Bärsele: 23 modeller i test
Vill du kunna bära din bebis säkert och bekvämt? Vi har testat många olika bärselar, från olika tillverkare som Babybjörn, Ergobaby och Tula. För att en bärsele ska kunna utses till bäst i test måste den vara bekväm att bära med, enkel att justera när barnet växer och erbjuda flera olika möjliga bärpositioner.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Bärsele
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra bärselar har testats av flera olika familjer där såväl män som kvinnor av varierande storlek och längd har burit sina barn. Vi har låtit familjer med nyfödda spädbarn använda selarna, men också burit barn som varit i förskoleålder, så länge de inte överskrider bärselens maxvikt. Följande aspekter av varje bärsele har vi tittat extra noga på:
Bärkomforten för den vuxne: hur väl fördelas belastning över kroppen, ligger mesta delen av tyngden på höft/mage eller axlar och är selremmarna vadderade.
Sittkomfort för barnet: sitter barnet i en bra position, finns det stöd för huvud och nacke för bebisen och utrymme nog för ett större barn att sitta bekvämt.
Funktioner: hur är selens remmar och spännen att använda, är det enkelt att förstå hur selens ska tas på och av och finns det solskydd, förvaringsfickor eller andra smarta detaljer.
I vårt betyg av bärselen har vi även vägt in materialval, pris, maxvikt och vilka bärpositioner som bärselen kan användas för.
Fler tester om att bära barn:
Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:
1. Ergobaby Omni Breeze → BÄST I TEST BÄRSELE
Ergonomisk och luftig bärsele i mesh, lika bekväm för barnet som för föräldern
Ergobaby Omni Breeze är en ergonomisk bärsele, till stor del konstruerad av luftig mesh. Det gör Omni Breeze extra bekväm att använda på sommaren, men bärselen fungerar förstås lika bra året om. Något spädbarnsinlägg behövs inte. Med Omni Breeze kan man bära barnet från nyfödd, minimivikten är 3,2 kg, ända upp till drygt 20 kg.
Bärselen erbjuder alla bärpositioner man kan önska sig: inåtvänd mot bröstet, framåtvänd, på höften samt på ryggen. Ergobaby har ett genomtänkt utbud av tillbehör, exempelvis haklapp och axelremsskydd för barn som gillar att suga på bärselen samt vind- och regnskydd för föräldern som bär utomhus i alla väder. Omni Breeze kommer med en smart, utfällbar huva som funkar som sol- och insynsskydd. En avtagbar liten förvaringsficka medföljer också.
Omni Breeze funkar lika bra för nyfödd som för större barn
Att Ergobaby är en av giganterna inom ergonomiskt bärande märker man av direkt. Det finns ett stort utbud av mycket hjälpsamma filmklipp som tydligt guidar nybörjaren till hur selen ska anpassas efter barnets storlek och bärarens kropp. Instruktionerna som visar hur man tar på sig selen ger ett bra stöd för ett korrekt bärande. När man övat några gånger så tar det därefter inte många sekunder att få på sig Omni Breeze.
Bärselen är imponerande anpassningsbar. Ett barn på bara några månader sitter lika bra som en ettåring. Bärpanelen kan lätt anpassas efter barnets längd, så barnet hamnar i en bra, ergonomisk sittposition där sittstödet sträcker sig ut till knäna. Att Omni Breeze är mjuk och följsam samtidigt som den är stabil möjliggör att barnets rygg får den önskade C-kurvan, utan att tyget töjer sig för mycket.
Luftig bärsele med förstklassig viktavlastning
Tack vare det rejäla höftbältet och de bekvämt vadderade axelremmarna orkar man bära länge med Omni Breeze. Viktavlastningen är en av de bästa man kan hitta. Ergobaby har även lyckats mycket väl med att konstruera selen så man kan röra sig som vanligt medan man bär. Mest bekvämt är selen med barnet inåtvänd eller på ryggen. Vänder man barnet framåt blir sittpositionen oundvikligen mer upprätt och det blir också tyngre för den som bär, då tyngdpunkten hamnar längre bort från kroppen.
Jämfört med bärselar av mer kompakt material upplevs Omni Breeze faktiskt andas bättre. Kanske blåser det lite mer genom tyget, men för höst- och vinterbärande kan man enkelt komplettera med ett vindskydd, en bärjacka eller ett extra lager kläder på barnet. Föräldrarna som vill bära mycket, bära bekvämt och månar om en ergonomisk sittposition för barnet får absolut inte missa Ergobaby Omni Breeze.
Bra pris hos:
2. BeSafe Haven Newborn → BÄSTA BUDGETVAL
Mjuk och mysig bärsele för nyfödd, med smidiga snabbspänne och bekväm bärkänsla
BeSafe Haven Newborn har en kort användningstid och endast ett bärläge. Det kan låta begränsande i en tid då alla produkter ska vara multifunktionella. Men det finns en poäng i att låta en bärsele fokusera på att vara riktigt bra på ett enda område – inåtvänt bärande under barnets första år. Med Newborn Haven blir utfallet riktigt lyckat.
Bärsele särskilt utformad för nyfödda
Newborn Haven har en maxvikt på 11 kg, och får användas från att barnet väger 3,2 kg. Barn med en så låg vikt kommer dock troligen vara något för små för bärpanelen, som upplevs lagom i bredd och höjd från 1–2 månaders ålder. Exakt när en bärsele blir rätt i storlek beror ju även på hur stor bebisen är, en lång bebis kan mycket väl sitta bra tidigare än så. Eftersom Newborn Haven är särskilt konstruerad för spädbarn så behövs inget spädbarnsinlägg.
För att bärselen ska vara bekväm för barnet så ska bärpanelen räcka från knä till knä, och måste kunna stötta upp till 2/3 av barnets lår. En ettåring kommer med största sannolikhet känns för stor i Newborn Haven. Ovanpå det kommer viktavlastningen försämras när barnet närmar sig 7–8 kg vikt, ett vanligt problem med mjuka, mer elastiska bärselar. Newborn Haven är inget undantag.
Smidig sele som är enkel att ta på sig
Den begränsande användningstiden hos BeSafe Newborn Haven upplevs dock inte som ett problem. För många familjer är bärbehovet som störst under barnets första halvår, och det är då denna bärsele verkligen kommer till sin rätt. Newborn Haven är otroligt mjuk och mysig bärsele som verkligen känns ombonad för den lilla bebisen. Tack vare snabbspännena och att axelremmarna korsas över ryggen så blir isättningen av barnet mycket smidig.
En omtyckt egenskap hos Newborn Haven är axelbanden, som man kan välja att bre ut över axlarna för extra avlastning (som med en bärsjal) eller behålla dem smala, för något bättre rörligt hos den som bär. Det är enkelt att få på sig bärselen. Har man inte någon tidigare erfarenhet av bärande så är instruktionerna i manualen väldigt pedagogiska, med bilder som tydligt visar hur selen knäpps ihop och hur barnet ska sitta för ett ergonomisk bärande.
Mjukt och mysigt bärande under barnets första tid
BeSafe Newborn Haven ger en god viktavlastning under bebisen första tid. Även när barnet kommer upp i 6–7 kg vikt så kan man bära långa stunder med selen, utan att känna av värk i axlar eller nacke. Bärselen midjebälte är brett och mjukt, men känns samtidigt mycket stadigt. En del mjuka bärselar har som funktion att bältet ska vikas för att man ska kunna anpassa selens höjd, men med Newborn Haven slipper man det och det gör att selen känns lite extra smidig.
Bärselen upplevs passa lika bra på olika kroppar, vilket innebär att två föräldrar av olika längd och vikt båda kan bära bekvämt med Newborn Haven. Bärselen har ett integrerat solskydd och på midjebältet finns praktiska små förvaringsfickor. Så länge man är införstådd med att nyföddselar har en begränsad användningstid, så kommer man bli mycket nöjd med denna bärsele. BeSafe Newborn Haven prickar för allt man vill ha hos bärupplevelsen med en alldeles färsk bebis – ett mjukt, mysigt och nära bärande.
Bra pris hos:
3. Ergobaby Omni Dream
Allsidig, smart och pålitlig ergonomisk bärsele i mjuk och följsam bomull
Med Omni Dream har det omåttligt populära märket Ergobaby behandlat bomullen i sin bärsele så att den är ännu mer mjuk mot huden än föregångarna Omni 360 och Omni Breeze. Lösningen kallar de ”SoftTouch” och vad kunde egentligen vara mer välkommet under de varma sommarmånaderna då både förälder och barn har mindre kläder?
Bekväm för både vuxen och barn
Precis som flera andra bärselar från Ergobaby är Omni Dream utformad för att passa fyra olika bärpositioner: på magen (med barnet inåtvänt eller framvänt), på höften och ryggen. Under bebisens första månader i livet ska barnet sitta inåtvänd mot bärarens mage/bröst, men efter cirka 5-6 månader är det fritt fram att växla position efter tycke och smak.
De vadderade höft- och axelremmarna är justerbara så att de smidigt anpassar sig efter olika kroppsformer och för den som vill ha en extra tight passform går det att korsa axelbanden över ryggen. För optimal viktavlastning bör höftbältet dras åt ganska hårt, gör man det blir Omni Dream en riktigt angenäm ergonomisk upplevelse både för barnet och den vuxna bäraren. Att Omni Dream fungerar från spädbarnsålder utan extra inlägg om barnet sitter inåtvänd mot magen är en uppskattad detalj i vardagen.
Genomtänkt konstruktion
Omni Dream är en bärsele som känns genomtänkt på flera sätt. Särskilt smart är den avtagbara förvaringsväskan som sitter på höftbältet under barnets rumpa. I den ryms utan problem några blöjor, våtservetter och ett mindre klädombyte. Utöver väskan har Omni Dream två mindre fickor på höftbältet där man kan stoppa kontokort, extranapp eller nycklar. Huvan vid barnets huvudända hjälper till att göra eventuell amning till en diskret aktivitet samtidigt som den har solskyddsfaktor 50+ för de allra soligaste dagarna.
Att ta i och ur barnet ur magläget är enkelt och sker i ett nafs, medan ryggbärandet ibland krävde en extra vuxen för att placera barnet i en bekväm position. Utöver detta är Ergobaby Omni Dream en allsidig, mjuk och enormt uppskattad bärsele som gör bärupplevelsen till en fröjd för både förälder och barn.
Bra pris hos:
4. Ergobaby Omni 360
Ergonomisk bärsele som ger bra avlastning för föräldern och kan användas direkt från födseln
Omni 360 är enkel att anpassa. Vidden på bärpanelen ändras med kardborrefästen. Det är tydligt markerat vilken bredd som är lämplig för vilken ålder och längd på barnet, allt för att säkerställa att sittstödet är lagom brett. Vill man vända barnet utåt så går det att göra bärpanelen smalare, så att barnet kan sitta med rumpan som i en skål, ryggen mot förälderns bröstkorg och benen framåt och utåt. Bärpanelen anpassas mellan inåtvänt och utåtvänt läge med hjälp av knappar.
Sittkomforten för barnet är som vanligt med Ergobabys selar mycket god. Barnets knän hamnar högre än rumpan precis som de ska, och selen tillåter en C-kurva på ryggen - vilket är en viktig egenskap för att en bärsele ska kunna anses vara ergonomisk. Nackstödet kan fästas invikt, för extra stöd för det nyfödda barnets nacke, utvikt för ett större barn eller uppvikt för att exempelvis ge extra support för ett sovande barns huvud. Det finns också ett solskydd invikt i en dragkedjeförsedd ficka.
Bärsele man även kan bära stora barn bekvämt med.
Axelbanden kan både korsas över ryggen eller löpa parallellt på Omni 360. Med en liten bebis i selen är det korsade läget att föredra, då det gör att selen kramar om bebisen lite mer och att barnet kommer närmare. Selen är utrustad med ett rejält höftbälte, som kan fästas på olika höjd så att barnet alltid hamnar i rätt läge på förälderns kropp. Höftbältet kan dras åt från båda håll och har en stödplatta i ryggen för att ge god avlastning. Korrekt inställd kan man bära en 1-2 åring bekvämt med Omni 360.
Framtill på höftbältet finns en praktisk, avtagbar förvaringsväska som stängs med dragkedja. Ergobaby Omni 360 är en lika bekväm som praktisk bärsele som täcker i princip alla behov man kan ha när man vill bära sitt barn samtidigt som barnet sitter precis som bra som man kan önska. Selen kan kännas lite teknisk men är enkel att lära sig och när man gjort det så är Omni 360 en riktig räddare under barnets första år.
Bra pris hos:
5. Lillebaby Serenity Bärsele Airflow
Mycket bekväm och lättanvänd bärsele med avlastande svankstöd och smart förvaring
Lillebaby Serenity Airflow kan vid första anblick ge en aura av praktisk ryggsäck. Inget kunde dock vara mer fel. De tekniska lösningarna visar sig ge ett otroligt bekvämt bärande och en perfekt grund för många timmar av närhet med barnet. Att selen utgörs att luftigt meshtyg gör den extra funktionell om sommaren, men fungerar givetvis för bärande året om.
Serenity Airflow levereras komplett. Allt du behöver finns med och selen erbjuder ett komplett utbud av bärpositioner: inåtvänd, framåtvänd, på höften, på ryggen. Man kan börja bära direkt från födseln med spädbarnsläget och selen upplevs fungera väl upp i förskoleålder, maxvikten ligger på 20 kg.
Lättanvänd sele som är skön att bära med
Manualen har tydliga bildbeskrivningar och på själva selen är inställningarna färgkodade för att allt ska bli korrekt utifrån storleken på barnet. Såväl axelremmar som midjebälte har remmar som kan dras åt i två olika riktningar, vilket gör att man aldrig behöver vrida kroppen ur leda för att få selen lagom tight.
Lillebaby Serenity Airflow upplevs som en väldigt lättanvänd bärsele. Att hitta rätt inställningar för maximal avlastning går snabbare och enklare än med många andra ergonomiska bärselar. Midjebältet har en rejäl platta som är ett stöd i svanken, något som kan tyckas vara en mindre detalj men som visar sig göra enorm skillnad för avlastningen. Det är helt enkelt väldigt skönt att bära med Serenity Airflow.
Erbjuder barnet god ergonomisk position
Även barnet har det bekvämt och ombonat. Bebisen sitter bra i selen och det är enkelt att få till en ergonomisk position, med rundad rygg (C-kurva) och knäna högre än rumpan (M-position). Att få med sig så väl bebis som mobil, nycklar, napp och blöja om man vill ta en promenad med Serenity Airflow är lätt, då selen har hela fyra förvaringsfickor av olika storlek. Selen har också en vältäckande, avtagbar huva som fungerar som skydd från solen eller för att skärma av vid amning.
Det här är en bärsele för den som vill slippa krångliga inställningar, slippa separat spädbarnsinlägg och slippa ha med en extra väska. Visst är utseendet kanske inte det mest stilrena. Men i valet mellan design och komfort så vinner god bärergonomi varenda gång. För den som prioriterar bekvämlighet för såväl bärare som barn så är Lillebaby Serenity Airflow precis rätt bärsele.
Bra pris hos:
Cool Air är den svala sommarversionen av Ergobabys populära bärsele Omni 360. Med Omni 360 Cool Air kan man bära barnet på magen både inåt- och utåtvänd, på höften samt på ryggen. Det går att använda selen direkt från födseln utan att något extra spädbarnsinlägg måste användas.
