Tvättmaskin: Bästa modellerna 2022
Är det dags att byta ut tvättmaskinen hemma? Vi testar kontinuerligt nya tvättmaskiner från märken som Bosch, Miele och Cylinda. För att en tvättmaskin ska bli bäst i test måste den under alla situationer tvätta rent, vara kompetent på centrifugering och samtidigt inte vara en energislukare.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Tvättmaskin
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi testar alla produkter själva och använder dem i vardagen såsom de är tänkta att användas. Det innebär att vi placerar tvättmaskinen i ett vanligt hem, där den utvärderas under en flera månader lång period. Testarna tillhör vårt team av in house-recensenter och hela testet projektleds av en och samma redaktör.
Vi väger in en lång rad faktorer när vi testar tvättmaskiner, men några av de viktigaste är:
Tvättresultat: Hur ren blir tvätten? Vilken typ av smuts har tvättmaskinen eventuellt svårt för? Vad krävs för att tvätten ska bli ren? Hur väl centrifugerar maskinen? Blir det någon skillnad i resultatet beroende på om du kör full maskin eller halvfull maskin?
Användarvänlighet: Vilka program har du att välja mellan när du ska tvätta? Hur lång tid tar ett standardprogram? Stämmer tiden med verkligheten? Är tvättmaskinen enkel att förstå sig på?
Energiförbrukning: Hur mycket energi förbrukar tvättmaskinen, och är energiklassningen tillräckligt bra sett till hur mycket maskinen kostar?
Dessa faktorer och fler - såsom byggkvalitet, garantier, installation och underhåll - väger vi samman och ställer mot tvättmaskinens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd produkten är.
LG FV50VNS3E är en väldigt humant prissatt tvättmaskin sett till vad du får för funktioner och prestanda. Den har ett brett utbud program med klart godkända tvättider – exempelvis tar ett standard 40-program drygt 1,5 timme, medan ett 60-program tar drygt en kvart mer.
Maskinen anger före start hur lång tid programmet kommer att ta, och denna uppskattning stämmer i princip på minuten.
Tvättar väldigt bra
Tvättresultatet är över förväntan. Så länge det handlar om den typ av tvätt och fläckar som en genomsnittlig familj drar på sig så klarar den att få bort dessa. Det finns såklart vissa typer av fläckar som alltid måste förbehandlas, men det gäller ju då alla maskiner.
Vi testar exempelvis att tvätta barnkläder där det hänt en olycka, och kör tvätten på 40 grader utan sköljmedel (eftersom kläderna i det fallet inte skulle tvättas varmare än så). Ut kom helt ren tvätt utan unken doft. Detta imponerade stort på oss och visar också på hur enormt kompetent tvättmaskinen är på att skölja tvätten. Detsamma ser vi när vi tvättar kläder som befunnit sig i sandlådan.
FV50VNS3E har en annan riktigt stark fördel, det är att den stänger av sig själv när tvätten är klar. Först spelar den en melodi, därefter slutar den att låta och stänger efter en stund av sig.
Ytterligare ett plus i kanten är trumman. Det fastar ytterst sällan strumpor och annat efter att tvätten är klar och plockats ur, allt trillar ner i botten så att du enkelt får ur det.
Byggkvaliteten är hög. Möjligen att man måste trycka ganska hårt för att den ska reagera, men den ger ett bekräftande ljud så du missar inte och detta är sparsam kritik på en i övrigt kanonfin tvättmaskin.
LG FV50VNS3E passar dig som vill ha en tvättmaskin som alltid tvättar rent, centrifugerar och sköljer kanon och vars byggkvalitet och programutbud är gedigna. Barnfamiljen som vill ha tvätten klar snabbt och som aldrig vill behöva tvätta om tvätten.
2. Electrolux PerfectCare 800 → BÄSTA PREMIUMVAL
Tvättmaskin som fräschar upp med ånga i tillägg till tvätt
Med Electrolux PerfectCare 800 får man en exklusiv tvättmaskin gör tvätten ren även om den är väldigt smutsig. Testpanelen har provtvättat både matfläckade barnkläder och kläder med gräsfläckar och varje tvätt har genererat rena och fräscha kläder som doftar gott. Maskinen har många olika funktioner och tvättprogram att välja på beroende på vad som ska tvättas. Normalprogrammet tar en rimlig tid, ekoprogrammet kunde dock gärna gått lite snabbare. De olika programmen som kan användas för till exempel jeanstvätt eller snabbtvätt är bra, men det krävs att man läser manualen för att reda ut i den något röriga displayen.
Slätare skjortor med ångfunktion
En omtyckt funktion hos Electrolux PerfectCare 800 är ett ångprogram som kan fräscha upp ett sparsamt använt plagg utan att det tvättas. Ångfunktionen passar även bra på de plagg i garderoben som är lite för känsliga för att man ska vilja tvätta dem för ofta. Vill man ha ännu mer fräschör så går det att addera en doft som gör att det luktar nytvättat.
Fler smarta funktioner är till exempel att att maskinen känner av vikten på den tvätt som läggs in, och sedan anpassar maskinen tiden för tvättprogrammet utefter det. Med PerfectCare 800 går det både att använda de vanliga facken för tvätt- och sköljmedel men det finns även en funktion för autodosering. Det här är en uppkopplad tvättmaskin som kan ge råd via appen, och där det även går att justera de olika inställningarna för såväl tvättprogrammen som för tvätt- och sköljmedelsdosering.
Miele W1 är en tvättmaskin i premiumklassen vars användarvänlighet och byggkvalitet är slående. Den är såklart byggd av plast och metalldelar såsom alla tvättmaskiner. Men det är gedigen plast, en välfungerande touchdisplay och en genomtänkt konstruktion med användarvänliga detaljer.
