Luftrenare: 9 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Oktober 2023

Är du känslig mot damm eller pollen? Vill du förbättra luftkvaliteten i ditt hem? En effektiv luftrenare kan vara lösningen mot kliande ögon. Vi har testat olika modeller från märken som Blueair, Electrolux och Smartmi. För att utses till Bäst i test ska luftrenaren vara enkel att använda, rena luften i ett rum effektivt och hålla en behaglig ljudnivå.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Luftrenare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla luftrenare har hårdtestats under den period i Sverige då vi har som störts behov av luftrenare: pollensäsongen. Även om många luftrenare är gjorda för att rena luft även från andra föroreningar har vi i Sverige överlag en god luftkvalitet och därför är det vanligast att luftrenare används främst för att rena luften just under pollensäsongen, som ändå täcker en stor del av året.

Följande parametrar har undersökts under testningen:

Reningskapacitet: För att få konkreta värden har vi tagit hjälp av två olika mätare för att mäta upp partikelhalterna i rummet. Vi har tittat på effektiviteten, dels hur lång tid det tar att rena luften i ett rum, och dels hur reningen ser ut över tid. Värdena vi uppmätt har sedan jämförts med tillverkarnas egna uppgivna värden.
Ljudnivå: En luftrenare är ofta igång hela tiden, och det är vanligt att den placeras i sovrummet för att ge lindring även nattetid. Då är det viktigt att den gör sitt jobb effektivt utan att höras så att du kan sova gott utan att bli störd av oväsen.
Funktioner: Luftrening handlar om att rena luften på partiklar, och en bra luftrenare behöver även fånga upp små partiklar, och detta har vi tittat noga på. Vi tittar också på extrafunktioner som om luftrenaren talar om för oss när det är dags att byta filter, om det går att programmera renaren att jobba vissa tider.
Användarvänlighet: Är luftrenaren enkel att använda? Behöver man en ingengörsutbildning för att byta filter när det är dags, eller går det med lätthet?

0 5 4.5 1

1. Smartmi Air Purifier 2 BÄST I TEST LUFTRENARE

Effektiv luftrenare med något omständlig app

Prisklass: Premium Maxyta: 45 m2 Luftflöde: 350 m³/h Antal lägen: 12 st Effekt: 40 W Ljudnivå: 19–65 dB Bredd: 34 cm Höjd: 56 cm Djup: 26 cm Vikt: 5 kg Filter: Förfilter, aktivt kolfilter, ultrafint partikelfilter Svalanmärkt: Nej

Smartmi Air Purifier 2 skiljer sig inte alls från sin föregångare vid en första anblick, endast färgen skiljer nämligen de två modellerna åt och designen påminner fortfarande om en soptunna. Som i så många andra fall är det alltså insidan som räknas även här, och där finns en del nytt att glädjas åt.

Rensar luften på det mesta

Med Smartmi Air Purifier 2 får vi en maskin som rensar ur det mesta av oönskade partiklar från luften. Förutom pollen så tar den även hand om partiklar ner till PM1 och gaser (Voc). Det ska även finnas en ny funktion som dödar bakterier med hjälp av UV-rengöring av den cirkulerande luftströmmen, men det är inget som vi har kunnat märka annat än att det står det i Smartmi-appen. I våra utvärderingar gör vi alltid ett “blåsa rent rummet”-test som innebär att vi kör maskinen för fullt i ett slutet rum och jämför rummets partikelhalt före och efter. Smartmi Air Purifier 2 gör ett utmärkt arbete här och eliminerar det mesta av det vi kan mäta upp.

Tyst läge eller panikpip

I det tysta läget är maskinen ljudlös, men lämnat i autoläge verkar den ha svårt att hitta ett lagom jämnt sätt att läsa av luften då den antingen är helt tyst eller tjuter för fullt i panikläget, helt utan något mellanting. Smartmi-produkterna ingår i Xiaomi-familjen och enhetens styrning går i samma spår som för Xiaomi.

Luftrenare-xiaomi-smartmi-air-purifier-2-pm-25-tvoc-wifi

Enhetens styrning känns därför inte helt logisk och det är lättare att använda appen som är smidig på ett sätt, men stelbent på andra. Till exempel så kan den kopplas ihop med diverse smarta hemenheter, men på ett sätt som inte känns helt okomplicerat innan man har lärt sig principerna. Totalt sett gör detta att Smartmi Air Purifier 2 har en bit kvar för att kunna räknas som en perfekt maskin, men de många välfungerande funktionerna ihop med priset gör ändå att vi får en testvinnande luftrenare som är både effektiv och prisvärd.

