Bästa träningshörlurarna: 5 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Vill du träna med musik i öronen? Vi testar kontinuerligt nya träningshörlurar från märken som JBL, Jaybird och Sony. För att ett par hörlurar för träning ska bli bäst i test måste de sitta bekvämt och stabilt samtidigt som de levererar bästa möjliga ljudkvalitet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Hörlurar för träning

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla produkter som testats här är testade av oss själva. Vi testar produkterna i vardagen i så stor utsträckning som möjligt så att de används såsom det är tänkt. När det handlar om träningshörlurar har vi förstås dessutom tränat med dem. Vi har bland annat simmat och löptränat med dem.

Löpningen har skett både på plant underlag i stadsmiljö och i kuperad terräng, för att hörlurarna ska sättas på prov i så skilda miljöer som möjligt. Vi har tittat på hur bra de sitter, speciellt när man svettas. Och så har vi bedömt hur pass mycket en kropp i rörelse påverkar produkten. Uppstår det missljud? Är eventuella sladdar i vägen? Hur svåra är hörlurarna att använda när du är på språng?

Utöver den saken så har vi förstås tittat på andra aspekter också.

Inte minst ljudkvaliteten är förstås central. Hur ser djup, bredd och balans ut? Hur låter de olika registren? När det gäller hörlurar för träning så är inte sällan en lite djupare basåtergivning trevligt.

 Vi har även tittat närmare på användarvänligheten, ergonomin i största allmänhet och på detaljer som bluetooth-räckvidd och materialval.

Därefter har vi vägt in priset innan vi satt ett betyg.

0 5 4.5 1

1. Jaybird Vista BÄST I TEST HÖRLURAR FÖR TRÄNING

Kanonbra ljud och sitter riktigt stabilt i öronen

Typ: True wireless-hörlurar Anslutning: Bluetooth Vikt: 6 gram Batteri: 6 timmar (10 med etuiet) Övrigt: IPX7-klassade

Det här är förvisso ett par allroundhörlurar av så kallad true wireless-typ, men de passar utmärkt för träning. Detta eftersom de är svettåliga och sitter som berget, två avgörande faktorer när det handlar om att röra sig med in-ear-hörlurar. Vi utsätter dem för allt från styrketräningspass till löpturer i skog och mark, och trots ett intensivt skumpande med coronakilon över stock och sten så sitter de som gjutna i öronen. Här har man verkligen lyckats med passformen.

En annan trevlig detalj i sammanhanget är att de är IPX7-klassade, vilket betyder att man kan rengöra dem efter träningspasset utan att man riskerar att skada dem. Det här är förstås en massiv fördel, då hörlurarna således kan användas även utanför träningen.

Ett plus även för det smidiga laddningsetuiet, som ytterligare förstärker det sportiga intrycket, då det begåvats med en fästrem, som gör det enkelt att ta med sig.

Både snygga och välljudande

Jaybird Vista övertygar även på en rad andra områden. Framför allt så slipper vi allt vad problematiskt uppkoppling heter, och det är vi verkligen inte bortskämda med i det här segmentet. Bluetoothkopplingen håller greppet konstant och vi slipper helt och hållet hack i musiken.

Jaybird vista outdoors 1

Ljudkvaliteten är även den utmärkt, även om man kanske kan ha synpunkter på den något överdrivna basåtergivningen. Men det är återigen närmast en fördel om man har tänkt träna med lurarna. Tyvärr så är samtalsljudet långt ifrån lika bra, och det här får nog betraktas som Vistas största tillkortakommande. I övrigt är det här en klockren träningsprodukt.

Utmärkt passform, gedigen uppkoppling, IPX7-klassade, bra batteritid
Samtalsljudet lämnar en del att önska, lite väl mycket bas
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Jabra Elite Sport

Grymt ljud, personlig tränare och bra passform

Typ: Träningshörlurar av in ear-typ Anslutning: Bluetooth 4.1 Vikt: 41 gram Batteritid: 4,5 timmar Övrigt: Vattentåliga (IP67-klassade), inbyggd accelerometer, headsetfunktion

Jabras produkter kostar en del, men som så ofta när det gäller elektronik av det här slaget, så betyder det också att man får en väldigt gedigen produkt. Jabra Elite Sport är späckade med avancerade funktioner och har bland annat inbyggd pulsmätning och reps-räknare. Det senare fungerar faktiskt. Inte ens när vi försöker lura hörlurarna med fejkade armhävningar så sviker de. Vidare så har Jabra Elite Sport även en funktion med en personlig tränare, som motiverar och informerar under passet.

