Fläkt: 9 modeller i test
Är luften dallrande het i din bostad? Längtar du efter fläktande svalka? Vi har testat ett flertal olika golvfläktar och bordsfläktar från märken som Xiaomi, Dyson, Duux och Tristar för att du ska kunna hitta den bästa modellen för dig. För att utses till bäst i test ska fläkten effektivt förflytta stora mängder luft utan att ge ifrån sig alltför störande ljud, vara enkel att använda dessutom gärna ha en tilltalande design.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Fläkt
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör alltid våra tester själva och vi testar produkter i verkligheten, så som de är tänkta att användas. I det här testet har vi låtit vanliga hushåll testa golvfläktar och bordsfläktar under några varma och soliga sommarveckor och det har blivit tydligt att olika fläktar kan skilja sig åt markant. Fläktarna har testats i bostäder som saknar svalkande luftkonditionering och familjemedlemmar i varierande åldrar har hanterat de olika modellerna. Under testets gång har vi granskat följande punkter extra noga:
Fläktens effekt och ljud: Viktigast är förstås att fläkten förmår att flytta tillräckligt mycket luft för att ge svalka och göra inomhus miljön behaglig.
Det är dessutom är det viktigt att fläkten gör sitt jobb utan att bullra och surra så att den förstör din nattsömn om du har den igång nattetid. Den bör helt enkelt vara så tyst som möjligt för att inte ge störande bakgrundsljud som överröstar samtal hemma.
Konstruktionskvalitet och montering: Går det enkelt och smidigt att sätta ihop fläkten? Behövs det olika verktyg för att få delarna på plats?? Känns fläkten gedigen när den är monterad och igång, eller känns den skev och ranglig?
Utseende: När hetluften dallrar kanske det känns allra viktigast att fläkten svalkar, men med handen på hjärtat så är det trevligt om fläkten kan stå framme och ändå pryda sin plats. Här tittar vi närmare på materialval och andra designdetaljer. Finns det någon unik lösning som drar ögat till sig?
1. Xiaomi SmartMi Fan 2S → BÄST I TEST GOLVFLÄKT
Fläkt med många funktioner, låg höjd och naturlig bris
Xiaomi Smartmi Fan 2S är en golvfläkt med många funktioner. Den klarar av att drivas via både nätkabel och batteri, men om det sistnämnda känns som överkurs så får du samma funktioner minus just den i Smartmi Fan 2. Fläkten ger en bra känsla av äkta vind, och det går att reglera allt via en app. Helt felfri är den dock inte vid en närmare titt.
Bra konstruktion – men låg
Det här är en välkonstruerad golvfläkt där aluminium står för merparten av materialet och där en stor del av vikten sitter i botten, något som gör stabiliteten väldigt god. Vikten är 3.6 kilo. Det saknas tyvärr möjlighet att ändra höjden på den, och med det något korta benet blir det svårt att ställa in luftströmmen högre upp. Fläkthuvudet går dock att ställa in på olika lägen vilket får upp luften en del. Justeringen sker steglöst och tyst, men måste ske för hand. Vi hade gärna sett att det gick att styra även detta i appen, vilket tyvärr inte är möjligt. Att göra övriga inställningar för hand är också görbart, dock tar det en tag innan man förstått hur de två knapparna och lysdioderna som sitter på golvfläkten fungerar. Den har en riktigt behaglig och låg ljudnivå på alla hastigheter och kan generera en rejäl mängd luft trots sin något ringa storlek.