Vidden på bärpanelen ändras med kardborrefästen, så att bärselen alltid är lagom stor för att ge sittstöd för barnet från knäveck till knäveck. Och vill man vända barnet utåt så smalnar man snabbt av bärpanelen genom att dra in och ut med små löpare. De håller sig stabilt, så det finns ingen risk att de glider omkring mellan olika lägen. En imponerande smidig lösning. Sittkomforten för barnet är som vanligt med Ergobabys selar mycket god och för föräldern som bär är Omni 360 Cool Air också bekväm.
Ventilerar bra runt barnets rygg och rumpa
Tanken med en sommarversion av en sele är att den ska vara ett svalare alternativ. Omni 360 Cool Air Mesh har meshnät bland annat på stora delar av bärremmarna. Nätet släpper visserligen in luft och avleder svett och fukt från kroppen på den som bär men störst effekt ses dock hos barnet. Större delen av bärpanelen utgörs av meshnät, vilket gör att luft och vind kan komma in och kyla ned barnets rygg och det gör att det blir mindre varmt när barnet bärs. Att svett uppstår mellan barnet och förälderns kropp är dock svårt att komma ifrån.
Förutom ventilationen så har bärselen ett bra solskydd i form av ett tygstycke som kan sättas fast på bärremmarna med tryckknappar. Det är tydligt att både förälder och barn blir mindre varma med Omni 360 Cool Air Mesh än med en vanlig bärsele utan meshnät. För användning på sommaren och för den aktiva familjen är Omni 360 Cool Air Mesh en bärsele att rekommendera.
Bra pris hos:
7. BabyBjörn One
Bärsele med många olika bärpositioner, både på mage och rygg, som är enkel att använda
BabyBjörn One finns nu i en uppdaterad version som åtgärdat många av de detaljer som den tidigare One fått kritik för - både av oss och andra. Nya One har höjt nivån ett snäpp och känns än mer genomtänkt. Axelbanden har fått en förstärkt vaddering, spännen har fått en annan vinkel för att man lättare ska hitta rätt när man satt i barnet och höftbältet är mer stabilt.
Dragkedjorna på BabyBjörn One kan numera låsas i olika lägen, så det blir enklare att reglera selen utifrån barnets behov och storlek. I denna flexibla bärsele kan barnet sitta vänd mot dig, framåtvänd eller bak på din rygg. Selen passar för alla tänkbara situationer - både i och utanför hemmet. Den är väldigt enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och de vadderade axelbanden ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg.
Enkel att ställa in för nyfödd
Selen har dessutom en praktisk lättreglerad, inbyggd spädbarnsinsats för nyfödda, inget extra bök med lösa inlägg utan man kan snabbt få upp bebisen mot kroppen. Barn som precis vuxit ur spädbarnsläget hamnar dock ganska långt ned i selen i det normala bärläget. När du ska ta ur barnet ur selen behöver du inte lyfta det uppåt för att öppna spännena, vilket är skönt om barnet somnat och ska läggas ned.
BabyBjörn One har flera smarta funktioner, exempelvis silke på insidan av bältet, vilket gör det enkelt att vrida selen om man vill ha barnet på ryggen. Det är tryggt att flytta barnet till ryggen då nackspännet säkrar så att man inte tappar barnet i den roterande rörelsen. Överlag är selen mycket välsydd med hög kvalitetskänsla i alla detaljer.
Bärsele man kan ta på sig snabbt
Det finns ett nackskydd som skyddar barnets nacke och som går att vika ner när det inte behövs. Det kan dock åka upp ibland eftersom det saknar fästning, så ett par knappar för det hade varit positivt. Vi hade också gärna sett någon typ av skydd för plastspännena på axelremmarna, då barnets huvud lätt lutas mot dem om det sover och man själv satt sig ned för en stunds vila.
Bärselen BabyBjörn One tas på genom att man kryper in i den, med ena sidospännet knäppt. Därefter dras höftspännet åt, barnet placeras i selen och man fäster de övriga spännena. Höftbältet knäpps mycket enkelt bakom ryggen med en krok och är lätt att dra åt, då det görs i en framåtriktad rörelse. Det är snabbt gjort och gör att BabyBjörn One blir det första valet när man snabbt vill få barnet på plats nära kroppen. Blir selen smutsig går det bra att tvätta den i 40 grader. Till selen går det att köpa till flera tillbehör, till exempel ett vind och vattenavvisande fleeceöverdrag samt bärselehaklapp. Med One blir det tydligt varför Babybjörn varit en populär tillverkare av bärselar under många år.
Bra pris hos:
Det är inte bara priset som får Rookie Premium att känns som en påkostad bärsele. Det märks av i detaljer, i materialval och i konstruktion, men även i förpackningen. Bärselen levereras i en fin och rejäl svart låda. Den har designats med tanken att föräldrarna ska kunna spara den och använda den som minneslåda för barnets första saker.
Rookie Premium erbjuder endast en bärposition, inåtvänd mot bärarens bröst. För ett ergonomiskt bärande ska barnet sitta med ryggen i en böjd C-kurva, och i grodposition. Det innebär att barnets ben ska ha en M-form, där knäna är högre upp än rumpan. Eftersom den positionen är så gott som omöjligt att uppnå med framåtvänt bärande, så riktar Rookie Premium in sig mot föräldrarna som gör det medvetna valet att bära barnet vänd inåt under hela bärperioden.
Bekväm bärsele med långt kardborrband som knäpps runt kroppen
Även om man saknar tidigare erfarenhet av bärselar så förstår man snabbt hur Rookie Premium fungerar. Det medföljer även en bra instruktionsbok, som med text och bild förklarar exempelvis hur höftbandet ska sitta. Det är enkelt att ta på sig bärselen samtidigt som man hanterar sin bebis. Det första steget är att knäppa fast höftbandet runt kroppen, bandet ska sitta högre upp ju mindre bebisen är.
Höftbandet har ett långt kardborrband på insidan, vilket gör att bärselen är enkelt att justera utifrån olika kroppar hos de som ska bära. En fördel med kardborreknäppning är att det inte finns något hårt plastspänne i ryggen, vilket kan kännas obekvämt om man ska sitta ner med selen på sig. Men en nackdel är att det låter ganska högt när selen ska knäppas upp, så högt att man kan råka väcka den sovande bebis man precis lyft ut ur selen och när i sängen eller vagnen.
Mysig bärsele som ger god viktavlastning
Bärselen har en maxvikt på 15 kg, och kan användas från födseln. Någon spädbarnsinlägg behövs inte för Rookie Premium. För att korta ned bärpanelen, så den har rätt höjd för bebisen, så snurrar man panelen ett varv runt höftbältet. Det går även lätt att justera bredden på bärpanelen, så barnet har stöd från knä till knä. Bärselen har även varit mycket uppskattad av barnet, som alltid somnat snabbt i Rookie Premium.
Att sätta i och ta ur barnet ur selen känns både tryggt och smidigt. Det är också riktigt bekvämt att bära med Rookie Premium. De breda axelbanden och det stabila höftbandet ger en skön och jämn viktavlastning. Bärselen känns även väldigt smidig och liten när man bär med den, vilket gör att man enkelt kan dra på sig en jacka över selen, eller använda armarna för att fixa med grejer i hemmet eller i trädgården.
Lyxig bärsele som passar alla som vill bära inåtvänt
Några särskilda extrafunktioner finns inte hos bärselen, utöver ett solskydd som ger bra skugga över barnet om man promenerar ute i solskenet. Men det är enkelheten hos Rookie Premium som är bärselens främsta kvalitet. Bärselen har en snygg design, en gedigen känsla och blir snabbt uppskattad av både bebis och föräldrar. Har man budget för den, och är införstådd med att det bara finns ett bärläge, så är Rookie Premium en riktigt bärdröm.
Bra pris hos:
Najell Rise är en smidig och mycket lättanvänd bärsele, som funkar från nyfödd och upp till 15 kg. Bärselen kan anpassas efter olika kroppar. Höftbältet kan justeras i omfång, och axelremmar kan dras åt eller lossas upp. Att ta på sig Najell Rise är lätt och går snabbt. Man trär bärselen över huvudet som en tröja, därefter knäpper man ihop höftbältet och sen sitter man i barnet. Ska man bära en liten bebis så ska bältet placeras i midjan, så att bebisen är i rätt höjd på bärarens kropp.
Bärpanelen som lätt kan justeras med en hand
Inget särskilt spädbarnsinlägg behövs för att man ska kunna använda Najell Rise direkt från födseln. I stället har selen ett inbyggt spädbarnsinlägg, som kan beskrivas som att man fäller upp en kant så att sittytan anpassas efter en nyfödd kropp. Selen är lätt att göra om för nyfödd, men kan ändå upplevs lite svajig när bebisen är väldigt liten.
En bärsele ska ge barnet stöd från knäveck till knäveck men inte får vara så bred att panelen klämmer åt under knäna, eller så smal att benen hänger rakt ned. Utöver nyföddläget så kan man även ytterligare finjustera bredden på bärpanelen, något som lätt kan göras med en hand. Detta har varit en uppskattad funktion, som gjort att Rise alltid blir bekväm för barnet.
Bärsele med snygg och nätt design
Najell Rise har en snygg och nätt design, med färger som känns lagom diskreta för att de ska matcha med den egna garderoben. Är man ny på att bära så finns det mycket informativa instruktionsfilmer på tillverkarens hemsida, men manualen ger också bra information.
För att få så bra viktavlastning som möjligen med selen är det viktigt att man, utöver att bära barnet på puss-avstånd (man ska kunna pussa barnets hjässa utan att behöva böja sig fram) också justerar höftbältet så att bulken att barnets vikt bärs med höften och inte med axlarna. Viktavlastning hos Najell Rise är bra, men selen kan kännas lite framtung ju äldre barnet blir och upplevs som mest bekväm under barnets första 9–12 månader.
Magnetfästen gör selen snabb att ta på sig
En relativt unik funktion hos Najells bärselar är de mycket smidiga magnetfästena på axelremmarna. De gör det riktigt enkelt att snabbt klicka ihop bärselen, och om bebisen är på dåligt humör är det alltid ett plus att det är smidigt att få på sig bärselen. Något som däremot saknas är ett solskydd, och bärselen har inte heller någon förvaringsficka.
Najell Rise upplevs funka som bäst när bebisen vuxit till sig något, bärandet känns mer stabilt då. Najell Rise är en nätt och funktionell bärsele, som funkar utmärkt för såväl hemmafix som promenader.
Bra pris hos:
10. Ergobaby Embrace Soft Air Mesh
Sval och mjuk bärsele med meshtyg, passar perfekt för sommarbebisar
Ergobaby Embrace Soft Air Mesh är den luftigare varianten av Embrace, Ergobabys mjuka bärsele särskilt konstruerad för det nyfödda barnet. Precis som med vanliga Embrace är tanken att även Embrace Soft Air Mesh ska användas under barnets första tid i livet. Den rekommenderade maxvikten är 11 kg. Men som så ofta är fallet med mjuka nyföddbärselar så upplevs även denna modell kännas lite svajig med större barn. Embrace Soft Air Mesh passar bäst för det första halvåret ungefär.
Mjuk bärsele som viks till för nyfödd
Med Ergobaby Embrace Soft Air Mesh kan man bära barnet i tre olika bärpositioner. Först ska selen justeras till ett nyföddläge, som används tills bebisen är cirka 58 cm lång. Bildinstruktion finns både på selen och i medföljande manual, känner man sig osäker finns en utmärkt videoinstruktionen på Ergobabys hemsida. Bärpanelen rullas runt midjebandet, och kan även smalnas av, så även en nyfödd bebis hamnar i en korrekt, ergonomisk position.
När man väl fått in känslan för selen så går det på nolltid att få på sig Embrace Soft Air Mesh, och att få upp bebisen i bärselen. De mjuka bärremmarna korsas över ryggen, och selen har tillräckligt långa remmar, midjebandet inkluderat, för att Embrace Soft Air Mesh bekvämt ska kunna användas av föräldrar med olika stora kroppar. Bärremmarna har lite av en sjalliknande känsla på översta delen, där kan tyget nämligen spridas ut över axlarna på den som bär. Det förbättrar bärkomforten, i och med att barnets vikt fördelas över en större yta.
Sval bärsele som passar perfekt för sommarbebisar
När bebisen har vuxit till sig så behöver man inte längre snurra bärpanelen runt midjebandet. Och när barnet blivit 66 cm lång så kan man enligt Ergobabys rekommendationer även vända bebisen framåt i bärselen. Att bara framåtvänt förflyttar dock barnets tyngdpunkt längre ut från bärarens kropp. Det gör att det känns tyngre att bara så. Ergobaby Embrace Soft Air Mesh är en bärsele som passar allra bäst för den som främst tänker bära sitt barn inåtvänt.
Stora delar av Ergobaby Embrace Soft Air Mesh är gjort av ett mjukt meshtyg. Fördelen med mesh är dels att det släpper igenom mer luft, dels att det är bättre på att avleda fukt från kroppen, vilket ger en svalkande effekt om man blir svettig av värmen. Jämfört med liknande bärselar i bomull så upplevs Embrace Soft Air Mesh som mycket svalare. Väntar man en sommarbebis, och vill ha en mjuk nyföddbärsele som ändå känns sval och behaglig när solen gassar så är Ergobaby Embrace Soft Air Mesh precis vad man letar efter.
Bra pris hos:
11. Babybjörn Harmony
Luftig bärsele som är lätt att justera, passar extra bra att använda på sommaren
Babybjörn Harmony är en klassisk bärsele tillverkad av luftig 3D-mesh. Materialet betyder inte att Harmony endast kan användas på sommaren, bärselen funkar året om. Men när det är varmt ute så bidrar 3D-meshen både till att leda bort svett och fukt från barnets och bärarens kroppar, och till att luft kan cirkulera bättre genom selen.
Att sätta på sig selen är inte svårt, man hänger enkelt med i bruksanvisningen. Efter några gånger går det snabbt att få selen på plats, i synnerhet som alla knappar så smidigt hakar i varandra.
Bärsele som kan användas från nyfödd
Något spädbarnsinlägg behövs inte, Babybjörn Harmony kan användas direkt från födseln. Lägsta användarvikt anges till 3,2 kg. Selen kan anpassas i storlek för barnet genom att man justerar sittytan i två olika höjdnivåer när man bär inåt mot bröstet. Nyföddläget lyfter upp bebisen högre, så barnet hamnar på rekommenderat puss-avstånd. Det innebär att föräldern ska kunna pussa barnet på huvudet utan att behöva böja sig framåt. När barnet blivit större är det enkelt att med dragkedjan öppna upp för det större sittutrymmet.
Den angivna maxvikten för Babybjörn Harmony är 15 kg, och bärselen upplevs ge en bra viktavlastning åtminstone upp till att barnet väger omkring 12 kg. Förutom inåtvänt kan ett större barn även bäras utåtvänd samt på ryggen. Harmony har fungerat väl för olika storlekar på bärarens kropp. Såväl midjebälte som axelremmar är enkla att justera i omfång.
