Vattenkokare: 14 modeller i test
Vill du koka vatten snabbt och energieffektivt? Vi har testat vattenkokare från tillverkare som Smeg, KitchenAid och Kenwood. För att en vattenkokare ska kunna utses till bäst i test ska den ha snabb uppkokningstid, inte bli för varm på utsidan och ha ett handtag som är enkelt att greppa om.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Vattenkokare
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test har vi låtit hushåll med daglig användning av vattenkokare få utvärdera de olika modellerna. Följande egenskaper har vägts in:
Användarvänlighet: Hur är handtaget utformat, är vattenkokare enkel att öppna och stänga, och hur tydlig är vattenmätaren att läsa av?
Funktion: Kan man ställa in önskad temperatur på vattenkokare, hur signaleras att vattnet har kokat upp, hur snabb är vattenkokare och hur väl håller den värmen?
Design: Blir vattenkokare varm på utsidan, hur högt låter den under uppkokning och hur mycket utrymme tar den upp på köksbänken?
Fler tester av kokande maskiner
Fler tester för dig som föredrar stekyta
1. Wilfa WSDK-2000 → BÄST I TEST VATTENKOKARE
Fantastiskt snygg och lättanvänd vattenkokare
Snygga hushållsapparater är något av ett signum för Wilfa, och den här vattenkokaren är inget undantag. Den finns i rostfritt stål eller svart plast, och vi testade den sistnämnda. Den har en fantastiskt snygg mattsvart finish och alla knappar och reglage är placerade på basen i stället för på själva kokaren. Detta ger ett väldigt stilrent intryck.
En detalj som kan tyckas ovidkommande, men som ändå gör en stor skillnad för handhavandet, är placeringen av vattenmätaren. Vissa tillverkare väljer att placera den på insidan, vilket inte är till särskilt stor hjälp. Men Wilfa har inte bara en vattenmätare på utsidan, utan två. Så nästan oavsett åt vilket håll du ställer ner vattenkokaren (den har en 360-gradersplatta) så borde du kunna se åtminstone en av vattenmätarna. Smart!
Kunde locket ha varit enklare att öppna?
Reglagen är som sagt placerade på basen och är lätta nog att förstå sig på. Den ena knappen justerar uppkokningstemperaturen i fem olika steg, och den andra startar själva kokningen. Stegen på temperaturskalan lyses upp allt eftersom vattnet värms, så du kan i stort sett i realtid se hur varmt vattnet är. Uppkokningen till hundra grader är för övrigt tämligen snabbt avklarad, så inget att anmärka på där.
Om vi ska vara petiga hade vi kanske önskat oss en lite smidigare placering av knappen för att öppna locket på kokaren. Denna sitter ovanpå, men vi tycker att det hade varit smidigare om den hade suttit på handtaget inom räckhåll för tummen. Men detta är petighet på väldigt hög nivå och ingenting som förtar helhetsintrycket särskilt mycket.
Bra pris hos:
2. SMEG Vattenkokare KLF04 → BÄSTA PREMIUMVAL
Snyggt designad vattenkokare med smarta funktioner och mycket snabb uppkokning
SMEG Vattenkokare KLF04 är den lite mer avancerade modellen av vattenkokare från detta omtyckta designermärke. Förutom själva basfunktionen, att koka upp vatten, kan man med denna vattenkokare välja exakt hur varmt vattnet ska bli. Med sju möjliga inställningar, mellan 50 och 100 grader, kan koppen med te bli perfekt varm men drickbar direkt vid servering.
För att välja värmegrad klickar man den silverfärgade spaken åt höger eller vänster. SMEG Vattenkokare KLF04 är även utrustad med en värmehållningsfunktion. Efter att vattnet kokar klart är själva vattenkokaren för varm för att man ska vilja ta på den, medan handtaget är helt svalt. SMEG KLF04 öppnas och stängs med ett knapptryck på toppen. Innanför pipen finns ett uttagbart filter. Själva uppkokningen görs under en mycket behaglig ljudnivå, även om man sitter precis bredvid störs man inte.
Supersnygg och riktigt snabb vattenkokare
Ska man anmärka på något hos denna nästintill felfria vattenkokare, så är det att det krävs två knapptryckningar för att starta den. En för att slå på SMEG KLF04, en för att påbörja uppkokningen. Absolut vanligast hos andra vattenkokare är en knapptryckning. Samtidigt ger vattenkokaren ifrån sig två olika, glada ljudsignaler vid de olika knapptryckningar. Det gör att man enkelt kan hålla koll på att man faktiskt satt igång den.
SMEG KLF04 kan ställas ned på basplatten i vilken riktning man vill. Undertill finns en sladdvinda, så man inte behöver ha mer sladd framme än nödvändigt. Vattenmätaren är placerad innanför handtaget, vilket tyvärr gör den lite svår att se medan man fyller på kokaren. Förutom den mycket tilltalande designen, som gör vattenkokaren till en prydnad för köksbänken, är uppkokningstiden imponerande snabb. SMEG Vattenkokare KLF04 må kosta en del att köpa, men både design och funktion gör denna vattenkokare väl värd sitt pris.
Bra pris hos:
3. Electrolux Explore 7 (E7GK1-8BP)
Välfungerande vattenkokare med rejält handtag men en något klumpig basplatta
Vid första intrycket uppfattas Electrolux Explore 7 som lite stor och klumpig. Själva kannan har en volym på 1,7 liter, en rymlighet som uppskattas av familjen som har fler än två som ska dricka en kopp te samtidigt. Det är främst basplattan som sticker ut i storlek.
Lättanvänd vattenkokare med justerbar temperatur och värmehållning
Plattan mäter cirka 24 gånger 20 cm. På undersidan finns en praktisk sladdvinda. På ovansidan hittar man kontrollpanelen, med fyra knappar och en temperaturvisare. En kombinerad start- och stoppknapp med vilken Explore 7 kan slås på och av. Två knappar för att bläddra mellan de olika temperaturalternativen, och slutligen en värmehållningsknapp. På kannan, inför handtaget, sitter volymskalan.
