TEST: Bästa gräsklippare (2024) - 10 expertbetyg
Börjar gräset bli långt? Vi har testat gräsklippare från märken som Husqvarna, Stihl och AL-KO. I testet ingår både batteri- och bensindrivna gräsklippare. För att en gräsklippare ska kunna bli bäst i test måste klippare kunna hantera högt gräs, vara användarvänlig och gå att anpassa för olika sorters gräsmatta.
Testvinnare - Gräsklippare
Så gjorde vi testet
Vi gör alla tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Samtliga testade gräsklippare har använts minst en hel sommar, och har testats under olika förhållanden – såsom i varierad terräng eller med olika högt gräs. I testet fokuserar vi främst på följande egenskaper:
Konstruktion: Hur är gräsklipparens byggproduktion? Blir produkten märkbart påverkad av tidens tand, eller håller den för upprepat användande över lång tid? Kan gräsklipparen fällas ihop för smidigare förvaring?
Användarupplevelse: Hur högt låter gräsklipparen under klippning? Är gräsklipparen enkel att manövrera, och hur mycket vibrerar handtaget? Finns det möjlighet att justera gräsklipparens för en bekvämare användning?
Prestanda: Hur kraftfull är gräsklipparen? Hur lång är drifttiden? Klarar gräsklipparen olika sorters gräsmatta, och hur väl fungerar de olika klipphöjderna?
Därefter har vi vägt samman gräsklipparens konstruktion, design och prestanda med dess pris, varpå vi utsett en gräsklippare till bäst i test.
1. Husqvarna LB 144i → BÄST I TEST GRÄSKLIPPARE
Smidig, lätt och effektiv batteridriven gräsklippare som snabbt blir en storfavorit
Husqvarna LB 144i en är effektiv och riktigt rolig liten batteriklippare för den som har en gräsmatta av liten till medelstorlek. Maskinen imponerar inte bara med sin sportiga design och lätta konstruktion, utan också med sin kraftfulla motor som klarar av att klippa gräs med höjd upp till 20 cm utan bekymmer – en uppgift där många andra modeller kämpar. Faktum är att det går att springa med klipparen på högsommargräs som växt ca 10 dagar.
Vid våra tester får vi en klipptid på runt 26–27 minuter, vilket är anmärkningsvärt för en maskin i denna klass. Ljudnivån håller sig förhållandevis låg; 70 dB på lågvarv och endast 75 dB i högt gräs, vilket gör din gräsklippning mindre störande för omgivningen.
Lättmonterad gräsklippare som är smidig att förvara
En av de mest uppskattade egenskaperna är maskinens användarvänlighet. Med ett mycket bra bärhandtag både framtill och ovanpå motorn, samt en enkel monteringsprocess som tar bara några minuter, är LB 144i både lätt att flytta och att komma i gång med. Det fällbara handtaget, som enkelt kan vikas över maskinen med ett fottryck, underlättar förvaringen avsevärt. Handtagets höjd kan snabbt justeras i två olika nivåer. Klipparen passar för användare med en längd upp till 195 cm.
Husqvarna LB 144i saknar gräsuppsamlare. Vissa användare kommer sakna denna funktion, så fundera på hur du vill hantera gräset innan köp. Du kommer alltså behöva kratta eller låta gräset ligga kvar. Värt att notera är att maskinen har Husqvarnas BioClip-system, som mulchar gräset och sprider det över gräsmattan för att det ska fungera som naturligt gödningsmedel.
Otroligt lättkörd trots att klippare saknar drivmekanism
En av anledningarna till att Husqvarna LB 144i kan ha en så lätt konstruktionen är att klipparen saknar drivmekanism. Det kan vara en nackdel om man har stora gräsmattor eller kuperade områden som ska klippas. Vi tror dock att de flesta användare inte kommer sakna drivmekanismen då maskinen trots detta upplevs som otroligt lättkörd, även på högt gräs.
Sammanfattningsvis är Husqvarna LB 144i en utmärkt gräsklippare för den som vill ha en kraftfull, tyst och lättanvänd maskin för en mindre gräsmatta. Med smarta funktioner som BioClip och enkla justeringar för användarkomfort är det en modell som gör gräsklippningen till en enkel och behaglig uppgift.
