Sill: 12 sorter i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juni 2024

Vilken sill är den godaste till midsommar, påsk och jul? Vi har testat olika sorters sill från märken som Abba, Falkeskog och Klädesholmens. För att en sill ska utses till bäst i test måste den smaka gott, ha ett trevligt tuggmotstånd och en jämn konsistens genom hela sillbiten.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sill

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har låtit över 25 testpersoner äta alla olika sorterna sill. De är testade dels enskilt och dels med de klassiska tillbehören potatis, gräddfil, gräslök och dill. Även knäckebröd, västerbottensost, lättöl och en valfri nubbe OP Andersson serverades för att skapa rätt känsla. Sillen är bedömd efter de tre parametrarna nedan.

Utseende: Hur ser sillen ut? Är bitarna hela eller trasiga, jämna eller ojämna? Hur ser spadet/såsen ut? Ger sillen ett fräscht intryck? Utseendet står för 15 % av totalbetyget.

Konsistens: Vilken konsistens har sillen? Är den mjuk eller fast och vilket tuggmotstånd har den? Är konsistensen jämn genom hela fiskbiten? Konsistens står för 35 % av totalbetyget.

Smak: Hur är smaken på sillen? Harmoniserar såsen/spadet men fisksmaken? Är det en stark eller försiktig smak? Smak står för 50 % av totalbetyget.

Omdömet på sillen är utifrån den totala upplevelsen. Detta har sedan vägts samman med produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.


Fler tester av julmat och dryck:

Julskinka

Glögg

Julmust

Pepparkakor

Köttbullar

Julgransfot

Tester för varmare årstider

Kräftor

Glass

0 5 5 1

1. Abba 5-minuterssill (hela filéer) BÄST I TEST SILL

Färdiginlagd sill som smaksätts efter tycke och smak, passar alla smaklökar

Fiskad i: ordostatlanten Märkningar: MSC-certifierad Storlek på burk: 430 g Förpackning: Plast

För mycket kryddpeppar, för lite lök? Om du tröttnat på att smaksatt sill aldrig känns helt hundra är det dags att ta saken i egna händer. Med Abba 5-minuterssill, sätter du själv smaken, men sillfiléerna är redan färdiginlagda - så du slipper grovgörat.

Perfekt textur och god smak

5-minuterssillen går att köpa både färdigskuren i bitar samt som hela filéer. Väljer man de hela filéerna, kan man skära så stora eller små bitar som man själv vill. Dessa sillfiléer lyckas med det som smaksatta sillsorter gång på gång misslyckas med: att ha en perfekt stunsig textur! Här behöver man inte oroa sig för att få en mosig sillbit till sin färskpotatis eller prinskorv. Tuggmotståndet är utsökt och smaken likaså.

Skapa dina drömmars sill

Sillfiléerna kommer i en 1-2-3-lag och går att äta direkt, men våga vara kreativ! Antingen tillsätter du klassiska inläggningsingredienser som röd lök, kryddpeppar och morötter. Eller så lägger du bitarna i en senapssås. När du ändå fått upp ångan: testa att göra västerbottensill eller varför inte slå till på sill med jordgubbar och lime? Fantasin är din enda begränsning, för grunden är redan perfekt. 5-minuterssillen får sillälskaren att jubla - och dina gäster kommer att imponeras djupt av dina sill-skills.

Mycket bra textur, god smak, blir snygga bitar när man själv får styra
Ser lite fattig ut om man inte kryddar och garnerar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Abba inlagd sill

Perfekt avvägd sälta och syra med lätt touch av lök

Fiskad i: Norska havet, Nordsjön, Island Märkningar: MSC-certifierad Storlek på burk: 240 g Förpackning: Glasburk

Abbas inlagda sill har både välbalanserad smak och en bra karaktär. Sältan och syran är i perfekt harmoni med varandra - de framträder tydligt utan att för den sakens skull bli stickiga i munnen.

Löksmaken avrundar smakupplevelsen

I efterhand kommer löksmaken fram och rundar av upplevelsen. Det råder lite delade meningar i testpanelen om mängden kryddpeppar, där vissa tycker att den tenderar ta överhand ibland. Men i övrigt delar alla bilden av att detta är den bästa inlagda sillen. Sillbitarna har bra spänst och därmed lagom tuggmotstånd. De har en okej färg, och doftar fräscht.

