Babyskydd: 11 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2024

Vill du att din bebis ska åka tryggt och bekvämt i bilen? Vi har användartestat ett brett urval av babyskydd, från märken som Britax, Maxi Cosi och Cybex. Vi testar endast babyskydd som redan är krocktestade och godkända för användning i Sverige. För att vi ska kunna utse ett babyskydd till bäst i test ska det vara enkelt att installera, ha god komfort för barnet och smidiga funktioner som underlättar när man åker bil med sin bebis.

Läs även våra tester av bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Babyskydd

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn:

Bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol

Fler tester av produkter för små barn, bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Barnkläder

Babyprodukter

0 5 5 1

1. Cybex Cloud T i-Size BÄST I TEST BABYSKYDD

Mycket imponerande babyskydd som både kan snurras och vinklas till liggläge

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 7,7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Trepunktssele

Cybex Cloud T i-Size är ett i alla avseenden modernt babyskydd, och en modell som tydligt bygger på Cybex mångåriga erfarenhet av att tillverka bilbarnstolar. Babyskyddet är mycket enkelt att använda, samt är utrustad med alla funktioner man kan tänka sig. Cloud T monteras i bilen antingen direkt i bilsätet med hjälp av bältet, eller med Cybex tillhörande isofixbas Cybex Base T. Oavsett vilken montering man väljer upplevs Cloud T enkel att installera korrekt.

Det finns flera fördelar med att använda Base T till Cloud T. När basen väl monterats, något som går snabbt tack vare tydliga ljus- och färgindikationer, så är det därefter mycket lätt att både sätta fast och lossa babyskyddet. Man behöver aldrig krångla med att få till en särskild vinkel på Cloud T, den klickar enkelt i basen. För att ta loss den igen drar man upp den stora, gråa knappen och lyfter babyskyddet i handtaget. Cloud T upplevs som åt det lättare hållet, med ett handtag som är bekvämt att hålla i.

Isofixbas som möjliggör att babyskyddet kan snurras

Med isofixbasen Cybex Base T har man dessutom möjligheten att rotera Cloud T mot bildörren, vilket underlättar när man ska spänna fast och lyfta upp bebisen. Att kunna rotera bilstolen är dock generellt mer hjälpsamt med nästa stol. Ofta lyfter man ändå in hela babyskyddet i hemmet. Men med Base T till babyskyddet finns ju även möjligheten att välja Cybex bakåtvänd bilstol kompatibel med samma bas, efter att babyskyddet är urvuxet.

Cybex Cloud T kommer med ett spädbarnsinlägg, som ska användas upp till att barnet är 60 cm långt. Inlägget bidrar till att fylla upp och skapa en mer ombonad sittyta för den nyfödda bebisen. Barnet upplevs sitta väldigt bra i Cloud T. Selen är enkel att justera och dra åt, hela selen ihop med nackstödet höjs och sänkas med hjälp av en liten spak på nackkuddens baksida. Selremmarna vrider sig inte, och selen kan – även om det är lite omständligt – hållas ur vägen när barnet ska sättas igenom att man stoppar in spännen i selkuddarna.

Cybex-Cloud-T-i-Size

Smidigt babyskydd med möjlighet att vinkla till liggläge

En uppskattad funktion hos Cloud T är att babyskyddet kan vinklas i tre olika lägen. Monterad i bilen, om man använder isofixbasen, får det mest upprätta sittläget samt ett viloläge användas. Monterad med bilbälte är endast sittläget godkänt. Men när man tar ut Cloud T från bilen, exempelvis för att fästa babyskyddet på barnvagnen, så kan man även vinkla det till ett tredje, i princip plant liggläge. Det, ihop med den riktigt långa suffletten, gör att Cloud T är lika smidig att använda i som utanför bilen.

Cloud T som imponerar även på den mest luttrade av småbarnsföräldrar. För föräldern som åker mycket bil är det smidigheten även i de minsta av detaljer som skapar ett totalt intryck av enkelhet. Inga funktioner krånglar. Inga knappar kärvar. Alla moment känns lätta och varje bilresa blir så enkel som den kan bli när man har en bebis med sig i fordonet. Priset man får betala känns som en fullt motiverad investering när Cybex Cloud T i-Size levererar till max på alla sätt och vis.

Enkel att montera med och utan bas, lätt att bära med sig, bebisen sitter bra, smidiga funktioner
Något högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. BeSafe Go Beyond BÄSTA PREMIUMVAL

Modernt och genomtänkt babyskydd som kan roteras och går att fälla till liggläge

Förankringsmetod: Isofixbas och bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 60 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Bältesupphängning: Ja, med magneter Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunktssele

BeSafe Beyond-konceptet omfattar en bas och två bilstolar –babyskyddet Go Beyond och en bakåtvända bilbarnstolen Beyond. Den tillhörande basen heter Beyond Bas, och installeras med isofix. Det går även att använda BeSafe Go Beyond utan bas, då monteras den direkt i sätet med hjälp av bilbältet. Vill man fästa Go Beyond på sin barnvagn, så är babyskyddet kompatibelt med de flesta Maxi Cosi-adaptrar.

Beyond Bas är lätt att montera, med tydliga färgindikationer som visar att isofixen klickat fast och att stödbenet är korrekt positionerat. Basen har även ett inbyggt vattenpass så att basen vinkel blir korrekt. Att sätta fast och ta loss babyskyddet ur basen är riktigt smidigt. Knappen för att lossa Go Beyond är lätt att hålla in och babyskyddet släpper alltid basen utan krångel. Att babyskyddets handtag så enkelt kan fällas upp och ned med en hand är ett stort plus.

Ovanligt genomtänkta funktioner som uppskattas högt

Go Beyond med bas upplevs som ovanligt nätt i omfång och tar upp mindre plats än förväntat i bilen. Lyfter man regelbundet ut babyskyddet ur bilen kan det kännas överflödigt att babyskyddet kan roteras på basen. Men om man planerar att lämna Go Beyond i bilen så är det betydligt enklare att sätta i och lyfta ur bebisen om babyskyddet först vänds mot bildörren.

Go Beyond imponerar med sina genomtänkta funktioner. Babyskyddets sufflett går att dra hela vägen ned, och kan dessutom justeras sidovis, så man kan skugga på ena sidan och se in från den andra. Ska man vara petig så hade det varit positivt om suffletten varit helt ljudlös när den justeras. Som det är nu låter den en aning när man ändrar läge. Andra smarta funktioner är hur lätt nackstödet kan justeras i höjd och att selen kan hängas undan med magneter. Att selremmarna väldigt lätt vrider sig är en av få saker man kan anmärka på hos Go Beyond.

Modernt babyskydd som kan användas riktigt länge

Go Beyond har ett ryggstöd som kan justeras till viloläge, vilket är godkänt att använda även under bilresan, när babyskyddet är monterat på basen. Att vinkla till liggläge är enkelt. När barnet börjar bli större, och tyngre, händer det dock att det glider tillbaka till sittläge under användning. Att liggläget finns ökar komforten i ett redan bekvämt ombonat babyskydd.

