TEST: Bästa crosstrainer (2024) - 13 expertbetyg
Söker du en crosstrainer för effektiv hemmaträning? Vi har testat ett brett urval av crosstrainers i flera olika prisklasser från märken som Finnlo, Abilica och Sole Fitness. För att vi ska kunna utse en crosstrainer till bäst i test, måste den vara lätt att använda, ha en bra konstruktion och erbjuda bra motstånd.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer .
Testvinnare - Crosstrainer
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundraträningsmaskiner. De viktigaste behållarna för långtidstest, i många fall i flera år, och förlänger kontinuerligt till uppdateringar i recensioner.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är crosstrainern lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är crosstrainern? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Har du crosstrainern frontdrift eller bakdrift? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte?
Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är steglängden? Hur kraftigt är svänghjulet?
Vi har betygsatt varje crosstrainer efter dess prisvärde, dvs hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester av träningskläder
Tester för att bygga muskler
1. Xterra Fitness FS3.9E → BÄST I TEST CROSSTRAINER
Exklusivt designad, robust crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator
FS3.9E från Xterra Fitness har ett imponerande prisvärde och erbjuder en fin kombination av prestanda och funktionalitet. En av egenskaperna vi gillar mest med FS3.9E är den behagliga frontdriften. Den ger en finare, mer elliptisk stegrörelse och finns normalt bara i dyrare prisklasser. Frontdriften gör också att fötterna kommer naturligt nära varandra, vilket bidrar till den skonsamma längdskidåkningsliknande rörelsen. Konstruktionen är påtagligt stabil, vilket talar för en lång hållbarhet. De förprogrammerade träningsbanorna har en variation som gör att träningen känns kul och motståndet passar allt från nybörjare till dig som är riktigt vältränad.
Generös steglängd för sitt pris
Steglängden är något kortare än på andra frontdrivna premium-modeller, men fullt tillräcklig för de allra flesta. Träningsdatorns menysystem är lättnavigerat och en stor orsak till detta är den praktiska snurrknappen. Den gör att du snabbare kan göra rätt inställningar och det är även enkelt att backa ur och justera ifall du knappat in fel. Displayen är påtagligt modern med både färg och bakgrundsbelysning.
Ergonomiska handtag med bra grepp
Kontrollpanelens styrka är som vi tidigare nämnt dess mycket praktiska hjulreglage, som även passar bra när du vill snabbjustera motståndet under träningspasset. Det är svårt att hitta några egentliga svagheter men en hylla för surfplatta ovanför displayen hade såklart varit önskvärt. Handtagen har ett bra grepp, en ergonomisk form och passar korta och normallånga användare. Är du längre än ca 185 cm kan de dock kännas korta. Designen är väldigt genomarbetad och utstrålar både kvalitet och exklusivitet. Xterra Fitness FS3.9E är ett perfekt val för dig som söker en smidig och användarvänlig crosstrainer. Den passar dig som ibland kämpar med att hålla motivationen uppe eftersom den erbjuder ett tillräckligt varierat utbud av träningsprogram.
Bra pris hos:
2. Sole Fitness E35 → BÄSTA PREMIUMVAL
Bekväm & innovativ crosstrainer med utmärkt prestanda
Sole Fitness har med sina lika högkvalitativa som aggressiva träningsmaskiner etablerat sig som en av världens främsta tillverkare av crosstrainers. E35 är synnerligen påkostad med en robust och bekväm konstruktion samt en snygg, modern design. Ett rejält svänghjul i kombination med utmärkt steglängd säkerställer och exemplarisk stegrörelse av den eftertraktade längdskidåkningstypen.
Lättanvänd träningsdator och innovativa handtag
Konsolen har hyllplan för surfplatta samt en USB-port så att du även kan ladda surfplattan eller telefonen. Träningsdatorn ger många valmöjligheter men är samtidigt lättanvänd, med smidiga snabbknappar och en stor bakgrundsbelyst display. Träningsprogrammen är väl avvägda och möjligheter en varierande träning. Handtagens smarta D-form ger förbättrat handgrepp och de har förutom pulsmätare även praktiska snabbknappar för justering av motstånd och lutning. Ramlutningsmöjligheten gör E35 till mer än en vanlig crosstrainer och adderar något av en trappmaskins-funktionalitet.
Kontrollera din takhöjd innan köp
Trots flera års användning så har vi svårt att hitta svagheter hos E35. Har du lågt till att ta så är dock pedalhöjden en potentiell svaghet. Inte minst många källare har lågt till tak och en takhöjd på bara 2,2 m är inte helt ovanligt. Är du till exempel 180 cm så behöver du en takhöjd på åtminstone 2,25 m för att kunna stå raklång under hela träningsrörelsen. Med maximal ramlutning så kommer du dessutom upp ännu ett par centimeter. En annan potentiell svaghet är den höga maskinvikten som begränsar mobiliteten. Samtidigt är E35 förvånansvärt lättflyttad, delvis tack vara ett välplacerat handtag vid basen.
E35 har även flera utpräglade lyxfunktioner såsom Bluetooth till de inbyggda små högtalarna, anslutning för hörlurar och en tanig fläkt, vars praktiska nytta lär vara begränsad för de flesta.
Sole Fitness E35 passar dig som söker efter en användarvänlig crosstrainer med grym prestanda. E35 kommer att tåla flitig användning under många år och prislappen är mycket konkurrenskraftig.
Bra pris hos:
3. Master Fitness CF40 → BÄSTA BUDGETVAL
Kompakt och prisvärd crosstrainer med flera träningsappar
Master Fitness CF40 är en mycket kompakt och lättanvänd crosstrainer med intressant innehåll. Med sin eleganta och smärta design är den ett utmärkt val för lägenheten eller det mindre hemmagymmet. Det datorstyrda motståndet är tyst och tillräckligt tungt även för den vältränade samtidigt som steglängden bidrar till ett fint rörelsemönster.
Träningsappar som lyfter träningen
Den har vissa likheter med storebror CF52 men också några skillnader, exempelvis en mer kompakt design och multigrepp på svängarmarna. Visst, antalet förprogrammerade träningsprogram är något färre men vi tycker samtidigt att de som finns erbjuder tillräckligt bra variation. En annan skillnad är att hyllan för surfplatta är placerad nedanför displayen istället för ovanför, det är en försämring eftersom paddan är tillräckligt stor för att skymma displayen.
Den inbyggda Bluetooth-funktionen gör det möjligt att ansluta ett trådlöst pulsband men även att koppla upp sig mot populära träningsappar som Zwift, Kinomap och Iconsole+. Bra att veta om Zwift: motståndet kommer inte öka vid uppförsbackar men däremot kommer avataren att röra sig snabbare när du ökar takten på crosstrainern. Vi gillar att motståndet kan justeras med hjälp av de snabbknappar som är placerade precis ovanför handpulsmätaren - mycket smidigt!
Intressant val för den träningssugna familjen
Master Fitness CF40 är en prisvärd crosstrainer med hög prestanda. Den genomtänkta designen är anpassad för både långa och korta personer vilket gör det till ett bra alternativ för familjen som önskar en pålitlig konditionsmaskin till sitt hemmagym.
Bra pris hos:
Spirit Fitness CE800 är en crosstrainer i proffsklassen främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis bostadsrättsföreningar eller kommersiella gym.
Dyr men samtidigt prisvärd
Trots sin höga prislapp är CE800 faktiskt relativt billig då modeller av denna kaliber ofta kostar dubbelt så mycket. Prestandamässigt har CE800 föga förvånande en mycket hög standard. Steglängden är ordentlig, likaså svänghjulet och de bidrar tillsammans med de stabila handtagen till en rejäl, stadig och skön stegrörelse. Kännetecknande för en premiummodell är den mycket höga maskinvikten och den ännu högre maximala användarvikten. Ett mycket starkt maximalt motstånd gör att även riktigt vältränade personer kan få ett tufft träningspass på CE800. Designen är genomtänkt, diskret och stilren och smälter därför in väl såväl i hemmamiljö som i kommersiella lokaler.
Funktioner som är lätta att förstå
Detta gäller även kontrollpanelen som har ett begränsat antal knappar vilket hjälper till att göra den lättöverskådlig. För dig som ibland upplever lite teknikstress så kan vi lugna dig med att träningsdatorn är okomplicerad och lätt att lära sig men har ändå ett omväxlande urval av träningsprogram. Visst är kanske displayen i enklaste laget med tanke på prisklassen men som kompensation hittar vi en hylla precis nedanför där du kan placera din surfplatta. Den är även utrustad med en integrerad mindre fläkt, tyvärr är prestandan medioker så räkna inte med alltför mycket vind i håret.
Sammantaget är CE800 ett utmärkt alternativ till betydligt dyrare modeller för verksamheter som använder sina träningsmaskiner flitigt. Den passar även bra för hemmet om du letar efter en hållbar, användarvänlig crosstrainer utan överdrivna tekniska finesser.
Bra pris hos:
Finnlo Loxon XTR BT är en spännande crosstrainer med hög prestanda. I den nya uppgraderade versionen hittar vi en modernare träningsdator och en smidig hylla där du kan placera din surfplatta, det finns även ett USB-uttag på sidan som hjälper dig att ladda upp till din mobila enhet. Den erbjuder ett generöst maxmotstånd och garantitiden på tre år speglar den höga kvaliteten.
Smarta och tydliga knappar underlättar navigering
Tack vare en hög tillåten maximal användarvikt, långa handtag och god steglängd passar de flesta användare, oavsett längd. Dessutom är avståndet mellan fotplattorna riktigt bra och det bidrar till en skönare träningsupplevelse. Loxon XTR BT har ett elektromagnetiskt motstånd som normalt ger en längre livslängd vilket också speglar den generösa garantitiden under tre år. Det är faktiskt svårt att hitta något att anmärka på, möjligtvis känns den vita designen lite tråkigt. Kanske hade en svart kåpa gjort den lite tuffare och trevligare att titta på.
Vi upplever att träningsdatorn är lätt att förstå sig på och det går snabbt att lära sig hur man navigerar fram i menyerna med hjälp av snabbknapparna. Med sina femton förprogrammerade träningsprogram så står Loxon XTR BT stark i konkurrensen med andra crosstrainers. Den erbjuder ett brett utbud av olika funktioner med allt från lagring av tidigare träningspass till olika belastningsprofiler och pulsstyrda träningsprogram. Variationen är tillräckligt bra för att hålla motivationen uppe lång tid framöver. Bra att veta är att pulsband inte ingår i prislappen.
Perfekt träningsmaskin för hemmagymmet
Finnlo Loxon XTR BT är ett suveränt bra val för dig som letar efter en pålitlig crosstrainer till exempelvis hemmagymmet i källaren eller garaget. Det är en träningsmaskin som tål hård belastning och vi tror att det kan vara en modell som passar fint för den stora familjen eftersom både steg- och armlängd är av mått som passar de allra flesta.
Bra pris hos:
6. Hammer Ellypsis E3500
Högpresterande crosstrainer med bra steglängd, Bluetooth och högt maxmotstånd
Hammer Ellypsis E3500 är en crosstrainer som är lätt att tycka om med sitt sköna rörelsemönster och tilltalande design. Den är byggd av genomgående högkvalitativa delar som tål lång och frekvent användning. Hammer har dessutom en mycket bra support och eftermarknad, så om något skulle gå sönder så går det ofta snabbt att få tag på reservdelar.
Högpresterande träningsdator
Träningsdatorn på Ellypsis E3500 är lätt att använda och har ett snyggt gränssnitt med en mjukvara som är utrustad med Bluetooth. Den är utrustad med flera förprogrammerade träningsprogram av varierande karaktär vilket hjälper när motivation känns utmanande. Du kan även koppla upp enheten mot både Zwift och Kinomap. Det är två populära träningsappar och med exempelvis Zwift kan du träna/tävla tillsammans med andra i olika virtuella miljöer. Vi gillar även att ramen går att justera i tre olika lägen vilket ger ytterligare en dimension till din träning.
Passar en bred målgrupp
Är du lång och vältränad? Oroa dig inte, steglängden erbjuder generösa 52 cm och vi vågar påstå att maxmotståndet är fullt tillräckligt även för elitmotionären. OBS: Den passar lika bra för dig som är kort och inte lika vältränad. Fotstöden har en q-faktor som liknar den vid längdskidåkning vilket innebär ett mera naturligt och skonsamt rörelsemönster. Kombinationen av ett tungt svänghjul och högkvalitativa kullager ger en behaglig rotation och tyst gång. En detalj som hade kunnat förbättras är den inbyggda fläkten som inte är speciellt effektiv och den hade vi lika gärna kunnat vara utan. Det hade även varit önskvärt att placeringen av hyllan där man kan lägga sin surfplatta var ovanför displayen istället för under så att man inte går miste om viktig träningsinformation.
Hammer Ellypsis E3500 ett utmärkt val för dig som söker efter en schysst crosstrainer med hög prestanda. Du kanske även uppskattar en lättanvänd träningsdator som är kompatibel med flera olika träningsappar - perfekt! Den är dessutom riktigt läcker med en modern design som lyfter vilket hemmagym som helst.
Bra pris hos:
Letar du efter en mångsidig crosstrainer med schysst steglängd så kan Master Fitness CF52 vara valet för dig. Den har förhållandevis smidiga yttermått och passar fint i det mindre hemmagymmet, var dock uppmärksam på takhöjden eftersom fötterna som mest kan hamna ca 60 cm ovanför marken. Det elektromagnetiska motståndet erbjuder ett rejält motstånd men ger samtidigt ett tyst och mycket skonsamt rörelsemönster.
Flera smarta detaljer
Med CF52 har du även möjlighet att justera lutningen på skenorna. Detta görs manuellt och bidrar till en mera varierad träning eftersom rörelsemönstret ändras. Som vi tidigare varit inne på är steglängden på drygt 50 cm riktigt bra och passar även dig som är lite längre. Vi tycker att de förprogrammerade träningsprogrammen erbjuder en bra variation och det är samtidigt lätt att hitta rätt i menyn.
Mjukvaran har Bluetooth vilket gör det möjligt att dels ansluta ett trådlöst pulsband men man kan också koppla upp sig mot någon av de populära träningsapparna Zwift, Kinomap eller Iconsole+. När du har kopplat upp dig mot appen så kan du placera din surfplatta på hyllan precis ovanför displayen. En eventuell batteritorsk undviker du lättast genom att ladda din mobila enhet med hjälp av USB-uttaget som är placerat på sidan av konsolen.