Välbalanserad smak, tydlig karaktär, god eftersmak från löken, spänstiga bitar
Ganska mycket kryddpeppar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Erssons Sill Västerbotten & Akvavit

Krämig sill med härlig smak av västerbottenost

Fiskad i: Norge Märkningar: Framgår ej Storlek på burk: 240 g Förpackning: Plast

Erssons Sill Västerbotten & Akvavit är en krämig sill med smak av västerbottenost och brännvin. Sill med västerbottenröra har blivit ett populärt inslag på smörgåsborden senaste åren, och Erssons variant är ett riktigt smarrigt alternativ.

Sillbitarna i burken från delikatessen Erssons har trevlig stuns och delikat tuggmotstånd. Röran har en tydlig smak av västerbottenost, vilket gör den både krämig och fyllig. Sill med en touch av norrländsk umami är helt klart en hit. För att bryta av den ganska rika smaken är sillen kryddad med en skvätt akvavit. Detta ger sillen ett fint sting och gör att Erssons Sill Västerbotten & Akvavit inte känns alltför mäktig.

Denna äter vi gärna igen!

Krämig och god smak av västerbottenost, lagom hetta från brännvinet, fina sillbitar
Svår att få tag på
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Abba Klassisk Matjes

Mycket klassisk med fin konsistens och salt, angenäm smak

Fiskad i: Norska havet och Nordsjön Märkningar: MSC Storlek på burk: 200 g Förpackning: Metallburk

Precis som namnet antyder så är Abbas matjes en klassisk matjessill både till smak, konsistens och utseende. Bitarna är fasta med lagom tuggmotstånd, lite hårdare i mitten och mjukare på ytan.

Vackert utseende men ojämna bitar

Det rödaktiga utseendet är fint och precis som förväntat av en matjes. Dock är bitarna något ojämna och vissa är ganska trasiga vilket är synd. Väl i munnen kittlar denna fisk dina smaklökar med en angenäm salt smak. Spadet är relativt starkt och tillför sting och karaktär till upplevelsen. Detta är en klassisk sill som passar riktigt bra till potatis och gräddfil.

Fin konsistens, angenäm smak, klassisk matjes
Vissa trasiga bitar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Klädesholmens kräftsill

Mild och spännande smak med bra tuggmotstånd

Fiskad i: Norge Märkningar: MSC Storlek på burk: 120 g Förpackning: Plast

Klädesholmens kräftsill smakar just det, kräfta. Smaken drar åt det lite sötare och mildare hållet dock, och kräftsmaken finns där som ett härligt tillskott. Den här sillen är riktigt god och blir snabbt en favorit bland testarna. Såsen är lagom tjock. Du hittar finhackad lök i sparsam mängd tillsammans med sillbitarna.

Jämna sillbitar med gott tuggmotstånd

Sillbitarna har relativt jämn kvalitet och ett bra tuggmotstånd. Även om de endast utgör hälften av innehållet i förpackningen, och det blir en del sås över. Sillen luktar gott och ser aptitlig ut.

Tyvärr är förpackningen som sillen kommer i helt värdelös. Den går knappt att öppna utan att ta till specialverktyg och det är svårt att få fram sillen utan att slabba. Kan du hitta den här sillen i en bättre förpackning är den ett utmärkt val till festen.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Abba Senapssill

Klassisk och traditionsenlig med fräsch sås med vacker gul färg

Fiskad i: Norska havet, Nordsjön, Island Märkningar: MSC Storlek på burk: 230 g, 475 g Förpackning: Glasburk

Senapssill från Abba är antagligen den mest klassiska bland sillar och är ofta en självklar del på festbordet. Den gula, läckra såsen med de små senapskornen känner de flesta igen.

Krämig och inbjudande sås

Såsen är krämig och ger ett inbjudande intryck. Under såsen finns tills stor del fasta sillbitar även om vissa bitar är något sladdriga. En framträdande senapssmak med mycket ättika gör den till en ganska vanlig senapssill. Den är god men kanske lite tråkig i jämförelse med andra sorters senapsill. Dock vinner denna traditionsbärare pluspoäng på sitt fräscha utseende, man får vad man förväntar sig av Abba.