Bra pris hos:
2. Stihl RMA 443 PV → BÄSTA PREMIUMVAL
Ett oerhört bra köp för den med medelstor gräsmatta
Har du en normalstor gräsmatta på runt 600-1 000 kvadratmeter ska den här gräsklipparen från Stihl definitivt vara med på din lista över tänkbara kandidater. Den är riktigt kraftfull, har en imponerande drifttid och är full av smarta funktioner som gör den till ett bra köp. Du får helt enkelt en kombination av genomtänkt design och hög kapacitet.
Dessutom är den väldigt lätthanterad till följd av den låga vikten. Vi uppskattar att styrningen är så följsam och hur bra grepp du får trots att handtaget är av hårdplast. Det är även utmärkande smidigt att justera klipphöjden. Allt som krävs är ett enhandsgrepp baktill och du kan sedan välja sex olika lägen genom att röra handen upp eller ned.
Handtagets höjd kan också justeras, så att den passar alla, oavsett hur lång man är. Som ytterligare en bonus noterar vi väldigt måttliga vibrationer i styrningen, och dessutom klarar den kuperade miljöer utan minsta problem. Kåpan är stabil och står pall för allt ifrån sly till vanligt gräs.
Klarar mer än vad som anges
Vi noterar att RMA 443 PV klarar runt 1 000 kvadratmeter stora gräsmattor på en klippning, även om gräset är ganska högt. Det är faktiskt mer än vad Stihl uppger i specifikationerna. Vi imponeras överlag av drifttiden, och även om grövre gräs såklart påverkar den är det inte i den omfattning som man kan tro.
Här finns även dubbla batterifack, så har du två batterier kommer den koppla över till batteri nummer två av sig själv under klippningen.
Som alla batterigräsklippare har den här klipparen en ganska måttlig klippbredd på 41 centimeter. Men det finns faktiskt fördelar med den saken, inte minst att den blir enklare att använda på tajta och slingriga ytor. Stihl RMA 443 PV erbjuder även bättre sikt i klippområdet än de flesta av sina konkurrenter. Det är enkelt att manövrera rätt när man ska runda en buske eller om man vill undvika en sten.
Våra varmaste rekommendationer
Det går inte annat än att rekommendera den här gräsklipparen. Den är användarvänlig, smidig, klipper riktigt bra och har dessutom ett konkurrenskraftigt pris. Den enda nackdel vi kan hitta är att det finns en viss risk för att man klämmer sig på gashandtaget, och så kan man förstås ha synpunkter på klippbredden. Men det sistnämnda lär bli ett problem om du prompt ska ha en batterigräsklippare, oavsett vilket märke eller vilken modell du väljer.
3. AL-KO Easy 5.10 SP-S → BÄSTA BUDGETVAL
Prisvärd klippare med drivning för stora gräsmattor
AL-KO Easy 5.10 SP-S är en prisvärd bensingräsklippare som gör ett bra jobb när det kommer till prestanda och funktionalitet. Den startar snabbt och går som en klocka under hela den flera månader långa testperioden.
I den här prisklassen får man räkna med att allt inte alltid är tipptopp. Exempelvis märks det att man har sparat in lite pengar på konstruktionen. Gräsklipparen är dåligt avvibrerad. Vi får dra åt vingmuttern rejält upprepade gånger för att den inte ska vibrera loss under användning.
Handtaget är helt okej. Det är långt ifrån det mest bekväma vi haft att göra med, men gör sitt jobb.
Väldigt lättanvänd gräsklippare
Däremot uppskattar vi hur lättanvänd AL-KO Easy 5.10 SP-S är. Den har både sidoutkast och uppsamlare - däremot ingen mulching - och det är lätt att tömma korgen. Uppsamlaren är en textilvariant. De tar mindre plats vid förvaring men är svårare att rengöra än modellerna av hårdplast.
AL-KO har dessutom uppdaterat sin konstruktion undertill. Numera sitter det en efterlängtad kåpa över drivremmen så att den är bättre skyddad från skador.
Höjdjustering är riktigt smidig för att vara en budgetmodell, den sker med hjälp av en enda spak.
Du kan inte ställa den i olika hastighetslägen men gånghastigheten den har är lagom. I vissa lägen är den lite tungstyrd, men överlag är AL-KO Easy 5.10 SP-S en väldigt prisvärd och stark gräsklippare för den som har en lite större gräsmatta.
Bra pris hos:
Låg vikt och självgående – att det här är en gräsklippare som är lättmanövrerad behöver vi knappast bekräfta. Här har man valt ett chassi av plast istället för stål men den känns ändå inte plastig. Det handlar om en rejäl plastkåpa och en klippare som kommer med 10 års garanti.