Behöver du exempelvis få ur hela behållaren för tvättmedel sitter en gulmarkerad spak längst in så att du tydligt ser var du ska trycka. Detsamma gäller om du behöver nödöppna låset till luckan. Displayen har ett lättläst upplägg där det är lätt att förstå vad ikonerna betyder och vad man valt för inställningar.
Tvättresultatet är bra. Den har inga problem att få rent normala fläckar eller kläder som börjat lukta. Programmet för skrynkelfritt ger också bra resultat men här bör du inte fylla tvättmaskinen full, resultatet blir bättre om du lämnar mer plats för plaggen att röra sig.
W1 må ha bra tvättresultat men den har en del att arbeta på när det kommer till kombinationen tömning och centrifugering. Den hinner inte alltid centrifugera ur vattnet, så det händer vid flertalet tillfällen att vi får köra om centrifugeringen för att få tillräckligt bra resultat. Du gör bäst i att inte köra Miele W1 helt full om du vill slippa detta, lämna lite extra utrymme för att få till en bra centrifugering.
App-uppkopplad
W1 finns i lite olika utföranden, vi har testat WCD 670 WCS. Den är uppkopplad mot ditt trådlösa nätverk och kan den vägen även kopplas ihop med Mieles torktumlare T1 så att de samverkar för bästa tvätt- och torkresultat. Appen är lätt att använda men av någon anledning får vi inte upp notiser när tvätten är klar.
En fördel med wifi-uppkopplingen är att viss service och felsökning kan göras på distans.
Installationen av Mieles tvättmaskin görs av behörig personal. För att garantin ska gälla måste röret som tvättmaskinen ansluts till sitta i en särskild vinkel, något som inte övriga tillverkare har krav på. Det innebär en merkostnad för vissa konsumenter.
Med det sagt är installationen i övrigt smidig och tvättmaskinen kan pelarmonteras.
Denna tvättmaskin kvalar in i energiklass A vilket är positivt både för miljön och din elräkning.
Miele W1 passar dig som premierar hög byggkvalitet och som vill ha en tvättmaskin och en torktumlare som kan kommunicera med varandra för bästa tvättresultat.
Bosch Serie 6 är en modern tvättmaskin med många fräcka funktioner och utmärkt tvättresultat. Tvätten blir fräsch och ren. Den luktar gott även om vi tvättar tuff tvätt såsom illaluktande träningskläder och liknande utan sköljmedel och med parfymfritt tvättmedel.
Hela tvättlasset är alltid ordentligt centrifugerat efter tvätt - det förekommer inga droppar eller liknande från plagg i botten.
Modellen vi har testat har även I-dos-funktionalitet både för tvättmedel och sköljmedel. Det innebär att du fyller upp utrymmen med flytande tvättmedel och sköljmedel, sedan doserar den själv utifrån behov. Vi har testat den både med och utan den funktionen och bägge fungerar bra.
Komplex för genomsnittsanvändaren
Den stora nackdelen med Bosch är hur komplex och rörig den är ur användarsynpunkt. För en användare som inte är så teknisk ger displayen alldeles för mycket information och är rörig utan att egentligen ge särskilt mycket värdefull information alls.
Skärmen är bara en ersättare till knappar, den visar ingen stödjande data eller information. Bosch nyttjar den inte på ett bra sätt. Det exempelvis finns väldigt många ikoner, men det framgår inte vad de betyder. Du måste vara påläst och förstå vad varje ikon innebär. Dessutom lyser ikonerna för i-dos rött när de är aktiverade, grönt hade varit ett mer logiskt färgval.
Vår testmodell har appstöd och det är första gången vi upplever att det faktiskt ger högre användarvänlighet. Dels för att displayen på maskinen är så rörig, och att det då finns en knapp som gör att maskinen blir helt kontrollerad från mobiltelefonen är ett stort plus. I appen finns även en wizard där du kan säga vad för typ av textilier du tänkt tvätta och vilken typ av nedsmutsning (fett, olja, blod och té) du drabbats - sedan föreslår den ett program. Dels säger den till via pushnotis när den är klar.
Det har hänt att skärmen och app-uppkopplingen krånglat. När vi kommer ner säger maskinen att den är klar men det ser det ut som att den inte körts. Vidare kan det ibland vara svårt att få kontakt via appen.
Standardprogrammet på 40 grader tar 3 timmar och 28 minuter. Det finns snabbprogram, då tar det 1h och 30 min men då går det åt mer el och vatten och tvättmaskinen fixar då inte fullastad trumma. Har du ingen brådska är det längre programmet ett bättre alternativ.
Bosch Serie 6 är en väldigt tystgående tvättmaskin. Den har barnlås, vilket också är bra.
När man väl har lärt sig Bosch Series 6 är den godkänd. Men sett till priset finns det en del vi saknar. Det är framför allt en tvättmaskin du köper för dess fina tvättresultat, och den behändiga appen.
Cylinda FT 5484X är en tvättmaskin med hela 16 valbara program och tvättkapacitet på upp till 8 kilo.
Tvättresultatet är riktigt bra. Vi tycker att den gör ett bra jobb med att få bort fläckar. Tvätten blir ordentligt ren och är för det mesta välsköljd. Tyvärr tar tvättprogrammen ganska lång tid. Samtliga program är något tidsineffektiva i jämförelse med en del andra maskiner i samma prisklass. Exempelvis tar ett standard 40-program 2 timmar och 40 minuter, 60-programmet kvalar in över 3 timmar.