Bra nackstöd som stöttar barnets huvud
Harmony får pluspoäng för nackstödet, som kan fällas i två olika nivåer samt även justeras i hur tight det ska sitta runt barnet. Det gör att bebisens huvud och nacke får ett väldigt bra stöd när hen ska sova i selen, men också att barnet kan se ut utan hinder när det sitter vaket i selen. Selen saknar dock ett mer täckande solskydd, någon typ av förvaringsficka finns inte heller. Babybjörn Hamony kommer dock i en påse, vilket gör den lätt att ta med under barnvagnen.
Just enkelheten är den röda tråden för bärselen. De smidiga funktionerna samt det faktum att Babybjörn förbättrat barnets sittposition gör att Harmony blir en sele som uppskattas av familjen som vill bära snabbt och lätt, utan krångel.
Bra pris hos:
BeSafe Haven Mesh är en luftigare variant av BeSafe bärsele Haven. Utsidan av såväl bärpanelen som axelremmar och höftbälte är klädda i ett meshtyg, som ska göra selen mer luftig och mindre svettigt om man bär när det är varmt. Selen upplevs också sval och skön mot kroppen Med Haven Mesh kommer ett avtagbart solskydd. Knäpper man fast det får barnet skugga över huvudet, och det kan även fungera som insynsskydd om man ammar i selen.
BeSafe Haven kan användas från cirka fyra veckors ålder och upp till max 15 kg. Någon spädbarnsinlägg behövs inte. Bärselen anpassas efter barnet och utifrån vilken bärposition man ska använda. När man bär barnet på magen – oavsett om barnet är vänd inåt eller sitter utåtvänd – så korsar man selens axelremmar på ryggen. Längre fram, när barnet blivit stort nog, kan man även välja att bära på ryggen med BeSafe Haven Mesh.
Utmärkt bärsele för den ovana
Är man ovan vid bärselar så upplevs Haven Mesh som en väldigt trygg sele att komma i gång med. BeSafe skickar med en manual med illustrationer, och på hemsidan finns även videoklipp som tydligt visar hur bärselen ska konfigureras. Efter att man knäppt ihop höftbältet så sätter man i barnet och klickar fast de två spännena, något som enkelt görs utan att man behöver släppa taget om barnet.
Jämfört med en del andra bärselar upplevs BeSafe Haven Mesh som enklare att ta på sig och stoppa ned barnet i, helt utan risk för att barnet ska kunna falla ur. Men samtidigt upplevs det lite mer omständligt att få till en helt korrekt sittposition för barnet. Man får ofta efterkorrigera höftbältet lite för att barnet ska hamna i en bra grodposition i selen.
Haven Mesh är en bärsele som fungerar året runt
Viktavlastningen och bärkomforten hos Haven Mesh är god, att gå en långpromenad med en bebis på 8-9 kg är inget problem. Selen funkar lika bra för att söva ett barn hemma som för att använda när man går ut med hunden. Att nackstödet så smidigt kan öppnas upp med blixtlås är ett plus. Det gör det enkelt att justera bärpanelen utifrån barnets ålder och behov – man kan skärma av när bebisen sover och öppna upp när barnet vill kika ut.
Ska man anmärka på något, så är det att spännen är lite känsliga för skräp. Om det kommer in grus eller annat i öppningarna för att klicka fast axelremmarna i selen så får man pilla länge för att Haven Mesh ska gå att använda igen. En ficka för småsaker eller telefonen hade också varit bra ha. För föräldrarna som vill börja bära men är ovana, så är BeSafe Haven Mesh en bärsele som funkar fint under alla årstider.
Bra pris hos:
13. Lillebaby Complete All Seasons
Tekniskt avancerad bärsele med utmärkt stöd för ryggen och mycket god bärkomfort
Med Lillebaby Complete All Seasons Bärsele kan man bära barnet vänd inåt, vänd utåt, på höften samt på ryggen. All Seasons-funktionen innebär att bärpanelen kan öppnas upp med dragkedjor. Undertill finns ett lager meshnät, som gör selen mer luftig och förbättrar ventilationen när det är varmt. Vid första anblick kan Lillebaby Complete se komplicerad ut med alla knappar och dragkedjor. Det tar också lite tid att förstå sig på hur funktionerna kan användas.
Selen kan användas upp till att barnet väger 20 kg, vilket ger en lång användningstid. Nyföddläget fungerar bra för ett litet barn. När man sedan ska konfigurera om selen för ett lite större barn som ska bäras inåtvänd så upplevs det som att det saknas ett mellanläge. Bärpanelen kan justeras i bredd, men det göras i ganska stora steg. Angivelserna för när man ska växla läge är inte heller helt tydliga.
Ryggplattan ger väldigt skönt stöd
Barnets komfort i selen är mycket god. För den mindre bebisen fungerar nackstödet utmärkt. Det kan både vikas upp och ned men kan även regleras i bredd. Förutom att effektivt stötta huvudet kan nackstödet skärma av omvärlden väl, något som kan göra det enklare för barnet att somna i selen.
Förälderns bärkomfort är på topp med Lillebaby Complete All Seasons. Höftbältet är brett och känns riktigt rejält. Det är kanske inte det smidigaste att ha på sig om man vill sitta ned i en soffa medan man bär. Men när man är ute och går så uppskattar man att selen sitter ordentligt. Bäst av allt är dock den ryggplatta som ger stöd i ländryggen. Det är inga problem att bära en 8 kg tung bebis en hel dag i Lillebaby Complete.
Bekväm bärsele man vill använda länge
Banden är lite tröga att dra åt i början, i övrigt är det enkelt att ta på sig Lillebaby Complete. Även nackspännet känns lätt att komma åt, och har en vaddering bakom sig så den inte skaver i ryggen. Selen har ett utvikbart solskydd som funkar bra. När man vill stoppa undan det så tenderar dock dragkedjorna på bärpanelen att glida ned. Framtill på selen finns en förvaringsficka, lagom i storlek för telefonen.
Lillebaby Complete All Seasons är lätt och mjuk i tyget. Den kan smidigt rullas ihop och tas med i skötväskan eller under barnvagnen. Selen kan kännas en aning omysig precis när bebisen är nyfödd men därefter uppfyller den alla önskemål. Lillebaby Complete All Seasons känns som en bärsele som man gärna använder riktigt länge.
Bra pris hos:
Precis som namnet låter antyda är Ergobaby Embrace bärselen som ska omfamna både bebisen och den egna kroppen, och ge ett riktigt mjukt och bekvämt bärande. Användningstiden är kort, maxvikten är 11 kg men som ofta med bärselar av det mjukare slaget upplevs bärkomforten börja vackla när barnet befinner sig i den övre fjärdedelen av tillåtet viktspann.
Selens konstruktion är mycket enkel. Dels finns ett midjebälte, för att placera barnets vikt över höften på bäraren. Dels själva bärpanelen, som håller barnet på plats och balanserad mot bröstkorgen. Med Ergobaby Embrace kan man bära barnet vänd inåt och vänd utåt. Det blir dock tyngre när bebisen sitter vänd framåt, eftersom tyngdpunkten hamnar lägre bort från den egna kroppen.
Mjuk och mysig för nyfödd
Att bära en nyfödd med Embrace är en riktig dröm. Att få till en fin hud mot hud-kontakt går lätt som en dans och eftersom selen är så smidig så kommer man precis så nära sin bebis som man vill vara. Selen anpassas i höjd genom att man snurrar bärpanelen runt midjebältet. Det är inte svårt att göra, men för att det ska bli bekvämt behöver man få till rullningen rätt.
Därefter knäpper man ihop selen runt midjan, eller i den höjd som gör att barnets hjässa hamnar på lagom puss-avstånd. Beroende av hur lång bäraren är och hur dennes kropp ser ut så händer det ibland att midjebandet vill glida ned mot midjan, även när man har en liten nyfödd som man vill placera högre upp på bröstet.
Perfekt för första halvåret med bebis
Inget spädbarnsinlägg behövs utan man placerar barnet direkt i selen. Axelremmarna utgörs av breda tygstycken, som på en bärsjal. Dessa ska korsas på ryggen och ju lägre ned på ryggen korset placeras, desto bättre blir viktavlastningen. Tricket är att låta tygstycket hänga rakt ned från axeln, och sedan fånga in det bakom ryggen med ena handen medan man håller fast barnet med den andra. Efter några gångers övning är detta snabbt och lätt gjort.
Ergobaby Embrace är perfekt att använda hemma eller på kortare promenader under bebisens första dryga halvår. Selen är bekväm mot kroppen, känns inte för varm och eftersom det inte finns några selen på ens rygg kan man komfortabelt luta sig tillbaka i soffan med bebisen på magen. Embrace saknar både solskydd och förvaringsficka, vilket är funktioner man främst hade haft glädje av utomhus. I övrigt är Ergobaby Embrace en bärsele som gör ett utmärkt jobb med att få den första bebistiden lite enklare och fluffigare.
Bra pris hos:
15. Tula Explore
Bekväm och ergonomisk bärsele med personlig design och bra nackstöd för barnet
Tula Explore är en mjuk och ombonad bärsele som kan användas från födseln upp till att barnet väger 20 kg. Man kan bära sitt barn vänd inåt, vänd utåt samt på ryggen. De minsta bebisarna ska bäras vända mot förälderns bröstkorg. Ingen spädbarnsinlägg behövs då. På Tula Explore kan man nämligen justera bredden på bärpanelen, så att sittstöd alltid ges från knäveck till knäveck. Selen kan på så sätt växa med barnet.
Bekväm att bära med trots avsaknad av ryggplatta
Man kan inte korsa axelbanden på Tula Explore. Det viktigt att man ser till att ryggspännet hamnar en bit ner på ryggen när man bär med parallella bärremmar. Bär man med spännet uppe i nacken så kommer selen inte kännas lika avlastande. Tula Explore har ett brett bälte som man knäpper i det läge på kroppen som gör att barnet hamnar i lämplig höjd. Man ska kunna pussa sitt barn på huvudet utan att behöva böja sig framåt. Selremmarna är tröga när selen är ny men blir snabbt uppmjukade. Tyget tenderar att suga åt sig smuts och blir lätt fläckig när barnet suger på den.
Avlastningen med Tula Explore är god och man orkar bära barnet längre stunder utan att ryggen protesterar. Det hade dock varit önskvärt med någon sorts platta för extra stöd i ryggen. Explore funkar väl med kroppar av olika storlekar och skapar ett bra sittutrymme för barnet även om den som bär har stor byst.
Bärsele med avtagbart solskydd
Barnet sitter i en ergonomisk position och bärpanelen är mjuk så att barnets rygg kan få den eftersträvansvärda C-kurvan. Det är lätt att ge barnet rätt stöd för huvudet med det ställbara nackstödet. Explore har även ett solskydd som kan fästas upp över barnets huvud. När man inte vill använda skyddet så kan det tas loss helt och packas in i förvaringsfickan framtill på selen. Inga andra förvaringsutrymmen finns.
Tula Explore är en sele som är enkel att förstå sig på. Den är verkligen utformad för att ge barnet maximal bekvämlighet men lyckas också väl med att ge en god viktavlastning för den som bär. Att sen Tula ligger i framkant designmässigt genom att ständigt släppa nya färger och mönster på sina selar är bara ett stort plus för den som gillar att kunna sätta en personlig touch även på babyattiraljerna.
Bra pris hos:
Baby Tula Half Buckle är en lyckad mix mellan bärsele och bärsjal. För den som vill bära mer intimt och ha bebisen riktigt nära kroppen så är oftast bärsjal det självklara valet. Men det tar lite tid att lära sig knyta en sjal, och ännu lite längre tid innan man får till det bra. Många oroar sig dessutom för att ha gjort fel, vilket gör att den ovana initialt ofta kan känna sig otrygg med att sjala sin bebis. Det är där produkter som Tula Half Buckle kommer in i bilden. Selen finns i ett stort utbud av olika färger och mönster, och man får många komplimanger för den från andra.
Knyts ihop som en sjal runt kroppen
Denna sele fäster man runt höften eller midjan med ett höftbälte som knäpps ihop. Var på kroppen beror på hur stort barn det är som ska bäras, det viktiga är att bebisen hamnar i rätt höjd på bärarens kropp – man ska kunna pussa barnets hjässa utan ansträngning. Precis som på vilken bärsele som helst är det enkelt att spänna åt eller lossa på höftbältet även med ett barn i, så selen alltid sitter bekvämt samtidigt som den ger bra bärstöd.
Därefter sätter man i sitt barn i selen och det är nu Tula Half Buckle övergår till att vara en sjal. Istället för att knäppas ihop så drar man de breda, bekvämt vadderade axelremmarna över axlarna och sedan korsar man tygstycken bakom ryggen. När dessa ska dras på framsidan så är det viktigt att man sprider ut tyget över barnets rumpa, så man bygger upp en bra support. Därefter knyter man ihop Tula Half Buckle på ryggen (eller framtill, om man har tyg över för det).
Lätt att anpassa för olika kroppar
Till skillnad från en traditionell sele så är det svårare att korrigera hur Half Buckle sitter när man väl knutit ihop den. Det gäller därför att ta sig lite extra tid och inte slarva när man tar på den. Sprider man inte ut tyget ordentligt när man korsar remmarna över barnets rumpa så kommer viktavlastningen påverkas negativt, vilket märks efter en stunds bärande. Det är också något knepigare att ta på sig selen utomhus, åtminstone på vintern, då remmarna är långa och kan ta i marken.
Tula Half Buckle kommer med ett avtagbart solskydd, som kan fästas upp över barnets huvud för att skugga eller skapa avskildhet. Framtill på höftbältet finns en förvaringsficka. Man kan antingen lägga solskyddet där, eller kanske stoppa ned sin telefon däri. Det här är en sele som är enkel att anpassa efter olika typer av kroppar, och som är väldigt bekväm att bära med. Man kan använda den både på mage och på rygg, och det ihop med den höga maxvikten ger en lång användningstid. Parat med en riktigt snygg design är Baby Tula Half Buckle ett lyckat koncept för den som gillar att bära och vill kombinera selens trygghet med sjalens komfort.
Bra pris hos:
Tulas bärselar kännetecknas av en välkalibrerad mix mellan funktion, design och förstås säkerhet. Just Tula Free-to-Grow är en lättanpassad bärsele som kan användas direkt från födseln, utan någon spädbarnsinlägg, och upp till att barnet väger 20 kg. Selen utgörs av en bärpanel samt av två axelremmar och ett höftbälte. På höftbältet finns en förvaringsficka som man kan vika in och förvara det medföljande solskyddet i. Solskyddet fästs i position med tryckknappar och kan även fungera som bra avskiljare från folk och brus om man vill att barnet ska sova eller amma i selen.
För att selen ska fungera lika bra för ett nyfött spädbarn som för en större och mer rörlig ettåring så kan Free-to-Grow justeras i storlek. Panelen har två olika höjdlägen, så att kanten av nackstödet alltid ska kunna hamna lagom högt i förhållande till barnets huvud. Detta justeras med två remmar, så i praktiken går det ju även att använda ett eller fler lägen mellan maximalt och minimalt åtdraget. Bredden på panelen har tre olika alternativ. Detta för att säkerställa att barnet har stöd ut till strax innan knävecket oavsett längden på benen.
