Röjsåg: 7 modeller i test
Ska du röja sly på tomten? Vi testar kontinuerligt röjsågar från populära märken som AL-KO, Husqvarna och Stihl. För att en röjsåg ska bli bäst i test måste den hålla hög prestanda, vara ergonomisk och prisvärd.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Röjsåg
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat röjsågarna i olika miljöer med olika typer av vegetation. Vi har exempelvis kört dem på fält med luftigt stående ogräs, i tät vegetation och snår och i högt gräs samt vass i och längs med dikeskanter.
Röjsågarna har fått gå hela pass varje gång. Det innebär att vi har fyllt deras tank full och därefter kört dem tills bensinen tagit slut. Efter varje pass har vi bytt klinga/rulle inför nästa pass - dels för att utvärdera hur de klarar olika arbetsuppgifter med olika verktyg, dels för att se hur enkelt det är att byta. Vi har utvärderat drifttiden och fokuserar en del på den i testet eftersom själva tidseffektiviteten även påverkas av tekniken och farten hos den som brukar röjsågen.
Följande aspekter av varje röjsåg har vi tittat extra noga på:
Prestanda: Hur kraftfull är den? Vad orkar den med för arbetsuppgifter? Var går gränsen för varje röjsågs kapacitet? Hur snabbt arbetar den?
Ergonomi: Är det bra balans i röjsågen? Är det enkelt att navigera den under arbetspasset? Avlastar selen kroppen på ett bra sätt?
Drifttid: Hur bränsleeffektiv är röjsågen. Hur länge kan du köra på en tank?
Vi har även tagit med faktorer som ljudnivå, tillbehör och byggkvalitet. Samtliga aspekter har sedan viktats mot priset på röjsågen för att få fram ett rättvist betyg.
Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:
Fler tester av trädgårdsmaskiner:
Robotgräsklippare för stora ytor
Stihl FS 131 kategoriseras av tillverkaren som en tuff grästrimmer, men är byggd som, och presterar definitivt som, en röjsåg. Den är mycket kraftfull, men samtidigt väldigt lätt och välbalanserad.
Det är enkelt att byta tillbehör, fylla på bränsle och justera riggen. Det enda vi har att anmärka på är att Stihl ännu inte hakat på de smidiga snäpplocken för bränsletanken, den traditionella modellen som du måste skruva loss är lite trögare. Men pumpen sitter smidigt till och du har god översikt över alla tänkbara knappar och reglage. Dessutom kan du justera handtaget verktygslöst.
Kraftfull och högljudd
FS 131 är som sagt kraftfull och låter därför en hel del. Men ljudprofilen är samtidigt inte alls jobbig, den låter mer som en fyrtaktare och med en ganska dov ljudbild. Trots att det finns röjsågar som alltså låter mer enligt mätningarna, så är upplevelsen att denna låter mindre. Men som med alla andra trädgårdsmaskiner som drar iväg i decibelnivå så bör du använda hörselkåpor när du röjsågar.
Den här röjsågen är inte särskilt tung att bära någon längre period eftersom den är välbalanserad och har en bra vadderad sele som avlastar skönt. Vi upplever inte att den har några särskilt jobbiga vibrationer. Vidare startar den alltid på 1–2 drag - även då den legat en lång tid orörd.
FS 131 passar dig som är ute efter en kraftfull men samtidigt mångfacetterad röjsåg, och som är beredd att betala lite extra för bra ergonomi och byggkvalitet. Den ligger lite högt i pris för att betyget ska bli en full pott, men det är nära. Dessutom får du med gott om tillbehör.
Bra pris hos:
Husqvarna 336FR är en riktigt välbalanserad och ganska lätt röjsåg med hög kapacitet och stark motor. Den levererar grymt resultat tidseffektivt oavsett om vi använder trimmertråd eller gräsklinga.
Framför allt är det avvägningen mellan kraft och bärbarhet som gör att vi gillar 336FR så mycket. Styrkemässigt räcker den gott till för en genomsnittlig husägare, samtidigt som du inte behöver vara muskulös för att kunna köra den länge.
Tråden har godkänd hållbarhet och röjer du tuff terräng, såsom sly eller grovt gräs i åkerkanter och diken så håller en rulle tråd i cirka två omgångar. 336FR passar bättre att köra med gräsklinga när det är tuff terräng.
Selen är relativt simpel, men då röjsågen är lätt och välbalanserad så duger den.