Att ljudet skulle vara bra visste vi redan på förhand, och visst levererar man även på det här området. Du får en mycket utmejslad och klar diskant och en både tung och snärtig bas. Mellanregistret kunde vara aningen mer utpräglat, men det är ändå helt okej. Drar man på högt så riskerar basen att dränka just de frekvenserna en aning.

Stäng ute omvärlden

Även brusreduceringen håller toppklass. Den är faktiskt så bra att vi nästan vill rekommendera att du slopar den om du löptränar utomhus. Funktionen för att avaktivera brusreduceringen genom att knacka på hörlurarnas skal ett par gånger fungerar dessutom dåligt, så se till att du har avaktiverat den innan du ger dig ut, om livet är dig kärt.

Faktum är att hanteringen av lurarna kunde ha varit bättre överlag. Knapparna som sitter på utsidan är rätt svåra att trycka in, vilket innebär att man lätt rubbar hörlurarnas position i örat när man är på dem.

Det här är dock i stort sett den enda invändning vi har, för i övrigt osar allting premium. Du får ett riktigt bra laddningsetui med på köpet, och du får flera olika öronproppar med redan från start. De finns i både silikon och formskum, och att hitta en propp som passar just dig lär inte bli några problem. Vi får även med ett antal olika pulsmätarvingar. Det vi saknar är kanske någon timme längre batteritid på lurarna i sig. Men i övrigt lyser det bara positivt. Passformen är dessutom utmärkt.

Premiumprodukt med bra ljud och hög byggkvalitet, genomtänkt app, moderna funktioner
Det fysiska gränssnittet fungerar sådär, något kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Koss iPorta Pro

Hög ljudkvalitet hos lurar som passar för det mesta

Typ: Allroundhörlurar av over ear-typ Anslutning: 3,5 mm Vikt: 80 gram Frekvensomfång: 15 Hz-25 kHz

Koss har lyckats med konststycket att med sin Porta Pro-serie skapa ett par hörlurar som tycks fungera i alla segment samtidigt. De låter tillräckligt bra för att även kräsna audiofiler ska tycka att de duger, men de är samtidigt tillräckligt lätta och lediga för att man ska kunna använda dem som träningshörlurar. Här har man lyckats med någonting verkligen unikt.

Den här varianten heter iPorta Pro, och i:et innebär att det finns en handsfreemikrofon avsedd för Iphone monterad på sladden. Det här är med andra ord också ett utmärkt headset när man ska genomföra telefonsamtal.

Precis som det anstår ett par klassiska Porta Pro-lurar så har även iPorta Pro begåvats med ett riktigt luftigt och väldefinierat ljud, och på något märkligt sätt har man även lyckats få till ett imponerande bastryck. Basen blir dock aldrig svampig eller grumlig, utan har spänst och snärtighet.

Bra både under och mellan träningspassen

Ska man anmärka på någonting med de här hörlurarna så är det väl att de känns en aning bräckliga. Skulle du hantera dem lite ovarsamt så är risken rätt stor att de går sönder. Sladdarna har även en tendens att trassla ihop sig, och du får pyssla med att reda ut dem stup i kvarten. Bägge dessa faktorer är förstås sådana som påverkar den som ska använda hörlurarna under träningspass.

Utöver det så är det här en imponerande produkt som förutom att vara ett utmärkt tillskott till din arsenal av träningsteknik också är ett par riktigt bra allroundlurar för andra ändamål.

Allround i ordets sanna bemärkelse, bra ljud
Känns lite väl lätta att ha sönder, sladdarna trasslar sig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Adidas RPT-01

Tvättbara on ear-hörlurar med smart styrning

Typ: On-ear-hörlurar Anslutning: Bluetooth Vikt: 209 gram Batteritid: 40 timmar Övrigt: Vattentåliga och har tvättbara delar, saknar brusreducering

Adidas on ear-lurar (som i själva verket är tillverkade av svenska Zound Industries) är utan tvekan tänkta att användas av aktiva människor. Det här är ett par riktiga sportlurar med tvättbara delar och en stenhård passform. RPT 01 har dessutom en bra ventilation i tygdesignen, vilket gör att de inte blir jobbiga att bära ens när man svettas ymnigt. Samtidigt är de ganska varma om det är kyligt, vilket är välkommet under höstens och den tidiga vårens löprundor.