Fräsch sås, vacker gul färg, traditionell
Lite tråkig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Abba Skärgårdssill

Krämig och fräsch sås med exklusivt utseende och mycket fisksmak

Fiskad i: Norska havet, Nordsjön, Island Märkningar: MSC Storlek på burk: 220 g Förpackning: Glasburk

Abba skärgårdsill har en härligt krämig sås med mycket rom. Det ger ett lockande och nästan exklusivt intryck, en klassisk skärgårdslook. Sillbitarna är relativt små och i burken döljs de helt i den rikliga mängden sås. Vissa av bitarna är något för mjuka men de flesta är fasta med lagom tuggmotstånd.

Tydlig fisksmak som tar över

Denna sort har en tydlig fisksmak som till viss del tar över och romen smakar lite mer som Kalles kaviar än som äkta rom. Dock är de knapriga små bitarna ändå är goda och tillför karaktär. Denna sill är ett bra alternativ om man vill ha något som bryter av mot andra mer slätstrukna smaker på sillbordet.

Exklusiv sås, krämig, smaklig och fräsch
Lite mycket fisksmak, vissa mjuka bitar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Abba Brantevik

En blygsam twist på den populära Branteviksillen

Fiskad i: Nordostatlanten Märkningar: MSC-certifierad Storlek på burk: 220 g Förpackning: Glas

Abba Brantevik är en sill där man tittat på den klassiska brantevikssillen och skruvat lite på inställningarna för att ge en ny smakupplevelse. Grunden i en brantevikssill är lök, dill, kryddpeppar och citron – som är givna smaker även i denna burk från Abba. Twisten består av honung.

God och klassisk smak av Brantevik

Men har man verkligen skruvat tillräckligt på smaken för att kalla den ”en modern variant”? Svaret är njaa. Detta är utan tvekan en god brantevikssill – alla de klassiska smakerna som gör denna inläggning populär finns där. Även honungen går att ana. Men till syvende och sist, smakar den på ett ungefär som de allra flesta brantevikare panelen har testat.

Sillfiléerna håller god kvalitet – här finns lagom med spänst och de är varken för sega eller för mjuka. Abba vet hur en sillfilé ska smaka, det är tydligt varje gång deras sillar dyker upp på testbordet. Men det hade varit kul om den omtalade twisten hade varit mer skruvad. Den är på sin höjd en mycket blygsam sväng på en lugn väg som man knappt behöver vrida på ratten för.

Tydlig smak av Brantevik, goda filéer
Lite för blygsam smaktwist för att kännas nyskapande
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. Klädesholmens senapssill

Svåröppnad men bra tuggmotstånd

Fiskad i: Norge Märkningar: MSC Storlek på burk: 120 g Förpackning: Plast

Klädesholmens senapssill är en sill i en mycket svåröppnad förpackning av plast. Lockets dragflärpar går av när man ska riva av locket istället för att locket öppnas. Vi får ta till kniv för att få upp det och det blir snabbt söligt.

Väldigt lite innehåll

Förpackningen innehåller 120 gram, men endast hälften är sill och i så liten förpackning blir det i princip inte mer 7-10 bitar. Vidare blir det en hel del sås över när förpackningen är tom. Men bitarna håller ganska jämn kvalitet och har ett lagom tuggmotstånd.

Sillen har ganska mycket syra och en tydlig smak av senap. Tyvärr med en lite besk eftersmak. Dock god i sin helhet, speciellt ihop med andra detaljer på matbordet. Sillen luktar gott och såsen är lagom tjock för att stanna på bitarna när vi plockar ur dem. Överlag är det en helt okej senapssill - dock inte den bästa vi har smakat - i en dålig förpackning.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

10. Abba Chili Aioli

En vackert rosa sill för den djärve som gillar rejäl sötma och kanel

Fiskad i: Nordostatlanten Märkningar: MSC-certifierad Storlek på burk: 220 g Förpackning: Glas

Abba Chili Aioli låter inte som en självklar smaksättning av sill. Det visar sig rätt snabbt att det faktiskt inte heller är det. Sillbitarna i sig är, som vanligt då det gäller Abba, av bra kvalitet. Bitarna är kanske i vissa fall i det allra minsta laget, men det är en trevlig stuns i dem. Vissa sillmärken lider av sönderfallande filéer, men så är väldigt sällan fallet hos Abba.

