TEST: Bästa spinningcykel (2024) - 10 expertbetyg
Vill du ta med dig spinningträningen hem? Vi har testat ett urval spinningcyklar från märken som Finnlo, Abilica och Sole Fitness. För att en spinningcykel ska utses till bäst i test, måste den vara välkonstruerad och hållbar. Den ska passa både långa och korta användare samt ha en hög prestanda.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Spinningcykel
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Passar spinningcykeln både korta och långa användare? Hur lättjusterat är motståndet? Är spinningcykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen? Finns det någon träningsdator?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är spinningcykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled?
Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?
Vi har betygsatt spinningcyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar på sig än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester för cykelfantasten
1. Hammer Speed Race S → BÄST I TEST SPINNINGCYKEL + BÄST MED ZWIFT
Fantastisk spinningcykel med flera smarta funktioner och läcker design
Hammer Speed Race S är en enastående spinningcykel med magnetbroms och elektroniskt styrd motståndsnivå. Cykeln har en robust ram och remdriften säkerställer nästintill ljudlös cykling. Justeringsmöjligheterna är riktigt bra och passar både korta och långa användare. En smart detalj är den praktiska hyllan ovanför displayen där du kan placera din surfplatta.
Denna välutrustade cykel är lika passande för den som vill hålla sig aktiv i vardagen som för den ambitiösa cyklisten som letar efter en avancerad villkorsmaskin för hemmabruk. Konstruktionen är stabil och rymmer användare upp till två meter långa med en generös maxvikt på 150 kilo. Förutom sin stabilitet är den också utrustad med underhållsfria lager och tätade magnetbromsar.
Träningsappar som höjer motivationen
Träningsdatorn är lätt att förstå sig på och är utrustad med ett antal förprogrammerade träningsprogram. All träningsdata är tydligt presenterad på bakgrundsbelysta displayen, även om vi tycker att en något större display hade kunnat förbättra överblicken. Funktionen som vi uppskattar allra mest är kompatibiliteten med populära träningsappar som Kinomap, Fitshow, Zwift och MyHomeFit. Vi vet av erfarenhet att möjligheten att ansluta till dessa appar kan vara en kraftfull motivationsboost i perioder när träningen känns trög. Att kunna delta i virtuella träningspass, tävla mot andra användare eller följa interaktiva träningsprogram ger en flerdimensionell träningsupplevelse som inspirerar.
Hammer Speed Race S är ett utmärkt val för hemmagymmet, företagsgymmet eller klubblokalen. De flexibla justeringsmöjligheterna och möjligheten att ansluta till träningsappar gör att spinningcykeln passar en bred målgrupp. Vi gillar även den läckra designen som hjälper till att piffa upp vilket modernt träningsrum som helst.
Bra pris hos:
2. KEISER Indoor Bike M3i → BÄSTA PROFFSVAL + BRA FÖR LÅNGA
Extremt hållbar och pålitlig kvalitetscykel
KEISER Indoor Bike M3i är en exklusiv och stilren premium-spinningcykel som utstrålar hög kvalitet in i minsta detalj. Den har en smart placering av svänghjulet som minskar risken för att svett droppar ner och försämrar prestandan. Den är byggd för att passa alla storlekar vilket gör att den passar extra bra för långa personer. Det är lätt att ställa in både sadel och styre även om vi hade önskat att den lodräta justeringen var steglös så att man kunde finjustera inställningarna. Vi ger ett extra plus för den smarta hyllan där du kan placera din surfplattan under träningspasset.
Tystgående med hjälp av remdrift
M3i är konstruerad med ett högklassigt svänghjul och remdriften gör att den blir synnerligen tystgående. Motionscykeln är utrustad med en tämligen avancerad träningsdator med Bluetooth-funktion. Detta innebär att den kan kopplas ihop med olika träningsappar, men även att den stödjer trådlöst pulsbälte, som dock köps separat. För att spara på batteriet så aktiveras displayens bakgrundsbelysning först när det blir tillräckligt mörkt i rummet.
Välgjord och bekväm sadel
Växeln är placerad så att du enkelt kan justera motstånd med tummen vilket är perfekt vid riktigt hårda träningspass då du inte vill ändra position för ofta. Du sitter behagligt genom hela ditt träningspass på den välgjorda och lagom mjuka sadeln. Placeringen av flaskhållaren kunde varit bättre då den kan vara bökig att nå, särskilt vid kraftig ansträngning.
KEISER Indoor Bike M3i är en stilren, nästintill underhållsfri och mycket tillförlitlig spinningcykel. Den riktar sig främst till flitiga och kräsna motionärer, som är beredda att betala lite mer för högsta byggkvalitet.
Bra pris hos:
3. Sole Fitness SB700 → BÄSTA PREMIUMVAL
Snygg spinningcykel med mycket hög kvalitet och prestanda, samt enkel att justera
SB700 är en fantastisk spinningcykel från välrenommerade Sole Fitness - den är både användarvänlig och kompatibel med träningsappen Zwift. Dessutom har den en slimmad, snygg design som utstrålar exklusivitet.
Hög byggkvalitet med rejält svänghjul
Byggkvaliteten är föredömlig med ett ordentligt tilltaget svänghjul vilket gör den extremt stabil, men medför även en hög maskinvikt. Trots detta är SB700 förhållandevis lättflyttad, inte minst tack vare de praktiska transporthjulen. Sadeln har en väl avvägd hårdhet och levererar komfort på både de kortare som de lite längre spinningpassen. Både styre och sadel kan justeras såväl lodrätt som vågrätt och SB700 passar även längre användare.
Träningsdator + Zwift = sant
Ett plus är träningsdatorn med bakgrundsbelyst display som gör den avläsbar även i mörker. Då träningsdatorn är batteridriven kan spinningcykeln placeras fritt, oberoende av vägguttag. Den är numera även kompatibel med den spännande cykelappen Zwift - vars innehåll kan vara en riktig boost för motivationen!
Det steglösa motståndet reagerar snabbt och är lätt att nå oavsett position. Tillsammans med den tysta remdriften underlättar det att behålla fokus under tuffa träningspass.
Cykeln har hyllplan för surfplatta/telefon, och dessutom har styret dubbla vattenflaskehållare. Perfekt för dig som brukar köra lite längre spinningpass! Den smarta hyllan gör att du enkelt kan kolla in din favoritserie samtidigt som du svettas på cykeln. Sammantaget håller SB700 mycket hög kvalitet och är något av en referensmodell för sin prisklass.
Bra pris hos:
4. Master Fitness S4020 → BÄSTA BILLIGA SPINNINGCYKEL
Prisvärd spinningcykel med tyst remdrift och praktiska korgpedaler
Master Fitness S4020 är en enkel men mycket prisvärd spinningcykel för hemmabruk. Den är utrustad med smidiga korgpedaler och en remdrift som bidrar till ett nästintill ljudlöst trampande. Perfekt när man vill köra sitt spinningpass framför TV:n!
Less is more
Det här är en budgetmodell och det innebär att den inte har samma stabilitet eller utrustning som många dyrare spinningcyklar. Den har exempelvis ingen träningsdator eller display. Men hörrni - det gör faktiskt inte så mycket! Ärligt talat så är ofta de tekniska funktionerna på spinningcyklar ändå så pass usla att det ibland känns som att det kvittar.