Vi noterar att de trots sin mycket stabila passform ändå glider av när vi är på gymmet och lägger oss på mattan för att köra några situps. Man kan förstås inte få allt man pekar på, men kanske hade man kunnat göra gummibandet på bygeln lite strävare, och på så vis undvikit detta.

Batteritiden på 40 timmar är riktigt imponerande, och vi behöver bara ladda dem någon gång i veckan, om vi springer några kilometer varje dag och kryddar det med lite promenader och styrketräning.

Styr med joystick

Ljudet är helt okej, men inte mer. Vi ska inte påstå att det låter illa, men det är inget ljud som imponerar heller. Inget av registren sticker ut nämnvärt och det känns lite platt. Samtalsljudet är dock okej både in och ut.

Du styr de flesta funktioner med en joystick som sitter på ena hörlurskåpan, och det här kanske verkar lite knasigt, men faktum är att det fungerar riktigt bra. Framför allt om man har handskar på sig, vilket man ju ofta har när man till exempel löptränar vintertid.

Det här är ett bra alternativ för dig som helst undviker in-ear-lurar vid träning.

Går att tvätta, grym batteritid
Halvtrist ljud, glider av
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

5. Miiego AL3 + Freedom Woman

Dålig passform men bra batteritid

Typ: Träningsheadset Anslutning: Bluetooth 4.1 Vikt: 41 gram Batteritid: 11 timmar Övrigt: Vattentåliga

Det här headsetet ser onekligen väldigt lovande ut vid en första anblick. Ett par mjuka on ear-kåpor och ett nackband i plast. Framför allt om man tycker det är besvärligt med in ear-lurar av true wirelesstyp, så kanske det här kunde vara ett alternativ till de något mer otympliga Urbanears Plattan, till exempel.

Headsetet har tagits fram med kvinnor i åtanke, och det innebär att man försett dem med ett något kortare nackband. Det är dock svårt för oss att avgöra exakt vilken effekt det här har, eftersom vi inte testat hörlurarna med något längre band. Nåväl. De här lurarna vilar mot ytterörat, men är inte direkt bekväma. Grejen är att den tjocka bygeln som sitter över örat är rätt obekväm och skaver ganska ordentligt när man springer. Dessutom halkar den ned och viker då ned öronen på ett oerhört irriterande sätt. När hörlurarna blir svettiga glider de dessutom ned.

Inte världens bästa tryck

Det är naturligtvis svårt att få till ett bra ljud med ett headset som används utanpå öronen på det här viset, och tyvärr så infrias den farhågan även med Miiego AL3 +. Det blir liksom inget vidare tryck, och för att ytterligare förvärra saken så är återgivningen i mellanregistret allt annat än någon höjdare. Det blir dovt och konstigt. Det som däremot fungerar förvånansvärt bra är dämpningen av omgivningens ljud.

Allt är inte dåligt med de här hörlurarna. De har till exempel ganska användarvänliga knappar och bra räckvidd när det gäller Bluetooth. Dessutom så är batteritiden riktigt fin, 11 timmar närmare bestämt. Och vi kan bekräfta att det verkar stämma bra med verkligheten.

Vi ska inte avråda dig från att köpa de här hörlurarna, men däremot så vill vi utfärda en varning. Och om du överväger att köpa dem, så rekommenderar vi att du testar dem först. Passformen kan säkerligen vara högst individuell.

Bra batteritid, bra dämpning
Svagt mellanregister, obekväm passform
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Alla produkter som testats här är testade av oss själva. Vi testar produkterna i vardagen i så stor utsträckning som möjligt så att de används såsom det är tänkt. När det handlar om träningshörlurar har vi förstås dessutom tränat med dem. Vi har bland annat simmat och löptränat med dem.

Löpningen har skett både på plant underlag i stadsmiljö och i kuperad terräng, för att hörlurarna ska sättas på prov i så skilda miljöer som möjligt. Vi har tittat på hur bra de sitter, speciellt när man svettas. Och så har vi bedömt hur pass mycket en kropp i rörelse påverkar produkten. Uppstår det missljud? Är eventuella sladdar i vägen? Hur svåra är hörlurarna att använda när du är på språng?

Utöver den saken så har vi förstås tittat på andra aspekter också.

Inte minst ljudkvaliteten är förstås central. Hur ser djup, bredd och balans ut? Hur låter de olika registren? När det gäller hörlurar för träning så är inte sällan en lite djupare basåtergivning trevligt.

 Vi har även tittat närmare på användarvänligheten, ergonomin i största allmänhet och på detaljer som bluetooth-räckvidd och materialval.

