Skäggtrimmer: 4 modeller i test

Senast uppdaterat Oktober 2022

Skägget ökar i popularitet och för att se välvårdat ut behöver det tas om hand på rätt sätt. Att hitta rätt verktyg till kroppens behåring är inte det lättaste. Skäggtrimmer, rakapparat, hårtrimmer eller nästrimmer, vad är det egentligen för skillnad och när ska de användas? En skäggtrimmer är, precis som det låter, till för att  trimma skägget till önskad längd. Till skillnad från en rakapparat så är den till för dig som vill ha skägg medan rakapparaten gör huden slätt renrakad. Skäggtrimmer eller hårtrimmer beror på ändamål, båda går nämligen använda för att trimma håret i nacken eller polisonger. Men om främsta ändamålet är att vårda skägget är skäggtrimmer att föredra. Även en nästrimmer går att använda för polisonger om det är en vertikaltrimmer men är för liten och klen för att användas till hela det grova skägget.

Man bör fundera igenom sina behov. Det finns apparater med och utan sladd. De batteridrivna varianterna brukar oftast vara uppladdningsbara. Vidare så kan apparaten vara vattentät. En del apparater har uppsugning så att stråna hamnar i en uppsamlare istället för handfatet. Något som helt klart kan vara trevligt när man trimmar. En del modeller kommer också i kit där även kam och borste ingår. Naturligtvis finns en stor spridning i både pris och kvalitet och det finns både billiga och dyra modeller. Generellt brukar det vara något billigare att köpa online än i affär.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Skäggtrimmer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Fler tester för hårborttagning

Rakapparat

Epilator

Fler tester för ett fräscht ansikte

Ögonkräm

0 5 4.5 1

1. Philips Series 5000 BÄST I TEST SKÄGGTRIMMER

Vansinnigt bra skäggtrimmer

Längdinställningar: 0,4–20mm Batteritid: 90 min. Laddtid: 1 tim. Rengöring: Rinnande vatten

Philips Series 5000 är en relativt billig skägg- och hårtrimmer i Philips mellanserie. Låt däremot inte den låga siffran och, beroende på prisläge, stundtals låga prislappen lura dig. Den här trimmern är bra. Riktigt bra.

Bäst på halsskägg

Eftersom Philips säljer den här som en kombinerad skägg- och hårtrimmer ska det sägas på en gång att den faktiskt inte är en toppenprodukt för att just trimma håret på huvudet. Det går absolut att göra, men det händer ganska ofta att trimmern får lite för mycket att göra och motorn segar ner sig. Samtidigt fastnar rätt mycket av det ofta längre huvudhåret i munstycket, så du behöver ta loss och blåsa rent ofta. För hår duger den, men inte mer.

Som skäggtrimmer däremot har vi nästan svårt att förstå hur den lyckas. Om det är något som är notoriskt svårt med lite kortare skägg så är det att få det jämnt och snyggt i halspartiet. Skäggstråna går åt alla håll känns det som och det är svårt att få det jämnt. Philips Series 5000 kräver ett eller två drag över området, sen är det trimmat, jämnt och snyggt. Fenomenalt!

Långt munstycke

Håller du din skäggväxt lite kortare, upp till tio millimeter eller så, är det här en riktigt bra skäggtrimmer. På den längden klipper den rent och jämnt på få drag, samtidigt som skäggstråna inte sprätter iväg allt för mycket. Med längre skägg blir det dock som med håret på huvudet, att det lätt fastnar i munstycket. Det ingår även ett munstycke för att klippa upp till 20 millimeter. Det tillhör knappast vanligheterna för en skäggtrimmer, men där börjar det bli lite svårt att klippa riktigt bra samtidigt.

Håller du din skäggväxt i någorlunda kortväxt trim måste vi däremot säga att Philips Series 5000 är riktigt svårslagen, även på de mest krångliga partierna.

