TEST: Bästa proteinbar (2024) - 26 expertbetyg
Behöver du fylla på med extra energi efter träningen? Eller kanske bara i allmänhet mellan måltiderna. En bra proteinbar, med schyssta ingredienser och vettigt proteininnehåll kan vara både en god och vettig väg till en mindre kurrande mage och bättre träningsresultat. Vi har testat en mängd bars från Star Nutrition, Eat Natural, Barebells och många fler.
Läs även vårt test av proteinpulver, BCAA & EAA och kollagen.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Proteinbar
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med den enorma mängd proteinbars som finns på marknaden handlar mycket om tycke och smak, men även hur de faktiskt står sig som mellanmål och vad de egentligen innehåller. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:
Smak, lukt och konsistens: Stämmer lukt och smak med smaken på omslaget? Är konsistensen mjuk och saftig eller hård och torr? Tröttnar man på smaken?
Mättnadskänsla: Hur effektivt håller en proteinbar hungerskänslorna i styr mellan de stora måltiderna?
Matsmältning: Hur reagerar testpanelens magar på proteinbarsen? Hur stora mängder kan man äta utan att magen säger ifrån?
Innehåll: Är proteinet fullvärdigt och i så fall från vilken källa? Innehåller den gelatin eller liknande som är sämre ur proteinsynpunkt? Hur mycket socker, snabba kolhydrater, fibrer och fett innehåller baren? Handlar det bara om smakessenser eller finns riktiga råvaror bakom smaken?
Vi har låtit en testpanel på fem personer ge sina utlåtanden. Personerna i panelen täcker in såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.
Fler tester till träningspasset
Andra tester av träningsredskap och maskiner
1. Star Nutrition Soft Proteinbar Choco Caramel → BÄST I TEST PROTEINBAR
Prisvärd proteinbar med exklusiv touch och fantastiska smakbetyg
Soft Proteinbar från Star Nutrition erbjuder en förstklassig kombination av smak och konsistens. Med 27 % protein och inget tillsatt socker så är den ett hälsosamt alternativ till eftermiddagsfikat eller som en energiboost innan träningspasset. Smaken Choco Caramel är fantastisk och får höga betyg av samtliga i smakpanelen.
Smarrig proteinbar med högt prisvärde
Den mjuka och krämiga konsistensen ger en lyxig känsla utan att den gräver ett för stort hål i plånboken. Tvärtom så är detta faktiskt en mycket prisvärd proteinbar i jämförelse med exempelvis Barebells. Innehållsmässigt är den okej även om vi såklart hade önskat en lite högre proteinhalt och ett mera “cleant” innehåll. Men den är i alla fall helt fri från tillsatt socker och det tycker vi är bra. Den som är allergisk eller känslig mot laktos och/eller gluten bör leta vidare då den innehåller båda dessa allergener.
Star Nutrition Soft Proteinbar Choco Caramel är en mycket prisvärd och smarrig bar som passar dig med en aktiv livsstil. Perfekt att ha med i träningsväskan eller på utflykten. Den finns även i smaken Moussy Peanut Choco och vi har ingen anledning att tro att den smaken är speciellt mycket sämre.
Bra pris hos:
2. Barebells Caramel Cashew → BÄSTA PREMIUMVAL
Fantastisk kombination av smak och innehåll
Barebells proteinbars har blivit en vanlig syn i affären och Caramel Cashew är en av de vanligare sorterna. Här möts vi av en väldoftande bar med mjuk konsistens och god chokladsmak enligt en enig testpanel. Vissa kan uppleva den som lite salt, men på det stora hela är det en riktigt god proteinbar.
Lågt kolhydratinnehåll
Det positiva omdömet fortsätter även på insidan. Kolhydratinnehållet är relativt lågt och av det är en försumbar del sockerarter. Själva proteinet kommer från mjölk, vilket ger en heltäckande uppsättning aminosyror. Det är tyvärr ingen proteinbar som laktos- eller glutenallergiker kan njuta av däremot. Proteinbaren innehåller inte längre palmolja vilket vi såklart tycker är toppen.
På det stora hela är Barebells Caramel Cashew en riktig fullträff med bra innehåll i kombination med en mycket god smak och härlig konsistens.
Barebells - Caramel Cashew
Bra pris hos:
3. Star Nutrition Protein Block Chocolate Toffee → BÄSTA BUDGETVAL
Extremt mycket protein per krona
Star Nutrition Protein Block Chocolate Toffee erbjuder en imponerande kombination av grym smak och ett högt proteininnehåll. Den har dessutom ett förhållandevis lågt sockerinnehåll samtidigt som den har en konsistens som går att likna vid dumlegodis.
Mycket protein för pengarna
Protein Block sticker verkligen ut med sin mastiga proteinhalt. Många kommer på ett proteininnehåll på cirka 20 gram per bar medan Protein Block har bakat i hela 29 gram, vilket är hela 45% mer! Detta gör produkten särskilt intressant och du får mycket protein per krona. Dessutom innehåller endast 14 gram kolhydrater, varav 1,3 gram är sockerarter.
Vår testpanel ger både smak och konsistens höga betyg även om det finns andra barer och testet som de facto smakar bättre. En starkt bidragande orsak till att detta är såklart det låga sockerinnehållet, så om du föredrar sötsaker är det kanske inte det bästa alternativet.
Mättar kurrande magar
Star Nutrition Protein Block Chocolate Toffee är en utmärkt proteinbar för dig som tränar mycket och vill boosta proteinintaget någon gång under dagen. Det fungerar suveränt som mellanmål eftersom det ger en mättande känsla som håller i sig länge. Det kan även vara ett nyttigt alternativ vid eftermiddagsfikat på jobbet när sötsuget känns svårt att hantera.
Bra pris hos:
4. Aware Protein Bar Crunchy Caramel
Proteinbar med en perfekt mix mellan smak och konsistens
Aware Protein Bar Crunchy Caramel är himmelsk både när det kommer till smak och konsistens. Den har en perfekt mix mellan crunchen i mitten och den mjuka mjölkchokladen som omsluter baren. Och någonstans mitt i allt detta hittar vi det farliga men ack så goda karamellagret.
Protein från flera källor
Proteinbaren innehåller en massa olika ingredienser, en del skummare än andra. Vill man äta så cleant som möjligt så finns det bättre alternativ även om konkurrenter som Barebells och Star Nutrition också har långa ingredienslistor. I baren hittar vi protein från ärta, mjölk och kollagen.
Vi tycker att proteinhalten är helt okej och även om det finns proteinbars med högre innehåll i testet så är det få som lyckats kombinera smakerna så bra som Aware har gjort. På sin hemsida skriver de följande om baren: “Perfekt efter träning för att stoppa ditt sötsug!” Vi känner inte att vi kan backa upp den meningen eftersom vi mer än gärna tar en till - och kanske ännu en till.
En proteinbar att njuta av
Aware Protein Bar Crunchy Caramel passar utmärkt för tillfällen då du behöver snabb extra energi. Det kan också vara en proteinbar att njuta av vid stunder då du känner för att belöna dig själv med någonting lyxigt och gott. Även om vi specifikt föll för Crunchy Caramel så finns baren också i smakerna Crunchy Lemon Cake och Chocolate Coconut.
Bra pris hos:
5. Barebells Vegan Protein Bar: Salty Peanut → BÄSTA VEGAN-PROTEINBAR
Sojabar med stort fokus på nötterna
Barebells brukar göra goda proteinbars överlag. Även om merparten av proteinkällorna är från fullvärdiga proteinkällor brukar de däremot besudla sina bars med kollagen. Just därför är Barebells Vegan Salty Peanut intressant, eftersom de animaliska “fuskproteinet” inte får vara med här.
Stort nötfokus
Här gäller det att du gillar nötter, för det är rejält tilltagna smulor av jordnöt som täcker hela proteinbaren. Utöver nötter kommer annars proteinkällorna från soja, ärta och ris. Miljömässigt kanske inte det mest sunda, men fullt godtagbart som blandad proteinkälla. Lite synd bara att proteinbaren landar på 15 gram protein, vilket känns en aning lågt.
Smakmässigt är det som sagt mycket jordnöt som bidrar till en fin crunchig konsistens. Barbells Vegan Salty Peanut passar dig som är vegan och söker efter en läcker proteinbar till mellanmålet eller efter träningen.
Bra pris hos:
6. Moonvalley Proteinbar → BÄSTA NYTTIGASTE PROTEINBAREN
Delikat och mättande med schysst innehåll
Moonvalley levererar en utsökt proteinbar med endast veganska och ekologiska ingredienser. Förutom att smaken är grym så tycker vi även att den lyckas bra med att tillfredsställa hungriga magar. Den fungerar utmärkt både när du behöver ett lättare snacks mellan måltiderna som när du vill boosta musklerna direkt efter ett hårt träningspass.
Proteinbaren för den medvetne
Okej, den har varken ett maxat proteininnehåll eller speciellt lågt pris men när det gäller rena ingredienser är det inte många tillverkare som slår Moonvalley på fingrarna. Och vem gillar inte att äta cleant? Proteinbaren är baserad på ärtprotein och dadelpasta som sedan doppats i vegansk choklad. Och såklart är den fri från både palmolja och sötningsmedel.
Perfekt mix av smak och konsistens
Vi är säkert många som har drunknat i de långa innehållsförteckningarna som många proteinbars innehåller för att till slut behöva googla fram vad alla konstiga tillsatser egentligen är för något. Tack Moonvalley för att ni lyckats med konststycket att tillverka en proteinbar med grym konsistens och läcker smak med innehåll från naturen.
Bra pris hos:
Vakna är en vass och pigg nykomling på marknaden av bars. Smaken Coconut Rush är riktigt smarrig och innehållet av 70 mg koffein gör att den sticker ut. Perfekt som mellanmål när du behöver lite extra skärpa. Vakna har även en modell som heter Brownie Boost som, i ett speciellt utförande, innehåller hela 200 mg koffein.
Det är möjligt att Coconut Rush inte riktigt gör sig rättvisa i ett test av proteinbars då den innehåller mer kolhydrater och fett än protein. Det är alltså snarare en energibar och därför blir placeringen i testet lite missvisande, det blir ungefär som att jämföra päron med äpplen.
Coconut Rush vs Brownie Boost
Testpanelen har testat både Coconut Rush och Brownie Boost med kokosnöten som den klara ettan utifrån ett smakperspektiv. Baren har ett överdrag av mjölkchoklad som bokstavligen smälter i munnen och konsistensen är otroligt bra. Det är framförallt konsistensen som skiljer Coconut Rush från Brownie Boost då den sistnämnde är mera svårtuggad. Vill man däremot ha mer protein så är brownien att föredra då den innehåller 30% jämfört med bara 20% för kokosnöten.
Vakna Coconut Rush är baren för dig som snabbt behöver extra energi och därför prioriterar alertness före en hög proteinhalt. Även om koffeinhalten inte är jättehög så bör man fundera en extra gång om det är värt att smaska i sig den innan läggdags.
När du gör egna proteinbars består de väldigt ofta av frukt och nötter som du mer eller mindre mosar ihop till något som liknar en avlång kaka. Raw Bite Cacao är ungefär samma sak, där fukten i ingredienserna är det som håller ihop den. Dadlar, mandel, cashewnötter och russin tillsammans med lite kakao utgör hela ingredienslistan. Något som gör den såväl ekologisk och vegansk som laktos- och glutenfri. Av den anledningen ser också näringsinnehållet lite annorlunda ut, med betydligt lägre proteinhalt och ganska höga fett- och kolhydratnivåer. Samtidigt är det helt naturligt… eftersom kakan i sig är helt naturlig.
Ful bar, god smak
Utöver att proteinbaren ser lite ut som en missfärgad bit kol är det absolut inget fel på smak och lukt. Det är något hela testpanelen är överens om. Frukten ger en lagom fuktig avdämpning mot de torra nötterna och kakaon är välsmakande utan att bli bitter. Raw Bite Cacao kanske inte är något för dig som vill maxa proteinintaget, men är ett välsmakande mellanmål för dig som vill slippa tillsatser.
Bra pris hos:
Big 100 Protein Bar är en minst sagt rejäl pjäs med ett kaloriinnehåll som motsvarar en korv med bröd med lite räksallad på. En bar ger ett bra tillskott av proteiner men tyvärr en ännu större del kolhydrater där nästan hela andelen är socker. Hur är då smaken? Den är faktiskt otroligt god!