Därefter har vi vägt in priset innan vi satt ett betyg.

Fem saker att tänka på när du köper träningshörlurar

För många som tränar regelbundet är det smått otänkbart att inte lyssna på musik eller en podcast i samband med den fysiska aktiviteten. Men att använda sina vardagshörlurar till träning är sällan en bra idé. Fysisk aktivitet ställer specifika krav, och ett dedikerat par träningshörlurar är mer eller mindre ett måste. Här är de viktigaste bitarna att hålla koll på när planerar ett köp

1. Typ av headset

  • In ear: In ear-hörlurar är enormt fördelaktiga när det handlar om träning, dels eftersom de inte väger särskilt mycket, dels för att de inte är otympliga. De fungerar utmärkt med en beanie eller en keps, och det finns ingen bygel som halkar ur position när man till exempel löptränar i oländig terräng. Nackdelen är primärt att den här typen av hörlurar kan ramla ur öronen vid hård fysisk aktivitet. Det gäller att du hittar ett par som ligger stabilt i dina öron.
  • Over-ear/on ear: Vissa personer har svårt att få in ear-hörlurar att sitta kvar i öronen, även med adaptrar av olika slag. För den här kategorin människor är det inget snack om saken, det är ett par over ear-hörlurar som gäller. Här väljer man med fördel lite lättare hörlurar med goda justeringsmöjligheter, så att man får en bra passform utan att det blir för tungt. On ear-hörlurar kan också vara ett bra alternativ eftersom de ger bättre koll på miljön omkring dig och samtidigt ventilerar bättre så att du inte blir lika svettig.
  • Trådlöst: Ur bekvämlighetssynpunkt är ett par trådlösa hörlurar utan tvekan att föredra i de flesta fall, och trådbundna hörlurar börjar så smått att försvinna från marknaden i takt med att många smartphonetillverkare slopar 3,5-millminetersingången. För dig som använder en pulsklocka eller ett träningsarmband som ljudkälla är ett par bluetooth-hörlurar förstås en självklarhet. Nackdelen är att trådlösa hörlurar måste laddas med jämna mellanrum. Glöm inte bort att kolla vad de har för batteritid innan du slår till.=
  • Trådbundet: Trådbundna hörlurar är en produktkategori som blir alltmer sällsynt. Sladdar och träning är ingen vidare kombination, det bör påpekas direkt. Med det sagt så finns det egentligen bara ett enda bra argument för att använda trådbundna hörlurar, och det är att du slipper ladda dem. De ger förvisso också en mer stabil uppkoppling mot ljudkällan, men det är förutsatt att sladden inte åker ur när du rör dig. Många trådbundna hörlurar tenderar dessutom att skapa störningsljud när du tränar och nuddar sladden.

2. Användarvänlighet

Det mest fundamentala i det här sammanhanget är att hörlurarna är smidiga att koppla upp mot din ljudkälla. Vissa telefoner och pulsklockor tycker helt enkelt inte om vissa hörlurar, och det kan vara extremt frustrerande att inte lyckas koppla ihop hörlurarna med ljudkällan när du står i hallen i full löparmundering och bara vill ut och springa. Var vaksam mot true wireless-hörlurar som krånglar med synkroniseringen av höger och vänster lur, då det är ett rätt vanligt problem.

En annan aspekt är själva handhavandet. Att navigera och sköta enkla saker som att byta låt, höja och sänka volymen eller ta emot samtal samtidigt som man springer eller cyklar är en helt annan historia än att göra det när man sitter på bussen eller promenerar. Är gränssnittet lätthanterat när du rör dig? Om inte, leta vidare.

3. Funktioner och finesser

  • Sensorer: Det finns träningshörlurar som har smarta sensorer som kan hjälpa till med kartläggningen av allt från puls till VO2 Max. Om du tittar på ett par sådana hörlurar så kan det vara läge att kontrollera i vilken mån informationen kan synkroniseras med den eller de träningsappar du använder.
  • Vattentäthet: Ska du inte ut och simma räcker en lägre IP-klassning, men se då till att hörlurarna åtminstone klarar en rejäl regnskur utan problem. IPX8-certifierad hårdvara kommer garanterat att fungera även vid en störtskur eller om du tappar hörlurarna i en vattenpöl. Vissa hörlurar marknadsförs också som ”svettsäkra”, vilket både innebär att de inte slutar fungera och att de inte ska halka ur position till följd av svett. IPX4 bör vara minimum. 
  • Brusreducering: Vi rekommenderar att du inte använder brusreducering när du tränar utomhus där det förekommer trafik. Det är helt enkelt farligt att stänga ute omgivningsljudet. Vissa hörlurar kommer med speciella lägen som släpper igenom omgivningsljudet till viss del (exempelvis ambient), och ska du prompt ha brusreducering under träningen så är det ett bättre alternativ.