Explore 7 har ett mycket greppvänligt handtag. Visserligen kan vattennivån vara svår att se när man håller handen runt handtaget, men eftersom handtaget sticker ut en bra bit så funkar det okej. På vattenkannans ovansida finns knappen med vilken man öppnar upp locket. Innanför upphällningspipen finns ett urtagbart filter. Electrolux Explore 7 har ett fint, stänkfritt vattenflöde.
Kan ibland fastna i basplattan
Vattenkokarens storlek vänjer man sig snabbt vid. Intrycket därefter är att Explore 7 är en mycket användarvänlig produkt. Uppkokningen går relativt snabbt. Vattenkokaren blir varm på utsidan, medan handtag och lock som mest känns ljumma. Det enda man kan irritera sig på med Explore 7 är att man måste lyfta vattenkokaren rakt upp. Börjar man tilta den samtidigt som man lyfter så tenderar vattenkokaren att fastna i basplattan.
Utsidan av Explore 7 är täckt av att material som gör sig väl i ett stökigt kök. Några fettavtryck efter smutsiga fingrar syns aldrig, och vattenkokaren blir knappt dammig. Skulle den ändå få sig ett smutsstänkt är den lätt att torka ren med en fuktig trasa. Har man plats för den på köksbänken så får man med Electrolux Explore 7 en välfungerande vattenkokare av hög klass.
Bra pris hos:
4. KitchenAid Vattenkokare 5KEK1222
Snyggt designad vattenkokare med mycket enkel användning
KitchenAid Vattenkokare 1,25 liter är en nättare och enklare variant av märkets Artisan Vattenkokare. Men det är inte ett minus. Tvärtom känns denna modell väldigt smidig, både i storlek och vid användning. En anledning till att den är så lätthanterad är nog att vattenkokaren endast har en funktion – uppkokning.
Varken värmehållning eller temperaturvisning finns. Det här är en vattenkokare för den som vill ha den moderna motsvarigheten till en kittel som ställs på spisen. Med KitchenAid Vattenkokare placerad på sin bottenplatta, som har sladdvinda undertill, så behöver man bara trycka ned den silverfärgade startknappen, och vänta.
Stilren vattenkokare med härligt flöde
Uppkokningstiden är normalt. KitchenAid Vattenkokare blir för varm på utsidan för att man ska vilja ta på den. Även handtaget blir något upphettat men går ändå att hålla i. Vattenkokaren har en öppen pip framtill. Vätskeflödet när man häller vatten ur vattenkokaren är riktigt härligt, vattnet glider ut helt utan stänk.
Ett minus med enkelheten är att man måste ta bort det löstagbara locket och kika ned i vattenkokaren för att se metallpiggen som visar maxmängden vatten som får hällas i. Och den är svår att skönja om man vill koka vatten i mörker. Vattenkokaren låter en del vid uppkokning, men inte så det stör. För den som vill ha en lika enkel som stilren vattenkokare så är KitchenAid Vattenkokare 1,25 liter en fullträff.
Bra pris hos:
5. Emerio WK-122730
Snabb och lättanvänd vattenkokare med belysning, passar den som ofta brygger te
Emerio WK-122730 är en vattenkokare som även kommer med en tebryggningsfunktion. Inuti vattenkokaren kan man välja att skruva fast en behållare för teblad, och koka upp vattnet ihop med att man brygger sin kopp te. Kapaciteten för Emerio WK-122730 är dock lägre som tekokare, max 1,2 liter vatten mot annars max 1,7 liter.
Vattenkokaren tar inte hem några designpris, men har inte heller en formgivning som stör ögat. Rostfritt stål och svart är alltid ett stilsäkert val. Handtaget på Emerio WK-122730 är bekvämt att greppa om. Överst sitter knapparna för att koka upp vattnet, och för att välja önskad värme för när vattenkokaren ska slå av.
Snabb vattenkokare som lyser i olika färger
Emerio WK-122730 kan sättas ned på sin platta åt vilket håll som helst, och sladden är lång nog för att det ska vara enkelt att placera vattenkokaren där man önskar. Vattenkokaren blir varm på ytan när vattnet nyss kokats upp, men handtaget blir aldrig så hett att man inte kan greppa bekvämt.
Uppvärmningstiden är relativt snabb, och ljudnivån är rimlig. Varken ovanligt högljudd eller tystlåten. En lite rolig detalj är att vattenkokaren diskret lyser i olika färg beroende av vilken temperatur man valt. För den som vill slippa mellansteget med en tekanna så är Emerio WK-122730 ett bra val, och även som en traditionell vattenkokare gör den sitt jobb på ett tillfredsställande sätt.
6. Aarke Kettle
Klassiskt designad vattenkokare med låg ljud nivå, sval utsida och snabb uppkokning
Aarke Kettle är ultralyxig vattenkokare som lyckas med det som många andra vattenkokare i premiumprisklassen misslyckas med. Nog för att den stilrena designen är både påkostad och prioriterad i formgivningen. Men Aarke har inte fallit för frestelsen att tumma på vattenkokarens funktionalitet. Faktum är att den enda som drar ned helhetsbetyget är just det lite väl höga priset.
Aarke Kettle är riktigt imponerande sett till både ljudnivå och snabbhet. Fyller man den kalla vattenkokaren med en liter vatten, så ljuder signalen för avklarad uppkokning efter mindre än tre minuter. Och även om Aarke Kettle låter när vattnets kokas upp, så är ljudet relativt lågt och dovt. Det är således inga problem att föra en konversation i normal samtalston i samma rum.
Klassisk design och toppmoderna funktioner
Vattenkokaren är isolerad med dubbla väggar. Det gör dels att den håller värmen mycket väl. Dels innebär det att Aarke Kettle är tillräckligt sval på utsidan för att man ska kunna lägga händerna på den utan att bränna sig. Locket öppnas med en lättåtkomlig spärr, och handtaget är format för att ligga bekvämt i handen. Aarke Kettle har ett mycket fint flöde när man häller upp vattnet helt utan skvätt eller stänk.