Enkelt underhåll på alla sätt och vis
336FR har många inställningsmöjligheter för styret. Det kan bland annat flyttas i sidled samt vinklas upp eller ned. För justering finns en stor vingmutter i plast som ger ett bra grepp och styrka. Vidare har den sex stycken inställningshål som du kan hänga selen i och därmed hitta en bra balans för just dig.
Filterbyte är verktygslöst vilket är riktigt smidigt. Det består av en liten rund knapp, ungefär som ett litet vred som justerar skruven. Du tar bort kåpan och byter sedan filtret.
Det är också lätt att byta tillbehör på den. Man använder alltid samma verktyg, och du har både klingan och byte av skydd på samma verktyg. Verktyget följer med maskinen. Ska du byta tråd lägger du bara dit rullen och stänger så är det klart. Enklare än så kan det inte bli.
336FR har en relativt snäll ljudprofil men är onekligen högljudd och som alltid när du kör röjsåg bör du använda hörselkåpor.
Motorn startar alltid på första försöket, och kommer med vanlig choke och pump.
Priset är ganska högt men du får verkligen både kraft och konstruktion för pengarna.
Ett litet minus dock för hårdplasthandtagen och det faktum att det ändå är en del vibrationer. Inte överdrivet mycket, men marginellt mer än hos toppkonkurrenterna i samma prisklass.
Husqvarna 336FR passar dig som vill ha en röjsåg som alla vuxna i familjen orkar med att bära runt på. Sågen är lätt, men samtidigt mycket stark och klarar allt som en genomsnittlig husägare har behov av. Samtidigt är underhållet smidigt och likaså enkelt att byta tillbehör och ställa in den.
Bra pris hos:
Stihl FS 55 är en ganska lätt "röjsåg" av smidig storlek. Stihl benämner den som en grästrimmer, men med tanke på att den har klinga så fungerar den även utmärkt som en röjsåg. Faktum är att den till och med gör sig bäst som röjsåg. Med slyklingan på kan du utan problem röja vedartat ogräs, så med tanke på priset får du mycket kraft för pengarna.
Det finns lämpligare modeller om du ska använda din röjsåg för tunga uppgifter, såsom att röja grövre sly med stamdiametrar över 3-4 centimeter. Har du däremot en äng full av ogräs, stora snår av buskar med kraftig stjälk eller mindre vedartat ogräs är FS 55 överlägsen.
Riggen är lätt att justera och passar därmed lång som kort. Samtliga knappar och reglage sitter tydligt placerade och är väl utmärkta vilket gör röjsågen lätt att förstå sig på. Stihl FS 55 är också relativt bränslesnål. Trots att tanken inte rymmer särskilt mycket kan vi röja i tuff terräng i strax över 50 minuter på en tank.
Att starta FS 55 kräver maximalt 2-3 drag i snöret, även vid säsongens första start. Ljudnivån är normal, men profilen något ettrig - du gör bäst i att bära hörselkåpor.
Röjer stora ytor ganska fort
FS55 röjer bra både med klinga och trådspole. Spolen räcker länge även i tuff terräng, och ger en bra arbetsbredd som gör arbetet tidseffektivt. Selen är av typen enkelsele men skönt vadderad och tillräcklig sett till vikt och balans.
FS 55 är både användarvänlig och genomtänkt och passar bäst för dig som har mycket och kraftigt ogräs på tomten. Ska du bara röja vanligt gräs är den överdimensionerad, då klarar du dig på en batteridriven grästrimmer. Ska du röja svårgenomtränglig terräng såsom ungskog är den underdimensionerad. Befinner du dig däremot mellan dessa ytterligheter är den ett utmärkt val. Den röjer mycket tidseffektivt.
4. Einhell Agillo
Prisvärd, batteridriven röjsåg med bekväm sele, passar perfekt för villaträdgården
Einhell Agillo är en kraftfull, batteridriven röjsåg som funkar mycket smidigt för vardagsbruk. Någon tidigare erfarenhet av röjsågar är inte nödvändigt. Agillo är tillräckligt lättanvända för att också en nybliven trädgårdsägare ska kunna förstå hur röjsågen fungerar och hur den kan justeras efter användaren.
Agillo ingår i det som Einhell kallar för Power X-Change-familjen. Det innebär att med märkets egna batterier kan man använda både denna och andra Einhell-maskiner och slippa betala för separata batterier till varje produkt. Just Agillo kräver två 18 V batterier.