BeSafe Go Beyond

Tack vare ett bra babyinlägg känns Go Beyond lagom i storlek både när bebisen är nyfödd och nio månader senare. Men faktum är att Go Beyond funkar ända till 18 månader (max 13 kg och 87 cm) Den långa användningstiden ihop med alla funktioner gör att babyskyddet i många avseenden känns som en bakåtvänd bilbarnstol. Visst är priset väl tilltaget, men BeSafe har inte snålat på funktionerna - Go Beyond har i alla egenskaper man kan önska sig av ett modernt babyskydd.

Kan vinklas till liggläge, går att rotera, handtaget fälls med en hand, utmärkt sufflett
Selen vrider sig lätt, suffletten låter en aning när den justeras
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Britax Baby-Safe Core BÄSTA BILLIGA BABYSKYDD

Prisvärt babyskydd med en bra sufflett och sittyta som är både rymlig och ombonad

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 5,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 64 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 61 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunktssele

Britax Baby-Safe Core är ett lätt babyskydd, med en okomplicerad konstruktion som känns både trygg och säker i bilen. Baby-Safe Core kan installeras antingen med bilbältet, eller med tillhörande isofixbas kallad Baby-Safe Core Base. Babyskyddet kommer med en manual, men det finns även en QR-kod man kan skanna för att få mer information om hur både bas och bilstol ska installeras korrekt.

Isofixbasen visar med färgindikationer och tydliga klickljud när stödbenet har rätt position och att isofixen fästs ordentligt i bilen. Man hör även tydligt när babyskyddet har förankrats korrekt i basen. Att fästa Baby-Safe Core är riktigt smidigt, man behöver aldrig finjustera utan babyskyddet hamnar varje gång rätt i basen vid första försöket. För att lossa bilstolen drar man i en spärr på basen med ena handen och lyfter sen babyskyddet rakt upp med den andra.

Ombonad för nyfödd och rymlig för större barn

Baby-Safe Core känns väl anpassad både för den nyfödda bebisen och för det lite större barnet. Med babyskyddet kommer ett spädbarnsinlägg som hjälper till med att positionera bebisen i en bra sittposition. När barnet är runt 60 cm lång rekommenderar Britax att inlägget tas ur, och upplevelsen är också att ett barn i precis den längden sitter bättre utan dynan.

Trepunktsselen är enkel att para ihop och knäppa, och selremmarna kan smidigt både dras åt och ut. Selremmarna brukar dock ofta vrida sig, vilket försvårar när man ska sätta fast barnet. Det finns tyvärr inte heller något sätt att fästa upp dem så de är ur vägen när man lyfter i bebisen. Britax Baby-Safe Core kan enkelt växa med barnet i och med att nackstödet kan höjas upp med en spärr på dess baksida. Det är godkänt upp till 83 cm och 13 kg, och funkar således under hela barnets första år.

Okomplicerat och mycket prisvärt babyskydd

Baby-Safe Core känns bekväm att bära med suffletten utfälld, men om den är nedfälld blir det lite tight att få plats med armen under bärhandtaget. Suffletten i sig blir snabbt uppskattad, den kan justeras i flera steg och ger bra skugga och vindskydd, när babyskyddet används utanför. Baby-Safe Core har Maxi Cosi-fästen och är därmed kompatibel med de flesta barnvagnar som har en tillhörande Maxi Cosi-adapter.

Britax Baby-Safe Core

Att babyskydd och bas är så välkonstruerade att förankringen går på sekunder gör Baby-Safe Core till ett bra val för familjen som åker mycket bil, och som ofta vill kunna lyfta ut babyskyddet för att exempelvis fästa det på barnvagnen. Selen har utrymme för förbättring och Baby-Safe Core saknar en del egenskaper som mer påkostade babyskydd har, som möjlighet till liggläge eller att bilstolen kan roteras, så funkar alla basfunktioner utmärkt. Britax Baby-Safe Core till ett ytterst prisvärt babyskydd.

Mycket prisvärd, bra sufflett, ombonad för nyfödda, rymlig för större barn, låg vikt
Selremmarna som vrider sig lätt, tight utrymme under bärhandtaget
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Maxi-Cosi Pebble 360 Pro 2

Modernt babyskydd med liggläge, smart sele och bas som kan roteras och dras ut

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,7 kg Vikt bas: 8,6 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66-75 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja, automatisk Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts

Maxi-Cosi Pebble 360 Pro 2 är ett babyskydd vars funktioner kommer maximalt till sin rätt om det används ihop med isofixbasen Maxi-Cosi Familyfix 360 Pro. Men det kan även monteras direkt i bilen med säkerhetsbältet. Basen rekommenderas framför allt för familjen som kommer åka regelbundet i egen bil. Utöver att den gör att man snabbt får babyskyddet på plats i bilen - säkert och korrekt - så är isofixbasen även utrustad med flera praktiska funktioner. Basen kan även användas med vissa bakåtvända bilbarnstol från Maxi-Cosi.

Familyfix 360 Pro-basen är enkel att montera, med tydliga färgindikationer för att isofixarmar och stödben har installerats korrekt. Babyskyddet kan smidigt klickas i och ur basen, det är lätt att både hitta rätt läge och att lossa det igen. På basen kan Pebble 360 Pro 2 med ett enhandsgrepp roteras mot bildörren, vilket gör det betydligt enklare att komma åt när man ska spänna ihop selen. Men den funktion som sticker ut mest är det Maxi-Cosi kallar för SlideTech.

Utdragbart babyskydd som även kan fällas till liggläge

Tack vare SlideTech-tekniken, som innebär att basen förlängs åt sidan, kan Pebble 360 Pro 2 dras ut en bit genom bildörren. När babyskyddet dragits fram behöver man inte längre böja sig in i bilen, vilket känns betydligt mer skonsamt för ryggen. Det faktum att babyskyddet även kan sättas fast på basen i det utdragna läget innebär att detta är en funktion som underlättar för både de som brukar lämna babyskyddet i bilen och för familjen som brukar ta det med sig.

Men det är inte bara föräldrarnas ergonomi och komfort som vägts in i konstruktionen av Pebble 360 Pro 2. Även bebisens bekvämlighet har varit en prioritet. Babyskyddet är därför utrustat med tre positioner – sittläge, viloläge och liggläge. Lägen är godkända att använda både i bilen och på barnvagnen. Man ändrar position med en spärr på babyskyddets baksida. Att skifta läge är i grunden enkelt, men man behöver känna att babyskyddet låsts upp innan man börjar vinkla – annars tar det emot.

Gott om genomtänkta funktioner hos Pebble 360 Pro 2

Med så många innovativa funktioner är det lätt att missa att Pebble 360 Pro 2 även har andra egenskaper som verkligen underlättar för bilåkandet. Den riktigt välkonstruerade selen är ett utmärkt exempel. Axelremmarna fälls upp när selen öppnas upp, vilket gör att de alltid är ur vägen när barnet ska lyftas ur eller sättas i. Och suffletten kan justeras i flera olika steg, och ger utmärkt skugga för hela barnets överkropp.