Ska man anmärka på något, så är vattenmätaren på vattenkokarens insida väldigt svår att se om det är mörkt i köket. Aarke Kettle är också lite mindre än standard, och rymmer endast 1,2 liter. Vattenkokaren är utrustad med temperaturkontroll med LED-indikator, och allt regleras med samma knapp ned vid basen. Knappen ger en mjuk klickrespons och bidrar ytterligare till den exklusiva känslan. Den som först faller för den klassiska designen hos Aarke Kettle Vattenkokare kommer därefter bli positivt överraskad av alla de toppmoderna funktionerna.
Bra pris hos:
Med småel som vattenkokare är det ofta svårt att skilja en modell åt från en annan. Men när SMEG tillverkar vattenkokare, ja då känner man igen modellen på lång avstånd. SMEG KLF03 har mycket tilltalande design och finns tillgänglig i tillräckligt många nyanser för att kunna matcha alla varianter av kök. Modellen är ganska stor, så inget för den mest trångbodda.
Handtaget är rejält men greppvänligt. SMEG har dock gjort en för vattenkokare vanlig miss och placerat vattenmätaren innanför handtaget. Det gör det nära på omöjligt att läsa av hur mycket vatten den innehåller – speciellt som att det lätt bildas kondens i mätaren. Den något långsamma öppningen av vattenkokarens lock är en annan detalj som irriterar något.
Kokar upp vattnet överraskande snabbt
Det är mycket praktiskt att SMEG KLF03 inte behöver passas in på bottenplattan, utan kan ställas ned i vilken vinkel som helst. Uppkokningstiden är är överraskande snabb, vilket givetvis är ett stor plus. Den låga ljudnivån är utan tvekan imponerande. Man kan med lätthet konversera vid frukostbordet samtidigt som vattnet kokar upp på köksbänken bredvid.
Inte heller blir utsidan av SMEG KLF03 farligt varm. Denna stilrena vattenkokare är inte utrustad med några imponerande funktioner. Men modellen är både en prydnad i köket och kan koka upp vatten snabbt, tyst och effektivt. Vill man ha en bra vattenkokare och är redo att betala extra för designen så är SMEG KLF03 en fullträff.
Bra pris hos:
Stelton Emma är en vattenkokare med formgivning i fokus, men utöver den vackra ytan finns också hög kvalitet. Basplattan har sladdvinda undertill, så man inte behöver använda mer av sladden än nödvändig. Det är också uppskattat att Stelton Emma kan sättas på plattan i vilken riktning som helst.
Stilren men lite för enkel design
Designen är onekligen stilren, handtaget lika snyggt som det är greppvänligt. Men kanske är vattenkokaren lite för avskalad? Istället för en vattenmätare på utsidan har Emma en metallplatta på insidan som anger maxmängden vatten. Att se denna minimala märkning utan att först tända upp köket är helt omöjligt en mörk morgon i november.
Stelton Emma kan koka upp 1,2 liter vatten, men tar upp lika mycket utrymme som en vattenkokare med en kapacitet på 1,7 liter. Att locket måste lossas helt varje gång vattenkokaren ska fyllas på känns onödigt bökigt. Det löstagbara kalkfiltret är däremot smart.
Kokar vatten snabbt, utan att bli för varm
Stelton Emma har en riktigt snabb och imponerande tyst uppkokning. Vattenkokarens utsida blir aldrig för varm under användning , att lägga händerna direkt mot är inget problem. Det här är inte vattenkokaren för den som vill ha moderna funktioner, även om en synlig vattenmätare faktiskt känns mer som ett basbehov. Kokar man sällan upp mer vatten än för ett par koppar te så lär man sig dock snabbt att fylla på vatten på känsla.
Emma Stelton är ett bra val av vattenkokare för den som prioriterar snabbt och tyst vattenkokande, och som aldrig vill riskera att bränna sig vid upphällning.
Bra pris hos:
9. Kitchen Aid Artisan 5KEK1522
Premiumvattenkokare med hög användarglädje, utsida som håller sig sval under kokning
Det här är vattenkokartestets gigant - både bildligt och bokstavligt talat. Kitchen Aid Artisan Vattenkokare har ett väl tilltaget pris och kräver också att man har gott om ledig bänkyta. Kokaren tar nämligen upp mycket plats på köksbänken men den kompenserar för det med andra, bättre sidor.
Vattenkokaren från Kitchen Aid har fantastiskt väldesignade ljus- och ljudindikatorer, multipla digitala samt analoga displayer och lätthanterade vreden. Handtaget är greppvänligt och pipen en av de bättre, något för den som vill kunna utföra precisionsupphällning av sitt tevatten.
Tyst vattenkokare som håller utsidan sval
Värmehållningen är bra, men bäst av allt är vattenkokarens dubbla väggar. De gör att utsidan förblir sval i alla lägen och drar ned ljudnivån rejält på samma gång. Även med vattnet nyss uppkokat kan man lägga händerna på vattenkokaren utan att bränna sig.
Kitchen Aids vattenkokare är ett otroligt bra val med påkostade funktioner. För hushållet som har himlen som gräns i sin vattenkokarbudget och ett stort kök med mycket plats så är Kitchen Aid ett självklart val.
Bra pris hos:
Testets stiligaste vattenkokare är Eva Solo. Priset väl tilltaget, men för pengarna får man en design det känns rimligt att betala högt för. Till Eva Solos fördelar hör den främst den höga användarvänligheten. Det finns inget extra lock att hantera. När man vill göra sig en kopp te är det bara att hälla ned vatten, koka upp och servera. Det är omöjligt att misslyckas.
Vattenkokaren från Eva Solo bygger på höjden och kan vara knepig att få under kranen i en grund vask. Vattenkokaren är mycket tystlåten och staven man slår på den med lyser diskret under uppkokning. Således kan vattenkokandet skötas diskret om morgonen när andra i hemmet sovet. Handtaget går bra att lyfta i men övrig yta på Eva Solo Vattenkokare blir varm.
En snygg, snabb och tyst vattenkokare
Den smidigt "öppna" öppningen medför dock en något lägre temperatur på vattnet 20 minuter efter uppkok. Så om man vet med sig att man ofta vill fylla på tekoppen bör man räkna in att den värmehållande förmågan inte är på topp hos denna modell.