Är man ändå nyfiken på träningsappar som Zwift och TrainerRoad så finns fortfarande möjligheten. Man behöver då köpa till speciella effektpedaler som man sedan monterar på spinningcykeln och kopplar upp mot den specifika cykelappen. Effektpedalerna är dock dyra och man behöver fortfarande reglera motståndet själv vilket tar bort lite av upplevelsen.
Billig spinning på hemmaplan
Vi höjer ett varningens finger för dig som är lång, eller i alla fall över 187 cm. Vår testperson mäter den aktuella höjden i strumplästen och för honom var sitsen på gränsen till för låg i det högsta läget.
Trots vissa tillkortakommanden är Master Fitness S4020 ett suveränt val för dig som söker efter en okomplicerad spinningcykel till hemmagymmet. Den låga vikten ihop med de smidiga transporthjulen gör cykeln lätt att stuva undan efter utfört träningspass vilket är en stor fördel för dig som bor trångt.
Bra pris hos:
Hammer Speed Race X är en högpresterande spinningcykel med 32 motståndsnivåer och en tyst, underhållsfri remdrivning. En smart detalj är den praktiska 360° hållaren ovanför displayen där du kan placera din surfplatta eller telefon. Dessutom finns en smidig vattenflaskhållare placerad nedanför sitsen, vilket gör att du enkelt kan hålla vätskebalansen under träningspasset.
Utrustad med flera smarta funktioner
Denna mångsidiga cykel är idealisk för både en aktiv livsstil och dedikerade cyklister som söker en högpresterande träningsmaskin för hemmet. Den räfflade remdrivningen är inte bara underhållsfri utan säkerställer även en magiskt tyst cykling, liknande den man ibland kan uppleva på nylagd asfalt. För ett högre betyg hade vi gärna sett en steglös justering av sits och handtag men valen är trots allt generösa och passar därför både långa och korta användare.
Träningsdatorn är lätt att förstå sig på och vi älskar den smarta snurrknappen i mitten. Det är med den som du gör alla träningsval samt justerar motstånd. Här presenteras även all träningsdata och det är klart, displayen hade kunnat vara något större vilket hade gett en bättre överblick. En annan funktion vi gillar är att det går att koppla upp sig mot både Kinomap och Zwift. Erfarenheten visar att anslutning till dessa appar kan ge en motivationsboost när träningen känns tung. Virtuella pass, tävlingar och interaktiva program skapar en inspirerande träningsupplevelse.
Hög tysk kvalitet
Hammer Speed Race X är ett spännande val för dig som värdesätter läcker design, tyst drift och möjligheten att använda träningsappar. Hammer är kända för att leverera spinningcyklar av mycket hög kvalitet vilket gör detta till en investering att njuta av i många år framöver.
Bra pris hos:
Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är en stilren och användarvänlig budgetmodell som ger föredömligt mycket prestanda i relation till prislappen. Inställningarna är för prisklassen goda vilket är en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Motståndet ändras med den steglösa rattjusteringen och cykeln reagerar omedelbart. Denna ratt nås enkelt från alla positioner.
Trots att det bara är en budgetmodell så har den utrustats med SPD-pedaler vilket vi såklart uppskattar. Den har en hållare för vattenflaska och sadeln är bekväm även under de lite längre cykelpassen. Vattenflaskan är dessutom lätt tillgänglig från alla träningspositioner. Träningsdatorn är lättnavigerad vilket innebär att det går snabbt att komma igång med rätt träningsprogram och träningsinformationen läses enkelt av på en och samma displaybild utan att man behöver trycka sig fram till rätt data. Displayen är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum.
Prisvärd och användarvänlig cykel för hemmabruk
Racer 2.1 är aningen knölig att flytta på och på lite ojämnt underlag blir det extra knixigt. Hjulen är dessutom ganska smala vilket med lite otur kan skada ett ömtåligt golv. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via internet.
Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är sammantaget en elegant cykel med fina inställningsmöjligheter och funktionell träningsdator. Den riktar sig till dig som söker en stilren och användarvänlig spinningcykel för hemmabruk men inte vill lägga en alltför stor investering.
Bra pris hos:
FINNLO Speedbike CRT är stabil med hög, stor användarvänlighet och integrerad SPD-fästen. Till skillnad mot många andra modeller så bara sitter och styr steglöst såväl vågrätt som lodrätt. Detta ger användarna goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk sittställning vilket minskar risken för skador.
Vinkelbar sitter för distanspass
Sadeln går att vinkla, en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Med den steglösa rattjusteringen ändras motståndet snabbt och cykeln reagerar omedelbart. Justeringsratten går att nå från alla tänkbara positioner. Speedbike CRT är härligt följsam att cykla på och med sin remdrift är den mycket tystgående. Den är utrustad med en påkostad och skön sadel, en hållare för vattenflaska och enklare träningsdator. Träningsdatorns visar är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörkt rum
Hög tysk kvalitet
Speedbike CRT är ett suveränt val för dig som söker en pålitlig spinningcykel för hemmabruk. Den har fina inställningsmöjligheter vilket gör att den kommer att kunna bidra med träningsglädje till hela den cykelintresserade familjen. Det rejäla svänghjulet gör cykeln extremt stabil samtidigt som tyngden ger även riktigt vältränade cyklister ett utmanande motstånd. Tillverkaren ger hela tre års garanti vilket är imponerande!
Bra pris hos:
8. Titan Life Indoor Bike S72
Läcker spinningcykel med magnetiskt motstånd och hylla för mobilen
Titan Life Indoor Bike S72 är en tuff spinningcykel med magnetiskt motstånd, som erbjuder en tyst och nästintill friktionsfri cykelträning. Den kombinerar en stabil konstruktion med funktionella detaljer som flergreppsstyre, racingsadel och pedaler med korg, vilket höjer träningsupplevelsen.
Magnetiskt motstånd för tystare cykling
Skillnaden mellan magnetiskt motstånd och direktverkande motstånd är att du får en mera följsam känsla samtidigt som cykeln kräver mindre underhåll. Dessutom minskas risken för irriterande gnissel från bromsklossen vilket annars är ganska vanligt på billigare cyklar. S72 har även en praktisk hylla framför styret där du kan placera din telefon, vi gillar att ytan har lite struktur eftersom det minskar risken för att din mobil halkar och ramlar i golvet.
Vad saknas då? Vi hade önskat någon form av flaskhållare i anslutning till styret vilket blir särskilt påtagligt under de virtuella spinningpassen då instruktören uppmanar dig till att dricka mellan intervallerna. Det är bra att synkronisera trådlöst pulsbälte med träningsdatorn, men om displayen inte är bakgrundsbelyst är det omöjligt att läsa skärmen i mörkt rum.
Snygg spinningcykel för hela familjen
Titan Life Indoor Bike S72 passar dig som letar efter en snygg spinningcykel för hemmabruk. Den har fina inställningsmöjligheter och passar därför både långa och korta användare. Med telefonen placerad på den praktiska hyllan framför styret så kan du antingen svettas framför Youtube eller köra ett spinningpass på någon av träningsapparna Peloton eller Les Mills.
Bra pris hos:
9. FINNLO Speedbike CRS 3
Snygg och ergonomisk spinningcykel för den som vill ha många möjligheter
FINNLO Speedbike CRS 3 är en tyst och stabil spinningcykel med flera trevliga finesser. Den har flaskhållare integrerat i styret vilket gör det lättare för dig att hålla vätskebalansen på rätt nivå under cykelpasset. CRS 3:s enkla men snygga design gör att den lätt smälter in i hemmet.