Maxi-Cosi Pebble 360 Pro 2

Det enda som känns lite trögt är nackstödets konstruktion. Att höja upp det är lätt, men när man vill finjustera höjden och behöver sänka nackstödet något för att selen ska hamna rätt vid barnets axlar så känns det lite motsägelsefullt att stroppen ska dras uppåt samtidigt som stödet ska pressas ned. I praktiken krävs två händer för detta moment. I det stora hela är detta dock ett ytterst litet minus. Maxi-Cosi Pebble 360 Pro 2 är i alla övriga avseenden ett hyperfunktionellt och genomtänkt babyskydd som verkligen gör bilresorna med familjens nyaste tillskott smidigare.

Mycket smidig sele, har liggläge, lång sufflett, kan både roteras och dras ut på basen
Lite trögt att finjustera nackstödet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. BeSafe iZi Go Modular X2

Mycket genomtänkt babyskydd som smidigt växer med barnet och har smarta funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,2 kg Vikt bas: 6,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 59 cm Bältesupphängning: Ja, med magneter Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

BeSafe iZi Go Modular X2 är uppföljaren till ett flertal föregångare inom BeSafe linje av Modular-babyskydd. Precis som de tidigare versioner så är även iZi Go Modular X2 en del av BeSafes modulära bilstolssystem, där man först fäster detta babyskydd och därefter den bakåtvända bilbarnstolen iZi Modular på samma isofixbas. Babyskyddet kan monteras i bilen på två sätt. Direkt i bilsätet med bilbältet, eller med isofixbasen iZi Modular i-Size Base.

Det behövs ingen förkunskap för att lyckas med monteringen av basen. Med hjälp av färg- och ljudindikationer kan man steg för steg säkerställa att basens isofix och stödben installerats korrekt. Att klicka i iZi Go Modular X2 är lika smidigt varje gång. För att ta loss det från basen trycker man med en hand in en spärr, medan man med den andra lyfter i handtaget. Även spärren har en färgindikator, så man alltid är säker på att babyskyddet sitter fast.

Babyskydd med riktigt genomtänkt sele

BeSafe iZi Go Modular X2 är ungefär lika stort som andra babyskydd, och man kan bekvämt sitta i sätet bredvid tack vare avsaknaden av utstickande delar. Det tillhörande spädbarnsinlägget gör att det nyfödda barnet hamnar i en väldigt bra sittposition. Men även större bebisar sitter bekvämt. Nackstödet höjs enkelt mellan fyra olika lägen, varpå selen justeras i samma rörelse. Babyskyddet upplevs på ett mycket bra sätt växa med bebisen och hela tiden kunna ge sittstöd men också utrymme för komfort.

Selen tillhör den riktigt genomtänkta sorten. Vadderingarna på axelremmarna är dels formade så att barnet både sitter fast ordentligt, men samtidigt kan röra på armarna. Dels har de inbyggda magneter. Tack vare magnetfästen i sidorna av babyskyddet kan man på så sätt enkelt hänga selen ur vägen, vilket underlättar när barnet ska sättas i iZi Go Modular X2. Däremot kan selen ibland vara lite trög att dra ut, om remmen vid knappen råkat hamna lite snett.

Smidigt babyskydd som följsamt växer med bebisen

Det märks att BeSafe med iZi Go Modular X2 bygger vidare på redan välkonstruerade babyskydd. Suffletten ger en utmärkt skugga, och kan ställas i flera olika steg för lagom solskydd. Handtaget är bekvämt utformat, vilket underlättar när babyskyddet ska bäras runt. Att iZi Go Modular X2 är relativt lätt med sina 4,2 kg underlättar också.  Klädseln är bekväm men samtidigt luftig, delar av den utgörs av meshtyg som upplevs hjälpsamt för att barnet ska bli mindre svettig om ryggen.

BeSafe iZi Go Modular X2

Behöver man ta av hela klädseln för en tvätt så det enkelt gjort. Selremmarnas vaddering är ihopsydd med klädseln. Fördelen med det är att vadderingen aldrig kan glida ned och försvinna i väg, nackdelen är att man inte kan tvätta enbart axelvadderingarna ifall de skulle bli nedkräkta under bilfärden. Men allt man kan anmärka på hos detta babyskydd är petitesser på det stora hela. BeSafe är ledande inom säkra bilbarnstolar, och iZi Go Modular X2 befinner sig utan tvekan i toppskiktet bland babyskydd.

Smidig ihop med basen, lång sufflett, smarta magneter i selen, känns bekväm för bebisen
Ibland trögt att dra ut selen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

Bekvämt och ombonat babyskydd med trygg installation och smart sele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,4 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Babyskyddet Pebble Pro i-Size är kompatibelt med ett antal isofixbaser från Maxi Cosi, men kan också fästas direkt i bilen med bilbältet. Detta babyskydd har testats ihop med Maxi Cosis 3WayFix-bas, vilken ger utmärkt feedback vid montering. Risken att göra något fel känns försvinnande liten tack vare lamporna som med grönt och rött ljus, visar att monteringens tre steg har genomförts korrekt.

Bekväm sits och mysig klädsel

Utrymmesmässigt tar Pebble Pro med bas inte upp mycket mer plats i bilen än liknande lösningar från andra märken. Basen är bred men ändå bekväm att sitta bredvid. Att klicka i och ur babyskyddet har fungerat mycket väl. Det är lätt att hitta rätt läge så att skyddet fastnar i basen. För att lossa den igen finns spärrar på båda sidor av babyskyddet. Det räcker med att dra den ena framåt för att kunna lyfta upp Pebble Pro.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size får högsta betyg för barnets komfort. Det medföljande spädbarnsinlägget utgörs av två olika delar, vilket gör det ännu enklare att anpassa babyskyddet efter det växande barnet. Både inlägg och babyskyddets klädsel är mjuk och mysigt ombonad. Alla tygerna har bibehållits i fint skick även efter tvätt.

Smart sele förenklar användningen

Även selen får idel lovord. Precis som på tidigare versioner av Pebble, står axelremmarna uppåt när selen öppnas. Det gör det mycket enklare att sätta i barnet. Remmarnas vadderingar kan inte glida nedåt, så selen skär aldrig in i barnets hals. Det känns också tryggt att remmarna inte kan justeras i längd när selen är knäppt. På så sätt behöver man inte oroa sig för att de ska kunna glida ut och bli längre under färden. När man vill göra selen längre är det toppen att den förlängs lika mycket på båda sidorna, även om man bara drar ut ena axelremmen.

Suffletten till Pebble Pro i-Size ger ett tillfredsställande solskydd och utgörs av en skärm som utfälld fästs på handtaget. Handtaget i sig är bekvämt och babyskyddet känns normaltungt att bära och hantera. Totalintrycket är genomgående positivt, med inget bortglömt vare sig kring barnets komfort eller ett säkert bilåkande. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är helt enkelt ett riktigt kvalitetsbabyskydd, med alla funktioner som både bebis och förälder kan önska sig.

Bekväm och ombonad sittyta, trygg installation med 3WayFix-basen, välfungerande sele
Något bred bas, något kort sufflett
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Doona X

Unikt flexibelt babyskydd med viloläge, som enkelt görs om från bilstol till barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 8,3 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Bältesupphängning: Ja, med kardborre Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunktssele

Doona X är den uppdaterade versionen av det populära babyskyddet som i en handvändning görs om till en liten barnvagn. Till skillnad från tidigare varianter har Doona X försetts med ett uppdaterat chassi, och ett ryggstöd som kan vinklas i tre lägen – ända ned till ett viloläge med en lutning på hela 159°.