Med låg vikt och framdrift blir det förstås smidigt att klippa även när terrängen, vegetationen och annat är lite mer utmanande. Du kommer enkelt åt runt buskar och snår och du manövrerar lätt tätt inpå träd och möbler i trädgården. Den är dessutom bakhjulsdriven, vilket ytterligare underlättar och gör att den hanterar motlut utmärkt. Baksidan av det här är att den inte är så tidseffektiv som andra gräsklippare.
Du får med en uppsamlare på 55 liter, och det är tur med tanke på att Stihl RM 448 TC saknar mulching. En indikator talar om för dig när uppsamlaren är full, och den är också smidig att komma åt med hjälp av monohandtaget.
Fungerar i tuff terräng
Vi noterar att det går lätt att justera klipphöjden, men vi vill flagga för att det finns viss risk för att man klämmer sig i gasreglaget om man inte har koll på vad man gör.
Du får bara en hastighet, då framåtdriften saknar flera växlar, men det är en hyfsat väl avvägd hastighet även om vi saknar en högre växel. Klipparen hinner dock gott och väl med att klippa.
Har du en tomt som är kuperad och har många buskage, träd och annat som kräver god manövreringsförmåga, ja då är det här ett utmärkt val. För dig som har bråttom eller har en större tomt, så finns bättre alternativ.
Den som har en trädgård på runt 2 000 kvadratmeter behöver en gräsklippare med ganska ordentlig klippbred, och det får man med Al-Ko Comfort 51.0 SP-A, närmare bestämt 51 centimeter. Det är därför en ganska tidseffektiv gräsklippare som kunde varit ännu bättre om det funnits en högre växel att lägga i för att öka på hastigheten på öppna ytor.
Klipparen är mångsidig. Den har både mulching och sidoutkast samt är, som tidigare nämnts, självgående. Uppsamlaren är dessutom exceptionellt lätt att rengöra då den är tillverkad av hårdplast och därför kan högtrycksspolas ren. Det handlar även om en mycket stark gräsklippare som klarar rejält högt gräs och även blött gräs utan att protestera nämnvärt. Ännu ett argument till att man kunde haft ett hastighetsläge till i det övre spannet.
Rent handhavandemässigt är det överlag lite sämre ställt. Här finns förvisso en enkel och smidig spak som man justerar höjdinställningen med. Men för att kunna se vilken höjd du valt av de sju lägen som finns på menyn måste du böja dig ned, vilket inte känns ergonomiskt. Den har även ganska rejäla vibrationer i styrningen. Det som däremot är bra ur handhavandesynpunkt är den krok som finns för startsnöret, som innebär att du inte behöver böja dig ned för att dra igång den.
Mycket kraft men lite sämre kvalitet
Al-Ko Comfort 51.0 SP-A brottas tyvärr med en del kvalitetsproblem. Under vårt test hänger sig till exempel nålen, med påföljden att bensinen rinner ur när vi tankat. De där kraftiga styrvibrationerna är dessutom så pass stora att vingmuttrarna till kroken för startsnöret till slut vibrerar loss, så man nödgas dra åt dem stup i kvarten. Vi förstår inte heller riktigt varför man har placerat drivremmen synligt undertill bredvid kniven. Det här innebär ju att den får ta en del stryk med tiden.
Det här är en gräsklippare som klarar svåra trädgårdar med mycket buskar och snår, och det går även bra i uppförsbackar tack vare den rejäla bakhjulsdriften. Lika lätt är den inte när man ska vända på den däremot. Det blir tungt och bökigt och kan vara problematiskt om man inte har musklerna som krävs. Hela gräsklipparen känns överlag lite för stor och lång också, men den går glädjande nog att vika ihop när det är dags att stuva undan den för säsongen.
Letar du primärt efter en liten och kompakt batterigräsklippare som passar för en plan och förhållandevis liten yta? Då kan Stihl RMA 234 mycket väl vara den batterigräsklippare du söker. För den är just liten och kompakt och lämpar sig bäst på små ytor.
Den kostar en slant och borde rimligen ha lite fler funktioner att bjuda på, men om man kan bortse från den saken så handlar det om en riktigt bra gräsklippare. Den är tyst, väger nästan ingenting och är väldigt smidig när det handlar om att komma åt mindre lättillgängliga ytor.