Enkel träningsdator med möjlighet till pulsbaserad träning
Cykeln är utrustad med en träningsdator som visar den vanligaste träningsinformationen såsom tid, hastighet, frekvens och distans. Tyvärr är det svårt att överblicka träningsdatan i ett nedsläckt rum eftersom displayen inte är bakgrundsbelyst. Det finns även möjlighet att köra pulsbaserad träningen, men pulsband ingår ej och får köpas separat. Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram men däremot sparas de tjugo senaste träningspassen. Det innebär att man kan få en överblick över hur långt och snabbt man har kört respektive pass. Tyvärr är passen inte datumstämplade så det kan bli knepigt att veta när de avverkades.
Stabil konstruktion med goda inställningsmöjligheter
CRS 3 har en rejäl ram och står stabilt på backen även vid hög belastning. Spinningcykeln har speciella fötter som går att justera vilket innebär att den står stabilt även på ojämnt underlag. Den är utrustad med en påkostad sadel som är förhållandevis hård men riktigt skön även under de längre träningspassen. Det är enkelt att justera sadel och styre både lodrätt och horisontellt, men lite knepigare att vinkla sadeln eftersom det kräver en skiftnyckel. Dessvärre är inte den lodräta inställningen för vare sig styre eller sadel steglös vilket minskar chansen att hitta den perfekta höjden något. Sadelns maxhöjd räcker för personer som är upp till ca 190 cm långa.
För nybörjaren är det inte helt lätt att hitta och förstå vilken inställning som är rätt för just dig. Glädjande är att det finns många bra filmer på nätet som visar vad man bör tänka på vid inställning av en spinningcykel.
Robust men snygg
FINNLO Speedbike CRS 3 är en riktigt välbyggd och snygg spinningcykel som gör sig fint i det moderna hemmagymmet. Det här är valet för dig som prioriterar kvalitet och stabilitet före flashiga funktioner. Denna trotjänare kan komma att ge den rätte cykelentusiasten träningsglädje i många år framöver.
Bra pris hos:
Spinstar Maestro är en rejäl rackare till spinningcykel med tungt svänghjul och hög maximal användarvikt. Den har fina inställningsmöjligheter och en frikostig garanti på två år. Det här är en prisvärd och allround-spinningcykel som passar en bred målgrupp.
Enkel att montera
Maestro är förhållandevis enkel att montera på egen hand och den något spartanska bruksanvisningen är fullt tillräcklig. Vi rekommenderar att man är extra noggrann vid montering av pedalerna så att man hittar exakt gängning samt att de ska skruvas åt motsatt håll jämfört med en vanlig skruv. Pedalerna är utrustade med clips och har en standardinfästning, vilket gör de enkla att byta ut. Enligt leverantören ska det vara möjligt att använda både sadel och pedaler från din riktiga ute-träningscykel, förutsatt att de har samma standardiserade dimension.
Många funktioner trots lågt pris
Maestro har en rad egenskaper som vi annars bara brukar se på dyrare modeller. Exempelvis ett greppvänligt styre som erbjuder flertalet olika positioner, handpulsmätare och en mycket robust konstruktion. Motståndet regleras manuellt och för att få full pott hade vi önskat en mer slittålig bromskloss än denna som är av filtmaterial. Ett tips är att två gånger per år smörja bromsklossen med silikonspray för att öka livslängden och ge en mer sömlös justering av motståndet. Displayen är av enklaste modell och visar endast det absolut nödvändigaste. Den är dessvärre inte bakgrundsbelyst och i ett mörkt rum kan man inte läsa av vad som står. Vi hade även önskat en hållare för surfplatta någonstans på styret.
Spinstar Maestro är ett utmärkt val för dig som söker efter en prisvärd och stabil spinningcykel. Multipositionsstyret uppmuntrar till flertalet olika positioner under cykelpasset och Maestro har fina inställningsmöjligheter. Denna cykel erbjuder rejält svettiga men också ergonomiskt riktiga spinningpass för en smärt- och skadefri träning.
Bra pris hos:
Titan Life Trainer S11 är en spinningcykel i budgetklassen med träningsdator och hög användarvänlighet. Det är förhållandevis enkelt att hitta en bra ergonomisk sittställning vilket gör att man snabbt kommer igång med träningen. Den drivs av en rem och motståndet är tillräckligt utmanade även för en vältränad person. Remdriften borde göra cykeln mycket tystgående, men tyvärr hörs ett monotont ljud när man lägger på lite motstånd vilket kan upplevas irriterande.
Avskalad träningsdator
S11 är utrustad med en enklare träningsdator med några få knappar. Träningsdatorn visar upp den nödvändigaste träningsinformationen såsom tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning. Tyvärr är den inte bakgrundsbelyst så i ett dåligt upplyst rum är det svårt att överblicka sin träning.
Motståndet justeras enkelt med den steglösa rattjusteringen vilket är smidigt när man är riktigt utmattad och vill ha det så okomplicerat som möjligt. Vi gillar att pedalerna är utrustade med clips eftersom det gör rundtrampet mera följsamt vid hög belastning och minskar risken för skador.
Mobil med begränsad sitthöjd
S11 har som de flesta andra spinningcyklar två transporthjul, dessa är placerade fram på cykeln. Den har dessutom en låg maskinvikt vilket gör den mycket lätt att flytta. Tyvärr medför detta också att cykeln blir aningen ostadig vid högre frekvenser. Den har en skön sadel som fungerar bra även under längre cykelpass. Vi gillar utformningen på styret som erbjuder flera olika grepp och det är enkelt att byta ställning under passet. För personer över ca 185 cm är risken överhängande att maxhöjden på sadeln är för knapp för en optimal sittställning.
Titan Life Trainer S11 riktar sig till korta och medellånga motionärer som är ute efter en snygg och billig spinningcykel med clips. Storleken på cykeln gör att den passar bra i ett hem där utrymmet är begränsat.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Passar spinningcykeln både korta och långa användare? Hur lättjusterat är motståndet? Är spinningcykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen? Finns det någon träningsdator?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är spinningcykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled?
Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?
Vi har betygsatt spinningcyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar på sig än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester för cykelfantasten
Fem tips när du ska köpa spinningcykel
Är du en av alla som förälskat sig i spinningträningens höga tempo och nu tittar på att köpa en spinningcykel till hemmet? Kul! Men det finns några saker som är särskilt viktiga att titta på innan du trycker på köpknappen. Vi har listat fem tips här.
1. Fundera på hur mycket du vill betala
Hur mycket pengar är du villig att betala för en spinningcykel? Vi har delat in dem i tre prisklasser och här kommer en kortare beskrivning.
Budget: I denna prisklass finner du de enklaste och lättaste modellerna. Med lägre svänghjuls- och maskinvikt är de inte lika stabila och robusta som dyrare modeller. Sadeln går oftast att justera både horisontellt och vertikalt medan styret endast går att flytta upp och ner. Den genomsnittliga budgetmodellen är helt enkelt mindre bekväm än dyrare spinningcyklar, men möjliggör ofta ändå en effektiv träning. Prisintervallet för en budgetmodell ligger mellan 1 500 och 4 000 kr.
Mellan: Denna prisklass karakteriseras av tyngre, stabilare och mer tåliga modeller med rejälare svänghjul och högre maskinvikt. Normalt går både sadel och styre att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Mellanklassen är den populäraste prisklassen, då dess högre pris ger en mer högkvalitativ cykel. Samtidigt är prislappen fortfarande inom räckhåll för genomsnittskonsumenten. Dessa modeller hittar vi i ett prisintervall på mellan 4 000 och 8 000 kr.