Den fenomenala smaken ger höga poäng
Det är inte många proteinbars i test som slår Big 100 på fingrarna när det gäller smak, om ens någon. Det yttersta lagret har en lagom tjocklek som ger ett litet knäck när tänderna bryter igenom. Insidan är tjock vilket märks tydligt om man råkar ta en för stor tugga, då krävs en del jobb i munnen innan det går att svälja. Sammantaget ger innehållet en fantastisk smak, samtidigt förstår vi att det är den höga andelen socker som bidrar till detta.
Nödraketen för slutkörda muskler
Big 100 Protein Bar är inget bra alternativ för dig som går på diet. Däremot passar den dig som gör av med mycket energi och har som mål att bygga muskler och gå upp i vikt. Står valet mellan exempelvis en chokladkaka eller Big 100 så är detta ett betydligt bättre val. Ta den gärna direkt efter ett hårt träningspass då behovet av energi är som störst. Dessutom tycker vi att den, trots en hög sockerhalt, håller dig mätt överraskande länge och någon direkt energidipp när blodsockerkurvan vänder ner igen har vi faktiskt inte känt av.
Bra pris hos:
Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie har en smak och konsistens som landar högst i testet och vi utnämner den därför till bäst i test. Imitationen av en chokladbrownie med små chokladbitar i är faktiskt så pass abra att den nästan skulle kunna passera som den riktiga varan. Till och med de små chokladbitarna återfinns inuti och texturen ser oväntat mycket brownie ut.
Mäktig smak
Det gör den lite mäktig, men just att det luktar och smakar exakt som förpackningen hävdar gör att den verkligen går hem hos testpanelen Samtidigt är hyllningskören inte fullt så stark när vi tittar på innehållsförteckningen. Proteinmängden är lika låg som Goodlifes övriga Low Sugar-serie och den innehåller vetegluten. Även om det inte är sockerarter så ligger kolhydratnivån förhållandevis högt, samtidigt som kalorimängden är relativt låg. Denna proteinbar är därför inget för den som vill maxa proteinet eller hålla sig ifrån kolhydrater. Är du däremot främst ute efter en lågt prissatt proteinbar med autentisk chokladsmak så är Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie ett utmärkt alternativ.
Bra pris hos:
Star Nutritions veganska proteinbar prickar av nästan alla rätt, utom på en punkt som pajar hela kakan.
Eftersom det är en vegansk proteinbar slipper vi fuskproteinet som andra bars kan dras med, och blandningen av ärta och soja här ger en bra blandning. Proteinhalten är även ganska hög, vilket är lite ovanligt för veganska bars. Vid sidan av det får du oväntat lite kolhydrater och vettigt fett utan palmolja och sådana dumheter.
God konsistens
Även konsistensen är riktigt bra. Det finns lite sojakrisp tillsammans med ett rejält chokladlager som håller kolasåsen på insidan på plats.
Så vad är problemet?
Det är helt enkelt inte gott. Det påstås smaka mjölkchoklad, men bara den där sämsta sorten som du hittar i riktigt billiga chokladkalendrar. Kolasåsen smakar inte ett dyft och du måste verkligen gilla den ganska speciella och halvbeska smak som ärtproteinet ger, för det är vad det smakar mest.
Star Nutrition når otroligt långt med sin veganska bar, men skjuter kort med smaken.
Bra pris hos:
Med Dalblads Swebar Hallon & Lakrits fortsätter Dalblads tradition med att göra väldigt smakspecifika proteinbars, lite efter devisen att det får kosta vad det kosta vill. Något sötningsmedel hittar vi inte här, utan det är socker rakt av. Det gör att kolhydrathalten, särskilt sockerdelen, är högre än vanligt. Samtidigt kommer faktiskt hallonsmaken (delvis) från riktiga hallon. Trist nog tittar palmolja in på kalaset också och förstör.
Samtidigt ska Dalblads ha beröm för att proteinmassan enbart är från vassle (och äggvita lite på en höft), vilket gör aminosyraprofilen riktigt bra.
Mosad punschrulle
Utseendemässigt ser kakan tyvärr mest ut som en mosad punschrulle med lite rosa i, vilket är trist. Däremot lyckas Dalblads riktigt bra med att göra en väldigt mjuk proteinbar utan att det blir varken kolaliknande eller rinnigt. Smakmässigt är det en fullträff för dig som uppskattar Hallon/lakrits-godis, för det är riktigt bra avvägt här.
Det är lite trist med palmoljan, men är du en sådan som gärna undviker sötningsmedel är Dalblads Swebar Hallon & Lakrits både klockren i smaken och proteininnehållet.
Bra pris hos:
Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake smakar mer efterrätt än stabbig ostkaka.
För många slår tyvärr smaken över rätt mycket och upplevs alltför söt och artificiell. Hos vissa faller den däremot i god jord. Av någon anledning blir flera testare även ovanligt törstiga av denna proteinbar. Konsistensen är däremot betydligt bättre och får faktiskt en av testets högsta betyg. Till glutenallergikers förtret så hittar vi tyvärr vetegluten bland ingredienserna.
Mycket kolhydrater
Vidare är kolhydratmängden rätt hög, även om det inte rör sig om rent socker. Samtliga bars i Goodlifes Low Sugar-serie har närmast identisk näringssammansättning, vilket betyder ganska lite protein, en lagom mängd fiber och totalt sett ganska lite kalorier per kaka. Vi slipper 'fulkällor' till protein som gelatin och någon palmolja återfinns inte heller. Är du svag för sötsaker men vill hålla nere på sockret och kalorierna så kan Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake vara ett attraktivt alternativ.
Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake
Pro! Brands Protein Big Bite har absolut inte det enklaste namnet, men däremot imponerar den visuellt. Pro! Brands gör nämligen något så enkelt som att täcka sojacrispet på toppen i olika chokladnyanser, något som faktiskt ger ett betydligt trevligare utseende än alla enfärgade proteinbars som finns.
Vidare är smaken riktigt angenäm. Den där typiska smaken av kaksmet infinner sig kanske inte riktigt, men det är en bra chokladsmak balanserad med en lagom sötma. Samtidigt är konsistensen riktigt mjuk och krämig.
Trist proteinblandning
Medan det skulle kunna vara en stor fördel med lågt kaloriinnehåll märker vi snabbt anledningen till det. Vid sidan av mjölkproteinet hoppar kollagen in och förstör festen. Gissningsvis är det därför den förhållandevis lätta kakan ändå har ett hyfsat högt proteininnehåll, men som knappast är fullvärdigt och speciellt användbart.
Pro! Brands lyckas med mycket i sin Protein Big Bite, men de kunde gärna ha filat lite mer på innehållet.
Kan vi komma överens om att proteinbars med såsigt innehåll är en fin idé i teorin och fullständigt horribelt i praktiken? Gainomax proteinbar är berikad med en, mestadels, syntetisk blåbärskräm som läckt ut ur proteinbaren på alla våra testade exemplar. Resultatet är att omslagspappret är fastlimmat i kakan. När du väl fått loss det ätbara kommer du att spendera följande halvtimme med kladdiga fingrar från såsen som vägrar släppa.
Mycket socker
Proteininnehållet är däremot rätt bra och vid sidan av kladdet har Gainomax fått till både en god smak och en god krispighet i sin bar. Samtidigt är det nästan lika mycket socker som protein i denna bar, så det är mer godis än något annat.
Innehållsförteckningen är hur lång som helst, men innehåller trots det fullt rimliga ingredienser och är fri från palmolja. Hade det inte varit för den kladdiga konsistensen hade Gainomax Blueberry faktiskt funkat rätt bra som ett protein- och kolhydratrikt mellanmål.
Bra pris hos:
Om den gröna glassen i de klassiska trefärgade glasslådorna är din favorit lär du uppskatta Swebar Päronglass. Smaken är nämligen väldigt lik just de gamla Big Pack-glassarnas smak. Som proteinbar är däremot smaken inget som faller testpanelen in. I glassform funkar sötman, men som proteinbar blir det lätt alldeles för mycket. De delar av testpanelen som gillar päronglass gav däremot tummen upp.
Big pack i proteinbar
Innehållet är samtidigt ungefär lika nyttigt som glass, med både sirap och socker bland några av de främsta ingredienserna. Det gör sockerinnehållet väldigt högt för en proteinbar och mer något du kan se som godis än nyttigt mellanmål. Proteinmängden och dess vasslebaserade källa är det däremot inget fel på.
Vill du tillbaka till barndomens glasslådor är Swebar Päronglass definitivt en genväg, men trots vettigt protein faller den på att vara alldeles för sockerstinn - precis som förebilden.
Bra pris hos:
Även om socker och dåligt fett ska vara lågt i en proteinbar råder det ingen hejd på godissmakerna bland dem. Nutramino Proteinbar Coconut är inget undantag från den regeln, utan smakar precis som chokladsorten Bounty. Är du ett fan av chokladen kan du knappast gå fel smakmässigt här med dess riktigt härliga kokossmak.
Socker och palmolja
Utöver en lyckad smak får vi även en mycket varierad proteinblandning bestående av mjölk, soja och vassle. Det är sällan proteinbars innehåller så pass många källor till protein som dessutom är fullt godkända ur träningssynpunkt. Värre ställt är det med resten av innehållet, där socker utgör en väldigt stor del och palmolja återfinns i receptet.
Nutramino Proteinbar är inget du äter för att känna dig nyttig direkt, men som proteinrikt godis för Bounty-fantaster är det en riktigt intressant produkt.
Bra pris hos:
Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate bevisar att kokosnötter och vit choklad kan vara en riktigt bra kombination. Lukt och smak är väldigt mycket åt godishållet, men på ett positivt sätt. Kokosflarn finns insprängda i kakan vilket bidrar till helhetsintrycket och konsistensen är riktigt bra. Samtidigt är detta en smak som många troligen kan ledsna på ganska snabbt.
Lite socker och protein
På insidan ser det näringsmässigt närmast identiskt ut som hos övriga Goodlife-bars, det vill säga lågt sockerinnehåll. Det innebär samtidigt en förhållandevis låg proteinmängd, många kolhydrater - även om det inte är i sockerform - och vetegluten som en av ingredienserna. Knappast något du vill befatta dig med om du är känslig mot gluten eller vill hålla nere kolhydratmängden alltså. Samtidigt är kalorimängden förhållandevis låg och du får en rätt bra mängd fiber som bör ge en långvarigare mättnadskänsla. Sammanfattningsvis riktar sig Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate främst till den som gillar kokos och kan acceptera en del kolhydrater så länge de inte är i sockerform.
19. Svenskt kosttillskott Core 2.0 Protein Bar chokladbomb
Seg men välsmakande och med trist protein
Svenskt kosttillskott är ofta bra på att få till smaker, samtidigt som deras 2.0-version av proteinbars är intressant på många sätt. Namnet chokladbomb passar in riktigt bra här, med choklad i flera olika varianter genomgående. Trots enbart sötningsmedel har de ändå fått till en riktigt bra chokladsmak här.
Lite värre är det med konsistensen. Likt många andra 2.0 bars från tillverkaren är det väldigt segt och tuggummiliknande. Sett till smaken skulle vi kunnat skriva av det som kolasegt, men det är helt enkelt lite mycket.
Snålt näringsvärde
Innehållsmässigt gör smaken att många av ingredienserna känns logiska och naturliga. Samtidigt är ingrediens nummer tre på listan kollagen, vilket säger oss att proteinhalten i kakan är dopad (och inte speciellt vettig näringsmässigt).
Chokladbombsvarianten av Core 2.0 vinner en hel del på smak och ett i allmänhet snålt näringsvärde, men förlorar mest på ett sopigt proteininnehåll.
Bra pris hos:
Kakdeg är en populär smak för såväl proteinpulver som proteinbars. Samtidigt är den hyfsat lätt att emulera, eftersom många har lyckats med det ganska bra. Goodlife har fullt av genvägar för att lyckas här, men faller just på smaken.
Mycket socker
Om vi börjar med det bra kan vi konstatera att mjölk utgör merparten av proteinkällan här, tillsammans med några småskvättar soja här och där. Det ger en bra sammansättning av aminosyror, precis som alla proteinbars borde ha.