Något vi däremot gillar är hur enkelt det är att tidsjustera olika program för att expresstvätta om maskinen exempelvis inte är helt fylld, det är en bra funktion eftersom det till viss del väger upp för den som tycker att tvättmaskinen är lite långsam och som kanske inte alltid kör full maskin.
En annan bra funktion när det kommer till den här punkten är den senarelagda starten. På de flesta tvättmaskiner sätter du en starttid, på denna bestämmer du istället när tvätten ska vara klar. På så vis kan du slänga in tvätt på morgonen och ha den färdigtvättad lagom tills du kommer hem från jobbet.
En av de största nackdelarna med den här tvättmaskinen är ljudnivån. Centrifugeringen är värst, här räcker det inte med en dörr emellan och isolerade väggar, vi hör den så att den stör ändå. Men även när den tvättar låter det mycket, den har ett rasslande ljud i början av tvättprogrammen som kan irritera känsliga öron.
Lätt att använda via displayen
Cylinda FT 5484X styrs via en touchdisplay. Displayen är lättläst och maskinen användarvänlig. Det enda vi har att anmärka på här är att det inte är helt självklart vad som är touchknappar och vad som bara är ren text.
Som många moderna tvättmaskiner i mellanprisklassen kommer FT 5484X med app-stöd. Det innebär att du kan starta tvättmaskinen från mobiltelefonen. Uppkopplingen sker dock via bluetooth, så du måste ändå befinna dig i närheten. Därför anser vi app-stödet helt onödigt. Vi hade hellre sett uppkoppling via wifi, alternativt ingen uppkoppling alls och istället en lägre prislapp.
Så gjorde vi testet
Vi testar alla produkter själva och använder dem i vardagen såsom de är tänkta att användas. Det innebär att vi placerar tvättmaskinen i ett vanligt hem, där den utvärderas under en flera månader lång period. Testarna tillhör vårt team av in house-recensenter och hela testet projektleds av en och samma redaktör.
Vi väger in en lång rad faktorer när vi testar tvättmaskiner, men några av de viktigaste är:
Tvättresultat: Hur ren blir tvätten? Vilken typ av smuts har tvättmaskinen eventuellt svårt för? Vad krävs för att tvätten ska bli ren? Hur väl centrifugerar maskinen? Blir det någon skillnad i resultatet beroende på om du kör full maskin eller halvfull maskin?
Användarvänlighet: Vilka program har du att välja mellan när du ska tvätta? Hur lång tid tar ett standardprogram? Stämmer tiden med verkligheten? Är tvättmaskinen enkel att förstå sig på?
Energiförbrukning: Hur mycket energi förbrukar tvättmaskinen, och är energiklassningen tillräckligt bra sett till hur mycket maskinen kostar?
Dessa faktorer och fler - såsom byggkvalitet, garantier, installation och underhåll - väger vi samman och ställer mot tvättmaskinens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd produkten är.
Fem saker att tänka på när du köper tvättmaskin
Tvättmaskiner är en av de svåraste produktkategorierna att sätta sig in i när det kommer till sällanköpsvaror. Men med tanke på hur länge du förhoppningsvis ska leva med din tvättmaskin så finns all anledning att tänka till innan köpet. Har du väl krånglat med installationen vill du inte göra om den till följd av att du valde fel maskin. Här är fem punkter du bör titta närmare på.
Mått och placering
Yttermått
Den kanske mest fundamentala biten rör utrymmet som maskinen ska få plats på. Standardmåttet för tvättmaskiner är 60 centimeter på bredden och 60 centimeter på djupet, medan höjden varierar mellan 85-90 centimeter. Men det finns mer kompakta modeller med en bredd på 45 centimeter också. En toppmatad tvättmaskin är oftast uppåt 20 centimeter mindre på bredden än en frontmatad, men här är variationerna desto större, eftersom de inte ska monteras under en bänkskiva eller i pelare med en torktumlare.
Matning
Den vanligaste typen av tvättmaskin är frontmatad och har alltså luckan på framsidan. Toppmatade tvättmaskiner, där luckan finns på ovansidan, lämpar sig bättre i trånga utrymmen där maskinen inte ska placeras under en bänkskiva. Toppmatade tvättmaskiner ställer förstås även mindre krav på placeringen. Däremot kan den inte monteras i pelare med en torktumlare.
Tvättegenskaper
Kapacitet
Normalt för en familj på 3-4 personer är idag en tvättmaskin som klarar mellan 6-8 kilo torr tvätt per laddning. Är man fyra personer eller fler i hushållet finns anledning att titta på maskiner med en kapacitet över 8 kilo eftersom det ofta blir en hel del tvätt, speciellt när man har småbarn. I ett singelhushåll räcker det med en kapacitet på mindre än 6 kilo. Det finns maskiner med kapacitet upp till 12 kilo men de kostar vanligen därefter.
Centrifugering
Vid centrifugeringen pressas fukten ur kläderna efter tvätten genom att trumman roterar kläderna i hög hastighet. Ju högre centrifugeringseffekt desto torrare är kläderna när du plockar ur dem. Om du inte har en torktumlare är det med andra ord rimligt att titta på en maskin med högre centrifugeringseffekt. Och torkningen i tumlare går förstås även snabbare om tvättmaskinen har gjort ett gediget förarbete. En centrifugeringseffekt på 1 400 varv i minuten är optimal för de flesta konsumenter. Vanligen kan man ställa ner till ett lägre tal om man inte behöver så snabb centrifugering vid ett visst tillfälle.
