Vedklyv: 5 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat April 2024

Har du fällt träd och behöver klyva ved? Vi testar kontinuerligt vedklyvar i olika prisklasser från märken som AL-KO, Faxes och Cocraft. För att en vedklyv ska bli bäst i test måste den ha ett klyvtryck och klyvresultat som motsvarar dess pris, samt en användarvänlig och ergonomisk konstruktion.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Vedklyv

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat vedklyvarna genom ett klyva flera hundra kubbar av varierande storlek, träslag och komplexitet över flera säsonger. Varje vedklyv har pressats till max med olika typer av vedkubbar, för att se var gränsen går för vad den klarar. Detta inkluderar klyvning av breda, långa, massiva, kvistiga, torra och fasade/sneda vedklabbar.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda: Vad klarar vedklyven av att klyva för typ av kubbar? Hur stark är den? Hur tidseffektivt klyver den?

Konstruktion: Är konstruktionen stabil? Hur användarvänlig är vedklyven? Vilka material är den byggd av?

Montering och hantering: Hur lätt är det att montera och komma igång med vedklyven? Går den att förvara och förflytta med enkelhet? Är den säker att hantera?

Dessa faktorer tillsammans med andra viktiga såsom ergonomi, funktioner och byggkvalitet vägs samman. Vi tittar sedan på priset och bestämmer produktens slutbetyg utifrån hur prisvärd den är.


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

0 5 4 1

1. AL-KO LSV 550/6 BÄST I TEST VEDKLYV

Ganska stark och ergonomisk

Typ: Vertikal vedklyv Motoreffekt: 2,7 W Maximalt klyvtryck: 6 000 kg Maximal kubblängd: Max 550/800/1030 mm Klyvtid: 13 s (uppmätt) Vikt: 98 kg Retur: 3 s (uppmätt) Garanti: 1 års garanti, 230 V

AL-KO LSV 550/6 är en stående vedklyv som klarar både stora och små kubbar utan problem. Den gör vad vi förväntar oss av den, och har tillräckligt med kraft för att klyva även svårare bitar med inslag av grenar.

Det är dock viktigt att kubbarna är någorlunda rakt kapade så att de står stabilt när de klyvs. Bordet är utrustat med skydd som gör att kubbar inte faller mot dig när du klyver.

Maskinens tvåhandsgrepp är utrustat med taggar som hjälper dig hålla kubben på plats under tiden som du sänker kniven. Det är som sagt viktigt med plana kubbar, men taggarna är till god hjälp om kubben är lite snedkapad och därmed gärna vill välta.

Maskinens konstruktion gör att du kan stå upprätt och att du har ett ergonomiskt arbetssätt. Du har även god översikt över ditt arbete.

Eftersom du står ganska tätt inpå klyvbordet och kniven bör du ha glasögon på dig, och även vara uppmärksam på klämrisk.

På vedklyvens sidor sitter varsitt fällbart avlastningsbord. De fyller inget större syfte egentligen, och kom aldrig till användning under testet mer än att vi säkerställde att de höll god kvalitet och klarade den tyngd man kan förvänta sig.

LSV 550/6 väsnas inte överdrivet mycket, men man kan tycka att en mindre motor som denna bör låta mindre än exempelvis 3-fasmotorerna vi testat på andra maskiner - tyvärr gör den inte det.

Hitta en bra plats för den

Innan du kommer igång med din LSV550/6 krävs montering av hjul, bord och andra komponenter. För den händige tar detta inte mer än 30–60 minuter.

Sedan ska du rulla den relativt höga och tunga maskinen till sin uppställningsplats. För att upprätthålla en bra säkerhetsnivå är det bra om ni då är två personer. Klyven har tillräckligt dimensionerade hjul för att kunna rullas smidigt på jobbig terräng som gräs och grus, men eftersom LSV 550/6 är ganska tung finns det tipprisk, så någon bör gå bredvid och säkerställa att den inte välter.

Vedklyven står tyvärr inte jättestabilt på mjukt, ojämnt underlag. Se därför till att planera din uppställningsplats innan du börjar rulla iväg maskinen. Det går även enkelt att själv skruva dit en bredare fot, av exempelvis en träregel, för att öka stabiliteten. Gör du detta, tänk då på att göra den lätt att plocka bort igen, så att du snabbt kan förbereda vedklyven för förvaring när den inte används. Det är ändå en ganska kompakt maskin, så den är lätt att stuva undan.

Det är överlag lätt att underhålla LSV 550/6. Instruktionerna är tydliga och det går snabbt att fylla på olja.

Det finns mycket positivt att säga om AL-KO LSV 550/6. Dock tappar den i betyg på att inte är särskilt tidseffektiv. Klyvtiden till botten är hela 13 sekunder och en returtid på 3 sekunder. Totalt alltså 16 sekunder för varje kubbe. Vidare saknar den 4-klyv så när maskinen nått returläget ska du rotera kubben och göra nästa klyv. Därmed kan du räkna med ungefär 30–40 sekunder för en enda kubbe.

Det positiva är att du inte behöver böja dig till marken igen för att plocka upp de bitar som behöver klyvas igen utan de stannar på bordet tills du är klar.

Sett till priset så får du en maskin med kraft i sig, men du kommer önska att arbetet gick snabbare. Att de inte har en lösning till 4-klyv drar ner betyget på maskinen. Kunde dem lösa detta kunde det blivit en effektiv och riktigt prisvärd vedklyv. Men den är ändå ett bra köp sett till sitt pris.