Luftrenare-xiaomi-smartmi-air-purifier-2-pm-25-tvoc-wifi-03

Effektiv luftrening, överlag väldigt låg ljudnivå
Krånglig app, långsamt autoläge
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Electrolux Pure A9 BÄSTA PREMIUMVAL

En snygg, tyst och effektiv luftrenare med tydlig och pedagogisk app

Prisklass: Premium Maxyta: 92 m2 (129 m2 för den dyrare modellen) Luftflöde: 476.2 l/s Antal lägen: 9 st Ljudnivå: 16-31 Bredd: 31,5 cm Höjd: 56,5 cm Djup: 31,5 cm Vikt: 8 kg Filter: EPA

Luftrenaren Electrolux Pure A9 är en snygg luftrenare som trots sin storlek är förvånande lätt att placera, givet att man har utrymmet att ge den 30 centimeters fri lejd åt alla håll. Detta innebär alltså att den inte ska stå närmare väggen än 30 centimeter, vilket är ett vanligt krav för luftrenare. Electrolux Pure A9 är stilren och modern, men kan passa även i en inredning som drar mer åt retrohållet eftersom den finns i både ljusgrått och mörkgrått.

Luftrenare med bra urval av filter

En stor fördel med Electrolux Pure A9 är urvalet av filter. Luftrenaren kommer med ett filter som heter Breeze360. Detta kan bäst beskrivas som ett riktigt kompetent och bra allround-filter. Har man kraftig pollenallergi, kan man köpa filtret Breathe360 som är extra effektivt mot just pollen. Filtret Fresh360 är ett odörfilter medan Care 360 är särskilt effektivt på att fånga in bakterier och virus - perfekt under den sjukdomstäta vintersäsongen. Ett filter håller länge, nästan ett år - men detta kan variera. Genom appen får man ett meddelande när det är dags att byta.

Till skillnad från en del andra luftrenare, är detta inget filter som behöver rengöras under användning. När det är dags att byta, är det dessutom riktigt smidigt både att få ut det gamla filtret och få det nya på plats. Pass på dock: när du plockar ut det gamla filtret kan det damma en del, så det är inte en dum idé att ha en påse redo att stoppa ned det gamla filtret i på en gång.

Behaglig ljudnivå och bra app

Ljudnivån på Electrolux Pure A9 är väldigt behaglig. På de lägre inställningarna hörs den knappt alls och att sova med den i samma rum är inget problem alls. Drar man upp den på det högsta flödet låter den naturligtvis mer. Eftersom Electrolux Pure A9 har en väldigt bra autoinställning, är det sällan man som användare känner behovet av att andra läget manuellt. En stund innan läggdags kan det under pollensäsongen dock vara skönt att dra upp den rejält - inte minst för att den skapar en bahaglig bris i rummet. Sedan sänker man den lätt till ett mer stillsamt läge.

Electrolux-Pure-9-Test

Appen fungerar utmärkt och det är lätt att para enheterna via wifi. Det är spännande att hålla koll på partikelnivåerna hemma och i lokalområdet och appen används flitigt av våra testare, vilket är ett tecken på att den ger nyttig info och inte bara är ett flashigt tillbehör.

Electrolux Pure A9 är en snygg och lättanvänd luftrenare som knappt hörs när den går på de lägre inställningarna och tillsammans med den värdefulla appen upplever vår testpanel att detta är en luftrenare väl värd att satsa sina slantar på.

Lätt att komma igång med och att använda, behaglig ljudnivå, mycket bra app
Se upp när du byter filter då det kan bli lite dammigt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. BlueAir Healthprotect 7740i

Seriös och bastant luftrenare som ger ett riktigt effektivt jobb

Prisklass: Premium Maxyta: 62 m2 Luftflöde: 735 m³/h Antal lägen: 5 st Effekt: 9–72 W Ljudnivå: 27–55 Bredd: 34 cm Höjd: 85,5 cm Djup: 34 cm Vikt: 19,2 kg Filter: kol- och partikelfilter

Blueair HealthProtect 7740i är ingen billig maskin, och lämpar sig därför bäst för den som har stora problem med dålig luft (och har råd att betala för sig) eller för ett företag. Med det sagt så är det också den mest gedigna luftrenaren i testet.
Som med många andra produkter inom luft- och ventilationsområdet så finns det en risk att de är ganska platskrävande, och så är också fallet med Blueair HealthProtect 7740i. Som tur är har någon tänkt till i designen som är diskret nog att inte göra pjäsen till rummets mittpunkt. Det kräver dock att man tänker ett extra varv vid placeringen för att den inte ska märkas för mycket i inredningen.