Smakar nästan lite godis

När man dukar upp Abba Chili Aioli, introducerar den en vacker färgklick på bordet. Vackert rosa med små fläckar av röd chili. Testpanelen, som bland annat innehåller en riktig aioliälskare, kastar sig glatt över sillen. Men detta är en smak som inte övertygar. Den drar lite åt det söta hållet, vilket i och för sig inte behöver vara negativt –många inlagda sillar har en tydlig sötma. När smaken av kanel slår igenom, skapas en något förvirrande smakbild. Det smakar nästan lite godis. Godis är gott, men sillgodis hittar man inte i butikshyllan och det finns nog en anledning till det.

Inspirationen till Abba Chili Aioli ska ha hämtats från poké bowls –men vårt betyg är poké NO!

Bra stuns i filéerna, vacker färg
Alldeles för söt smak
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

11. Falkeskog Svartvinbärssill i bit

Intressant sill med kraftfull smak av svartvinbär för den vane sillätaren

Fiskad i: Norge Märkningar: MSC Storlek på burk: 250 g Förpackning: Glasburk

Om man gillar svartvinbär är detta definitivt rätt sill. En mycket stark smak sprider sig i munnen och påminner om svartvinbärssaft. För oerfarna sillätare kan smaken upplevas lite väl kraftfull och den passar därför bättre för personer som verkligen är redo att utmana sina smaklökar.

Kraftfullt smaksatt sill

Eftersom sillen i sig smakar ganska mycket kan den vara svår att kombinera med de klassiska silltillbehören. Utseendet är relativt trist och sillen i sig är grå. Dessutom är konsistensen på vissa bitar mjuka och sladdriga. Detta i kombination med att svartvinbärssmaken lätt tar över drar ner betyget. Den äventyrlige smakresenären kommer dock tycka Falkeskog Svartvinbärssill har en intressant smak och den bryter helt klart av det klassiska sillbordet.

Intressant, kraftfull smak
För mycket svartvinbär, för mjuk konsistens
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

12. Alax Matjes i bit

Mild och rund sill med stora och hela bitar

Fiskad i: Nordostatlanten Storlek på burk: 200 g Förpackning: Plastburk

Alax levererar en mild och rund matjes som först har en försiktig framtoning, men som ger en starkare eftersmak. Sillen är förpackad i en plastburk och då man öppnar den ser det mer ut som något man ger till sin katt än ställer fram på festbordet. Den ser helt enkelt inte inbjudande ut.

En sill man blir besviken av

Fisken alldeles för mjuk och ger ett tråkigt intryck i munnen. Plus i kanten för att bitarna är hela och ganska stora men det räcker inte för att väga upp det tråkiga utseendet och konsistensen.

Stora och hela bitar, mild smak
Tråkigt utseende, för mjuk konsistens
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har låtit över 25 testpersoner äta alla olika sorterna sill. De är testade dels enskilt och dels med de klassiska tillbehören potatis, gräddfil, gräslök och dill. Även knäckebröd, västerbottensost, lättöl och en valfri nubbe OP Andersson serverades för att skapa rätt känsla. Sillen är bedömd efter de tre parametrarna nedan.

Utseende: Hur ser sillen ut? Är bitarna hela eller trasiga, jämna eller ojämna? Hur ser spadet/såsen ut? Ger sillen ett fräscht intryck? Utseendet står för 15 % av totalbetyget.

Konsistens: Vilken konsistens har sillen? Är den mjuk eller fast och vilket tuggmotstånd har den? Är konsistensen jämn genom hela fiskbiten? Konsistens står för 35 % av totalbetyget.

Smak: Hur är smaken på sillen? Harmoniserar såsen/spadet men fisksmaken? Är det en stark eller försiktig smak? Smak står för 50 % av totalbetyget.

Omdömet på sillen är utifrån den totala upplevelsen. Detta har sedan vägts samman med produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.


Fler tester av julmat och dryck:

Julskinka

Glögg

Julmust

Pepparkakor

Köttbullar

Julgransfot

Tester för varmare årstider

Kräftor

Glass

Att äta inlagd sill vid högtider är givet i Sverige. Framförallt är det vid påsk, midsommar och jul som denna delikatess ställs fram. Vid midsommar brukar svenskarna äta sill till lunch medan det vid de andra högtiderna är en del av påsk- och julbordet. Fisken kan dock ätas även vid andra tillfällen men då oftast som förrätt.