I batterikitet ingår även en laddstation. Batteristatus kan kollas med ett enkelt knapptryck. Batterierna visar då tydligt med lysdioder hur pass laddade de är, så man enklare kan uppskatta hur lång användningstid som återstår innan nästa laddning. Batteriernas medföljande laddstation är lätthanterligt. Det finns även snabbladdare att köpa till separat.
Einhell Agillo kan användas med två olika verktyg. Entrådspolen fungerar mycket väl för att röja gräs, och blir snabbt ett uppskattat komplement tillgräsklipparen som ju inte riktigt kommer åt runt träd och längs med buskage. Medföljande tråd är kanske inte av högsta kvalitet, men den kan lätt bytas ut. Efter ett snabbt vektygsbyte kan man med Agillos metallkniv även röja mer krävande växtlighet. Röjsågen klarar allt den förväntas kunna hantera i villaträdgården där den testas och krånglar aldrig.
Många röjsågar är bensindrivna, och för professionell användning kan det vara att föredra. För privatkonsumenten, som ska jobba i den egna trädgården, så upplevs batteridrivna Einhell Agillo vara fullt tillräcklig. Röjsågen är lätt att förstå sig på. Tap and go-funktionen för att mata ut med tråd tar några försök innan man fått till tekniken, men sen sker frammatningen mycket smidigt. Likaså upplevs det lätt att byta trådrulle, och medföljande manual ger en bra beskrivning på hur det ska göras.
Einhell Agillo kommer med en sele som enkelt och snabbt kan justeras för olika kroppar. Röjsågen kan även balanseras utifrån användarens längd och upplevs imponerande ergonomisk att använda. Komforten kvarstår även när röjarbetet tar en stund. Ljudnivån är fullt acceptabel men hörselkåpor är förstås rekommenderat. För den vanliga villaträdgården råder det inga tvivel om att Einhell Agillo upplever alla röjsågsbehov.
Husqvarna 525 RX är en röjsåg av som passar den som behöver lite mer kraft, men som samtidigt vill ha en lättburen maskin.
Kraften sett till priset kunde varit högre. Den klarar absolut av både högt gräs och välvuxet sly, men vid riktigt tjocka tjok blir det tungt. Som en hobbymaskin är den dock imponerande.
Den halvautomatiska trådutmaningen fungerar felfritt, du får fram tråd genom att trycka den mot marken. Drifttiden du får ut vid fulltank är cirka en timme och tio minuter. Detta är mycket bra sett till tankvolymen. Dessutom gillar vi att den är så lätt att montera och komma igång med.
En okomplicerad röjsåg
525 RX är också användarvänlig när du kör den. Du förstår direkt hur saker och ting fungerar, alla knappar och reglage är samlade och det är inga svårigheter att göra justeringar. Röjsågen startar från kallstart på 2-3 drag. Du stänger enkelt av den genom att skjuta fram ett stoppreglage, och det går sedan automatiskt tillbaka i ett läge där du kan starta den igen.
Tyvärr medföljer bara en enkelsele vilket vi finner lite snålt med tanke på priset, men den sitter bra och vadderingen upplevs tillräcklig sett till vikten. Vi hade önskat ett betydligt bättre grepp på handtagen, nu känns det halt och ger ett plastigt intryck.
Däremot gillar vi att gassystemet är formgivet så att den övre knappen är den större av dem, istället för att den undre är det såsom på många andra maskiner. Det gör att det aldrig blir påfrestande att kontrollera kraften i röjsågen.
När vi tittar på helheten ser vi att detta är en prisvärd röjsåg för den som behöver en bränslesnål, kraftfull maskin med låg vikt.
Stihls FS89 går under benämningen grästrimmer, men kan lika gärna kategoriseras som en enklare röjsåg med tanke på prestandan.
Den kan utrustas med klinga och har en så kallad 4-mix-motor. Det uppges vara en motor som tar det bästa från både tvåtakts- och fyrtaktsmotorer: hög dragkraft, högt vridmoment, låga utsläpp och låg ljudnivå. Rent praktiskt innebär det att du kan använda vanlig oljeblandad bensin och samtidigt få snabb acceleration.
Så länge gräset inte är alltför högt och tjockt räcker FS89 till. I tyngre terräng får den däremot kämpa desto hårdare och blir då långsam.
Trådutmatningen är halvautomatisk, men fungerar inte alltid felfritt. Desto bättre finns det möjlighet att backa tråden in i rullen om du råkar dra ut för mycket.