Premium: Den här prisklassen kännetecknas av påkostade och välbyggda modeller som tål hård, frekvent och långvarig användning. Material och konstruktion har normalt mycket hög kvalitetet. Maskinvikten är i regel hög och svänghjulets vikt likaså. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är premium modellerna inte bara de tåliga utan även mycket bekväma. Priset för en spinningcykel i premiumklassen ligger mellan 8 000 och 12 000 kr.
Proffs: Den exklusivaste prisklassen kännetecknas av mycket påkostade och välbyggda modeller som tål extremt tuffa tag. Material och konstruktion håller högsta klass vilket ofta ger en rejäl maskinvikt. Svänghjulet är vanligtvis tyngre än billigare modeller och det är inte ovanligt med en elektronisk magnetbroms. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är proffsmodellerna inte bara de tåligaste utan även de mest bekväma. Priset för en spinningcykel i proffsklassen startar på cirka 12 000 kr.
2. Satsa på ergonomiska inställningar
Träning ska vara smärtfri och skonsam, därför är det viktigt att din spinningcykel kan erbjuda de inställningar som ger din kropp bäst förutsättningar. Följande är viktigt att tänka på.
- Sadeln ska vara skön att sitta på men inte för mjuk. Helst ska den gå att justera både lod- och vågrätt.
- Styret får gärna ha flera greppmöjligheter så att du enkelt kan variera din position. Det är bra om även det går att justera i både lod- och vågrät riktning.
- De flesta spinningcyklar är utrustade med en sorts korg på pedalen där du kan trä in din fot. Vissa pedaler har även clips där du med speciella cykelskor kan klicka fast dina fötter. Dessa två funktioner gör det lättare att få ett korrekt rundtramp och du utnyttjar därmed benen på ett effektivare sätt.
3. Välj ett svänghjul som passar dig
Vilken typ av träning är cykeln tänkt för och vad har jag för körstil? Det är två frågor som kan vara bra att ha i åtanke när du tittar på svänghjulets betydelse. Dessutom speglar svänghjulet många gånger cykelns kvalitet. Ett väldimensionerat och stadigt svänghjul ger ofta en lång hållbarhet samtidigt som det säkerställer att cykeln klarar ett riktigt högt tempo.
Tuffa spinningpass. För dig som tänkt köra intensiva spinningpass är det viktigt att cykeln har ett tyngre svänghjul, eftersom det ger en trögare acceleration och inbromsning. Det ger även en betydligt stabilare spinningcykel, vilket är viktigt när man cyklar med hög frekvens och dessutom ska ändra position ofta. Toppmodeller brukar ha ett svänghjul som väger över 20 kg och det går att hitta riktigt prisvärda modeller i mellanklassen som har denna vikt.
Lätta cykelpass framför tv:n. Om din plan är att köra motsatsen till tuffa spinningpass är det inte heller lika viktigt med ett tungt svänghjul. Då rekommenderar vi i stället att titta på modeller som kan erbjuda en skön sadel eller kanske en hållare för din mobila enhet.
Flera användare med olika önskemål. Tanken kanske är att köpa in en spinningcykel som hela familjen ska kunna ha glädje av? Då rekommenderar vi att investera i en lite dyrare modell med tyngre svänghjul. Chansen är då större att du får en spinningcykel av högre kvalitet som tål flitigare användning. Det är ett stort plus om cykeln dessutom kan erbjuda ett brett spann av inställningar.
4. Kolla på konstruktionen
Hur spinningcykeln är byggd och av vilket material kan spela större roll än vad man kanske tror. Nedan följer en kort beskrivning av vad som är viktigt att tänka på.
Ramen: Oavsett cykeltyp är det viktigt att den är utrustad med en högkvalitativ ram. Hos en spinningcykel är det viktigt att ramen är tillräckligt tung eftersom det har en stor inverkan på stabiliteten, särskilt vid hög belastning. Ramen är svår att kontrollera när man köper en spinningcykel online, men då kan man i stället kolla vad cykeln har för maskinvikt. En tung cykel är oftast stabilare.
Transporthjul: Spinningcyklar är ofta tyngre än motionscyklar eftersom både ram och svänghjul väger mycket. Om du har tänkt att flytta din cykel med jämna mellanrum är det därför viktigt med ordentliga transporthjul. Oftast är de placerade i fronten, vilket också är det absolut bästa eftersom det är den tyngsta delen av cykeln. Då kan du enkelt använda styret som hävstång och vika ner cykeln mot transporthjulen för att sedan rulla iväg den till önskad plats.
Drivsystem: Du har att välja mellan två olika drivsystem: remdrift eller kedjedrift. För hemmabruk rekommenderar vi remdrift eftersom den typen av drivning är klart tystast. Dessutom kräver remdrift mindre underhåll och är mest driftsäker. Om du redan börjat titta på en spinningcykel med kedjedrift bör du vara medveten om att kedjan kan börja hacka efter en tid. Den kan även hoppa ur vid riktigt hög belastning. Remdrift är med andra ord klart smidigast!
5. Tänk på bromssystemet
Vad är viktigt att tänka på när det gäller val av bromssystem?
Spinningcyklar har två olika typer av bromssystem med ganska skilda egenskaper:
- Magnetbromsar: Den här varianten är dyrast av de två alternativen. Dessa bromsar bidrar framför allt till en tystare cykling, eftersom de bromsar utan kontakt. De är även mer hållbara och kräver mindre underhåll än skivbromsar.
- Skivbromsar: Det finns olika typer av belägg på skivbromsarna. Det vanligaste bland billigare modeller är att bromsklossen består av tyg. Den typen av material slits relativt snabbt och behöver ofta bytas ut inom kort.
Om plånboken tillåter rekommenderar vi magnetbromsar före skivbromsar, oavsett vad klossarna har för typ av beläggning.
Spinningcykeln är numera en vanlig syn på de flesta gym där den används för så kallade spinningpass, vilka är ledarledda träningspass som sker i grupp. På senare tid har spinningcykeln emellertid blivit allt populärare vid träning hemma och alltfler av de träningscyklar som säljs för hemanvändning är spinningcyklar. Anledningarna till detta är säkerligen flera, men en viktig faktor lär vara att så många numera är vana vid spinnincykeln från gymmet. Har man väl vant sig vid spinnincykelns naturtrogna, steglösa motstånd och kanske även det högre träningstempot, så kan en traditionell motionscykel kännas rigid och tråkig.
Skillnader gentemot motionscykel
Vad skiljer då spinningcykeln från motionscykeln? Den kanske tydligaste skillnaden är att spinningcyklar har en annan typ av motstånd än motionscyklar. Motståndet på träningscyklar genereras av ett svänghjul och på spinningcyklar är detta betydligt kraftigare än på motionscyklar. Det är delvis för att klara det tyngre svänghjulets större belastning som cykelramen på spinningcyklar i regel är betydligt robustare och stabilare i sin konstruktion än motionscyklar. Men det är också för att spinningcykeln ska tåla hårdare tag, ex. att man - istället för att sitta - står och cyklar under träning.
