåp.

Den stora fördelen med Advanced Impact 18 är snabbchucken. Du kan alltså byta chuck och därmed få helt ny funktionalitet. Du kan exempelvis ha ett borr i ena chucken och ett bits i den andra och sedan snabbt byta mellan dessa genom att bara klicka i den andra chucken. Men det finns även andra typer, såsom vinkelbitschuck och centrumförflyttare. Vinkelbitsadaptern är perfekt när du ska skruva smala skåp och har svårt att komma åt i direkt vinkel.

Nackdelen med den här skruvdragaren är att den ”bara” är medelstark vilket begränsar målgruppen något. Den räcker dock gott och väl för en genomsnittlig husägare. Den har inga problem att ankarskruva altanreglar eller skruva upp en TV i en väggregel med franskskruv. Däremot är denna skruvdragare för klen för proffs som skruvar mycket i hårda eller sega material och inte vill behöva förborra.

bosch advanced impact quicksnap

Genomtänkt och användarvänlig konstruktion

Advanced Impact 18 har en behändig och användarvänlig konstruktion som passar oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

På de flesta skruvdragare ställer du rotationsriktning med en knapp som du skjuter i sidled höger/vänster beroende på vilken inställning du vill ha. Denna har istället en vanlig fjäderbelastad knapp. Detta gör att du kan manövrera i- och ur-dragning av skruv med en och samma hand som du håller skruvdragaren i. Du behöver med andra ord inte släppa skruven. En diod indikerar vilket läge du ställt den i. Dioden är kraftfull så det är hela tiden tydligt för dig vilken inställning du har valt.

Momentinställningen är också användarvänlig. Istället för rena siffror har du staplar som visar vilken styrka du ställt den på, eller om den istället står på slagborr. Sammantaget gör detta Advanced Impact 18 lite extra användarvänlig - även för den som inte är så påläst på hur skruvdragare fungerar.

Ljudnivån är godkänd och likaså ljudprofilen. Vikten är lagom och kroppen välbalanserad. En lysdiod indikerar hur mycket batteri du har kvar. Greppet är gummerat för bästa möjliga handlag.

Advanced Impact 18 riktar sig till husägaren som vill ha en mångfacetterad skruvdragare för alla möjliga tänkbara uppgifter i hemmet. Så länge du skruvar i mjuka träslag såsom furu, lite segare gran och liknande är den stark nog för de flesta projekt. Ska du däremot skruva i hårda träslag kan du som sagt behöva förborra. Detta är dock sällan ett problem för gemene skruvdragare och Advanced Impact 18 utgör därför ett mycket bra köp.

Väldigt mångsidig, smidigt chuckbyte, tydlig momentinställning, lättanvänd rotationsriktningsknapp
Svårt för hårda träslag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Dewalt DCD791 BÄSTA PREMIUMVAL

Kompakt men kraftfull skruvdragare för inbitna hemmafixare och proffs

Prisklass: Premium Vikt: 1,2 kg Vikt: 1,2 kg Längd: 173 mm Bredd: 63 mm Höjd: 203 mm Batteri: 18 V Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 84,4 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-550 rpm och 0-2000 rpm Vridmoment: 70 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja (3 steg) Chuck: 1,5-13 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: 2 x 5 Ah-batterier, laddare, T-STAK kitbox

Dewalt DCD791 är en kompetent och imponerande skruvdragare där du får mycket kraft för pengarna i ett kompakt och behändigt format som ligger balanserat i handen. Det är inga problem att skruva sig igenom dubbla reglar med tjocka, långa skruv eller att ta sig igenom hårda träslag såsom ek. Så länge du har handledsstyrkan och bra bits orkar skruvdragaren med arbetet.

I dammiga miljöer har den en nackdel i att den river upp dammet och blåser det mot ditt ansikte, men det krävs att du står i en ganska sluten miljö eller väldigt nära för att detta ska utgöra ett reellt problem.

Batteriet som följer med har hög lagringskapacitet och gör att du kan arbeta länge utan att behöva ladda, men den stora vinsten är den medföljande laddaren som enkelt hinner ladda upp batteriet medan du äter lunch eller brukar det andra medföljande batteriet. Laddaren är tystlåten, kompakt och grafiskt tydlig. 

Välbyggd konstruktion

Växelknappen på ovansidan av DCD791 är trög, men alla andra funktioner löper på smidigt.

Den integrerade hållaren gör det enkelt att hänga av sig skruvdragaren i verktygsbältet när du behöver ha bägge händerna fria och inte har någon närbelägen avställningsyta. Lampan som lyser upp skruvskallen i mörkare miljöer kan ställas i hela tre olika styrkor varav det starkaste läget är mycket kraftigt. Dock kan den tyvärr inte stängas av helt. På sidan sitter en magnet för att hålla skruv och bits, den rymmer inte särskilt mycket men är ett utmärkt komplement när du exempelvis har två olika dimensioner på skruvarna och snabbt behöver kunna byta mellan olika bits.

Sammantaget är detta en mycket kraftfull men samtidigt kompakt skruvdragare, med få nackdelar.

Kompakt, stark, välbalanserad, funktionsrik
Fläktens kraft (blåser damm mot dig i dammig miljö)
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Einhell TE-CD 18/2 Li Kit BÄSTA BILLIGA SKRUVDRAGARE

Nätt och prisvärd skruvdragare med något tröga knappar

Prisklass: Budget Batteri: 18 V Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 76,1 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-350 rpm och 0-1250 rpm Vridmoment: 44 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 10 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: 2 x 18V 1,5 Ah batteri

Einhell TE-CD 18/2 Li Kit är en batteridriven borrskruvdragare som passar ett brett urval arbetsuppgifter trots att den tillhör övre budgetklassen. Batteritiden är bland de bättre i vårt test, och den klarar av att dra i kraftiga skruv i mjuk gran utan att klaga. Det är först när vi pressar den kraftmässigt på en tjock eklist som vi märker att den inte tillhör toppskiktet. Det finns dock ingen uppgift den går helt bet på i testet.

Något vi noterar som kan vara en smula irriterande är att den är ganska långsam på backen. Det gör att det tar längre stund än önskvärt att skruva ur skruv.

Snabbchucken gör det dock enkelt att växla mellan borr och bitshållare. Batteriet håller dessutom sin spänning bra mellan användningstillfällena och laddningen tar ynka 40 minuter för det 1,5 Ah-batteri som medföljer i vårt testkit – riktigt bra.

En ganska billig skruvdragare

TE-CD 18/2 är relativt lätt och kompakt vilket gör det enkelt att komma åt även i trånga utrymmen. Det gummerade greppet gör att den ligger stabilt i handen. Balansen i skruvdragaren är bra vilket vidare bidrar till det positiva intrycket.