Smart app och äkta vindkänsla
En härlig extrafunktion hos Smartmi Fan 2S är den naturliga vindbrisen som går att ställa in. Istället för att få en konstant vindström får man då istället känslan av äkta vind som drar genom rummet. Innan man har testat så kanske det låter som ett onödigt försäljningsknep, men det funkar faktiskt, och är dessutom ett väldigt trivsamt luftflöde att befinna sig i. Att fläkten har inbyggt wi-fi och går att sköta via en app i telefonen känns smidigt, inte minst för att funktionerna blir många fler. Bland annat förvandlas de fyra stegen på fläkten till hundra i appen, och den kan även användas ihop med bland andra Google Assistant och andra röststyrda enheter. Det går även att ställa in timers och annat som underlättar i vardagen även om det kanske inte är några nödvändiga funktioner. Att fläkten har ett inbyggt batteri på upp till 20 timmar beroende på inställning gör fläkten lättplacerad och smidig att flytta runt i hemmet utan att behöva tänka på var det finns eluttag.
Sammantaget är Xiaomi Smartmi Fan 2S en funktionell, välkonstruerad och tyst men ändå effektiv golvfläkt som håller vad den lovar.
Bra pris hos:
2. Duux Whisper Flex → BÄSTA PREMIUMVAL
Premiummodell som snabbt kan förvandlas från golvfläkt till bordsfläkt
Duux Whisper Flex är fläkt med wifi-uppkoppling, som kan oscillera såväl vertikalt som sidledes. Den finns i två utföranden, med eller utan batteri. Det är på sin plats att direkt från start berätta att det är dyrare att köpa paketet där batteriet ingår. Vill man komma undan några hundralappar billigare så köper man alltså fläkten utan batteri först, och köper till batteriet sedan.
En lyxig fläkt
Det är verkligen en påkostad golvfläkt som Nederländska Duux levererar. Vid leverans ligger de olika delarna i separata påsar och det märks att det inte är någon budgetpryl som vi fått hem. Priset är å andra sidan relativt högt, så man packar upp den med en känsla av att man får vad man betalar för. Att fläkten förvandlas från en bordsfläkt till en golvfläkt med hjälp av den medföljande förlängningsstången är ett extra plus, även om det hade varit enklare med en förlängningsbar del på själva fläkten för att slippa krånglet med att förvara den medföljande pinnen.
Det går att styra fläkten på lite olika vis, antingen med en app eller fjärrkontroll, eller direkt via reglagen som sitter på fläktfoten. Vi föredrar appen och fjärrkontrollen då den integrerade lösningen med en skärm och tillhörande ratt känns onödigt krånglig. För att använda fläkten med Alexa, Homey eller Google Home är det bara att koppla upp sig mot hemmets wi-fi.
Bra vindflöde och lågt ljud
Den stora prislappen till trots så känns det som att fläkten ger valuta för pengarna. Den kan precis som hos Xiaomis fläktar imitera en naturlig vindbris istället för att blåsa ett konstant flöde. Den har även den bra funktionen att vrida flödet åt alla håll, såväl vertikalt som horisontellt, något som är skönt om man vill att luften ska cirkulera en del. Den som vill ha fullt blås rakt på kroppen kommer dock tycka att det känns som att fläkten gör allt för att inte blåsa på en. Fläkten är väldigt tystgående. På vissa hastigheter hörs den inte alls, medan den på andra mest ger ifrån sig ett dovt brummande. Det mest irriterande gällande ljudbilden är att det inte går att byta inställning utan att fläkten signalerar med en litet pip.
Om du endast är på jakt efter en batteridriven bordsfläkt så finns det billigare konkurrenter på marknaden, men vill du även vill ha möjlighet att förlänga den till en golvfläkt och dessutom ha vertikal oscillering så är Duux Whisper Flex ett bra köp.
Bra pris hos:
3. Jula Anslut Golvfläkt med fjärrkontroll → BÄSTA BILLIGA FLÄKT
En golvfläkt med bra drag för en liten peng
När termometern pressar upp över 25 och vinden står stilla, vill man gärna ha en snabb, effektiv och billig lösning för att få lite fart på luften hemma. Då är Anslut Golvfläkt från Jula ett prisvärt och bra alternativ. Med ett enkelt handgrepp kan du justera höjden på fläkten och för att ändra hastighet behöver du inte ens resa dig från soffan - denna fläkt kommer nämligen med en liten fjärrkontroll.
