Bluetoothhögtalare: 17 modeller i test
Bluetoothhögtalare är ett hemelektroniksegment som i det närmaste svämmar över av produkter. Vi har tittat närmare på 22 högtalare som alla är med och fajtas om dina pengar, så att du lättare ska kunna ta ett beslut kring vilken du ska välja. Vi har testat högtalare från märken som bland annat JBL, Bose och Sony, och vi har tittat på allt från ljudkvalitet till byggkvalitet och finesser.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Bluetoothhögtalare
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Det här testet genomfördes – som alla våra tester – helt oberoende av tillverkare eller distributörer. Det är enbart testredaktörens åsikter som redovisas, och vi har själva stått för urvalet av produkterna.
Högtalarna har testats i miljöer som är typiska för en genomsnittlig användare. I fallet med våra bluetoothhögtalare så har testerna gjorts i två rum. Ett slutet och något mer dämpat rum, samt ett rum i en lägenhet med öppen planlösning. Vi har testat högtalarna med flera olika ljudnivåer, och vi har kört alla tänkbara genrer av musik i dem. VI har även testat samtalsljudet.
För att säkerställa att IP-klassningen håller vad den lovar har högtalarna även fått hänga med till stranden och vi har utsatt dem för bad i de fall där de uppgivits klara det.
Decibelnivåerna mätte vi med två olika Ipad-appar och testerna genomfördes i öronhöjd med högtalarna två meter bort. Decibelnivån som vi uppger är ett snitt på resultatet från de olika apparna.
När det handlar om ljudkvalitet så har vi lagt stor vikt vid ljudets karaktär, hur det förändras beroende på omgivning och hur högt man kan spela innan det låter illa. Vi har även tittat på användarvänligheten, där vi bedömt sådant som räckvidd, seriekoppling med flera högtalare samt det vardagliga handhavandet. Vi har även lagt stor vikt vid batteritiden och hur den påverkas av olika faktorer. Materialval, byggkvalitet och IP-klassning är andra faktorer som spelat in.
Allt har sedan vägts mot priset på högtalaren, och betyget tar alltså hänsyn till prisvärdheten.
1. Ultimate Ears Everboom → BÄST I TEST BLUETOOTHHÖGTALARE
Funktionell och tålig bärbar högtalare med utmärkt räckvidd och batteritid
Ulitmate Ears Everboom är en bärbar högtalare som är enkel att transportera och hänga upp. Everboom väger strax under ett kilo, och kan lätt tas med på picknicken eller resan. Everboom kan enkelt användas med eller utan tillhörande UE Boom-appen. Själva högtalaren är försedd med knappar som kontrollerar alla basfunktionerna, även om det först rävs en snabb titt i manualen för att man ska förstå vilken knapp som styr vad.
Med plus- och minusknapparna reglerar man ljudvolym, samt kollar batteristatus. Det senare är dock något otydligt. När plus och minus pressas in samtidigt lyser 1-3 vita lampor, där tre lampor betyder 67-100% batteri, två lampor innebär 34-66% och en lampa 17-33%. Röd lampa innebär 7-9%, och blinkar den röda lampan återstår mindre än 7% av batterit. Knapparna på Everbooms ovansida används för att parkoppla högtalaren med telefonen, slå av och på samt för att pausa musiken eller skippa mellan låtarna. Där finns även en Outdoor Burst-knapp markerad med en trädsymbol, som ger kraftigare ljud med mer bas - lämpligt när man lyssnar utomhus.
Praktisk app med lättförståeligt gränssnitt
Flera funktioner kan även kommas åt med UE Boom-appen, som har ett lättförståeligt gränssnitt. Och det här är en bluetooth högtalare som verkligen går hem hos användaren som planerar att använda appens erbjudna extrafunktioner. Att kunna slå på Outdoor Burst-ljudet eller reglera volym på avstånd är riktigt praktiskt. Likaså att appen erbjuder en högtalarfunktion, så hemma-dj:n smidigt kan göra sina shout outs över musiken. I appen finns även en Party up-funktion, där man enkelt kopplar ihop upp till 150 (!) högtalare till ett förvånansvärt proffsigt ljudsystem.
Ultimate Ears utlovar en lång räckvidd, upp till 55 meter. Har man stor trädgård så visar det sig snabbt att räckvidden faktiskt är imponerande bra. Med högtalaren uppställd på uteplatsen kan man utan problem röra sig en bra bit bort innan ljudet bryts. Tjocka stenväggar påverkar dock räckvidden en hel del, men det är förväntat.
Räckvidd, batteritid och ljud som imponerar
Även batteritiden imponerar. Ultimate Ear säger att Everboom kan användas i upp till 20 timmar, om man behåller default-volymen om 42%. Användarupplevelsen är att Everboom håller för flera långsittningarna innan högtalaren behöver laddas på nytt. En USB-C kabel medföljer men man behöver ha en strömdosa med USB-C uttag hemma redan för att kunna ladda upp Everboom, något som går riktigt snabbt.
Att Everboom har en IP67-klassning innebär att den är vattentålig. Dessutom flyter den, om man skulle vilja använda högtalaren bokstavligt talat i poolen. Högtalarens tålighet, samt smidiga upphängning, gör att man inte tvekar inför att ta med den utomhus. Men det man gillar allra mest med Everboom är förstås 360-graders ljudet, som ger en krispig ljudbild och klarar riktigt höga volymer innan man kan ana ett visst skorrande. Kvalitet och funktion – det råder ingen tvekan om att man med Ultimate Ears Everboom får vad man betalar för.
Bra pris hos:
Det hörs redan på namnet ”Megaboom” att Ultimate Ears har lagt mycket fokus på rejäl bas med den här produkten. Och den levererar verkligen på det här området. Vi noterar en riktigt tung snärt och ett djup som få andra högtalare kan matcha. Tyvärr så innebär det här också att en del av mellanregistret sväljs av basen. Det är i princip omöjligt att förhindra, så det du kan göra om du inte gillar den effekten är att aktivera EQ;n och rätt och slätt sänka basen. Det går å andra sidan riktigt smidigt, så det är egentligen mer en fördel än ett problem att den här pjäsen dundrar på ordentligt.
För dundrar på gör den. Det går att spela extremt högt utan att ljudet brister i kvalitet, vilket också är ett enormt plus. När vi närmar oss maxvolym så noterar vi en viss distorsion, men det är ändå inget som irriterar nämnvärt.
Högtalaren skickar ut ljudet i 360 grader, så den är inte heller särskilt placeringskänslig. Det låter kort sagt bra oavsett var i rummet man befinner sig. Vi noterar även att högtalaren känns extremt välbyggd och robust, vilket bidrar ytterligare till en utmärkt kvalitetskänsla.
