Bästa kräftorna: Test av frysta och färska kräftor
Vilka kräftor är bäst 2024? Vi har testat ett urval av populära kräftor som finns att köpa i butik från bland annat Ullmo, Smålandskräftan och AG. Bergfalk. För att kräftorna ska utses till bäst i test, måste kräftorna (förutom att vara goda) ha ett fint tuggmotstånd, en god och välbalanserad lag samt se aptitliga ut.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Kräftor
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi har låtit en testpanel äta och utvärdera några av de mest populära kräftsorterna på marknaden. Både frysta och färska kräftor testades och flera länder var representerade, bland annat kräftor från Sverige, Spanien, Turkiet och Kina.
Varje testare har fått se, skala och äta kräftor av vardera sort både var för sig och tillsammans med traditionsenliga tillbehör, och sedan gett betyg på kräftorna via en app i sin telefon.
Testarna har även fått ange hur stor erfarenhet de har av kräftor och därefter kategoriserats som nybörjare, medel eller kräftentusiast. Här är de tre viktigaste faktorerna som testarna fått analysera:
Smak: Hur smakar kräftan? Är det en balanserad smakkombination? Saknar du någon smak? Finns det för mycket av någon smak?
Konsistens: Vad anser du om konsistensen? Är det lagom tuggmotstånd? Känns den fast och fin i köttet när du håller i den? Håller flera kräftor i påsen samma kvalitet?
Skal: Hur ser kräftorna ut? Vad tycker du om utseendet? Är de lätta att skala? Är skalet hårt? Är det lätt eller svårt att få ut köttet? Skiljer sig upplevelsen åt mellan olika kräftor?
Ihop med varje delbetyg har blindtestarna även fått lämna kommentarer. De som kvalat in som kräftentusiaster har generellt sett lämnat mer utförliga kommentarer på detaljnivå. Vi har gått igenom alla betyg och kommentarer, samt själva testat varje kräfta på redaktionen och sedan vägt ihop alla svar till en slutgiltig bedömning om prisvärdet på respektive kräftsort.
Fler tester till kräftskivan
Fler goda tester
1. AG. Bergfalk Svenska signalkräftor → BÄST I TEST KRÄFTOR
Utsökta kräftor som är vackrare än några andra i testet
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor har under alla de år de varit med i vårt test av kräftor stuckit ut. Detta beror främst på två saker: den ljuvliga smaken och det fantasiskt vackra utseendet. Hade det funnits en skönhetstävling för kräftor, hade AG. Bergfalks kräftor vunnit en överlägsen seger. Vi snackar om kräftor som ser ut som de skulle göra om de tecknades av Disney - perfekt röda, medelstora och lite knubbiga med rejäla nypor.
Bra storlek och fantastiska klor
Kräftorna från AG. Bergfalk är jämna i storleken och alla har stora och fina klor. Av kräftorna vi testade var det faktiskt bara två sorter som hade klor som var värda att skala: AG. Bergfalks var en av dem. Här kan man lirka ut en rejäl filé från klon som är så god att en av testdeltagarna stönar lite. Kräftstjärtarna har ett perfekt tuggmotstånd och har tagit fin smak av den goda lagen.
Lagen är väldigt aromatisk och har så pass ordentlig smak av dill att den nästan smakar lite anis. Sältan är perfekt balanserad och lagen sätter en riktigt god smak på kräftorna, något som inte är helt självklart.
Lättskalade och otroligt goda kräftor
AG. Bergfalk svenska signalkräftor är enkla att skala och den vackra klarröda färgen får alla i testpanelen att haja till – detta är verkligen kräftor som sticker ut både utseendemässigt och smakmässigt och testpanelen slåss nästan om den sista kräftan på fatet. AG. Bergfalk Svenska Signalkräftor är en tydlig vinnare i kräftracet 2024.
Bra pris hos:
2. Pandalus Färska Kräftor från Turkiet – Extra Stora
Extra stora kräftor med rejäla stjärtar och klor
Tycker du också att många kräftor är lite väl små? Då är Pandalus Färska Kräftor från Turkiet Extra Stora kräftan att köpa hem till årets kräftfest. Detta paket rymmer riktiga kräftbjässar med klor som är riktigt matiga i sin storlek.
Rejäla kräftor med stora klor
Pandalus Färska Kräftor gör verkligen skäl för sitt namn. Paketet som innehåller 1 kilo kräftor rymmer faktiskt bara 10-15 kräftor, men då får man å andra sidan rejäla praktpjäser på sitt fat. Lagen drar åt det lite saltare hållet utan att vara för salt. Tvärtom så är den fint balanserad och smakar väldigt gott.
Mycket kött och välbalanserad smak
De senaste åren har vi noterat att klorna varit väldigt små överlag på de olika sorter vi testat. Det behöver man inte oroa sig för om man köper dessa extra stora kräftor från Pandalus. Klorna är stora och innehåller mycket kött. I och med storleken bjuder även dessa kräftor på härligt köttiga kräftstjärtar som har ett mycket angenämt tuggmotstånd. Testpanelen inser att de varit lite svältfödda på kräftor av den större sorten och uppskattar verkligen att man får valuta för tiden det tar att skala dem.
Skalet på Pandalus Färska Kräftor från Turkiet Extra Stora är nämligen lite hårt och vasst. Ibland gör det ont att bryta sig genom skalet. Då är det tur att innehållet är möda värt. För det är det verkligen. Dessa stora och goda kräftor är snubblande nära guldmedaljen och kommer vara en riktig treat att duka upp på kräftskivan.
Bra pris hos:
Under alla de år vi testat kräftor på Bäst i Test har vi ofta undrat över storlekarna, och så även i år. Fiskeriet Medium Kräftor från Turkiet är så små att testpanelen fnissar lite. Dessutom varierar de mycket i storlek i en och samma förpackning och de minsta kräftorna i påsen är hälften så stora som de största, och då är de största rätt små redan till att börja med.
