Test av semlor i Göteborg
Göteborg med sina många goa bagerier kan erbjuda en uppsjö av bakverk och godsaker. Fyra av stadens mest nördiga semmelentusiaster åt totalt åtta olika semmelsorter för att kunna kora vilken semla som var bäst i test 2017. Semlorna kom från både klassiska konditorier och från “must have”-ställen runt om i Göteborg. Entusiasterna undersökte noga varje semla och betygsatte och kommenterade.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Test av semlor i Göteborg
Så gjorde vi testet
Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar
Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Smak står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den och hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.
Fler tester av semlor
Tester för den som vill äta fler bakverk
1. Brogyllen → BÄST I TEST SEMLOR I GÖTEBORG
Smakrik favorit med saftigt bröd och fluffig grädde
Det här är så nära en perfekt semla du kan komma! Skapelsen från det stilfulla caféet med det klassiska utbudet utses till stans bästa och den blir tveklöst bäst i test. Det saftiga och lätta brödet toppas rikligt med grädde som har maximal fluffighet. Inuti bakelsen återfinns en krämig mandelmassa med stora mandelbitar. Kombinationen av bittermandel i fyllningen och kardemumma i brödet gör semlan mycket smakrik. Detta tillsammans med det lätt pudrade lagret med florsocker gör den också riktigt vacker. Utseendet är kanske det enda som inte får full pott då locket kunde varit något mindre och mer florsocker skulle inte skada. Oavsett är detta en klar favorit som absolut rekommenderas!
Det anrika Ahlströms med sin långa historia från början av 1900-talet levererar en klassisk och välbalanserad semla. Den utmärker sig som den kandidat i testet som har den mest perfekta grädden. God smak, lagom mycket och riktigt fluffig. Mandelmassan är ganska lös och utan bitar men har god smak och tydligt framträdande bittermandel. Brödet i den här semlan har ganska mycket kardemummasmak vilket höjer bullen. Konsistensen på brödet är dock väldigt kompakt vilket kan göra det något mäktigt. Ovanpå det runda locket lägger sig ett ordentligt lager florsocker som gör ger semlan ett vackert utseende. En alldeles lagom kombination av mandelmassa, bröd och grädde gör detta till en riktigt smarrig supersemla!
Trots att semlan är en skandinavisk tradition levererar det franskinspirerade Gateau testets absolut snyggaste semla! Otroligt fluffig grädde, massor med florsocker på ett runt lock som vilar på en välsvarvad bulle. Mandelmassan är grynig med en mild smak och ingen framträdande bittermandel vilket gör att det upplevs något söt. Och även om grädden var vacker så fanns det mer att önska av smaken som inte ger den där riktigt gräddiga upplevelsen. Detta tillsammans med att det var ganska lite kardemummasmak gör att helhetsupplevelsen av smaken dras ner en smula. Brödet var dock väldigt saftig och semlan får pluspoäng för att det var både mycket grädde och mycket mandelmassa. Bon appétit!
Det riktigt saftiga brödet i denna goda uppenbarelse toppas rikligt med fluffig grädde. Semlan ges ett stort plus för att mandelmassan syns från utsidan och sedan har ett ordentligt lager utbrett över botten. Eftersom det nästan inte finns någon smak alls av bittermandel gör mandelmassan inte mycket väsen av sig men är ändå len och tillför en krämighet. Rune Nöjds konditori med sin snart 60 år långa historia har brutit traditionen med florsocker och erbjuder istället en semla med mandelflarn och pärlsocker. Å ena sidan estetiskt tilltalande och kreativt men å andra sidan saknar man den klassiska toppingen. Saftigt bröd, krämig mandelmassa och riktigt god grädde gör att semlan ändå klättrar upp i toppen.
Pluspoäng ges till denna semlas storlek, den är något mindre än vanligt vilket gör den väldigt lagom då den är ganska mäktig. Den lilla runda bullen gör också att den får ett ganska gulligt utseende. På brödet är det spritsat ett lager välvispad grädde som vackert lyfter det lilla trekantiga locket som är rikligt pudrat med florsocker. Det lilla charmiga caféet Biscotti ska vara känt för sina fluffiga semlor, och även om semlan är riktigt god är nog inte fluffig rätt ord för att beskriva bakverket då brödet är väldigt mörkt och kompakt. Trots det lyfts betyget av att det är rikligt med god och krämig mandelmassa med stora mandelbitar och en välbalanserad bittermandel.
Denna semla har otroligt luftig grädde, den är god och har väldigt mumsig mandelmassa med en hint av bittermandel. Färskt bröd 364 dagar om året, Dahls med sina generösa öppettider kan erbjuda en semla nästan när som helst. Och det är väl kanske det som bageriet vinner på. Intrycket av semlan är att de har snålat på det mesta. För mycket bröd och för lite grädde, mandelmassa och florsocker gör att semlan upplevs som långt ifrån välbalanserad. Dock märks det att brödet är nybakat, riktigt färskt och saftigt som ändå höjer helhetsintrycket.
Kafé Zenit är ett rustikt café som utlovar hemkänsla och det lyckas de verkligen med! Denna semla ser helt klart hemmagjord ut och är mycket inbjudande. Välspritsad grädde pryds av ett runt lock med mycket florsocker. Det är alldeles lagom mycket kardemumma i brödet som också är saftigt. Dock faller skapelsen på sin mandelmassa. Detta är den fyllning i testet med mest smak av bittermandel och det är dessvärre inte till dess fördel. Även grädden faller platt då den känns tung och skulle kunna haft bättre smak. Dock är det bra mängd av både grädde och mandelmassa vilket ökar betyget något.
I hjärtat av Haga i Göteborg ligger det lilla caféet med de enorma kanelbullarna. Tyvärr märks det att stället är bättre på bullar än semlor och de når inte någon topplacering i vårt test. Den här semlan är något för den som verkligen är hungrig då den har både kompakt bröd och smörig grädde. Dock får den plus för sin mandelmassa som både är väldigt god och också har hela mandelflarn i vilket ger en känsla av kreativitet. Brödet är väldigt saftigt och har mycket smak av kardemumma. Ytterligare något som lyfter kreationen är dess vackra utseende med det klassiskt trekantiga locket och ett tunt lager florsocker.
Så gjorde vi testet
Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar
Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Smak står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den och hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.
Fler tester av semlor
Tester för den som vill äta fler bakverk