Saknar stöd för Spotify
Den tillhörande appen är en rätt trevlig historia. Där hittar du bland annat EQ-funktionen som vi nämnde tidigare, men även en funktion kallad Block Party. Det handlar kort och gott om möjligheten för andra att koppla upp sig och bidra med musik till spellistan. Utmärkt på festen. Nu funkar det här emellertid enbart med låtar som ligger lokalt på användarnas enheter, eller hos Amazon Music, så det är en begränsad funktion. Men en guldstjärna till UE för initiativet ändå.
En sak vi saknar i appen är stöd för Spotify. Här finns däremot Amazon Music och Deezer. Det här innebär inte att man inte kan spela musik från Spotify via sin mobiltelefon på UE Megaboom 3, utan endast att tjänsten inte är integrerad i appen. Om det är en deal breaker får du avgöra själv.
UE Megaboom 3 kan synkroniseras med andra UE-högtalare, och dessa kan sedan bilda en multirumslösning, alternativt ge en mer omslutande musikupplevelse. Det här är en rätt vanligt finess nu mer, så det är bra att den finns även på den här produkten.
Det är inga problem att hoppa i vattnet med UE Megaboom 3. Förutom att den klarar att sänkas ned i vatten så flyter den också, så du kan ligga och guppa tillsammans med den i poolen eller sjön. Det bör påpekas att högtalaren slutar låta om man trycker ned den under vattenytan.
Trots att det här är en funktionsspäckad och kraftfull högtalare så orkar den hålla på länge utan att batterierna ger upp. Under vårt test kör vi högtalaren på måttlig volym hela dagarna, och vi behöver bara ladda upp den efter två och ett halvt dygn. Det är riktigt bra.
Det här är utan tvekan en fantastiskt bra högtalare, som står sig väl i ett hårt konkurrensutsatt prissegment. Det finns högtalare med aningen bättre ljud, men vill du ha bra ljud med mycket bastryck så är det här ditt bästa alternativ just nu.
Bra pris hos:
Svenska Zound Industries mellanhögtalare Stanmore är nu uppe i tredje generationen, och nu börjar det här bli en riktigt kompetent högtalare på alla tänkbara sätt. Det här är ingenting för dig som är i behov av batteridrift, IP-klassning eller en AI-assistent. Den erbjuder inte heller wifi. Men vad den däremot ståtar med är riktigt fint ljud, och den kan faktiskt ersätta en mindre klassisk stereoanläggning, om man vill.
Föregångaren drogs med att den var extremt placeringskänslig, och ljudet skiljde sig rejält beroende på var man stod i förhållande till den. Det har man lyckats åtgärda med Stanmore III. Diskantskrikorna har riktats bättre och erbjuder nu dessutom en mer finmejslad separation än på föregångaren. Dessutom finns nu en Loudnessknapp som ger ett mycket fetare ljud, om man ska ha disko hemma i köket.
Inte allas kopp te
Det som talar mot Stanmore III är väl kanske designen, då den här gitarrförstärkarestetiken kanske inte är riktigt allas kopp te. Den utmärker sig ju i rummet en del också. Men det är å andra sidan halva poängen med de här högtalarna, och sannolikt lär man inte ha dem på sin lista över lämpliga kandidater om man inte gillar designen.
I övrigt är nya Stanmore inte svår att rekommendera, då i princip allt som var dåligt med föregångaren nu är åtgärdat.
Vänta nu, är inte det här en Flip 5, undrar du kanske om du sett bilder? Det är inte konstigt om du reagerar. För ytligt sett har det inte skett särskilt mycket, förutom att logotypen som pryder högtalaren nu är snäppet större, och att den kommer i ett gäng nya färger.
Vi gnäller inte på designen, för den är riktigt trevlig, och den har ju visat sig fungera bra så här långt. Varför ändra på ett vinnande koncept?
Det här är en högtalare som träffar väldigt rätt i storlek för den som vill ha en bluetoothhögtalare som både är lätt att ta med sig, men samtidigt inte är så liten att den inte låter särskilt mycket. En riktigt väl avvägd kombination av ljudegenskaper och bärbarhet, helt enkelt.
Välbalanserat ljud
Under skalet har det hänt desto mer än på ytan. Framför allt så erbjuder Flip 6 avsevärt mer stabil uppkoppling än JBL Flip 5. VI testar den i en ganska stor lägenhet med gott om betong- och tegelväggar, och vi tappar aldrig kontakten med högtalaren. Faktum är att vi tvingas ned två våningar med hissen, innan det börjar trilskas. Utmärkt. Själva parningen med Iphone, Ipad och dator går även som en dans, vilket ofta är fallet just med JBL:s produkter.
JBL uppger att ljudet är klart förbättrat jämfört med Flip 5, bland annat då man utrustat högtalaren med en separat diskanttweeter och dubbla passiva högtalarelement. Det låter onekligen väldigt bra, men vi vågar inte påstå att vi hör någon jätteskillnad. Men det gör å andra sidan inte särskilt mycket, då föregångaren redan var riktigt bra på det här området. Framför allt så erbjuder högtalaren en mycket god balans mellan de olika registren, och basen äter inte upp mellanregistret om man trycker på lite.
Vi noterar att drifttiden på 12 timmar tycks stämma, och som grädde på moset så har Flip 6 fått en lite grövre IP-klassning. Den är nu precis som storebror Charge 5 IP67-klassad, vilket innebär att den tål att följa med i badet och under en begränsad tid även kan användas under vattenytan.
Flip 6 innebär ingen revolution jämfört med Flip 5, men erbjuder ändå mer stabil uppkoppling och - åtminstone på pappret - bättre ljud. Och så är den ju IP67-klassad, så betyget kan inte bli annat än högt.
5. Ultimate Ears Boom 4
Liten, bärbara högtalare med lång räckvidd och imponerande 360-graders ljud
Med en vikt på drygt 600 gram och ett kompakt format är Ultimate Ears Boom 4 liten nog att kunna packas ned i vilken väska som helst. Det går till och med att ha den i fickan på en rymlig hoodie. Textilöglan på högtalarens baksida gör det enkelt att hänga upp Boom 4. IP67-klassningen innebär att högtalaren helt vattentålig, Boom 4 kan rent utav vara nedsänkt i vatten i upp till 30 minuter utan att ta skada. Skulle man råka tappa den från båten behöver man dock inte oroa sig, Boom 4 flyter.
Ultimate Ears utlovar en räckvidd på upp till 45 meter. Under rätt förhållande stämmer det antagligen, men även i en stökigare miljö med stenmurar och stora träd kan man gå imponerande långt från Boom 4 innan ljudet bryts. Batteritiden på upp till 15 timmar visar sig också vara korrekt. Använder man exempelvis Boom 4 för musik under matlagningen kommer det kunna gå rätt många dagar innan det är dags att ladda, något som smidigt görs via USB-C.