Rena och snygga kräftor i dillsmakande lag
Förra året hade Fiskeriet väldigt lortiga kräftor i påsen vi testade. I år är kräftorna vi köpt in betydligt renare och det är vi glada för. Kräftorna är goda. De är lite mjukare än de högst rankade kräftorna, något som testpanelen spekulerar i beror på att de är så små. Lagen är helt okej och har en tydlig smak av dill.
Klorna är tyvärr så små att de klor som finns inte är värda att ta sig an – ingen orkar lägga tid på att bryta sig in i en kräftklo när den knappt innehåller något kött. Inte bara är klorna små, flera av kräftorna saknar både en och två klor. Detta gör testpanelen besvikna, för kräftklorna är en del av att käka kräftor, en upplevelse som helt uteblir med Fiskeriets Medium-kräftor.
Väldigt små kräftor som lever upp till smakförväntningarna
Fiskerets kräftor är lätta att skala. Färgen på skalen varierar från snyggt orangeröda till lite halvgråa. Smakmässigt är de helt klart godkända och den påse kräftor som vi hade med i vårt test lämnade ingen besviken rent smakmässigt - men även i år får Fiskeriet bakläxa på klorna.
Bra pris hos:
4. Ullmo Färska Turkiska Bergsjökräftor Kokta med öl
Ölkokta kräftor som är små men naggande goda
Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl är små och nätta kräftor. Gillar man rejäla skaldjur med ordentliga klor kommer man bli lite besviken. Men vad de saknar i storlek, kompenserar de för smakmässigt.
Aromatisk lag med med toner av humle och malt
Lagen är välsaltad med en tydlig ölsmak, något som ger kräftstjärtarna en djupare smak. Ölkokning är en vanlig metod för kräftor, och dessa små kräftor visar varför: humle, malt och korn ger en aromatisk smak som ändå inte avviker allt för mycket från den klassiska kräftsmaken.
Sorgligt små klor men välsmakande stjärtar
Panelen uppskattar initiativet att ta vara på mindre kräftor, men storleken påverkar betyget negativt. Hade kräftorna varit större och klorna mer värda att skala, hade betyget blivit högre. Så här små klor är knappast värda att skala och vi saknar faktiskt att pilla ut köttet ur klorna - det är trots allt en del av kräftskiveupplevelsen. Men även om de är små, är Ullmos ölkokta kräftor fortfarande naggande goda.
Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl är fiskade och producerade i Turkiet och tillhör arten Pontastacus leptodactylus.
Bra pris hos:
5. Ullmo Färska Turkiska Bergsjökräftor Kokta – Mellanstora
Kräftor med godkänd smak men underkända klor
Hur viktigt är det med klor på en kräfta? Det är en fråga testpanelen får ställa sig gång på gång under årets jakt på den bästa kräftan. Vi kommer fram till att klorna gör mycket, både för upplevelsen och utseendet – plus att köttet från klor är gott. Så synd då, när kräftorna inte har några klor att tala om, vilket är fallet med Ullmo färska turkiska bergsjökräftor i mellanstor storlek.
Otroligt små kräftor med icke-existerande klor
Att kalla dessa kräftor för mellanstora är dessutom en grov överdrift. En deltagare i testpanelen undrar om vi har köpt in minikräftor i år. Det är faktiskt en valid fråga. Ullmos mellanstora kräftor är nämligen jättesmå. Jätteräkorna på den lokala thairestaurangen är större än flera av de “mellanstora” kräftorna i Ullmos 500-gramspåse.
Klorna är en historia i sig. Tycker man att kräftan i sig är liten, är klorna nära nog icke-existerande. I de fall kräftorna har en full klo, är den så liten att det inte är mödan värt att skala den. Men i de allra flesta fall har dessa kräftor inga klor alls eller klor av storleken som kan passera genom ett faktiskt nålsöga.
Ganska söt lag som saknar dillsmak
Smaken på Ullmos mellanstora turkiska Bergsjökräftor är godkänd och de har ett trevligt tuggmotstånd. De är rena och fina, men lagen drar lite väl mycket åt det söta hållet och någon smak av dill går inte att förnimma. Detta drar ned betyget ytterligare. Med kräftor så små att de ser ut att vara fiskade ur kräftornas barnkammare, vissa knappt större än en tändsticksask med nära nog obefintliga klor i en lag som inte är helt välbalanserad, är testpanelen rätt nöjda med att påsen bara innehåller 500 gram.
Bra pris hos:
6. Smålandskräftan färska kokta svenska signalkräftor
Med nöd och näppe godkända kräftor som dras med märklig eftersmak
I år blev det svårt för Smålandskräftans svenska signalkräftor att kräla sig upp mot toppen. Redan då kräftorna köptes in, noterade testredaktören att många såg väldigt skitiga ut genom platsen. Paketet valdes därför med omsorg för att undvika de mest dyiga kräftorna. I blindtestet delades dock inte den informationen med deltagarna. Trots det påtalades att vissa av kräftorna är lortiga och har en något dyig smak, som särskilt märks i eftersmaken.
Relativt små kräftor men med godkända klor
Smålandskräftan har visserligen kräftor som storleksmässigt drar åt det mindre hållet, men här finns ändå klor som är värda att skala. Det ska de ha plus i kanten för i dessa tider av tydligt kloutmanade kräftor i testet. Tyvärr räcker inte klorna helt för att få upp betyget över godkänd.
Obalaserad lag som inte uppskattas
Förutom att några av kräftorna har en mild smak av sump, sticker lagen ut – och inte på ett bra sätt. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte klaffar med lagen, men samtliga deltagare reagerar på att den inte smakar riktigt så som man förväntar sig att en kräftlag ska smaka. Kanske är det den tydliga sötman som gör att lagen helt enkelt blir obalanserad? Särskilt god är den dock inte och är, utöver smaken av dy, det som drar ned betyget mest.