Passar en bred målgrupp
Master Fitness CF52 är lätt att tycka om och är ett mycket bra val för dig som vill utrusta ditt hemmagym med en pålitlig konditionsmaskin. Den genomtänkta designen är snygg och utformningen passar lika bra för långa som korta personer. Om du har tänkt placera crosstrainern i exempelvis en källare behöver du vara extra uppmärksam. Räkna med att du behöver en takhöjd som minst motsvarar din längd + 60 cm.
Bra pris hos:
8. Abilica Premium FC BT
Zwiftkompatibel crosstrainer med hög maximal användarvikt och generös steglängd
Abilica Premium FC BT ser inte ut att vara mycket till crosstrainer men bakom den diskreta designen gömmer sig mycket muskler. Den är byggd för att passa alltifrån korta till resliga användare och tål en överraskande hög maximal användarvikt på 150 kg. Crosstrainerns tunga svänghjul på 9 kg är placerat i fronten och den har en ovanligt generös steglängd som bidrar till ett skönt rörelsemönster.
Stabil och slimmad crosstrainer med elektromagnetiskt motstånd
Abilica Premium FC BT kombinerar stabilitet med en slimmad och avskalad design.
Inuti hittar vi ett elektromagnetiskt bromssystem (EMS) som nästan ljudlöst reglerar motståndet från en låg nivå upp till en nivå som även kommer ge den vältränade mjölksyra. EMS är en motståndstyp att föredra framför servomagnetiskt motstånd eftersom det kräver mindre underhåll, har längre hållbarhet och kan erbjuda ett högre maxmotstånd.
När crosstrainern används hamnar fotpedalerna som mest 42 cm ovanför golvet, därför är det extra viktigt att vara uppmärksam på takhöjden. Det innebär att om din längd är 180 cm så behöver din takhöjd vara minst 222 cm, gärna lite till för att vara på säkra sidan. Vis av erfarenhet kan vi säga att källare riskerar att vara i farozonen, om du är osäker så kontrollmät innan köp!
Upptäck den spännande träningsappen Zwift
Träningsdatorn har liknande design som många av Abilicas andra konditionsmaskiner där den gemensamma nämnaren är användarvänlighet. I biblioteket hittar vi ett brett urval av träningsprogram, inklusive pulsstyrda program med stöd för trådlöst pulsbälte. Runt konsolen finns även ett USB-uttag där du kan ladda din mobila enhet under träningspasset samt en hylla för placering av telefon eller surfplatta.
Dessutom är den kompatibel med träningsappen Zwift som tillför en helt ny dimension till din träning. Som betalande medlem kan du träna med andra användare världen över i fiktiva miljöer, det är både roligt och motiverande. En prenumeration kostar ca 150:-/månad och kommer med en månads uppsägningstid.
Perfekt crosstrainer för den tekniskt intresserade familjen
Abilica Premium FC BT är en utmärkt crosstrainer för hela familjen och passar samtidigt dig som är längre eller väger lite mer, förutsatt att takhöjden är tillräcklig. Gillar du att kolla på surfplattan samtidigt som du tränar kommer du gilla den smidiga hyllan där du kan placera din mobila enhet, dessutom finns det ett USB-uttag precis ovanför displayen som kan hjälpa till med laddningen.
Bra pris hos:
FINNLO Ellypsis E3000 är en frontdriven premiumklassmodell med modern design och USB-uttag för laddning av mobil/surfplatta under träning.
Hylla för surfplatta stjälper mer än hjälper
Under displayen finns ett hyllplan för surfplatta. Dock täcker tyvärr en surfplatta displayen, vilket offrar möjligheten att överblicka träningen. USB-uttaget gör åtminstone att surfplattan inte riskerar att få slut på batteri under ett pass. Du ändrar motstånd under träningspasset med två knappar som är placerade under displayen tillsammans med alla andra knappar som hör till träningsdatorn. Det hade varit bättre om de istället placerats enskilt, så att du lätt hittar dem även när du är väldigt trött. Ovanför kontrollpanelen finns en fläkt som tyvärr är underdimensionerad och ger minimal svalka. Det hade varit smartare att istället placera hyllplanet här, då detta inneburit att displayen inte kunnat bli täckt.
Frontdrift ger bra stegrörelse
Ellypsis E3000 är robust och har en ordentligt tilltagen steglängd. Frontdriften möjliggör en bättre, mer elliptisk stegrörelse jämfört med bakhjulsdrivna crosstrainers. Det maximala motståndet är kraftigt och det går utmärkt att köra riktigt tuffa pass. Crosstrainern står dessutom stadigt på marken även vid maxbelastning, vilket på mindre stabila modeller kan vara ett problem. E3000 är utrustad med stora transporthjul av plast som funkar acceptabelt på mjukare underlag. På hårdare underlag som parkettgolv är de dessvärre värdelösa och förflyttning kan resultera i repor i golvet. Trots anmärkningarna så är E3000 sammantaget en välbyggd crosstrainer som klarar tuffa pass.
Bra pris hos:
Epsilon Exceed XT90 är en tjusigt designad crosstrainer med en modern touch. Den har bakgrundsbelyst display och en praktisk hållare för både telefon och surfplatta. Den är extremt tystgående och har ett rejält svänghjul.
Stabil och greppvänlig även vid svettiga pass
XT90 har fina linjer och bekväma handtag att hålla i. Även vid riktigt svettiga pass håller greppet hög klass. Den är utrustad med rejäla fotplattor som ger fötterna gott om plats. På en bakhjulsdriven crosstrainer som denna får fötterna ett bredare mellanrum, och om man är ovan så kan det upplevas som obekvämt. Vi rekommenderar därför att du provar en bakhjulsdriven crosstrainer innan köp, om du känner dig osäker.
Bra motstånd även för vältränade
Det är smidigt att navigera sig fram till önskat träningsprogram och det finns även en tydlig beskrivning med bilder precis nedanför displayen. De tolv olika träningsprogrammen är ganska lika varandra, men vi tycker ändå att det ger en tillräckligt bra variation för att hålla motivationen uppe. Vi upplever dessutom att XT90 ger tillräckligt tungt motstånd, även för vältränade personer, vilket gör att denna crosstrainer passar fint för hela familjen.
Pulsband är tyvärr inte inkluderat i priset, och mätning med enbart handpuls brukar inte vara lika tillförlitlig.
Prisvärd crosstrainer för hela familjen
Epsilon Exceed XT90 passar utmärkt för familjen som har tillräckligt med plats och önskar en tyst crosstrainer för varierad träning. Den har en tjusig design och kan med fördel stå framme i träningsrummet. Vi bedömer att det är en mycket prisvärd crosstrainer för hemmabruk.
Bra pris hos:
Keiser M5 är en imponerande välbyggd elitklass-modell med hög kvalitet i samtliga byggdelar. Den är självgenererande och behöver därmed inte kopplas till något eluttag. Designen är stilren och den smälter utan problem in i de flesta miljöer. Dessutom ska den enligt Keiser vara nästintill underhållsfri.
Enkel design som saknar tillbehör
M5 är minimalistisk i sin design och det innebär att den är yteffektiv men saknar en hel del annars vanligt förekommande tillbehör. Exempelvis har den varken hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta, fack för nycklar och telefon, snabbknappar på handtagen eller fläkt. Däremot har M5 väl avvägda transporthjul och är relativt enkel att förflytta. Den är också härligt följsam och nästan helt tyst.
Flera olika greppmöjligheter
M5 har tre olika grepp att välja på, något som är relativt ovanligt för en crosstrainer. Ovanlig är också stegrörelsen som är något mer vertikal och upplevs som en blandning av en trappmaskin och crosstrainer. Det gör att steglängden blir avsevärt kortare och därmed blir stegrörelsen mindre elliptisk, vilket går stick i stäv med vad man normalt eftersträvar hos en crosstrainer. Detta då det är skonsammare mot leder och knän med en uttalat elliptisk stegrörelse. M5 är utrustad med en avskalad träningsdator som saknar förinställda träningsprogram och den visar bara den viktigaste informationen. Tyvärr saknar displayen bakgrundsbelysning vilket gör den svårläsbar i svagt ljus, exempelvis framför teven i vintermörkret. Det finns däremot många olika motståndsnivåer vilket på sitt sätt ger förutsättningar till att skapa variation i träningen.
Keiser M5 riktar sig till dig som söker en påkostad men samtidig avskalad, okomplicerad och och underhållsfri crosstrainer att träna på under många år. Är du däremot ute efter hög prestanda, funktionalitet och bekvämlighet så finns det lämpligare modeller för en betydligt billigare peng.
Bra pris hos:
Titan Life Athlete C55 är en prispressad crosstrainer för hemmabruk. Trots sin beskedliga prislapp så är den utrustad med ett väl tilltaget svänghjul och tolv förprogrammerade träningsprogram.
Lättmonterad med billiga komponenter
C55 levereras i ett stort paket och det är inte speciellt många delar som ska monteras ihop. Bruksanvisningen är förhållandevis enkel att följa och de verktyg som behövs följer med. Om man ändå känner sig osäker så rekommenderar vi att anlita professionell hjälp. Föga förvånande speglar prislappen kvaliteten på komponenterna som delvis är plastiga. Vi har dock testat denna crosstrainer i ca sex månader och inte kunnat identifiera något större slitage eller trasiga delar.
Simpel träningsdator och hylla för surfplatta
Titan Life Athlete C55 är okomplicerad och genom att välja någon av de förprogrammerade träningsprogrammen så kommer du snabbt igång med din träning. Du kan även välja att manuellt konfigurera önskat program och då väljer du att köra antingen en viss tid eller en särskild distans. Det är ungefär samma som de förprogrammerade programmen erbjuder, så räkna inte med att kunna göra någon djupare analys av träningspasset. Displayen är liten och tyvärr inte bakgrundsbelyst, vilket gör den oläslig i mörker. C55 har en hylla för telefon/surfplatta men om den används täcks dessvärre displayen.
Bakhjulsdriven och instabil
C55 är utrustad med bakhjulsdrift vilket gör att den får ett sämre q-värde än framhjulsdrivna crosstrainers. Det innebär att fötterna hamnar lite bredare isär än vid naturlig gång. Crosstrainern har ett väl tilltaget svänghjul och även vältränade personer får kämpa rejält när motståndet vrids upp. Vid maxmotstånd blir dock C55 påtagligt vinglig. Vi har testat den på olika typer av underlag och även justerat nivåskruvarna, men det har endast minskat vingligheten marginellt. C55 är helt enkelt inte tillräckligt stabilt konstruerad i relation till sitt maxmotstånd. Crosstrainers i budgetklassen har dock generellt begränsad stabilitet.
Titan Life Athlete C55 riktar sig till dig som söker en crosstrainer med ett rejält svänghjul och inte störs av att fötterna hamnar något bredare isär. Steglängden är bra även för de som är något längre än medellängd. Om man är över 170 cm rekommenderar vi att man väljer en crosstrainer som har en steglängd på 40 cm eller mer, steglängden på denna är 40 cm. Det här kan vara valet för dig med en begränsad budget.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundraträningsmaskiner. De viktigaste behållarna för långtidstest, i många fall i flera år, och förlänger kontinuerligt till uppdateringar i recensioner.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är crosstrainern lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är crosstrainern? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Har du crosstrainern frontdrift eller bakdrift? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte?
Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är steglängden? Hur kraftigt är svänghjulet?
Vi har betygsatt varje crosstrainer efter dess prisvärde, dvs hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester av träningskläder
Tester för att bygga muskler
Fem tips när du ska köpa en crosstrainer
En crosstrainer är ett effektivt träningsredskap som ger skonsam träning för hela kroppen. Det finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan och här kommer lite hjälp på vägen.
1. Fundera på driften
Det finns flera olika typer av crosstrainer. Den största skillnaden är om den är bakhjuls- eller framhjulsdriven.
- Bakhjulsdriven: Det är vanligt att billigare modeller är av denna typ. När svänghjulet är placerat bak hamnar pedalerna ofta något bredare isär. Det kan upplevas som obekvämt om du inte är van vid det, och är du osäker rekommenderar vi att du testar crosstrainern innan du köper den. En fördel med bakhjulsdrivna crosstrainers är att pedalerna oftast kommer närmare marken, vilket kan vara en fördel om du har en låg takhöjd.
- Framhjulsdriven: En framhjulsdriven crosstrainer är i regel att föredra, då den ger en planare rörelse än en bakhjulsdriven. Den eftertraktade plana rörelsen, som påminner om längdskidåkning, innebär en skonsam belastning av knäna och är en av de styrkor som gjort crosstrainern så populär, speciellt bland överviktiga och äldre motionärer.
2. Fundera på priset
Vad har du för budget?
Crosstrainer brukar delas in i följande prisnivåer:
- Budget
- Mellan
- Premium
- Proffs
Här kommer en kortare beskrivning av vad du kan förvänta dig inom varje prisklass.
- Budget: Här finner vi enklare, lättare och mindre robusta crosstrainers. Det kan innebära en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt. Modeller i den här prisklassen behöver generellt mer underhåll än dyrare varianter, har sämre hållbarhet och en högre ljudnivå. Vanligt prisintervall för budgetklassen är mellan 4 000 och 6 500 kr.
- Mellan: Dessa kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har en längre steglängd, en bättre och mer elliptisk rörelse samt bättre träningsdator. Ofta är mellanklassmodeller även tystare och med en snyggare design. På grund av sitt överkomliga pris, ofta med mycket höga prisvärden, är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta crosstrainers som säljs hör hit. Vanligt prisintervall för mellanklassen är mellan 6 500 och 12 000 kr.
- Premium: Modeller i den här prisklassen utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Framhjulsdrivna modeller är vanligast i denna prisklass då de generellt anses överlägsna bakhjulsdrivna modeller. Träningsdatorerna är vanligen betydligt mer påkostade och är utrustade med nyttiga specialfunktioner som pulskontroll och bakgrundsbelyst display. Prisintervallet för premiumklassen varierar mellan 12 000 och 20 000 kr.
- Proffs: Här hittar vi extremt välbyggda crosstrainers med mycket hög kvalitet på viktiga delar som exempelvis ram och elektronik. I många fall är de även självgenererande vilket innebär att de inte behöver någon strömkabel. Såväl maskinvikt som maximal användarvikt är normalt mycket hög och steglängden är i regel rejält tilltagen, vilket bidrar till en ofta föredömlig stegrörelse. Det här är crosstrainers som passar särskilt bra för bostadsrättsföreningar, kommersiella gym, företagsgym eller klubblokaler. Prisintervall från 20 000 kr och uppåt.