Knappen för att växla mellan 1:an och 2:an är dock väldigt trög, och likaså är det trögt att få i sista steget på vridmomentet.

Den smarta bältesklämman på sidan sparar tid eftersom den gör det enkelt att hänga ifrån sig skruvdragaren medan du utför andra arbetsuppgifter. Exempelvis kommer den flera gånger väl till pass när vi står på stege och måste lägga ifrån oss skruvdragaren för att kunna mäta och rita. En annan praktisk funktion är LED-belysningen som gör att du ser skruvskallen ordentligt även i mörker. Dock går det inte att stänga av ljuset.

Något som saknas, men som hade varit praktiskt, vore också om de hade integrerat plats för bits och borr på maskinkroppen. Men på det hela taget är detta en riktigt bra och mångsidig skruvdragare för sin prisklass.

Balanserad, kompakt, bältesklämma ingår
Trög att ställa in, långsam skruv-urdragning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Bosch PSR 18 LI-2 Ergonomic

Skruvdragare med dubbla grepp för perfekt kontroll

Prisklass: Mellan Vikt: 1,25 kg Batteri: 18 V, 2,5 Ah Uppmätt ljudnivå: 81.2 Varvtal: 0-430 och 0-1400 Vridmoment: 32 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: Dubbelsidigt skruvbits

Bosch PSR 18 LI-2 Ergonomic är en smidig skruvdragare med genomtänkt design. Till namnet är den förvillande lik syskonmodellen PSR 18 LI-2, men i övrigt ganska olik. Exempelvis har den traditionell siffermärkning för vridmomentet på momentinställningen, den är svagare samt har en annorlunda utformad maskinkropp med ett extra främre grepp.

Upplevelsen är att den är ganska kompakt, mer ihoptryckt. Utformningen gör att det är enkelt att hänga upp eller stuva undan den. Du kommer också åt bra i trånga utrymmen.

LI-2 Ergonomic är samtidigt gediget byggd, vilket bidrar till att göra den relativt tung, till och med något framtung.

Skruvdragaren har två grepp, ett främre och ett lite längre bak. De är skönt gummerade, och maskinen ligger stabilt i handen. Dubbelgreppet är en av de stora behållningarna med den här skruvdragaren - det utgör en perfekt hjälpreda när du borrar och vill få ordentlig kontroll. Likaså kan det vara skönt att ha ett tvåhandsgrepp när du ska skruva i längre skruv eftersom du får bra kontroll över maskinen.

Vi noterar varken underliga missljud eller glappande reglage. Vidare är det lagom motstånd i dem. Däremot kan ljudprofilen upplevas jobbig på grund av ett tjutande bakgrundsljud, åtminstone efter en tids skruvande.

Bosch PSR18Li Ergonomic resized

Skruvdragare för enklare hemmabruk

LI-2 Ergonomic utmärker sig inte kraftmässigt, men är fullt tillräcklig för hemmafixaren. Den klarar enkelt av att skruva allt från gipsskruv till trallskruv. Övre gränsen går vid ankarskruv i bärlina, där måste vi maxa motorn för att få i skruven och det är på håret att den orkar. Istället för att den bara stannar tvärt låter den lite ilsket och du slipper oftast ryck i maskinen.

Skulle dragaren mot förmodan ändå rycka så stänger den genast av sig automatiskt och du får börja om. Som säkerhetsfunktion är detta utmärkt eftersom du minskar risken för handledsskador.

Batteriet räcker länge mellan laddningarna och laddas upp igen på strax under en timme. Har du två batterier kan du därmed växla mellan dem och ständigt ha skruvdragaren igång.

Funktionsmässigt har LI-2 Ergonomic sedvanliga funktioner såsom batteriindikator, arbetsbelysning, två växlar och rotationsriktningsväljare. Den senare är dock placerad som ett skjutreglage istället för en knapp, vilket gör den svårare att nå med ett enhandsgrepp.

Skruvdragaren saknar extrafunktioner såsom magnetplatta eller annat utrymme för bitsförvaring, men det följer med ett dubbelsidigt skruvbits vid köp. Vi hade hellre sett att det följde med en magnetisk bitshållare. Den kompakta formgivningen gör Bosch PSR 18 LI-2 Ergonomic till ett utmärkt alternativ för hemmafixaren, oavsett om det gäller att skruva ihop kök eller snickra altan.

Hög byggkvalitet, kompakt & genomtänkt design, dubbla grepp, lättförvarad
Jobbig ljudprofil, lite snålt med styrka
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Bosch PSR 18 LI-2

Användarvänlig och stark skruvdragare för hemmafixaren

Prisklass: Mellan Vikt: 1,3 kg Vikt: 1,3 kg Batteri: 18 V 1 500 mAh Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 75,4 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-400 rpm och 0-1340 rpm Vridmoment: 46 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 10 mm snabbchuck

Bosch PSR 18 LI-2 är en av testets starkaste deltagare och klarar alla kraftprov galant oavsett om det är hårda, tjocka träslag eller långa, kraftiga skruv som ska i. Det är först när vi drar ner styrkan och pressar den till max som vi märker hur den reagerar vid för hårt motstånd. Normalt sett brukar skruvdragarna låsa sig och låta ilsket, men PSR 18 LI-2 dör bara istället. Det känns ovant i början och upplevelsen blir initialt negativ, men med tiden är det en vanesak.

En annan sak som sticker ut med PSR 18 LI-2 är att den är ganska seg i starten. Från det att du trycker på knappen tills dess att den maxar är det en fördröjning som vi inte varit med om tidigare, men det gör samtidigt att arbetet blir mjukt och att det är lätt att justera hastigheten.

PSR 18 LI2 sticker också ut en del från mängden på grund av dess utformning. Istället för att ha det klassiska utseendet på inställningen för vridmomentet placerat som en ring i fronten, har den istället ett reglage på ovansidan med en knapp som du skjuter åt sidan. Lägena är markerade med tydlig grafik som gör att det är enkelt att förstå att du ökar skruvdragarens styrka ju mer du drar reglaget åt höger. För ett proffs är det svårare att komma ihåg sina inställningar och designen blir då något begränsande. Men sett till att målgruppen som PSR 18 LI-2 riktar sig mot snarare är hemmafixare är det här mer användarvänligt.

Bosch PSR 18 LI 2 2 resized

Lagom skruvdragare för vägg och gips

Komforten och ergonomin håller hög kvalitet. Skruvdragaren ligger stabilt och välbalanserat i handen. Den är också ganska kompakt och byggkvaliteten upplevs hög bortsett från att chucken vobblar - ytterst marginellt - på vårt testexemplar. Det är dock inte så att det försvårar arbetet. Det får oss dock att fundera lite över byggkvaliteten, men vi hittar inga tröga knappar, löst sittande delar eller underliga missljud.