Med tanke på att Smålandskräftans svenska signalkräftor har det högsta jämförspriset per kilo (även om man köper 1 kilos-hinken är dessa kräftor dyrare än övriga kräftor i årets test), förväntar man sig mer än en obalanserad lag med en bismak av dy.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi har låtit en testpanel äta och utvärdera några av de mest populära kräftsorterna på marknaden. Både frysta och färska kräftor testades och flera länder var representerade, bland annat kräftor från Sverige, Spanien, Turkiet och Kina.
Varje testare har fått se, skala och äta kräftor av vardera sort både var för sig och tillsammans med traditionsenliga tillbehör, och sedan gett betyg på kräftorna via en app i sin telefon.
Testarna har även fått ange hur stor erfarenhet de har av kräftor och därefter kategoriserats som nybörjare, medel eller kräftentusiast. Här är de tre viktigaste faktorerna som testarna fått analysera:
Smak: Hur smakar kräftan? Är det en balanserad smakkombination? Saknar du någon smak? Finns det för mycket av någon smak?
Konsistens: Vad anser du om konsistensen? Är det lagom tuggmotstånd? Känns den fast och fin i köttet när du håller i den? Håller flera kräftor i påsen samma kvalitet?
Skal: Hur ser kräftorna ut? Vad tycker du om utseendet? Är de lätta att skala? Är skalet hårt? Är det lätt eller svårt att få ut köttet? Skiljer sig upplevelsen åt mellan olika kräftor?
Ihop med varje delbetyg har blindtestarna även fått lämna kommentarer. De som kvalat in som kräftentusiaster har generellt sett lämnat mer utförliga kommentarer på detaljnivå. Vi har gått igenom alla betyg och kommentarer, samt själva testat varje kräfta på redaktionen och sedan vägt ihop alla svar till en slutgiltig bedömning om prisvärdet på respektive kräftsort.
Fler tester till kräftskivan
Fler goda tester
Kräftor: en rätt med anor
För många är kräftskivan i augusti en av årets absoluta höjdpunkter. Det kan dock vara svårt att navigera bland alla sorter och många frågar sig vilka kräftor som är bäst i test. Traditionen att äta kräftor började hos överklassen men spred sig till medelklassen under 60-talet. Men man vet även från äldre skrifter att kräftor åts redan under medeltiden.
Kräftpremiären är traditionsenligt den första onsdagen i augusti och 2023 är det den 2 augusti. På en klassisk kräftskiva serveras det, förutom kräftor, även paj och bröd. Pajen är ofta en västerbottenpaj eftersom smaken av västerbottenost går så väl ihop med kräftsmaken. I över 100 år har många också menat att snaps är ett måste till kräftskivan. Många har säkert sett Albert Engströms klassiska propagandaposter från folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922, den lyder ”kräftor kräva dessa drycker”. Andra menar att snapsen försör smakupplevelsen genom att avtrubba smakkörtlarna. Nubbe är dock absolut inget måste för en trevlig kräftskiva.
Kräftans smak
Kräftor som du köper i butik kan översiktligt gruppers in i två kategorier: havskräftor och sötvattenskräftor. De senare är de vi fokuserar på i testet, både frysta och färska.
Sötvattenskräftor kokas vanligen levande tillsammans med dill. Dillen är tänkt att ge kräftan en fräsch framtoning.
Eftersom producenterna har olika recept kommer kräftor av skiftande märken också att smaka olika. Vissa har en bra balans mellan sötma, sälta, kräftsmak och dill. Andra är mer obalanserade. Vissa föredrar dock kräftor med mer sälta, andra kräftor med mer dillsmak. När du väljer en kräftsort är det därför viktigt att läsa på för att ta reda på hur kräftan smakar, så att den rimmar väl med dina smakpreferenser.
Information om kräftor
Kräftor är ett asätande leddjur som lever på botten i hav och sjöar - ibland även i floder. Deras anatomi består av ett hårt yttre skelett samt en inre segmenterad kropp. Man äter vanligen stjärten och köttet i klorna. Vissa äter dock även hjärnan.
Kräftorna är i levande form svarta eller bruna. När de sedan kokas antar de en röd färg. Olika sorter har olika röd nyans efter kokning. De har också varierande mönster, storlek och yta. Vissa är exempelvis djupröda med liten kropp, stora klor och räfflig yta, medan andra är ljusröda, spräckliga, med små klor och helt slät yta.
Totalt finns det 618 arter i de tre stora kräftfamiljerna Astacidae, Cambaridae och Parastacidae. De lever spridda över hela jordklotet, vissa kräftor odlas, andra fångas vilt.
Svenska kräftor är generellt de dyraste. Spanska och turkiska kräftor har ofta ett pris i mellanklassen. Länge var kinesiska kräftor de billigaste, men numera är egyptiska kräftor vanligtvis de med lägst pris. Prisbilden kan dock variera en hel del, beroende på vilka erbjudanden butikerna har för stunden. Även storleken på förpackningarna varierar, och kräftor säljs oftast i förpackningar om 500, 700 och 1000 gram. Kika därför på jämförspriset i mataffären, för att få en rättvis bild av kilopriset.
Utgångna produkter
Kräftkungen Svenska Signalkräftor
Svenska kräftor som är så goda att man glömmer bort tillbehören
2023 är ett ovanligt år - det är nämligen året då det blir ett riktigt tufft slag om topplaceringen i det stora testet av färska kräftor. Normalt sett brukar det vara ett enda märke som sticker ut, men i år har vi hittat två riktigt starka topplaceringar. Kräftkungen Svenska Signalkräftor vinner till slut på detaljer.
Vackra kräftor med makalösa klor
I en återförslutningsbar påse väntar otroligt vackra kräftor på att förgylla kräftskivan. Alla kräftor är väldigt jämna i storlek och de har en vacker orangeröd färg. Något som verkligen sticker ut är de magnifika klorna: samtliga kräftor i förpackningen har stora och härliga klor och inte en enda kräfta är halt.