Ganska stark, bra ergonomi, enkelt underhåll, lättförvarad
Långsam, saknar 4-klyvskniv, lite instabil på lutande mark
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

2. Faxes Elh500 BÄSTA PREMIUMVAL

Stabil vedklyv med snabb hydraulik och god byggkvalitet

Prisklass: Premium Motoreffekt: 3 000 W Maximalt klyvtryck: 7 000 kg Maximal kubblängd: 50 cm Returtid: 1,5 s Maskinvikt: 115 kg Klyvtid: 4 s (uppmätt) Inkluderade tillbehör: 1 år Maskinvikt: 115 kg Bruksanvisning: PDF

Faxes Elh500 är en svensktillverkad vedklyv som blir bäst i test på grund av sin höga byggkvalitet, kompakta utformning, och föredömliga ergonomi. Maskinen står stadigt på marken och även om konstruktionen är liggande är den ändå så hög att man arbeta ståendes upprätt.

Vedklyven manövreras med tvåhandsgrepp, vilket är branschstandard och minimerar risken för klämolyckor.

Elh500 är förvisso en premiummodell men konstruktionen är fortfarande mycket enkel. Förutom oljebyte vid behov är de två spakarna för att starta klyven det enda du behöver bry dig om. Den går dessutom lika bra att manövrera oavsett vilken sida av klyven du står på.

Tyvärr slits lacken på slitagedelar och maskinen kommer med tiden att tappa en del glans och färg, framför allt på klyvkniven.

Elh500 levereras färdigmonterad utöver ett uppsamlingsbord som du enkelt monterar med fyra bultar. Du är därför snabbt igång och klyver. Trots sin höga maskinvikt gör den välbalanserade konstruktionen och de väl tilltagna däcken att Elh500 är lättförflyttad - även i tuffare terräng.

vedklyv faxes ehl500

Väldigt stark och lättkörd

Rent prestandamässigt håller Elh500 en hög standard. Den räfflade tryckplattan har en spets som hugger tag i kubben. Det gör att du slipper oroa dig över kubbar som faller av maskinen. Dessutom är vedklyven precis så snabb som tillverkaren anger.

Medan du lastar på en ny kubbe hinner tryckplattan gå tillbaka till sitt ursprungsläge och du slipper därmed dötid. Med lite hjälp att tömma bakom maskinen kunde vi få upp en bra fart under arbetets gång.

Den klarar det mesta vi ställer den inför men ett par riktigt jobbiga kubbar fick vi köra om ett par gånger innan resultatet blev godkänt. Kraftiga förgreningar och tjocka kubbar utgör med andra ord inget hinder – även om du kanske får köra om någon enstaka kubbe för att den viker sig.

Vi tycker även om att det går att köpa till en 4-kniv som gör att du får fyra bitar istället för två. Kniven går att vända så du får två olika storlekar och den gör ett mycket bra jobb även när det kommer till besvärliga kubbar.

Klyvbordet hade gärna fått vara något större. Har du råkat kapa dina 50-centimeterskubbar lite snett är det svårt att få plats med dem då klyvbordet bara är något längre än 50 cm.

Värt att notera är att Elh500 använder sig av trefasmotor och kräver därför ett trefasuttag och en trefaskabel. Trefasuttaget är utrustat med fasvändare så att du enkelt själv kan vända fasen om motorn roterar åt fel håll. Motor, slangar och hydrauliska komponenter har hög kvalitet och är välplacerade så att de inte kan komma till skada.

Det här är en vedklyv med mycket som talar för den men också en ganska hög prislapp. Den passar dig som är något av en storkonsument på ved. Du som klyver ett par kubikmeter varje år och vill ha god ergonomi och en snabb arbetsgång när du gör det.

Bra ergonomi, stabil konstruktion, snabb klyvning, lätt att förflytta
Något kort klyvbord, lacken slits snabbt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Per Wikstrand PW klyven

Rejäl vedklyv för tuffa kubbar som ska klyvas snabbt

Motoreffekt: 4 W Klyvtid: 4 s (4.5 s uppmätt) Vikt: 129 kg Klyvtryck: Maximalt 7 000 kg Kubblängd: Maximalt 0.5 m Retur: 2 s (2.5 s uppmätt) Garanti: 2 år Övrigt: Arbetshöjd 77 cm, 3-fas, 16 A, 400 V, standard fasvändare

Per Wikstrand PW-klyven är en vedklyv med fyrklyvskniv som direkt klyver kubben i fyra delar. Fyrklyvskniven är justerbar vilket gör det enkelt att justera den upp/ner för önskad storlek. Detta är en briljant lösning som vi inte har stött på tidigare. 4-klyvskniven är, på grund av denna funktion, alltid monterad på maskinen och trycks ner på nolläge om den inte ska användas. Allt med ett smidigt enhandsgrepp.

Vedklyven levereras monterad och startklar vilket gör att du snabbt är igång och klyver. Många vedklyvar kräver en del montering och kommer med luddiga beskrivningar - så att den är färdig att användas från start är helt klart en trevlig detalj.

Vi har klyvt gran och ask, med inslag av vresigt trä som kvistar och grenar, för att verkligen sätta en så här kraftig maskin på prov. Testet klarades galant, så även med fyrklyv vilket ju är lite tuffare för maskinen.

Enligt tillverkaren tar det 4 sekunder att klyva, vi mätte upp 4,5 sekunder klyvtid med en returtid på 2,5 sekunder - vilket är klart godkänt. En 0,75 kubikmeter stor trave ved var snabbt gjord, vi klockade arbetet till 30 minuter.

PW-klyven har flera väldigt inbjudande finesser utöver den justerbara kniven: Du kan till exempel med ett enhandsgrepp justera slaglängden ner till 40 centimeter, vilket gör den mer tidseffektiv om du inte har så långa kubbar.

Motorn är som sagt väldigt kraftfull och tar även flera svåra testkubbar, kubbar de billigare maskinerna absolut inte hade klarat av. Maskinen kan utan problem hantera kubbar på uppskattningsvis 15–40 centimeter i diameter. Maxlängden på kubbarna är enligt specifikation 50 centimeter, vi lyckades få in en 52 centimeter lång men där gick också gränsen.