Tvättklass
Det här är en gradering som uppger hur bra tvättmaskinen är på att tvätta. De flesta tvättmaskiner har klassificeringen A, medan ett fåtal har B. Skillnaden mellan de två är försumbar, men sämre tvättklass än B är inte att rekommendera då hela tanken med tvättmaskinen ju är att få tvätten ren.
Här kan du läsa några tips för att tvätta så miljövänligt som möjligt.
Typ av maskin
Med eller utan tumlare
Den som bor trångt kan uppskatta en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Nackdelarna med den här kategorin maskiner är dels att de är mindre bra både på att tvätta och att tumla, du får en kompromiss mellan dessa två. Skulle du istället välja två separata maskiner gör det dessutom det möjligt att lägga i en ny tvätt medan man tumlar den första laddningen. Men har du utrymmesbrist kan en kombinerad tvätt-/torkmaskin vara ett ypperligt alternativ.
Borstfri eller med kolborste
Det finns klassiska motorer och kolfria motorer. En klassisk motor är utrustad med en kolborste som kräver att man byter kol efter en tid. Kolfria motorer har inte den nackdelen, och dessutom är de tystare. Tvättmaskiner med kolfria motorer är oftast ett snäpp dyrare.
Energiklass
Tvättmaskiner har en energiklassmärkning från A till A+++. Mellan A och A+++ skiljer 30 procent i energiförbrukning, men klassificeringen tar ingen hänsyn till hur hög kvalitet tvätten håller. Det är inte ovanligt med tvättmaskiner som kör längre tvättprogram för att förbruka mindre energi.
Finesser
Funktioner
En populär finess är mängdavkänning, vilket innebär att maskinen själv sköter doseringen av tvättmedel och sköljmedel. Denna funktion heter lite olika namn hos olika tillverkare. Det ska ge en optimerad användning som både gynnar miljön och din plånbok.
Är man inne på att minimera energiförbrukningen finns maskiner med varmvattenanslutning, något som gör att maskinen själv inte behöver värma upp vattnet och därmed drar mindre energi.
Aquastop är en term som förekommer i produktbeskrivningarna av många tvättmaskiner. Det är en finess som kanske inte finns på de flesta människors prioriteringslistor, men faktum är att det kan vara den viktigaste egenskap din tvättmaskin visat sig ha. Maskiner med aquastop har nämligen en vattenledning med två rör, vilket innebär att maskinen stänger av sig själv om det skulle uppstå en läcka från det inre röret. Det förhindrar vattnet från att rinna ut och att det därmed uppstår vattenskador i ditt hem.
Tillbehör
Det finns en del tillbehör som kan göra hanteringen av tvättmaskinen smidigare. En vanlig lösning är socklar som höjer maskinens position så att det blir mer ergonomiskt att hantera den.
Det finns även gummifötter att köpa till många tvättmaskiner, som minskar vibrationer och oljud. Det här kan vara speciellt attraktivt för den som bor i lägenhet och inte vill störa grannarna med en tvättmaskin som vibrerar intensivt i samband med centrifugeringen.
Ytterligare ett intressant tillbehör är pelarställning så att du kan pelarmontera din tvättmaskin och din torktumlare. Du har då tvättmaskinen därnere och torktumlaren ovanpå.
Tvättmaskin: Köpguide
När de första automatiska tvättmaskinerna för hemmabruk introducerades på marknaden 1937 var de inte bara mycket dyra, de var dessutom tvungna att förankras i golvet för att inte vandra iväg vid användning. Som tur är har både priset och tekniken förbättrats de senaste 80 åren och förhoppningsvis ska inte din nya tvättmaskin hoppa runt fullt lika mycket. Det är mycket att tänka på och många fakta att hålla i huvudet, men med vår guide blir det enkelt att välja rätt bland den uppsjö av tillverkare och modeller som nu erbjuds, oavsett vilken prisklass du söker.
Tänk igenom dina behov
Med den tekniska utvecklingen följer även ofrånkomligen ett ökat antal funktioner för våra vitvaror. Innan du bestämmer dig för vilken tvättmaskin du ska köpa är det bra att fundera över vad du faktiskt behöver. Lever du själv har du förstås andra behov än om du är del i ett större hushåll där kanske barn och ungdomar ingår. Räkna med att en uppsättning kläder väger ett kilo så får du en uppfattning om hur stor kapacitet du behöver.
Något av det första att tänka på är hur stor plats maskinen får ta. För frontmatade tvättmaskiner är standard för yttermått 60x60 cm med en höjd mellan 85 och 90 cm. Men räds icke – det finns massor av lösningar för dig som inte har fullt så mycket yta till övers. Det finns exempelvis tvättmaskiner på hjul som går att rulla fram vid användning, extra grunda maskiner om djupet är problemet samt toppmatade maskiner om det är trångt på bredden. Du bör också fundera över om en torktumlare behövs och i så fall om du behöver en separat enhet eller om en kombinerad tvätt- och torkmaskin täcker dina behov.
Det kan vara bra att tänka igenom vilka slags program du behöver samt om du har något specialbehov som måste täckas. Normalt finns program i ett flertal temperaturer mellan 30 och 90 °C för vittvätt och kulörtvätt. Även fintvätts-, eco- och ylle-/ullprogram tillhör vanligheterna. Här kan du hålla utkik efter Woolmark-märkningen som endast ges till de maskiner som kan tvätta ylleplagg enligt organisationens höga standarder – en del kan till och med tvätta sådana ylleplagg som är märkta för endast handtvätt. Ett par steg upp från de mest basala behoven finns snabbprogram och tillval så som förtvätt, extra sköljningar, extra centrifugering och programmering av tid. Vissa maskiner har även mer avancerade funktioner som automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion, nattprogram med tyst centrifugering och appstyrning via wifi.