Precis som tidigare kan Doona X monteras i sätet med bilbältet. Men planerar man att åka mycket bil så är det väl värt att investera i den tillhörande Doona X Isofixbas. Basen är smidig att installera och därefter går det lika lätt att klicka fast och ta loss Doona X från den. De gröna färgmarkeringarna guidar tydligt, så man vet att både isofixbas och babyskydd har installerats korrekt.

Enkelt att omvandla Doona X från babyskydd till barnvagn

Doona X är godkänd att användas från nyfödd och upp till 85 cm, maxvikt är 13 kg. För den första tiden, upp till cirka 5 kg och 60 cm, medföljer ett spädbarnsinlägg som stöttar upp den nyfödda bebisen till en ergonomisk sittposition. Babyskyddet har en fempunktssele som smidigt kan hängas ur vägen när man ska sitta i barnet. När bebisen börja växa kan man höja nackstödet, så det och selen hela tiden är i rätt höjd för barnets huvud och axlar.

Det unika med Doona X är att man snabbt och lätt kan fälla ut handtag och hjul, så att bilstolen omvandlas till en barnvagn. Att fälla ihop Doona X till babyskydd igen är också enkelt, men det tar några gånger innan man fått till det rätta knycket. Som vagn rullar Doona X bäst i stan och på asfalt, men blir skakig på grus och är inte lämplig för långpromenader. Handtaget är tillräckligt högt för att funka även för långa föräldrar. Att på bara några sekunder göra om Doona X till en vagn är guld värt när bebisen somnat och man ska hämta på förskolan eller handla middag. Det är också då möjligheten att fälla ned ryggstödet till viloläge kommer väl till pass.

Precis den flexibilitet som bilburna familjer behöver

Det finns dock ett pris att betala för den fantastiska flexibiliteten. Doona X är väldigt tungt. När man rullar det som barnvagn är det inget man tänker på. Men när Doona X ska lyftas in och ut ur i bilen, eller om man behöver bära babyskyddet uppför en trappa, så märks babyskyddets vikt på 8,3 kg av desto mer. Doona X tar även upp en del plats på längden när den är monterad i bilen. Ett sätesskydd medföljer, men det placeras under babyskyddet. Hjulen tenderar dock att snabbt smutsa ned sätet framför.

Doona X

Doona X är skräddarsydd för den resande familjen. Inte bara är den en bekväm och trygg sittplats för bebisen under resor med bil, tåg eller buss. För särskilt den bilburna familjen sparar Doona X också plats i bagageutrymmet, när man slipper ha med sig en barnvagn att fästa babyskyddet på om bebisen somnar under bilfärden. Det finns tillbehör att komplettera med för en bättre barnvagnsupplevelse, man kan exempelvis köpa till en varukorg/väska för Doona X. Så länge man vet med sig att man inte kommer behöva bära babyskyddet särskilt ofta, så är Doona X lösningen på många problem för familjen som planerar att åka mycket bil under föräldraledigheten.

Kan göras om till barnvagn, bra komfort för bebisen, smidig liten barnvagn med liggläge
Tung att lyfta upp och bära, hjulen smutsar ned sätet framför
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Britax Baby-Safe 3 i-Size

Tryggt babyskydd med ergonomiskt spädbarnsinlägg och bas som möjliggör rotering

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 9,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Fempunktssele

Britax Baby-Safe 3 i-Size är ett tryggt och ombonat babyskydd, som bygger vidare på ett antal äldre babyskydd från Britax som också burit namnet Babe-Safe. Babyskyddet kan monteras i bilen på två olika sätt. Det första är att man placerar babyskyddet direkt i bilsätet, och installerar det med bilens bälte. Detta är smidigt om man ska åka taxi med bebisen, eller om man inte äger en egen bil utan främst får skjuts av andra.

Har man egen bil, och framför allt om man planerar att åka mycket bil med sitt barn, så kan man som ett andra alternativ välja att köpa till Britax isofixbas Flex Base 5Z . Basen är kompatibel både med Baby-Safe 3 och med andra babyskydd samt bakåtvända bilstolar från Britax. Att montera Flex Base 5Z upplevs relativt enkelt, färgindikatorer visar om installationen har genomförts korrekt.

Lite krångligt att docka babyskyddet i basen

Att använda Baby-Safe 3 ihop med basen har både sina för- och nackdelar. Den stora fördelen är förstås att det är enklare att klicka fast ett babyskydd i basen än det är att montera det med bilbältet, och risken att göra något fel vid installationen är betydligt mindre. En annan fördel är att man med Flex Base 5Z kan rotera babyskyddet på basen. Väljer man att alltid ha kvar Baby-Safe 3 i bilen så är det enklare att komma åt att sätta i bebisen, samt spänna ihop selen, om babyskyddet är vänt ut mot bildörren.

Nackdelen är att Baby-Safe 3 och Flex Base 5Z inte är så smidiga ihop som man skulle önska. Det upplevs ofta som lite svårt att hitta rätt läge för att babyskyddet ska klicka i basen och fastna rätt. Efter några försök lyckas man alltid, men det är något av ett irritationsmoment ändå. Att snurra babyskyddet på basen är dock mycket lätt, och att lossa samt lyfta upp Baby-Safe 3 fungerar också felfritt.

Britax-Baby-Safe-3-i-Size

Genomtänkt och ergonomiskt format spädbarnsinlägg

Baby-Safe 3 är ett babyskydd som fungerar mycket bra för bebisen, under hela användningstiden. Den nyfödda bebisen sitter helt perfekt tack vare det mycket genomtänkta spädbarnsinlägget, som på ett ergonomiskt sätt stöttar på precis rätt ställen. Men även när barnet har vuxit till sig lite så fungerar Baby-Safe 3 väl, med en bra vinkel och lagom med utrymme för både huvud, axlar och resten av kroppen. Selen fungerar utan krångel, och höjs ihop med nackstödet via en knapp på babyskyddets baksida.

Andra viktiga egenskaper finns också på plats. Britax Baby-Safe 3 har en välfungerande sufflett av enklare modell, som ger tillräckligt bra solskydd under bilfärden. Babyskyddet har ett bekvämt handtag och upplevs inte tyngre att bära än andra bilstolar. Att man känner sig trygg i trafiken med sin bebis i Baby-Safe 3 råder det inte heller några tvivel. Hade bara den dagliga upplevelsen av att fästa babyskyddet i basen varit lite mer smidig, så hade det inte funnits något kvar att anmärka på hos Britax Baby-Safe 3 i-Size.

Ergonomiskt format spädbarnsinlägg, gedigen känsla, babyskyddet kan roteras på basen
Lite krångligt att fästa babyskyddet i basen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Bugaboo Turtle Air by Nuna

Lättanvänt babyskydd, passar extra bra för den som vill matcha sin Bugaboo-vagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3 kg Vikt bas: Uppgift saknas Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 69 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 60 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Nuna har i ett samarbete med barnvagnsmärket Bugaboo tagit fram ett gemensamt babyskydd; Bugaboo Turtle Air By Nuna. Babyskyddet är mycket stilrent och matchar i design med Bugaboos barnvagnar men är även kompatibelt med andra vagnar. Oavsett vilken barnvagn babyskyddet ska fästas på, så måste man använda adapter. Turtle Air har samma fästen som Maxi Cosi och är därför kompatibelt med de flesta tillverkas Maxi Cosi-adaptrar.