Lätt att få till ergonomisk bärposition
Med Tula Free-to-Grow har det varit enkelt att få till den grodposition som eftersträvas vid ergonomiskt bärande, där ryggen ska vara C-formad och där rumpan ska vara lägre placerad än barnets knän. Sett framifrån ska ben och rumpa ha en M-form. Tyget i Free-to-Grows panel är väldigt tunt och följsamt, det omsluter sig runt barnets kropp och det känns nästan som att man bara stoppat ned sin bebis under tröjan.
Höftbältet är brett och vadderat, det skär inte in i kroppen och remmarna har varit enkla att dra genom spännen när man vill dra åt dem eller lossa. Höftbältet knäpps ihop med ett vanligt spänne. Axelremmarna är rejält vadderade och kan justeras från två håll. Med Free-to-Grow är axelremmarna parallella när man bär och kan inte korsas. Avlastning för bäraren är dock riktigt god tack vare rejäla vadderingar. Men Tula har även tänkt på barnet i högsta grad, så även bärpanelen har fått vadderade kanter för att tyget inte ska kunna skära in i barnets ben.
Stort utbud av färg och mönster
Free-to-Grow erbjuder två olika bärpositioner, barnet på magen vänt mot bärare samt barnet på ryggen. Ett stort plus med Tula är att deras selar finns i en oändlig mängd olika utföranden, med ett mönster eller en färg för varje smak. Man blir snabbt biten av den tilltalande designen och selen blir nästan till en modeaccessoar utöver dess praktiska funktioner.
Användningen är enkel och hela selen känns mycket okomplicerad. För vissa är detta ett plus, men andra tycker om de lite mer avancerade inställningsmöjligheterna som kan finnas hos andra selar. Att barnet har det bra behöver man dock aldrig tvivla på med Tula Free-to-Grow.
Bra pris hos:
18. Lillebaby Serenity All Seasons
Mycket bekväm bärsele med lång användningstid, passar för alla årstider
Lillebaby Serenity All Seasons är en rejäl bärsele, konstruerad för en riktigt bra bärupplevelse. För den som har tidigare erfarenhet av bärselar är det logiskt hur man får på sig Serenity. Känner man sig mer osäker så finns bra bildinstruktioner i den medföljande manualen.
Bärselen kan användas direkt från födseln utan något särskilt tillbehör. Men vill man ha sin nyfödda i fetal position, med fötter och ben på insidan av selen, behöver man köpa till en spädbarnkudde. Lillebaby Serenity växer sedan med barnet, bärpanelen kan justeras i tre olika bredder så barnet får sittstöd från knäveck till knäveck.
Ryggplatta ger bärselen bra viktavlastning
Viktavlastningen hos Lillebaby Serenity är mycket god. De mjukt vadderade axelremmarna kan bäras parallellt eller korsade. Höftbältets rejäla ryggplatta ger en väldigt skön avlastning över höfterna. Möjligtvis kan den väldigt smala och nätta bäraren får problem, då ländryggstödet är så pass brett att selen inte kan göras så väldigt smal innan stödet tar emot den tjocka delen av höftremmen.
Förr vissa användare upplevs Lillebaby Serenity lite för teknisk. Visst är alla justeringsmöjligheter positiva i teorin - termen ”perfect fit adjuster straps” antyder ju att selen kan anpassas perfekt för olika bärare. I praktiken blir alla olika remmar och spännen lätt lite förvirrande. Att de dessutom är rätt tröga att dra åt och knäppa upp, samt ibland ska dras i en riktning som uppfattas som ologisk, bidrar ytterligare till selens omständlighet.
Smart bärsele som kan anpassas efter säsongen
Barnet sitter bra i en korrekt ergonomisk position och verkar själv uppfatta selen som bekväm. Lillebaby Serenity har ett avtagbart solskydd som täcker barnets huvud väl. För användning på sommaren kan man dessutom öppna upp bärpanelen och blotta ett lager meshtyg, genom vilken mer luft kan släppas igenom.
Förvaringen är också genomtänkt. På ryggstödet finns ett fack som telefonen ryms i, på framsidan finns en ficka för småsaker. En annan smart detalj är de små remmarna med tryckknapp, där man kan fästa en napp eller favoritleksak som inte får tappas bort.
Ergonomisk bärsele som kan användas länge
Lillebaby Serenity kan kännas lite klumpig och osmidig, Känslan uppstår framför allt när man ska sitta ner med selen på, men också om man vill ha en jacka på sig. De bulliga, men mycket bekväma, axelremmarna tar stor plats under bärarens kläder.
Är man på jakt efter en bärsele att kunna använda under hela bärperioden så erbjuder Lillebaby Serenity All Seasons en mycket god bärupplevelse, med bekvämt bärande, ergonomisk sittyta och funktioner som gör att selen faktiskt fungerar för alla säsonger
Bra pris hos:
19. Stokke Limas
Bekväm bärsele med långa sjalremmar, uppskattad höftposition och bra avlastning
Stokke Limas är en bärsele som finns tillgänglig i tre varianter, de andra två heter Limas Plus och Limas Flex. De främsta skillnaderna är att Plus och Flex är anpassade för något större barn, och har högre maxvikt. Limas Flex är en vanlig bärsele, med spännen både i höftbälte och axelremmar. Limas och Limas Plus är så kallade half buckle-selar, utrustad med vanligt höftbälte men med axelremmar som knyts ihop likt en bärsjal.
Stokke Limas ger ett gott första intryck. Bärselen är tillverkad av 100% ekologisk bomull och känns gedigen i konstruktionen. För den som är ovan vid bärselar, i synnerhet om man är ovan vid sjalhybrider som Limas, så finns det gott om information samt videoinstruktioner på Stokkes hemsida. Det är viktigt både att justera selen utifrån barnets storlek, och att den knyts ihop på rätt sätt.
Anpassningsbar sele som är bekväm att bära med
Vill man kunna använda sin Stokke-bärsele direkt från födseln, så är det Stokke Limas som är bäst anpassad för nyfödda bebisar. Något spädbarnsinlägg behövs inte. Limas kan dock upplevas som lite styv i materialet när den är ny, och inte riktigt så följsam runt barnets kropp som man skulle vilja. Sätet justeras för nyfödd med knytband, men det gör sittytan vid ben och rumpa lite obekväm. När barnet blivit lite större, och bärpanelen inte behövs dras åt längre, upplevs de sitta betydligt bättre i selen.
Föräldern som bär med Stokke Limas upplever selen som mycket bekväm. Limas är enkel att ta på sig och känns hela tiden trygg för barnet. Bärselen kan enkelt anpassa efter olika kroppar, föräldrar som är både 165 cm och 190 cm långa tycker att Limas har en god viktavlastning. De breda axelremmarna har uttagbar stoppning, och höftbältet är vadderat under spännet så att ingen del kan skava mot kroppen.
Höftposition som är uppskattad av lite större bebisar
Med Stokke Limas kan man bära barnet vänd inåt på bröstet, på ryggen samt på höften. När bebisen blivit lite större så blir höftläget snabbt en uppskattad bärposition. Som förälder får man mer utrymme framför sig, och barnet tycker om att kunna se sig omkring på ett annat sätt. Limas är även utrustad med solskydd, så barnets huvud kan skuggas om man bär utomhus.
Som alltid med bärselar som har sjalremmar, så ska man vara medveten om att sjalen kan vara bökig att sätta på sig utomhus. Selremmarna är så långa att om man inte är uppmärksam så är det lätt hänt att de släpar i marken och blir blöta. Stokke Limas är en bärsele som bara kommer bli mer mysig ju mer man använder den, och ju mer tyget mjukas upp. För ett nära bärande, och en bekväm höftposition, så är Stokke Limas ett mycket bekvämt väl av bärsele.
Bra pris hos:
20. Najell Easy Soft
Mjuk och bekväm bärsele med magnetiska spännen, passar bäst för första året
Najell Easy Soft är en lite mjukare bärsele, tänkt att användas under barnets första år - därav den lite lägre maxvikten om 13 kg. Bärselen är tillverkad av mjuk och skön trikå med en insida av meshtyg, som upplevs hjälpa bärselen andas lite bättre - ett plus om den ska användas på sommaren.
Bärsele med smarta magnetiska spännen
För att ta på sig Najell Easy Soft så trär man bärselen över kroppen likt en tröja, vilket gör att man kan gå med den på sig - redo inför att barnet vaknar och vill bli buren. Därefter spänner man ihop midjebältet. Det är inte svårt att göra, men tillvägagångssättet skiljer sig åt från en del andra populära selar. Medföljande manual är dock tydlig med hur man ska göra.
Efter att ha satt i barnet i selen så är de magnetiska spännena som låser fast bärpanelen vid selens axelremmar mycket uppskattade. De klickar ihop sig så gott som helt på egen hand, vilket skyndar på hela processen med att börja bära. Det skapar också en trygghet, att man vet att de är låsta och att barnet sitter säkert i selen.
Saknar justerbar bredd på bärpanelen
Najell Easy Soft kan användas från födseln och kräver inget spädbarnsinlägg. Bärpanelen kan dock inte justeras i bredd, vilket gör att selen kan kännas lite för stor för den alldeles nyfödda bebisen. Från någon månads ålder upplevs dock barnet sitta väldigt bra, med en korrekt grodposition.
Samma problem med bärpanelen uppstår dock även längre fram. Ett barn på 8–10 månader sitter med gott stöd för benen vänd inåt. Men utåtvänd är bärpanelen för bred och skaver mot insidan av barnets lår. Något sätt att justera bredden på panelen skulle förlänga selens användningstid ytterligare.
Bekväm och ergonomisk bärsele för första året
För bäraren är Easy Soft rakt igenom bekväm. Selen kan anpassas efter olika kroppar, med justerbara band och spännen på alla önskvärda ställen. Viktavlastningen är god med tyngdpunkten på rätt ställen, jämnt fördelad över kroppen. Vi saknar någon typ av förvaringsficka, för napp eller egna telefonen. Ska selen bäras med utomhus när solen skiner hade något typ av solskydd också varit en bonus.
Detta är en okomplicerad, stilren och bekväm bärsele som funkar både för promenader och för att kunna ha bebis nära men båda händerna fria när man fixar med grejer hemma. Selen har varit enkel att amma i, och förutom ett fåtal saknade funktioner lever Najell Easy Soft väl upp till vad som utlovas i produktnamnet.
21. BabyBjörn Move
Praktiskt bärsele för barnets första år, med avlastande ryggplatta och 3D-mesh som andas
BabyBjörn Move är en bärsele tänkt för barnets första år. Maxvikten är 12 kg och BabyBjörn anger användningstiden till att vara upp till omkring 15 månaders ålder. Idén är att Move ska vara en smidig sele som man snabbt kan ta på sig, och lika kvickt få ned barnet i.
Selen utgörs av två delar. Dels ett bakstycke, som består av axelremmarna och ryggplattan. Denna del kan bäras som en väst på överkroppen, under jackan, så man alltid är redo att bära. Dels består Move av själva sittytan för barnet. Att denna kan lossas lätt gör det smidigt om barnet somnat i selen och man sedan vill lägga ned det i vagnen eller en säng.
Liten sele som kan användas från 3,2 kg
Eftersom Move ska vara till för den lilla bebisen så skiljer den sig från andra BabyBjörn-selar genom att barnet ligger direkt mot föräldern, utan tyg emellan. När det är väldigt varmt ute kan det dock bli mycket svettigt att ha barnet direkt mot bröstkorgen när man är aktiv. Då är det även ett plus att BabyBjörn Move är tillverkad av 3D-mesh, konstruerad för att leda bort fukt och för att släppa in luft.
Bärselen kan justeras efter barnets längd, och kan således användas från födseln (minsta rekommenderade vikt är 3,2 kg) utan spädbarnsinlägg. Själva sittytan kan även den anpassas i bredd, beroende av om barnet ska sitta vänd mot föräldern eller titta framåt.
Uppskattad bärsele för bebisen första månader
Viktavlastningen och därmed bärkomforten är begränsad med tanke på att vikten hamnar främst på bärarens axlar. Ryggplattan gör dock ett bra jobb med att sprida ut vikten över förälderns rygg. Längre föräldrar upplever viktavlastningen som något bättre än vad kortare föräldrar gör, så hur plattan hamnar på ryggen är en viktig faktor.
BabyBjörn har en ännu enklare spädbarnssele i sitt sortiment, men Move erbjuder en märkbart bättre avlastning. Vi saknar dock en liten förvaringsficka att stoppa småsaker i. Det är också märkligt att Move inte kommer med något slags utfällbart solskydd för barnets huvud, likt många andra bärselar har. Har man tidigare erfarenhet av BabyBjörns bärselar så fattar man snabbt hur Move fungerar, och gillar man koncepter med tydliga remmar och rejäla spännen så kommer man också uppskatta hur Move är konstruerad.
Bra pris hos:
22. Baby Björn Mini
Mjuk och smidig bärsele för barnets första månader, enkel att ta på sig
Baby Björns senaste bärselemodell heter Mini, och är utformad för att passa som bäst under barnets första månader. Man kan bära barnet inåtvänt på magen, och när barnet blivit lite större - Baby Björns rekommendation är från 5 månaders ålder - så går det även att bära barnet vänt utåt.
Bebissele som finns i olika material
Maxvikten är lite lägre, endast 11 kg, men det passar väl ihop med tanken om att detta ska vara en sele just för små bebisar. Selen finns i tre varianter - en i bomull, en i mjukt jerseytyg samt en sele i meshnät för varmt väder eller aktiva föräldrar. Skräms man av att bärselar känns krångliga att få på sig så kommer man älska Mini. Selen är enkel att ta på sig när man är på språng och eftersom att den utgörs av två delar - selremmarna man har på sig och själva bärpanelen för bebisen - så går det att promenera omkring alltid redo med halva selen på sig.
Alla tyger är mjuka, både de för bebisen och för bäraren. Bärpanelen är följsam och bebis sitter bekvämt. Spännena klickar i utan krångel och selen är också lätt att justera medan man bär, till exempel om man vill rätta till vinkeln på barnets rumpa eller dra åt remmarna. Blir selen nedfläckad kan man snabbt och enkelt slänga in den i tvättmaskinen.
Avsaknad av höftbälte begränsar användningstiden
Mini är tänkt för små bebisar som inte väger så mycket, och kanske är det därför Baby Björn valt bort ett höftbälte. Bärremmarna känns istället igen av alla som använt en äldre Baby Björn-sele - de går i ett kors över ryggen. Att man inte kan fördela vikten på höfterna eller midjan gör att det snabbt blir tungt att bära med Mini. Och då bärkomforten för föräldern är en av de viktigaste egenskaperna hos en bärsele så är detta ett stort minus. Vi saknar också ett solskydd, någon slags skärm eller tyg att dra upp så man kan skydda barnets huvud när solen skiner.
Tanken med Baby Björn Mini är mycket god. För en nyfödd känns den betydligt mer ombonad och mysig än Baby Björns andra selar. Att den är så enkel att använda gör att man inte drar sig för att bära med den. Men användningstiden är kort och det måste vägas in i prisvärdet. Denna sele är inget bra val för ett långsiktigt bärande, men Baby Björn Mini skulle ändå kunna bli en favorit för selovana föräldrar och under barnets första tid i livet
Bra pris hos:
23. BeSafe Haven
Bärsele med tre bärpositioner och mycket bra nackstöd, passar bäst första halvåret
BeSafe tillverkar främst bilstolar, men har numera även bärselen Haven i sitt sortiment. Selen är rekommenderad från cirka 55 cm längd och har en maxvikt på 15 kg. Barnet kan bäras både inåtvänd, utåtvänd och från cirka 9 månader kan man även bära på ryggen med Haven.