Kolhydrathalten är dock skyhög, särskilt sockerhalten. Innehållsförteckningen visar snart att den består av såväl fruktos-glukossirap som socker. Vi kan förstå att vissa väljer produkter med “riktigt” socker i för att undvika sötningsmedel, och därför är det inget grundläggande fel i att den innehåller socker. Däremot borde tillsatserna av socker göra det mycket lättare för Goodlife att uppnå kakdegssmaken, i jämförelse med de märken som måste trolla med sötningsmedel och smakförstärkare. Där får vi säga att de misslyckas ganska rejält.
Proteinbarens konsistens är nämligen i det närmaste identisk med fruktkola som blandats med halvsoggiga kexbitar. Chokladsmaken finns absolut där, men mjölk- och kakdegsdelen lyser rätt mycket med sin frånvaro. Totalt sett gör det Goodlife Milky Cookie Dough till en rätt missvisande smakupplevelse, trots bra proteininnehåll.
21. Svenskt Kosttillskott Core protein bar 2.0 Äppelpaj
Fin ansats som tyvärr inte når hela vägen
Svenskt kosttillskott menar det verkligen när de kallar sina proteinbars för version 2.0. Core Protein Bar 2.0 Äppelpaj är i det närmaste en helomvändning från deras första version av proteinbars. Här bjuds vi på en proteinbar som är glutenfri, i det närmaste sockerfri, hyfsat fettsnål och som håller en riktigt låg kalorinivå för att vara en proteinbar.
Så långt ser det alltså bra ut för denna proteinbar. Proteinmängden kommer i huvudsak från mjölk och vassle, men tyvärr tittar hydrolserat kollagen in en bit ner i innehållsförteckningen, troligen för att boosta proteinnivåerna en smula. Av den anledningen är det lite märkligt att baren “bara” innehåller 17 gram protein. Ska du ändå fuska upp protienmängden kan det ju lika gärna dras upp till mer standardiserade 20 gram liksom.
Tuggumismak
Vad som fäller Core är däremot inte några gram protein, utan smaken. Till en början lyckas de någorlunda med smaken av äppelpaj med havreflarn (trots att det är riscrisp). Ganska snabbt försvinner däremot sötman och kvar har vi en närmast tuggummiliknande konsistens med några riktigt ovälkomna bismaker åt anishållet.
Core Protein Bar 2.0 Äppelpaj är på många sätt en stor uppryckning från tidigare och riktigt intressant på många sätt, men ingen i testpanelen är speciellt förtjust i smaken.
Bra pris hos:
Det ska sägas redan från början att Protein Blocks proteinbar går hårt på att leverera ett högt proteininnehåll – varje kaka innehåller trettio gram protein. Det är en proteinmängd som dels är helt onödig, eftersom kroppen klarar av att ta hand om någonstans runt tjugo gram protein i en sittning, dels är proteinet till stor del bestående av kollagen. Helt enkelt utfyllnadsprotein som inte gör speciellt mycket nytta för muskeluppbyggnad, men det sägs ju ge dig fin hud i alla fall.
Fruktkola
Kollagenutfyllnad hittar vi förvisso oroväckande ofta i proteinbars, men det är särskilt tydligt i de bars som, likt Protein Block, skryter om ett superhögt proteininnehåll. En positiv sak kommer med utfyllnadsproteinet: Det finns helt enkelt inte så mycket plats för varken fett eller kolhydrater.
Smakmässigt är det väldigt mycket av den klassiskt syntetiska banansmaken, precis som du brukar få hos tandläkaren. Utöver det samverkar den stora mängden sötningsmedel med den mjuka konsistensen, som antyds i namnet, så att resultatet blir väldigt mycket av en fruktkolakonsistens.
Just smak och konsistens är faktiskt rätt trevlig hos Protein Blocks proteinbar. Men ärligt talat väljer vi hellre en bar med bättre innehåll i stället för en bra syntetisk banansmak.
Bra pris hos:
Barebells Salty Peanut är företagets kanske märkligaste proteinbar. Nästan uteslutande innehåller deras proteinbars artificiella smaker, men här är jordnötterna faktiskt jordnötter. Samtidigt som både jordnötter och mjölkprotein (huvudkällan till protein här) är proteinrika tittar kollagenpeptider fram alldeles för tidigt i innehållsförteckningen för att det ska kännas okej.
Tung smak
Jordnötterna påverkar även smaken i stor utsträckning. Barebells är ofta relativt “lätta” att äta, trots all choklad. Här påverkar jordnötterna smakupplevelsen en hel del och du får helt enkelt vara beredd på att ha ett glas vatten i närheten för att det inte ska bli för torrt. Däremot ska det sägas att det där saltet som namnet yrar om verkar ha försvunnit i tillverkningen, för det smakar bara rena jordnötter – inte saltade sådana.
Barebells Salty Peanut är på ett sätt den mest naturliga proteinbaren som Barebells gör. Samtidigt hade vi gärna sett mer fullvärdigt protein i hela blandningen… och kanske lite av det där saltet då.
Bra pris hos:
Star Nutrition Coconut Dream får ett ganska konsekvent omdöme av testpanelen. Hela kakan är täckt med riktig kokos, vilket får det hela att kännas mer äkta. Samtidigt ramlar de flesta kokosflarnen av medan den äts, vilket gör att den smular något enormt, betydligt mer än många andra bars.
De flesta är överens om att det rör sig om en god proteinbar, om än en aning söt och som fastnar lätt i gom och tänder.
Glutenfri proteinbar
Som en del i Star Nutritions basutbud när det gäller proteinbars är det en ganska stabil grundprodukt. Den är både glutenfri och innehåller ingen palmolja. Proteinet i fråga kommer i huvudsak från en fullvärdig, mjölkbaserad källa och ligger stabilt på 20 gram per kaka.
Även om sockerhalten är låg ligger dock kolhydratvärdet ganska högt, vilket gör att den inte lämpar för dig som är ute efter en lågkolhydratdiet eller som LCHF-bar. Tillhör kokos din favoritsmak och om du kan stå ut med en hel del smulighet kan det bli en favorit men på det stora hela är det ganska mycket mellanmjölk över produkten.
Bra pris hos:
Goodlifes proteinbars innehåller riktigt låga mängder socker och en i allmänhet låg kalorimängd i förhållande till många andra bars. Samtidigt förlorar de på att kolhydratmängden - om än inte i sockerform - är ganska hög och proteinmängden några av testets lägsta. Karamellsmaken är varken för söt eller artificiell. Samtidigt är den ganska platt och inte speciellt salt. Konsistensen är godkänd, men samtidigt inget att skriva hem om.
Lättglömd
Innehållet är i allmänhet rätt bra, men vi hade gärna sluppit hydrolserat vetegluten i ekvationen. Proteinkällan består av ett fullvärdigt mjölkprotein däremot.
Low Sugar Salted Caramel vinner en del på sitt låga pris och även om smak och konsistens är ganska lätta att glömma bort spiller de heller inte över i några negativa omdömen som vissa andra bars i testet.
Bra pris hos:
I de flesta fall brukar Barebells göra proteinbars som är väldigt nära godis i smaken. Just av den anledningen brukar vi ha ett visst överseende med att de drygar ut proteinhalten med kollagen. Barebells White Salty Peanut får vi däremot kalla undantaget från både smak och vett.
Smörkräm
Vit choklad är en lite knepig chokladsmak, där det lätt kan slå över och bli för mycket. Det är exakt det som har hänt här. Vit choklad kombineras med en väldigt smörig kolakonsistens, vilket får det att kännas som att hela insidan på proteinbaren är gjort av smör som smakar vit choklad. Tyvärr är det även där sältan från de salta jordnötterna kommer in, för den förstärker ytterligare smörkänslan i smakupplevelsen.
Jordnötterna som garnityr gör inget fel i sig, men smakkombinationen av smör och jordnötter gör sig inte riktigt heller om vi säger så. Som vanligt har Barebells drygat ut proteinmängden med kollagen, vilket i det här fallet knappast bidrar med något och inte heller går att bortse från.
Det ska till en enorm fantast av vit choklad för att Barebells White Salty Peanut ska funka och även då känns det som rätt mycket begärt.
Bra pris hos:
Pändy Protein Bar Nougat Hazelnut är en väldigt liten proteinbar jämfört med de flesta andra, trots det hinner den med otroligt mycket. Företaget i sig satsar inte renodlat på hälsokäk, utan snarare på lite nyttigare snacks. Det förklarar såklart varför Pändys proteinbar är så liten som den är och varför du för ovanlighetens skull hittar socker i kakan.
Trist nog hittar vi även kollagen och palmolja (omskrivet som palmfett här) bland ingredienserna. Det förstnämnda gör det svårt att avgöra hur många av produktens 12 gram protein som är fullvärdiga och därmed vettiga.
Bra nötsmak
Smakmässigt lyckas de däremot bra. Hasselnötterna täcker utsidan och återkommer även i en nötkräm på insidan. Kakan upplevs som lite seg av några, men testpanelen är överens om att de som gillar hasselnötter absolut har något här.
Vi kan förstå tanken med en mini-proteinbar som lite mindre onyttigt godis, men utöver det och en riktigt god smak har Pändy tyvärr en hel del att jobba på här.
Bra pris hos:
Bland Star Nutritions standardbars blev den här inte speciellt väl mottagen. Innehållsförteckningen nämner olika former av kakao väldigt många gånger. Det bidrar förvisso till en autentisk chokladsmak, men också en chokladsmak som snabbt blir väldigt överväldigande och nästan lite stark. Samtidigt tar smaken av sötningsmedel över ganska mycket i övrigt.
Produkten är även en av få av varumärkets produkter som innehåller hydrolserat kollagen (gelatin) som en mindre, men fortfarande ej fullvärdig, proteinkälla vid sidan av mjölkproteinet.
Irriterande konsistens
Utöver smaken på kakan behöver konsistensen nämnas, då den lätt kan bli irriterande. Det vill säga att den lätt fastnar i gom och tänder och flera i testpanelen upplever den även som ganska seg.
Innehållsmässigt finns det helt enkelt bättre bars, till och med i samma produktserie. Är det choklad eller browniesmaken du är ute efter så finns det gott om det i den här produkten, men det finns också proteinbars som gör ett betydligt bättre jobb med att leverera den smaken.
Bra pris hos:
En proteinbar från Star Nutrition som absolut inte gick hem hos testpanelen. Exakt var saltet i den saltade karamellsåsen befann sig är oklart, men inte var det i smaken. I övrigt är smaken väldigt söt, mer än vad som är nödvändigt för karamell. Konsistensen är däremot lagom mjuk och lättuggad, men likt flera andra bars från Star Nutrition är det väldigt mycket som fastnar i gom och tänder. Till och med på den nivån att vissa testare tycker den är svår att svälja.
Gelatin i kakan
Innehållet som sådant är tyvärr inte helt och hållet i toppklass, med gelatin som en del i proteinkällan istället för enbart mjölkprotein. Ganska märkligt, eftersom kokosvarianten i samma produktserie inte innehåller det. Även här slipper vi dock gluten och palmolja och i likhet med övriga bars i serien är det en ganska bra mängd fiber för att hålla mättnadskänslan.
Smakkombinationen går att göra betydligt bättre och så även innehållet. Produkten skulle helt klart må bra av en vända till i labbet innan de släpps ut bland mellanmålshungrande folk.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med den enorma mängd proteinbars som finns på marknaden handlar mycket om tycke och smak, men även hur de faktiskt står sig som mellanmål och vad de egentligen innehåller. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:
Smak, lukt och konsistens: Stämmer lukt och smak med smaken på omslaget? Är konsistensen mjuk och saftig eller hård och torr? Tröttnar man på smaken?
Mättnadskänsla: Hur effektivt håller en proteinbar hungerskänslorna i styr mellan de stora måltiderna?
Matsmältning: Hur reagerar testpanelens magar på proteinbarsen? Hur stora mängder kan man äta utan att magen säger ifrån?
Innehåll: Är proteinet fullvärdigt och i så fall från vilken källa? Innehåller den gelatin eller liknande som är sämre ur proteinsynpunkt? Hur mycket socker, snabba kolhydrater, fibrer och fett innehåller baren? Handlar det bara om smakessenser eller finns riktiga råvaror bakom smaken?