Turtle Air kan monteras direkt i bilsätet med bilens säkerhetsbälte, eller med isofixbasen Bugaboo Basenhet Isofix Turtle Air By Nuna. Basen är lätt att installera i bilen, med tydliga gröna och röda markeringar som visar om isofixfästen och stödben är korrekt monterade. På basen finns en liknande markering som visa om babyskyddet klickat i basen ordentligt.

Måste vridas in i basen
En detalj som (bildligt och bokstavligt) sticker ut på isofixbasen, är de två vingarna som fungerar som extra sidokrocksskydd. De fälls ut automatiskt, men kan fällas in manuellt på endera sidan om man ska sitta bredvid basen. Vingarnas placering gör att man måste lyfta in babyskyddet med kortsidan först, och sedan rotera den med långsidan mot bildörren innan Turtle Air kan klickas i basen. Det är lite trixigt först men man vänjer sig.

Bugaboo Turtle Air By Nuna babyskydd

När man ska lyfta ur babyskyddet lossar man en spärr på basens framsida. Spärren sitter ganska långt ned, men är ändå lätt att komma åt. Överlag har Turtle Air funktioner som är smidiga att använda, och som känns genomtänkta. Ett exempel är den ovanligt utstuderade suffletten, som inte bara ger bra skugga men också är utrustad med extra solkeps, vädringslucka och solskyddsnät som med magnetfäste sätts fast i babyskyddets fotända.

Babyskydd som passar både för nyfödd och större
Turtle Air är ett babyskydd med bra sittkomfort för bebisen. En nyfödd sitter lika bra som en femmånaders. Medföljande spädbarnsinlägg utgörs av en tjock dyna som lätt lyfts i och ur. Trepunktsselen kan snabbt paras ihop och klickas fast, samt justeras i höjd när barnet växer . Är det någon detalj som inte riktigt lever upp till förväntningarna, så är det selens muddar. De är otympliga i formen och glider hela tiden runt (eller av), samt gör det svårt att se att selremmen inte snurrat sig.

Babyskyddet har en låg vikt och är bekvämt att bära, även om vi gärna hade sett att den del av handtaget som är vadderad och iklädd läderimitation hade varit något bredare än 13,5 cm. Klädseln är räfflad och glansig, vilket gör det lätt att torka av fläckar. Bugaboo Turtle Air By Nuna är så pass bra att det bara är på detaljnivå det finns något att störa sig på. Turtle Air passar för alla som vill ha en smidig och trygg bilresa med sin bebis, och extra mycket för den stilmedvetna som vill matcha sin Bugaboo-vagn.

Genomtänkta funktioner, utomordentligt bra sufflett, stilren design, bra sittkomfort
Selmuddar som glider, måste vridas in till basen, kräver adapter även för Bugaboos vagnar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

10. Axkid Modukid Infant 2

Lätt och smidigt babyskydd som känns prisvärt för familjen som sällan åker bil

Förankringsmetod: Isofixbas eller bilbälte Kan babyskyddet bältas fast?: Ja Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunktssele

Axkid Modukid Infant 2 är ett babyskydd i en lägre prisklass, och en vidareutveckling på det tidigare babyskyddet från Axkid med samma namn. Precis som de flesta andra babyskydd på marknaden numera har även Modukid Infant 2 utrustats med Maxi Cosi-fästen. Det innebär att den som vill kunna fästa babyskyddet på sin barnvagn i de allra flesta fall ska kunna göra det med vagnens babyskyddsadaptrar för Maxi Cosi-bilstolar.

Saknar man egen bil, eller bara åker bil ibland, kan man installera Modukid Infant 2 direkt med bilbältet. På babyskyddet sida finns bilder som visar hur bältet ska dras runt babyskyddet för korrekt installation. Åker man mycket bil, eller tycker installation med bilbälte känns krångligt, så kommer man tycka att det är värt att köpa till Axkids isofixbas Modukid Base.

Lätt babyskydd som är enkelt att montera med Axkid Modukid Base

Basen är lätt att installera i ett säte med isofixfästen, tack vare tydliga instruktioner och att stödbenet piper om det inte är korrekt monterat. För att lossa babyskyddet från basen drar man ut en spärr längst fram på basen, samtidigt som man lyfter i handtaget. Även detta är snabbt gjort och hela processen med att sätta fast och lossa babyskyddet i basen känns väldigt smidig.

Axkid Modukid Infant 2 väger bara 3,7 kg. Den lite lägre vikten gör det enklare att orka bära babyskyddet med sig. Modukid Infant 2 upplevs även som ganska smal, vilket gör det mer bekvämt att sitta i bilsätet bredvid. Ett både rejält och bekvämt spädbarnsinlägg, som rekommenderas för de första tre månaderna, ingår vid köpet. Modukid Infant 2 upplevs som rymligt, fortfarande vid 8–9 kg och en längd på 65 cm sitter barnet bra i stolen. Om bilen har skålade säten upplevdes det ibland att barnets huvud faller framåt när det sover, och någon möjlighet att justera vinkel på babyskyddet finns inte.

Billiga detaljer men likväl ett prisvärt babyskydd

Det lägre priset märks av i en del av babyskyddets funktioner. Suffletten ger ett bra solskydd men känns billig och skör i materialet, samt tenderar att ta i handtaget när den fälls ut och in. Selremmarna vrider sig snabbt, men selen är lätt att knäppa upp och ihop. Axkid ska ha beröm för markeringen på babyskyddets klädsel, som smidigt visar var man ska trycka in för att förlänga selremmarna.

Axkid Modukid Infant 2

Axkid Modukid Infant 2 ligger i en prisklass som gör babyskyddet synnerligen intressant för familjen som bara åker bil ibland. Axkid är kända för att hålla hög nivå på sina produkter för säkerhet i bilen. Modukid Infant 2 omfattas av samma säkerhetstänk, men i vissa detaljer märker man ändå av den lägre prisklassen. Kan man leva med det så får man i Modukid Infant 2 ett babyskydd som fungerar väl och inte anstränger ekonomin mer än nödvändigt.

Smidigt format, låg vikt, lättåtkomlig knapp för att förlänga selen, enkel montering
Bräcklig och något osmidig sufflett, känns lite billig i vissa detaljer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Doona+ Babyskydd

Rymlig babyskydd som är enkelt att montera i bilen och även fungerar som barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63,5 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 45 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Doona+ är ett babyskydd och en barnvagn i ett, en för närvarande unik produkt på marknaden. När man ska använda den som barnvagn fäller man ut hjulen och bärhandtaget förlängs till ett teleskophandtag, en enkel och smidig lösning. Babyskyddet kommer med ett spädbarnsinlägg och kan användas direkt från födseln. Maxvikten är 13 kg och utrymmesmässigt är huvudstödet åt det tightare hållet men själva sitsen är rymlig.