Batteriet håller spänningen bra mellan laddningarna, och den laddar ett 2,5 Ah-batteri fullt på ganska exakt 60 minuter vilket är riktigt godkänt. Enda nackdelen här är att det är lite bökigt att lossa batteriet från maskinen.

Slutsatsen blir att PSR 18 LI-2 är en kraftfull och användarvänlig skruvdragare med bra komfort som passar den genomsnittliga hemmafixaren. Dessutom är den riktigt prisvärd.

Stark, användarvänlig, kompakt design, kort uppladdningstid, hög komfort, prisvärd
Seg i starten, bökig batteriinfästning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Ryobi RDD18C

Smidig skruvdragare för husägare som gillar att fixa själva

Vikt: 1,7 kg (inkl. Batteri (722 g) Batteri: 18 V, testad med: 4 Ah Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 85,8 dB Varvtal: 0-450 rpm och 0-1700 rpm Vridmoment: 54 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm

Ryobi RDD18C är en borstlös skruvdragare med tyngden i foten och ett väldigt kompakt huvud. Konstruktionen gör att den känns lätt och smidig att arbeta med. Du kommer enkelt åt i trånga utrymmen, samtidigt som Ryobi inte har sparat in särskilt mycket på prestandan. Känslan blir att borrskruvdragaren är stark för att vara så liten.

I övrigt är det en sedvanlig konstruktion med två växlar, välgummerat grepp och batteri med batteriindikator. Tyvärr sitter indikatorn framtill så du måste vända på skruvdragaren för att se hur mycket tid du har kvar.

Obelastad räcker batteriet 1 timme och 34 minuter.

Chucken ger intryck av att vara av metall men är efter närmare undersökning av hårdplast. Det gör dock inget för användarupplevelsen. Byggkvaliteten känns övergripande bra, och det finns vare sig missljud eller delar som glappar.

Tack vare att chucken är lite större, 13 millimeter istället för vanliga 10, får du in exempelvis en karmskruvsnyckel. Det är positivt för husägare som fixar mycket själva hemma.

RDD18C är också en rapp och ganska kraftfull skruvdragare. Det är inga problem att dra i grövre, långa skruv i vare sig hårda träslag som ek eller mjukare sådana såsom furu. På tvåans växel och med maxat moment hör vi på ljudet att skruvdragare får kämpa lite med att få i en 5x90-skruv. Men i furun märks det inte ens av.

Vi testar även att blanda puts och betong, att borra och andra uppgifter som en hemmafixare kan tänkas vilja utföra - och det går genomgående tidseffektivt.

Ryobi RDD18C

Inte starkast men väldigt mångsidig

RDD18C är utrustad med en liten lampa ovanför batteridelen som lyser upp i skrymmande miljöer. LED-belysningen ger god uppsikt. Det är extra viktigt på en så här kompakt skruvdragare eftersom du gärna vill kunna använda den i vinklar och vrår där det ofta saknas bra belysning.

Tyvärr saknar denna skruvdragare bältesclip samt plats för bits/bitshållare.

Ryobi RDD18C passar den genomsnittliga husägaren som vill ha en mångsidig skruvdragare med en välbyggd konstruktion sett till sitt pris. Speciellt om du söker en kompakt, välbalanserad och ganska lätt skruvdragare där du inte i första hand är ute efter maxad prestanda.

Riktigt smidigt format, väl tilltagen chuckstorlek
Saknar bältesclip & bitshållare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. GreenWorks GD24DD35

En ganska stark och välbalanserad billig skruvdragare

Prisklass: Budget Batteri: 24 V, testad med: 2 Ah Li-Ion Varvtal: 0-3000 rpm Vridmoment: 35 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm

Greenworks GD24DD35 är en skruvdragare med ett stort, bekvämt grepp som gör att verktyget vilar balanserat i handen. Vikten med batteri är drygt 1,5 kg, vi testar den med ett 2 Ah-batteri.

Chucken rymmer borr upp till 13 millimeter vilket är generöst för prisklassen, det gör också att den exempelvis klarar tillbehör för karmhylsa.

Vidare har skruvdragaren batteriindikator och en LED-lampa som lyser upp ganska bra i skrymmande miljöer.

Du som redan har produkter ur Greenworks 24-voltssortiment kan dela batteri mell

Oväntat bra prestanda

Vi testar skruvdragaren i olika material enligt sedvanliga prestandatester. Den har ganska gott om kraft sett till sitt pris. Den klarar exempelvis att problemfritt skruva 100-skruv i ek. Vi testar även att blanda murbruk med den, vilket går utmärkt.

Byggkvaliteten känns däremot låg. Ljudprofilen är lite enerverande, och chucken är av plast. Skruvdragaren känns överlag väldigt basic när det kommer till den här punkten, men det är å andra sidan att vänta. Även laddaren ger ett lite sämre intryck när det kommer till kvaliteten, men du kan alltid köpa till en bättre och snabbare laddare i efterhand.

Greenworks GD24DD35 passar dig som söker en billig skruvdragare. Den har bra funktionalitet och är ganska stark men har samtidigt lite lägre byggkvalitet och en trist laddare.

Rymlig chuck, ganska stark
Låg byggkvalitet, ganska dålig laddare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Meectools Skruvdragare Multiseries 18 V

Billig, multifunktionell skruvdragare för enklare jobb i hemmet

Vikt: 1,7 kg (inkl. batteri (406 g) Batteri: 18 V, testad med: 2 Ah Li-Ion Ljudnivå: 80,3 dB Varvtal: 0-350 rpm och 0-1200 rpm Vridmoment: 35 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm

Meectools Skruvdragare Multiseries 18 V är en billig skruvdragare med en väl tilltagen metallchuck vilket gör att den klarar av att utföra en bra bredd av arbeten i hemmet. Den är inte särskilt stark, men fixar exempelvis en karmnyckelsats, ett trallprojekt eller att sätta upp reglar. I hårdare träslag eller kraftiga reglar och stora skruv får du gå ner på ettans växel för att den ska orka. Men den gör ändå ett bra jobb sett till hur billig den är.

Batteritiden mäter vi till strax över en timme obelastad. Skruvdragaren har batteriindikator som sitter synligt placerad på baksidan så att du slipper vända på skruvdragaren för att se den.

Gott om bra funktioner

Meectools skruvdragare har bra funktionalitet. Den har exempelvis LED-belysning, dock en ganska svag och något knepigt placerad sådan. Den ger viss översikt över skruvskallen på dåligt upplysta platser men inget revolutionerande.