Luftrenare blueair health protect 7770i 4

Renar det mesta

Man kan styra luftrenaren på två olika sätt, via touchpanelen på ovansidan eller appen. Appen är smidigast, inte minst för att man ibland behöver gå den vägen för att starta igång panelen om strömmen till maskinen varit avslagen. I appen ser man även information om de olika föroreningshalterna (PM2.5, PM1.0, PM10 och tVOC) i detalj. Den visar även luftfuktighet och anger temperatur. Appen kan även användas för att tidsinställa enheten och få besked om när det är dags för filterbyte. I testfamiljen användes luftrenaren konstant i tre månader och då hade filtret använt 66% livslängd. En detalj som vi saknade var att det gick att se de olika siffrorna för reningen samlat, istället för uppdelat i olika sidor, men det är en liten detalj i sammanhanget.

Luftrenare blueair health protect 7770i 9

Väldigt effektiv rening

Vill man göra det enkelt för sig så sätter man maskinen i autoläge och låter den arbeta ifred. Ljudnivån är inget som stör, men om det kommer in någon förorening som fångas upp av maskinen så höjs ljudnivån lite grann. Enligt våra tester gör Blueair HealthProtect 7740i väldigt bra ifrån sig. När vi mäter nivåerna av partiklar i båda våra testrum så är de väldigt låga, och eftersom filtret kan rensa bort tre olika storlekar av partiklar samt flyktiga organiska ämnen (tVOC) får den dessutom ses som väldigt allsidig. Om det finns ett behov av en riktigt bra luftrenare, samt plats i både budgeten och hemmet, så är Blueair HealthProtect 7740i en effektiv, tystgående och mångsidig luftrenare som ger ett riktigt bra resultat.

Mycket effektiv, tystgående, bra app
Svårmöblerad på små ytor, krånglande display, högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Coway AP-1220B

Effektiv luftrenare med inbyggd fläkt

Maxyta: 62 m2 Luftflöde: 735 m³/h Antal lägen: 5 st Effekt: 9–72 W Ljudnivå: 27–55 dB Bredd: 34 cm Höjd: 85,5 cm Djup: 34 cm Vikt: 19,2 kg

Coway AP-1220B är något av en uppföljare till den tidigare stora modellen vilken ger en något högre prisbild, men även god funktion och lite nytt att titta på. Den har en integrerad stämningsbelysning som bäst kan beskrivas som hyfsat onödig (och som tacksamt nog går att stänga av), och som många andra luftrenare kräver den sitt utrymme även om den inte bygger ut så mycket på djupet. Det går alltså att ställa den mot en vägg utan att den sticker ut alltför mycket i rummet.

Integrerad fläkt med god effekt

Coway AP-1220B har precis som sina konkurrenter en funktion som flyttar runt luften i rummet, men det går även att ställa om den så att utluften blåser rakt fram och upp. Då har maskinen plötsligt även fått funktionen av en helt okej fläkt, vilket uppskattas på varma dagar. Förutom luftrening och fläkt så lyser de tekniska funktionerna med sin frånvaro. Här finns ingen internetuppkoppling eller smart app att ladda ner utan allt sköts via några enkla knappar på maskinen. Mätningen av luftkvalitet indikeras med hjälp av fyra lampor vilket inte känns särskilt väldetaljerat men det ger i alla fall en uppfattning om hur läget ser ut.

Luftrenare Coway ap 1220 01

Effektiv luftrening

Precis som hos föregångaren lyckas Coway AP-1220B visa prov på att vara riktigt effektiv när det kommer till att snabbt rensa ett rum på högsta läget. När den är ställd i nattläge eller på automatiskt läge arbetar den effektivt på små till medelstora ytor. Effektiviteten är kanske inte i toppskiktet bland luftrenarna på marknaden men det räcker väldigt långt i vardagen i de flesta hem och vi tänker oss att den extra fläktfunktionen kan hjälpa till att fördela den rena luften lite mer effektivt. Prislappen är något högre, men för pengen får man en effektiv och trevlig luftrenare som gör sitt jobb utan krångel.

Luftrenare Coway ap 1220 05

Användarvänlig, effektiv rening, inbyggd fläkt
Aningens dyr, saknar uppkoppling
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1
Prisklass: Premium Maxyta: 16 m2 Maxyta: 16 m2 Luftflöde: 101 m3/h Antal lägen: 10 st Effekt: 56 W Ljudnivå: 63 Bredd: 63 cm Höjd: 26 cm Djup: 26 cm Vikt: 3,8 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: Nej

Dyson Pure Hot + Cool Link är mycket mer än bara en luftrenare. Som det hörs på namnet så kan den både kyla luften och värma den, någon som gör den användbar oavsett säsong. Dyson är kända för att tänka nytt och det märks även här, och dessutom är designen så pass snygg att den inte stör i rummet den placeras i. Däremot så krävs det att man håller lite avstånd omkring den då den kan bli väldigt varm, så även om den är en smidig design så kan den inte stå var som helst.