Kräftans skal är precis lagom hårt för att fortfarande vara enkel att skala. I de maffiga klorna gömmer det sig så mycket kött att det nästan ser ut som en liten filé. Men hur smakar de då? Kräftkungens Svenska Signalkräftor smakar alldeles underbart. Lagen är salt men välbalanserad och har en väl avvägd smak och doft av dill. Dillen är tydlig, men tar inte över - vilket i slutändan blir en av de avgörande punkterna som gör att Kräftkungen kniper förstaplatsen.
Perfekt tuggmotstånd och ljuvlig smak
Köttet har precis lagom tuggmotstånd och klorna är så rejäla att de är värda att skala och äta. Kräftsmöret är ljuvligt och lent. Faktum är att dessa kräftor är så goda, att det inte finns något behov att lägga dem på en macka eller doppa dem i majonnäs eller aioli. Istället äts de upp andaktsfullt och inte en enda kräfta lämnas kvar. Kräftkungens gör sannerligen skäl för sitt namn och förtjänar verkligen sin plats på årets tron.
Bra pris hos:
I år var det en hård fight om förstaplatsen i kräfttestet. AG. Bergfalk Svenska signalkräftor har tidigare vunnit vårt test och de visar sin kräftkokarexpertis även i år. AG. Bergfalks kräftor är nämligen minst lika goda i år som de var sist.
Ett kilo kräftor med stora klor
Precis som tidigare kommer de färska svenska kräftorna från AG. Bergfalk i en rejäl plasthink där locket kan sättas på igen. Kräftorna är hyfsat jämna storleksmässigt och alla kräftorna är ordentligt stora. Här behöver man inte heller vara rädd för att få små klor - AG. Bergfalks kräftor har rejäla nypor.
Lagen är väldigt god och har en smak av dill som inte alls är så blygsam som den är hos många andra producenter. Faktum är att en av testarna nästan tycker att smaken av dill är lite för påtaglig. Den riskerar nästan att ta över smakbilden, men bara nästan. Det här handlar helt om smakpreferenser och är man av skolan att dillen ska vara riktigt tydlig och oblyg, då kommer AG. Bergfalks kräftor vara en slamdunk.
Kräftor med god stuns och aromatiskt spad
Köttet i kräftorna är otroligt gott och i klorna finns det fina munsbitar att hungrigt lirka ut. Några av kräftorna från Bergfalk saknar en klo, men det är verkligen inte många - bara ett par eller tre stycken i hela hinken som rymmer ett kilo. Kräftstjärtarna har fin stuns och perfekt tuggmotstånd - inte en enda kräfta känns mosig eller sumpig. Underredet av kräftorna från Bergfalk är mycket mörkare än övriga kräftor i testet, vilket får dem att se lite mindre aptitliga ut än de från huvudkonkurrenten. Spadet är också påtagligt mörkare, vilket för att det är svårt att se hur många kräftor som är kvar i burken om man väljer att äta dem utan att lägga upp dem på serveringsfat. Men detta är hårklyverier, kräftorna från AG. Bergfalk är nämligen utsökta.
Bra pris hos:
Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl
Väldigt små turkiska kräftor med god smak från ölkokningen
Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl är faktiskt bland de minsta kräftor vi sett på länge. När de testas jämte bland annat XL-varianten från samma märke är det svårt att inte fnissa lite över storleksskillnaden.
Klor så små att de knappt är värda att skala
Eftersom dessa ölkokta kräftor från Ullmo (som i vissa fall saluförs online under namnet Ullmo Turkiska Kräftor Kokta med öl) är små, finns det heller inte några stora klor att tala om. Alla kräftor har små vackra klor som står i fin proportion till kräftans storlek. De innehåller dock så lite kött att det känns onödigt att lägga tid på att skala dem - vilket leder till en känsla av att man slänger bort lite väl mycket av kräftan.
Ölkokningen ger en fyllig och mycket god smak
Lagen har en god sälta och en tydlig förnimmelse av ölen som kräftorna har kokats i. Även kräftstjärtarna har en riktigt god smak av öl - en brödighet som passar kräftan väldigt bra. Att koka kräftor i öl är vanligt, och när man jämför med andra kräftor i testet förstår man varför. Humle, malt och korn ger kräftan en djupare smakbild, utan att på något sätt utmana hur en klassisk kräfta förväntas smaka.
Samtidigt som panelen uppskattar att man tagit tillvara på de mindre kräftorna på det här sättet, är det också storleken som drar ned betyget lite. Hade kräftorna bara varit lite större och haft klor som var värda att skala, hade betyget mest sannolikt blivit snäppet högre.
Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl är fiskade och producerade i Turkiet och av arten Pontastacus leptodactylus.
Bra pris hos:
Smålandskräftan Färska Svenska Signalkräftor
Färska kräftor som är godkända, men saknar wow-känslan
Smålandskräftan Färska Svenska Signalkräftor må kännas billiga när man ser prislappen, men eftersom förpackningen bara innehåller 500 gram kräftor är jämförelsepriset rejält mycket högre än kräftorna som placerar sig i toppen av årets kräfttest. Är Smålandskräftan värda detta högre pris? Verkligen inte.
Kräftor i god lag med hint av dill
Smålandskräftans färska kräftor kommer i en god och smakrik lag som drar lite åt det söta hållet. Lagen har en mild smak av dill. Kräftorna är relativt små i storleken, men sett till storleken i förpackningen så är de jämnstora. De är rena och fina undertill och är trevliga att sörpla på.
Köttet och klorna - en besvikelse
Tyvärr är gömmer det sig lite halvmosigt kött i Smålandskräftans kräftor i år. Det är inget fel på smaken, men texturen drar ned betyget rejält. En annan sak som lämnar en hel del att önska är klorna. Det är nämligen inte många kräftor i 500 grams-förpackningen som har två ordentliga klor. Många av dem saknar en klo eller har en klo som är väldigt, väldigt liten. Det är knappt ens värt att skala klorna, eftersom inte ens de lite större ruvar på särskilt mycket kött.