Vanligtvis äts sill med olika typer av tillbehör så som potatis, gräddfil, gräslök och rödlök. De flesta brukar också ha knäckebröd med smör och västerbottenost för att skapa den traditionella känslan. Något annat som är populärt är sillsallad och silltårta där den inlagda fisken är en huvudingrediens. Oavsett när eller på vilket sätt fisken äts så känner nog de flesta till kombinationen sill och nubbe, ytterligare ett inslag vid de svenska högtiderna.

Historien bakom sillen är att inläggningen gjordes för att konservera fisken och öka hållbarheten. Detta gjordes med salt och ättika och sedan tillsattes kryddor för att få det att smaka godare. Även om den inlagda sillen idag såklart också håller länge så är det främst för smaken och traditionen som vi nu äter den.

Många tycker att sill som inte är inlagd påminner om strömming vilket inte är så konstigt då detta i själva verket är samma fiskart. Skillnaden är att den fisk som fångas i Östersjön kallas för strömming medan fisk som fångas på andra ställen kallas för sill. Dock påverkar salthalten i vattnet fiskens utveckling och ju lägre salthalt det är desto mindre och magrare blir fisken. Därav är strömming ofta något mindre till storleken än sill.

Göra egen sill

Göra egen sill är enkelt, särskilt om man använder sig av femminuters sill som blivit en populär produkt. Det är en färdiginlagd sill som man snabbt kryddar själv med det man tycker är gott. Antalet recept som finns för hemmagjord sill är många och av varierande komplexitet. Extra populärt bland sökningar på internet är recept på sill från kändisarna Ernst Kirchsteiger och Leila Lindholm.

Om man inte använder sig av 5-minuters sill så tar det lite längre tid att göra sin egen inläggning men är fortfarande ganska enkelt. Det tar dock några dagar så det är inget som botar ett akut sillsug efter att affärerna har stängt på kvällen. För egen inläggning börjar man med att koka en lag av ättika som sillen får dra i något dygn och först därefter tillsätter man de kryddor man vill ha. Sillen får sedan stå ytterligare något dygn för att få rätt smak.

Olika sorters sill

Sill finns idag i många olika smaker med både klart och krämigt spad. Nedan finns en guide över de vanligaste sillsorterna och vad som är utmärkande för dem.

Matjessill – ursprungligen från Nederländerna men kryddas något annorlunda i Sverige. Det är en så kallad kryddsill som ligger i en klar lag med smak av kanel, kryddpeppar och nejlika. Det som gör den speciell är att den fångas tidigt på hösten innan den är könsmogen vilken påverkar fetthalten i fisken. Denna sill brukar främst ätas på midsommar.

Senapssill – krämigt spad med smak av senap. Innehåller ofta senapskorn i såsen och ibland också dill. Smaken påminner mycket om hovmästarsås. Detta är en sort som ofta rekommenderas till ovana sillätare då senapen till stor del döljer fisksmaken.

Skärgårdssill – innehåller rom och gräslök och har en krämig sås med crème fraiche som bas.

Sill i dill – är inte bara en sång utan också en sillsort baserad på créme fraiche, lök och dill. Kallas också dillsill.

Vegan – oftast görs inläggningen på aubergin istället för fisk. Spadet kryddas sedan som traditionellt sillspad. Generellt är det lättare att göra vegansk sill med klart spad eftersom den krämiga såsen ofta innehåller mjölkprodukter.

Vegetarisk mat – som för vegansk sill görs ofta en variant på aubergin. För vegetarisk sill är det lättare att göra med krämig sås eftersom mjölkprodukter för de flesta är okej.

Inlagd sill är populärt även i Finland men i övriga norden äter man främst andra typer av sill. Exempelvis är rökt sill populärt på danska smörrebröd.

Vad är sillsallad?

Sillsallad är en vanlig del av det svenska julbordet och kan göras efter flera olika recept. Vanligt är att sillen blandas med rödbetor, äpple, lök och någon form av majonnäs.

Vad är gubbröra?

Många tror att gubbröra innehåller sill men i själva verket är det ansjovis som används. Gubbröra påminner till viss del om sillsallad men ger själva fisken ett större utrymme. Gubbröra innehåller förutom ansjovis oftast lök, ägg, créme fraiche, dill och gräslök.

Vad är silltårta?