Skruvdragaren är utrustad med bältesclip så att du kan hänga den i bältet. På andra sidan sitter ett bitsfäste där du kan placera hela chuckens bitshållare vid behov - det är smidigt om du tänkt borra och inte vill lägga bort bitshållaren under tiden.

Handtaget är gummerat för bra grepp, men ändå ganska glatt. Byggkvaliteten upplevs överlag lite trist. Skruvdragaren är exempelvis lite seg i justeringen av momentet. Men allt fungerar och garantin på hela tre år är förstås ett stort plus.

MeecTools 18-volts skruvdragare är ett bra köp för dig som har enklare behov. Du som kanske skruvar en trall eller någon gipsvägg per år och som främst skruvar i mjuka träslag - ett bra budgetval helt enkelt.

Bitshållare och bältesclip, väl tilltagen chuck
Byggkvaliteten är ganska låg, inte så rapp
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Cocraft LXC DD18

Bra basmaskin för enklare arbetsuppgifter

Prisklass: Budget Vikt: 1,6 kg Batteri: 18 V 2 Ah Li-Ion Uppmätt ljudnivå: X dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-400 rpm och 0-1500 rpm Vridmoment: 45 Nm Växlar: 2 LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck

Cocraft LXC DD18 är en ganska tung och samtidigt bastant skruvdragare. Knappar, handtag och andra detaljer är placerade standardmässigt.

En svaghet är att huvudet inte kan fixeras helt, vilket är en nackdel när du ska låsa chucken. Låser du utan att hålla inne huvudbrytaren samtidigt är det svårt att få den att fastna tillräckligt för att bitshållaren inte ska släppa under belastning. Det händer därför vid ett par tillfällen att vi tappar bitshållaren i samband med arbete.

Greppet på LXC DD18 är gummerat och skruvdragaren ligger stabilt i handen. Alla knappar är enkla att justera och har lagom motstånd. Skruvdragaren svarar fort när man trycker in huvudbrytaren och stannar även snabbt när man släpper. Ljudprofilen är något ettrig. Tyvärr är vårt exemplar också lite obalanserat i chucken så att bitshållaren rör sig något ojämnt. Det syns när vi detaljstuderar rörelsemönstret och det drar ner intrycket av byggkvaliteten. Den långa garantitiden är dock ett plus.

Billig skruvdragare för enkla uppgifter

Styrkemässigt presterar Cocraft LXC DD18 på samma nivå som många andra skruvdragare som riktar sig mot hemmafixare. Den klarar utan problem enklare uppgifter, såsom att skruva gipsskruv, fästa skåpstommar och skruva trallbrädor.

När det kommer till tyngre arbetsuppgifter märks däremot begränsningar. Exempelvis förkortas batteritiden avsevärt vid tung belastning. Vidare klarar LXC DD18 precis av att skruva ankarskruv i altanregel, men då går den verkligen på max. Denna styrkeavvägning är troligen tillräcklig för många hemmafixare.

Är du däremot ute efter en skruvdragare som presterar bra under krävande villkor, såsom att bygga till huset eller skruva mycket i massivt trä, så bör du skaffa någonting kraftfullare. Sett till sitt låga pris är Cocraft LXC DD18 dock relativt kraftfull och därmed ett bra alternativ för den med lätta behov.

Lång garanti, kraftfull sett till priset
Kass låsfunktion, rör sig lite ojämnt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Bosch GSR 18V-60 C Professional

Kompakt, bra grepp och app-funktionalitet

Prisklass: Premium Vikt: 1,8 kg Längd: 173 mm Höjd: 248 mm Batteri: 18 V, 5 Ah Uppmätt ljudnivå: 85 dB Varvtal: 0-600 rpm resp. 0-1900 rpm Vridmoment: 31 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: Dubbelsidigt skruvbits

Bosch GSR 18V-60 C Professional är en stabil och hög skruvdragare med en kompakt front som gör att du enkelt kommer åt även i trånga utrymmen.

För att tillhöra Bosch blå sortiment - som riktar sig mot proffs - har den inte särskilt mycket kraft. Däremot duger den för en hemmafixare. Skruvdragaren klarar exempelvis att dra i ankarskruv i en bärlina, men det krävs maxstyrka för att den inte ska protestera. Tjock skruv i massivt ädelträ är bara att glömma.

Stöd för app

GSR 18V-60 C har dock andra fördelar. Exempelvis kan du koppla samman den med en app för att minnas de inställningar du har använt. Är du till exempel finsnickare kan detta vara behändigt. För de flesta privatpersoner får den här typen av minnesinställningar dock betraktas som lullull.

Däremot ger appen snabb tillgång till manualen, och du kan även styra känsligheten för olika funktioner. Tyvärr följde det inte med något chip till vårt testexemplar så vi har inte kunnat testa hur väl det fungerar i praktiken.

bosch professional blue

Bosch GSR 18V-60 C Professional har främst sina styrkor i formatet kombinerat med den stabila designen. Skruvdragaren har bra arbetsbelysning, tydlig batteriindikator och en snabbladdare som gör att du är igång från tomt till fullt batteri på cirka 40 minuter. Det medföljande bältesclipet uppskattas också.

Är du ute efter ren råstyrka är den här skruvdragaren inte för dig - speciellt inte när du kommer upp på den här prisnivån. Men för perfektionisten som vill ha en skruvdragare som klarar hemmets alla sysslor i kompakt format, allt från altanbygget till köksmonteringen, är GSR 18V-60 C ett okej val. Den är gedigen, kompakt, välbalanserad och minns dina inställningar.

Välbalanserad, kompakt & stabil design, hög byggkvalitet, app-funktionalitet
Svag för prisklassen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

11. Black & Decker BL186KB

Mycket kraft för pengarna, men sämre i balansen

Prisklass: Budget Batteri: 18 V Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 80,1 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-410 rpm och 0-1650 rpm Vridmoment: 52 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: 2 x 1.5Ah-batterier, laddare, kitbox

Black & Decker BL186KB är en riktigt stark skruvdragare som klarar alla de tuffa uppgifter vi ställer den inför, trots att den tillhör övre skiktet av budgetklassen. Det är först när vi pressar den till det yttersta på lägre styrka som vi kan se var gränsen går - och den står sig riktigt bra även då. Att skruva i tjocka eklister eller dra tjocka skruv i bastanta reglar är ingen match för den här maskinen.

Batteriet är drygt och BL186KB kan arbeta länge på en laddning. En stor nackdel är dock att den saknar batteriindikator. Dessutom tar uppladdningen lång tid med den lilla och väldigt smidiga laddaren. Ett 1,5 Ah-batteri tar över 1,5 timme att ladda fullt. 