3. Fundera på storleken
Spelar storleken någon roll?
Om du har en mindre boyta med begränsat utrymme så vill du kanske av naturliga skäl att crosstrainern ska ta så lite plats som möjligt. Priset du får betala för detta är dock i regel en mindre stabil crosstrainer som inte klarar av en lika stor belastning som en större modell gör. Detta gör att den är mer vinglig och har kortare livslängd.
Billigare crosstrainers brukar ta upp mindre yta än dyrare, vilket passar många som dels har mindre pengar att lägga på sin crosstrainer, dels bor i en liten bostad. För dem med större budget men ont om yta blir däremot ramstorleken ofta ett problem, då dyrare och mer gediget byggda crosstrainers tar upp mer plats.
Är ytan inte en begränsning kan man generellt säga att ju större ramstorleken är, desto mer stabil blir också crosstrainern. Observera att crosstrainern utöver ramstorleken dessutom behöver ha fria ytor på upp till en halv meter i varje riktning, då många delar rör sig avsevärt under användning.
4. Fundera på tekniken
Vad finns det för olika tekniska egenskaper hos en crosstrainer?
Ibland kan teknik både motivera och hjälpa dig med din träning. Här kommer några exempel på egenskaper som kan höja kvaliteten på dina pass.
- Trådlös pulsmätning: Om du kommer köra pulsbaserad träning rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. De fasta pulssensorerna är ofta inte så precisa och mäter endast på ett fast ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.
- Träningsappar: Vissa crosstrainers har möjligheten att koppla ihop sig via Bluetooth med diverse träningsappar. Utvecklingen inom detta område går snabbt framåt och många av apparna är riktigt bra! Med appen Zwift kan du till exempel träna i virtuella miljöer med andra människor runtom i världen. En bra app kan verka som en riktig motivationsmotor!
- Förinställda träningsprogram: Om det finns flera förinställda träningsprogram att välja mellan är det lättare att få variation i sin träning. Många crosstrainers har ett brett utbud av program och det kan vara väldigt motiverande. Det är bra om crosstrainern har funktioner för fettförbränning, pulsträning, intervallträning, backträning och även möjlighet att skapa egna individuella träningsprogram.
5. Fundera på bromssystem och svänghjul
Vad är viktigt att tänka på när det gäller val av bromssystem och hur tungt svänghjul behöver du?
- Elektromagnetiska bromsar (EMS): Generellt kan man säga att elektromagnetiska bromsar är att föredra, eftersom de inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Den här bromstypen är vanligare i de högre prisklasserna.
- Permanentmagnetiska bromsar (PMS): Permanentmagnetiska bromsar är oftast billigare att tillverka och är därför vanliga på billigare modeller. Det innebär också att livslängden är kortare och de har fler delar som kan slitas ut och behöva bytas.
- Svänghjul: En viktig del av crosstrainerns mekanik är svänghjulet, då trampandet får det att snurra. För att göra det jobbigare att hålla hjulet i rörelse, och på så sätt ge kroppen sin träning, omges svänghjulet av magneter som bromsar det. För att få ett stabilt och jämnt motstånd ska svänghjulet vara så tungt som möjligt. Därför kan man generellt säga att du bör ha så hög vikt på svänghjulet som möjligt.
Crosstrainer för hemmabruk
Crosstrainer är ett träningsredskap som blivit mycket populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt då en crosstrainer möjliggör en typ av träning som passar en väldigt bred målgrupp. Crosstrainerns vinnande egenskaper är exempelvis att hela kroppen får arbeta under träningen, att den ger både motions- och styrketräning, att denna typ av träningsmaskin ger en mjuk träning som är skonsam mot leder, rygg och knän, samt att den trots detta ger möjlighet till väldigt tuff träning för den som föredrar detta. Crosstrainer-träning är till skillnad från t.ex. löpbandsträning mycket skonsam mot leder och knän, tack vare den elliptiska benrörelsen som jämnar ut belastningen över hela rörelsen.
Träning med Crosstrainer jämförs ofta med längdskidåkning då den tränar såväl ben, armar, mage, bröst som axlar. Denna allsidiga träning bygger inte bara upp dessa muskelgrupper, den gör även att kroppen förbränner extra många kalorier vilket gör crosstrainern mycket lämplig för den som vill gå ner i vikt. Då man själv har goda möjligheter att kontrollera motstånd och tempo är möjligheten att variera sin träningsintensitet utmärkt. En crosstrainer utsätts ofta för tuff belastning, speciellt om användaren väger mycket och/eller kör hårdare träning. Därför är det viktigt att man köper en crosstrainer av hög kvalitet för att den inte snabbt ska slitas ut och gå sönder.
Köpguide: De 19 viktigaste egenskaperna att tänka på när du ska köpa en crosstrainer
I vårt test av crosstrainer har vi tagit hänsyn till 19 viktiga egenskaper. Dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.
Pris
Som alltid är priset den kanske viktigaste faktorn. Tillverkarna av crosstrainer vänder sig till helt olika målgrupper för sina produkter och därför varierar priset enormt där de billigaste kostar knappt 2000 kr och de allra dyraste lätt kan kosta mer än 50 000 kr. Den extrema skillnaden i pris avspeglar väl den enorma skillnad i kvalitet på de olika modeller som säljs på marknaden.
Generellt kan man säga att de dyrare typerna av crosstrainer, förutom att ha överlägsen byggkvalitet och funktion, även har en betydligt längre livslängd än de billigare. Däremot är en dyrare crosstrainer långt ifrån alltid bättre än en lite billigare modell i samma ”liga”. Väljer man en ”Budget”-modell får man vara beredd på att den känns lite instabil jämfört med den crosstrainer man är van vid på gymmet.
Display
De allra flesta crosstrainer har idag en display på vilken man inte bara kan läsa av siffror och text, utan erbjuder även en visualisering över aktuell motståndsnivå och avverkad sträcka. Det är viktigt att en display är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de inställningar och kommandon man är ute efter. Det är frustrerande att bli ståendes med att försöka klura ut hur menyn fungerar mitt under en träning när man har ångan uppe!
Träningsdator
En bra crosstrainer ska ha en bra träningsdator, helst med flera olika förprogrammerade träningsprogram som exempelvis intervallträning, fettförbränning, backträning och pulsträning.
Även billigare crosstrainers har idag ofta ett flertal olika program att välja mellan så innehållet har blivit betydligt viktigare än antalet träningsprogram. Man lägger ofta även in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för bästa träningsresultat.
Pulskontroll
Pulskontrollen är på ett sätt en del av träningsdatorn men då funktionen långt ifrån alltid finns med i träningsdatorn på många av de crosstrainers som säljs har vi redovisat denna funktionalitet separat. Pulskontrollen mäter användarens puls, vanligen via handtagen, och skickar denna information till träningsdatorn som sedan redovisar den på displayen.
Pulskontrollen är bra eftersom den hjälper användaren att behålla den typ av ansträngning man är ute efter. Kanske är det en jämn puls för fettförbränning eller kanske intervaller med olika puls man är ute efter. En praktisk användning av pulskontrollen är när den kan hjälpa till med att hålla koll på användarens puls och hela tiden reglera motståndet så att användarens puls är så hög som man vill att den ska vara. Detta är alltså tvärtemot hur motstånd traditionellt används där just motståndet är ledande och pulsen går upp och ner trots att man oftast vill ha en så jämn belastning som möjligt.
Att variera motståndet efter pulsen ger istället i regel en mycket mer effektiv träning eftersom det är den bästa indikatorn för att mäta hur hårt kroppen får jobba och ses därför ofta av mer seriösa motionärer som ett måste för en så effektiv träning som möjligt. Köper man en crosstrainer av bättre modell anser många därför att pulskontroll med automatisk motståndsjustering är lite av ett måste.
Front- eller bakdrift
En crosstrainer är antingen fram- eller bakdriven. En frontdriven crosstrainer är i regel att föredra då den ger en planare rörelse än en bakdriven. Den eftertraktade plana rörelsen, som påminner om längdskidåkning, innebär en skonsam belastning av knän och är en av de styrkor som gjort crosstrainern så populär, speciellt bland överviktiga och äldre motionärer. Dessutom har en bakhjulsdriven crosstrainer ofta en något högre q-faktor, vilket är avståndet mellan fotplattorna. Ett bredare avstånd kan upplevas som obevämt innan man har vant sig eftersom positionen är något bredare än vad som är normalt när man exempelvis springer eller åker längdskidor.
Bromstyp
En crosstrainer har antingen elektromagnetiska bromsar/motstånd eller permanentmagnetiska. Generellt kan man säga att elektromagnetiska bromsar idag är att föredra framför permanentmagnetiska då elektromagnetiska bromsar inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska bromsar är däremot oftast billigare att tillverka och är därför vanliga på billigare modeller medan elektromagnetiska bromsar är vanligare i de högre prisklasserna.
Pedaler
För att få en bra belastning på fötterna är det viktigt att pedalerna följer fötterna genom hela den elliptiska rörelsen, så att trycket mot foten blir så jämn och stabil som möjligt. En bonus är om pedalernas höjd också kan justeras så att den passar den individuella motionärens längd.
Storlek
Har man en liten bostad med en mycket begränsad yta för sin crosstrainer, så vill man av naturliga skäl ofta att den ska ta så lite plats som möjligt. Priset man får betala för detta är dock i regel en mindre stabil crosstrainer som inte klarar av en lika stor belastning som en mer utrymmeskrävande modell gör. Detta gör den mer vinglig och minskar livslängden.
Billigare crosstrainers brukar ta upp mindre yta än dyrare, vilket passar många då de dels har mindre pengar att lägga på sin crosstrainer och dels bor i en liten bostad. För de med större budget men ont om yta, blir däremot ramstorleken ofta ett problem då de dyrare, mer gediget byggda crosstrainers tar upp mer plats.
Är yta inte en begränsning kan man generellt säga att ju större ramstorleken är, desto mer stabil blir också crosstrainern. Observera att crosstrainern utöver ramstorleken dessutom behöver ha fria ytor på upp till en halv meter i varje riktning då många delar rör sig avsevärt under användning.
Maskinvikt
I likhet med ramstorlek så finns det för maskinvikt generellt ett motsatsförhållande där större vikt ger en mer stabil och gedigen maskin som tål hård belastning och tunga personer medan en lättare crosstrainer är mer instabil och därmed inte lika hållbar.
Liksom för storlek väger de billigare modellerna mindre än de dyrare vilket är bra om man har ont om plats och vill kunna flytta crosstrainern ofta. Har man dock råd och plats är högre vikt oftast någonting positivt då du får en crosstrainer av högre kvalitet om den väger mer.
Användarvikt
Denna egenskap är extra viktigt för crosstrainers som ska komma att användas av tyngre användare. Ens vikt kan bero på flera anledningar men oavsett varför så är det viktigt att man köper en modell som är konstruerad för att klara av den användarvikt den faktiskt ska användas för.
Är man flera som planerar att använda crosstrainern så måste man naturligtvis köpa en modell som är konstruerad för att kunna bära den tyngsta användaren. Generellt kan man säga att ju dyrare typ av crosstrainer, desto högre användarvikt klarar den av.
Vi vill uppmärksamma tyngre personer på att det kan vara farligt att använda sig av en crosstrainer som inte är konstruerar att klara av den vikt man belastar den med. Detta då en kraftigt överbelastad crosstrainer, riskerar att haverera mitt under ett träningspass, varpå användaren kan falla och skada sig allvarligt.
Svänghjul
En viktig del av crosstrainerns mekanik är svänghjulet då trampandet får svänghjulet att snurra. För att göra det jobbigare att hålla hjulet i rörelse, och på så sätt ge kroppen sin träning, omges svänghjulet av magneter som bromsar det. För att få ett stabilt och jämnt motstånd ska svänghjulet vara så tungt som möjligt. Därför kan man generellt säga att ju högre vikt svänghjulet har desto bättre.
Steglängd
För att kunna få en bra och skön träning med ordentliga elliptiska benrörelser är det viktigt att steglängden är tillräckligt stor. Annars blir det lätt för små rörelser som ger en sämre och mindre rolig träning. Billigare modeller har i regel kortare steglängd på ca 30-40 cm och dyrare modeller en steglängd från ca 40 upp till 50 centimeter eller mer.
Generellt kan man säga att ju längre du är, desto större steglängd ska du ha. Är du väldigt kort kan det faktiskt vara att föredra en kortare steglängd på kanske 30 centimeter. Är du däremot längre än 160 cm bör du inte ha en steglängd under 40 centimeter.
Design
Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten nämnvärt spelar den faktiskt fortfarande en stor roll för många. En billig crosstrainer kan ofta lätt flyttas och därför gömmas undan i något skrymsle när den inte används, medan mer gedigna crosstrainers varken är byggda för, eller tänkta att flyttas omkring. Då crosstrainern därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man inte behöva skämmas för att den ser bedrövlig ut.
En crosstrainer måste kanske inte vara en skönhet men den bör åtminstone ha en sådan acceptabelt design att det inte gör ont att titta på den.
Robusthet
En mycket viktig egenskap på en crosstrainer är robusthet och det finns flera orsaker till detta. Den kanske viktigaste orsaken är att en robust crosstrainer troligen kommer ha en längre livslängd än en mindre robust då dess välkonstruerade och gedigna ram, mekanik och elektronik kommer att klara av den långa och hårda belastning som en crosstrainer ofta utsätts för.
Detta gäller speciellt om den används ofta, om den används av tunga personer och om användaren/användarna köra hårda träningsprogram. En bättre robusthet innebär normalt även att crosstrainern klarar en högre användarvikt. Priset för en robust crosstrainer är dock att den oftast tar upp mer plats än en mindre robust, att den väger mer och kanske framför allt att den är dyrare.
Garanti
En crosstrainer innebär ofta en lite större investering för de flesta och därför är det viktigt att man kan lita på att den är hållbar och kommer att kunna ge trogen tjänst i flera år. Om den av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera crosstrainern.
Även billigare modeller kan ha ganska generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man bör ha i åtanke att man som kund vid reklamation ofta för stå för alla kostnader att transportera crosstrainern till en reparationsverkstad eller returnera den med post. Detta innebär ju i sig i regel en inte obetydlig kostnad i både tid och pengar. Vi rekommenderar därför att man vid köp av crosstrainer har detta i åtanke.