Smidig app och bra fläkt

Med det automatiska läget läser maskinen själv av temperaturen och luften. Enligt tillverkaren har luftrenaren en maxyta på 16 kvm, men den rekommendationen gäller när ett rum ska renas på en halvtimme. Om man inte har bråttom så klarar Pure Hot+Cool Link även större ytor. Det finns en smidig fjärrkontroll som följer med, men appen känns som ett ännu bättre alternativ. Med appen går det även att tidsinställa användningen. Den inbyggda fläkten ger bra blås och fläktar effektivt i ett normalstort sovrum även på varma sommardagar.

Väldigt effektiv luftrening

Även om det ibland kan vara svårt att känna skillnad på luftreningen själv så har den här fungerat utan några problem. Vi uppskattar även nattläget som gör apparaten i stort sett ljudlös och även drar ner ljusstyrkan i belysningen så att den inte stör i sovrummet. Den har en relativt hög ljudnivå när den arbetar som hårdast men det fungerar problemfritt att sova i samma rum när nattläget är påslaget. Sammantaget är Dyson Pure Hot+Cool Link en väldigt genomtänkt produkt som gör ett bra jobb inom många olika funktionsområden, vilket gör att den något högre prisbilden känns välmotiverad sett till vad man får för priset.

Flera funktioner, rengör luften effektiv, tyst nattläge
Svårplacerad, dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

6. Coway AP-1008CH

Luftrenare med låg ljudbild, effektiv luftfiltrering och smidigt autoläge

Prisklass: Mellan Maxyta: 74 m2 Maxyta: 74 m2 Luftflöde: 350 m3/h Antal lägen: 4 st Effekt: 47 W Ljudnivå: 22 - 45 dB Bredd: 64 cm Höjd: 35 cm Djup: 19 cm Vikt: 6,8 kg Filter: HEPA-filter Svalanmärkt: Ja

Coway AP-1008CH är en ganska stor men tunn luftrenare som går att placera 20 centimeter ifrån en vägg. Att sova eller jobba i samma rum medan den är igång fungerar fint då ljudnivån är låg så länge den är på autoläge. Vid maxeffekt hörs ett något högre brus när den är igång. I gengäld får man en väldigt effektiv och snabb luftrening som direkt känner av orenheter i luften. En stekpanna som börjar osa på spisen känner den av direkt om den är placerad i ett hem med öppen planlösning.

Lampor visar luftkvaliteten

Enheten har fyra lampor som visar hur luftkvaliteten är, blått betyder ren luft och rött är förorenad luft. När den röda lampan tänds går maxläget igång direkt och stekpannans os försvinner imponerande snabbt. Även om Coway AP-1008CH är en luftrenare utan några fler extrafunktioner så hjälper runtflyttningen av luften till när det blir för varmt inne och därför kan Coway med fördel placeras i de rum som annars blir väldigt varma att sova i under sommartid.

Bra luftrenare för ljuskänsliga

Med autoprogrammet igång går den in i ett tyst och nedsläckt nattläge, och vi hade önskat att lamporna gick att släcka även i manuellt läge. Med Silence-läget blir den helt ljudlös, vilket ljudkänsliga personer kommer uppskatta. Även på det lägsta fläktläget blir den väldigt tyst. Den klarar utan problem att rena all luft på både stora ytor och i mindre lägenheter tack vare sin yteffektivitet. Sammanfattningsvis är Coway AP-1008CH en prisvärd, effektiv och välfungerande luftrenare.

Låg ljudbild, effektiv luftrening, reagerar snabbt i autoläget
Endast nattläge vid autoläge
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Electrolux Well A7

Väldesignad luftrenare som passar den ljudkänsliga

Maxyta: 60 m2 Luftflöde: 351 m³/h Antal lägen: 5 st Effekt: i.u Ljudnivå: 23,5–49,9 dB Bredd: 57,9 cm Höjd: 48 cm Djup: 21,3 cm Vikt: 6,2 kg Filter: Kol- och partikelfilter

Electrolux Well A7 är vid en första anblick en väldesignad pjäs, men det märks att vissa saker inte är genomtänkta hela vägen. Modellen är av normalstorlek för en luftrenare och kan fästas mot en vägg med medföljande fästen, där det även finns ben för golvmontering. Vi reagerade lite på att det finns ett inbyggt handtag i en maskin som kräver elanslutning för att fungera, men den snygga designen gör att vi lägger den funderingen åt sidan och fokuserar på annat.