För den som främst trimmar lättare sly
Stihl har mycket bra tillbehör och har delvis lyckats riktigt bra med ergonomin. I paketet medföljer både skyddsglasögon och en sele med dubbla axelremmar. Selen har lagom med vaddering och avlastar mycket bra. Detta är helt klart en av de bästa selar vi testat.
Röjsågen upplevs också välbalanserad. Arbetspasset från full tank till bränslestopp blir inte tungt och vikten är jämnt fördelad över kroppen. Tyvärr är det gummerade greppet mycket slätt, så blir du varm eller fuktig blir det glatt. Gasknapparna upplevs också marginellt överdimensionerade.
Tanken räcker cirka en timme och tio minuter, vilket inte är mer än godkänt med tanke på den stora tankvolymen. Det är enkelt att byta tråd och klinga.
FS89 passar bäst för användare som oftast kör grästrimmning men ibland vill kunna köra enklare röjsågning. Priset är däremot i paritet med starkare röjsågar.
Bra pris hos:
Röjsågen AL-KO BC 330 B har gott om prestanda sett till sitt pris. Den klarar att röja både tätbevuxna dikeskanter och sly utan problem. Vi räknar ut att man röjer i snitt 1,5 timme på en full tank, vilket är bra resultat med tanke på att den samtidigt är ganska stark sett till priset.
Å andra sidan har den inte så mycket mer att komma med. Den känns opolerad. Exempelvis är den inte särskilt tung, men den är obalanserad vilket gör att den istället upplevs väldigt tung och bökig att ha att göra med.
Du får med en dubbelsele, vilket är schysst med tanke på priset. Men den är tunn och trots att den är dubbel gör den inte jättemycket för att avlasta tyngden som vi upplever som ett problem.
Vidare krävs insexnyckel för att du ska kunna ställa in handtaget efter din egen längd.
Däremot uppskattar vi verkligen att BC 330 B har semestergas. Det gör att du slipper stå och trycka in gasen hela tiden, du kan låsa gasen så att du istället kan koncentrera dig på att hålla koll på maskinkroppen.
Helt okej konstruktion
Använder du AL-KO BC 330 B någorlunda regelbundet är den lätt att starta. Men så fort den fått stå en tid blir den mer svårstartad, detta trots att vi kör med miljöbensin.
Byggkvaliteten känns bra. Röjsågen har ett mjukt cykelhandtag skyddat med skumgummi, samt plasthandtag utan gummering där gasen sitter. Stoppknappen är lättåtkomlig, likaså tanklock och luftfilter. Däremot sitter flottörpumpen gömd under luftfiltret, så du får fingra dig fram till den.
Ljudet den ger ifrån sig är inte jättehögt jämfört med konkurrenterna, men ljudprofilen är jobbig. Oavsett vilket rekommenderas hörselkåpor.
AL-KO BC 330 B passar dig som i första hand vill lägga pengarna på kraft, och som inte bryr dig så mycket om ergonomi eller finesser.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat röjsågarna i olika miljöer med olika typer av vegetation. Vi har exempelvis kört dem på fält med luftigt stående ogräs, i tät vegetation och snår och i högt gräs samt vass i och längs med dikeskanter.
Röjsågarna har fått gå hela pass varje gång. Det innebär att vi har fyllt deras tank full och därefter kört dem tills bensinen tagit slut. Efter varje pass har vi bytt klinga/rulle inför nästa pass - dels för att utvärdera hur de klarar olika arbetsuppgifter med olika verktyg, dels för att se hur enkelt det är att byta. Vi har utvärderat drifttiden och fokuserar en del på den i testet eftersom själva tidseffektiviteten även påverkas av tekniken och farten hos den som brukar röjsågen.
Följande aspekter av varje röjsåg har vi tittat extra noga på:
Prestanda: Hur kraftfull är den? Vad orkar den med för arbetsuppgifter? Var går gränsen för varje röjsågs kapacitet? Hur snabbt arbetar den?
Ergonomi: Är det bra balans i röjsågen? Är det enkelt att navigera den under arbetspasset? Avlastar selen kroppen på ett bra sätt?
Drifttid: Hur bränsleeffektiv är röjsågen. Hur länge kan du köra på en tank?
Vi har även tagit med faktorer som ljudnivå, tillbehör och byggkvalitet. Samtliga aspekter har sedan viktats mot priset på röjsågen för att få fram ett rättvist betyg.
Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:
Fler tester av trädgårdsmaskiner:
Robotgräsklippare för stora ytor
Bra att veta om röjsågar
En röjsåg är en lämplig trädgårdsmaskin för dig som har mycket gräs, sly och vedartad vegetation som du behöver röja bort ett par gånger om året. Röjsågen kan nämligen utrustas med både trådspole och olika typer av klingor. På så vis får du en stor bredd i arbetsuppgifterna. Själva tiden det tar att röja av ett område påverkas till stor del av din teknik och framfart.
Är röjsågen tillräckligt kraftfull och utrustad med rätt verktyg kommer den direkt att slå av ogräset när du rör den över marken. Med rätt teknik kommer du att röja området både snabbt och säkert. Har du däremot en röjsåg med otillräcklig prestanda sett till arbetsuppgiften kommer du att bli stående på samma yta länge eftersom den inte orkar med uppgiften. Klingan kan exempelvis fastna i vedartad vegetation och inte orka kapa den, och ogräs kan vika sig undan istället för att gå av. Antingen kommer röjsågen att orka med sin uppgift, eller så orkar den inte med alls. Därför är det av största vikt att du köper en röjsåg som är kompetent nog att hantera de uppgifter du ställer den inför.
Röjsågen är som en motorsåg med lång rigg och roterande klinga. Du hänger på dig en sele som du fäster i maskinen och navigerar den sedan med hjälp av hornstyret. Eftersom de väger mer än sin syskonmaskin grästrimmern, och har större motoreffekt, är selen ett viktigt tillbehör. För god ergonomi krävs bland annat en bra sele och ett rejält antivibrationssystem i röjsågen.
Det är också viktigt att välja en röjsåg som har en bra balans mellan kraft och vikt. Du ska orka gå med röjsågen hela drifttiden utan att uppleva obehag. Vet du med dig att du har ganska täta tjok med sly eller vass, där det till och med är svårt att ta sig in, behöver du mer kraft och får därmed räkna med en högre vikt. Är det däremot luftigare områden med högt gräs och lättare snår kan du gå ner en storlek och därmed vanligen också en viktklass.
Tillbehör till röjsågen
Med röjsågen brukar det ingå både en klinga och tråd. Men vilken typ av klinga är det som ingår? Det finns nämligen olika typer av klingor som riktar sig mot olika behov:
- Gräsklinga - avsedd för gräs och enklare ogräs
- Kompostklinga - avsedd för svårarbetat tovigt gräs och snår
- Slyklinga - avsedd för sly
- Sågklinga/röjsågsklinga - avsedd för vedartad vegetation
Fördelen med klinga är att du slipper oroa dig över tråd som går av eller tjockleken på det sly du ska röja bort, en sådan klarar allt som oftast både tät sly och bitigare buskar. Nackdelen är att du inte får samma klippbredd. Under enkla förhållanden gör sig därför tråden bäst, du blir mer tidseffektiv. Har du ömtåliga områden som ska röjas är det också mindre risk för skador om du väljer tråden. Eftersom tråden kan gå av är det viktigt att du väljer en röjsåg som klarar tillräckligt kraftig tråd för den uppgift du tänkt ställa den inför, och att välja en röjsåg som det är enkelt att fylla på ny tråd på. Du kan köpa till färdiga trådrullar som du bara monterar direkt på riggen, men det är billigare att köpa lös tråd och rulla på. Standard trådtjocklek är omkring 2,4-2,7 millimeter.
I takt med att klingan på röjsågen slits kan du komma att behöva slipa den. Därför kan det vara en god idé att även passa på att inhandla verktyg så att du kan fila den, dels en fil och dels en filmall.
Tänk på att använda lämplig skyddsutrustning när du brukar din röjsåg; Skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och hörselskydd rekommenderas.
Läs även vårt test av grästrimmers
Utgångna produkter
Stiga SBC 226 JD är bästa budgetval eftersom den både är relativt stark sett till priset, och har riktigt lång drifttid. Styrkemässigt klarar den en del av det sly som vi ger oss på med klingan. Däremot märks det att det tar emot vid vedartad vegetation samt i tjockt, högt gräs.
Röjsågen har så kallad easystart, men det krävs ändå 5-6 par drag för kallstart. När den väl är varm är den däremot enkel att starta.