Tillverkare
1. Electrolux
Som världens största vitvarutillverkare och ägare av klassiska Wascator är det ingen tillfällighet om svenska Electrolux är det första du tänker på när du tänker på en tvättmaskin. I Europa säljer Electrolux utöver sin egen produktlinje även tvättmaskiner under det mer exklusiva varumärket AEG som har mycket stilrena och estetiskt tilltalande produkter. Budgetmärket Zanussi ägs också av Electrolux och har inte samma estetiska tilltal men konkurrerar istället med priset. Electro Helios maskiner tillverkas även de av Electroluxkoncernen och placeras prismässigt i låg- och mellansegmentet. Tidigare ingick Husqvarna i koncernen men maskiner under det varumärket tillverkas numera istället genom licens. Ett samarbete med Ikea resulterade i produkten Renlig som såldes i Ikeas butiker fram tills april 2017. Bland tillverkarens premiumprodukter finns funktioner som UltraCare™ Eco, där både tvättmedel och sköljmedel förblandas så att du kan minska mängden och sänka temperaturen. SteamCare kan du använda för att släta ut och fräscha upp skrynklade plagg för att minska tvättbehovet. En del maskiner kan anpassa energi- och vattenförbrukning för varje tvätt.
2. Bosch
1886 grundade uppfinnaren och ingenjören Robert Bosch sin lilla fabrik i Stuttgart. Sedan dess har Bosch vuxit och genom BSH Home Appliances som även innefattar Siemens är de störst i Europa på vitvaror. Den tyska tillverkaren gör produkter i premiumsegmentet som är kända för att ha en stor bredd av funktioner. Bland annat finns sedan 2015 ett flertal hushållsapparater med mobil teknik som låter dig styra dem på resande fot. På 70-talet utvecklade Bosch den första kombinerade tvätt- och torkmaskinen med ett nonstop-program där tvätt och tork följde automatiskt efter varandra. Genom att väga tvätten kan optimal mängd vatten användas och tillverkarens självdoserande maskiner håller ner tvättmedelsanvändningen. Varje tvättmaskin testas grundligt i fabriken innan de är redo för leverans.
3. Siemens
Sedan Siemens började tillverka tvättmaskiner under 1950-talet har de kommit att bli en av de främsta och mest pålitliga leverantörerna av kvalitetsmaskiner. Oavsett om du söker enkelhet eller exklusivitet finns det något för dig i Siemens sortiment. Självdoserande maskiner, extra grunda maskiner och maskiner för integrering i hemmet är funktioner man kan finna i de olika prissegmenten. Gemensamt för Siemens tvättmaskiner är att de levererar ren och välcentrifugerad tvätt och att de har en tilltalande design. Även om de i test sällan hamnar överst på prispallen så är deras maskiner i mellansegmentet i absolut toppklass och ser sig bara slagna av betydligt dyrare modeller.
3. Miele
Tyska Miele drivs sedan grundandet 1899 av familjerna Miele och Zinkann och tillverkade sin första tvättmaskin redan 1901. När företaget introducerade en centrifugering på 1200 rpm 1982 var det revolutionerande – trots att än högre hastigheter är standard idag är det andra faktorer som påverkar resultatet snarare än det ökade varvtalet. Ofta bäst i test och kända för sin kvalitet och maskiner med lång livslängd är Miele ett val för dig som har en lite större budget. Miele behåller de basala funktionerna men är fortfarande innovativa, som den patenterade skonsamma trumman som ser till att dina kläder alltid behandlas väl. Miele ger dessutom ett kvalitetsbevis på 10 år som fungerar som en extra garanti utöver den vanliga. Även om designen på maskinerna kan uppfattas som något steril ger de ett starkt intryck av kvalitet.
4. Cylinda
1950 grundades Junga verkstäder, som sedan skulle bli Cylinda, av bonden Karl-Erik Andersson. Sin första tvättmaskin byggde han för att hans mor saknade en och för att han själv hade svårt att få sina verkstadskläder rena. Några modeller har en design som kan uppfattas som plottrig men överlag har maskinerna en modern look. Även om Cylindas modeller sällan hamnar i toppen av listorna så är fördelarna inte flashiga funktioner utan att prislappen är låg.
5. Whirlpool
Tillverkningen av tvättmaskiner började redan 1911 då bröderna Louis och Frederick Upton tillsammans med sin farbror Emory Upton startade sitt Upton Machine Company. Sedermera kom företaget att byta namn till Whirlpool Corporation. Som en av världens största vitvarutillverkare och ägare av en mängd olika varumärken har amerikanska Whirlpool sakta men säkert tagit sig in på den svenska marknaden. I Whirlpools premiumsortiment finns designprisvinnande maskiner med den lägsta ljudnivån på marknaden för dig som uppskattar tystnad. I de lägre prisklasserna finns inte samma fokus på estetik och bullerprevention men istället får man många bra funktioner för pengarna.
6. Samsung
Sydkoreanska Samsung gör inte bara telefoner och tv-apparater utan även tvättmaskiner. Med en placering från mellan till premium rankar sig elektronikgigantens maskiner generellt bra i tester och utmärker sig med sin goda centrifugeringsförmåga. Då många modeller har Samsungs digitala invertermotor finns det färre rörliga delar som kan gå sönder. Motorn som bygger på magnetdrift ger en tystare tvättning och kommer med 10 års garanti. Bland de funktioner man kan välja mellan finns AddWash™ som låter dig lägga till plagg efter att tvätten har startat, och EcoBubble™ som bildar ett rengörande skum av tvättmedel och luft som gör att du kan tvätta i lägre temperaturer och spara ström. Tvättmaskinsdesignen följer Samsungs övriga produktlinjer och ser modern och genomtänkt ut.