Fläkt med tre hastigheter och två flödesinställningar
Julas golvfläkt har tre olika hastighetslägen och två olika flödesinställningar: en för natten och en inställning som ska efterlikna vind. Vindinställningen varierar i styrka för att simulera hur det känns när det blåser ute. Effekten är faktiskt riktigt behaglig. Det ska sägas att när man ställer in golvfläkten på Jula på fullt blås, så låter den en hel del och det är svårt att ha den igång bredvid soffan om man samtidigt vill titta på TV. Då är det bättre att ställa den en bit bort - 40 watts motorn klarar nämligen av att skapa en fläktande bris även om den ställs på andra sidan rummet.
Fläkten har en diameter på 40 cm och sladdens längd mäter 180 centimeter. I sitt svarta utförande är den dessutom ganska lätt att placera och passar de flesta inredningsstilar eftersom den är relativt diskret till sitt utseende.
Fläkt med fjärrkontroll
Vill man ha fläkten igång under och inte bekymra sig med att stänga av den, så har Anslut golvfläkt från Jula en inbyggd timer. Timern kan du ställa med hjälp av fjärrkontrollen, men även direkt på fläkten. Detta är bra, då det är lätt hänt att den lilla fjärrkontrollen får fötter. Men det går utmärkt att använda fläkten även om fjärrkontrollen inte går att uppbringa.
Detta är ett riktigt budgetkap som är billig nog att man kan köpa en fläkt till både vardagsrummet och sovrummet. Vill man bara ha en fläkt, så är denna lätt nog att flytta runt: den väger bara 5.5 kilo - och det är en vikt man orkar även i en värmebölja.
Bra pris hos:
4. Co/Tech Golv- och bordsfläkt 23 cm
Liten och smidig fläkt för golv och bord, som ger en skön bris och är tystgående
Co/Tech Golv- och bordsfläkt är en liten och okomplicerad fläkt, vars främst fördelar är den smidiga storleken och den låga ljudnivån. Några fashionabla funktioner i form av fjärrkontroll eller timer finns inte. Inte heller är fläkten oscillerande.
Fläkten kallas för Golv- och bordsfläkt. Den är 23 cm bred och 29 cm hög. Det som gör att den ändå fungerar att använda på golvet är att fläkten kan tiltas i höjdled, tack vare att den är monterad på ett litet stativ. Det innebär att vindriktningen kan riktas längs med golvet och sedan vinklas ända upp mot taket. Bäst fläktande effekt upplevs ändå Co/Tech-fläkten ha om den kommer upp en bit från marken.
Enkelt att justera fläktens vinkel och hastighet
Fläkthastigheten kan regleras i två steg. På baksidan av fläkten finns en knapp. Mittläget innebär att fläkten är avstängd. Trycket man knappen mot vänster så slås fläktens första hastighetsläge på. Vill man ha lite mer tryck i blåsten så trycker man knappt mot höger, för det andra – och högsta – fläktläget. Ska man anmärka på något så tenderar fläkten att vinklas när man försöker slå på den, om man inte håller emot med andra handen.
Fläkten står stabilt på underlaget tack vare fötterna på stativet. Den rör sig inte i sidled även när hastigheten är på högsta läget. Inte heller glider den ned i höjdled, utan Co/Tech Golv- och bordsfläkt håller sig stabilt i den position man placerat den. Sladden är ganska kort, endast 1,7 meter. Det kan ibland göra det svårt att kunna använda fläkten på exakt den plats man önskar.
Tyst fläkt som passar perfekt i svettiga sovrum
Co/Tech Golv- och bordsfläkt är inte marknadens kraftigaste fläkt. Men för den som framför allt vill skapa en svalkande bris utan att störas av oljud så är detta en alldeles utmärkt bordsfläkt. På lägsta hastighet är det inget som helst problem att sova som vanligt, trots att fläkten placeras bara någon meter bort. På högsta hastighet låter fläkten en aning mer, men ändå då upplevs den tystare än de flesta större golvfläktar i snarlik prisklass.