Lättanvända men inte helt intuitiva knappar
Boom 4 är försedd med fem knappar. De är enkla att använda, men kräver att man läst igenom medföljande Quick Start-guiden för att man ska förstå funktionerna. På framsidan finns stora plus- och minusknappar för volymen. För aktuell batteristatus pressar man in båda knapparna samtidigt, varpå högtalaren säger hur många procent av batteritiden som återstår.
Av de tre knapparna på ovansidan är den minsta, markerad med bara en liten punkt, en Bluetooth-knapp för att koppla Boom 4 till telefonen. Den andra mindre knappen, markerad med ett streck, använder man för att slå av och på högtalaren. Och den största knappen, av Ultimate Ears kallad Magic Button, används för att backa spår, hoppa fram till nästa låt, pausa musiken samt för att slå på den förvalda låtlista man kan koppla Boom 4 till via UE Boom-appen.
Lång räckvidd och imponerande 360-graders ljud
Boom 4 bjuder på ett väldigt bra ljud i förhållande till högtalarens storlek, och till dess pris. 360-graders ljudet är imponerande. Musiken låter verkligen lika bra oavsett från vilken riktning man lyssnar. Man kan dessutom vrida upp ganska högt innan man hör en tendens till skorrande i ljudbilden.
Vill man ytterligare förbättra ljudet så kan man via Ultimate Ears app enkelt parkoppla Boom 4 med andra högtalare via Party up-funktionen. Precis efter att två högtalare kopplats ihop kan visst missljud ibland höras, men det korrigeras snabbt. För mindre sammankomster, en hemmafest eller släktkalas, är detta en fullt tillräcklig set up för att alla ska bli nöjda med ljudet. Visst finns det bluetooth högtalare med ännu bättre ljud, men med funktioner och pris invägt så bjuder Ultimate Ears Boom 4 på bland det mesta prisvärda man kan hitta inom bärbara högtalare.
Zound Industries något mindre bluetoothhögtalare Acton III låter betydligt bättre än sina föregångare. Precis som de övriga högtalarna i den senaste Marshall-genereationen så har man lyckats förbättra ljudet så pass mycket att det inte finns någon vettig anledning att välja en äldre modell. Prisskillnaden är inte tillräckligt stor, helt enkelt. Och lägger man till att den nya versionen av Acton dessutom har bättre räckvidd så är saken biff, som det brukar heta.
Anledningen är sannolikt att högtalaren nu mer är utrustad med Bluetooth 5.2 snarare än 5.0.
Det sitter nya element bakom det sobra och gitarrförstärkarliknande gallret på fronten, och det är därför det låter bättre om Acton III. Den har även blivit mindre riktningskänslig, och då gör det inte så mycket att den maximala decibelnivå har tagits ned en smula (från 95 till 92 decibel). Vi noterar en glimrande diskant och en snärtig bas.
Fler kontroller
Acton III har även precis som sina syskon i den senaste generationen av Marshallhögtalare begåvats med fler kontrollknappar på ovansidan. Förutom volymkontroll och bas/diskant-reglage samt play/paus, så huserar nu även en knapp för att hoppa framåt eller bakåt i en spellista på ovansidan. Det är ett välkommet tillskott.
Det tillkortakommande som vi ser är att det saknas stöd för uppkoppling via wifi, och därmed också stöd för AI-assistenter. Om det är något som är viktigt för dig får du leta vidare. I annat fall är det här en produkt som vi kan rekommendera helhjärtat.
En lite mindre version av det här testets vinnare UE Megaboom 3. Det innebär förstås att den inte når upp till storebrors höjder när det gäller ljudet, och speciellt påtagligt blir det här när det handlar om basen. Faktum är att den är rätt slätstruken jämfört med flera rivalers basåtergivning, något som känns en aning förvånande. I övrigt handlar det om ett rätt välbalanserat ljud med fin diskantåtergivning och ett lagom skränigt mellanregister. Volymresurserna finns här, och det går att dra på rätt ordentligt utan att ljudet försämras nämnvärt.
En annan trevlig detalj med ljudet är att det sprids i 360 grader, något som gör att högtalaren inte är särskilt placeringskänslig.
Kan bilda en grupp
Den här högtalaren kan kopplas samman med andra bluetoothhögtalare från Ultimate Ears, och på så vis bilda en synkroniserad anläggning med mer ljud. Det är ingen unik funktion på något sätt, men ändå värt att nämna, då det gör det möjligt att få mer spridning på ljudet och att skapa multirumssystem.
Högtalaren är ganska kompakt och lätt och den har tydliga knappar för styrning på ovansidan. En kul detalj är en knapp som kan kopplas direkt till ett musikbibliotek för snabbstart, men tyvärr så saknar den funktionen i nuläget stöd för Spotify.
Den tillhörande appen medger dessutom att man startar högtalaren på distans, vilket är oerhört smidigt och något vi gärna hade sett fler tillverkare ta efter.
Vi konstaterar att batteritiden på 12 timmar stämmer och att uppladdningen går ganska segt. Kanske hade det varit bra att satsa på USB-C istället för Micro-USB här?
Nåväl, det här en vattentålig, kompakt och lätt högtalare med många finesser och ett helt okej ljud, så vi kan varmt rekommendera den, även om storebror är bättre.
Den som letar efter en bluetoothhögtalare i stil med Bang & Olufsens Beoplay A1, fast utan att behöva sälja sommartorpet för att finansiera den, kan med fördel spana in Bose Soundlink Micro. Det här är nämligen samma koncept, fast med lite sämre ljud och en betydligt mer human prislapp.
Det handlar om en fyrkantig liten enhet med rundade kanter, som även är försedd med en upphängningsrem, vilket gör att du kan placera den högre lite enklare. Det här främjar spridningen av ljudet på ett sätt som inte ska underskattas.
Imponerande IP-klassning
Högtalaren har alla reglage på ovansidan, vilket innebär att man kommer åt dem lätt även när högtalaren är upphängd. Här har någon tänkt till. Knappar som inte används lika frekvent (läs: parning och avstängning) får däremot husera på sidan. Där finns även en batteriindikator som visar hur mycket kräm man har kvar. Varje gång man slår på högtalaren berättar även en röst hur många procent batteri som finns för tillfället.
Byggkvalitén är solid och högtalaren är klädd i någon form av silikonmaterial, som säkerligen skyddar bra, men som gärna blir lite halt.
Att ta med högtalaren på fest eller till stranden är inga problem, då den är IPX7-klassad. Det innebär att du till och med kan sänka ned den i vatten utan att den går sönder. Den klarar vårt badkarstest utan minsta problem.