Montage
Om man köper en crosstrainer online hos en näthandlare (vilket är väldigt vanligt även för dyrare modeller då man normalt får ett bättre pris på nätet) och hemleverans och montage inte ingår (vilket de ibland gör för dyrare modeller) är det viktigt att själva montaget av crosstrainern inte är alltför komplicerad. Men en crosstrainer är generellt inte svår att montera i jämförelse med exempelvis ett multigym. De flesta crosstrainers monteras och är färdiga för användning på under timmen.
Manual
En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin crosstrainer. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop crosstrainern, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr underpresterar många tillverkare på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller.
Numera finns även de flesta manualer att ladda ner på näthandlarens eller tillverkarens hemsida.
Ljudnivå
Ljudnivå är kanske inte det första man tänker på när man ska köpa en crosstrainer. En crosstrainer ska vara tyst och inte föra några irriterande gnäll-ljud eller liknande. Dels då det ofta stör träningen genom att man kanske inte vågar ta i tillräckligt av rädsla för att crosstrainern ska haverera, dels då den kan störa den fokus man vill ha i sin träning oavsett om fokusen fås genom att lyssna på musik eller titta på TV. Det finns dock även ett annat skäl till att en crosstrainer inte ska gnissla.
Precis som för andra mekaniska konstruktioner innebär ett gnisslande att det förekommer en hög friktion vid användningen och att crosstrainern därför slits ut snabbare. Detta vill man undvika då en bra crosstrainer ska kunna användas dagligen i flera år innan den är utsliten.
Mobilitet
Mer gedigna crosstrainers är inte tänkta att flyttas omkring men för billigare modeller med låg vikt är det vanligt att man förvarar crosstrainern i ett skrymsle när den inte används. I så fall kan det vara viktigt att crosstrainern är byggd för att lätt kunna flyttas omkring så att man inte skadar den eller sig själv under flytten. En del billigare modeller har därför hjul för att öka dess mobilitet.
Vanliga frågor om crosstrainers
I den här guiden har vi samlat de vanligast frågorna konsumenter har kring crosstrainer.
Hur långa pass ska man köra med crosstrainer för att det ska vara effektivt?
Eftersom du använder samtliga stora muskelgrupper när du tränar med crosstrainer så blir träningen mycket effektiv. Sen beror det såklart vilket typ av pass du väljer att köra. Alla möjliga träningspass passar att köra med crosstrainer. Om du väljer att köra ett intervallpass med hög intensitet så räcker det att köra 20-30 minuter, det ger samma kaloriförbränning som 60 minuter rask promenad.
Vilka muskler tränar man med en crosstrainer?
Vid ett normalt träningspass med crosstrainer så använder du samtliga stora muskelgrupper. Framförallt aktiveras benen och armarna samt hjärta och lungor. Med andra ord så tränas både muskler och kondition. Vill man ha högre belastning på överkroppen så använder man armarna mer än benen och vice versa. Det går även att få mer fokus på baksida ben genom att trycka igenom steget med hälen. Vill man istället koncentrera sig på vaderna så kan man välja att stå mer på tå och trycka genom steget.
Hur ofta kan man träna med en crosstrainer?
De flesta kan med fördel träna på sin crosstrainer varje dag. Vid kraftig muskulär belastning kan de berörda musklerna behöva vila någon dag mellan passen för att de ska hinna återhämta sig och byggas upp igen. Detta kan vara fallet om du är väldigt otränad och just börjat träna på din crosstrainer. Om så är fallet kan det vara bra att lyssna på sin kropp och ta det lite försiktigare i början. I normalfallet vänjer sig dock kroppen snart och du kan göra på varje dag.
Hur många kalorier bränner man på en crosstrainer?
Crosstrainern bränner generellt mer kalorier än många andra träningsredskap såsom promenader på löpband, motionscykel och trappmaskin eftersom du använder fler muskler vid användandet. Hur många kalorier du bränner beror på hur intensivt träningspasset är.
Grovt räknat så bränner man ca 600 kalorier på en timmes medelintensiv träning med crosstrainer. Jämförelsevis så bränner en medelintensiv promenad på två timmar eller en och en halvtimme cykelträning samma antal kalorier.
Ska crosstrainern ha svänghjulet fram eller bak?
Framhjulsdrivna crosstrainers är generellt sett dyrare än bakhjulsdrivna, men i de flesta fall även bättre. Många gånger är det för att komma ner i pris som man väljer en bakdriven modell. En annan vanlig anledning är att pedalerna ofta är närmare golvet på bakdrivna crosstrainers. Detta kan vara avgörande om man är lång eller har lågt till tak i träningsrummet, något som exemplevis är vanligt i källare.
En nackdel med bakdrivna modeller är att de har en sämre Q-faktor. Q-faktorn är avståndet mellan pedalerna och ju lägre avstånd desto mer naturligt känns det. På framhjulsdrivna crosstrainers tillåter däremot konstruktionen i regel en mycket bra Q-faktor. Dessutom ger framdriften en mer elliptisk - det vill säga oval - rörelse som liknar den vid längdskidåkning. Det ger mindre belastning på knäna och träningsrörelsen upplevs av de flesta som skönare.
Kan man montera crosstrainern själv eller behöver man köpa till den servicen?
Crosstrainern anländer oftast i ett stort paket. De flesta delarna är redan monterade vilket innebär, att i de flesta fall, så är det mycket lätt att montera den på egen hand.
En crosstrainer är ofta tung och svår att lyfta helt själv på ett säkert sätt, vi rekommenderar därför att man är två personer som lyfter den ur paketet och att man sedan hjälps åt att montera den. Oftast följer de verktyg som behövs för monteringen med i paketet men ett tips är att ha en välsorterad verktygslåda nära till hands för säkerhetsskalle. Det tar mindre än en timme att montera en normal crosstrainer.
Guide: Vilken crosstrainer är bäst för mig?
Det är viktigt att tänka på innan du gör ditt köp. Vilken crosstrainer som passar just dig bäst beror till största delen på dina personliga preferenser. För att ta reda på dessa rekommenderar vi att du ställer dig följande frågor:
- Hur mycket pengar är du beredd att betala?
- Hur ofta kommer crosstrainern att användas?
- Vilket typ av träning kommer din crosstrainer att användas till?
- Hur stort utrymme har du tillgänglig för crosstrainern och hur högt är det till tak?
- Passar modeller ifråga med min längd?
Det skiljer mycket mellan de billigaste modellerna och de som ligger en bit över 10 000 kr. Om du med säkerhet vet att crosstrainern kommer att användas frekvent så bör du överväga en modell från åtminstone 12 000 kr och uppåt, vad vi i detta test kallar premiumklassen.
De billigare modellerna har samma stabilitet, funktionalitet eller hållbarhet som de dyrare. De dyrare modellerna har ett generellt svänghjul vilket ger mer stabilitet i rörelser och en mer följsam samt finare gång, men även mindre mekanisk slitage. Något som borgar för mindre underhåll och en längre livslängd.
Vissa crosstrainers är särskilt bra för till exempel intervallträning och vissa är sköna att köra lite längre pass på. Fundera över vilka typer av pass du tror att du kommer köra. Vissa är kompatibla med olika träningsappar vilket kan ge extra motivation till din träning samt underlätta registrering av träningspassen. Att registrera sin träning i en app visar sig för många ge en förvånansvärt stark motivation.
Om du kommer köra pulsbaserad träning så rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. De fasta pulssensorerna är ofta inte så precisa och mäter endast på ett snabbt ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.
Har du begränsat med utrymmet rekommenderar vi att du kollar särskilt noga på hur man kan bli i hopmonterat läge. Om du planerar att placera den i källan vill vi påminna om att säkerställa att det fungerar med takhöjden. De flesta crosstrainers har transporthjul men de kan ändå vara knöliga att stuva undan eftersom konstruktionen är otymplig. Det går heller inte att fälla ihop crosstrainers som man ofta kan med ett löpband eller roddmaskiner.
Om din längd är över cirka 170 cm är det viktigt att du kollar upp vilken steg- och armlängd din tilltänkta crosstrainer har. För optimal komfort rekommenderar vi att man letar efter en crosstrainer som har en steglängd på minst 40 cm. Är man osäker rekommenderar vi att man själv testar crosstrainern innan köp.
Utgångna produkter
CrossPace NorsK 7.0
Elegant crosstrainer med flertalet smarta funktioner samt en läcker TFT-display
CrossPace 7.0 NorsK från tyska Hammer är en förstklassig crosstrainer med en läcker trädesign och flera riktigt vassa funktioner. Den är bland annat kompatibel med de båda träningsapparna Zwift och Kinomap samt gratisappen Hammer Workouts.
Motiverande träningsprogram
Längden på både steg och armar har generösa mått och passar utmärkt för såväl korta som långa användare. Det lilla pedalavståndet, eller q-faktorn som det ibland kallas, säkerställer en naturlig löprörelse utan att ge onödig belastning på knä och leder. Vi tycker att biblioteket av träningsprogram varierar nog för att hålla motivationen uppe över tiden och det är så klart ett extra plus att den också är kompatibel med flera träningsappar.
Tung vikt ihop med en välbalanserad konstruktion gör crosstrainern stabil även vid hög belastning vilket annars brukar kunna vara ett problem, hos billigare modeller. Naturligtvis finns det även nackdelar med en tung crosstrainer och särskilt vid tillfällen då de ska monteras eller flyttas. Ett tips är att försöka vara två personer vid dessa tillfällen.
Fullmatad med digitala hjälpmedel
Vi imponeras av den stora touchskärmen som ger en fin överblick och mjukvaran innehåller massor av praktiska funktioner som till exempel underhållningsappar och en schysst webbläsare. Vi har upplevt alldeles för många gånger att flashiga finesser på exempelvis en crosstrainer istället för att bli ett irritationsmoment mjukvaran ofta är alldeles för långsam samtidigt som gränssnittet inte är optimerat för skärmstorleken. Här har Hammer verkligen lyckats bra med sina tekniska lösningar - bra jobbat!
CrossPace 7.0 NorsK är ett utmärkt val för dig som värdesätter design och en hög miljötänk utan att vilja kompromissa med prestanda. Det här är helt enkelt en riktigt bra crosstrainer.
Bra pris hos:
Christopeit EL 8000
Prisvärd crosstrainer med flera träningsprogram och ett smart fäste för surfplattan
Christopeit EL 8000 är en för prislappen kraftfull och lättanvänd träningsmaskin som hjälper dig att träna hela kroppen på ett effektivt sätt. Den har en bakgrundsbelyst LCD-skärm, Bluetooth och en träningsdator innehållande 12 förprogrammerade träningsprogram. Precis ovanför displayen finns en praktisk hylla med ett justerbart fäste där du kan placera din surfplatta eller telefon. Är du en person som gillar att se favoritserien samtidigt som du svettas loss på crossen så är detta en detalj att älska.
De greppvänliga handtagen inkluderar även handpulsmätare men som av någon outgrundlig anledning är placerade med en vinkel som gör det svårt att placera händerna på ett sätt som gör pulsmätningen tillförlitlig. Om du tycker att det här är en viktig funktion så rekommenderar vi att köpa till ett trådlöst pulsband istället.
Mycket crosstrainer för pengarna
Rörelsemönstret på crossen ger ett skönt flow och för att vara en bakhjulsdriven modell så tycker vi att pedalerna är placerade lagom långt ifrån varandra. Vi upplever att den slimmade konstruktionen är överraskande stabil och under bakbenen finns justerbara skruvar som används för att utjämna ett ojämnt underlag. Steglängden är okej och passar både långa som korta användare samtidigt som den erbjuder ett maxmotstånd som är fullt tillräckligt även för dig som är riktigt vältränad.
Christopeit EL 8000 är ett utmärkt val för dig som söker efter en prisvärd och pålitlig konditionsmaskin för hemmagymmet. Skulle träningsprogrammen tråka ut dig så kan du prova att koppla upp dig mot den spännande träningsappen Kinomap, där kan du välja mellan tusentals olika träningsrutter världen över.
Bra pris hos:
Abilica CrossTech utnämns till bäst i test tack vare sin vinnande kombination av hög pestanda till ett riktigt bra pris. CrossTech:s kanske synligaste egenskap är den distinkt röda färgen som ger den ett unikt utseende. Med en välbyggd maskinkropp och ett rejält svänghjul är den märkbart robust och stabil, även vid tuff träning. CrossTech har ett kraftigt EMS-motstånd, vilket man annars mest ser i dyrare prisklasser och detta borgar för en längre livslängd. Steglängden är generöst tilltagen och tillsammans med de greppvänliga handtagen ger detta en skön stegrörelse, vilket i sig bidrar till en behaglig och effektiv träning. Justerbara pedaler och långa handtag gör CrossTech anpassningsbar för både korta och långa användare.
Träningsdatorn kunde varit mer intuitiv och kräver därför lite tid att bemästra helt. Likväl lär man sig relativt snabbt de viktigaste kommandona. Displayen är mindre än genomsnittet för en mellanklass-modell, men samtidigt fullt läsbar. CrossTech:s ända riktiga problem är att efterfrågan på den är så stor att den tenderar att sälja slut med jämna mellanrum.
InSPORTline Crosstrainer Cruzz
Prisvärd konditionsmaskin med flera träningsprogram och bakgrundsbelyst display
InSPORTline Cruzz har ett riktigt schysst prisvärde och lyckas på ett fint sätt förena prestanda med användarvänlighet. Den har en bakgrundsbelyst LCD-skärm samt en träningsdator som erbjuder 12 förinställda program, inklusive ett HRC-läge som automatiskt anpassar motståndet baserat på din puls.
Bra q-faktor ger skönt rörelsemönster
Med en bakhjulsdriven crosstrainer kan det finnas risk att q-faktorn blir något hög. Q-faktorn är ett mått på hur brett avståndet är mellan pedalerna och många upplever att ett bredare avstånd ger ett mindre naturligt rörelsemönster. Under våra tester mätte vi upp ett värde på 20 cm och det är ungefär där som den övre gränsen brukar gå att det ska börja kännas obekvämt. Vår upplevelse är att pedalavståndet är helt okej på Cruzz och det ger ett rörelsemönster som är mycket lik längdskidåkning.
Den något tunna ramen är trots sin låga vikt stabil och med en maximal användarvikt på 120 kg bör den kunna passa fint för hela familjen. Dock bör det noteras att maskinen kan upplevas ha något lätt motstånd för de som är riktigt vältränade. De gummibelagda handtagen är greppvänliga även under de lite mer svettiga passagerna samtidigt som längden på svängarmarna är helt okej. Det finns ingen dedikerad hylla för en surfplatta eller telefon vilket kan vara en nackdel för dig som vill multitaska och se din favoritserie samtidigt som du svettas förlust på crossen.
