Stavmixer: 10 modeller i test
Behöver du lite hjälp i köket? en stavmixer är ett otroligt mångsidigt verktyg som, beroende på modell, kan ersätta en mängd maskiner i köket och göra allt från att vispa grädde till hacka lök och nötter. Vi har testet en mängd stavmixers för att ta reda på vilken som verkligen är bäst.
Läs även vårt test av elvispar.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Stavmixer
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla stavmixarna har utvärderats i våra testfamiljers vardag och använts till att tillreda olika sorters livsmedel. I vår bedömning fokuserade vi på följande aspekter:
Effektivitet: Hur väl klarar stavmixern av att mosa olika typer av puréer, vispa majonnäs, hacka mandlar och mixa smoothie med halvfrysta bär? Hur snabbt arbetar den?
Användarvänlighet: Är stavmixern tung och/eller klumpig? Hur är handtaget utformat? Hur smidigt är det att hålla i stavmixern samtidigt som man trycker in knappen? Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna i handtaget? Hur fungerar tillbehören att använda? Hur enkel är stavmixern att rengöra?
Ljudnivå: Hur högljudd är stavmixern?
Byggkvalitet: Vilka material är stavmixern tillverkad av? Hur robust och hållbar är den?
Garanti: Hur lång är garantitiden och vad omfattar den?
Stavmixrarna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.
Fler tester för hemmakocken
1. Wilfa Stavmixer Essential Mix & Chop SM-1FP → BÄST I TEST STAVMIXER
En prisvärd och kraftfull stavmixer med skönt gummerat grepp och reglerbar hastighet
Wilfa Essential Mix & Chop (SM-1FP) är en lättanvänd och kraftfull stavmixer. Att den dessutom har en prislapp som inte innebär att bankkontot måste tömmas är ytterligare ett plus i kanten. Stavmixern kommer i ett set som, utöver själva maskinen och mixerskaftet, även innehåller en ballongvisp och två behållare. Även ett väggfäste ingår, för den som känner att man vill ha stavmixern nära till hands i köket.
Lätt att byta verktyg
Mixerskaftet och ballongvispen klickas enkelt på själva maskinen. Genom två knappar som trycks in på sidan lossas de. Båda dessa löstagbara delar går att maskindiska. Behållarna har en plastlock som även går att använda som en gummerad botten på behållaren. Detta är väldigt praktiskt då det innebär att bunken inte glider runt på arbetsbänken eller bordet under tiden som man mixar. Den ena behållaren är hög och smal, perfekt att mixa smoothies eller röror i. Den andra behållaren monteras det medföljande knivbladet i och blir då en praktisk minihackare.
Snabb och kraftfull stavmixer till ett bra pris
Wilfa Essential Mix & Chop är bekväm att greppa och knapparna lätta att trycka in under användning. Hastigheten ändrar man lätt genom den lilla ratten på framsidan av mixern och på högsta hastigheten är det full fräs som gäller - en smoothie blir klar på ett ögonblick. Att använda mixerskålen som minihackare är otroligt bekvämt, särskilt om man är en person som ofta gråter vid lökhackning.
Wilfa Essential Mix & Chop (SM-1FP) är en riktigt bra stavmixer. Den är effektiv och snabb. Och prisläget måste nämnas igen: medan den är lite för dyr för att klassas som ett budgetval, är den betydligt billigare än andra stavmixers med samma kapacitet.
Bra pris hos:
Bamix Swissline M200 är en kraftfull och gedigen maskin som tack vare sin höga kvalitet håller en välförtjänt topplacering bland stavmixers. Den är med sin livstidsgaranti och en sedan trettio år välfungerande reservdelsmarknad allt annat än en slit-och-släng-produkt. M200 är lätt att styra och arbeta med, den kan vara upp till 2/3 nedsänkt i vätska och man får flera praktiska tillbehör på köpet.
Stavmixern klarar av att mixa frysta bär och borrar sig effektivt ner i fastare livsmedel. Den maximala mixtiden på 5 minuter är generöst tilltagen och de rostfria knivarna krossar is med lätthet. Mixern vispar ett par deciliter grädde på mindre än en halv minut och klarar att blanda till en krämig majonnäs som inte skär sig, trots att mycket olja hälls på i ett svep. Tyvärr är inte mixerstaven löstagbar från motordelen, vilket hade varit praktiskt vid rengöring.
Små knivar
Det går dock att lossa själva knivarna för att enklare komma åt att diska dem. Knivarna är små varför det gäller att hålla koll på dem, så att de inte slarvas bort. De måste dessutom lossas när man byter tillbehör och att hantera vassa knivar med fingrarna innebär alltid en liten risk att skära sig.
M200 är dyrare än de flesta stavmixers, men dess effektivitet, höga byggkvalitet och praktiska tillbehör gör den ändå prisvärd och vi utnämner den därför till bästa premiumval.
Bra pris hos:
3. OBH Nordica Super Mix Pro → BÄSTA BUDGETVAL
Riktigt effektfull lågprisstavmixer utan krusiduller
OBH Nordica har med Supermix Pro 400 W lyckats ta fram en riktigt effektfull stavmixer till ett mycket rimligt pris. Med tanke på priset hade vi inte trott att den skulle kunna konkurrera med de dyra modellerna, men där tog vi fel.
Billig betyder inte dålig
Med Supermix Pro blir vi verkligen motbevisade att högt pris är lika med kvalitet. På många områden är nämligen den här stavmixern lika bra – och ibland bättre – än de i de högre prisklasserna.
När du öppnar förpackningen ser du en stavmixer utan krusiduller, och det är faktiskt befriande att den är redo att användas utan att man behöver fundera över några speciella tillbehör eller nya knappar.