4. Ljudkvalitet

Tränar du i bullriga miljöer så är ljudkvaliteten kanske inte så viktig när det gäller ett par träningshörlurar som när det gäller hörlurar i största allmänhet, så vårt råd är att inte stirra sig blind på den biten.

Musik som används vid träning tenderar också att vara ganska basintensiv, och ett bra tryck i basregistret kan vara överordnat snyggt ljud med en realistisk återgivning. Tänk på att det här är en produkt som ska hjälpa dig igenom ett träningspass, och inte en produkt som ska ge dig hifi-njutning av grövsta kaliber.

5. Batteritid

De flesta over ear-hörlurar har en batteritid som innebär att du inte behöver ladda dem mer än någon gång i månaden, då de rymmer stora batterier. När det gäller true wireless-hörlurar så är det sämre ställt. Kontrollera att hörlurarna klarar ett helt träningspass på hög volym utan att batteriet tar slut. Kontrollera även hur lång laddningstiden är och hur mycket kapacitet det medföljande etuiet erbjuder. Att stå och vänta på hörlurar som laddar när man ska ut och träna är inte kul. Snabbladdningsfunktion kan vara bra att leta efter om du är en person som ofta glömmer ladda, det kan ge 1-3 timmar batteritid på bara någon kvart beroende på modell och tillverkare. Funderar du på vad true wireless egentligen är, så kan du läsa mer om det här: https://www.hifiklubben.se/inspiration/horlurar/true-wireless-befria-musiken/.


Bra att veta om träningshörlurar

Att välja rätt hörlurar vid träning är extra viktigt. Varför? Ja, för att du rör dig, och för att du helst vill koncentrera dig på att göra just det och inte på någonting annat. Tro oss när vi säger att ett par felvalda hörlurar kan förstöra både din löprunda och din träningslust rejält.

Kanske trivs du till exempel väldigt bra med true wireless-hörlurar till vardags, men tänk på att de eventuellt inte sitter lika bra när du tränar. Testa hur det är att springa med lurarna. Vad händer när de blir svettiga? Och fungerar de i regn och rusk? Väljer du ett par on ear-hörlurar slipper du eventuella problem med att de ramlar ur, men dessa är å andra sidan mer otympliga och de får gärna ha utbytbara eller tvättbara kuddar om man vill hålla dem fräscha. Vidare kan det bli varmt om öronen.

Vilken modell av hörlur som passar just dig bäst kan bara du själv testa dig fram till. Men vi har förstås några favoriter.

Vanliga frågor om hörlurar för träning

Vilka hörlurar ska man ha om man simmar?

Det går alldeles utmärkt att träna simning med hörlurar idag. Förutsatt att man har rätt hörlurar, förstås. Med ett par vattentäta hörlurar riskerar man inte att elektroniken går sönder. Men man får se upp. För vattentäta hörlurar är inte samma sak som vattenresistenta. De senare klarar vattenexponering ovanför ytan i begränsad omfattning, medan vattentäta hörlurar har IP-klassning från IPX7 och därmed klarar att användas under vattenytan. Ska du simma i mer än 30 minuter i sträck bör du välja ett par hörlurar med IP-klassningen IPX8 eller mer för att vara på den säkra sidan. Kolla även upp hur pass enkla hörlurarna är att hantera under vattnet och om de sitter ordentligt i öronen när du rör på dig.

Vilka hörlurar är bäst när man springer?

Här vore det enkelt att svara in-ear-hörlurar, kort och gott. True wireless-hörlurar är förstås också oerhört smidiga när det handlar om träning. Det man bör kontrollera är att de sitter ordentligt, för när man svettas riskerar de annars att trilla ur.

Vill man vara något mer säker så är ett par trådlösa on-ear-hörlurar med bygel ett alternativ. De bästa alternativen i den kategorin har byglar och öronplattor som kan plockas bort och rengöras, annars blir de här hörlurarna ganska sunkiga med tiden. En annan viktig aspekt är att det finns adaptiv brusreducering (alternativt ingen brusreducering). Löptränar man i stadsmiljö är det här extra viktigt, eftersom aktiv brusreducering tenderar att stänga ute trafikljud med oerhörd effektivitet.