Sett till priset är Smålandskräftan Färska Svenska Signalkräftor en besvikelse i år: till ett så pass saftigt kilopris förväntar man sig mer. Mycket mer.
Bra pris hos:
Att köpa kräftor i storleken XL kan ha sina fördelar och nackdelar och Ullmo Färska Bergjö Kräftor XL uppvisar båda delarna. Dessa stora kräftor, som också saluförs online som Ullmo Turkiska Kräftor Extra Stora XL, varierar något i storlek. Alla är stora men ett par av kräftorna är så stora att den får en av testarna att utropa “är det en minihummer du har på din tallrik”?
Samtliga kräftor har rejäla klor. Som ofta är fallet med stora klor är skalet riktigt hårt och här får man vara försiktig för det är lätt att sticka sig själv. Vi rekommenderar en skaldjurstång som hjälp och det är värt den extra mödan. I klon gömmer det sig en rejäl bit kött, vilket är den bästa belöningen när man tagit sig tiden med en klo.
Lag med dill och rejäl sälta
Lagen är riktigt salt men lyckas samtidigt vara en smula vattning. I förpackningen gömmer sig även en rejäl dillkrona vilket är fint ur ett rent dekorativt syfte. Dock verkar det som om dillen man kokat kräftorna med kokat sönder en hel del, många av kräftorna ser nämligen lite skitiga ut undertill. Vid närmare inspektion visar det sig dock vara bitar av dill som letat sig in kring kräftornas ben längs med stjärten.
Kött med fint tuggmotstånd
Ullmo Färska Bergjö Kräftor XL är fiskade och producerade i Turkiet och är därmed av arten Pontastacus leptodactylus. Det innebär att dessa kräftor är lite ljusare i färgen och att skalet är lite mjukare än de svenska signalkräftorna. Klorna är också mer långsmala än signalkräftans breda och kraftiga klor. Ullmos kräftor får godkänt. Konsistensen är tilltalande och köttet har fint tuggmotstånd, även om smaken upplevs lite tunn. Kanske är kräftor i storlek XL helt enkelt lite väl stort ibland?
Bra pris hos:
Får vi lov att sukta med en snigel till dina kräftor? Nej, vi tänkte väl det. Men detta är faktiskt exakt vad vi hittar på inte en utan två av kräftorna i påsen med Fiskeriets Stora Kräftor från Turkiet. Efter detta högst oönskade fynd, är det svårt att locka igång suget igen.
Stora klor trots relativt små kräftor
Låt oss återkomma till snigelfadäsen senare och först fokusera på smaken. De färska kokta Turkiska kräftorna från Fiskeriet är nämligen inte alls tokiga rent smakmässigt. Köttet har ett bra tuggmotstånd. Klorna är dessutom stora nog att innehålla en fin munsbit kött, trots att kräftorna i övrigt är relativt små till sin storlek. Lagen är god och salt med en tydligt kräftig smak.
Storleken på Fiskeriets kräftor förvånar faktiskt lite. På påsen står det att förpackningen ska innehålla stora kräftor, men de kan på sin höjd räknas som rätt medelmåttiga i sin storlek. Klorna är dock som sagt rätt stora, särskilt i förhållande till kräftans storlek i övrigt.
Dyiga kräftor med snigel som sällskap
Det är först när man vänder på kräftorna som man inser hur skitiga de faktiskt är. Nog för att kräftan är ett djur som krälar på botten, men andra producenter vet att säkerställa att dessa krälande skaldjur rengörs. Detta verkar ha gått Fiskeriet förbi i år. Underredet bär på en hel del dyig smuts och på en av kräftorna sitter det en hel snäcksnigel. På en annan finns tydliga rester av snäckans skal. Aptiten på kräftor försvinner på en gång och de kräftor från Fiskeriet som inte redan har ätits upp, ligger kvar på fatet när de andra kräftorna har ätits upp.
Bra pris hos:
Smålandskräftan Frysta Signalkräftor sticker ut med relativt bra genomsnittligt betyg både avseende smak och konsistens, två av de viktigaste faktorerna för den som äter kräftor. De har något bättre snittbetyg avseende smak än konsistens, så pass bra betyg att de hamnar i den absoluta smaktoppen.
Ovanligt välbalanserade kräftor
Kräftentusiasterna tycker att dessa kräftor har en ovanligt bra balans mellan sälta och kräftsmak. De mer genomsnittliga testarna nöjer sig med att konstatera att kräftorna helt enkelt har en god smak. Konsistensen anses av de flesta vara okej, men tyvärr är kräftorna i påsen av något ojämn kvalitet och ett antal av dem drar åt det allt för mjuka hållet. Någon upplevdes till och med som sumpig.
Små men med mycket kött
Smålandskräftan Frysta Signalkräftor är ganska små sett till storleken, men innehåller samtidigt mycket kött. Klorna är dock ganska bitiga storleksmässigt. Kräftornas fina ljusröda färg ser inbjudande ut på bordet. De anses av majoriteten vara mycket enkla att skala. Smålandskräftan Frysta Signalkräftor uppskattas av en bred målgrupp för sin kombination av god smak, sin överlag okej konsistens och dess lätthanterliga storlek. Det är en bra kräfta att köpa för den som är ute efter ett fryst alternativ som håller hög kvalitet.
Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) tillhör den absolut toppen på kräftbordet tack vare en jämn och fin kvalitet med riktigt bra konsistens. Köttet är fast och har ett lagom tuggmotstånd.
För blygsam dillsmak
Smaken är okej, men inslaget av dill är alldeles för sparsamt. Det är en ganska söt kräfta med en god kräftsmak. Men med marginellt mer sälta, och en hel del mer dillsmak hade smakkombinationen upplevs fräschare och mer balanserad.
Hårda men lättskalade
Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) har ett ganska hårt men ändå krispigt skal. Det gör att de går ganska snabbt att skala. Det är också lätt att få ut köttet. Utseendemässigt gör de ett bra intryck. De stora klorna lockar till förtäring. Med sin något försiktiga smak passar Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) dig som inte är så förtjust i dill och vill ha mer smörig kräftsmak. Det är en god och lagom fast kräfta som många uppskattar.