Den fungerar oklanderligt för att mixa en hummus – för att inte säga riktigt bra. För smoothies är Supermix Pro inte den snabbaste stavmixern. Resultatet blir bra, men exempelvis blåbär trilskas lite med oss.
På grund av mixerfotens runda form och knivar som sitter ”högt” är det ganska enkelt att avlägsna rester från mixern.
Enkelt tillbehör som fungerar bra
Till stavmixern medföljer en minihackare. Vi försöker göra jordnötssmör i minihackaren och det blir också ganska bra. Minihackaren måste dock vila i 2 minuter efter att ha använts i 15 sekunder. Men efter 3 x 15 sekunder och 2 x 2 minuters vila så väntar ett härligt jordnötssmör.
Minihackaren kan hacka en lök till fina bitar med 3 pulstryck. Perfekt som topping på en varmkorv eller som smaksättare i köttfärs.
Det medföljer även en mixerkanna. Kannan är utrustad med ett smart gummilock som även kan användas som botten. På så sätt undviker man att mixerkannan glider runt eller repar bordet.
Sammantaget är det en bra stavmixer med de viktigaste tillbehören. Ett litet minus är dock att mixerstaven inte får diskas i diskmaskin.
Bra pris hos:
KitchenAid Go Cordless stavmixer drivs av samma 12V-batteri som andra produkter i KitchenAid Go-serien, och med sitt rostfria mixerskaft och kraftfulla blad är den designad för att klara av både smoothies och soppor. Att sätta ihop KitchenAid Go Cordless stavmixer är enkelt.Det krävs bara att man vrider mixerarmen på plats tills det klickar, och maskinen har tydliga markeringar för montering och demontering. Den är lätt att förstå sig på, och batteriet gör att den kan användas var som helst, men frågan är hur ofta det verkligen behövs?
När ska man använda en sladdlös stavmixer?
Det är få tillfällen man känner att man önskar att ens stavmixer vore sladdlös.. Möjligtvis skulle sladdlösheten vara praktisk vid grillning utomhus eller på en campingresa, men det är ändå rätt begränsade användningsområden. Att skaffa en batteridriven stavmixer för dessa tillfällen känns kanske inte helt motiverat för de flesta användare. Sladdlösheten främsta fördel kommer vara när har begränsat med arbetsyta eller behöver mixa direkt på spisen. Dock märkte panelen att det kändes lite osäkert med en sladdlös stavmixer, eftersom det är lätt att glömma att den är “inkopplad” med batteriet i, vilket kan innebära en säkerhetsrisk, särskilt vid den potentiella kombinationen av trötta och glömska föräldrar + nyfikna barn.
Mixerarmen är lätt men känns inte särskilt robust. Även om den är tillverkad av rostfritt stål, känns den nästan plastig och lite ranglig. Kombinationen av lås- och powerknapparna kräver tvåhändig användning, vilket kan bli ansträngande vid längre användning. Dock fungerar det bra för kortare mixningar som soppor eller smoothies.
Helt okej mixkraft
Själva mixkraften är okej, men inte överväldigande. Den gör sitt jobb, men ljudnivån på 70 dB är ganska hög, även innan man ens börjat mixa. Det blir en rätt lång apparat när batteriet monteras på, och den tar plats både i lådan och på arbetsbänken – hela 40,5 cm lång, vilket känns väldigt långt vid användning.
KitchenAid Go Cordless stavmixer är en smidig lösning för specifika tillfällen där sladdar är i vägen eller inte räcker till. Men för de flesta hemmakockar känns det som en produkt där batterifunktionen inte tillför tillräckligt för att vara ett starkt köpargument.
Bra pris hos:
Vi erkänner gärna att vi drog lite på smilbanden när vi läste namnet Infinyforce. Men faktum är att det är OBH Nordica som kan skratta sist (och bäst). Vi får helt enkelt hålla inne med skrattet – den här stavmixern har verkligen en oändlig kraft att mixa precis vad som helst.
Snabb som blixten
Du hinner inte blinka innan voilà – smoothien är klar och hummusen har fått en jämn och mjuk konsistens. Och om det fastnar rester i mixerfoten är det lätt att skrapa ur dem, eftersom foten är rund och klingan sitter högt.
Den medföljande minihackaren mixar ett perfekt jordnötssmör på nolltid, och med bara två pulstryck har du förvandlat en lök till mycket fina små bitar.
Vissa mixerset har en medföljande kniv för att krossa is. Det har tyvärr inte Infinyforce Pro, men vi är övertygade om att den även skulle kunna krossa is till perfektion.
Oslagbar – nästan
Mixerstaven kan inte ”låsas” fast i minihackaren, så den ”står” bara ovanpå den. Därför är det mycket viktigt att hålla fast ordentligt så att den inte välter.
Infinyforce är utrustad med ett säkerhetslås som ska förhindra eventuella olyckor. Det är dock mycket enkelt att använda. Säkerhetslåset sitter på motsatt sida av hastighetsknappen och du trycker bara in båda knapparna samtidigt.
Det resulterar dock i att du även enkelt råkar trycka ner hastighetsknappen i botten, och därmed mixar med maximal hastighet hela tiden. Men det är kanske bara något som kräver lite övning för att bemästra.
Tyvärr får mixerstaven inte diskas i diskmaskin, men den är förhållandevis enkel att diska för hand.
Bra pris hos:
Det finns nästan inget du inte kan göra med Braun MultiQuick 9 – du har i alla fall utrustning till allt! Inte en minihackare – utan två, en mixerkanna, en mossstav och en visp. Det är bara din fantasi som sätter gränserna för dina kulinariska utmaningar här.