Är man inte ute efter finurliga funktioner utan vill koka vatten löjligt enkelt, snabbt och snyggt så är Eva Solo ett utmärkt bra val av vattenkokare. Något som också styrks av det faktum att modellen sålts i princip i oförändrad i flera år. Varför ändra på något som funkar?
Bra pris hos:
OBH Nordica Bronx är en väldigt avskalad vattenkokare som gör sitt jobb bra utan att vara alltför komplicerad. Den har några funktioner som vi gillar, men också vissa saker som drar ner betyget.
Designen är snudd på minimalistisk och sticker inte ut på något sätt. Merparten av vattenkokaren är gjord av rostfritt stål. Detta är både bra och dåligt, då det är estetiskt tilltalande, men också otacksamt på det sättet att intorkade vattendroppar och fingeravtryck syns väldigt väl.
Vattenmätaren kunde ha suttit på ett bättre ställe
Handhavandet är så enkelt som det kan vara. Det följer med en manual, men den är knappast nödvändig. Locket öppnas med en knapp på handtaget, vilket är väldigt smidigt, och basen är en så kallad 360-gradersbas som låter dig sätta ner kokaren åt vilket håll du vill. Kokaren piper inte när vattnet kokat upp, men du märker säkert när den är klar.
Det går inte att ställa in uppkokningstemperatur, och det finns heller ingen varmhållning. Detta är dock någonting som inte är helt vanligt bland vattenkokare i den här prisklassen. Överlag fungerar den vädigt bra, dock kan vattenmätaren vara lite svår att läsa av i vissa ljusförhållanden då den är placerad bakom handtaget.
Bra pris hos:
Zwilling Enfinigy Pro är en vattenkokare som gör ett väldigt bra första intryck på oss när det kommer till det estetiska. Just vårt testexemplar har en mycket snygg svart färg, men den finns också att köpa i guld, rosa och silver. Den är väldigt stilren och känns verkligen som en modern premiumprodukt.
Den stilrena designen kommer dock på bekostnad av användarvänligheten. Det finns nämligen ingen vattenmätare på utsidan, utan man får titta på insidan för att veta exakt hur mycket vatten man har måttat upp. Vi upplever tyvärr att vattennivån är svår att läsa av, vilket är ett tydligt minus i våra ögon.
Något trög touchpanel
Dock har den några andra användbara funktioner, såsom en 360-gradersbas, varmhållning och ställbar uppkokningstemperatur. Kontrollpanelen för temperaturen lämnar dock en del att önska. Zwilling har valt att illustrera 40 grader med en nappflaska och 90 grader med ett kaffefilter. Vi förstår tanken med detta, men det blir något förvirrande när alla andra temperaturer är illustrerade med siffror.
För övrigt använder kontrollpanelen touchknappar i stället för fysiska knappar. Detta fungerar överlag okej, men det krävs ett ordentligt tryck för att kontrollpanelen ska reagera. Själva uppkokningen är inte anmärkningsvärt snabb, men heller inte långsammare än vad man kan förvänta sig.
Bra pris hos:
Det som först slår oss med Russell Hobbs Inspire är att den helt klart har en design som sticker ut. Den har en texturerad utsida som nästan för tankarna till keramik och är tillverkad i vad vi upplever som högkvalitativ plast. Dock har Russell Hobbs valt att placera vattenmätaren vid handtaget, vilket gör den svår att läsa av, särskilt om du har handen runt handtaget.
En annan detalj som förvisso är ganska estetiskt tilltalande, men inte så praktisk, är att locket inte sitter med gångjärn, utan du måste för hand lyfta av det för att kunna fylla på vatten. I botten av kokaren sitter tre röda “flärpar” i plast som markerar mängd vatten för en, två och tre koppar. Så du behöver nödvändigtvis inte titta på den yttre vattenmätaren om du bara ska koka vatten för enstaka koppar te.
Se till att du lyfter i handtaget
Apropå kokning så går det riktigt snabbt innan vattnet är klart. En liter vatten kokas upp på strax under tre minuter, något som vi tidigare bara har sett hos ett fåtal vattenkokare. Tyvärr är uppkokningstemperaturen inte ställbar, och det finns heller ingen varmhållningsfunktion. Värt att notera är att utsidan på vattenkokaren blir brännhet när du kokar upp vatten, så se till att du faktiskt använder handtaget för att lyfta den.
Det känns som att Russell Hobbs har prioriterat estetik framför funktionalitet när det gäller den här vattenkokaren. Och visst är den snygg, men den är också ganska skrymmande och kunde definitivt varit mer användarvänlig. Men att koka upp vatten på kort tid lyckas den alldeles utmärkt med, och om du vill ha en vattenkokare som sticker ut så kan det här absolut vara något för dig.
Bra pris hos:
Wilfa WKR2000 (även kallad Spring) är en vattenkokare som kanske är bäst för den som prioriterar estetik framför funktionalitet. Precis som många andra produkter från Wilfa är den här vattenkokaren en stilig liten pjäs, men det är sparsmakat med funktioner utöver de mest grundläggande.
Om vi ska börja med designen har vattenkokaren en stilren, matt yta, och den finns att köpa i svart, vitt, blått eller rosa. Att ha ett flertal val på färg är så klart praktiskt om du är noga med färgskalan i ditt kök. Handtaget ser vid första anblick ut att vara i trä, dock är det bara träfärgad plast.
Något udda mått på vattenmätaren
När det kommer till att koka upp vatten så presterar den helt okej. En liter kallt vatten kokas upp på tre minuter och 22 sekunder, vilket anses vara godkänt. Det går dock inte att reglera temperaturen, och det finns heller ingen varmhållning. Värt att notera är att utsidan på vattenkokaren blir brännhet vid uppkokning, så se till att lyfta i handtaget och inte själva kokaren.
