Rakhyvel dam: 3 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2024

Letar du efter en riktigt bra rakhyvel? Vi har testat rakhyvlar för dam, från märken som Gilette, Estrid och Melle. För att en rakhyvel ska kunna bli bäst i test måste den raka slätt, ha ett bra grepp och vara prisvärd, med enkelt tillgängliga refills av rakblad.

Testvinnare - Rakhyvel dam

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av rakhyvlar har vi låtit kvinnor få använda de olika produkterna i sin vardag, och därefter utvärdera dem. Vi har särskilt tittat på följande egenskaper:

Rakning: Hur nära och effektiv är rakhyveln? Är det enkelt att komma åt överallt, passar den både för armhåla, ben och intimrakning?

Ergonomi: Hur är rakhyveln att hålla i? Har handtaget bra grepp så hyveln inte glider i handen?

Prisvärde: Hur länge håller ett rakblad? Vad ingår i ett startkit och vad kostar nya rakblad?

När alla aspekter av varje rakhyvel har vägts samman har vi därefter utsett en rakhyvel för dem till vårt val av bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Estrid BÄST I TEST RAKHYVEL DAM

Prisvärd rakhyvel för kvinnor, med effektivt rakblad som håller längre än utlovat

Material: Stål med gummi samt silikongrepp Rakblad: 5 blad Cirkapris rakblad: 33 kr styck Tillbehör: Hållare, reseetui, shave gel

Estrid är det Sverigegrundade märket som satte som sin ambition att utmana de marknadsledande tillverkarna av rakhyvlar för kvinnor. Något de lyckats riktigt väl med sedan företaget grundades år 2019. Den nyfikne kan enkelt komma i gång med ett Estrid The Razor Starter Kit.

Introduktionspaketet omfattar en hyvel, två rakblad samt ett väggfäste med sugpropp. Paketet kan införskaffas som ett engångsinköp, eller som en prenumeration där nya rakblad levereras i ett tempo man själv väljer. Prenumerationen kan närsomhelst ändras eller sägas upp.

Hållbara rakblad som fixar både stubb och grövre behåring

Rakbladens kvalitet är bättre än vad Estrid utlovar. Anger man att man rakar sig en gång i veckan så rekommenderas prenumerationen med leverans av fyra nya rakblad varannan månad. För extremt petigt resultat kanske så frekvent byte av rakblad är smart. Men för den genomsnittliga användaren så kommer Estrids rakblad gå att använda betydligt längre tidsintervaller än så innan de blir slöa. Första tecknet på att rakbladet används är snarare att den (veganska) smörjande remsan nöts bort. Men även det tar tid.

Rakbladets rundade kanter gör hyveln lika bekväm att använda i armhålan och på benen som i bikinilinjen. Hyveln klarar av några dagars stubb med bravur, men fixar även ett helt orakat ben med grovt hår bättre än förväntat.

Estrid är lika bra som alla säger

Estrids rakhyvel är tillverkad av stål med gummi ovanpå. På hyvelns undersida finns ett silikongrepp. Rakhyveln har ett relativt bra grepp i handen men ovansidan känns hal när hyveln blir blöt. Och stöttåligheten är inte perfekt. När Estrids rakhyvel vid ett tillfälle tappas på ett kaklat badrumsgolv chippas små färgflagor av längst ut på handtaget.

Estrid

Ofta när man ser snygg marknadsföring och hyllande recensioner i sociala medier så har man god anledning att bli misstänksam. Men i det här fallet kan vi bara konstatera att lovorden är legitima. Estrids rakhyvlar och rakblad är precis lika bra som de är prisvärda.

Slät och mjuk rakning, lång hållbarhet på rakbladen, högt prisvärde, praktiska tillbehör
Färgen chippas vid fall, något halt handtag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Melle

Lyxig rakhyvel för kvinnor med handtag av zink och mycket precisa rakblad

Material: 100% återvinningsbar zink Rakblad: 5 blad Cirkapris rakblad: 50 kr styck Tillbehör: Väggfäste, shaving balm

Melle är rakhyveln som ska fungera som en motpol till alla andra rakhyvlar för kvinnor, som oftast tenderar att tillverkas enkom i nyanser rosa eller andra pastellfärger. Man vill också undvika att bland in plast i produktionen. Resultatet blev en mycket stilren rakhyvel tillverkad av zink.

Melle säljs i ett startkit, Melle Silky Razor Kit, som inkluderar hyvel, två rakblad av svenskt stål samt ett väggfäste. Rakbladen kan man därefter fylla på, antingen som engångsinköp eller som en prenumeration direkt från Melle. Det går då att välja om man vill ha ett nytt kit om 3 rakblad varje, varannan eller var tredje månad.

Stilren design men sämre grepp

Det rekommenderas att byta ut rakbladen cirka var åttonde till tionde rakning. I praktiken upplevs Melles rakblad förbli skarpa mycket längre än så. Rakbladen monteras genom att träs på sidledes. Är man riktigt tankspridd så går det att råka fästa rakbladet upp och ned på hyveln. Det upptäcker man förstås så snart man försöker raka sig, men eftersom Melle inte har en klick-lösning för byte av rakblad så tar det lite extra tid att vända det rätt.