Vi har låtit en testpanel på fem personer ge sina utlåtanden. Personerna i panelen täcker in såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.
Fler tester till träningspasset
Andra tester av träningsredskap och maskiner
Fem tips till dig som ska köpa proteinbars
Proteinbars kan vara ett ganska vettigt mellanmål när du är ute på språng. Men istället för att rycka åt dig första bästa lönar det sig att tänka till ett ögonblick innan, bland annat genom att tänka på följande.
1. Det är skillnad på proteinbar och energibar
Kiosker och mataffärer brukar inte göra någon större skillnad på bars, utan alla ligger någorlunda samlat under en slags kombinerad kostillskotts- och hälsohylla. Tillverkarna gör däremot skillnad på dem och det borde du också göra.
- En proteinbar innehåller, som namnet låter, extra tillsatt protein. Även om protein i sig ger en bra mättnadskänsla är de i första hand tänkta att hjälpa dig som tränar att få i dig mer protein. I första hand efter träningen.
- En energibar är däremot ett lite mer löst begrepp. Tillverkarna vill gärna ofta få detta till något som idrottare tar under uthållighetstävlingar som ultramarathons eller vätternrundan. Det stämmmer till viss del, men det är nog inget du planerar att göra om du står i mataffären med kurrande mage. Dessa innehåller inte speciellt mycket protein, utan mer snabba kolhydrater, just för att ge energi snabbt. Huruvida det är nyttig energi så att säga är en annan historia.
Som en slags blandkategori finns det bars som siktar på att låta så “naturliga” som möjligt. Dessa kan slänga sig med både protein- och energitermer, eller båda, eller inga. För de mesta är dessa bars även veganska, men inte alla, och består till stor del av nötter och frukt. Sett som proteinbars innehåller dessa ofta bra protein, men i lägre halt än många traditionella mjölkbaserade bars. Samtidigt är det inte helt ovanligt att dessa sötats med rent socker eller sirap, vilket förvisso kan klassas som mer “naturligt” än sötningsmedel men samtidigt ge ett överslag av snabba kolhydrater.
2. Snabbkolla näringsdeklarationen
En relativt vanlig fallgrop är att en proteinbar kallar sig för proteinbar, men knappt innehåller något protein. Vid sidan av tidigare nämnda frukt- och nötbars som vanligen har en lägre proteinhalt finns det en hel del proteinbars med misstänkt låg proteinhalt. Ganska ofta är sockerhalten ganska hög också.
Medan du kan detaljstudera näringsinnehållet kan det till en början kännas som väldigt många siffror att hålla koll på, så kolla efter följande:
- Näring per bar: En proteinbar ligger på omkring 50-70 gram i vikt i snitt och en vettig näringsdeklaration berättar hur mycket näring det är i en bar (och per 100 gram, vilket är standardmåttet). En proteinbar som har något att dölja så att säga visar bara upp näring per 100 gram, eller något eget hittepå om “näring per portion”. Det senare är nästan aldrig detsamma som vikten på proteinbaren.
- Proteininnehåll: Vid sidan av frukt- och nötbars som nämnt ovan ligger en proteinbar på ungefär 20 gram protein per bar. Är det 17 gram eller 22 spelar inte så stor roll, men 20 som ett slags snitt för en normalstor bar. Är det långt under det eller långt över det är det något fuffens med märkningen eller innehållet.
- “Varav sockerarter”: Orka kolla hela innehållsförteckningen, eller hur? Men du kan snabbt se om det är rent godis du stoppar i dig genom uppmärkningen av kolhydrater. Direkt under värdet för kolhydrater brukar det stå hur stor del av kolhydraterna som utgörs av sockerarter, det vill säga de snabbaste kolhydraterna. Är det samma, eller nära, värdet för kolhydrater i allmänhet är det nog en hel del socker och sirap i din proteinbar.
3. Snabbkolla innehållsförteckningen
Har du lite mer vana att läsa näringsdeklarationen på produkter du köper kan det vara vettigt att ta en snabbtitt på innehållsförteckningen för att hitta några vanliga fallgropar.
Innehållsförteckningen är, som du säkert vet, ordnad efter storlek. Det vill säga det som det finns mest av är högst upp.
Här kan du ofta snabbt se om sirap eller socker är högt upp och därmed är mer av en godisbit än något annat.
Här kan du även se den vanligaste synden när det kommer till själva proteinet. Mjölk, ägg, nötter och soja hör till de vanligaste proteinkällorna med “bra” protein. Vi går igenom bra och dåligt protein strax, men ha kvar det i tanken just nu. Däremot kan du hålla utkik efter olika typer av kollagen och gelatin i innehållsförteckningen. De är rätt sopiga proteinkällor, som oftast används för att blåsa upp de totala proteinsiffrorna i näringsdeklarationen. Ju längre ner i innehållsförteckningen du hittar dem, eller om de saknas helt, desto bättre.
4. Gör skillnad på bra och dåligt protein
Protein bryts ner till aminosyror i kroppen. Väldigt enkelt förklarat finns det essentiella aminosyror, sådana kroppen inte kan tillverka själv, samt icke essentiella aminosyror, det vill säga sådana kroppen kan tillverka själv.
I kostsammanhang pratas det därför om “bra” protein eller, kanske än mer vanligt, fullvärdigt protein. Med fullvärdigt protein menas att alla de nio essentiella aminosyrorna finns med (i tillräckligt stor dos ska tilläggas). Mjölk, ägg, nötter, kött, soja och liknande är bra exempel på fullvärdiga proteinkällor.
Men! Det fuskas en hel del med proteininnehållet i proteinbars. Ofta “dopas” siffrorna genom att inkludera betydligt billigare proteinkällor som hydrolserat kollagen eller gelatin. Dessa är rent tekniskt protein och räknas därmed till den totala mängden protein i en produkt. Men de är inget fullvärdigt protein och hjälper därför till med muskeltillväxt i liten eller ingen grad. Kollagen brukar säljas separat, men då som allmänt mirakelmedel för vackrare hud och naglar, inte för att bygga muskler.
Proteinbars som skryter med över 50 procents proteininnehåll är alltid baserade på gelatin eller kollagen och således rätt dåliga ur ett näringssammanhang, även om näringsdeklarationen säger att kakan mycket riktigt innehåller en massa protein.
5. Förlita dig inte enbart på proteinbars
Vi kallar proteinbars för ett mellanmål eftersom det är just det. Vill du bygga muskler eller i allmänhet komplettera din träning är det med vettig mat som du gör den största skillnaden.
Vill du gå ner i vikt är en proteinbar sällan ett klockrent val, utan då är det betydligt mer kalorisnålt att ta en proteinshake om du ändå vill hålla proteinintaget uppe. Vill du öka i vikt är samtidigt nötter ett bra och proteinrikt alternativ, förutsatt att du inte är allergisk.
En proteinbar är perfekt som mellanmål när du kanske inte har med dig en shaker med proteinpulver, eller tillgång till vatten för att göra en sådan. Tänk mer på proteinbars som en bra reserv att ha i väskan snarare än något som måste vara en del av din dagliga kost.
Håll samtidigt koll på mängden protein. Kroppen klarar inte av att ta hand om hur mycket som helst i ett svep, utan omvandlar överblivet protein till fett eller skickar det vidare i systemet som avföring. Omkring 20 gram per måltid är ungefär vad kroppen klarar av att hantera, så om du vill öka ditt proteinintag gäller det att sprida ut måltiderna över dagen.
Ett lätt tillgängligt mellanmål är något de flesta kan ha nytta av. Om du tränar vill du säkerligen få i dig lite mer protein mellan måltiderna än vad en frukt kan erbjuda dig. Med den rådande träningstrenden är det därför inte speciellt konstigt att proteinbars av olika slag fått ett sådant uppsving.
De innehåller betydligt bättre näring generellt än vad godis gör, även om smakerna i många fall låter som rena godispåsen, och är redo att ätas rakt av. Det gör dem till ett betydligt smidigare alternativ än exempelvis proteinpulver som både kräver en shaker och tillgång till vatten.
Snabb energi
Samtidigt finns det en hel del olika bars ute på marknaden och alla är definitvt inte stöpta i samma form. Vissa proteinbars riktar in sig på specifika områden som LCHF, veganer, med få kolhydrater och liknande. Allra vanligast är dock en mer traditionell proteinbar, med högt proteininnehåll (oftast från vassle) tillsammans med varierande mängd kolhydrater och fett.
Det är här fallgroparna uppenbarar sig också, eftersom vissa av dem innehåller socker eller andra väldigt snabba kolhydrater. I sig inget dåligt, men gör du dig inte av med den energin kommer det knappast att gynna din träning.
Du bör även vara uppmärksam på vilken sorts protein du får i dig. Även om vassle och liknande fullvärdigt protein (med alla de aminosyror kroppen behöver) är vanligast förekommer även produkter med gelatin, som ger ett högt men ganska dåligt proteininnehåll.
Som mellanmål får du även fundera på om du behöver snabb energi innan träningen eller om du behöver något som håller hungern borta. Även om protein i sig mättar kan det ur mättnadssynpunkt vara en idé att titta efter proteinbars som innehåller fibrer för att du ska stå dig lite längre.
Snabba framsteg
Det är inte speciellt länge sen som proteinbars förknippades med torra, sega och hårda kakor som mest kändes som att tugga på en träbit. Sådana förekommer fortfarande, men de allra flesta delar fler likheter med att äta en Snickers eller liknande chokladgodis numera. Även de som sparar in på socker är faktiskt riktigt tilltalande numera och den smak som står på förpackningen stämmer förvånansvärt bra med vad du faktiskt får.
Det går även att göra egna proteinbars och sådana recept kryllar det av på nätet. Medan du kan ha koll på innehållet förlorar du däremot en hel del i smidigheten eftersom du måste göra dem själv. Samtidigt brukar de inte ha riktigt samma hållbarhet som de du kan köpa i affären.
I vårt test av proteinbars tittar vi mycket på just innehållet för att se vilken proteinbar som är bäst. Smaken är som bekant individuell, så har du väl hittat en bra proteinbar är det helt upp till dig vilken smak som låter mest lockande.
Utgångna produkter
Enervit The Protein Deal Choco & Vanilla Dream är väldigt uppfriskande i det att den varken innehåller palmolja eller utfyllnadsprotein från kollagen. Istället kommer proteinet i huvudsak från mjölk, med några småskvättar soja också. Ska det sägas något mer om innehållet är det väl att du får rätt mycket sötningsmedel här. Samtidigt är Enervit väldigt noga med att peka ut det genom hela innehållsförteckningen.
Gräddig Oreo
Smaken då? Den yttre chokladen känns tyvärr en smula plastig. Men så snart du är innanför den möts du av en helt fantastisk kombination av krispighet, choklad och vanilj. Det hela är väldigt likt det du hittar i Oreos, fast med lite gräddigare smak. Riktigt gott helt enkelt.
Tyvärr har det blivit ganska svårt att hitta proteinbars som inte dopar sina siffror med kollagen eller liknande. Enervits proteinbar är ett fint undantag från den regeln, samtidigt som proteinhalten är hög och smaken riktigt god.
Best Bar Coated Crispy Cookie Dough är en av testets absoluta favoriter! Den har förhållandevis höga värden för kalorimängd och fett - särskilt mättat - och ett par gram lägre proteininnehåll än snittet. Samtidigt får du en rejäl slev fiber som håller dig mätt mellan måltiderna. Sett till den förhållandevis låga sockermängden är det fantastiskt vilken smak som levereras.
Kakdeg i naturlig form är ju mest socker och den smaken sitter som en smäck även i den här proteinbaren, något som uppskattas genomgående av testpanelen. Trots det upplevs den inte som för söt samtidigt som konsistensen är riktigt mjuk och fluffig Den smakar helt enkelt väldigt mycket godis utan att dras med onyttigheterna som brukar följa med det.
Perfekt konsistens
På insidan hittar vi en bra mjölkbaserad proteinsammansättning utan något gelatin i sikte. Smolk i bägaren är dock att den innehåller palmolja och att den varken lämpar sig för glutenintoleranta eller de som vill skära ner på kolhydraterna. Tycker du om kakdeg och inte letar efter allra lägsta kalorimängd är detta en fantastiskt god bar med perfekt konsistens.