En sak vi inte uppskattar särskilt mycket är att vattenmätaren är placerad bakom handtaget, vilket gör att den lätt blir skymd. Vi kan tillstå att denna placering av vattenmätaren ger ett mer avskalat intryck, men det är inte särskilt praktiskt. Måtten på mätaren visar hälften, 75 procent och 100 procent av kapaciteten. Dock motsvara detta 0,8, 1,2 och 1,7 liter, vilket kan tyckas lite märkligt och inte lika användbart som till exempel 0,5 liter och 1 liter.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test har vi låtit hushåll med daglig användning av vattenkokare få utvärdera de olika modellerna. Följande egenskaper har vägts in:
Användarvänlighet: Hur är handtaget utformat, är vattenkokare enkel att öppna och stänga, och hur tydlig är vattenmätaren att läsa av?
Funktion: Kan man ställa in önskad temperatur på vattenkokare, hur signaleras att vattnet har kokat upp, hur snabb är vattenkokare och hur väl håller den värmen?
Design: Blir vattenkokare varm på utsidan, hur högt låter den under uppkokning och hur mycket utrymme tar den upp på köksbänken?
Fler tester av kokande maskiner
Fler tester för dig som föredrar stekyta
Fem saker att tänka på innan du köper vattenkokare
Dricker du te åtminstone en gång per dag, eller tenderar du att dricka snabbkaffe snarare än att brygga? I sådana fall kan en vattenkokare vara en extremt användbar hushållsapparat för dig. Du kan så klart alltid koka vatten i en kastrull på spisen, men att använda en vattenkokare är både snabbare och smidigare. Och att värma vatten i en mikrovågsugn ger ett helt annat resultat. Det finns dock ett väldigt stort utbud av vattenkokare och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst just för dig. Nedan listar vi några saker som kan vara bra för dig att tänka på.
1. Storlek
Liksom många andra typer av hushållsprodukter kommer vattenkokare i olika storlekar. Hur stor den behöver vara beror så klart på dina behov. Om du bor ensam och sällan har ett större antal gäster på samma gång så kanske du klarar dig med en mindre modell. Annars kan en stor modell vara värd sitt pris för att kunna servera te till alla dina gäster utan att behöva koka nytt vatten hela tiden.
Värt att tänka på är att en större mängd vatten så klart tar längre tid att koka upp än en mindre mängd. I nästa punkt nedan lyfter vi några saker som kan vara värda att tänka på om du vill ha en vattenkokare som är så snabb som möjligt.
2. Uppkokning
Är det viktigt för dig att det går fort att värma vattnet? Hur snabbt det går kan skilja sig ganska drastiskt mellan olika modeller, så du kan tyvärr inte gå in i en butik och ta första bästa vattenkokare på hyllan och lita på att den är snabb på att värma vattnet.
Det är inte helt lätt att veta hur snabb en vattenkokare är, men ett bra riktmärke är effekten. Detta är dock inte det enda som avgör, men om vattenkokaren har en effekt på minst 2 000 watt så borde den vara snabb nog för vardagsbehovet. Om du lyckas hitta en modell som är riktigt snabb så har du en liter kokande vatten på ungefär tre minuter. På var och en av produkterna i testet nedan framgår hur snabbt det går att koka upp vattnet.
3. Automatisk avstängning
Det är inte alla modeller av vattenkokare som har en automatisk avstängning. Detta behöver i sig inte vara ett problem, men det kan vara skönt för dig att överhuvudtaget inte tänka på om du drog ur sladden eller inte, i synnerhet om du behöver jäkta iväg till jobbet på morgonen.
Vissa modeller har till och med ett torrkokningsskydd för att minimera risken för incidenter i ditt kök, då en vattenkokare som kokar torrt och fortsätter generera värme är en potentiell brandrisk. Ett förhållandevis riskfritt alternativ är en vattenkokare som man vänder på en spis eller induktionshäll, då det bara är att lyfta av den från spisen när du är klar.
4. Temperatur och varmhållning
Beroende på hur avancerad du är i ditt tedrickande så går det att hävda att olika typer av te gör sig bäst vid olika temperaturer på vattnet. Eller så kanske du bara föredrar att ditt tevatten inte är alltför hett? Vissa modeller har ställbar temperatur, vilket gör att du i ännu högre grad kan göra en kopp te som är exakt så som du vill ha den. Temperaturen är inte helt irrelevant även i fallet med snabbkaffe. Om du vill ha lite vägledning kring hur du gör den bästa koppen te kan du besöka den här hemsidan.
En annan smidig funktion som vissa vattenkokare har är att de kan hålla vattnet varmt åt dig efter att det kokats upp. Det är annars inte helt ovanligt att värmen stängs av automatiskt när vattnet väl kokat upp och att det sedan svalnar allt eftersom. Detta behöver inte vara ett problem om du bara behöver en enstaka kopp te, men om du eller någon av dina gäster tenderar att ta en andra kopp så kan det vara praktiskt att vattnet inte är ljummet lagom till att det är dags för kopp nummer två. På vissa modeller kan du ställa in på vilken temperatur vattnet ska varmhållas, på samma sätt som att du ställer in vilken temperatur det ska kokas upp till.
5. Vattenmätare
De allra flesta gör säkerligen så att de måttar upp en mängd vatten mer eller mindre på måfå i vattenkokaren. Men om du behöver veta exakt hur mycket vatten du kokar upp så kan du har stor nytta av en vattenkokare som har inbyggd vattenmätare. Vissa modeller har en mätare på utsidan, medan andra har den på insidan. Kolla upp detta innan köp för att vara säker på att den modellen du tittar på har just det du behöver.
Vi har testat vattenkokare i olika prisklasser: budget, mellannivå och premium. Volymen varierar mellan 1 och drygt 1,5 liter. Samtliga vattenkokare har använts i vardagen av våra testfamiljer, men de har också radats upp bredvid varandra för en jämförelse. Vi har mätt hur lång tid det tar för varje kokare att koka upp exakt 1 liter vatten, samt mätt hur varmt vattnet varit efter 20 minuter. Vissa kokare har en värmehållningsfunktion som vi då inte haft påslagen, utan vi har utgått från vattenkokarens inneboende förmåga att behålla värmen.
Vår test visar att premiummodellerna har de mest avancerade funktionerna överlag, men också att testets dyrare modeller är de som bäst håller en sval yta och därmed utgör minst risk för att man ska råka bränna sig. Bäst i test blir ändå den modell som bäst kombinerar användbara funktioner med ett rimligt pris. Att koka upp vatten effektivt klarade samtliga modeller av och även vattenkokarna i budget- och mellankategorin håller en bra nivå.