Tung och tyst

Per Wikstrand PW är rejält byggd - nästan alla delar osar kvalitet. Dock känns uppsamlingsbordet lite sladdrigt. När maskinen är så pass fulländad tycker vi att det vore väldigt trevligt om bordet inte flexade flera centimeter.

Maskinen är väldigt kompakt och lätt att stuva undan för förvaring, men den är också mycket tung. Klyven är därför utrustad med stora hjul, men saknar tyvärr handtag så det är svårt att få ett bra grepp när vi ska förflytta den. Vi får uppfattningen att man ska lyfta i lyftkolven, den kanske klarar detta men det hade varit behagligare med ett lyfthandtag som satt lite lägre. Det blir garanterat tungt för en som är både kort och inte jättestark att flytta maskinen.

Maskinen drivs med 2-handsgrepp. Ena spaken kunde gott ha haft ett gummerat handtag istället för stål för att öka ergonomin. För tydlighetens skull kunde man även ha valt annan färg på handtagen.

Motorn är så pass tystgående att hörselkåpor känns överkurs

PW 500 är en solid maskin för den som klyver mycket ved för hemmabruk. Den är trevlig att jobba med, snabb, ergonomisk och klarar tuffa jobb. De flesta komponenterna inger hög kvalitet. Allt från kniv och motor till hydraulkomponenter ser kraftfulla ut och känns rejäla. Maskinen drivs på 3-fas 16 ampere, så detta är givetvis ett krav att du har hemma innan du köper den här maskinen. Trefasuttaget på maskinen är utrustat med fasvändare.

Det finns inget direkt avgörande negativt, dock är priset något högt sett till de smärre nackdelar vi redan anmärkt på. Överlag är detta dock ett riktigt bra köp om du har behov av en så här kraftfull vedklyv med fyrklyvskniv.

Mycket hög prestanda, gedigen byggkvalitet, justerbar 4-klyvskniv, tystgående, snabb
Lite sladdrigt uppsamlingsbord, svårförflyttad, ej gummerade & märkta handtag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Bala Agri EP50

Stark och stabil men kort garanti

Prisklass: Premium Motoreffekt: 3 W Maximalt klyvtryck: 3000/7000 kg Maximal kubblängd: 30-50 cm Garanti: 1 år

Bala Agri EP50 är en rejäl vedklyv som klarar av stora kubbar. Den medföljande 4-klyvskniven kan dessutom användas för två olika storlekar vilket är ett plus. Vedklyven pressar framåt i ett lagom tempo, du hinner absolut med att korrigera och övervaka. Samtidigt är den snabb i backen så att du fort är igång igen.

EP50 står stadigt på marken tack vare stora däck och snedställda ben. Vi upplever att designen är genomtänkt och byggkvaliteten ordentlig. Under testet börjar dock en hydraulkoppling ge sig och det sprutar olja överallt. Kanske hade vi helt enkelt otur, för materialvalen är gedigna och likaså konstruktionen.

Garantitiden på 1 år är dock lite oroväckande, speciellt med tanke på priset och att detta ska vara en premiumklyv. Dessutom hade vi gärna sett att det följde med ett skyddsöverdrag för att skydda klyven mot vädrets makter.

Smidigt med avlastningsbord

Bala Agri EP50 är användarvänlig i flera avseenden. Maskinen är lätt att förstå sig på, och lätt att manövrera. Du har hela tiden alla funktioner nära till hands vilket gör den ergonomisk. De stora däcken gör den dessutom enkel att förflytta. Även vid 30 centimeter djup snö kunde två personer lätt rulla klyven.

En smärre nackdel med EP50 är att den trots många hästkrafter några gånger inte riktigt orkar med. Normala kubbar av fura och gran är inga problem. Men en premiumklyv bör även klara av riktigt tunga arbetsuppgifter. Under testet klöv vi därför mycket kubbar av ädelträslagen ek och ask. Överlag så löser EP50 det mesta, men ibland måste vi backa och klyva åt ett annat håll. Det bör poängteras att det var mycket vresiga och svåra bitar i vedhögen så den har verkligen fått kämpa.

Avlastningsbordet kommer väl till pass när det är kubbar som måste klyvas om. Bordet är en av de funktioner som uppskattas mest hos EP50. Ett litet minus får den för att den levereras med en särskild fraktoljeplugg som du själv måste byta.

Sammantaget är det dock en bra vedklyv, som på grund av ett par brister känns något överprissatt. Den är lämplig för dig som ska klyva mycket ädelträ, gärna då större bitar.

Smidigt avlastningsbord, tidseffektiv, ergonomisk, lättförflyttad
Kort garanti, inget skyddsöverdrag, levereras med speciell fraktoljeplugg
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

5. AL-KO LSH 520/5

Stark men saknar finess

Prisklass: Medel Motoreffekt: 2,2 W Maximalt klyvtryck: 5 kg Maximal kubblängd: 52 cm Returtid: 5 s (uppmätt) Klyvtid: 9.5 s (uppmätt) Garanti: 1 år, 230 V Maskinvikt: 60,5 kg

AL-KO LSH 520/5 är en ganska lätt vedklyv i liggande format som kvalar in i budgetsegmentet. Sett till sitt pris presterar den godkänt, men den kräver att du tillhör en ganska snäv målgrupp och att du finner dig i en hel del efterhantering av kubbarna.

Till att börja med måste kubbarna vara maximalt 30 centimeter på längden för att de ens ska gå att klyva - trots att angiven kubblängd är nästan det dubbla. LSH 520/5 trycker helt enkelt inte kniven tillräckligt långt fram för att den ska orka klyva hela kubben. Du får hela tiden 5–10 centimeter oklyvt kvar på kubben. För att lösa detta får du ha en extra kubbe som du använder för att fylla ut utrymmet, den trycker kubben som ska klyvas framåt så att hela delar sig.