Black Decker BL186KB resized

Låter en del

BL186KB har sina största svagheter i designen. Dels är den obalanserad framåt, vilket märks tydligt då du använder den under längre pass. Dels är den något bulkig och osmidig.

Men det finns också ljusglimtar. Den har till exempel bitshållare och LED-belysning på foten. Tyvärr kan du inte stänga av och sätta på LED-belysningen som du vill, men den är ändå ett välkommet tillskott.

Inställningen för vridmomentet löper smidigt och det är enkelt att plocka ur batteriet. Ljudnivån för BL186KB är genomsnittlig, men ljudprofilen är riktigt jobbig med ett skärande ljud. Men kan du leva med det och att den är lite osmidig så får du en kraftfull skruvdragare för pengarna.

Stark, integrerad bitshållare
Ingen batteriindikator, jobbigt ljud, långsam uppladdning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

12. Black+Decker BCD001

Enkel skruvdragare för småjobb

Vikt: 1,2 kg (inkl. batteri (369 g) Batteri: 18 V, testad med: 2 Ah Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 77,8 dB Varvtal: 0-600 rpm Vridmoment: 37 Nm Växlar: 1 st LED-belysning: Ja Chuck: 10 mm

Black+Decker BCD001 är en väldigt lätt borrskruvdragare som går ganska tyst. Den har elva lägen på momentinställningen som roterar smidigt när du vill ändra läge.

På skruvdragarens maskinkropp finns bitshållare med plats för två bits, även hela bitshållaren kan fästas där. Vidare har den LED-belysning.

Så presterar skruvdragaren

Byggkvaliteten är inte imponerande. Batteriet strular lite när man ska ta ur eller sätta i det, det känns som att passformen inte är hundraprocentig. Vidare är skruvdragaren ganska plastig. Men å andra sidan kostar den en spottstyver i jämförelse med många andra och det är när det kommer till målgruppsanpassning som det är intressant att göra en ordentlig analys.

Så vad klarar då BCD001? Den orkar exempelvis problemfritt att dra i skruv i mjuka träslag, även skruvar av större dimension. Den har heller inga problem att blanda kalkbruk. När det kommer till att skruva i hårda träslag beror det lite på hur kraftig skruv det är och vilket träslag du har att göra med, rent generellt orkar den en majoritet av uppgifterna men det går väldigt långsamt att exempelvis skruva i ek. Det är som att köra en genomsnittlig skruvdragare på ettans växel, arbetet tar tid.

Black+Decker BCD001 har för övrigt bara en växel och den snurrar som sagt inte särskilt rappt. För dig som har bråttom när du skruvar är det här inte rätt modell för dig. Men kan du leva med att skruvdragaren tar lite längre tid på sig fungerar den utmärkt för hemmafix.

Black+Decker BCD001 passar dig som söker en billig skruvdragare för enkla arbeten i hemmet.

Lätt, ganska tystgående
Långsam, låg byggkvalitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Skruvdragarna har använts under lång tid i en rad olika byggprojekt, och detaljgranskats genom att vi utsatt dem för ett antal kraftprov. De har exempelvis fått skruva i kraftig skruv i både tjock eklist och i dubbla 45-reglar. Följande aspekter av varje skruvdragare har vi tittat extra noga på:

Prestanda: Hur kraftfull är skruvdragaren? Hur hanterar den olika material? Hur snabbt svarar den? Hur bra är den på att dra ur skruv?

Byggkvalitet: Hur smidiga och gedigna känns knappar och reglage? Hur låter skruvdragaren under olika belastning? Vobblar den något?

Funktioner: Vilka funktioner kommer skruvdragaren med? Finns det plats för bits på den? Har den belysning? 

I vårt betyg av skruvdragaren har vi även vägt in materialval, användarvänlighet och ergonomi. Slutligen har vi ställt alla dessa faktorer mot skruvdragarens pris för att avgöra dess prisvärde. Vi har således högre förväntningar på en dyr skruvdragare än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester om elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Excenterslipmaskin

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

Fem tips att tänka på när du ska köpa skruvdragare

En bra skruvdragare är huvudpersonen i gemene persons verktygslåda. Den fungerar lika bra till köksrenoveringen som när det är dags att bygga altan. Vi tipsar om några viktiga saker som är bra att tänka på inför ett köp.

1. Typ av skruvdragare

Det finns ett antal olika typer av skruvdragare som du kan välja mellan, men den traditionella skruvdragaren och borrskruvdragaren är de stora kategorierna - vanligen är det någon av dessa som avses när man pratar om att köpa skruvdragare.

Den “vanliga” skruvdragaren har inte en lös bitshållare såsom borrskruvdragaren, istället sitter bitshållaren permanent fastmonterad på maskinen. Borrskruvdragaren har däremot en lös bitshållare som du placerar i dess chuck och drar åt, sedan kan du skruva. Men du kan även borra med den genom att plocka bort bitshållaren och istället placera borret i chucken.

Utöver borrskruvdragare finns även en så kallade slagskruvdragare. Dessa slår in skruven samtidigt som de roterar in den, de har också ett jämförelsevis högt moment (hög prestanda). Detta gör dem utmärkta i hårda material eller om du ska skruva i stora, långa träskruv. De har sällan lös bitshållare utan denna är integrerad precis som på en vanlig skruvdragare. De är kort och gott prestandatunga dedikerade skruvdragare.

Valet för en genomsnittlig husägare faller ofta på borrskruvdragaren eftersom denna är så mångfacetterad. Den kan både skruva en altan och borra hål för ett VP-rör. Dock räcker den sällan till mer än att borra i mjukare material såsom trä och gips. Ska du borra i betong krävs en renodlad slagborrmaskin alternativt en kompetent borrskruvdragare med slag.

2. Prestandan avgör vad du kan använda den till

Hur stark skruvdragaren är framgår till stor del av dess moment, momentet står för vridkraften. Ju högre siffran för momentet är på skruvdragaren, desto starkare är den när den ska skruva i skruven. Men våra tester visar att även om momentet på två likvärdiga skruvdragare är detsamma kan de i praktiken sedan prestera olika bra. Därför är det viktigt att läsa tester för att se hur bra skruvdragaren presterar på riktigt.

Ska du ha en skruvdragare för de arbetsuppgifter som normalt krävs i ett hus med en renoveringsintresserad husägare brukar en genomsnittlig 18-voltsskruvdragare med ett vridmoment någonstans runt 40-60 nm räcka gott.

Ska du däremot bara skruva ihop möbler och andra enklare uppgifter kan det räcka med en lite mindre 12-voltsskruvdragare.

Bor du däremot i lägenhet bör du ha en stark 18-volts borrskruvdragare med slag så att du kan sätta upp tavlor och liknande även om det är betongväggar.