Prisvärd och skonsam helkroppsträning
InSPORTline Crosstrainer Cruzz är en pålitlig konditionsmaskin som ger effektiv helkroppssträning samtidigt som den är snäll mot plånboken. Den har ett mycket brett placeringsområde eftersom det är så pass yteffektivt vilket gör att den passar utmärkt i både lägenheter och källare.
Bra pris hos:
Masterfit TP500 är en gedigen crosstrainer med ett högt prisvärde och med en för prisklassen utmärkt steg- och armlängd. Den svenska bruksanvisningen är mycket tydlig vilket gör att det går snabbt att lära sig maskinens olika finesser.
Användarvänlig träningsdator med smart hylla för surfplatta
Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även högväxta användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet är genomsnittligt, men räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. Bakdrivna crosstrainers har relativt brett mellan fotstegen jämfört med framdrivna och detta gäller även TP500. Vi upplever den som relativt modern i sin design och vi gillar särskilt den smarta hyllan där du kan placera din surfplatta under träningspasset. Även nybörjaren navigerar sig enkelt fram i träningsdatorn och det går snabbt att komma igång med träningen. Visst, en flaskhållare hade varit önskvärt under de lite längre träningspassen men det finns tyvärr inte.
Innehållsrik och bakgrundsbelyst display
På displayen visas all viktig träningsinformation på samma gång och det är skönt att slippa en massa knapptryckningar för att hitta rätt, särskilt under hårda träningspass. Inställningar som exempelvis motstånd justeras smidigt under gång vilket vi kan tacka den smarta snurrknappen för. Den är även till stor hjälp vid val av förinställda träningsprogram samt vid konfiguration av manuella träningsprogram.
TP500 har stora transporthjul vilket gör den lättflyttad, men hjulen känns plastiga och potentiellt bräckliga. Masterfit TP500 är en stabil crosstrainer som längtar efter att få leverera många tuffa träningstimmar till en flitig användare. Det finns en bra bruksanvisning på svenska och träningsdatorn är enkel men funktionell vilket gör att även mer ovana användare kan lära sig funktionerna snabbt på denna crosstrainer.
Bra pris hos:
FC X är den mest högpresterande modellen i Abilicas nya Stream-serie och en riktigt bra crosstrainer som det är svårt att inte vara annat än nöjd med.
Fronthjulsdrift med generös steglängd
Fronthjulsdriften ger i kombination med den ovanligt generösa steglängden och det kraftiga svänghjulet en föredömlig stegrörelse. FC X har till skillnad från sitt lillasyskon FC V ett elektromagnetisk motstånd och detta ger framförallt en betydligt längre livslängd. Träningsdatorn är densamma som på övriga crosstrainers i Stream-serien och kan uppfattas som något omständlig. Samtidigt är den hyggligt lättanvänd med ett brett urval av träningsprogram. Dessa inkluderar pulsstyrda program och för detta ändamål finns stöd för trådlöst pulsbälte.
Tydlig display och kontrollpanel
Färgdisplayen är tydlig och likaså kontrollpanelen. FC X är utrustad med Bluetooth för trådlös kommunikation med surfplattor och smartphones. Även om det nuvarande app-utbudet är magert, så gör det FC X mer framtidssäker. Redan på ett par års sikt kommer apparna troligen ha utvecklats till den grad att man föredrar att använda sin surfplatta som kontrollpanel.
Passar både korta och långa motionärer
Handtagen är långa och har ett skönt grepp, vilket tillsammans med de rejäla fotstöden gör att FC X passar alltifrån korta till mycket resliga användare. De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock mer anpassade för långa användare är för normallånga eller korta. Transporthjulen är ovanligt gedigna vilket gör dem hållbara och skonar känsliga golv.
Hammer Speed-Motion BT har trots sin låga prislapp utrustats med en rad genomtänkta finesser. Den har hylla för surfplatta samt ett USB-uttag i anslutning som gör att det går att ladda den under träningspasset. Träningskonsolen är slimmad men innehåller ändå det som är nödvändigt för att lätt kunna navigera och hitta rätt träningspass. Datorn är matad med många olika typer av träningsprogram och det går även att göra egna träningsprogram. Den kompakta utformningen gör dessvärre att en eventuell surfplatta kommer skymma displayen under passet. Speed-Motion BTär snygg utan att sticka ut och färgvalen gör den lätt att smälta in i hemmamiljö.
Frontdriven med tungt svänghjul
Det är positivt att crosstrainern är frontdriven eftersom det gör att fötterna hamnar i en mer naturlig ställning. Vid bakhjulsdrivna maskiner så finns det inte utrymme att ha fotstöden lika nära och det brukar innebära att fötterna hamnar onaturligt brett isär. Dessutom ger frontdrift en bättre stegrörelse än bakdrift. Speed-Motion BT är konstruerad med ett tillräckligt tungt svänghjul för att kunna bli riktigt utmanande även för vältränade personer. Jämfört med dyrare modeller så har denna modell något kortare armar, vilket kan innebära att det inte går att ta ut arm- och benrörelserna lika långt. Är man lång och vet med sig att det här är viktigt rekommenderar vi att testa modellen först.
Mycket crosstrainer för pengarna
Det är svårt att blunda för Speed-Motion BT:s styrkor. Den nuvarande låga prislappen i kombination med en attraktiv design och flera spännande finesser gör den till ett mycket attraktivt alternativ om du är ute efter en crosstrainer i mellanklassen.
Bra pris hos:
Titan Life C65
Smidig crosstrainer med många träningsprogram och praktisk hylla för telefonen
Titan Life Crosstrainer C65 är en stilren träningsmaskin med låg maskinvikt och många förprogrammerade träningsprogram. Den erbjuder ett utmanande motstånd och vi gillar att den har en hylla för placering av telefonen som gör att du enkelt kan se på film eller Youtube samtidigt som du tränar.
Stabil trots låg vikt
C65 är utrustad med ett drivkraftssystem som de kallar “Drive force system”. Det gör att den genererar mer motstånd än vad svänghjulet väger. I praktiken innebär det att du får en crosstrainer som inte väger lika mycket och som du enklare kan ställa undan. Trots sin låga vikt står den stabilt på marken, även under tuffa träningspass då motstånd och frekvens ökar. Den har en något kortare steg- och armlängd än många andra crosstrainers som vi hittar på de kommersiella gymmen. Det kan innebära att den som är van att träna med crosstrainer på gym kan uppleva att steg- och armlängden är i kortaste laget. Däremot är avståndet mellan fötterna riktigt bra. Vanligtvis brukar en bakhjulsdriven crosstrainer ha en högre q-faktor (bredare mellan fötterna) än framhjulsdrivna modeller, vilket kan upplevas som både onaturligt och obekvämt.
Handpulssensorer och bra programutbud
Titan Life C65 är fullmatad med många träningsprogram vilket är generöst med tanke på prislappen. Den är utrustad med en display som visar den viktigaste träningsinformationen, men tyvärr är den inte bakgrundsbelyst och i ett mörkt rum är det svårt att se vad displayen visar. Som de flesta andra modeller är den även utrustad med handpulssensorer, vilket betyder att du kan hålla koll på pulsen under träning och även köra särskilda pulsprogram. Dessvärre sitter inte sensorerna på svängarmarna utan på två handtag nära displayen. Det går alltså inte att mäta pulsen samtidigt som du håller i svängarmarna.
Titan Life Crosstrainer C65 lämpar sig väl för hemmagymmet och är en modell som passar hela familjen. Den lätta vikten gör det enklare för dig som önskar att stuva undan crosstrainern mellan träningspassen. C65 passar utmärkt för nybörjaren, men den har också tillräckligt tungt motstånd för dig som är mer tränad.
Bra pris hos:
Finnlo Fly RX är en innovativ crosstrainer med en spännande touchskärm och ett rejält svänghjul. Mjukvaran har både wifi och Bluetooth vilket gör den kompatibel med ett flertal träningsappar. Det finns möjlighet att manuellt justera steglängden och vi gillar att svängarmarnas utformning erbjuder flera olika grepp.
Stabil crosstrainer med flertalet inställningar
Det här är en bastant konditionsmaskin från tyska Finnlo/Hammer på hela 95 kilo. Den är extremt stabil och tål en hög maximal användarvikt. Vi gillar att tillverkaren erbjuder en generös garanti eftersom det sänder en signal om att materialvalen är slitstarka. Det här är en crosstrainer med flertalet inställningsmöjligheter och är därför ett utmärkt val för den stora familjen, bostadsrättsföreningen eller klubblokalen. Du kan exempelvis justera steglängden manuellt inom ett intervall på 10 centimeter. Du bör dock vara uppmärksam på takhöjden där du har tänkt placera crosstrainern, då fotplattorna sitter förhållandevis högt. Räkna även med att du behöver cirka 45 centimeter plus din egen längd i takhöjd.
Modern och snygg touchskärm
Fly RX är utrustad med en elegant touchskärm där både YouTube och Google Chrome finns förinstallerat. Vi imponeras över gränssnittet som tillåter oss att se det aktuella träningsprogrammet samtidigt som man exempelvis kollar på YouTube. De integrerade högtalarna har dock ett mediokert ljud och går inte riktigt att jämföra med externa modeller. Den har såklart även Bluetooth och det öppnar upp möjligheten att synkronisera träningsdatorn till diverse träningsappar, vilket kan höja träningsmotivationen. Det går även bra att para ihop enheten med ett pulsband även om själva bandet inte ingår i priset. Med ett pulsband kan du köra pulsbaserad träning vilket innebär att motståndet regleras automatiskt beroende på hur snabbt eller långsamt hjärtat slår.
Kan användas av många
Fly RX från Finnlo är ett utmärkt val för ett hemmagym där flera användare kommer att samsas om samma maskin. Den skulle även passa fint i en bostadsrättsförening eller liknande eftersom den tål flitig användning och hög belastning. Även om touchskärmen är trevlig så finns det kanske tillfällen du hellre vill använda din surfplatta? Det går fint, strax nedanför displayen hittar vi nämligen en praktisk hylla där du kan placera din mobila enhet.
Finnlo Cleverfold CF70 BT
Smidig och prisvärd crosstrainer med bluetooth för den som vill kunna fälla ihop sin maskin
Finnlo Cleverfold CF70 BT är en extremt smidig crosstrainer som dessutom är hopfällbar. Förutom att den är lätt att stuva undan så är den även utrustad med en, för prislappen, modern teknik såsom bluetooth och USB-uttag. Den är kompatibel med flera träningsappar som t.ex. Kinomap och iConsole+. Precis nedanför displayen finns en hylla för placering av mobiltelefon och USB-uttaget gör det dessutom möjligt att ladda din mobila enhet under träningspasset.
Smarta lösningar för den trångbodde
CF70 BT har flera genomtänkta lösningar för den som har begränsat med utrymme. Huvudramen går enkelt att fälla ihop och transporthjulen är svängbara vilket gör det mycket enkelt att ensam kunna flytta crosstrainern. I hopfällbart läge tar den enligt tillverkaren 50% mindre plats och vi håller med om att skillnaden är påtaglig jämfört med en mer traditionell modell.
Trots flera rörliga delar och en förhållandevis lätt maskinvikt, upplevs CF70 BT som stabil och välbyggd. Den är utrustad med fyra justerbara fötter som säkerställer att maskinen står stadigt på marken även vid hög belastning. Det är viktigt att crosstrainern står på ett hårt underlag. Om den står på exempelvis en mjuk träningsmatta så kommer den bli instabil. Hammer erbjuder 3 års garanti, vilket får anses om mycket generöst.
Behaglig Q-faktor
Cleverfold CF70 BT är bakhjulsdriven, vilket brukar innebära att fötterna hamnar något bredare isär. Detta kan upplevas som obekvämt för den som är ovan, men så är det inte i det här fallet. Q-faktorn är jämförbar med många andra framhjulsdrivna maskiner och placeringen av fötterna känns naturlig. Q-faktor anger hur mycket utrymme det är mellan pedalerna/fotstöden. En potentiell köpare bör beakta att den kompakta konstruktionen gör att steglängden riskerar att bli något kort, särskilt för personer över 185 cm.
Finnlo Cleverfold CF70 BT är ett mycket bra val för dig som önskar en crosstrainer i hemmet men som tidigare känt att utrymmet har varit för begränsat. CF70 är fint utrustad och vi upplever att köparen får mycket för pengarna. Det känns dessutom tryggt att tillverkaren erbjuder 3 års garanti.
Casall XT600 är en bakhjulsdriven crosstrainer som har bluetooth och där pulsbälte inkluderas utan extra kostnad. Träningskonsolen är väldesignad med ett snurrhjul i mitten som gör det lättare för användaren att navigera rätt i menysystemet. Precis under displayen finns en hylla för surfplatta/mobiltelefon. Det är enkelt att läsa av siffror och text även i ett mörkt rum eftersom displayen är bakgrundsbelyst med två färger.
Välbyggd med kraftigt svänghjul
XT600 är byggd med en robust ram och är utrustad med nivåutjämnare på bakbenen för att säkerställa att den står stabilt på marken även vid hög belastning. Steglängden är relativt kort, vilket ger en mindre tilltagen rörelse. Är du lång eller är van vid bakhjulsdrivna modeller på gymmet så kan detta upplevas begränsande. Detsamma gäller Q-faktorn då det är relativt brett mellan pedalerna.
Att handtagen har hög kvalité blir tydligt en bit in i passet, när svetten börjar droppa och greppet förblir bra.
Attraktiv display och lättanvänd träningsdator
Träningsdatorn är enkel att förstå sig på. Den har tolv träningsprogram som alla visualiseras med bilder precis nedanför displayen. Det tar inte lång tid från att man ställt sig på crosstrainern tills man navigerat sig fram till önskat program. Navigationshjulet som är placerat i mitten är riktigt praktiskt och snabbar på valen av inställningar. Utbudet av träningsprogram är inget som sticker ut men vi ger ett stort plus till att pulsband inkluderas i prislappen, vilket lyfter den pulsbaserade träningen till en högre nivå. Själva konsolen är försedd med en hylla för mobil eller surfplatta. Det är passande eftersom XT600 är utrustad med bluetooth som är en förutsättning för att köra träningsprogram via paddan med träningsappen iConsole+. Med appen kan du välja att köra virtuella träningsrundor runt välkända landmärken som t.ex. Eiffeltornet i Paris eller Empire State Building i New York. Den ger dig dessutom en bra överblick på genomförda träningspass.
Stilren crosstrainer
Casall XT600 levererar en snygg kvalitetsprodukt till en bred målgrupp. Den svarar upp mot en rad olika typer av träningsmål och de förprogrammerade träningsprogrammen är skalbara vilket hjälper användaren att hitta rätt nivå. Denna modell passar dig som söker en stabil crosstrainer och kan acceptera en kortare steglängd och en något högre q-faktor.
Bra pris hos:
Zeus 90 från finska Gymstick är en frontdriven crosstrainer i lägre premiumklassen. Den sticker onekligen ut med sin kaxigt röda färg, vilket säkert avskräcker vissa och lockar andra.
Kortare steglängd än snittet
Steglängden är visserligen under genomsnittet för en frontdriven crosstrainer men ändå tillräcklig för att – tillsammans med det rejäla svänghjulet – ge den jämna, fina stegrörelse som kännetecknar frontdrivna crosstrainerns. Konstruktionen känns robust och stabil. Träningsdatorn har en varierande uppsättning träningsprogram och menysystemet är lätt att förstå sig på. En snabbstartsfunktion gör det snabbare att komma igång. Kontrollpanelen saknar snabbknappar men har hyllplan för ex. läsplatta.
Utmanande även för de riktigt starka
Likt många andra premium-crosstrainerns har Zeus 90 en inbyggd fläkt vid kontrollpanelen men som så ofta annars är den alltför kraftlös för att ge någon större svalka. Maxmotståndet är tillräckligt kraftigt för att tillfredsställa även riktigt starka användare. Transporthjulen snurrar lite dåligt och kunde varit kraftigare. Pulsmätning finns i handtagen men den är långsam och det tar hela 45 sekunder att hitta pulsen. Tyvärr kan man inte köpa till pulsbälte för trådlös pulsmätning. Instruktionsboken är bitvis tunn men montageinstruktionerna är tydliga och montaget tar därför relativt kort tid för en crosstrainer av denna storlek.
OBS: Crosstrainern Gymstick Zeus 90 har fått en mindre kosmetisk uppdatering och heter numera Gymstick FTR 90. Funktions- och kvalitetsmässigt är produkterna identiska.
CR40 från Master Fitness är en robust och stabil mellanklassmodell med ett för prisklassen tungt svänghjul och en rejäl steglängd. De långa, bekväma handtagen samt det låga insteget underlättar påstigning och ger ett gott handgrepp, för såväl korta som långa användare.
Något ojämn stegrörelse
Kontrollpanelen har ett hyllplan för böcker, läsplattor etc., däremot saknas en vattenflaskhållare. Stegrörelsen är inte riktigt så jämn som vi förväntat oss av en crosstrainer med en så väl tilltagen steglängd. Liksom andra bakdrivna crosstrainers är det relativt brett mellan pedalerna, vilket kan vara bra att tänka på för korta användare.
Flera träningsprogram utmanar i träningen
Det finns flera varierande träningsprogram att välja på och datorn sparar information från fem olika användare. För den som vill lägga till ytterligare en dimension till träningen så går det att köpa till trådlöst pulsbälte. Träningsdatorns användargränssnitt är tydligt och gör det enkelt att läsa av puls, tid och kcalförbrukning. Transporthjulen är något tröga, vilket gör förflyttning svårare. Samtidigt är designen så tilltalande att träningsmaskinen gärna kan stå framme.
Hammer Cross-Motion BT är en smidig och kompakt crosstrainer från tyska Hammer. Den är fullmatad med olika träningsprogram som man enkelt navigerar sig fram mellan med hjälp av den smarta rullknappen.
Hög q-faktor och nätt konstruktion
Precis som de flesta andra bakhjulsdrivna crosstrainers har även Cross-Motion en hög q-faktor. Det innebär att avståndet mellan fotplattorna blir större jämfört med framhjulsdrivna modeller. Det kan upplevas som obekvämt innan man har vant sig, vilket kan vara bra att känna till.
Det här är en kompakt och nätt crosstrainer som är lätt att stuva undan om så önskas. Den slimmade konstruktionen innebär också att både steg- och armlängd blir i kortaste laget, särskilt för användare som är lite längre. Crosstrainerns låga maskinvikt bidrar även till att den kan upplevas som instabil, särskilt när man ökar frekvensen och höjer motståndet.
Rullknapp ger en mer lättnavigerad träningsdator
Den praktiska rullknappen i mitt på konsolen hjälper dig att snabbt navigera mellan de olika träningsprogrammen. Träningsdatorn är enkel att förstå sig på och med några få knapptryck är träningen i gång. Rullknappen kan även användas till att öka eller minska motståndet under själva träningspasset och det tycker vi är mycket bra. Enheten är utrustad med Bluetooth vilket möjliggör sammankoppling med både pulsband och vissa träningsappar. Pulsband ingår dock inte i priset. Om du väljer att använda någon av träningsapparna kan du sedan enkelt placera telefonen på hyllan som är placerad under displayen. Dessutom finns ett USB-uttag på sidan av konsolen där du snabbt kan ladda din mobila enhet om batteriet börjar ta slut.
Innehållsrik crosstrainer till en bra prislapp
Hammer Cross-Motion BT är en prisvärd modell när man ser till det stora innehållet. Den passar särskilt bra för dig som använt en crosstrainer med högre q-faktor och kortare steglängd tidigare, och gillar det. Eftersom den är lätt att förflytta så passar den här träningsmaskinen bra i ett hem där man behöver stuva undan den mellan träningspassen.
Hammer Pro Line EX100 är en stilren crosstrainer med frontdrift, en genomtänkt träningsdator och en rimlig steg- och armlängd. Frontdrivna crosstrainers finner man normalt i betydligt dyrare prisklasser, vilket gör att EX100 sticker ut. Frontdriftens konstruktion ger ett jämnare motstånd och därmed en skönare stegrörelse än bakdrift.
Skönt grepp och modern konstruktion
Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även långa användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. EX100 känns modern i sin design både vad det gäller konstruktion och display. Det finns en hylla för surfplatta men tyvärr så täcks hela displayen vid användning och omöjliggör då att följa sin träning. Även nybörjaren navigerar sig fram snabbt i träningsdatotorn och det är enkelt att komma igång med träningen. På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste träningsdatan. Med ett knapptryck så skiftar du snabbt mellan olika mätetal. Inställningar såsom motstånd och träningsprogram justeras smidigt under gång.
Hög prestanda till bra pris
EX100 har transporthjul men de känns bräckliga och på ett hårt underlag är det svårt att flytta maskinen. Tyvärr saknar den hållare för vattenflaska. Däremot har den högtalare, men dessa är tyvärr riktigt underdimensionerade och du får bättre ljud genom att använda telefonens högtalare. Hammer Pro Line EX100 kombinerar en för prislappen hög prestanda med en god användarvänlighet. Den passar dig som letar efter en snygg och frontdriven crosstrainer till ett riktigt lågt pris.
Tunturi Endurance C85
Minimalistisk och elegant crosstrainer för den som vill ha maxat motstånd
Tunturi Endurance C85 är en elitklass-crosstrainer som levererar ett kraftfullt motstånd och många utmanande träningsprogram. Den är kompatibel med appen Kinomap som erbjuder virtuella träningspass och träningsbanor i verkliga miljöer. Konsolen har en hylla för surfplatta eller telefon och har även ett usb-uttag som gör det möjligt att ladda din mobila enhet under träningspasset.
Snygg med enkla färgval
Endurance C85 har en minimalistisk och snygg design. Färgvalen är bekväma för ögat och den smälter in fint i en ljus och modern hemmamiljö. Den är utrustad med sex fötter som alla är justerbara för att säkerställa att crosstrainern står stabilt på marken även om underlagt är något ojämnt. Framhjusldriften bidrar till en steglängd som är fullt tillräcklig för de allra flesta. Framhjusldriften gör dessutom att fötterna hamnar något närmare varandra jämfört med bakhjulsdrivna modeller. Detta ger en mer naturlig rörelse och är mer lik längdskidåkning. C85 är utrustad med ett riktigt rejält svänghjul och motståndet justeras enkelt upp och ner under passet. Motståndet är mer än tillräckligt även vid riktigt tunga och korta intervaller.
Elegant och lättnavigerad
Konsolen har en elegant utformning och är utrustad med en hylla för surfplatta/telefon och usb-uttag. Tyvärr gör hyllans placering att en surfplatta skymmer displayen. Knapparna är få men funktionella och lätta att förstå sig på. Det finns många olika träningsprogram att välja på beroende på om du vill köra tuffa backintervaller eller ett lugnare distanspass. Passen som blir dina favoriter kan du spara och namnge. Pulsbaserade träningspass kräver mer eller mindre att du köper till ett pulsband. Det går visserligen att mäta pulsen i handtagen men denna mätning är inte helt tillförlitlig och kräver att du konstant håller i handtaget.
Nytänkande träningsapp
Träningsdatorn har bluetoothfunktion vilket innebär att den går att koppla ihop med utvalda appar på telefonen såsom den innovativa träningsappen Kinomap. Med Kinomap kan du köra många olika träningspass med tillhörande videos från olika delar av världen. För att få full tillgång till Kinomaps innehåll behöver du bli medlem och det kostar ca 100:-/månad. Positivt är att det inte är någon bindningstid.
Tunturi Endurance C85 är en kraftfull men stilren crosstrainer för dig som har höga krav på motstånd och funktionalitet. Den är ett utmärkt val om du vill utveckla din träning genom att integrera dina träningspass med den innovativa appen Kinomap.
DKN XC-140i är en tystgående och kompakt crosstrainer med Bluetooth. Den är utrustad med flera träningsprogram och har en praktisk hylla för placering av telefon eller surfplatta. Den har mjuka och sköna handtag samt en attraktiv design.
Crosstrainer med hög q-faktor
Den här enkla crosstrainern har snygga linjer och diskreta färger i svart och grått. De gummibeklädda svängarmarna är sköna och säkerställer ett bra grepp även när svetten tränger fram. Eftersom den här crosstrainern är bakhjulsdriven så hamnar fötterna något isär, vilket kan upplevas som obekvämt innan man har vant sig. Den har även en något kortare steglängd än andra modeller, något som inte alltid är optimalt för längre personer.
Träningsdator som är lätt att förstå
DKN XC-140i är utrustad med tolv träningsprogram som tydligt visas i form av bilder bredvid displayen. Konsolen har endast fem knappar, vilket förenklar navigeringen mellan de olika träningsprogrammen. Det går även bra att köra ett manuellt program där man själv bestämmer motståndet. För den vanliga motionären är motståndet helt okej, men för dig som är vältränad kan det vara i minsta laget.
Bluetooth tillför en dimension
XC-140 är utrustad med Bluetooth vilket innebär att man kan para ihop den med olika tillbehör. Denna modell är kompatibel med träningsapparna Kinomap och iConsole, som kan vara roliga att utforska för den teknikintresserade. Apparna laddar man ner till sin telefon, som man sedan kopplar man ihop med crosstrainern via Bluetooth. Det går även att köpa till ett trådlöst pulsband och para ihop det med enheten.
Perfekt för app-nörden
Den är crosstrainern passar utmärkt för dig som gillar kortare steglängd och är okej med att fötterna hamnar lite bredare isär. Är du dessutom nyfiken på de olika träningsapparna som enheten är kompatibel med? Ja, då kan detta vara crosstrainern för dig!
DKN XC-190i är en ergonomisk crosstrainer med bra steglängd och bluetooth. Varje steg är tyst och friktionsfritt vilket ger upphov till en mycket följsam träning. Konstruktionen är extremt stabil och står stadigt på marken även när belastning och frekvens maximeras.
Rejäl steglängd och bra q-faktor
Trots sin kompakta konstruktion har XC-190 en gedigen steglängd. Till skillnad mot sin lillebror 140i så är denna modell framhjulsdriven, vilket gör att q-faktorn blir avsevärt mindre. Med det menas att fötterna inte hamnar lika brett isär utan får en mer naturlig position, något som är bra. Den har ett okej maxmotstånd som är fullt tillräckligt för de allra flesta, men riktigt vältränade användare kan uppleva det som någon klent.
Kompatibel med träningsappar
XC-190 har en snygg och praktisk träningskonsol som innefattar både USB-uttag samt en smidig hylla där man kan placera sin mobila enhet. Mjukvaran är utrustad med bluetooth och går att para ihop med både träningsappar och trådlöst pulsband. Apparna är en kul detalj som kan höja träningsmotivationen, men notera att pulsband inte ingår i köpet. Precis nedanför konsolen finns även ett behändigt fack där man kan placera exempelvis en vattenflaska.
Du flyttar smidigt crosstrainern genom att greppa det praktiska handtaget som sitter längst bak, lyfter bakdelen och rullar det med hjälp av transporthjulen till önskad plats.
Bra val för hemmagymmet
DKN XC-190i är ett bra val för dig som önskar synkronisera din enhet med olika träningsappar och som dessutom uppskattar en rejäl steglängd. Med den vackra designen som grädden på moset kan det här bli ett tjusigt tillskott till hemmagymmet.
DKN XC-210 är en mycket bekväm och följsam crosstrainer med en väl tilltagen steglängd. Den har ett rejält svänghjul som säkerställer tungt motstånd, och det går att manuellt justera lutningen i tre nivåer.
Bekväm med naturlig q-faktor
Redan vid första steget reagerar vi på hur skön och följsam XC-210 är. Den är tillverkad med en mjukare yta på fotplattan som gör det bekvämt för fötterna. Det är lika bekvämt även utan skor och den har en låg q-faktor vilket innebär att fötterna hamnar mer naturligt brett isär. Modeller med hög q-faktor kan ge en onaturlig position där man står alldeles för bredbent, något som är vanligare på bakhjulsdrivna crosstrainers.
Lång steglängd
Den har en längre steglängd än flera andra modeller i vårt test, vilket gör att den passar särskilt bra för längre personer. Den är även utrustad med en finess där man manuellt kan justera lutningen i tre steg. Om crosstrainern är inställd på steg tre så bygger den upp extra mycket från marken. Vi rekommenderar därför att säkra att takhöjden är tillräcklig i utrymmet man har tänkt placera crosstrainern. Räkna med att du behöver ca 45 cm, plus din egen längd i takhöjd.
