Fotobok: 7 modeller i test
Ska du beställa fotobok? Vi testar löpande nya tjänster för fotoböcker från kända företag som Fujifilm och Photobox. För att en fotoboktjänst ska bli bäst i test måste fotoboken hålla hög kvalitet i förhållande till sitt pris samtidigt som tjänsten är lättanvänd och har många funktioner.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Fotobok
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi beställde kvadratiska fotoböcker innehållande både amatörbilder och proffsbilder i färg och svartvitt. Vi valde papperskvalitet med medelhög prisklass, limmad rygg och hårt bildomslag. Sedan jämförde vi bilderna i de färdiga fotoböckerna mot originalbilderna avseende färgmättnad, färgton, kontrast, svärta, hudton och skärpa.
Vi har utvärderat programvara och fotoböcker efter följande parametrar:
Funktion - Vilka funktioner och kreativa möjligheter har programvaran kring redigeringsalternativ och layoutmöjligheter.
Användarvänlighet och design - Hur väl är programvaran utformad för att utnyttja funktionerna.
Kundservice och leverans - Hur snabb och kompetent är kundservice. Håller leverantören utlovad leveranstid.
Kvalitet - Hur hög kvalitet har bilderna, bokbindning och omslag.
Prisvärde - Mäts utifrån den samlade bilden från övriga faktorer i relation till priset.
Testade produkter för att skapa din fotobok
Fler tester av kameror
I Sverige är MyFUJIFILM marknadsledande på fotoframkallning och fotoböckerna håller mycket hög klass. Programvaran är snygg med tydliga ikoner, många redigeringsalternativ, ramar, clip-art och bakgrunder.
Det blir dock en hel del klickande i menyer och på små datorskärmar blir arbetsytan ganska liten. Kundservice är klart godkänd med generösa telefontider och snabba mailsvar, dessutom svensktalande.
Blir en kanonfin bok
Bildkvaliteten är bra med fin skärpa och naturlig färgåtergivning men aningen ljusa svartvita bilder. Fotoboken har bra bindning och är mycket lättbläddrad då ryggen inte är så djup.
Fotoentusiaster som är beredda att lägga stort engagemang på sin fotobok kommer att bli mycket nöjda med MyFUJIFILM.
Amerikanska Blurb utmärker sig med fokus på proffsanvändarna då man kan importera PDF/X-3-filer från Adobe InDesign. Detta innebär oändligt med kreativa möjligheter som de andra fotoböckerna i testet inte kommer i närheten av.
Blurbs egna redigeringsprogram är dock relativt trögjobbat och något begränsat.
Du kan göra fotoböcker åt andra
Blurb erbjuder en print-on-demand bokaffär där du kan sälja din egen fotobok via deras hemsida eller på Amazon. Har du gjort en bok som fler är intresserade av, till exempel från fotbollsturneringen eller en kokbok kan du tjäna en rejäl slant då du bestämmer priset själv.
Både bok och bildkvalitet är utmärkt men vi anar ett visst rödstick i hudtoner och något upplättade skuggor. Supporten är snabb men endast engelsktalande.
Photobox är störst i Europa på digital fotoframkallning och på att dela och lagra bilder på Internet. Onlineprogrammet är lättlärt och snabbarbetat med bra överblick.
Vi gillar särskilt funktionen att zooma i bilderna istället för att beskära dem, även den enkla fotoredigeringen för kontrast och ljusstyrka är intuitiv.
Utmärkt kundtjänst
Vissa brister finns, det går inte att dra en bild över ett dubbelsidigt uppslag och bildrotationen är begränsad.
Den svenska kundtjänsten står dock i en klass för sig och svarar på frågor inom loppet av sekunder via chatt eller telefon, även på helger.
Bilderna har bra skärpa, kontrast och färgåtergivning, hela boken känns mycket påkostad.
Om du är nybörjare som vill komma igång direkt och ha en egen fotobok beställd inom 20 minuter är Photobox rätt val.
Pixum erbjuder mängder av flexibla redigeringsmöjligheter och häftiga effekter, till exempel redigering av färg, kontrast och röda ögon. Bakgrundsmöjligheterna är många med bland annat oskärpa och relief.
Tyvärr är programvaran småbuggig viket ibland skapar irritationsmoment.
Det blir också väldigt mycket klickande i menyer. Supporten är kompetent och ganska snabb.
Hög kvalitet på pappret men sämre på fotokvaliteten
Bilderna är överlag bra men ger intryck av en lägre kontrast vilket ger ett något suddigt intryck i jämförelse med Blurb och Fuji Direkt. Färgmättnaden är ibland något överdriven, särskilt de blå färgerna.
Bindningen är grund vilket gör fotoboken mycket lättbläddrad, även fotopappret håller hög kvalitet.