Är man ute efter maximal effekt eller möjlighet att finjustera sin fläkt så är denna modell fel val. Men om man har en begränsad budget så är det sett till priset en imponerande fläktupplevelse Co/Tech bjuder på. Framför allt om man har svårt att sova på sommaren så är Co/Tech Golv- och bordsfläkt en otroligt prisvärd fläkt, som med låg volym ger en märkbart svalkande bris i sovrummet.
Dyson Pure Cool är snygg på håll men har en hög prislapp och är inte särskilt bra på att göra det en fläkt ska göra – erbjuda svalka. Som luftrenare är den däremot riktigt bra, men nu var det inte den egenskapen som testet skulle utvärdera. Men vi startar med en koll på hur fläkten är designad.
Plastig design och budgetkänsla
Tyvärr ger Dyson Pure Cool ett billigt intryck när man kommer nära. Bladlösa fläktar kan ofta ge en lite elegant känsla i ett rum men så är tyvärr inte fallet här. Pure Cool känns plastig i både själva utformningen av fläkten men även vid en närmare titt på fjärrkontrollen som ger en väldigt billig känsla. Det metallfärgade plastgallret som är placerat i nederdelen av fläkten hjälper inte heller direkt till för att ge en bättre känsla. Däremot så låter den inte plastig vid själva användandet, något som en del billigare konkurrenter kan göra.
Designen är dock inte det största problem, utan det är funktionen. Eller snarare bristen på funktion. Även om luften i rummet kanske rör sig lite grann så är det här inte en fläkt som klarar av att kyla ner en vid varma dagar.
Många funktioner och utmärkt luftrening
Om själva fläktfunktionen är sekundär och man istället är ute efter en luftrenare så gör den ett riktigt bra jobb. Den fångar upp mycket av det pollen som hamnat inomhus, och det går att se på displayen hur mycket skräp som samlats in genom luften. Med hjälp av Dysons app kan man lätt se i detalj vilka sorts partiklar som städas undan under säsongen. Det går även att använda appen som fjärrkontroll för att styra de många funktionerna, som att ändra riktning på luftflödet och styra oscilleringen som går att vrida i 300 grader.
Sammantaget får vi klassa Dyson Pure Cool som en luftrenare som erbjuder en liten möjlighet att även blåsa luft. Men det är som luftrenare den gör sig bäst, själva fläktfunktionen är inget att imponeras över.
Bra pris hos:
Rustas golvfläkt är enkel men gör vad den ska utan att bjuda på varken besvikelser eller överraskningar. Den har ett lågt pris, är enkel att montera och relativt tystgående i relation till mängden luft den flyttar. Det är lite mer att montera till en början, och det är bra att ha fler än en skruvmejsel till hands då det är många olika storlekar på skruvarna. Manualen är dock lättförståelig och det är relativt snabbt gjort att montera den. Vi märker dock snabbt att den är lite för lätt i foten vilket gör att den inte är den mest stabila, och fläktdelen är aningens trög att få fast ordentligt.
Justerbar i alla led
Det går att justera golvfläkten upp och ner, samt vinkla fläkthuvudet uppåt och nedåt. Det är lite trögt att klicka i de olika positionerna. Det finns fyra olika knappar för hastighetsstyrning och vill man använda oscilleringen – funktionen som gör att fläkten vrider sig från höger till vänster – använder man knappen på baksidan.
En helt vanlig och enkel fläkt
Rustas golvfläkt har ingen överdrivet hög ljudbild, men den är kanske inte ultimat att ha i sovrummet på natten. För ett vardagsrum fungerar den dock utmärkt, speciellt på låga inställningar. Oavsett hastighet kommer det en rimlig mängd luft igenom den.