Fint ljud
Att en Bosehögtalare låter bra är i princip givet. Men vad som ändå är imponerande och lite oväntat är hur mycket ljud man lyckats pressa ur en så här liten enhet. Vi har lite synpunkter på att lyxdiskanten saknas och att mellanregistret emellanåt kan vara lite grumligt, men på det hela taget så låter det väldigt bra. Basen är oväntat kraftfull för att vara en högtalare i den här storleken, men samtidigt fullt väntat kraftfull för att vara Bose.
Soundlink Micro kan kopplas samman med andra högtalare från Bose, förutsatt att de har stöd för Bose Connect.
Det här är sammanfattningsvis en riktigt bra högtalare till ett mycket bra pris.
Bra pris hos:
Precis som de övriga produkterna i svenska Zound Industries senaste generation med Marshallhögtalare så har stora Woburn III fått sig en ordentlig uppdatering på ljudsidan. Här sitter numer två diskantskrikor, två mellanregisterelement samt en woofer. Man har förbättrat separationen och definitionen, och dessutom så upplever vi ljudet som långt mer välbalanserat än tidigare. Den behärskar också alla möjliga musikstilar från dödsmetall till EDM och klassisk musik. Här imponerar Woburn III utan tvekan.
Vem köper den här produkten?
Men vi kan inte låta bli att fråga oss vem som är köpare till en sådan här pjäs? Den har inte batteridrift och är både stor och tung, så man kan inte ta den med sig särskilt lätt. Och kan den verkligen ersätta en klassisk stereoanläggning? Mja, möjligen det senare. Det här är primärt ett enkelt sätt att få bra och stort ljud utan krångel. Men då vill det förstås till att man också gillar designen, för det här är en produkt som tar plats rent designmässigt också.
Ett annat användarcase kan förstås vara som högtalare i ett uterum, eller som en lösning för sommarstugan.
Kort sammanfattat så kan vi konstatera att det här är en högtalare som låter mycket och väldigt bra. Vi förstår bara inte konceptet riktigt.
Låt inte designen med det tillhörande handtaget lura dig alltför mycket. Visst, Kilburn II går att bära runt på, och bör väl i rimlighetens namn därmed fungera både på stranden eller i skogen. Men den väger dels 2,5 kilo, och dessutom har den förhållandevis låg IP-klassning (IPX2), vilket gör den relativt känslig för nederbörd, och definitivt inte lämpad för damm.
Med det sagt så låter det bra om den här högtalaren. Den har två D-förstärkare och ett frekvensomfång som sträcker sig från 52 Hz till 20 kHz. Definitionen är fin och separationen bra. Bastrycket lämnar en del i övrigt att önska, men det är inte obefintligt.
Bra batteritid
Designen är – som alltid när det gäller Marshallprodukterna – en ”älska eller hata”-aspekt. Gillar man rockestetiken med produkter som liknar de klassiska gitarrförstärkarna med samma namn, ja då är det förstås bara att köra på. I annat fall så bör man kanske tänka på vilken visuell plats den här enheten tar i ett rum, sitt kompakta format till trots.
Batteritiden är bra, och de utlovade 20 timmarna stämmer under våra tester. Med det i åtanke så tycker man kanske att den borde ha kunnat användas som powerbank för att ladda andra produkter. Men icke. Här finns inget USB-uttag alls, och högtalaren laddas med hjälp av en klassisk strömsladd.
Det här är ingen dålig högtalare, men den är inte så medtagbar som den kanske vill göra gällande. Den fungerar däremot fint som ett komplement i hemmet, eller i sommarstugan.
Andra generationens näst minsta högtalare i Zound Industries Marshall-serie heter Emberton II, och det är på många sätt en högtalare som imponerar. Det låter nämligen betydligt mer än vad den klena storleken skvallrar om. Däremot så anar man att det kan vara bra ljud när man håller i den, för det är en relativt tung produkt.
Bastrycket är riktigt mäktigt för storleksklassen, men som alltid när det handlar om mindre högtalare får det också effekten att en del av de andra registren äts upp en smula. På låg volym erbjuds dock både finmejslad diskant och ett tajt mellanregister. Vill man ha mer ljud utan att höja volymen så går det trevligt nog att koppla samman den här högtalaren med andra Marshallhögtalare.
IP67-klassningen borgar för att Emberton II klarar riktigt tuffa utmaningar som en dag på stranden, eller som ljudsällskap på en skogsvandring, även om det ösregnar eller yr damm. Den erbjuder dessutom en riktigt fin batteritid på upp till 20 timmar, vilket tycks stämma när vi testar högtalaren. Med tanke på det hade det varit fiffigt om den även kunde extraknäcka som batteribank för andra produkter, men så roligt ska vi tydligen inte ha det.
Det här är en trivsam och väldigt portabel högtalare som är kapabel till betydligt mer tryck än vad man kan förledas att tro. Uppföljaren Emberton III är dock ett bättre val.
Här har vi en lite udda fågel i testet. JBL Clip 4 är som namnet mindre subtilt antyder en högtalare som är utrustad med clip, det vill säga en fästningsanordning som gör att du kan haka fast den i diverse saker. Det här är ingen dum idé, faktiskt. För en högtalare sprider ju gärna ljudet lite bättre om den kommer upp en bit, och att kunna hänga den på ett dörrhandtag eller dylikt är med andra ord en stor fördel. Det går förstås även att sätta fast den i ryggsäcken eller jackan när man till exempel cyklar eller åker elsparkcykel.
Det är även en rätt robust enhet, klädd i gummi som förhindrar repor och skador. Den ser ut som att knapparna borde vara rätt tunga att trycka ned, men här tycks JBL ha jobbat rätt hårt på att motverka den saken. Lite väl hårt, för de reagerar alldeles för lätt. Här finns stora risker för feltryckningar, inte minst om du har högtalaren hängande på ryggsäcken. Ett knapplås hade varit vettigt.
Det är en förhållandevis lätt enhet, och den är dessutom både damm- och vattentålig. Du kan med andra ord ha den med dig på utflykter utan några större problem. Vikten ligger för övrigt på bara 242 gram.
Trots detta så är ljudet faktiskt riktigt bra. Det är ett klart och tydligt mellanregister som sällskapar med en smäcker lyxdiskant och – faktiskt – förvånansvärt mycket bas. Förvänta dig inget tryck a la boombox, bara. Den här grunkan väger ju trots allt lika lite som en modern smartphone. Men förvånansvärt mycket bas för storleken bjuder den åtminstone på.
Batteritiden på tolv timmar är vi skeptiska till. Vi får ut cirka 9-10 timmar, och då har vi ändå använt högtalaren på rätt måttlig volym. Räckvidden är däremot riktigt bra, och den tappar inte kopplingen förrän på avstånd på uppåt 25 meter.
Det här är en både smart och bra högtalare, för den som inte har några direkt grandiosa planer på att ordna kvartersfest.