Selen måste höjdjusteras manuellt

Babyskyddet har en bra lutning som gör att barnets huvud inte faller framåt alltför lätt. Fempunktsselen är enkel att spänna åt så barnet sitter säkert. Babyskyddet känns mycket modernt utom i det avseende att selen måste träs om manuellt när barnet växer, axelfästena och nackstöd kan alltså inte höjas med ett enkelt grepp. Selremmarna saknar även upphängning, vilket annars kan underlätta när man ska sätta i barnet.

Doona+ har en riktigt bra sufflett som kan ställas i flera olika steg och tack vare sin anknäbbsform skuggar den väldigt väl. Det finns även extra solskydd att köpa till. Babyskyddets bärhandtag har en bekväm, rundad form. Att installera Doona+ i bilen kan göras antingen med bältet, eller med tillhörande isofixbas. Basen är mycket enkel att få på plats även för den utan tidigare erfarenhet. När skyddet ska lossas från basen görs det med en tvåstegsknapp. Under bilfärden ska Doonas handtag vara nedfällt som störtbåge mot ryggstödet framför barnet.

Prisvärd om man använder barnvagnsfunktionen

Doona+ är tyngre än andra babyskydd och något större, vilket gör det otympligt att bära. Men å andra sidan är det endast i trappor som bärandet blir ett måste, i övriga situationer kan den användas som en barnvagn. Som barnvagn är Doona+ mycket liten men har förvånansvärt bra körkänsla och hjulen klarar av trottoarkanter och lite gupp utan problem. Skydd för bilens säte ingår alltid, i och med att hjulen blir smutsiga.

Om du inte planerar att använda barnvagnsfunktionen blir Doona+ inte prisvärd. Men ser man poängen med att slippa väcka ett barn som somnat under bilfärd när man bara snabbt ska in och handla lite mat så är Doona+ en otroligt smidigt och välkonstruerad lösning väl värd att rekommenderas.

Rymlig, fungerar även som barnvagn, enkel att montera
Selen måste träs om manuellt, tyngre än andra babyskydd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn:

Bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol

Fler tester av produkter för små barn, bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Barnkläder

Babyprodukter

Fem saker att tänka på innan du köper babyskydd

Som blivande förälder kan utbudet av babyskydd kännas så stort att det är oöverskådligt. Det viktiga är att som första steg utgå ifrån den bil man kommer använda babyskyddet i. Har man en egen bil är det bra att titta närmare på det eller de säten man vill montera babyskyddet i, för att se över vad bilsätet har för form och hur babyskyddet kan installeras säkert. Tänk på det här innan du bestämmer vilket babyskydd du ska köpa:

1. Hur vill du installera babyskyddet

Ingenting är så viktigt som monteringen av babyskyddet. För att bebisen ska ha ett bra skydd om man skulle vara med om en krock är det mycket viktigt att babyskyddet är korrekt installerat. Läs gärna mer här: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/baby-9-man/. Det finns tre olika monteringsmetoder, och vilket som är bäst beror helt på vad som passar bilen och bilsätet bäst:

  • Med bilbälte: Alla babyskydd kan monteras i bilen med enbart bilbältet. De flesta babyskydd kräver att man har ett trepunktsbälte. Fördelen med att montera med bilbältet är att man då kan placera babyskyddet i nästan alla säten i bilen, oberoende av om det finns isofix eller ej. Vill man komma ned i kostnad är det också billigare att köpa babyskydd utan bas. Har man ingen egen bil är det ofta enklast att köpa bara babyskyddet, och sedan montera det med bilbälte om man ska åka taxi eller få skjuts i någon annans bil.
  • Med isofixbas: Isofixbasen kan endast monteras i bilsäten som har isofixfästen. Vissa isofixbaser passar mindre bra i djupt skålade säten, så om man kan prova isofixbasen i den egna bilen innan inköp så är det att föredra. Fördelen med en isofixbas är att installationen är både snabb och enkel, ofta med ljud- och färganvisningar som gör det nästintill omöjligt att göra fel. Det är också smidigt för den som åker mycket bil och ofta lyfter i och ur babyskyddet ur bilen. Med isofixbasen klickar man bara fast babyskyddet i basen och sen är man redo att åka.
  • Med bältad bas: Det finns även bältade baser. En bältad bas kan fästas i de flesta bilsäten. Montering är inte riktigt lika enkel och snabb som med en isofixbas. Men när man väl har fått basen på plats så har man samma fördelar som med isofixbasen. Den bältesbasen sitter då alltid i bilen, medan man enkelt sätter i och tar loss babyskyddet vid varje bilresa.

2. Köpa babyskydd separat eller i paket

Babyskydd säljs vanligen separat eller ihop med tillhörande bas. Men vissa babyskydd säljs även i ett modulpaket. Det innebär att man använder samma bas, först till babyskyddet och sedan till nästa bilstol - den bakåtvända bilbarnstolen. Fördelen med att köpa babyskyddet i paket är att man då har en färdig billösning för barnets första 3–4 år.

3. Babyskydd som kan användas på barnvagnen

Ett babyskydd är ofta både tungt och klumpigt att bära med sig. Och om bebisen har somnat i bilen vill man ofta inte riskera att väcka barnet genom att lyfta över det till barnvagnens liggdel, eller så vill man bara lite snabbt kila in i affären och slippa släpa med sig hela barnvagnen i bagageutrymmet. För den som vill kunna fästa babyskyddet på vagnen finns det två olika sätt:

  • Babyskyddsadaptrar: Det vanligaste sättet att fästa babyskyddet på vagnen är att köpa till babyskyddsadaptrar. Om man redan har valt barnvagn är det därför viktigt att välja ett babyskydd från ett märke som har adapter till ens barnvagn. De flesta barnvagnsmodeller har sin egen unika babyskyddsadapter, och ofta är det samma adapter för alla babyskydd från en bilstolstillverkare.
  • Fästa babyskydd direkt på chassit: Vissa barnvagnstillverkare som även gör bilstolar, eller som samarbetar med en bilstolstillverkare, har babyskydd med samma fästen som vagnens sitt- och liggdel. Det innebära att man kan klicka fast babyskyddet direkt på chassit, helt utan att adaptrar.

4. Babyskydd som kan roteras

Vill man kunna rotera babyskyddet måste man välja en modell som kommer med en sådan bas. Fördelen med ett babyskydd som man kan snurra är ett det är enklare att komma åt att sätta i och ta ur barnet. Om man ofta planerar att lyfta ur hela babyskyddet ur bilen, för att på ett smidigt sätt kunna bära in bebisen i hemmet, så är en snurrbar bas ofta mindre användbar. Brukar man lämna babyskyddet i basen, så kan det bara ett plus om man kan rotera det mot bildörren så man enklare kan spänna fast sin bebis med selen.