Sammanfattningsvis är Rustas golvfläkt en fläkt med enkel konstruktion som är lättanvänd och gör sitt jobb utan några extravaganta funktioner. Designmässigt är det likadant, några designpriser lär den inte kamma hem och det syns att den är billig, men det gör inget när funktionen håller vad den lovar; en helt okej fläkt med en helt okej ljudnivå för ett helt okej pris.
Dyson har gjort sig ett namn på sina multiprodukter, och den här modellen av pelarfläkt har tre funktioner i en – luftrenare, luftfuktare och fläkt. Tyvärr gör den inte ett lika bra jobb inom alla sina tre användningsområden.
Irriterande ljudvolym
Dyson Pure Humidify+Cool är oscillerande och via appen och fjärrkontrollen är det lätt att på avstånd styra allt från flödet av luft till själva vindstyrkan, om man inte vill göra det direkt på fläkten. Den har en helt okej fläktstyrka som flyttar runt på luften i en hyfsad fart, men den fläktar tyvärr inte särskilt mycket. Tyvärr så blir man dessutom ganska störd av ljudbilden som den bjuder på. Förutom att låta ganska högt – vi mäter ljudnivån till 64dB – så tillkommer ett lite tjutande ljud som gör det svårt att försöka se en film samtidigt, även med surroundljudet aktiverat på tv:n.
Toppen som luftrenare
Den som är på jakt efter en luftrenare kommer dock få stor nytta av Dyson Pure Humidify+Cool då den gör ett utmärkt jobb med att rensa luften, inte minst under pollensäsongen märks det stor skillnad mellan det rum där Dyson Pure Humidify+Cool står, och de andra rummen i hemmen. Det känns verkligen att luften som skickas ut känns fräsch. Den hade dock tjänat på att vara med lättplacerad såväl utseendemässigt som storleksmässigt, då den tar upp en del plats och inte direkt blir ett särskilt inredningsmässigt lyft på grund av sin plastiga design.
Sammantaget känns det som att Dyson Pure Humidify+Cool är ett bra köp för den som vill minska sin pollenallergi och rena luften i hemmet, men är det i huvudsak en fläkt som behövs hemma så finns det konkurrenter som erbjuder mer prisvärda modeller att kika på.
Bra pris hos:
8. Honeywell QuietSet HYF290E4
Dyr pelarfläkt med plastig design och åtta olika lufthastigheter
Honeywell QuietSet HYF290E4 är en av de lite dyrare pelarfläktarna i utbudet, så här behövs en utvärdering gällande prisvärdhet. Gällande designbiten är prisbilden godkänd, men när det kommer till övriga punkter är testpanelen inte lika säker. Designen har en futurisk känsla av 90-tal med en rätt snyggt torn och tydliga kontroller. Den plastiga känslan i knapparna drar tyvärr ner känslan i användandet en del.
Plastig design som knarrar
Den knarrigt plastiga känslan genomsyrar sedan hela fläktens konstruktion med start i monteringen. Det är positivt att foten har en viss höjd som får upp fläkten en bit från golvet, men de två delarna som ska klickas ihop är inte helt enkla att få fast tillsammans. Stabiliteten när den väl är monterad är det dock inga problem med. Vid start av fläkten fortsätter den plastiga känslan, med ett knäppande ljud som är konstant så länge oscilleringsfunktionen är igång. Och den funktionen är inte heller jämn utan fläkten knackar sig fram från sida till sida. Som om inte detta drog ner betyget nog mycket så är fjärrkontrollens design under all kritik. Den kommer utan batterier vilket borde ingå, och även när dessa har monterats känns den som en tom liten tjock kloss. Det finns dessutom färre knappar på kontrollen än på enheten, och designen på dem känns också plastiga och knarriga när man trycker på dem. Det enda som är bra med fjärrkontrollen är hållaren på baksidan av fläkten där den kan placeras.