Och att den är liten och lätt är inget som innebär att den känns billig eller rapplig. Faktum är att den har ett riktigt stabilt chassi av plast. RMA 234 är dessutom mycket smidig att stuva undan, eftersom den kan vikas ihop. Det är enkelt att komma åt batteriet, och indikatorn som visar hur mycket kräm som finns kvar är tydlig och informativ. Det går även smidigt att justera klipphöjden, då det sköts med en enda knapp. Så långt mest fördelar.
Allt är inte guld som glimmar
Men visst finns en del tillkortakommanden också. Den här gräsklipparen är inte självgående och lämpar sig därmed sämre för den som har en tomt med slänter, då det riskerar att bli tungt. Nu är gräsklipparen emellertid så lätt att det här inte är ett problem om det är en plan yta den ska användas på, eller om det bara sluttar väldigt lätt.
Stihl RMA 235 har ett standardbatteri som kan användas i flera av varumärkets andra produkter, vilket är en klar fördel. Det saknas mulching däremot och med tanke på priset hade vi förväntat oss högre funktionalitet.
Klipper den bra då? Javars. Det tycker vi. Har du bråttom så hinner den inte riktigt med, men tar du det lite lugnare så fixar den även lite högre gräs utan problem. Vi konstaterar att den klarar runt 250 kvadrat innan det är dags att sätta den på laddning.
Tyvärr saknas gummigrepp i handtaget, men utöver det och att det saknas en del funktioner och finesser, så är det här ett gediget köp om man har en mindre gräsmatta.
Det haltar lite när det gäller byggkvalitén hos AL-KO Silver 468 SP-A Bio, och höjdinställningen är ganska krånglig. Hade det inte varit för de sakerna, samt att den slirar betänkligt emellanåt, så hade betyget blivit högre. Det här är nämligen en biogräsklippare som är rätt bra på mulching och som dessutom är lättkörd. Ja, mulchingen fungerar åtminstone bra så länge gräset inte har hunnit bli för högt. Ligger det på en decimeter eller mer hinner den inte riktigt med och det blir gräshögar här och där. Men råder normala förhållanden så jobbar den på förtjänstfullt.
Justeringen av klipphöjden är tyvärr trög, och du får ta i genom att trycka med hela handen för att få fason på bakdelen. Spaken på framsidan är också trög. Det hade varit trevligt om det hade räckt med att justera på ett ställe, och det tycker vi nog man bör kunna förvänta sig i den här prisklassen.
Det här är en framhjulsdriven gräsklippare, och det ska förvisso vara bra ur energisynpunkt, men samtidigt så gör det maskinen lite sämre när det kommer till mer komplexa miljöer som ska klippas. Du får inte samma driv när du svänger, något som dessutom förstärks av de klent mönstrade hjulen. I övrigt handlar det om en rätt lättkörd gräsklippare som rullar i ett rimligt tempo och som inte känns tung.
För dig som klipper regelbundet
Om du inte är typen som slarvar med klippningen när gräset växer som snabbast, så fungerar finfördelningen alldeles utmärkt. Sämre ställt blir det som sagt om du väntar för länge mellan klippningarna. Det kan vara läge för att koppla på ett sidoutkast och köra det först innan du går över med mulching. Någon uppsamlare får man inte med på köpet.
Det här är ingen dålig gräsklippare, men den har en del tillkortakommanden när det handlar om byggkvalitén. Efter att ha använt den en hel säsong är den solblekt och det finns en del rost på reglagen och muttrarna. Vi undrar också varför drivremmen är exponerad under till, något som innebär att den riskerar att skadas av terrängen.
Vi ger den här gräsklipparen godkänt, och har du en trädgård på max 1 500 kvadratmeter så kan den absolut fungera för dig.
Bra pris hos:
8. Ryobi RY36LMXSP53A-160
En kraftfull batterigräsklippare med några ordentliga skönhetsfläckar
Ryobi gör generellt bra trädgårdsmaskiner, men de skulle behöva fundera några varv på namngivningen av produkterna. Ryobi RY36LMXSP53A-160 har kanske det minst minnesvärda namnet av alla produkterna vi testat sedan vi startade Bäst-i-test år 2010.