Styrs med krånglig app

Electrolux Well A7 sköts i första hand genom en app vars funktioner för att styra enheten är helt oke, till skillnad från styrningen direkt på enheten som bäst kan beskrivas som katastrof med knappar vars funktioner aldrig gör som man vill. Även om appen lyckades tappa kontakt med vår enhet två gånger under testets gång så fungerar den i alla fall bättre än knappsatsen på enheten.

Luftrenare Electrolux A7 6

Låter inte, och jobbar långsamt

Luftrenaren är så tyst att vi inte kan minnas att det någonsin har kommit något ljud från den som vi lagt märke till när den är i autoläget, då är den helt ljudlös. I lägen med mer effekt höjs dock ljudnivån också. I appen går det att schemalägga användningen vilket är uppskattat då Electrolux Well A7 inte direkt jobbar jättesnabbt utan behöver lite extra fart de tider inga personer befinner sig i rummet. Oavsett vilken hastighet som används så tar det lite extra tid för vår enhet att blåsa rent i ett rum.

Luftrenare Electrolux A7 8

Även om den låga reningshastigheten sänker betyget en aning så är Electrolux Well A7 en välfungerande och trevlig luftrenare som passar den ljudkänsliga som gillar snygg design..

Snygg design, smidig app, ljudlös
Renar långsamt, irriterande knappar på enheten
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Dyson Pure Cool

Dyr men effektiv rening

Prisklass: Premium Luftflöde: 361 l/s Antal lägen: 10 st Effekt: 44 W Ljudnivå: 61 dB Bredd: 20,4 cm Höjd: 105,4 cm Djup: 20,4 cm Vikt: 5 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: Nej

Med Dyson Pure Cool får du en luftrenare i unik design. Tillverkaren som ofta syns i sammanhang med bladlösa fläktar har även tillverkat en luftreningsprodukt där samma princip används. Den runda foten skapar en rening i 360 grader runt enheten och HEPA-filtret sitter på insidan av ett plastgaller som trots sin silverfärg inte ser ut att vara något annat än just plast, en detalj som gör att enheten inte känns särskilt högkvalitativ i sina materialval.

Mycket statistik i appen

Det går att se en enklare översikt över reningen på den lilla skärmen som sitter på enheten, men den som uppskattar lite ordentligt statistik kan hålla koll på allt via den väldetaljerade Dyson-appen som tydligt visar statistik över vad enheten plockar upp i luften. Det går även att se hur luftkvaliteten ser ut via en översiktsbild i appen.

Luftrenare Dyson PureCool

Effektiv rening

När Dyson Pure Cool har gjort sitt jobb i ett sovrum under en säsong kan testfamiljen slå fast att det här är en enhet som på ett effektivt sätt renar luften från pollen i ett normalstort rum. Som fläkt betraktat finns det däremot mer att jobba på för att den ska kännas effektiv på riktigt, även om den både har olika blåsriktingar och tio olika effekter. Som fläkt i ett sovrum nattetid gör den ändå ett okej jobb. Prismässigt sett ligger Dyson Pure Cool ganska mycket högre än vissa konkurrenter, så för att den ska kännas prisvärd på riktigt behöver man uppskatta designen och/eller appens extrafunktioner.

Luftrenare Dyson Pure Cool 6

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

9. Blueair Dust Magnet 5410i

Luftrenare som extraknäcker som ett litet bord

Prisklass: Premium Maxyta: 20 m2 Luftflöde: 140 m³/h Antal lägen: 4 st Effekt: 22 W Ljudnivå: 23–47 dB Bredd: 34 cm Höjd: 52 cm Djup: 22 cm Vikt: 4,5 kg Filter: 2 Svalanmärkt: Nej

Blueair Dust Magnet 5410i kommer med två löften som känns lite vågade, dels att designen på modellen gör att det fungerar extra som avlastningsbord, samt att den har en funktion som drar åt sig damm, vilket namnet också antyder.

Kombinerat bord och luftrenare

Där luftrenare ofta har en design som ska göra dem så osynliga som möjligt i hemmet så gör man helt tvärtom i det här fallet. Förutom Blueair så har Ikea gått på samma linje här och presenterat ett kombinerat en pryl som är både bord och luftrenare i ett. Tyvärr för Blueair så hade Ikea tänkt ett steg längre när de byggde ett bord som fick luftrenaren som tillskott, här har vi istället en luftrenare med en liten bordsskiva på, vilket inte ger några designpoäng från oss. Storleken är yteffektiv och med den integrerade bordsdesignen kan man inte riskera att blockera någon funktion på dess ovansida. Enhetens egna styrning är lite krånglig, så det fungerar smidigare att använda appen. Det krävs dock att man väntar en liten stund för att de ska synka och appen kan visa sina olika grafer.