Motionscykelns motstånd regleras elektroniskt via knappar på en kontrollpanel, medan spinningcykelns motstånd regleras manuellt genom att vrida på en ratt. Spinningcykeln har ett mer naturtroget motstånd som efterliknar upp- och nedförsbackar på ett sätt som inte är möjligt för en motionscykel. Till skillnad från motionscykelns motstånd kräver spinningcykelns motstånd ingen ström, vilket gör den enklare att placera då man slipper strömsladdar och anslutning till kontaktuttag. Spinningcykeln har normalt heller ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. Motivation och tempo kan istället hållas uppe av att man exempelvis cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot. Till vissa spinningcyklar kan man dock köpa till en enklare träningsdator till lyxigare modeller ingår den. För att säkerställa bästa möjliga träningsställning kan man på en bra spinningcykel justera både sadel och styre på såväl höjden som framåt eller bakåt. På en motionscykel kan man normalt bara justera höjden på sadeln.
Bästa valet för dig
Vårt test av spinningcyklar inkluderar de populäraste spinningcyklarna just nu, men även spännande nyheter. Om du bestämt dig för att köpa en spinningcykel bör du ställa dig följande frågor.
För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:
- Hur ofta kommer spinningcykeln att användas?
- Vilka förväntningar har jag på prestanda, funktionalitet och kvalitet?
- Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på spinningcykeln?
När du funderat ut dina svar på dessa frågor har du kommit en bra bit på vägen för att välja den spinningcykel som är rätt för just dig. Vi har delat in de olika modellerna i tre prisklasser enligt följande:
“Budget"-klassen: Under 4 000 kr
I denna prisklass finner man de enklaste och lättaste modellerna. Med lägre svänghjuls- och maskinvikt är de inte lika stabila och robusta som dyrare modeller. Sadeln går oftast att justera i både höjd- och vågled men styret går inte sällan endast att justera i höjdled. Den genomsnittliga budget-modellen är helt enkelt mindre bekväm än dyrare spinningcyklar men möjliggör ofta ändå en effektiv träning.
"Mellan"-klassen: 4 000 - 8 000 kr
Denna prisklass karaktäriseras av tyngre, stabilare och mer tåliga modeller med rejälare svänghjul och högre maskinvikt. Normalt går både sadel och styre att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Mellanklassen är den populäraste prisklassen då dess högre pris köper en mer högkvalitativ cykel. Samtidigt är prislappen fortfarande inom räckhåll för genomsnittskonsumenten.
"Premium"-klassen: 8 000 - 12 000 kr
Denna exklusiva prisklass kännetecknas av mycket påkostade och välbyggda modeller som tål hård, frekvent och långvarig användning. Material och konstruktion har normalt den bästa kvaliteten. Maskinvikten är i regel hög eller mycket hög och svänghjulets vikt likaså. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är premiummodellerna inte bara tåliga utan även mycket bekväma.
"Proffs"-klassen: 12 000 kr och uppåt
Spinningcyklar i den här kategorin är vanligt förekommande på kommersiella gym och tål en mycket hög användningsfrekvens. Både drivsystem och motståndsmekanismer brukar därför vara av högsta kvalitet. För att passa en mängd olika kroppstyper och träningsbehov är spinningcyklar i proffsklassen vanligtvis fullt justerbara när det gäller sadel- och styrrörelser.
Vi har poängsatt varje modell efter prisvärde och betygen återspeglar därför hur mycket valuta vi tycker att man får för pengarna.
Utgångna produkter
Masterfit Indoor Bike SP900 är en solid premiumcykel med stark konstruktion och hög användarvänlighet. Sits och styre justeras steglöst såväl vågrätt som lodrätt vilket ger dig goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk fördelaktig sittställning som minskar risken för skador.
Flera olika positioner möjliga
Ett plus är att man kan vinkla sadeln, speciellt under distanspassen då man kan förbli i samma ställning under en längre tid. Utformningen av styret ger användaren möjlighet till flera olika positioner. Det steglösa motståndet innebär att spinningcykeln reagerar snabbt när man reglerar motståndet. Ratten för motstånd går dessutom att nå förhållandevis enkelt från de vanligaste sittställningarna.
SP900 är konstruerad med remdrift vilket gör den följsam att cykla på och den ger inte ifrån sig mycket ljud. Den är utrustad med en relativt stum men förstklassig cykelsadel och en okomplicerad cykeldator som visar trampfrekvens, hastighet och distans.
Lätt att flytta
SP900 flyttas enklast genom att man tar tag i styret och tiltar cykeln framåt, då når transporthjulen marken och cykeln kan rullas iväg utan större problem.
Tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst vilket gör det svårt att läsa av informationen i ett mörkare rum. Dessutom saknar den hållare för surfplatta/telefon vilket gör det svårare att köra spinningpass via t.ex. Youtube. Masterfit Indoor Bike SP900 är solid och okomplicerad med hög kvalitet. Den passar bäst för motionären som efterfrågar en enkel men hållbar premiumcykel i sitt hem.
Bra pris hos:
Abilica Racer
Robust spinningcykel med svårslaget prisvärde, rejält svänghjul och skönt motstånd
Abilica Racer är en mycket populär spinningcykel i mellanprisklassen. Montaget är mycket lätt med en tydlig och väl illustrerad bruksanvisning. Designen är smakfullt ljus och Racer skäms inte att stå framme.
Hög byggkvalitet
Ramen är robust och hela cykeln ger ett högt kvalitetsintryck. Svänghjulet har en rejäl vikt, vilket bidrar till ett utmärkt motstånd. Trots detta är maskinvikten inte speciellt hög, men ändå fullt tillräcklig för att man ska kunna ta i ordentligt under passet utan att cykeln kränger.
Lätt att justera styre och sadel
Sadel och styre justeras enkelt i såväl sid- som höjdled, vilket underlättar bästa sittställning för både långa och korta användare. Styret har flera bra grepp och ett tåligt, skönt ytmaterial. Sadeln är smal och hård såsom en spinningcykel-sadel ska vara. Tyvärr kan den dock upplevas som alltför hård, speciellt vid längre träningspass. I så fall rekommenderar vi att man köper till ett mjukgörande sätesöverdrag.
Indispin är Abilicas senaste spinningcykel och den presterar riktigt bra i förhållande till prislappen. Montaget är enkelt, som så ofta är fallet för spinningcyklar. Designen är tilltalande med snygga, diskreta färger och konstruktionen stabil. Kombipedalerna känns påkostade och remdriften håller nere ljudnivån till ett minimum. Det finns gott om justeringsmöjligheter för såväl styre som sadel. Detta möjliggör omväxlande positioner under träning samt att både korta och långa användare kan hitta en bra sittställning. Svänghjulets vikt är väl tilltaget och ger ett skönt motstånd. Indispin har ingen träningsdator, vilket spinningcyklar traditionellt inte har haft.
Enklare träningsdatorer är idag emellertid vanliga även på spinningcyklar och därför kan en del användare tänkas sakna denna funktionalitet. Det som främst får Indispin att sticka ut från mängden är möjligheten att montera fast sitt eget cykelstyre samt sadel och pedaler från sin vanliga "landsvägs"-cykel. En valmöjlighet som borde locka många, inte minst de med påkostade landsvägscyklar.
SLUT I LAGER: På grund av Coronakrisen har Abilica Indispin länge varit slutsåld. Just nu kan den dock beställas från Träningsmaskiner.com för leverans i januari 2021.
FINNLO Speedbike CRS 2 är en okomplicerad spinningcykel med hög byggkvalitet och stor användarvänlighet. Den har ergonomiska fördelar då både styre och sadel justeras steglöst i både vågrät och lodrät riktning.