3. Funktioner av olika slag

  • Belysning: LED-dioden framtill hjälper, om den är välplacerad, till att lysa upp skruvskallen och området runt denna så att du ser var du ska placera bitset. Med en relativt kraftig belysning kan du enkelt skruva vidare även om det börjar skymma ute eller om du skruvar i trånga utrymmen.
  • Bitshållare: På vissa skruvdragare sitter det ett grepp där du kan trycka fast ett bits. Vissa har även en magnetplatta där du kan ha 3-5 bits.
  • Clips: De allra flesta skruvdragaren kan hängas i bältet genom att du monterar ett clips som följer med i paketet. Det är smidigt när du befinner dig på en stege eller annan plats där det kan vara svårt att tillfälligt lägga ifrån sig skruvdragaren.

4. Konstruktion och materialval

De flesta skruvdragare är konstruerade så att de har en ring framtill där du ställer in vridkraften, och en växel där du växlar upp eller ner för att justera rotationshastigheten. Därutöver kan du även reglera vridhastigheten steglöst genom att anpassa hur hårt du trycker på gasknappen.

Många skruvdragare har gummerat handtag för bättre grepp. I övrigt är de vanligen i hårdplast med vissa detaljer av metall.

De kan även vara olika bra balanserade och ha olika hög vikt. En obalanserad och tung skruvdragare kan vara jobbig att hålla under längre arbetspass, medan den som väljer en välbalanserad modell kanske inte ens märker av dess tyngd.

Ljudnivån varierar också mellan olika modeller och är ofta en viktigare faktor än man initialt kan tro. Det är inte alltid man vill dra på sig hörselkåporna när skruvdragaren ska fram, men tyvärr finns det vissa skruvdragare som ger ifrån sig ett högt ljud med en riktigt jobbig ljudprofil. Här kan du också behöva läsa tester för att se vilken skruvdragare som håller sig inom en rimlig ljudnivå.

5. Borstlös motor

Något som många tillverkare fokuserat på sista åren är att släppa verktyg med borstlös motor. En och samma skruvdragare kan finnas i två olika versioner där den nyare modellen har borstlös motor som sitt främsta säljargument. Den borstlösa motorn ger skruvdragaren längre livslängd och högre energieffektivitet, och gör även motorn starkare.


Stor guide om skruvdragare

Skruvdragaren är det elverktyg i verktygslådan som används mest. Vet du med dig att du kommer att göra mycket arbete hemma själv kan det vara smart att investera i en prisvärd men lite kraftfullare skruvdragare. Medan du som bara tänkt använda den sporadiskt för lättare arbeten kanske istället bör satsa på en prisvärd modell i budgetsegmentet.

Skruvdragare finns också med olika spänning och med olika huvudfunktion. I vår guide längre ner kan du läsa mer ingående om vad som skiljer dem åt, men standardskruvdragaren i var mans hem brukar idag vara en 18-volts borrskruvdragare - helt enkelt för att den passar en stor bredd arbetsuppgifter.

Du som ska köpa en ny skruvdragare kan också fundera över vilka andra batteridrivna verktyg du har hemma. De flesta tillverkarna har idag system som gör att samma batteri passar till en stor del av deras verktyg. Om du exempelvis har en sticksåg från ett särskilt märke kanske du kan köpa skruvdragare från samma märke men utan batteri. Det är dock alltid bra att ha två batterier hemma så att du kan ladda ett medan du använder det andra. 

Köpa skruvdragare

När du bestämt dig för en modell kan det vara en god idé att se över vilka kit den säljs i. Har du redan batterier till ett elverktyg från samma tillverkare kan du köpa skruvdragaren utan batteri. Men har du däremot inte det finns det ofta prisvärda hela kit med dubbla batterier och verktygsväska.

Vad behöver du tänka på när du köper skruvdragare? Om du har en bra förståelse för hur de fungerar, vad som skiljer modellerna åt och vilka funktioner och tillbehör som finns blir det enklare att göra ett välinformerat och bra val.

Typ av skruvdragare

Det finns olika typer av skruvdragare. Vissa är exempelvis ämnade bara för att skruva med, medan andra är tänkta även för att borra.

Nedan följer en genomgång av olika typer av skruvdragare.

Miniskruvdragare

En liten skruvdragare. Ofta ganska svag, men behändig för enkla och få arbetsuppgifter. Exempelvis när du ska hänga upp tavlor eller renovera möbler.

Skruvdragare

Kort och gott en maskin avsedd för att dra åt eller lossa skruvar.

Fördelen med en ren skruvdragare är att de ofta är duktiga på att dra åt skruv även i segt virke till skillnad från många kombinationsmaskiner.

Slagskruvdragare

En skruvdragare med ett bitsfäste som slår i rotationsriktningen, den slår i skruven genom att den har ett högt vridmoment. Funktionen påminner om den hos en mutterdragare.

Fördelen med slagskruvdragaren är att den klarar tuffare motstånd. När skruvdragaren går bet på skruven är det slagskruvdragaren som tar vid. Arbetet går dessutom snabbare och blir mer ergonomiskt eftersom du slipper hålla emot när du skruvar. Men de är alltså inte tänkta för att borra i betong med, även om namnet lätt kan lura en att tro det. De är utrustade med bitsfäste och enbart tänkta för att skruva med.

Borrskruvdragare

En skruvdragare som du även kan borra med. Kombinationsmaskinen är utrustad med chuck så att du kan välja mellan borr eller bitshållare, och har ofta även flera växlar och vridmoment.

Det finns även borrskruvdragare med slagfunktion. Tanken med många av dessa är att de även ska klara av att borra i betong. Men det är långt ifrån alla som presterar bra på den punkten. Läs på ordentligt före köp.

Vinkelslagskruvdragare

Den avlånga formen gör den lämplig för trånga utrymmen där en vanlig skruvdragare inte kommer åt.

Gipsskruvdragare

En speciellt skruvdragare utrustad med djupstopp. Den är avsedd för skivmaterial. Vid användning drar den i skruven mycket fort men stannar på exakt rätt djup.