Detta är främst en favorit på buffén till midsommar. Botten i silltårtan är oftast gjord på smör och bröd och ovanpå läggs en blandning av bland annat matjessill, rödlök, gräddfil och gräslök. Det hela blandas också med gelatin för få till en fastare konsistens.

Är sill nyttigt?

Sill är faktiskt väldigt nyttigt. Framförallt för att sillen innehåller relativt lite fett och har ett högt näringsinnehåll. Fisken innehåller både omega 3 och D-vitamin vilket har god inverkan på vår hälsa. En del av näringsämnena försvinner under själva inläggningsprocessen men eftersom fisken från början innehåller mycket näringsämnen så finns det fortfarande gott om nyttigheter kvar.

Sillen innehåller runt 245 kcal per 100g. Dock ska man komma ihåg att detta kan variera kraftigt beroende på vilken sillsort man väljer. Generellt kan sägas att de sorter som har en klar lag är nyttigare än krämigare sorter så som currysill som ofta har en bas på majonnäs. 

Många funderar på om sill går att kombinera med en lchf-kost som ska innehålla en liten del kolhydrater. Sill innehåller ungefär 20 % kolhydrater och endast runt 10 % protein vilket gör att annan fisk är att föredra i denna typ av kosthållning.

Vad är Klädesholmen känt för?

Klädesholmen är ett litet fiskesamhälle på två öar som ligger i Bohuslän, ca 7 mil från Göteborg. På dessa öar har man hanterat sill sedan 1500-talet och fortsätter än idag. Som mest har öarna haft 25 sillfabriker. Idag finns bara en kvar men som fortfarande gör sillburkarna på traditionellt vis.

Går det göra sill utan socker?

Det är möjligt att byta ut sockret i lagen mot någon annan typ av sötning, exempelvis honung, stevia, sukrin eller björksocker. Detta påverkar inte hållbarheten på sillen men tänk på att dessa andra sötningar kan ha en lite annan smak en socker vilket påverkar slutresultatet.

Går det äta sill när man är gravid?

Sill är enligt Livsmedelsverket en fisk som kan ätas 2-3 gånger i veckan om man är gravid. Då även inlagd sill. Vi rekommenderar att man alltid kollar på Livsmedelsverkets senaste rekommendationer om man är osäker.

Vad var årets sill 2013, 2014, 2015 och 2016?

Klädesholmen gjorde 2013 en sill med smak av bacon och pepparrot som vann årets sill.

2014 vann smaken Björnbär och Grönpeppar utmärkelsen årets sill.

2015 tilldelades utmärkelsen årets sill smaken Basilika och Citron

2016 var det Anchochili och Ingefära som blev den vinnande smaken.

Vilka recept på sill finns?

Det finns många recept på sill och eftersom att man kan blanda nästan vad som helst med de inlagda fiskbitarna är det populärt att hitta på egna nytänkande, innovativa blandningar. Egen sill går att göra med både krämig sås och klart spad. Den krämiga såsen innehåller oftast crème fraiche och majonnäs. Den som vill ha en syrligare smak kan byta ut crème fraichen mot matlagningsyoghurt. Det klara spadet är en lag som man kokar på ättika, socker och vatten. Nedan följer några olika recept på inlagd sill.

Inläggningslag

Används som grund i flera egna sillinläggningar. Blanda: En del ättika Två delar socker. Tre delar vatten.

Sill med lingon och enbär

2 paket fem minuters sill

En halv rödlök

4-6 torkade enbär

En halv msk kryddpepparkorn

En halv dl lingon

2-4 lagerblad

Inläggningslag

Varva ingredienserna i en burk och låt stå 1-2 dygn.

Wasabisill

1 paket inläggningssill

3 msk majonnäs 2 dl crème fraiche

1,5 msk wasabi

2 msk hackad syltad ingefära

1 tsk socker

1 dl hackad dill

1 tsk socker

Blanda ingredienserna, redo att serveras direkt. Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Sill med äpple och pepparrot

1 paket inläggningssill

2 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1 finhackat syrligt äpple (ex. Granny Smith)

En halv dl riven pepparrot

1 dl hackad dill

3 krm salt

1 krm vitpeppar

Blanda ingredienserna, redo att serveras direkt. Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Apelsinsill

1 paket inläggningssill

Inläggningslag

1 strimlad rödlök

2 lagerblad Saften av

1 apelsin

Strimlat skal av 1 apelsin

1 msk kryddpeppar

Blanda ingredienserna i en glasburk och låt stå 1-2 dygn innan servering.