5. Postfoto CEWE
Många alternativ för layout, snabb kundservice och bra kvalitet på fotoboken
Postfoto CEWE fotobok använder samma programvara, tryckeri och bokbinderi som Pixum (recenserat ovan). Till skillnad från Pixum är programvaran på svenska, även kundtjänst talar svenska och är mycket snabb och kompentent. Både programvaran och fotoböckerna har alltså samma fördelar och nackdelar som Pixum, skillnaderna är därför endast språkmässiga hos kundservice.
Vi tycker därför inte att det är motiverat att Postfoto CEWE har priser som ligger upp till 30 procent högre än Pixum då de färdiga fotoböckerna är exakt lika.
Varför så dyra?
Det kan nämnas att flera andra bolag använder samma CEWE-programvara och högre prissättning, exempelvis Japan Foto, Printlife.se, Siba och Elgiganten. En bra fotobok men något högt pris om man inte värderar svensk kundservice högt.
Önskefotos onlineprogram är stilrent och har testets bästa läge för förhandsgranskning. Både bilder och stödlinjer går att dra över dubbelsidiga uppslag, bra!
Beskärningsverktyget är dock onödigt krångligt och det tar tid att få bilderna exakt som man vill. Dialogrutor och ikoner ligger dessutom ovanför bilden när man flyttar dem vilket ger försämrad överblick.
Inte bästa fotokvaliteten
Bilderna är något gryniga i redigeringsläget men i tryckt fotobok är både detaljåtergivning och färger riktigt bra. Svartvita bilder har dock något överdriven svärta.
Bokryggen är relativt djup vilket gör att inre delar av bilderna försvinner i mitten av uppslaget.
Supporten är kompetent snabb på telefon men det ska inte behöva ta två dagar att få svar på frågor via mail.
Programvaran innehåller de nödvändigaste funktionerna och gör det framför allt enkelt att importera bilder. Informationen kring bildernas storlek och position är mycket exakt vilket är värdefullt om man planerar för scrapbooking, exempelvis om man vill klistra in egna biljetter eller andra resminnen då boken är levererad.
Vi saknar dock fri rotation och fästlinjer mot andra bilder. Dessutom skulle vi gärna sett mer klarhet i färgerna och bättre skärpa. Ibland får nämligen bilderna känslan av att gått igenom ett gråfilter.
Lång uppladdningstid
Vid vår beställning tog det väldigt lång tid att ladda upp boken till MyPhotobook's servrar. T
rots upprepade försök att få kontakt med kundservice har vi inte lyckats. Det är inte godkänt och synd på en annars trevlig fotobok.
Så gjorde vi testet
Vi beställde kvadratiska fotoböcker innehållande både amatörbilder och proffsbilder i färg och svartvitt. Vi valde papperskvalitet med medelhög prisklass, limmad rygg och hårt bildomslag. Sedan jämförde vi bilderna i de färdiga fotoböckerna mot originalbilderna avseende färgmättnad, färgton, kontrast, svärta, hudton och skärpa.
Vi har utvärderat programvara och fotoböcker efter följande parametrar:
Funktion - Vilka funktioner och kreativa möjligheter har programvaran kring redigeringsalternativ och layoutmöjligheter.
Användarvänlighet och design - Hur väl är programvaran utformad för att utnyttja funktionerna.
Kundservice och leverans - Hur snabb och kompetent är kundservice. Håller leverantören utlovad leveranstid.
Kvalitet - Hur hög kvalitet har bilderna, bokbindning och omslag.
Prisvärde - Mäts utifrån den samlade bilden från övriga faktorer i relation till priset.
Testade produkter för att skapa din fotobok
Fler tester av kameror
Fem tips när du ska göra en fotobok
En gång i tiden stod fotoalbumen prydligt på rad i bokhyllan i varje vardagsrum, och det var lätt att bläddra sig fram till både studentfiranden och bilderna på familjens nya lilla hundvalp. Men i takt med att digitalkameran tog mark och det samtidigt blev väldigt smidigt att använda olika webbaserade molntjänster så började det eka ganska tomt i dagens moderna bokhyllor. Det går självklart att framkalla bilder på gammalt hederligt vis och klistra in i album fortfarande, men det är också väldigt trevligt att skapa en hel fotobok där alla bilder kommer ha samma finish och där det dessutom går att justera såväl storlek som vinkel på de olika bilderna man ska ha med. Varför inte göra en fotobok från barnets 1-årsdag, vännens bröllopsdag eller cykelsemestern på Gotland? Bilder som förtjänas att tittas på och visas upp, framför att ligga samlade i något digitalt moln någonstans. Men vad ska man tänka på när man väljer tjänst för att skapa egna fotoböcker då? Jo, bland annat detta:
Hög kvalitet på trycket
En fotobok som håller riktigt hög kvalitet och har en bra kvalitet på trycket kommer förmodligen ha en något högre prislapp än konkurrenternas, men i gengäld kommer såväl hudtonen som färgåtergivningen av himmeln stämma bättre överens med verkligheten i den färdiga produkten. Brusiga bilder och bilder med dålig skärpa kommer inte vara lika inbjudande att sitta och bläddra ibland, så ta gärna en titt på vilka recensioner tjänsterna fått för just detta som ändå känns som det viktigaste av allt när man beställer en fotobok: fina bilder.