Ryobi RY36LMXSP53A-160 är en stor batteridriven gräsklippare med ordentligt tilltagen klippbredd på 53 cm. Bredden gör att klipparen lämpar sig bäst för stora plana gräsmattor med relativt låg komplexitet. Den är ordentligt utrustad med mulchplugg, sidoutkast samt medföljande batteri och laddare. Värt att notera är att detta är en tung maskin och det saknas tydliga bärhandtag. Det är alltså ingen gräsklippare för dig som ofta måste bära maskinen.
Klipper högt gräs men slukar batteri
Vi mäter batteritiden till 18 minuter på en plan gräsmatta där vi klipper av några cm. Då kör vi klipparen i det självgående läget. 18 minuter imponerar inte så vi rekommenderar att köpa till ett av Ryobis större batterier. Det finns plats för två batterier under en kåpa, där man väljer vilket batteri man vill använda med ett enkelt reglage.
När gräsklipparen möter tätare eller högre gräs går motorn automatiskt upp i varv. Den borstlösa motorn är mycket stark och klarar vårt tuffa test att klippa 30 cm högt ängsgräs. Visst, klipparen får kämpa ordentligt och det går inte särskilt snabbt, men den klarar det. Vi mäter ljudnivån till 70 decibel i “normalläge” och 77 decibel vid tuff klippning. 77 decibel är i princip samma ljudnivå som en Stiga bensingräsklippare, och även om Ryobin har ett snällare ljud så rekommenderar vi att använda hörselskydd.
Handtag och spakar är inte optimalt utformade
Handtaget är robust och kan vikas över klipparen med ett enhandsgrepp. Det gör det enkelt att förvara klipparen, trots att den är så stor. Handtaget är ställbart i två höjder, 92 cm och 86 cm (när gräsklipparen är inställd på den tredje klipphöjden). 92 cm är alldeles för låg maxhöjd och är du över 190 cm lång kommer du få en obekväm klipposition. För personer av medellängd uppstår inte detta problem.
Det går att ställa självgången i flera olika hastigheter. Maxhastigheten är mycket hög, till den grad att vi nästan måste småspringa efter klipparen. För att aktivera självgången måste du trycka ner en horisontell spak under tummarna. Det är en direkt dålig konstruktion och efter 10 minuter blir tumgreppet riktigt ansträngande. Faktum är att vi upplever träningsverk i tummarna dagen efter att vi har klippt en större gräsmatta. Vi skulle önskat att självgången kunde låsas eller inkorporeras i handtaget på ett smartare sätt.
Sammanfattningsvis tycker vi att Ryobi RY36LMXSP53A-160 är en helt okej batteridriven gräsklippare med några ordentliga skönhetsfläckar. Om du har en stor, plan gräsmatta där gräset ofta får växa högt innan du klipper så kan detta vara ett bra val.
Bra pris hos:
9. Husqvarna LC 142iS
Batteridriven gräsklippare med lång klipptid men svagare användarupplevelse
Den batteridrivna gräsklipparen Husqvarna LC 142iS levereras i en exemplarisk välordnad förpackning och kräver minimal montering. Den uppvisar dock en blandad prestanda vid användning. Med en styrka i form av dess imponerande klipptid — 44 minuter per laddning när automatisk framdrift är avstängd — hanterar den enkla gräsmattor med veckohögt gräs effektivt.
Handtaget, som kan justeras i två höjder (89 cm och 101 cm), upplevs som krångligt att hantera i och med att man måste skruva loss två skruvar för att byta höjdläge. Ett minus om flera användare av olika längd ska klippa. Processen att fälla ihop handtaget för förvaring är också omständlig och tidsödande. Denna design gör LC 142iS mindre praktisk för de med begränsat förvaringsutrymme, även om bärhandtagen gör maskinen lätt att flytta.
Lättanvänd och välfungerande gräsuppsamlare
En uppskattad egenskap hos LC 142iS är dess gräsuppsamlare, som är enkel att montera och demontera. Uppsamlingssystemet är konstruerat för att vara användarvänligt. Det enda som krävs är att öppna locket baktill och haka på uppsamlingspåsen. Denna funktion gör det möjligt att hålla gräsmattan ren och snygg under klippningen.
Maskinen har svårigheter med att hantera högt och tätt gräs; motorn stannar ofta vid möte med gräs med höjd över 15 cm. Under perioder med snabb grästillväxt krävs därför veckovis klippning för att undvika motorstopp om du vill klippa gräset kort. Denna brist på kraft är en signifikant nackdel, särskilt om man ska klippa tätare gräsmattor. Med 78 dB på högvarv och 72 dB på lågvarv är ljudnivåerna dock på en behaglig nivå, med låg störning av omgivningen.