Enligt Melle ska rakhyvelns form tillsammans med zinkens tyngd ge det perfekta greppet. Det stämmer visserligen att formgivningen känns fint anpassat efter handen. Men så snart Melle blir blöt, så blir den här rakhyveln hal som en ål i handen. Föredrar man att raka benen medan man badar så kommer det ofrånkomligen hända att man tappar den. Bäst grepp får man om man torkar händerna helt torra innan man plockar upp hyveln.

Lyxig känsla med både precis och nära rakning

Är man van vid klassiska rakhyvlar för kvinnor känns Melle först lite ovan att hantera. Såväl hyvel som rakblad liknar mer än äldre, klassisk rakhyvel för män. Men efter en tid vänjer man sig och snart inser man att det finns en fördel med designen. Melles rakhyvel är nämligen väldigt precis. Avsaknaden av kanter runt rakbladet gör att man kommer åt även i de mest svåråtkomliga vinklar.

Melle

Har man mycket och långt hår som ska rakas av kan hyveln få kämpa lite, och behöver sköljas ofta för önskat resultat. Men om man redan rakar exempelvis benen regelbundet, så upplevs man få en väldigt nära rakning med Melle. Faktum är att när vi testar att först använda en billigare rakhyvel och därefter Melle – så får den senare bort allt hår där den förra lämnar lite stubb kvar. Att det är dyr kan man inte knussla om. Men lyxkänslan infaller sig inte bara när man tittar på Melle. Den sitter även kvar under användning.

Mycket precis rakning, vassa och hållbara rakblad, vacker design
Halt och smalt handtag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Gillette Venus Deluxe Smooth Sensitive

Lättillgänglig rakhyvel som funkar med i olika rakblad och har riktigt bra grepp

Material: Handtag av metall Rakblad: 5 blad Cirkapris rakblad: 55 kr styck Tillbehör: Rakgel

Gillette är utan tvekan jätten av rakhyvelstillverkare, och Venus är märkets serie av hyvlar särskilt framtagna för kvinnor. Venus Deluxe Smooth Sensitive har en tilltalande design, med metallhandtag i roséguld. Men det som främst imponerar är att det känns som att hyveln provats fram under verkliga förhållanden.

En stor fördel med Gillette Venus är tillgängligheten. Dessa rakhyvlar, samt refills av rakblad, kan köpas i princip överallt. Man är på så sätt inte bunden till att beställa online och vänta på leverans. Det faktum att alla Venus-hyvlar funkar med alla Venus-rakblad (utom Simply Venus) ger dessutom användaren en möjlighet att testa sig fram bland utbudet.

Rakhyvel med föredömligt bra grepp

Större delen av handtagets undersida har en greppyta av silikon. Och på ovansidan finns gummerat grepp längst ut på hyveln, samt i en upphöjning precis på den punkt där man gärna sätter fingret som stöd. Detta designval gör att man i princip kan raka benen helt under vattnet med Venus Deluxe Smooth Sensitive, och ändå ha ett bra grepp. De gummerande ytorna minskar risken för att tappa hyveln och för att råka slinta med handen under rakning.

Rakbladen tillhörande Venus Deluxe Smooth Sensitive har 5 blad, inramade av en fuktighetsremsa (med aloe vera) för bättre glid. Den upplevs förvånansvärt effektiv, men man bör likväl komplettera med någon typ av shave gel.

Passar bäst för mindre precis rakning

Det finns rakhyvlar som ger en ännu närmare rakning, men det är om man är petig. Resultatet med Deluxe Smooth Sensitive är mer än tillräckligt. Rakbladet är dock ganska stort, och känns mer lämpat för ben och armhålor än för intimrakning. Gillette rekommenderar att den som rakar sig varje dag byter blad varje till varannan vecka. Själva bladen upplevs ha en bra hållbarhet, men rakbladet är något svår rengjort. Trots noggrann sköljning sitter ofta små bitar av hår kvar.

Gillette Venus Deluxe Smooth Sensitive

Venus-kollektionen har funnits sen millennieskiftet och har man har bildat sig en uppfattning av rakhyvlarna baserat på hur de var då, så är det dags att tänka om. Vill man ha riktig finprecision kanske detta inte är rätt rakhyvel. Men för den vardagliga användaren, som redan är van vid varumärket, så råder det åtminstone inga tvivel om att Deluxe Smooth Sensitiva är den just nu bästa hyveln från Gillette Venus.

Mycket bra greppytor, jämn rakning, fungerar med andra Venus-rakblad, god tillgänglighet
Små hår fastnar lätt i rakbladet, passar bäst för mindre precis rakning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av rakhyvlar har vi låtit kvinnor få använda de olika produkterna i sin vardag, och därefter utvärdera dem. Vi har särskilt tittat på följande egenskaper:

Rakning: Hur nära och effektiv är rakhyveln? Är det enkelt att komma åt överallt, passar den både för armhåla, ben och intimrakning?

Ergonomi: Hur är rakhyveln att hålla i? Har handtaget bra grepp så hyveln inte glider i handen?

Prisvärde: Hur länge håller ett rakblad? Vad ingår i ett startkit och vad kostar nya rakblad?

När alla aspekter av varje rakhyvel har vägts samman har vi därefter utsett en rakhyvel för dem till vårt val av bäst i test.