5. Bra funktioner hos babyskyddet

Det finns många extra funktioner hos babyskydd. Innan köp kan det vara bra att fundera på hur man vill kunna använda sitt babyskydd och vilka funktioner man är villig att betala extra för:

  • Babyskydd med sufflett: En bebis som får solen i ögonen är sällan en glad bebis. Välj därför gärna ett babyskydd med en sufflett. En del suffletter dras ut och fästs med babyskyddets handtag. Andra babyskydd har en mer avancerad sufflett, som kan regleras i flera steg. Då kan man också välja hur mycket solskydd som behövs, kontra hur bra uppsikt ut ur babyskyddet som barnet vill ha. Något som kan vara viktigt allt eftersom bebisen blir äldre och mer nyfiken på omvärlden.
  • Babyskydd med liggläge: Vissa babyskydd kan justeras till plant liggläge när det används utanför bilen. Det är en funktion som kan komma till stor nytta exempelvis om man planerar att regelbundet fästa babyskyddet på barnvagnen. Det plana liggläget innebär en bättre sovyta för barnet om man vill använda babyskyddet medan man går en promenad eller är och handlar. Det är viktigt att känna till att liggläget inte är godkänt att använda medan man åker bil.
  • Babyskydd med hjul: Vill man helt slippa ha med sig barnvagnen men ändå kunna använda babyskyddet utanför bilen så kan man välja en modell som kan göras om till vagn. Babyskyddet har då hjul och handtag som fälls ut. Dessa babyskydd har små hjul och lämpar sig bäst för användning inomhus eller i stadsmiljö.

Mer information om babyskydd

Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi. Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på babyskydd

Lär dig allt om babyskydd i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av babyskydd - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara. Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

Våra läsares frågor om babyskydd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om babyskydd - hur de fungerar och hur man väljer rätt modell. Det är viktigt att inte enbart utgå ifrån vilket babyskydd som får bäst betyg eller utses till bäst i test, även om det borgar för en viss nivå på kvalitet och funktioner. Det är viktigt att babyskyddet är utvalt för att passa bra med den bild som ska användas och att ens barn kan sitta bekvämt och säkert i babyskyddet.

Hur fäster man ett babyskydd i bilen?

De flesta babyskydd kan antingen bältas fast i bilen eller sättas fast i en ditmonterad bas. Nackdelen med att bälta babyskyddet är att det är vanligt att babyskyddet monteras fel och det är också mer omständligt att sätta i och ta ur babyskyddet ur bilen.

Hur vet funkar det att använda bas till babyskyddet?

Vill man inte bälta fast skyddet direkt i bilen så måste man köpa till en bas. En bas kan antingen fästas med isofix eller med bälte. Vissa baser kan fästas på båda sätt, men oftast är det antingen eller. Att en bas fästs med isofix är mycket vanligare än att den fästs med bälte

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Risken för felmontering minskar avsevärt om man använder en bas, och ännu mer så om basen fästs i bilen med isofix. Oavsett hur basen är monterad så klickar man sedan bara i babyskyddet i basen. Det gör det till exempel enklare att lyfta ur babyskyddet utan att bebisen vaknar.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

De flesta, men inte alla, babyskydd kan bältas fast direkt i bilen. För enstaka bilresor kan det vara att föredra framför att ta loss basen ur sin egen bil och sätta in den i någon annans. Basen är dessutom ofta tung och mer otymplig att ha med sig på resor.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Det är en svår och osäker fråga att svara på eftersom ingen vet i förväg hur den eventuella krocken kommer ske.

Hur vet man att man satt fast babyskyddet ordentligt om man använder bältet?

Det viktiga att se till är att bältet är helt åtdraget och att det inte finns något slack kvar. Babyskyddet ska sitta stabilt om du ruckar på det med händerna, men viss rörelse är okej.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Generellt inte. Om man har en bil med isofixfästen nu och köper en ny bil som också är utrustad med isofix så kan man använda samma isofixbas.

Om man har isofix i sin bil - måste man köpa basplatta då?

Nej, det måste man inte. Men dels är det enklare och snabbare att fästa babyskyddet med bas, dels är det säkrare då risken för felmontering på grund av mänskliga faktorn är minimal om man använder bas. Rekommendationen är att använda bas om man kommer åka bil regelbundet med bebisen.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

Man får börja i ena eller andra ändan. Antingen köper man vagn först, kollar vilka adaptrar som passar på det chassit och väljer sedan ett babyskydd som är kompatibelt med en passande adapter. Eller så gör man tvärtom och börjar med babyskyddet och ser till att välja en vagn som är kompatibel med den modellen.

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Köper man en av de vanligaste modellerna av babyskydd från något av de största märken, Maxi Cosi och BeSafe samt Cybex, så har nästan alla barnvagnsmodeller från de största märkena en passande adapter.

Kan man använda babyskyddets bas till en framtida bilbarnstol eller måste man köpa allt på nytt när babyskyddet är urväxt?

De flesta bilbarnstol fästs direkt i bilen med bälte eller med isofix. Det blir dock allt vanligare med lösningar då ett bilstolsmärke säljer ett kombinationspaket där en bas används först till babyskyddet och sedan till en bakåtvänd bilbarnstol. Sådana lösningar finns från alla de största bilstolstillverkarna.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas?

Det är smidigt. Ofta behöver man dock ändå komplettera med en bältad bilbarnstol att byta till när den bakåtvända stolen som fästs i basen är urvuxen. Detta då bilstolar som fästs med isofix har en lägre maxvikt och kortare användningstid än bilbarnstolar som bältas fast.

Är alla babyskydd lika säkra?

Givetvis finns det kvalitetsskillnader på olika babyskydd. De absolut billigaste modellerna bör man undvika. Men köper man sitt babyskydd från en av de stora, väletablerade bilstolstillverkarna så är det en mycket bra början.

Hur vet man när babyskyddet är urvuxet?

Man ska sluta använda babyskyddet om barnets huvud sticker upp över kanten eller om barnets vikt överskrider babyskyddets maxvikt. iSizebabyskydd har även en angiven maxlängd. Man ska inte heller använda ett babyskydd där barnet är för stort för att internselen ska sitta korrekt.

När ska man byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol?

Man kan byta till bilbarnstolen när barnet kan sitta själv eller när barnet är stort nog att sitta korrekt i bilbarnstolen. Viktigt är att selens axelremmar kan placeras i höjd med barnets axlar, de får inte sitta för högt. Någon exakt ålder för när man ska byta finns inte.

Är babyskyddet mindre säkert än bilbarnstolen?

Babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar, men det är viktigt att byta stol i tid. Enligt Tommy Pettersson, laboratoriechef för krocksäkerhet på VTI, ska bytet ske när barnet kan stabilisera sitt eget huvud eller sitta av sig själv på rumpan. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Fempunktsselen i bilstolen minskar risken för att större barn kan krångla sig ur selen och kan därför generellt anses vara snäppet säkrare. Men en trepunktssele i babyskyddet är lika säkert som en fempunktssele. En fördel med trepunktsselen är att man med små bebisar slipper trä in deras armar genom selen.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Läs nog i instruktionsboken för att se vad som rekommenderas för just ditt babyskydd. Det vanligaste är att handtaget ska vara upprätt under bilfärden. Detta för att kunna fungera som en extra stötbåge om man skulle råka ut för en kollision.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

Babyskydd har en livslängd på 5-7 år. Efter det bedömer tillverkaren att plasten åldrats av tid och användning och därför inte kan ge samma skydd. På undersidan av babyskyddet finns ibland klistermärken eller instämplade klockor som visar skyddets tillverkningsdatum.

Hur åldersbestämmer man ett babyskydd som saknar märkning?

En del babyskydd har ingen märkning alls. Finns det då kvitto på när babyskyddet är inköpt så utgår man ifrån det datumet när man räknar ut stolens ålder och kan på så sätt avgöra hur lång kvarstående användningstid är.