Fallskyddet böjer sig

När man väl puttar på nästa kubbe finns även en risk att fallskyddet böjs då det samlas ved därinne, detta hände flera gånger under testet.

Vidare skulle vi önska att klyvbordet var mer skålformat. Ofta skjuts kubbarna in snett och man får inte veden i den dimension man först tänkt sig

Samtidigt är LSH 520/5 väldigt stark sett till sitt pris. Hade AL-KO löst ovanstående problem hade du fått mycket prestanda för pengarna. Att den inte är supersnabb kan vi leva med när maskinen kvalar in under 4 000 kronor. Hade den faktiskt klyvt kubben ordentligt hade klyvtiden för att dela en kubbe i fyra delar landat på 30–40 sekunder inkluderat lyft, men nu blir det en väldig massa efterhantering eftersom saker ofta skjuts in snett och fastnar. Du kommer garanterat vilja klyva kubbar flera gånger och får räkna med en hel del manuell efterhantering och extra lyft. Kniven är väldigt liten, och fyrklyvskniv finns tyvärr inte.

Vedklyven kan monteras i två höjdlägen, vilket gör den ganska anpassningsbar. Den har små hjul och bör rullas samt placeras på fast, rakt underlag.

AL-KO LSH 520/5 är stark och klarar att klyva även mer vresiga kubbar, men tyvärr blir det väldigt mycket extraarbete kring varje kubbe vilket gör arbetet krångligare och tyngre än vad som är önskvärt. Här betalar du bara för prestanda, inte finess.

Stark, 2 höjdlägen
Kubben klyvs inte helt, kubbar fastnar eller skjuts in snett, ganska långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat vedklyvarna genom ett klyva flera hundra kubbar av varierande storlek, träslag och komplexitet över flera säsonger. Varje vedklyv har pressats till max med olika typer av vedkubbar, för att se var gränsen går för vad den klarar. Detta inkluderar klyvning av breda, långa, massiva, kvistiga, torra och fasade/sneda vedklabbar.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda: Vad klarar vedklyven av att klyva för typ av kubbar? Hur stark är den? Hur tidseffektivt klyver den?

Konstruktion: Är konstruktionen stabil? Hur användarvänlig är vedklyven? Vilka material är den byggd av?

Montering och hantering: Hur lätt är det att montera och komma igång med vedklyven? Går den att förvara och förflytta med enkelhet? Är den säker att hantera?

Dessa faktorer tillsammans med andra viktiga såsom ergonomi, funktioner och byggkvalitet vägs samman. Vi tittar sedan på priset och bestämmer produktens slutbetyg utifrån hur prisvärd den är.


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

Bra att veta om vedklyv

En vedklyv gör just vad den heter. När du hugger ved på traditionellt vis med klyvyxa krävs en betydligt större arbetsinsats och ofta mer tid än om du låter en maskin göra jobbet. Dessutom är det billigare att klyva själv än att köpa färdigkluven ved. Vedklyven fungerar på så vis att en kolv med en tryckplatta i änden pressas i riktning mot en kil som sitter på andra sidan. Kilen kallas för kniv. Du placerar trästycket mellan tryckplattan och kniven, och maskinen klyver sedan stycket i flera delar med ren kraft. Det vanliga är att kniven ser ut precis som en kil, och stycket klyvs då i två bitar. Därefter upprepas proceduren tills dess att vedkubbarna uppnått en lagom storlek.

Olika typer av vedklyvar

Vedklyvar finns i några olika varianter. Dels kan du välja mellan stående och liggande modeller, där de stående är något kraftfullare men även dyrare. Bland de liggande finns det modeller med korta ben och modeller med längre ben. Till de med korta ben följer ofta ett lägre pris men också något sämre prestanda. Det är viktigt att du innan köp tänker igenom vilka behov du har, så att du varken väljer en onödigt lyxig eller simpel modell.

Vedklyv och säkerhet

Vedklyvar är kraftfulla maskiner och säkerheten är därför av yttersta vikt. Som väl är så är dagens vedklyvar mycket säkra om de används på rätt sätt. Exempelvis har de tvåhandsgrepp som minimerar risken för att klämma sig. Utöver vedklyvens säkerhetsfunktioner är det värt att tänka igenom sin skyddsutrustning. Vid användning av vedklyv bör man alltid använda skyddsglasögon/visir och arbetshandskar. När vedstycket klyvs frigörs ofta stora krafter och träflisor kan då flyga iväg och orsaka ögonskador på den oskyddade. Likaså är det lätt att få stickor i händerna ifall man inte bär arbetshandskar.

Köpa vedklyv via internet

Allt fler köper sin vedklyv på nätet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis följande.

  • Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.
  • Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin vedklyv i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem vedklyven från butiken själv, något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär avhämtning, tillbakalämning et cetera. Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin vedklyv via Internet.

Tänk på att vissa vedklyvar ofta levereras utan en tillräcklig mängd hydralikolja i tanken och att det därför kan vara nödvändigt för dig att komplettera med en dunk. Komplettera gärna inköpet med en vedkap för att snabbt och lätt göra ved även av de tunnare grenarna på trädet.

Läs även vårt test av motorsågar

Viktiga egenskaper hos en vedklyv

En vedklyv är en maskin som används för att splitta vedkubbar i flera delar, man klyver ved och maskinen skulle därmed även kunna kallas för en vedkap. Om du har en tomt med träd på kan en köpt vedklyv vara ett kostnadseffektivt alternativ till att köpa ved. Du får billig ved eftersom du äger träden själv och har en maskin som sköter klyvjobbet. Har du få träd kan du annars även hyra vedklyv.

Men har du träd på tomten så att du kan försörja ditt vedbehov under flera år är det väl värt att investera i en egen vedkap. För att välja den bästa vedklyven för just dina behov är det viktigt att du förstår hur en vedklyv fungerar och vad som skiljer olika modeller från varandra. Här följer därför en genomgång av de viktigaste egenskaperna hos en vedklyv.