Best Bar - Coated Crispy Cookie Dough
Bra pris hos:
Purefit Peanut butter Chocolate Chip känns som en uppvisning i vad som “ska” stå på en förpackning. Det är Planet based och glutenfritt och veganskt och mjölkfritt. Konstigt nog är inte palmoljefritt ett av orden på framsidan, trots att kakan är fri från det med.
Lustigt nog känner sig tillverkaren tvungen att påpeka att Peanut Butter Chocolate Chip är en smak som kan översättas till kakdeg.
Smakar pepparkaksdeg
Lite jordnötter finns allt där i smaken, men några större mängder choklad eller kakdeg hittar vi inte. Däremot är smaken ett slags korsning mellan jordnötter och en riktigt fyllig pepparkaksdeg. Även konsistensen påminner om pepparkaksdeg. Supergott helt enkelt.
Jordnötterna är inte den främsta proteinkällan dock, utan den kommer från soja. Resten av ingredienserna är befriande “normala” även de, utan sötningsmedel.
Purefit Peanut Butter Chocolate Chip må vara missvisande i sin smak och rätt dyr. Men det är en av de godaste veganska proteinbars vi ätit och med ett riktigt bra innehåll.
The Protein Works Ridiculous Vegan Wild Chocolate Peanut
Krispig vegankaka med bra proteinblandning
The Protein Works Ridiculous Vegan Protein Bar Wild Chocolate Peanut är en krispig och riktigt god vegansk proteinbar. Till skillnad från företagets icke-veganska proteinbar slipper du dessutom palmoljan (även om den är hållbart framställd).
Soja- och ärtprotein utgör proteinkällan i kakan, vilket på alla sätt är fullgott sett till aminosyraprofilen. 15 gram protein per kaka är en smula lite för proteinbars generellt, men hyfsat i linje med vad veganska proteinbars brukar innehålla. Proteinbaren ger dig också en rejäl klump fibrer, vilket håller mättnadskänslan ganska bra.
Tydlig jordnötssmak
Proteinbaren i sig ser ut som vilken bar som helst. Konsistensmässigt får du en trögflytande och lyckligtvis inte så kladdig kolasås ovanpå en riktigt god chokladbas. Jordnötssmaken är tydligt närvarande och gifter sig fint med smaken av lite ljusare choklad. Det i kombination med sojakrisp gör det till en väldigt trevlig proteinbar att ha med sig som mellanmål.
The Protein Works Ridiculous Vegan Protein Bar Wild Chocolate Peanut är en riktigt bra vegansk proteinbar i den högre prisklassen.
Bra pris hos:
När du tänker på juliga smaker är såklart...puffar det första som kommer upp. Inte det? Nä, inte här heller. Av Barebells olika smaker är Holiday Puffs den mest abstrakta vi testat, för vi vet fortfarande inte vad de egentligen menar med “helgpuffar”.
Oavsett vad handlar det om en riktigt god proteinbar med samma fina kvaliteter som Barebells brukar ha. Proteinet kommer från mjölk, och mängden socker är i det närmaste obefintlig. Samtidigt får du en ganska lång innehållsförteckning, men glädjande nog har Barebells fimpat palmoljan den här gången.
Vad är en holiday puff?
Men smaken då? I praktiken är det sojacrisp, kolasås och mjölkchoklad. Inget som vi associerar till julen alls, men det är en riktigt god proteinbar med tillräckligt fast kolasås för att den inte ska störa. Barebells Holiday Puffs är helt enkelt rätt intetsägande i namnet, men knappast i innehåll och smak.
The Protein Works Loaded Legends Marshmallow Choc Rock kan mycket väl vara det längsta namnet på en proteinbar någonsin, men det finns en hel del intressant här. Till att börja med är formen mer åt det fyrkantiga hållet, vilket åtminstone ger intrycket av att baren är lite mindre och smidigare.
Smakmässigt handlar det mycket om det visuella här. Själva kakan är översållad med små marshmallowbitar. Det ser överdådigt ut, men de hade gärna kunnat smaka lite mer. I övrigt får vi en krispig konsistens och väldigt mycket chokladsmak.
Soja- och mjölkprotein
Proteinkällan är en lång rad olika varianter av soja och mjölk, men som tur är slipper vi gelatin och liknande. Samtidigt är det en relativt låg proteinhalt i jämförelse med proteinbars i allmänhet (även de utan kollagen och gelatin). Du får en hel hög med fibrer i kakan också. Samtidigt finns det en del palmoljeprodukter med. Det understryks dock tydligt att de är hållbart framställda, men det borde nog ha gått att hoppa över ändå kan tyckas.
The Protein Works Loaded Legends Marshmallow Choc Rock har en lite låg, men bra proteinsammansättning och är en väldigt visuellt tilltalande proteinbar som borde kunna passa ganska många.
Star Nutrition Best Bar Coated Crispy Blueberry White chocolate
Nästan helt och hållet schysst innehåll
Star Nutrition Best Bar Coated Crispy Blueberry White Chocolate är inte bara en munfull att säga utan att andas åtminstone en gång. Förutom det vegetabiliska fettets källa är den faktiskt en rätt bra munfull att stoppa i sig.
Det vegetabiliska fettet kommer såklart från palmolja, vilket vi hemskt gärna hade sluppit. Frånsett det ser det faktiskt riktigt bra ut. Det verkar inte råda någon vidare konsensus om huruvida isomaltooligosackarid ska anses vara fibrer eller bara något kroppen inte riktigt bryter ner. Av den anledningen tror vi inte riktigt på att vi får i oss närmare ett kvarts hekto fibrer från den här kakan, men låt gå för det.
Bra proteinblandning
Vad som gläder oss mest är att proteinkällorna i huvudsak är från mjölk och vassle, med någon enstaka skvätt soja. Inget kollagen eller gelatin så långt ögat når. Av den anledningen kan vi köpa att proteinhalten är något lägre.
Smakmässigt gäller det att du gillar vit choklad, för det smakar det mycket av. Det finns en skvätt riktiga blåbär här också och vid sidan av den vita chokladen är det just blåbär det smakar. Konsistensen är en aning tuggummiaktig dock, men absolut inte värst i klassen.
Hade vi bara sluppit palmoljan skulle Star Nutrition Best Bar Coated Crispy Blueberry White Chocolate ha varit en riktig högpoängare.
Barebells brukar göra julsmaker av sina proteinbars och Nutty Rocky Road Marshmallow är smaken för 2021. Redan från start är det en betydligt tydligare smakprofil än fjolårets diffusa “holiday puffs”.
Smakmässigt är det till en början rätt mycket att ta in. Det är kola, choklad och sojacrisp som trängs med cashewnötter och en ganska tung marshmallowsmak. Ganska snart känner vi igen smaken dock, för det smakar verkligen exakt som en Milky Way med lite krisp och nötter inslängda i mixen. Trots en inledande förvirring kan det här vara en av Barebells godaste proteinbars.
Mindre protein
Lite mer på insidan möts vi av en smula lägre proteinhalt än vanligt. Vi hade hoppats på att det även betydde att utfyllnaden med kollagen minskats, men det dyker upp oväntat högt upp på innehållslistan i stället. Lite trist, eftersom ett lite bättre innehåll hade fått Barebells Nutty Rocky Road Marshmallow att inte bara vara en ny julfavorit, utan en favorit överlag.
Bra pris hos:
Barebells Double Bite, här med den något luddiga smaken peanut crisp, känns inte riktigt som att den vågar ta ut de svängar den förtjänar. Bland annat för att jordnötterna kommer rätt långt ner på både smaklistan och innehållslistan, men främst för att det är sojacrispen som gör hela proteinbaren.
Godiscrisp
Det krispiga påminner en hel del om efterrätter baserade på Rice Krispies och liknande och är riktigt gott under det tunna chokladtäcket. Samtidigt är det här tveklöst en av de sötare Barebells-produkterna, vilket också märks i och med att sötningsmedel kommer först i innehållslistan. Att ha två bitar i stället för en förhöjer godiskänslan, men gör väl knappast till eller från för den här typen av produkter, eftersom det ändå är tänkt att du äter hela i en sittning.
Lite jordnötter
Proteinmässigt ligger Double Bite en smula under snittet, gissningsvis för att de båda bitarna har en smula mindre volym än en hel proteinbar. I vanlig ordning med Barebells får vi stå ut med kollagen som en av proteinkällorna, medan jordnöten som sagt hamnar väldigt långt ner.
Mängden sötningsmedel drar ner Barebells Double Bite Peanut Crisp, liksom kollagenet, men trots det handlar det om en riktigt god proteinbar med bra krispighet.
Bara för att det är på riktigt innebär det inte per automatik att det är bra. Det märks med Best Bars jordnötssmörbar. Den luktar visserligen precis som förväntat och smakar väldigt autentiskt jordnötssmör, just för att den bygger på riktiga jordnötter. Samtidigt tycker många i testpanelen att det nästan kan vara lite för intensiv smak. Den faller även en hel del på konsistensen, som både är rätt torr och smulig.
Riktiga jordnötter
Innehållet är samtidigt väldigt positivt. Såväl kalorimängd som kolhydratinnehåll ligger väldigt lågt, faktiskt så lågt att den nog kan accepteras som LCHF-proteinbar. Samtidigt får du mer eller mindre dagsbehovet av fiber och den innehåller ingen palmolja. Proteinmängden är bra och en del av proteinet kommer från riktiga jordnötter som utgör en stor del av såväl innehåll som smak. Jordnötssmör har en ganska egen smak som många antingen älskar eller hatar. Tillhör du den tidigare gruppen har du en till innehållet grym proteinbar här, även om konsistensen inte är på riktigt samma nivå som smaken.
Dalblads Swebar Blueberry Cheesecake faller en aning redan i början på smakvalet. Dalblads proteinbars brukar vara enormt specifika i sin smak (päronglass, pepparkaka osv), men cheesecake med blåbär känns inte riktigt lika supernischad.
Innehållsmässigt ser det ut som Dalblads brukar göra. Här har sötningsmedel sparkats ut till förmån för “riktig” sötma. Det känns kanske mer naturligt, men höjer såklart sockerinnehållet rejält. Riktiga blåbär finns med i smeten och proteinmassan består av vassle och en gnutta äggvita, vilket är bra. Trist nog hittar vi däremot palmolja i receptet.
Ser överkörd ut
Utseendemässigt ser kakan ut som Dalblads brukar göra, vilket tyvärr innebär en lätt överkörd look. Konsistensen är dock riktigt mjuk, utan att bli vare sig rinnig eller seg.
Smakmässigt är både blåbär och cheesecake på plats och smakar riktigt gott. Däremot såklart inte med samma igenkänningsfaktor som vissa av deras andra bars.
Dalblads Swebar Blueberry Cheesecake är ett bra val för dig som vill undvika sötningsmedel och inte skyr socker. Dess fula yttre kompenseras rejält av en riktigt god smak.
Eat Natural Fruit & Nut Bar lyckas med något så ovanligt som att göra en proteinbar med “naturliga ingredienser” i budgetklassen. Hela tanken här är att du ska veta vad du stoppar i dig, vilket syns i allt från innehållsförteckningen till att du mer eller mindre kan dekonstruera proteinbaren med dina egna ögon.
Som bindningsmedel för nötterna (mest jordnötter) och frukten (mest dadlar) hittar vi rätt mycket glukossirap och muscovadosocker. Det hade kunnat göra kakan till en rätt söt upplevelse, men samtidigt finns det en stor mängd salt inblandat. resultatet är att kakan smakar salta jordnötter blandat med söta dadlar. Vi hade nog hellre sett att de gick helt på det söta spåret, även om Eat Natural absolut inte gör bort sig helt smakmässigt.
Bra men lite protein
Som “naturlig” proteinbar får du i vanlig ordning en förhållandevis låg mängd protein, men från en bra källa. Samtidigt har du en högre mängd fibrer än vad många andra bars kan skryta med.
Du ska inte blanda ihop termerna med Eat Natural Fruit & Nut Bar. Du kan absolut se alla ingredienser tydligt både visuellt och i innehållsförteckningen, men har du en specifik diet finns det nog en del av innehållet som inte kommer falla dig i smaken.
När Holistic gör proteinpulver brukar det vara stort fokus på naturligheten och då även att skippa sötningsmedel. Därför känns det lite lustigt att de blandar in sötningsmedel i sin proteinbar Holistic Proteinbar Vegan Salt Karamell. Särskilt när sötma i allmänhet är frånvarande här.
