Träningsmaskiner
Att träna hemma med hjälp av en träningsmaskin har blivit alltmer populärt. Det finns dock en rad olika typer av träningsmaskiner på marknaden. För att välja den typ som är bäst lämpad för dina behov gäller det därför att förstå vad som skiljer dem åt. Vi kommer i denna guide reda ut detta samt vad respektive träningsmaskinstyp har för speciella egenskaper. Detta så att du kan navigera rätt i djungeln av träningsmaskiner.
Vilka är de olika typerna av träningsmaskin och vad har de för inriktning?
Träningsmaskinerna kan delas upp i 7 olika huvudtyper. Löpband, promenadband, motionscykel, spinningcykel, crosstrainer och roddmaskin. Promenadbandet kan sägas vara en nedbantad version av löpbandet som mest duger att gå på. Spinningcykeln är en specialversion av motionscykeln som lämpar sig bättre för hårdträning än motionscykeln. På samma sätt är stakmaskinen en specialversion av roddmaskinen.
Löpbandet, roddmaskinen och spinningcykeln är främst inriktade på konditionsträning.
Varje träningsmaskin har sina speciella egenskaper, vissa är mer specialiserade än andra, såsom löpband och promenadband. Sedan finns det träningsmaskiner som ger både bra konditions- och muskelträning, såsom roddmaskin, stakmaskin och crosstrainer.
Löpband
Löpbandet är grenspecifikt och riktar sig till dig som har för avsikt att träna löpning eller gång. Fördelarna med att springa på ett löpband hemma istället för utomhus är många. Under den mörka och kalla halvan av året så erbjuder inomhuslöpning både trygghet och bekvämlighet. Du slipper halkan, mörkret och den kallare temperaturen.
Fördelar med löpband
För motionärer med lättirriterade luftvägar innebär utomhuslöpning ofta försämrad prestation jämfört med löpning inomhus. På sommarhalvåret är det pollenbesvär som är orsaken medan vinterhalvåret istället ställer till det med kall och torr luft, som är jobbigare att flåsa i.
Dessutom lämpar sig vissa träningspass bättre på ett löpband än utomhus. Träningspass där du höjer och sänker lutning är mycket lättare att utföra på löpband, exempelvis backintervaller. Detta då du blir oberoende av att det finns backar av rätt typ vid rätt plats. Ett annat exempel är löppass där du vill springa i en förutbestämd hastighet, den önskade farten ställer du enkelt in på ditt löpband.
Att tänka på innan köp
Innan du köper löpbandet bör du säkerställa att du har tillräckligt med utrymme. Löpband är tunga och kan vara knöliga att stuva undan. Bor du i lägenhet behöver du dessutom ta hänsyn till grannar som bor under, dunsarna från varje löpsteg kan höras högre än man kan tror. Du bör även försäkra sig om att löpbandet har de egenskaper du efterfrågar. Exempelvis att hastighet, acceleration och lutning stämmer överens med vilka löppass du vill köra. Ett dyrare löpband är i regel tyngre men har ofta också betydligt bättre dämpning, förmåga att snabbare höja och sänka hastigheten samt flera träningsprogram.
Montering och placering
Löpband är ofta lätta att montera och de brukar levereras i ett stort kolli. Vi vill dock höja ett varningens finger om att de kan vara mycket tunga och maskinvikter på över 100 kg är inte ovanligt för ett premiumlöpband. Man behöver då vara minst två starka personer för att på ett säkert sätt kunna lyfta löpbandet till önskad plats.
I vårt test av löpband hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.
Promenadband
Denna typ av motionsband är mycket likt löpbandet men i en nerskalad version. Till skillnad mot löpbandet så är promenadbandet mindre till ytan, lättare och billigare. Vissa promenadband går bra att fälla ihop och stuva undan. Mer avancerade modeller har enklare träningsprogram och pulsmottagare. Om du vet med dig att du bara kommer promenera samt att du har en begränsad yta att tillgå då kan det vara ett utmärkt alternativ att välja ett promenadband istället för ett löpband. Precis som löpband är även promenadband lätta att montera. De är inte lika tunga men för säkerhets skull är det ofta bra att vara två när man ska flytta det.
I vårt test av promenadband hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.
Crosstrainer
Söker du en skonsam träningsmaskin som ger både konditions- och viss muskelträning så kan crosstrainern vara ett utmärkt alternativ. Rörelsemönstret liknar längdskidåkning vilket innebär att den är snäll mot knän och leder samtidigt som den ger effektiv träning för hela kroppen. Crosstrainern är precis som löpbandet tungt och svårt att stuva undan. Det innebär att du bör försäkra dig om att du har tillräckligt med plats där träningsmaskinen är tänkt att användas.