Styrka & vridmoment

Skruvdragarens styrka avgörs främst av dess vridmoment. Vridmomentet anges i Newtonmeter (Nm) och dess storlek bestämmer hur hårt skruven dras. Skruvdragarens maximala vridmoment avgörs av motorns effekt och verkningsgrad. Effekten är i sin tur beroende av hur hög spänning den matas med. Något förenklat gäller att ju högre spänning, desto kraftfullare maskin och desto segare virke, kraftigare skruv med mera klarar den av. Det maximala vridmomentet kan även kallas momentbegränsningen. I regel kan momentbegränsningen justeras och sänkas i flera steg från maximum. Detta utifrån hur hård eller mjuk skruvdragning man vill ha. För lättare skruvarbeten, såsom montering av färdiga möbler (IKEA och liknande) räcker ofta ett vridmoment på 3-5 Nm. För svårare uppgifter, såsom franska skruvar, rekommenderas vridmoment på 40 Nm eller mer. Vid extremt höga vridmoment finns det modeller som rycker så kraftigt att de kan orsaka olyckor vid oförsiktig användning, såsom skadade handleder. En skruvdragare med extremt högt vridmoment måste därför vara välkonstruerad, för att undvika negativa konsekvenser. Idag är den vanligaste spänningen för batteridrivna skruvdragare 18 V. En stor fördel med just denna spänning är att du ofta kan använda batterierna mellan flera olika typer av maskiner från samma märke. På så vis kan du köpa till “nakna” maskiner och spara pengar genom att dela batterierna mellan dem.

18 V är dock en kraftfull maskin och för vissa konsumenter är detta onödigt kraftfullt. Svagare skruvdragare tenderar nämligen att vara billigare och väga mindre.

Därför finns det även skruvdragare med en lägre spänning, allt från ett par volt lägre ner till miniskruvdragare på bara 3-4 V. Skruvdragare med en spänning runt 10-12 volt är generellt mer kompakta och väger mindre än 18-voltsmodeller.

Batteri eller nätansluten

Det absolut vanligaste i handeln är batteridrivna skruvdragare eftersom batterierna blivit så pass bra idag sett till kraften som krävs när du ska skruva. Men det finns även nätanslutna skruvdragare. Fördelen med dessa är att du slipper byta batteri. Nackdelen är att du är begränsad till sladdlängden samt eventuell förlängningskabel.

Batteri

Den vanligaste sortens skruvdragare är den med batteri. Här finns det tre avgörande punkter. Batteriets kvalitet, batteritiden och hur snabbt skruvdragaren laddas upp efter användning. Batterikapaciteten anges i amperetimmar (Ah) och avgör tillsammans med effekten (W) batteritiden. Exempelvis ska ett batteri med en kapacitet på 4 Ah kunna leverera 4 ampere ström i 1 timme, alternativt 1 ampere i fyra timmar. Som ett mer konkret exempel ska ett batteri på 4 Ah orka med att skruva omkring 1 800 skruvar.

Fördelen med batterier som har en högre kapacitet (fler amperetimmar Ah) är att de orkar med att skruva fler skruvar innan de måste laddas. Nackdelen är att de är tyngre och större, vilket kan tära på armmusklerna över tid. Avgörande vid köp blir arbetsuppgiften, antal batterier som ingår i köpet samt tillgången till närmaste laddning. För hemmafixaren brukar det finnas gott om närliggande uttag. Då kan det vara värt att satsa på en skruvdragare med två batterier på omkring 1,5-2 Ah och växla mellan dessa.

Det skiljer inte så mycket i vikt på en skruvdragare med ett 3 Ah-batteri och på en med ett 1,5 Ah-batteri, men det brukar ändå handla om ett par hundra gram. I längden kan det bli tungt för den som ska skruva mycket. Speciellt om skruvdragaren exempelvis ska användas för att skruva innertak. Men för de som vill ladda mer sällan är ett större batteri att föredra. Själva uppladdningstiden varierar också. Dels med batteriets kapacitet, dels med hur bra laddaren är. En uppladdningstid på 2,5 timmar är inte ovanlig när det handlar om budget- och mellansegmentet, medan 1 timme och mindre är vanligt i proffssegmentet.

Förutom antalet amperetimmar (Ah) så spelar även batteriets spänning (V) roll. Ju högre spänning batteriet kan leverera till motorn, desto större effekt kan den ge. Ju högre spänning batteriet levererar ut, desto snabbare förbrukar det sin energi. Det är skruvdragarens spänning som avgör hur mycket spänning det tillhörande batteriet måste ha. Idag är den vanligaste spänningen för batteridrivna skruvdragare 18 V. Dessa batterier kan ofta användas till flera typer av maskiner från samma tillverkare, såsom tigersågar eller grästrimmers. Då flera tillverkare numera säljer batteridrivna maskiner utan batteri till ett lägre pris, kan man spara pengar genom att låta olika maskiner dela på samma batteri. I vissa fall kan man till och med använda ett batteri med betydligt högre spänning (ex. 48 V) med en apparat med lägre spänning. Detta gör att man kan låta kraftigare maskiner, såsom gräsklippare och motorsågar, dela batteri med skruvdragaren.

Växlar

Skruvdragaren kan också vara utrustad med växlar. Lägre växel ger mer kraft och högre växel snabbare fart. Vilken växel som ska användas avgörs av arbetsuppgiften. Lättare skruvdragning kan utföras på högre växel och tvärtom.

Chuck/bitshållare

Det finns skruvdragare utan chuck, således enbart bitshållare. Men det finns även de med chuck och dessa är de vanligaste idag, eftersom många även använder skruvdragaren för att borra med. Storleken på chucken spelar då roll eftersom den avgör hur stort borr som kan användas, och därmed hur stora borrhål som kan borras.

Belysning

Många skruvdragare har inbyggd LED-belysning. Det är en uppskattad funktion som gör det enklare att se skruvhuvudet även i mörka miljöer.

Garantier

Den genomsnittliga skruvdragaren är ingen billig produkt. Bra garantier och god tillgång till reservdelar, exempelvis nytt batteri, är därför en viktig aspekt vid valet av märke och modell.

Tillbehör

Bitshållare: Bitshållare finns i många varianter. En av de mer behändiga är den magnetiska som kort och gott håller bitsen på plats med hjälp av magnetism.

Bits: Kvalitetsbits är grundläggande för ett smidigt och friktionsfritt arbete. Bits av hög kvalitet håller längre och förstör färre skruvskallar.

Extra batteri: Vid inköp av en batteridriven skruvdragare är det vanligen bra att även köpa till ett extra batteri. Då kan arbetet fortskrida medan det urladdade batteriet laddas upp.

Chuck: Ibland händer det att chucken slits. Om det inte räcker att skruva åt skruven som håller den på plats, kan du på de flesta modeller lossa den och sätta dit en ny chuck. Tänk då på att chucken är vänstergängad.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Ryobi R18DD7

En stark borrskruvdragare för hemmafixare som söker prestanda

Prisklass: Mellan Vikt: 1,9 kg (1,2 kg exklusive batteri) Batteri: 18 V, testad med: 5 Ah Li-Ion, batteritid obelastad: 1h 42 min (uppmätt) Ljudnivå: 80,7 dB (uppmätt) Varvtal: 0-500 rpm, 0-1800 rpm Vridmoment: 60 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm Manual: Bruksanvisning
Ryobi R18DD7

Ryobi R18DD7 är en stark skruvdragare som kvalar in i övre mellanklassen prismässigt. Där är det tuff konkurrens, men R18DD7 står sig riktigt bra. Den klarar exempelvis flera av våra prestandatester med glans. Vidare kommer den med flera bra funktioner.