7. LG
Med ett flertal utmärkelser och en mängd stilrena designval så är LG ett av toppnamnen inom branschen. Med utmärkt tvätt- och centrifugeringsförmåga hamnar LG:s maskiner i både mellan- och premiumsegmentet ofta högt upp i testen. Något som ökar maskinernas livslängd är att motorn som driver trumman varken använder drivrem eller kolborstar utan istället är hopbyggd med själva trumman. Skulle motorn likväl gå sönder erbjuds 10 års garanti inklusive reparationskostnad och ytterligare 10 år om man väljer en maskin med LG Centum System™. Utöver detta finns funktioner så som allergivänliga True Steam™ eller snabba och energieffektiva Turbowash™ som kan förkorta tvättiden med upp till 49 minuter.
8. Candy
I slutet av 50-talet uppfann Candy det som skulle bli den moderna frontmatade tvättmaskinen. När de själva beskriver sin vision är det fokus på innovation i kombination med användarvänlighet och prisvärdhet. Även om det främst är de senare som framträder tydligast går det även hitta nytänkande funktioner, så som möjligheten att styra maskinen via NFC – en teknik som finns inbyggd i de flesta moderna telefoner. Designmässigt är Candy kända för att ha en högre placerad lucka än konkurrenterna vilket gör maskinerna ergonomiska att använda. Ett flertal modeller finns dessutom i svart eller grå färg.
Typer och storlekar
Frontmatad eller toppmatad
I Europa används nästan uteslutande frontmatade tvättmaskiner och det inte utan anledning då fördelarna är många. Generellt sett har de låg energiförbrukning, låg vattenförbrukning och kräver mindre tvättmedel än de bästa toppmatade maskinerna. Trots en låg ljudnivå är de mer effektiva med varvtal upp till 2000 rpm (varv per minut) i jämförelse med maximalt 1140 rpm för toppmatade. Vill du ha en separat torktumlare kan den dessutom placeras direkt på maskinen eftersom alla knappar finns på framsidan. Det går även att montera en frontmatad tvättmaskin under en bänk eller till och med helintegrera i skåp i en tvättstuga på motsvarande sätt som en diskmaskin kan gömmas i ett kök.
Även om vi i Europa är vana vid tvättmaskiner med frontmatning så finns även en och annan toppmatad modell på marknaden. När ska du då överväga en sådan? Den mest uppenbara fördelen är att den ofta är extra smal så den ryms även på en liten yta. Detta beror både på att luckan öppnas uppåt istället för utåt i rummet, men även på att modellerna i regel har mindre bredd än sina frontmatade syskon. Ytterligare en fördel är att du inte behöver vara orolig för att det läcker och rinner ut vatten på golvet om tätningen i luckan går sönder. Vattnet hålls nämligen på plats automatiskt med gravitationens hjälp.
Tvättmaskin och tumlare kombinerat
I den urbana stadsmiljön där compact living blir allt vanligare är det sällan ytan finns (eller prioriteras) till att ha både tvättmaskin och torktumlare. Vilken tur då att det finns hybrider med det bästa av de två världarna. Maskinerna är typiskt sett lika stora som en normal tvättmaskin och behöver inte kosta mer. Den största behållningen med dessa maskiner är antagligen att det går att programmera en tvätt att starta på natten för att sedan ha varm, torr tvätt på morgonen när man vaknar. Jämfört med att ha två separata maskiner är förstås genomströmningen mindre, då det inte går att lägga i en ny tvätt medan torktumlaren gör sitt jobb. Då även tvättrumman måste torkas vid tumling blir torktiden längre än hos en fristående torktumlare Detta gör att denna maskintyp inte är optimal för större hushåll eller barnfamiljer. En del modeller står på hjul och kräver varken ett dedikerat eluttag eller ventilation tack vare en självrengörande kondensator, vilket ger möjlighet till en portabel användning. Detta har medfört att de blivit det givna valet till husvagn/husbil.
Energimärkning och Woolmark
Något som intresserar allt fler är tvättmaskinens energimärkning. Den regleras i lag och går från energiklass A till G, där A är mest effektiv. Utöver detta finns i Europa klasserna A+, A++ och A+++, där den senare ges till de maskinerna med absolut lägst effektförbrukning. På energimärkningen ska det förutom energieffektivitet även finnas information om årlig energianvändning i kWh, årsförbrukning av vatten i liter, kapacitet i antal kilo, centrifugeringsklass (skala A-G) samt ljudnivå i decibel (dB). En parameter som saknas är sköljförmågan, vilket kan innebära att tvätt- och sköljmedelsrester finns kvar vid programslutet om inte extra sköljning väljs till. Detta kan förstås göra energimärkningen missvisande, då den utgår från program utan den kanske nödvändiga extra sköljningen. Vid allergi eller känslighet mot tvättmedel är det här förstås en viktig faktor att ha med i beräkningen.
Många tvättmaskiner har idag ekologiska program (ecoprogram eller ekonomiprogram) som ska vara extra energisparande för dig som vill minska din miljöpåverkan. Trots att det i vårt miljövänliga Sverige endast säljs tvättmaskiner i A-klasserna så bör det noteras att testningen, som utförs av Energimyndigheten, sker med särskilda program (ofta markerade med särskilda ikoner på maskinen) som alltså inte nödvändigtvis är de som konsumenten i slutändan faktiskt använder. Det är med andra ord en god idé att läsa lite extra om de maskiner du är intresserad av för att undvika oväntade elkostnader.