Flera fläktlägen och behaglig ljudnivå
När det kommer till funktionaliteten hos Honeywell QuietSet HYF290E4 så finns det däremot inte så mycket att orda om. Den har hela åtta hastighetslägen inklusive ett som är extra tyst för att använda på natten. Den låter väldigt lite i lägre hastighet, men även i högre hastigheter är det dova brummandet klart godkänt i ljudnivå, och det blåser dessutom väldigt bra. Funktionen och handhavandet är alltså klart godkänt, men ihopräknat med den plastiga designen och dåliga fjärrkontrollen sett till priset så ger Honeywell QuietSet HYF290E4 tyvärr inte ett rimligt värde för sin prislapp.
9. Biltema Golvfläkt
Lovar mycket men håller lite – mycket på grund av den plastiga konstruktionen
Den här golvfläkten från Biltema är ungefär en decimeter större än normalsnittet för fläktar, och förutom det är den placerad direkt på golvet utan stativ. Det gör att den på bild – eller på avstånd – ger ett snyggt retro intryck, men vid en närmare titt imponerar den inte. Till exempel så försvinner möjligheten till oscillering när den står still på golvet.
Metallfärgad plast lurar ögat på avstånd
Det krävs ingen direkt montering av fläkten just på grund av dess konstruktion. Det finns plastfötter att sätta på, men det går även att använda fläkten utan, dock med ett aningens vingligare resultat. På bild är det här en snygg fläkt i retrodesign, tillverkad i metall och med ett skinnhandtag. I verkligheten är den gjord av plast och fejkläder, material som borde avspeglas mer i den jämförelsevis stora prislappen.
Låter mycket även på låg hastighet
Reglage för att starta fläkten och styra hastigheten sitter på baksidan i form av ett litet vred. Det behövs inte mycket effekt för att höra att den låter mycket – och det är inte från själv fläkten utan från suset i det plastiga gallret. Fläktens storlek utlovar ett rejält drag i luften men luftflödet känns otroligt lågt, något som eventuellt kan beror på bladens vinkling, för det är inte någon direkt skillnad mellan fram och baksidan av fläkten när det kommer till förflyttning av luft. Storleken till trots ger Biltemas golvfläkt alltså otroligt lite effekt, och misslyckas därmed att leverera sin mest basala funktion, samtidigt som hela konstruktionen känns billig i sitt utförande.
Så gjorde vi testet
Vi gör alltid våra tester själva och vi testar produkter i verkligheten, så som de är tänkta att användas. I det här testet har vi låtit vanliga hushåll testa golvfläktar och bordsfläktar under några varma och soliga sommarveckor och det har blivit tydligt att olika fläktar kan skilja sig åt markant. Fläktarna har testats i bostäder som saknar svalkande luftkonditionering och familjemedlemmar i varierande åldrar har hanterat de olika modellerna. Under testets gång har vi granskat följande punkter extra noga:
Fläktens effekt och ljud: Viktigast är förstås att fläkten förmår att flytta tillräckligt mycket luft för att ge svalka och göra inomhus miljön behaglig.
Det är dessutom är det viktigt att fläkten gör sitt jobb utan att bullra och surra så att den förstör din nattsömn om du har den igång nattetid. Den bör helt enkelt vara så tyst som möjligt för att inte ge störande bakgrundsljud som överröstar samtal hemma.
Konstruktionskvalitet och montering: Går det enkelt och smidigt att sätta ihop fläkten? Behövs det olika verktyg för att få delarna på plats?? Känns fläkten gedigen när den är monterad och igång, eller känns den skev och ranglig?
Utseende: När hetluften dallrar kanske det känns allra viktigast att fläkten svalkar, men med handen på hjärtat så är det trevligt om fläkten kan stå framme och ändå pryda sin plats. Här tittar vi närmare på materialval och andra designdetaljer. Finns det någon unik lösning som drar ögat till sig?