JBL Charge är en tung högtalare, på många sätt. Dels väger den nästan ett kilo, dels levererar den ett riktigt tungt ljud. JBL är utan tvekan mästerliga på portablelt ljud, och den här pjäsen utgör inget undantag från den regeln. Och som alltid när det handlar om den här högtalarserien så lämnar byggkvalitén i princip inget i övrigt att önska. Det här är en robust enhet med kraftiga gummidetaljer som borgar för tålighet.
Precis som sin föregångare så är Charge 5 kapabel till riktigt mycket bas, och tack vare storleken och konstruktionen så kommer även de andra registren fram på ett bra sätt. Även när man trycker på med rejäl volym så låter det bra. Man får pressa den uppåt maxnivå för att överhuvudtaget upptäcka någon distorsion.
Kan ladda dina prylar
JBL:s högtalare kan kopplas samman och synkroniseras, vilket innebär att du kan bygga trevliga flerhögtalarlösningar av olika slag, något som också innebär att man inte behöver köra på så hög volym. Det här kan man med fördel använda om man har fest hemma, och vill fylla flera rum med musik utan att göra volymen outhärdlig i något av dem.
En annan bra sak är att den här högtalaren extraknäcker som powerbank, så du kan ladda upp dina andra USB-produkter med högtalaren. Ovärderligt om du har den med ut på äventyr. Just äventyr är dock det enda vi vill sätta frågetecken kring. Möjligen är Charge 5 snäppet för tung för att få hänga med på mer spontana utflykter. Men att den klarar skivan är det inget snack om, då den är IP67-klassad.
14. Sonos Roam
Högtalare med både bluetooth och wifi, möjligt att koppla till Sonos-systemet
Sonos Roam är en liten och portabel högtalare som levererar på många plan, särskilt när det gäller funktionalitet och flexibilitet. Högtalaren är kompakt och stilren, vikten på endast 430 gram gör den enkel att ta med sig. Sonos har utrustat Roam med både wifi och Bluetooth, vilket innebär att högtalaren automatiskt kopplar upp sig på hemmets wifi-nätverk när den är i närheten, men snabbt växlar över till Bluetooth när du är på språng. Dessutom är Roam vattentålig med en IP67-klassning.
En fördel med Sonos Roam är TruePlay-teknologin, som automatiskt justerar ljudinställningarna beroende på var högtalaren placeras. Roam är även utrustad med inbyggd röststyrning, där du kan välja mellan Google Home, Alexa eller Siri via AirPlay 2. Om hushållet redan investerat i Sonos högtalare är det enkelt att integrera Roam i ett befintligt multiroom-system, vilket gör den till ett smart val för den som vill utöka sitt ljudsystem med en mer flexibel enhet.
Enkel styrning och snabb uppladdning
Sonos Roam kan kontrolleras på flera olika sätt. Antingen via knapparna som sitter placerade på kortsidan av högtalaren, eller genom Sonos-appen som erbjuder en intuitiv användarupplevelse. Appen visar bland annat batteristatus och ger dig möjlighet att göra ytterligare ljudinställningar.
Sonos lovar upp till 10 timmars speltid, och upplevelsen är att detta stämmer väl överens med verkligheten. Högtalaren laddas via USB-C. Roam laddas via USB-C och det går också att köpa till en trådlös laddare, vilket gör den extra bekväm att använda. En USB-nätadapter på minst 7,5 W rekommenderas för snabbare laddning, men denna säljs separat.
Mångsidig och hållbar bärbar högtalare
När det kommer till ljudkvaliteten så är upplevelsen något blandad. I relation till prislappen upplevs ljudet som något tunt, särskilt i de lägre frekvenserna. För enklare användning, i mindre rum exempelvis, fungerar Roam fint. Men det tunnare ljudet kan vara en besvikelse för de som är vana vid Sonos premiumljud, som vanligtvis levererar en djupare bas och ett mer fylligt ljudlandskap.
Även om ljudkvaliteten inte riktigt lever upp till samma nivå som Sonos större och mer påkostade modeller, kompenserar Roam till stor del med sin flexibilitet. Mest nöjd blir användaren som redan har ett Sonos-system. Om du har realistiska förväntningar på ljudet och värdesätter bärbarhet och funktionalitet, så är Sonos Roam ett välkommet tillskott till ditt ljudsystem.
Bra pris hos:
Hur liten kan en bluetoothhögtalare bli? Ja, den kan förstås bli nästan hur liten som helst. Men om du frågar oss hur liten den kan bli och fortfarande ändå låta någorlunda bra, ja då blir svaret ”Marshall Willen”. Det här är en bluetoothhögtalare som mäter bara 10 x 10 x 4 centimeter, men som ändå levererar ett ljud som är förvånansvärt stort och detaljerat.
Den näst minsta Marshallhögtalaren Emberton är en lämplig jämförelse. Den ger förstås mer bas, eftersom den är större, men i övrigt låter de väldigt lika. Det som är mest förvånande är att mellanregistret inte är skränigt, som det gärna blir på små högtalare rent generellt. Här lär smarta algoritmer ha använts för att få till ljudet.
Kan kopplas samman i grupp
Att det här är en riktigt portabel högtalare kanske känns givet. Men den har mer på pluskontot än bara storleken. Batteritiden på 12 timmar är ett stort plus. Ett annat är IPX7-klassningen, som innebär att man inte behöver vara rädd för nederbörd eller spilld dricka.
Högtalaren går dessutom att koppla samman med fler Willen- eller Embertonhögtalare, om man skulle vilja. På så vis kan man täcka av större ytor med ljudet.
Det här är ingen direkt billig högtalare, men den är däremot väldigt smidig att ha med sig och bjuder på ett ljud som är oväntat bra för storleksklassen.
Marshalls lilla Emberton är långt bättre än vad man kan tro om en högtalare i den här storleksklassen. Faktum är att den på sätt och vis låter bättre än några av sina storasyskon. Marshalls högtalare har ofta lite vasst övre mellanregister, men Emberton är mjukare i återgivningen. Den har även utmärkt ”lyxdiskant”, fin separation och hyfsat med bas (även om den givet sin storlek inte lär skrämma bort grannarna, direkt).
Vi noterar även att högtalaren har en väldigt fin batteritid på 20 timmar, vilket också visar sig stämma under vårt test. Då kör vi ändå högtalaren på normal volym. Och när det är dags för laddning går det undan också. Här finns nämligen snabbladdning som tar den till fem timmars kapacitet på bara 20 minuter.
En annan fascinerande egenskap är IPX7-klassningen, som innebär att den klarar även ett spöregn på skogsutflykten utan några som helst problem.
Annorlunda design
Marshalldesignen är hämtad direkt från de ikoniska gitarrförstärkarna, och här går åsikterna isär kring huruvida det är snyggt eller inte. Vi snackar svart, med nätgaller och detaljer i mässingsfinish. Man antingen giller det eller avskyr det, känns det som.