Torrboll
För det är faktiskt smaken som håller tillbaka mest. Den omgivande chokladen är ganska smaklös men samtidigt rätt tjock, vilket bidrar till konsistensen. För medan det inte är snustorrt tar vi gärna ett glas vatten efteråt för att skölja ner kakan. Utöver att sötman, och därmed karamellsmaken, är rätt frånvarande är även den utlovade sältan rätt svårfunnen. På det stora hela är det chokladen som smakar något och då inte ens speciellt mycket.
Innehållsmässigt ser det i övrigt rätt bra ut. Proteinhalten är från ris och ärtor, och även om den hade kunnat få vara lite högre är den fullt godkänd.
Innehållet gör att vi gärna hade önskat en tydligare smak hos Holistics veganska proteinbar, för just nu känns den mest tråkig.
Proteinbars kan i många fall beskyllas för att vara godis. Eftersom Snickers innehåller jordnötter framställs den ibland som lite matigare (och därmed, felaktigt såklart, nyttigare). På samma sätt som när Delicato gjorde proteinbars en gång i tiden är en Snickers med extra protein ungefär lika genialt på ett lite galet sätt.
Här handlar det om en proteinbar som gör ett riktigt bra jobb med att smaka som originalet. I genomskärning ser den inte riktigt ut som originalet, men smaken är till största delen där i alla fall, inklusive jordnötterna.
Ingen nyttig Snickers
Samtidigt ska vi inte luras att tro att det här är en nyttig Snickers på något sätt. Även om sötningsmedlet håller sockermängden nere en del är det fortfarande en rätt duktig mängd socker inblandad här. Sötningsmedlet är mest till för att hålla kalorinivån nere en smula. Även om huvuddelen av proteininnehållet är mjölk dyker det ändå upp lite kollagen här för att jämna ut siffran, trist nog.
Snickers Hi-Protein är en lite kul kuriositet som gör ett bra jobb med att imitera originalet. Men det finns såklart bättre alternativ för dig som vill äta mer protein utan att nödvändigtvis få i dig en massa extra socker.
Peas, love and oats säger Re:do om sin proteinbar Raspberry rules. Det ger intrycket av en proteinbar som är lite mer avslappnad än många andra. Det visar sig stämma rätt bra, då du hittar en hel del socker i olika utföranden. Eftersom proteinbaren gör en grej av att inte använda sötningsmedel blir det dock logiskt. Samtidigt är de tydliga med att ha skippat palmolja, vilket är trevligt. Proteinet kommer från ärtor och en liten skvätt från havre och vetegluten. Inga direkta rekordmängder, men sammantaget godkänt sett till både aminosyraprofil och mängd.
Smaklösa hallon
Tyvärr verkar de torkade hallonen i kakan vara av den mer smaklösa sorten, för vi märker mest av kärnorna. Proteinbaren i sig påminner väldigt mycket om kokosbaserade fikabröd, trots att det inte finns ett spår av kokos här. Trots sockerinnehållet är chokladsmaken i det närmaste lika tam som hallonsmaken.
Re:do Raspberry Rules lämnar oss helt enkelt med lite av en konstig bismak i munnen. Innehållet är helt okej, men den känns inte riktigt som att den smakar det den utger sig för att göra.
Healthy Co Proteinella är en serie produkter som börjat dyka upp i mataffärerna. Helt enkelt ganska normala livsmedel med adderat protein. Av den anledningen hade vi gissat på att en Proteinella - proteinbar borde innehålla just protein.
Vi kan börja med det positiva. Har du någon slags fäbless för vit choklad är den här proteinbaren himmelsk. Vid sidan av välsmakande vit choklad är det en trevlig konsistens med inslag av krispighet. Riktigt bra helt enkelt.
Mjölkprotein
Bra är även proteininnehållet, som helt bygger på mjölk. Grejen är att det är väldigt lite av det totalt, även sett till att proteinbaren i sig är ganska liten. Det resulterar i en liten och smidig bar, men med låg proteinhalt och rätt hög kalori - och kolhydrathalt. Det senare består mest av polyoler, men ändå. Samti digt får du i alla fall en någorlunda god dos fiber i kakan som håller mättnadskänslan i styr en stund.
Healthy Co Proteinella White Chocolate är supergod för dig som gillar vit choklad och som vill ha något billigt. Problemet är liksom att det är lite det enda som den har att gå på. Vill du ha mer protein finns det bättre alternativ, likaså om du vill ha ett vettigt och nyttigt mellanmål.
https://video.bunnycdn.com/play/150218/8e0d4095-223b-4988-9475-61aa956ce79e
Superset Protein bar cookie dough & caramel känns lite virrig i sin framtoning. Namnet för tankarna till kroppsbygge och crossfit, medan förpackningen mer känns “södermalmshipster inspirerad av tropikerna”. Samtidigt får vi erkänna att hela produkten känns rätt anonym överlag.
Översötad
Proteinbaren i sig är täckt i vit choklad och svart krisp. Chokladtäcket är tillräckligt tjockt för att karamellsåsen på insidan inte ska läcka ut, vilket är positivt och inte ger någon kladdig upplevelse överlag.
Medan konsistensen lyckas hyfsat bra med att emulera kakdeg misslyckas hela proteinbaren med smaken. Kombinationen av karamell och vit choklad ger en helt vansinnigt söt smak som känns för mycket redan halvvägs in.
Innehållsmässigt slipper vi palmoljan, vilket de är noga med att påpeka på omslaget. Proteininnehållet består till största delen av mjölk och soja, men förstörs av en bunt kollagen som vi väldigt gärna hade sluppit.
På det stora hela känns Supersets proteinbar ganska identitetslös och hade mått bra av både bättre smak och bättre innehåll.
Barebells Blueberry Cake visar att Barebells fungerar lite annorlunda än andra proteinbars-makare, trist nog inte åt det positiva hållet. I de flesta fall är basen densamma, medan det yttre skalet är vad som utgör smakerna av en bar. Barebells skiljer sig istället såväl i konsistens som innehåll.
Blueberry Cake fokuserar i huvudsak på kakdelen av namnet, med kaksmulor inblandade i skalets vita choklad. Konsistensen är väldigt hård, lite som att äta kaffebönor istället för kakbitar. Insidan är istället väldigt krämig, nästan åt Milky Way-hållet. Blåbärssåsen håller sig från att rinna, men smakar närmast en aning övermoget än den goda smak blåbär brukar medföra.
Trist protein
Innehållet då? Där fallerar den här Barebells-baren gentemot sina kusiner i samma serie. Näst efter mjölkprotein i innehållsförteckningen hittar vi nämligen kollagen. Förvisso protein, men inget fullvärdigt sådant och mer nyttigt för din hud än dina muskler.
Barebells Blueberry Cake har bitvis riktigt god smak, men långt ifrån klockren och samtidigt är inte innehållet det bästa. Barebells kan betydligt bättre än så här.
Vad är en Jaffa Quake för något? Det är första frågan vi ställer oss, mest nyfiket, när Grenade Carb Killa landar hos oss. Efter lite letande kan vi konstatera att det är en skojig omskrivning för apelsinchoklad. Tyvärr kan vi inte påstå att apelsinsmaken är speciellt framträdande här, men den har en ganska bra chokladsmak och helt okej konsistens i alla fall.
Nästan inget socker
Men så var det den där detaljen med Carb Killa. Här handlar det enbart om hur stor andel av kolhydratinnehållet som är rent socker, vilket är riktigt lågt. Så långt allt väl, även om merparten av kolhydratinnehållet kommer från polyoler, eller sockeralkoholer som de också kallas. Till skillnad från andra lågkolhydratbars är fetthalten ganska låg, just som följd av att tillverkaren valt att titta på sockerhalten.
Vad som är värre är att en stor del av proteinet kommer från gelatin, vilket gör att det sammantaget blir en ganska trist proteinbar, hur grundinställningen än ser ut. Det gör Grenade Carb Killa Jaffa Quake till en proteinbar som ser bra ut till en början, men som faller väldigt fort när du väl börjar läsa lite mer om den.
Puls proteinbar bygger i mångt och mycket på en traditionell vegansk och “naturlig” proteinbar. Basen är dadlar och nötter – cashew och mandel i det här fallet – och överlag är ingredienslistan befriad från allt vad sötningsmedel och liknande tillsatser heter.
Det som skiljer den här kakan från en traditionell vegansk proteinbar är äggvitorna som tillsatts för att öka på proteinmängden. Det resulterar förvisso bara i tio gram protein per kaka, vilket är ungefär vad den här typen av proteinbars brukar landa på ändå.
Stark äggsmak
Smaken av äggvita är däremot framträdande i smakprofilen. Dadlarna, chokladen och nötterna finns såklart där, men både under konsumtion och ganska långt efter hänger smaken av ägg kvar i munnen. Gillar du det är det såklart inga problem, men det är något att ha i åtanke.
Summa summarum är det ändå en bra proteinbar som får lite mer variation i proteinprofilen än vad den här typen av “naturliga” bars annars har.
Låter något för bra för att vara sant så är det troligen precis så. Det bevisar Gaam med sin Proteinbar Chocolate & Almond. Vettigt protein behöver lite plats för att komma upp i större mängder, i annat fall går det alltid att dopa siffrorna med kollagen eller gelatin. Det ger fina siffror, men ett rätt poänglöst proteininnehåll. När just kollagenpeptider dyker upp som näst vanligaste ingrediens får det oss att tvivla på hur mycket det utgör av proteinhalten.
Mandelsmak
I övrigt studsar Gaams proteinbar åt alla möjliga håll. Det finns en hel del riktiga mandelbitar i kakan, vilket utgör större delen av smakupplevelsen eftersom chokladen är rätt vek. Något som är konstigt sett till att kakan är kryddad med inte mindre än fyra olika sötningsmedel.
Gaam Protein Bar Chocolate & Hazelnut ser bra ut vid en första anblick, både visuellt och innehållsmässigt. Men det krävs ingen hårdare granskning för att luftslottet ska rämna.
Maxim Protein Bar Crispy Brownie är ett av många exempel på att texturen från en brownie tydligen är ganska enkel att återskapa i en proteinbar. Känslan av luftighet finns helt klart där. Krispigheten finns också där, men utöver att kännas en smula grusigt vet vi inte riktigt vad den biten ska tillföra i det här fallet.
40 procent proteininnehåll låter ju såklart svinbra. I praktiken innebär det 20 gram, vilket ändå är någorlunda standard för proteinbars. Samtidigt är en stor del av detta gelatinhydrolsat. Medan det är protein är aminosyraprofilen inte den bästa, så det blir lite som att få en proppfull godispåse och märka att marshmallows utgör hela fyllningen i godispåsen, fullt men kanske inte superskojigt.
Kladdar inte
Texturmässigt gör sig Crispy Brownie-varianten från maxim betydligt bättre än andra smaker vi testat från samma serie. Kladdigheten hålls till ett minimum och bidrar till det smakmässigt rätt goda intrycket. Samtidigt finns det proteinbars som smakar gott och innehåller bättre protein än vad Maxim Protein Bar Crispy Brownie gör.
Maxim tillhandahöll en proteinbar för några år sen som var typisk för dopade proteinhalter, då den extrema mängden protein bestod av gelatin. Deras nuvarande proteinbar har förvisso gelatin i sig, men i så pass små mängder att det inte spelar någon roll. Proteinblandningen Maxim har valt här består till två tredjedelar av vettigt innehåll.
Mjölk- och sojaprotein börjar bra, men den sista tredjedelen är vetegluten, vilket är kanske än mer ointressant ur näringssynpunkt än gelatin och kollagen.
Peanut butter jelly time
Smakmässigt är testpanelen konfunderade vart jordnötterna tagit vägen. De finns enligt innehållsförteckningen, men smakar inget. Smaken tas istället över av sojacrispet som finns i kakan. Sylt-delen är syntetisk jordgubbssylt, tyvärr av den rinnigare sorten. Det gör att alla våra proteinbars hade läckt och kladdat fast i omslagspappret, vilket sänker upplevelsen.
På det stora hela är Maxim Peanut Jelly rätt god, även om den inte smakar jordnötter och har i alla fall en tredjedel skruttprotein.