Lätt att komma igång
Det är enkelt att ställa in cykeln och lätt att spänna åt inställningarna så att du snabbt kommer igång med träningen. Speedbike CRS 2 är utrustad med remdrift vilket på pappret borde göra den mycket tystgående. Tyvärr så hörs ett monotont, irriterande ljud när man lägger på lite motstånd vilket inte förekommer på systermodellen. Positivt för CRS 2 är att den har en påkostad sadel som dessutom går att vinkla, en hållare för vattenflaska och en enklare träningsdator. Det är inte alla spinningcyklar som utrustats med en träningsdator vilket ger Finnlo ett plus i kanten. Träningsdatorn visar upp den nödvändigaste träningsinformationen. Tyvärr är den inte bakgrundsbelyst och i ett mörkare rum så är det svårt att överblicka sin träning.
Enkel justering av motstånd
Motståndet justeras enkelt med den steglösa rattjusteringen vilket är bra när man är riktigt trött och vill ha det så enkelt som möjligt. Placeringen av flaskhållaren kunde varit bättre då den kan vara bökig att nå, särskilt vid kraftig ansträngning. För många räcker det gott med att använda clips vid sina spinningpass men för den riktigt inbitne spinningcyklisten rekommenderar vi att gå upp en prisklass och exempelvis titta på systermodellen Speedbike CRT som är utrustad med SPD-pedaler. Sammantaget är FINNLO Speedbike CRS 2 skön, säker samt stabil och riktar sig till motionärer som är ute efter en enkel men högkvalitativ spinningcykel.
Casall XTR PRO
Stadigt konstruerad spinningcykel med lättjusterat motstånd och tydlig bruksanvisning
Casall XTR PRO är en mellanklass-spinningcykel och ett billigare alternativ till den dyrare syskonmodellen Mag One. Båda cyklarna är designmässigt lika och uppvisar Casalls välkända känsla för estetik. Samtidigt är XTR PRO något mer diskret i sin framtoning.
Stabil konstruktion
Konstruktionen är robust och förblir stabil även under hård cykling. Sadeln är av relativt hög kvalitet. Styret kunde däremot varit bättre. Det erbjuder inte så många olika grepp och armstöden kan upplevas vara i vägen vid vissa handgrepp. Vidare så går det inte att justera styret vågrätt, vilket minskar möjligheterna till anpassning av sittställning efter användarens längd. Svänghjulets vikt är relativt låg. Motstånden reagerar snabbt på justeringar, vilket gör det lättare att fokusera på träningen.
Displayen kräver ljust rum
XTR PRO har en enkel träningsdator som visar värden för hastighet, tid, distans och kalorier. Displayen är inte bakgrundsbelyst vilket gör att man ej kan läsa av den i mörker. Så länge rummet är ljust så är den däremot lätt att läsa av. Bruksanvisningen har detaljerade montageinstruktioner och detta bidrar till ett enkelt och snabbt montage.
XTERRA Fitness MB500 är en stabil spinningcykel med hög byggkvalitet, god funktionalitet samt utmärkt prisvärde. Med MB500 kan både långa som korta användare få en bekväm och säker träning då såväl sits som styre är justerbara i vågrätt och lodrätt. Det är enkelt att ställa in cykeln och lätt att spänna åt inställningarna så att du snabbt kommer igång med träningen. MB500 har många fördelar som spinningcykel då den med sin remdrift är relativt tystgående, har en bekväm sadel, en vattenhållare och ett mjukt rundtramp. Andra plus är att cykeln med sina transporthjul är smidig att förflytta samt att det är lätt att justera motståndet med den steglösa rattjusteringen. MB500 har ett par mindre svagheter.
Den saknar kombinationspedaler med SPD för fastsättning av cykelskor. Vidare hade vi önskat att styret var mer uppåtvinklat för bekvämare cykling i stående position. Spinningcyklar har numera ofta en enklare träningsdator och så även MB500. Träningsdatorn ger information om aktuell hastighet, maximal hastighet, medelhastighet, distans och kaloriförbrukning. Dessutom kan du använda displayen som timer och klocka. Den skulle dock varit mer komplett om den även visade information om kadens (RPM), kraftutveckling (watt) och hjärtfrekvens (HR).
Christopeit Sport XL2
Prisvärd och stabil spinningcykel med rejält svänghjul och träningsdator inkluderad
XL2 är en spinningcykel i budgetklassen från tyska Christopeit Sport, som även tillverkat den testvinnande motionscykeln AL2. XL2 har en helt ok design och en förhållandevis rejäl konstruktion samt hög maskinvikt för en budget-modell. Det innebär också att cykeln är stabil att sitta på så länge man inte är alltför lång. Styret går bara att justera i höjdled, vilket är normalt på billigare spinningcyklar. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt, vilket visserligen också är normalt på spinningcyklar.
XL2 har en träningsdator och även om den är av en enklare typ så är träningsdatorer på spinningcyklar överhuvudtaget något man normalt bara hittar på exklusivare modeller. Med tanke på sitt låga pris är XL2 en prisvärd spinningcykel och ett intressant alternativ om man har en liten budget.
Abilica Indoor Bike Racer 2.0 är en stilren och användarvänlig budgetmodell med integrerade SPD-fästen. Inställningarna är för prisklassen goda vilket är en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Motståndet ändras med den steglösa rattjusteringen och cykeln reagerar omedelbart. Denna ratt nås enkelt från alla positioner. Eftersom Racer 2.0 är utrustad med kedjedrift är den också mycket tystgående och konstruktionen borgar för lång hållbarhet. Den har en hållare för vattenflaska och en bekväm sadel. Vattenflaskan är lätt tillgänglig från alla träningspositioner. Träningsdatorn är lättnavigerad vilket innebär att det går snabbt att komma igång med rätt träningsprogram och träningsinformationen går att läsa av på en och samma displaybild utan att man behöver trycka sig fram till rätt data. Displayen är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum.
Racer 2.0 är dessvärre aningen svår att flytta då transporthjulen känns bräckliga, särskilt på ojämnt underlag. Hjulen är dessutom ganska smala vilket med lite otur kan skada ett ömtåligt golv. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via internet. Abilica Indoor Bike Racer 2.0 är sammantaget en elegant cykel med fina inställningsmöjligheter och funktionell träningsdator. Den riktar sig till dig som söker en användarvänlig spinningcykel med hög kvalitet för hemmabruk men inte vill lägga en alltför stor investering.
Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 är en avancerad spinningcykel som är skapad för att ge användaren en så verklighetsnära träning som möjligt. Den är konstruerad med digitala växlar som är placerade på samma ställe som på en riktig cykel, i handtaget. Den kan simulera kraftiga nedförs- och uppförslutningar genom att cykeln på riktigt lutar vilket gör att träningen känns mer verklig. Träningsdatorn är kompatibel med diverse appar som gör att du kan cykla ett antal förinställda virtuella träningsrundor via olika kartor. Inriktningen på produkten är spännande men faller på mållinjen då man inte fixat en tillräckligt bra skärm och då utbudet av virtuella träningsrundor ännu är underutvecklat. De rundorna vi testade hackade betänkligt och tillförde inte någon ytterligare dimension till träningen. Det är bökigt att justera sadel och styre på cykeln eftersom det krävs en insexnyckel för varje inställning, precis som på en riktig cykel. Eftersom den är byggd med magnetiskt motstånd och har ett påkostat svänghjul så är Tour de France 2.0 nästintill ljudlös.
Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 har en påkostad sadel vars hårdhet riktar sig helt till ärrade cyklister. För de flesta andra upplevs den däremot troligen som alltför hård och kan till och med göra ont. Av någon outgrundlig anledning så saknas spd-pedaler vilket är svagt för en cykel i den här prisklassen. Sammantaget är Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 en innovativ cykel som tar din träning från rummet ut på gatan och lite närmare verkligheten. Den riktar sig till den vana cyklisten som uppskattar detaljer som annars bara finns på riktiga träningscyklar.
Casall Mag One
Påkostad spinningcykel med robust konstruktion, snygg design och magnetiskt motstånd
Mag One är Casalls mest påkostade spinningcykel och detta lyser igenom på flera fronter. Ramen är mycket robust och cykeln påtagligt stabil. Transporthjulen är rejäla. Styret har flera bra grepp att växla mellan och denna flexibilitet möjliggör en skönare träning. Sadeln känns skön och lagom hård. Mag One sticker ut med sitt magnetiska motstånd, som är ljudlöst och minskar slitage såväl som rengöringsbehov. Samtidigt måste man skruva mer än vanligt på reglaget för att justera motståndet, vilket kan vara opraktiskt och distraherande under ett intensivt spinningpass. Svänghjulsvikten är mycket låg för prisklassen men ger fortfarande ett stadigt motstånd. Mag One har en enklare träningsdator, något som blivit vanligt för spinningcyklar under senare år. Exklusivt är däremot att träningsdatorn är kompatibel med trådlösa pulsbälten.
Displayen visar de viktigaste värdena och är tydlig i upplysta rum, men tyvärr inte i mörker då den saknar bakgrundsbelysning. Casall är duktiga på att göra tydliga bruksanvisningar och detta gäller även för Mag One, vars detaljerade montageinstruktioner gör montaget enkelt. Med hela tre flaskhållare så riskerar man inte att bli törstig i första taget.
Bodymax B200 är en påkostad premium-modell främst avsedd för kommersiella miljöer, såsom gym. Designen är exklusiv och stilren. Byggkvaliteten är rakt igenom mycket hög, vilket både syns och känns. Maskinvikten är, liksom den maximala användarvikten, hög och cykeln är synnerligen robust och stabil. Sadeln är fast utan att vara alltför hård. Svänghjulet är gediget och har en hög vikt som bidrar till en utmärkt dynamik i motståndet. Motståndet sitter på ovansidan av hjulet och är tyst. Det reagerar snabbt och man behöver därför inte snurra mycket för att justera styrkan på motståndet. Säte och styre justeras smidigt både lodrätt och vågrätt för att åstadkomma bästa sittposition för såväl långa som korta användare.
Träningsdatorn är enkel, okomplicerad och visar alla nyckelparametrar, såsom hastighet, sträcka och tid. Den stöder även trådlöst pulsbälte, men tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst. B200 har visserligen ett högt pris, men ger även en hel del spinningcykel för pengarna.
Bodymax B2
Stabil spinningcykel med stilren design, hög maxvikt och inkluderad träningsdator
Bodymax B2 är en mycket prisvärd budgetklass-modell med en för prisklassen exklusiv design. Konstruktionen är stabil trots sin låga maskinvikt och byggkvaliteten god i relation till prislappen. Den maximala användarvikten är hög och garantitiden längre än genomsnittet. Träningsdatorn är mycket enkel men att man överhuvudtaget får med en träningsdator till en budgetmodell är positivt. Sadeln är mer av motionscykel-typ än spinningcykel-typ och skulle behöva kunna höjas ytterligare för att passa långa användare bättre.
Motståndet är tämligen okänsligt och man måste därför skruva några varv på reglaget för att få respons. Något som kan distrahera när man är mitt uppe i ett krävande spinningpass. Svänghjulet är lätt för en spinningcykel men också normalt för en budgetmodell. Dynamiken i motståndet är likväl helt ok.
Nordic 235 F är en budget-spinningcykel med ett lågt pris men således även en avskalad funktionalitet. Svänghjulet är rejält tilltaget för en budgetmodell och cykelns stabilitet är god för sin prisklass. Styret är stabilt och ger möjlighet att placera händerna i flera olika positioner. Däremot är handtaget lite väl hårt. Det går att justera i höjdled men inte i vågrätt. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt och det är lätt att ställa in alla valbara lägen. Sadeln känns billig men med tanke på att detta är en budgetmodell är det rimligt. Motståndet är klossdämpat och svårt att finjustera då även den minsta vridning ger ett relativt stort utslag.
Kedjan är teflonbelagd för lägre friktion och mindre renhållning. Ljudnivån är låg och man kan föra ett samtal i normal ton medan man tränar utan att störas. Cykeln har nödstopp men saknar flaskhållare. Som många andra träningsmaskiner har 235 F underdimensionerade transporthjul som wobblar när man ska flytta den. Trots detta är den emellertid relativt lätt att flytta.
B15 är en mellanklassmodell från engelska Bodymax. Konstruktionen ser ovanligt bastant ut för prisklassen och cykeln känns onekligen stabil, även vid hårdare tag. Trots detta är maskinvikten måttlig, vilket gör det lättare att flytta spinningcykeln. Samtidigt är svänghjulsvikten i linje med vad man kan förvänta sig och den bidrar till ett fullt godkänt motstånd. Den maximala användarvikten är hög. Själva motståndet bromsar svänghjulet ovanifrån, vilket många föredrar framför sidorna. Sadeln känns lagom hård och styret har flera bra handgrepp.
Styret kan inte justeras vågrätt, utan bara lodrätt och det är dessutom lite bökigt att ändra höjden på det. Framförallt sitter dock styret, även på sin lägsta höjdinställning, för högt för att vara på en spinningcykel. Detta kan göra att man inte kan sitta fullt så framåtlutad som man skulle önska.
Abilica ProSpin XP är en påkostad spinningcykel i proffsklassen med en exklusiv och stilren design. Cykeln har en mycket robust och stabil konstruktion vilket genast blir tydligt vid användning. Detta innebär ofrånkomligen en hög maskinvikt men cykeln är ändå förvånansvärd lättflyttad tack vare transporthjulen. Sadeln är lagom hård och styret har försetts med ett väldigt greppvänligt material. Både sadel och styre kan justeras såväl lod- som vågrätt, vilket görs steglöst och med lätthet. Styrets utformning möjliggör flera olika handgrepp och gör det lätt att hitta korrekta och sköna positioner.
Detta nästintill garanterar att såväl korta som långa användare kan hitta en bra träningsställning. Svänghjulet är synnerligen rejält tilltaget och ger ett motstånd som trovärdigt efterliknar en uppförsbacke. Dessutom ger bromsmaterialet ett mycket ”skönt” motstånd. Den höga prislappen gör emellertid att ProSpin XP är utom räckhåll för de flesta.
SB 1.4 är en spinningcykel i mellanklassen från spanska BH Fitness, ett av världens främsta märken inom träningsmaskiner. Maskinvikten är relativt låg för prisklassen och likaså den maximala användarvikten, men cykeln känns likväl påtagligt robust och stabil. Även svänghjulsviken är under genomsnittet för denna prisklass, men motståndet känns fortfarande bra. Både sadel och styre är ergonomiskt utformade och går att justera såväl våg- som lodrätt. Tillsammans möjliggör detta ett flertal olika sittställningar. Något som är extra viktigt vid längre träningspass. Pedalerna har clips men tyvärr går det inte att ”knäppa i” dem med vanliga cykelskor.