Vedklyven fungerar som så att en kolv pressar en grov kniv mot kubbens kortsida. Kubben delar sig då i två eller fyra delar beroende på vilken typ av kniv din vedkap är utrustad med. Därefter åker kolven tillbaka så att du får utrymme att lägga upp en ny (eller samma) kubbe på bordet igen. Lägger du upp samma igen är det för att du vill splitta den i ännu mindre delar.

Köpa vedklyv

När du ska köpa en vedklyv är det viktigt att du väljer en modell som passar den storlek på kubbe som du vill ha. Ska du klyva stora kubbar brukar det inte vara några problem, men ska du klyva mindre kubbar runt 30 centimeter är det bra om klyven har så att du kan ställa returen kortare. Annars blir det en tidsödande process att vänta på att kolven ska nå kubben varje gång.

Det finns även något som kallas för manuell vedklyv. En vedklyv som är manuell är helt enkelt inte utrustad med motor. Det är en produkt som är regelrätt designad för vedklyvning men kräver mindre fysisk kraft jämfört med yxa. Det finns både billigare modeller, och premiumvarianter av gjutjärn och med fixeringsmöjlighet.

Vedkapar finns alltså i alla möjliga former. Men de allra flesta vill ha en modell med motor. Då minimeras den fysiska aktiviteten till att du ska lyfta upp kubben på bordet, resten sköter maskinen. Det är denna typ av vedklyv vi kommer att informera om nedan.

Stående eller liggande

Vedklyvar finns i stående och liggande utförande. De billigaste budgetmodellerna är oftast liggande med korta ben och är tänkta att stå på någon typ av stativ. Stativ till vedklyv ingår inte alltid, utan är något du kan behöva köpa till separat. 

Ett snäpp upp kommer liggande modeller med långa ben, så att de kan stå direkt på marken. De flesta vedklyvar som säljs tillhör denna kategori. Professionella vedklyvar med förbränningsmotor är också oftast liggande. Det kan även vara en så kallad traktordriven vedklyv. 

Stående vedklyvar tillhör normalt premiumklassen och har en högre prestanda än liggande. De är tunga och väger ofta över 100 kg, varför de kan vara bökiga att flytta. Vissa av dem är utrustade med tillsatsbord för två vedträlängder, och de flesta kommer med möjligheten att justera arbetshöjden i olika steg.

Motorn

Motorn har en nyckelroll då dess kraft avgör hur kraftigt klyvtrycket blir. Vedklyvar för vanliga konsumenter har elmotorer medan professionella vedklyvar för storkonsumenter istället har förbränningsmotor. Med förbränningsmotor menas en bensindriven vedklyv. 

Då elmotorer är begränsade till vanlig hushållsel kan effekten inte bli lika hög som om man använder en förbränningsmotor. Bensindrivna vedklyvar kan ha ett klyvtryck på över 20 ton och riktar sig till storkonsumenter såsom skogsägare. Observera att kraftigare eldrivna vedklyvar kan kräva 16 amperesäkring och trefasuttag. En vedkap trefas är något du söker efter om du har mycket sega kubbar och behöver extra kraft.

Vissa vedklyvar är utrustade med fasvändare. 

Klyvtryck

Mycket av prestandan hos en vedklyv ligger i dess klyvtryck. Ju högre klyvtryck desto tuffare trästycken klarar den av att klyva. Ett torrt trästycke från ett mjukt träslag ger svagt motstånd medan sega träslag, blött trä och trästycken med förgreningar i kan vara ett gissel för svagare vedklyvar. Dyrare modeller tenderar att ha ett högre klyvtryck än billigare modeller. De billigaste vedklyvarna har ett klyvtryck från 3 ton medan de kraftigaste modellerna med elmotor har ett klyvtryck på 7-8 ton. De flesta vedklyvarna som säljs för den vanliga villaägaren ligger däremellan. För att en vedklyv ska klara av de flesta typerna av vedkubb bör den ha minst 5 tons klyvtryck. Man ska inte underskatta skillnaden som ett extra ton klyvtryck kan göra. En vedklyv med ett klyvtryck på 3 ton riskerar att bara klara enkla kubbar.

Design

De flesta vedklyvar är utformade på ungefär samma vis. Något som kan vara viktigt att kasta ett extra öga på är dock var tyngdpunkten ligger. En stabil vedklyv är enklare att hantera. Något som exempelvis kan variera på de liggande modellerna är placeringen av motorn. I vissa fall är den till exempel placerad direkt under pumpen, i andra fall en bit ner på benen. Med en låg tyngdpunkt står oftast maskinen bättre på marken. De stående modellerna kan vara utrustade med extraben som du fäller ut när det är dags att klyva.

Klyvlängd/Slaglängd

Klyvlängd (kallas även slaglängd) är måttet på den inställning som avgör hur långt tillbaka vedklyvens kolv rör sig och som därmed definierar hur lång vedkubb som får plats i vedklyven. Exempelvis innebär en angiven klyvlängd på 50 cm att vedklyven kan hantera en vedkubb på max 0,5 m. Ju dyrare modell, desto större tenderar klyvlängden att vara. Klyvlängden brukar variera från ca 0,5 m till uppåt 1,5 m. Då en vanlig braskamin inte klarar klyvlängder på mer än ca 30-40 cm så har även de billigaste vedklyvarna oftast en tillräckligt lång klyvlängd. På mer påkostade modeller så kan klyvlängden varieras. Anledningen är att en kortare klyvlängd ger en kortare cykeltid då kolven rör sig en kortare sträcka. Är vedbitarna kortare än den maximala slaglängden, så kan man därför spara tid på att minska klyvlängden. När klyvlängden anges i specifikationer så syftar man i regel på den maximala längd som vedklyven kan hantera. Slaglängdens reglering kan antingen gå i steg - exempelvis två lägen - eller vara steglös så att du kan ställa den i vilket läge du vill.