Det här är en välbyggd högtalare som inte knakar i fogarna det minsta, och som dessutom är ganska tung (700 gram). Det är inte så tungt att det blir ett problem, men det bör nämnas. Det här bidrar också till en viss kvalitetskänsla, det ska erkännas.
Högtalaren är ganska kompakt och smidig, och man får lätt plats med den även i en något mindre väska eller ryggsäck. Givet byggkvalitén, ljudet och batteritiden så är det här en av de bättre portabla minihögtalare som finns på marknaden idag. Den har till och med ett konkurrenskraftigt pris.
Det är svårt att se skillnad på JBL Flip 5 och föregångaren Flip 4. Men det är en hel del skillnad under skalet. Det är framför allt betydligt bättre ljud i Flip 5. Här finns till exempel ett rejält bastryck, om man är ute efter det. Och det är finlir också, för basen kväver varken mellanregistret eller den lägre diskanten nämnvärt, utan kompletterar bara enligt konstens alla regler. Mycket bra jobbat.
Men en trist aspekt av ljudet har fått leva kvar från föregångaren, och det är riktningskänsligheten. Det här är på pappret en 360-gradershögtalare, man vad hjälper väl det när ljudbilden blir sämre så fort man flyttar sig en smula bakom den. Lyssnar man rakt framifrån så är ljudet fylligt, detaljerat och välbalanserat.
Det är Party Boost som gäller
Det här är ingen jättelik högtalare, men den klarar ändå att fylla förvånansvärt stora rum. Och den låter tillräckligt för att vara underhållande även utomhus. Den går även att synkronisera med andra JBL-högtalare, men då måste dessa vara utrustade med funktionen Party Boost, vilket begränsar utbudet rätt ordentligt i dagsläget.
Batteritiden är helt okej, och vi får ihop en bit över 11 timmar när vi testar den på riktigt hög volym. Det lutar med andra ord åt att den uppgivna drifttiden på 20 timmar kan stämma, men då får du lira måttligt högt. Det är hur som helst ett bra facit för en så här liten högtalare.
Knapparna är lite sega och vi saknar NFC och AUX-ingång. Och så var det ju det där med riktningskänsligheten. I övrigt är det här en välbyggd och välljudande bluetoothhögtalare som vi kan rekommendera.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Det här testet genomfördes – som alla våra tester – helt oberoende av tillverkare eller distributörer. Det är enbart testredaktörens åsikter som redovisas, och vi har själva stått för urvalet av produkterna.
Högtalarna har testats i miljöer som är typiska för en genomsnittlig användare. I fallet med våra bluetoothhögtalare så har testerna gjorts i två rum. Ett slutet och något mer dämpat rum, samt ett rum i en lägenhet med öppen planlösning. Vi har testat högtalarna med flera olika ljudnivåer, och vi har kört alla tänkbara genrer av musik i dem. VI har även testat samtalsljudet.
För att säkerställa att IP-klassningen håller vad den lovar har högtalarna även fått hänga med till stranden och vi har utsatt dem för bad i de fall där de uppgivits klara det.
Decibelnivåerna mätte vi med två olika Ipad-appar och testerna genomfördes i öronhöjd med högtalarna två meter bort. Decibelnivån som vi uppger är ett snitt på resultatet från de olika apparna.
När det handlar om ljudkvalitet så har vi lagt stor vikt vid ljudets karaktär, hur det förändras beroende på omgivning och hur högt man kan spela innan det låter illa. Vi har även tittat på användarvänligheten, där vi bedömt sådant som räckvidd, seriekoppling med flera högtalare samt det vardagliga handhavandet. Vi har även lagt stor vikt vid batteritiden och hur den påverkas av olika faktorer. Materialval, byggkvalitet och IP-klassning är andra faktorer som spelat in.
Allt har sedan vägts mot priset på högtalaren, och betyget tar alltså hänsyn till prisvärdheten.
Fem saker att tänka på när du ska köpa en bluetoothhögtalare
Bluetoothhögtalare är en bred produktkategori. Det finns allt från lätta och bärbara bluetoothhögtalare till stora pjäser som mer eller mindre ersätter en stereoanläggning. Fördelen med bluetoothhögtalare rent generellt är att de kan spela upp musik, poddar eller annat ljudinnehåll från enheter som kopplas upp via det trådlösa protokollet Bluetooth. Här är fem punkter som vi tycker du bör ha koll på innan du köper en bluetoothhögtalare.
1. Användningsområde
Att veta hur man har tänkt använda sin bluetoothhögtalare är ett effektivt sätt att göra listan på kandidater kortare. Ska du använda den enbart i hemmet behövs ingen batteridrift eller IP-klassning. Satsa då hellre på en högtalare som låter lite bättre och som drivs via strömuttag. Har du tänkt ha högtalaren med dig på diverse strapatser utomhus, ja då prioriterar du en bra IP-klassning, bra batteritid och låg vikt.
2. Storlek
Ska högtalaren kunna låta som en stereoanläggning och producera mycket bas bör du titta på de större enheter som finns på marknaden. Det är i princip omöjligt att plocka ur särskilt mycket volym eller bas ur en kompakt bluetoothhögtalare. Ska den vara portabel så bör den helst gå att packa ned i en ryggsäck eller väska.
3. Ljudkvalitet
Hur bra låter högtalaren? En tumregel är att en större högtalare låter bätre. Den kan innehålla fler element och är genom sin storlek kapabel att producera ett rikare ljud med bättre basåtergivning. Men det finns även små bluetoothhögtalare som faktiskt är kapabla till ett oväntat bra ljud. Var noga med att kontrollera hur högtalaren presterar på hög volym. Blir det distorsion eller låter ljudet som det ska? I utomhusmiljöer krävs oftast betydligt mer volym för att det du spelar upp ska höras.
4. In- och utgångar
Vill du kunna koppla in enheter utan att använda just bluetooth? Då bör du se till att det finns antingen USB-ingång eller en 3,5-millimeters analog ljudingång. Kontrollera även vilken typ av laddningskabel som högtalaren kräver. Är det en proprietär lösning är det desto viktigare att alltid komma ihåg att ha laddaren med sig. Använder den USB som laddningsgränssnitt finns oftast någon annan laddare som du kan använda.
5. Funktioner och IP-klassning
Bluetoothhögtalare kommer med en rad olika egenskaper och finesser. Den kanske viktigaste om du har tänkt att använda högtalaren utomhus är att den tål regn och damm. Vissa högtalare är dessutom designade för att kunna flyta i vatten, och till och med sänkas ned i vatten.
Andra trevliga finesser är möjligheten att använd NFC istället för Bluetooth, stöd för att kunna använda högtalaren för telefonsamtal, samt stöd för AI-assistenter som Alexa eller Google Assistant.
För att få fler tips på vilken Bluetoothhögtalare du ska välja, spana in den här stora guiden.