Vi testar exempelvis olika slags skruvar i ek, och ser att den på ettans växel fixar alla skruvar. Till exempel fransk skruv i ek, vilket många andra går bet på. På tvåans växel blir det förstås svårare, men här är det normalt sett bara premiummodeller som glänser. Därmed är Ryobi R18DD7 i topp när det kommer till prestanda i den här prisklassen. Att skruva i mjuka material är förstås inga problem alls.

När det kommer till funktionalitet får du alla de vanliga funktionerna hos en 18 volts skruvdragare. Men även magnetfäste på foten som med marginal rymmer två extra bits, samt en bitshållare för ett extra bits. Skruvar du olika slags skruv under ett och samma pass är detta en smidig lösning för att snabbt hitta rätt bits till rätt moment.

Vidare har denna skruvdragare LED-lampa på foten. Den ger bra belysning. Placeringen av lampan gör att den i vissa situationer täcks, exempelvis av regel, men det är så sällan att det knappast utgör något större problem.

Du har även batteriindikator så att du ser när det är dags att ladda batteriet.

Borrskruvdragaren Ryobi D18DD7 har gott om kraft för tuffa jobb

En lättanvänd skruvdragare

Ryobi R18DD7 har som nackdel att den är ganska tung och något högljudd. Men i övrigt har vi inte mycket att anmärka på. Byggkvaliteten känns överlag bra. Skruvdragaren har distinkta lägen när det kommer till växelsystemet, och den klickar i ordentligt. Det gummerade greppet är gediget. Att bältesclipset går att fästa och flytta verktygslöst är en bekväm fördel.

För dig som redan har verktyg, och därmed batterier, i 18-voltsklassen från Ryobi, och som söker en stark skruvdragare utgör R18DD7 ett riktigt bra köp. Den har hög prestanda och är funktionsrik.

Flera lösningar för extrabits, mycket stark för sin prisklass, genomtänkt konstruktion
Något tung & högljudd
0 5 3.5 1

Ryobi RCD1802M

Något klen men mångsidig budgetskruvdragare

Prisklass: Budget Vikt: 1,21 kg Vikt: 1,21 kg Batteri: 18 V Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 80,6 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-440 rpm och 0-1600 rpm Vridmoment: 45 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck
Ryobi RCD1802M 1

Ryobi RCD1802M är en skruvdragare med många ess i rockärmen, den har till exempel en magnetplatta på foten där du kan lägga skruvar, samt en hållare för bits. På toppen av skruvdragaren finns också ett inbyggt vattenpass. Det är många välkomna funktioner trots prisklassen.

Rent designmässigt är det annars en ganska stor och bulkig skruvdragare. Den har en kraftig hals och ett ganska högt batteri vilket gör att den känns bastant. Samtidigt är den lite obalanserad i handen och det gör att den upplevs tyngre än vad den faktiskt är. På det stora hela ger den ett godkänt intryck som höjs något av de extrafunktioner vi nämnde initialt.

Ryobi RCD1802M resized

Saknar lite på prestandakontot 

Den här skruvdragarens akilleshäl är dess styrka och laddningstid. Kraftmässigt klarar den mer än vad vi förväntar oss sett till priset. Samtidigt når den när vi pressar den inte riktigt upp till den nivå som en hemmafixare kanske önskar. Exempelvis får den kämpa på ganska hög styrka för att få i en rejäl skruv i en tjock regel.

Å andra sidan levererar RCD1802M så länge vi sätter den på maxnivå och det gör att den ändå räcker till för sporadiska hemmafixare som inte vill lägga mer än nödvändigt på verktyg.

Att laddningstiden för batteriet på 2,5 Ah överskrider 1,5 h är dock aningens långt och här hoppas vi på förbättring framöver. Men bara det faktum att det medföljer ett så stort batteri till det här priset glädjer oss.

Många funktioner, prisvärd
Något svag, obalanserad, lång laddningstid
0 5 3 1

AEG BS 18CBL LI-202C

Rapp men dyr utan att högprestera

Prisklass: Premium Vikt: 1,8 kg Batteri: 18 V Li-Ion Uppmätt ljudnivå: 84,7 dB (genomsnittligt värde) Varvtal: 0-550 rpm och 0-2100 rpm Vridmoment: 60 Nm Växlar: 2 st LED-belysning: Ja Chuck: 13 mm snabbchuck Medföljande tillbehör: Levereras med 2 X 2,0 Ah Pro Lithium Ion batterier, 40 min laddare, sidohandtag och väska
AEG BS 18CBL LI 202C.1

AEG BS 18CBL LI-202C är en rapp skruvdragare som svarar direkt när man trycker in knappen, och som är lätt att reglera hastigheten på under skruvning.

Men i övrigt är denna skruvdragare något av en mellanmjölksmaskin. Den är stark och har de funktioner man kan önska sig, men presterar inte på topp i någon kategori trots att den kostar en hel del.

Styrkeproven genomförs utan problem och den klarar både kraftiga skruv i kraftig regel, och hårdare träslag även om det finns vissa konkurrenter som presterar bättre för ett lägre pris. Reglaget för vridmomentet löper riktigt smidigt, knapparna är enkla att ställa i rätt läge och byggkvaliteten känns i övrigt helt okej tills vi börjar skruva.

Det vi finner dåligt med denna skruvdragaren är nämligen ljudprofilen. Den uppmätta ljudnivån är inte oroväckande hög, men ljudet är en ettrig variant som skär in i öronen när vi skruvar - speciellt precis när man slutar skruva. Vi får använda hörselskydd för att arbetsmiljön ska bli bekväm.

AEG BS 18CBL LI 202C 3

Kostar mer än den smakar

En annan nackdel som 18CBL dras med är att den känns obalanserad och tung i handen. Sett till priset är detta nackdelar som vi inte hade räknat med. Batteriet håller dock bra mellan laddningarna, och laddas upp till en hög nivå relativt fort. Trots att det är på 2,0 Ah är det fyllt med kraft på strax över 60 minuter.

Sammanfattningsvis är AEG BS 18CBL LI-202C en trevlig men något skrikig bekantskap - som vi dock hade högre förväntningar på just på grund av dess prisklass.

Svarar direkt, styrka strax över medel, kort laddtid
Jobbigt ljud, obalanserad