Klipper jämnt överallt, extra långt munstycke, klipper halsskägg utan problem
Lite för klen som huvudhårstrimmer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Philips 9000 Prestige BT9810 BÄSTA PREMIUMVAL

Otroligt effektiv på både klippning och nedskräpning

Längdinställningar: 0,4–10 mm Batteritid: 120 minuter Laddtid: 1 timme Rengöring: Rinnande vatten

Philips BT9810 är företagets absolut lyxigaste skäggtrimmer, vilket också märks på priset. Tilläggsnamnet Prestige gör faktiskt att den hamnar en bra bit över företagets vanliga 9000-serie för skäggtrimmers, samtidigt som funktionerna är färre.

Otrolig byggkvalitet

Den främsta skillnaden mellan BT9810 och vanliga skäggtrimmers, inklusive Philips vanliga 9000-serie, är byggkvaliteten. De allra flesta detaljer är i högkvalitativt stål i stället för plast, vilket ger en helt otrolig kvalitetskänsla. Den inbyggda trimmern är konstruerad på så sätt att du aldrig behöver ta isär den för rengöring, det räcker med rinnande vatten. Den sträcker sig från 0,4 millimeter upp till fem och med den enda medföljande kammen kan du nå upp till tio millimeter. Just det är väl den enda stora nackdelen gentemot Philips vanliga 9000-trimmer, för den levereras med kammar för att nå upp till 40 millimeter. Här är det enbart för kortare skägg.

Älskvärd slåttermaskin

Så länge du faller inom det längdspannet för trimning av skägg är det däremot en helt fantastisk maskin. BT9810 tuggar sig igenom alla typer av hårväxt som en glödgad kniv genom smör.
Oavsett om vi utsätter den för lite längre och tjockare skäggväxt eller får för oss att snagga huvudet av bara farten är den med på noterna hela vägen.

En nackdel med konstruktionen uppkommer dock när du ska ansa lite kortare skägg. Då sprider sig nämligen avklippta hårstrån i badrummet – inte helt olikt hur grässtrån beter sig när du kör en kanttrimmer på dem. Problemet är mindre allvarligt vid längre hårväxt, men den sprider kortare strån betydligt mer än snittrimmern.

Trots det och trots den begränsade klipplängden vågar vi påstå att Philips BT9810 är en svårslagen maskin. Vill du ha en skäggtrimmer för kortare skägg är det svårt att hitta någon bättre.

Otrolig klippförmåga, skyhög byggkvalitet, rejält lättskött
Begränsad klipplängd, sprider mycket hår omkring sig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Panasonic ER-GB96

Långsam men pålitlig

Längdinställningar: 0,5–30 mm Batteritid: 50 min Laddtid: 1 tim Rengöring: Rinnande vatten

Panasonic ER-GB96 är en av Panasonics mellanmodeller bland skäggtrimmers – en på många sätt fullgod sådan som bjuder på över 50 längdinställningar.

Trots den lätt överdrivna mängden tillgängliga längder är det aldrig speciellt svårt att ha koll på vilken längd du ställer in för någon av de fyra medföljande kammarna. Hela konstruktionen är en smula fyrkantig och lätt plastig, men känns ändå stabil och säker.

Tar tid på sig

Även om du i teorin har kammar upp till 30 millimeter ska du inte luras att det går bra att klippa längre längder. Uppåt 15 millimeter funkar bra, efter det blir det lite klurigare. Vid kortare längder klipper maskinen ganska bra. I likhet med många andra trimmers är halsregionen ett problemområde, men annars klipper den jämnt. Nackdelen är att den kräver ganska många drag för det, vilket gör att vi upplever den som ganska långsam.

Samtidigt är maskinen enkel att plocka isär för rengöring och håller hyfsat länge på en laddning. Panasonic ER-GB96 är inte en maskin som direkt sticker ut, utan funkar helt okej. Den klarar sig fint i testet, även om den är lite långsam och en aning hög i pris.

Många längdinställningar
Lite långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

4. Panasonic ER-GD61

Bra på detaljer men rätt svag i övrigt

Längdinställningar: 0,5–10mm Batteritid: 50 min Laddtid: 1 tim Rengöring: Rinnande vatten

Alla skäggtrimmers är inte skapta på samma sätt – det, om något, visar Panasonic ER-GD61. Här är själva trimmerhuvudet vinklat 90 grader, vilket gör att den ser ganska unik ut i jämförelse med en traditionell trimmer. Det har däremot sina anledningar, som tyvärr är både till fördel och nackdel.