Set1 luftrenare blueair 5210i pm 25 011

Ingen dammsugare

När vi gör testet med att blåsa rent ett rum så är Dust Magnet inte direkt bland de snabbaste i testet, tvärtom. Men däremot så imponerar effektiviteten när det kommer till att rena rummet från partiklar, i vårt fall PM2.5. Tyvärr låter fläktarna en hel del då frekvensen är ganska hög, och det gör att de känns mer högljudda än vad de faktiskt är. Huruvida den utlovade damm-magneten fungerar kan man ju fundera över, men eftersom den är så bra på att plocka upp pollen på 2,5 mikrometer så borde ju annat i samma storlek följa med också. Detta gäller ju dock i högsta grad även andra luftrenare och vi kan inte se att det skulle vara någon klar fördel med detta hos just Blueair Dustmagnet 5410i.

Set1 luftrenare blueair 5210i pm 25 012

Här får du främst en luftrenare som effektivt renar mindre rum från pollen, och om du uppskattar bordsfunktionen och inte bryr sig om prislappen så är det säkert ett okej köp.

Rolig bordsdesign, effektivt autoläge, relativt tyst för det mesta
Långsam app, ganska dyr, maxläget hade lite för högt ljud
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Alla luftrenare har hårdtestats under den period i Sverige då vi har som störts behov av luftrenare: pollensäsongen. Även om många luftrenare är gjorda för att rena luft även från andra föroreningar har vi i Sverige överlag en god luftkvalitet och därför är det vanligast att luftrenare används främst för att rena luften just under pollensäsongen, som ändå täcker en stor del av året.

Följande parametrar har undersökts under testningen:

Reningskapacitet: För att få konkreta värden har vi tagit hjälp av två olika mätare för att mäta upp partikelhalterna i rummet. Vi har tittat på effektiviteten, dels hur lång tid det tar att rena luften i ett rum, och dels hur reningen ser ut över tid. Värdena vi uppmätt har sedan jämförts med tillverkarnas egna uppgivna värden.
Ljudnivå: En luftrenare är ofta igång hela tiden, och det är vanligt att den placeras i sovrummet för att ge lindring även nattetid. Då är det viktigt att den gör sitt jobb effektivt utan att höras så att du kan sova gott utan att bli störd av oväsen.
Funktioner: Luftrening handlar om att rena luften på partiklar, och en bra luftrenare behöver även fånga upp små partiklar, och detta har vi tittat noga på. Vi tittar också på extrafunktioner som om luftrenaren talar om för oss när det är dags att byta filter, om det går att programmera renaren att jobba vissa tider.
Användarvänlighet: Är luftrenaren enkel att använda? Behöver man en ingengörsutbildning för att byta filter när det är dags, eller går det med lätthet?

Fem punkter att titta på när du ska köpa luftrenare

En luftrenare är en utmärkt produkt att ha i sitt hem, förutsatt att man sköter den på rätt sätt. Kortfattat så rensar den luften på skadliga och irriterande partiklar, något som gör den användbar för allt från astmatiker till allergiker och personer som bara månar om en bra luft i största allmänhet. Läs mer hos Astma- och Allergiförbundet: https://astmaoallergiforbundet.se/valj-ratt-luftrenare/

Det kan dock inte nog poängteras hur viktigt det är att ta hand om sin luftrenare. Det handlar om att byta filter och rengöra den med jämna mellanrum. Annars riskerar luften i ditt hem faktiskt att bli sämre.

Det finns en hel del som skiljer marknadens olika luftrenare åt, och vi har tagit fram fem punkter som du bör titta närmare på innan du bestämmer dig för vilken luftrenare du ska köpa.

Ljudnivå

Man bör känna till att det här är en produktkategori som låter en del. Hur känslig man är för ljud är olika från person till person, men en låg decibelnivå är alltid trevligare. Nu är det tråkigt nog också så att de luftrenare som presterar bäst ofta har en förhållandevis hög decibelnivå på en bit över 30 decibel. Här kan det vara läge att köpa en luftrenare som har ett så kallat nattläge, för då går de ned i intensitet och låter mindre när man ska sova. Det här är förstås framför allt viktigt om du hade tänkt ha luftrenaren i ditt sovrum.

Kapacitet

Hur stor kapacitet har luftrenaren och hur många kvadratmeter bostadsyta har du tänkt att den ska fungera på? En luftrenare som har kapacitet att ta hand om luften på stora ytor är i regel dyrare. I specifikationerna finns ofta ett så kallat CADR-värde, och det ska grovt uppskattat ligga på tio gånger så många kubikmeter som antalet kvadratmeter du vill täcka in. I ett rum på 15 kvadratmeter så bör man med andra ord välja en luftrenare med ett CADR-värde på drygt 150 kubikmeter. Ett någorlunda stort vardagsrum kan kräva ett CADR-värde på uppåt 350 kubikmeter.