Ullmo Louisianaflodkräftor från Egypten är djupt röda och prydligt storlekssorterade kräftor. Att man valt att kalla dem Lousianakräftor framför det andra svenska namnet, röd sumpkräfta, är naturligtvis föga förvånande. Men oroas icke, dessa kräftor smakar allt annat än sump.
Storleken betydligt överdriven
Förpackningen innehåller prick 15 kräftor, precis som utlovat på kartongen. De ligger prydligt på rad och är väldigt lika i storlek, men att ge dem benämningen ”large” är faktiskt att ta i. De är ganska nätta, om än med rakt igenom rejäla klor.
Blygsam smak på lagen
Lagen har en något blygsam smak, vilket vi noterar hos många kräftor i årets test. Testpanelen saknar lite mer tryck och en tydligare smak av den klassiska krondillen som man så intimt förknippar med kräftor. Själva kräftorna är det dock inget fel på smakmässigt, de är faktiskt en av favoriterna hos panelen.
Men, för det finns alltid ett ”men”: skalet är förtvivlat hårt. Här får testpanelen verkligen kämpa för att komma åt köttet. Stjärten går att skala med hårda nypor. Klorna är dock ännu mer svårskalade – vilket är synd för de är stora och ser mycket inbjudande ut. Men trots att köttet i klorna är smarrigt, är det lätt att ge upp i sin jakt på klofilén – de är helt enkelt för svåra att skala.
Ullmo Louisianaflodkräftor har en väldigt klassisk smak. De bjuder inte på några överraskningar, samtidigt som man heller inte blir besviken. Testpanelen ger tumme upp, med en reservation för det otroligt hårda skalet.
Fiskeriet medium kräftor (ursprungsland Turkiet) kommer i en påse och är en av få som faktiskt har en dillvippa i lagen. Dillvippan kanske inte gör så väldigt mycket för smaken, men det är onekligen en trevlig detalj som enkelt livar upp dukningen.
Väldigt små kräftor
Mediumkräftorna från Fiskeriet är, vad vi som inte jobbar med att namnge produkter på ett säljande sätt, skulle kalla för små kräftor. En person i testpanelen frågar skämtsamt varför vi ställt fram en skål med räkor på bordet. Riktigt så små är de inte, men detta är de i särklass minsta kräftorna i testet. Att kräftan i sig är liten, innebär att även klorna genomgående är små i storleken. Klorna är så pass nätta att de faktiskt känns onödiga att ens bemöda sig med.
Smakmässigt har Fiskeriets medium kräftor en lag som sticker ut. Här upptäcker testpanelen ett spad som faktiskt smakar mer än bara lite salt. Trevligt och uppfriskande och något vi gärna hade sett hos fler kräftor i testet.
Goda kräftor med trevligt tuggmotstånd
Köttet är gott och har trevligt tuggmotstånd, även om en testare tyckte att det drog lite åt det väl mjuka hållet. Skalet har en lagom hårdhet och upplevs vara lätta att skala.
Men det går inte att komma ifrån att dessa kräftor onekligen är i minsta laget. Att klorna blir kvar för att de känns för små att ens ägna tid åt, är trist. Men rent smakmässigt blir man absolut inte besviken.
Pandalus Färska Kräftor (turkiska) är vackra rödrosiga kräftor med inslag av mörkare toner som ser fina ut på bordet. I övrigt är de dock något av medelmåttor i kräftsammanhang.
Okej konsistens åt det mjukare hållet
Påsens innehåll håller en någorlunda jämn kvalitet, här finns varken några riktigt bra exemplar eller några riktigt dåliga. Konsistensen är okej på de flesta men drar åt det lite för mjuka hållet. Smaken är allt för salt. Saltet tar över dillsmaken och kräftköttets egna smaknyanser vilket gör att snittbetyget för smak hamnar lite under godkänt.
Godkänd storlek och lättskalade
Pandalus Färska Kräftor (turkiska) har en bra storlek och är enkla att skala. Klorna är dock relativt små och köttinnehållet i dessa sparsamt. Skalet är däremot ganska mjukt, men inte så pass att det blir segt när du ska knäcka det. För den som föredrar relativt salta kräftor, och som inte är så förtjust i dillsmak, kan Pandalus Färska Kräftor ändå vara ett alternativ att räkna med.
Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska)
Nätta lättskalade kräftor med fin konsistens men försiktig smak
Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska) står ut genom att de har en helt okej smak och en mycket bra konsistens på köttet. Smaken är som sagt god, men något försiktig i sin framtoning. Det hade inte gjort något om de fått lite mer dillsmak och sälta för att balansera upp det söta och kräftsmaken. Det utgör fortfarande en god smakkombination, men den försiktiga framtoningen gör att de tenderar försvinna helt smakmässigt när du äter dem ihop med lite starkare mat och dryck.
Nätta och lättskalade kräftor
Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska) är små och nätta kräftor som det är enkelt att skala och hantera. Vi får snabbt och smidigt ut köttet ur såväl stjärt som klor. De har en ganska ljus och jämt röd skalfärg som gör att de ser inbjudande ut. Den här kräftsorten passar dig som vill undvika dill och sälta och äta kräftor med en mer ren kräftsmak.
Icas frysta svenska signalkräftor är bland de dyrare i frysdisken. Ett paket på 500 gram kostar runt 200 kronor. Enligt paketet ska det innehålla 10-14 kräftor, men i vårt paket fanns blott 8 små röda godbitar. Det innebär att styckpriset blir ganska saftigt.
Går knappt att skala
Vad som däremot inte är särskilt saftigt är köttet. Kräftstjärtarna är så otroligt mjuka att det är någon av de åtta kräftorna som panelen lyckas få ut en hel stjärt ur skalet av. Alla andra stjärtar faller sönder i små delar vid skalningen. Det är lite trist att radda upp smulor av kräftstjärtar på sin macka (eller hur man nu fördrar att äta denna sommardelikatess). Det ska dock samtidigt sägas att det inte är något fel på smaken.