Bra på detaljer

Panasonic själva hävdar att de hämtat designen från en barberares rakkniv. Helt uppenbar skulle vi inte påstå att den liknelsen är, men om de säger det så. Hela poängen här är i alla fall att ge ett lite annorlunda verktyg för att bättre kunna trimma ner kanter och att finlira bättre med skägglängden på svåråtkomliga ställen, till exempel under näsan. Just för den typen av jobb fungerar ER-GD61 faktiskt rätt bra. Där kommer vinkeln och de dubbelriktade bladen helt och hållet till sin rätt.

Riktigt klen

Ute på öppet fält så att säga blir det däremot inte en riktigt lika positiv upplevelse. Vinklingen och de dubbelriktade bladen gör själva trimmerdelen ganska liten. Det översätts till en överlag ganska klen trimmer, oavsett om vi ska helraka eller bara ansa längden. Så snart hela trimmerhuvudet får något att jobba med hörs det att motorn går på högvarv.

Att raka av ett skägg är knappt mer effektivt än den där inbyggda trimmern som brukar finnas på rakapparater. Med kammen på trimmern ser den tidigare rätt slanka skapelsen närmast komiskt stor ut. Kammen ger dig möjlighet att hoppa i steg om en halv millimeter upp till maximalt tio millimeter. Inget för dig som vill ansa längre skägg alltså. Samtidigt låter trimmerns motor meddela att det är precis lika jobbigt att fintrimma skägg som det är att raka bort det helt. Det tar helt enkelt väldigt många drag med trimmern innan det blir jämnt och bra.

Panasonic ER-GD61 har bra idéer och fixar finliret med gott resultat. Men den är bevisligen för klen för att göra sin huvuduppgift riktigt bra, tyvärr.

Bra för kanter, bra form för detaljtrimning
Orkar inte mycket, kräver många drag för att nå resultat
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Fler tester för hårborttagning

Rakapparat

Epilator

Fler tester för ett fräscht ansikte

Ögonkräm

Fem saker att tänka på när du ska köpa skäggtrimmer

Att sköta om ansiktsbehåringen blir betydligt lättare med en effektiv skäggtrimmer som kan trimma, raka och skära skägget med precision och lätthet. Hur mycket och tjockt skägg du har spelar såklart roll för vilken trimmer du bör välja – och även vilken sorts styling du är ute efter. En del vill bara ta bort de buskigaste delarna av ett stort och maffigt skägg, andra vill ta fram raka linjer med millimeterprecision på sin tvåveckors-stubb. Oavsett i vilken ringhörna du sitter kommer här fem tips som kan vara till hjälp på vägen mot det perfekta skägget.

1. Skäggtrimmer med bra batteritid

Många modeller har en uppladdningstid på en timme och sedan räcker batteriet i några timmar mer än så. Vissa har även snabbladdning som kan fylla på lite styrka om batteriet börjar tryta mitt under pågående session. Att slippa tänka på att ladda allt för ofta är en fördel, speciellt om man ska iväg på en kortare tripp där man ändå kanske vill gå över sin ansiktsbehåring i alla fall en gång under resan, men inte har lust att släpa med sig laddaren.

Laddningsmetoderna skiljer sig även åt lite, och vilken man ska välja beror mycket på ens behov.

  • Skäggtrimmer som laddas med stativ: Om man har eluttag i badrumsskåpet och alltid vill ha sin skäggtrimmer redo så är ett stativ att föredra, speciellt om man har en modell med bra batteritid så den bara är att slänga ner i resenecessären om man ska iväg.
  • Skäggtrimmer som laddas med sladd: En klassisk sladd som sätts i direkt i trimmern är smidigare än ett stativ att ha med sig om man ska iväg. En sladd är också lättare och billigare att få tag på om man skulle råka bli strömlös utan laddare någonstans.