Filter

Det finns flera olika filtertyper, och man bör kontrollera vilket eller vilka typ av filter som luftrenaren använder. Handlar det om att man vill få bort starka lukter och gaser så ska man se till att filtret har gott om kol.

Vissa filter har elektrostatisk laddning för att dra åt sig partiklarna på ett mer effektivt sätt. Vissa filter är behandlade på ett sätt som ska motverka att virus och bakterier växer till sig.
Filter ska som sagt bytas ofta, och därför bör du även kontrollera vad utbytesfiltren kostar. För här har du en rörlig post som kan sticka iväg ordentligt.

Sensorer

I vissa miljöer skiftar luftkvalitén med jämna mellanrum, och då kan det vara en bra idé att köpa en luftrenare som har sensorer, som anpassar luftreningen efter de rådande förhållandena. Det här kan framför allt vara en fördel i köket, där behovet av att få bort matos och andra partiklar självfallet är betydligt högre vid matlagningen än annars.
De luftrenare som är utrustade med sensorer har inte sällan även en koppling till en app, som man kan använda för att övervaka kvalitén på sin luft. Det är om inte annat ett smidigt sätt att se om luftrenaren har önskvärd effekt.

Övriga finesser

Egentligen är en luftrenare en produkt som primärt ska verka utan att märkas, och att ha en massa finesser och extrafunktioner är förhållandevis onödigt jämfört med andra produktkategorier. Men om två luftrenare som tycks likvärdiga konkurrerar om din gunst, så kan det förstås vara läge att titta på vilka eventuella finesser de har. En av de vettigare extrafunktionerna är en filterindikator, som talar om när du bör byta filter. Det blir därmed inte bortglömt.

I övrigt erbjuds ofta uppkoppling och appstöd samt styrning via AI-assistenter som Google Assistant eller Siri. Det finns även luftrenare med ställbar fläktriktning och diverse sensorer som upptäcker om någon är i rummet, och då startar luftreningen.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Coway AP-1019C

Göms gärna undan

Maxyta: 73 m2 Luftflöde: 281 m3/h Antal lägen: 4 st Effekt: 35 W Ljudnivå: 20–61 dB Bredd: 34 cm Höjd: 46,9 cm Djup: 16,5 cm Vikt: 5,5 kg Filter: förfilter, aktivt kolfilter, ultrafint partikelfilter Svalanmärkt: Nej
Coway AP 1019C

Designmässigt går det inte att säga något bra alls om Coway AP1019C, och testpanelens krassa ärlighet benämnde den bland annat som ”den fulaste maskin vi sett” vilket kanske var lite hårt, men inte desto mindre sant. Med det sagt tar vi en titt på insidan för att se om funktionerna är något att hurra över i alla fall.

Smidig storlek och låg ljudvolym

Det går att välja mellan fler färger än den som panelen testat, men en luftrenare känns oavsett inte som en designpryl som ska visas upp i hemmet, tvärtom, och därför hamnar den gärna lite undanskymt vilket märks lite på prestandan. I ett mindre rum gör den dock ett bra jobb med att rensa bort de klassiska luftburna partiklarna och den jobbar dessutom på låg volym. På autoläge är den väldigt tyst men även vid lite mer effekt är det en fullt överkomlig ljudbild de bjuder på.

Luftrenare Coway ap 1019c green 3

Inga smarta appar

Den som vill ha en närmast analog maskin kanske uppskattar detaljen med att all styrning sker direkt på ovansidan av AP-1019C där det sitter touchknappar. De tar lite tid på sig men piper till för att markera att du tryckt. Luftkvaliteten presenteras med hjälp av lampor vid panelen.

Luftrenare Coway ap 1019c green 6

För ett mindre rum kan det gott räcka med att ha Coway AP-1019C som luftrenare, men dess kompakta storlek gör att den inte alls är lika effektiv som många av sina konkurrenter, i tillägg till att den inte heller är särskilt snabb. Den är däremot lättplacerad tack vare sin storlek, men designen gör som sagt att du helst försöker gömma undan den så gott det går.