Utgångna produkter
Som namnet antyder är det här en vattenkokare som är byggd för att vara så tyst som möjligt. Detta uppnås genom att basen har en så kallad “diffuser ring” som förhindrar uppkomsten av alltför stora bubblor och sålunda håller ljudnivån nere. Detta är något som vi tycker fungerar väldigt väl.
Utöver detta är den utrustad med praktiska detaljer såsom en 360-gradersbas och vattenmätare på båda sidor. Den inbyggda blå belysningen gör det lätt att läsa av vattenmätaren även i mörker. På det stora hela har den här vattenkokaren en snygg design med en stilren rostfri finish.
Kokar upp vattnet snabbt, men har ingen varmhållning
Uppkokningen är relativt snabbt avklarad på dryga tre minuter. Dock är inte temperaturen ställbar, och det finns heller ingen varmhållningsfunktion. Vi upplever däremot att den är lätt att hälla ur, och det finns ett inbyggt kalkfilter. Detta är kanske inte superrelevant för de flesta av oss, då stora delar av Sverige har mjukt eller medelhårt vatten, men ändock en fiffig detalj.
Det finns överlag väldigt få saker att anmärka på med den här vattenkokaren. Om något så kan vi önska att den hade en något längre sladd, och ställbar temperatur hade också varit trevligt att ha.
Russell Hobbs Attentiv är sannerligen en vattenkokare som direkt fångar ens uppmärksamhet. Den är väldigt snyggt designad och snudd på futuristisk med alla detaljer i rostfritt stål, glas och svart plast.
En detalj vi verkligen uppskattar på en vattenkokare är när vattenmätaren sitter på sidan, istället för bakom handtaget. Den här vattenkokaren har dessutom vattenmätare på båda sidor, vilket i kombination med 360-gradersbasen är väldigt praktiskt.
Busenkel att koka te med
För att göra det ytterligare lite enklare att koka te så har den här vattenkokaren en behållare för löste. Du kokar bara upp vattnet, tillsätter te och låter det dra en stund. Väldigt behändigt och enkelt att begripa sig på!
Du styr vattenkokaren med hjälp av en touchskärm och ett vred. Vredet låter dig ställa in temperaturen i intervaller om fem grader, så det går att få vattnet i verkligen exakt den temperatur som du vill ha. På vårt testexemplar började dock displayen krångla efter ett par veckor. Allting fungerade som det skulle, men displayen var svår att läsa av i vissa lägen, och markeringen för av/på-knappen visades dessutom inte längre.
Kenwood Vattenkokare ZJG801CL
Förstklassigt tystlåten vattenkokare med snygg och smart design
Kenwood Vattenkokare har egentligen inte särskilt många funktioner. Man kan inte välja till vilken grad vattnet ska kokas upp och det finns inte heller någon display som visar aktuellt temperatur eller annan information. Dessutom är priset högt. Ändå kan man inte låta bli att falla pladask för den här vattenkokaren.
Kenwood Vattenkokare är mycket snyggt designad, och samtidigt väldigt funktionell i sitt utseende. Karaffens glasväggar gör att man direkt ser när vattnet har kokat upp. Visserligen stänger Kenwood av sig själv när det skett, men när 1 liter vatten kokas upp på tid så inträffar avstängningen först vid 3 minuter och 21 sekunder fast vattnet bubblade rejält redan vid 3 minuter.
Mycket tyst vattenkokare
Glasväggarna blir varma men handtaget är helt svalt, och precis där knogarna är har själva karaffen skyddande plast. Locket öppnas lätt med hjälp av en knapp på handtaget, och stängs igen lika smidigt, även om vattenkokaren är varm, tack vare en plastyta precis där man naturligt sätter fingret.
Men bäst av allt är ändå den låga ljudnivån, bland den lägsta av alla vattenkokaren som testats. Något vi delvis härrör till den gummerade kanten runt lockets insida. Det är inga som helst problem att konversera familjen eller lyssna på radio i samma rum som Kenwood kokar upp vatten. Och det gör Kenwood Vattenkokare till en riktig favorit.
Electrolux EEWA7700 är en hyfsat billig vattenkokare som trots sina små egenheter visar sig vara en fantastiskt trevlig bekantskap.
På det stora hela känns designen genomtänkt. Perforerad metall förhindrar onödigt stänk vid upphällning, alla knappar är lättåtkomliga med tummen när du håller i handtaget och den runda bordsplattan gör att du inte behöver måtta in kokaren på plattan. Locket öppnas med en knapp, som tyvärr känns en aning bräcklig. Det, samt att metallskalet suger åt sig fingeravtryck, är dock de enda designmässiga nackdelarna.
Pipig kokare
Funktionmässigt känner vi inte att vi saknar något. Electrolux EEWA7700 är ganska tyst och snabb på att värma vatten och det finns såväl termometer som varmhållningsfunktion och temperaturinställning för uppvärmningen. Den främsta nackdelen är att den piper hela tiden. Ett pip för varje knapptryck, ett pip när du ställer ner den på plattan, tre pip när den är klar. Det blir snabbt en hel del pipande som inte går att stänga av eller justera på något sätt.
Utöver det upplever vi Electrolux EEWA7700 som en riktigt prisvärd och funktionsfylld vattenkokare med snabb värmning.
Bra pris hos:
OBH Nordica Heritage är en överlag kapabel vattenkokare som gör sitt jobb bra och som vi tror att de flesta skulle vara nöjda med. Vi tycker också att OBC Nordica har lyckats väl med det estetiska, även om vi tycker att vattenkokaren hade varit ytterligare lite bättre om designen hade varit lite annorlunda.
Storleken känns väldigt “lagom”, den rymmer en mängd vatten som räcker till ett flertal koppar te, och kokaren i sin helhet känns inte överdrivet tilltagen i storlek. I stort sett hela vattenkokaren (med undantag för vissa detaljer på exempelvis handtaget) är tillverkad i rostfritt stål, vilket är väldigt estetiskt tilltalande. Dock syns fingeravtryck, intorkade vattendroppar och annat väldigt väl, men när kokaren är rengjord så ser den väldigt bra ut.