Många och enkla redigeringsmöjligheter
Att göra en fotobok är på många sätt roligare än att göra ett klassiskt fotoalbum där alla bilder hade standardstorleken 15x10cm och inte gick att ändra form på. När du gör en fotobok från ett bröllop kanske du vill ha en helsida med bröllopsparet, och en större mängd mindre bilder av gästerna på den andra sidan uppslaget, något som skulle vara en omöjlighet med papperskopior i samma storlek. När du väljer fotobok så är det därför ett stort plus om själva redigeringsprogrammet är enkelt att använda och har många olika funktioner för att ändra storlek eller beskära bilder när de läggs in på sidorna. Att det är enkelt att skriva bildtexter eller andra texter på sidorna är också ett stort plus. Känner du en oro att du inte kommer få till fotoboken sådär snygg som du önskar finns det massor med layout tips på nätet, men här är en bra sida tt börja läse mer på: https://www.kamerabild.se/fotoskolor/bildbehandling/tta-steg-till-f-rdig-fotobok.
Fotobok med flera val bland papperskvalitet och bindning
Det är stor skillnad på ett printa bostadsrättsföreningens lilla årsbok som sladdrigt limmat mjukband, jämfört med att göra en rejäl inbunden jubileumsbok med hårdpärm till syrrans 50-årsfirande. Vissa tjänster klarar inte båda och då får man kanske välja två olika, men vet man att det kommer att bli några olika böcker som ska tas fram inom en rimlig framtid, ja då kommer det bli smidigast om du hittar en tjänst som klarar allt, och sedan håller dig till den. Då kommer du lära dig mer allt eftersom du använder tjänsten och det kommer att både gå snabbare och bli snyggare när du blivit varm i kläderna.
Även papperskvaliteten är självklart jätteviktig. Inte bara för att bilderna kommer bli bättre om pappret har en fin tryckkvalitet, utan även för att det upplevs betydligt härligare att sitta och bläddra i en bok där det känns i fingrarna att det är ett kvalitativt papper.
Online eller appbaserad tjänst
Hur tänker du lägga upp arbetet med din fotobok? Ser du framför dig hur du sitter framför datorn och letar igenom molnet efter bilder du vill ha med? Eller är det kanske så att du är en smartphonemänniska som gärna gör allt direkt i telefonen? Oavsett vilket läger du tillhör så finns det ett sätt som även du kommer att uppskatta att jobba med. Vissa fotoböcker görs direkt i mobilen och andra passar bäst för den som gärna sitter en kväll framför datorn och planerar sitt upplägg. Inget alternativ är bättre eller sämre än det andra utan det handlar helt enkelt om vad man själv föredrar (vilket – som många vet – även ökar chanserna för att det faktiskt ska bli gjort.
Svensk kundtjänst som svarar snabbt
När saker blir fel eller om man undrar äver något så är det ofta skönt att kunna prata/skriva om problemet med någon på sitt eget språk för att undvika missförstånd. Här lägger vi därför in tipset om att titta efter svensk kundtjänst, om det är så att detta är viktigt för en. Om man är nybörjare på att göra fotoböcker så är det fint att kunna ringa eller maila om saker inte går som planerat. Många har även chattbaserad kundtjänst som går att få svar av snabbt, och vet man redan från början att snabb tillgång till hjälp är viktigare än just språket när man har kört fast med en sida, ja då är det den biten man får titta efter.
Referensbilder
Bilderna nedan är scannade från fotoböckerna för enkelt jämföra skärpa, kontrast, färgmättnad, färgton, svärta och hudton. För att få en uppfattning av bildernas storlek kan du öppna bilden med aktuellt uppslag ur fotoböckerna, den hittar du längre upp i denna recension. Den scannade referensbilden ger tyvärr inte samma klara intryck som när boken ligger i handen. I tryckt bok är bilderna ljusare och mer levande. För att jämförelsen ska bli mer rättvis har vi dock inte justerat de scannade bilderna på något sätt.
Man kan ändå få en relativt god uppfattning av böckernas tryckkvalitet. Jämför exempelvis skärpan på trädet längst till vänster. Bilden visar också tydligt skillnad på gråskala och hudtoner. I bilden längst till höger kan man jämföra färmättnad, lägg märke till nyansskillnaderna i de rosa, röda och lila färgerna. Vi vill igen poängtera att alla fotoböckerna i testet har genomgående bra kvalitet. Alla ger överlägsen färgkvalitet jämfört med om man visar bilderna på en datorskärm.