Sill med granatäpple och salladslök

1 paket inläggningssill

Inläggningslag

1,5 dl granatäpplekärnor

3 strimlade salladslökar

1 msk kryddpepparkorn

En halv dl citronmeliss

Blanda ingredienserna i en glasburk och låt stå 1-2 dygn innan servering.

Sill i romsås

1 paket fem minuters sill

2 dl crème fraiche

1 finhackad rödlök

1 dl hackad dill

1 burk röd caviar

Salt

Peppar

Blanda ingredienserna, redo att serveras direkt. Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Sill med chili

1 paket fem minuters sill

2 dl créme fraiche

En halv dl finhackad rödlök

1 st röd chili

Saft och rivet skal från 1 lime

Blanda ingredienserna, redo att serveras direkt. Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Vad är skillnaden mellan salt sill, kryddsill och marinerad sill?

I salt sill fileas färsk sill och läggs i saltlake. Detta är sedan det som kallas urvattnad sill och som man kan använda för att göra egen inlagd sill. Kryddsill läggs istället in i salt, vatten, kryddor och socker. Den marinerade sillen är den som vi vanligtvis brukar kalla sill på burk. Den fileas färsk och läggs sedan in i ättika och vatten.

Fakta om Culpea harengus (sill)

Sill, eller Culpea harengus på latin, är en av de vanligaste fiskarterna i Atlanten. Den trivs i stora stim och äts av både människor, större fiskar, sälar och valar. Eftersom de stora stimmen ofta finns ganska nära land är sill enkel att fånga. Det gör att många samhällen haft stor del av sin inkomst från sillfiske. Sillen i svensk industri fångas oftast i Nordsjön, utanför Island, Norska havet eller i nordostatlanten.

Fisken kan bli upp till 25 år gammal med vanligtvis blir den under 10 år. Normalt sett är den mellan 15-30 cm stor men fiskar över 50 cm har också påträffats. Sillen kan leka två gånger per år beroende på var den lever och lägger sedan sin rom på hårdare underlag som exempelvis styvare växter, stenar, eller sand. Efter 1-3 veckor kläcks äggen och yngel kommer ut. Det tar sedan 2-3 månader innan ynglen antar utseendet av en sill, då är den dock bara 4-5 cm lång.

Hur ska sill förvaras?

Inlagd sill ska förvaras i kylskåp. Hållbarheten på sill i krämig sås är kortare än på sill i klart spad eftersom den krämiga såsen ofta innehåller mejeriprodukter. Sill som ligger i konservburk bör läggas över i en plast eller glasburk och ställas i kylskåp. Då håller den 2-3 dagar. Se aktuell förpackning för anvisningar om hållbarhet och förvaring.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Favorit Senapssill

Välbalanserad med fast konsistens och mycket söt senapssmak

Fiskad i: Nordostatlanten Märkningar: Nej Storlek på burk: 220 g Förpackning: Glasburk
Favorit Senapssill

Favorit senapsill är en god och välbalanserad sill. Utseendet är något grådassigt med en matt, gulaktig ton och såsen är relativt tunn. Helt ärligt ser det faktiskt inte så kul. När man smakar sillen blir intrycket ett helt annat.

Krämig och välbalanserad smak

Såsen har en kraftig och krämig smak och senapen smakar väldigt sött. Extra plus för dill som passar väldigt bra. Under såsen döljer sig en sill med fantastiskt bra konsistens. Den är fast men ändå lättuggad med ett jämnt tuggmotstånd genom hela biten. Att äta den var helt klart en av testets bästa upplevelser och därför förtjänar denna uppstickare utmärkelsen bästa senapssill.