Klyvdiameter

Klyvdiametern brukar inte anges av tillverkarna och påverkas främst av hur lång vedklyvens kniv är. Detta beror troligen på att klyvdiametern i praktiken sällan är en begränsande faktor. Även en enkel vedklyv klarar ofta av en klyvdiamter på uppåt 40-50 cm, förutsatt att motorn har kraft nog. Man kan dock i dessa fall behöva klyva kubben på varje sida.

Kniven

Kniven på en vedklyv liknar på de flesta modeller en kil som är fastsvetsad i fronten på maskinen. Kildesignen innebär att den klyver trästycket i två delar. Ett sätt att snabba upp arbetet är att skaffa en kniv som kan klyva trästycket i fler än två delar med en gång. Exempelvis en fyrvägskniv eller ett klyvkryss. Detta gör också att du minskar på den fysiska ansträngningen eftersom det blir färre, tunga lyft.

Säkerhetsavstånd

Att tryckplattan inte går hela vägen fram till kniven är en säkerhetsfunktion på alla modeller. När detta avstånd upplevs för stort och trästycket inte klyvs väljer vissa att lägga en kloss mellan tryckplattan och trästycket. Detta kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom klossen riskerar skjutas iväg som en projektil när ytan på trästycket är ojämn. Att tillverkaren har ett väl avvägt säkerhetsavstånd som varken är för långt eller kort är därför av största vikt både vad gäller användarvänlighet och vad gäller säkerhet.

Cykeltid

Cykeltiden är den tid det tar för vedklyvens kolv att röra sig fram (klyvtid) och tillbaka (returtid) till utgångspunkten, d.v.s. en hel cykel. Cykeltiden har därmed en stor inverkan på hur snabbt vedklyven arbetar. Ju större klyvlängd, desto längre cykeltid. Ju kortare vedbit, desto längre blir också cykeltiden, då kolven måste röra sig längre för att nå fram till vedbiten. På mer påkostade vedklyvar kan man justera klyvlängden, vilket kan spara mycket tid om trästyckena är kortare än den maximala klyvlängden.

Tvåhandsmanövrering

Tvåhandsgreppet är standard och utgör en säkerhetsfunktion. Det finns på alla modeller även om det ibland kan handla om två spakar, och ibland en knapp och en spak. Det är ett slags “död mans grepp” som innebär att du måste använda bägge händerna för att kunna använda klyven. Släpper du en av dessa slutar maskinen driva kolven framåt.

Tillbehör

Förutom knivar utformade för att klyva trästycket i flera delar på en gång (exempelvis klyvkorts) finns även andra tillbehör. Det vanligaste är stativ eller bord. Dessa ger en mer behaglig arbetsgång.

Ofta är stativen utrustade med hjul på ena kortsidan, vilka gör det enklare att transportera vedklyven mellan olika platser. Det finns även en del andra bra tillbehör som man kan köpa till, exempelvis ett uppsamlingsbord som fångar upp den nyhuggna veden när den kommer klar ur maskinen. Glöm heller inte oljan till hydrauloljetanken.

Att serva vedklyv är något som kan vara bra att göra emellanåt. Det är viktigt att sköta om sin vedklyv. Olja till vedklyv är vanligen hydraulolja som du kan köpa på macken, affären eller på varuhus. Genom att regelbundet fylla på olja bibehåller du en god livslängd på produkten och den kommer även att göra ett bättre klyvjobb.

Utgångna produkter

0 5 4 1

AL-KO KHS 5204

Liggande, prisvärd budgetmodell

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2 200 W Maximalt klyvtryck: 5 000 kg Maximal kubblängd: 52 cm Vikt: 47 Garanti: 1 år
Original AL KO KHS 5200

AL-KO KHS 5204 är - liksom sin föregångare KHS5200 - en av de mest sålda vedklyvarna på marknaden och det är lätt att förstå varför. Den inbjudande prislappen i kombination med det höga klyvtrycket utgör en attraktiv kombination. KHS 5204 hanterar merparten av kubbarna den ställs inför problemfritt. Även segt trä, hårt trä och rejäla träckstycken med stor diameter klyvs effektivt. Endast när det kommer till kubbar med kraftiga förgreningar går den ofta bet. Klyvlängden är rejält tilltagen och räcker med råge för normala användare. Klyvlängden går dock inte att minska om vedkubbarna är kortare än maxlängden. I längden tar detta tillkortakommande mycket onödig tid i anspråk, vilket blir extra tydligt när korta kubbar klyvs. 

Tvåhandsgreppet med en tumknapp och matningsstav leder till en framåtlutad, något vriden kroppsposition, vilket knappast är ergonomiskt. Å andra sidan gör tvåhandsgreppet klyvningen säker och du kan alltid köpa till ett stativ. Designen är nätt, men KHS 5204 står ändå stabilt och förflyttas enkelt tack vare de två hjulen. Mobiliteten blir dock lite lidande av att hjulen blir skevbenta om vedklyven reses i en allt för kraftig vinkel under flytt. KHS 5204 har sina svagheter, men den är fortfarande en kompetent vedklyv och med tanke på det låga priset även mycket prisvärd.