Praktisk träningsdator med hylla för surfplatta/telefon
XC-210 är utrustad med en okomplicerad konsol med de vanligaste snabbknapparna för enklare val av motstånd. På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste träningsinformationen med ett snyggt gränssnitt. Själva träningsdatorn är enkel att förstå sig på och du lär dig snabbt att navigera mellan de olika träningsprogrammen. Vi gillar att den har en hylla under displayen där man kan placera sin telefon eller surfplatta. Vi hade dock önskat att hyllan var beklädd med gummi eller likande eftersom en crosstrainer kan röra sig något vid hög belastning, och surfplattan kan därmed falla till marken. På framsidan av hyllan finns även en fläkt som är tänkt att svalka vid svettiga träningspass. Tyvärr går fläkten inte att vinkla, vilket innebär att luften hamnar i magtrakten där den inte får någon bra effekt.
Kraftfull med valbar lutning
DKN XC-210 är ett bra val för dig som letar efter en kraftfull crosstrainer med lång steglängd. På köpet för du även sköna fotplattor och möjligheten att välja lutning, vilket tillför ytterligare en dimension till din träning.
Bowflex MaxTrainer M5I
Snygg och kompakt crosstrainer av hög byggkvalitet och med innovativ funktionalitet
Bowflex MaxTrainer M5i blev troligen världens mest omtalade träningsmaskin 2015 och med god anledning. MaxTrainer är ingen konventionell crosstrainer, utan en hybrid mellan crosstrainer och trappmaskin. Grundidén är att maskinen ska ge en så effektiv träning att det räcker med ett 14 minuter långt intervallpass. Detta får man sägas ha lyckats med då träningen med de tuffaste inställningarna blir extremt intensiv, även för vältränade användare. Det finns självklart också lågintensiva program.
Snygg design som tar liten plats
MaxTrainer är märkbart påkostad med exklusiv design, som dessutom tar liten plats. Byggkvaliteten är genomgående hög, ner till detaljer som gummit på handtagen. Konstruktionen förblir stabil även vid hård träning av storvuxna användare. Träningsdatorn är hyggligt lättnavigerad, men man kunde gjort det enklare att justera träningstiden. Det går dock snabbt att komma igång med MAX-programmet och vill man logga sin träning finns gratis appar för både Android och iOS.
Hög ljudbild som överröstar TVn
En analog kalorimätare sporrar att hålla förbränningen uppe. Luftmotståndet är onekligen effektivt men samtidigt tillräckligt högljutt för att överrösta en TV. Anledningen till att vi inte ger MaxTrainer ett högre betyg beror ingalunda på otillräcklig funktionalitet eller kvalitet, utan på det höga priset jämfört med andra träningsmaskiner med liknande prestanda. För köpstarka konsumenter med ont om tid och/eller utrymme, som eftersträvar en tidseffektiv och utmanande workout hemma, borde MaxTrainer däremot vara ett högintressant alternativ.
Tyska Christopeit Sports CS5 är med sitt pris i nedre budgetklassen otroligt prispressad. Byggkvaliteten är god för en budget-crosstrainer, vilket den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Steglängden räcker för medellånga kvinnor, men är väl kort för längre män. Styre och handtag är sköna med en bra höjd. CS5 har ett permanent magnetmotstånd och behöver därför inte strömsladd. Tillsammans med transporthjulen och den låga maskinvikten gör detta CS5 lättflyttad. Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram och motståndet justeras manuellt med ett litet hjul. Displayen är mindre intuitiv, då förkortningarna är på tyska. Då både träningsdator och display är mycket simpla blir dock detta inte något reellt problem, och många användare föredrar nog till och med denna enkelhet.
Bra pris hos:
Infinity 1.3X är den mest påkostade crosstrainern i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Den har samma smakfulla skandinaviska design som sina syskonmodeller men är, som för att utmärka sin exklusivitet, svart istället för vit. Infinity 1.3X har en rad styrkor. Den har en robust och stabil konstruktion. Den har även en rejäl steglängd och ett kraftigt svänghjul som ger en ordentlig, behaglig stegrörelse. Handtagen är greppvänliga och sköna. Nytt för årets modell av Infinity 1.3X är en ny och i flera avseenden förbättrad träningsdator. Displayen är bakbelyst och menysystemet är okomplicerat. Kontrollpanelen har ett hjulreglage som gör den smidigare att använda, exempelvis för att justera motstånd under träning. Längst upp på kontrollpanelen så finns alla träningsprogram listade, vilket ger en bättre översikt över vilka träningsprogram som finns att välja mellan.
Det finns också en hylla för exempelvis läsplattor samt stöd för appen iConsole. Både maxmotstånd och maxanvändarvikt är mycket kraftiga. Utöver detta är Infinity 1.3X dessutom utrustad med pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Man får även med ett trådlöst puls-bröstbälte i mediumstorlek. Det är inte lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.3X, det närmaste vi kan komma är att det inkluderade bröstbältet är för litet för bredbröstade användare.
Viking Sport 305 - ofta förkortad som VS305 - är en mycket prisvärd budgetklass-crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa budgetval. Den är mycket lik sin föregångare VS304, men har även vissa uppgraderingar. VS305 är mycket stabil för sin prisklass och varken gnisslar eller knakar så länge den monteras korrekt. Detta är nu enklare än tidigare då bruksanvisningen förbättrats. Vi skulle dock fortfarande gärna sett lite fler och tydligare illustrationer. Glidet är bra och ger tillsammans med den - för prisklassen rekordlånga - steglängden en mjuk elliptisk benrörelse, vilket alltid eftersträvas med en crosstrainer. Träningsdatorn är förbättrad med ännu fler träningsprogram och motståndsnivåer, som möjliggör en varierad och stimulerande träning. Display-texten kan fortfarande uppfattas tanig, men faktumet att displayen nu är bakgrundsbelyst underlättar läsbarheten. Inte minst om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum.
Casall Infinity 1.2X ingår tillsammans med sitt lillasyskon Infinity 1.1X i Casalls relativt nya Infinity-serie. Även om de två modellerna till synes är förvillande lika finns det främst två avgörande styrkor som gör Infinity 1.2X överlägsen sitt lillasyskon: Längre steglängd och tyngre svänghjul. Dessa båda nyckelegenskaper ger Infinity 1.2X en rejälare och skönare stegrörelse. Även om 5 cm längre steglängd låter futtigt gör den stor skillnad, speciellt för lite längre användare. Maxanvändarvikten är hög och det mycket kraftiga maxmotståndet utmanar även den vältränade.
Exklusiv design är Casalls signum och med rådande prispress betalar man just nu inte extra för den. Den bakgrundsbelysta displayen är liksom träningsdatorn lättanvänd. Likt alla andra Infinity-modeller hade vi gärna sett kraftigare transporthjul och EMS-bromsar. Då detta är de enda svagheter vi lyckats hitta hos Infinity 1.2X är detta en mycket prisvärd crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa mellanklassval.
XTERRA Free Style 5.4 E
Robust crosstrainer med lutningsfunktion, tydlig display och bra transporthjul
Free Style 5.4 E är en frontdriven crosstrainer i lägre premium-klassen från välrenommerade Xterra Fitness. Steglängden är kortare än genomsnittet för frondrivna crosstrainers men den är fortfarande väl tilltagen. Svänghjulet är rejält och bidrar tillsammans med steglängden och frontdriften till en mycket fin stegrörelse. Free Style 5.4 E har lutningsfunktion för ökat motstånd, något man annars mest ser på betydligt dyrare elit-modeller. Även om denna funktion inte är onödig så är dess nytta begränsad då crosstrainern redan har ett bra motstånd. Displayen är tydlig och menysystemet är lätthanterligt. Kontrollpanelens knappar känns aningen plastiga för en premiummodell. Pulsmätaren hittar pulsen ovanligt snabbt, vilket är praktiskt eftersom man måste ändra handposition från svängarmarna till de fasta varje gång man ska kolla pulsen. Såvida man inte har pulsband förstås. Pedalerna lutar inåt 2° och detta ska enligt tillverkaren skona knäna.
Detta låter bra i teorin men vi kunde inte notera någon skillnad. Maxanvändarvikten är hög vilket är rimligt då Free Style 5.4 E är robust byggd och känns stabil. Transporthjulen är gedigna och gör tillsammans med ett stabilt handtag crosstrainern mer lättflyttad. I nuläget finns ingen svensk bruksanvisning.
Schwinn 470i är en gedigen premiumklassmodell med praktiska detaljer utöver det vanliga och utnämns till bästa premiumval. Den har en modern design och stöd för appar såsom Schwinn Connect & MyFitnessPal. Träningsdata överförs genom att man kopplar en USB-sticka till enheten, idag är den metoden tyvärr relativt gammalmodig då många träningsappar har trådlös överföring istället. USB-sticka ingår inte utan måste köpas separat. Under displayen finns ett hyllplan för surfplatta och liknande. Placeringen av hyllplanet gör dock att displayen täcks av surfplattan. För att kompensera för detta har 470i en extra – mindre – display direkt under hyllplanet där man kan avläsa den viktigaste informationen. Där finns också ett USB-uttag som gör det möjligt att ladda sin surfplatta eller telefon. Genom att justera lutningen på fotstöden så kan du bestämma vilken del av benen som ska få hårdast träning. Om du behöver ändra motstånd och/eller lutning under träningspasset så görs det enkelt med de praktiska snabbknapparna som finns tillgängliga vid sidan av displayen. Bredvid kontrollpanelen finns två enklare högtalare och en mindre fläkt. Schwinn 470i är robust och har en ordentligt tilltagen steglängd. Den är dessutom frontdriven vilket möjliggör en bättre elliptisk stegrörelse jämfört med bakhjulsdrivna maskiner.
Detta är en riktigt trevlig crosstrainer med två displayer som gör att du kan se din träningsdata samtidigt som du kan se på t ex din läsplatta, som dessutom kan laddas samtidigt.
CS2 Cardio Strider från Inspire Fitness är en extremt skonsam hyrbid mellan crosstrainer och motionscykel och utnämns till bästa premiumval. Jämfört med en normal crosstrainer aktiverar den andra delar av musklerna. Detta främst för att du sitter ner men också för att handtagen kan justeras så att både bröst/rygg och armar aktiveras. CS2 är tillgänglig för användare i alla åldrar men kanske främst för personer med begränsad rörlighet. Precis som en vanlig crosstrainer är den tyst och tillverkaren utlovar minimalt med underhåll. Konstruktionen är stabil och utformningen gör produkten till förhållandevis yteffektiv, särskilt i utrymmen med låg takhöjd. Sitsen är mjuk, bekväm och anpassad även för längre träningspass. De hårdgummerade handtagen har ett bra grepp. Tyvärr sitter hyllplanet för surfplatta nedanför träningsdatorn, vilket gör att den skymmer displayen. CS2 Cardio Strider är ett intressant alternativ för dig som vill aktivera hela kroppen under träning utan att belasta lederna.
Master Fitness CF50 är en framhjulsdriven crosstrainer med en ordentlig steglängd och ett väl tilltaget svänghjul. CF50 ingår i samma serie som lillasyskonet CR40, med den stora skillnaden att CF50 är framhjulsdriven. Något som ger en mer elliptisk, jämn och därmed skönare benrörelse, som är bland de viktigaste egenskaperna hos en crosstrainer.
Det är relativt långt mellan handtagen och det kan vara ovant för mindre användare. Däremot sitter de rymliga pedalerna på ett bra avstånd även för små personer, vilket är av stor betydelse för bekväm träning. Med CF50 kan du snabbt komma igång med din träning. Både med manuellt program genom ”Quick start” eller något av de förprogrammerade träningsprogrammen som även finns angivna vid sidan av den lättavlästa skärmen. För mer avancerade användare går det att köpa till ett trådlöst pulsbälte och med ”recovery”-funktionen kan du mäta din kondition. CF50 kan spara träningsinformation från upp till fem användare, vilket är praktiskt om man är flera användare.
Handtagen för förflyttning av crosstrainern är lättåtkomliga, men det kunde varit bättre rull på transporthjulen. CF50 är robust och stilren med en funktionell hylla för surfplatta. Tyvärr har den däremot ingen vattenflaskhållare.Då det kan vara komplicerat att montera en crosstrainer för första gången så hade det underlättat med en tydligare manual med större, mer detaljerade bilder eller en instruktionsvideo.
Bowflex Max Trainer M7 är en hybrid av en crosstrainer och en trappmaskin vilket innebär att den kan erbjuda riktigt hård träning för hela kroppen. Det motoriserade magnetmotståndet kan ge ett extremt tungt motstånd vilket är önskvärt vid framförallt tuffa intervaller. Samtidigt är maskinen skonsam mot knä och leder eftersom den fångar upp kraften från kroppsvikten och fördelar den över rörelsen på ett balanserat sätt. M7 kännetecknas av genomgående högkvalitativa materialval men också en förhållandevis låg maskinvikt. Bowflex erbjuder dessutom en generös garanti på tre år för privat bruk. Designen är tilltalande och som på många av Bowflex andra konditionsmaskiner så är konsol med display futuristisk. Träningsdatorn är lätt att förstå sig på och Bowflex har en egen gratisapp där användaren via bluetooth-funktionen enkelt kan föra över och följa upp sin träning. Detta bidrar tillsammans med tydliga och lagom stora knappar samt få initiala inställningar till att det går snabbt att komma igång med träningen. Det finns även snabbknappar lättillgängliga på två ställen för reglering av motståndet.
M7 är utrustad med både flaskhållare samt hylla för surfplatta, tyvärr så täcker en eventuell surfplatta träningsdisplayen och det gör det nästan omöjligt att överblicka sin träning. På plussidan så skickar Bowflex med ett trådlöst pulsbälte, något man får köpa till separat på de flesta crosstrainers. M7 sticker ut med sitt lätta svänghjul, vilket normalt är förknippat med en sämre motståndsprofil. Istället roterar svänghjulet extra snabbt för att kompensera för den lägre vikten. Detta ställer betydligt högre krav på byggkvalitet för att tåla den ökade påfrestning som den snabbare rotationen innebär. Eventuella brister med denna konstruktion kan dröja år innan de märks, men den mycket höga byggkvaliteten i övrigt talar för att det inte blir ett problem. Bowflex Max Trainer M7 är en gedigen och skonsam träningsmaskin för hela kroppen. Dess saftiga prislapp avskräcker troligen de flesta och den riktar sig därför till resursstarka motionärer som har ont om tid och plats, men ambitiösa träningsmål.