Utgångna produkter
Mindre bluetoothhögtalare brukar ibland kännas lite sämre när det kommer till byggkvalitet och finish, men JBL Go 2 är ett välkommet undantag. Den känns varken trist eller plastig utan är lika gedigen som större och dyrare modeller. Den är bara mindre.
Man får även samma kontrollfunktioner som de större högtalarna från JBL erbjuder, i mångt och mycket. Det finns knappar på enheten för att justera volymen, para via bluetooth och pausa/spela.
Ljudet kan förstås inte bli lika bra som på de större JBL-högtalarna, men det är ändå anmärkningsvärt fint med tanke på hur liten den här högtalaren faktiskt är. Vi upplever en fyllighet i alla register, och till och med ett dugligt bastryck. Även musikstilar som mår bäst med kraftigare bas fungerar bra. Definitionen är också tillräcklig för att det ska låta bra om klassisk musik och annat finlir.
Kort batteritid
Det man gör avkall på här är extrafinesser. Det saknas till exempel NFC-stöd, och den går inte att hänga upp någonstans. Vi saknar även en indikator för batteristatusen. Den erbjuder inte heller någon direkt fantastisk batteritid, utan kämpar på i upp till fem timmar på en full laddning, förutsatt att du inte drar på för högt. Det är nätt och jämt godkänt.
För att avsluta med någonting positivt så är det i alla fall trevligt att högtalaren har IPX7-klassning, vilket inte är jättevanligt i den här storleksklassen. Den ska till och med klara ett hopp i plurret, om man är på det humöret.
På det hela taget är det här en utmärkt högtalare för den som letar efter en liten och nätt produkt att ta med sig.
Bang & Olufsen är väl kanske inte det första varumärke man kommer att tänka på när det vankas inköp av en bluetoothhögtalare. Man visst är de danska hifi-ekvilibristerna med även i det här segmentet. Beoplay A1 är namnet på den här produkten, som är lillebror till den redan mycket framgångsrika Beoplay A2 i samma segment. Här har man dock valt att köra på en rund design med ett tillhörande snöre för upphängning, något som ger den en form som för tankarna till en klassisk tvättsvamp. Ett flygande tefat är en annan rimlig liknelse. På något sätt har man – sin vana trogna – lyckats få det här att se snyggt ut.
Man får även ett gediget kvalitetsintryck av högtalaren, givet att den är tung och har ett hölje i anodiserad aluminium. På undersidan finns ett riktigt robust plaststycke som håller den på plats även på den halaste av ytor. Utmärkt.
Otrolig basåtergivning
Det första som slår oss när vi brummar på med lite väl vald EDM tidigt en tisdagsmorgon är den smått absurda basen. Att man lyckas få ur en så här kompakt enhet så enorma mängder spänstig och väldefinierad bas är en gåta. Det verkar även grannarna tycka, för det dunkar snart i väggen. I mellanregistret är högtalaren dessutom så bra att vi tvingas dubbelkolla om vi kopplat upp oss mot rätt kandidat i testlabbet. Det har vi. Även diskanten övertygar, även om den kanske inte är lika bländande som resten.
Hur B&O har lyckats med det här är en gåta, men vi kan bara applådera. Den inbyggda mikrofonen är också utmärkt, och du kan utan problem göra dig hörd och höra andra när du genomför telefonsamtal med den här högtalaren. Nästan så att man kan rekommendera den som konferenstelefon.
Det som talar mot ett köp av den här enheten är dels att den är dyr, dels att den saknar IP-klassning och därmed inte kan tas med ut i skog och mark eller till badplatsen, utan att riskera att den går sönder. Det är ju även en B&O, så det innebär också att den är stöldbegärlig. Men för hemmabruk levererar den som få andra produkter.
Säger man Sonos så tänker nog de flesta på hifi-tillverkaren som ligger bakom de trevliga multirumslösningarna med samma namn. Och sedan en tid tillbaka finns faktiskt en portabel bluetoothhögtalare som kan göra de andra produkterna i portföljen sällskap. Svar ja, det här är i princip en fullfjädrad multirumshögtalare, som också går att använda med batteridrift.
Större än Play One
Designen känns bekant, då den liknar minstinghögtalaren Play One på många sätt (även om den här högtalaren är avsevärt större). Det innebär dock att den är rätt snygg. På bakstycket sitter ett handtag som gör den enkel att ta med sig, och där finns även laddningskontakten.
Hur bärbar är den? Javars… det beror väl lite på vad man menar. Den väger ju in på tre kilo och är rätt stor och otymplig, det ska villigt erkännas. Men den här pjäsen bör nog närmast jämföras med en lite mindre boombox snarare än med en enhet som till exempel JBL Charge. Och som sådan är den klart bärbar, även om du knappast lär hänga den på cykelstyret.
Låter väldigt bra
Du kan koppla upp högtalaren både via wifi och bluetooth, och båda varianterna går smidigt. Och när man väl får igång musiken låter det väldigt bra. Inget som förvånar, direkt, då det här företaget har gjort sig kända för extremt bra högtalare. Ljudet är snäppet bättre än vad den omåttligt populära Sonos One är kapabel till, och då hajar du att vi snackar örongodis i portabla sammanhang.
Det råder inget tvivel om att det här är en bra produkt. Men då mest på egna meriter. Ska man verkligen utnyttja portabiliteten så finns smidigare alternativ. Inget av dem låter lika bra, men väger å andra sidan en bråkdel av vad Sonos Move gör.
En kompakt högtalare i tornutförande med 360-gradersljud från Bose. Det låter kanske som en utmärkt lösning för konferenssamtal? Och det är det också. Utöver att högtalaren på klassiskt Bosemanér levererar ett oerhört finmejslat ljud med fin balans mellan registren, så är den nämligen också utmärkt på att leverera samtalsljud. Basen är kraftig och mellanregistret luftigt och välseparerat. Diskanten är väl avvägd.
Det är även en rätt diskret designad produkt, vilket stärker korten ytterligare i kampen om dina pengar. Batteritiden är däremot lite av en akilleshäl, då den ligger på 11 timmar, vilket är i lägsta laget. Den lider dessutom av lite klen täckning. Under våra tester kan vi inte gå mer än sex-sju meter från den innan den tappar signalen.
IP-klassningen är IPX4, vilket inte riktigt räcker för att den ska få följa med till stranden eller ut på skogspromenad. Det här är primärt en högtalare som man använder inomhus, tycker vi. Ljudet räcker dock till för att fylla ett lite mindre rum, så hemma fungerar den ganska bra även vid lite mer festliga sammanhang då man vill kunna dra på lite.