Fem tips när du ska köpa fläkt
En fläkt är en bra pryl att ha i varje hem, oavsett om du vill svalka dig en varm dag eller behöver cirkulera luften i hemmet av olika anledningar. Fläktar finns i olika utföranden, både som klassiska bords- och golvfläktar, men även modernare varianter av bladfria fläktar som lättare kan smälta in som en inredningsdetalj. Vilken modell man ska ha beror på såväl tycke och smak som användningsområde, förhoppningsvis blir du klokare efter att ha läst de här fem tipsen innan du beger dig mot fläktbutiken för att göra ett köp.
1. Olika typer av hemmafläktar
Det finns ett flertal olika varianter av fläktar för hemmabruk, och dessa tre får räknas till de vanligaste.
- Bordsfläkt: Kan vara perfekt att ha i sovrummet för att få en bättre sömn under svettiga nätter. För att cirkulera luften och svalka ett större rum behövs kanske ofta något mer rejält som kommer upp en bit utan att kräva extra bordsyta.
- Pelarfläkt: En golvfläkt som får upp vinddraget en bit i rummet. Det finns även modeller med justerbart ben vilket ger möjlighet att välja höjd helt själv, vilket är väldigt praktiskt om man flyttar omkring fläktar mellan olika rum och/eller användningsområden.
- Bladlös fläkt: De här har – som det hörs på namnet – inga roterande blad som cirkulerar luften, istället suger de in luft som de sedan trycker ut genom en smalare öppning i fläkten. Fördelen är att man ofta slipper det klassiska swooshande fläktljudet, men i gengäld så är många modeller lite sämre på att verkligen erbjuda reell svalka då de kanske inte flyttar runt luft på samma breda yta som en vanlig bladfläkt.
2. Fläkt med luftrening
Att kombinera två produkter i en, som fläkt och luftrening, är ett smart sätt att slå två flugor i en smäll när det kommer till att införskaffa elproduker till hemmet. Den som har problem med exempelvis pollenallergi kommer uppskatta luftreningsfunktionen, speciellt på varma dagar då man kanske vill få in lite svalka i huset med luft från skuggsidan, utan att behöva få en pollenchock samtidigt. Som med många andra kombinationsprodukter kan det dock bli att ingen av funktionerna får toppbetyg jämfört med de renodlade modellerna, så dubbelkolla gärna recensionerna innan köp.
3. Fläkt med tyst ljudnivå
De flesta som har genomlevt en rejäl värmebölja vet att man förr eller senare börjar strunta i hur mycket en fläkt låter, så länge den gör sitt jobb. Men innan man har hamnat i de lite mer extrema situationerna så finns det faktiskt olika nivåer kring toleransen för en extra ljudkälla i hemmet. En del bladfläktar kan både swoosha och även skramla lite om konstruktionen känns tveksam, medan andra endast bjuder på ett behagligt sus.
Bladlösa fläktar har oftast en annan ljudbild där man ibland kan få ett lite tjutande eller vinande ljud som kan bli irriterande att ha i bakgrunden under en längre tid. Generellt sätt kan man säga att typen av ljud ibland spelar betydligt större roll än hur många decibel som går att uppmäta runt fläkten. Något som kan vara extra värt att kolla efter om man vet att man är känslig för ljud är fläktar som har särskilda nattlägen som ska vara extra tysta för att generera en god natts sömn utan några extra störande moment i sovrummet. Nattläget kan självklart även användas dagtid för den som söker en extra tyst fläkt.
4. Fläkt med olika hastigheter
Ju fler lägen, desto fler chanser att få till precis det luftflöde som önskas. Att en fläkt ska ha minst två lägen känns rimligt, eftersom det är skönt att kunna variera luftförflyttningen under exempelvis dag- och nattetid med kraftigare effekt på dagen och lugnare (och tystare) fläktande under natten. Vissa modeller kan ha upp till tio olika lägen vilket självklart ger större valmöjligheter till att få ett lagom blås.
Det finns även fläktar som marknadsförs med att avge en naturlig bris som ska kännas precis som att bli svalkad av vinden utomhus, och de modeller som lyckas med det kan faktiskt vara väldigt behagliga i slå på i ett varmt rum en het sommardag. Räcker inte svalkan till kanske ett fiffigt tips som detta vara en idé att testa innan hettan driver dig till vansinne.