Bärsele inspirerad av bilstolar
Två egenskaper hos bärselen kanske har inspirerats av bilstolsvärlden. När man ska bära barnet utåtvänd i Haven så blåser man upp en Airgonomics-luftkudde som ska ge extra stöd och fördela vikten. Vill man bara barnet utåt är det ett plus. Samtidigt kräver det en del jobb att man ska blåsa upp och tömma luftkudden varje gång man vill växla mellan inåtvänt och utåtvänt bärande.
Även Havens spännen känns mer rejäla än vad man vanligtvis ser på selar, men uppfattas samtidigt som klumpiga och hårda. Faller selen i golvet när man tar ur barnet så låter det en del när spännena dunkar i marken. Även midjebandets spänne får kritik. Det kräver två händer för att knäppas upp, något som också försvårar när man vill lyfta över ett sovande barn till vagnen eller sängen.
Sittyta som inte kan anpassas efter barnet
Det främsta problemet med BeSafe Haven är att bärpanelen inte alls kan justeras i bredd, och att den är smal. En normalstor åttamånaders har redan vuxit ur selen och kan inte längre få sittstöd från knäveck till knäveck. Själva bärpanelen upplevs också mer hård och rak än vad som är önskvärt för att få till en ergonomisk sittposition för barnet.
Som motpol till det så är bärarens upplevelse desto mer positiv. De korsade axelbanden ihop med det rejäla midjebältet ger en bra viktavlastning. Även den mer luttrade bäraren sträcker sig ofta efter Haven när det är dags att söva bebisen.
Rejält nackstöd som skärmar av runt huvudet
BeSafe Haven får även högt betyg för det rejäla nackstödet. Det fungerar som en hög krage, som kan öppnas med dragkedja för att fällas ned och åt sidan. Nackstödet ger bra support för barnets huvud och skärmar effektiv av när man vill att barnen ska slappna av för att somna. Även det mjuka fodret i tencel är en uppskattad detalj.
Utvecklingspotentialen i bärselen är uppenbart stor. Men i nuläget är det på grund av främst bristerna på anpassning av barnets sittyta inte möjligt att ge ett högre betyg. Slutsatsen blir BeSafe Haven är en bärsele som vill väldigt mycket, och som ibland får fullträff men ibland missar helt.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra bärselar har testats av flera olika familjer där såväl män som kvinnor av varierande storlek och längd har burit sina barn. Vi har låtit familjer med nyfödda spädbarn använda selarna, men också burit barn som varit i förskoleålder, så länge de inte överskrider bärselens maxvikt. Följande aspekter av varje bärsele har vi tittat extra noga på:
Bärkomforten för den vuxne: hur väl fördelas belastning över kroppen, ligger mesta delen av tyngden på höft/mage eller axlar och är selremmarna vadderade.
Sittkomfort för barnet: sitter barnet i en bra position, finns det stöd för huvud och nacke för bebisen och utrymme nog för ett större barn att sitta bekvämt.
Funktioner: hur är selens remmar och spännen att använda, är det enkelt att förstå hur selens ska tas på och av och finns det solskydd, förvaringsfickor eller andra smarta detaljer.
I vårt betyg av bärselen har vi även vägt in materialval, pris, maxvikt och vilka bärpositioner som bärselen kan användas för.
Fler tester om att bära barn:
Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:
Fem saker att tänka på innan du köper bärsele
Det finns mycket man ska utgå ifrån när man ska köpa bärsele. Dels måste man tänka på hur man vill kunna använda bärselen, dels måste man utgå ifrån barnets såväl som föräldrarnas fysiska förutsättningar. Om du vill läsa mer om att bära barn i bärsele kan du titta här: https://attvaramamma.se/bebisar/vad-behover-du-veta/tips-for-att-ta-hand-om-din-bebis/viktiga-rekommendationer-for-att-bara-barn-i-barsele/.
1. Välj en ergonomisk bärsele
Det är viktigt att barnet sitter rätt i bärselen. Inga kroppsdelar ska kommas åt, och selen får inte sitta så tight att nerver eller blodomlopp kläms åt. Barnet ska inte hänga i selen, istället ska man se det som att bärselen håller barnet fast mot föräldern - på samma sätt som barnet hålls mot kroppen när man bär det på bröstet med sina armar.
- Grodposition: Grodpositionen är den ergonomiska positionen som barnets kropp ska befinna sig i för att barnet ska må bra och ha det bekvämt i bärselen. Grodpositionen kallas även M-position. Bokstaven M fungerar som ett diagram över hur barnets kropp ska vara positionerad i selen. Rumpan ska vara lägre placerad än knäna, och fötterna ska hamna på sidan av rumpan.
- C-kurva: När barnet sitter i bärselen kan man titta på sig själv i profil i spegeln, och framför allt ska man då hålla koll på barnets rygg. Medan äldre barn kan sitta upprätt i selen så ska bebisar ha en rundad rygg, som ser ut som ett C, i bärselen.
- Stöd från knä till knä: För att bebisen ska sitta bekvämt så ska bärpanelen ge stöd från knäveck till knäveck. Många bärselar har en bärpanel som kan justeras i bredd, så att selen växer med barnet. En sele som slutar på halva låret bli snabbt obekväm för barnet.
2. Utgå ifrån bärarens kropp
Selen ska inte bara passa barnet, den ska även vara bekväm för den som bär. För att inte få ont i ryggen eller axlarna är det viktigt att man ställer in bärselen korrekt, och att man väljer en sele som passar kroppen. Är man kort och smal behöver man se till att höftbältet kan dras åt tillräckligt, så att det inte glider nedåt på kroppen. Den som är plus size eller väldigt lång kan behöva testa att axelremmarna kan spännas ut tillräckligt för att sitta bekvämt.
Har man ryggproblem eller stela axlar kan det vara extra viktigt att selens spännen och knappar sitter på ställen som man kan komma åt. För en ultimat bärkomfort för föräldern är det också viktigt att förstå hur man ska ta på sig selen för att vikten ska fördelas över hela bärarens rygg, och inte bara på nacke och axlar.
3. Gå igenom bärpositionerna
Grundpositionen i en bärsele är att man kan bära sitt barn på bröstet, vänd in mot förälder. En del riktigt enkla bärselar erbjuder endast denna position, som kan användas direkt från födseln. Vill man kunna bära i fler positioner måste man välja en bärsele som möjliggör det.
- Bära utåtvänd: Att bära sitt barn framåtvänd i selen kan ha som fördel att barnet ser mer och blir mer nöjd. Nackdelen är att det generellt är mycket svårt att få till en korrekt ergonomisk position för barnet när det sitter utåtvänd. Det blir nästan alltid tyngre för föräldern också, då barnets tyngdpunkt hamnar längre ut från bärarens kropp.
- Bära på ryggen: Det kan kännas läskigt att få upp sitt barn på ryggen, men med en bra bärsele behöver det inte vara svårt. Fördelen med att bära på ryggen är att man som bärare har enklare för att exempelvis utföra hushållssysslor eller ta hand om andra barn samtidigt. Det upplevs dessutom ofta mindre tung att bära på ryggen än på bröstet.
- Bära på höften: Att bära barnet på höften är en naturlig bärposition, som kan vara väldigt slitsam för kroppen. Sitter barnet på höften med hjälp av selen så slipper man snedbelasta rygg och höft. Det är också möjligt att bära två barn samtidigt om man bära ett på varje höft.
4. Bära nyfödd i bärsele
Vill man kunna använda sin bärsele direkt från födseln, kanske till och med ha den med sig till BB, så måste man välja en sele som är anpassad för det.
- Minimivikt och längd: Olika bärselar kan ha olika minsta tillåtna vikt och längd. För de flesta nyfödda är detta inget problem, men om man vill kunna bära en prematur eller av annan anledning ovanligt liten bebis så är det inte alla selar som funkar.
- Spädbarnssele: Vissa bärselar är särskilt konstruerade för att användas under barnets första 9-12 månader. Dessa selar är ofta mjukare och känns extra mysiga för en nyfödd. Viktavlastning för bäraren är generellt sämre, och därför brukar man inte kunna använda spädbarnsselen någon längre period.
- Amma i bärsele: Det går att amma i de flesta bärselar, så länge det är möjligt att eftersläppa något på höftbältet så att barnet placeras lägre ned på kroppen och får tillgång till bröstet. När barnet somnat lyfter man upp barnet högre upp på kroppen igen och drar åt bältet på nytt.
- Spädbarnsinlägg: Vissa bärselar kräver ett särskilt spädbarnsinlägg under de första cirka fyra månaderna. Inlägget gör att barnet sitter bättre i selen, men kan ibland upplevas som klumpig att använda. Ett spädbarnsinlägg kan även göra selen mer svettig om sommaren, då det är ett extra lager tyg runt barnet. Många nyare bärselar kan användas med nyfödd utan spädbarnsinlägg.
5. Bärsele för sommaren
Det är svårt att komma ifrån att det blir varmt och svettigt när man bär sitt barn i sele. Det finns dock särskilda bärselar för sommaren, tillverkade av meshtyg som andas mer när det är varmt. Oftast är effekten inte lika märkbar för föräldern som det är för barnet. En sele som släpper igenom luft gör att barnets rygg, om man bär det vänd inåt, fläktas bättre.
Vi har testat olika bärselar från bland annat BabyBjörn, Ergobaby, Stokke och Britax. En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn och balanserar barnets tyngd jämnt fördelat över din kropp. En äldre modell av bärsele hade ofta bara axelremmar, medan nyare modeller har höft- eller midjebälte som fördelar belastning bättre. Med en bärsele får du möjlighet att vara nära barnet och kan samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen ska vara bekväm för både dig och ditt barn. Väljer ni rätt bärsele har ni förhoppningsvis en bärhjälp i många månader, kanske till och med i flera år framåt. För att det ska bli enklare att välja rätt kan ni läsa om de olika selarna och våra omdömen av dem i våra recensioner. Du hittar också andra tips kring vad som är bra att tänka på inför köpet och för att avgöra utifrån era behov vilken bärsele som är bäst.
Så väljer du rätt bärsele
När ni väljer sele är det viktigt att fundera på vad som är viktigt för just er. Är det samma person som kommer att använda selen eller bör den vara enkel att justera mellan olika bärare? Vill ni använda selen för att få barnet att somna kanske ni gärna vill kunna lyfta ur barnet när det kommit till ro. Då kan det vara extra viktigt med en bärsele som är enkel att knäppa upp och lyfta upp barnet ur. Om bärselen ska användas istället för vagn kanske utrymme för förvaring är prioriterat, och väljer man mellan bärsele och bärsjal så finns det selar som i högre grad efterliknar den avlastning en bärsjal kan ge.
För små barn är det viktigt att huvudet får ett bra stöd i bärselen. Både när det är vaket och om det somnar. För optimal sittkomfort bör spädbarnet sitta i så kallad grodposition, vilket är en mer ergonomisk sittposition. För lite större barn kan det vara viktigt att se bra så att man kan upptäcka den spännande världen. Olika modeller ger olika bra möjligheter för barnet att titta på allt spännande som händer. Det varierar även vilka bärpositioner en sele tillåter, där några möjliga är att bära barnet på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen och på höften.
Vet du med dig att du kommer vilja bära barnet länge i sele kan det vara bra att redan från början välja en som klarar lite högre vikt. Hur mycket selarna klarar av varierar rätt mycket mellan de olika modellerna och tillverkarna. Bärselar som även fungerar för barn i lite större ålder har för den första tiden ofta ett spädbarnsinlägg, som sedan tas bort. Det kan även vara klokt att fundera över hur bärselen är konstruerad om man vill kunna använda den under en graviditet eller vill bära sitt barn tidigt efter ett kejsarsnitt. I det senare fallet kan ett midjebälte kännas mer bekväm än ett bälte runt höften.
Material
Olika bärselar kan också passa olika bra beroende på årstid eftersom vissa är varmare än andra. Fundera igenom när ni huvudsakligen kommer att använda den. Materialet i selen kan också ha betydelse om man har ett barn som kräks mycket. Vissa selar är tillverkade i mesh, vilket är ett material som är svårt att torka av. Mesh kan dessutom ge avtryck mot barnets nakna hud, samtidigt som det tillåter en bättre luftgenomströmning och därmed kan funka bra på sommaren. En bärsele i tjockare material kan därför kännas mer lämplig när det är vinter, och till en del bärselar finns överdrag som skyddar extra när det är minusgrader.
Titta också på hur sömmar och tyget ser ut där barnets hud kommer att vara. Finns det risk för skav?
Det finns även en beteckning som är bra att känna till. Oeko-tex är ett test- och certifieringssystem för just tyger. Märkningen innebär bland annat att tillverkarna inte har använt några ämnen som anses kunna vara riskabla eller på något sätt skadliga. Det känns alltid tryggt om barnet kommer tillbringa mycket tid i bärselen och när barnets hud kommer att vara i kontakt med tyget.
Läs även vårt test av bärselar för sommaren samt bärsjalar
Att bära i sele
När du bär ditt barn i sele finns det några saker som kan vara bra att tänka på. För att barnet ska sitta tryggt ska du aldrig dricka varma drycker under tiden du har barnet på din mage. Tänk också på att alltid följa bärselens längdrekommendationer, annars finns det risk att barnets ben domnar bort och det blir obekvämt.
I många av selarna kan du vända barnet framåt när det blivit lite större men tänk på att aldrig vända barnet innan nacken är stark och stabil. Ett bra tips om du har ett barn som ofta kräks är att spänna fast ett tyg eller handduk mellan dig och selen, så slipper du oväntade duschar.
Position i bärselen
Det finns olika ställningar att bära barnet i selen. En ställning kallas för grodposition och innebär att bebisen sitter med höften framåtlutad med knäna i samma höjd som höften. Barnets rygg ska vara lätt böjd, C-formad. Ett annat sätt för barnet att sitta är med fritt hängande ben. Olika selar ger olika möjligheter till att bära barnet i de positioner som finns.
Andrahandsvärdet
En bärsele i bra skick går oftast att sälja vidare när man inte längre har behov av den. Vad du får betalt för den beror på skick och modell. Man brukar få mer betalt för ett välkänt märke. Andrahandsvärdet på en bärsele kan uppgå till några hundralappar.
Tvättbarhet
Alla bärselar i vårt test är tvättbara i maskin. Det varierar dock i vilket gradtal de går att tvätta. Vet man med sig att man har ett barn som kräks mycket kan det vara en fördel att kunna tvätta på lite högre temperatur. Att selen går att få helt ren är förstås också viktigt för andrahandsvärdet.
Olika standarder
Det finns olika standarder för bärselar så som ASTM, JPMA, CPSIA och den europeiska standarden EN13209-2:2005. Dessa standardiseringar indikerar att produkterna uppfyller vissa säkerhetskrav och har certifierats efter att ha genomgått säkerhetsprövningar.
Utgångna produkter
ERGObaby Adapt
Ergonomisk bärsele som kan användas direkt från födseln och ger ultimat bärkomfort
ERGObabys bärselar är med all rätt mycket populära och har gjort sig kända för sin ergonomi och högklassiga bärkomfort. Med Adapt har märket lyssnat på användarnas önskemål om en sele som kan användas från födseln utan ett separat spädbarnsinlägg. Nackdelen skulle då ha kunnat bli att en sele som fungerar för en nyfödd på 3 kg snabbt känns urvuxen när barnet blir äldre. Men Adapt fungerar lika väl för en ettåring och har en maxvikt på hela 20 kg. Den möjliga användningstiden är således mycket lång. ERGObaby Adapt har ett reglerbart midjebälte med en för korsryggen skönt avlastande ryggplatta. Remmar är långa och Adapt fungerar väl för kroppar av olika storlek. Med Adapt kan man bära i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen.
Axelremmarna kan fästas parallellt eller korsat. Att bära med remmarna korsade ger god avlastning. Det gäller i synnerhet när man bär mindre barn där de korsade axelremmarna kramar åt bättre vilket också ger en utmärkt passform för bebisens kropp. Givetvis är Adapts panel mjuk nog att barnet kan sitta med ryggen i den önskade C-kurvan och barnets rumpa tillåts sjunka ned så att kroppen befinner sig i en ergonomiskt korrekt grodposition. Panelen kan nedtill anpassas efter barnets längd genom att med kardborre fästas i olika lägen. Instruktionerna är mycket pedagogiska. Panelens bredd kan dessutom justeras med tryckknappar. Det blir därför enkelt att få Adapt att växa med barnet utan att det blir stora hopp mellan ett storleksläge och nästa. Den smarta kanten upptill kan vikas och fästas på flera olika sätt. Den fungerar utmärkt för att ömsom låta barnet se ut, ömsom ge ett bra stöd för huvudet när barnet sover eller ännu inte är stabil i nacken.
Även den som är van vid bärselar sedan tidigare kan uppleva att Adapt har en första period då selen måste brytas in. Axelremmarna känns inledningsvis lite hårda och har då en tendens att glida. Men med användning så mjukas den upp och används den med nyfödd så hjälper det också när barnet får lite mer tyngd. Ett tips kan vara att tvätta selen för att skynda på processen. Väl inburen är Adapt en fantastisk sele som tillåter att man bär sitt barn en hel dag utan att det känns av i vare sig axlar eller rygg. Jämfört med ERGObaby 360 finns det kanske de som saknar möjligheten att bära utåtvänt men klarar man sig utan den funktionen så är ERGObaby Adapt en av de absolut bästa bärselarna och ett inköp man som nybliven förälder inte kommer ångra.
Bra pris hos:
Mia Mily Hipster Plus
Mångsidig bärsele som kan göras om till hip seat, passar äldre barn bäst
Mia Mily Hipster Plus är en kombination av sele och hip seat, som kan användas från födseln om man köper till det tillhörande spädbarnsinlägget. Inlägget ska användas mellan 0-4 månader, för barn som väger mellan 3,2 och 5,5 kg. Som ofta är fallet, så är även spädbarnsinlägget till Hipster Plus lite bökigt att hantera för föräldern. Bebisen sover dock gott oavsett.
Rejäl sele som kan bli till hip seat
Det är enkelt att komma i gång med Mia Mily Hipster Plus. En manual medföljer och tydlig videoinstruktion finns online. Med hjälp av dem är det inga konstigheter att få på sig Hipster Plus. Det mycket breda höftbältet fästs runt kroppen med kardborre, och säkras sedan med en smalare rem som dras åt med ett vanligt spänne. Det känns tryggt. Behöver man tighta till selen runt kroppen medan man bär, och drar i remmen för att göra det, så har det inre bandet en tendens att rynka ihop sig.
Mia Mily Hipster Plus är inte den minsta och smidigaste selen. Snarare känns den lite klumpig, vilket nog delvis beror på sittplattan. Sittkudden används som ett avlastande stöd när man till och från ska bära sitt barn på höften. Tyvärr upplevs sitsens utformning hindra bebisen från att sitta i korrekt M-position, knäna hamnar inte högre än rumpan. Äldre barn sitter därför bättre i Hipster Plus.
Bärsele med gott om förvaringsfickor
Hipster Plus funkar mycket väl för olika typer av kroppar, och är lätt att justera efter bärarens höjd och omfång. Höftbandet ger en bra avlastning, så bärandet inte blir tungt även när barnet närmar sig 10 kg i vikt eller mer. Fick man ändra på något så är det i så fall axelremmarna. De känns ganska styva och hade gärna fått vara mjukare för ännu bättre bärkomfort.
Det här är en bärsele med många finesser, och det är först med tiden som man upptäcker en del av dem. Hipster Plus har ett bra solskydd som spänns upp över barnets huvud. Selen har även gott om förvaringsfickor, bland annat ett stort fack under sitsen men också en praktisk ficka för mobiltelefonen på själva höftbältet.
Passar bäst för lite större barn
Förutom att kunna göras om från sele till hip seat, så har Mia Mily Hipster Plus också andra funktioner som sticker ut. En del av bärpanelen kan tas loss, varpå ett lager meshnät blottas. På sommaren är det utan tvekan användbart, att luft släpps igenom gör bebisen mindre svettig om ryggen.
Utbudet bärpositioner är oklanderligt - Hipster Plus klarar både inåtvänt, utåtvänt och ryggläge. Då är spännet lite svårt att knäppa, men så är det ofta när man bär på ryggen. Nackdelarna med bärselen
Bra pris hos:
Babylonia Flexia Bärsele
Okomplicerad bärsele som växer med barnet med hjälp av utbytbara bärpaneler
Flexia är en ekologisk bärsele från Babylonia som på ett innovativt sätt funnit en lösning på hur en bärsele ska kunna växa med barnet. Istället för ett varmt och bökigt spädbarnsinlägg, så att selen ska kunna användas både med en nyfödd på 3,5 kg och en treåring på 20 kg, så utgörs Flexia av två delar. En bärdel och en ryggpanel.
Ryggpanelen kommer i tre olika storlekar. Den minsta används från nyfödd och upp till cirka 2-3 månaders ålder. Nästa panel funkar i storlek fram till att barnet är omkring 10 månader. Därefter byter man till den största bärpanelen, som fungerar för resten av Flexias användningsperiod. Märkningar på selen utgör en bra guide för när selen ska modifieras. Det är viktigt att minnas att barnet för att kunna bäras bekvämt ska ha stöd från knäveck till knäveck. I Flexia sitter barnet i en korrekt, ergonomisk ställning med knäna högre än rumpan och med rund rygg.
Bärsele man kan korsa axelremmarna på
Med den minsta bärpanelen så sitter en normalstor nyfödd bra i selen. Det enda man kan anmärka på är att det ibland glappar lite i nackstödet eftersom att det inte finns något foder eller annan stödjande uppbyggnad där. Bärselen har ett inbyggt huvudstöd som kan tas fram ur sin ficka, det fungerar även som solskydd eller för avskärmning om man vill amma i bärselen. Detta skydd kan regleras i höjd så att bebisen blir precis lagom täckt.
Selen är bekväm att bära med och det ger extra bra avlastning att man kan korsa axelremmarna i ryggen. Det är lätt att hitta fästena där axelremmarna ska klickas i och remmarna löper smidigt när man ska justera längden på dem. Höftbältet sitter bekvämt runt kroppen och skaver inte, vilket är skönt när man har en nyfödd och sätter bältet lite högre upp i midjan. Det finns ingen stödjande platta i ryggen men avlastning är ändå god.
Lite knepigt att hålla koll på de olika bärpanelerna
Tyget känns ganska tunt men ändå varmt. Insidan av bärremmarna är dock klädda med meshtyg som andas bättre. Jämfört med hur tjocka och stela en del selar kan vara i materialet så känns det i Flexia som att man kommer barnet nära. Att Babylonia Flexia är så enkel att förstå sig på är ett stort plus för den som är ovan vid bärselar. Det är smidigt hur den anpassas efter ett växande barn. Men det kräver att man håller reda på var man la de andra panelerna. Upplägget gör det också svårare att snabbt växla mellan att bära två barn av olika storlek.
Bärkomforten är god och barnet sitter bra, men vi hade gärna sett ett mer stödjande nackstöd för den lilla bebisen och när barnet börjar öka i vikt så försämras avlastningen för föräldern. Totalt sett är Babylonia Flexia en mycket användarvänlig bärsele som passar bra för föräldern som är intresserad av ergonomiskt bärande.
ERGObaby 360
Ergonomisk för både bärare och barn, bekväm med ett effektivt avlastande midjebälte
I ERGObaby 360 kan barnen bäras på fyra olika ergonomiska sätt. Mot din mage, framåtvänd, på ryggen eller höften, och detta är antagligen rekord för en och samma bärsele. Selen fungerar även för spädbarn om man köper ett särskilt inlägg. Sätet som barnet sitter i är skålformat och ger stöd för en ergonomisk C-formad rygg oavsett hur barnet bärs. Se till att barnets rumpa hamnar i skålen, och inte på höftbältets övre kant vilket kan bli obekvämt. Barnet har bra utsikt, även när nackskyddet är uppfällt. Nackstödet kan fällas ner och går att knäppa fast så att det sitter kvar i nedfällt läge.
Bärselen tas på genom att man spänner höftbältet med kardborre och bälte runt höften. Barnet sätts i selen och axelbanden träs på och spänns ihop bakom nacken. Är du stel i nacken kan det vara svårt att nå detta spänne. Genom att justera längden på axelremmarna kan du bestämma hur nära kroppen du vill ha barnet, vilket känns tryggt. Eftersom barnet sitter i grodposition är det enkelt att sätta sig ner utan att barnets ben hamnar i vägen.
Bekväm och ergonomisk bärsele
Det är lätt att sätta barnet på bröstet, något krångligare att sätta det på ryggen. Här rekommenderar vi att man tittar på ERGObabys instruktionsfilmer på nätet och tränar. Höftbältet, en jämnbred kardborre, ger utmärkt avlastning. Tack vare att sittdelen är fäst brett över hela främre höftbältet så fördelas barnets tyngd effektivt runt höfterna. Nackdelen med kardborre är att det blir svårt att justera höftbältet med barnet i och att det låter högt när man tar av bältet, vilket kan väcka ett sovande barn. Kardborren kan också förstöra kläder om man inte är försiktig. Nya versioner av Ergobaby 360 har därför fått ett nytt höftbälte, med spännen och remmar istället för kardborre.
Selen har ett sol- och amningsskydd som även ger ett visst skydd så att man inte spiller på barnet, dock skyddar det inte mot het vätska. Skyddet packas undan i ett smart fack när det inte används vilket ger bärselen ett propert intryck. ERGObaby 360 går att reglera väl efter bärarens längd, nackspännet är dock lite trögt att reglera i höjdled. Sammanfattningsvis är selen en av våra absoluta favoriter. Det finns flera tillbehör att köpa till, till exempel vind- och regnskydd, fleecefoder och axelremsskydd.
Fidella FlowClick
Lättanvänd och mysig bärsele med sjalkänsla - perfekt för bebisens första år
Fidella FlowClick är en riktigt smidig och lättanvänd bärsele som gör bebisbärandet både bekvämt och okomplicerat. Maxvikten är 15 kg eller storlek 74 och selen erbjuder endast en bärposition, när barnet sitter inåtvänd på bärarens mage. Därför är den lämplig främst under första året.
Med FlowClick kan man bära i princip direkt från födseln. Fidella anger att selen kan användas från att barnet har storlek 56 och inget spädbarnsinlägg behövs. Istället kan bärpanelen smalnas av till lagom bredd, för att ge barnet sittstöd från knäveck till knäveck. Detta görs genom att man drar åt och knyter ihop band.
När barnet är riktigt litet så är det dock svårt att få till panelen utan att den blir knögglig. Det känns också komplicerat att behöva följa Fidellas anvisningar om att mäta både barn och sele med måttband för att få till rätt storleksjustering.
Fidella FlowClick är tillverkad av ett bra och stabilt bomullstyg, som är lätt att få grepp om och enkelt att knyta. Selen knäpps ihop runt midjan med ett vanligt spänne, som det tyvärr inte finns någon vaddering bakom. Plastspännet ligger direkt mot kroppen, vilket ibland upplevs skava lite. Midjebandet kan enkelt justeras efter kroppens storlek och går att dra åt från båda håll när det ska spännas.
Det finns både för- och nackdelar med FlowClicks sjalband. Å ena sidan är de åt det kortare hållet. När de korsats över ryggen har den med lite större kropp inte mycket tyg kvar för att kunna göra en rejäl knut under barnets rumpa. Å andra sidan, med bandens tyg utspritt över ryggen så uppnår man en mycket god viktfördelning. Bärkomforten är god och utan tvekan likvärdig den hos andra ergonomiska selar.
FlowClick är en lättanvänd sele som är enkel att ta på sig. Den saknar förvaringsfickor för bärarens nödvändiga småsaker. Överst på bärpanelen finns en huva som kan fästas upp, som solskydd eller som extra stöd för det sovande barnets huvud. Så länge man är medveten om selens begränsningar så är Fidella FlowClick ett mysigt bärdon för första året.
Hana Expand Baby Carrier
Mjuk och följsam bärsele som är lätt att anpassa och ger barnet en bra sittposition
Hana Expand är en enkelt anpassningsbar bärsele som har bärarens såväl som barnets ergonomi i fokus. Selen utgörs av en bärpanel, ett rejält midjebälte samt två axelremmar. Designen är inget extra kanske, men när design vägs mot funktion så känns det som att tillverkaren i det här fallet har tagit helt rätt beslut.
Den viktigaste egenskapen hos en bärsele är att den är bekväm att bära med. Hana Expand har ett rejält midjebälte som åtspänt runt kroppen bär upp en stor del av barnets vikt. Axelremmarna kan knäppas ihop parallellt eller korsas över ryggen. Att ha remmarna i kors upplevs av många som det mest bekväma alternativet, och även i Hana Expand känns det som att barnet då kommer närmare - vilket ger bättre viktbalans.
Bär man med axelremmarna som ett H på ryggen så är det ett stort plus att spännet som knäpps ihop mellan remmarna kan finjusteras till exakt den höjdposition man föredrar. Det kan också med lätthet knäppas ihop och dras åt med bara en hand. Om man använder selen ett tag upplevs dock denna rem ha en viss tendens att glida upp, så man måste tighta till den igen.
Hana Expand kan användas direkt från födseln, något särskilt spädbarnsinlägg behövs inte. Bredden på selens panel kan enkelt justeras genom skjutbara hakar, så att det blir lagom för att avlasta barnet från knä till knä. Själva panelen är tillverkad av ett mjuk, följsamt tyg som ger en bra grund för att barnet ska få till den korrekta C-kurvan på ryggen. Selens maxvikt är 20 kg och man kan bära både på magen och på ryggen.
Att ta på sig Hana Expand är mycket smidigt. Många av spännena kan användas med ett enhandsgrepp. Alla remmar kan dras åt från två håll, och är väl tilltagna i längd. Fördelen med det är att selen kan anpassas efter personer som är olika långa och olika stora i kroppen. En nackdel är att det ofta blir långa remmar hängandes när en mindre person spänt på sig selen. För den med lite tålamod så kan man dock rulla upp dem och spänna ihop med resårband.
Hana Expand är en bärsele som passar för många sorters användning, och som känns genomtänkt. Den enda funktion som saknas är någon slags förvaringsficka, om man vill bära med sig lite mer än bara barnet i selen. I övrigt är Hana Expand en mysig och luftig bärsele som är bekväm att bära i och ger barnet precis rätt stöd.
Fidella FlyClick Baby Bärsele
Hybrid mellan sjal och bärsele, med bekväm sittyta och bra viktavlastning
Fidella FlyClick finns i två varianter - Baby som kan användas från födseln, och Toddler för större barn och med högre maxvikt. FlyClick är till hälften sele, till hälften sjal. Den har ett brett, vadderat midjebälte som knäpps fast med ett vanligt spänne. För den som känner sig osäker på att bära med en vanlig sjal så utgör det en trygg grund.
Istället för justerbara axelremmar så är FlyClick utrustad med tygstycken som precis likt en vanlig sjal korsas över ryggen och sen knyts ihop. Exakt hur man knyter banden går givetvis att variera. Det innebär en stor valfrihet och en chans att få Fidella FlyClick exakt så som man själv föredrar att bära.
Bekvämt men lite mer omständligt bärande
Nackdelarna med denna typ av lösning är att det tar lite längre tid att få på sig selen. Det är inte heller lika lätt att finjustera hur tight selen är åtdragen. Och även om det är helt logiskt att FlyClicks band är långa, för att man ska kunna knyta dem runt kroppen, så innebär det samtidigt att de lätt blir hängande ned på marken. Vilket kan vara ett minus om man vill kunna ta på sig selen utomhus.
Selen kan med hjälp av snören tightas till så att bärpanelen blir anpassad i storlek, även om det känns lite omständligt att enligt manualen mäta barn och sele med måttband. Att få den helt bra för en nyfödd var knepigt. Men så snart barnet vuxit en aning blev passformen utmärkt.
Avlastande sele med sjalkänsla
Materialet som FlyClick är gjord av ger en robust känsla, men upplevs ändå inte vara kompakt eller svettigt. Med tyget korrekt utspritt över ryggen så fördelas vikten väldigt väl. Komforten blir således god både för barn och för den som bär. FlyClick har inga förvaringsfickor. Solskyddet, en huva som även funkar som stöd för barnets huvud, fästs upp med små knytband, vilket är lite bökigt men funkar. Vad man dock inte riktigt förstår funktionen hos är de t-shirtärmar som selens form skapar över bärarens axlar.
Stör man sig på långa band som trasslar sig så är en traditionell sele antagligen bättre. Men vill man ha ett bärdon man kan bära bebisen länge med, med en sjals utmärkta viktfördelning, så är det stor chans att man klickar med Fidella FlyClick.
Cybex Maira Click
Mjuk och bekväm bärsele med en bärpanel som kan anpassas efter barnets storlek
Cybex Maira Click är en bärsele med höftbälte och klassiska axelremmar. Höftbältet sätts på den höjd i kroppen som gör att barnets huvud hamnar på lagom avstånd från förälderns. En tumregel är att den som bär utan ansträngning ska kunna pussa barnet på hjässan. Bältet har ett extra säkerhetslås, som gör att det aldrig kan råka knäppas upp. När man ska dra åt höftbältet så drar man remmarna utåt med båda händerna, vilket gör det enklare att få det tight. Man kan med Maira Click antingen ha axelremmarna parallellt eller ha dem korsade över ryggen. Korsade bärremmar rekommenderas ofta när man bär små barn som ska komma extra nära kroppen. Det är dock viktigt att få korset nere på ryggen, så att inte remmarna ligger och skavar mot halsen. Då hamnar tyngden dessutom för högt på ryggen.
Även om Maira Click i alla avseenden är en traditionell bärsele så finns det ändå lite känsla av bärsjal över den. Mycket tack vare själva bärpanelen, alltså det tyg som omslutet barnet. Bärpanelen är ganska tunn i tyget och väldigt mjuk och följsam. Det finns inga hårda kanter eller kantiga spännen som skaver. Bärpanelen kan lätt anpassas efter barnets ålder och storlek. Dels kan den göras bredare, så att tyget alltid räcker från knäveck till knäveck. Dels kan panelen höjas, så att det alltid finns bra stöd för barnets rygg och nacke. Cybex Maira har ett praktiskt solskydd som fästs upp mot axelremmarna med små krokar, när man vill att barnets huvud ska skuggas. Och när solskyddet inte används så kan det helt trollas bort genom att stoppas in inuti bärpanelen. För hela bärselen så medföljer en smidig förvaringspåse.
När bärselen är ny så känns axelremmarna lite stela och spännena är initialt ganska hårda, vilket gör att det krävs lite kraft för att man ska kunna trycka ihop dem. Detta ger sig dock med tid och användning. Vill man påskynda uppmjukandet så kan man tvätta Maira Click i tvättmaskinen. Eftersom att tyget inte är så kompakt kan selen användas bekvämt året runt. Viktavlastning är god och det känns inte tungt att bära med selen. Det som utmärker Cybex Maira Click mest är att man får en sjalkänsla i hur barnet bärs samtidigt som man slipper knyta själv och känna sig osäker på om man gjort rätt. En lyckad kombination, och en sele som nog kan tilltala många föräldrar.
Cybex Maira Tie
Mycket bekväm hybrid mellan bärsjal och bärsele som smidigt kan växa med barnet
Cybex Maira Tie är en blandning mellan en bärsele och en bärsjal och i vissa avseenden det bästa av två världar. Seldelen av Maira Tie är det rejäla höftbältet som knäpps fast runt kroppen, på höften eller i midjan beroende av hur stort barn man bär. För den som lockas av tanken med bärsjal men är rädd att knyta fel så är det tydliga höftbältet en garanti för att allt sitter uppe som det ska.
Istället för axelband som även de knäpps ihop med ett spänne, så är banden på Cybex Maira Tie långa tygstycken som precis som en sjal viras runt kroppen och avslutas i en vanlig knut. De medföljande instruktioner visar tydligt hur man gör. Tyget sprids ut över hela överkroppen och dessutom slipper man hårda plastspännen. Ett stort plus för den som vill kunna bekvämt luta sig tillbaka med selen på sig.
Lätt att justera bredd på bärselen
Själva bärpanelen är även den mjuk och följsam. Cybex Maira Tie anpassas enkelt efter barnets tillväxt. Bärpanelen kan justeras i bredd, så att barnet alltid har sittstöd från knäveck till knäveck och sitter i en korrekt ergonomisk position. Men den kan också anpassas i höjd. Det går att bära i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen. När man bär på ryggen sätter man fast en rem över bröstet för att hålla selen i rätt position.
Maira Tie har ett praktiskt solskydd som kan fästas upp mot axelremmarna, men som även kan stoppas in i selen så att det försvinner helt när det inte behövs. Maxvikten anges till 15 kg men åtminstone om man bär på magen så märks det en försämring i viktavlastningen redan runt 10 kg.
Bra bärsele för den som vill ha sjalkänslan
Fördelarna med den typ av hybrid mellan sjal och sele som Cybex Maira Tie utgör, är att man får en bärkänsla som liknar den mjuka, jämna viktfördelningen en vanlig trikåsjal ger ihop med den trygghet som rejäla spännen kan invagga en i. Nackdelen är att det inte är lika enkelt att se om man dragit åt båda remmarna lika mycket, och att det är svårare att finjustera selen när man väl knutit ihop den. Känner man att en bärsele är för tight kan man bara släppa lite på remmarna. Med Maira Tie måste man då knyta om helt.
Samtidigt känns det befriande att Maira Tie inte är så teknisk med en massa olika inställningar. Det här är ett mycket intressant alternativ för föräldrar som gillar tanken på att bära med sjal men som känt sig osäkra på hur man får till det korrekt. Cybex Maira Tie är lika mysig och bekväm som den är snyggt designad, och en bärlösning som borde upptäckas av fler.
ERGObaby Original Bundle of Joy
Nutida klassiker med ergonomisk bärposition, hög maxvikt och inbyggt solskydd
ERGObaby, som har sitt ursprung på Hawaii, har länge varit en av de ledande tillverkarna av selar där barnet sitter i grodposition. Original Bundle Of Joy är ursprungsmodellen som nu fyllt drygt 10 år på marknaden. I jämförelse med ERGObabys senare modeller märks det att originalet har några år på nacken, främst på finish och matrialval. Axelbanden känns lite klumpiga, men är sköna när man bär tungt. Det finns ett sol- och amningsskydd som även skyddar barnet från spill. Det skyddar dock inte från het vätska. Amningsskyddet stoppas delvis ner i en enkel ficka när det inte används. Det ser dock inte lika propert ut som på ERGObaby Performance eller 360, där skyddet förvaras i ett fack med dragkedja.
För att bära små barn krävs det en spädbarnsinsats, detta är det samma för alla ERGObabymodeller. Selen har ändå en del smarta funktioner så som en stor ficka för förvaring och snoddar på spännbanden så att de kan fästas upp. Tyget är gjort av 100% bomull och är skönt och mjukt mot bebisens hud. Höftbältet är brett och skönt framtill men kan vara för brett när man ska böja sig framåt eller sätta sig ner. Det hade varit enklare att spänna åt bältet om man gjort det i en framåtriktad rörelse, istället för som nu, i en bakåtriktad som kräver mer styrka.
Du tar på bärselen genom att spänna åt höftbältet, sätta i barnet i sittdelen och därefter ta på axelbanden som spänns ihop i nacken. Selen går att anpassa efter bärarens längd men nackspännet är lite trögt att justera i höjdled. Nackspännet kan vara svårt att komma åt om du är stel i axlarna. Det är väldigt enkelt att sätta barnet på bröstet. Barnet har bra utsikt när det sitter på plats. Tänk dock på att selen saknar nackskydd så om du till exempel reser dig snabbt måste du stödja barnets huvud med en hand. Ska du bära på ryggen rekommenderar vi att du tittar på de instruktionsfilmer som finns på nätet. Selen går att använda länge eftersom den klarar en vikt på 20 kilo. Flera tillbehör finns att köpa till. Till exempel vind- och regnskydd, fleecefoder och axelremsskydd (sugskydd).
BabyBjörn We är en förenklad och lättare variant av BabyBjörn One. Den stora skillnaden är att BabyBjörn We inte tillåter framåtvänd position och att det endast går att öppna selen från höger sida. Har man inte behov av dessa funktioner, så är detta ett mycket bra och prisvärt alternativ till testvinnaren BabyBjörn One.
Du tar på dig bärselen genom att krypa i den och därefter spänner du höftbältet. Barnet träs in från höger och du knäpper spännet på höger sida och därefter bröstspännena. Sidospännet kan upplevas svårt att hitta och kunde därför gärna fått ha ännu bättre guidning. Höftbältet knäpps bakom ryggen med en krok vilket gör det mycket enkelt att både fästa och öppna. Spännet är ändå mycket säkert och dessutom tyst. Höftbältet är lätt att dra åt då rörelsen för att dra åt det är framåtriktad. Bältet har silke på insidan vilket gör det enkelt att vrida runt selen om man vill ha barnet på ryggen. Ska selen användas för spädbarn kan man enkelt justera storleken på sittbrunnen med en dragkedja. Nackskyddet går inte att fälla ner, vilket dock inte är viktigt när barnet endast kan bäras mot dig.
När du ska ta ur barnet ur bärselen trycker du barnet mot dig för att öppna spännena. Denna rörelse blir den minst störande om barnet somnat. Vill du ha barnet på ryggen är förflyttningen enkel och trygg. Ryggspännet säkrar så att man inte tappar barnet i rörelsen. Selen är skön att ha på sig tack vare dess breda, mjukt stoppade axelband. Ryggspännet går att justera i både höjdled och bredd och selen får därför en bra passform för bäraren. BabyBjörn We är även utrustad med hällor i vilka man kan stoppa undan spännbanden. Materialet som selen är tillverkat av är mjukt och skönt och selen passar bra för varma dagar, då kan barnet sitta i bara blöja utan att komma i kontakt med vassa sömmar och kanter. Det finns flera tillbehör att köpa till, till exempel vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag samt bärselehaklapp.
Mountain Buggy Juno
Stilren bärsele med praktiskt spädbarnsinlägg och lättanvänt magnetspänne
Mountain Buggy är välkänt som tillverkare av barnvagnar men märket har även en del andra produkter i sitt sortiment. Ett exempel på det är bärselen Juno. Juno kan användas från födseln och upp till 20 kg, i fyra olika bärpositioner – inåt- och utåtvänd på magen, på höften och på ryggen. Med selen kommer ett spädbarnsinlägg, som ska användas upp till att barnet väger 6,5 kg. Något som anges motsvara cirka 6 månaders ålder.
MB har dock faktiskt lyckats ta fram ett spädbarnsinlägg som är överraskande lättanvänt. Det kan dessutom flippas ut och in, och därmed växa med barnet så att kanten på inlägget inte hamnar för högt upp i förhållande till barnets nacke. Det går ändå inte att påstå något annat än att Juno blir smidigare att använda så snart man kan lägga spädbarnsinlägget åt sidan.
Mysig med ficka så man kan hålla om barnet
Utsidan av MBs bärsele är av ett lite mer slittåligt, enfärgat tyg medan insidan är fordrad med mjukare bomull. Juno har en del funktioner som sticker ut från övrigt utbud. Bärpanelen består av dubbelt lager tyg med öppningar från båda sidor, vilket bildar en ficka. Perfekt att stoppa in händerna när man vill krama om sitt barn lite extra men fickan funkar också som en praktisk handvärmare när det är kallt ute.
Juno har ett inbyggt solskydd som även den har som en ficka det kan vikas ned i. Axelremmarna knäpps ihop över ryggen med ett riktigt smart magnetspänne. Och även om det kan låta som att en magnet lätt går upp så behöver man inte oroa sig över det, däremot underlättar det väldigt att spännet i princip låser sig av sig själv.
Obekväma och tröga remmar
Många funktioner hos MB Juno är smarta och genomtänkta men tyvärr finns det andra detaljer som väcker funderingar. Axelremmarna är rejält vadderade och höftbanden likaså, avlastning är faktiskt riktigt god. Men remmarnas vaddering slutar precis innan plastspännena. Bär man iförd ett linne eller ett tunt plagg så skär spännena in i ryggen och det blir riktigt obekvämt efter ett tag. Ett extra lager seltyg borde fästas under spännena.
Själva remmarna är dessutom inte av nylon, vilket nästan alltid annars är fallet, utan av textil. Det skapar en massa friktion när remmarna dras genom spännena och gör det väldigt segt att justera dem. Det får i sin tur som följd att det inte är så lätt att anpassa selen så den sitter helt bekvämt. Med Juno har Mountain Buggy en bra selgrund att bygga på men det återstår en del jobb innan de utgör någon verkligen konkurrens på bärselemarknaden.
Fidella Fly Tai
Bekväm och effektiv avlastande bärsele med långa och något omständliga knytband
Fidella Fly Tai är en klassisk Mei Tai-sele, som likt en sjal knyts runt bärarens kropp samtidigt som den har selens karaktäristiska bärpanel. Den testade bärselen är tillverkad av ett tyg med silkig känsla. Det gör selen slittålig och stark, men får det också att kännas som att man inte får ett riktigt lika stadigt grepp när man knyter.
Det första steget är att knyta fast selen runt kroppen. Fly Tai har ett höftbälte som är av det kortare slaget, och som därför behöver knytas ihop på ryggen. Det gör det svårare att komma åt att få till en stabil knytning. Och en knut mitt på ryggen är inte heller särskilt bekvämt om man vill kunna luta sig tillbaka i soffan, exempelvis om barnet somnar i selen.