Smidigt batterisystem men låga klippnivåer
LC 142iS är kompatibel med Husqvarnas flexibla 36V-system. Det innebär att man kan använda samma batterier i flera verktyg från Husqvarna, en både kostnadseffektiv och bekväm lösning. Värt att notera är att klippnivåerna avviker från vad som upplevs som branschstandard. På en normal gräsmatta motsvarar det som kallas nivå 5 på LC 142iS av nivå 3 på de flesta andra tillverkares gräsklippare.
Sammanfattningsvis fungerar Husqvarna LC 142iS bra under vissa förhållanden men dess begränsningar kan vara avskräckande. Den är mindre optimal för dem med täta gräsytor på grund av sin oförmåga att hantera lägre gräshöjder utan att stanna.
Bra pris hos:
10. AL-KO 382 Li Premium
Manuell gräsklippare med låg vikt och batterier som kan användas med annan tillverkare
AL-KO 382 Li Premium är en maxad modell i 18-voltsklassen som har flera fördelar. Dels är den väldigt lätt, så trots att den saknar drift är det inga problem att klippa slänt eller att ta sig fram och klippa i lite högre gräs. Dels kan batterierna även användas tillsammans med Bosch gröna modeller. Det senare beror på att Bosch och AL-KO ingått ett samarbete där man kan dela deras nya batterimodell mellan tillverkarnas olika maskiner och verktyg i 18-voltsklassen.
Vi kör gräsklipparen med dubbla batterier på 2,5 Ah. Den klipper då - i normalhögt gräs - 15 minuter och 23 sekunder, således får du ut drygt 3,2 minuter per amperetimme. Batterierna är seriekopplade och kvarvarande batteritid visas på displayen.
Det är en väldigt tystgående batterigräsklippare, något som uppskattas av både den som framför den och dess grannar.
Slår ifrån och stänger av sig
Designen är ganska snygg, Den har exempelvis ett fräckt sportigt handtag. Men byggkvaliteten känns däremot lite vacklande. När vi klipper högt gräs slår den ifrån och stänger av sig själv, då är det sedan svårt att få igång den direkt igen. Man trycker och håller inne en knapp men det tar ibland ett par försök innan den reagerar. Ibland har den även slagit av sig utan synbar anledning.
AL-KO:s 18-voltsgräsklippare kommer med en smidig klipphöjdinställning. Du greppar ett handtag ovanifrån och sedan trycker man in en knapp och höjer eller sänker maskinkroppen. Skalan är dock ganska intetsägande, höjdmarkeringarna utgörs av sex stycken vita streck som egentligen inte säger någonting om hur många centimeter det handlar om.
Batterierna är enkla att få ur tack vare inbyggd fjädring. Uppsamlaren består av en plastkorg med tyg på sidorna, och den samlar upp gräsklippet effektivt.
Förutom att gräsklipparen stänger av sig i gräs som är runt 15 centimeter högt så gör den även samma sak när det blir för mycket gräsklipp i uppsamlaren. Det finns en plastflärp som indikerar när korgen är full men det systemet fungerar inte 100-procentigt.
Överlag är AL-KO 382 Li Premium en fin 18-voltsklippare med många strängar på sin lyra. Men den kostar lite för mycket för att dras med de svagheterna den ändå har.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör alla tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Samtliga testade gräsklippare har använts minst en hel sommar, och har testats under olika förhållanden – såsom i varierad terräng eller med olika högt gräs. I testet fokuserar vi främst på följande egenskaper:
Konstruktion: Hur är gräsklipparens byggproduktion? Blir produkten märkbart påverkad av tidens tand, eller håller den för upprepat användande över lång tid? Kan gräsklipparen fällas ihop för smidigare förvaring?
Användarupplevelse: Hur högt låter gräsklipparen under klippning? Är gräsklipparen enkel att manövrera, och hur mycket vibrerar handtaget? Finns det möjlighet att justera gräsklipparens för en bekvämare användning?
Prestanda: Hur kraftfull är gräsklipparen? Hur lång är drifttiden? Klarar gräsklipparen olika sorters gräsmatta, och hur väl fungerar de olika klipphöjderna?
Därefter har vi vägt samman gräsklipparens konstruktion, design och prestanda med dess pris, varpå vi utsett en gräsklippare till bäst i test.