Traditionellt har inte spinningcyklar haft träningsdatorer, men enkla sådana har ändå blivit vanliga på senare år. SB 1.4 har just en sådan, med en liten display och ett enkelt gränssnitt som visar det mest elementära. Displayen är inte bakgrundsbelyst vilket gör den svår att läsa av under mörka förhållanden. Designen känns modern och den röda färgen ger cykeln karaktär.
Vanliga frågor om spinningcyklar
Vad är en spinningcykel?
Spinningcykel är en extra stabil träningscykel som är konstruerad för att man ska kunna ändra position och motstånd så snabbt och smidigt som möjligt under träningspasset. Cykeln består av ett svänghjul samt en broms som man reglerar manuellt. Spinningcykeln är oftast utrustad med en mycket enkel träningsdator eftersom syftet är att man ska cykla i grupp till musik där tempot på musiken styr intensiteten. På de dyrare modellerna kan det finnas mer avancerade träningsdatorer med förprogrammerade träningsprogram. Det börjar dessutom bli alltmer vanligt med bluetooth uppkoppling vilket innebär att man kan köra virtuella träningsbanor över nätet.
Hur ställer man in spinningcykeln rätt?
För att få ut så mycket som möjligt av din spinningträning och minska risken för skador är det viktigt att ställa in cykeln rätt. Det gör du lättast genom att följa dessa steg:
- Börja med att göra en grovinställning av cykeln som du tror är nära sanningen och hoppa upp på den.
- När du sitter på sadeln och har ena foten på pedalen och trampar ner den i botten (klockan sex) så ska inte knät vara helt sträckt. Du bör istället ha ca 15-30° vinkel i knäleden.
- För att ställa in sadeln rätt i horisontellt läge ska du ha pedalerna klockan tre och klockan nio. När du tittar rakt uppifrån och ner ska knäspetsen ligga mitt på bredaste delen av foten. Om detta känns obekvämt är det helt ok att finjustera det lite.
- Styrets placering är inte lika viktig, välj det som känns bra. Ett generellt råd är att den ska vara i ungefär samma höjd som sadeln.
Hur många kalorier bränner man?
Gruppträning på spinningcykel är ofta mycket intensivt vilket gör att det bränner många kalorier. Detta trots att man bara använder en begränsad del av kroppen till skillnad mot exempelvis roddmaskin. Trettio minuters intensiv träning på spinningcykel bränner ca 420 kalorier. Jämförelsevis bränner löpning på samma tid ungefär lika mycket som ett spinningpass samtidigt som roddmaskin bränner ännu mer (ca 480 kalorier).
Var kan man köpa en spinningcykel?
Spinningcyklar finns normalt i välsorterade träningsbutiker. Nätbutikerna erbjuder dock både ett större utbud och generellt lägre priser. Ett tips är att köpa sin spinningcykel i en butik som är nischad mot träning och/eller träningsmaskiner och har bra kundservice. Detta kan vara bra om du efter köpet skulle komma på några frågor kring din produkt eller hur du ska använda den.
Hur underhåller man en spinningcykel?
Det är bra om man kan påminna sig själv om att torka av svänghjulet emellanåt. Där kan det lätt bildas ett lager av damm som sedan kan skapa onödig friktion och missljud. Kolla även så att bromsklossarna inte är för slitna. Om de är det så byt ut dem eftersom de annars kan skapa missljud och i värsta fall skada svänghjulet. Om cykeln är utrustad med drivrem så bör den kontrolleras någon gång per år så att den inte fått sprickor eller börjat fransa sig.
Vi rekommenderar att torka cykeln ren från svett efter varje träningspass eftersom svetten lätt kan samla på sig smuts. Se även till att efterdra skruvar och muttrar emellanåt då de på många modeller tenderar att gradvis lossna efter en tids användning.
Varför är sitsen ofta obekväm?
Sitsen på en spinningcykel är smalare och hårdare än på en motionscykel. Att man upplever den som obekväm beror oftast på att man är ovan med den typen av sadel. Tävlingscyklar för utomhusbruk är utrustade på samma sätt och med rätt inställningar och ett antal mil i benen så vänjer sig stussen. Anledning till att sadeln är hård är att man vill rikta kraften från höften och rumpan rakt ned i pedalerna för att få bästa möjliga fart på cykeln. Med en mjuk och svampig sadel så kommer man att sprida kraften till fel ställen. Cykeln kommer då att gå långsammare och benen kommer ta slut snabbare. Detta är naturligtvis inget problem så länge du tränar för ansträngningens skull.
Kan man köra spinningpass hemma?
Det finns flera olika möjligheter att köra spinningpass på sin egen cykel i hemmet. Enklast är att söka efter ett pass som verkar intressant på Youtube. Där finns olika pass anpassade efter olika förutsättningar, det är dessutom gratis.
Det här klippet från Cycling Cinema visar exempelvis på ett föredömligt sätt hur du ställer in din spinningcykel.
Är du nybörjare så rekommenderar vi att börja med ett lite lättare pass, såsom denna nybörjarklass av Fitscope Studio.
Om du söker mera utmaning så kan vi rekommendera Global Cycling Networks spellista Train with GCN.
Det finns även ett antal olika tjänster som erbjuder gruppträning över nätet. Det kan både vara direktsända spinningpass men också såklart förinspelade. De erbjuder ofta en veckas provträning men när den är slut får man räkna med att betala en avgift varje månad.
En av de största är betaltjänsten Les Mills med hundratals förinspelade spinningpass av absolut högsta kvalitet. De har ett välutvecklat system för gruppträning över nätet och det kommer nya cykelpass online varje månad.
En annan tjänst som helt inriktar sig mot spinning är Studio sweat on demand. Här kan du börja med att prova fem olika gratispass eller en veckas fri träning. Därefter kan du välja att köpa ett medlemskap för 1, 6 eller 12 månad/er eller helt enkelt köpa pass för pass.
Kan man köra spinningpass hemma?
Det finns flera olika möjligheter att köra spinningpass på sin egen cykel i hemmet. Enklast är att söka efter ett pass som verkar intressant på Youtube. Där finns olika pass anpassade efter olika förutsättningar, det är dessutom gratis.
Det här klippet från Cycling Cinema visar exempelvis på ett föredömligt sätt hur du ställer in din spinningcykel.
Är du nybörjare så rekommenderar vi att börja med ett lite lättare pass, såsom denna nybörjarklass av Fitscope Studio.
Om du söker mera utmaning så kan vi rekommendera Global Cycling Networks spellista Train with GCN.
Det finns även ett antal olika tjänster som erbjuder gruppträning över nätet. Det kan både vara direktsända spinningpass men också såklart förinspelade. De erbjuder ofta en veckas provträning men när den är slut får man räkna med att betala en avgift varje månad.
En av de största är betaltjänsten Les Mills med hundratals förinspelade spinningpass av absolut högsta kvalitet. De har ett välutvecklat system för gruppträning över nätet och det kommer nya cykelpass online varje månad.
En annan tjänst som helt inriktar sig mot spinning är Studio sweat on demand. Här kan du börja med att prova fem olika gratispass eller en veckas fri träning. Därefter kan du välja att köpa ett medlemskap för 1, 6 eller 12 månad/er eller helt enkelt köpa pass för pass.