Ibland går det, ibland går det inte. I fallet med Mars Hi-Protein Bar går det inte. Det här är samma typ av proteinbar som Snickers har. Men medan den baren lyckades hyfsat bra med att emulera smaken av Snickers faller Mars-varianten ganska platt.
Godis med (sopigt) protein
Precis som med Snickers proteinbar handlar det om en reducerad mängd socker tillsammans med en ökad mängd protein. Själva proteinet – en blandning av soja, mjölk, vassle och tyvärr kollagen – ligger som en lite hårdare massa i botten av kakan och förstör tyvärr upplevelsen av Mars chokladkaka en hel del. På samma sätt verkar den reducerade mängden socker göra att kolasåsen är både trögare och mer grynig. Som grädde på moset har proteinbaren snickrats ihop med hjälp av palmolja.
Det är en kul idé med godis som proteinberikats, även om det kanske inte är den mest seriösa idén. Samtidigt gäller det ju då att receptet blir exakt rätt för att bibehålla smaken alla känner igen. Tyvärr misslyckas Mars Hi-Protein Bar ganska rejält just där.
Lenny & Larry vill två saker med sin The Protein Cookie: ge dig en mer eller mindre komplett måltid i kakform (snarare än en högproteinbar) samt kryssa av så många rutor som möjligt. Det senare når närmast episka nivåer på baksidan av förpackningen med äggfritt/kosher/non GMO/sojafritt/mjölkfritt/veganskt/fiberrik och så vidare. Med den grundinställningen är det lite lustigt att kakan innehåller palmolja – visserligen “hållbart framställd” sådan, men ändå.
Rejäl kaka
Själva kakan i sig är en rejäl historia av halvbakad karaktär utan att smula överdrivet mycket. Medan kakans konsistens i sig är riktigt bra är äppelbitarna lite som att äta en kaka med bark i. Samtidigt smakar kakan väldigt mycket som en kass blandning av jäst och bakpulver, vilket förtar en annars riktigt god smak och konsistens.
Det är synd, eftersom den långa listan på baksidan är riktigt ambitiös, även för att vara en vegansk proteinbar. Innehållet är bra nästan oavsett vilka krav du vill ställa på ett proteinrikt mellanmål och konsistensen är riktigt bra. Men när priset för detta är en ytterst osmickrande kombination av jästrapar och halsbränna når den liksom inte hela vägen fram.
Olimp Gladiator bar vanilla Cream
Bra innehåll i världens kanske mest enerverande förpackning
Olimp Gladiator Bar är en rejäl proteinbar med en överlag vettig proteinsammansättning. Trist nog är den så frustrerande att äta att vi håller oss borta ändå.
Det är visserligen ett ganska högt kaloriinnehåll, men proteinkällorna är i huvudsak från mjölk och vetegluten (samt en skvätt soja), vilket gör att vi slipper utfyllnad med gelatin eller kollagen.
Däremot är proteinbarens mer fysiska egenskaper inget annat än katastrof. Den består nämligen av en stenhård proteinblandning, vars konsistens för tankarna till att äta tavelkritor. Hela kakan täcks av ett chokladhölje med krisp, som nog är det enda goda här.
Kladdig sås
Mellan chokladhöljet och den stenhårda kakan finns en liten ficka med vaniljsås – en urbota dum idé, eftersom ingen av våra testade Gladiator Bars hade ett helt chokladhölje vid testet. Det innebär att omslagspappret sitter fastkletat (och sen fastnar på fingrarna och tre ställen till på väg till papperskorgen), dina fingrar klibbar fast vid proteinbaren och det är omöjligt att lägga ifrån sig den utan att klegget limmar fast vid bordsytan. Nämnda klistergegga är dessutom så vansinnigt sötsliskig att vi knappt vill avsluta kakan.
Olimp Gladiator Bar: finfin på pappret … en mardröm i praktiken.
HeltÄrligt är äggfabrikanten Kronäggs sätt att få in mer ägg i kosttillskott. Deras proteinbars tar huvuddelen av sitt protein från ägg (både äggvita och äggula i pulverform), men det smyger sig även in gelatin lite längre ner i innehållsförteckningen och en, till synes, mindre mängd mjölk.
Utöver att ha ägg som huvudingrediens är tanken även att använda svenska råvaror i stor utsträckning och tillverkningen är svensk även den.
Många hallonkärnor
Slutresultatet är en aning märkligt. Hallonsmak, med tillhörande hallonkärnor, finns det väldigt gott om. Samtidigt smakar både den vita och mörka chokladen, som enligt innehållsförteckningen ska finnas där, absolut ingenting.
En väldigt vanlig bieffekt bland testarna var ett par smått obehagliga jästrapar, ungefär som om du skulle ätit ojäst bulldeg. Kakan i sig är en ganska seg historia och påminner ganska mycket om seg kola.
HeltÄrligt Proteinbar hallon är en lite ovanlig fågel bland proteinbars. Medan tanken är god hade vi gärna sett ett ännu ärligare innehåll, utan kollagen, och ett recept som inte får oss så bubbliga i magen.
Star Nutrition är ganska ofta antingen fullträff eller fullständig miss. Star Nutrition Vegan Protein Bar tillhör tyvärr den senare kategorin.
Grunden i proteinbaren består av en “juiceblandning”, i sin tur bestående av cikoriarot och dadlar. Proteinet kommer från jordnötter och en liten pytt ärtprotein. Inget fel med blandningen som sådan, även om proteinnivån är rätt låg även för en vegansk proteinbar.
Som att äta pulver
Vad vi istället har problem med är konsistensen här. Kakan håller ihop när vi tar ut den, men så snart vi tar en tugga faller den sönder i mer eller mindre pulverform. Resultatet blir lite som den där utmaningen där du ska försöka äta en sked kanel. Det är mest ett svårsvalt pulver av allt och när du väl lyckas blöta upp det tillräckligt för att det ska sluta damma blir det istället en riktigt seg deg som fastnar i hela munnen.
Det är synd. För även om det inte smakar någon “krispig chokladhavre” som förpackningen säger är det en ganska god smak mellan kakaon och dadlarna. Synd bara att Star Nutrition Vegan Protein Bar Chocolate Oat Crunch är i det närmaste oätlig.
Mutant vill gärna få det till att deras produkter är helt vansinniga och lite från en annan värld. Därför känns en brownie oväntat vanlig för att komma från dem.
Därmed inte sagt att de gör ett dåligt jobb – tvärtom. Hela kakan är mjuk och brownie-krämig utan att vare sig kladda eller smula speciellt mycket. Smaken är bra på det stora hela, men den känns samtidigt som att den sticker iväg med lite småbeska bismaker här och där.
Bra blandning, dåliga ingredienser
Som tur är tar Mutant sin brownie på allvar i alla fall. Kakan innehåller 20 gram protein och då från koncentrat och isolat av vassle i första hand. Den innehåller glädjande nog absolut inget gelatin eller kollagen.
Trist nog stöter vi däremot på en hel del palmolja i produkten, vilket vi såklart gärna hade sluppit.
Hade det inte varit för just palmoljan hade Mutants Brownie varit en favorit i testet, men nu får den nöja sig med att bara vara bra.
Nicks Protein Sport-Crunch Chocolate är, precis som företagets övriga produkter, sockerfria. Missta däremot inte det för att de är kolhydratfria, för just den här proteinbaren handlar det dock om förhållandevis låga sex procent sockerarter. Samtidigt har du rejäla mängder kokos- och sheaolja som drar upp fetthalten rejält (ingen palmolja dock). Procentuellt sett får du hyfsat mycket protein här, men sett till kakans låga vikt behöver du äta flera av dem för att få i dig några större mängder protein.
Smaken är lite speciell. Helt uppenbart är det här ett försök att göra en sockerfri Kexchoklad (med extra protein). Även med socker inblandat är det många som provat och misslyckats med liknande försök. Nicks är inte heller i närheten av vad vi får ut av originalet. Därmed inte sagt att det smakar illa. Det är en ganska okej Kexchoklad-ripoff, som inte är lika söt och smakar mer kex än choklad (trots att den är glutenfri). Är det just socker du vill komma undan är Nicks proteinbar ett innehållsmässigt ganska vettigt alternativ faktiskt, även om den kunde innehållit mer protein per kaka.
Optimum Nutrition Protein Crisp Bar Marshmallow var ju så nära. Det är liksom inte så ofta vi springer på en proteinbar med vettig mängd protein, från bra källor, med god smak och god konsistens … bara för att landa med en sopig fettkälla.
Crisp Bar påminner om en klassisk mellanmålsbar med puffat ris och chokladöverdrag. Exakt vad det är som ska smaka marshmallows här vet vi inte, men vi får en god (om än något diskret) smak av vit choklad. Det som ser ut som riskrisp är i stället knapriga små kulor av soja och tillför en riktigt god konsistens med lagom mycket frasighet.
Soja utgör alltså huvuddelen av proteinkällan här, men den får också sällskap av såväl mjölk som vassle från mjölk. Glädjande nog slipper vi både kollagen och gelatin i proteinblandningen, och därför har vi en riktigt lovande proteinbar här.
Vill du inte låta ditt samvete spela in på det du stoppar i dig är det allt du behöver veta för att ha hittat en av de bästa proteinbars vi smakat. Men såklart måste det finnas smolk i bägaren. Trist nog återfinns palmolja i två varianter ganska högt upp på innehållslistan och helt utan indikation på att det ska röra sig om hållbart framställd sådan.
Optimum Nutrition Protein Crisp Bar Marshmallow är riktigt god, har fin konsistens och bra proteinkällor. Allt är egentligen perfekt så länge du inte läser så noga på innehållsförteckningen.
Vid en okulär besiktning ser Clif Bar White Chocolate & Macadamia Nut ut att tillhöra samma liga som Raw Bite, Eat Natural och andra mer “naturliga” proteinbars. På ett sätt stämmer det, eftersom det vid sidan av extra tillsatta vitaminer är rätt tunnsått med sötningsmedel och annat artificiellt.
Å andra sidan, huvudingrediensen är rissirap och då vet du förmodligen åt vilket håll det här barkar. Det är sött, sockrigt och med en smak som slår de flesta vanliga kakor. Supergott helt enkelt. Proteinmängden, enbart från soja, är nästan försvinnande liten sett till mängden socker.
Clif Bar är inte för dig som vill ha ett snabbt och proteinpackat mellanmål, vilket den inte direkt utger sig för att vara heller. Men det är riktigt gott som godis och innehållet är genomgående ganska vettigt trots allt.
Svenskt Kosttillskott Core Protein Bar Chocolate Cookie Crunch
Känd godissort med annat namn
“Påminner väldigt mycket om Mars” är testpanelens nästan genomgående omdöme om Core Protein Chocolate Cookie Crunch. Kanske inte det Svenskt Kosttillskott var ute efter sett till vilken smak som står på förpackningen. Men de som inte tyckte att den var för söt gav proteinbaren tummen upp med hänvisning till den klassiska chokladsorten. Det ska dock sägas att testpanelen var väldigt delad i huruvida den var alldeles för söt eller faktiskt god och behaglig att äta.
För söt är den, både genom sötningsmedel och genom en stor andel socker bland kolhydraterna, betydligt mer än snittet för proteinbars. proteininnehållet är det däremot inget fel på alls, utan det grundar sig helt och hållet i mjölkprotein. Inget för laktosintoleranta alltså, men den är i alla fall glutenfri. Core Protein Bar Chocolate Cookie Crunch kanske missar sin utlovade smakkombination, men lyckas ändå väldigt bra med just smaken. Även om sockerhalten är alldeles för hög.
Karamellsås är en knepig smak, mest eftersom den ofta tar över andra smaker och bidrar med rejäl sötma. Det stämmer även för Nutra-Go white Chocolate vanilla & Caramel. Speciellt mycket vit choklad eller vanilj hittar inte testpanelen i smakerna, men däremot karamellsmaken. Den återfinns i flytande form inuti kakans hårda skal, ovanpå den vanliga bar-delen. Ett kul grepp som känns lite annorlunda, men som tyvärr orsakar en hel del kladd eftersom skalet ofta spruckit i förpackningen.
Trots karamellsmaken är det ganska få som upplever den som för söt. Av det ganska höga kolhydratinnehållet är det även rätt lite som är socker. Däremot påträffas såväl gluten som laktos i innehållsförteckningen, tillsammans med palmolja. Laktosen är knappast konstig, eftersom merparten av proteinet kommer från just mjölk. Tyvärr är det även utdrygat med kollagen, som inte ger en lika komplett proteinsammansättning. Nutra-Go Chocolate Vanilla & Caramel är en kul idé med åtminstone delvis riktigt bra smak, men innehållet hade kunnat vara bättre.
Core Protein Bar Lemon Cheesecake delar testpanelen i två läger. Den ena halvan reagerar direkt negativt på såväl det höga sockerinnehållet som att sötheten tar över för mycket av smaken. Den andra halvan är mer positiva och tycker att smaken matchar förpackningen riktigt bra, även om de har svårt att tänka sig att äta den flera gånger på rad.
Citronsmaken är ganska återhållsam här, medan det som står längst fram på scen är sötheten. Mycket av det kommer från den höga sockerhalten, men även sötningsmedel.
Laktosintoleranta får titta åt ett annat håll eftersom proteinet i kakan kommer från enbart mjölkprotein. Däremot är den glutenfri. Att använda mjölk gör att proteininnehållet har en bra sammansättning och ger alla de aminosyror som behövs utan tillsatser från andra proteinkällor. På det stora hela får Core Protein Bar Lemon Cheesecake ses som hyfsad, förutsatt att du vill ha ut den här mängden socker av en proteinbar.
Delicatos proteinbar med smak av punschrulle (dammsugare i folkmun) är ett skämt, men från tillverkarens sida ett väldigt medvetet sådant. Precis som med många andra tokigheter Delicato hittat på under åren är den här produkten inte riktigt tänkt att tas seriöst. Näringsvärdet är i det närmaste identiskt med en vanlig punschrulle, vilket knappast kan ses som nyttigt. Enda skillnaden är lite mer protein, men även för en proteinbar är proteininnehållet väldigt lågt. Det protein som finns kommer däremot från mjölk, vilket är bra.
Testpanelen är även den enig om att det smakar precis som en dammsugare och även konsistens och doft är väldigt likt originalet. Delicato Proteinbar Punschrulle är helt värdelös som nyttig proteinbar, men som den lustighet den är tänkt att ses som är det en riktigt rolig produkt.
När proteinbars kommer i form av en vanlig kaka brukar det handla om att försöka skapa ett näringsrikt och nyttigt mellanmål med lite extra protein, alternativt en slags “måltid i en kaka”. Inte med Oatein Salted Caramel. Här handlar det i stora drag om en havrebaserad chocolate chip cookie med lite extra mjölkprotein.
Kakan i sig är en ganska mjuk historia som ofta hunnit gå sönder i förpackningen och därför blivit väldigt smulig. Utöver havre och chokladbitar har lite krisp bakats in i kakan, och smakupplevelsen är på det stora hela riktigt angenäm. Det finns en lite för stark ton av bakpulver, men överlag är kakan god.
Samtidigt är det just en kaka, för det är ganska stora mängder socker inblandade här och en väldigt hög kalorihalt. Mängden protein är inte heller på proteinbar-nivå så att säga, utan mer som just en proteinberikad kaka.
Oatein är en ganska svårplacerad produkt. Du slipper sötningsmedel och får på så sätt ett slags fikabröd med lite högre proteinhalt. Samtidigt är det ett ganska dyrt fikabröd som knappast gynnar dig allt för mycket näringsmässigt om du vill få i dig större mängder extra protein.
Vit choklad och körsbär är en bra smakkombination, därför känns det som ett klockrent val för Nutra-Go White Chocolate & Cherry. Körsbärssmaken kommer dessutom från en flytande sylt som inkapslats innanför kakans hårda skal. Nackdelen är att det hårda chokladskalet ofta spruckit i förpackningen och innehållet runnit ut och börjat kladda.
Testpanelen är inte heller speciellt förtjust i körsbärssmaken, som nästan helt tar över chokladsmaken. Den känns syntetisk och alldeles för sliskig enligt de flesta.
Vid sidan av sylt återfinns en mer traditionell proteinbar på insidan, med mjölkprotein som främsta proteinkälla. Tyvärr har den fått sällskap av kollagen också, vilket inte är lika klockrent ur näringssynpunkt. Högt kolhydratinnehåll till trots innehåller den däremot ganska lite socker, men de som undviker gluten och laktos får hålla sig borta. Det gäller även de som av etiska skäl vill undvika palmolja.
Nutra-Go White Chocolate & Cherry är en bra idé i teorin och med en nytänkande “förpackning”, däremot kunde såväl smak som innehåll fått gå en vända i labbet till innan släpp.
Nutra-Go har en lite annorlunda utformning än de flesta andra bars. Under det hårda skalet finns ett litet hålrum som fyllts med trögflytande sås. Skalet utanpå är både hårt och fyllt med crisp, medan insidan under såsen känns mer som en vanlig proteinbar i konsistensen.
Nackdelen som vår testpanel påpekar är att du lätt blir kladdig, särskilt om skalet spruckit och såsen hunnit rinna ut i förpackningen. Medan de aviserade smakerna finns där i lagom mängd upplever de flesta baren som alldeles för söt. Just sötheten gör att den upplevs som lite mäktig, även om den inte mättar speciellt länge.
Proteinet i kakan och även en del av konsistensen kan tillskrivas mjölk och är således fullt godkänd som proteinkälla. Det har dock drygats ut med kollagen också, vilket inte ger samma fullvärdiga proteinkälla. Knappast något för dig som är laktosintolerant (eller glutenallergiker på grund av andra ingredienser) helt enkelt och trist nog hittar vi även palmolja - av många ansedd som en etiskt tveksam produkt - bland ingredienserna.
Även om idén är bra och sockerhalten låg kan vi konstatera att Nutra-Go Chocolate & Peanut butter är mer en kul idé än ett solitt genomförande.
Proteinbars smakar i allmänhet väldigt mycket som godis och bakelser. I de flesta fall kan det tillskrivas sötningsmedel och den faktiska sockernivån är då faktiskt rätt låt. Core Protein Bar Kokos gör ingen hemlighet av att det mesta kolhydratinnehållet är sockerarter, vilket skiljer sig från mängden. Det gör den mer till godis än nyttigt mellanmål. Samtidigt kommer proteinet helt och hållet från mjölk, vilket är en bra grund att stå på.
Trots sockermängden upplever ingen i testpanelen kakan som söt. Däremot säger flera att den känns väldigt torr och smakar rätt plastigt. Någon speciell mängd kokossmak är det heller inte många som upplever, utan det samlade omdömet är just mest sött och plastigt.
Core Protein Bar Kokos är nog mest till för dig som ser till proteinhalt än övrigt innehåll, men det finns betydligt bättre bars med kokossmak på marknaden än det här.
Att innesluta en proteinbar i hårt chokladskal och samtidigt fylla den med sås får ses som nytänkande bland proteinbars. I det här fallet är såsen en korsning mellan kolasås och citron, där citronen tyvärr får sätta sig i baksätet av smakbilen. Såsen är samtidigt väldigt rinnig och sticker gärna iväg överallt utom just i dina munsbitar. Det ger ett väldigt kladdigt intryck tillsammans med ett alltför sött helhetsintryck enligt testpanelen. Riktigt var smaken av vit choklad tog vägen är svårt att se också.
Utöver rinnig sås får vi en blandning av mjölkprotein och kollagen för proteininnehållet. Det förstnämnda är riktigt bra sett till proteinsammansättningen, medan det senare hamnar längre ner på skalan. Sötheten kommer i första hand från sötningsmedel, vilket gör att den ganska höga kolhydrathalten innehåller förvånansvärt lite socker.
Smakmässigt hade Nutra-Go White Chocolate & Lemon behövt växa till sig innan den släpptes, samtidigt kunde Nutramino gärna gjort något åt såväl rinnigheten som innehållet.
Ett vanligt sätt att blåsa upp proteinhalten i en produkt är att lägga till gelatin eller kollagen. Även om Njie Propud Raspberry White Chocolate inte innehåller några rekordnivåer av protein, är den skyldig till just det. Samtidigt är de hyfsat unika i att ange att kollagenpeptiderna kommer från både nöt- och fläskkött, men det gör inte proteinet mer fullvärdigt för det. Med en stor skylt på baksidan av den budgetglansiga förpackningen meddelar de att vi slipper palmoljan i alla fall, bra det.
Hallondelen utgörs av en riktigt god hallonsås på ovansidan, under chokladtäcket. Den är fast nog för att inte bli rinnig och samtidigt inte så pass seg att den trådar sig. Segt är tyvärr överdraget med riscrisp, som mest känns svårtuggat och fuktskadat – vilket drar ner hela smakupplevelsen.
Njie Propud Raspberry white chocolate lyckas bra med sin hallonsmak. I övrigt är det ganska lätt att hitta bättre proteinbars som är mer minnesvärda.
Rich Piana 5% Nutrition - Knock the Carb out keto bar Peanut butter chocolate chip
Knock the Carb out keto bar Peanut butter chocolate chip Om du vill ha en proteinbar som formligen droppar fett
Knock the carb out är en väldigt speciell proteinbar. Rich Piana hade som filosofi att det bara är fem procent av de som tar sig för att göra något som är villiga att gå hela vägen med det, oavsett om det gällde kroppsbyggande eller något annat. Även om intentionen är god skulle vi nog säga att filosofin här kan översättas till att det är ungefär fem procent som på något sätt uppskattar proteinbaren.
Visst, av de 20 gram kolhydrater du får i dig är 14 av dem fiber, vilket gör den extremt kolhydratsnål. Proteinet här kommer från hela jordnötter och äggvita, vilket gör att även den biten är riktigt bra. Även om produkten innehåller palmolja ska det vara hållbart framställd sådan.
Men det var det där med oljan och fettet. Har du en lågkolhydrat-bar ökar fetthalten, det hajar vi. Problemet är bara att den här är flytande. Hela kakan täcks av en fetthinna och det här är den enda proteinbar vi har smakat som bokstavligt talat droppar olja medan vi äter den. Smaken i sig är det inget större fel på, men du känner dig oljemarinerad efter att ha ätit en proteinbar, dessutom en på närmare 400 kalorier (!).
Det finns Keto-proteinbars på marknaden och även om Rich Pianas Knock the Carb Out är en av dem har vi svårt att rekommendera den. Vi föredrar helt enkelt proteinbars som inte är flytande.
Best Bar Cookies & Cream är ett perfekt exempel på hur proteinbars i allmänhet såg ut för ett par år sedan och varför vi är glada att slippa dem. Här rör det sig om en kompakt, stenhård och snustorr kaka som närmast kan jämföras med att försöka tugga i sig en träbit. Samtliga i testpanelen ryggar tillbaka för såväl smaken som konsistensen och liknar den vid en tegelsten. Var kaksmaken befinner sig är också oklart, då den mest smakar väldigt dålig lakrits. I gengäld betyder det förvisso att den inte är speciellt söt och du får en enorm dos fiber på köpet. Glutenfientliga lär inte bli så glada över ingrediensen hydrolserat vetegluten, men vi slipper åtminstone palmoljan. Proteinmängden är dock god och från fullvärdig källa.
Best Bar har visat sig vara en tillverkare av proteinbars med väldigt stor variation mellan produkterna. Just den här varianten bör, sitt rika fiberinnehåll till trots, undvikas såvida du inte vill ha ett exempel på vad kritiker menar när de hävdar att proteinbars är torra och tråkiga.
Vilken sorts protein en proteinbar innehåller är viktigt att hålla koll på. Core Protein Bar Chocolate Fudge klarar den biten med väl godkänt, då det är mjölk som utgör basen här. Samtidigt får artificiella smaker och sötningsmedel sällskap av ovanligt mycket socker här, vilket knappast gör det till en speciellt nyttig bar.
Testpanelen är samtidigt överens om att smaken är den absolut största nackdelen med den här produkten. Medan choklad är relativt enkelt att lyckas med krävs det en del för att fudge-biten inte ska ta över, vilket den gör här. Testarna upplever den som alldeles för söt med väldigt lite chokladsmak och den smaken som finns där är väldigt syntetisk. Core Protein Bar Chocolate Fudge hade mått betydligt bättre av att dra ner på såväl socker som sötningsmedel, för proteininnehållet är det inget större fel på.