5. Fläkt med oscillering
Att inte bara ha en fläkt som blåser rakt fram utan även oscillerar, alltså vrider luften från sida till sida, gör att effekten blir betydligt bättre då en större mängd luft flyttas omkring. Det kan också vara skönt att inte få en konstant luftström riktad mot sig, speciellt i ett mindre rum och särskilt på natten då man istället kan bli för kall av att ha en fläkt riktad direkt mot sängen, även om det är varmt i rummet. Det krävs dock att de oscillerande fläktarna är av god kvalitet så att de som rent fysiskt rör på sig inte orsakar onödigt höga ljud som exempelvis små knäppningar eller knak när de vänder håll, för då kan det istället snabbt bli till ett irritationsmoment för den som är ljudkänslig.
Utgångna produkter
Tristar VE-5985 är en pelarfläkt till ett bra pris med en klart godkänd vindstyrka. Den är lättanvänd och har en rimlig ljudvolym då den låga frekvensen på ljudet gör att det inte upplevs som irriterande. Höjden är 80 centimeter, men eftersom fläktgallret är placerat på mittendelen på ungefär hälften av pelaren så kan den behöva lite hjälp på höjden och testpanelen har ibland ställt den på en pall för att få upp luftflödet en bit.
Lättanvänd med två vridreglage
Den som inte uppskattar svåra monteringar kommer tycka om den här konstruktionen som endast kräver att man fäster tre skruvar i den så är den redo. Det finns även ett smart inbyggt bärhandtag för enklare förflyttning. I framkant finns en detalj som påminner om en fjärrkontrollsmottagare, något som gissningsvis fungerar på de lite dyrare modellerna, för här ingår ingen kontroll utan allt sköts med två väldigt enkla vred. Det ena styr tiden där det går att ställa timern på mellan 20 och 120 minuter, och det andra vredet bestämmer hastigheten som går att justera i tre steg, samt oscillation. Hur lätt som helst att använda även för den som inte uppskattar teknik alltså.
Tristar VE-5985 är en pelarfläkt som trots sin låga prislapp gör ett betydligt bättre jobb än många dyrare konkurrenter. Den har en något hög men ändå behaglig ljudprofil och är otroligt lätt att både montera och använda.
Frågor och svar om fläktar
Vad betyder oscillerande fläkt?
En oscillerande fläkt har en funktion där den rör sig fram och tillbaka i sidled för att sprida ut luftflödet, istället för att endast blåsa rakt fram.
Hur fungerar en bladlös fläkt?
En bladlös fläkt suger in luft från ett håll – oftast vid foten av fläkten – och trycker sedan ut luften genom ett tunn öppning högre upp.
Hur mycket el drar en fläkt?
Fläktarna i testet har en effekt på mellan 30-60 watt.
Hur mycket kostar en fläkt i timmen?
Det beror så klart på elpriset, men om man man räknar på att en kWh kostar en krona, så kommer en fläkt med en effekt på 50 watt att kosta 50 öre att driva i tio timmar.
Vad är ett bra luftflöde för en fläkt?
Luftflöde anges ofta i kubikmeter per minut (m³/min) vilket anger hur mycket luft som fläkten kan flytta på en minut. Ju större och snabbare fläktar, desto högre mått på luftflödet. Hur mycket som behövs beror på storleken på rummet där fläkten ska vara.
Vad är en rimlig ljudnivå på en fläkt?
Det är svårt att bedöma ljudnivån på fläktar eftersom de dels låter i en viss decibel när fläkten rör sig eftersom den är motordriven, men många har även ett ljud på en viss frekvens och kan låta ljust eller mörkt beroende på deras konstruktion. En fläkt med låg decibel kommer upplevas som mer irriterande om den även har ett tjutande ljud, men ett dovt brummande kommer upplevas som mer behagligt även om ljudvolymen totalt sett är högre.