Mestadels väldigt tyst, lättanvänd, relativt effektiv på liten yta
Ful design, sega knappar
0 5 2.5 1

Xiaomi Mi Air Purifier 3C

Billig luftrenare som lovar mer än den kan hålla

Maxyta: 38 m2 Luftflöde: 320 m³/h Antal lägen: 5 st Effekt: 29 W Ljudnivå: 61 dB Bredd: 24 cm Höjd: 52 cm Djup: 24 cm Vikt: 4,6 kg Filter: Kol- och partikelfilter, tVOC & formaldehyd.
Xiaomi Mi Air Purifier 3C

Xiaomi Mi Air Purifier 3C har ett riktigt lågt pris och levererar tyvärr även utifrån principen ”du får vad du betalar för”. Den hävdar dock att den ska rensa bort formaldehyd och gaser, tVOC, ur luften, i tillägg till det partikelfilter den har. Styrningen är som ofta annars lite krånglig när det kommer till Xiaomis formspråk, och här är appen att föredra framför knapparna på enheten som inte går att använda utan manual. Appen kan även kopplas upp och styras med smarta högtalare om sådana finns i hemmet. Designen är ganska diskret men det skulle lika gärna kunna vara en minikyl som stod i rummet sett till utformningen. Ljudnivån är relativt låg, vilket uppskattas.

Luftrenare xiaomi mi air purifier 3c 2

Ineffektiv rening

Det mindre testrummet blir snabbt en utmaning för Xiaomis luftrenare och det blir ganska snabbt tydligt varför priset är så lågt. Våra mätinstrument visar dessutom att enheten inte gör ett så bra jobb som den själv påstår, även om mycket av partiklarna försvinner så är det långt ifrån allt som tas upp. När den är använd i tre månader kan vi läsa i appen att vi använt upp 70% av filtret, vilket även kommer bli dyrt i längden jämfört med andra renare i testet.

Luftrenare xiaomi mi air purifier 3c 8

Otydlig rening av gas

Vi har inga mätinstrument för att mäta formaldehyd och tVOC-gaser, något som appen för Xiaomi Mi Air Purifier 3C säger sig markera på. En annan maskin med betydligt större prislapp ansåg dock inte att det fanns så mycket tVOC i luften som Xiaomis enhet hävdade, så vi är lite tveksamma till hur den egentligen mäter.

Som ett budgetalternativ kan Xiaomi Mi Air Purifier 3C kanske kvala in, men vi misstänker att den lovar mer än vad den faktiskt klarar av att leverera.

Smidig app, lågt pris
Klarar bara små ytor, kort livstid på filter, oklar effekt på gas

Vanliga frågor om luftrenare

Vilken luftrenare är bäst?

I vårt test av luftrenare har vi utsett Dyson Pure Hot+Cool Link till testvinnare. Dysons luftrenare kan både kyla och värma och erbjuder dessutom ett nattläge med lägre ljudnivån och en dimning av lamporna. Det är bra tryck i fläkten i Dysons luftrenare och i ett rum som inte är större än 16 kvm, renas luften på under en halvtimme.

Varför ska man ha en luftrenare?

Är man allergiker, eller om man har en allergiker i familjen, kan en luftrenare eller en luftfuktare vara till stor hjälp. Har man allergier eller astma, är inomhusluften extra viktigt. Med hjälp av en luftrenare, kan man på ett enkelt sätt minska orenheter i luften från till exempel pollen, pälsdjur, damm, parfym, rengöringsmedel och kvalster. En luftrenare filtrerar bort, om inte alla, så i alla fall en del av dessa partiklar, vilket kan göra vardagen lite lättare för många allergiker och astmatiker.

Hur fungerar en luftrenare?

I klassiska luftrenare drivs luften inomhus genom en fläkt. Denna fläkt är utrustad med ett filter. Detta filter fångar upp en del av de partiklar som allergiker kan reagera på. Det brukar både finnas ett kolfilter och ett så kallat HEPA-filter i en luftrenare. Det finns även luftrenare som använder sig av andra tekniker för att fånga upp orenheterna, som till exempel UV-ljus eller fotokatalys. I många luftrenare används en kombination av flera olika tekniker.

Vilken luftrenare ska jag köpa?

Om man köper en luftrenare av medicinska orsaker, är det allra bästa att samråda med sin läkare om vilken typ av luftrenare som kommer fungera allra bäst för ens behov. Vissa luftrenare kan vara mer effektiva för en pollenallergiker, medan en annan luftrenare kan vara bättre för den som behöver filtrera bort pälsdjursallergener. Astma- och allergiförbundet har en lista på luftrenare som de rekommenderar för allergiker och astmatiker.

Hur ofta behöver man byta filter på en luftrenare?

Hur ofta du behöver byta filter i din luftrenare, beror på hur mycket du använder den och hur förorenad miljön där du använder den är. Många luftrenare har filter som man kan rengöra några gånger, men till slut brukar deras förmåga att filtrera bort partiklar bli lägre. När detta händer är det dags att byta filter. Räkna med att byta filter mellan 1-4 gånger per år.