Har du kläder i din garderob som enbart får tvättas för hand är en maskin med märkningen Woolmark något att titta efter. Det betyder att maskinen har program som testats för att vara lika, eller till och med mer, skonsamma än handtvätt för plagg som är just av ylle eller andra känsliga material.
Köp, leverans och installation
När du har bestämt dig för vilken tvättmaskin du vill ha så är det dags att fundera över hur och var du ska köpa den. Idag går det lika bra att beställa online som i butik då du oftast kan lägga till både uppbärning och installation även om du handlar på nätet. Du kan också få hjälp att koppla ur och frakta bort din gamla maskin för en mindre kostnad. En del tillbehör kan också behöva köpas till: tilloppsslang, monteringsram om du vill ha tvättmaskin och tumlare monterade på varandra som pelare, eller kanske ett tvättmaskinsstativ för att få maskinen lite upphöjd från golvet för att slippa arbeta vid en låg höjd.
Elinstallation
För din säkerhet är det mycket viktigt att du låter en behörig elektriker sköta installationen av maskinens elanslutning då en felaktig installation utgör en direkt livsfara. En egengjord installation är inte bara olaglig, risken är dessutom stor att du blir utan ersättning från försäkringsbolaget ifall olyckan är framme. Nu för tiden tillåts även inkoppling till ett jordat 220 volts-uttag med jordfelsbrytare i dusch- och badrum. Detta uttag måste ha en placering minst 1,7 meter ovanför golvet och även minst 0,6 meter från eventuell dusch eller badkar. Anslutning till ojordat uttag är alltså inte tillåtet i våtutrymmen men kan vara ok i exempelvis ett kök. Läs tvättmaskinens manual noggrant för att undvika fel. Vill du ha en egen tvättmaskin i din hyresrätt är det möjligt att hyresvärden kan hjälpa till med installationskostnaden för att på så sätt garantera att den blir korrekt utförd.
Vatteninstallation
På grund av att samtliga tvättmaskiner själva värmer upp vattnet till korrekt temperatur ska de alltid kopplas till kallvatten. I badrum är det vanligast att leda maskinens tömningsslang till en golvbrunn. Finns ej golvbrunn går det istället att ansluta avloppsröret till tvättställets rör med hjälp av en adapter som placeras mellan tvättstället och vattenlåset. Anslutning bör ej ske direkt till tvättstället då det riskerar att svämma över, ej heller till badkar då tvättmedlet kan skada emaljen. Felaktiga anslutningar riskerar dyra fukt- och vattenskador varför det är starkt rekommenderat att undvika installation i annat än våtrum med golvbrunn. Det ska sägas att en del tvättmaskiner har inbyggt översvämningsskydd vilket möjliggör placering även på exempelvis ett trägolv. Tänk dock på att ditt försäkringsbolag kan ha speciella regler för detta så hör med dem först och använd ditt eget omdöme.
Vanliga fel
Om olyckan är framme och tvättmaskinen går sönder eller bara står och blinkar rött är det lätt att få en känsla av hopplöshet. En del problem kan du lösa själv medan andra kräver att maskinen lämnas in för reparation, något som inte nödvändigtvis är lönsamt om du inte har garanti kvar. Har garantin gått ut på en billig modell lönar det sig antagligen att köpa en ny istället för att laga den gamla. En vanlig undran när det rör försäkringsfrågor gäller om tvättmaskin räknas som vitvara och om det går under lösöre. Svaret är att det beror på – normalt är att vitvaror, där alltså tvättmaskin ingår, ses som egendom som är fast installerad och alltså inte är lösöre. Om tvättmaskinen inte ingår i den utrustning som fanns i bostaden när du flyttade in – om du bekostat den själv t ex – är det mycket möjligt att den räknas som lösöre. Hör med ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.
En bra plats att påbörja felsökningen är i maskinens manual. Har du slängt den eller är osäker på i vilken av lådorna med viktiga papper den ligger så går det oftast att hitta den på nätet genom att söka på modellnamnet + manual. Även om det ibland är ofrånkomligt att läsa bruksanvisningen följer här några av de vanligaste problemen och tänkbara lösningar på dem.
Dålig lukt från tvättmaskinen eller den rena tvätten?
Du kanske precis har köpt en ny tvättmaskin, första tvätten och kanske även nästkommande luktar suspekt. Ingen orsak till panik. Det är vanligt att man behöver köra ett program utan tvätt för att rensa bort rester från tillverkningen i trumman. Här är det bra att konsultera manualen, men hittar man den inte kan man köra ett normallångt program på högsta värmen med en låg dos tvättmedel för att vara på den säkra sidan. Efter detta ska tvättmaskinen gå att använda utan ge ifrån sig dålig lukt.
Om tvätten har en sur lukt kan tvättmaskinen behöva rengöras. I bruksanvisningen står det hur tillverkaren rekommenderar att man går tillväga. För att undvika felaktig hantering är det bra att följa de råd som ges där. Ett gammalt husmorsknep är dock att köra ett program på 90 °C med 3 dl ättika istället för tvättmedel. Först bör dock tvättmedelsbehållaren och dess delar rengöras och torkas. När programmet är klart får maskinen stå med luckan öppen så att den torkar invändigt. Att ha luckan öppen mellan tvättar är ett bra sätt att undvika dålig lukt. Torka slutligen av tätningen till luckan men en fuktad trasa och kontrollera så att ingen smuts finns kvar inuti trumman.