Monteringen är enkel när du väl gjort den ett par gånger, det är tre delar som ska skruvas ihop i en viss ordning. Likaså med trådrullen, den är stark och relativt enkel att montera.
Trådrullen är halvautomatisk och matas ut genom att du trycker den mot marken, vilket fungerar felfritt.
Billig röjsåg för stark kropp
Tyvärr medföljer bara en enkelsele och det sänker användarupplevelsen eftersom kroppen belastas ojämnt. Selen är heller inte särskilt väl vadderad samtidigt som röjsågen är ganska tung. Dessa nackdelar märks när du kört en tid med maskinen. Dock är det enkelt att knäppa av och på selen.
En annan nackdel rent ergonomiskt är att gasknappen är stor och hal samt att vibrationerna är avsevärda. Efter en tid kan dessa faktorer påfresta handen.
Drifttiden vid fulltank uppskattas till cirka 1 timme och 20 minuter. Det är riktigt bra. Priset är också ett plus, och det kan förklara vissa av nackdelarna såsom valet av sele.
Med tanke på sitt låga pris är SBC 226 JD därför ett utmärkt alternativ för dig med liten budget.
Stiga SBC 646 DX är en röjsåg med skönt gummerade handtag för bra grepp, och ganska lite vibrationer.
Den har en riktigt stark motor som enkelt reder ut gräs. Är det tjocka tjok gräs på en större äng bör du använda slyklingan, men tråden räcker gott under normala förhållanden och när du ska röja sådant som hallonbuskar, stora buskage, nässlor och annat.
Framför allt är den fyrkantiga tråden riktigt hållbar. Den håller bra trots att vi går hårt fram i vissa områden. Även matningen av tråd fungerar problemfritt och du arbetar på tidseffektivt över stora områden.
Tyvärr är röjsågen väldigt tung och dessutom något obalanserad jämfört med likvärdiga konkurrenter. Eftersom det finns få justeringsmöjligheter är det svårt att finna en inställning som är bra. Det gör att den efter ett tag upplevs jobbig att bära runt på - detta trots en rejäl sele med dubbla knäppningar och avlastning för svanken.
Vidare hade vi gärna sett en vingmutter istället för en flärp för att justera handtaget. Flärpen är lite trög och svårare att greppa än vad en vanlig vingmutter skulle ha varit.
Utrustad med elektrisk choke
Övriga funktioner på röjsågen är ganska enkla att underhålla. Filterbytet kräver verktyg men är lätt löst på ett kick ändå. Det är också relativt enkelt att byta tråd eller klinga även om det är lite meckigt att rulla upp tråden och hålla den på plats medan du stänger locket. När du roterar röjsågen för att byta hamnar den på en okej höjd rent ergonomiskt vilket vi ger plus för.
Sent på säsongen upplever vi att SBC 646 DX tar lite längre tid på sig att starta, från 1-2 drag är vi uppe i 4-5 drag innan den går igång, möjligen på grund av kylan. Röjsågen kommer med elektrisk choke. Vi föredrar den äldre typen av choke då denna ger en mer steglös justering.
En annan nackdel vi noterar är att tanklocket på vårt exemplar läcker ut bränsle trots att det är hårt åtskruvat. Vi kan därmed inte hänga upp röjsågen eller lägga den på sidan utan att visst läckage uppstår. Förmodligen är detta bara ett måndagsexemplar och inget konstruktionsfel - byggkvaliteten i övrigt upplevs stabil och gedigen.
Stiga SBC 646 DX är en stark röjsåg med grymt bra sele, men tyvärr också ganska dyr sett till sina brister. Framför allt är den väldigt tung att gå runt med länge, men söker du en stark röjsåg för mindre ytor så räcker den gott.
AL-KO BC 4125 II-S är en röjsåg som främst passar dig som ska röja i lättare vegetation såsom gräs och sly som inte står i tät formation. Prestandan är med andra ord vad vi förväntar oss i dess prisklass.
Det är en ganska tung och bulkig maskin att bära runt på. Den upplevs extra tung eftersom du endast har en enkelsele med ganska lite vaddering i. Det märks i axlar och rygg efter en tids röjning.
Vi uppskattar drifttiden på en tank till cirka 1 timme och 15 minuter. Det är okej men sett till tankvolym och röjssågsprestandan kunde vi önskat lite mer.