Men det är inte bara tillbehören som gör den här stavmixern till ett bra val – själva stavmixern klarar nämligen mycket på egen hand.
En stavmixer med allt, tack
Om du gillar att ha ordning på köksutrustningen kommer du definitivt att bli välutrustad med detta stavmixersetet. Men du måste kanske fundera över om du har tillräckligt med plats i skåpen – innan du köper den. Tillbehören tar nämligen en del plats.
Men nog om tillbehören (för stunden). MultiQuick 9 ser definitivt ut som ett verktyg med massor av smarta funktioner. Överst hittar du en kontrollpanel. Här kan du välja mellan tre typer av hastigheter med en av två knappar. När du har valt din hastighetstyp styr du farten med knappen på sidan av stavmixern som ökar farten ju längre du trycker in knappen.
Den andra knappen på kontrollpanelen är ett lås. Tryck på den precis innan du ska mixa, annars låses den igen efter 2 sekunder. Smart, tänker du! Ja, men också lite jobbigt. För om du pausar mixningen eller vill byta hastighetsinställning under tiden är det lätt att glömma bort att trycka på låset. Men det lär du dig med tiden.
En annan smart funktion är Active Blade-funktionen som gör det möjligt att flytta knivarna upp och ner. Det ger oss känslan av att komma ända ner i botten när vi mixar. Dessutom gör funktionen det lite enklare att få ut eventuella rester ur mixerfoten.
Bra prestanda – och bra tillbehör
MultiQuick 9 klarar de olika testerna bra och ger bra resultat. Men den är inte lika snabb som några av de andra. Men med lite mer tid (nu snackar vi några minuter) får vi bra resultat och konsistenser och slipper stänk vid både smoothie och hummus.
Den lilla minihackaren gör ett gott jordnötssmör om du bara har tålamod med de 2 minuters vilotid som hackaren behöver efter 20 sekunders användning.
Den stora minihackaren, som mer liknar en mixerkanna, kan med iskrosskniven enkelt och snabbt hacka isbitar till iskaffe eller drinkar. Det stänker dock lite från hällpipen på kannan, så kom ihåg att hålla något över den.
Bra pris hos:
WMF har med Kult X skapat en stavmixer i stilren snygg design.
Den är tillverkad i ett läckert material som heter Cromargan®. Cromargan är ett blankt material som liknar något som lätt kan fläckas av feta fingeravtryck – men det fungerar inte så. Tryckknappen är dock även inkapslad i svart plast, vilket förmodligen är väldigt smart.
Enkel och elegant hastighetsjustering
Mixerkannan är smart utrustad med ett lock som även kan användas som botten, vilket gör att bordet inte repas. Locket fungerar även som ett halkfritt underlag när du mixar.
På ovansidan av stavmixern finns ett vred där du kan ställa in hastigheten från 1-6. Ratten är enkel att använda och justerar kontinuerligt vid behov. Dock kan du inte byta hastighet samtidigt som du mixar – eftersom det kräver två händer.
Effektiv prestanda under hela testet
Oavsett vad vi utsätter Kult X för så klarar stavmixern testet riktigt bra. Att mixa en smoothie är enkelt och smidigt. Och en hummus mixar den till fin konsistens på mindre än 1 minut. Slutresultatet är bra.
Det kan dock vara lite svårt att få ut ”resterna” ur själva mixerfoten efteråt – vilket även gör rengöringen lite krångligare. Tyvärr får mixerstaven inte heller diskas i diskmaskin.
Bra pris hos:
8. Braun Multiquick 7 MQ7035
En vettig stavmixer för dig utan alltför stora gastronomiska ambitioner
Braun MultiQuick 7 verkar vara en ”billigare” version av MultiQuick 9. Det syns på såväö design som funktioner och tillbehör. Men för dig som bara ska vispa grädde, hacka nötter och mixa en guacamole då och då, så är det här stavmixersetet helt okej.
SmartSpeed skulle vara mer intuitivt, men ...
En av MultiQuicks 7 funktioner är SmartSpeed, som gör det enklare att justera hastigheten under mixning. Så kan det säkert även bli i längden när du har vant dig vid funktionen. Men under testet lyckades vi trycka knappen i botten varje gång vi använde stavmixern. Det bör nämnas att handtaget har bra grepp och att hastighetsknappen är lätt att nå.
Den höga hastigheten gjorde ingen skillnad vad gäller resultatet, och det gick enkelt och snabbt och göra en smoothie. Både utan att det skvätte eller skapade vakuum.
Hummusen blev också bra, men mycket fastnade i mixerfoten och det var svårt att skrapa ut på grund av fotens form – som är optimerad för att undvika stänk. Tyvärr ingår varken påse eller väska. Som tur är kan mixerstaven diskas i diskmaskin.
Bra minihackare – men kom ihåg att hålla ner locket!
Minihackaren är utrustad med ett klinga som kan krossa isbitar, vilket är perfekt för iskaffe. Två isbitar krossades på cirka 20 sekunder, med tre pulser på högsta hastighet. Men på den hårda vägen lärde vi oss att man måste hålla fast locket ordentligt när man mixar vätskor i minihackaren. Det hamnade iskaffe i minst sagt hela köket.
Minihackaren fungerade även bra till jordnötssmör. Efter ett par minuter på högsta fart och med lite paus emellan så blev resultatet ett krämigt mjukt jordnötssmör som gick åt det grövre hållet.
Bosch MaxoMixx är en stavmixer med massor av kraft från en 1000 W motor. Dessutom har den massor av häftiga funktioner.
Ett köksverktyg!
Den här stavmixern har en lite avskalad design och är riktigt gedigen! Här snackar vi äkta köksverktyg! Stavmixern är lite stor och ser tung ut – men det är den egentligen inte.
Den starka motorn på 1000 W är förpackad i rostfritt stål. Det svarta handtaget ligger mycket bra i handen. Det finns två knappar: vanlig hastighet och turbo. Den vanliga hastigheten kan du justera i sex steg med ett vred på toppen . Hastigheten måste alltså ställas in innan du börjar mixa.
Mixerstaven är smart markerad med ett max. Markeringen visar hur långt du kan doppa ner stavmixern i det som du håller på att mixa.
AntiSplash mixerfot ger lite problem
MaxoMixx mixar en smoothie utan problem och klarar även en hummus med gott resultat. Men här fastnar det mycket i mixerfoten – och det är svårt att få ut eftersom foten är ganska djup och klingan sitter högt.
Mixerfoten är utformad för att undvika stänk och vakuum och klingan har fyra knivblad; två stora och två små, vilket fungerar bra, men inte är lika praktiskt när det gäller rengöring.
Risken är hög att man skär sig om man försöker rengöra den med en disksvamp, och tyvärr kommer man inte åt ordentligt med en diskborste. Därför är det verkligen tur att mixerstaven kan diskas i diskmaskin. Det är bara viktigt att skölja av den ordentligt innan, för att undvika att matrester fastnar.
Bra pris hos:
Dualit Hand Blender är en snabb och funktionell stavmixer med en grund mixerfot som är lätt att rengöra. Mixerfoten är dessutom "non-scratch" för att inte skada kokkärlens botten. Att hacka till mandel tar runt 45 sekunder. Även ballongvispen är effektiv och vispar ett par deciliter grädde på samma tid, vilket är snabbt i jämförelse konkurrensen.
Vid mixning av en smoothie uppstår en del vakuum men slutresultatet blir likväl bra. Såväl stavfoten som tillbehören kan maskindiskas, men bara vid temperaturer upp till 40 grader. Den medföljande mixerskålen har en praktisk matar-funktion i sitt lock som möjliggör påfyllning under drift. Vi hade dock gärna sett att man kunde låsa stavmixern i mixerskålen, för ökad säkerhet.
Bra hållbarhet
Hand Blender är gediget konstruerad vilket borgar för en god hållbarhet. Dessutom säljs vissa reservdelar. Samtidigt innebär den bastanta konstruktionen en något klumpig design som kan vara stor att greppa runtom för mindre händer. Mixerhuvudet har ett metallic-färgat plast-skal och tyvärr gör den blanka ytan att vartenda fingeravtryck syns. Plastskalet blir snabbt slitet och texten börjar nötas bort redan efter några veckors användning.
Man bör ha starka nypor för att enkelt kunna fästa och lösgöra staven från motordelen. Då staven vrids på plats blir det lätt halt om man är våt eller oljig om händerna. Den maximala rekommenderade drifttiden på 1 min åt gången är i kortaste laget. Man hinner exempelvis inte alltid vispa klart grädde eller äggvitor på den tiden. Dessutom får mixern inte användas mer än en minut per fyraminutersperiod, för att undvika överhettning. Jämfört med liknande modeller är detta snålt tilltaget. Har man överseende med detta är dock Hand Blender en snabb och kompetent kvalitetsmixer.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla stavmixarna har utvärderats i våra testfamiljers vardag och använts till att tillreda olika sorters livsmedel. I vår bedömning fokuserade vi på följande aspekter:
Effektivitet: Hur väl klarar stavmixern av att mosa olika typer av puréer, vispa majonnäs, hacka mandlar och mixa smoothie med halvfrysta bär? Hur snabbt arbetar den?
Användarvänlighet: Är stavmixern tung och/eller klumpig? Hur är handtaget utformat? Hur smidigt är det att hålla i stavmixern samtidigt som man trycker in knappen? Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna i handtaget? Hur fungerar tillbehören att använda? Hur enkel är stavmixern att rengöra?
Ljudnivå: Hur högljudd är stavmixern?
Byggkvalitet: Vilka material är stavmixern tillverkad av? Hur robust och hållbar är den?
Garanti: Hur lång är garantitiden och vad omfattar den?
Stavmixrarna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.
Fler tester för hemmakocken
Fyra saker att tänka på före köp av stavmixer
En stavmixer är ett bra köksredskap som kan användas till många olika uppgifter i köket. En bra stavmixer kan man använda till många olika moment i köket men för att hitta den stavmixer som passar just dina behov bäst, finns det ett antal faktorer att överväga före köpet.
1. Fundera på vad du vill använda din stavmixer till
Innan du köper en stavmixer bör du tänka på vad du ska använda den till och vad den ska kunna göra. Ska du använda stavmixern för att mixa hummus, göra pesto från grunden eller mixa smoothies? Dessa tre uppgifter kräver olika utrustning. Vill du kunna göra smoothies, iskaffe eller läckra cocktails med stavmixern, är det viktigt att ta reda på om den kan krossa is. En del stavmixers har så stark motoreffekt och robusta knivar att de klarar att krossa is, men det är långt ifrån alla som kan det. Därför bör du komma ihåg att kontrollera om iskrossning anges som en av de saker som stavmixern klarar.
2. Standardutförande eller extra tillbehör
Är du typen som lagar nästan allt från grunden eller älskar du helt enkelt att laga mat? I så fall kanske du behöver en stavmixer med extra tillbehör. Det varierar mycket vilka tillbehör som medföljer stavmixern. Här kan du läsa vad de olika typerna av tillbehör kan användas till, så kan du försäkra dig om att du får rätt tillbehör.
- Mixerbägare: Vill du ha helt enkelt bara mixa enklare saker som hummus, guacamole eller en slät soppa? I så fall räcker det kanske bra med en helt vanlig stavmixer i standardutförande. Många stavmixers inkluderar en mixerbägare som standardtillbehör. Mixerbägarna varierar dock mycket i storlek, så här är det återigen viktigt att tänka på om bägaren har en storlek som passar dina behov.
- Minihackare: Ett nödvändigt tillbehör om du vill kunna hacka nötter, örter eller choklad. Med en minihackare kan du till exempel göra en läcker pesto från grunden – eller hacka lök till köttbullarna så smått att barnen aldrig kan gissa att den finns där.
- Visp: Är du en person som hellre vill ha en enda maskin än flera olika är en stavmixer med tillhörande visp ett perfekt alternativ. På så vis kan du både mixa och vispa med en och samma maskin. Vispen kan du använda som en vanlig elvisp och vispa grädde m.m.
- Övriga tillbehör: Det finns en mängd andra tillbehör som du kan lägga till din stavmixer, bland annat tillbehör som mosar och strimlar samt även shakers, skålar, kannor och mycket annat. Allt du behöver göra är att bestämma dig för vad du ska använda stavmixern till – och vilken utrustning som krävs.
3. Det kan vara stor skillnad på prestandan hos olika stavmixers
När du ska välja stavmixer är det tillrådligt att även titta närmare på dess prestanda. Prestandan kan bland annat påverka hur länge du kan mixa i taget, hur högt den låter och hur många hastighetsnivåer den har.
Watt: en indikator för strömförbrukning och utnyttjandet av den
Du bör inte begränsa din jämförelse av olika stavmixers genom att stirra dig blind på antal watt. Antalet watt indikerar bara hur mycket ström den drar och därmed inte alltid hur effektiv den är. En stavmixer med lågt wattal kan alltså också vara väldigt kraftfull om den utnyttjar wattalet på ett bra sätt.
Hastigheter: boost, turbo och flera hastighetslägen
Självklart finns det stavmixers med fler hastighetslägen än andra och vissa har en extra boost- eller turbofunktion. Hur många hastighetslägen behövs egentligen? Ja, det är helt och hållet upp till dig och dina behov. Behöver du stavmixern för att mosa potatis, mixa sås eller göra guacamole krävs ingen modell med hög hastighet och turbo/boost-funktion.
Men ska du hacka nötter, choklad och mixa frysta bär behövs lite extra hastighet och det kan även vara bra med en snabb boost.
Driftstid: kan vara väldigt begränsad
Har du någon gång stått med en stavmixer som plötsligt blev väldigt varm och kanske rentav började lukta lite bränt? Det är du inte ensam om i så fall. För det är faktiskt så att de flesta stavmixers har mycket kort driftstid, en del kan bara användas en minut i taget innan de behöver en paus före fortsatt användning. Därför kan det vara en mycket god idé att kontrollera driftstiden om du behöver kunna använda stavmixern för längre uppgifter.
Buller: det går inte att komma ifrån att det låter när du mixar
Det är oundvikligt att det låter lite när du mixar. Men är du ljudkänslig är det alltid ett bra knep att kolla hur många dB olika stavmixers når upp vid användning. Lyckligtvis är ju ljudnivån hög en relativt begränsad tid.
4. När det gäller hur användarvänlig en stavmixer är, är skillnaden stor:
Användarvänlighet kan vara väldigt objektivt beroende på vilka behov du har. Men det finns vissa saker som i stort sett alla upplever som praktiska. Till exempel är det praktiskt att mixerdelarna kan tas loss från motordelen så att de lättare kan rengöras. Dessutom är det ännu mer praktiskt om dessa delar tål maskindisk. Det kan därför vara väldigt bra att kolla upp de små – men i vardagen så viktiga – funktionerna.
För en barnfamilj kan det också vara bra att veta att det finns en barnspärr på stavmixern och att det finns ett bladskydd som förhindrar åtkomst till knivbladen.
Vissa stavmixers är till och med sladdlösa, så du slipper krångla med sladdar, men i gengäld måste du komma ihåg att ladda den. Det finns även stavmixers med knappar placerade så att du enkelt kan kontrollera stavmixern med en hand.
Stavmixer, hushållsmixer eller mixerstav som de även kan kallas används för att tillreda, skära, hacka, vispa, mala och mixa mindre mängder mat. De kan användas för att bereda såser, mixa puréer eller blanda till smoothies. En bra stavmixer blir ofta ett oumbärligt köksredskap i vardagen. En föredömlig stavmixer ska vara skön att hålla i och knapparna ska vara lättmanövrerade. Den ska göra sitt jobb snabbt med ett jämnt och tillfredställande resultat. Om mixern används för att hacka bör bitarna bli någorlunda jämnstora. Stavmixern ska även kunna rengöras på ett enkelt sätt efter användning. Det varierar kraftigt huruvida mixerfötter och tillbehör får diskas i maskin eller endast för hand. Mixerfotens utformning kan också påverka hur mycket tid som går åt för rengöring.
För att kunna ge köpråd till våra läsare oavsett storleken på plånboken har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:
Budget: upp till 500 kr
Mellan: 500 - 1400 kr
Premium: över 1400 kr
Till mellan- och premiummodellerna ingår ett eller flera tillbehör, vilket inte gäller för budgetmodellerna. Generellt gäller att ju högre prisklass, desto kraftfullare är stavmixern. Man kan dock inte likställa motorns effekt med stavmixerns faktiska styrka då denna även bestäms av verkningsgraden. Därför är stavmixers med lägre effekt i praktiken ofta kraftfullare än modeller med högre effekt. Är du endast ute efter en stavmixer för att kunna tillreda en mindre mängd mat eller vätska - och kanske inte heller har utrymme för tillbehör - så kan en budgetmodell vara det bästa valet. Om du däremot har större ambitioner och snarare kanske ser stavmixern som en smidigare typ av köksassistent, så bör du överväga en mer påkostad modell.
Utgångna produkter
Söker man efter en stavmixer som bjuder på grunderna och ett par bonusfunktioner medelst tillbehör, kan Philips Viva Collection ProMix Stavmixer (HR2652/90) vara något att titta närmare på.
HR2652/90 från Philips har allt man kan förvänta sig av en stavmixer nu för tiden – den mixar, den kan vispa och den kommer utrustad med en skål och blad som förvandlar maskinen till en så kallad multihackare. Lägg där till en mugg som man kan hälla upp sin färdigmixade smoothie i, och man har egentligen allt man behöver.
Denna stavmixer har, precis som flera andra av Philips modeller, en så kallad speed-touch. Detta innebär att du bestämmer farten på mixern genom att trycka olika hårt på knappen. Detta låter dock bättre i teorin än vad det är i praktiken. Man blir nämligen rätt snabbt trött i nyporna, och detta gäller genomgående för de olika personerna som deltog i testet.
Bra prestanda
Men det är faktiskt bara knappen och fartregleringen som inte faller i god jord. Prestandamässigt går det inte att klaga över ProMix. Det går på ett kick att snurra ihop en majonnäs. Att mixa smoothies med frysta bär och bananer är inte heller något problem.
Den lilla multihackaren är ett oerhört praktiskt redskap vid matlagningen. Att slippa hacka lök för hand är alltid uppskattat, och med detta tillbehör går det på ett kick.
Det är inte helt lätt att få rent kring de små bladen i själva stavmixern, så även om den tål att maskindiskas – se till att skölja av den innan den langas in i maskinen. Annars biter gärna avokadoröror och hummus sig fast som om livet berodde på det.
Vet man med sig att man har händer som lätt blir trötta, kommer detta inte vara en optimal handmixer. Men är detta inget man oroar sig för, är Philips Viva Collection ProMix Stavmixer (HR2652/90) en stavmixer som kommer göra det du förväntar dig av en stavmixer.
Bra pris hos:
KitchenAid är kända för sin jämna, höga kvalitet och deras stavmixer Artisan 5KHB2571 är inget undantag. Detta är en gedigen och användarvänlig allround-produkt med flera smarta tillbehör, som klarar av många olika typer av livsmedel. Stavmixern håller effektivt fastare bitar på plats och lyckas på samma gång få hela massan att rotera runt för en bra blandning. Vid hackning av mandel blir resultatet jämnt och fint på en dryg halvminut och att vispa ett par deciliter grädde till perfekt konsistens tar bara ytterligare några sekunder.
Klarar frusna bär
Motorn är dessutom stark nog att med lätthet mixa frusna bär. Artisan 5KHB2571 har gummerade ytor för ett bekvämt grepp och levereras i en praktiskt, hård väska där alla delar kan förvaras. Bruksanvisningen är tydlig och redovisar vad som får mixas, hur stora bitarna bör vara samt hur lång bearbetningstid varje livsmedel har. Blandningsstavarna, kannan och ytterligare några delar kan alla diskas i översta facket i diskmaskinen. Själva mixerfoten är grund och enkel att rengöra. Ett kastrullskydd att fästa på mixerfoten medföljer, och hindrar stav och köksredskap från att skada varandra.
Det är enkelt att byta ut tillbehören och det finns två blandningsstavar av olika längd. Det enda vi egentligen kan klaga på är bristen på reservdelar och att matrester tenderar att fastna mellan blandningsstav och mixerfoten, så det gäller att komma ihåg att ta isär dem och diska däremellan. Med Artisan 5KHB2571 har KitchenAid lyckats kombinera styrka och tålighet med smarta tillbehör och enkel användning.
Du har säkert stött på märket Bamix tidigare om du har hängt med mormor i köket eller varit på jakt efter en bra stavmixer ett tag. Bamix är nämilgen ett populärt märke när det gäller stavmixers.
Bamix Mono har dessutom en design som nästan inte har förändrats sedan 60-talet – och hur bra är egentligen det?
Delade meningar om Monos design
Bamix Mono är väldigt cool att se på med sitt retrouttryck. Men det finns delade meningar om hur smart klingsystemet egentligen är.
Utöver själva stavmixern medföljer tre klingor som du kan byta beroende på vad du ska mixa. Och klingorna kan användas till i stort sett allt från att vispa grädde och krossa isbitar.
Det är smart att man inte behöver massor av olika tillbehör som tar upp mycket plats i skåpet för att laga olika maträtter. Dessutom medföljer ett väggfäste till stavmixern, med ett litet fack för klilngorna.
Men å andra sidan är klingorna väldigt små och kan lätt tappas bort om man inte använder väggfästet. Dessutom är de enkla att skära sig på när de ska bytas ut. Rengöringen av stavmixern är också besvärlig eftersom du inte kan ta bort mixerstaven från själva motordelen. Du måste alltså stå med hela maskinen vid diskhon för att skölja av den.
Dock kan mixerfoten skruvas av och rengöras – men det är inte enkelt att rengöra den.
Helt okej prestanda
Iskaffe mixar Bamix Mono till perfektion – isbitar är ingen utmaning: de mixar multifunktionsbladet lekande lätt. Smoothie är också en barnlek, och det skvätter inte ut över allt.
När vi kommer till lite klibbigare saker är det dock en annan femma. Hummus kan inte mixas. Vi provade först med mixerskivan och hög hastighet, men det fungerade inte. Då bytte vi till multifunktionsbladet, men det hjälpte föga. Resultatet blev alldeles för grovt.
Jordnötssmöret blev OK, men med lite stora klumpar.
Och så kommer vi till själva rengöringen. Det är helt klart ganska krångligt att få ut rester från mixerfoten när man inte kan separera mixern från själva maskinen.
OBH Nordica 6707 är en för budgetklassen både snabb och högpresterande stavmixer och vi utnämner den till bästa budgetval. Motorn är förvånansvärt stark och mixern arbetar effektivt med ett jämnt slutresultat utan klumpar. Det tar bara sekunder att mixa puréer, majonnäs, smoothies och bär. Även grädde vispas på under minuten, men det kan skvätta en del. Samtidigt är maskinvikten låg. Baksidan av detta förhållande är att motorn snabbt blir varm, så för att undvika överhettning är den rekommenderade drifttiden max en minut per kvart. Detta är dock fullt acceptabelt för en budgetklass-mixer och i praktiken ingen större begränsning.Den grunda mixerfoten får inte maskindiskas men är enkel att handdiska och mat som fastnat kan knackas bort. Inget vakuumsug uppstår under mixningen tack vare hålen i foten och att mixa puréer går på några sekunder. Hastighetsknappen sticker ut något, vilket gör den enklare att trycka in. Har du lite större fingrar trycker du med fördel in knappen med pekfingret, snarare än tummen, annars kan det skava något. Mixerstaven har två olika hastigheter, fullt tillräckligt för att kunna växla mellan att mixa vätska och fastare livsmedel.
Handtaget är ergonomiskt utformat och det är enkelt att få ett bra grepp. Mixerfoten tas bort med en vridrörelse, vilket lätt blir halt om man har blöta eller flottiga händer. Inga tillbehör är inkluderade, så är man ute efter detta bör man välja en annan stavmixer. Med tanke på sitt mycket låga pris presterar OBH Nordica 6707 över förväntningarna vad gäller både prestanda och funktionalitet.
Philips Avance Collection HR1673 är en effektiv, kraftfull och ergonomiskt utformad stavmixer. Dess nuvarande pris gör den även väldigt prisvärd och vi utnämner den därför till bäst i test. Den är enkel att använda och riktigt bekväm att hålla i. Till och med reglageknappen känns designad för bästa komfort. HR1673 har en praktisk, steglös hastighetsjustering och dessutom ett extra turboläge. Mixerfoten i rostfritt stål är relativt djup. Det uppstår inget vakuum i den, men djupet gör den svårare att rengöra och den får endast diskas för hand. Har du svårt att komma åt ordentligt längst in med diskborsten, så kan du med fördel istället använda en tandborste. Att fästa och lossa mixerfoten eller andra tillbehör görs enkelt med ett knapptryck. Mixerfotens knivar är titanbelagda för extra hållbarhet och styrka. Att hacka en deciliter mandel går på under 20 sekunder och resultat blir jämnt och fint. Ballongvispen är effektiv och vispar snabbt upp vanlig vispgrädde. Den hinner precis vispa upp ett par deciliter laktosfri grädde på den maximala drifttiden 3 minuter, vartefter vispdelen rekommenderas få vila en kvart för att inte bli överhettad.
Den medföljande pappers-bruksanvisningen är ganska otymplig då instruktionerna står på en mängd språk. Samtidigt är den tydlig med många bilder. Tillbehören tål maskindisk och vi gillar att det medföljer lock till mixerskålen. Andra plus är stavmixerns gummerade ytor och att den inte stänker. Trots den något bökiga rengöringen är HR1673 en användarvänlig stavmixer fulladdad med bra funktioner och smarta tillbehör.
Braun Multiquick 9 MQ9037X kommer i ett litet paket fullt med tillbehör för att klara av de mesta typer av tillagning i köket. Handtaget består av såväl snyggt borstad metall, plastdetaljer samt en del i gummi för ökat grepp. Sladden är fast monterad upptill och hålls med enkelhet borta från arbetet. Mixerstaven är utrustad med ett säkerhetsmoment där man trycker ner en knapp för att sedan inom 2 sekunder pressa ner hastighetsreglaget. Det hela sker enkelt och fördröjer inte arbetet samtidigt som man slipper råka starta mixern oavsiktligt. Som extra säkerhet har mixern även ett inbyggt överhettningsskydd som sänker hastigheten vid överbelastning så att arbetet kan färdigställas.
Hastigheten regleras genom en enda stor knapp. Ju mer du trycker in knappen desto högre hastighet. Både att mixa och vispa går snabbt och det finns gott om kraft i mixerstaven för dess arbete. Braun använder sitt koncept "active blade" vilket gör att du kan pressa ner mixerstaven mot botten varpå knivdelen förskjuts någon extra centimeter ner. Resultatet blir att vi kommer åt de delar som annars kan vara svåra att mixa, vilket ger färre klumpar. Mixerdelen suger dessutom väldigt sällan fast sig mot botten utan vi förflyttar mixern enkelt under arbetet i grytor mm. Observera dock att mixerdelens botten är i metall och enkelt repar teflonbeläggningar och andra känsliga ytor.
Tillbehören som medföljer är många och just i detta paket från Braun får vi en hackbehållare på 500ml, vilket räcker gott för att hacka större mängder nötter eller liknande. Ballongvispen ger med dess växelhus en godkänd hastighet för vispning av grädde vid inte allt för stora volymer. Att vispa större volymer kräver att man delar upp arbetet, exempelvis bör man enligt manualen inte vispa fler än fyra äggvitor åt gången. Vi får även med en puréstav med inbyggt växelhus. Staven arbetar i en låg hastighet, vilket ger kraft att mosa de flesta typer av grönsaker och frukter. Dock måste man se till att hårda grönsaker är tillräckligt kokta för att kunna mosas. Resultatet blir ett jämnt mos med liten risk för klumpbildning.
Rengöring och särtagning av tillbehören går smidigt men det gäller att komma ihåg att vissa men inte alla delar inte kan köras i maskindisk, något som kräver att man ibland måste ta en titt i manualen. Braun MultiQuick 9 MQ9037X är ett perfekt startpaket med många tillbehör samtidigt som mixern bjuder på bra kraft och styrka. Bra säkerhetslösningar gillar vi men samtidigt hade vi gärna sett att det gick att vispa större volymer.
Bosch MSM88190 är en robust stavmixer med väl genomtänkta tillbehör, en modell som snabbt blir en favorit i köket. Handtaget är mjukt och känns ergonomiskt för handen, vilket gör stavmixern enkel att använda. Handtaget lossar från tillbehören med ett dubbelt knapptryck och fäster med ett snabbt klick. Rengöring är smidig, användning av diskborste rekommenderas och resultatet blir fullt godkänt. Mixerfot och tillbehör kan maskindiskas. MSM88190 är utrustad med både överbelastningsskydd, spiralsladd som håller sig ur vägen och har ett välfungerande stänkskydd. Mixningen är effektiv, knivarna når ned och inga irriterande vakuum uppstår. Stavmixern har en turbohastighet för minihackaren och för när kniven eller degkroken används ihop med det unika matberedartillbehöret. Matberedaren kan också fungera som en liten elektrisk mandolin, perfekt för små portioner. MSM88190 klarar av att mixa frysta bär och is, vispar grädde hård på dryga minuten och degverktyget kan blanda till en mördeg precis som utlovat. För att använda stavmixern måste knappen hållas intryckt och kanterna runtom kan då skava lite mot fingret.
Philips Daily Collection HR1600 är en anspråkslös stavmixer för hushåll med enkla behov och liten budget. Den har en avskalad design med plastskal och en mixerbägare som enda medföljande tillbehör. Ytterligare visptillbehör kan dock köpas till separat. Startknappen är skön att trycka in om man har korta naglar, men då den måste tryckas in ganska långt blir det lätt obekvämt med långa naglar. HR1600 har endast en hastighet och även om den arbetar långsammare än dyrare modeller så handlar det fortfarande bara om sekunder. Vi hade gärna sett att det även funnits ett långsamt läge, exempelvis för att undvika stänk när man blandar vätskor. HR1600 klarar av att hacka mandel, men resultatet blir något ojämnt och Philips avråder helt från att mixa frysta bär med den. Enklare arbetsuppgifter som att blanda ihop fruktpuréer och majonnäs går dock galant och att röra ihop en bär-smoothie tar omkring 40 sekunder. Mixerfoten är relativt djup, vilket dels gör att vakuum kan uppstå vid användning, dels att rengöringen blir svårare. Livsmedel som morot får man därför gröpa ur foten. Mixerhuvudet får tyvärr inte maskindiskas.
Handtag och mixerfot separeras genom att trycka in två knappar samtidigt, vilket även fungerar fint med blöta händer. HR1600 gör sitt jobb med klart godkänt resultat, om än lite långsammare än konkurrenterna och med lite större ansträngning för att få mixerfoten ordentligt ren. Med tanke på det mycket låga priset så får man fortfarande mycket stavmixer för pengarna.
Vanliga frågor om stavmixers
Vilken stavmixer är bäst?
I vårt test av stavmixers har vi utsett Philips Avance Collection HR 1673 till bäst i test. Detta är en väldigt användarvänlig och effektiv handmixer som dessutom kommer med många bra tillbehör. Denna stavmixer är enkel att montera och man slipper vakuum under användning. Resultatet vid användning blir jämnt och fint – och fort går det också!
Vad ska man använda en stavmixer till?
En stavmixer kan användas till många olika saker, men är särskilt populära att göra smoothies och olika typer av röror med. Till exempel kan man snabbt mixa ihop en hemmagjord majonnäs på bara några sekunder, eller göra en riktigt len hummus. Det är också ett perfekt redskap för att göra släta soppor med, då man kan mixa soppan direkt i kastrullen med en handmixer – men se upp så du inte stänker varma droppar på dig.
Hur gör man smoothies med en stavmixer?
När du gör en smoothie, kan du blanda efter tycke och smak. Börja med själva basen: kanske yoghurt, havremjölk eller kokosmjölk. Lägg till frukt och bär – banan och avokado mättar bra, medan jordgubbar ger en fin sötma och hallon lite syra. Kanske vill du ha en extra boost av vitaminer eller liknande? Då finns det många olika typer av pulver, som passar bra att komplettera med. Mixa sedan med en stavmixer, till en slät konsistens.
Vad kostar en stavmixer?
Det finns stavmixers i många olika prisklasser. De billigaste varianterna brukar kosta kring 300 kronor och har då oftast inte fler tillbehör än själva bägaren som används vid mixning. Sedan finns det betydligt dyrare varianter, och många av dessa kommer med en hel rad tillbehör som gör andra kökstillbehör överflödiga genom att konkurrera med både elvispen och matberedaren.
Är stavmixers giftiga?
I ett laboratorietest vid Stockholms universitet, upptäckte ett forskarlag av en slump att flera stavmixers släppte från sig klorparaffiner, vilket är ett giftigt ämne. Detta var 2014. Sedan dess har dessa stavmixers försvunnit från marknaden och ersatts av mixers som inte släpper ifrån sig några gifter. Vid uppföljande tester av bland annat tidningen ICA Kuriren, har man inte uppmätt några halter av detta ämne.