2. Skäggtrimmer med flera blad

Förutom att putsa skägget så kan det även finnas önskemål om att ansa bröstet eller annan kroppsbehåring, och med rätt maskin går det att få ett önskat resultat utan att behöva köpa flera olika trimmers. Att kunna byta ut trimmer- och skärbladen till några av de medföljande varianterna ökar möjligheterna att kunna variera sin rakning på bästa sätt. Finns det flera trimmermunstycken går det att variera längderna på skägget ordentligt, och den som även trivs med en välrakad skalle kan använda sin skäggtrimmer för att fixa frisyren samtidigt som skägget, vilket gör en sådan produkt ännu mer prisvärd.

Förutom de olika munstyckena som trimmar väldigt nära så finns det flera modeller med medföljande olika kamdistanser som låter en trimma ett tjockt skägg till samma längd över hela ytan. Risken när man bara ska trimma själv längst ut är annars att det kan riskera att bli lite ojämnt och kanske även se vågigt ut.

3. Vattentät skäggtrimmer med bra grepp

Tillhör man kategorin tidsbesparare som gärna passar på att ta en snabbrakning i duschen finns det många modeller av trimmers som är helt vattentäta. Dock gäller det att se till att de funkar ergonomiskt och har ett bra grepp även när de är våta, så att man inte råkar slinta och raka snett.

En skäggtrimmer som tål vatten är också bra ur rengöringssyfte då det är lätt att bara skölja av den. men eftersom vatten gör sig dåligt på skärblad är det viktigt att den får torka ordentligt mellan användningarna och även får ett visst underhåll genom att man smörjer skärbladen med anpassad olja med jämna mellanrum. Då håller livslängden betydligt längre.

4. Effektiv men skonsam skäggtrimmer

Att välja en skäggtrimmer som är snäll mot huden vid användning kommer inte bara göra att man slipper planera sin tid allt för mycket, det kommer även hålla huden mer välmående i det långa loppet. Särskilt försiktig bör man vara vid ojämnheter i ansiktet. För den känsliga huden finns det många olika modeller av trimmers som bland annat anpassar fjädringen för att ge en närmare rakning, och maskiner där konstruktionen gör att skärbladen aldrig kommer exakt hela vägen ner till huden och riskerar att skada den.

5. Skäggtrimmer med inbyggd dammsugare

För den som gärna trimmar skägget ofta och då alltså endast gör sig av med väldigt korta strån varje gång så finns det något så smart som skäggtrimmer med integrerad uppsugningsfunktion med hjälp av vakuum. Samtidigt som skärbladet förs över ansiktet så sugs de små stråna in i en liten behållare undertill, och kan sedan lätt tömmas ut i papperskorgen istället för att hamna över halva badrummet och kräva såväl dammsugning som avtorkning av handfat och golv.


Använda skäggtrimmer

Skägget bör trimmas ofta oavsett om om det sker för längre skägg eller för stubb. Ytterligare något som skapar ett välvårdat intryck är att vara slätrakad på halsen. Vid trimning är det enklaste att följa ansiktets linjer, speciellt när sidorna trimmas. Mustaschen under näsan kan ibland vara lite svår att komma åt. Då kan en vass sax användas istället.

Har du en skäggväxt som kräver extra precision finns trimmers med laser som guidar dig när du ska få till rätt form.


Vårda ditt skägg

Förutom att klippa skägget till rätt längd så kan det också vara en bra idé att ge det lite extra kärlek för att det ska se snyggt ut. Ett tips är att tvätta skägget lika ofta som du tvättar håret. Beroende på vilken kondition som hårstråna är i kan vissa produkter behövas. Precis som för hår finns exempelvis olja att ha i för extra vård. För att sedan få den form som önskas kan styling med vax vara passande. Detta gör också att skägget ser lite tjockare och tätare ut. Vax som är speciellt framtaget för skägg ska i så fall användas. Om vanligt hårvax appliceras finns risken att resultatet blir allt för fett.