Hur ska barnet vara klätt i babyskyddet?

Vid bakåtvänd åkning är det viktigt att selen ligger nära halsen och inte ute på axeln, och att man drar åt selen så hårt det går. Att barnet har tjocka kläder på sig har dock mindre betydelse, även om motsatsen ofta påstås online.

Hur kan man hålla sitt barn varmt i bilen under vintern?

Klä barnet i en tunnare fleece- eller vinteroverall, ha en filt över babyskyddet eller använd en särskild för babyskydd avsedd åkpåse, där selen dras innanför åkpåsen så att den ändå sitter tight runt barnet.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Dyra babyskydd har generellt bättre stoppning. Sittdynan är tunn men ändå mjuk att sitta på utan att ge träsmak vid längre bilfärder. Även klädseln är bättre med allmänt högre kvalitet på tyg och sömmar samt en mer slimmad passform mot stolen. Hål i klädseln för bältena och spännet är bättre skyddade för att hindra kräks och mat från att rinna ner i stolen. Likaså är solskydden av bättre kvalitet, de är tystare och stadigare. Det är oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna i takt med att barnet växer. I stället för att tråckla ur axelband och bälte finns det på dyrare stolar ofta ett reglage där man med ett enkelt handgrepp kan justera höjden. Dyra babyskydd har generellt bättre och fler förvaringsfack för instruktionsböcker. Det är viktigt att inte dessa slarvas bort ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar. Just felmontering är den största risken vid en krock. Även om det är helt irrelevant ur säkerhetssynpunkt brukar de flesta även tycka att dyra babyskydd är snyggare än billiga. De allra billigaste babyskydden bör undvikas, då komponenterna i dessa modeller precis klarar godkännandetestet men inte så mycket mer.

Kan man hyra babyskydd?

En del BB och MVC har babyskydd för uthyrning, likaså erbjuder en del försäkringsbolag möjligheten att leasa bilstol. Att hyra babyskydd är sällan något som tillverkarna rekommenderar då det inte finns några garantier för stolarnas funktion. Ofta saknas relevant kompetens och kontrollerna av babyskydden kan därmed vara bristfällig. Vid vårt besök på VTI i Linköping såg vi med egna ögon att skillnaderna mellan en ny och en krockad stol knappt är märkbara. Stolens förmåga att absorbera krockkrafter kan ändå vara avsevärt försämrad.

Kan man köpa babyskydd begagnat?

Säkerhetsaspekten är främsta anledningen att man inte ska köpa begagnade babyskydd. Även om stolen ser hel ut kan den inre konstruktionen vara förstörd. Köp bara babyskydd av personer du känner väl och som kan garantera att stolen inte har varit med om en olycka. Många tycker att nya babyskydd kostar mycket pengar men om man ställer denna kostnad i relation till hur mycket bilen kostar blir den försumbar i sammanhanget. Ditt barn är värt högsta möjliga säkerhet.

Krocksäkerhet

Vi har inte testat stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet eller enligt den nyare i-Sizeförordningen. Skillnaden mot ett E-godkännande är att i-Sizetesterna utförs med mer avancerade testdockor och även testar bilstolen vid sidokollisioner samt att vissa krav ställs på stolens storlek och hur den monteras i bilen. Ett babyskydd kan vara godkänt antingen enligt ECE R44/04 eller enligt UN R129 (i-Size), och det måste ha något av dessa godkännande för att få användas i de länder som har antagit dessa reglementen. Att i-Size införts betyder inte att ECE R44/04 inte längre gäller. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, eller dess motsvarigheter i Europa.

Vanliga frågor om babyskydd

Vilket babyskydd är bäst?

Vi har testat babyskydd utifrån användarvänlighet, och utser Maxi Cosi Pebble Pro i-Size till bäst i test. Det är ett bekvämt och ombonat babyskydd med ett tryggt spädbarnsinlägg och en riktigt smart sele som underlättar enormt när barnet ska sättas i babyskyddet. Installationen med tillhörande isofixbas är enkel att genomföra tack vare tydliga lampor som lyser i rött och grönt.

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är den första bilbarnstolen man använder till sitt barn. I babyskyddet har det nyfödda barnet en mer liggande position, vilket är mer skonsamt för rygg och nacke. Barnet spänns fast med ett tre- eller fempunktsbälte. Babyskyddet har ett handtag, så att man kan bära det med sig, och går ofta att fästa vid barnvagnens chassi.

Hur monterar man ett babyskydd?

Ett babyskydd kan monteras i bilen på två olika sätt. Babyskyddet kan fästas fast i ett bilsäte direkt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Vanligtvis finns instruktioner på babyskyddet om hur bältet ska dras och fästas. Man kan också montera babyskyddet i bilen med hjälp av en bas, som i sin tur monteras i bilen med bilbälte eller med isofix. Ska man ofta lyfta babyskyddet i och ur bilen så är en bas att föredra.

När byter man från babyskydd?

Det är dags att byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet har vuxit ur babyskyddet, antingen på längden eller om maxvikten överskrids. Man kan också byta till bilbarnstolen när barnet är stort nog att sitta själv, eller kan sitta korrekt i en bilbarnstol. Bilbarnstolen måste ha en sele som kan anpassas i rätt höjd för bebisen innan man byter. Selens axelremmar ska vara i höjd med barnets axlar, inte högre upp.

Hur länge håller ett babyskydd?

Babyskydd håller i cirka 5-7 år. Babyskydd som är äldre än så bedöms av tillverkarna kunna ha plastdelar som försvagats av ålder, användning och slitage. Äldre babyskydd är därför inte lika säkra. Det går att se hur gammalt ett babyskydd är genom att titta på undersidan. I plasten finns märken eller instämplade klockor som visar när babyskyddet är tillverkat.

Hur ska bebis sitta i babyskydd?

Börja med att justera så att sele och nackstöd är i rätt höjd för bebisen. Selens axelremmar ska vara i höjd med barnets axlar. Placera barnet så långt ned i babyskyddet som möjligt, barnets gren ska ligga emot grenspännet. Eftersom bebisar växer snabbt är det viktigt att ofta kontrollera att selen fortfarande är i rätt höjd för barnet.

Hur många timmar kan bebisen sitta i babyskyddet?

Det finns ingen vetenskapligt förankrad maxtid för hur länge ett barn kan sitta i babyskyddet. Man får utgå ifrån bebisen signaler och sunt förnuft. Ska man färdas längre sträckor med bil är det viktigt att regelbundet ta en paus där barnet kommer upp ur babyskyddet, får ligga på mage eller sitta i famnen ett tag. Lyssna till barnets signaler.

Vilket babyskydd passar min barnvagn?

Om man vill kunna använda babyskyddet på barnvagnen så behöver man välja en bilstolstillverkare som barnvagnen har adaptrar för. Babyskyddsadaptrar är specifika för en barnvagnsmodell. Har man exempelvis en vagn från Bugaboo och en babyskyddsadaptrar för Maxi Cosi så kan man med dessa fästa de flesta babyskydd från Maxi Cosi, BeSafe och Cybex på vagnen. Detta eftersom dessa tillverkare har samma fästen för sina babyskydd.