Smaken är faktiskt väldigt lik Smålandskräftans färska kräftor, även om spadet upplevs vara en aning mer blygsam. Här finns inte ett spår av dill i lagen, men om man anstränger sig kan man trots allt känna en diskret men fragrant smak av denna svenska favoritkrydda.
Rejält tilltagna storleksmässigt
Kräftorna är rätt rejäla i storleken, vilket också förklarar varför det är så få i förpackningen. Klorna är det en stor variation på – vissa av kräftorna har otroligt ståtliga klor, medan andra inte har några alls. Färgen är intensivt röd, vilket ihop med storleken gör att de är väldigt vackra.
Men trots de mjuka stjärtarna, får ändå Icas frysta signalkräftor godkänt. Smaken är god, de är snygga att se på, men det hade gärna fått vara fler kräftor i förpackningen. Åtta kräftor räcker knappt att mätta kräftsuget för en person.
De färska kräftorna från Ullmo (ursprungsland: Turkiet) upplevs som perfekta i form och storlek – de ser verkligen ut så som man föreställer sig att kräftor ska se ut. Att påsen dessutom innehåller en rejäl dillkrona, gör naturligtvis helhetsintrycket ännu lite bättre.
En smak man snabbt glömmer
Men även om detta är kräftor som rent utseendemässigt gör intryck, tycker testpanelen att smakupplevelsen är tämligen intryckslös. De är långt ifrån äckliga, men varken spadet eller kräftan i sig smakar särskilt mycket. Även om kräftorna äts upp, så är det helt enkelt inte några kräftor som ger ett bestående intryck över huvud taget.
Vackra men knappt godkänd smak
Ullmos färska kräftor (Turkiet) är lätta att skala och konsistensen på köttet är bra. Klorna är lite åt det sladdriga hållet, men håller genomgående bra storlek. Utseendet är som sagt riktigt vackert, men utsidan är sannerligen mest en parentes när det kommer till kräftor. När man äter kräftor löper man alltid en liten risk att tröttna på att skala innan man faktiskt är mätt, och med denna lättglömda smak händer just det. Betyget blir därefter: godkänt, men med nöd och näppe.
Fiskeriet Signalkräftor (svenska)
Svenska kräftor i rejäl hink för den som vill flexa plåboken
Det är svårt att inte bli sugen när man ser den rejäla hinken som bjuder på ett helt kilo svenska kräftor. Kräftorna guppar runt i rejält med spad, men bara ett mikroskopiskt fynd av dill görs. Vill man snofsa till serveringen, får man därför se till att köpa ett knippe krondill som garnityr.
Blygsam smak men rejäla klor
Storleken på dessa kräftor är rätt blygsam. Klorna är däremot riktigt ståtliga. Så pass rejäla att man ibland tror att de kanske rymmer mer kött än vad resten av kräftan gör. Färgen är röd med en dragning till orange. Det är gulliga kräftor, men knappast särskilt imponerande.
Ingen smak som imponerar
Storleken är ju dock inte allt, särskilt inte om smaken väger upp. Men tyvärr imponerar inte heller den. Smaken kan bäst beskrivas som något av en besvikelse. Det är inte så att kräftorna är äckliga, men de är tämligen smaklösa. De är lite för mjuka och saknar stunsen som man gärna vill ha i tuggmotstånd. Dessutom drar vissa av kräftorna mot en smått oangenäm smak av dy. Eftersom detta inte gäller alla kräftor i hinken, känns det till slut som om man deltar i en sumpig kräfttombola – man vet aldrig vilken kräfta man drar näst.
Med tanke på priset (459 kronor/kg), förväntar man sig mer från Fiskeriets svenska signalkräftor. Faktum är att de lika gärna kan ersättas med ett paket frysta budgetkräftor – det skulle nästan vara svårt att känna skillnad.
Ullmo Svenska signalkräftor (frysta)
Frysta svenska kräftor som inte faller panelen i smaken
Svenska kräftor lockar alltid extra då man står vid frys- eller kyldisken och ska göra sitt val. Men det ska sägas, att det absolut inte behöver innebära en fullträff att välja svenska kräftor. Ullmos frysta svenska signalkräftor är denna kräftsäsong en kartong vi helst hade varit utan.
Varierande storlek
Om vi tar de positiva delarna först: på paketet står det tydligt att det är en naturlig sortering på kräftorna. Detta innebär att storleken varierar, vilket inte gör något när man är beredd på det. Det är värre med paket som lovar stora kräftor och serverar små.
Ullmos svenska signalkräftor är snygga och kommer bli riktigt fina på instagrambilden som dokumenterar årets kräftskiva. Skalet är åt det mjukare hållet, men inte så mjukt att kräftan blir svårskalad – utan balanserar galant på linjen för vad som ändå får klassas som en lättskalad kräfta.
Smaklöst spad utan doft
Spadet är däremot rätt smaklöst, och luktar inte heller särskilt mycket. För liten sälta och för lite smak gör ingenting för smaken på kräftorna. Köttet är dessutom något för mjukt – nästan åt det lite svampiga hållet. Detta hade man kunnat se mellan fingrarna på, om smaken varit god. Men i bästa fall får man en kräfta som är okej – i värsta fall får man faktiskt slänga kräftan för att den helt enkelt är rätt äcklig. Detta händer vid flera tillfällen under testet. Att ett par av kräftorna dessutom har väldigt iögonfallande sädesledare, gör dem inte mer aptitliga. Sädesledare i kräftor är inget ovanligt, särskilt inte när de fiskats senare under säsongen. De är heller inte farliga att äta. Men det går inte att komma ifrån att de ser ut som maskar, vilket inte kittlar aptiten nämnvärt.
I år säger vi pass på de frysta svenska signalkräftorna från Ullmo. Det finns betydligt bättre alternativ att köpa med sig hem.
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor (färska)
Bästa kräftorna 2021 - för den som verkligen vill njuta av kräftsäsongen
Stoppa pressarna – här har vi årets bästa kräftor. Hinken med färska svenska signalkräftor från AG. Bergfalk får testpanelen att unisont utse dem till de godaste kräftorna de ätit – inte bara i år, utan någonsin.
Rejäl hink med snygga kräftor
Hinken som rymmer drygt ett kilo, innehåller 20 kräftor vid testtillfället. Kräftorna är vackra och relativt lika i storleken, även om klorna varierar mellan små och riktigt rejäla. Färgen är snyggt orange-röd och kräftorna är riktigt snygga då man dukar upp dem på bordet.
Lagen smakar mycket, men är, om man ska vara petig lite väl salt. Man kan ana dillen, men här kände panelen att dillen gärna hade fått vara något mer framträdande. Men det är också det enda som ger poängavdrag för denna vinnarkräfta.
Nära nog perfekta
AG. Bergfalks kräftor är kokade till perfektion – köttet är alldeles utomordentligt delikat. Det bjuder på precis rätt tuggmotstånd och inte en enda kräftstjärt faller sönder då kräftorna skalas. Klorna, som ofta är notoriskt svåra att skala och få ut hela, bjuder även dom på en fröjdefull munsbit. Flera av dom går att få ut i sin helhet och får testpanelen att sucka av välbehag då de äts.
Dessa kräftor är så smarriga att testpanelen känner att övriga tillbehör är helt överflödiga. Här behövs ingen majonnäs för att boosta (eller gömma) smaken, och att äta en kompletterande rostmacka glöms helt bort. De svenska färska signalkräftorna från AG. Bergfalk vill man njuta av, och sedan vill man köpa ytterligare en hink och njuta en gång till.
Smålandskräftan Färska Signalkräftor (svenska)
Godkända färska kräftor som fiskats ur våra svenska sjöar
De färska svenska signalkräftorna från Smålandskräftan brukar simma in som de starka vinnarna i vårt test av bästa kräftorna, men så inte i år. I år krälar de sig fram till ett mer modest, men fortfarande godkänt betyg.
Paketet om 500 gram rymmer tio jämnstora kräftor. Färgen är röd-orange och storleken är ganska normal, om än åt det mindre hållet. Klorna är jämna och snygga och bara en av kräftorna i paketet har en lite tråkigare och sumpig färg.
Skalet är lagom hårt och stjärten lossnar enkelt ur skalet då man skalar. Köttet är dock aningen för mjukt, och smaken är lite väl blygsam. Det är inte så att man skulle bli besviken om ett paket köpts hem för en kräftskiva, men när man jämför med hur bra dessa kräftor levererat tidigare åt är det inte utan att testpanelen blir förvånade. Detta kan naturligtvis ha med själva kräftorna att göra och inte tillagningen, men det låter vi gå osagt.
Lagen doftar gott av kräfta och man kan ana en arom av dill. Det finns små spår av dillbitar i lagen, men panelen saknar en tydligare smak av krondill som vi så intimt förknippar med denna sensommarmat och kräftskivan.
Smålandskräftans färska signalkräftor från svaga tummar upp från testpanelen, som inte kan låta bli att tänka på den nära perfektion som detta märke bjudit på tidigare år
Havskräftor Kokta MSC 400g Maresco är välsmakande havskräftor av en inbjudande storlek. De har ganska mycket sälta men den milda smaken av kräfta kommer ändå igenom tydligt.
Tyvärr är de mjöliga i konsistensen. Havskräfta är generellt lite mjukare än andra kräftor, men här trillar de sönder, köttet är helt enkelt för mjukt. Det rätta tuggmotståndet uteblir dessutom hos samtliga kräftor i förpackningen. Det är inte så att det förstör matupplevelsen, men det drar ner intrycket av en annars ganska välbyggd och dessutom lättskalad kräfta.
Detta blir ändå favoriten bland havskräftorna som testas på grund av just smaken.
Ullmo Kräftor Jumbo (spanska) har en vackert mörkröd färg och en diskret smak. Den generella smakupplevelsen är att de är något tvåliga i sin framtoning och att de saknar såväl dill som sälta. Smaken ligger kvar en stund i munnen efteråt. De upplevs också av några av testpersonerna som aningen torra, trots att de har en mjuk konsistens. Konsistensen är som sagt ganska mjuk, men inte så att det stör. Genomsnittligt betyg för konsistensen är godkänt.
Ullmo Kräftor Jumbo (spanska) upplevs svårskalade på grund av det hårda skalet. Men färgmässigt med sin djupröda nyans är de väldigt vackra att titta på. Samtliga deltagare i testet kommenterar utseendet i mycket positiva ordalag. Med lite ändringar i receptet för kokningen av dessa skulle de kunna göra succé på kräftbordet.
Havskräftor Kokta Storlek 20-30 MSC 700g Poseidon
För den som smyggillar insjökräftor på västkustfesten
Havskräftor Kokta Storlek 20-30 MSC 700g Poseidon är en havskräfta i lag vars smak snarare påminner om insjökräftor än den typiska havskräftsmaken. De är ganska försiktiga i sältan, och smakar en del dill. Dock är smaken samtidigt ganska försiktig och det blir ingen riktig smakexplosion åt något håll. Dessa kräftor uppskattas av de som föredrar insjökräftor, men alla i testpanelen håller med om att köper man havskräftor förväntar man sig en annan smakbild.
Köttet är fast och fint med lagom tuggmotstånd. Priset är attraktivt sett till mängden kräftor, men tyvärr saknar många kräftor klor och de är ganska små i storleken.
Skalet är relativt hårt men det är ändå enkelt att få fram stjärten. Klorna är däremot lite svårare om du inte har lämpliga kräftbestick. Men överlag är de ändå ganska enkla att skala.