Abilicas Stream RC V är uppföljare till storsäljaren CrossTech och trots stora likheter finns även flera skillnader modellerna emellan. Mest uppenbar är designen som är sobert grå istället för färggrant röd. En dold men desto viktigare skillnad är motståndet, som tyvärr nedgraderats från EMS till permanentmagnet. Detta märks emellertid inte då RC V är tyst och har ett mycket kraftigt maxmotstånd. Desto viktigare har RC V likt sin föregångare en generös steglängd och ett rejält svänghjul, vilket ger en effektiv och skön stegrörelse.
Handtagen har ett skönt grepp och passar även långa användare. RC V utstrålar kvalitet och är märkbart robust och stabil, även vid tuff träning. Träningsdatorn kan uppfattas lite omständlig, så det är mödan värt att läsa igenom bruksanvisningen. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är däremot tydlig och kontrollpanelen har en praktisk men även diskret beteckning över de olika träningsprogrammen. RC V är onekligen en högpresterande crosstrainer, men är än så länge inte lika prispressad som konkurrerande modeller.
Premiummodellen Abilica Stream FC V är lillasyskon till den mer påkostade FC X och till synes förvillande lik denna. Det finns dock ett antal skillnader som motiverar FC V:s lägre pris. För det första saknar FC V elektromagnetiskt motstånd och har istället ett billigare – men också mindre långlivat – permanentmotstånd. Vidare har FC V en något simplare träningsdator utan stöd för appar, vilket inte gör så mycket då app-utbudet än så länge är magert. Träningsprogrammen är lika många men med en något annorlunda funktionalitet. Vi föredrar faktiskt FC V:s träningsdator då den känns lite tydligare samt stöder användardefinierade program. Samtidigt är skillnaden liten och båda träningsdatorerna kunde faktiskt varit lite mer lättanvända. Utöver de ovan nämnda skillnaderna är FC V identisk med sitt storasyskon. Den har en stilren design, framhjulsdrift, ett kraftigt svänghjul och en mycket generös steglängd med en skön och rejäl stegrörelse. Kontrollpanelen är tydlig och har en färgdisplay samt hylla för surfplatta. Handtagen är långa med skönt grepp och tillsammans med rymliga fotstöd gör detta att FC V kan användas av kort som lång.
De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock anpassade för riktigt långa användare snarare än normallånga eller korta. Glädjande nog är transporthjulen ovanligt gedigna vilket inte bara gör dem mer hållbara utan även skonar känsliga golv.
Abilica E-Glide är något så sällsynt som en helt självgenererande crosstrainer i lyxklassen. Designen är unik med en ovanligt stor maskinkropp och en vågad, minimalistiskt design. Som väntat i prisklassen har E-Glide framhjulsdrift för att åstadkomma bästa möjliga stegrörelse. Stegrörelsen känns också mjuk och skön med en mycket väl tilltagen steglängd. Även handtagen är riktigt sköna och ger både korta och långa användare ett stadigt grepp. Då E-Gide är självgenererande kräver den varken nätström eller batteri vilket inte bara sparar energi utan även gör att man slipper strömsladdar. Träningsdatorn är simpel vilket gör den lättanvänd. Vi hade dock önskat oss en större, modernare display och en mer sofistikerad träningsdator med tanke på priset. Inte minst därför ter sig E-Glide väl högt prissatt.
BH Fitness Khronos är en mycket välbyggd och snyggt designad crosstrainer i elitklassen. Den mycket höga byggkvaliteten gör att Khronos är väl rustad för att användas mycket flitigt, exempelvis på ett företagsgym eller i en bostadsrättsförening. Steglängden är föga förvånande mycket väl tilltagen och ger en väldigt mjuk och fin stegrörelse. Ett tydligt tecken på att detta är en toppmodell är det smala steget med minimalt avstånd mellan fotplattorna. Något som bidrar till den föredömliga stegrörelsen.
Maxbelastningen är inte rekordstor men fullt tillräcklig för de allra flesta. Varken kontrollpanel eller träningsdator är speciellt självförklarande, men med lite tålamod lär man sig dem skapligt snabbt. Khronos är självgenererande vilket gör den lättare att placera, då man inte behöver ta hänsyn till kabeldragning. Andra styrkor inkluderar en välavvägd variation av förprogrammerade träningsprogram, en mycket tyst gång, många motståndsnivåer samt medföljande pulsbälte. På minuskontot noterar vi en ganska svåråtkomlig flaskhållare, avsaknad av snabbknappar i handtagen och att Khronos är relativt bökig att flytta.
Infinity 1.1X är den billigaste crosstrainern i Casalls helt nya Infinity-serie. Som vanligt har Casall lagt ner möda på designen som känns mycket stilren och klart Apple-inspirerad. Trots en beskedlig maskinvikt känns Infinity 1.1X stabil och tyst vilket borgar för en lång hållbarhet. Att den är robust konstruerad visar sig också i dess maximala användarvikt som är hög för prisklassen. Handtagen är riktigt greppvänliga och givet att man inte är alltför lång ger Infinity 1.1X en skön och bra träningsrörelse. Träningsdatorn är lättanvänd, displayen är bakbelyst och har dessutom en smakfullt enkel design. Casall är ett premium-märke och Infinity 1.1X är prissatt därefter. Ska crosstrainern stå framme blir den nästan en del av möblemanget och detta är skäl nog för många att betala lite mer för en exklusiv design.
X200 var tidigare något av Casalls flaggskeppsmodell och prissänktes i samband med att Infinity-serien tog över denna roll. Detta gjorde X200 mer prisvärd och sedan dess är den eftertraktad och tidvis svår att få tag på, då den ständigt säljer slut. X200 är robust och tyst med en relativt fin stegrörelse. Både steglängd och max-användarikt är goda i relation till prislappen och de justerbara pedalerna är praktiska. Träningsdatorn har ett flertal träningsprogram och motståndsnivåer samt ett pulsstyrt program, något som är sällsynt i budgetklassen. Dessutom lyser Casalls känsla för estetik igenom i dess stilrena design. Transporthjulen kunde varit större men annars har X200 inte mycket till svagheter med tanke på sitt låga pris. Faktum är att X200 ger väldigt mycket crosstrainer för pengarna och är en bra investering för de med liten budget.
Abilica WinElip Plus är en crosstrainer i lägre mellanklassen och har en enkel men tilltalande design, sköna handtag samt en mjuk rörelse som gör den skön att gå på. Steglängden är dock i minsta laget för sin prisklass och likaså svänghjulsvikten. Det mycket kraftfulla motståndet är elektromagnetiskt (EMS) för högsta livslängd och har ett brett motstånds-spann med många motståndsnivåer. Träningsdatorn är simpel men har ett klart godkänt antal förprogrammerade träningsprogram och det finns även möjlighet att spara ett eget träningsprogram. WinElip Plus kan gå på batterier och är utrustad med transporthjul vilket gör den mycket mobil, även om det kräver en del styrka att flytta den.
Master Fitness C300 är ”storasyskon” till den billigare crosstrainern C270 och är likt denna självgenererande. Även om träningsmaskinerna liknar varandra har de ändå en del skillnader. C300 har exempelvis ett rejälare svänghjul och en skaplig träningsdator med olika träningsprogram och motståndsnivåer. Den har även pulsmätare i handtagen och rejälare samt skönare grepp än sin lillasyster. För rundlagda användare kommer styret lätt i vägen för magen. Steglängden är i minsta laget, men duger för användare under 170 cm. Master Fitness C300 ligger en bit längre upp på prisstegen än sitt lillasyskon C270, med den högre prestandan gör den ändå mer prisvärd. Varken C270 eller C300 är dyra, men ändå lite högt prissatta jämfört med testvinnaren i budgetklassen.
Christopeit Sport CXM6
Crosstrainer med elektromagnetiskt motstånd, lågt pris och generös garantitid
CXM6 är en mellanklass-crosstrainer från tyska Christopeit Sport med en mycket imponerande specifikation i relation till sitt relativt låga pris. Främst manifesteras detta i en rejäl steglängd och ett elektromagnetiskt motstånd (EMS). En typ av motstånd som anses överlägset de billigare – och vanligare – permanenta motstånden. Tyvärr är dock CXM6 i praktiken inte lika imponerande som specifikationen ger sken av. Stegrörelsen är visserligen skaplig, men inte så elliptisk och fin som den långa steglängden borde kunnat ge. Kontrollpanelens färgdisplay har tyvärr en alltför snäv betraktningsvinkel, vilket gör att skärmen blir otydlig om man inte tittar på den rakt framifrån.
Denna problematik är inte helt ovanlig bland crosstrainers, men brukar kunna mildras av en vertikalt lutbar skärm. Något CXM6 dessvärre inte har. Därför upplevs skärmen lätt som otydlig av användare från ca 170 cm i längd och rent av oläslig av längre personer. Rent estetiskt är CXM6 rätt medelmåttig för prisklassen och svänghjulhusets plastskal har en bitvis ganska rå ytfinish. Möjligen bidrar detta till ett kvalitetsintryck som lämnar en del att önska. Den svenska garantitiden på hela tre år är däremot föredömlig och klart bättre än branschgenomsnittet.
Master Fitness C305 är en tyst och robust crosstrainer i nedre mellanklassen. Steglängden är rejäl och ger en ordentlig stegrörelse, vilket möjliggör en högeffektiv träning. Handtagen är sköna och gången är tyst. Estetik har traditionellt inte varit Master Fitness starka sida, men även om man ännu inte är i nivå med marknadens supermodeller har vi börjat se en viss uppryckning. Denna inkluderar C305 som känns relativt modern i sin design, om än bitvis plastig. Träningsdatorn är enkel och intuitiv med figurer visandes de olika programmen bredvid displayen. Denna är bakgrundsbelyst och har ett tydligt gränssnitt som visar värden för kalorier, tid etc. på samma gång. Detta minskar behovet av att klicka sig fram på datorn under träning. Samtidigt justeras inställningar såsom motstånd och träningsprogram smidigt under gång. C305 måste lutas en hel del framåt för att transporthjulen ska nå marken vilket kan göra den bökig att flytta i mindre rum.
Master Fitness C270 är en crosstrainer i lägre budgetklassen och är ovanligt robust för sitt låga pris. Den har en enkel, sober design och har trots sin lätta maskinvikt en hög maxanvändarvikt. I kombination med transporthjulen gör detta C270 lätt att rulla undan när den inte används, vilket är praktiskt för den som bor trångt. Steglängden, svänghjulet och motståndet är helt ok med tanke på C270:s låga pris. Man ska dock vara medveten om att denna crosstrainer inte är gjord för någon hårdträning, utan för den genomsnittlige motionären. C270 är tyst när den är väloljad men underhålls den inte regelbundet börjar den lätt att gnissla.
Sole Fitness E20 är en framdriven crosstrainer i nedre premiumklassen och på många sätt en förminskad version av sitt prisbelönade storasyskon E35. Samtidigt är E20 knappast någon miniatyr och såväl design, byggkvalitet, maskinvikt som storlek vittnar om att detta är en påkostad modell. Den har samma tilltalande design som E35 och utstrålar onekligen en viss exklusivitet. Konstruktionen är påtagligt stabil, steglängden är utmärkt och stegrörelsen riktigt skön. Ljudnivån är låg och man kan med lätthet hålla normal samtalston under träning utan att störas. Armarna är tyvärr alltför korta för längre personer, som således får ett sämre handgrepp. Även kontrollpanelen är förminskad men har fortfarande samma attraktiva design med praktiska och tydliga knappar. Träningsdatorn är enkel med relativt få förinställda träningsprogram. Detta kan bli enformigt för användare som ständigt kräver förändring och variation. Samtidigt är de befintliga programvalen välavvägda och träningsdatorns enkelhet gör att det går snabbt att komma igång.
E20:s begränsning är maxmotståndet som är alltför lågt för en vältränad användare som vill köra intervallträning. Ett ordentligt EMS-motstånd hade passat bättre på en annars så välbyggd crosstrainer. Sammanvägt ter sig E20 som ett utmärkt val för vardagsmotionärer som inte tränar hårt, men som är beredd att betala extra för kvalitet, komfort, och estetik.
Tysktillverkade Kettler Elyx 3 levererar en mycket hög prestanda till ett bra pris. Designen är snygg med en hög byggkvalitet som tål kraftig belastning, vilket möjliggör en mycket tung maxanvändarvikt. Men viktigast av allt, Elyx 3 är riktigt skön att gå på och anledningarna till detta är flera. Förutom framhjulsdriften har Elyx 3 en mycket generös steglängd och ett rejält svänghjul som säkerställer en jämn och fin rörelse. Dessutom ger handtagen ett bra grepp, för både korta och långa användare. Antalet träningsprogram är visserligen ganska få, men de är samtidigt skalbara vilket möjliggör en variationsrik och rolig träning. Dessutom finns ett pulsstyrt träningsprogram. Riktiga svagheter lyser med sin frånvaro men vi hade gärna sett en svensk, mer utförlig manual samt kraftigare transporthjul.
Viking Sport 301 ger väldigt mycket crosstrainer för pengarna. Trots en blygsam maskinvikt är den relativt stabil och har även ett bra glid. Den är tyst för att vara en crosstrainer i budgetklassen utan att gnissla eller knaka, vilket modeller i denna prisklass annars ofta gör. Viking Sport 301 är även lättmonterad vilket är tur då manualen är sparsam och översättningen ibland haltar. Dess steglängd som är den längsta vi sett i budget-klassen imponerade på testpanelen. Den ger de fina elliptiska benrörelser man alltid eftersträvar på en crosstrainer. Träningsdatorn har flera program av varierande kvalitet och displayen är lättförstådd, men hade gärna fått ha större text.
Titan Fitness SC260 är den billigaste crosstrainern i vårt test men har även den lägsta prestandan. Titan Fitness slogan lyder ”If price is everything!” (om priset är allt) vilket känns passande för SC260. Konstruktionen känns något vinglig och man får onekligen ett intryck av att tillverkaren tummat på byggkvaliteten för att kunna hålla ett så lågt pris. Den angivna maximala användarvikten är hela 120 kg men det känns tveksamt att SC260 skulle överleva någon längre tid med en så tung belastning. Det maximala motståndet är tämligen klent men duger för lättare träning. Den billiga konstruktionen innebär däremot en låg maskinvikt vilket gör crosstrainern lätt att flytta. SC260 har definitivt sina begränsningar men ”om priset är allt” för dig kan den ändå vara av intresse.