Att tänka på innan köp
I stora drag bör du ta ställning till hur mycket pengar du vill investera och om crosstrainern ska vara bakhjuls- eller framhjulsdriven. En bakhjulsdriven crosstrainer får en något högre q-faktor, vilket innebär att benen hamnar något bredare isär jämfört med en framhjulsdriven crosstrainer. Det ger mer belastning på benen och rörelsemönstret kan liknas mer vid stavgång. Med svänghjulet fram hamnar benen närmare varandra vilket leder till mindre belastning på knä och leder samt en stegrörelse som mer liknar längdskidåkning. De allra flesta crosstrainers är utrustade med diverse träningsprogram och pulsmottagare. Crosstrainern passar dig som söker en skonsam träningsmaskin för effektiv träning vare sig målet är fettförbränning, förbättrad kondition eller mer trimmade muskler.
Montering och placering
En crosstrainer brukar levereras i ett stort kolli och är förhållandevis lätt att montera. En normalhändig person med en välsorterad verktygslåda klarar detta på egen hand men räkna med att det kan ta ett par timmar. De större delarna på crosstrainern brukar vara förmonterade, kvar att montera är armar, pedaler och träningskonsol. Vi rekommenderar att man monterar den i närheten av platsen där den ska användas då den oftast är tung och otymplig att bära.
I vårt test av crosstrainers hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.
Roddmaskin
Det här är träningsmaskinen för dig som vill förbättra din kondition samtidigt som du vill trimma dina muskler. Roddrörelsen är mycket skonsam för kroppen samtidigt som den aktiverar samtliga stora muskelgrupper. Det gör att roddträning är en utmärkt träningsform för både konditions- och muskelträning.
Viktigt med rätt teknik
För att få ut så mycket som möjligt av träningen så rekommenderar vi starkt att man lägger tid på att lära sig rätt roddteknik. Det minskar skaderisken samtidigt som det ger dig en effektivare träning. Det finns många bra instruktionsfilmer på Youtube som pedagogiskt visar hur en roddrörelse ska se ut. En av dem hittar du här.
Roddmaskin är träningsmaskinen för dig som söker ett komplett träningsredskap för både konditions- och muskelträning. Det är stor skillnad mellan roddmaskinerna i de lägre prisklasserna och de i premiumsegmentet. Eftersom skillnaden är så stor rekommenderar vi att man undviker de allra billigaste modellerna och lägger till någon tusenlapp för att istället få en betydligt bättre maskin som håller i många år.
Montering och placering
En för många avgörande fördel med roddmaskinen är att den oftast inte tar så mycket plats. Något du bör tänka på är att de modeller som endast har luftmotstånd också har en rätt hög ljudnivå, motsvarande en dammsugare. Detta kan störa om du eller andra exempelvis vill titta på TV under träningen. Roddmaskin brukar levereras i ett eller två kollin. De mest komplicerade delarna brukar vara förmonterade vilket innebär att en lekman enkelt kan montera det som är kvar på egen hand.
I vårt test av roddmaskiner hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.
Motionscykel
Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap och passar bra för hemmabruk. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme.
Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning. Cykeln kommer i ett kolli och är lätt att montera. Oftast följer de verktyg som behövs med i paketet.
I vårt test av motionscyklar hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.
Spinningcykel
Spinningcykel är en sportigare och lite tuffare variant av motionscykel. Den är konstruerad för att tåla högre belastning, möjliggöra snabbare förflyttning mellan olika positioner samt kunna genomföra många motståndsförändringar. Den har vanligtvis fler möjligheter till inställningar av sadel och styre än vad en motionscykel har och motståndet regleras oftast manuellt.
Spinningcykeln har blivit alltmer populär i hemmet i takt med att man kan genomför ledarledda spinningpass via nätet. Den är i första hand konstruerad för att köra intensiva cykelpass med fokus på konditionträning och ben- samt bålstyrka. Spinningpass bygger ofta på att man ska variera position och motstånd frekvent genom träningspasset.
Spinningcykeln är kanske främst för dig som har vana av att cykla på landsväg eller brukar köra ledarledda spinningpass på gymmet. Precis som med motionscykeln så levereras den i ett kolli och man kan enkelt skruva ihop spinningcykeln på egen hand.
I vårt test av spinningcyklar hjälper vi dig att välja den modell som är rätt för dig.