Tvätten blir inte ren, får fläckar eller blir missfärgad?
De allra flesta fläckar går bort med vanliga tvättprogram. Vissa fläckar kan dock verka omöjliga att få bort och det finns få saker som är så frustrerande som när tvättmaskinen inte tvättar rent. Kontrollera så att inte för lite tvättmedel har använts eller att det är för mycket tvätt. Har din tvättmaskin förtvätt som tillval kan du utöver tvättmedlet i facket för huvudtvätt (markerat med två streck) hälla i lite tvättmedel i facket markerat med ett sträck och tvätta på så hög temperatur som plagget tillåter. Ibland kan det dock behövas starkare medel. När det gäller fläckborttagning ligger knepet i att inte vänta för länge med att behandla fläcken samt att veta vad som fungerar på vilken sorts fläck. Att salt går att använda på rödvin är ett känt knep. En generell regel är att inte försöka gnugga bort en fläck. Det som händer när du gnuggar är att fläcken går in i materialet och när den väl gjort det kan loppet mycket väl vara kört. Försök istället att lösa upp fläcken med ett fläckborttagningsmedel anpassat för din situation. Badda på medlet försiktigt, gärna med en handduk under som kan suga upp resterna. Använd även gärna en tvättlapp för att suga upp fläcken från ovansidan. När du är nöjd med resultatet måste du köra ditt plagg i maskinen eller skölja det noggrant för att få bort resterna av medlet. Om inget av ovanstående hjälper eller om plagget kanske inte tål höga temperaturer eller är svårhanterat (exempelvis en ryamatta) är det möjligt att kemtvätt är det enda verktyget som återstår.
Ett av tvättmaskinens främsta syften är ju att göra smutsig tvätt till ren, så vad gör man om en tur i maskinen ger fläckar istället för att ta bort dem? Ser fläckarna ut att kunna vara tvättmedel kan du se över din dosering – följ de anvisningar som finns på tvättmedelsförpackningen och tänk på att det mesta vattnet i Sverige är mjukt. Vid hårt smutsad tvätt kan du ha något större mängd tvättmedel än den angivna men överdriv inte – då riskerar istället medlet att stanna kvar i kläderna efter programslutet.
Tillkommer det fettliknande fläckar efter tvätt kan du behöva rengöra din maskin. Följ först och främst anvisningarna för rengöring i bruksanvisningen. Alternativt kan du testa att rengöra med ättika så som beskrivs några stycken upp.
Att tvätten blir missfärgad beror oftast på sorteringsslarv. Vit tvätt är känsligast och nyinköpta plagg som tvättas för första gången är extra benägna att färga av sig. En mindre vanlig orsak till missfärgning är att ämnen i vattnet fälls ut när de reagerar med tvättmedlet. Detta sker nästan uteslutande i hushåll som har egen brunn. Vattnet bör kontrolleras kontinuerligt för att undvika förhöjda halter, både när du dricker och tvättar i det.
Tvättmaskinen tömmer inte vatten/centrifugerar ej?
Kontrollera att vattnet kan rinna ut ur maskinen genom att rensa pumpfiltret och kontrollera avloppsslangen. Vanligtvis är det inte centrifugeringen i sig som är problemet, utan att vattnet inte kan rinna ut. Ofta kombineras problemet med att luckan går i baklås och går ej att öppna (Error E20). Att en lucka går i baklås kan ha flera olika orsaker men ofta beror det just på att tvättmaskinen tömmer dåligt och att det är vatten kvar i maskinen.
Börja med att rengöra pumpfiltret (kan också kallas nålfälla/nålfilter eller misstas för ett luddfilter). Filtret är till för att fånga upp lösa föremål så som knappar och mynt och om det sätts igen kan maskinen få svårt att pumpa ut vatten. Koppla alltid ur maskinen innan rengöring och kom ihåg att det kan finnas vatten som är 90 °C där så du kanske måste låta det svalna först. Oftast kan en urpumpning av eventuellt vatten ske genom en nödtömningsslang i anslutning till filtret. Efter du tömt ut vattnet plockar du bort filtret och rengör det noggrant innan du sätter tillbaka det. Det är vanligt att luckan öppnas efter att maskinen varit utan el ett tag, men om den inte öppnats tills du ska koppla in den igen kan du testa att köra ett kort program och se om den öppnas vid programslut. Löser inte detta problemet kan nödöppningen behöva utföras av en tekniker.
Tvättmaskinen vibrerar eller gör oljud?
Om maskinen vibrerar, bullrar, rasslar eller tjuter kan det bero på flera saker. Vibrationer och buller kan bero på att maskinen står obalanserat. Om den är balanserad och rasslar kan det vara någonting som har fastnat i pumpfiltret. Det kan också vara så att du behöver sätta på vibrationsdämpare/gummifötter på tvättmaskinens fötter för att ge ytterligare dämpning. Låter det istället som tjut eller gnissel kan maskinens drivrem skava mot trumman eller någon annan mekanik. Har du garantitid kvar så kan du få hjälp att lägga den tillrätta av en tekniker. Det går också oftast byta rem själv så länge det fortfarande säljs reservdelar till din modell.
Tvättmaskinen startar inte, eller stannar?
Se så att maskinens kontrollampa lyser och att maskinen får ström. Kanske behöver du byta en säkring? Kontrollera så att luckan fungerar som den ska och att den är ordentligt stängd. Om maskinen får ström men inte startar programmet eller pausar efter en kort stund är det troligtvis ett inflödesproblem och maskinen tar inte in vatten. Kontrollera att det inte är några veck på inloppsslangen samt att vattenkranen är öppen.