Appen som följer med är mycket lättanvänd, och byggkvalitén inger förtroende. Det går även att koppla samman Soundlink Revolve med en till högtalare av samma modell, om man vill ha stereobredd eller sprida ut ljudet lite mer. Den här funktionen faller dock lite på att högtalarna måste stå hyfsat nära varandra för att inte tappa kontakten. Men det går, hur som helst.
Det här är en bra högtalare, så länge du inte tänkt ta den med dig, eller har höga krav på räckvidden.
Att det går att få ut hela 16 timmars batteritid med en högtalare som är så här liten är faktiskt helt makalöst, men uppgiften stämmer. Det framgår vid våra tester av Sonys minsting SRS-XB13, en minimal högtalare i det så kallade ultrabärbara produktsegmentet.
En märklig detalj i sammanhanget är att SBS-XB13 inte stänger av sig själv med automatik. Det gör att det går åt batteri i onödan när den inte används, och det känns som att en sådan funktion hade varit förhållandevis lätt att implementera.
Nåväl. Designmässigt är det här en rätt snygg och välbyggd produkt, som är enkel att använda. Alla navigationsreglage sitter på ena sidan, tillsammans med USB-C-porten för laddning. Knapparna är designade så att de inte aktiveras av misstag när man har högtalaren i en väska eller dylikt, något som vi uppskattar mycket.
Det finns ett snöre på högtalaren som gör det möjligt att hänga upp den, och på så vis få en bättre spridning av ljudet. Inte särskilt sofistikerat, men det fungerar.
Inget höjdarljud
Ljudet lämnar dessvärre en hel del i övrigt att önska. Att det saknas bas är inte så konstigt, för det är i princip fysiskt omöjligt i den här storleksklassen. Men även diskanten och mellanregistret låter trist. Det blir inget tryck alls i ljudet om man inte drar på med väldigt hög volym. Och frågan är om man ens vill det, med tanke på hur det låter.
Det här är en extremt portabel högtalare, och den bör ses i ljuset av det. Som sådan är den helt okej, men inte mer. Framför allt batteritiden är bra, medan man absolut inte får ha några större krav på ljudet. Om det känns som något du är ute efter, så kan du ge SRS-XB13 en chans.
Bra pris hos:
Vill du ha en extremt modern och teknikspäckad klockradio? Då är HK Citation Oasis verkligen någonting du bör titta närmare på. Som klockradio är den nämligen enastående. Den har en snygg och diskret design, mängder av anslutningsmöjligheter, stöd för Google Assistant och inbyggd Qi-laddning. Så mycket mer kan man inte begära.
Som bluetoothhögtalare betraktat så lever den däremot inte riktigt upp till förväntningarna. Det där eleganta ljudet som Citation-serien normalt sett levererar får vi inte till med Oasis. Det blir rätt och slätt burkigt. Långt bättre än de flesta klockradioapparater, men betydligt sämre än många bluetoothhögtalare i prissegmentet, med andra ord.
Strul med Google Home
En annan sak som drar ned betyget en smula är att högtalaren krånglar lite när vi ska ansluta den till Google Home-appen. Det krävs fyra försök innan vi lyckas. För säkerhets skulle testar vi det här med både en Huawei Mate 20-telefon och en Ipad, för att säkerställa att det inte handlar om krångel med enheterna som vi använder, men vi får samma resultat. Det går inte heller att döpa om högtalaren, utan den klamrar sig envist fast vid namnet ”HK Citation Oasis”.
Det är svårt att göra en rättvis bedömning av en sådan här produkt, givet att den är två produkter i en. Som bluetoothhögtalaremed HK-loggan så utgör den lite av en besvikelse. Men som klockradio så är den riktigt bra.
Ett bättre ljud och kanske en lite mer välslipad mjukvara hade tagit den ytterligare ett snäpp. Men i nuläget är det mest en förhållandevis dyr högtalare, som ändå gör ett förtjänstfullt jobb som klockradio.
Bra pris hos:
Det är inte utan viss tvekan som vi släpper ned JBL Charge 3 i badkaret. Men den här pjäsen flyter faktiskt. Och den spelar på som om det inte fanns någon morgondag. Det här ger också upphov till en rätt kul effekt, eftersom baselementets rörelser på kortsidan får vattnet att spruta taktfast till musiken. Den här högtalaren har IPX7-klassning, vilket innebär att den inte är så förtjust i damm (åtminstone inte på pappret), men däremot klarar rätt rejäla mängder vatten under lång tid. Närmare bestämt 30 minuter nedsänkt i vatten på en meters djup.
Även fantastiskt ljud
Som om inte det räckte för att imponera på oss så låter det även riktigt bra om Charge 3. Det är inte lika förvånande, eftersom vi kommit att vänja oss vid en hög standard när det kommer till JBL:s bluetoothprodukter rent generellt. Det är det ofta rätt besvärliga mellanregistret som JBL framför allt behärskar till fullo. Diskanten lirar också i elitserien, och basen är snärtig och detaljerad utan att dränka de andra registren. Nu förutsätter det här dock att du befinner dig rakt framför högtalaren, för den är oerhört riktningskänslig. Står du snett bakom den låter det paradoxalt nog rent ut sagt bedrövligt.
Vi tycker att batteriet levererar precis som specifikationerna påstår, och vi får utan problem ut 20 timmar när vi kör på måttlig volym. Det här förändras rätt snabbt när man drar på lite, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Men ett batteri på hela 6 000 mAh är definitivt inte att förringa. Trevlig nog så kan man använda Charge 3 även till laddning av andra USB-produkter.
Riktningskänsligheten och avsaknaden av NFC-stöd är väl egentligen de enda saker som står i vägen för ett högre betyg. Samt att Charge 3 nu börjat bli lite till åren.
Bra pris hos:
Du är ursäktad om du inte ser att det här är en bluetoothhögtalare. Den ser mer ut som en hybrid av ett pennskrin och en kromad variant av Darth Vaders hjälm. Med det inte sagt att den är ful, tvärtom. Den är riktigt snygg, vilket har sin förklaring i att den danska designgiganten Georg Jensen ligger bakom linjerna.
Högtalarens alla reglage finns på ovansidan, medan man hittar anslutningarna på bakstycket. Det innebär att formerna och materialen får vara rätt ostörda, något som yttermera bidrar till att den här pjäsen blir ett riktigt blickfång.
Det visuella intrycket är i princip också det enda som är bra med den här produkten. För det låter horribelt. Basen är sanslöst klen och mellanregistret skränar som om högtalarelementen vore tillverkade i bakplåtspapper. Den går inte ens att ta med ut, för då lär den paja om det kommer minsta regnstänk. Här saknas nämligen allt vad IP-klassning heter, och den känns också rätt ömtålig överlag.
Det är enkelt att ansluta till högtalaren och den kan användas till att ladda upp andra grunkor med USB-portar. Ja, och så är den ju snygg då. I övrigt har den ingenting att komma med.
Bra pris hos: