Regnkläder: 7 modeller i test
Behöver barnen hålla sig torra i en blöt och lerig lekpark? Vi har testat regnkläder för barn, från märken som Didriksons, Kuling och Nordbjørn. För att ett regnställ ska kunna utses till bäst i test måste det hålla barnet torrt, ha en god slittålighet och en följsam passform.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Regnkläder
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av regnkläder har vi låtit barn som går på förskola eller i skolan använda kläderna i sin vardag. Därefter har de, tillsammans med sina föräldrar, fått utvärdera plaggen. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:
Passform: Hur funkar regnkläderna på olika typer av kroppar, går byxorna högt upp för att ge ett bra skydd och kan ben- och ärmslut justeras i omfång?
Funktion: Hur vattentåliga är plaggen, hur väl håller fodrade plagg värmen och fungerar dragkedjor och fickor bra för ändamålet?
Tålighet: Hur väl står regnkläderna emot nötningar och slitage, kan de tvättas och hur håller sig vattentåligheten efter tvätt?
Ovanstående har därefter vägts samman med regnklädernas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts och en testvinnare för regnkläder utses.
Fler tester för regniga dagar
Fler tester av barnkläder:
1. Didriksons Boardman Fodrat Regnställ → BÄST I TEST REGNKLÄDER
Slittåliga och varma regnkläder, rekommenderas till de som vill ha fodrad galon
Didriksons är en klassisk tillverkare av ytterkläder för barn, och regnstället Boardman har funnits med under många år. Detta fodrade regnställ har en tidlös design som hängt med länge, och som uppdateras årligen med nya färger och mönster. Att kunna matcha med populära kulörer på andra barnplagg är således inget problem.
Fodrat regnställ med höga byxor
Byxorna i Didriksons Boardman är en av en slags overallmodell utan ärmar. Upp till midjan utgörs de av fleecefodrad galon, på överkroppen är det bara ett lager fleece. Byxan kan enkelt justeras efter barnets kropp då de knäpps ihop med långa kardborrefästen över axlarna. Fram till finns en dragkedja, för att barnet ska ha lättare att få av och på sig regnbyxorna. Hällorna man sätter under stövlarna är av gummi och fortfarande i utmärkt skick efter en säsongs användning.
Det märks att jackan är väl genomtänkt. Den nedersta decimetern är ofodrad, så att vatten inte kan krypa in utifrån och blöta ned fodret, exempelvis om barnet sätter sig ned i en djup pöl. Resåren i ärmsluten är tight, ihop med en bra galonvante så håller det helt tätt runt händerna. Didriksons Boardman-jacka stängs igen med dragkedja och sedan knäpper man igen med tryckknappar ovanpå. Passformen är god, och plaggen upplevs rymliga i storlek.
Fodrad galon som håller helt tätt och varmt
Luvan till Didriksons Boardmans jacka är avtagbar, och även den fleecefodrad. Vid riktigt ruskväder är det en fördel att luvan är justerbar runt barnets ansikte, både för att skydda mer mot väder och vind men också för att förhindra att en lite för stor luva glider av. Slittåligheten har varit mycket bra. Varken på de förstärkta knäna eller någon annanstans syns minsta tillstymmelse till hål eller slitage.
Inte en enda gång läcker Didriksons Boardman in. Den värmehållande förmågan är också utmärkt, även vid ett fåtal plusgrader och snöslask räcker det med vanliga kläder under. Det enda som verkligen är saknat, främst av barnen, är en ficka. Varken jackan eller byxan har någon, så var man ska lägga sina vantar eller en fin sten man hittat i parken är ett frustrerande mysterium. I övrigt har Didriksons Boardman allt man behöver om man vill ha ett bra regnställ med fodrad galon.
Bra pris hos:
2. Nordbjørn Skagen Fodrat Regnställ → BÄSTA BILLIGA REGNKLÄDER
Varma regnkläder som passar familjen som vill ha bra och billig fodrad galon
Det finns potential att hinna plöja sig igenom många regnställ av fodrad galon under småbarnsåren. Och det går inte att undvika att notera att en del märken vet att ta betalt för sina plagg. Letar man efter billig fodrad galon så är det därför en god idé att kika på mindre varumärken. Nordbjørn Skagen är ett bra exempel på just det.
Fodrade galonbyxor med hängslen
Byxorna som hör till Nordbjørn Skagen är fodrade upp till barnets midja, men går högt upp över bröstkorgen. Den övre delen utgörs bara av galon. Byxorna spänns fast med hängslen över barnets axlar. Hängslena går att justera i längd och knäpps ihop med vanliga spännen. Hängslena går så pass nära halsen att de inte upplevs glida ner över axlarna, så länge de är tillräckligt åtspända. Men inte så nära halsen att det är obekvämt.
Fothällorna som ska träs under gummistövlarna är av vanligt resårband och sitter fast med knappar. Varken hällor eller knappar har lossnat efter en säsongs användning, men banden är slitna och kommer med tiden behöva bytas ut. Jackan stängs igen med både blixtlås och tryckknappar. Luvan, också den fleecefodrad, kan tas loss. Det finns resår både i regnjackans nederkant och i ärmarna.
Regnkläder med bra funktion men billiga detaljer
Sett till funktion finns det inget att klaga på. Nordbjørn Skagen släpper inte in vatten trots ibland vild utelek i regnet. Regnklädernas reflexer är de ytor som slitits mest, i övrigt finns inga hål eller sprickor i galonet. Och fleecefodret har varit fullt tillräckligt för att hålla barnen varma även när regnet är riktigt isande kallt.
Det är främst i detaljerna man märker av det lägre priset. Nordbjørn Skagen har inga fickor, ingen möjlighet att justera luvan runt barnets ansikte och inte heller något sätt att öppna upp de höga regnbyxorna för enklare på- och avklädning. Men skillnaden mot dyrare fodrad galon är inte enorm. Så om budgeten är tight, och man kan leva med lite mindre finess i detaljerna, så finns det ingen anledning till att man skulle bli missnöjd med Nordbjørn Skagen Fodrat Regnställ.
Bra pris hos:
3. Name It Vattentät Softshellbyxor
Mjuka och smidiga softshellbyxor som tål regn och smuts, och passar bäst på hösten
Name It Vattentät Softshellbyxor är mjuka och bekväma dra på-byxor, som upplevs passa bäst för lite större förskolebarn och för skolbarn. Byxorna har inga hängslen, men har ett resårband i midjan som justeras med knappar. Passformen är lös och rymlig, men softshellbyxorna känns ändå inte otympliga. Barnen uppskattar den goda rörligheten, och att de är enkla att ta på sig på egen hand.
Ofta rekommenderas att välja ytterkläder med minst 10,000 mm vattenpelare till små barn. Trots lite lägre vattenpelare klarar Name It Vattentät Softshellbyxor utan problem av normal lek i regnet utan att läcka in. Softshellbyxornas benslut är lite avsmalnande. Fördelen med det är att de verkligen sluter tätt runt stövlarna. Nackdelen är att de kan vara ganska tighta att dra över bredare stövelskaft. Skobanden av gummi hindrar byxorna från att glida upp.
Mjuka softshellbyxor som passar allra bäst på hösten
Efter en termins användning så är byxorna fortfarande i bra skick. Tyget i rumpan är lite uppruggat, men inga hål eller revor har uppstått. Byxorna är hållbara nog att kunna användas av flera barn. Name it Softshellbyxor upplevs som smutsavstötande. De är väldigt enkla att bara borsta av, snarare än att man måste tvätta dem för att få dem rena.
Till skillnad från de flesta vanliga skalbyxor så är dessa softshellbyxor fodrade. Har man barn som ogillar att klä sig i lager är det smidigt att de snabbt dras på utanpå mjukisbyxorna. Fodret förkortar dock användningstiden, när sommaren närmar sig är de för varma även om det är mulet och regnar. Name It Vattentät Softshellbyxa är ett mångsidigt och bekvämt plagg som görs sig bäst på hösten, och som tack vare sin mjuka smidighet verkligen blir en barnens favorit,
Bra pris hos:
4. Name It Unisex Regnkläder
Prisvärt regnställ i galon, med bekväm passform och mycket hög vattentålighet
Name It Unisex Regnkläder, ibland även kallat nknDry Rain Set Noos, är ett set bestående av regnjacka och regnbyxa i galon. Regnjackan är samma modell oavsett storlek, men byxorna har bara hängslen upp till storlek 104. Även regnbyxorna utan hängslen sitter bra på plats, delvis tack vare möjligheten att dra åt och knäppa fast resåren i midjan. Regnjackan har två resårpartier i nederkant, vilket hjälper till med att hålla tight mot kroppen så inte regn kan läcka in.
Unisex Regnkläder utgörs av ofodrad galon, vilket innebär att plaggen inte har någon direkt värmande effekt. Vattentåligheten är däremot mycket god. Och den lösa passformen gör att barnet kan ha på sig ett mellanlager under, utan att plaggen blir för trånga. I regnbyxornas benslut finns fotband av resår, som kan träs under gummistövlarna så byxorna inte glider upp.
Regntåligt galonställ med hög vattenpelare
Kvaliteten och slittåligheten hos Name It Unisex Regnkläder upplevs som likvärdig andra regnställ i galon. Plaggen är mycket enkla att spola av om de blivit leriga. Jackans luva är avtagbar. Några fickor finns inte, varken på jacka eller byxor. Det är även väldigt snålt med reflexer, vilket är synd med tanke på att regnkläder ofta används under mörkare årstider.
Ett stort plus med Name Its regnställ är den höga vattenpelaren på 10,000 mm. Det innebär att Unisex Regnkläder klarar mer vatten än vad de flesta andra galonplagg gör. Det märks också av under användning. En timmes utelek i kraftigt regn är inget problem alls, barnet förblir torr över hela kroppen. Är man på jakt efter ett galonset att ha som extra regnkläder på förskolan eller i skolan så känns Name It Unisex Regnkläder som ett riktigt prisvärt alternativ.
Bra pris hos:
5. Reima Roiske
Fodrad galonoverall som håller barnet helt torrt, passar mycket bra för mild vinter
Reima Roiske är en fodrad galonoverall tillgänglig i ett par olika färgutföranden som känns lite förutsägbara - blått och rosa är inte så spännande på den här sidan av millennieskiftet. De skarpa kulörerna har uppskattats av barnen men inte riktigt gått hem hos föräldrarna. Färg och mönster gör det dock väldigt lätt att hålla koll på sitt barn ute i lekparken.
Tunt fleecefoder som värmer väl
Beroende av klimatet där man bor kan fodrad galon antingen ha en kortare användningstid, säg slutet av hösten eller början av våren, eller funka som ytterplagg vintern igenom. Reima anger att Roiske kan användas ner till -10. Fleecefodret känns ganska tunt, men den värmehållande förmågan upplevs som överraskande god. Beroende på hur barnet är klätt under kan Reima Roiske under en mild vinter faktiskt fungera i stället för overall. För den blöta årstiden med temperatur mellan +10 och nollgradigt passar Reima Roiske perfekt.
Roiske uppfattas som något åt det större hållet i storlek, med rymlig passform. Rörligheten är bra. Springa, leka eller krypa - alla rörelser är möjliga utan att barnet hindras. Det finns inga sätt att justera galonoverallen. I ärm- och benslut finns resår men ingen annan möjlighet att spänna åt runt sko eller vante. Resåren upplevs dock räcka för att hålla tätt.
Slittåligt material som håller helt tätt
Galonen är rejäl och mycket vattentålig, varken sömmar eller dragkedja utgör känsliga punkter. Små barn kan sitta ned i pölar utan att vatten tränger igenom. Slittåligheten är också bra. Små barn krypa runt utan oro för att knä och rumpa snabbt ska nötas sönder. Ska man anmärka på några detaljer så känns luvan ibland lite för stor. Ett sätt att reglera dess längd hade varit bra. Overallen saknar helt fickor, så det finns tyvärr ingenstans att lägga vantar och annat smått.
Reima Roiske är mycket enkel att spola ren efter lek i lera, men kan även tvättas i maskin. Galonoverallen har tydliga och välplacerade reflexer. Hållbarheten har varit god. Så även om priset kanske är lite högre än vad man tänker för fodrad galon så får Reima Roiske ett mycket bra prisvärde tack vare att den enkelt kan säljas vidare eller ärvas nedåt i syskonskaran.
Bra pris hos:
6. Kuling Outdoor Fodrat Regnställ Ottawa
Fodrat regnställ med rejäla byxor som även täcker överkroppen
Kuling Outdoor Ottawa är ett tvådelat regnställ för barn. Utsidan känns som en klassisk galon, men lite mer tåligt. Den ska också vara behandlad med en smutsavvisande BIONIC-FINISH ECO®-ytbehandling.
Rymlig passform och varmt foder
Detta regnställ är fleecefodrat vilket innebär att det fungerar även under stora delar av vintern – åtminstone om man bor i de södra delarna av landet. Det kan användas utanpå en overall, men det lär bli bylsigt. Är det slaskväder kan det räcka med endast det fodrade galonstället.
Regnjackan är normalstor i storlek och åt det rymligare hållet i passformen. Det går utmärkt att få plats med ett extra lager varma kläder under. Dock är den inte så rymligt att det får plats utanpå en overall. Jackan har breda reflexband på båda ärmarna. Den stängs med dragkedjan och kan även knäppas igen med tryckknappar. Luvan är även den fodrad, och kan tas loss helt.
Rejäla byxor som går upp över hela kroppen
Byxorna är riktigt rejäla och går upp över axlarna. Även de har reflexband runt barnets vader. Över knäna är tyget förstärkt. Längst ned på byxbenen finns rejäla fotband av gummi, som kan träs under barnets stövel så att vatten inte kan läcka in.
Dessa band sitter fast med knappar. Det gör det dels enklare att justera längden på den, dels möjliggör det för att byta ut banden om de skulle gå av. Efter en höst och vinters användning syns dock inga tecken på att de skulle vara på väg att lossna.
Fungerar bra i kyligt slaskväder
Kuling Outdoor Ottawas regnbyxor är enkla att ta på och av barnet. Den övre delen av byxan är endast av fleece och knäpps ihop över barnets axlar med kardborre. Framtill kan byxorna öppnas upp med dragkedja, så de är lätta att dra på.
Fördelen med den här typen av fodrad galon är att det är mycket praktiskt vid slaskigt väder samt lätt att skölja av om barnet lekt i lera. Nackdelen är att användningstiden förkortas, då plaggen snabbt känns svettiga så fort det börjar bli varmare ute. Skulle vatten läcka in till fodret tar det dessutom lång tid för det att torka. Men som ett regnställ som effektivt håller torrt och varmt så fungerar Kuling Outdoor Ottawa oväntat bra.
Bra pris hos:
7. Reima Tihku
Fint färgglada regnkläder med höga byxor och dragkedja, passar utmärkt för små barn
Reima Tihku är ett klassiskt regnställ i galon. Regnkläderna tillverkas i storlekar avsedda för yngre förskolebarn och utgörs av en färgglad galonjacka, ihopparad med ett par lite mer praktiskt mörka galonbyxor. Passformen kan beskrivas som rymlig men inte pösig. Bäst växtmån finns i byxorna, de kan för en del barn fungera under både höst- och vårsäsongen. Jackan har något kortare användningstid.
Smidigt regnställ som är lätt att klä på
Ur barnens perspektiv har Reima Tihku varit enkel att sätta på och ta av sig. Byxorna kan justeras i bredd, det finns tryckknappar i sidorna så de inte blir för vida på ett lite smalare barn. Hängslena hamnar bra på kroppen och kan lätt anpassas i längd. Regnjackan har en dragkedja, vilket underlättar för att barnet ska kunna fixa påklädningen på egen hand. Sedan kan man knäppa för utanpå dragkedjan, för extra vattentäthet.
Vattentåligheten i jackan har varit god. Materialet släpper inte igenom vatten. Ärm- och benöppningarna har dock visat sig ibland kunna vara svaga punkter. De kan nämligen inte spännas åt. Och är jackärmarna något för långa så hjälper inte resåren i öppningen utan vatten kan ta sig in. Samma gäller byxbenen. Någon möjlighet att spänna åt runt handleder och stövlarna hade därför varit önskvärd.
Tål både vatten och slitage
På de barn där Reima Tihku sitter precis rätt så uppstår aldrig något läckage. Slittåligheten är också bra, inga nötningar eller hål uppstår efter en säsongs lek och utevistelse. Reima Tihku är ett ofodrat galonställ och passar sig därför bäst under vår, sommar och första delen av hösten.
Ofta känns olika galonställ väldigt snarlika varandra, men denna regnjacka och -byxa har ändå en tydlig aura av Reima-kvalitet över sig. Passformen är god. Med tanke på att storleksspannet visar att Reima Tihku är avsedda för små barn så uppskattas de höga byxorna lite extra. Förutom en önskan om lite fler justeringsmöjligheter så är Reima Tihku mycket fina och härligt färgglada regnkläder för barn.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av regnkläder har vi låtit barn som går på förskola eller i skolan använda kläderna i sin vardag. Därefter har de, tillsammans med sina föräldrar, fått utvärdera plaggen. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:
Passform: Hur funkar regnkläderna på olika typer av kroppar, går byxorna högt upp för att ge ett bra skydd och kan ben- och ärmslut justeras i omfång?
Funktion: Hur vattentåliga är plaggen, hur väl håller fodrade plagg värmen och fungerar dragkedjor och fickor bra för ändamålet?
Tålighet: Hur väl står regnkläderna emot nötningar och slitage, kan de tvättas och hur håller sig vattentåligheten efter tvätt?
Ovanstående har därefter vägts samman med regnklädernas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts och en testvinnare för regnkläder utses.
Fler tester för regniga dagar
Fler tester av barnkläder:
Fem saker att tänka på innan du köper regnkläder
Regnkläder kan delas upp i flera underkategorier, skalkläder och galonkläder är de vanligaste. Generellt är galonkläder billigare än skalkläder, och kan därför upplevas som mer prisvärda när man ska köpa dem till barn. Dels för att barn växer snabbt, dels för att vissa regnkläder kanske köps in för att hänga som extra på förskolan eller i skolan. För den som ska köpa ett set regnkläder av galon, kanske för att ha på förskolan, så finns det en del att tänka på:
1. Välj ofodrade regnkläder för sommaren
När regnkläder ska användas avgör förstås vilken sorts galonjacka och galonbyxa man ska välja. Behöver barnet regnkläder för sommaren, då det kan vara rejält blött men sällan särskilt kallt, så ska man välja ofodrad galon. Galonplagg utan foder fungerar som ett vattentätt, yttersta lager. Väljer man regnkläder med rymlig passform kan man ofta sätta på barnet ett extra lager kläder under, om man plötsligt går igenom en sommar som är ovanligt kall och regnig.
2. Fodrade regnkläder passar för vintern
Ska regnkläderna användas på hösten, vinter och vår, de perioder då de är för slaskigt och blött för vinteroverallen, så kan man välja fodrad galon. Bor man på en plats där vintern är mild och sällan bjuder på några minusgrader, så kan fodrad galon ibland ersätta overallen helt. Det är vanligast att galonjacka och galonbyxor är fodrade med fleece. Regnkläder med foder upplevs av en del som enklare att skölja av, vilket kan vara smidigt om man har barn som gillar att rulla sig i lerpölar.
3. Tänk på att välja hög vattenpelare
Det huvudsakliga syftet med regnkläder är att det ska hålla barnet torrt. Därför ska man innan sitt inköp titta på vad galonkläderna har för vattenpelare. Vattenpelare mäts i millimeter och anger hur högt vattentryck ett material tål innan fukt läcker igenom. Rekommendationen är att välja regnkläder med minst 8 000 mm när plaggen ska användas av barn. Annars är risken stor att vatten tränger genom tyget exempelvis om barnet sitter ned i en vattenpöl.
4. Galonoveraller eller galonställ
Regnkläder av galon kan säljas i set, där byxa och jacka kommer i ett paket, eller som separat byxa och jacka. Det finns också overaller i galon, oftast är galon overaller fodrade med fleece.
- Set med regnkläder: Att köpa ett set regnkläder, där byxa och jacka medföljer, är ofta det mest prisvärda alternativet för den som vill köpa ett galonställ.
- Separat jacka och byxa av galon: Köper man sina regnkläder separat går det att välja olika storlek på jacka och byxa, vilket kan vara positivt om man har ett barn med långa barn eller vill kunna ha en extra ullfleece under galonjackan och därför vill gå upp en storlek. En del tillverkare av regnkläder säljer plaggen separat så föräldrar och barn själva kan välja mellan galonbyxor med eller utan hängslen.
- Galonoverall: Vill man underlätta påklädningen av ett litet barn så mycket som möjligt, kan man välja en galonoverall i stället för jacka och byxa. Det minskar risken för att vatten ska kunna komma till barnet, eftersom färre glipor kan uppstå.
5. Smarta detaljer hos regnkläder
- Tänk på skohällan: Är det riktigt blött ute vill man inte bara att regnkläderna ska hålla torrt. Man vill också undvika att glipor uppstår mellan galonbyxa och stövel, så inte vatten kan läcka in den vägen. Särskilt för förskolebarn är det viktigt att välja en byxa med en skohälla som träs under stöveln. Då kan byxbenet inte glida upp. Bäst hållbarhet brukar det vara i skohällor av gummi och silikon. Skohällor av resår slits snabbare.
- Lätt att namna: Ska regnkläderna användas på förskolan är det extra viktigt att såväl galonjacka som galonbyxa har en bra yta för att namna plagget. De flesta förskolor vill att alla plagg ska nämnas, så det är enklare för personalen att hänga dem på rätt hylla. Det gör det också enklare att få tillbaka regnkläder man råkat tappa bort.
- Kolla tvättrådet: Funktionen hos regnkläder bibehålls bäst om man tvättar dem så sällan som möjligt. Blir galonbyxorna väldigt leriga räcker det att bara rengöra dem snabbt på ytan. Antingen kan man låta leran torka och sen borsta av regnkläderna. Eller så kan man skölja av dem snabbt i duschen. Men med små barn finns alltid en risk för kissolycka. Då är det viktigt att kunna tvätta galonbyxorna ordentligt i tvättmaskin.
- Tål galonstället torkskåp: Många fritids och förskolor har som rutin att hänga in blöta regnkläder i ett torkskåp. Men inte alla regnkläder tål detta. Risken finns att det kan bli torra och spricka, eller krympa i storlek. Därför är det smart att ta reda på vad som är praxis på egna förskolan, och att välja regnkläder som tål torkskåp om man vet att de kommer hängas in i ett sådant.
- Justerbar passform: Eftersom lika gamla barn kan ha väldigt olika form och proportioner så är det klokt att välja galonkläder som kan justeras i passform. Se till att byxornas hängslen kan justeras i längd och att bensluten har resår eller kardborre för att spännas runt stöveln. Galonjackan får gärna ha en justerbar resår i midjan, samt ärmslut som kan spännas åt så att jackans ärmar inte är för långa när den börjar användas.
Läs även vårt test av gummistövlar för barn
Utgångna produkter
Isbjörn of Sweden Jacka: Tornado
Skalkläder som tål lek i alla väder, står väl emot slitage och sitter bra på barnet
Isbjörns of Swedens jacka Tornado har av oss använts ihop med byxan Kuling för de mindre testbarnen, och med byxan Hurricane för de större. Vattentätheten i plaggen har fungerat felfritt, testbarnen har hållit sig torra och varma i alla väder och både ben- och ärmöppningar är så pass tighta att de funkar som väderlås. Jackan Tornado har en innerärm i elastiskt material som går en bit utanför ytterärmen och isolerar ytterligare. Passformen på jackan är rymlig, tyget är följsamt och lite åt det prassliga hållet. Jackan har två rejäla horisontella fickor på framsidan, med stora öppningar med vattentät dragkedja - vilket gör dragkedjan lite seg att hantera för ett barn. Jackan har en krage som går upp en bit och ger ett bra vindskydd för halsen.
Byxorna Kuling och Hurricane från Isbjörn känns båda rymliga i benen, med en rejäl resår i midjan. Kuling har dragkedjan i sidan och går upp en bit på bröstet, för ett ökat skydd mot vattenläckage, med hängslen som kan knäppas upp på framsidan. Hurricane har dragkedjan mittpå framtill och hängslen som kan tas av helt om barnet inte vill använda dem. Byxhällorna är rejäla och har hållit bra att gå på. Både jacka och byxor står väl emot slitage, det finns inga spår av nötningar eller hål. De ljusa färgerna på jackorna vi testat har dragit åt sig en del fläckar. Damm och lera gick bort av maskintvätt men vissa av de solkiga fläckarna syns även efter. Jackan Tornado har reflexer på ena ärmen, är fodrad med nättyg och har en luva som kan tas loss helt och snyggt fästas in med kardborre för att bättre hållas på plats när den är utfälld. Isbjörn of Swedens skalkläder är mycket väder- och slittåliga och får en lång användningsperiod tack vare rymligheten i plaggen.
Kuling Regnställ
Prisvärda, vattentåliga regnkläder med rymlig passform för bra rörelsefrihet
Carena Kuling Regnställ är ett tvådelat set i galon. Både jackan men framför allt byxan är rymliga i passformen, det finns mycket bredd i byxbenen. Men tyget är ändå så pass följsamt att även småbarn kan röra sig bra i byxorna. Galon kan ibland uppfattas som stelt och plastigt, men Kuling Regnställ är tillverkat i en matt galon som känns väldigt mjukt. Våra testpersoner i både ettårsåldern och sexårsåldern har uppfattat kläderna som bekväma att ha på sig och enkla att ta på, även för det lilla barnet som behöver hjälp av föräldern. Byxorna har hängslen som sitter ihop i ryggen för att minska risken att de glider nedför barnets axel. Hängslena kan justeras längdmässigt, de allra största storlekarna saknar dock hängslen.
Det finns reflexer på både jacka och byxa. Insidan av jackans krage är fodrad med mjuk fleece och ben- och ärmöppningar har resår så att plaggen hålls bättre på plats och vatten inte läcker in. Inget av barnen som använt Kulings regnkläder har blivit blöta i plaggen, de har även tålt att sitta i pölar med. Byxorna har ingen dragkedja utan dras på, medan jackan har en dragkedja som är enkel att dra upp och ned. Regnjackans luva är fäst med tryckknappar och kan tas loss helt, även luvan har resår för att bättre sitta rätt när den används. Kuling Regnställ har blivit smutsiga och leriga efter lek, men är enkla att torka av och kan även tvättas i maskin. Plaggen har hållt sig i fint skick även efter en säsongs använding. Knän och armbågar är förstärkta. Kläderna är inte slitna men har använts främst när det regnar och inte vid torrt väder, så de har inte utsätts för lika mycket slitage. Sammanfattningsvis så känns Kuling som fina och prisvärda regnkläder som håller barnet torrt och kan följa med i barnets lek och rörelser.
Mikk-Line Regnställ
Regnkläder smidiga för barnet, håller tätt mot vatten till lågt inköpspris
Mikk-Lines regnställ är ett traditionellt galonset uppdelat på byxa och jacka. Tyget känns inte på något sätt stelt eller styvt och också barn som har de minsta storlekarna kan böja på knän och armar precis som vanligt med regnkläderna på. Passformen är relativt generös, plaggen är inte tight skurna och lite större barn upplever att det finns bra med svängrum i både byxa och jacka - både för lek och för att själv få på sig kläderna.
Bra hållbarhet trots avsaknad av förstärkningar
Mikk-Line regnställ har inte upplevts som svettigt. Att hålla tätt mot vatten utifrån har plaggen gjort bra. Både jacka och byxa har resår i ärm- och benöppning som ska hjälpa till med att hålla väta och kyla ute genom att täta till runt hand- och fottled.
Vad gäller slittålighet så finns det inga förstärkningar på Mikk-Lines regnställ, vare sig på knän eller armbågar. Vi tycker ändå att plaggen har hållit bra. Vi ser inga hål eller andra tecken på nötningar. Regnbyxans rem att fästa under skon har även den hållit ihop. Mikk-Lines regnställ har dock främst används vid just regnväder, och inte som ett varje dag-plagg som slitis mot torr mark.
Rimligt pris för bra regnkläder
Byxorna, upp till och med storlek 104, har hängslen som sitter fast baktill men kan knäppas upp framtill. De största storlekarna på byxorna har inte hängslen. Byxan går upp en bit både på bröst och rygg, så att vatten inte ska läcka in om barnet sätter sig i en pöl. Mikk-Lines regnjacka har en luva som när den är utfälld kan knäppas ihop framtill med tryckknappar så att den inte glider bakåt över huvudet när barnet leker. Luvan kan också kan tas loss helt. Framtill har jackan både dragkedja och tryckknappar, samt två små fickor.
Galonställ som används i regn blir snabbt skitiga men Mikk-Lines regnställ går att tvätta, men kan även snabbt torkas av med en trasa. Mikk-Line regnställ erbjuder inga extra funktioner och användningen begränsas till regniga dagar, men som plagg att skydd barnet mot väta en regnig dag i parken så funkar de precis som de ska och det för ett rimligt pris.
Vanliga frågor om regnkläder
Vilka regnkläder är bäst?
Vi har testat regnkläder och utser Gneis Turmalin Allvädersset till bäst i test. Det är prisvärda skalkläder av hög kvalitet, som klarar av både vind och vatten mycket väl. Turmalin har 10 000 mm vattenpelare och håller barnet torrt även vid rejält plaskande i pölar. Byxorna går högt upp på ryggen, och både de och jackan har en utmärkt passform som tillåter ohämmad lek och rörelse.
Hur tvättar man regnkläder?
Grundregeln för regnkläder är att tvätta de så sällan som möjligt. Många gånger räcker det med att skölja av smuts, sand och lera under kranen eller i duschen. Måste man ändå tvätta plaggen, kanske för att barnet har haft en olycka i dem, så finns det olika tillvägagångssätt beroende av material. Galon kan ofta tvättas i 40 grader i maskin, men ska inte torkas i torktumlare eller torkskåp. Skalkläder av Gore-Tex ska köras i ett skonsamt tvättprogram, alltid utan sköljmedel.
Hur många vattenpelare ska regnkläder ha?
Vattenpelare är ett mått för att ange hur mycket vatten som en kvadratcentimeter material tål innan vatten tränger igenom. Ett regnplagg med 2000 mm vattenpelare är vattenavvisande, men inte direkt vattentätt. Regnkläder för barn kräver ofta högre vattenpelare, gärna minst 10,0000 mm, då barn ofta sitter på marken eller ligger sig direkt i pölar. Man ska också vara medveten om att vattentåligheten blir sämre ju mer plagget slits och tvättas.
När ska man ha fodrade regnkläder?
När man talar om fodrade regnkläder är det ofta fodrad galon som avses. Det är precis som vanliga regnkläder i galon, men med ett foder inuti. Ofta är fodrat av fleece, vilket håller värme men lätt kan kännas svettigt och instängt. Bor man där vintern är mer mild och blöt än kall och snörik kan fodrad galon fungera som ytterplagg vintern igenom. Överlag är fodrad regnkläder mest användbara vid slask eller några plusgrader och blött väder.
Hur länge håller regnkläder?
Hur länge regnkläder håller beror främst på två faktorer. Den första är kvaliteten på regnkläder. Bättre material och högre vattentålighet borgar för att kläderna klarar av mer användning och slitage innan funktionen försämras. Den andra faktorn är just hur man tar hand om regnkläderna. Det gäller att inte tvätta dem för ofta, att använda rätt tvättmedel, inte utsätta plaggen för högre temperaturer än rekommenderat och att återimpregnera vid behov.
Hur lagar man regnkläder?
Det går att laga regnkläder själv! Det är vanligt att barnen under uteleken fastnar med jackärmen i något vasst, eller att regnbyxornas knän skrapas upp mot marken. När ett hål har uppstått kan man alltid testa att köpa en självhäftande lagningslapp i galon eller nylon och fästa över hålet. Se till att ytan lappen ska fästas på är ren och torr. Det finns också särskils lagningspasta, som ett slags lim, som kan användas för att täta små hål i regnkläderna.
Vilka är för- och nackdelarna med fodrade regnkläder?
Fördelen med fodrade regnkläder är att man får värme och vattentålighet i samma plagg. Det är en funktionalitet många gillar med tanke på att det är vanligt med protester vid påklädning av barnet. Då är det enklare att bara behöva ta på ett lager kläder, istället för två. Fodrad galon är också lätt att spola rent om plaggen blir leriga. Nackdelen är att fodrad galon inte andas, och att galon ofta har sämre vattentålighet och slittålighet än vanliga skalkläder.