Långa sjalband ger bra avlastning
Sjalbanden på Fidella Fly Tai korsas över ryggen och sedan kan man välja hur man vill avsluta knytet, antingen under barnets rumpa eller så kan man korsa dem igen över magen och knyta ihop banden på ryggen. Sjalbandens längd skapar stor valfrihet och innebär att selen kan anpassas efter olika längd och storlek på bärarens kropp.
Fidella Fly Tai är en stabil sele, som ger ett bra stöd för barnet och en god viktavlastning för den som bär. Axelbanden blir till sjalstycken vid axlarna, så tyget kan spridas ut ordentligt över ryggen - något som fördelar barnets vikt för ett bekvämt bärande. Selens silkiga känsla till trots så uppfattas Fly Tai som fin och gosig, tyget är luftigare än man tror och bärandet blir inte onödigt svettigt.
Knepigt att justera bärpanelen
Själva bärpanelen kan justeras i storlek. Drar man åt de små banden så pressas panelen ihop på bredden. Tyget blir dock lätt knöligt i det hopdragna läget och knytbanden håller inte emot riktigt. Fly Tai saknar förvaringsfickor. Det finns en huva för solskydd och som stöd för nacken när barnet somnat, men bärpanelen i sig är ganska kort och huvan skuggar inte hela hjässan.
Fidella Fly Tai är en klassisk sele, med långa sjalband som ger en traditionellt god avlastning. Samtidigt innebär det att selen är svår att ta på sig utomhus, då banden släpar i marken. Är själva bärandet det viktiga så gör Fly Tai jobbet, men är man även ute efter mer moderna funktioner så kommer man sakna dem i denna bärsele.
BabyBjörn Miracle
Bärsele av äldre modell med bra avlastning för övre ryggpartier och bra materialval
I den här välsydda bärselen sitter barnet med hängande ben. Selen har en skön ryggplatta som fördelar vikten på ryggen. På många sätt påminner den om BabyBjörn Original där Miracles ryggplatta och midjebälte är de stora skillnaderna. Av de selar där barnen sitter med hängande ben är det denna som har bäst avlastning trots att den har ett midjebälte snarare än ett höftbälte. Axelbanden är breda och tunna, vilket gör att du bär bekvämt samtidigt som det inte blir så varmt. Selen är enkel att röra sig i utan att skava någonstans och barnet sitter mycket bra även om du är aktiv i hem eller trädgård.
När du ska ta på dig BabyBjörn Miracle tar du på ryggplattan och spänner åt på magen. Barnet kan sedan sättas i från valfritt håll. Därefter knäpper du bröstspännena och drar åt under armhålorna. Du kan välja om nackstödet ska vara uppfällt eller nerfällt. Somnar barnet kan du enkelt lägga ner det genom att hela sittdelen knäpps loss och läggs ner tillsammans med barnet. Spännena på magen är dock något hårda och några av våra testare har haft svårigheter att öppna det. Ska du sätta dig ner med barnet måste du som alltid vid sittställningar med hängande ben komma ihåg att vika undan dem.
Ett måttband visar så att du får rätt inställning för barnets längd, vilket gör det lätt och intuitivt att ställa in exakt. Är du lång ska rygglängden justeras så att du har ryggkrysset längre ner. Det är lite krångligt att justera krysset med ett barn i selen, så enklast är att göra det innan du sätter i barnet. Flera tillbehör går att köpa till, så som vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag och bärselehaklapp. Om man ska bära längre stunder vi tycker att midjebältet inte riktigt räcker till för avlastning utan rekommenderar istället en bärsele som avlastar med höftbälte, exempelvis BabyBjörn We.
BabyBjörn Original är vår budgetfavorit. Det är också testets lättaste och mest kompakta bärsele. Ihopvikt tar selen ungefär lika mycket plats som ett mjölkpaket vilket gör att den passar utmärkt om du ska ut och resa. Tyget är mjukt och skönt mot barnets hud och selen tappar inte formen även om den knölas ihop. Barnet har väldigt bra uppsikt över omvärlden och nackskyddet ger bra stöd för sovande bäbisar. Har du ett sovande barn i selen är det väldigt enkelt att lägga ner det, då du kan knäppa loss hela sittdelen och lägga ner den tillsammans med barnet. Faktum är att detta är bärselen i testet som är enklast för denna manöver som är en kvällsräddning för många småbarnsföräldrar.
Du tar på dig bärselen genom att ta på ryggkorset och därefter spänna ihop den vid magen. Barnet kan sättas i från valfritt håll och därefter spänner du åt bröstspännena. Du kan reglera sitthöjden mot din kropp med hjälp av spännen under armhålorna. Vi tycker att selen är enkel att ta på sig och reglera. Den har dock inte så många inställningsmöjligheter. Barnet sitter i bärselen med hängande ben, antingen framåtvänd eller mot ditt bröst. Vill du sätta dig ner med barnet i selen måste du vika barnets ben åt sidan. Den tillhörande manualen är bäst i testet med tydliga bilder och instruktioner vilket gör det lätt att förstå hur selen ska användas. Bärselen har även två reflexer på sittdelen vilket är bra om du använder den i mörker.
Det finns flera tillbehör att köpa till, exempelvis vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag och bärselehaklapp. Sammanfattningsvis är priset är lågt, kvalitén hög och bärselen har en genomtänkt design. Ska man använda sele långa stunder rekommenderar vi dock en modell med ett höftbälte. BabyBjörn Original är dessutom bara anpassad för barn upp till elva kilo vilket begränsar hur länge du kan använda den. Det attraktiva priset och enkelheten gör dock att vi tycker att den är oemotståndlig som resesele eller extrasele.
ERGObaby Performance Baby Carrier
Lätt och kompakt bärsele av luftigt material, hög maxvikt och ergonomisk bärposition
ERGObaby Performance Baby Carrier är en mycket lätt bärsele som klarar barn upp till 20 kg. Det är den mest kompakta selen med midjebälte i testet och är bara något mer skrymmande än BabyBjörn Original (som ej har midjebälte). Selen finns i olika material, där meshversionen är vår favorit då den ger fantastisk flexibilitet och följsamhet. Modellen upplevs som mycket välsydd och har förstärkta sömmar och kanter som mjukt följer barnets anatomi. Själva tyget kan dock upplevas strävt om bebisen är naken. Materialet andas bra och ERGObaby Performance passar därför bra på varma dagar. Den passar även bra på vintern då selens tunna flexibla tyg fungerar bra med tjocka kläder på barn och förälder
Du tar på dig bärselen genom att spänna höftbältet runt höften. Därefter placeras barnet i selen och du tar på axelbanden som sedan spänns ihop i nacken. Till skillnad från de övriga ERGObaby modellerna i testet är det mycket lätt att justera nackstödet i höjdled vilket är praktiskt om ni som bär är olika långa. Nackspännet kan dock vara svårt att nå för att knäppa upp om man är stel. Höftbältet är brett och stabilt. Alla band har en snodd så att de går att fästa upp när man reglerat klart selen. Det är enkelt att sätta i barnet om man vill bära på bröstet, något svårare om man ska bära på ryggen. Vi rekommenderar att man tittar på instruktionsfilmer på nätet och tränar på detta.
Selen saknar nackstöd vilket gör att man behöver stödja huvudet på barnet om man till exempel reser sig snabbt från en framåtböjd situation. På sittdelen finns ett smart fack för nycklar, plånbok eller telefon samt ett fack med sol- och amningsskydd. Det går att köpa till flera olika tillbehör, till exempel vind- och regnskydd. För små bebisar krävs det att man köper till ett spädbarnsinlägg men då man kan bära barn ända upp till 20 kilo lär denna bärsele bli en trotjänare under lång tid, vilket är ett stort plus.
Det märks att Stokke MyCarrier är en norsk bärsele då ergonomin för långpromenader med barnet på ryggen är exemplarisk. Selen levereras med två olika sittdelar, en som du använder om du bär på bröstet och en som du använder när du vill bära på ryggen. Det gör att barnet sitter väldigt bra både fram och bak. När man bär på ryggen ska en aluminiumskena monteras i ryggdelen. Det ger mycket bra avlastning men gör samtidigt selen både tung och skrymmande.
När du ska bära på bröstet tar du på bärselen, knäpper midjebältet och spänner åt. Sedan träs barnet i från sidan och du spänner fast karbinhaken i öglan vid armhålan. Band knäpps runt barnets ben och sedan fäster man nackspännet. Ska du bära på ryggen sätter du fast barnet innan selen tas på. Du sätter barnet på plats och spänner karbinhakarna. När du har knäppt banden vid barnets ben och ett säkerhetshängsle över dess axlar så kan du ta på dig selen som en ryggsäck. Spänn sedan höftbältet och nackspännet, som nu befinner sig på din bröstkorgs framsida. Karbinhakarna är säkra men lite krångliga att fästa och öppna, vilket gör det svårare att lägga ner ett sovande barn.
Bärselen känns påkostad och har stadiga och styva axelband, tyget kan dock upplevas som lite rivigt. Selen har två fickor där du kan förvara småsaker så som telefon eller nycklar. Fickorna fungerar också som snyggt gömsle för midjebältets remmar. Stokke MyCarrier har många justeringsmöjligheter till dig som bär. Är du väldigt lång ger den dock inte den bästa avlastningen, då det inte går att ändra rygglängden med aluminiumskenan. När man bär barnet på bröstet blir höftbältet mer som ett midjebälte, vilket också avlastar sämre. Om du behöver hjälp med justering av selen hittar du enkelt bra instruktionsfilmer med hjälp av QR-koden på en av tvättlapparna. Detta är klokt av Stokke, då justeringsmöjligheterna nästan blir för många.
Bra pris hos:
Detta är testets enklaste bärsele då den har få inställningsmöjligheter och det gör att det går supersnabbt att ta på sig den. I princip tar man på sig selen som ett linne. Enkelheten är praktisk om man är många bärare i familjen. Tyvärr betyder det också att man förlorar justeringsmöjligheter som gör att man orkar bära länge, och det är främst för övre ryggen vi saknar denna funktionalitet. Britax Bärsele påminner om BabyBjörn Original i konstruktionen, den saknar dock sidospännen och ryggjustering men har kompletterats med ett höftbälte. Somnar barnet i selen är det svårt att lyfta ur barnet utan att det vaknar just på grund av frånvaron av sidospännen.
Bärselen dras över huvudet innan man spänner åt höftbältet runt kroppen och sedan sätts barnet i ovanifrån och bröstspännena knäpps. Barnet kan bäras vänt mot dig eller framåtvänt med bra utsikt över kanten i båda positionerna. Axelbanden justeras lätt så att barnet sitter skönt. Höftbältet avlastar dock inte lika bra som flera andra modeller i testet eftersom det viker sig något när det belastas. Det hade även varit lättare att spänna åt höftbältet om rörelsen för att tighta till hade varit framåtriktad. Axelremmarna är stadiga och lena, vilket gör att selen skön att använda med till exempel bara ett linne under. Ett dregelskydd/haklapp i frotté ingår, som lätt tas av för tvätt. Vi önskar att fler tillverkare tog efter denna generositet. Det går också att köpa till extra haklappar.
När barnet sitter med hängande ben måste du komma ihåg att vika undan dem när du sätter dig ner. För större barn kan man köpa till ett sittinlägg så att barnet även kan sitta i grodposition. Sammanfattningsvis är det här en snygg bärsele med ett lågt pris. Vi tycker dock att det finns andra selar där man får mer för pengarna då vi verkligen saknar möjligheten att justera selen i nacken samt att kunna öppna selen i sidan.
Vanliga frågor om bärselar
Vilken bärsele är bäst?
Vi utser Ergobaby Omni 360 till bäst i test. Det är en ergonomisk bärsele som ger en bra avlastning för föräldern. Selen kan användas direkt från födseln utan något spädbarnsinlägg. I Omni 360 kan man bära barnet vänd inåt och utåt på bröstet, samt på höften och på ryggen. Maxvikten är 20 kg, och selen har både förvaringsficka och inbyggt solskydd.
När kan man börja använda bärsele?
Olika bärselar kan börja användas olika tidigt. Men de flesta är godkända från att barnet väger cirka 3 kg, det vill säga direkt från födseln. Som alltid ska man vara varsam på barnets signaler och variera hur man bär och håller barnet. Om bärselen man har kräver ett inlägg för spädbarn så ska det användas under barnets första tid.
Hur länge kan man bära en nyfödd i bärsele?
Det finns egentligen inga restriktioner för hur länge ett barn kan sitta i en bärsele, ens när barnet är nyfött. Det viktiga är att man lyssnar till barnets signaler. Är barnet nöjt så kan man bära det i bärselen så länge man orkar. Blir barnet ledset eller arg så får man kontrollera att selen är korrekt inställd för barnets storlek, eller kanske ta en paus ifrån bärandet. Det är också viktigt att alltid se till att barnet har fria luftvägar.
När kan man vända barnet framåt i bärselen?
För att barnet ska kunna sitta framåtvänd i bärselen så krävs det att barnet är stark nog i nacken för att själv kunna hålla huvudet stabilt. Det varierar hur gammalt ett barn är när de fått till den styrkan i nacken. Men många tillverkare av bärselar rekommenderar att man inte vänder barnet framåt i bärselen före fem månaders ålder.
Hur länge kan man använda bärselen?
De flesta bärselar kan användas under många år. Exakt hur länge beror på två faktorer. Dels vad bärselen har för maxvikt. Det finns spädbarnsselar med en lägre maxvikt på runt 10 kg, men ofta kan bärselar ta omkring 15-20 kgs viktbelastning. Dels påverkas användningstiden av höjden på bärpanelen. För att större barn ska sitta säkert måste selen vara rymlig nog att balansera upp dem mot bärarens kropp.
Hur funkar en bärsele?
En sele är ett bärdon som används för att trygg och säkert förankra barnet mot en vuxens kropp. Det finns olika typer av bärsele, med olika konstruktion. Den vanligaste typen av ergonomisk bärsele utgörs av något slags höft- eller midjebälte, samt reglerbara axelremmar och en bärpanel – vilket är den del av bärselen som barnet omsluts av. Selen hjälper till att balansera upp barnet och att fördela barnets vikt, för ett bekvämt bärande för föräldern.
Hur ammar man i bärselen?
Det går i de flesta bärselar utmärkt att amma, däremot kan bästa amningsposition bero på ens kroppsform och storlek på brösten. Det enklaste sättet att amma i bärselen är om man förlänger axelremmarna något och sen spänner upp midjebältet och hasar ner det mer mot höften. Då hamnar barnet lite lägre ned på kroppen, i bättre höjd för att kunna amma. Ibland behöver man även vrida selen lite åt sidan, för att barnet ska komma åt bättre.
Vad ska man ha för bärsele till spädbarn?
Vill man bära sitt spädbarn i en bärsele så måste man välja en sele som är godkänd att använda direkt från födseln. En del bärselar behöver då ett spädbarnsinlägg för att funka. Andra bärselar kan anpassas efter barnets storlek, och kan därmed används med en nyfödd utan inlägg. Många upplever det som smidigare och enklare att få till en bra bärposition i en bärsele som inte kräver ett spädbarnsinlägg.