Lagom tuggmotstånd, fast konsistens, kraftig och krämig smak
Något gråaktigt utseende
0 5 4 1

Abba Årets Smak 2017 Gin & Granskott

Innovativ och välbalanserad med små och välskurna bitar

Fiskad i: Norska havet, Nordsjön, havet kring Island Märkningar: MSC Storlek på burk: 240 g Förpackning: Glasburk
Abba Arets smak 2017 Gin Granskott

Varje år överraskar Abba Sveriges alla sillfantaster med årets smak, där ambitionen är att skapa en innovativ och spännande sillsmak. Årets sill 2017 har smak av gin och granskott och det är faktiskt en mycket lyckad kombination. De små välskurna sillbitarna ger en direkt och tydlig smak av färska granskott. Allteftersom man tuggar blir även smaken av gin mer framträdande. Dock lämnar ginsmaken en något bitter och speciell eftersmak, något som inte passar alla smaklökar. Konsistensen är fast och vissa bitar upplevs på gränsen till torra. Sillen är konsekvent skuren i små, smala bitar som ser aptitligt ut. Fräsch och inbjudande.

Innovativ smak, fina bitar, tydlig gransmak
Något torr
0 5 3.5 1

Abba Mandarin Peppar

Vackert inlagd sill men med för klena mandarintoner

Fiskad i: Norska havet, Nordsjön Märkningar: MSC-certifierad Storlek på burk: 240 g Förpackning: Glasburk
abba mandarin peppar

Mandarin Peppar är en för 2020 ny sillsmak från Abba. Smakbilden känns lika julig som självklar – små citrusfrukter är utan tvekan något man förknippar med julen.

Lagom stora bitar med stuns

Sillbitarna är, precis som Abbas sill brukar vara, på det stora hela bra. Nog gömmer det sig en och annan sladdrig sillbit i burken, men överlag är det lagom stora bitar med trevlig stuns i sin då man tar en tugga. Däremot blir man något besviken av smaken – eller kanske bristen därav.

Ingen smak som sticker ut

Medan man förväntar sig härligt pigga toner av mandarin och hetta från pepparn, får man istället en inlagd sill som smakar – ja, den smakar i stort sett som en alldeles vanligt inlagd sill. Om man verkligen spetsar smaklökarna kan man ana en ton av den fruktiga mandarinen – men som mest påtaglig blir den och man sticker en bit av mandarinskalet ur lagen på gaffeln.

Rent utseendemässigt är det dock en snygg sill att titta på – bitarna av mandarin lyfter onekligen looken. Men smakmässigt är det inte självklart att det är mandarin som årets sill kommer simmandes med.

Lagom stora bitar, fräsch smak, vacker
Saknar den utlovade smaken av mandarin, vissa mjuka bitar
0 5 3.5 1

Gubbens Löksill

Mild och söt löksmak med mycket bra konsistens

Fiskad i: Nordostatlanten Märkningar: MSC Storlek på burk: 550 g Förpackning: Glasburk
Gubbens loksill

En söt löksmak sprider sig i munnen från denna småtrevliga löksill. Fiskbitarna är fasta men ändå möra som tillsammans med den milda löksmaken blir en angenäm men något anonym upplevelse att äta.

Vacker sill när man väl fiskat upp den

När sillen ligger i sitt spad i burken ser det inte så kul ut, men då man tar upp en fiskbit på tallriken ger den ett helt annat intryck. Då ser den glansig och fräsch ut. Löken lägger sig i botten på burken så för att få lite extra smak får man fiska upp den. Gubbens löksill passerar ganska obemärkt bland andra sillar och lite mer karaktär hade varit att önska. Men som bassill passar den bra.

Lagom fast, mör, söt löksmak
Saknar karaktär
0 5 3.5 1

Tommy G’s Kräftgravad Sill

Spännande med krämig sås och tydlig kräftsmak som sticker ut

Fiskad i: Nordatlanten och Östersjön Märkningar: MSC Storlek på burk: 400 g Förpackning: Glasburk
Tommy Gs kraftgravad 1

En rolig sill med spännande look som sticker ut från bassillen är vad som levereras av Tommy G’s. Såsen är krämig med en fin smak av kräfta. Det är en smak som de flesta inte förknippar med sill vilket kan göra det spännande smakintrycket lite svårt att smälta, men samtidigt är det något som verkligen sticker ut.

En smak som överraskar

Ger man den bara en chans är den väldigt god och välbalanserad. Vissa av bitarna är tyvärr något sladdriga men de flesta har en fin konsistens. Utseendemässigt finns vissa likheter med hamburgerdressing, men såsen ser ändå lockande och inbjudande ut och man blir helt klart nyfiken på att smaka fiskröran.

Spännande och speciell, tydlig kräftsmak, krämig sås, välbalanserad
Vissa sladdriga bitar, för annorlunda för vissa