Kraftfull, stadig, mobil, generös klyvlängd, lågt pris
Ej ergonomisk design, ej justerbar klyvlängd,
0 5 3.5 1

AL-KO LHS 6000

Toppmatad tidsbesparare

Prisklass: Medel Motoreffekt: 3000 W (kräver 16 ampere-säkring) Maximalt klyvtryck: 6000 kg, 220 bar Maximal klyvlängd: 105 cm Klyvdiameter: 12-32 cm Klyvcykel: Max 33 s Inkluderade tillbehör: klyvkors Vikt: 128 kg Garanti: 1 år
Original AL KO LHS 6000

AL-KO LHS 6000 är en stående premium-vedklyv för de som eldar mycket, men som inte vill investera i en betydligt dyrare sågmaskin. Det är i grund och botten en robust vedklyv som står stadigt på marken. Den medföljande fyrvägskniven klyver direkt kubben i fyra delar. Ihop med den justerbara klyvhöjden innebär detta en rejäl tidsbesparing, speciellt för den lite kortare kubbar. LHS 6000 klarar de flesta typer av trä, även hårdare trädarter och segare trä. Tjocka kubbar med tillräckligt kraftiga förgreningar blir dock övermäktiga. Användarvänligheten är hög och det parallella tvåhandsgreppet är enkelt att arbeta med så länge stockarna inte är alltför kraftiga. LHS 6000 håller ett lagom högt arbetstempo. Dessutom är den ergonomisk tack vare den upprätta arbetsställningen. På plattan sitter gummiförsedda gripklor som håller kubben på plats. Dessa har dock ett minsta avstånd på 12 centimeter i diameter, kubbar mindre än så missgynnas. Den färdigkluvna kubben ligger ofta kvar på klyvplattan, vilket gör att man inte behöver plocka upp bitarna på marken efteråt och minskar risken för att få vedbitar på fötterna. Likväl bör man alltid ha skor/stövlar med stålhätta vid vedklyvning med maskinen. 

LHS 6000 har även svagheter och den främsta av dessa är att det förkortade returläget lätt släpper om man inte drar åt spärren riktigt hårt. Har man tillräckligt starka nyper är detta inte ett problem, men vi hade förväntat oss en smartare spärrfunktion för en vedklyv i denna prisklass. Vidare känns säkerhetsavståndet mellan platta och kniv lite väl tilltaget, vilket gör att man ibland måste klyva om korta kubbar från andra hållet. Har du budgeten och prioriterar en bra arbetsställning samt tidseffektivitet är dock AL-KO LHS 6000 överlägsen billigare, enklare vedklyvar.

Tidseffektiv, bra arbetsställning, stadig, klyvkryss medföljer
Hög maskinvikt, klyvhöjdsspärren lossnar lätt, gripklornas minimumstorlek
0 5 3 1

Cocraft LSV6T

Stark under rätt förutsättningar

Prisklass: Medel Motoreffekt: 2,7 W Maximalt klyvtryck: 6 kg Maximal kubblängd: 104 cm Returtid: 2 s (uppmätt) Maskinvikt: 97 kg Klyvtid: 10 s (uppmätt) Garanti: 2 år
Cocraft LSV6T

Cocraft LSV6T är en stark vedklyv av typen "upprättstående", den är alltså ganska hög och smal. Klyven är kraftfull och reder ut komplicerade vedkubbar bra så länge de är av optimal storlek, vilket är omkring 25-30 centimeter. Du kan klyva dessa väldigt tidseffektivt.

För små eller för stora kubbar är däremot problematiskt. Detta har att göra med hur konstruktionen är utformad. Tvåhandsgreppet består av två armar som hugger fast kubben och när den då är stor och du måste köra på högsta läget (det finns tre lägen totalt) måste du hålla armarna 80 centimeter isär för att kunna hantera klyven. Det blir oergonomiskt.

Vidare är det stor risk att du får kubbarna över dig. Stora kubbar rullar lätt av och riskerar skada dina ben och fötter. Dessutom har klyvkniven svårt att reda ut kubbar i storlek omkring metern trots att specifikationen utlovar att den ska klara dessa - det är för att kniven inte riktigt når.

Däremot är LSV6T som sagt kraftfull om du har kubbar av rätt storlek. Även segt virke hanteras med enkelhet. Kraften till trots så opererar den på enfas vilket är väldigt smidigt.

Stå på plant underlag

LSV6T är mycket lättmonterad och kommer med alla delar som du kan tänkas behöva, till och med fraktplugg.

Konstruktionen som den här vedklyven har lämnar dock inte rum för annat än optimala förutsättningar. Marken måste vara helt plan, annars riskerar den att välta. Det beror på att den saknar stödben. Det här är med andra ord inte vedklyven som du rullar med dig ut i skogsmark. Det är lite synd med tanke på hur enkel den är att förflytta.

Dess kompakta utformning gör den också lätt att förvara - den är inte skrymmande.

Har du plan mark där du ska stå och klyva, och kubbar av medelstorlek, utgör LSV6T en tidseffektiv och användarvänlig vedklyv. Den passar därför endast dig som har god kontroll över kubbstorleken. Då är den ett bra köp, främst på grund av hur stark den är sett till priset.

Lättmonterad, gedigen järnkonstruktion, tystgående, kraftfull, snabb returtid
Inte mångsidig, dålig konstruktion på tvåhandsgreppet, klarar inte ojämn terräng, skaderisk vid stora kubbar
0 5 3 1

Cocraft LS5T

Bra vedklyv för små kubbar av enkla träslag

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2,2 W Maximalt klyvtryck: 5 kg Maximal kubblängd: 5,2 cm Returtid: 8 s (uppmätt) Maskinvikt: 45 kg Klyvtid: 8 s (uppmätt) Garanti: 2 år
Cocraft LS5T

Cocraft LS5T är en snabbklyvande vedklyv för att vara en budgetmodell och den är samtidigt både kompakt och lättmonterad. Så länge det är små till medelstora kubbar du ska klyva, som är relativt raka, gör den ett bra jobb.

Är kubbarna istället böjda kommer de att flyga av bordet. Samma sak händer om de är stora. Problemet beror på att arbetsbordet är väldigt plant och att ankarlösningen saknar en tydlig spets så den kan inte hugga fast kubben. Kubbar av segt virke utgör också ett problem för den kan inte klyva dem i ett nafs.