Inte helt optimal placering av vattenmätaren
En sak som vi dock aldrig uppskattar med vattenkokare är när vattenmätaren är placerad innanför handtaget. Detta är tyvärr mer regel än undantag bland de modeller som finns tillgängliga idag, men vi upplever att mätarna ofta är svåra att läsa av. Även Heritage har denna lösning. Till OBH Nordicas försvar kan vi säga att vissa antagligen skulle uppleva den som mindre stilren om det satt en vattenmätare på sidan, vilket kanske vore synd då den är väldigt stilren i nuvarande utforming.
Hur bra är den på att koka vatten då? Ja, uppkokningen är tämligen snabbt avklarad, och vattnet håller temperaturen bra. Temperaturen går inte att ställa in, men detta är å andra sidan en inte helt vanlig funktion. När du ska fylla på vatten behöver du trycka på en knapp på locket för att öppna det. Vi föredrar när detta görs med en knapp på handtaget, men det är å andra sidan en väldigt okomplicerad process.
Electrolux EEWA7500
Användarvänlig vattenkokare med bra ljus- och ljudindikationer och snabb uppkokning
Vad gäller funktioner så är Electrolux EEWA7500 en av testets mest välutrustade. Den är till formen smidig och stjäl inte för mycket utrymme. Temperaturen är justerbar från 50 grader upp till kokande. En smart digital display på handtaget visar exakt temperatur på vattnet både under och efter uppkokning. Volymmätaren på vattenkokaren har egen belysning, som ändrar färg i takt med uppvärmningen, mycket praktiskt och användarvänligt. Handtaget är greppvänligt och volymmätaren förblir precis som locket svalt även när övrig yta blivit uppvärmd. Ljudindikatorn lyckas till och med hålla en lätthörd men ändå inte för hög ljudnivå. Uppkokningstid såväl som värmehållningen är normal. Användarvänligheten ihop med de funktionella och snygga displayerna ger ett bra prisvärde, därför utser vi Electrolux EEWA7500 till bäst i test.
Här är en video som visar hur Electrolux EEWA7500 ser ut och låter när man kokar upp vatten med den.
Philips Vattenkokare har precis som många av dess konkurrenter fallit för frestelsen att placera volymmätaren innanför handtaget. Varför begriper vi inte, med en stor hand runt det visserligen mycket greppvänliga handtaget så syns det knappt hur pass full vattenkokaren är. Vattenkokaren har ett väldesignat lock med öppningsknappen placerad överst på handtaget. Den kärvar aldrig och innebär att man inte behöver komma nära den varma metallen vid användning. Pipen är bred och lätt att hälla med. Uppkokningstiden är något lång men håller väldigt bra ljudnivå. Vattenkokaren står på en bas som stjäl mer utrymme än önskat på diskbänken. Undertill finns en praktisk sladdvinda. Vattnet kan kokas upp till 80, 90, 95 eller 100 grader. Philips vattenkokare har också värmehållningsknapp men ingen display som visar aktuell temperatur på vattnet. Alla knappar lyser upp när de trycks in. Användarvänligheten är god och förutom några mindre minus så är Philips Vattenkokare HD9326/21 ett trevligt tillskott till köksapparaturen.
Det första intrycket vi får av Mi Smart Kettle Pro vid uppackning är att det är en väldigt snygg och stilren vattenkokare. Alla reglage och knappar sitter på handtaget, så den yttre delen av vattenkokaren är avskalad och har en snygg vit färg. Att den är så avskalad medför dock ett litet problem. Den har en vattenmätare som är placerad på insidan av vattenkokaren. Det fungerar helt okej, men det hade varit tydligare och enklare om vattenmätaren hade suttit på utsidan istället.
Själva kokaren går att ställa ner åt vilket håll som helst på basen, vilket är ett klart plus. Detta kan tyckas vara en mindre viktig detalj, men det är onekligen smidigt och uppskattat vid stressiga morgnar. Effekten är helt okej och uppkokning av en liter vatten är avklarad på strax under fyra minuter. Temperaturen visas i realtid på displayen och det finns en dedikerad knapp för att aktivera varmhållning.
Appen är något av en besvikelse
Det finns en app du kan använda för att justera vissa inställningar på vattenkokaren. Du ansluter dock med Bluetooth snarare än Wi-Fi, så du måste vara fysiskt nära vattenkokaren för att kunna göra detta. Du kan heller inte starta vattenkokaren med appen, vilket känns lite snopet eftersom det ofta är vad man förväntar sig av teknikprylar som är appkompatibla.
Vissa inställningar går inte att göra på själva vattenkokaren, utan måste göras i appen. Om du vill att varmhållningen alltid är på måste du till exempel ställa in det i appen, likaså uppkokningstemperaturen. Samma sak med hur länge varmhållningen ska vara på.
Om man bortser från appen så är Mi Smart Kettle Pro överlag en tämligen välfungerande vattenkokare som gör det den ska på ett godkänt sätt. Att överhuvudtaget blanda in appen gör handhavandet svårare än vad det behöver vara.
Wilfa WSWK-1
Vattenkokare med smarta funktioner, tydlig display och mycket god värmehållning
Wilfas vattenkokare modell WSWK-1 håller tjugo minuter efter uppkokning bäst värmen på vattnet, med 86 grader, och det utan att värmehållningsfunktionen är påslagen. Själva vattenkokaren är mycket kompakt, men volymkapacitet är på gränsen till för liten för en barnfamilj. Med tanke på att priset är på mellannivå så är WSWK-1 välutrustad. Basen har digital display, en kan själva justera temperaturen och det går efter kokning att se vilken temperatur vattnet håller. Utsidan blir väldigt varm, men locket håller sig svalt nog för beröring och likaså handtaget.
Vattenkokaren indikerar med ljud efter kokning, displayen är upplyst och lätt att läsa även i mörker. Ljudnivån är bra. Wilfa har konstruerat en väl genomtänkt vattenkokare som verkligen håller vattnet varmt länge efter uppkokning.