Oskön sele men bra grepp
Något vi gillar skarpt är att BC 4125 II-S har halvautomatisk trådutmatning. Det förenklar när du kör den i tuff terräng som sliter mycket på tråden eftersom du slipper stanna upp då och då för att dra ut mer tråd. Tråden håller bra under arbetets gång.
Likaså är greppet bra. Det är gummerat och mönstrat så att du inte slinter över det, och knapparna är av lagom storlek. Maskinen ger samtidigt ett ganska plastigt intryck i detaljerna.
Upplevelsen är att AL-KO gjort bra avvägningar för att få ner priset. Du får en röjsåg som främst passar grästrimmning och ogräsröjning, med okej ergonomi och byggkvalitet samt klart godkänd drifttid. Vi rekommenderar dock att du uppgraderar till en bättre sele.
AL-KO Solo 154 är en gedigen röjsåg med bra sele som gör att du får en bekväm arbetsgång trots en relativt hög vikt. Balansen i maskinen är också god.
Att byta verktyg på huvudet är ungefär lika enkelt eller svårt som det är på andra röjsågar. Det krävs verktyg och manual, men går ganska fort.
Något vi gillar mycket med Solo 154 är att du kan vinkla handtaget bara genom att lossa på en vingskruv. Röjsågar brukar generellt kräva verktyg för de flesta justeringar du kan tänkas vilja göra, så alla förbättringar på den punkten är hemskt välkomna.
För tuff terräng men till högt pris
AL-KO Solo 154 kan vara lite tjurig i starten, men efter 4-5 drag kommer den igång. Den är stark och tar såväl sly som träd utan problem. Dock är den inte särskilt bensinsnål - vi behöver tanka den igen redan efter 35 minuters måttlig användning.
Ljudnivån är visserligen hög men inte onormalt så.
Tyvärr är Solo 154 högt prissatt sett till prestandan. Den är förvisso stark, men ska du röja med tråd har den relativt liten arbetsbredd. Likaså hade vi önskat fler smarta funktioner i den här prisklassen. Vingskruven är ett bra exempel på hur enkelt det är att förbättra användarvänligheten med små medel. Mer sådant. Vi tycker också att den kunde varit mer bensinsnål, kombinerat med en något större tankvolym.
AL-KO Solo 154 passar bäst för den som ska röja tuff terräng och oftare kör med gräs- och röjsågsklinga än tråd.
Vanliga frågor om röjsågar
Vilken röjsåg är bäst?
Den röjsåg du väljer bör vara anpassad efter din tomts förutsättningar. Har du mycket sly och småträd på en stor tomt är det bra att köpa en lite tuffare modell, än om du bara ska trimma sly i diken en gång om året. Vi har testat röjsågar och sett att det är stor skillnad i prestation.
Hur byter man klinga till röjsåg?
Röjsågar säljs vanligen med ett eller flera tillbehör, tillbehören inkluderar tråd, slyklinga och sågklinga. För att byta klinga krävs vanligen en skiftnyckel och en insexnyckel. Du lossar klingmuttern/rullen och tar bort alla lösa delar. Sätt sedan tillbaka medbringaren. Ska du montera tråd är det bara att skruva dit rullen nu. Ska du montera slyklinga eller sågklinga placerar du den centrerat, därefter sätter du dit stödbrickan, stödkopp och slutligen muttern.
Vilken klinga till röjsåg?
Vilken klinga du ska välja till din röjsåg beror dels på vilken modell du har, dels på vad du vill göra med den. Klingan måste passa på sagda modell, och informationen om vilka mått din såg är anpassad för finner du i manualen. Centrumhålet måste passa. Därefter väljer du mellan slyklinga och sågklinga. Ska du trimma vedartad vegetation är det slyklingan som är rätt val, men finns det även småträd är sågklinga bättre.
Vilken olja till röjsåg?
Det är viktigt att sköta underhållet av röjsågen om den ska hålla hela sin tekniska livslängd. En del i detta underhåll är rengöring och att hålla motorn smord. Vanligen står det i manualen vilken typ av olja som passar din röjsåg. Husqvarna säljer exempelvis en halvsyntetisk tvåtaktsolja som heter Low Smoke.
Vad används en röjsåg till?
En röjsåg använda för att röja bort gräs, sly och småträd med hjälp av olika skärutrustning. Tråd används för gräs, klinga för sly och småträd. Röjsågen är ett tuffare alternativ till den lite mer behändiga men samtidigt mer begränsade grästrimmern. Grästrimmern går oftast på batteri medan röjsågen drivs med bensin.