För optimalt resultat är det inte bara skägget som behöver vård utan även huden. Ett vanligt problem är att huden blir torr vilket kan resultera i mjäll i skägget. Detta kan enkelt lösas genom att smörja in huden med en återfuktande kräm och använda ett milt mjällschampo.

Skäggfrisyr

Vilken typ av skägg du ska ha handlar inte bara om vad som är modernt utan också om vad som passar ansiktsformen. Långt, kort eller kanske bara tredagarsstubb varierar beroende på om ansiktet är mer ovalt, fyrkantigt eller runt. Tänk igenom vad du vill framhäva och dölja med i ditt ansikte och styla skägget därefter. En markerad kontur vid käklinjen kan exempelvis göra att ansiktet upplevs smalare. Att låta skägget växa högt på kindbenen gör att ansiktet ser mer fyrkantigt ut medan att lägga linjen längre ner skapar ett rundare intryck. När man hittat sin ansiktsform behöver man också tänka på att skägget ska anpassas till håret.

Går man till en frisör går det såklart att få hjälp med både skägg och hår för att få en perfekt match. Vill man hellre göra detta själv hemma går det få inspiration och tips genom att kolla på youtube efter en video som visar knepen.

Resa

Vilka saker som får tas med på flygplan är en vanlig fråga. En skäggtrimmer får, precis som en rakapparat, tas med i handbagage. Många tekniska apparater innehåller batterier av litium och dessa är alltså tillåtna att ta med så länge de inte är över 160Wh. Trimmrar av detta slag är dock mindre. Därav kan de vara enklare att ta med på resan än till exempel en rakhyvel, eller en sax som inte är tillåten i handbagage. Är du osäker på om de olika batteridrivna produkter du har får tas med i handbagaget är ett bra tips att läsa på transportstyrelsens hemsida.

Pröva ditt tålamod

Har du aldrig haft långt skägg förut kan det vara en utmaning när det ska växa ut. Det kommer till en början se lite ovårdad ut, glest och fläckigt. Det kommer med all största sannolikhet också att klia. Det kan underlätta med olja och lotion men detta är en prövning av ditt tålamod. Håll ut! Det kommer gå över och du kommer få ett snyggt och tätt skägg. Många som börjar odla skägg tror inte att de kan få det för att det ser glest ut början men detta brukar ordna till sig. Stå ut i tre till sex veckor så kommer du sedan se att ditt drömskägg har börjat ta form.

Vanliga frågor om skäggtrimmrar

Hur använder man en skäggtrimmer?

Skägget bör trimmas ofta oavsett om om det sker för längre skägg eller för stubb. Ytterligare något som skapar ett välvårdat intryck är att vara slätrakad på halsen. Vid trimning är det enklaste att följa ansiktets linjer, speciellt när sidorna trimmas. Mustaschen under näsan kan ibland vara lite svår att komma åt. Då kan en vass sax användas istället.

Vad är det för skillnad på en skäggtrimmer och en rakapparat?

Till skillnad från en rakapparat så är en skäggtrimmer ill för dig som vill ha skägg medan rakapparaten gör huden slätt renrakad. Om främsta ändamålet är att vårda skägget är skäggtrimmer att föredra, även om man kan använda en hårtrimmer i nödfall.

Kan man raka sig med en skäggtrimmer?

Du kommer inte att kunna slätraka dig med en skäggtrimmer. En skäggtrimmer är till för att hålla ordning på skägget, inte för att bli av med allt. Du kan visserligen använda skäggtrimmern för att trimma ned skägget inför en rakning. Men för själva rakningen, rekommenderar vi en rakmaskin.

Vilken skäggtrimmer ska man välja?

Man bör fundera igenom sina behov innan man köper en skäggtrimmer. Det finns apparater med och utan sladd. De batteridrivna varianterna brukar oftast vara uppladdningsbara. Vidare så kan apparaten vara vattentät. En del apparater har uppsugning så att stråna hamnar i en uppsamlare istället för handfatet. Något som helt klart kan vara trevligt när man trimmar. En del modeller kommer också i kit där även kam och borste ingår.