Glöm inte bort luftnippeln

Det är mycket enkelt att komma igång med Cocraft LS5T. Den går snabbt att montera och är lättförflyttad. Dessutom går den på enfas så du kan koppla in den med enkelhet. Viktigt är dock att du läser igenom manualen noggrant för det framkommer inte med önskad tydlighet att du måste öppna en luftnippel före att du startar klyven, och sedan stänga den igen när du är klar.

Att hantera vedklyven är enkelt men inte särskilt ergonomiskt. Knapparna sitter lite tetigt till vilket gör att du kan ha svårt att nå dem raklång med handskar på.

Tänk på att du måste köpa till stativet och uppsamlingsbordet separat.

Vi gillar att du kan bestämma returens djupstopp. Det gör att det går fort att klyva mindre kubbar - en tidsbesparande funktion.

Vem passar den här vedklyven för?

För dig som har bra kontroll över storleken på de kubbar du ska klyva är det här ett bra köp. LS5T är tystgående, lättmonterad och ganska enkel att använda. Men för dig som ska klyva kubbar av olika storlek, olika träslag eller böjda kubbar så kan det uppstå problem. Som budgetvedklyv gör LS5T ett bra jobb så länge dina kubbar inte är större än 25-30 centimeter.

Underlättande djupstoppsinställning, bra för kubbar <30 cm, smidig storlek & vikt, tystgående
Klarar inte stora eller böjda kubbar & vresiga träslag, onaturlig positionering av händerna
0 5 2 1

Ryobi RLS5A

Billig vedklyv med mycket kraft men också långsam och oergonomisk

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2,2 W Maximalt klyvtryck: 5 kg Maximal kubblängd: 52 cm Maximal kubblängd: 52 cm Klyvtid: 8.5 s (uppmätt) Vikt: 50 kg Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Ryobi RLS5A

Ryobi RLS5A är en stark vedklyv för att vara en enfasmaskin. Den klarar, trots enfasen, en stor påfrestning och det är positivt för hemanvändare då många inte har trefasuttag hemma. En lång trefaskabel är dessutom ett dyrt inköp. Tyvärr är vedklyven samtidigt väldigt långsam. Den både pressar långsamt och har en lång returtid. Detta tillsammans med faktumet att klyvbordet är över 50 centimeter och inte förminskningsbart gör att såväl stora som små kubbar tar lång tid att klyva. Trots att tryckkraften är god så förtas det till stor del av att pressplattan inte går tillräckligt långt fram. Inte en enda kubbe blir fullständigt klyvd, inte heller tillräckligt för att du enkelt med handkraft ska kunna dela den efteråt. Ett annat problem är utformningen av klyvbordet. Designen är lite för kompakt, bordet kunde varit bredare och mer skålformat för att hålla kubbarna bättre på plats. Som det är nu fungerar vedklyven enbart när kubbarna är perfekt formade. Är de något ojämna trillar de av bordet. Klyvkniven är heller inte särskilt hög så om kubben är för tjock riskerar den att vika sig uppåt. Tjockleken på kubbarna bör vara maximalt 20-25 centimeter i diameter, och hålla en jämn form för att det inte ska uppstå problem.

vedklyv Ryobi RLS5A

RLS5A kan monteras för ståhöjd eller lägre. Monteringen sker med skiftnyckel och insexnyckel och tar cirka 30 minuter. Tvåhandsgreppet gör den till en säker vedklyv. Vi uppskattar detta, men eftersom det består av en spak på sidan och en knapp undertill blir arbetsställningen oergonomisk. Du måste stå böjd för att kunna hålla in knappen. Problemet finns även på högsta höjdinställning. RLS5A arbetar tyst och behagligt förutom lite gnissel på returen. Vedklyven står stadigt på sina stora däck och sin breda fot. Konstruktionen är i metall och klarar tuffa tag. Den är något omständlig att flytta runt då den inte har något bra placerat handtag att lyfta i. Hade RLS5A haft ett riktigt lågt pris hade den kunnat vara ett intressant alternativ för användare som premierar klyvkraft framför ergonomi och tidseffektivitet. Med nuvarande prisbild så ger den tyvärr inte mycket prisvärde för pengarna.

Stark motor för enfas, justerbar höjd
Långsam & ofullständig klyvning, oergonomisk arbetsställning, dåligt utformat klyvbord

Vanliga frågor om vedklyvar

Vilken vedklyv är bäst?

Om du har en skogstomt och exempelvis primärt värmer huset med ved så bör du ha en vedklyv som är tidseffektiv och ergonomisk. Säkerheten är viktig på alla vedklyvar, men just tidseffektivitet och ergonomi blir än viktigare när du ska använda klyven ofta. Vi har testa en rad vedklyvar i olika prisklasser.

Vilken olja till vedklyv?

Vilken typ av olja du bör använda till din vedklyv anges normalt sett i manualen till din specifika modell. Vanligen är det tal om en hydraulisk vedklyv och du bör då använda hydraulolja. Följ tillverkarens rekommendationer.

Hur fungerar en vedklyv?

En vedklyv trycker en platta med hjälp av en kolv mot en kniv. Kubben som befinner sig mellan dessa kommer då att dela sig av trycket. Du lyfter själv kubben på plats. När den har delat sig kan du lägga på den igen för att klyva ytterligare en gång. Hur stora kubbar klyven klarar beror på hur stort bordet är. Det är även bra om du kan ställa kniven i fler än ett läge så att du på korta kubbar slipper vänta ut retur hela vägen till botten.

Vad kostar en vedklyv?

Vedklyvar hittar du för allt mellan 4 000-15 000 kronor beroende på utförande, byggkvalitet, tidseffektivitet och prestanda. Dyrare modeller än så är vanligen traktordrivna och normalt sett inget som en vanlig husägare väljer. Budgetmodeller är generellt sett något svagare och har en långsam hantering av varje kubbe. Du klarar dig dock ganska långt med dessa om du bara ska klyva någon gång per år.