OBH Nordica Gravity 7905
Okomplicerad och rymlig vattenkokare, med snygga funktioner och bra ljudnivå
Gravity 7905 från OBH Nordica har en hög volymkapacitet men tar ändå upp behändigt lite plats på köksbänken. Vattenkokaren har initialt en hög ljudnivå när den börjar stormkoka, därefter blir den riktigt tystlåten och stör inte i frukostbestyret. Kokningen upplevs som snabb men är snarlik övriga modeller i testet. Funktionerna är smidiga. Vattenmätaren är placerad bakom handtaget och döljs lätt av ens egen hand men locket är enkelt att öppna och stänga, med en smart tryckyta för bra grepp. Locket håller sig efter kokning svalare än övrig utsida. Snygg ljusindikator i form av en genomskinlig plaststav som tänds upp när kokaren slås på. OBH Nordica Gravity håller värmen väl och känns överlag som en okomplicerad men prisvärd modell för den som vill ha en vattenkokare med det lilla extra.
C3 Vattenkokare Design
Liten och smidig vattenkokare med bra ljudindikationen när den är klar
C3 Vattenkokare Design är en liten och behändig maskin, något mindre volymkapacitet men det räcker för några koppar te och en portion gröt. Denna vattenkokare har precis som flera andra modeller möjligheten att snurra upp sladden under basplattan. Vattennivån är något svår att se bakom handtaget, men kokaren har en tydlig ljudindikator för när vattnet har kokat upp. Uppkokningstiden för 1 liter är en av de längre, men det rör sig om marginella skillnader. Locket är enkelt att öppna och det blir en bra stråle när man häller. Främsta nackdelen är att hela vattenkokaren blir mycket varm, i synnerhet just locket som är i metall. Handtaget förblir dock svalt och hållbart. C3 Vattenkokare är en okomplicerad modell som uppfyller alla grundläggande krav utan krångel.
Vattenkokaren Electrolux EEWA7100 är en budgetmodell som är riktigt bra på att få vattnet varmt och behålla det varmt även efter uppkokningen. Det är dock inte bara innehållet som blir varmt. Tyvärr blir även utsida och lock mycket heta. Kokarens volymdisplay är belägen bakom handtaget, ett vanligt förfarande som kan göra mängden vatten svår att se om man har en stor hand. Även denna blir varm så när man ska bära kokaren med varmt innehåll får man vara aktsam.
Det finns ingen ljus- eller ljudindikation, men ett tydligt klickljud efter uppkokning. För att öppna locket ska man trycka mitt på det. Inte helt smidigt men det funkar. Är god värmehållning prioritet så blir EEWA7100 ändå ett bra köp, ett budgetalternativ för den som vill ha Electrolux-kvalitet.
Philips Vattenkokare HD9305/20
Vattenkokare med bra prisnivå som snabbt och effektivt kokar upp 1 liter vatten
Philips vattenkokare HD9305/20 är en klassisk modell, där funktionerna är nedskalade till det allra viktigaste. Handtaget är rejält och även den stora handen kan få ett bra grepp. Ljudnivån vid kokning är acceptabel. Koktiden för 1 liter vatten är en av de snabbare i vårt test. Det finns varken ljus- eller ljudindikation men det hörs ett tydligt klick när vattenkokaren är färdig.
Enkel vattenkokare som gör sitt jobb
Främsta nackdelen är det manuella locket, som måste dras upp. Det kräver en tvåhandsfattning, vilket gör användningen lite extra bökig. Kokaren blir dessutom väldigt varm och kan inte beröras vare sig direkt eller efter 20 minuter utan att det bränner till. Philips har således lagt krutet på det väsentliga men saknar lite i detaljerna, är man dock endast intresserad av att få sitt vatten uppkokat så kan man absolut bli nöjd med Philips Vattenkokare.
Vanliga frågor om vattenkokare
Vilken vattenkokare är den bästa?
I vårt test av vattenkokare har vi hårttestat 11 olika modeller. Vi utser Kenwoods vattenkokare ZJG801CL till bäst i test. Förutom att den har en snygg design och ett bekvämt handtag, är den dessutom riktigt tystgående – vilket inte är alla vattenkokare förunnat.
Hur fungerar en vattenkokare?
En vattenkokare är en kanna i vilken du snabbt kan koka upp vatten, utan att behöva använda spisen. En vattenkokare är utrustad med ett värmeelement i botten, som snabbt blir varmt och på så sätt höjer temperaturen på vattnet till dess att det börjar koka. En stor fördel med att använda vattenkokare, är att den stänger av sig själv då vattnet nått kokpunkten. Man slipper med andra ord oroa sig för om man stängt av spisen efter sin kopp te när man hastat iväg i morgonstressen.
Vad menas med en sladdlös vattenkokare?
En sladdlös vattenkokare är en vattenkokare som sitter på en bas. Basen är inkopplad i en strömkälla genom en sladd, medan vattenkokaren är förankrad i basen. Vattenkokaren går lätt att lyfta upp från denna bas, och är du sladdlös, vilket innebär att man enkelt kan duka fram den på bordet eller ta med den bort från diskbänken. Med andra ord sker ingen sladdlös laddning av den, men kannan är löstagbar från basen.
Hur varmt blir vattnet i en vattenkokare?
Vatten börjar koka vid 100 grader, och i en vattenkokare når vattnet kokpunkten. Med andra ord blir vattnet 100 grader. Vill man inte ha fullt så varmt vatten, finns det vissa vattenkokare där man kan ställa in önskad temperatur. Alternativt kan man helt enkelt knäppa av den lite innan dess att vattnet börjar koka. Ofta hör man på ljudet, när vattnet börjar närma sig kokpunkten.
Hur mycket energi förbrukar en vattenkokare?
Energimyndigheten har i ett test av vattenkokare, konstaterat att vattenkokare är effektiva och förbrukar lite energi i standbyläge. Man kom också fram till att vattenkokare där det finns en möjlighet att välja temparatur på vattnet är mer energieffektiva, då det sparar på energin att värma vattnet till 80 grader istället för exempelvis 100 grader. I dessa tester kunde man konstatera att en mindre vattenkokare med ställbar temperatur, är det mest energieffektiva valet.